achtergrond

Geenstijl

LIVE. Ome Roons formatieverslagdebat DEEL II

De verkennende formatie of formatieverkenning

Eerste spreker Geert Wilders had vanmorgen net zoals de rest 5 minuten spreektijd maar dat werd dus twee uur, daarna mocht Timmerfrans die het aanzienlijk korter hield en toen was het alweer lunsj. Belangrijkste nieuws hedenochtend is dat Wilders wéér een PvdA'er als informateur wil die de zaak in beweging moet krijgen: KIM PUTTERS. Gaan we nu verder met Dilan Yesilgöz die maar eens moet gaan zeggen wat de VVD eigenlijk wil en daarna Pieter Omtzigt. Wilders zette vanmorgen de motorzaag in de Eik van Enschede dus eens kijken wat de NSC'er daar op te zeggen heeft.
UPDATE 13:18 - Yesilgöz wil zaken doen en een stap naar voren zetten, zegt ze: "Een extraparlementair kabinet is de meest reële optie, maar wel met hetzelfde commitment van alle vier de partijen." Nu wachten op wat Omtzigt wil.
UPDATE 14:22 - Omtzigt dan. Over de rechtstatelijke/grondwettelijke discussie van de afgelopen weken zegt de NSC-leider: “Wilders maakte serieuze bewegingen. Toch is de afstand nog te groot.” De NSC’er vindt dat hij daarin vanaf dag één ‘_consequent_’ was. Zijn voorkeur gaat nu uit naar een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB. Maar: een extraparlementair kabinet wil Omtzigt ook niet uitsluiten. Dat is dus niet de commitment die Yesilgöz wil zien.
UPDATE 14:50 - Timmermans vindt Omtzigt maar mistig en dat is hij ook. De NSC'er vult nu aan dat hij open staat voor steun aan zo'n extraparlementair kabinet. MAAR: als louter PVV, VVD en BBB aan zo’n kabinet deelnemen, zal zijn partij geen ministers leveren of meepraten over een akkoord op hoofdlijnen of financiële zaken. De vraag blijft dus staan: is dit voldoende voor Yesilgöz?
UPDATE 15:35 - Waar PVV en VVD Pieter Omtzigt een beetje comfort proberen te bieden, valt Caroline van der Plas hem aan. De BBB-leidster vindt het 'onbegrijpelijk' dat hij tijdens de vorige fase wegliep. Van der Plas: "Een schoffering. En sorry hebben wij helaas nog niet gehoord."
UPDATE 15:55 - Het dringt langzaam tot Van der Plas door wat ze heeft aangericht. Ze zegt na twintig minuten dat ze wel graag met Omtzigt verder zou willen praten. Timmermans: "Als je met iemand aan tafel wil zitten moet je hem niet slaan."
UPDATE 17:15 - Plasterk mag, de scheidend informateur heeft enkele onthullingen. Zo leende Plasterk zijn dienstauto met chauffeur aan Pieter Omtzigt niet wetende dat hij naar het hotel reed waar hij journalisten zou vertellen dat NSC uit de gesprekken zou stappen. Over zijn column waarin Plasterk eerder zei dat de formatie in een poep en een scheet geregeld zou kunnen worden zegt de informateur nu dat hij zich verkeken heeft op de houding van Omtzigt. Wat de verkiezingsprogramma’s betreft had het gekund, zegt hij.
UPDATE 18:14 - Kamer - dus ook de VVD - akkoord met de motie van Wilders om Putters als informateur aan te stellen voor de verkennende formatie of formatieverkenning (doorstrepen wat u wilt). Tegen: PvdAGroenLinks, Partij voor de Dieren en VOLT.

Eerder op de dag: Wilders over 25 jaar vechten voor vrijheid

Rob Jetten krijgt een woedeaanval

Ome Roon en Timmerfrans hebben een PvdA-fittie

Die rechter is dus de nieuwe informateur Kim Putters (PvdA)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.