achtergrond

Geenstijl

Motie tegen vaxplicht-boetes en/of gevangenis voor ongevaccineerden VERWORPEN (door JA21?)

Opmerkelijk, maar niet echt

Een vorige motie over het uitsluiten van een vaccinatieplicht was immers ook al verworpen, Mark sluit het niet meer uit en Hugo legt zich "niet neer bij je recht, je vrijheid om nee te zeggen" omdat "dat recht, die vrijheid, kan nooit belangrijker zijn dan het recht van een ander om niet ziek te worden". En boetes na verzuim na vaccinatieoproep, en eventueel een gevangenisstraf na het niet kunnen of willen betalen van die boetes zijn - los van fysieke dwang - de enige rechtsmiddelen om een vaccinatieplicht mee af te dwingen. 

(Dat leek heel lang immers ook de Oostenrijkse methode te worden. Echter, op 9 december verscheen de Oostenrijkse conceptwet online, die zeer waarschijnlijk na 10 januari aangenomen wordt. In die conceptwet staat tweemaal expliciet dat het niet betalen van de driemaandelijkse boetes van 3600 euro niet tot een gevangenisstraf zal leiden: "Eine Umwandlung der Geldstrafe in eine Freiheitsstrafe findet auch im Falle der Uneinbringlichkeit nicht statt.". Vertaald staat daar in het West-Duits: "Het omzetten van de geldboete naar een gevangenisstraf vindt ook in het geval van oninbaarheid niet plaats.")

De partijen die de motie Van Houwelingen wel steunden zijn SP, BIJ1, DENK, PvdD, SGP, BBB, PVV, FvD en Van Haga (48 zetels, stemming hier vanaf 11:00). 

Misschien was het technisch gezien niet handig van Pepijn om zowel boetes en gevangenisstraffen in dezelfde motie te zetten, maar toch gaat de GroenLinks-weerlegging over "wappermoties" ditmaal niet op. Naar de letter gaat de motie inderdaad over beleid "dat niet op tafel ligt" is. Maar impliciet, in geest, ligt de vaccinatieplicht natuurlijk wel degelijk al lang en breed op tafel.

Dan een vraag: @JA21 en ChristenUnie steunden op 2 december nog de motie voor het "uitsluiten van een vaccinatieplicht". Waarom steunen ze nu dan niet de motie tegen de enige rechtsmiddelen waar een vaccinatieplicht mee afgedwongen kan worden? Zijn ze wel tegen gevangenisstraf maar niet tegen boetes? Of wel tegen boetes maar niet tegen gevangenisstraf? Of zijn ze niet meer tegen de vaccinatieplicht?

UPDATE - Nicki: "Hier is wat fout gegaan. Laat het duidelijk zijn, wij zijn tegen vaccinatiedrang én dwang, direct of indirect." En senator Bel maakt zich er iets te makkelijk vanaf met de GroenLinks-lijn dat het een "Onzinpaniekpeeuwmotie voor de bühne" is. Een plicht ligt namelijk wel degelijk op tafel en boetes en gevangenisstraf zijn de enige rechtsmiddelen om dit af te dwingen.

Maar wat is het nou? Ging er wat "fout" en had de fractie eigenlijk voor de motie moeten stemmen? Of is het een "onzinpaniekmotie" waar terecht tegen gestemd is?

Het speelveld, met een opmerkelijke rol voor JA21

Het speelveld, met een opmerkelijke rol voor JA21

Inmiddels dus wel. (En EU-oproep Ursula was 1 dec, aankondiging Duitsland 2 dec)

Inmiddels dus wel. (En EU-oproep Ursula was 1 dec, aankondiging Duitsland 2 dec)

De motie in kwestie

De motie in kwestie

In Brussen doet JA21's Rob Roos wel gewoon normaal en z'n werk

Extra maatregelen bovenop de extra maatregelen

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.