achtergrond

Geenstijl

DEMONSTRATIELIVEBLOG - Boeren nog boos, milieugekkies gaan ook snelwegen blokkeren

Ja joh, dat kan er ook nog wel bij

Dag vijftien van de boerenprotesten en we hebben plots nieuwe deelnemers op het strijdtoneel: Extinction Rebellion. De klimaatdrammers willen kijken of ze net zoveel vrijheid krijgen om snelwegen te blokkeren als de boeren en hebben hun zinnen gezet op de A12 deze middag. Laat het maar aan de ongewassen deugneuzen over om iedere situatie op zichzelf te betrekken en deze kans aan te grijpen om het verkeer te blokkeren in de strijd voor een onderwerp dat al met stip boven aan het prioriteitenlijstje van dit kabinet prijkt. Niet dat de boeren door deze geplande actie een dagje vrij nemen, want ondanks de getrokken politiewapens en gerichte schoten van gisteren zijn de eerste acties vandaag alweer van start. In Drachten blokkeren trekkers een distributiecentrum van supermarkt Aldi en ook Groningen Airport Eelde ligt vandaag in het vizier waar boeren zich verzamelen voor een protest en het mogelijk blokkeren van de aankomst- en vertrekhal. Een opvallende timing, gezien er vandaag geen passagiersvluchten op de luchthaven landen of vertrekken. Ver weg van de demonstraties gooit een groep van zo'n 2.500 boeren het over een andere boeg en proberen ze het kabinetsbeleid te beïnvloeden door zelf een tienstappenplan te presenteren. Nu al benieuwd naar wat de agrariërs vandaag nog meer voor ons in petto hebben. Later meer.
UPDATE 11:30: Geen Kamermeerderheid voor spoeddebat over de politiekogels van gisteravond.
UPDATE 13:00: Daar zitten de klimaatkinderen dan op de A12.
UPDATE 13:40: Zo'n dertig demonstranten aangehouden op de A12. 
UPDATE: 13:46: Terug naar de boeren. FDF-voorzitter Mark den Oever roept op om naar Leeuwarden te gaan om vrijlating van boer Jouke te eisen. Dat is de 16-jarige jongen die in de beschoten trekker zat. 
UPDATE 15:55: Steeds meer trekkers stromen Leeuwarden binnen. Drukte bij het politiebureau en het provinciehuis.
UPDATE 16:05: OM verklaart: De 16-jarige jongen, 34-jarige man en een 46-jarige man zijn gisteren aangehouden voor een poging doodslag. "Het onderzoek naar de gang van zaken loopt."
UPDATE 16:10: Fikkende hooibalen en afvalcontainers voor Jouke. 
UPDATE 21:15: De drie boeren zijn weer vrijgelaten. Onderzoek gaat door.

Sleep die auto gewoon weg

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.