Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Campagne laat doorrekeningen en kiezer in de steek

De duurdere energierekening komt het hardste binnen bij minima. 

DEAL. WE NAAIEN ZE

De verkiezingsstrijd neemt steeds vagere vormen aan. Van de 600 voorgestelde klimaatmaatregelen kunnen de meeste niet worden doorgerekend. Sommige ideeën zijn duidelijk, maar hoeveel mensen zullen kiezen voor een elektrische auto of een warmtepomp dankzij een kleine subsidie blijft een inschatting. Evenals het effect op de uitstoot.

Sommige maatregelen zijn zo marginaal, dat twijfelachtig is of het een gedragsverandering gaat geven. Ruim honderd euro extra wegenbelasting per jaar gaat iemand niet uit zijn auto pesten. Uren in de file of duurdere brandstof deden dat ook al niet. Als de automobilist wel wordt omgekocht, dan wordt de maatregel te kostbaar.

6000 euro subsidie op een elektrische auto is zinloos, zolang laden bij een commerciële laadpaal meer kost dan een volle tank. De terugverdientijd overstijgt de levensduur van de bestuurder. De tweedehandsmarkt bestaat nauwelijks, evenals ervaring met onderhoudskosten. Onzekerheden over laden, restwaarde en onderhoud koop je alleen tegen een veelvoud van het risico af.

Andere maatregelen zijn veel rücksichtsloser. Zo moeten gemeenten in 2021 bekend maken wanneer welke wijk van het gas afgaat. De bewoners zorgen er maar voor dat de woning op tijd aan stadsverwarming of een warmtepomp hangt, alleen geholpen door een gebouw gebonden goedkope lening. Uiteraard mag wel even het hele huis leeg en vloerwarming onder de vloerbedekking.

De duurdere energierekening komt het hardste binnen bij minima. Als huurder hebben ze meestal niet de liggende gelden of het recht om collectief goedkoop de boel te isoleren en zo de financiële schade te beperken. De coalitie geeft nu midden in de verkiezingscampagne aan hierop opnieuw naar te kijken, waarmee alle koopkrachtplaatjes de open haard in kunnen.

In dat licht is de invoering van de verhuurdersheffing uit 2013 een vreemde fout. Toen had de regering al verhuurders kunnen dwingen tot perfect geïsoleerde woningen, zoals nu pas voorgesteld. Dat was midden in de crisis een mooi werkgelegenheidsproject geweest, een enorme impact op gasverbruik, verlaagde uitstoot, en had zich inmiddels al twee keer terugverdiend.

Nu is het te laat, de bouw heeft enkele jaren achter elkaar forse groei laten zien in omzet, maar die groei is niet met vers opgeleid personeel en arbeidsmigratie te realiseren. Het aantal nieuwe woningen stagneert. Veel projecten lopen vertraging op, of worden afgeraffeld met forse fouten. Er is geen personeel over voor dit ambitieuze klimaatplan.

Wel is duidelijk dat de coalitie in dit staartje van de campagne aan de leiband van de oppositie loopt. Er komt zelfs een CO2-heffing voor bedrijven, terwijl de EU al bezig is een vergelijkbare heffing in te voeren. Als Nederland te ver vooruitloopt, zorgt dat niet alleen voor innovatie, maar ook voor belastingtoerisme. De handelsgeest is sneller dan de pen op de tekentafel.

Nederlandse bedrijven die in het verleden al fors geïnvesteerd hebben in CO2 reductie, zitten nu met een installatie waar de rek al uit is. Hun kosten zijn al gemaakt, maar zullen nooit kunnen concurreren tegen vuilere concurrenten die produceren met minder regels, heffingen en investeringen.

Dan worden producten net over de grens geproduceerd, en dankzij de Europese single market of handelsverdragen van de EU zonder deze nieuwe milieuheffing alsnog op onze Nederlandse markt gedumpt. Deze beleidsfilosofie wil de CO2 reductie aan de markt overlaten, maar vergeet van welke markt wij lid zijn.

Het gemak waarmee de duurdere energierekening en CO2 heffing voor bedrijven wordt heroverwogen, staat in schril contrast hoe makkelijk een landelijke staking in het onderwijs wordt genegeerd. Praten over financiële prikkels voor innovatie en isolatie is betekenisloos zonder een nieuwe generatie met een gedegen opleiding om dat uit te voeren.

Door deze reeks maatregelen nadat de doorrekeningen zijn uitgekomen, ontstaat een ondoorzichtig debat zonder betrouwbare cijfers. Het beleid is wel doorgerekend, maar de plannen worden gewijzigd voordat de inkt van die rapporten droog is. Zo blijft de coalitie in haar informatie-voordeel, en de kiezer in het ongewisse.

Het debat wordt daarmee een kakafonie van goede wil, zonder concreet te worden. Een bullshitbingo van deugen en op eieren lopen. De blik stevig op de toekomst gericht. Verantwoording afleggen over het recente verleden verdwijnt daarmee op de achtergrond. Het democratische proces krijgt daarmee het geheugen van een goudvis.

Kritiek leveren is lastig. Zelfs als de mens dit veroorzaakt heeft, kunnen we het wel op tijd repareren? Wijs op de onhaalbaarheid van internationale samenwerking, en je wordt verketterd zoals tijdens de Spaanse inquisitie. In België werden leerlingen zelfs gedwongen mee te lopen in de klimaatmars. De klimaatreligie neemt Noord-Koreaanse normen aan.

Het klimaatdebat werd eerst een dag uitgesteld, en daarna wordt deelnemers verweten eerder gemaakte afspraken na te komen. Dit is een misplaatste steek onder water. Kleinere partijen kunnen moeilijker op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Baudet en vele anderen kunnen prima luisteren naar het antwoord van de premier zonder lijfelijk aanwezig te zijn.

Dat kan al sinds het parlement woord voor woord vastlegt wat er gezegd wordt. Tegenwoordig zelfs met bewegend beeld en geluid erbij. Het leek wel alsof de ene partij het persmoment van de andere probeerde te saboteren via de agenda van het parlement. Het spel op de man in plaats van de bal vond haar hoogtepunt met en het loslaten van Rutte.

U mag straks het stemhokje in, voorzien van achterhaalde kieslijsten, verkiezingsprogramma's, begrotingen, koopkrachtplaatjes en ander oud papier. U kunt uw huiswerk niet doen, omdat de politiek haar plannen in paniek bijstelde, niet meer kon laten doorrekenen, geen stelling durft te nemen en u in verwarring achterlaat.

20 maart geeft meer vragen dan antwoorden.

lol

Reaguursels

Inloggen

Kortom:
□ producten van bedrijven worden te duur, straks kunnen we de concurrentie van buiteland niet meer aan, economie stort ineen.
□ huishoudens komen ook omdat er geen echte doorrekeningen zijn gemaakt ook in financieel grote problemen waardoor ze geen producten meer kopen omdat er fors geleend moet worden voor eigen huisenergietransitie of blauw moet worden betaald aan woningcorporaties door de MIDDENinkomens.
□ staatsschuld gaat door subsidies enorm toenemen, dus minder geld voor veiligheid, onderwijs en zorg.

En de VVD gaat op de schoot bij eikeltjespyama zitten en zag dat het goed was voor een meerderheid.

Dit land is knettergek geworden.

Weet wat u komende woensdag stemt !!

Jan, Leiden | 17-03-19 | 15:34

Ik dacht dat die stoicijnse Merkel een hysterische psychose had gekregen toen ze de “Energiewende” aankondigde na Fukushima. Er vielen minder doden dan jaarlijks bij de bouw van, of onderhoud aan, windmolens en kernenergie is één van de meest veilige energiebronnen. Een paar jaar later is het Duitse landschap verkracht door windmolenparken (bird shredders), zijn de Duitsers vele miljarden armer en is er nul (NUL) milieuwinst behaald.
Je zou hopen dat onze leiders leren van een dergelijk faaldrama. Quod non. Nederland moet van het gas af want aardbevingen in het dunst bevolkte en economisch minst produktieve deel van Nederland. Je zou zeggen dat je die Groningers ook blij moet kunnen maken met een royale schadevergoeding: Take one for the team! Maar nee, we ontmantelen het beste gasnet ter wereld, slopen de meest efficiente kolencentrales die er bestaan, plempen het land vol met windmolens die onbetrouwbare stroom geven en verplichten mensen om dure en kolossale warmtepompen te installeren. En daarnaast moeten mensen rijden in een knetterdure electrische auto die geen betere ecologische afdruk heeft dan een moderne diesel. Laten we ook niet vergeten dat het land ook al miljarden heeft gestopt in nieuwe dijken en kustversteviging voor een zeespiegelstijging die er niet was en niet gaat komen. En dat we in een een constante strijd zitten voor schone lucht terwijl de overheid zelf (RIVM) zegt dat de lucht nog nooit zo schoon was als nu.
Merkel zit nog op haar plek en kan zelf haar aftocht kiezen. Ik kan alleen maar hopen dat ons kabinet, dat komende generaties met een gigantisch nutteloze molensteen wil opzadelen, gewoon vroegtijdig wordt heengezonden.

Zeddegeizot | 17-03-19 | 15:12

De geloofwaardigheid van de huidige coalitiepartijen is ongeveer 0. Dus die doorrekening hoef ik ook niet te hebben.

van heinde en verre | 17-03-19 | 15:08

Hoe minder woningen des te beter voor het millilieu. Elektrische woningen kan nog net...

Goedzo | 17-03-19 | 14:29

Lees net dat het kabinet de aanschafbelasting op nieuwe auto’s mogelijk met 50% wil verhogen aldus de Bovag en RAI.
Met de opbrengst zou het kabinet de eerder voorgestelde verhoging v d wegenbelasting kunnen terugdraaien.
Ik ben woonachtig in het buitengebied en sterk afhankelijk van een auto, ik vraag mij af wanneer we met z’n allen de kont tegen de krib gooien om dit kabinet een halt toe te roepen met hun doorgeschoten plannen.

Ruchhouwer | 17-03-19 | 14:11

De woningbouw is voornemens om de huizen, waarvan ik er in een woon, te upgraden van energielabel F naar A. Kost me een paar honderd euro extra huur per jaar. Moet wel 70% van de huurders mee akkoord gaan, dus mijn vraag aan jullie, zal ik daar nou mee akkoord gaan of niet?

sarcastro | 17-03-19 | 13:45 | 2

Zou ermee akkoord gaan, mijn huis is vorig jaar van top tot teen geïsoleerd en voorzien van hr++beglazing en een HR CV ketel.
De stookkosten die ik nu bespaar kan ik weer gebruiken om mijn personenauto op de weg te houden.

Ruchhouwer | 17-03-19 | 14:19

@Ruchhouwer | 17-03-19 | 14:19: heb ook dubbel glas, en gelijk airco nodig van medio maart tot ruwweg november..... hoe zinnig is dat

Ciara | 17-03-19 | 18:37

20 maart is heel duidelijk: FvD

Joostmochtnietsweten | 17-03-19 | 13:29

Een erg lang stuk dat een poging doet bij alle klimaatmaatregelen serieuze vraagtekens te zetten zonder de vraag te stellen of er eigenlijk wel een probleem is.
Ik ben niet zo van de spreekwoorden, maar eentje is wel erg toepasselijk: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!
De huidige generatie politici zijn niet het kaliber 'denken aan de toekomst' ook al veinzen ze dit graag. Ik geloof voor geen goud dat iemand als Klaver, Jetten, Rutte of Asscher echt bezorgd is om de toekomst. Bedenk wel, dit zijn mensen die willens en wetens een kwaadaardige ideologie subsidiëren en fêteren alsof het sinterklaas betreft. Die willens en weten Russische roulette met de bevolking spelen teneinde aan VN quota te voldoen. Die willens en wetens hele woonwijken laten terroriseren door knaapjes van 15 met vuurwapens, die willens en wetens van Nederland een drugsvrijhaven hebben gemaakt met gigantische doorvoermogelijkheden.
En nu moet ik geloven dat deze zelfde mensen zo bezorgd zijn om de planeet?!? Dat het een graadje warmer wordt over 100 jaar?!? Zich baserend op '97% van de wetenschappers is het erover eens' blabla. Terwijl burgers in Duitsland premies krijgen om aan het gas te gaan. Net als in Portugal. En Ierland.

Dit is kartelpolitiek op zijn best. Men heeft uiteraard aandelen verkregen in zonnepanelen, windturbines en waterpompen, en gebruiken nu de macht van de overheid om de producten waar zij geld in hebben gestoken onder dwang van geweld ons door de strot te duwen. In een ander land heette zoiets de maffia.

Datsun_Cherry | 17-03-19 | 13:07 | 1

Die beruchte '97% consensus' is slechts gebaseerd op een scriptie-onderzoekje onder slechts 79 wetenschappers, nadat de studente (Margaret Zimmerman) in kwestie 3067(!) andere respondenten 'niet relevant' had verklaard. De online enquête was verstuurd naar ruim 10.000 onderzoekers en wetenschappers waarvan er 3146 antwoordde. Enkel 79 wetenschappers werden door de studente zelf geselecteerd voor het onderzoek.
Onder die 79 geselecteerde wetenschappers bestond zelfs maar 95% (ipv 97%) consensus, maar door een geniepig statistisch trucje werden twee sceptici geweerd.
Bizar staaltje doelredeneren om consensus te veinzen. Helaas is die '97%' al ruim tien jaar een hardnekkige hoax die nu zelfs tot in de tweedekamer rijkt om kritiek de mond te snoeren.

Joostmochtnietsweten | 17-03-19 | 13:48

Shellfox
Bedenk dit:In het Groningen gasveld zit nog minstens 450 miljard m3.Indien we stoppen met gronings gas produceren is het verlies ongeveer Euro 270 miljard:
Euro 70 miljard voor aandeelhouders NAM EN Euro 200 miljard(!!) voor de overheid(=40% van de nederlandse staatsschuld).
Als je alle Groningers,die daarvoor in aanmerking komen,zeer ruimhartig uitkoopt dan houdt de staat nog minstens Euro 150 miljard over.
Bovendien blijf je dan het gasleidingstelsel gebruiken,en creeer je een ruime overgangs/bedenk periode om verder te innoveren naar een waterstof economie en stel je het importeren van buitenlands gas voor de komende periode uit.WIN/WIN situatie(s).Ik zeg.... doen!
Waarde

shellfox | 17-03-19 | 13:00

Een nieuw fenomeen is dat vanaf 2025 een premie komt op euthanasie. Onder aanvoering van D66 wordt het recht op zelfbeschikking ruimer en verplichter in de wet vastgelegd, waarbij ook de definitie op voltooid leven onderdeel zal worden van de grondwet. Iedereen die de leeftijd van 67 jaar heeft bereikt en niet meer kan werken, heeft dus zijn werkende leven voltooid en is verplicht om te kiezen voor zelfbeschikking in de vorm van a) doorblijven werken tot de dood b) vrijwillige levensbeeindiging... De premie zal na de dood worden uitgekeerd, maar is als onderdeel van het vermogen van de overledene, alleen vererfbaar aan de staat, als bijdrage aan het welzijn van de (D66) jeugd.

ikpislauwbier | 17-03-19 | 12:40

Als alles duurder wordt, helpt dat geen steek dat de economie er beter van wordt. Nog meer mensen moeten van de Belangrijkste Bank in hun leven leven: de Voedselbank. En nog meer dak- en thuislozen? Het helpt het klimaat wel, want er wordt ook minder geconsumeerd, gevlogen, auto gereden, water en elektriciteit gebruikt.

Jan Onbewoond | 17-03-19 | 12:19

Wij hebben twee jaar in zo'n GroenLinks droomhuis gewoond: 4-lagig glas, alles super-geïsoleerd, hout-skelet, warmtepomp enz. enz. We begonnen op een gegeven moment dit huis te haten. Alles is namelijk extreem. Bij een beetje zon warmt het huis op als een gek. In de zomer zet je alle ramen wijd open, maar de temperatuur is niet omlaag te krijgen. Je krijgt het gevoel in een broeikas te wonen. Ongezellig. Er zitten ventilatie-schuiven in de ramen, maar die beginnen te fluiten bij een zuchtje wind. Kortom, je wordt vanzelf een GroenLinkssikkeneurige kasplant / geranium achter 4 lagen glas. Die idealisering van super geïsoleerde huizen is krankjorum. Het zal de mensen straks als grijze haren op hun hoofd spijten, dat ze kozen voor zo'n extremistische oplossing (dat is trouwens GroenLinks ten voeten uit: leven als rode paprika's). Hadden we het maar nooit gedaan!

Eeuwig..Op..Vakantie | 17-03-19 | 11:47

Er is een oplossing, stem op je zelf. Vul het stembiljet in met jou naam er op en kleur niks in.

Een stem op jezelf is nooit een verloren stem, maar een stem dat er behoorlijk wat mis is in onze hedendaagse politiek en dat de politiek weer eens goed bij zinnen behoort te komen dat zij de stem van de burger behoren te dienen en niet de EU of hun corperate of NGO gerelateerde vrindjes.

Hierbij is de campagne van de stem op jezelf partij geopend, en mocht u toch op iemand anders stemmen. Dan weet u waar aan het gelegen heeft als het mis gaat in Nederland, u zelf namelijk.

RobWil | 17-03-19 | 11:40

De indoctrinatie is al begonnen op school. Mijn dochtertje leert op school dat Triump slecht is en de verkiezingen vervalst heeft. De juffrouw gaf de kinderen instructies over hoe hun ouders moesten stemmen. 1 GroenLinks 2 PvdA en drie D66 want deze partijen zijn voor het milieu. Geert Wilders en Thiery baudeth zijn slecht en echte racisten. Pim Fortuin was ook een racist en zijn moordenaar heeft de democratie gered. Dit zijn geen leugens hoor. Dit is de waarheid. Je wil ook niet weten wat er in die leerboeken staat. Daar wordt je ziek van. Het is duidelijk dat GroenLinks hier tussen zit. Dit land gaat snel naar de kloten. En dat is heel erg

Zezijngekinbrussel | 17-03-19 | 11:33

De wereld warm en Nederland arm. Slim bekeken Linkse Deugnietjes.

Remus McMillan | 17-03-19 | 11:03

Hoewel enigszins een enorme Open Deur, toch weer een fijn stuk Feynman.

Er is alleen één dingetje dat me enigszins irriteert, en dat is de stelling "De duurdere energierekening komt het hardste binnen bij minima."

Daar geloof ik helemaal niks van, want juist voor de minima bestaat er al een enorme kermis aan toeslagen, kwijtscheldingen en regelingen, en ik twijfel er niet aan dat er in no-time een 'energietoeslag' komt als deze snode plannen daadwerkelijk doorgang vinden.
Nee, de groep die hier voor gaat opdraaien is de inkomensgroep van hardwerkende mensen die nèt iets boven het minimum tot ongeveer twee keer modaal verdienen. De groep die overal aan mag meedokken maar nergens ooit recht op heeft.

#StemZeWeg

EefjeWentelteefje | 17-03-19 | 11:03 | 1

eens helemaal eens, ze breken de ruggengraat van dit land
tijd voor iets anders

Ciara | 17-03-19 | 13:36

OK kiddos, ik neem aan dat jullie deze zomer met (of zonder) pa en ma lekker op de fiets naar de camping gaan met een katoenen eco-tentje? En geen BBQ natuurlijk! Bier brouwen heeft trouwens ook een hele grote CO2-voetafdruk, en destilleren is nog veel erger...
Verder trekken opa(s) en oma(s) na de zomer permanent bij jullie in, want van dat pensioentje kunnen ze echt geen warmetwisselaar betalen. Ze hebben (nog) geen zin om bij het eerste schamele nachtvorstje stijf te vriezen in hum aanleunwoning.

puszuiger | 17-03-19 | 10:48

En steeds moeten weer strijden tegen de door ons zelf gekozen "volksvertegenwoordigers", morgen weer een pensioendemonstratie. Een vreemd fenomeen, we kiezen zelf deze onbenullen om vervolgens tegen ze te demonstreren. Wanneer gaat de Nederlander begrijpen dat het anders moet, stem gewoon NOOIT meer op de partijen als VVD, CDA, PvdA, D66, CU of GL. Doe eens wat anders !

scorpio777 | 17-03-19 | 10:46

Je zult zien dat dadelijk 60% op rechts en midden stemt... ze zijn het onbetaalbaar links klimaat- en migratieverhaal helemaal beu.
Echter wat doet Mark Rutte na 20 maart?
Hij haalt GroenLinks en de PvdA erbij om zijn meerderheid in de Eerste Kamer te behouden.

De kiezer heeft gesproken en Rutte veegt er zijn reet mee af.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:41

Voor degenen die zich afvragen waarom de politiek steeds meer naar links verschuift, kijk dit filmpje youtu.be/8SV7CLhxdXA

nedpol | 17-03-19 | 10:15 | 2

Of dit met marxisme van doen heeft, denk van niet.

Wat ze willen is de extreme Klimaateisen van Parijs er doorheen drukken - waarbij we geen gas, olie en benzine meer mogen gebruiken.

Amerika, Rusland steeds meer landen doen hier niet aan mee.
Nederland is het enige land die dit wel doet... België en Duitsland blijven gewoon het schone aardgas gebruiken.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:21

@sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:21: misschien niet direct met het marxisme maar wel met de indoctrinatie die via het onderwijs gaande is, zoals ook in het filmpje belicht wordt.

nedpol | 17-03-19 | 10:40

Als je de dingen waar wij ons zorgen over maken bij Pauw en Jinek vertelt... dan wordt je na 2 minuten uit de zaal in Veghel of Arnhem verwijderd.
Jetten, Klaver, Buma en Rutte mogen daar uitgebreid hun zegje doen.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:14 | 1

Het klimaatdebat en de door propaganda veroorzaakte publieke hysterie als equivalent van het hoorspel War of the Worlds tegen Marsmannetjes (1938) is alleen maar een afleidingsmanoeuvre voor werkelijke problemen als ongebreidelde immigratie en het beetje bij beetje steeds meer overhevelen van soevereiniteit naar de ongekozen dictators van de EUSSR.

B.Spiritus | 17-03-19 | 12:02

6000 euro subsidie op een elektrische auto??? Begrijp ik het goed dat U en ik nu de auto's gaan financieren voor mensen met een prima inkomen! (Let U even op Drs. E.H.Th.M. (Ed) Nijpels).

HenkyPanky | 17-03-19 | 10:13 | 5

@HenkyPanky | 17-03-19 | 10:25: goed gezegd van de Iron Lady.
Echter wij leven in een land met open grenzen.
Zoals migranten uit Afrika en moslimlanden massaal naar NL komen...
zo zullen dadelijk rijke en werkende mensen naar het buitenland vluchten.
Wat we overhouden zijn verdwaasde politici / ambtenaren... plus veel mensen die van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn.
Maar met geen cent te makken.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:33

@sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:33:
Niet alleen rijke en werkende mensen vluchten naar het buitenland! Van mijn pensioentje kan ik enkel een mooie brug uitzoeken om te schuilen. Ik hoop dat Nederland in de EU blijft, Want het zuiden heeft heel veel geld nodig. Met de groeten uit Spanje.

HenkyPanky | 17-03-19 | 10:44

Ja HenkyPanky, jij financiert die tesla en ePace die straks heel zuinig met 170 voorbij scheuren. Dan is de accu weliswaar snel leeg maar dat maakt niet uit want jij betaalt.
Kennis van mij heeft een tesla op de zaak en alles goed doorgerekend: goedkoper dan een vw passaat met alle opties. Je moet het wel eerst kunnen voorschieten want de subsidies zijn per 'belastingkwartaal'. Mooi dat de auto dan 'schoon en zuinig' is, maar daar heeft die kennis lak aan. Hij vindt het te leuk om bij het stoplicht porsches er uit te trekken en dan ook tijdens het rijden foto's van die porsche in zijn buitenspiegel te maken. Schoon én veilig zullen we maar zeggen. Maar wij moeten helemaal niet klagen want wij zijn paupers en ondanks dat we zwaar in de meerderheid zijn is de vvd nog steeds de grootste. Dikke bult dus. En je moet al helemaal niet klagen als je woensdag niet stemt of iets anders dan PVV of FvD. Wil je een kans op verandering, je kunt je steentje heel simpel bijdragen.

jos verstoppen | 17-03-19 | 12:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik hoop opnieuw op een politiekcorrecte verkiezingsoverwinning. Nu de ellende van 20 jaar politiekcorrect aan de oppervlakte komt moeten ze op hun plek blijven zitten om de pijn daarvan in ontvangst te nemen. Laten we aub zorgen dat eventuele revoltes en dergelijke gericht zijn op deze veroorzakers.

Parel van het Zuiden | 17-03-19 | 09:44 | 1

Het heeft ook met de (linkse) leraren van doen... zij indoctrineren de kinderen op school dat we geen gas, olie en benzine mogen gebruiken.
De kinderen komen er van zelf wel achter, ze hebben dadelijk geen broek meer onder hun kont en moeten thuis in de kou hun huiswerk maken.
Waar ze leren dat we van het gas, olie en benzine af moeten.

Hetzelfde als in Noord-Korea daar leren de arme kinderen ook dingen op school wat niet waar is.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:28

Ach, zodra dus bekend word welke woonwijken wanneer van het gas af gaan komt de opstand vanzelf. Dan worden mensen wakker als ze te horen krijgen even 30k te gaan lenen om hun huis compleet overhoop te halen.
Nu is het nog allemaal ver-van-mijn-bed tot die brief in de bus valt.

2voor12 | 17-03-19 | 09:34 | 1

En, zoals gebruikelijk valt dat na de verkiezingen. Daarom moeten ze deze keer weggestemd worden.

Zorc | 17-03-19 | 10:47

Ed Nijpels en Marc Rutte hebben de VVD aan het gas geholpen. Dijkhoff gaat de VVD niet meer redden, het kwaad is al geschied.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 09:18 | 4

Dijkhoff kan dit niet meer op de rit krijgen.
Er moet een rechts kabinet komen die radicaal een streep trekt door de onbetaalbare klimaatplannen en ons onbetaalbaar migratiesysteem.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 09:43

Veel medelanders stemmen VVD of CDA omdat ze Geert een brug te ver vinden. Wie er ook partijlijder is. De "midden" of "mainstream" stemmers zullen niet snel naar PVV of FvD gaan. PVV moet het hebben van het politiek actieve deel van de Pim stemmers. FvD van de rechterflanken van de VVD en CDA, met een paar teleurgestelde liberale D66ers.

Beiden komen samen uit tussen 20-40 zetels (max) op dit moment. Niet genoeg van want het kartel gaat rustig met 6 partijen regeren als het moet om aan de macht te blijven. En de verschillen zijn zo klein geworden dat het ook makkelijk kan.

Graaf_van_Hogendorp | 17-03-19 | 10:02

@Graaf_van_Hogendorp | 17-03-19 | 10:02: zeker, de vvd moet coalitie aangaan met heel veel partijen, en wordt daardoor steeds minder herkenbaar. Wat heeft de VVD nog te bieden? De vvd wacht hetzelfde lot als pvda en cda: gedecimeerd, en gemarginaliseerd; en geheel door eigen toedoen.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 10:08
▼ 1 antwoord verborgen

Het bijzondere is dat zowel links (D66, GL) als rechts (VVD) haar eigen achterban monumentaal verneukt.
Links zou primair moeten opkomen voor sociaal en economisch zwakkere mensen. Die zouden enorm geholpen kunnen zijn met de miljarden die nu voor klimaatkolder zijn gereserveerd: “De komende decennia doen we even helemaal niets voor jullie. Jullie moeten alleen wel 0,004% harder stoken om het warm te houden”.
En de VVD dan. “Windmolens draaien niet op wind maar op subsidie”. En nu met droge ogen keihard voorop lopen in de groene deugkaravaan. Je moet het durven, want het valt niet uit te leggen.
Dit land, links en nep-rechts, is in de greep van een catastofale deugpyschose.

Zeddegeizot | 17-03-19 | 09:15 | 4

@sociaal_econoom | 17-03-19 | 09:46:
Onzin. GL is nooit opgekomen voor 'gewone en arme mensen', het is altijd een partij geweest voor elitaire 'links intellectuelen' (zoals dat genoemd werd in vorige eeuw).
De armen en arbeiders stemden ooit PvdA, totdat ook die club zich tegen de bakfietsenbuurtbewoners begon aan te schurken.
De enige echte klassiek-linkse partij die er nog is, is de SP.

EefjeWentelteefje | 17-03-19 | 11:09

@EefjeWentelteefje "De enige echte klassiek-linkse partij die er nog is, is de SP." Helemaal correct. Jammer alleen dat 'links' door groen"links", pvd"a" en "d"66 (hoofdletters moet je verdienen) zo'n slechte naam gekregen heeft, terwijl een echt links beleid Nederland goed zou doen. Dat gemorrel met fout-links + rechts gaat nooit iets positiefs betekenen voor ons landje. Bewijs? Zie afgelopen jaren..

Boris die Sauertopf | 17-03-19 | 11:37

www.geenstijl.nl/5146760/feynman-en-o... Ook de SP durft het niet aan om buiten het kartel te blijven. Veel te veel politiek correcte standpunten waardoor de natuurlijke achterban weg holt naar de PVV. Ook op links ligt er een enorm gat voor een partij die zich niet bekommert om deugzaken maar gewoon hardcore opkomt voor de laagbetaalde werkende klasse.

5611 | 17-03-19 | 11:40
▼ 1 antwoord verborgen

De dictator trekjes van Europa begint zijn werking te krijgen, de milieu maffia en hun CO2 gedram begint de vruchten af te geven.
Je hoort niks anders dan de leugens over het milieu en die achterlijke CO2 beleid op de tv en in de kranten!!!

We worden gehersenspoeld en geïndoctrineerd en dat is op moment nog erger dan dat voor de tweede wereld oorlog was met de propaganda in het Duitse rijk, toen waren de Joden de het haasje en nu zijn zo meteen de milieu ontkenners, die in concentratie kampen worden opgesloten, met alle gevolgen van dien.

Van de hele Europese één wording is de bedoeling dat iedereen onderworpen wordt aan de dictators in Europa en dat doen ze via het milieu!!!!

Niet links | 17-03-19 | 09:14 | 2

Polen en Oost-Europa zijn verstandig.
Zij doen niet mee met de extreme Klimaatplannen van Parijs en doen ook geen opvang en huisvesting van migranten uit Afrika en moslimlanden.

Wij dragen ieder jaar 7 miljard euro af aan Brussel - Oost Europa betaalt niets en krijgt ieder jaar geld vanuit Brussel.
En het wordt nog erger - zodra Engeland uit de EU stapt dan betalen we geen 7 maar 12 miljard aan Brussel.
Ze maken het zo - dat veel bedrijven en mensen dit land zullen ontvluchten.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 09:52

het zal dan ook een verkiezing gaan worden die niet op de inhoud gaat zitten maar om het democratisch kiezen.. wel allemaal gaan stemmen of niet ( zoals CDA hoopt), stem je op FvD is dat een protest stem eveneens als je op GL stemt. Of op DENK omdat je stem door gladde bro's is opgehaald om meteen flink door te trekken.. uit solidariteit want anders.. PVV omdat je nu eenmaal overal tegen bent en Wilders dat ook is.. de inhoud doet er niet zo toe 20 maart. overigens al stem je wel op de inhoud.. dan nog zie de landelijke verkiezingen waarin een grote gekozen partij geen voet aan de coalitie grond krijgt en dus in feite blijft blaten in het geheel..

fikkieblijf! | 17-03-19 | 09:12 | 3

Dit kabinet alle partijen, heeft precies helemaal niks van wat er in hun verkiezingsprogramma stond mee genomen in dit kabinet.

Je kies voor een programma en stem op die partij en als ze gekozen zijn, nemen ze helemaal niks mee in de nieuwe regeringsbeleid geen van deze partijen.

Als dit niet lijk op dictatoriale trekjes, dan weet ik het ook niet meer.

Dit heeft niks te maken met water bij de wijn want er is helemaal geen water en wijn gebruik je stemt op een partij en vervolgens doen ze iets heel anders dan waar jij je keus heb op laten vallen, je kan veel zeggen over Trump maar die zeg wat hij gaat doen en daar neem ik mij petje voor af, dat is beter dan deze stel regeringsleiders die niks anders doen dan liegen en bedriegen.

Niet links | 17-03-19 | 09:24

@Niet links | 17-03-19 | 09:24:
Trump zegt - America first.
Rutte en Rutte III zegt - Holland last... al ons geld voor het klimaat, buitenland en buitenlanders.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 09:55

@Niet links | 17-03-19 | 09:24: Een, en luister NU niet naar de politieke leugenaars maar ga stemmen op de partij welke je 2-3 maanden geleden je stem zou gunnen.

Ben5570 | 17-03-19 | 09:57

Belangrijk is dat al die klimaatmaatregels onder 1 klimaatbudget vallen. 1 duidelijk bedrag over de hoogte waarvan gestemd kan worden. De doelen van het Parijsakkoord zijn dan ondergeschikt. Als het geld op is, dan is het op. Geen blanco cheque, geen open eindjes.

Natuurlijk zijn ambtenaren en politici vaak optimistische planners. Laat het maar aan hen over om 2 of 3 keer over het budget heen te gaan. In dat geval, een paar jaar niets ten behoeve van het klimaat, tot de schuld helemaal afbetaald is.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 09:09 | 1

Ambtenaren en politici werken als volgt--> zodra ze geld tekort komen dan verhogen ze de BTW, heffingen en accijnzen.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 09:57

Er zijn teveel domme praatjesmakers op machtige plekken terecht gekomen waar vanuit ze een bedreiging vormen voor de welvaart en het welzijn van miljoenen mensen. Want het is niet louter het milieu en de klimaathysterie. Het is op zoveel meer cruciale punten een puinhoop. Er is geen visie. Ze doen maar wat. De prijs gaat hoog zijn.

squadra | 17-03-19 | 09:08 | 1

Het enigste wat de regeringleiders nu nog doen is voor hun zelf zo populair mogelijk te doen voor de kranten en tv, ook al is dit een doodlopende weg wat milieu heet die wij mogen betalen.

Niet links | 17-03-19 | 09:27

ok ik ben om
meer referenda om in elk geval de nadelen van de kartelcaroussel wat te beperken,
en inderdaad is er 10 jaar terug met de woningbouw een historische vergissing gemaakt, niet alleen kwalitatief, ook kwantitatief, want toen hadden de toendertijd leegstaande kantoren omgebouwd moeten worden tot woonruimte voor studenten, alleenstaanden,arbeidsmigranten , dat had ook de bouwvakkers aan het werk gehouden, en de overfocus van de corporaties op woningen voor gezinnen wat gecompenseerd, en tevens bedrijven in een aantrekkende markt meer gedwongen tot eigentijdser werken, ipv weer 40 uur pw op kantoor.
los daarvan, die refereda-democratie als oplossing zou kant en klaar geïnporteerd kunnen worden als we ons aansluiten bij de Zwitserse Bond ipv bij de EU. Dit zou gezien de wens tav het creeren van een waardengemeenschap, niet eens zo'n gek idee zijn, gezien het calvinistische karakter dat de zwitsers, anders dan de grieken en fransen, met ons delen.( Hard werken en sparen is ook een oplossing voor veel maatschappelijke issues hoor!)
De uitbreiding van de EU naar gebieden die historisch gezien niet-westers zijn, omdat ze buiten de katholieke missie-grens liggen, maakt het samen 1 land worden ook onmogelijk, en levert conflicten op met bv rusland.
Aansluiting bij de zwitserse bond met als doel nooit meer oorlog in europa kan denk ik het beste samen met belgie luxemburg, lombardije, alle delen van tirol, oost-friesland, denemarken, en een territoriale claim op de westelijke oever van de rijn mn elzas-lotharigen. De territoriale claim kan dan met frankrijk gecompenseerd worden met de eilanden in de West mn de zuidelijke helft van sint maarten en met Wallonië. Een compensatieregeling als middel om conflict te voorkomen rondom de westelijke rijnoever is reeds eerder met succes toegepast zie het RDH. Het aldus gevormde aansluitende gebied zorgt ervoor dat frankrijk en duitsland geen buren meer zijn, want of ze nu vrienden zijn en europa ten koste van alle kleintjes domineren, of oorlog voeren op het historisch gezien neutrale terrein van voormalig Lotharingen, het baat europa als geheel niet.

Ciara | 17-03-19 | 08:57 | 2

Clara - Rutte vertrekt eerdaags naar Brussel en krijgt daar een maandsalaris van 31.000 euro net als Frans Timmermans.
Wij zitten hier met de ellende.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 09:00

en ja dhr hiddema kan daarna in Aken worden gekroond

Ciara | 17-03-19 | 09:02

Wat kan dat grietje liegen met dat bordje, moet de eerste vrouw nog tegenkomen die vrolijk wordt als je de cv een paar graden lager zet vanwege het milieu.

voldemort | 17-03-19 | 08:53 | 3

Dank zij Rutte, Jetten en Klaver moeten wij dadelijk weer met een houtkachel gaan stoken.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:57

Moeten gaan stoken? Dat is toekomstige tijd.
Ik heb mijn gasverbruik al behoorlijk verlaagd door hout (bij) te stoken.
Voor mij geen toekomst muziek.

Majoor Pikindewind | 17-03-19 | 09:14

in Duitsland koop je een zak met 5 kilo briketten (Briketts) voor 3 euro - dit kost daar bijna niets.
Daar kun je een tijd mee stoken.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 10:00

Zeldzaam goede analyse, van het niveau dat NRC eigenlijk zou moeten hebben.

superjan | 17-03-19 | 08:49 | 2

Inderdaad maar de waarheid is in dit land al decennia zoek.

grindbak | 17-03-19 | 08:57

Ja dit was een goed stuk van Feynman.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 09:12

Ik denk dat de gevestigde partijen in hun arrogantie en zelfgenoegzaamheid niet beseffen hoe gevaarlijk deze klimaatplannen zijn voor hun eigen voortbestaan. Oeps! Dat hadden ze even over het hoofd gezien; dat is waar ook, ze zijn afhankelijk van de kiezers.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 08:44

Het klimaat overleeft het wel, de VVD gegarandeerd niet. Met deze klimaatplannen heeft de VVD haar eigen doodvonnis getekend. Hiervan herstelt deze partij nooit meer. De VVD heeft zichzelf door het hoofd geschoten. Deze partij is finito.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 08:41 | 3

Niet alleen de VVD - maar ook het Nederlandse volk krijgt een dreun.
PVV en Baudet worden buiten spel gezet - terwijl de kiezer daar op stemt.
Wat doet Rutte van de VVD? Juist ja - hij gaat samenwerken met GroenLinks.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:56

@sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:56: Bij de VVD beginnen de laatste integere leden door te krijgen dat Rutte zijn carrière niet alleen boven het landsbelang stelt (dat zien ze daar nog door de vingers), maar ook boven het belang van de Partij. Het is nu echter te laat. GroenLinks mag de muziek kiezen op de begrafenis van de VVD.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 09:04

@sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:56: Ik moet dat nog zien.
Van de week hadden ze het erover dat maar een heel klein deel van de bevolking geld over zou hebben voor alle aangekondigde klimaat maatregelen.
Dat kleine groepje kan nooit voldoende zijn om GL, D66 etc. voldoende zetels te geven.

Majoor Pikindewind | 17-03-19 | 09:18

Premier Rutte herkent zich niet in berichten als zou hij over zijn houdbaarheidsdatum heen zijn. "Ik bulk van de energie, ik heb nog steeds het gevoel alsof het mijn eerste dag op mijn werk is", zei hij tijdens het campagne voeren in Leidschendam.

De VVD-leider reageerde op een artikel in het NRC met interviews met lokale VVD'ers, waarvan een deel concludeert dat het tijdperk Rutte ten einde loopt.

Rutte: "Wat ik las is, dat mensen zeiden: 'Hij doet het eigenlijk best goed en als hij door zou willen, zijn we daar natuurlijk helemaal niet tegen. Maar je moet natuurlijk altijd kijken als iemand in een functie zit, heeft hij de energie en de pit om door te gaan?' Ik heb dat, ik bulk van de energie."

Dit zegt al genoeg ."Wat ik las is, dat mensen zeiden: 'Hij doet het eigenlijk best goed, de man leeft in een eigen wereld en is een gevaar voor Nederland en Europa

Rocedlaaw | 17-03-19 | 08:27 | 2

Het einde van tijdperk Rutte zal dit jaar via een prachtaanbieding vanuit Brussel werkelijkheid worden.

Maar vraag niet - hoe hij ons hier achter laat?
We moeten van het gas af terwijl België en Duitsland dit niet doen.
Dit grapje kost ons meer dan 100 miljard euro.

Daarnaast laat hij ons land volstromen met migranten uit Afrika en moslimlanden die hier onder de noemer van vluchteling in de watten worden gelegd met gratis opvang, huisvesting en een levenslange uitkering.
We zitten met een woningnood en een kostenplaatje waar je akelig van wordt.

Balkenende van het CDA heeft het naar omstandigheden goed gedaan.
Rutte heeft er een grote linkse janboel van gemaakt.
We zeggen iets over Juncker (64) die niet meer bij zijn volle verstand is... maar Rutte van 52 - ik heb zo mijn twijfels.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:49

Eerste dag op het werk.Vandaar.... hij moet kennelijk alles nog leren en luistert naar niemand met meer (levens)ervaring.Krijg je zulke onzinnige ideeen als klimaatbeheersing.

Ben5570 | 17-03-19 | 10:06

Je hebt miet per se een warmtepomp nodig. Voor veel minder geld kun je alle radiatoren in je huis vervangen door elektrische kachels en het warme water haal je uit een elektrische boiler en je hoeft je huis niet krankzinnig te isoleren. Oké, kost nog steeds veel geld: aanpassen meterkast en kabels trekken naar de kachels (desnoods in het zicht), maar veel minder dan je huis warmtepompklaar maken. Alleen nog even bedenken waar je de extra stroom vandaan moet halen.

Alco-de-Holist | 17-03-19 | 08:25 | 2

Twee houtkachels. Flink stoken.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 08:41

Voor houtkachels heb je rookkanalen nodig, en die kunnen niet in elk huis worden aangelegd.
Elektrische kachels wel. De moderne hebben elk een eigen thermostaat zodat je elke kamer individueel naar behoefte kunt verwarmen, iets wat nu nog in vele huizen niet kan. Win-win situatie.

Alco-de-Holist | 17-03-19 | 08:46

Feynman is goed maar de reakties zijn vaak goud waard en leerzaam.

frisenfruitig | 17-03-19 | 08:23

De hele doorrekening van het CPB kan rechtstreeks de prullenbak in zolang de investeringen die samenhangen met het nemen van isolatiemaatregelen in de woningen, warmtepompen en elektrische auto’s geen onderdeel zijn van deze doorrekening. En ondertussen verkondigt Jetten dat de uitgaven voor de energietransitie flink meevallen... De hele klimaatdiscussie wordt nu gevoerd op basis van ideologische argumenten en niet op rationele, een complete farce.

therealbraindump | 17-03-19 | 08:18

En wat je straks ook gaat krijgen is nivellering van de maatregelen. Middeninkomens kunnen straks weer gaan lappen voor de laagste inkomens die geen warmtepomp kunnen betalen. Net zoals tijdens de crisis zullen de middeninkomens het hardst worden gepakt, let maar op! Maar dat is natuurlijk ook geen onderdeel van de doorrekening. U mag dat nog niet weten.

Wisteria | 17-03-19 | 08:17

Nederland wil 3 a 4 kolencentrales sluiten, China gaat er 1100 bouwen. Wat een vooruitgang. Alle peperdure maatregelen hebben geen enkele zin. Wanneer worden die flapdrollen in Den Haag eens wakker?

stiffy | 17-03-19 | 08:12

*verwacht dat de meeste mensen op 20 maart toch weer getroffen worden door een totale blackout als ze in het stemhokje staan en pardoes weer de verkeerde hokjes rood kleuren*

VanBukkem | 17-03-19 | 07:50

@kotelet... Rutte gaat volgende week naar GroenLinks toe...

Rutte heeft MINACHTING voor het Nederlandse volk.
Het volk wil een ruk naar rechts... richting PVV en Baudet.
Minder uitgaven voor het klimaat en minder uitgaven voor migranten die hier onder de noemer van vluchteling levenslang in de watten worden gelegd.

Wat doet de onbetrouwbare Rutte, hij maakt een ruk naar links en gaat samenwerken met Jesse Klaver waarbij hij weet dat de klimaatplannen en het migratiebeleid de burger nog meer geld gaat kosten.

De mensen smeken om een betaalbaar milieu- en migratiebeleid... Rutte gaat met GroenLinks samenwerken, waarbij hij FvD en PVV links laat liggen.
Ook de kiezers op middenpartijen als CDA en ChristenUnie krijgen van Rutte een dolk in de rug.

Rutte II met PvdA was links... nu is het nog erger - terwijl de mensen op rechts stemmen.
Ben 66 - heb na de oorlog nog nooit zoiets meegemaakt als Mark Rutte.
Vraag me af of hij wel bij zijn vol verstand is - hij is van de VVD en nog linkser als Joop den Uijl.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 07:23 | 3

Ik ben bijna zestig. Denk er precies zo over. Nog linkser dan Den Uijl. Da's een goeie !

Koffie ? | 17-03-19 | 08:10

Uh, hij is echt wel met zijn volle verstand bezig. Alleen niet voor de bevolking.
Een alleenstaande corpsbal met als enige drijfveer zijn eigen carrière, die kan makkelijk over lijken en moet kunnen acteren als het gaat over iets nalaten voor jongeren, zorgen voor degenen die de wegen gebaand hebben, familiegevoel...
Ik denk derhalve ook niet dat je hem als links kunt aanduiden, eerder van alles wat. Het moet in zijn bekrompen, egocentrische megalomane plan passen. En naast hem staan machtswellustelingen die dit haarfijn aanvoelen en hem laten zorgen dat ze de touwtjes nog strakker in handen krijgen en waar het maar kan de burger en schatkist leegzuigen.

EEnzame SchizofrEEN | 17-03-19 | 08:36

psychopatie en narcisme zijn ziektes, waar je niks aan kunt doen.Misschien iets weg snijden in de hersenen maar verder niet.

Ben5570 | 17-03-19 | 10:17

Vanwege de chaos en extreme uitgaven via de klimaatplannen van Rutte III gaan veel mensen op rechts (Baudet en Wilders) stemmen.
Ze zijn het gekonkel en de klimaatleugens van Rutte, Jetten en Klaver helemaal beu. Deze twee jongens die pas van school komen praten over 100 miljard uitgaven voor de burger en bedrijven alsof het niets is.
Wij moeten van het gas af - terwijl buurlanden als Duitsland en België wel
het schone gas blijven gebruiken... dit wordt voor de mensen onbetaalbaar.

We zien een flinke ruk naar RECHTS bij de Nederlandse kiezer... en wat doet die Rutte dadelijk?
Na 20 maart maakt de meest onbetrouwbare premier die we ooit gehad hebben
een stevige ruk naar LINKS.... in de Eerste Kamer gaat hij samenwerken met GroenLinks.
Dan hebben Rob Jetten en Jesse Klaver samen de macht inzake het klimaatbeleid en ons onbetaalbaar migratiebeleid - waarbij migranten uit Afrika en moslimlanden hier onder de noemer van vluchteling in de watten worden gelegd met gratis opvang, huisvesting en een levenslange uitkering.

Rutte en de VVD moeten zich doodschamen - de mensen willen naar rechts en Rutte gaat rücksichtlos naar links.
Als je nu nog VVD stemt, dan ben je goed gek... een stem op D66 en GroenLinks is een vorm van zelfdoding.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 06:57

Het meest treurige is dat de vvd nóg steeds de grootste is. Als er één partij toch bewezen heeft de burger en MKB op te laten draaien is het toch de vvd. Begin 1900 hadden we de spoorwegstaking. Stationmeester was een relatief goede baan, echter een stationmeester begon om 5u30 en was klaar om 10u30, zijn vrouw werkte mee, maar samen verdienden ze niet genoeg om de rekeningen te betalen. De eerste reactie van de heren notabelen: niets aan doen, de arbeider heeft genoeg aan een aardappel en een stuk brood.
We zijn een heel stuk vooruitgegaan sindsdien, maar die mentaliteit van laat de paupers maar sappelen zit er nog steeds in. Dat komt omdat paupers zich nog steeds niet realiseren dat zij het BNP opbrengen.

jos verstoppen | 17-03-19 | 05:57 | 5

@ugur | 17-03-19 | 07:48:
het is waar dat de mensen dank zij het internet en GeenStijl nu minder dom kunnen worden gehouden.
Alhoewel de linkse partijen via staatsomroep NPO veel macht hebben.
De NPO zorgt ervoor dat mensen als Rob Jetten en Jesse Klaver ruim baan en veel adhesie krijgen.... waarbij Wilders en Baudet weinig aan bod komen.

Rutte maakt het helemaal bond... hij weet dat de mensen dadelijk meer op rechts Baudet en PVV zullen stemmen.
Wat doet Mark Rutte? Hij gaat in de Eerste Kamer samenwerken met GroenLinks... een dergelijk onbetrouwbaar persoon heb ik nog nooit meegemaakt.
Rutte is nota bene van de VVD (een rechtse partij)... hij sluit een samenwerkingsverbond met GroenLinks - wat een kerel!

sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Rutte gaat volgende week naar Groenlinks toe. Naar GroenLinks!! Zelfs de meest 'paarse' VVD,er zal zich toch onderhand achter de oren gaan krabben. Dit valt niet meer uit te leggen. Wat een demasque! De VVD is voor de komende 8 jaar afgeschreven. Assistent Klaas blijft beduusd achter met zijn medeplichtigheid, zijn gilletje, en een -tot op het bot- uitgewoonde partij, en die gestoorde leugenaar vertrekt achend naar Europa. Nederland in puin achterlatend

kotelet | 17-03-19 | 05:27

Wat je ook stemt..................... Maakt niet uit.

Tjesus | 17-03-19 | 05:17 | 4

@jos verstoppen | 17-03-19 | 05:37:
De PVV stemt in de meeste gevallen (+/-90%) vrolijk met de VVD mee, dus vooral daar op stemmen.

JI-HAAT | 17-03-19 | 07:25

Als je VVD... GroenLinks en D66 stemt dan weet je dat je jezelf een oor aan naait.
CDA en ChristenUnie idem dito... die doen met Rutte mee.
Bij deze 5 partijen (ook bij PvdA, PvdD en de SP) weet je dat je als burger nog meer geld kwijt bent voor milieu en migratie.
Zij maken je alsmaar wanhopiger en armer.

@Tjesus... met een stem op PVV en FvD dan weet je TWEE dingen:
1. de rest heeft niet je stem
2. deze partijen streven naar een betaalbaar milieu en migratiebeleid.

Bij de andere partijen ben je de klos... ze kleden je helemaal uit.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 07:41
▼ 1 antwoord verborgen

Het duurt niet lang meer voordat het misgaat.

Manneke Pislam | 17-03-19 | 05:15 | 1

Ieder die een beetje zijn hersens gebruikt - weet dat het fout loopt voor onze kinderen... vanwege milieu en migratie.

1. doordat we van het gas af moeten worden de energielasten inclusief de uitgaven voor een warmtepomp onbetaalbaar
2. doordat Rutte (Den Haag) een oneindige stroom migranten uit Afrika en moslimlanden hier onder de noemer van vluchteling in de watten legt... met gratis opvang, huisvesting en een levenslange uitkering - wordt de woningnood alsmaar groter en het kostenplaatje onbetaalbaar.

De jeugd en kinderen vinden Jesse Klaver aardig en sympathiek... over 5 jaar hebben ze geen broek meer aan hun kont en zitten thuis in de kou.
Jesse Klaver is 32... Rob Jetten is 31--> ze zijn geïndoctrineerd net als onze kinderen op school.

Maar Mark Rutte is iemand van 52... hij moet zich doodschamen.
Hoe is Nederland over 5 jaar...? Ik hou mijn hart vast.

sociaal_econoom | 17-03-19 | 08:08

40 zetels gezond verstand, en 110 voor de rest

dr Rechts | 17-03-19 | 04:55

Een goed huis tocht een beetje.

dr Rechts | 17-03-19 | 04:44 | 1

Frisse lucht is belangrijker dan een aangename temperatuur. Al die watjes in hun geïsoleerde huisjes hebben over enkele jaren een enge longziekte.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 04:48

Dit land is allang kapot...

Manneke Pislam | 17-03-19 | 04:01

Laat mensen eerder met pensioen gaan. Staan ze jarenlang minder in de file naar/van werk. Goed voor het miljeu!

sailor 1 | 17-03-19 | 03:37

Welterusten, nachtclub, de jonge zielen onder u, de oude, de blije en de getormenteerde. Morgen gloort weer nieuwe hoop.

MickeyGouda | 17-03-19 | 03:34

Ik hoop dat er veel mensen tegen het Klimaatkalifaat stemmen..

donkieshot | 17-03-19 | 03:27
-weggejorist-
chicago river | 17-03-19 | 01:45 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Prachtige column, Feynman. Hier en daar een komma verkeerd, maar inhoudelijk weer ijzersterk. Er zijn maar twee keuzes woensdag: PVV of FvD. Ik stem PVV.

hoogstetijd | 17-03-19 | 01:33

Je hebt kindsoldaten en klimaatkindsoldaten.............

Mazoeza | 17-03-19 | 01:26

Ik kom uit een uitstekend klimaat.

Willem_Oltmans | 17-03-19 | 01:18 | 1

Jij komt in een stinkend klimaat.
Viespeuk.

Ongeblustekalk | 17-03-19 | 01:21

Het heeft niets met beleid te maken. Klimaatverandering is geen wetenschap, het is een religie. Na het afzweren van de kerk (door voornamelijk links), en vooral de protestante kerk, moest er iets nieuws gevonden worden. Dat werd de klimaatverandering:
- Het is het nieuwe schuldgevoel.
- Wetenschappelijk bewijs is flinterdun, danwel volledig bij elkaar verzonnen
- Stel het ter discussie, en je wordt behandeld als een ketter
- Het is het nieuwe controle middel, ipv de dominee verteld een "wetenschapper" je nu hoe je je geld moet wegpissen. Houd jij ze dom, houd ik ze arm.
- De kerk zegt spring, en grote groepen springen zonder erbij na te denken
- Kinderen worden van jongs af aan geïndoctrineerd
- Doe boete! (geef 30k aan aan VVD-geliëerde aannemers) En gij zult gered worden!

Geen gezond verstand, geen discussie, er moet en zal, zonder er verder over na te denken. Yup. Religie. Al sinds het ver voor onze jaartelling dé manier om het plebs onder de duim te houden.

TheEgg | 17-03-19 | 01:07 | 3

De klimaat-inquisitie zou het liefste de klimaat-ontkenners op de brandstapel zetten, alleen is dat niet goed voor het milieu.

Jan Dribbel | 17-03-19 | 01:17

Het is geen religie maar een verdienmodel. hoeveel warmtepomp en isolatie bedrijven hebben de afgelopen 2 jaar gelobbied bij politici? De zoon van een oud politicus is de baas van de electrische laadpalen in NL.
Een eenzelfde verdienmodel als immigratie naar Europa, de EU en het inlijven van zwakke 'broeders' in de EU die alleen geld kosten en niets bijdragen

Olleke | 17-03-19 | 02:22

Het is toch niet zo moeilijk om te beseffen dat co2-hefffingen bij bedrijven gewoon aan de consumenten zal worden doorberekend?
Dat alle denkbare energiesubsidies aan belastingbetalers zullen worden doorberekend?

Alle partijen doen nu eventjes alsof ze de burger gaan ontzien; maar wacht maar tot ze weer gekozen zijn. Niet voor niets wordt er nu openlijk gelogen over koopkracht; gelogen over de onhaalbaarheid en onbetaalbaarheid van die energietransitie; gelogen over de kosten van afschaffing van ons gasnet; en gelogen over de kosten voor de noodzakelijke vervanging van ons stroomnet.

En, last but not least; we worden voorgelogen over het effect van al dat extra stroomverbruik op de co2 uitstoot. Immers, zelfs een moderne gascentrale verliest 40% rendement bij omzetting van gas naar elektriciteit, bij kolencentrales is dat zelfs 60%. En daarna gaat er nog 10% verloren tussen energiecentrale en meterkast. En vervolgens heb je thuis pakweg 3 x zoveel stroom als gas nodig om een ei te koken. Het elektrisch koken van een ei kost dus 6 x (!!!) zoveel gas dan datzelfde ei direct op gas koken. Dat betekent dus ook dat elektrisch koken 6 x zoveel co2-uitstoot oplevert. Voor boilers geldt uiteraard hetzelfde.
Ook voor elektrisch rijden geldt 50% rendementsverlies naar de laadpaal, en dan nog eens 25% rendementsverlies tijdens het laden. Maar we moeten allemaal aan de elektrische auto.

Nou is co2 gelukkig onschadelijk, en de klimaathysterici weten dat; daarom streven ze naar meer co2-uitstoot. Maar ik denk dat de domgehouden klimaatspijbelaartjes en de nog dommere dwdd-kijkertjes verbaasd zouden zijn als ze zouden horen dat de energietransitie de co2-uitstoot moet verheelveelvoudigen.

Dandruff | 17-03-19 | 01:02 | 11

@ ongebluste kalk
Misschien zou je minder moeten beledigen en trollen en met argumenten komen die steek houden of anders meer ongebluste kalk tot je nemen. Of ben je het tokkie familielid van Berbaar?

Olleke | 17-03-19 | 02:29

Bedrijven zullen er zeker naar kijken CO2-belasting door te berekenen aan consumenten. Maar dat is niet zo gemakkelijk als het misschien klinkt. Wat doet de concurrentie? Wat doet de concurrentie in het buitenland? Je kunt je producten uit de markt prijzen. Waarschijnlijk gaan bedrijven genoegen nemen met wat minder winst. Of de productie wordt naar Polen verplaatst.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 09:27
▼ 8 antwoorden verborgen

Op woensdag 20 maart begint de lente.
Dag ijzigheid en kilte. Tot ziens gure wind.

Shareholder II | 17-03-19 | 00:51 | 4

@MickeyGouda | 17-03-19 | 00:57: ik zal het regelen dat het volgende week 7 graden s'nachts is en 17 graden overdag met een gevoelstemperatuur van 21 graden.

steekmug | 17-03-19 | 01:08
▼ 1 antwoord verborgen

Een warmtepomp gaat niet werken, het is productie van een te lage warmte inhoud.
Linkse wetenschappers praten dan nu al over een hybride systeem. Hoedt U daarvoor.
Voor momenten dat de dure warmtepomp niet volstaat, dat is bijna altijd het geval, moet dan het systeem bijverwarmen uit andere bron, bijvoorbeeld een electrische kachel of boiler. Hiermee wordt het allemaal ondoorzichtig de electra die U dan uit het net trekt is dan meestal voor de andere bron dan voor de warmtepomp. We worden genaaid door onbenullen, weinig wetenschappers die hiermee op de tv durven komen, wetenschappers eten immers uit de ruif van de overheid.

milieumoe | 17-03-19 | 00:43 | 5

@Gulliver | 17-03-19 | 01:50,

Ik ben nergens bang voor, zeker niet voor ijsbloemen.
Maar ik vind 60.000 euro voor een warmtepomp die geen warmte geeft nogal duur. En met je stoere praatjes over jouw Spartaanse huishouden vergeet je even dat een huis van 18 graden nog het minste probleem is. Niet voor niets noemde ik andere zaken "kwalijker";
- een boiler van 55 graden kan legionella bevatten;
- hybride systemen kosten veel meer energie;
- bovendien gaat de co2-uitstoot daardoor flink omhoog;
- terwijl die onzin zogenaamd juist die co2-uitstoot moet verminderen.

Dandruff | 17-03-19 | 02:07

@Dandruff | 17-03-19 | 02:07:

Niets Spartaans aan 18 graden.
Je bent gewoon een verwend watje als je het dan nog koud hebt.

Rest In Privacy | 17-03-19 | 03:43

Nee dan heb je een slecht geïsoleerd huis.

voldemort | 17-03-19 | 08:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Er komt nog een opleving van turfsteken zo.
Oorzaak is een combinatie van verarming, verzakking,verschraling van de natuur en verdroging van Nederland.

steekmug | 17-03-19 | 00:36 | 2

Jij beschrijft je eigen onderstel. Best wel ranzig.

Ongeblustekalk | 17-03-19 | 00:48

Je moet de verkiezingen voor de eerste kamer wel in perspectief kunnen zien en er niet alles aan de haren bijsleuren als een marktkoopman.

Ongeblustekalk | 17-03-19 | 00:29 | 6

Goed punt, Ongebluste. Dit blijven provinciale verkiezingen. Getrapte verkiezingen. Zelfs legitiem om met de 2deK iets anders te stemmen dan nu. En verder is de opmars van de Tjer begonnen.

Shareholder II | 17-03-19 | 01:05

@Shareholder II | 17-03-19 | 01:05:
De Tjer nog wel. En volgens jou legitiem ook nog.
Om jou hangt de geur van een stofnest gemengd met subsidies.

Ongeblustekalk | 17-03-19 | 01:14

@Ongeblustekalk | 17-03-19 | 01:14: Je leest niet goed. En ik trek subsidie noch uitkering. Die geur komt mogelijk door die troep die je in je neus duwt? :-)

Shareholder II | 17-03-19 | 01:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Citaat:
U kunt uw huiswerk niet doen, omdat de politiek haar plannen in paniek bijstelde, niet meer kon laten doorrekenen, geen stelling durft te nemen en u in verwarring achterlaat.

20 maart geeft meer vragen dan antwoorden.
----
De basis van alles geeft geen verwarring....
Het klimaat is een middel om een heleboel geld rond te pompen zonder enige verbetering op een "beter klimaat"
Ik wist al heel wat jaartjes geleden hoe het met het klimaat zit en daarvan nooit afgeweken... Sterker er is alleen maar meer bewijs gekomen voor een klimaat die zich niet laat regelen volgens de CO2 buitenthermostaat.
Je kan net zo goed plaattektoniek tegen gaan houden met roeibootjes.
Ik blijf op de PVV stemmen met een aantal familieleden, en FvD is een goede nieuwkomer waar je op dit thema nogal gelijkwaardig door 1 deur kan gaan.
En daarmee is er toch een klein bresje geslagen tegen de grootste misvatting van dit moment. "we gaan het klimaat redden" Hoe komen ze erop....?
We zullen zien hoe het tegengaan van de klimaatmaffia met zetels bevestigd gaat worden.... Kan nog wel eens heel groot worden..

dijkbewaker | 17-03-19 | 00:29 | 1

Hoop niet dat u dijken bewaakt. Als 't goed is laten ze pvv'ers dat niet doen..

Shareholder II | 17-03-19 | 01:08

De minima , waaronder 90 % van de gelukszoekers uit Afrika en Azie worden inderdaad gecompenseerd . Die rekening wordt dus ook nog eens betaald door de middenklasse. Die dan dus geen middenklasse meer is , maar ook minimum lijders... Fijn droplul die Rutte .... Inderdaad de slechtste PM sinds WO I . Nog geen 1 probleem opgelost en problemen te over : Woningnood, zorg, brandweer, OM , Politie , Lerarentekort, illegalen , mislukte integratie, loslopende salafisten, AIVD, NPO, AOW leeftijd, Klimaat hoax etc, etc , etc . Het roer moet drastisch om en Pinokkio mag van mij morgen deaud vallen in de grachten van het eens zo mooie Mokum ... Goor Links en Drammers 666 zijn grote huichelaars en ik hoop echt dat na a.s woensdag dit flutkabinet de grootste verkiezingsnederlaag ooit lijdt en dat ze niet verder kunnen.

FrankOngerust | 17-03-19 | 00:26 | 1

Ik heb net een nieuw huis laten bouwen (zonder gas aansluiting)
Warmtepomp van gerenomeerd Duits merk, 18 zonnepanelen, een houtskelet woning super geisoleerd met een muurdikte van 36cm, overal in huis vloerverwarming. Overal driedubbel glas. Een warmteterugwin ventilatiesysteem door de hele woning.
Allemaal gebouwd door een Duitse aannemer (sorry) omdat we hier nog lang niet zo ver zijn met de bouw van dit soort woningen. Scandinavie en Duitsland zijn hier al veel verder mee. Als je dan kijkt wat je aan je duurbetaalde 30er jaren woning moet gaan verbouwen om net zo energiezuinig te zijn als mijn nieuwe woning kan je daar dik een ton voor uit gaan trekken (misschien nog wel meer). Een warmtepomp kan je niet aansluiten op radiatoren want dat levert te weinig warmte op dus moet overal vloerverwarming aangelegd worden. In een oud huis met houten vloeren ben je dus aan de beurt. De isolatie moet gewoon vreselijk goed zijn en je huis mag nergens tochten. Ook een afzuigkap naar buiten toe laten uitblazen kan niet meer of een droogtrommel de warme lucht naar buiten af laten voeren. Dit werkt de warmte terugwinventilatie tegen. Dus die apparatuur mag je ook allemaal nieuw gaan aanschaffen. Het heeft geen zin om het halfbakken te gaan doen want dan is het hok niet warm te krijgen. Beter kunnen we hier in Nederland overgaan op kernenergie en waterstofgas. De infrastructuur ligt er al en het vergt veel minder investering voor een doorsnee gezin om een nieuwe CV en gasfornuis aan te schaffen.

clockandhammergame | 17-03-19 | 00:23 | 17

@clockandhammergame | 17-03-19 | 01:17: Echt Duitse gründlichkeit, is huis ook met verf van IG Farben geschilderd?
Die verf houd het meer vol als 100 jaar zelfs onder de grond of in water.

steekmug | 17-03-19 | 01:26

@Ongeblustekalk | 17-03-19 | 00:53:

Niets nieuws aan, het heet (hier in Zweden) 'fibergips' en wordt al jaren verkocht. Ze zijn overigens niet 25 mm dik - dat zou niet te tillen zijn - dus ik ga er vanuit dat er dubbele platen tegen de muur zitten? Dat is overdreven en niet nodig, een enkele plaat is net zo sterk als een dubbele normale gipsplaat. Niet dat ik veel gips gebruik overigens, dat past niet echt in m'n 17de-eeuwse boerderij. In de badkamer en boven het houtfornuis, verder niet.

Voorgeenchanterikpeu | 17-03-19 | 02:22
▼ 14 antwoorden verborgen

Weer prachtig mooi verwoord door Feynman.
Dit klimaat akkoord is een eerste klas flut stuk wat vol staat met aannamens ,zogenaamde projecties naar de toekomst en niet doorgerekende onderwerpen.
Deze hele situatie is tekenend voor de hele oorsprong, Het ontstaan van dit klimaat akkoord ,de IPCC.
Deze CO2 hetze is ontstaan met behulp van computer modellen die aan de hand van
( bewerkte) data kan worden , let op!,door geprojecteerd worden in de toekomst.
Hier blijkt dus in praktijk geen ene moer van waar te zijn. Nog sterker, Wetenschappelijk zijn de gehele IPCC modellen allang ‘debunked’. Het vreemde is echter dat je hier werkelijk waar niets van ziet of hoort op MSM en alles angstvallig wordt dood gezwegen.
En tot overmaat van ramp worden nu zelfs uw kinderen voor het vermeende CO2 probleem geronseld om hun opgedrongen zorgen te uiten.

Hier staan we dan, op het punt om het nogmaals ondoordacht op een akkoordje te gooien op 600 luchtfiets regelementen waarvan 150 er eens een rekenmachine is gebruikt en de rest gebruiken we projecties , aannamens en het oost indisch deug gevoel.
En als alles echt werkt dan deugen we meer met 0.0007 procent.

Welterusten Nederland.

Datgingniegoed | 17-03-19 | 00:22 | 2

Yup. Dat is het meest fnuikende aan de hele klimaat hysterie. Ik ben absoluut bereid te accepteren dat wij als men zijnde een negatieve bijdrage leveren. Geen enkele twijfel aan. Tijdens de vorige eeuw is er een fuckload aan rotzooi de atmosfeer in gepompt.
.
Probleem is dat alle modellen blijkbaar gemaakt zijn met een bepaalde uitkomst in gedachten. Keer op keer kwam er nieuws. "Onderzeese CO2 reservoirs stoten gigantisch veel meer Co2 uit dan we tot nu toe vermoedden". Er zijn meer voorbeelden, maar die staan me op dit moment niet bij. Punt is dat "no matter what" er ontdekt werd, de modellen gaven geen krimp.
.
Nou ben ik geen klimaat kenner, maar een domme ICTer. Als ik een model maak met bepaalde aannames, en er ineens een onbekende dramatische nieuwe aanname toegevoegd wordt, dan heeft dat een enorme impact op de uitkomst van mijn model.
.
Dat zie je niet terug bij de klimaat modellen. Er wordt ontdekt dat zonnevlekken en zonne activiteit een veel grotere invloed heeft? Geen probleem, still man-made. Hetzelfde met die onderzeese reservoirts. "Still man-made".
.
Nogmaals, alles wat wij kunnen doen om onze footprint te verminderen is welkom. Maar om onszelf als Nederland economisch de afgrond in te gooien in de hoop dat andere landen ons als lemmingen zullen volgens is bezopen.

ViagraFalls | 17-03-19 | 01:00

de aarde koelt af . we moeten meer co2 produceren.

newray | 17-03-19 | 00:19

Zomaar een dom idee, maar gezien het feit dat dit milieu pakket de basis vormt voor een financiele aderlating die pak-em-beet uniek is in de geschiedenis van Nederland, waarom zou je dit soort zaken niet per referendum laten doen?
.
Of, ik noem maar iets doms, pak-em-beet net voor de tweede kamer verkiezingen? Die je desnoods uitsteld totdat het fucking volledige rekenplaatje compleet is. Op die manier heeft de kiezer een volledig overzicht van de kosten en baten. Geef erbij aan welke partij voor welke maatregel is, zodat overduidelijk is wat de stem des kiezers daadwerkelijk zal gaan kosten?
.
Nog beter, zorg dat stemmen anoniem (zonder dwang het stemhokje in), maar wel gelinked aan burger service nummer gebeurd, en dat iemand wel op zijn/haar stem wordt afgerekend (letterlijk). Niet alleen gaat dat fraude tegen (immers, iedereen ziet gelijk dat zijn/haar stem is geplaatst op de bedoelde kandidaat), maar je wordt direct verantwoordelijk gemaakt voor de door jou uitgebrachte stem.
.
Dus als D66 voorstaat per burger 100 euro de maand extra af te tikken voor milieu, en ik stem op D66, krijg ik een rekening voor 100 euri voor de komende 4 jaar. GroenLinks stelt dit op 150 euro, dus als Femke besluit op GL te stemmen, mag zij 150 euro pm dokken.
.
De reden dat dit nooit zal gebeuren is dat links direct gereduceerd wordt tot randpartijen enkel gesteund door grachtengordel types (hoewel ik bij voorbeeld Van Nieuwkerk er toe in staat zie om puur met zijn portemonee te stemmen). Studenten zullen zich wel vijf keer bedenken alvorens zichzelf in de jatten te snijden met een stem op Yasser of de Robot.
.
Sociaal? Mwah. De armeren zullen ineens daadwerklijk moeten gaan kiezen wat ze daadwerkelijk belangrijk vinden. Eerlijk? Jazeker. Wie betaald, bepaald. En ongezien hoe rijk je bent, je stem telt nog steeds maar 1 keer. Het zou in ieder geval zorgen dat politieke partijen daarwerkelijk kleur moeten gaan bekennen en zorgen dat hun huishoudboekje op orde is. Er wordt mijns inziens tegenwoordig veel te veel afgewenteld op "iedereen die niet voor ons stemt".
.
Daarnaast zou dit een oplossing zijn voor de vele splinterpartijen die we tegenwoordig zien, en hopelijk het formatieproces makkelijker kunnen maken.
.
Het huidige systeem waarbij dit soort enorme beslissingen gekoppeld wordt aan 1e kamer verkieziengen met incomplete informatie werkt gewoon niet. Ten eerste is de 1e kamer tegenwoordig een verlengde van het partij kartel (immers, in plaats van nieuwe wetten aan de grondwet te toetsen wordt er domweg gestemd met wat de partij wil. Doek dan de hele senaat op als het toch geen nut heeft), EN de burger dient het stemmen maar te doen op basis van onvolledige informatie.
.
Direct na de verkiezingen zal de uitslag gebruikt worden als argument dat de burger het klimaat akkoord wel/niet blieft, en daarna komen de financiele apen ineens uit de mauw, maar dan zijn de wetten al aangenomen, en dus is het te laat om e.e.a terug te draaien.
.
Man, man, man. Wat ben ik blij dat ik niet meer in 0031 woon met dit soort louche zaken.

ViagraFalls | 17-03-19 | 00:03 | 13

@Datgingniegoed | 17-03-19 | 00:38: Nog wel. En da's op dit moment puur opportunistisch (lang verhaal kort, ik heb erover gedacht om het in te ruilen tegen een Deens paspoort. Maar mijn nieuwe vriendin komt van buiten EU. Zouden wij verder willen, is het in Denemarken beter een EU paspoort dan een Deens paspoort te hebben. Tegen een reunification request mogen ze namelijk geen nee zeggen als wij getrouwd zijn. Als ik een Deens paspoort had, dan waren er allerlei extra barrieres,
.
Daarnaast heb ik net mijn paspoort vernieuwd in 2018, is het 10 jaar geldig, en kostte dat 130+ euro. Ik mag dan wel Limburger zijn, maar er zit iets Hollands in me. Wellicht dat ik in 2027 de Deense nationaliteit aanneem ;))
.
En nee. Ik ambieer geen politieke carriere. Als ik zie wat er in 2002 gebeurde (Ik hoorde die dag Fortuyn op de radio en voelde me daadwerkelijk aangesproken om ineens wellicht de politiek in te gaan. Drie uur later was hij dood), en wat Wilders en Baudet moeten meemaken, dan nee, maar bedankt. Zoals gezegd, ik heb een dochter. Ik wil haar niet aan wat voor risico dan ook blootstellen.
.
Sad, but true.

ViagraFalls | 17-03-19 | 00:52

@ViagraFalls | 17-03-19 | 00:37 Ik denk dat wij min of meer het zelfde zeggen. Ik heb twee dochters en hun toekomst, en ook die van tzt kleinkinderen gaat mij aan het hart. De onzin plannen doen niets (of zo U wilt, maximaal 0.00003) goeds voor hun toekomst, juist enorm veel schade. Als je bv al je centen in klaver z’n reet hebt gestoken, dan kun je ze niet nog eens besteden aan iets dat wel wat uit zou kunnen maken, wat dat ook mag zijn, onderzoek, innovatie. Maar ja, dat kan dus niet. Dus deugend ten onder. Word ik pissig van, niet welbespraakt. Welterusten.

Karpiet | 17-03-19 | 01:05

@Karpiet | 17-03-19 | 01:05: Welterusten :) Volgens mij geven we beiden wel degelijk om het klmiaat. Alleen niet op de wijze Jetten/Klaver.
.
Blijft jammer te zien wat er et ons landje gebeurd. Zelfs van een afstand.

ViagraFalls | 17-03-19 | 01:23
▼ 10 antwoorden verborgen

Dat is het onbetrouwbare van Rutte.
Mensen gaan dadelijk op rechts (PVV, FvD) en midden stemmen.

Wat doet Rutte na 20 maart - hij sluit een samenwerkingsverbond met GroenLinks zodat hij de meerderheid in de Eerste Kamer kan behouden.
De kiezer wil een ruk naar rechts... en Rutte doet een ruk naar links.
Dit noemt zich premier van Nederland - foei!

sociaal_econoom | 17-03-19 | 00:03

Het is tegenwoordig belangrijker om een goed sluitend verhaal te hebben over waarom het dak lekt, dan het feit dat het dak lek is. Het politieke bedrijf lijkt wat betreft het milieu-topic hier tegenwoordig naadloos op aan te sluiten, men kakelt maar raak dat het een aard heeft, op weg naar het pluche (hallo Klaver, hallo jetten!), de versch geschilderde circuspaarden gooien nog een stuk rood milieuvlees in de bijtgrage meute, en surfen op de golven van opgeklopte emoties naar een zetel in de Tweede Kamer. Daarna volgt de kater, en de rekening. Voor u en mij. Wat een vertoning !

Welcome to the Deugjungle !

De Briemusketier | 16-03-19 | 23:59

@Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:35: briketten uit Duitsland kan ook via internet
Via Amazon.de kun je zakken Briketts bestellen 5 kilo voor 8,99 - dit wordt zonder bijkomende verzendkosten geleverd.... kein problem.
We zullen Jetten en Klaver een poepje laten ruiken.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:52 | 2

Geen idee hoor, maar hoe lang draai je daar ongeveer mee?

Ommezwaai | 17-03-19 | 00:57

@Ommezwaai | 17-03-19 | 00:57:
Ik stook 6m3 hout per winter, dat is ruim 2000kg. Kost ca 350,-

Die briketten zijn dus schreeuwend duur.

Johnweer | 17-03-19 | 10:05

Oneliner voor Thierry in debat met Klaver: "GL wil nog meer geld naar Onderwijs, maar dat geld geeft GL al uit aan het klimaat".

Watching the Wheels | 16-03-19 | 23:47

Elke dag groeit de wereldbevolking met 227.000 mensen.
Dat probleem los je niet op met een paar honderdduizend warmtepompen en een CO2 heffing.

Jan Dribbel | 16-03-19 | 23:46 | 1

Nee, dat los je op door veel goedkope energie. Hoe meer energie een samenleving verbruikt, hoe lager het geboortecijfer. Wil je doeltreffend de overbevolking te lijf, moet je zorgen dat iedereen genoeg energie heeft. Hoe meer energie, hoe minder kinderen. (En ouders weten dat natuurlijk allang: kinderen zuigen energie, dus hoe minder kinderen, hoe meer energie je over hebt voor leuke dingen.)

Stormageddon | 17-03-19 | 00:12

Als ze nou die hele Noordzee vol met windmolens zetten, dan moet het toch een keer op land ophouden met waaien of ...?

Watching the Wheels | 16-03-19 | 23:42

Beste Feynman, "en u in verwarring achterlaat" is niet het geval hoor. Het is al tenminste 2 jaar duidelijk dat ik weer FvD moet stemmen - de enige realistische partij van Nederland.

jan99 | 16-03-19 | 23:39

@Dick en @Rohin... was vorige week in Duitsland in de supermarkt (Norma ongeveer hetzelfde als Aldi).

Daar liggen zakken met 5 kilo briketten voor 2,95 - dit kost daar bijna niets.
Voor weinig geld stook je het lekker warm in je woonkamer.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:24 | 4

De stadskinderen Jesse Klaver en Rob Jetten denken dat de mensen allemaal braaf een warmtepomp van duizenden euro's zullen aanschaffen.

Weinig kans... een houtkachel van 300 euro--> hiermee stook je je woonkamer lekker warm.
Een zak briketten in Duitsland of België voor 2,95 zonder energie en milieuheffing.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:37

@Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:35:
Dit beleid maakt dat u helemaal naar Duitsland moet rijden voor uw briketten en dieselauto, da's ook slecht voor het milieu maar daar zitten ze dan weer niet mee.

Watching the Wheels | 16-03-19 | 23:39

@Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:35:
In Nederland inmiddels ook hoor. Gebruikte dieselauto's zijn aan de straatstenen niet meer kwijt te raken inmiddels.

Ommezwaai | 17-03-19 | 00:54
▼ 1 antwoord verborgen

Er zijn nog maar twee partijen die wel duidelijkheid bieden en dat zijn de partijen waarop gestemd dient te worden.

BozePaarseMan | 16-03-19 | 23:17 | 4

@BozePaarseMan | 16-03-19 | 23:25: Allemaal netjes elke maand minimaal 60% van je salaris inleveren bij de belastingdienst en kijken naar hoe zij de wereld voor ons gaan redden.

Rohin | 16-03-19 | 23:33

@Rohin | 16-03-19 | 23:33: dat is een grove raming, niet duidelijk dus. Dat hele pakket aan maatregelen overboord, dat is pas duidelijk.

BozePaarseMan | 17-03-19 | 00:16
▼ 1 antwoord verborgen

Een goed motief om een stevig gedeelte van de nieuwkomers terug te sturen naar hun warmere oorden is het verbruik van warmte energie.
Het scheelt al snel een miljoen warmtepompen x € 30.000,00 (plus bijverwarming.)
Kijken of Klaver de juiste som kan maken.

bodemloos | 16-03-19 | 23:02

Sub 2 PewdiePiew

Rohin | 16-03-19 | 23:01

Dirk III | 16-03-19 | 22:40 |... Duitsland en België blijven het schone aardgas gebruiken.
In 1960 werd in Slochteren aardgas ontdekt... vervolgens hebben we in de jaren 60 t/m 80 een gasnet aangelegd in heel Nederland.
België is daar een paar later mee begonnen... ze zijn blij dat 75% nu is aangesloten op het schone aardgas en niet meer op hout, steenkool en stookolie (mazoet) hoeft te stoken.
Ze piekeren er niet over om te gaan stoppen met aardgas.

Wij moeten van het gas af en een dure warmtepomp aanschaffen waarmee we onze woning niet warm kunnen krijgen.
Restaurants en frituurzaken moeten hun gasinstallatie weggooien.

Je zult zien dat mensen een HOUTKACHEL van 300 euro aanschaffen zodat ze via hout en briketten hun woonkamer warm kunnen krijgen.
Bedankt Klaver... bedankt Jetten - dit is goed voor het milieu.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:01 | 4

Dit gebeurt zeker, er zit zelfs subsidie op een pelletkachel. (= hout korrels)
Ik overweeg zelf er een aan te schaffen, gewoon omdat het lekkere sfeervolle warmte geeft.

Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:09

@Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:09: Dat hoorde ik laatst ook. Dat begrijp ik dus niet. Er zit subsidie van de overheid op een palletkachel...
Maar je CV op gas moet dood.

Dirk III | 16-03-19 | 23:50

@Dirk III | 16-03-19 | 23:50:
En de pellets komen met schepen vol uit o.a. Canada gevaren. Iedereen loopt dan wel te zeiken over subsidies op elektrische auto's, maar hier moet zeker geld bij....

Ommezwaai | 17-03-19 | 00:52
▼ 1 antwoord verborgen

Op zich zit er wel wat in CO2-belasting, voor burgers en ook bedrijven. In het vorige energieakkoord kwam de rekening volledig bij de burgers te liggen. Nu ook bij de bedrijven (en dus ook bij het grootkapitaal). Maar ja, die bedrijven kunnen uitwijken naar een ander land, zeker binnen de EU. Dus dan kan die CO2-belasting voor bedrijven maar minimaal zijn (hoogstens een beetje meer dan CO2-belastingen in andere EU-landen). Of het kan wel substantieel zijn, maar dan moet die belasting hetzelfde zijn in de gehele EU. Of Nederland gaat uit de EU en dan kunnen bedrijven niet zo makkelijk weg. Nederland kan CO2-importheffingen gaan instellen.

Het is dus vooral zaak dit slim aan te pakken. Te overleggen in de EU over dit onderwerp en afspraken maken. En er moet rustig worden begonnen. De economie en de maatschappij moeten niet ontwricht worden.

Of..... we bouwen 3 kerncentrales. Dan hebben we het CO2-reductiedoel ook bereikt.

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:56 | 4

Enig idee welke grote bedrijven er in NL zitten en die niet het meeste buiten NL verdienen? Zo ongeveer de hele AEX.
Hebben NL niet echt nodig hoor, afgezien van wat historie en belastingvoordelen (die ook zullen verdwijnen).

Ichneumonidae | 16-03-19 | 23:04

En ondertussen wel praten over de bouw van een nieuw Schiphol op zee. Het heeft voor deze regering geen ene fuck met co2 reductie te maken.
Alleen macht uitoefenen, bevriende bedrijven bevoordelen en zogenaamd iets doen tegen foute regimes. (Terwijl 80% van ons Gas uit Noorwegen komt en we zelf voor nog minimaal 150 jaar in de grond hebben zitten)
Stapel gek zijn ze.

Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:12

@Trumme | 16-03-19 | 23:02:
Dat die banen verdwijnen is ingecalculeerd in het beleid van GL. Na uw zeventigste komt de geriater dr. M. bij u kijken of uw organen nog enige waarde hebben. De zogenaamde Dijkstra coëfficiënt.
Daarna kunt u via uw eigen pelletkachel het land verlaten.
U bent zeventig en nog gezond? Wederom via de Dijkstra variant gaat u het land verlaten.
U wilt toch geen (over)last veroorzaken voor anderen in dit land?

F. Jacobse | 16-03-19 | 23:59
▼ 1 antwoord verborgen

Als alle ontwikkelingen zo door gaan zitten alle asielzoekers zometeen in een nieuw gebouwde klimaatneutrale huurhuis op kosten van de staat... ehm... burger.

Sinclair | 16-03-19 | 22:55 | 3

Daar mag in Nederland en bij de NPO niet over gesproken worden... maar het is wel de realiteit.
De kosten en uitgaven voor opvang, huisvesting en uitkeringen aan migranten afkomstig uit Afrika en moslimlanden worden onbetaalbaar.
Daarboven komen de bizarre uitgaven omdat we van het gas af moeten.
Hoe is Nederland over 5 of over 10 jaar? Ik hou mijn hart vast.

Rutte III is het ergste wat we na de oorlog meemaken.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:08

@sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:08:
Och, u mag de oorlog gewoon meerekenen hoor: Rutte III is het ergste dat we sinds 1940 hebben meegemaakt.
Vijand van het volk.

Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:15

@Dick Luyenlomp | 16-03-19 | 23:15:
Rutte vertrekt eerdaags naar Brussel... het zal hem een worst wezen.
Steeds meer geld voor milieu en migranten - Nederland wordt een verschrikking met bedrijven en mensen die het land uitvluchten.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 23:29

Krijg toch vaak de indruk dat die demonstrerende en krijsende meisjes een sponsje hebben dat drie maanden op het strand van Ibiza heeft gelegen en dan komen klagen over de luchtvochtigheid aldaro.

Just my 2 cents.

Ichneumonidae | 16-03-19 | 22:53 | 3

Ja laten we het over vieze meisjes hebben! En enge mannetjes ook!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 16-03-19 | 22:57

Verkiezingspraatjes zijn heel leuk maar liever stem ik op basis van het stemgedrag in de Tweede Kamer. Op deze manier kan je een stem uitbrengen op basis van waar een partij echt voor staat. Daar kan je een leuke stemwijzer van maken. Eerst zelf invullen en elke partij die hetzelfde stemt krijgt een punt.Aan het eind is de partij met de meeste punten je advies.Daar kan geen stemwijzer tegen op.

Crash77 | 16-03-19 | 22:52 | 2

Dat is niet eens zo dom.
Pak de top 20 stellingen van de afgelopen regeerperiode en je bent er. Best haalbaar.

Rohin | 16-03-19 | 23:04

Op deze manier wordt er misschien bij een stemming ook eens nagedacht over wat de kiezer wil aangezien ze worden afgerekend op hun stemgedrag.

Crash77 | 17-03-19 | 00:25

Stop eens met het verhaal dat de minima het meest betalen aan de energietransitie.
Die worden juist volledig gecompenseerd, immers de woningstichting zorgt wel voor isolatie maatregelen en anderssoortige verwarming, de minima betalen gewoon zoals altijd €250.- en de rest wordt aangevuld, anders komt de ombudsman in actie.
Denk eens nieuw en praat over de werkende armen die betalen het gelag, die krijgen bijna geen subsidies, kunnen niet bijklussen, op de koopjes lopen etc.etc. welke partij neemt het voor hen op.

milieumoe | 16-03-19 | 22:46 | 2

Of denk aan de miljoen zzp’ers en kleine zelfstandigen die het gelach gaan betalen aan Klaver en Jetten.

Trumme | 16-03-19 | 23:05

Hart op de goede plek.

bodemloos | 16-03-19 | 23:09

Stemmen heeft in dit land toch geen enkele zin..... polletiek is slechts toneel.
Het beleid wordt bepaald door grootkapitaal, koningshuis en EU, de invloed die de burger daarop kan uitoefenen is zeer marginaal.

Slipsnifter | 16-03-19 | 22:45 | 10

@Slipsnifter | 16-03-19 | 23:18: ik wil mijn hoop behouden, zonder heeft niets meer zin. Ik verdom het om in een hoekje af te wachten,ik heb recht om een stem uit te brengen en daar maak ik gebruik van. Een stem is niets maar vele stemmen kunnen nog steeds een verandering in gang brengen. Zonder hoop is er geen toekomst

MoonBeebe | 16-03-19 | 23:40
▼ 7 antwoorden verborgen

Het is onbegrijpelijk en gevaarlijk dat er geen analyse gemaakt wordt om de invloed van grootschalige wind- en zonneparken op het lokale klimaat in te schatten. De invloed in NL zal vele malen groter zijn dan ze invloed uitoefenen op mondiale niveau. Als er een negatieve invloed blijkt te zijn is het te laat om er nog iets aan te doen.

watazooi | 16-03-19 | 22:42 | 4

@Trumme | 16-03-19 | 23:08:
Wat dacht je van de weidevogels? Die moeten gaan wijken voor de zonneparken. Om een beetje rendement uit die krengen te halen moet je het halve lanbouwareaal van dit land vol leggen met die zwarte platen. Daar gaat dan geen kievit, fuut of andere kipsoort meer broeden. En dat is dan weer sielug voor de vossen. Laat staan dat er nog wat groens onder die zonnedeksels wil groeien. Maar ja, daar hoor je Jetten en Klaver niet over.
Nog even helemaal los van het feit dat allerlei vage vastgoedboeren zich vol op de grondspeculatie voor potentiële zonneparken hebben gestort. Wat gaat dat doen voor de prijs van zonne-energie? Die gaat zeker niet omlaag.
Hoor je Klaver en Jetten ook niet over.

Stormageddon | 16-03-19 | 23:59

@Trumme | 16-03-19 | 23:08:
Greenpeace lijkt soms de merkwaardige rol te spelen van (hopelijk onbewuste) uitvoerende arm van het globalistisch coporatisme. Het richt zich soms op lokale industrieën zoals in dit geval, vaak in private handen, die ondermijnd worden door ogenschijnlijke milieuakties. Deze onderemers maken vervolgens in hun goedgelovigheid hun reserves op, proberen overeind te blijven maar krijgen geen toegang tot nieuwe kredieten en zien hun waarde en reserves verdampen. Als het echt tegenzit moeten soms zelfs subsidies terugbetaald worden. Hun plaats wordt ingenomen door een globalist (aandelen verhandeld op de beurs, aktiviteiten in BV-achtige constructies), minder of niet gehinderd door regelgeving en bijgestaan door een corporate legal team.
Maar beste Kindapaas is dit geen samenzweringstheorie?
Allerminst, er zijn complete handboeken voor en wikipedia wijdt er vele pagina's aan (zij het indirekt en zonder de verbanden te leggen).
In de jaren 80 zijn mensen nog de gevangenis ingedraaid voor dit soort praktijken[*], meer omdat ze te opzichtig bezig waren dan dat er morele bezwaren waren overigens.

[*] Corporate raiders, handel met voorkennis, leveraged buy-outs gefinancierd met junk-bonds; zie het geval Michael Milken bv
op de wikipedia en.wikipedia.org/wiki/Michael_Milken:... ".. and others took the vast sums trapped in old-line businesses and put them back into the markets". I rest my case.

kindapaas | 17-03-19 | 02:58
▼ 1 antwoord verborgen

@Maartenalsoptwitter ... CO2 is een noodzakelijk element voor het leven op aarde--> klopt helemaal: bomen en planten hebben CO-2 nodig hetgeen ze omzetten in zuurstof.
Zolang de aarde bestaat is er CO2 uitstoot via bosbranden, vulkanen en het gebruik van hout, steenkool, olie en gas.
De vervuiling met roetdeeltjes via schoorstenen en smerige dieselauto's is de afgelopen 50 jaar een stuk minder geworden - dat is prima.

Wij leerden vroeger op school... bomen en planten hebben CO2 nodig, hetgeen ze omzetten in zuurstof voor mens en dier - op school wordt dit aan onze kinderen niet meer geleerd.
Beste kinderen: ''CO2 naar nul--> betekent het einde van het leven op aarde''.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 22:42 | 1

Daarom hebben vooraanstaande wetenschappers die ook voor het VN klimaat pannel werken nu gesteld dat onze uitstoot in 2030 in heel de EU met slechts 35% hoeft te zijn verminderd tov. 1990 daar hoor je niemand over.

Trumme | 16-03-19 | 23:10

Ik snap deze hele kolder niet. De plannen zijn stupide. Iedereen weet dat en als het de burger de nek omdraait dan stemt de burger deze hele kartelzooi toch gewoon naar huis? We zijn toch niet gek om hier een kolencentrale te sluiten voor het klimaat dat geen grenzen heeft terwijl ze er in China, Rusland en Amerika gewoon bijbouwen om aan de energie vraag te kunnen voldoen.
Zo ook dat gas. Duitsland heeft net de levering geregeld van gas uit Rusland. Waarom wij dan als burgers van klein Nederland er voor miljarden kapitaal tegenaan moeten pompen om er vanaf te komen weet je toch dat je regering het beste niet met u voor heeft en niet uw volksvertegenwoordiging is.

Dirk III | 16-03-19 | 22:40 | 2

Wat voor jou glashelder betekent jammer genoeg nog niet dat het common knownledge is.

Rohin | 16-03-19 | 23:10

De vraag bij foto 1 is wie is de baas?

Alt | 16-03-19 | 22:38 | 1

De wappies.

Dirk III | 16-03-19 | 22:41

> De duurdere energierekening komt het hardste binnen bij minima.
Klopt en ik ben geen minima. Ik kan me dingen als een EV (heb ik) en zonnepanelen (heb ik nog niet) veroorloven. Zelfs een warmtepomp is mogelijk wanneer dat winst oplevert (doet het nog niet).
Die energie transitie moeten we toch een keer door vandaar dat ik 20 maart eens afwijk van mijn normale stemgedrag en geen VVD maar GroenLinks ga stemmen.
Het linkse waar ik niks mee heb neem ik dan op de koop toe; het zijn geen tweede kamerverkiezingen immers. (het moet wel leuk blijven)

koeberg | 16-03-19 | 22:34 | 13

@Buerman | 16-03-19 | 22:58: Vorig jaar hebben we temperaturen van (tegen de ) 40 graden gehad. Dat was niet uit te houden.
Maar er wordt nogal eens vergeten dat mensen ook gewoon tot het dierenrijk behoren en zich dus aan kunnen passen aan een veranderend klimaat.
Normaal gesproken vinden we 30 graden al bloedheet, maar na die dagen van 40 graden, waren we (ik in elk geval wel) al zodanig geacclimatiseerd dat toen de temperatuur terug naar 30 graden zakte, we dit aangenaam vonden.

Bijtendehond | 16-03-19 | 23:14

@Trumme | 16-03-19 | 23:13: Klopt. Maar niet uit overtuiging ofzo. Laatste keer 9 jaar geleden. Mijn ex-vrouw (toen nog niet ex) wilde naar Griekenland op vakantie. Ik ga liever naar Frankrijk.

koeberg | 16-03-19 | 23:23

Normaal stemgedrag is VVD stemmen, en dan nu GL?
Wat vindt je dokter daarvan? Laat je opnemen man, met je kruideniersgezeik.

Ichneumonidae | 16-03-19 | 23:39
▼ 10 antwoorden verborgen

"De tweedehandsmarkt bestaat nauwelijks" GS, kijk eens naar jullie lijst met recente adverteerders.
Verder heb je niets te zoeken bij een commerciele laadpaal bij normaal woon-werk verkeer, dan laad je gewoon thuis op.

W_F | 16-03-19 | 22:34 | 1

Voor normaal woon/werk verkeer is een auto van 50k wel erg veel geld hè.

Trumme | 16-03-19 | 23:15

Collectieve totale waanzin gepromoot door wannabee Al Gore discipelen beoogt electoraat geïndoctrineerde 18+ hysterische snowflakes en z.g. 40+ educated fools. lol

william7055 | 16-03-19 | 22:33 | 10

@Ichneumonidae | 16-03-19 | 22:37:
Al Gore heeft inderdaad zomaar de Nobelprijs gekregen. Net als die eerste negerkoning van Amerika. Met vrede had het in beide gevallen in elk geval niets te maken.

Stormageddon | 16-03-19 | 23:27

@Ichneumonidae | 16-03-19 | 23:32:
De EU (godbetere) ook... dat betekent dat wij als EU burgers, want dat staat heus op ons paspoort, allemaal Nobel laureaten zijn.
Dat is tenminste de redenatie van Michael Mann, die de hokey stick heeft uitgevonden. Als auteur van het IPCC noemt hij zichzelf Nobel-laureaat, omdat het IPCC de Nobelprijs heeft gehad. En hij klaagt iedereen aan die hem fraudeur en leugenaar noemt. Werkelijk hilarisch.
www.youtube.com/watch?v=xGL2urakim8

Stormageddon | 16-03-19 | 23:51
▼ 7 antwoorden verborgen

ik draai een klimaat neutrale bolus op dat klimaat akkoord

fabeltjesland | 16-03-19 | 22:30

Steeds meer mensen krijgen een hekel aan de klimaat-drammers Rob Jetten en Jesse Klaver.
Deze twee linkse jonge gasten willen dat we over 10 / 20 jaar geen gas, olie en benzine meer gebruiken en trekken onze portemonnee leeg.
Waarvoor - voor 0,07 graden opwarming of afkoeling.

Je zult zien dat veel kiezers op Baudet gaan stemmen... een ruk naar rechts.
Wat gaat Mark Rutte doen na 20 maart?
Rutte maakt een ruk naar links en laat GroenLinks en de PvdA bij Rutte III aanschuiven.... naar de kiezer wordt voor geen cent geluisterd.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 22:25 | 3

Ik zie de politie al in een achtervolging met een elektrische auto.
Meldkamer (die op afstand het bereik kan zien): langzamer rijden nu, juliie gebruiken teveel stroom en komen zo stil te vallen op de A-zoveel op de linkerbaan.

Bijtendehond | 16-03-19 | 23:09

GL staat helaas nog steeds hoog in de peilingen. Ik krijg niet de indruk dat de "Die hard" linkschmensch genoeg heeft van Klaver en zijn partij.

Ommezwaai | 17-03-19 | 00:46

De wal keert het schip!

oakmont | 16-03-19 | 22:24 | 5

@Ce ca! | 16-03-19 | 22:28:
En jij maar wachten ... ... en wachten ... ... etc. Want niemand begrijpt jou.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 16-03-19 | 22:32

A leak.
Pfffff!
(grap uitleggen, = nooit leuk)
JJJJ, Issue,s?

Rest In Privacy | 16-03-19 | 23:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat ook u Feynman het heeft over 'uitstoot' als het over CO2 gaat - alsof het iets vervuilends is - is behoorlijk stuitend. CO2 is een noodzakelijk element voor al het leven op aarde, en we zitten eerder te dicht bij een gevaarlijk 'te weinig' dan 'te veel'.
Anders gezegd, gebruik de terminologie van de hoacxers niet!

Maartenalsoptwitter | 16-03-19 | 22:21 | 7

@Stormageddon | 16-03-19 | 23:40:
I know, maar er werd gesteld dat we dichtbij te weinig CO2 zaten. Inmiddels voldoen we drie keer aan de norm die rubisco stelt. Langzaam gaan we richting een andere norm, dat er genoeg CO2 in de lucht zit om de cognitieve prestaties van mensen te laten dalen. www.ad.nl/gezond/te-veel-co2-is-ook-b... Straks kan je het halve kantoor volbouwen met planten, omdat ventileren in de stad niet meer werkt.

Feynman | 17-03-19 | 06:53

CO2 ademen we uit.
CO2 is een bijzonder nuttig gas.
Planten groeien beter bij meer CO2 en slechter bij weinig CO2.
Temperatuur op aarde wordt vooral bepaald door de zonne-activiteit, die weer invloed heeft op de mate van bewolking en CO2 volgt de temperatuur. Hogere temperatuur geeft een hoger CO2 gehalte, lagere temperatuur een lager CO2 gehalte.
Wat mij een mooi overheidsdoel lijkt, is zorgen dat onze bevolking intrinsiek verbetert, zowel qua geestelijke als lichamelijke gezondheid. Dat is grotendeels bij geboorte bepaald.
Dan weet je ook waar je invloed kunt uitoefenen. Technologische oplossingen voor tal van problemen zullen dan steeds sneller gevonden worden.

Superkwatta | 17-03-19 | 09:44

@Feynman | 17-03-19 | 06:53:
Die concentratie gaan we NOOIT halen in de atmosfeer, met de uitstoot van nu. Zelfs niet als alle 7 miljard mensen dezelfde levenstijl en -standaard bereiken als wij nu, met energie uit fossiele brandstof.
De concentratie CO2 in een onderzeeër kan oplopen tot 10.000 ppm, zonder al te veel problemen voor de gezondheid. (Dat niveau is wel een signaal voor de kapitein om naar biven te komen). In het ISS is het 2000 tot 5000 ppm, en dat is veel vergeleken met de aardatmosfeer, maar vergelijkbaar met de lucht in de meeste gebouwen (zoals je AD linkje ook zegt). Dat gaan we in de atmosfeer nooit halen. En tja, planten in gebouwen is een prima manier voor natuurlijke ventilatie. (Daarom doen tropische planten het in onze streken ook zo goed als “kamer”planten: temperatuur is goed én binnen is altijd meer CO2 als buiten).

Nog helemaal afgezien dat de verhoogde concentratie nooit de totale aardatmosfeer met 4 tot 6 graden (zoals beweerd in de summary van IPCC AR4) kan opwarmen. Een verdubbeling van concentratie kan hooguit 1,1 graad opwarmen, en dat is logaritmisch. Dus voor +6 graden zou je een concentratie van 12.600 ppm moeten hebben, zonder opname door oceaan, zonder planten, zonder de geobserveerde negatieve feedback van wolken met een factor 0.5
Maar die 12.600 ppm is een volstrekt idiote projectie, zelfs al zouden we alle fossiele brandstoffen in 100 jaar opstoken.

Stormageddon | 17-03-19 | 15:03
▼ 4 antwoorden verborgen

Interessant stukje al had ik gehoopt dat Feynman zelf de hele zaak had doorgerekend.
Maar goed. Ik vrees dat dat een gebrek aan tijd is.

"De klimaatreligie neemt Noord-Koreaanse normen aan."
Volkomen mee eens vandaar dat ik spreek over het klimafaat.

"U kunt uw huiswerk niet doen, omdat de politiek haar plannen in paniek bijstelde, niet meer kon laten doorrekenen, geen stelling durft te nemen en u in verwarring achterlaat."
Ik heb mijn huiswerk wel gedaan. PVV en FvD zijn de enige partijen die stelling nemen tegen het klimafaat. Daarnaast heb ik paar dagen geleden nog een rekensommetjes gemaakt. Ik zal deze hele tekst niet hieronder in zijn geheel neer plempen maar alleen de samenvatting. Gehele berekening staat hier: www.geenstijl.nl/5146731/live-verkiez...

De samenvatting, waarbij het benodigde oppervlakte nog het meest interessant is. Dit maakt dat mijns inziens 100% CO2 vrij opwekken d.m.v. windmolens of zonne-energie totaal onhaalbaar is. Zelfs 50% is totaal onhaalbaar.

Samenvattend. 100% opwekking
Tweede getal betreft oppervlakte (land) dat benodigd is om tot die 100% te bereiken. Eerste getal zijn de totale kosten.
Windenergie € 33.429.536.751 99,29%
Kernenergie € 16.822.879.116 0,02%
Zonneparken € 51.041.666.667 43,03%
Kolencentrale € 28.124.143.836
Gascentrale (multi-fuelcentrale) € 48.914.737.675
Kolencentrale (multi-fuelcentrale) € 18.450.216.864

Overigens zegt dhr R Jetten en J Klaver dat het klimafaat maximaal € 2.000.000.000,- per jaar kost. Ik vind dat dat inclusief investeringen is want van investeringen is het onzeker dat deze wordt terugverdiend. R Jetten begon al over investeringen, dus kost het meer. Bij mij niet. Die € 2 miljard is bij mij inclusief die investeringen.
Prima, ik houd gewoon bij die € 2 miljard ook al tonen mijn berekeningen feilloos aan dat nog geen 15% kan worden gehaald.
Belofte maakt schuld.

ProAsfalt | 16-03-19 | 22:20 | 10

@Ommezwaai | 17-03-19 | 00:42: Ik heb nooit begrepen waarom het radioactief materiaal als afval beschouwd wordt. De uraniumerts komt namelijk OOK radioactief uit de grond. Eigenlijk ben je radioactief materiaal uit de natuur aan het opruimen, elektrische energie aan het maken en het daarna netjes opslaan. #trashtag

Buerman | 16-03-19 | 22:51
Ik bedoel het niet als risico. Wind en zonne-energie zijn te wispelturig om als enige bron te dienen. Als je de gaten dan met kernenergie gaat opvullen, moet je een kerncentrale continu op standby laten staan waarbij vrij veel energie nutteloos verloren gaat. Dan kan puur kernenergie milieuvriendelijker zijn, omdat je in dat scenario de productie van windmolens en zonnepanelen uitspaart.

ProAsfalt | 16-03-19 | 22:43
Heen en weer naar waterstof kent in het ergste geval 75% verlies. Naar accu`s is het minder dan 10%.

dr Rechts | 17-03-19 | 04:50
Er gebeuren zo weinig rampen met kerncentrales dat je ze uit je hoofd kan leren. Met andere energiebronnen gebeuren zo veel ongelukken dat het soms niet meer nieuwswaardig is, maar daarom niet minder gevaarlijk. Bijvoorbeeld de 171.000 mensen die overleden door Banqiao ken je niet. www.nextbigfuture.com/2011/03/deaths-...

Feynman | 17-03-19 | 06:44

@dr Rechts | 17-03-19 | 04:50: Dat nieuws is inderdaad voornamelijk op emotie gebaseerd. Het aantal doden ten gevolge van kernrampen is miniem. De 19.000 doden in Japan zijn geen slachtoffers van de verwoesting van de kerncentrale. En de doden die daar vielen waren als gevolg van niet nucleaire incidenten.

Buerman | 17-03-19 | 10:16

@dr Rechts | 17-03-19 | 04:50:
Rampen. Je zegt het goed. Dat heeft niks met afval van het normale industriele proces te maken. Je gaat ook de hele petrochemische industrie niet beoordelen op de giframp in Bhopal. Dat is nonsens.
Maar als we het over de gevolgen van de “rampen” hebben, dan hebben je het dus over 4 voorbeelden.
- Windscale (Sellafield). Was geen een ramp. Geen slachtoffers. Geen doden en geen enkel aanwijsbaar geval van stralingsziekte.
- Three Mile Island, Harrisburg. Dat was een bijna melt-down, maar ook 0 slachtoffers.
- Tsjernobyl. Dat was een echte ramp. Reactor 4 ontplofte. Maar hoeveel slachtoffers? Rechtstreeks: 15. Brandweerlieden en rampenbestrijders. Nou ja. Ernstig, natuurlijk, maar dat is het risico van het vak. Hoeveel brandweerlieden kwamen om bij 9/11? Gaan we nu wolkenkrabbers verbieden? Wat betreft stralingsgeralteerde ziektegevallen: volgens de WHO zijn er 4000 kankergevallen aan Tsjernobyl te linken. Lijkt veel, maar er zijn honderdduizenden mensen geëvacueerd die dezelfde stralingsdosis hebben gehad.
- Fukushima: 0 doden.

Gaan we dat afzetten tegen dodelijke slachtoffers van steenkool, olie, gas, zelfs wind, water en zonne-energie, dan is kernenergie het absoluut veiligst voor de volksgezondheid, zoals vliegen de absoluut veiligst manier van transport is, ondanks dat er af en toe eens een vliegtuig uit de lucht flikkert.

Als je geen enkele dode door energie-opwekking wilt, dan moet je geen enkele energie opwekken. Niet door hout, olie, kolen of gas verbranden, niet door waterkracht, niet door zonnepanelen, niet door windmolens. Helemaal niks.

Stormageddon | 17-03-19 | 14:40
▼ 7 antwoorden verborgen

Mijn huiswerk was allang klaar; weg met dat kutkartel!

JohnJames_001 | 16-03-19 | 22:20

Ik vind die bewogen meisjes op de foto's wel leuk. Klimaattechnisch zou ik um daar wel eens in willen steken, of is dat erg off-topic?

- edit - Nee, meneer, u geeft precies de absurditeit weer van dat klimaatgezeik.

Ichneumonidae | 16-03-19 | 22:19 | 3

Van het klimaat mag dat. Van de wet moet u eerst wachten tot ze 18 zijn en het dan netjes vragen.

JamesMurphy | 16-03-19 | 22:29

@JamesMurphy | 16-03-19 | 22:29:
Nooit verder gekomen dan het Romeinse Recht. Daarnaast ben ik, op 28-jarige leeftijd, moesliem geworden dus dan is dat allemaal irrelevant.

Ichneumonidae | 16-03-19 | 22:34

Vroeger gingen we op zondagochtend naar de kerk en in de middag na de koffie verbrandde we een heks. Tegenwoordig zijn kerken niet meer in maar lopen we mee met de klimaat mars, op naar de volgende hysterie.

Suncatcher | 16-03-19 | 22:18 | 1

Je NL is brandhout, maar moest er toch om lachen.

Ichneumonidae | 16-03-19 | 22:26

Een bullshitbingo, dat vat het wel heel concreet samen. Laat de krachtige winden die dit land al een week lang teisteren maar aanzwellen tot een storm van misnoegen. Laatste kans, landgenoten. Straf ze meedogenloos af deze regenten.

suscrofa | 16-03-19 | 22:17

De vraag is, stemt u met uw hart of met uw verstand? Of met uw hart én uw verstand?

De-P(s)aus | 16-03-19 | 22:16 | 7

Als benoemd stembureaulid moet ik beide afkeuren.
U moet stemmen met het rode potlood dat in het stemhokje aanwezig is.

Stormageddon | 16-03-19 | 23:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Wierd Duk hekelt opiniemakers die aanslag Nieuw-Zeeland linken aan Wilders en Baudet (WNL, Radio1):
www.youtube.com/watch?v=BVbyZmmfzg0
want, bijvoorbeeld:
Op 4 maart hebben Fulani-herders in diverse dorpen in het Mbacohon-gebied in Nigeria aanslagen gepleegd. Daarbij zijn 20 Christenen met wapens en kapmessen om het leven gebracht.
kerkinnood.nl/actueel/fulani-doden-23...
Media-aandacht ? Noop.

kloopindeslootjijook | 16-03-19 | 22:15 | 6

kloopindeslootjijook | 16-03-19 | 22:15
Geen vlag halfstok zien hangen en ook geen herdenking op de Dam.

120 people killed, 140 homes destroyed by Nigeria Fulani since February
www.christianpost.com/news/120-people...

janleuk | 16-03-19 | 23:15
▼ 3 antwoorden verborgen

Deze verkiezingen zijn voor de eerste maal zonder cordon sanitaire. In plaats daarvan kruipt de coalitie zelf op een kluitje met GroenLinks & PvdA om hun benepen, bedompte en bezopen visie van het klimatokolderdoemdenken aan Nederland op te leggen zonder zelfs nog gezond verstand overwegingen te willen maken. De coalitie trekt nu zichzelf terug in een cordon sanitaire van irrationaliteit, waarbinnen ze zichzelf tegenover hun denkbeeldige tegenstander: 'de klimaatontkenner' ophemelen als linkssuperieur betwetende doordrammers. Probeer even zonder deze ideologische truc te kijken naar de voorgestelde klimaatmaatregelen zonder verkettering van ongelovigen en het wordt duidelijk: er heerst een manisch depressieve geest in deze coalitie+GL+PvdA. Ze storten zich malend in hun zelfgeschapen afgrond van 0,00000000000000000000000000000000??????%.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-03-19 | 22:12

Laten we eerst alle mankracht, energie en kennis inzetten op het terugvinden van het gat in de ozonlaag. En ook weer aandacht voor de immigratie hebben. Want dat gaat ons zeker eronder krijgen.

Mart6037 | 16-03-19 | 22:11

Deze verkiezingen staan in het teken van het klimaat... het is een chaos.
Niemand weet waar die aan toe is en wat de plannen zullen worden.
Dat het veel geld gaat kosten dat is iedereen duidelijk.

Dat het iets positiefs bijdraagt aan het klimaat is uitermate twijfelachtig - zeker wanneer andere landen niet met ons meedoen - oneerlijke concurrentie en een vlucht van bedrijven en mensen naar het buitenland.
Wat we overhouden zijn een stel kibbelende en verdwaasde ambtenaren en veel mensen die afhankelijk zijn / worden van een uitkering.
Rutte III is op gebied van milieu en migratie uitermate zwak bezig... hetgeen ons klauwen met geld kost.

sociaal_econoom | 16-03-19 | 22:10

Zo is er toch een correlatie tussen het klimaat en het "milieu ".

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:04 | 8

@ Jan-Joris-Jaap-Joop | 16-03-19 | 22:14
1/3 Engels/Schots (Tja een allochtoon :)
1/3 Nederlands/Deens
1/3 Nederlands/Zeeuws.
10 jaar een Franse vriendin geliefd, en nu godzijdank getrouwd met een fulltime Brabantse.
Hoe is het gesteld met uw talenkennis?

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:18

En latijn, een beetje, pocco Chinees een beetje,Japans, Spaans en Duits.
Oh, en wiskunde, plc codes en ik begrijp mijn vrouw,.... een beetje.

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:22

@Ce ca! | 16-03-19 | 22:12:
Ha, lekker, Cultuur met een grote C.

bodemloos | 16-03-19 | 23:37
▼ 5 antwoorden verborgen

Het klimaat is hip en overschaduwt voor de linkse wegkijkers mooi de migratieproblematiek.
Alsof we als postzegel van de wereld single handed de co2 uitstoot kunnen reduceren met industriële landen zoals Duitsland en België om ons heen.
Naïef of populistisch (we denken aan onze kinderen aldus Jetten die zelf nog een kind is) of een spreekpop als Klaver waarvoor 1 + 1 al een hoofdpijndossier is?
En ondertussen neemt de EU ons over en wordt er een schrikbewind gevoerd richting de UK. Fijn zo'n sportclub waar je makkelijk lid van kan worden maar eruit stappen kost je 15 jaar lidmaatschap en je mag nooit meer sporten daarna.
Dat hebben ze netjes geleerd van die ene religie waar ook niet uit te stappen is..

Noord Korea is er niks bij als het zo doorgaat.

theJ71 | 16-03-19 | 22:03 | 3

Yep, Hotel California.
Warm geworden daar.

Ichneumonidae | 16-03-19 | 22:31

België is nog een kleinere postzegel.

Bijtendehond | 16-03-19 | 23:02

Democratie werkt alleen als genoeg kiezers een redelijk verstand zouden hebben. Inmiddels is dat niet meer zo in Nederlandje en dus stemmen er veel breindode garnalen op halev garen zoals real gay Jetten en Yasser Feras, de kastmoslim. De kasthomo Rutte is op die manier ook aan zijn stemmen gekomen.

Superkwatta | 17-03-19 | 09:16

"20 maart geeft meer vragen dan antwoorden", Misschien wel, Misschien niet. Ik ben al blij met het inzicht dat de gevestigde (coalitie-)partijen zeker niet het antwoord hebben. Die hadden ook niet mijn stem destijds.

Geil Kippetje | 16-03-19 | 22:02

@Geil Kippetje | 16-03-19 | 22:16: Haha, je doet je naam eer aan.

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:20

Met water aanlengen.

echtpaul | 16-03-19 | 22:38

240 km à € 1,65.
Als dat waar is kan heel de wereld feest gaan vieren. Ik ga vast beginnen.

bodemloos | 16-03-19 | 23:31
▼ 1 antwoord verborgen

Lang verhaal kort: Neem voor de zekerheid aan dat als er niet op de debiele klimaatkolder rem getrapt wordt via het afsnijden vd coalitie door FvD en PVV , dat je dan makkelijk het dubbele aan energie gaat betalen, nog afgezien van het feit dat de debielen willen dat je tienduizenden euro's gaat investeren in een niet werkend warmtepomp systeem, dat je aan de elektrische auto moet en dat terwijl je nog zit te wachten op die 1.000 euro van de hoofd Pinnokio van dit stelletje halve garen.

Zwizalletju | 16-03-19 | 21:58 | 1

De economie zal inkachelen en een steeds groter gedeelte van het verdiende geld gaat naar de overheid. Langzaam maar zeker naar een communistische staat.

Superkwatta | 17-03-19 | 09:13

feijnman , de hamvraag is of het kabinet hersens genoeg heeft om te kunnen optreden als kabinet , ja , m.i.

15121937 | 16-03-19 | 21:57

De hele discussie gevolgd op politiek24.
Hoe moet de minima, de werkende armen op hun werk komen als het auto rijden niet meer te betalen is?
Nou ik heb mijn keus al gemaakt ik heb mijn arbeidersdieseltje samen met mijn werk weggedaan. Nu al een tijdje tevreden in de bijstand en ik hou meer geld over dan voorheen. Ik kan het iedereen aanraden, stop er maar mee want het heeft geen zin. Openbaar vervoer is ook niet te betalen.

RdeFriesch | 16-03-19 | 21:56 | 4

Tsja, je krijgt er in ieder geval een hoop vrije tijd voor terug!

Superkwatta | 16-03-19 | 22:26

RdeFriesch | 16-03-19 | 21:56

Je zit te trollen. Als het echt zo was, riep je dat niet. Je wordt alleen al knettergestoord van de verplichte sollicitaties op baantjes waar ze je toch nooit voor zullen aannemen.

Bijtendehond | 16-03-19 | 23:00

@Bijtendehond | 16-03-19 | 23:00:
Ach, een dagtaak lijkt me dat niet. Ga je er gewoon een beetje ongeïnteresseerd bij zitten, nemen ze je toch niet aan en dan kun je weer gaan chillen thuis, lekker hoor.

Superkwatta | 17-03-19 | 09:12
▼ 1 antwoord verborgen

LoL @ plaattje subscribe to PewDiePie

Is dit nog nieuws? | 16-03-19 | 21:56

Als onze straat van het gas af moet? Ik doe er niet aan mee, mijn vrouw en ik kunnen financieel niet mee met de ideeën. Dan maar in de kou. Zal bij ons in de straat wel veel bomen gaan kosten, houtkachels galore.

Rest In Privacy | 16-03-19 | 21:55 | 6

@ja,diedus! | 16-03-19 | 21:59: Een overheid die mij gaat verplichten tot een lening. Wat is de volgende stap. Boeken verbieden?

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:32

@Muxje | 16-03-19 | 22:01: Een warmtepomp gaat ( volgens de kenners) 10 jaar mee. Gezellig, iedere keer je hypotheek verhogen.

zwartzondersuiker | 16-03-19 | 22:41

Vandaar dat ook meteen wettelijk is voorzien in een inbreuk op uw huisrecht om uw huis ook zonder uw medewerking van het gas te kunnen halen. Oh dat wist u nog niet? Dan weet u het nu.

OverdaanDerOnderheid | 17-03-19 | 06:21
▼ 3 antwoorden verborgen

Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik heb stellig de indruk dat het klimaat pakweg een jaar geleden niet zo'n hot politiek item was als nu. Op enig moment heeft iemand dit thema opgeworpen en iedereen is er mee gaan rennen, als honden met een bot. Ergens hoop ik dat het allemaal met een sisser afloopt, totdat één of andere Jan Joker weer met iets anders komt.

MickeyGouda | 16-03-19 | 21:54 | 1

De elektrische auto’s die nu rijden, dat zijn de duurste kilometers ooit gereden. Verder gaan de bedrijven alles doorberekenen in de prijzen. Ook daardoor zijn de minima de klos. Maar dat stukje begrijpt communist Klaver nu eenmaal niet. Of ze gaan de grens over en worden werknemers ontslagen . Ook dat begrijpt communist Klaver niet. Maar onze communist dat we in China zijn. Waar alles door 1 man geregeld wordt.

azijnseikerT | 16-03-19 | 21:54
-weggejorist-
Lokalesheriff | 16-03-19 | 21:53 | 1

Voor 23 miljard de hinkley c nabouwen en heel het land heeft stroom. Nah klaar

miko | 16-03-19 | 21:52 | 1

Wat kost zo'n ding 2 miljard? Denk dat de widmolens en andere kul veel meer gaat opleveren voor de bouwmaffia/VVD. Gaat het niet worden.

Bennie Boos | 16-03-19 | 22:30

"6000 euro subsidie op een elektrische auto is zinloos, zolang laden bij een commerciële laadpaal meer kost dan een volle tank."

Maar dat kost helemaal niet meer dan een volle tank, en al helemaal niet per km.

Blasfemie | 16-03-19 | 21:48 | 6

@Sgt. Pepper Spray | 16-03-19 | 22:31:
Bestaat dat nog dan?

Ommezwaai | 16-03-19 | 22:43

@Ommezwaai | 16-03-19 | 22:06: Hybrides halen dat wel. Diverse Toyota's, de Kia Niro. Zeker in de zomer maar in de winter verbruikt een elektrische auto ook meer.

voldemort | 17-03-19 | 08:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Ten eerste: we gaan het stemhokje in voor de waterschappen, de provincie en de senaat. Het klimaatakkoord is nu vooral nog een zaak van de 2e kamer, waar we nu niet over stemmen. Nee, ook geen stem van ver- of wantrouwen, zo werkt het niet... of zou het niet moeten werken.

Die paniek bij het bijstellen valt ook wel mee, al gaat het wel een beetje ondoordacht hier en daar. Dat zal inderdaad wel met de verkiezingen te maken hebben... dank zij onze houding dat deze verkiezingen vooral een afrekening met de 2e kamerfracties is.

Het grote probleem is trouwens niet dat relatief veel van de hogere energierekeningen bij de minima terecht komen, maar dat de verdeling van de lasten binnen de inkomensgroepen nog enorm zal varieren. Leuk om met gemiddelden te komen voor 2x modaal tweeverdieners en zo, maar het maakt nogal wat uit of ze auto rijden, een leaseauto hebben (en zich dus een elektrische auto kunnen veroorloven), in een oud of een nieuw huis wonen. Dat gaat potentieel honderden netto-euro's per maand schelen.

Trouwens: "In dat licht is de invoering van de verhuurdersheffing uit 2013 een vreemde fout. Toen had de regering al verhuurders kunnen dwingen tot perfect geïsoleerde woningen, zoals nu pas voorgesteld". Helemaal eens dat de verhuurdersheffing een gedrocht was en is... maar vergeet niet dat inmiddels ongeveer 1/3 van de huurwoningen van particuliere verhuurders is, waar dit niet voor opgaat. Die verhuurders worden trouwens in dat hele klimaatakkoord niet genoemd.

Muxje | 16-03-19 | 21:47 | 2

" Ten eerste: we gaan het stemhokje in voor de waterschappen, de provincie en de senaat. Het klimaatakkoord is nu vooral nog een zaak van de 2e kamer, waar we nu niet over stemmen. Nee, ook geen stem van ver- of wantrouwen, zo werkt het niet... of zou het niet moeten werken".
Het wordt wel een duidelijk signaal dat er weinig mensen het eens zijn met wat er nu gebeurt. En aangezien Ollengren het referendum heet afgeschaft, zijn er niet veel mogelijkheden om dit te laten blijken. Overigens heb ik alleen maar koppen uit de tweede kamer gezien de afgelopen weken.
Dat deze coalitie er vervolgens niets mee gaat doen ( hopende dat groenlinks niet genoeg zetels haalt) toont de arrogantie van deze figuren.

zwartzondersuiker | 16-03-19 | 21:53

Tenzij er nog een truc komt ala Turkse minister of zo, schat ik een nog veel groter zetelaantal van de FVD in.

zwartzondersuiker | 16-03-19 | 21:56

Meer vragen dan antwoorden?
De zaak is helder.
Zolang de VS, Rusland, China, India enz. niets aan het klimaat doen hoeven wij er mijns inziens ook niets aan te doen.
Wat rommelen in de marge levert niets op, maar kost geld en arbeidsplaatsen

No guts no glory | 16-03-19 | 21:47 | 2

Beetje innovatie kan nooit kwaad, uiteindelijk ken ik niemand die tegen een beetje duurzamer leven is. Is niets mis met investeren van middelen, maar zoals onze columnist zegt, wel inzetten waar het helpt of waar potentie zit qua onderzoek.

Herr Inspector | 16-03-19 | 22:08

@Herr Inspector | 16-03-19 | 22:08:
Wat is dat eigenlijk, een beetje duurzamer leven? Een gemeenplaats en een platitude.
Het gaat er om dat we een regering hebben van incompetente en hysterische kneuzen die op basis van een zeer dubieuze premisse 1000 miljard kosten gaan maken die niets opleveren voor welk klimaat dan ook en die onze concurrentiepositie enorm gaat verzwakken met een afname van de welvaart als gevolg.
Waanzin.

Superkwatta | 16-03-19 | 22:23

De opmerking van Buma over het niet aanwezig zijn van Baudet bij het antwoord van Rutte was echt schofterig. Je leert hem gelijk kennen.

zwartzondersuiker | 16-03-19 | 21:45 | 2

Had Buma nog een mening over Rutte die op zijn telefoon kijkt als Baudet spreekt ?

ja,diedus! | 16-03-19 | 21:51

Ze hebben geen inhoudelijk verweer. De mannen in het pak praten politiek correct maar weten thuis met de voeten op de bank ook wel dat ze (die politici) to-taal de verkeerde weg zijn ingeslagen. En dat alles omdat de gevestigde -oude- garde niet over links wil worden ingehaald door jonkies als Jasser en Tetten.

spinselsinjehoofd | 17-03-19 | 06:55

Mijn gasaansluiting en het leidingnet onder het trottoir worden volgende week vernieuwd. De hele buurt ligt 2 maanden open, elke oprit moet opgebroken worden en jaren manuren gaan hier in zitten. Deze gemeente gaat voorlopig niet van het gas af.
En als dat wel zo zou zijn, ging ik m'n eigen gas kopen. Gastank in de oprit ingraven en eens per jaar Linde Gas laten komen om 'm vol te spuiten met propaan of LPG. Ik regel m'n eigen klimaat wel, voorlangs of via de achterdeur.

Busverhuur | 16-03-19 | 21:44 | 5

Ik ga de gemeente niet vertellen dat ik een gastank heb hé, niet slimmer maken dan ze aankunnen.

Busverhuur | 16-03-19 | 22:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Die verwarring is met opzet. Kunnen ze hun nefaste plannen zonder controle door de kiezer gewoon doordrukken.

Glasgow Argus | 16-03-19 | 21:43 | 5

Verwarring zaaien is bij uitstek het meest effectieve gereedschap van psychopaten in leidinggevende functies, direct gevolgd door angst zaaien. Gevolg: men houdt de mond maar want weet niet meer wanneer je het wel of niet goed doet.

spinselsinjehoofd | 17-03-19 | 06:47

@Superkwatta | 16-03-19 | 22:15: En voor een referendum over één goed gedocumenteerd onderwerp zou de kiezer te dom zijn!!!

Leffe Blonde | 17-03-19 | 07:02

@Leffe Blonde | 17-03-19 | 07:02:
Exact, maar stemmen op het volledige plaatje, dat kan de kiezer dan zogenaamd weer wel, het is één grote aanfluiting.

Superkwatta | 17-03-19 | 08:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Hiddema op algemene zaken?

hotnot | 16-03-19 | 21:42 | 3

Nee, op Veiligheid en Justitie!

BonSens | 16-03-19 | 21:48

Hiddema als dictator by default.
Eerst alles rechtzetten,daarna de boel weer naar de klaute helpen. En dan weer de Hiddema doctrine gebruiken en dan.....

Rest In Privacy | 16-03-19 | 22:25

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland