achtergrond

Geenstijl

Oostenrijk: "vaccinatie-verzuim leidt tot oneindige stapelboetes van €2000 euro en max 1 jaar gevangenis op eigen (!) kosten"

Okay ja even een update uit Nation Zero

Video: er waren dit weekend volgens de New York Times "meer dan 40.000" mensen op de been tegen het nieuwe vaccinatiebeleid

Eerst leek de boete voor vaccinatieverzuim dus 3600 euro te zijn, vervolgens 7200 euro, maar inmiddels lijkt de escalatieladder weer wat verder betreden. Gister lazen we bij Exxpress ("Für Selberdenker" lol, wiki) het volgende over de conceptwet die vandaag aan het Oostenrijkse parlement voorgelegd wordt en vanaf januari in moet gaan:

1- De boete voor vaccinatieverzuim bedraagt 'slechts' 2000 euro. Echter, "elke overtreding wordt opnieuw bestraft met 2000 euro", ook als deze op dezelfde dag plaatsvinden. Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk wat er met "overtreding" bedoeld wordt. Mogelijk is het drieledig: 1) verzuim na vaccinatieoproep. 2) Elke keer dat je de staande lockdown voor ongevaccineerden overtreedt. 3) Zoals de onderstaande Oostenrijker Alexander Tschugguel onderstaand suggereert: "if you're not vaccinated you can get fined 2000 euro, each time you're caught unvaccinated". Dat laatste lijkt erop neer te komen dat de politie je ook gewoon in de buitenlucht kan beboeten terwijl je ongevaccineerd een toegestane woon-werkreis maakt of de benen strekt. Al lijkt Alexander Tschugguel dit zelf ook nog niet zeker te weten.

2- Als je de boete(s) niet betaalt volgt er een gevangenisstraf, waarvan de lengte afhankelijk lijkt van het aantal openstaande boetes. "Waar in eerste instantie een gevangenisstraf van maximaal vier weken mogelijk is, is het kabinet voornemens de maximale duur te verlengen tot een jaar", aldus Exxpress. 

Maar, wat vervolgens écht uitzonderlijk lijkt, is dat deze gevangenisstraf volledig op kosten van de ongevaccineerde komt te staan. "In tegenstelling tot andere gedetineerden betaalt de staatskas niet, maar moet de betrokkene zelf de kosten dragen. De dader moet dus ook betalen voor zijn eten en zijn cel." Een jaar lang betalen voor eten, een cel (en het gevangenispersoneel?). Dat komt neer op financiële ruïnering bestraffen met nog meer financiële ruïnering. Worden ongevaccineerden daar defacto rechteloos?

En dat terwijl Portugal, dat per 1 oktober 98% van iedereen boven de 12 volledig (!) gevaccineerd had,  op 1 december ook gewoon weer een noodtoestand af moest kondigen. Maar goed hè, schort vooral de grondwet op en ontwricht daarmee je gehele cultuur tot niemand het land nog herkent.

Update: Kronen Zeitung (wiki) meldt dat maximale boete 3600 euro is, maar bevestigt de gevangenisstraffen.

noodkreet

Maar tegen wie?

Maar tegen wie?

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Ursula - vaccinatieplicht - Von der Leyen: "omicron in januari dominant, we hebben genoeg vaccins"

Ja zeg hadden we net de ene onder controle gooit een nieuwe roet in het eten soms denk je dat het nooit ophoudt!

@Spartacus | 16-12-21 | 21:01 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.