Uw geld nauwelijks nog iets waard: hoogste inflatie sinds 1975
Alles poepduur
Wij zouden u graag vertellen dat een horecabiertje weer richting een euro gaat, benzine 1,5 euro per litertje doet en uw boodschappen altijd in de aanbieding zijn, maar helaas komen die tijden niet meer terug. Eerder dit jaar werd alles heel snel duurder, daarna werd het even iets minder snel duurder, maar nu wordt alles weer heel snel duurder. Dat bleek al uit het Europese inflatiecijfer en het wordt nu bevestigd door onze traditionele consumentenprijsindex die in juli op +10,3 procent uitkwam en daarmee de hoogste inflatie sinds 1975 noteerde. Uw koopkracht verdampt harder dan onze uitgedroogde meren en het einde van deze harakiri van de eigen portemonnee is nog niet in zicht. De prijzen schieten omhoog en dat geldt echt niet alleen voor vliegreisjes naar zonnige oorden en Ferrari's op de oprit: de grootse vermogensslopers zijn de basisbehoeften warmte en eten. De prijs van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) kwam in juli een schokkende 108 procent hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder (en blijft explosief stijgen) en de kosten van voedsel voor in uw smoel stegen met 12,3 procent. Dat klinkt alsof het leven binnenkort volkomen onbetaalbaar wordt, maar gelukkig kunt u dan gewoon uw CO2-budget verkopen aan wereldreizigster Baarsma zodat uw verwarming een maandje langer blijft gloeien: iedereen blij!
Reaguursels
InloggenIk heb altijd geleerd dat prijzen stijgen als 1) grondstoffen schaarser worden, 2) er te weing gekwalificeerd personeel is voor essentiele banen of dat 3) de geldgroei groter is dan de volumegroei van goederen en diensten.
Nu is er sprake van alle drie zaken tegelijkertijd. Een soort economische kettingbotsing. Gelukkig is dat niet erg als we maar divers en inclusief naar de kloten gaan. Belangrijkste is hoe je er mee omgaat. Of je het een plekje weet te geven. Desnoods met hulp van een lifecoach.
Gelukkig hebben we een kabinet dat alles uit de kast trekt om de kwetsbaren in de samenleving, wiens belangen ze moeten behartigen, te beschermen...
Oh nee toch niet... De afgelopen jaren is het geld vooral gestroomd naar bedrijven, aandeelhouders en degenen die toch al teveel hadden. Ga daar eerst maar eens geld halen, die zijn de staat nog wat verschuldjgd, schaf allerlei belastingvoordeeltjes voor bedrijven (in ieder geval de multinationals die recordwinsten boeken) af en verlaag bijv het tarief van de laagste belastingschijf zodat ook voor mensen met een laag inkomen er weer wat lucht komt.
Jan Leiden had het er al over. Bijna 80% inflatie in Turkije.
www.aljazeera.com/economy/2022/8/3/tu...
Koken zonder gas
Brandertje net als vroeger bij fonduen,geschikte maat pan
Beetje brandspiritus
1 fles is 12x koken kosten 1,95
En geen zorgen over je rekening
Wordt het erg koud van de winter doe ik het wel op salontafel
Bijna geen geur en heerlijk vuurtje
Binnenkort in dit theater: de nieuwe euro. Eén nieuwe euro = 100 oude euro.
Barre tijden met Kaag dagelijks op radio en tv opdat wij koers houden! O nee dat is stichting vluchteling.
Gelukkig,Kaag grijpt in als minfin.
En heeft een warm woord voor Nederlandse armen.
twitter.com/SigridKaag/status/1555114...
In het Arabisch, en dat is minister van financiën in Nederland tijdens de grootste economische crisis sinds tijden die er op ons afkomt.
Ze had haar originele tweet verwijderd waar haar foto bijstond.
En herplaatst zonder foto,deze was zeker haram
twitter.com/tonfvandijk/status/155511...
@chausson61 | 04-08-22 | 14:24:
Persvoorlichter vond het toch teveel 'how can I make this about me'?
Wij zitten toch maar mooi opgescheept met een minister van Financiën die alleen iets met Arabieren heeft en helemaal niets met Nederlanders.
Als we nou eens alle marktleiders links laten liggen. Alle a merken boycotten.
Geen shell, coca cola, Heineken, enz enz. gewoon een paar weken volhouden.
Misschien dat,....
.... dan de vraag naar B-merken stijgt, waardoor ook die in prijs gaan stijgen?
Dank Rutte voor alle heffingen.
"Stijgende kosten levensonderhoud, voor de hoogste en de laagste inkomens.
Vergelijk Frankrijk en Duitsland eens met Nederland."
twitter.com/Bjheijne/status/155510086...
Het is absurd, waar zit hem dat precies in ? In de nationalisatie van de grootste energiereuzen in Frankrijk en Duitsland zodat de burgers daar veel minder betalen voor energie of is het iets anders ?
En natuurlijk ook de veel lagere brandstofprijzen in Duitsland en Frankrijk.
@Wattman | 04-08-22 | 13:34: Door de heffingen.
is wat vertekenend. Ze nemen de rijkste 20 en armste 20 procent. Als je andere percentages neemt, krijg je heel andere verdelingen.
Duitsland heeft een hele grote groep werkende armen. Mensen die wel een baan hebben, maar nauwelijks kunnen rondlopen. Duitsland heeft lang geen minimumloon gehad. Ook is er in Duitsland een echte bovenklasse van rijken, en dat is minder dan 20 procent van het land.
En ondertussen draaien de bedrijven als Shell/Unilever etc megawinsten.... lekker man!
EU zegt kan gewoon worden afgeroomd.
Club Rutte zegt. "Nee,dit gaat heel moeilijk,dit vergt wel 2 jaar voorbereiding."
Onwil wederom dus van Pinokkio.
@chausson61 | 04-08-22 | 13:33: Uitstellen en vertragen is hoe je heel lang MP kan blijven.
In maart 2020 kon je Shell kopen voor onder de €11,- per aandeel. Recent was de koers boven de €28,-.
De meeste bedrijven hebben een stuk minder verdiend tijdens de Coronacrisis.
In de Telebelg (betaalmuur) staat een goed artikel van een hoogleraar die afzwaait (anders had hij zijn mond niet opengetrokken) over de inflatie en de onhoudbaarheid van de Euro. De beste man zegt exact wat zovelen al voor hem gezegd hebben maar die uitgekafferd werden door de MSM. www.telegraaf.nl/financieel/50508589/...
In de MSM ook altijd veel kritiek geweest op de Euro. Maar dat weet je pas als je die kranten echt leest.
Het kunstmatig in leven houden van de Euro is puur een politiek project geworden en heeft niets meer te maken met een stabiele munt.
Jammer dat het niet te lezen is als je geen abonnement hebt..
@Après toi | 04-08-22 | 13:08: Veel waag ik te betwijfelen. Natuurlijk zal er kritiek geweest zijn maar de bejubeling van de Euro die ons zoveel welvaart gebracht heeft voerde de boventoon. En kritiek er op werd veelal afgedaan als populisme of onderbuik gevoel. Overigens een beetje badinerende uitspraak beste Après toi. U denk toch niet dat u de enige bent die kranten leest? Alhoewel dat vaak hapklare brokken snel nieuws is staat er soms wel eens iets in wat leesbaar is. Niet in vergelijk natuurlijk met wetenschappelijke economische studies of seminars.
@Wattman | 04-08-22 | 13:10:
Toch kunnen lezen, dit is onvermijdelijk lijkt me ook:
"Al voorzie ik in de praktijk eerder dat er een crisis ontstaat waarin de euro niet meer overeind te houden is. Dat zal dan tot zo’n chaos leiden dat er een gigantische systeemcrisis staat."
De beste man is oud. Iedereen weet dat terug naar de gulden zal betekenen dat de gulden duurder wordt dan de euro, misschien wel 30 cent duurder. Heel tof als je op vakantie gaat. Heel slecht voor de export. Zal veel banen en bedrijven kosten. Waaronder de boeren. Sommige mensen...
@Theodorus.Goldbach | 04-08-22 | 13:27:
De Euro gaat klappen en jij gaat dat nog meemaken beste kerel.
@Theodorus.Goldbach | 04-08-22 | 13:27
Nederland concurreert nu op prijs omdat de euro te goed:koop is voor Nederland. Nederland concurrerende altijd al op kwaliteit. De goedkope euro kost Nederlanders honderden miljarden aan koopkracht. De euro is volkomen destructief voor Nederland.
@Theodorus.Goldbach | 04-08-22 | 13:27: de te goedkope euro voor Nederland ondermijnt de koopkracht van de Nederlandse burger. Het onverantwoorde rentebeleid van de ECB ondermijnt de waarde van de Nederlandse pensioenen, veel andere eurolanden hebben geen kapitaaldekkingsstelsel maar een omslagstelsel, were fucked up Theo. En toen de Nederlandse gulden nog bestond, de facto de mark, had Nederland ook al een exportoverschot dus er klopt geen hout van jouw bewering. Een sterke munt dwingt bedrijven ertoe om te innoveren.
@Wattman | 04-08-22 | 13:30:
Snel je geld in roebels stoppen kerel. Na de dollar is de euro de sterkste munt op deze wereld. Daarna de yen.
@Tarak | 04-08-22 | 13:32:
Je snapt niet waar de wereldwijde inflatie door komt. Dat mag.
@Theodorus.Goldbach | 04-08-22 | 15:38: dat is nu te laat, had je in maart moeten doen, de roebel is sindsdien flink gestegen.
De inflatie in bijvoorbeeld Frankrijk: 5,6%. Groot deel van de boosdoener: accijnzen en btw op energie. Maat ja klimaat en asiel moet ergens van betaald worden.
Frankrijk heeft veel kernenergie, dat is nu een voordeel.
En liberalisering energiebeleid.
Nederland wordt gewoon echt slecht bestuurd. Ten minste vanuit het oogpunt van de doorsnee burger.
VVD'ers en D66'ers verdienen hier aan en vinden dit dus prachtig.
Dit is gewoon een bestuur dat er niet voor grootste deel van zijn inwoners is. Best pervers, want die draaien wel op voor alle megalomane plannen.
@Bataafje | 04-08-22 | 13:04: Neoliberalisme, wie is er niet arm mee geworden?
@Zapata10 | 04-08-22 | 13:05: Neoliberalisme is een frame. Geef er maar eens een goede definitie van.
@Après toi | 04-08-22 | 13:08:
Actieve overheidsbemoeienis om de vrije marktwerking te bevorderen. Zeg maar een contradictio in terminis omdat een echte liberaal denkt dat de vrije markt dat allemaal zonder overheid al kon.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 13:12: De overheid als marktmeester. Niks mis mee toch.
In 1975 was de spaarrente 14% was lekker binnenlopen toen.
Hoogste was 12,75% midden 1981.
@Twee Jeetjes | 04-08-22 | 13:17:
Het is erg mooi natuurlijk maar je hebt er maar tijdelijk iets aan.
Ik had een oom RIP die dacht met zijn 2 miljoen gulden toen te kunnen gaan rentenieren.
In 1995 moest ie weer aan de bak als zelfstandige.
Is goed gekomen maar wat ik bedoel is dat je er niet op kunt vertrouwen tenzij je het 20 jaar kunt vastzetten.
De laatste tijd koop ik veel CO2 neutrale frisdrank. De fabriek slaat het tijdelijk op en ik laat het dan weer vrij. Kan het iedereen aanraden.
Maar niet hier komen uitboeren hè?
Momenteel staan de klima-hysterici op de rand vd krater met bordjes te joelen tegen de uitgebarste vulkaan....... als dat maar goed gaar euh... gaat.
@MoslimMolen | 04-08-22 | 13:03: dat gaat veel vliegverkeer tegen
Goed voor het klimaat
Ehhhh....
Weg uit de €uro,:
Telehraaf, hoogleraar zegt NL uit de €. Wel achter betaalmuur......
Het aloude recept tegen inflatie is een kopersstaking. Volgens de theorie dan. Daarom gaat de rente ook omhoog. Het idee is dan dat door de dalende vraag van de consumenten, uiteindelijk ook de prijzen weer gaan dalen. Hoe dat op gaat voor energie, voedsel en andere eerste levensbehoeften is mij alleen niet duidelijk.
Minder vraag naar energie zorgt voor een daling van de prijs.
Daarom sturen de FED, ECB en andere centrale banken met hun rente ook op kerninflatie. Ze staan vrij machteloos tegenover de prijsontwikkelingen in energie, zeker in deze tijd van geopolitieke spanningen.
Afgelopen maand energie rekening (water+gas+elektra+internet) totaal €128.
Maar ja niet in NL natuurlijk!
U verwarmt uw huis met internet, best een ideetje voor komende winter, interessant!
Wel apart he dat het hier een stuk duurder is dan in de ons omringende landen. Kortom wij zijn een stel sukkels bijelkaar.
Ja, vooral tijdens verkiezingen. We blijven volhouden om op die oplichters te stemmen want u raadt het al, er is geen alternatief.
Wie kan het beter dan Mark Rutte. En zo wordt u steeds verder uitgezogen en krijgt u steeds minder.
@Zapata10 | 04-08-22 | 12:55:
Wie heeft de media in handen?
Juustem, vooral die NPO
België en Luxemburg hadden in juli hogere inflatie dan Nederland.
We krijgen ook nog een tekort aan kolen las ik in een Duitse krant.
Vanaf 10 augustus treden EU sancties in werking tegen kolen import uit Rusland. Dat treft in eerste instantie de Staal en chemie industrie.
@Après toi | 04-08-22 | 13:02:
Geneuzel. Nederland heeft met inflatie in het afgelopen jaar steeds in de kop van de EU gestaan en fors boven het gemiddelde.
@Après toi | 04-08-22 | 13:02:
“ gebruikt maakt van een elektrische verwarming, zal een aanzienlijk lagere gasfactuur hebben dan een huishouden met een gasketel. Het elektriciteitsverbruik van dit huishouden zal echter wel vele malen hoger zijn.
Door de energiecrisis zijn er grote verschillen te vinden in de prijzen die huishoudens betalen voor aardgas. Waar de gasprijs voorheen relatief stabiel is, zijn er tegenwoordig grote verschillen te zien in de prijs per maand.
Een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 23.260 kWh die in juli 2022 een contract heeft afgesloten, betaalt volgens de VREG gemiddeld € 2.728,55.”
callmepower.be/nl/energie/gids/consum...
Brandstof lager dan in NL, verkeersbelasting drie keer niks bij een normale auto.
Ja als je je boodschappen bij de Carrefour doet…
Dus jullie worden belazerd, de inflatie moet hoger zijn in NL.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 13:05: Afgelopen jaar staat Nederland qua inflatie boven het Eurozone gemiddelde. Zo'n anderhalve procent. Maar de jaren ervoor zat Nederland er vaak onder.
@Après toi | 04-08-22 | 13:10:
En net zo vaak erboven. Overigens was de HCIP in de Eurozone in die jaren nauwelijks 1,5% en dat is nu alleen al onze 'overinflatie'. Dus weet nu wat u wil beargumenteren?
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 13:19: Ja, en?
@Après toi | 04-08-22 | 13:26:
U relativeert de hoge inflatie weg door die met vroeger te vergelijken. Het is de vraag hoe relevant dat is maar ik weerleg dat in ieder geval en stel dat inmiddels de cumulatieve inflatie over meerdere jaren Nelderland ook boven dat gemiddelde brengt. Er valt niet zoveel meer weg te relativeren.
Hoofdschuldige is de politieke ECB. Geen echt monetair beleid kunnen voeren omdat elitaire machtsbeluste egotrippers als Christine Lagarde, Frans Timmermans en Ursula von der Leyen de dienst uitmaken.
Inflatie speelt ook in landen die niet in de Eurozone zitten, zoals het VK, de VS, Rusland, Turkije en noem maar op. Lijkt me dus geen afdoende verklaring.
@Après toi | 04-08-22 | 12:41:
En de inflatie in Japan ligt nog steeds rond de 2% met een DEBT/GDP ratio dat nog hoger ligt dan Italië.
@Après toi | 04-08-22 | 12:41:
Inflatie speelt op meer plekken maar de EU spant de kroon. Daarnaast is de ECB als laatste iets gaan doen. Want stel je voor: Italie kan door de renteverhoging zijn schuld niet betalen en kan er uiteindelijk voor zorgen dat ze uit de EU stappen... Dan wordt de macht van bovenstaande EU egotrippers minder... En dat kan dus echt niet.
@hetmoetdanmaar | 04-08-22 | 12:50: EU is niet hetzelfde als de Eurozone.
@Après toi | 04-08-22 | 12:55: de EU is formeel wel degelijk hetzelfde als de eurozone. In principe moeten alle lidstaten van de EU uiteindelijk de euro gaan invoeren.
Als je een hypotheek opzet wordt dat papiertje verzekerd en doorverkocht aan de Europese Centrale Bank. Jouw bank levert daar nog wat diensten boven op om nog wat extra te vangen. Maar het bedrag voor je huis dat jij elke maand af doet tikken bestond niet tot je handtekening gezet was. Je had net zo goed zelf een papiertje kunnen opzetten en daarmee naar de centrale bank kunnen lopen. Dan had u nog weg kunnen komen met maandelijks niets te betalen. Uw hypotheek print dus geld.
Dit gebeurde ook met bedrijfs- en staatsschulden in de vorm van obligaties. Zaken die al lang afgeschreven moesten worden vanwege enorme verliezen--die bleven gewoon op de balans want ooit komt Le Printer Bancaire de volprijs wel betalen. Dit is dus geen zuivere geldcreatie, maar het verzilveren van fictief vermogen. Geld wordt niet zomaar bijgedrukt en op een pallet uitgeladen bij iedereen behalve u. Geld dat stiekem niet bestaat wordt plots liquide gemaakt. Dat contant ververst de balansen, en daarmee aandelen. Dat gaat weer naar nieuwe leningen en salarissen.
Deze lui kunnen binnen het jaar 2022 nog genieten van de het printer geld uit dat jaar. Ze kopen in op oude prijzen die nog niet gereageerd hebben op de nieuwe influx van liquiditeit. Tegen de tijd dat wat geld bij u uitkomt is het al 2026, en betaald u met een kruimelig balansniveau uit 2022 de schaarste prijzen van 2026. Grofweg: U maakt een ander heel erg rijk en kunt daar niets tegen doen.
Eensch
Shell maakt 18 miljard winst in drie mnd tijd. Geeft daarvan 8% jaarbonus van aan zijn werknemers. 82000. Reken even met een gemiddelde van 5k per werknemer, dan praat je over nog geen half miljard. Blijft er dus ruim 17,5 miljard aan de strijkstok hangen. Alleen al over de laatste drie maanden.
Ik wil maar zeggen. Die oorlog en Corona worden ook simpelweg misbruikt om extra marge te maken. Daar is Shell geen uitzondering op. Of dacht u dat schaarste werkelijk de enige oorzaak is?
Van misbruik is geen sprake het is wel degelijk een kwestie van schaarste, een schaarste die gecreëerd is.
Groningen dicht en sinds 2018 werd beetje bij beetje de gaswinning in de Noordzee ook stilgelegd.
Daar hadden we tot nu weinig last van vanwege goedkoop Russisch gas. En Poetin was liev.
Zouden ze bijvoorbeeld nu in Noorwegen ook zo'n last hebben van die opgeklopte olie en gasprijzen?
Je krijgt waar je op stemt.
Er zijn er veel die even misbruik maken van de situatie en nog eens extra verhogen. Daarom is die extra belasting op bedrijven die absurde winsten maken in UK nog niet zo'n slecht idee.
Ik kom uit een ei.
@Wattman | 04-08-22 | 12:40:
In de olie en gas zijn tot voor kort ook absurde verliezen geleden als gevolg van het gedwongen inkrimpen en corona. Het was de laatste jaren meer een sterfhuisconstructie. De investeringen mede dank zij de milieuwetgeving zijn ook formidabel.
Dat absurde is ook in hoge mate subjectief, misschien is wat jij verstaat onder misbruik maken wel een manier om nog net dat vet op de botten te houden om überhaupt een bedrijf nog staande te kunnen houden. Want uiteindelijk gaan we minder kopen, dat zie je nu al gebeuren.
Je moet jezelf afvragen wie/wat heeft dit in gang gezet?
Het investeringsklimaat voor fossiele brandstoffen is de afgelopen tijd uitzonderlijk slecht vanwege politieke keuzes. Wanneer u een schuldige zoekt voor de hoge prijzen en marges dient u zich te melden bij de heer Frans Timmermans in Brussel.
Een vraag aan financieel onderlegde reaguurders. Stel dat de VS wel de rentes substantieel bijstelt, hoe kan ik daar als Europees spaarder gebruik van maken?
US treasury notes kopen.
Emigreren en gewoon je loon in dollars vangen, dan de lokale notes kopen. Rendeert erg goed kan ik u zeggen. 26% belasting op inkomsten helpt ook al mee.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 12:32:
worden die niet minder waard als een tijd later notes worden uitgegeven met nog hogere rentes?
@lekgoot | 04-08-22 | 12:49:
Ja. Maar ze worden uiteindelijk wel afgelost op 100% en effectief mist u dan alleen die hogere rente.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 12:53:
duidelijk. Bedankt.
Bijstellen? Daar is de FED al een tijd geleden mee begonnen. Het beste zou u kunnen beginnen met de economiepagina‘s van uw dagblad te lezen
En dan te bedenken dat brandstof aan de pomp de afgelopen tijd voorzichtig daalde. Dat betekent dat de stijgingen die daling “gecompenseerd” hebben door nóg sterker te zijn.
Hmm mag ik gas kopen van de opbrengst van mijn co2 budget?
Vorig jaar was de inflatie 2,7 procent. Viel reuze mee.
@Après toi | 04-08-22 | 12:25: op papier is alles mooi. Ik kan u vertellen koop een product nu en hetzelfde product 2 haar terug, de werkelijke inflatie.
@Het Noorden | 04-08-22 | 12:29: Hangt van het product af. Televisies worden volgens mij steeds beter en ook iets goedkoper.
@Après toi | 04-08-22 | 12:32:
Televisies haha, kun je die eten of er mee douchen en je huis verwarmen ?
@Après toi | 04-08-22 | 12:32: klopt helemaal alleen het meenemen van niet dagelijkse/maandelijkse kosten vertekend erg. Een tv smeer je, net als veel andere zaken over jaren uit. De echte inflatie is energie, verzekeringen, kleding pilsje op het terras enz.
En toch blijf ik me verbazen over de jubelstemming op de aandelenbeurzen.
Oké de inflatie is door de meeste bedrijven goed verwerkt omdat ze tot nu toe behoorlijke prijsinelasticiteit in de markt hebben ervaren. Maar de monetaire steun van centrale banken is nu weggevallen, het GDP in de USA is voor het tweede kwartaal op rij gekrompen (kennelijk niet vanwege de grote beursgenoteerde bedrijven want die draaien allemaal meer omzet). De afzwakking van de vraag is een kwestie van tijd en er liggen toch aardig wat rampscenario's in het verschiet ivm de explosief toegenomen energiekosten en zelfs tekorten in Europa. Ik snap het enthousiasme niet.
GDP twee kwartalen op rij licht gekrompen. Valt dus reuze mee. Bovendien lage werkloosheid in de VS, van een kleine 4 procent. Dus macro-economisch is er weinig aan de hand.
@Après toi | 04-08-22 | 12:27:
De lage werkloosheid lijkt werkelijk de enige strohalm te zijn en ik vind het iets te bijziend om dan maar te gaan jubelen. Overigens kan die werkloosheid, zeker in de USA, in een kwartaal heel anders eruit zien.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 12:38: Lage werkloosheid zorgt er vaak voor dat de binnenlandse bestedingen op peil blijven. In de VS heel belangrijk. Verder kwamen er in de VS vandaag weer bedrijfsresultaten beschikbaar, en Apple, Amazon en Meta lieten goede cijfers zien.
@Après toi | 04-08-22 | 12:44:
Meta heeft vorige week zeer teleurstellende cijfers gerapporteerd en ook Apple heeft een beleggers de schrik aangejaagd met de personeelsstop.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 12:51: Meta won gister 5.4 procent op de Amerikaanse beurs, Apple een kleine 4 procent.
@Après toi | 04-08-22 | 13:04:
Dat is nou juist mijn verbazing. Overigens per gelegenheid dagkoersen aanvoeren als argument wordt een beetje dunnetjes. Of moet ik nu in het nabije verleden dagen opdissen dat ze dit percentage verloren?
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 13:08: Het zijn dagkoersen, maar het sentiment is minder negatief dan voorspeld. Bovendien passen die grote techbedrijven zich opvallend snel aan. Apple gaat zich bijvoorbeeld steeds meer richten op dienstverlening, en daar zijn hogere marges te halen.
@Après toi | 04-08-22 | 13:13:
Wat vooral opvalt is het gemak waarmee bedrijven de prijzen verhoogd hebben. De verwachting is gezet dat ze hiermee door gaan en sommige bedrijven hebben dat zelfs al expliciet aangekondigd. Dat levert nog steeds mooie estimated earningsplaatjes op maar ik zou er niet te veel op rekenen.
Worden veel mensen wel weer gezonder van? Geen chips, kaas, worst, borrelnootjes en frisdrank of sterke drank, maar gewoon water uit de kraan in de avond. Oh, wacht, er dreigt ook nog een tekort aan drinkwater...
Maar zou zo maar kunnen dat er denkelijk minder wordt gesnaaid en er gezonder wordt geleefd? Dat kan dan weer besparen op onnodige zorgkosten (op erfelijk bepaalde zorgkosten na dan)?
En dan ben ik nog blij in Europa te wonen, Turkije heeft zelfs hyperinflatie, lijkt me nog veel enger.
Ik lees het net over Turkije ja. Bizar.
Jarenlang nauwelijks inflatie gehad in Nederland, dus een jaartje gemiddeld rond de 8 procent kunnen we prima aan.
En waar haal je de wijsheid vandaan dat het dan over is ?
U weet zeker dat het een jaartje is?
Tuurlijk. En we kunnen het ook allemaal "aan" om een jaartje in een kartonnen doos te leven. De vraag is a) of het überhaupt nodig is en b) welke langdurige gevolgen het heeft
@Wattman | 04-08-22 | 12:11: Ik blijf optimistisch. Tot nu toe nog geen man overboord.
@Gladiator Fap | 04-08-22 | 12:21: Je schulden verdampen ook. Denk aan hypotheken.
Geen zorgen! Den Haag gaat ingrijpen. Oh wacht.....
In dit tempo is uw geld binnen 10 jaar waardeloos. Uw spaarcenten verdampt. Gelukkig doet Rutte er alles aan om dit te voorkomen.
Enorm veel sparen voor later, ik ben er ooit ook ingetrapt. Totdat later ineens niet meer zo lang duurt. M.a.w. het later is niet voor iedereen weggelegd. 1 op de 6 haalt het pensioen niet eens dacht ik.
Het fijne is ook dat leningen daardoor waardeloos zijn, terwijl de huisprijzen gewoon stijgen.
Wat moet Rutte doen? De ambtenaren salarissen verhogen?
Goud en zilver.. al is dat wat gezakt de laatste tijd en daar is ook een reden voor, lees paper, maar voldoende om je inleg te beschermen tegen waardedaling.
De Rabo berichtte me dat de rente op spaartegoeden van > 10.000E2 Eupo is verhoogd van - 0.50% naar 0,0%. Dus wie zijn spaargeld bij de Boerenleenbank nu vermenigvuldigt met het nieuwe rentepercentage, ziet het voor z''n ogen oplossen...
Ik kan alles nog betalen. Kwestie van genoeg verdienen
Klopt, maar weet je zeker dat je ook genoeg krijgt...?
Yep
Dat is argument van sloebers.
@F. von Zeikhoven | 04-08-22 | 12:04:
Dat heb je zelf in de hand. Niet als profiteur of loonslaaf uiteraard.
Oprechte vraag aan de rekenaars. Als de energie prijzen met 108% en voedsel met 12,4%, welke prijzen zijn dan extreem gedaald om op een gemiddelde van 10,3% te komen?
Toiletpapier. Die piramide is ingestort...
Zijn een relatief deel van je uitgaven.
De prijzen van computers bijvoorbeeld. een 16-bits computer kost nu nog een paar cent.
Mondkapjes schijnen ook wat minder verkocht te worden en derhalve onderhevig aan substantiële prijsdalingen.
De huren bijvoorbeeld. Niet gedaald, maar heel licht gestegen. Dat compenseert weer.
Laat dat maar aan de rekenkundigen over.
De inflatie is veel hoger.
Een goede remedie tegen inflatie is mooi zichtbaar in de pica boven dit topic; gewoon zoveel mogelijk geld verbranden, is er minder van in omloop en wordt het meer waard.
*Naar de kachel kijkt en briefjes van 50 ziet gloeien*
Voordeel: de hypotheekschuld wordt zo 10% minder boeiend.
Nadeel, je pensioen wordt ook 10% minder lonend.
Alleen als je ook 10% meer salaris ontvangt
@Wattman | 04-08-22 | 12:00: Ja want dat wordt niet of veel te laat en dan nog maar een klein beetje geïndexeerd. Ouderen zijn hun spaarcentjes verdampen en kunnen er straks niets meer voor kopen maar wel vermogensbelasting erover betalen want de normen daarvoor worden niet aan de inflatie aangepast of veel te laat en zeker niet met 10%.
@Colin.Fart | 04-08-22 | 12:12:
Met dank aan de ECB die totaal niet meer doen wat ze moeten doen namelijk de inflatie beteugelen met tijdige renteverhogingen. Dat krijg je als de ene na de andere voorzitter tegenwoordig alleen nog maar uit een knoflookland komt.
Klaas Knot van de DNB, wat een slappe vaatdoek net als Rutte.
Maakt me niet uit of het een complot is of niet. Alle zelf-verklaarde niet-wappies en wappies vechten het maar uit met mekaar. Het resultaat is namelijk hetzelfde: armoede. Heb je dan hard gewerkt, elk jaar een paar procentjes erbij... wordt 't in één keer opgevreten door inflatie. En dat terwijl miljarden het venster uit vliegen om een temperatuurstijging te voorkomen die niet eens meetbaar is omdat hij ruim binnen de mathematische fout ligt. En dat terwijl elke dag meer dan honderd nieuwe gelukszoekers permanent uit de staatsruif komen vreten. En dat terwijl miljarden richting onverantwoordelijke graaiers, banken en knoflooklanden vliegen. Dit kán gewoon niet houdbaar zijn.
Misschien moeten we de pensioenen maar aanboren
It's by design...
De Russen de nek omdraaien is me toch uitgelopen op een daverend succes ..! En dit is nog maar het begin.
Lang leve de totale bemoeizucht en het knipmessen gedrag..
Ik vraag me af of de gasprijs weer halveert op het moment dat het geknal in Oekraïne voorbij is. Wedden dat dat niet gaat gebeuren?
De lockdowns bedoel je? Alle trends qua inflatie incl. stijgende energieprijzen waren al ruimschoots ingezet voor er ook maar één sanctie tegen Rusland was. Die oorlog heeft wel effect maar is niet de hoofdoorzaak.
@Gladiator Fap | 04-08-22 | 11:56: Welnee, net zo min als dat de prijzen in de supermarkt gaan dalen of het biertje op het terras weer wat goedkoper wordt nu er weer wat graan op de markt beschikbaar komt. De verklaringen zullen weer creatief zijn, maar in het kort zijn de aandeelhouders toch wel een bepaald bestedingspatroon gewend en daar mag je nu eenmaal niet zo maar aankomen.
@Upendo | 04-08-22 | 11:57:
Die stegen ook vooraf omdat de markt sneller is, die zagen de oorlog al lang aankomen. Wat denk je van al dat geld dat men extra geprint heeft om de gevolgen van Corona te verslaan ?
@Upendo | 04-08-22 | 11:57:
CPI is gewoon een manier om producten te cherry picken om op lagere cijfers dan werkelijk uit te komen... dus ga er maar vanuit dat de werkelijke inflatie anderhalf tot twee keer de CPI waarde is.
Deze prijsstijgingen zijn direct gevolg van centrale bankbeleid gedurende de pandemie en ipv nu de rente te verhogen, kiest de ECB om iedereen te beroven om de Italianen en Grieken te redden..
@Ruikbaard | 04-08-22 | 12:06: brouwgerst komt Uit Frankrijk
Was best een goed idee. Dus die Putin en z'n maffia afsluiten van ons prachtige systeem. Dat zal ze leren!
U was me voor..
De reactie op het gekut van Putin was prima. Het probleem is dat we ons voor essentiële grondstoffen afhankelijk hebben gemaakt van een despoot. Wat er nu gebeurt, dat hadden we 15 jaar geleden al aan kunnen zien komen.
@aardv@rk | 04-08-22 | 11:52: Maakt niet uit, van die dingen die je al aan zag komen toen het net startte. Ik pleitte al langer voor op eigen benen te staan. Die zijn toch het sterkst zal blijken. Ik ken ook nog een mooi sprookje over drie biggetjes die een huisje gingen bouwen voor zichzelf. Soms komt dat akelig dichtbij
@Muxje | 04-08-22 | 11:55: Dat was toen (en nu) langer dan vier jaar...
Of was het slim om je hoofd op het Russische hakblok te leggen?
Elke dag lopen er energie contracten af en gaan mensen over op een variabel contract. Heeft u al gekeken wat uw tarieven worden? Als je veel te besteden hebt en in je van-gas-af-nul-op-de-meter nieuwbouwwoning zit maakt het niet zoveel uit. Anders is het als je in een slecht geïsoleerd huurhuis zit waar je niet weg kan.
Voroge maand 140 euro meer stroom geleverd dan verbruikt. 0 euro gas want warmtepomp. 165m2 vloeroppervlak en 6 airco's. Ik snap niet wat die mensen nou allemaal zeuren over de kosten van energie.
Klopt, steeds meer huishoudens in oudere eengezinswoningen dan wel vrijstaande woningen zijn plots per maand een paarhonderd euro extra kwijt, alleen aan gas.
Afgelopen maand ruim 35% compensatie ontvangen via de Nasdaq (wel iets minder dan in bovenstaande foto). Laat maar komen die inflatie.
Hoeveel had u die maanden daarvoor verloren via de Nasdaq?
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 11:50:
Dat vraag ik me ook af ja. Het is nu meer op adem komen en uitzitten.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 11:50: ssst. (23%)
@W_F | 04-08-22 | 11:52:
Haha. U snapt dat 3/4 x 4/3 gelijk is aan 1? Gefeliciteerd, u hebt verdiend wat u hebt verloren en dat is mij nog niet gelukt. Maar de infaltie hakt er evengoed in.
Ik ben momenteel ook behoorlijk blij dat ik al mijn funds in dollar en aanverwanten heb zitten, dit heeft mij nu al behoorlijk wat geld opgeleverd. Gratis en voor niets.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 11:56: afgelopen drie jaar wel verdubbeld, maar goed, resultaten uit het verleden....
Je hebt pas inflatie als je iets koopt.
U leeft in de buitenlucht en eet alleen wat u jaagt en/of vindt?
Uw inflatie is de mijne niet. Zo is het wel.
@J.Cash | 04-08-22 | 11:52: Niet mijn inflatie vriend, zoiets ?
Het is zo makkelijk, stikstofnorm van tafel, bluecard only, en centrale bank graag de rente met 2 a3 procent omhoog. Alleen we hebben politici die Nederland naar de blikzem helpen. Vraag me af of we geen tweede munt/eigen munt moeten nemen, een gulden bijv.
Gulden??? Daar heb ik geen herinnering aan zegt Rutte. Ik vind het klinken als hemels gezang
Want elders is er geen inflatie
Je had dan wel de rente al kunnen verhogen.
@Schilder58 | 04-08-22 | 11:48: dit is niet een geld inflatie, overal krijg je minder benzine en grondstoffen voor je gewerkte uurtjes. Dit is een schaarste inflatie door de giftige mix van oorlog, overbevolking en mismanagement
Nou, binnenkort mn BTC maar cashen dan.
Ik zou maar gauw mn spaarcentjes erin omzetten.
Sparen levert u nagenoeg niets op. Als u dan toch wat geld te besteden hebt, stap dan in edelmetalen zoals goud. Altijd safe en rendabel op termijn...
Betaalt geen dividend. Koop dan aandelen.
@Vula | 04-08-22 | 11:42: Mee eens, maar jouw aandelenbezit wordt door de banken doorgegeven aan de fiscus. Vat je 'em?
@B O Terletter | 04-08-22 | 11:47: Goud "op papier" wordt ook gewoon doorgegeven. En het kan in tijden van nood ook nog eens geconfisceerd worden. Het is zaak om fysiek en semi-anoniem te kopen, dat kan bij sommige goudhandelaren tot €10k per keer, contant. Het enige probleem is: waar haar je dat contant geld vandaan? Als je dat nu gaat pinnen (bij de Geldmaat, ha ha, succes), komt de fiscus alsnog vragen waar al die cash gebleven is. "Vergokt" is een leuk excuus maar ze gaan je vragen om dat aan te tonen. En de bewijslast ligt bij jou. Dus zelfs als je goud met cash koopt zou ik de bonnetjes maar goed bewaren.
@Muxje | 04-08-22 | 11:59: 1) Beleggen in goud valt niet onder de rente-renseignering. Er wordt dus niets doorgegeven aan de fiscus. Het is een misvatting om dat te denken. Er wordt van de belegger zelf verwacht dat hij/zij het opgeeft via box-3...
2) Tegen confisceren bestaan verzekeringen die je voor een luttel bedrag kunt afsluiten (heb ik dus ook).
3) Contant geld? Gewoon niet al te grote bedragen van/naar je gewone betaalrekening bij ING, Rabo enz. Zolang je niet boven een bepaalde grens komt, valt dat niemand op.
Niet moelijker maken dan het is a.u.b.!
Als je echt weinig tot geen rendement wilt halen is dat een hele goede keuze.
@BobDobalina | 04-08-22 | 12:16: Zeker in tijden van spanning, malaise, oorlog enz. zijn edelmetalen een veilige haven. Toen ik instapte stond de koers van goud op 33.000 euro per kilo. Momenteel op 56.000 euro per kilo. Hoezo weinig of geen rendement?
@B O Terletter | 04-08-22 | 12:22:
De kiloprijs is dit jaar zeker al 5000 gestegen vanwege de duurdere dollar en dat heeft niets met goud te maken.
Maar hoe lang is het geleden dat u uw goud aanschafte? En bereken dan eens de de gemiddelde jaarlijkse groei en vergelijk dat met wat een aandelenindex heeft gedaan (met herbelegd dividend). Waarschijnlijk staat u fors lager.
@Joris Beltsin | 04-08-22 | 12:30: Normaliter praat ik daar niet graag over, maar voor deze keer dan een uitzondering: Ik beleg al 30 jaar, maar het is pas 3 jaar geleden dat ik dat glimmende spul aanschafte voor een (toen) zacht prijsje.
De valutahandel heeft bovendien alles met de goudprijs te maken. Veel beleggers, banken enz. beschouwen dit edelmetaal nu eenmaal als een veilige haven in tijden van spanning, recessie, oorlog enz. Niet de ogen sluiten voor de kapitalistische werkelijkheid!
Ik laat het maar even hierbij...
Iedereen kan op zijn klompen wel aanvoelen waar dit naar toe gaat.
De loonslaven moeten iets langer blijven doorwerken.
Er moet iets meer belasting betaald worden.
Er staan nog wat verhogingen van, en extra heffingen, toeslagen op het menu van deze regering. Ondertussen verdwijnt al dat ontvangen belasting geld in een zwart gat. Of te wel het komt niet tot een verbetering van uw welzijn.
In plaats daarvan moet u minderen. Energie, water en voedsel (vooral vlees ).
De nazaten van Steve Jobs delen u mede, u leeft op te grote voet, met uw
I-phone . Dat gaat opgelost worden door u financieel te laten bloeden, tot voorbij het einde (belasting op erfenis). Aan het eind behoort uw stoffelijk overschot tot de staat ( (d)66 ) om vervolgens te laten resomeren. Dit geldt natuurlijk niet voor moslims want die hebben eeuwige grafrust.
Het motto van Rutte I t/m IV: Sterf burger, sterf en tot die tijd betalen.
maar wat doe je er nu aan, behalve klagen? Misschien een idee om voor jezelf te zorgen ipv te wachten tot je gered wordt door een prins op een wit paard.
Vanmiddag lekker flexen en flaneren met een raketje. Ik kan het betalen. Moehahaha.
gek, ik tank gewoon voor 1.04 per liter. Rare jongens daar in de EU
Bij ons is het water goedkoper dan benzine. In landen met een lage literprijs is dat vaak andersom
Wat doe je hier dan? Hop, ga tanken.
@Schilder58 | 04-08-22 | 11:43: geen idee, dat wordt geregeld. Ik drink enkel bubbeltjes water, en douche in Evian. Dus zal wel kloppen wat u zegt.
Waar ligt Evian?
Deze inflatie gaat nog voor heel veel chaos zorgen. 12% is echt veel, je ben bijna een 1/8 deel van je spaargeld, inkomen "kwijt". Echt bizar veel.
@Lorejas | 04-08-22 | 11:48: Bij mij ligt het in de koelkast.
Toch blijft het trekken he, die Nederlandse sites...
Douchen in de koelkast? Duidelijk.
Olie- en gasbedrijven maken anders recordwinsten. En omdat alles wordt doorberekend met hier en daar wat profiteurs mogen wij, de domme consument, de hoofdprijs betalen. En er is simpelweg praktisch niets wat de overheden daar tegen kunnen doen. Ja, misschien heel lief doen met MBS voor meer olie en dealtjes sluiten met andere gasleveranciers dan Rusland.
isgeschiedenis.nl/nieuws/oliecrises-v...
Het was natuurlijk een ontzettend domme opmerking van Kaag om eerlijk te zeggen dat we allemaal een flink stukje armer worden. Want het 4x modaal gezin voelt die inflatie stukken minder dan de lage lonen of erger de bijstandtrekkers en AOWers. Edoch. Per saldo worden we allemaal voorlopig een flink stukje armer. En dat gaat over alles. Eten? Nu is wel de tijd om een vrieskist te kopen en flink te vullen. Conserven zijn ook nog te betalen. Flink inkopen. Hou je van een biertje? Omdat de ook die ingrediënten duurder worden en onze boeren vooral bezig zijn met melk- en vleesexport i.p.v. akkerbouw wordt dat ook heel veel duurder.
Winter is coming. En ja, het kan allemaal NOG erger.
Het kan nog erger worden?? Het ZAL veel erger worden
Klopt als een bus Theodorus, olie en gas verdient nu heel veel geld, nu waren het hiervoor ook magere jaren. Veel locaties opgedoekt, exploratie nagenoeg stilgelegd. Niet alleen de tijdens de coronapandemie maar ook door Wiebes, daarvoor al.
Draaien dus op bestaande bewezen reserves waarin de afgelopen jaren niks aan toegevoegd is. En besef dat van exploratieput tot well protector(platform) in NL een gemiddelde periode van 5 jaar voorafgaat (wellicht gaat dat versnelt worden).
Investeringen zijn aardig prijzig vergeet dat niet een putje, kan zomaar 50 miljoen kosten afhankelijk van het reservoir, dagprijs rig en hoeveel er tijdens het boren fout gaat en dan moet er nog iets bovenop en het moet ook nog terugverdiend worden.
Dat gedonder in de Oekraine gaat voorlopig ook niet ophouden en de beef met Poetin helemaal niet.
Tot zover de aardgasprijzen, inkomen en koopkracht baren mij weinig zorgen op dit moment. Maar ik leef gewoon spaarzaam.
In 1975 was de benzine op de bon en dus een hoge inflatie. Kregen we allemaal een gelijke hoeveelheid bonnen. De armen en de rijken. De rijken konden dan bonnen kopen van de armen, die toch ergens hun eten van moesten betalen. Hallo Barbara. Je pikt je ideeën gewoon van de sociaal democraten. Oh, wacht....
Een greep uit het inflatie drama:
Unilever 2de kwartaal 5 miljard winst
Heineken 2,3 miljard
Heinz 1100% winst 6,8 miljard dollar (2,3% minder verkoop !!)
Starbucks 1ste halfjaar 8 miljard
Shell 1ste kwartaal 11 miljard winst
De soep wordt nergens zo heet gegeten als door de juichende massa op de beursvloeren
Ja joh allemaal slecht voor je, dat Unilever en Heinz en Starbucks voedsel. Dat is weer goed voor de zorgverzekeraars. De cirkel is weer rond.
Ik hoorde al van meerdere mensen die vonden dat de verpakkingen en/of inhoud van bepaalde producten waren veranderd. Dus geen 150 gram, maar 125 gram, geen 1,5 liter maar 1,25 liter. Wel in dezelfde verpakkingsgrootte, zodat je op het eerste gezicht 'hetzelfde product' koopt en wel tegen dezelfde of zelfs een iets hogere prijs. Of juist een grotere zak maar minder inhoud. Kortom genoeg variaties om meer winst uit minder product te persen. Lijkt me een leuk onderwerp voor de afdeling Anonymous shoppers van GS om een vergelijkend warenonderzoek te doen naar de prijs-prestatieverhouding van producten. Bier en overige drank hebben we natuurlijk meteen in de gaten, die kunnen we als geoefende drinkers buiten beschouwing laten.
@FrankVeer | 04-08-22 | 11:51:
De biefstukken van AH zijn sinds een paar maanden slechts 125 gram.
Leuk voor de vegetariërs om eens een feestje te vieren maar niet voor ons.
Moet ik nu zeggen Poetin ,kuch
Vond geld altijd al te duur voor wat het waard is.
Nu is de tijd voor de Europese Unie om Nederland een steuntje in de rug te geven in deze tijden. Oh wacht
Lol
Noorwegen,dat 25% van de fossiele brandstof leverd aan de EU en GB,verdient dit jaar 150.000.000.000€ extra door de oorlog in Oekraïne.
Nederland heeft ook nogal wat reserves aan energie,gaan wij die opbrengst weer gewoon weggeven aan alles behalve de eigen bevolking.
Dat gas is van ons,dat het verkwanseld is door een stelletje zakkenvullers dat weten we bu wel.
Vanaf nu geen kuub het land uit.
Laten we Noorwegen een windfall tax opleggen.
Ik vind dan ook dat we Jelle Zijlstra, de toenmalige minister van Financien, moeten opgraven, vierendelen bij de Gevangenispoort, en in een ongemarkeerd graf laten verdwijnen. Als we dat na referendum gezamenlijk onkies vinden, in ieder geval ieder eerbetoon (hij is oa minister van staat) van sokkels vijlen en uit geschiedenisboeken halen.
Die lul de behanger, later ook nog president van de Nederlandse bank, heeft het oprichten van een investeringsfonds a la Noorwegen (en Saudi fucking Arabie, ie hebben het ook slimmer gedaan dan wij) tegen gehouden. Kwam maar wat mooi uit, om de aardgasbaten direct in de staatskas te laten stromen. Kun je fijn al je politieke hobby's van betalen, ook handig wanneer er verkiezingen aankomen.
Zo veel als Noorwegen in het fonds heeft zitten hadden we nooit bij elkaar gesprokkeld, want olie is lucratiever dan gas. Maar het had wel om honderden miljarden gegaan, waar je iets meer mee had kunnen doen dan uitkeringen uitdelen, Betuwelijnen aanleggen en andere vriendendiensten (kuch... goedkoop aan Italië en Duitsland verkopen omdat je dan in Bonn aan tafel mocht zitten).
Tegen 80% WACC hypotheek 30 jaar annuïteiten met rente 30 jaar vast: 1,5%
In Spanje
In Nederland zelfde hypotheek bij ING 20 jaar vast: 4,3%
Wel in Spanje 25% eigen geld meenemen en max iets van 30% (dacht ik) van je inkomsten aan hypotheek uit mogen geven.
In Nederland heeft de bankenmaffia de politiek al decennia lang in de macht.
Waar anders kun je vervolging door financiering van terrorisme afkopen met een kleine boete? www.fiod.nl/ing-betaalt-775-miljoen-v...
@DeAapUitDeMouw | 04-08-22 | 11:32: 20%
100% - 20% = 80%
Heb ik al rekening mee gehouden.
Hoe zit het belastingtechnisch w.b.t. aftrek e.d.? Overigens krijg ik hier de aanbieding voor 20 jaar vast tegen 3,55% en 30 jaar tegen 3,79%
Gewoon geld lenen. Met rente. Dat is het doel. Doet de overheid ook. En vervolgens betaal je je blauw om alleen al de rente te betalen....
Inflatie, is dat geen complot van Bilderberg tegen het klootjesvolk?
Welnee sprak de bankier, daar geloof je toch niet in, in complottheorieën.
Wanneer komt het zoet? Want het blijft maar zuur
Eerst nog bitter.
Niet eerder dan nieuwe verkiezingen. Maar ook dan is het nog maar de vraag of het beter gaat worden, ons land is in de afgelopen jaren voor een schijntje verkocht en volgeladen met allerlei welk niets met ons op heeft.
@zwenkwieltje | 04-08-22 | 11:27: met een kilo zout in de wonde.
Huis afbetaald check, lucht lucht warmtepomp check, vervoer fiets check, houtverwarming check, zonnepanelen check. Inderdaad ik merk wel een beetje van de inflatie.
Houtverwarming? Jij CO2 uitstotert!
@Ing. eslapen | 04-08-22 | 11:27: Oh wacht, je hebt gelijk, even Baarsma bellen doet.
Maar, wat betekent die horror-inflatie nou eigenlijk voor de positie van Dijsselbloemland Want dat stabilliteitspact, dat was vijf jaar geleden nog een leuke kans voor d'n Dijs om een Henk Bresje mee uit te hangen: 24 maart 2017 06:08
Zuid-Europa was te klein de afgelopen dagen. Een opmerking van Jeroen Dijsselbloem schoot daar in het verkeerde keelgat. Dijsselbloem zei dat hij zijn geld echt niet aan drank en vrouwen kon uitgeven en vervolgens om steun vragen. Het ging over de EU-solidariteit van Noord- naar Zuid-Europa en de verplichtingen die daarbij horen voor beide kampen."aldus RTLNieuws. Heb ik wat gemist en is dat hele stabilliteitspact inmiddels al met ander EUropese Bankpapier duurzaam bij de AVR de pijp uitgegaan? Of pakt Zuid-Europa die arrogante Nordic boekhouders uit FrankFurt komende herfst snoeihard terug en ontploft de Euro, dan de EU en is de voortaal in Europa overal komende lente Russisch...?
Niets, Dijsselbloem ging over overheidsuitgaven waarmee hij de Grieken de keel dichtkneep. Onze kuch sociaal democraat. Deze inflatie raakt burgers. Daar heeft Dijsselbloem niet zoveel mee. Al helemaal niet nu hij zijn goedbetaalde baantje binnen heeft.
Wat werken die sancties tegen Rusland goed hè?
Heeft niet met die oorlog te maken.
Er is gewoon heel veel geld gecreeerd en er wordt heel veel gespeculeerd met grondstoffen en voeding. India had exportregulering ofzo op voedsel omdat speculanten alles opkochten. Weet het verhaal niet precies meer maar was iets met eten en handel en overheidsingrijpen.
Bij een echt tekort aan voedsel zou het op tv en internet te zien zijn in de vorm van hongerbuikjes en lopende geraamtes.
Er worden nu heel veel mensen heel erg rijk door tekorten te maken.
want tot 24 februari klaagde er niemand over inflatie?
@sjef-van-iekel | 04-08-22 | 11:30:
De geldcreatie heeft in de afgelopen jaren vooral alle assets al naar boven gedreven. Sinds een jaar is het boodschappenmandje aan de beurt vanwege idiote coronasteunpakketten in een drooglopende aanbodbeperkte economie. De inflatiekers op de slagroomtaart is de dreigende schaarste aan grondstoffen en energie vanwege die ene oorlog. Waarom zou er anders zoveel gespeculeerd worden sinds die uitbrak?
Ja. Rusland staat op instorten. Elke dag, week, maand wordt het zwaarder en zwaarder. Poetin kan deze charade niet volhouden. Zolang wij maar wapens en munitie blijven sturen.
@Theodorus.Goldbach | 04-08-22 | 11:51:
Kijk en dat wensdenken, daar gaan wij kapot aan.
Over dat CO2 budget, best wel een idee, als ieder gezin hetzelfde budget krijgt.
Dus een gezin met 6 kinderen hetzelfde als een gezin met 2.
Gezin met 6 kinderen behandelen als alleenstaande. Ze doen het er maar mee.
De inflatie in Zwitserland is 2,5%.
Het kan dus wel,een land besturen.
Hup Kaag,ga eens naar school daar.
Ja Kaag, ga eens naar Zwitserland en kom vooral niet meer terug. En neem de rest van die vernietigende seksclub D69 ook maar mee.
Ze woont daar toch al? Of was dat Oostenrijk?
@ De Profundus | 04-08-22 | 11:20
jokkebrok. 3,4% in juli.
Vooral omdat ze weinig olie en gas inkopen voor energieopwekking. Misschien moeten wij in Nederland ook maar een paar bergen kopen voor waterkrachtenergie.
Bankiers van de onderwereld en van dictators. Daar verdienen die berghufters hun geld mee. Of dacht je dat de koekoeksklokken de deur uitvlogen en ze daar hun welvaart aan te danken hebben?
@IP,
Wat tredmolens met dynamo’s in de COA zou al een stuk schelen.
@Bigi Bana Boy | 04-08-22 | 11:35: Precies.
@Bigi Bana Boy | 04-08-22 | 11:35:
Wat maakt dat nou uit. Iemand moet het doen.
Ze zit daar al op school, in het wef-klasje, dat is juist het probleem.
Ik denk dat ik al mijn geld maar weg ga sluizen en de 50k belasting die ik elk jaar af mag tikken maar een jaartje oversla.
belasting lol
Tja. Wij wilden toch honderden, zo niet duizenden miljarden uitgeven voor het klimaat, ongebreidelde migratie. Stoppen met gas uit Rusland, stoppen met gas uit eigen bodem. Stoppen met gas uberhaupt? Die rekening wordt niet betaald door de belastingbetaler. Alstublieft hier is ie. Verstopt in een envelop van Fattenval en de Nuon. Nog even los dat de andere favoriete bezigheid van de politiek, naast het uitgeven van andermans geld, ook nog eens het onbeperkt bijdrukken van geld is. Dubbel zoveel geld bijdrukken betekend de helft minder waarde die het vertegenwoordigd.
Wie is precies wij?
Je kunt altijd nog oude omaatjes gaan beroven en zo de inflatie corrigeren.
Als je ze nu meteen een dodelijke hartaanval daarbij bezorgd scheelt dat ook in kosten voor vergrijzing, zorg, pensioenen etc etc.
@peterdh | 04-08-22 | 11:18: ik steek ze altijd meteen neer. Een hartaanval lijkt mij zo elendig.
@sjef-van-iekel | 04-08-22 | 11:24:
Ah da's netjes van je. Alhoewel je beter kan laten stikken in een biologisch afbreekbare zak (ook een beetje om het milieu denken he), dat geeft weer minder rommel, bloedvlekken op de weg enzo.
Aldi pils 5,99 in de aanbieding, ik red mij wel.
Niet helemaal waar. Olie daalt al sinds begin juni. Gas wel weer opgelopen maar niet zo hoog als het was. Eten wel duur. Dus maar op de kleintjes letten, en hopen op beter.
Jij bent de enige die het hier heeft over olie hoor ;) De energieprijzen stijgen. Kosten voor brandstof ook. Dat dat helemaal los staat van de olieprijs was al lang duidelijk aangezien de olieprijs even hoog als toen de benzine nog 1,80 kostte.
Hoop is uitgestelde teleurstelling ...
goed voor de hypotheek, die inflatie
Alleen als je inkomen stijgt...
Zeker waar. Je kunt beter geen eigen geld in je huis stoppen en dat elders laten renderen als je nog geprofiteerd hebt van de lage rente. Perfide spelletje.
Financieel nieuws en Nederlanders. Goed voor een emotionele stuiptrekking bij de oudjes. Verder verandert er niets.
Als ik zie wat mijn vrouw allemaal koopt is bij ons de koopkracht nog precies hetzelfde als altijd...
Ruttes inflatie, Kaag prijzen, bedankt vvd66. Gaan ze jankballen over de wereld economie en bladiebla, maar dat is nu net jullie werk, om ons daar zo goed mogelijk door heen te loodsen. Als kleine relatief sterke economie zou dat makkelijk moeten kunnen. Maar nee.
Alsof er in de rest van de wereld geen hoge inflatie is.
@* Il Principe * | 04-08-22 | 11:15: En dat is nu precies wat een kleine economie met een giga voedselvoorraad en een giga gasbel zou moeten kunnen handlen door verstandig beleid.
Zei ik beleid? Ah, daar gaat het fout.
@* Il Principe * | 04-08-22 | 11:15: Exact. Ik word hier zo moe van. Dat ongefundeerde Rutte gebash. 10% inflatie in de VS, wereldwijde inflatie, maar nee het is de schuld van Rutte. En dan zijn er nog mensen die voor een bindend referendum zijn. God beware ons. Als ik één ding geleerd heb de afgelopen drie jaar dan is het dat we omringd worden door een oceaan van stompzinnigheid.
@Bigi Bana Boy | 04-08-22 | 11:18:
Rutte presenteerde economische successen altijd alsof het een VVD verdienste was.
@Nuchternederland | 04-08-22 | 11:17:
Hoe dan? Die 'giga voedselvoorraad' die we maken, heeft last van veel hogere inkoopprijzen van oa gas, kunstmest, soja, enz. Jaren geleden hebben we het ontginnen van het gas voor een groot deel uitbesteed aan bedrijven zoals Shell die er nu met de gigawinsten vandoor gaan. Met wat voor beleid had in NL de inflatie kunnen tegen gaan?
@ChatBot | 04-08-22 | 11:21: Nederland is inderdaad volledig verbonden met de wereldeconomie. Beleid van welk kabinet dan ook heeft maar een marginale invloed op onze economie.
@Bigi Bana Boy | 04-08-22 | 11:18: als morgen een komeet inslaat is dat ook de schuld van Rutte en Kaag. Hadden ze maar een komeetschild moeten bouwen met de aardgasbaten.
@Bigi Bana Boy | 04-08-22 | 11:18: in Den Haag bedoel je, of wacht, Brussel? Globalisten aan de knoppen, overal. Dit is wat we krijgen, stupiditeit inderdaad. Een hele grote oceaan. Vol plastic afval en met containerschepen die je plastic meuk aanslepen voor je consumptie zodat jij je lekker groen kan voelen en de hebzucht van de boven ons gestelden gevoed kan worden. Gaaf.
@P-unit | 04-08-22 | 11:34: We wilden toch allemaal zo graag ‘rechts en liberaal’ zijn? Welnu, hier is de rekening van drie decennia waanideeën.
@Bigi Bana Boy | 04-08-22 | 11:37: waren we dat maar. De sell out van de laatste decennia heeft daar niks mee te maken. Het is cynisch en hebzuchtig. En wat links genoemd wordt heeft daar net zo goed schuld aan als wat jij rechts vind. Helaas zitten ‘we’ nu dus met dit zooitje opgescheept maar dat vind jij dus wel prima.
Er komen nieuwe verkiezingen.
Glas plas was....
WEF
Het gaat de slechte kant op sinds mijn geboorte...
Nederland bananenland is compleet beetje zoals Zimbabwe, oh nee wacht Europese Unie Bananen Unie de hele euro is natuurlijk een flop. Maar dat wisten we al bij Zalm. Nog zo'n lachende vvd'er.
Zimbabwe heeft haar boeren wat jaren geleden ook het land uit gejaagd. En ze nu toch hard nodig heeft.
@2voor12 | 04-08-22 | 11:11: De blanke boeren. Waarna de lokale bevolking zonder enige kennis of kunde een boerenbedrijf moest runnen. En dat is een overweldigend succes geweest.
@BansFrakker | 04-08-22 | 11:30: hier gebeurd toch hetzelfde, omvolking is gaande, zo veel mogelijk domme mensen importeren zodat de burgers uiteindelijk minder kritisch zijn.
Het rijke Westen is terecht gekomen in de herfst van zijn bestaan.
Op naar de winter van ongenoegen
Winter is comming.
The great fall
L'histoire se répète.
Sir John Glubb schreef daar een aardig stuk over: the fate of empires.
We zitten inderdaad in de nadagen van onze welvaart.
Goed gezien Leptob.
Ziet er niet best uit, dus er zullen wel krachtige maatregelen genomen worden zoals het aanpassen van de definitie of het inflatiemandje.
Hoho, niet zo snel, eerst een adviserende commissie laten samenstellen door een agile taskforce.
Die taskforce kan begin december al samenkomen voor de eerste oriënterende gesprekken.
Ik ga straks één keer CO2-budget kopen van iemand die het geld hard nodig heeft.
Één keer maar want het is voor mijn enkele reis emigratie uit de EU.
Join the club. Elke dag check ik of m'n visum al klaar ligt.
@Boterhoofd | 04-08-22 | 11:11:
En waar gaat de reis heen als ik vragen mag?
En waar is uw gedroomde Arcadië dan, waar het allemaal zoveel beter geregeld is dan hier? Want daar wil ik dan ook wel naar toe.
@* Il Principe * | 04-08-22 | 11:13: Zuid-Afrika.
Ah u wilt graag een doelwit zijn op uw blanke boerderij?
@dasechtgeenstijl | 04-08-22 | 11:33:
Niet overdrijven, je kunt daar veilig wonen in 'gated communities'. Soort van openluchtgevangenis voor mensen met geld.
Het aantal zuidafrikaanders/ boer'n dat deze kant op komt zegt genoeg over de situatie daar. Of u moet van kleur zijn.. welkom in het nieuwe Zimbabwe.
Zat even te denken hoe je die CO2 social credits krijgt. Bij geboorte? De moeder bij 24 weken? Op naam van ouders of kind?
Kan ik een folder neerleggen bij het Maxima kinderziekenhuis en bij abortusklinieken om de social credits over te kopen van kindjes die het niet hebben gehaald of vervallen die credits aan de staat?
Die credits vervallen automatisch aan de staat. Als burger mag je geen voordeeltjes meer hebben.
Ik zou hier niet zo 123 opkomen. Wel erg sluw zo. Doe voor de lol even een test of u psychopaat bent.
@Ing. eslapen | 04-08-22 | 11:15: Als burger mag je niks meer hebben, alles is van de staat. De staat weet wat goed is voor U. Lang leve het communisme in Nederland!
Bij geboorte, maar na overlijden niet overdraagbaar. Dan vervallen ze naar de Staat. Scheelt als je weet dat je ongeneeslijk ziek bent, dan kan je t nog snel even opmaken of verkopen aan Barbera.
Ik mag aannemen dat het krijgen van een kind een grote hap uit je CO2 budget neemt.
@BansFrakker | 04-08-22 | 11:28: Eerder de EUSSR...
@sjef-van-iekel | 04-08-22 | 11:17: lol.
Zit gewoon een beetje vrij te associeren met onderwerpen die hier afgelopen dagen aan bod zijn gekomen.(abortus, Jezus leeft folderaars.)
Zonder coke of MDMA. !1
Dan maar een krantenwijkie erbij nemen.
Postbode worden, is een vaste baan tegenwoordig. Als je rond kan komen van 500 euro in de maand.
@2voor12 | 04-08-22 | 11:09:
Stelletje boeven zijn het...!!
@2voor12 | 04-08-22 | 11:09: Hij bedoelt het waarschijnlijk op de Bernhard Junior manier, even een hele krantenwijk kopen en dan verhuren.
Ik heb nog ergens een bankbiljet liggen van 10.000.000 Mark.
Ben benieuwd wanneer we soortgelijke eurobiljetten krijgen.
Toepasselijke naam, de "Mark".
Interessant dat het CBS er weer een politieke agenda aan koppelt. De huren zijn de schuld van de inflatie. Foute verhuurders dus! De huurprijsstijging was echter 3 procent. Dit was wettelijk gemaximeerd (namelijk de inflatie van vorig jaar + 1%). Dit trekt de algehele inflatie dus juist omlaag (wordt namelijk afgezet tegen energie en voedsel à 12,3%). We worden, wederom, gehersenspoeld door onze overheid..
Volgend jaar 10% huurverhoging, inflatie gaat dan ook weer omhoog.
Minder boeren en meer uitkeringszoekers zal inflatie verlagen.
Zucht... altijd nadat de vakantieperiode voorbij is en het vakantiegeld op is dan begint de ellende pas....
Volgend jaar 3% bruto inflatiecorrectie, ik kom er wel bovenop!
Je kunt al dat negatieve nieuws ook negeren. Je voelt t financiële nadeel wel maar je humeur lijdt er minder onder
Net als een kras op de auto, gewoon negeren in plaats van 5 dagen de vlag halfstok.
Als je over inflatie praat komt er meer inflatie. De verslagenheid van consumenten daar wordt goed op ingespeeld door de commercie.
Koopkracht zit in bier....
Precies. Water, koolhydraten en alcohol.
REAGEER OOK