achtergrond

Geenstijl

Overtikpers na persbericht Oxfam: 'Ongelijkheid Nederland groeit', CBS-cijfers: 'Ongelijkheid daalt'

Het is niet eerlijk!

Hee. Daar is de jaarlijkse door Oxfam-Cherrpyick (bekend van: verkeerde rapporten sturen over seksschandalen bij Oxfam en kansloze rechtszaken tegen de Nederlandse Staat over Israël) veroorzaakte nepnieuwslawine weer, om de start van het World Economic Forum-congres in Davos te vieren. Moet u eens lezen wat de overtikmedia vannacht kort na 12 uur (vermoedelijk niet omdat ze het rapport zo snel hadden gelezen, maar omdat ze het persbericht onder embargo hebben overgetikt) publiceerden:

Parool: Ongelijkheid in Nederland groter

AD (bijna hetzelfde artikel maar toch net niet): 'Ongelijkheid groeit in Nederland'

NOS: "In Nederland groeit de ongelijkheid"

Trouw (iets later, maar ja, Trouw hè)

Maar klopt dit wel?

Dus wij ons afvragen: waar zouden al die media dit vandaan halen? Nou, niet uit het rapport van Oxfam, want daar komt het woord 'Netherlands' maar 1x in voor, op het achterblad bij een linkje naar de Nederlandse website van Oxfam-Novib. Maarrr... In het persbericht staan wel een paar feiten onder het kopje 'Ook in Nederland groeit de ongelijkheid'.

Behalve een beetje appels (salarissen, waarbij stijging CAO-lonen wordt genegeerd) en peren (het aantal miljardairs) vergelijken, worden hier nergens concrete cijfers genoemd die de bewering 'de ongelijkheid in Nederland neemt toe' staven. Sterker nog: over de vermogensongelijkheid in Nederland zijn gewoon CBS-cijfers, en over de inkomensongelijkheid ook. En u raadt het al, want het stond in de kop van dit topic, maar die zijn volgens de meest recente CBS-update dus allebei gedaald. Maar hee, waarom zou je zelf de cijfers op gaan zoeken, als je ook een persbericht kunt overschrijven van een ontzettend gekleurde NGO die heel graag nieuwe donateurs wil werven?

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.