Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof — Het was de week van geweld en intimidatie

Plus: Zijn alle dames in nood gelijk maar sommige gelijker dan andere?

Het was met recht de week van geweld en intimidatie. Het startschot valt zondag met het fakkelincident in Diepenheim met D66-leidster Sigrid Kaag én het nieuws dat GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger mee zou doen aan een debat in Amsterdam over het toepassen van geweld als onderdeel van klimaatactivisme. Zóu, omdat ze die dag toch maar afziet van deelname omdat ze naar eigen zeggen niet wist wat het onderwerp precies inhield.

Na Kaag besluit Extinction Rebellion VVD'ers te gaan intimideren

De extreemlinkse klimaatactivisten van Extincition Rebellion voelen de wind in de rug en organiseren maandag een intimidatieactie tegen de VVD; het rapaille plakt zich vast aan de deur van het partijbureau van de liberalen in Den Haag en houdt het voorbijgaand verkeer tegen door zich aan het wegdek te verankeren en op motorkappen te gaan liggen.

Dinsdag blijkt dat Kröger heeft gelogen. Organisator Progressief Café (waar Extinction Rebellion-uithangbord Hannah Prins in de redactie zit) laat weten dat het groenlinkse Kamerlid wel degelijk op de hoogte was van het onderwerp was en de insteek van het debat zelfs ‘spannend’ vond.

GroenLinks partijleider Jesse Klaver houdt zich die dag verborgen voor de pers (en is zelfs niet aanwezig bij de stemmingen die dag, wat toch de core business van een Kamerlid is, zou je zeggen).  

Kuiken neemt afstand van Kröger…

Een dag later neemt PvdA-voorvrouw Attje Kuiken afstand van de Kröger-affaire. Woensdag zegt ze: "Ongelukkig hoe het gelopen is. Maar ik ben geen woordvoerder van GroenLinks. Wij zijn niet GroenLinks, we zijn niet gefuseerd, we hebben gescheiden lijsten." Wel maakt de sociaaldemocrate zich zorgen over protestacties. "Op beide flanken broeit het. Dat met die fakkels ging wat mij betreft te ver, maar ik maak me ook zorgen over die klimaatprotesten."

…en Klaver neemt afstand van Kooistra

Klaver zegt tegelijkertijd tegen de T. achter Kröger te blijven staan. Wel trekt hij zijn handen af van zijn voormalig topadviseur Sybren Kooistra. Die spreekt openlijk van 'fossiele destructie', volgens hem 'een vorm van genocide'. Klaver zegt dat het niet aan hem is om zijn partijgenoot tot de orde te roepen. "Al die uitspraken laat ik voor zijn rekening. Ik ga niet over medewerkers die ooit bij ons hebben gewerkt. Ik ben geen recensent."

FvD versus BBB

Donderdag valt Gideon van Meijeren (FvD) tijdens een stikstofdebat in de Nationale Vergaderzaal BBB-voorvrouw Caroline van der Plas aan. Volgens de FvD'er kan zijn partij meer voor de boeren (of 'Kutboeren', zoals partijleider Thierry Baudet agrariërs pleegt te noemen) betekenen dan BBB. Die partij zou te veel de oren laten hangen naar het kabinet. Van der Plas zegt vervolgens tegen een stootje te kunnen maar haar moet wel van het hart dat ze dankzij dergelijke woorden geïntimideerd wordt door de achterban van Forum voor Democratie.

Vier gevallen van geweld en intimidatie in een week tijd. Maar waar de kranten en tv-programma's met name over Kaags avontuur in Diepenheim berichten, is de nieuwsconsument voor verslagen over die drie andere incidenten voornamelijk aangewezen op media als GeenStijl, NieuwNieuws en De Telegraaf.

Alle dames in nood zijn gelijk maar sommige gelijker dan andere?

Want geen kritiek in de talkshows op de intimidatieactie - nog geen 24 uur na het Kaag-incident - van Extinction Rebellion. Over Kröger/GroenLinks blijft het ook grotendeels stil en de confrontatie Van Meijeren/Van der Plas lijkt niet eens gebeurd.

Zou dat komen omdat die dekselse MSM meer op de hand zijn van Kaag dan Van der Plas? Met de gedachte: alle dames in nood zijn gelijk maar sommige gelijker dan andere? En waar zijn de verontwaardigde commentaren over de belegering van het hoofdkwartier van regeringspartij VVD door extreemlinkse activisten? De ene coalitiepartij is de andere niet, zoveel is duidelijk.

Deze zaterdag stonden Klaver en Kuiken gezamenlijk op het podium in de Oostkerk in het Zeeuwse Middelburg. Tijdens deze zogenaamde townhall mochten leden van GroenLinks en PvdA hun leiders het hemd van het lijf vragen. Geen één keer ging het over Krögergate, Kuiken die een paar dagen eerder haar handen van de kwestie aftrok of Klaver die zijn voormalige vertrouweling Kooistra voor de bus gooide. Zou dat komen omdat de media die de roodgroene achterban dagelijks tot zich neemt geen letter aan de affaire hebben besteed? En dat de aanwezige leden daarom simpelweg van niets wisten?

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Reaguursels

Inloggen

Hoezo is een debat in Amsterdam over het toepassen van geweld als onderdeel van klimaatactivisme hetzelfde als intimideren of bedreigen en hoezo zijn de mensen van extinsion rebellion "extreem links"? Er zijn mensen die zich serieus zorgen maken over het klimaat en daar is alle reden toe. En sinds wanneer is het normaal om een politica die kortgeleden een idioot met een brandende fakkel op bezoek kreeg met brandende fakkels op te wachten? Dat Kaag op de "actievoerders" afliep en met hen in gesprek probeerde te gaan doet aan de smakeloosheid van die actie niets af en aan het bedreigende karakter evenmin. Maar veel mensen vinden dit helemaal prima, want Kaag is een vrouw, praat nèt iets te keurig en is alleen al om die reden arrogant, is van D66 dus alleen al daarom een prima doelwit dat probleemloos als heks weggezet kan worden door de blèrende klimaatproblematiek ontkennende meute. Die klimaatactivisten hebben geen enkel ander belang dan het leefbaar houden van deze aarde, dit in tegenstelling tot de ontkenners van het wezenlijk aanwezige klimaatprobleem.

BenZen | 26-02-23 | 16:16 | 20

@Dandruff | 26-02-23 | 17:15: "En dat doe jij nu ook want je vindt debatteren over grof geweld minder problematisch dan vreedzaam demonstreren." Dat kún je uit mijn tegel opmaken, maar dan moet je wel je uiterste best doen. Mag ik verder vaststellen dat de gemiddelde reaguurder alhier het terecht vreselijk vindt dat Wilders bedreigd wordt, het terecht vreselijk vind dat Pim Fortuyn vermoord werd, maar er geen enkel probleem mee heeft dat Kaag bedreigd wordt en wel dusdanig dat ze zeer zwaar beveiligd moet worden. De gemiddelde reaguurder legt ook al snel het verband tussen de demonisering van Fortuyn en de moord op hem door Volkert van de Graaf, maar heeft geen enkel probleem met het demoniseren van D66. En nee Dandruff, ik ga niet met linkjes komen, daar heb ik geen trek in. Lees de artikelen op deze site maar lekker zelf na. Te beginnen bij de artikelen over Oekraïne. D66: oorloghitsers die naar het front gestuurd zouden moeten worden. Sjoerd Sjoerdsma heeft zijn initialen niet mee en is dus SSer. D66 is de schuld van alles wat mis is in Nederland. Niet Rutte, niet de VVD en de VVD kiezers die het VVD beleid fantastisch vinden! Nee, D66 een betrekkelijk kleine partij heeft dit land naar de kloten geholpen. Het is niet eens mijn partij, maar de D66 haat en de Kaag haat vind ik absurd. En dat geldt ook voor de verafgoding van de agrarische sector en de haat tegen mensen die zich zorgen maken over het klimaat.

BenZen | 26-02-23 | 21:54
-weggejorist-
Nico1000 | 26-02-23 | 22:35
▼ 17 antwoorden verborgen

Als ze gaan vergaderen over het al dan niet geweld mogen gebruiken bij demonstraties dan moeten ze ook niet gek opkijken dat er overal meer geweld komt. GL heeft wel vaker last van geweld door de achterban en als de fractie daar niet krachtig tegenin gaat, zijn ze ook niet geloofwaardig in verontwaardiging wanneer er wat mis gaat bij boeren of anti-kozp.

geerdt | 26-02-23 | 16:03

Immigratie, huisvesting, zorg, onderwijs, veiligheid?
Welneej.

"Fakkels! Vrouwenhaat! Racisme! Transgenderhaat! Populisme! Tokkies! Xenofobie!"

funda | 26-02-23 | 14:11 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

Feit dat ook Caroline er last van heeft is eerder een bevestiging van Kaags bedreiging. En dat FvD online bedreigt is weer iets anders dan live. Was laatst een onderzoekje gedaan naar online haat. Vooral vrouwelijke politici moeten het ontgelden.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/22/de-heksificering-van-vrouwelijke-politici-a4157825

Beste_Landgenoten | 26-02-23 | 13:52 | 15

Pfff dat krijg je met opsommingen, vergeet je er al gauw 1 of meer. Maar omdat zij zeker niet de onbelangrijkste waren:
Peterrrrr
Derk van Wiersum

Gelukkig weten we ook niet meer.

dickwvf | 26-02-23 | 15:49

@dickwvf | 26-02-23 | 15:45: burgemeesters horen er niet tussen, die zijn niet democratisch gekozen en varen hun eigen plan, in bijv Haarlem en Velsen luisteren ze niet naar de gemeente en doen wat ze zelf willen, je kan ze ook niet weg stemmen

patrick023 | 26-02-23 | 20:09
▼ 12 antwoorden verborgen

Het opmerkelijke is dat er tijdens de aanloop van provinciale verkiezingen landelijke thema's krijgen voorgeschoteld waar de provincie helemaal geen zeggenschap over heeft. En de Eerste Kamer is een chambre de reflection die de wetten van de Tweede Kamer op juridische juistheid moet controleren. Veel kiezers van die populistische partijen hebben werkelijk geen idee waar ze op stemmen en steken enkel hun middelvinger op tegen de zittende macht.

Red shirt | 26-02-23 | 13:43 | 5

@Red shirt | 26-02-23 | 13:51:

Mensen die elke tegenstander van de vele door het kabinet veroorzaakte crises afzeiken neem ik dan weer niet zo serieus. En d66 is inderdaad de meest populistisch partij van NL. Maar iets minder populistische partijen zoals VVD en GL voeren nu net zo goed een landelijke campagne voor provinciale verkiezingen.

Dandruff | 26-02-23 | 13:56

Wanneer de vvd ondernemende mensen zou vertegenwoordigen, het cda het platteland niet in de steek had gelaten, de PVDA nog steeds de belangen van de arbeiders zou dienen en d66 zich democratisch zou opstellen i.p.v. regentesk zouden geen van de politieke nieuwkomers een kans hebben gehad in de tweede kamer. U draait oorzaak en gevolg om.

therealbraindump | 26-02-23 | 13:59

De eerste kamer was ooit een chambre de reflection. En het zijn echt niet alleen de populistische senatoren die het niet snappen; de voorzitter van de CDA-fractie in de eerste kamer zei over een wetsvoorstal waar zij toen een beslissende stem in hadden: "Voor wat hoort wat".

Als eerste stap zou ik het volgende willen voorstellen: iedereen die ooit een politieke functie heeft vervuld of actief is geweest voor een politieke partij, is automatisch uitgesloten van het senatorschap.

Muxje | 26-02-23 | 14:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Op de website van Syp Wynia staat een artikel waarin wordt beschreven dat links liberale politici stelselmatig meer aan tafel zitten bij de Nederlandse deugtafels dan rechtse politici en dat zij vriendelijker worden bejegend dan rechtse politici, www.wyniasweek.nl/hoezo-diversiteitde... . Om Martin Bosma te quoten, journalisten bij de publieke omroep zijn grotendeels d66 ambtenaren met een perskaart. Gelukkig is de ombudsman van de publieke omroep er nog om deze onbalans te herstellen.., not.

therealbraindump | 26-02-23 | 13:25 | 21

@Beste_Landgenoten | 26-02-23 | 16:18:

Mij heb je nooit over Kaags stem gehoord. En hoewel ik het met je eens ben dat sommige reaguurders net zo op de persoon spelen als Kaag zelf doet, neemt dat de tonnen aan serieuze kritiek op Kaag niet weg.

Dat jij alles van selectieve verontwaardiging afweet ben ik helemaal met je eens. Tussen al je reeksen persoonlijke aanvallen door heb je nog geen enkele poging gedaan om inhoudelijk op de discussie in te gaan.
Weet je inmiddels al waarom vreedzaam demonstreren gevaarlijker is dan oproepen tot ernstig geweld?
Waarom kritiek op Kaag ernstiger is dan een NPO-haatcampagne tegen de oppositie?

Dandruff | 26-02-23 | 17:03

@Basil Fawlty | 26-02-23 | 16:02: sommigen denken dat argumenten er niet meer toe doen wanneer je denkt het morele gelijk aan je zijde te hebben. De vermeende ideologische tegenstander beschimpen en belachelijk maken is dan genoeg.

therealbraindump | 26-02-23 | 17:04
▼ 18 antwoorden verborgen

En toch moeten we elkaar tegemoet komen op basis van hoe het nu eigenlijk precies zit. Ik kan zeggen dat ik persoonlijk niet heel erg blij men hoe gemakkelijk en simpel het nu is geworden, laten we zeggen salonfähig, om de duvel in D66 te zien en de grootste heks in Kaag. Dat is demoniseren. En dat loopt nooit goed af.

Ik weet nog goed. Fortuyn kreeg een taart met pies en poep in zijn gezicht want hij zou racistisch zijn. Nou, dat denk ik nog steeds niet. Een populist zeker, iemand met veel praatjes maar geen oplossingen, ja 100%. Maar iets kleins van boegeroep tot met kaarsen of fakkels en vooral BOOS, ZIEDEND en WOEST iemand onthalen loopt al snel uit tot een poep en pies taart.

En misschien daarna wel een pro-olie idioot die denkt ik schiet haar wel af. Gewoon omdat woorden, hoe grappig ook, en zelfs acties ook, hoe ludiek dan ook bedoelt altijd gevolgen hebben. Kaag is geen heks, Rutte is geen duivel. Ze doen wat zij denken dat het beste is.

Wil jij anders. Prima. Richt een partij op, kom met een beter verhaal, maar hou op met demoniseren. Alsjeblieft voordat we hier straks allemaal zitten met een sip gezicht dat iemand Sigrid Kaag heeft doodgeschoten.

Ndranghitiari | 26-02-23 | 13:10 | 14

@Beste_Landgenoten | 26-02-23 | 14:45:

Was dat niet vanwege d66 voorstellen over censuur, staatspropaganda, partijverboden, het citeren van Volkert om de oppositie te stoppen, etc?

Dandruff | 26-02-23 | 15:09
▼ 11 antwoorden verborgen

BBB maakt meer kans om in een kabinet te komen dan FvD. En dat doet de achterban pijn.

Mahatma | 26-02-23 | 13:10 | 4

@de IJsman | 26-02-23 | 14:39:
Tegenover de leugenstroom van Rutte zeker het overwegen inderdaad.

funda | 26-02-23 | 14:42

@funda | 26-02-23 | 14:42:

Meh. Ik stem straks gewoon op Schippers. Het gaat wat mij betreft prima in dit land en ik ben het eens met haar verhaal over verbetering van het vestigingsklimaat voor bedrijven en het terugschroeven van overheidsuitgaven.

de IJsman | 26-02-23 | 14:56

@de IJsman | 26-02-23 | 14:56: Daar merk ik niks van.

funda | 26-02-23 | 16:17
▼ 1 antwoord verborgen

Het zijn de kleuren waar het om gaat. Meng rood met groen en je krijgt bruin.

WWM | 26-02-23 | 13:09

Vergeet ook niet dat die mevrouw Kaag tijdens het programma Khalid & Sophie heeft gezegd dat die dreigementen aan het adres van Wilders zijn eigen schuld is. Hij lokt het zelf uit, want die loopt te radicaliseren en te demoniseren. Helaas hoor je die ook weinig in msm. Die mevrouw Kaag is niet alleen hautain, maar ook wereldvreemd en onverschillig.

Ierse_Setter | 26-02-23 | 13:04

Nog even, omdat GS hier om een tegel vraagt:

Alleen progressief-NL laat nixxx en niemand vallen. Ook de natuur en de dieren niet. Biedt hoop op een betere & gelijkere provincie!

(En waterschp, waar de industrie eindelijk geen geborgde zetel meer heeft, zullen ze vooral bij 'het schap' waar Hoogovens onder valt kunnen waarderen.

Een nog kortere tegel: 'Laat de wolk van hoop zegevieren!'.

dickwvf | 26-02-23 | 12:49 | 8

Extreemlinks riep dat over zichzelf af.

funda | 26-02-23 | 14:42

@Beste_Landgenoten | 26-02-23 | 14:22:

Wat verwacht jij van "activisme" dat tot 15 jaar cel leidt?
Ter vergelijking, Fortuyn-moordenaar Volkert zat maar 11 jaar vast.

Als jij mij elk jaar op een onjuistheid zou betrappen zou je mij daar al lang op gewezen hebben. Dat speculeren over uiterlijk en intelligentie van iedereen die politiek geweld afwijst overtuigt niemand meer, buiten jouw bubbel.

Dandruff | 26-02-23 | 15:15

Mijn bubbel? Haha hebben veel anders denkende vrienden en familie.
Moet elke keer weer om de beeldspraak lachen. Maar wat hadden we vorige eeuw nog harder gelachen om deze onzin-taal.

Bubbelen = het nieuwe hokjesdenken.

Ja, dat lijkt me noga k als je je in een hok gevangen voelt. Zeker wanneer je politiek gezien ook nog eens de V van Vrijheid in je naam hebt.

Maar ach, de kapitalisten hebben verder ook nixxx-zegende letters in hun naam
Volkspartij oh nee, is naast nietszeggend ook nog eens complete onzin
Democratie (tja, nixxx aan toe te voegen.

Maar uhhhhh nogal wantrouwend over justitie mbt Volkert? Wat maak je het jezelf moeilijk man! En was er ook (ik weet het echt niet) verschil in vonnis tussen de dader van de moord op Theo (in dezelfde periode) en de blanke Fortuyn! Maar geen ? want deze discussie is echt zonde van mijn tijd, nogwel onder helaas een slecht Ajax!

dickwvf | 26-02-23 | 15:31
▼ 5 antwoorden verborgen

"If you can't stand the heat, stay out of the kitchen" oftewel "Hoge bomen vangen veel wind". Als je daar als politicus niet mee om kunt gaan is misschien verstandig om een ander vak te kiezen. Helaas denkt de huidige generatie politici alleen aan beeldvorming en niet aan de wens van hun achterban. De nieuwe bestuurscultuur...

4HoogAantWater | 26-02-23 | 12:46 | 4

Eens, beelvorming regeert!

Let morgen op je werk maarr eens op de non-verbale communicatie.

dickwvf | 26-02-23 | 12:50

viel de 'd' er weer af. Sorry voor zoveel onzorgvuldigheid!

tijd ook om ff in de zon en de wind te gaan wandelen.

dickwvf | 26-02-23 | 12:51

@Joris Beltsin | 26-02-23 | 12:49: Misschien is het tijd om het gezegde om te katten. Voor de D666/Groenslinks/PvdD/PvdA kiezer: "Hoge windmolens vangen veel wind", voor de VVD kiezer (!): Hoge ovens vangen veel wind".

4HoogAantWater | 26-02-23 | 13:01
▼ 1 antwoord verborgen


Op heel veel voor Reaguurders belangrijke onderwerpen hebben we geen idee waar BBB staat. Soort nieuw D66 wat zwabberbeleid betreft.

Alleen op het gebied van stikstof bieden ze duidelijkheid.

Bij JA21 heb ik dat niet. Zij bekennen gewoon kleur. Rechts van VVD en trekken VVD/CDA naar rechts. Dat zie je in het debat bij WNL al duidelijk terug.

Ouwe Jood | 26-02-23 | 12:45 | 3

Ouwe. BBB staat voor.

Belangen van veevoederbedrijven.
Belangen voor bio-industrie.
Belang voor fuck de burger.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:47

@Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:47: "Beeldbuisbengels, BBB zogezegd...", dat is wat er bij mij opkomt. Ik weet niet waar dat vandaan komt, ik ben een al wat ouder persoon, ziet u.

Sans Comique | 26-02-23 | 13:20

Betere Burgers en Budgetten.

funda | 26-02-23 | 14:44

Partijbureau, dat klinkt best eng.

Jojohan | 26-02-23 | 12:43 | 5

Dan heb je kelders eronder nog nooit gezien.

funda | 26-02-23 | 14:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Een volgende keer zullen mensen met onaangestoken fakkels gaan staan.
Benieuwd of de deuggemeenschap dan nog steeds vol op het orgel gaat over de Shoah.

Misschien moet de rechter gewoon eens en voor altijd fakkels, barbecues en karbonades verbieten.

funda | 26-02-23 | 12:41 | 4

Fakkels, BBQ's en karbonades zijn voor in je achtertuin, voor de gezelligheid. Deze middelen inzetten voor politiek belang zou verboden moeten worden.

Dr. Blechtrummel | 26-02-23 | 12:46

@Dr. Blechtrummel | 26-02-23 | 12:46: Net als sex dus!?

Sans Comique | 26-02-23 | 13:22

@Dr. Blechtrummel | 26-02-23 | 12:46: Tuinen, die moeten dus ook verboten.
Daar komt het echte kwaad vandaan.
We voegen kaplaarzen en klapstoelen toe, edelachtbare.

funda | 26-02-23 | 14:06
▼ 1 antwoord verborgen

Dit bedoel ik met 'Egocentrische Edith', gister was het eerste debat.

Dit was op een gegeven moment de stelling: "Stikstofdoel 2030 negeren is stilstand creëren"

Iedereen gaf zijn of haar mening. hoe vreemd de meningen ook verschilden tussen de coalitiepartijen in de provincie en in Den Haag. Wat zei 'uw VVD'?

VVD'er Edith Schippers weigerde te stemmen omdat de stelling polariserend zou zijn.

Dus we gaan van de stormachtige regen in de zeer laffe druk.... haha op een verkiezingsdebat je polariserende mening niet durven geven. Nee, omdat ie nogal polariserend in het Kabinet is EN IN de bier en bitterballen ja-knikkers club zelf.

Wordt vast nog meer lachen de komende jaren met 'uw nieuwe MP' in de nakende debatten!

Bron: MSN-nieuws wat ik op 1 of andere manier elke keer ongevraagd gepresenteerd krijg. Maar ach, ik laat het maar zo. Er staan ook wel eens leuke weetjes en glimlach-opwekkende feitjes tussen.

Lekkere zondag verder,
meet een deftig voorjaarszonnetje en veel plezier bij Ajax!

dickwvf | 26-02-23 | 12:40 | 2

Kortom: stem VVD en je geeft een blanco cheque af.

MAD1950 | 26-02-23 | 13:27

Is niet iedere stelling polariserend. Je kunt het er mee eens of oneens zijn, meer smaken zijn er niet. Je kunt niet een beetje zwanger zijn of een beetje onvruchtbaar,

Sans Comique | 26-02-23 | 13:28

Insteek, omslag, doorhaling, af laten glijden.

Zenzeo | 26-02-23 | 12:37 | 5

@Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:45: D66 is qua economische standpunten inderdaad wat meer rechts. Als je het daarentegen hebt over de sociale/niet-economische thema's, dan is D66 duidelijk meer links dan rechts. Dat is ook waar de typering van D66 als linkse partij vandaan komt. Ook GroenLinks is op de sociale thema's links: op dat vlak kunnen D66 en GroenLinks elkaar best vinden. Of het genoeg is om een coalitie te vormen: twijfelachtig, maar niet uitgesloten.

countus | 26-02-23 | 13:28

@Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:45: De enige reden waarom D66 zich meer verwant voelen aan VVDers dan aan Groenlinksers is de achtergrond van de betrokkenen. Die van D66 en VVD komen eerder uit een eender nest dan Groenlinksers. Sociale wetenschappers en linkse activisten vs. Schoevers en Rechtenfaculteiten ballen. Maar zij denken exact hetzelfde over de rol die de Overheid in het leven van Het Volk zou moeten spelen. Het Volk dat te dom of te immoreel is om voor zichzelf te kunnen denken laat staan op te komen. Nee, en zeker nu het steeds drukker wordt in dit kleine kikkerlandje (waarvan de Geschiedenis en Cultuur niet meer vereerd mag worden tenzij het het Koningshuis of iets anders folklorisch kneuterigs betreft) is een sterke regulerende overziener meer dan nodig. Het is voor het overleven van de Natiestaat onontbeerlijk, indien mogelijk het liefst veilig ingebed in een nog grotere organisatie.

En in beide gevallen vinden ze zich moreel superieur aan hun politieke tegenstanders.

Sans Comique | 26-02-23 | 13:36
▼ 2 antwoorden verborgen

twitter.com/lientje1967/status/162978...
Van der Plas trekt het initiatief volledig naar zich toe.Andere fractieleiders lukt dat al jaren niet bij Rutte.Je ziet dat hij er totaal niet mee om kan gaan.

Hij komt nu over als jongste minister die op de vingers wordt getikt door premier van der Plas.
Ze is wel een beetje brutaal voor een nieuweling ,maar dat is het enige dat Rutte uit zijn evenwicht brengt.

chausson61 | 26-02-23 | 12:30 | 3

Brutaal? Het is Rutte die bij een beetje tegengewicht meteen uit verdediging roept: U gaat wel erg ver! Dat is geen argumentatie, dat is goede argumentatie omzeilen zoals ie altijd doet.

Slough | 26-02-23 | 12:34

Hoe zeg ik, ik snap niets van marketing en communicatie zonder te zeggen dat je totaal geen verstand hebt van wat Caroline hier slinks doet.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:35

@Slough | 26-02-23 | 12:34:

Is wel zo, ook Caroline is niet opgewassen tegen de sluwe glibber en meesterlijk geniale politicus die Rutte is. Maar ik vond het een mooie poging.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:36

Een stel idioten met fakkels en Kaag krijst (op haar elitaire manier dan) de tent bij elkaar: het gevaar komt van rechts! De NPO huilt mee. Maar waar is de docu over Wilders die al jaren wordt bedreigd? De docu over linkse terroristen (Folkert cum suis)? Linkse aanslagen door de jaren heen? Universiteiten die door links zijn gekaapt waardoor wetenschappelijke objectiviteit in serieus gevaar is?

Hommel | 26-02-23 | 12:29 | 4

Onthoud nou eens dat Volkert met een V wordt geschreven.

HankHill | 26-02-23 | 13:02

@HankHill | 26-02-23 | 13:02:
De column 'Volkert & Folkert' van Theo van Gogh, te vinden op pimfortuyn com, blijft de moeite van het lezen waard. Net als ETA en de IRA had de anti-Fortuynbeweging ook een politieke tak.

J.P.Drapeau | 26-02-23 | 13:27
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Deflatiemonster | 26-02-23 | 12:28 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

D66 is vóór democratie, tenzij de uitkomst tégen D66 is. GL is tégen geweld, tenzij het voor de goede (linkse) zaak is. Geparafraseerd: Alleen D66’ers mogen stemmen en alleen GL’ers mogen geweld gebruiken.
En dan kermen dat extreem rechts gevaarlijk is.

Zeddegeizot | 26-02-23 | 12:23 | 2

Dit is het.

HeNKiEeE | 26-02-23 | 12:25

Klinkt een beetje zoals Verhofstadt:

Publieke opinie is gevaarlijk voor de democratie, in Brussel bepalen we wel wat goed is voor jullie!

klaas24 | 26-02-23 | 12:47

Een te harde scheet, in de buurt van een politicus, komt tegenwoordig al in de krant als gewelddadige intimidatie.
Huilen en weglopen, verder gaat het nergens meer over.

entredeuxverres | 26-02-23 | 12:21 | 4

Hangt van de politicus af. Ooit iemand veroordeeld wegens bedreiging van Wilders?

dathoujetoch | 26-02-23 | 12:30
▼ 1 antwoord verborgen

Meten met twee maten is een wezenskenmerk van links, en de linkse media. Het verschil in benadering van Kaag en Van der Plas is niet meer dan de zoveelste bevestiging van dit fenomeen.

KeesBruin | 26-02-23 | 12:20

Caroline.. gewoon jammer.

Ben Adam | 26-02-23 | 12:14 | 5

@Red shirt | 26-02-23 | 12:21: Tunnelvisie en glazenbollenkijkerij.
BBB is allang breder dan de 'boeren' zelf, zoals vele protestpartijen dat voor hen waren.

funda | 26-02-23 | 12:30

@Red shirt | 26-02-23 | 12:21:

Dit eindigt in een gevalletje familie Poot tegen ons en familie Parlevliet tegen ons. Die steenrijke oude geld families die superkwaad zijn op de overheid en daarom querelanten inhuren om de overheid te beschadigen. Soort van oudgeld anarchisten. Oh en als jij in de BULLSHIT van Micha Kat of Huig Plug en Willem Engel trapt terwijl je moet rondkomen van een uitkering. Ga je schamen.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:33

Al eens gekeken waar het cda, vvd, d66, groen links en de pvda hun geld vandaan halen.
Wat een zielig gedoe om eenzijdig over partij financiering te praten matroos!

Nico1000 | 26-02-23 | 12:55
▼ 2 antwoorden verborgen

suntzusaid.com/book/1

Ik snap de frustratie wel van de mensen maar als je jouw eigen zwakheiden niet begrijpt of wil begrijpen blijf je gedoemd om te blijven verliezen, altijd, dat is niet eens een voorspelling, dat is een garantie. Dat klopt. Ook als straks de "rechtse" partijen "winnen" dan nog verandert er niets.

Maar waarom dan toch? Democratie toch. Dat klopt. Democratie, de ruime meerderheid van Nederland gaat liever met lulletje Klaver praten dan met totaal debiel Baudet of eeuwige querulent Wilders.

Het is niet anders. En de reden is heel simpel. Zo simpel dat een Chinees (zie boven) er al heel lang geleden over schreef. Het is de moeite waard om te lezen en dan eindelijk te leren snappen waarom het altijd maar niet lukt met "rechtse" fracties al die jaren. Dit stomme Chinese boekje is verplicht op Japanse universiteiten omdat eigenlijk alles oorlog is.

Je kan namelijk het gevecht wel een keertje winnen maar je wint de oorlog niet.

Dus al je vreugde over "Thierry die goud in zijn hand had"... NEE. Baudet had nooit goud in zijn hand omdat hij een nare gestoorde idioot is, dat was hij altijd al. Vraag het maar aan Xavier Baudet.

Je vreugde over Wilders straks? Die man heeft nog nooit iets voor elkaar gekregen. Nooit. Als hij al niet stiekem voor de VVD werkt dan kan ik je garanderen dat niets gaat lukken en nooit. Waarom dan? Omdat Wilders expres of niet expres niet lijkt te snappen hoe je wint.

Dan Joost. Joost is rechts. Maar niet de slimste. Hopelijk slim genoeg om voor de achterban iets te winnen van Mark Rutte. Het kan, als D66 het kan en de CU. Joost, doe je best en lees dit boekje (zie boven) eerst.

Dan Caroline. Caroline is een marketingfirma. Geeft niet. Ik geef haar een kans om de veevoederbedrijvenagenda weer op de kaart te krijgen ze is niet achterlijk en hoewel tevergeefs denk ik dat de intensieve bio-industrie haar langste leven, te lang, wel heeft gehad. Een goede CEO zou naar andere landen kijken. Polen! Of Duitsland! Of, Oekraïne straks?

Dan als laatste. PvdA. Zelfs Plasterk pist harde dan jullie.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:12 | 11

@goedverstaander | 26-02-23 | 12:17:

Politici in Nederland zijn weinig corrupt. Er valt weinig te winnen in Nederland.

Grappig genoeg zijn de meest corrupte juist die figuren zoals Baudet die subsidie gebruikt van de overheid om oplages van zijn boeken op te kopen en daarna voor meer te verkopen met handtekening. Geloof je me niet? Vergeet de prijzen niet te vergelijken... Donald Trump Jr. deed hetzelfde met zijn "boek" "Triggered". Gewoon om marketingredenen en op de lijst te komen. Ironisch genoeg is het een hebbedingetje voor rechtsextremisten en niet iets wat ze ook echt lezen. Wat slim is, het is gewoon bagger.
winkel.forumvoordemocratie.nl/collect...

Maar je kan wel je twijfels hebben over de inspanningen die Mark Rutte deed voor Unilever en Shell. Voor die bedrijven was het fiscaal beter om de zetel te verplaatsen naar Londen. Mark wilde dat niet, was bereid om te offeren maar wij zeiden NJET. En toen zaten ze in Londen.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:29

@Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 12:29: Gelukkig was er in de Tweede Kamer een meerderheid om voet bij stuk te houden ten aanzien van Shell en Unilever. Daar hielp geen lieve Rutte meer aan. Hij besloot ditmaal geen geitenpaadje of inlegvelletje uit de hoge hoed te toveren. Want moties of zelfs wetten naast zich neerleggen is voor bewindspersonen tegenwoordig bijna dagelijkse kost te noemen.

Ik heb heel veel twijfels bij tal van regelingen van onze huidige machthebbers. Ik ben geen complotdenker, verre van zelfs, maar sommige zaken geven wel te denken. Eén voorbeeldje: Waarom gireert onze overheid miljarden belastinggeld naar energiereuzen als Vattenfall, Eneco en Essent terwijl er tal van leveranciers zijn die gewoon onder het energieplafond leveren? Ik hoef van u geen antwoord hoor, maar: Hier. Klopt. Iets. Niet.

goedverstaander | 26-02-23 | 12:37
▼ 8 antwoorden verborgen

Het is wel heel gemakkelijk om te beweren dat intimidaties specifiek van bepaalde oppositiepartijen zijn, het is gewoon een complottheorie.

Reebensteeltje | 26-02-23 | 12:08 | 1

Het hele idee dat oppositionele menigen het gevolg is van complotten, is op zichzelf al een complot. Hoe komen we in hemelsnaam weer uit deze cirkel van waanzin?

Red shirt | 26-02-23 | 12:13

Ik zie de samenwerking tussen GLvdA nog niet vanzelfsprekend een succes worden.
Nu hebben ze een beetje de wind mee, omdat links D66 D66 verlaat.
Maar straks komt er binnen die twee clubjes de vraag : “wat gaan we doen en hoe?”
Oud rood tegen jong groen, klimaat tegen arbeid.
De Groenen zullen de ouwe rooien niet pruimen, want oud rood en niet links genoeg.
Het feit dat Kuiken eigenlijk niet achter de achterban van GL staat zegt al iets.
Andersom zal de achterban van GL niet achter Kuiken staan, maar het doel heiligt de middelen.
Eerst een links blok en dan de interne machtsstrijd, die ongetwijfeld komen gaat.

Ruimedenker | 26-02-23 | 12:06 | 4

En het moet GroenLinks toch ook wel steken dat de PvdA de klimaatpaus van Europa heeft.

Joris Beltsin | 26-02-23 | 12:12

Ik zie de potentiële barsten ook. Misschien dat ze een goede symbiose weten te bewerkstelligen, maar de kans bestaat ook dat een van de twee partijen in de praktijk toch een grotere stempel zal drukken op de koers. Dat kan in ons systeem makkelijk tot een afscheiding leiden van mensen die juist meer op de lijn van de andere partij zitten. Als de PvdA dominant wordt, dan zie ik ook nog wel GL aanhangers de overstap naar D66 maken.

Tashtego | 26-02-23 | 12:17

De "oude roden", die bij de huidige PvdA zouden zitten? De PvdA was voor het laatst 'rood' onder Den Uyl, daarna is het een neoliberale pluchtkleversclub geworden. De enige 'rode' partij die nog over is, is de SP. De PvdD is ook links, maar heeft niets met de onderlaag van de samenleving, integendeel, het is een decadent eliteclubje, net als GL trouwens.

KeesBruin | 26-02-23 | 12:27
▼ 1 antwoord verborgen

Zelf als er geen nieuws over kaag is is er nieuws over kaag. Vandaag in nails in shallow water: De FvD zei iets lelijks tegen die dikke van de boerenpartij. In de kamer nog wel en de msm schrijft er niet eens over maar wel over kaag. Dat is niet eerlijk!

BobDobalina | 26-02-23 | 12:04 | 4

Het geweldigbelangrijke d666 nieuws komt, wat later. De Propaganda Abteilung levert altijd zondag iets later zodat ze de ochtendkranten hebben. Rustig afwachten.

dathoujetoch | 26-02-23 | 12:11

U heeft thuis ook zo'n X66-altaartje op de schoorsteenmantel? Metinclusief poppenhuistafeltje, puntmutsje en een bezempje uitgestald op een Palestijns sjaaltje?

goedverstaander | 26-02-23 | 12:13

Is er ooit geen nieuws over kaag? Het is gewoon een arrogant wereldvreemd wijf die rare uitspraken doet.

brie-de-penis | 26-02-23 | 12:15
▼ 1 antwoord verborgen

Links is goed, rechts is slecht. Ikke ben NOS journalist.

HeNKiEeE | 26-02-23 | 12:03 | 7

@donkieshot | 26-02-23 | 12:09:
Cryptocommunisten links, neofascisten rechts.
Daartussenin afhankelijk-van-de-wind-jaswaaiers.

Kapitein Sjaak Mus | 26-02-23 | 12:12

@donkieshot | 26-02-23 | 12:09: in de wereld van een NOS journalist: links sociaal, aardig, milieubewust. Rechts: egoistisch, gierig, racist.

In de echte wereld: er is geen onderscheid we worden tegen mekaar opgezet door activisten die denken de waarheid in pacht te hebben.

HeNKiEeE | 26-02-23 | 12:22
▼ 4 antwoorden verborgen

Tsja, onze MSM, meesters in het weglaten van alles wat de politiek correcte agenda kan schaden. Liegen door omissie, de geniepigste vorm van fake news.

J.P.Drapeau | 26-02-23 | 12:02 | 2

Dagelijks. En de NPO ombudsman? Die doet niks, die is net zo.

Ballon.

HeNKiEeE | 26-02-23 | 12:05

Indirect zijn ze gekocht; ~ 1 mrd staatsbijdrage NPO en toegang tot de baantjescarroussel is zo lekker dat je dat niet in gevaar wil brengen.
Het grote gevaar is dat zonder onafhankelijke media groupthink en gevaarlijke beslissingen dreigen, terwijl veelal de gevolgen te laat aan het licht komen.

Harry.Langezwaal | 26-02-23 | 12:17

Hetzelfde kon je een maand geleden bij OP1 zien. Het onderwerp was het protest bij de bruinkoolmijn in Duitsland. De 'activisten' werden op een voetstuk gezet en de Duitse politie werd en passant door de presentatoren beschuldigd van geweldadig optreden. Toen een journalist aan tafel bezwaar maakte en opmerkte dat toch echt zelf had gezien dat die nobele activisten met molotov cocktails gooiden werd ie compleet genegeerd door Charles Groenhuizen en dat dommige Napelsgrietje. Ze wisten niet hoe snel ze moeten overschakelen voor een interview met zo'n heldfhaftige activiste ter plekke.

Joris Beltsin | 26-02-23 | 12:01 | 4

Zij voeren (middels wel/niet subsidies) gewoon de wil van het kabinet uit.

funda | 26-02-23 | 12:32

@funda | 26-02-23 | 12:32:
Dat is het he. Wat politiek gezien teveel schade kost om erdoor te jagen besteden ze uit aan linkshysterische josties. En de makke meute stinkt er met open ogen in want ja, links = sociaal en groen = lievvv en vaak ook nog eens vrouw he dus ja, dan wordt alles beter.
Tering, wat een bende zijn we in aangeland.

Graaisnaaiert | 26-02-23 | 12:47

@Graaisnaaiert | 26-02-23 | 12:47: Je kunt het ook positief bekijken (zoals ik graag doe): het Overheidsapparaat is heel logisch en overzichtelijk georganiseerd.

funda | 26-02-23 | 14:51
▼ 1 antwoord verborgen

Nog steeds worden 'extreem-rechtse' politici als 'populisten' weggezet. Twee opmerkingen: extreem-rechtse politici zitten er niet in onze Tweede Kamer. En met de definitie van 'populist' in de hand kom je heden ten dage eerder bij Jan Paternotte (X66) en Jesse Klaver uit dan bij een Wilders of Van Haga.

goedverstaander | 26-02-23 | 11:58 | 5

@Red shirt | 26-02-23 | 12:10:

Wanneer is het een verkiezingsbelofte en wanneer populisme.
"Gratis voorzieningen als jullie op ons stemmen!"

JanFTE | 26-02-23 | 12:19

@Red shirt | 26-02-23 | 12:10: Dat mijn normen niet de uwe zijn heeft niets met het oprekken van de mijne te maken alswel met uw kijk op wat al dan niet extreem is. Kwestie van (uw) perspectief. Ik zie hier nog geen politici met met vlaggen door de straten marcheren, de holocaust ontkennen of razzia's uitvoeren in de Schilderswijk. Maar goed, ik kan ook wat gemist hebben.

goedverstaander | 26-02-23 | 12:22

Dat plaatje wordt sleets, al wordt het steeds vaker gedraaid tegen verkiezingstijd.

funda | 26-02-23 | 12:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Vanmorgen bij WNL op zondag onze Paul Rosemuller van GL kon het niet laten om mevrouw Faber van de PVV weer even als racist af te schilderen. Het is geen geheim dat de PVV het islamitisch gedachtegoed niet omarmt. Hoewel het rijmen van alle waarden en normen van de islam met die van waar GL pretendeert voor te staan mij verbazen, is dat iets anders dan mensen discrimineren.
Maar Paul is zo gewend mensen op te hitsen sinds zijn Pim Fortuyn syndroom, die hem inhoudelijk alle hoeken van de kamer liet zien.
Overigens ook wel interessant hij lost alle problemen op door de miljoenairstax in te voeren. Simpele rekensommen hebben al laten zien dat dat geen zoden aan de dijk zet, enkel symbool politiek.

bananabanana | 26-02-23 | 11:56 | 3

Rosenmöller was ook schaamteloos aan het liegen, door te melden dat de partijleider van de PVV voor rascisme is veroordeeld. Een leugen maakt hem niet uit als hij maar wat slijmerig groenlinksig haatgif kan achterlaten.

Sieg Hein | 26-02-23 | 12:01

Het beeld dat de Pol Pot der Lage Landen heeft van de boze buitenwereld heeft vooral met hemzelf te maken. Daarnaast heeft hij ook nog eens dictatoriale trekjes, inclusief de zelfverrijking. Hij zou nog niet een arbeider herkennen als hij er tegenaan liep.

goedverstaander | 26-02-23 | 12:02

Rosenmuller heeft zijn roeping bij de VVD misgelopen, maar vond zijn weg naar de trog gelukkig op andere wijze.

funda | 26-02-23 | 12:36

Van der Plas danst niet op tafels.
Is iets voor te zeggen.

goedverstaander | 26-02-23 | 11:53 | 2

Vanuit het gezichtspunt van die tafels, inderdaad.

Prinsemarij | 26-02-23 | 11:57

@Prinsemarij | 26-02-23 | 11:57:
Die grap was al duidelijk.
Ga jij je haat tegen boeren nog ‘s uitleggen?
Want wat je gisteren om 18.44 riep sloeg natuurlijk nergens op.

Ruimedenker | 26-02-23 | 12:10

XR is hard op weg om een terroristische organisatie te worden.
Als straks de bommen ontploffen op Schiphol dan weten we van wie ze de munitie hebben gekregen.

Piggelmee | 26-02-23 | 11:49

Bij Kaag moet ik altijd denken aan dat liedje van John Denver. 'Leaving on a broomstick'.

NLgaatnaardeklote | 26-02-23 | 11:48 | 1

All my bags are empty
nowhere to go,
I'm standing here,
all night outside your door,
I hate to wake you up to ask for money...

Sans Comique | 26-02-23 | 13:46
-weggejorist-
uisge baugh | 26-02-23 | 11:47 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Na KOZP in Volendam weet ik dat geweld en intimidatie loont in Nederland.

Bochel | 26-02-23 | 11:46 | 2

Dat wisten we minimaal al sinds Pim Fortuin.

SailingDuck | 26-02-23 | 12:17

Een fakkel is bij mijn weten niet verboten. Knoeien met lijm aan andermans spulletjes is op zijn minst onrechtmatig, en bij beschadiging strafbaar.
Dat laatste geldt ook voor het hinderen van het verkeer.
Onrechtmatig en strafbaar gedrag goedpraten omdat je vindt dat je heel erg gelijk hebt is vooral ondemocratisch(!).
Ophef wordt vaker gebruikt om onwelgevallige kritiek kalt te stellen.
Het treurige niveau dat politiek en media hierbij laten zien zal de dynamiek niet positief beïnvloeden, schat ik zo.

Harry.Langezwaal | 26-02-23 | 11:44 | 3

Waxinelichtje lijkt mij ook niet verboten

toch celstraf

huh!? | 26-02-23 | 11:52

@huh!? | 26-02-23 | 11:52: Het was niet het lichtje, het was de houder.
Ik heb hier overigens voor omgerekend 325 celstraf in de kast liggen.

goedverstaander | 26-02-23 | 11:54

"Zou dat komen omdat die dekselse MSM meer op de hand zijn van Kaag dan Van der Plas? Met de gedachte: alle dames in nood zijn gelijk maar sommige gelijker dan andere?"
Nee, de reacties worden louter bepaald door de vraag uit welke hoek de bedreiging of het geweld komt. Of, nog precieser geformuleerd, welke hoek men veronderstelt als de plaats van oorsprong.
Geweld dat van links komt wordt gezien als kwalitatief ander geweld dan geweld dat van rechts komt. En bij die beoordeling wordt de aard van het geweld zelve nauwelijks betrokken. Nee, het gaat om de achterliggende gedachten, de motivaties, de diepere redenen, de zieleroerselen, de affecten van degenen die tot bedreigen of het plegen van geweld overgaan of over wensen te gaan. En daarmee gaat het als vanzelf over die individuen zelf of over de groep waartoe zij behoren, en niet meer over hun handelen.
En dan gebeurt er in de berichtgeving steeds hetzelfde, iets opmerkelijks, iets vreemds. Behoren die individuen tot een rechtse groep, preciezer gezegd een groep die als rechts wordt gekwalificeerd, dan wordt beweerd dat zij intrinsiek slecht zijn en dat dus ook de groep een samenklontering is van lieden die niet deugen, Maar behoren die individuen tot een groep die als links wordt gezien, dan zal gezegd worden dat zij in wezen geen slechte mensen zijn maar door de omstandigheden soms gedwongen worden om slecht te handelen, en wordt de groep niet als een broeihaard van slechtheid gezien maar als een samengaan van zich solidair tonende, in wezen deugende lieden.
En daarmee is de cirkel rond. Geweld van link is dan geweld dat getriggerd wordt door de omstandigheden en door de groep wordt beoordeeld als al dan niet adequate reactie, terwijl rechts geweld rechtstreeks uit de kwade imborst voortkomt en door de kwaadwillende groep enkel maar wordt aangewakkerd.
Kaag staat voor de deugende mens, van der Plas voor die welke maar niet wil deugen.

Schoorsteenveger | 26-02-23 | 11:42 | 13

@Joris Beltsin | 26-02-23 | 12:25:
Maar dat is nou precies het punt. Er komt wellicht een tijd dat we ook met wat meer afstand de werken van Karl Marx kunnen bekijken, zonder connotaties met de Goelag Archipel, of überhaupt wat de Communisten ermee gedaan hebben. Je kunt het uitoefenen van geweld in orele zin niet koppelen aan zoiets als "de goede zaak". In al die gevallen waarin het verzet ten koste van onschuldige slachtoffers aanslagen pleegde speelt dat morele dilemma waar nooit een simpel antwoord op mogelijk is. In de extreemste gevallen zie je het probleem. Bijvoorbeeld bij de sadistische kampbeul die aan de moeder zegt te moeten kiezen tussen de dood van haar ene kind of de dood van haar andere kind. Geen van die keuzes is nog goed of fout. Maar om terug te keren tot het onderwerp, bij voorbaat vinden dat jouw morele strijd jouw geweld rechtvaardigt, of alleen al die vraag willen stellen snijdt stante pede dat moreel dilemma aan waarop geen simpel antwoord mogelijk is. Ik heb weliswaar meer begrip voor een strategisch goed uitgedachte aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog dan voor het in vredestijd opblazen van het huis van Kosto, maar in beginsel speelt hetzefde probleem.

Schoorsteenveger | 26-02-23 | 13:35

@Schoorsteenveger | 26-02-23 | 13:35:
Mee eens. Los van de moraal speelt hier ook het pragmatische aspect, de knulligheid. Dacht hij werkelijk de wereld te kunnen redden vanuit een blokhut in de bossen van Montana?

Joris Beltsin | 26-02-23 | 13:53

@Joris Beltsin | 26-02-23 | 13:53:
Ja, ik denk dat hij dacht dat het een effect zou hebben, dat zijn daad een duw in de goede richting was. Dat denk ik ook van de leden van de Baader-Meinhof Gruppe, van dat RaRa-tuig, van Islamitische zelfmoordterroristen, Anders Breivik, of noem al die eenlingen maar op die uit naam van de een of andere ideologie tot geweld overgingen. Ik zie zelfs een verband met bijvoorbeeld die jongen die een goed doorwrochte Suicide Note (2010) van meer dan 1900 pagina's schreef alvorens in Harvard Yard de hand aan zichzelf te slaan.
legacy.gscdn.nl/archives/images/suici...
Allemaal mensen die denken dat hun daad ertoe doet, dat ze een sleutelfiguur zijn in de Geschiedenis der Mensheid.
In Ecce Homo schreef Nietzsche een hoofdstuk onder de titel "Warum Ich ein Schicksal bin". Ben ervan overtuigd dat hij daarvan ten zeerste overtuigd was, zeker op het moment hij dat schreef en hij al behoorlijk richting de waanzin aan het drijven was. Maar dat is denk ik precies de geestesgesteldheid: denken dat het noodlot door jouw handen vloeit. Bij wat wij martelaren plegen te noemen zie je ook een dergelijke geestesgesteldheid. Ze menen dat ze ertoe doen, dat ze een roeping hebben. Sommige politici lopen ook met dat soort gedachtes rond.

Schoorsteenveger | 26-02-23 | 15:25
▼ 10 antwoorden verborgen

De MSM zijn neutraal, aldus de MSM. Zolang ze niet toegeven dat ze selectief & gefilterd nieuws brengen heb ik er geen respect voor. Blèren met transparant, pluriform, het eerlijke verhaal etc... maakt het voor mij alleen maar meer verdacht.

TanteJuut | 26-02-23 | 11:40

'Kutboeren'
Daar kun je ook aan zien dat voor Baudet het gewoon een spelletje is.
Hij gebruikt de boosheid of wanhoop van de boeren alleen maar om er zelf beter van te worden.

Wappies populistisch naar de mond praten, maar nooit echt inhoudelijk.
Mensen met demagogie (mensen naar een conclusie toepraten, maar net niet die conclusie zelf uitspreken) op de kast jagen.
Daar veranderen die gekunstelde middelbare school spreekbeurten van Gideon niets aan.

Geen wonder dat een Omtzigt of een BBB het goed doen.

Zelfs een Nilüfer Gündoğan. Die mag dan wat opgewonden overkomen, ze is wel oprecht, en dat kun je niet van iedereen, zoals Sylvana, zeggen.
Alleen daarom kan ze beter wel in de 2e kamer blijven.

AdvocatusDiaboli | 26-02-23 | 11:40 | 3

Ja, daar viel hij wel even door de mand. Ach, ik las al eerder dat die boeren Baudet toch al niet serieus namen. Was er ook niet ruzie tussen hem en Agractie toen hij tijdens een demonstratie in een hoogwerker wilde klimmen om de show te stelen ofzo? De boeren zullen wel voor BBB gaan.

Tashtego | 26-02-23 | 11:52

Omzigt is kritisch, heeft veel verstand van zaken maar stemt in 95% van de gevallen gewoon mee met "het kartel". Als hij in het kabinet zou komen, verandert er dus nog geen zak. Verloren stem, dus.

2Little2Late | 26-02-23 | 11:53

@2Little2Late | 26-02-23 | 11:53: een volksvertegenwoordiger zijn is niet hetzelfde als automatisch tegen stemmen wat de regering voorstelt.

Risingson | 26-02-23 | 12:24

Op de Jeaup stond dat mannen met zware beroepen beter sperma hebben, de Extinction Rebellion knotjes verdwijnen op de duur vanzelf.

uisge baugh | 26-02-23 | 11:40

“Het fakkelincident”, oftewel hoe iets op te blazen met je woordkeus. Het was hooguit een tot incident gemaakte gebeurtenis. Als de fakkel onderweg is naar de volgende Olympische Spelen spreek je toch ook niet van een incident?

Hetze Haatstra | 26-02-23 | 11:40

Arrogante,verwende snotapen zijn het die GLen.
Verwarde,hypocriete, niet werkende egoisten.
Dat was het.

pejoar | 26-02-23 | 11:39

Rechts, links, overheid, media.
Iedereen heeft tegenwoordig pakken hypocriete boter op z’n kop.
Ook op haar kop een dikke klont boter.
Polariseren, generaliseren, bagatelliseren, demoniseren.
Lekker wijsvingeren naar elkaar, iedereen doet het.
Geen nuance, niet bereid te luisteren.
Het onvermogen dingen objectief te benaderen.
Dit land is gespleten, in twee delen gehakt.
Opgeteld is de verdeling ong. 50/50.
Een land van het constant benoemen van tegenstellingen.
Monddood gemaakt door hysterische mensen die in de stress raken door woorden als dik & dun.
Social media denkt voor die mensen, algoritmes bepalen hun keuzes, ze hebben het nauwelijks in de gaten.

Ruimedenker | 26-02-23 | 11:39 | 2

Volgens mij is het net andersom, algoritmes denken voor de mensen en social media bepalen.

D-Fens_1963 | 26-02-23 | 11:49

Ik ben vooral wel benieuwd naar die gewelddadige acties van GroenLinks. De manier om zo snel mogelijk verboden te worden als partij is namelijk toch wel om gewelddadige acties te gaan voeren.

Waarom deze vraag? Ik heb iets ontdekt over GroenLinks wat alle "Mao" en "Stalin" zogenaamde rechtse jankers niet weten, of geheel vrijwillig weglaten en het is weinig complimenteus voor GroenLinks.

We weten allemaal dat GroenLinks voortkomt uit meerdere politieke stromingen. Waaronder de CPN waar Pim Fortuyn zo heel graag lid van wilde worden maar werd geweigerd, later ging onze Pim naar de PvdA wat ook geen succes werd omdat Pim, moge zijn ziel in ruste genieten van mooie toyboys, niets kan en waar Pim komt ook de problemen komen. Ik weet wel dat er mensen echt geloven dat de oplossing voor hun miserabele leventjes is ontnomen door een radicale milieu activist, wat kennelijk net zoals RaRa direct inwisselbaar is voor GroenLinks lidmaatschap of affiliatie.

En dat laatste. Daar wil ik het nu eens over hebben.

GroenLinks, ik ben er in eens in gedoken laatst, want het is een hele rare partij.

Wie kent Hans Janmaat nog van de CentrumPartij? CentrumDemocraten? Hoeveel van jullie hebben op hem gestemd?

Wat blijkt. Meindert Fennema en Peter Lankhorst waren zijn besties. Zijn boezemvrienden. Niet vreemd, allemaal katholiek en je leert wat daar in de kerk als het gaat om man op man intimiteit. Je denkt misschien. Hans ging de ene kant op naar het nationalisme, en Peter en Meindert gingen de andere kant op.

Voor de minder belezen onder ons. Zowel Peter als Meindert waren van de Politieke Partij Radikalen wat later GroenLinks werd. *kuch*

Meindert kreeg zelfs het archief van Hans. Maar dat terzijde.

De week van agressie en intimidatie. Dat vind ik ook. Ik ben de Kaaghaat en sowieso blinde D66 haat wel zat. Zelfs mijn afkeer van de FVD is niet zo passievol als jullie D66-haat. En FVD is een partij die echt helemaal niet koosjer is, helemaal niet. Niet op verschilling van mening. Die partij is rot tot op het bot. Maar dat is een andere discussie.

Mijn vraag. Hans Janmaat, toch de proto-Pim of proto-Geert zat vuistdiep in GroenLinks. Hoe kan dat?

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 11:37 | 10

En? Heb je al vernomen hoeveel van 'ons' indertijd op Janmaat hebben gestemd? Is antwoord nodig, of heb je al een conclusie getrokken? Was de vraag derhalve serieus bedoeld, of om een sfeertje te creëren? Vragen vragen. (ps voor je turf document: neen).
Haha, die vooroordelen en veroordelingen zijn geweldig op een rustige zondag.

Kouwe Kees | 26-02-23 | 12:03

Solly voor de Kaaghaat en sowieso blinde D66 haat.

De_fluitlokker | 26-02-23 | 12:05

Mensen veranderen nog wel eens van mening, zeker wanneer ze jong zijn. Hoort bij het volwassen worden. Dat maakt jouw verhaal leuke achtergrondinformatie waar je vervolgens niet al te veel gewicht aan moet hangen.

Zit ook een verschil tussen blinde D66 haat en gedegen kritiek. Kaag is nou eenmaal gepresenteerd als de messias die met nieuw leiderschap Nederland wel even zou laten zien hoe het wel moet. Dat is blijkbaar nepotisme, intimidatie (metoo gevalletje D66), niet je werk als minfin doen, neerkijken op het gepeupel. Niet raar van opkijken als daar wat kritiek op komt. De enige die zich als hysterische pubers gedragen zijn D66-ers. Als de verwende rijkeluis kinderen die ze zijn kunnen ze bijzonder slecht met kritiek omgaan en als dat komt van de onder ons gestelden dan is het natuurlijk helemaal pijnlijk

JanFTE | 26-02-23 | 12:11
▼ 7 antwoorden verborgen

Geen WNL-debat-topic vandaag? Jammer, Nanninga is ijzersterk. Ze vermorzeld vak K met gemak.

Abject | 26-02-23 | 11:37

Over politieke oppositie gesproken, en lef. youtu.be/so4vw1bBU6A Wanneer u de Engelse ondertiteling kiest kunt u het volgen. Wanneer u weet hoe het met Navalny is afgelopen dan begrijpt u hoe moedig deze man is.

Red shirt | 26-02-23 | 11:35 | 4

Het blijft uiteindelijk de keuze van de Russen. Maar als ik zo hoor hoe de wereld denkt over Russen dan denk ik niet dat er genoeg Russen met ballen zijn in de wereld om de slachting te stoppen.

Schout-bij-Nacht-J | 26-02-23 | 11:49

@goedverstaander | 26-02-23 | 11:42: De man is een acteur. Ik hoor hier met regelmaat dat de bevolking van Rusland niet in opstand komt tegen hun dictator. Dat is nog niet zo simpel. Wat deze man doet, en de rest van het team, is bewonderingswaardig. Moskou is geen NL waar je ongestraft de premier kunt bekritiseren.

Red shirt | 26-02-23 | 11:49
▼ 1 antwoord verborgen

Groenlinks is te vergelijken met rebellen en mislukte communisten de achter ban van GroenLinks heeft heel weg van de communistische gekken die in in Holland een dictatuur wilden vestigen ,

gerrit5042 | 26-02-23 | 11:34

Zag zojuist bij WNL dat ik JA21 moet stemmen wil ik mezelf nog in de spiegel aan kunnen kijken deze zomer.

JA21 it is

Ouwe Jood | 26-02-23 | 11:34 | 3

Annabel deed het zeker goed maar ik blijf de PVV trouw na een keer een dom uitstapje naar FvD. Iets met ezel en steen.

NLgaatnaardeklote | 26-02-23 | 11:39

Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, maar JA21 is gewoon VVD light. Stemt gewoon met de VVD mee. Kortom, met JA21 gaat er sowieso niets veranderen. Er even vanuitgaande dat u wil dat we niet op de Rutte-koers doorgaan.

2Little2Late | 26-02-23 | 11:51

Eens. Er valt genoeg op aan te metken, maar minder dan op de rest.

Hommel | 26-02-23 | 12:20

Ik heb anders plenty gelezen over Kroger in de MSM.

konjodebonjo | 26-02-23 | 11:31 | 1

Ja, ik ook. Over dat ze niet ging. Niet over dat ze wel degelijk op de hoogte van de gewelds-agenda was.

goedverstaander | 26-02-23 | 11:35

Ik begrijp niet dat die mensen van Extinction Rebellion (en niet Extincition, Bas, klinkt wat exciting zo) tijd hebben om te demonstreren. Die hebben het toch veel te druk om hun beste beentje voor te zetten bij de energietransitie? Ik kan me zo voorstellen dat ze voor dag en dauw al bezig zijn met het in elkaar takelen van windmolens, het leggen van zonnepanelen. het graven van geulen voor de uitbreiding van ons energienet en het plaatsen van de alom geprezen warmtepompen. Die verdoen hun tijd echt niet met lijm en wegdekken, het spuiten van vervuilende verf op viaducten en maar mekkeren maar zelf niets doen. Er is immers geen tijd te verliezen!

goedverstaander | 26-02-23 | 11:31 | 4

Er is nog nooit een klimaatlinkser met een oplossing gekomen. Alleen maar aan de zijlijn kankeren. Hun 'oplossing', de volledige afbraak van het bestsande systeem, is niet verkiesbaar, dus daar blijven ze stil over. De oplossingen mogen ironisch genoeg van de industrie en het grootkapitaal komen.

Sjors W. | 26-02-23 | 11:43

@Sjors W. | 26-02-23 | 11:43: Veelal netto ontvangers die vinden dat ánderen alles anders moeten doen (en moeten betalen).
Vele 'heil'staten hebben al bewezen dat dit een doodlopende weg is.

Harry.Langezwaal | 26-02-23 | 12:23

Alleen maar zeiken kost weinig tijd. Én je kunt jezelf activist noemen. Dat dat in Nederland een heel veilig makkelijk leventje is - volop profiterend van de verworvenheden van het zogenaamde witte patriarchale systeem - maakt voor hun ego niet uit. Ze zijn de wereld aan het redden! Grootheiswaan, narcisme, gebrek aan kennis (geopolitiek, macro-economie, geschiedenis) en botweg naïviteit vechten om voorrang.

Hommel | 26-02-23 | 12:25
▼ 1 antwoord verborgen

We vergeten de belangrijkste, zie de foto's van bezoeken door de heer Wilders aan diverse steden en dan vallen een paar nitwits met fakkels, die Kaag overigens bewust op zoekt, in het niet.

Overigens is Rosenmöller zojuist weer ouderwets aan het demoniseren in WNL door o.a. te roepen dat Wilders is veroordeeld voor discriminatie terwijl hij daarvoor is vrijgesproken.

Cornelis12 | 26-02-23 | 11:24 | 8

@Gravin v Kippenbouth | 26-02-23 | 11:34: Dat gevoel had ik ook.

gato | 26-02-23 | 11:47

@Sjors W. | 26-02-23 | 11:39: ook qua inkomsten hypocriet. altijd het dikke geld verdiend door op te komen voor de minder bedeelden maar zichzelf wel rijkelijk laten belonen uit het door hen opgebrachte belastinggeld.

oblix | 26-02-23 | 12:19

@oblix | 26-02-23 | 12:19:
Reisprogramma's presenteren terwijl je weet van de schade die (met crew en al) vliegen oplevert... het hypocriete houdt niet op bij de man.

Sjors W. | 26-02-23 | 12:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Een uitstekend stuk, Bas. Jammer van die laatste zin “ De vraag stellen is hem beantwoorden.” Want nu hebben we niks om te reaguren. Het is de alleszeggend conclusie.

Nuuk | 26-02-23 | 11:24

Terechte vragen.
Ooit heette nieuws zo objectief mogelijk te zijn. Gebruik van adjectieven was in het NOS journaal met een lampje te zoeken.

Voor subjectievere nieuwsgeving en smeuïgere berichten moest je bij de Telegraaf zijn. Later kwam daar het RTL4-nieuws bij en Hart van Nederland van SBS6.

Inmiddels is het gebruik van kleurende adjectieven ingeburgerd in het NOS-journaal, zij het op een vileinere manier dan wat "chocoladeletters" wordt genoemd.
En nog erger... vaststellen wat nieuws is en wat niet, gaat eerst langs de deugredactie.

Zo kan het verkeren dat ik tegenwoordig het ooit zo hijgerige Hart van Nederland ( 2 keer zelf aan de lijve ondervonden) inmiddels serieuzer neem dan de NOS.

Roos | 26-02-23 | 11:23 | 2

Dat is wel waar. Hart van Nederland kijk ik soms en inderdaad vergelijkbaar met de Telegraaf. Eigenlijk kan je stellen dat via beide je ook prima het nieuws voorgeschoteld krijgt. Hart en Telegraaf zijn alleen meer van het terugbrengen naar de persoon. Volkskrant en nrc houden het vaak bij de beschouwing en met distantie berichten. Dat wordt dan als beter en meer diepgang gezien, maar waarom?

Het pluspunt van de Te
Graaf en denk ook Hart van Nederland is dat daar nog wel nieuws is dat over zaken gaat welke voor burgers belangrijk zijn. De rest is zo’n eenheidsworst en zo opzichtig lopend aan de leiband van progressief Nederland. Heel jammer.

Nuuk | 26-02-23 | 11:27

Alle gesprekken tussen kamerleden én alle debatten vanaf nu alleen nog toestaan als er fakkels bij gebruikt worden.

Een volgende stille tocht mag nu alleen nog gehouden worden met kaarsen en olielampen.

Met_baard | 26-02-23 | 11:22 | 1

Kaarsen liggen ook gevoelig sinds de Johan Derksen anekdote.

homieguerneville | 26-02-23 | 11:29

Ik lees anders ook in de zgn MSM kritiek op Kaag en Van der Plas krijgt veel positieve exposure. En blijkbaar heeft de BBB er voor gekozen het gezuig door Van Meijeren niet uit te melken.

oldandwise | 26-02-23 | 11:21
-weggejorist-
Atheist.Vader | 26-02-23 | 11:21 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Bij van Haga was er ook een activist in huis geweest. Niks in de media. Maar als de heks lachend langs boeren met fakkels loopt is het GROOT NIEUWS. Is Shula weer terug in Hilversum ofzo?

Guusje Nadorst | 26-02-23 | 11:20 | 3

Het is en blijft de staatsomroep hè.

J-van-de-Bontekoe | 26-02-23 | 11:26

Shula R. Is geen incident geweest maar een voorbeeld van structurele dominantie van de media door D666. Dus als Kaag besluit naar protesterende fakkeldragende boeren toe te lopen, zodat er plaatjes gemaak kunnen worden die er, mits uit de juiste hoek en met gebruik van telelens, dreigend uitzien, zullen vele D666 laven deze plaatjes graag plaatsen.

Sieg Hein | 26-02-23 | 11:41

@Sieg Hein | 26-02-23 | 11:41: Framing dus..

Wijze uit het Oosten | 26-02-23 | 11:51

Wie vanmorgen naar het WNL"debat" heeft gekeken... luisteren deed extra pijn... Dit land is helemaal stuk, wat een niveau. Die 666-er en GLRosenm. de ergsten, hadden al 20 jaar weg moeten zijn.

hagelkruis | 26-02-23 | 11:18 | 1

Klopt, maar mevrouw Faber van de PVV zat ook in dat programma, en daar kwam ook niks zinnigs uit. Dat is nu niet iemand waar ik mijn stem aan zou geven, al ben ik absoluut geen PVV-hater. We zitten hier opgescheept met gekken en dwazen, en dat baart me zorgen.

Xaphan | 26-02-23 | 12:40

"Vier gevallen van geweld en intimidatie in een week tijd."

Drijf je hier niet een beetje over, Bas?

Ichneumonidae | 26-02-23 | 11:13 | 4

@Sjors W. | 26-02-23 | 11:28:

Het doet me denken aan de "virtuele verkrachting" van een of ander linksmeisje, omdat ze in een column van Holman was genoemd. Niks seksueel in die column overigens en zeker geen verkrachting.
Door dit soort woordmisbruik verliezen woorden hun betekenis; woordinflatie. Bij linkse hondefluitjes als "fascist", "racist" en "nazi" is de oorspronkelijke betekenis al 40 jaar verdwenen. Inmiddels hebben ook oa "complotdenker", "wappie" en "terrorist" geen enkele betekenis meer.

En herinneren we ons het fenomeen "taarten" nog?
Altijd als ludiek omschreven omdat de taarten altijd van links kwamen. Ook die met stront.
Als Kaag morgen op een taart getrakteerd zou worden dan zijn de rapen gaar.

Dandruff | 26-02-23 | 11:47

@Sjors W. | 26-02-23 | 11:28:
Kroger is gewoon betrapt met haar hand in de koekjestrommel. je denkt toch niet echt dat die "geschrokken" is omdat er over het gebruik van geweld werd gefilosofeerd? Kom nou toch. Geweld is het bestaansrecht van Groen Links "want nodig dus legitiem".

Graaisnaaiert | 26-02-23 | 11:47

@Graaisnaaiert | 26-02-23 | 11:47:
Dat zeg ik ook. Kroger was van plan om daar voor haar eigen buhne punten te scoren en had er geen seconde over gedacht dat het ook wel eens buiten de vertrouwde club gezien zou kunnen worden.

Sjors W. | 26-02-23 | 12:04
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl