achtergrond

Geenstijl

Rekenkamer veegt straatje schoon: "Oxfam Novib stuurde ons verkeerde rapport seksfeesten Haïti"

Nou de Rekenkamer kon er allemaal niets aan doen mensen, aldus de Rekenkamer.

Weer een extra puzzelstukje in het Haïtiaans seksschandaal dat we volgens Dolf Jansen (die we hier natuurlijk ook niet mee in verband mogen brengen) vooral niet in verband mogen brengen met Oxfam Novib, waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was. Volgens de Rekenkamer heeft Oxfam Novib, waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was, de Rekenkamer namelijk genept door niet het volledige interne onderzoeksrapport van het Britse Oxfam door te sturen. "Wij constateren nu dat wij indertijd niet over de volledige informatie beschikten, met name waar het ging om de rol en betrokkenheid van de landendirecteur."

"Daarom hebben wij onlangs Oxfam Novib (waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was, GS) gevraagd waarom er in 2012 voor is gekozen ons een onvolledige versie van het onderzoeksrapport van Oxfam GB te geven. Oxfam Novib (waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was, GS) *heeft ons laten weten dat zij in 2012 de versie naar ons heeft doorgestuurd zoals zij die van Oxfam GB heeft ontvangen." *Iedereen wijst dus lekker naar elkaar maar het komt erop neer dat Oxfam Novib, waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was, óf te kwader trouw was, óf voor de gek is gehouden door Oxfam GB. Wij vermoeden het eerste (zo zijn wij nou eenmaal) maar in het tweede geval zou het Oxfam Novib, waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was, sieren nog meer afstand van de Britse tak te nemen.

**Straatje Rekenkamer schoon
**Bovendien blijft staan dat de Rekenkamer Oxfam Novib, waar GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee destijds werkzaam was, moest controleren en daar niet in geslaagd is. Dat geven de Rekenkerels schoorvoetend toe. *"In onze publicatie Verantwoording van de hulpgelden 2011 voor Haïti (1 november 2012, Kamerstuk 32293 nr. 16) hebben wij geen melding gemaakt van de misdragingen en daaruit volgende maatregelen door Oxfam GB, omdat Oxfam GB zelf disciplinaire maatregelen had genomen, dit indertijd publiek had gemaakt en er geen fraude was geconstateerd." *

Dit is toch een beetje hetzelfde als zeggen: tja, de slager keurde zijn eigen vlees en die zei dat er geen rotte stukjes meer in zaten, dus dat geloofden we maar en het blijft toch echt de schuld van de slager. "Onze betrokkenheid bij dit onderzoek was gericht op transparantie en meer inzicht in de verantwoording over de besteding van Nederlandse hulpgelden. Achteraf moeten we vaststellen dat we dat op één onderdeel, namelijk de misdragingen, niet voldoende hebben kunnen waarmaken." Goh Rekenkamer. Dat is toch wel het understatement van de maand.

Debat!

UPDATE: Oxfam veegt de rommel terug

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.