achtergrond

Geenstijl

FORMATIE GEKLAPT (soort van) - NSC is voorlopig klaar met onderhandelen

Boem.

BOEM. NSC is voor nu klaar met de gesprekken over een meerderheidskabinet met PVV, VVD en BBB. De partij houdt de mogelijkheid open voor steun aan een minderheidskabinet of een ander soort kabinet met brede steun in de Tweede Kamer. De vier zaten een groot deel van de dag bij Dilan Yesilgöz op het ministerie tot Pieter Omtzigt opeens verdwenen bleek, toen was er een deur en nu is het wachten op een verklaring van Ronald Plasterk.
UPDATE 19:21 - In Den Haag wachten ze op Plasterk
UPDATE 19:28 - Verwarring bij De T.
UPDATE 19:33 - Geen tweets van Wilders, Omtzigt, Yesilgöz of Van der Plas. Gehoord op de redactie: "Geen idee of dat een signaal is."
UPDATE 19:39 - Formerende partijen vragen aan THOMAS VAN GRONINGEN wat Omtzigt van plan is.
UPDATE 19:53 - NSC is bezorgd over nieuwe financieel-economische cijfers en legt de bal daarom nu bij Plasterk.

UPDATE 19:58 - Zo ging het vanmiddag in Den Haag, nu staat Tom ook bij Een Deur

"Tom, beschrijf de sfeer daar eens?"

Update 20:11 - Wilders teleurgesteld

UPDATE 20:14 - Plasterk wil het hele spul morgen spreken, de ontvangst staat gepland voor woensdagavond.
UPDATE 20:17 - Plasterk: Pieter praat peop.
UPDATE 20:19 - Yesilgöz: Ik ben verbaasd
UPDATE 20:20 - Van der Plas: Totale verrassing dit, verbijsterend
UPDATE 20:28 - Er klinkt in het bericht aan de NSC-leden een verwijt aan Plasterk door: hij zou al enige tijd over die slechte financiële cijfers beschikken maar deze niet hebben gedeeld. Plasterk ontkent.
UPDATE 20:37 - Timmermans legt zich nog steeds niet neer bij de afspraken over de formatie (Plasterk komt begin deze maand met zijn verslag en dan volgt er een debat met de Kamer) en wil zo snel mogelijk een debat. Jetten die gisteren nog liep te schmieren vindt het nu opeens belachelijk wat er allemaal gebeurt.
UPDATE 20:47 - Pieter gaat uitleg geven bij Humberto. Dat is op RTL4 om 22:06
UPDATE 20:51 - Beeld van Plasterk: Wat Omtzigt over die financiële cijfers zegt is 'onzin'.

Nicolien van Vroonhoven (NSC) vindt dat Tom Staal HARTSTIKKE ONAARDIG tegen haar doet

UPDATE 21:29 - Bericht uit Den Haag: Omtzigt is niet van plan morgenavond bij het gesprek met Plasterk en de andere drie aan te schuiven. NSC wil het verslag van de informateur afwachten.
UPDATE 22:05 - Kijkje in de keuken u bezorgd door die knaap van Hagens.

Omtzigt heeft vanavond uitleg gegeven aan twee kranten en de NOS (zonder camera). Ik ben hem achterna gereden naar Humberto maar was te laat, hij zat al in visagie. Heeft geen tijd om naar buiten te komen. (tweet in kader van transparantie)

Image
903
Reply

UPDATE 22:25 - Omtzigt tegen Humberto: “Vanaf dag één heb ik geprobeerd inzicht te krijgen in de overheidsfinanciën.” De NSC’er wilde weten welke financiële lijken in de kast lagen. Maandagmiddag kreeg Omtzigt (en de rest zo lijkt het) een lijstje van een stuk of 20 brieven van ministeries met overzichten van de financiën. Plasterk had die brieven al een tijdje, zegt Omtzigt. “Ik had die informatie eerder willen hebben.”

UPDATE 22:28 - Gehoord op de redactie: "André van Duin nieuwe informateur?"
UPDATE 22:34 - Omtzigt is onbuigzaam qua toch nog even doorpraten met de andere drie partijen. Vandaag was de laatste dag om dat te doen, zegt hij. De NSC’er blijft erbij dat hij nu eerst het verslag van Plasterk wil afwachten.
UPDATE 22:39 - AD-verslaggeefster Elodie Verweij meldt dat Wilders vandáág nog een wetsvoorstel over strafmaten heeft ingetrokken.
UPDATE 22:42 - Omtzigt totaalvaag: De formatie is niet geklapt, er komt na het verslag en het bijbehorende debat een volgende ronde maar hij wil niet zeggen of NSC daar aan meedoet.
UPDATE 22:48 - Joop van den Ende (later deze maand wordt hij 82) is er ook. Hij vindt dat het land geleid moet worden, ziet Wilders niet zitten en zegt iets over algoritmes.
UPDATE 22:55 - Omtzigt herhaalt dat de formatie een nieuwe ronde ingaat: "Nieuwe verkiezingen zijn op dit moment geen reëele optie."
UPDATE 22:56 - Van den Ende oppert nu ook André van Duin als nieuwe informateur. Uit een hoekje op de redactie klinkt gejuich. Reclameblok.
UPDATE 23:01 - Omtzigt zit niet meer aan tafel. Van Duin: "Pieter moest weg."
UPDATE 23:14 - We zijn naar Op1 geschakeld. D66-leider Rob Jetten zegt over de vermeende slechte staat van de overheidsfinanciën: Ambtenaren geven gitzwarte cijfers als je vraagt naar tegenvallers. Maar je kan ook naar meevallers vragen. Verder staan de financiën er geweldig mooi bij, zegt hij als vicepremier.

UPDATE 23:15 - NOS'ster Marleen de Rooy vertelt dat ze al langer wist dat NSC de stekker uit de onderhandelingen wilde trekken maar niet hoe. Vanmiddag nodigde Omtzigt haar en twee andere journalisten uit om hen in een hotel bij te praten. Plasterk kreeg zoals we inmiddels dus weten slechts een appje.
UPDATE 23:48 - We zijn naar de kroeg.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.