achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Israël geeft Hamas "1 week voor akkoord gijzelaarsdeal, daarna valt het Rafah binnen". VS ingelicht over burger-evacuatieplan

Start de klok

Wall Street Journal berichtte gisteren dat Egyptische officials meldden dat Israël Hamas een (1) week heeft gegeven om akkoord te gaan met een gijzelaarsdeal in ruil voor een tijdelijke wapenstilstand. Als Hamas weigert een deal te sluiten valt Israël na aanstaande vrijdag Rafah binnen. Vandaag ontmoeten officials van Hamas en de CIA elkaar opnieuw in Egypte, maar uiteraard gaat het nu nog stroperiger dan voorheen, omdat Hamas enkel nog in Rafah bestaat en helemaal niets meer te verliezen heeft. 

Israël zet in op de vrijlating van 33 vrouwelijke, oudere en zieke gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand van zes weken. Axios schrijft dat Hamas mogelijk akkoord is met 'slechts' 20 gijzelaars.

Iets dat erop wijst dat Israël het Rafah-dreigement ditmaal echt meent is dat de VS inmiddels zegt ingelicht te zijn over Israëls evacuatieplan voor Hamas' allerlaatste schild, namelijk die miljoen+ burgers te Rafah.

"Israel this week briefed Biden administration officials on a plan to evacuate Palestinian civilians ahead of a potential operation in the southern Gaza city of Rafah aimed at rooting out Hamas terrorists, according to US officials familiar with the talks."

Dat wordt dus een kwestie van die mensenmassa's uit Rafah richting een van de drie humanitaire zones leiden per dezelfde militaire corridors die deze mensenmassa in eerste instantie naar Rafah kreeg.

Echter, dezelfde Amerikaanse officials zeggen dat "the plan detailed by the Israelis did not change the US administration’s view that moving forward with an operation in Rafah would put too many innocent Palestinian civilians at risk."

Geen publiekelijk groen licht geven voelt als een - begrijpelijk - politiek besluit, maar ze gaan er dus overduidelijk ook niet voor liggen.

In ander nieuws: Qatar overweegt het uitzetten van Hamas' leiderschap! Als je wint heb je vrienden.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Vier gijzelaars levend bevrijd uit Gaza

Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27), and Shlomi Ziv (40)

@Zorro | 08-06-24 | 13:37 | 514 reacties

Hamas publiceert nieuwe foto's van "gedode IDF-commando en uitrusting", suggereert dat het "een huurling" is

De IDF ontkende de ontvoering van een commando op 26 mei onmiddellijk: "De IDF benadrukt dat er geen sprake is van een ontvoering van een soldaat."

@Spartacus | 02-06-24 | 13:37 | 130 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.