achtergrond

Geenstijl

Kernmacht Pakistan voert luchtaanvallen uit op Iran als wraak op Iraanse luchtaanval op Pakistan

Novum! De eerste aanval op Iraans grondgebied sinds de Iran-Irak-oorlog (1980-1988)

Replying to @Natsecjeff

More reporting and videos here from Iranian Baloch source: x.com/haalvsh/status…

حال وش
حال وش
@haalvsh

بر اساس ویدیوهایی که به حال وش رسیده است در پی حمله ارتش پاکستان به شهر سراوان تعدادی از منازل در حق آباد و شمسر مورد اصابت موشک فرار گرفته اند. بگفته منابع حال وش تعدادی منازل در شهر سراوان و اطراف آن بر اثر اثابت موشکهایی ناشناس مورد اصابت قرار گرفته اند که گفته میشود ساکنین…

33
Reply

Voor de goede orde: de Iraanse aanval op Pakistaans grondgebied eergisteren betrof geen Pakistaanse staatsdoelen maar de Baluchistaans/soennitisch-islamitische seperatisten Jaish al Adl (wiki). En de Pakistaanse 'vergeldingsaanval' op Iraans grondgebied gisteravond betrof geen Iraanse staatsdoelen maar Baluchistaanse seperatisten van de etnonationalistische Balochistan Liberation Army (wiki) en Baloch Liberation Front (wiki).

Kortom, dit is beslist geen oorlog tussen de Pakistaanse en Iraanse overheid, maar een strijd van beide overheden tegen verschillende Baluchistaanse seperatisten op mekanders grondgebied. Het enige dat er 'vergolden' werd is de Iraanse schending van Pakistaans luchtruim. 

Ondertussen zitten beide landen in dag 2 van hun vierdaagse gezamenlijke marine-oefening. En evenzo ondertussen gaan er geruchten dat Iran ballistische raketten gereed brengt en op Pakistan richt. Rare lui!

Weet u wie een fervent voorstander van de Baluchistaanse zaak was trouwens? Wijlen Pakistaans-Canadese Tarek Fatah.

Instant Update: YESSS daar is-ie. DE TALIBAN roepen Pakistan en Iran op tot rust en terughoudendheid.

NOS-correspondent te India Aletta André:

"Hoewel Pakistan dreigde met serieuze gevolgen na de aanvallen van Iran dinsdagavond, komt de reactie als een verrassing. Er was al diplomatiek gereageerd: de Iraanse ambassadeur werd het land uit gezet en de Pakistaanse ambassadeur in Iran werd teruggeroepen. Daarnaast is een gevechtsactie niet de meest gewenste optie voor Pakistan, omdat het land genoeg problemen heeft. Er heerst een politieke crisis, waardoor volgende maand verkiezingen worden gehouden. Daarnaast kampt het land met een economische crisis en enorme inflatiecijfers. Ook zijn er al andere vijandige grenzen, zoals met India en met de Taliban in Afghanistan. Een verdere escalatie met Iran is daarom zeker niet in het belang van Pakistan en werd niet direct verwacht."

Persverklaring Pakistan

Ondertussen in de plaatselijke meme spheres

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Israëlische aanval op Iraanse ambassade Syrië doodt zeven (!) hoge IRGC-commandanten

"Good effect on target" maar dan was het doelwit wel een ambassade, en daarmee is toch wel een nieuwe escalatie ingezet

@Spartacus | 02-04-24 | 10:31 | 304 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.