achtergrond

Geenstijl

LIVE. Het wie staat op de Russische loonlijst-debat (FvD doet niet mee)

Enige met praktijkervaring is Henri Bontenbals CDA

Martin Bosma is nog even bezig met de administratie en dan begint het dinsdagmiddag en -avonddebat over De Rus. Hugo de Jonge noemt geen namen, de Tsjechische overheid zwijgt eveneens en de Tsjechische krant die de roebels aan het rollen bracht heeft het slechts over """politici""" uit Duitsland, Frankrijk, Polen, België, Nederland en Hongarije die via de website Voice of Europe cash geld van het Kremlin hebben ontvangen om de komende Europese verkiezingen te beïnvloeden. Dus dat wordt een ingewikkeld debat qua vingerwijzen. Bij het door George Soros gefinancierde VOLT hebben ze desondanks grote plannen, al is het de vraag of in de boekhouding van de partijen Russische reçuutjes zijn te vinden. De enige club met concrete ervaring qua heulen met Moskou is het CDA dus Henri Bontenbal moet maar uitleggen hoe dat in z'n werk gaat. Geen vaginavragen deze keer want FvD doet niet mee aan het debat aangevraagd door de PVV. Wel een VERKLARING van Thierry Baudet.
Update 17:01 - Geert Wilders snapt dat het ingewikkeld is maar wil toch echt van minister van Hugo de Jonge weten wie is omgekocht door Moskou. Met vage verdachtmakingen kan de PVV'er niets: "Feiten hebben we nodig."
Update 17:11 - Volgens Wilders zijn er twee opties. De Jonge vraagt zijn Tsjechische collega of de namen alsnog onthuld ('gedeclassificeerd') kunnen worden óf de AIVD moet het Openbaar Ministerie vragen de politicus in kwestie te gaan onderzoeken. "We moeten weten of het echt is gebeurd."
Update 17:41 - Timmerfrans doet een Trumpje
Update 17:53 - Kamer weinig enthousiast over voorstellen Marieke Koekkoek van VOLT (zie boven). Mirjam Bikker vindt het een interessante discussie maar meer voor de QUOTE: 'nerds' van het presidium.
Update 18:01 - Caroline van der Plas onthult dat er vanaf een ABNAmro-account meermaals geld is gestort op de BBB-rekening met Russische boodschappen erbij. De partij heeft dat allemaal - in totaal 160 euro - teruggestort. 
Update 18:14 - Verschillende Kamerleden met terugwerkende kracht bezorgd over deze affaire drie jaar geleden
Update 18:30 - Pieter Omtzigt wijst de Kamer er op hoe belangrijk het is 'sluipende verdenkingen' zo snel mogelijk op te helderen. De NSC-voorman zegt zonder NRC bij naam te noemen dat hij zelf het slachtoffer is geweest van bizarre verdenkingen in een krant.
Update 18:59 - Geen vragen aan Bontenbal over de CDA-ervaringen met de Russen.
Update 19:04 - Dinerpauze tot 20:00 uur, dan is De Jonge aan de beurt.
Update 20:54 - Wilders en De Jonge spreken elkaar voor het eerst in een debat sinds de coronapandemie. De minister legt uit waarom hij zo weinig kan zeggen maar dat er eventueel in de toekomst meer naar buiten valt te brengen.

Update 21:29 - Het debat nadert een afronding. Wilders wilde een motie indienen om het kabinet te dwingen om te vertellen wie is/zijn omgekocht door Moskou. De PVV’er heeft zich laten overtuigen (zie video boven) dat dat geen zin heeft. Wel eist hij dat het kabinet over de brug komt "Als het kan en zodra het kan."
Update 21:46 - Omtzigt verwacht dat de komende tijd meer verhalen over Europese politici in de zak van Poetin naar buiten komen. En hij vreest op dezelfde manier als in Tsjechië: lekken uit de diensten via de media. "Dat is niet de koninklijke weg."
Update 22:02 - Bosma hamert af. Conclusie na 5 uur debatteren is dat we nog steeds niets weten. Wel is duidelijk dat Wilders zeker van zijn zaak is (of hoog spel speelt) en heeft het er alle schijn van dat er vooralsnog géén PVV'ers bij de kwestie zijn betrokken. De PVV'er - aanvrager van het debat - begon tenslotte stellig: "Laat ik er zelf glashelder over zijn: de PVV en ikzelf hebben geen cent van Rusland gekregen, niet direct, niet indirect, niet via een website, niet op welke mogelijke manier dan ook. Alleen al het idee en de suggestie dat onze politieke standpunten te koop zijn, is abject, schadelijk en bezijden de waarheid." Niemand sprak hem tegen.

Deze namen zijn wel bekend

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Islamitische Staat publiceert bodycam POV van aanslag Moskou

Of zoals de media hen het vorig decennium noemden: de "so-called Islamic State"

@Spartacus | 24-03-24 | 12:30 | 371 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.