achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG XVII. 1.200 Israëlische doden 'and these are not the final numbers', 'Gaza will turn into a tent city'

Hedenochtend heeft IDF-woordvoerder Jonathan Conricus een update gegeven over het aantal slachtoffers, alsook over de situatie aan het front. Hij heeft het over 1.200 Israëlische doden (voornamelijk burgers) en meer dan 2.700 gewonden. "These numbers are not the final numbers." Aan de andere kant van het hek tussen Israël en Gaza communiceert men 900 doden en zeker 4.500 gewonden. Voorts claimt Jonathan (zo mogen we 'm noemen) dat de gaten in datzelfde hek reeds zijn gedicht. De pandoering van Gaza was vannacht natuurlijk weer flink, maar bleef op de gebruikelijke 'tientallen aanvallen' na toch ook vrij beperkt, ondanks de lugubere aankondiging van gisterenavond dat Gaza zal gaan veranderen in een 'tent city'. In alle waanzin en tussen de voortdurende luchtaanvallen door kunnen we, gek genoeg, spreken van een relatief 'rustige nacht'. Om 05.00 uur precies zaten we even rechtop in bed omdat er mogelijk direct vuur op de livestreams te zien was, wat had kunnen duiden op de start van het grondoffensief. Dat laatste bleek (vooralsnog) loos alarm. Later werden de havens van Gaza en Khan Younis aangevallen met artillerie, raketten en Apaches. En nu zijn jullie er weer bij, in de vroege ochtend, en maken we er samen weer een lange dag van. Om te beginnen: hier een klein draadje voor de vliegtuigmenno's van deze wereld, van een nerd die heeft zitten turven wat-ie zoal heeft gezien in de lucht. We bloggen door, later meer.
Update 7:30 - Het Amerikaanse vliegdekschip (USS Gerald R. Ford) is gearriveerd
Update 7:44 - Overzicht van de aanvallen vannacht leesbaar in het Engels hierrr. To hell met relatief rustige nacht, meer dan 300 targets
Update 7:51 - Lugubere video van wat Israëlische families allemaal hebben doorgemaakt toen de terroristen binnenvielen. Live gestreamd op Facebook. Op een gegeven moment stopte de stream, niks meer gehoord, alleen de meiden zitten in Gaza. Brrrrr
Update 8:06 - Hamas stelt cijfers naar boven bij: 950 dood, 5.000 gewond
Update 8:13 - Aantal dode Israëlische militairen: 170
Update 8:31 - Israël heeft vannacht ook het huis van de vader van Mohammed Deif onder vuur genomen, zo claimen de Palestijnen. Daarbij zijn meerdere familieleden van Deif om het leven gekomen, volgens Reuters zijn broer en twee andere familieleden. Mohammed Deif is de nom de guerre van Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, alias Abu Khaled, leider van de al-Qassam Brigade, de militaire tak van Hamas. De IDF noemt hem architect van meerdere aanslagen, zoals de busaanslagen in Jeruzalem in 1996. Deif wordt 'de kat met negen levens' genoemd: de Israëlische geheime diensten zitten al jaren achter hem aan, maar hij overleefde zeven aanslagen op zijn leven (maar hij is wel deels verlamd, zit in een rolstoel en hij verloor een arm, een oog, zijn vrouw en meerdere kinderen). Er zijn slechts drie foto's van hem bekend: eentje hieronder toen hij in de 20 was, eentje gemaskerd en eentje van zijn schaduw. Op de voorgrond treden doet hij eigenlijk nooit. Dus toen zijn stem te horen was in een geluidsfragment, bij het begin van de aanvallen van Hamas ("Today the rage of Al Aqsa, the rage of our people and nation is exploding. Our mujahedeen (fighters), today is your day to make this criminal understand that his time has ended") wisten de Palestijnen ook wel dat het bal was
Update 8:51 - Ondertussen: raketaanval op Sderot, vier gebouwen getroffen, geen gewonden
Update 8:56 - Dit zijn Yochke and Oded. 83 en 85 jaar. Grootouders, overgrootouders zelfs. 'Vredesactivisten' en kunstliefhebbers. Bij de aanval van Hamas van de aardbodem verdwenen, vermoedelijk ontvoerd naar Gaza. Hun huis is in brand gestoken
Update 9:07 - Israël zegt voor het eerst sinds 2006 een M270 MLRS te hebben gebruikt voor aanvallen op Gaza. De M270 is een Amerikaanse zelfrijdende meervoudige raketwerper. Vuurt 12 raketten in 40 seconden en Israël zou Israël niet zijn als ze geen modificaties hebben gedaan: "Israel developed its own rockets to be used in the "Menatetz", an upgraded version of the M270 MLRS." Volgens Wiki heeft Israël 64 van die dingen. Uiteraard hadden wij Nederlanders ze ook, maar NU NIET MEER. We hadden er 23, maar in 2004 zijn er 22 verkocht aan Finland, en er staat er nog 1 in het museum. "En er kwam meteen een einde aan 45 jaar raketartillerie binnen de Koninklijke Landmacht." Zucht
Update 9:35 - Antitankvuur vanuit Libanon richting Israël. Hier beeldmateriaal
Update 10:11 - IDF voert momenteel aanvallen uit in Libanon
Update 10:28 - Senior officier van de luchtmacht Omer Tishler over knocking on the roofs: "Niet meer relevant, we zijn in oorlog."
Update 10:52 - IDF deelt beelden van die Islamitische Universiteit in Gaza die werd vernietigd. Diende volgens de IDF als trainingscentrum voor Hamas-lui. Sinds zaterdag heeft de IDF... 2.687 doelen aangevallen in de Gazastrook
Update 10:54 - Trey ziet toe hoe de Israeli's voortdurend artillerie in Gaza pompen
Update 11:03 - Zeventien Britten (onder wie kinderen) dood of vermist 
Update 11:12 - "Another massive barrage of rockets on communities in northern Israel. Iran-backed Hezbollah terrorists have begun their assault on Israeli civilians."
Update 11:40 - First responders hebben veel van dit soort schouderwapens gevonden. Mogelijk was het plan om helikopters (die gewonden zouden komen evacueren) uit de lucht te peren.
Update 12:08 - HIJ IS ER (Bernard Henri-Lévy) - met de hoogst gesloten knoopjes (normaal dus) die we ooit van hem zagen. Uit respect.
Update 12:10 - IAF schakelt opnieuw Hezoballah-observatietoren uit als reactie op anti-tankvuur.
Update 12:13 - De Iraanse Revolutionaire Garde laat weten klaar te zijn voor een gezamenlijke oorlog met Hezbollah tegen Israel.
Update 12:15 - Indrukwekkende foto van vliegtuig vol Israelische hengsten op weg naar Israel voor militaire dienst.
Update 12:18 - Channel 13 deelt videomontage van Israelische frontliniesoldaten die het thuisfront moed inspreken, indrukwekkend beeld.
Update 12:20 - Ook overdag lijden Gazanen natuurlijk onder de afgesneden elektriciteitsbronnen. Hier een video van hoe men de mobieltjes opgeladen probeert te houden op accu's en generatoren.
Update 12:23 - Israeli's merken terecht op hoezeer en hoe fel Zelensky Israel steunt, terwijl Israel dat nooit in die bewoordingen voor Oekraïne heeft gedaan. Al was Israel in het begin wel hevig betrokken bij prille (en mislukte) onderhandelingen.
Update 12:25 - We blijven waakzaam rond die onthoofde baby's-claim. We hebben nu journalisten die zeggen dat andere journalisten foto's hebben gezien. Maar tegelijk nu ook een Israelische journalist die zegt: "During the tour we didn’t see any evidence of this, and the army spokesperson or commanders also didn’t mention any such incidents. During the tour, journalists were allowed to speak to the hundreds of soldiers on site, without the supervision of the army's spokesperson team. I24 reporter said she heard it “from soldiers”. Soldiers I spoke with in Kfar Aza yesterday didn't mention "beheaded babies”. The army's spokesperson stated: “We can not confirm at this point… we are aware of the heinous acts Hamas is capable of”.
Update 12:32 - Wow, de grootste pantserverzameling die we tot nu toe op video nabij Gaza zagen. O.a. tanks, APC's, bulldozers.
Update 12:32 - NIEUWE VIDEO van eerste Hamas-paraglider die echt vlakbij nietsvermoedende festivalgangers landt.
Update 12:37 - Reuters schreef vanochtend dat de grootste krachtcentrale van Gaza nog brandstof heeft voor 10 tot 12 uur elektriciteit. Mogelijk beschikt Hamas over reserves. 
Update 12:50 - Aanhoudend Hamas-raketvuur op zuidelijke Israelische plaatsen, voornamelijk Ashkelon en Ashdod.
Update 12:56 - Bericht van Hamas aan internationale gemeenschap: "We affirm that the Palestinian resistance does not target children, and the Western media must be accurate and not blindly side with the Zionist narrative, which is full of lies and slander". Gaza is geen debatcultuur, zeg maar.
Update 13:00 - TOPIC OP SLOT, HIER VERDER.

Mohammed Deif nu dood

Mohammed Deif nu dood

Speech van de IDF-woordvoerder hedenochtend

Aanvallen van de havens

ביממה האחרונה נתקפו מטרות ימיות של ארגון הטרור חמאס, נתקפו מעגנות חאן יונס ועזה, המשמשים את ארגון הטרור חמאס בנסיון להוציא פיגועים במרחב הימי הישראלי. המעגנות נתקפו באמצעות ירי ארטילרי מספינות טילים, מסוקי קרב וסוללות תותחנים מהיבשה>>

515
Reply

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Plaatje. Dit is nou 'gesegmenteerde logica'

Komt in evenveel kleuren als kampen maar deze valt al jaren het meest op

@Spartacus | 24-04-24 | 21:00 | 227 reacties

Zin in 4 en 5 mei comité's "SEXYLAND over de genocide in Gaza en verschrikkingen in Palestina................... en Israël"

Mooi hè, hoe er dan op het allerlaatste moment met de grootst mogelijke tegenzin door de redactie voor de vorm nog "en Israël" in de kop gezet wordt

@Spartacus | 19-04-24 | 11:00 | 271 reacties

LIVE - Debat over WOIII met NAVO-baas Rutte

War, huh, yeah... What is it good for? Absolutely nothing, uhh

@Pritt Stift | 16-04-24 | 16:47 | 126 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.