Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Essay - Een vaccinatieplicht leidt tot een filosofisch vacuüm waar Europa niet van zal herstellen, terwijl effectiviteit onduidelijk is

Dit is een eenrichtingsweg

Oostenrijk heeft hem al. Duitsland ook. EU-chef Von der Leyen zei gisteren dat er EU-brede vaccinatieplicht overwogen moet worden en dat de EU een leidend rol in dat gesprek moet spelen. Van Houwelingens motie voor het uitsluiten van een vaccinatieplicht is vandaag verworpen en Rutte zei afgelopen vrijdag over een coronavaccinatieplicht voor de gehele Nederlandse bevolking: "Nee, dit is niet het moment, maar je kunt ook niks uitsluiten. Maar dit is niet het moment.

De snelheid waarmee de doelpalen worden verschoven is bevreemdend. Het is niet zo, maar 2G voelt inmiddels als een heel gematigde maatregel. Actieve staatsdwang tot een vaccinatie die zo’n 11% van de bevolking gewoon niet wil, komt gevoelsmatig niet eens in de buurt van ‘simpelweg’ niet welkom zijn in geselecteerde niet-essentiële gelegenheden.

Vooropgesteld: Pfizer-vaccins beschermen ook zonder booster erg goed tegen ziekenhuisopname en de dood. Zonder booster na zes maanden vervalt de bescherming tegen besmetting wel van zo’n 88% naar 47% en daarna blijft het dalen. Gelukkig lijken boosters de bescherming tegen besmetting vervolgens juist weer wel te herstellen (draadje). 

Ook zijn de vaccins statistisch gezien veilig. Lareb meldt 166.794 "binnengekomen en door deskundigen bekeken" bijwerkingen op ongeveer 24,2 miljoen gezette vaccins, al is er bij dit vaccin natuurlijk wel gewoon een meldingshype. Ook zijn er hier en daar topatleten die vertellen dan hun carrières ten einde zijn door ernstige hartklachten na het Pfizer-vaccin, zoals bijvoorbeeld de professioneel mountain biker Kyle Warner of recordhoudend free diver Florian Dagoury.

Is een vaccinatieplicht de culturele ontwrichting waard, als de effectiviteit helemaal niet duidelijk is?
Op moment van schrijven is 88,7% van alle 18-plussers eenmaal gevaccineerd en 85,2% volledig. Van iedereen boven de 12 is 86,9% eenmaal gevaccineerd en 83,4% volledig gevaccineerd.

Er liggen met de bovenstaande vaccinatiegraad nu “ruim 1000” meer mensen met corona in het ziekenhuis dan een jaar geleden toen de vaccinatieraad 0% was - zuster Sanne kreeg op 5 januari 2021 ’s lands eerste prik.

Tijdens de eerste twee weken van november lagen er volgens het RIVM 2134 met corona in het ziekenhuis - van hen was 51% ongevaccineerd. En er lagen 331 mensen op de ic, van hen was 68% ongevaccineerd. Ongevaccineerden zijn in verhouding dus nog steeds zwaar oververtegenwoordigd in de ziekenhuizen. 

Bovendien zijn de volledig gevaccineerde patiënten in het ziekenhuis voornamelijk ouder dan 70 jaar. Van alle 3108 volledig gevaccineerde patiënten die tussen 11 juli en 14 november in het ziekenhuis opgenomen werden was 69,4% (2156) boven de 70 jaar oud - zie tabel 3 uit RIVM-document hier.

Maar dan de hamvraag: is de crisis bij een vaccinatiegraad van 100% bezworen? Dat weet dus niemand.

The curious case of Portugal
In Portugal was voor 1 oktober al 98% van iedereen boven de 12 jaar oud volledig (!) gevaccineerd. Toch kondigde Portugal vorige week donderdag per 1 december een nieuwe noodtoestand af.

On Thursday, the cabinet meeting decided to adopt new measures to control the pandemic following an increase in the number of new COVID-19 cases. In a press conference, Costa said the worsening situation had led to increased hospitalisations and deaths. The time has come to adopt “new measures” that involve citizens, families, businesses and all public sector entities, noting that mainland Portugal will return to a state of emergency for the second time this year on 1 December.” 

Wel moet opgemerkt worden dat het dodental er nu veel lager is dan tijdens vorige januari en het aantal besmettingen ook veel lager ligt dan in West-Europa. Portugal is van plan een kwart van de bevolking voor eind januari te boosteren.

Een vaccinatieplicht leidt tot een filosofisch vacuüm waar Europa niet van zal herstellen
Kortom, mogelijk maakt een nagenoeg volledige vaccinatiegraad dus niet zo zalig als verkondigd en gehoopt wordt. Zou er bovenop een gedwongen vaccinatie dus ook nog eens gedwongen om de zes maanden ge-boosterd moeten worden. Volgens Pfizer en Moderna is er straks mogelijk ook nog eens en apart vaccin tegen omicron nodig. En zelfs van dit alles weet niemand zeker of het zal werken.

Dus nogmaals, is de schending van het grondrecht op lichamelijke integriteit middels een vaccinatieplicht afgedwongen per boetes of fysieke dwang, de culturele ontwrichting waard als niemand weet of het de crisis bezweert?

Maar er dient zich eigenlijk een nog belangrijker thema aan, en dat zijn de filosofische-, identiteits-, en misschien zelfs spirituele implicaties van een vaccinatieplicht voor de Europese psyche. 

Europa is geen militaire supermacht. Het is ook geen economische supermacht. Naar eigen zeggen - en vooralsnog bij benadering terecht - is het vooral een “morele supermacht” die leunt op “soft power”. De EU heeft spreekrecht vanwege haar morele statuur en respect voor mensenrechten, waardoor haar leden zichzelf met recht nog altijd “het vrije Westen” kunnen noemen. 

De vraag is wat er filosofisch en qua identiteit van Europa overblijft als we ook dat niet meer met droge ogen over onszelf kunnen beweren. Als we ook al niet meer vrij zijn, wat zijn we dan nog wel?

Als Europa daadwerkelijk een vaccinatieplicht invoert en afdwingt komt de Europese psyche in een vacuüm terecht, waarin het door het loslaten van de laatste eigenheid, nog ontvankelijker wordt voor de technocratisch-totalitaire verleidingen van het Chinese model.

Wij hebben het natuurlijk ook allemaal niet in pacht. Maar het voelt wel echt alsof er met een vaccinatieplicht iets fundamenteels onomkeerbaar overboord gezet wordt. Voorstanders en beleidsmakers - en dat zijn dezelfde mensen - lijken hier geen oog voor te hebben. Of ze zien het wel degelijk, maar dan staat de ontwikkeling ze eigenlijk gewoon wel aan.

Reaguursels

Inloggen

Een vaccinatie geweer, een sluipschutter met een lijst ongevaccineerde, dat is alles wat er nodig is.

Tapioca pudding | 03-12-21 | 13:51 | 1

Doe dan maar zonder vizier, zodat je alleen bmi >25 kunt raken.

echtepleb | 03-12-21 | 14:58

Afgelopen woensdag positief getest. Dus als 47-jarige niet gevaccineerde met een gezellig buikje ben ik meteen m’n uitvaart maar gaan regelen. Voor de zekerheid m’n vitamine D dosis verdubbeld en elke dag een pilletje resveratrol geslikt. Wat schetst mijn verbazing: ik ligt niet op de IC en voel me na 1,5 dag moe / hoofdpijn / gloeien eigenlijk alweer prima. En nee, ik draag geen blauwe maillot met rode onderbroek erover.

Toede_Le_Dokie | 03-12-21 | 10:27 | 3

Dat is ook het normale ziektebeeld bij 'jongeren' zonder vaccinatie wat terrecht als 'griepje' wordt ervaren. En ja, er worden ook mensen goed ziek en die groep is met een vaccinatie mogelijk beter af, omdat dat dat de kans op een zwaar verloop reduceert. Moet daarom iedereen een vaccinatie? Mogelijk 2x jaar opnieuw, omdat de vaccinatie 4-8 maanden werkt? Dat moet iedereen voor zich uitmaken. Het wel of niet nemen van een vaccinatie maakt je nog geen wappie of extremist. Een tweedeling in de maatschappij veroorzaken en haatzaaien tegen mensen die niet kiezen voor een vaccinatie is daarentegen wel een vorm van extremise.

PisFinger | 03-12-21 | 12:06
-weggejorist-
Hojo24 | 03-12-21 | 12:30

@Hojo24 | 03-12-21 | 12:30: ongelooflijk dat je hier nog zulke onzin durft verkopen. Er scheelt werkelijk iets in die bovenkamer.

kokenrel | 03-12-21 | 17:11

We hebben alweer bewezen een bananenrepubliek te zijn. Achterlopen is ook een kunst. Captain Afterwards zou hier zich goed thuisvoelen.

Rest In Privacy | 03-12-21 | 10:17

Goed geschreven stuk, @spartacus.
Wellicht moeten we ook de conclusie trekken dat China het Westen heeft verslagen.

Eppo | 03-12-21 | 10:12 | 1

En niet ons door ons fantastisch uitgeruste leger te verslaan. Maar gewoon onze debiele leiders aanspreken en overtuigen dat de China way de beste is.

Libertarianism | 03-12-21 | 11:20

Als het gaat om de zorg en het tekort aan personeel; jaren lang mensen eruit geschopt en weggestuurd om in de zorg te bezuinigen. Ik werk voor een zorginstelling waar ouderen wonen. Daar draaien locaties met 160-230 mensen een nachtdienst met 5-6 verpleegkundigen. Als ze extra mensen nodig hebben dan bellen ze een uitzendbureau die pas over een maand mensen beschikbaar heeft. Code zwart hebben we het over? Die dames en heren maken al keuzes over het welzijn van mensen. Dat is niet nieuw. En ook zeker niet corona gerelateerd. Het wordt corona gerelateerd gemaakt, omdat het nu eens WEL de voorpagina haalt. Maar jaren heeft niemand (ook u en ik niet) er aandacht voor gehad. Het is te laat. Regeringen grijpen naar draconische maatregelen, wat nog maar eens het morele failliet tekent. Onder Rutte hebben we de nodige 'affaires' gehad. En dezelfde poppetjes mogen de dienst uit maken. Helaas is niet alleen onze politiek moreel failliet, maar ook u; de burger. De meerderheid blijft hetzelfde stemgedrag vertonen. Al probeert een kleine minderheid de hoop te vestigen op nieuwe partijen. Zie daar de versplintering. Ik zie 2 keuzes; er komt een beweging die groot genoeg is om opnieuw fatsoen en ethiek in het politieke systeem te blazen óf we glijden af naar China 2.0. Zeg het maar.

Libertarianism | 03-12-21 | 10:10

Ik ben niet voor vaccinatieplicht wel voor het weigeren van zorg aan niet gevaccineerden die COVID oplopen en nee ik wens het niemand toe.

bijna_raak | 03-12-21 | 10:01 | 3

Dan moet je ook consequent zijn: geen zorg voor iedereen met een bmi boven de 25, geen zorg voor rokers, geen zorg voor drugsgebruikers, enzovoorts.

Franker | 03-12-21 | 10:51

Echt? Jij wilt dat er een moraal politie komt? Die gaat controleren hoeveel alcohol en vet u in uw lijf propt? Om te zwijgen over uw recreatieve drugs gebruik? En als u norm overschrijdend bezig bent dat u dan "af" bent? Voor u het weet ziet u verplicht aan de tofu burgers met een krop sla. Vrolijk leven gewenst.

Libertarianism | 03-12-21 | 11:19

Je had ook 'helemaal_ernaast' kunnen heten.

ivanhoe bergs | 03-12-21 | 12:48

Ben nu op een punt gekomen dat alleen als de politie mij in de boeien slaat en mij afvoert naar de GGD om een prik te laten zetten, lukt het ze. Tot dan: bekijkt het maar.

loser | 03-12-21 | 09:41 | 1

Dat lossen ze gewoon op door je geld af te pakken.

Sjompie | 03-12-21 | 09:58

Heb het niet beter kunnen verwoorden. Nooit gedacht dat ik in China 2.0 zou komen te wonen. En dan noemen ze mij een wappie.

loser | 03-12-21 | 09:35

Ik zeg het vaker: ‘Machtsdronken politici haten het volk’

Goed-hardt | 03-12-21 | 08:58

Verplichte verminking door de overheid. De mutilatieplicht.

intrigant | 03-12-21 | 08:48
-weggejorist-
echtepleb | 03-12-21 | 08:40 | 1

Ik ervaar het vrije westen allang niet meer als vrij. Op je werk moet je op je tenen lopen om niet iets te zeggen wat als niet-divers of niet-inclusief gezien kan worden. De publieke ruimte is overgenomen door migranten en in de media word ik als witte man weggezet en worden mijn mening en zorgen weggelachen. Dat is mijns inziens juist het gevolg van een doorgeschoten focus op 'mensenrechten' (alleen dan niet die van mij). Hoe eerder er een einde aan die 'filofosie' komt, hoe beter. Daar hoeft niet automatisch een Chinees model uit te volgen, dat is het andere uiterste en daarmee een valse tegenstelling.

Xukje | 03-12-21 | 08:39 | 2

Mee eens. Maakbaarheid, social engineering. Het hoeft inderdaad geen Chinees model te zijn om toch een gedrocht te zijn. De waan van de dag zal dicteren wat het systeem doet. Situaties zoals met de toeslagenaffaire zullen vaker voorkomen.
Met de aanstaande vaccinatieplicht en controle voor toegang in het vooruitzicht heb je straks geen toegang tot winkels omdat je niet tijdig hebt kunnen laten vaccineren. Niet omdat je het niet wilde, maar omdat er situatie was waardoor het even niet kon. Het systeem voorziet daarin niet et voila uitgesloten.
Met een druk op de knop kun je straks handhaven op wat je maar wil. En juíst omdat die mogelijkheden nieuw zijn is het waarschijnlijk dat er enorm veel fouten , met echte consequenties, zullen worden gemaakt.

ratelaar | 03-12-21 | 08:55

Goed verhaal hier van Franse presidentskandidaat Eric Zenmour: www.youtube.com/watch?v=QJ5lw4VeKpo

Alles is doorgeschoten in het Westen. Individualisering, schuldgevoel over het verleden, "weg met ons" mentaliteit, globalisering, feminisme, materialisme en consumptie, demoralisatie... Binnen 2-3 jaar is de hele Westerse wereld bezeten geraakt van Marxistische critical social justice ideologie. Ja dat heeft natuurlijk een paar decennia gebroeid in de universiteiten en de long march through the institutions van de linkse intellectuelen en activisten. Conservatieven en liberalen hebben zitten slapen, hebben niets verdedigd wat verdedigd moest worden, nooit een grens getrokken, lekker in slaap gewiegd met dat "the end of history" sprookje.

snakedogman | 03-12-21 | 12:43

Mijn probleem met de vaccinatiedwang is dat als dit erdoor wordt gedrukt ... en dat gebeurt... dat je kunt wachten op het volgende gebeuren dat er door gedrukt gaat worden . Dat beangstigt me, mede gezien de QR code megafaal ; de code die enkel en alleen aangeeft dat he geprikt bent ,maar die gepromoot wordt als vrijwaring voor besmetting. De EU is een gedrocht en alleen goed voor multinationals de banken en de elite .

Koning BongoBongo | 03-12-21 | 08:13

Waren de europese leiders maar zo intelligent. Misschien zijn ze het wel, maar idealen werken zolang je ze kunt veroorloven

3Xniks | 03-12-21 | 08:06

Europa heeft kernwapens en samen een van de hoogste defensiebudgetten ter wereld. Het is de derde economie. Het is prima superpower en dat is eigenlijk best goed.

konjodebonjo | 03-12-21 | 07:52 | 3

Prima ,maar Jan met de Pet gaat er zo'n beetje wekelijks financieel op achteruit . De pensionado's staan al jaren op -12% .Dus je algemene termen hebben we niet veel aan ,temeer de polarisatie door vreemde culturen ook nog eens een flinke duit in het zakje doet . Voeg daar de falende EU nog eens toe.....

Koning BongoBongo | 03-12-21 | 08:17

Alleen een daadkracht van likemevesje. Overigens snap ik niet wat dat met een pandemie te maken heeft. Wil je het virus nuken?

antfukker | 03-12-21 | 08:21

Leuk zo'n superpower. Maar niet in staat of blind voor de noden van de armen. Leuk als Rutte roept dat Nederland een rijk land is. Maar zolang er 1 voedselbank bestaat waar mensen van afhankelijk zijn, dan vraag ik mij af wat je bedoelt met een rijk land. En sinds wanneer is het hebben van kernwapens een goed iets maar kernenergie inzetten tegen opwarming van de aarde een slecht ding ?

loser | 03-12-21 | 09:28

Ursula von der Leyen
President van de EU comissie
Getrouwd met Heiko von der Leyen
lid van het nobele huis von der Leyen
De aristocraten zijn terug en ze willen hun lijfeigene weer terug

niemand specifiek | 03-12-21 | 06:17 | 6

Lijfeigenen? Haar voorvaderen behoorden tot de grootste slavenhouders van de VS. Dat mag haar uiteraard niet (helemaal nooit dus) worden verweten, maar er is wel een kans dat zo'n slavenhoudersmentaliteit erfelijk is.

CiTy3 | 03-12-21 | 08:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Vannacht heeft een paar uur een bericht op internet gestaan dat in het UMCG al code zwart toegepast wordt, maar nu is het weer weggehaald. Mag vast niet van Hugo, die roept dat we makkelijk naar 1500 IC bedden kunnen. Ja, de bedden zijn er wel maar de handjes aan die bedden niet. Per 1 december stonden er in het BIG register in totaal 381.070 artsen en verpleegkundigen vermeld. Geef die allemaal eens 1000 euro erbij, per maand. Op jaarbasis is dat 4,57 miljard. Lijkt me een koopje. Deze regering gooit wel 5 miljard over de balk zonder naar de bonnetjes te vragen.

quigg | 03-12-21 | 04:00 | 6

Als je alleen de verpleegkundigen die met Corona te maken hebben wat geld erbij geeft, dan valt het vast wel mee..

antfukker | 03-12-21 | 08:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Als dit wordt doorgezet, einde EU. PL, SK, BG, RO, CZ, gaan hier nooit mee akkoord. Toch nog nog goed nieuws. Burn it, we did not want it, you created it, eat it.

Masturwasbeert | 03-12-21 | 03:15 | 2

Ik zie ook de bordjes met ‘Nexit’ erop nog wel door de Nederlandse steden gaan. Maar eens.. die landen gaan niet zonder slag of stoot om. Tenzij, tenzij…. ‘ze’ met nog iets groters dan Corona gaan komen. We zitten al een tijdje in het overtreffen van de ene crisis op de andere, ik verwacht het gewoon.

HebjeHemweer | 03-12-21 | 04:07

Alsof met een plicht, die niet gehandhaafd wordt, als of dat je een dwangbuis een prik gaat krijgen, het leven van mensen zo onvrij maakt....
Dat ik bij mijn ouders moet wonen en geen huis meer kan kopen of huren, dát is onvrijheid.
Dat ik over een jaar 7% minder kan kopen van mijn salaris dan nu, dát is onvrijheid.
Dat energieprijzen zullen blijven stijgen, terwijl ik niet zonder energie kan. Dát is onvrijheid!
Dat ik geen kankerbehandeling meer krijg, terwijl ik die heel erg nodig heb. Dát is onvrijheid!
Doe wat aan de echte onvrijheden, voordat ik weer dat gezeik van mensen die een simpel onschuldig prikje niet willen halen moet aanhoren...

Het brein erachter | 03-12-21 | 01:52 | 3

Wat u doet heeft bagetaliseren.

ecobubble | 03-12-21 | 02:26

Nou prima, gaat u maar in de regen en de kou tegen al die onderdrukking demonstreren. Ik blijf wel in de warmte proberen nog wat te verdienen. Veel plezier van uw uitkering!
Het gaat mij niet om dat ik er heel erg voor ben. Maar dat ertegen zijn erger is.... Dat levert echt 0,0 op. Er zijn dringender zaken, dat is mijn punt.

Het brein erachter | 03-12-21 | 03:36

@Het brein erachter | 03-12-21 | 03:36: sorry brein… wordt wakker.. dit zal het begin zijn. Volgende stap is geen QR code als je je co2 mac gehaald heb, of een qr cose om internet op te mogen. Of kleiner moeten gaan wonen omdat je teveel m2 pp hebt, of verplicht een asielzoeker in huis nemen…

Het zou heel erg dom zijn om degene die de crisis veroorzaakt heeft te vertrouwen met een goede oplossing te komen

Als_je_me_nou | 03-12-21 | 07:33
-weggejorist-
#enpassant | 03-12-21 | 01:20 | 1

De moskeeën verbieden vaccinatie. Op events, met qr-privilege, zie ik zelden meer allochtone medelanders. Daarvoor voelde ik nog wel eens een micro-agressie opkomen als er gesist werd naar mijn meisje... nergens last meer van tegenwoordig. Ook stuur ik tegenwoordig mijn dochter naar een evenement in hartje Rotterdam... wel ff qr code laten zien, dan ben je veilig. Ik ben helemaal voor deze maatregelen. Nog ff en de allochtone medemensen vluchten terug naar vrij Afrika.. zijn onze ic's ook weer beschikbaar.. Wat zeiken we nou eigenlijk. Het is een geniaal plan

Ouwe Semelaar | 02-12-21 | 23:59 | 2

Die kant zie ik ook wel, maar het gaat niet stoppen bij verplichte vaccinatie.

HebjeHemweer | 03-12-21 | 04:18

Elk nadeel heb z'n voordeel.

snakedogman | 03-12-21 | 12:46

De bottomline kun je samenvatten in de volgende vraag: Is het verstandig om de overheid de macht te geven om zijn ingezetten onder dwang medicatie toe te kunnen dienen?
Er is dit jaar al een wet doorheen gerommeld die het mogelijk maakt om vrouwen met psychische problemen onder dwang anti conceptie toe te dienen.

Vroegah vonden we in het westen en toch vooral Nederland dat we moreel gezien ver boven de USSR stonden omdat wij politieke tegenstanders niet in gekkenhuizen lieten opsluiten en plat spoten met psychofarmaca.
Waar we nu op voorsorteren maakt van de USSR ineens een mild autoritair regime.

General McAuliffe | 02-12-21 | 23:56 | 3

Was hij van "Nuts"?

Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 23:57

Kortom macht en controle.

ceriel82 | 02-12-21 | 23:58

Niet met zomaar psychische problemen. Maar als je eerste 3 kinderen uit huis geplaatst moeten worden, omdat je gewoon de opvoeding niet aankan. Dan is het misschien beter dat je er niet nog 3 krijgt.
Dat is een heel zware beslissing. Niet licht te nemen. Maar in sommige gevallen gewoon echt het beste.
Verwar dingen niet met elkaar. Ondanks alles, is de overheid er misschien soms ook nog voor de mensen.

Het brein erachter | 03-12-21 | 01:58

Welkom in de totalitaire unie, mogelijk gemaakt door angst. Als regent van de Europesche Unie kan je nergens op worden afgerekend, de onder hun gestelden, de burgers worden echter op alles gevolgd en afgerekend. De burgers stonden erbij, keken ernaar, lieten zich bangmaken en accepteerden het. Jammer is dat ze er niet meer vanaf komen.

Portemonnee van de A | 02-12-21 | 23:40 | 1

Eens met dat iedereen erbij stond en ernaar keek maar er vanaf komen kan natuurlijk wel! Elke verkiezing weer. Uiteindelijk is een onhoudbaar systeem precies wat het is; een onhoudbaar systeem....

Het brein erachter | 03-12-21 | 03:40

(herstel)

hotmint | 02-12-21 | 23:20 | 3

In Portugal gaan de cijfers nu omhoog vanwege einde nazomer... nog even geduld.
In Afrika is er een lage vaccinatiegraad, desondanks lage cijfers, raarr.
Gedwongen prikken misschien pas als de lijken op straat liggen?
De Europese psyche(zie artikel) bestaat niet echt,toch?

ger1306 | 02-12-21 | 23:31

Klopt besmettingen omhoog maar in de ziekenhuizen liggen 916 patienten I.p.v. 3200 zoals vorig jaar December. Desalniettemin niet te vroeg juichen.

EmilioEsteves | 03-12-21 | 01:08

@Ger.. Timmerfrans die zichzelf als ‘Europeaan’ ziet, en daarmee grenzen opheft in zijn psyche, moet met zijn Nederlandse roots nu toch nog wel iets aan zijn water voelen. Zo niet, en dat is 99,9999% aannemelijk, is hij het voorbeeld van wat de EU van u verwacht. En die paar pondjes meer vinden ze daar kennelijk ook geen probleem, als je maar trouw tot de club blijft zweren.

HebjeHemweer | 03-12-21 | 04:29

Zolang Corona onder het verkeerde kopje (Cat A=Ebola) wordt geschaard zal deze regering alle protocollen blijven volgen. En het zal ze niks boeien, want Cat A-virus. En als dat zo is dan falen ze echt zo keihard dat je beter met 140 tegen een boom aan kan rijden met je dronken harsens. Deze regering, hersenloze druiven zonder richting.

Koppig | 02-12-21 | 23:20 | 1

Parkeert u uw auto rustig met 140 per ut tegen een boom. Dan wachten de gevaccineerden rustig af hoe het verder gaat.
Overigens heeft u alle "onterechte" loonsteun en dergelijke meteen teruggestort neem ik aan? -

Het brein erachter | 03-12-21 | 03:53

Vorig jaar voorspelde ik dat Delta een ellendige toestand ging veroorzaken. Dat werd meesmuilend ontvangen. Nu ben ik de laatste die zich erop laat voorstaan dat ik honderd procent gelijk had gelukkig dus ik waag me wegens dat succes aan een nieuwe voorspelling. Wederom hoef je geen Nostradamus te heten.

Dat is dat Omikron ons in de code zwart gaat drukken binnen twee maanden vanaf nu. Punt is de veel grotere R wederom, dezelfde reden dat Delta de Alfa totaal heeft vervangen. En grotere R betekent een nog sterkere lockdown, nog betere vaccins om hetzelfde effect te brengen en nu al lijkt het bijna onmogelijk de R weer onder de 1 te krijgen. Met een grotere R van het virus, wordt dat nauwelijks nog mogelijk.

Zelfs als het virus minder ziek maakt zorgt de exponentiële toename er al snel voor dat er netto meer zieken en doden zullen zijn. Je kunt dat vrij eenvoudig uitrekenen en inmiddels zelfs online zijn er websites waar je kunt spelen met R waardes, en en tiental andere relevante parameters. Onmiddellijk wordt dan duidelijk dat de besmettelijkheid de cruciale factor is.

Tot zover deze vrolijke noot als toevoeging aan deze filosofische overpeinzingen.

Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 23:13 | 5

Ik hoop dat ze daar ook bekend zijn met exponentiële groei. Ik zou mijn geld er nu niet zomaar op zetten.

Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 23:56

Of je doet aan containment, of niet, maar dan moet je accepteren dat iedereen ermee in aanraking komt. Voorlopig hebben we van Omikron alweer verloren doordat Rutte de luchthaven niet wil sluiten. Wederom ongeloofwaardig.

intrigant | 03-12-21 | 08:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Goed stuk en helemaal mee eens (ondanks vaccinatie)

Devox85 | 02-12-21 | 23:11
-weggejorist-
Divergente_Integraal | 02-12-21 | 23:08 | 1

Als Europa in diepe armoede vervalt zal dit continent niet meer overspoeld worden door gelukszoekers die hier gratis wasmachines hopen te scoren.

Arnold Layne | 02-12-21 | 22:59 | 4

Klopt, de Chinezen nemen dan alles over voor een prikkie (ghe).

HebjeHemweer | 03-12-21 | 04:35

De bevolking van Afrika groeit van 1 miljard nu, naar 3-4 miljard eind deze eeuw. Kortom, Afrika kan deze eeuw 2 miljard migranten exporteren, en aan het eind van deze eeuw nog steeds meer inwoners hebben dan nu.

DutchLion33 | 03-12-21 | 05:54

@DutchLion33 | 03-12-21 | 05:54:
En overal waar deze export terecht komt, wordt het net zo kut als daar.
Zal niet de eerste keer zijn dat de mensheid een (fikse) terugval mee maakt in de ontwikkeling.

Rest In Privacy | 03-12-21 | 07:39
▼ 1 antwoord verborgen

"Je kunt niks uitsluiten", sprak Mark Rutte.
Fout.
We kunnen Mark Rutte uitsluiten.
Via de stembus.
Alleen jammer dat het gros van het Nederlandse volk lijdt aan blindheid & stompzinnigheid.

Peter Emile | 02-12-21 | 22:55 | 2

De gek in het gekkenhuis denkt ook dat iedereen buiten de muren van het gesticht gek is.

KritischeKrikker | 03-12-21 | 00:45

Waarom denk je dat ‘ie demissionair door regeert? Kan ie ok niet afgezet worden…

Meester_010 | 03-12-21 | 06:43

Als er enig bewijs is dat vaccins bijwerkingen hebben op het hart. En dat is er, staat gewoon op de website van Lareb, dan is het toch krankzinnig dat je een vaccinatie kan eisen als overheid?

Lareb schrijft dan de ontstellende krankzinnigheid dat je bij een ontstoken hartspier wel naar de huisarts moet gaan, maar dat klachten al snel over zullen zijn. Vertellen jullie Daley Blind even? Die loopt met een pacemaker vanwege dezelfde klacht.

Een vaccin met dergelijke bijwerkingen kun je nooit zomaar eisen van je bevolking. Vragen, hmm ok onder bepaalde omstandigheden, maar eisen? Op straffe van verlies aan inkomen… en door het leven gaan als een ‘ongevaccineerde paria’, anti-Vax wappie’ en ahh, eigen keuze! Dit zijn nou eenmaal de consequenties.

van heinde en verre | 02-12-21 | 22:47 | 4

En als vaccinatie nou overtuigend de oplossing zou zijn dan is het een ander verhaal. Maar je kunt nog steeds besmet raken en besmetten en voor sommigen is dat nog steeds dodelijk of bijna dodelijk plus de bijwerkingen en eventuele nog niet bekende langetermijn bijwerkingen voor de meeste mensen die covid makkelijk verslaan via eigen immuunsysteem.

ceriel82 | 02-12-21 | 23:18
-weggejorist-
ger1306 | 02-12-21 | 23:22
▼ 1 antwoord verborgen

Groepsimuniteit lijkt verder weg dan ooit door de mutaties. Dus vergeet die nep uitweg.

Waarschijnlijk zal eenieder die liever niet in het ziekenhuis terecht wil komen met covid een vaccin nemen en blijven nemen.

Met de woorden van die portugees: neem je de brug waar 1 op 500 wordt neergeschoten of die waar 1 op de 500.000 eraan gaat?

Tweede vraag, hoe lang kan de samenleving blijven betalen - in breedste zin des woords - voor IC’ers die er in >90% van de gevallen met een extreem eenvoudige ingreep niet hadden hoeven liggen? Omdat ze met valse argumenten bang gemaakt blijven worden voor een vaccin dat hen kan redden? Met sociale achterstand en psychisch letsel voor de jeugd en jongvolwassenen als ultieme prijs omdat er sneller en strenger gelockdownd moet worden? Meer dan een kwart van jongeren rapporteert intussen matige tot ernstige psychische klachten. Dat terugbrengen tot bijvoorbeeld 10% alleen is al onbetaalbaar goed?

Die vaccinatiedrang gaat er komen. Als je niet solidair bent met de rest van de bevolking en een groter risico op IC gebruik, ten koste van anderen, accepteert, dan is het logisch als die rest ook minder toeschietelijk is om jou overal net zo makkelijk toe te laten als hen die wel solidair zijn. T is net als met voetbal, als je zelf nooit overspeelt, dan zet de coach je op de bank.

Martin007 | 02-12-21 | 22:45 | 3

Die keuze op die brug, de voor en nadelen hangen enorm sterk van je leeftijd en je gezondheid af. Die simplificaties, ik wordt er niet goed van. Met getallen die nergens op gebaseerd zijn ook nog. Hou toch eens op met dat demagogische gedram.

dihydrogenmonoxide | 02-12-21 | 22:57

Als men eerlijk zou zijn over de bijwerkingen is dit standpunt niet houdbaar, Maar in de politiek is eerlijkheid niet opportuun.

Pensionista | 02-12-21 | 23:47

Niet op elke brug wordt geschoten en dat is het hele punt. Men doet net alsof elke besmetting levensgevaarlijk is.

ceriel82 | 02-12-21 | 23:57

Het aantal sterfgevallen in Portugal is niet veel lager dan in andere vergelijkbare landen: dat is een sprookje, dat niettemin overal uitentreuren wordt herhaald. Maar je kunt het zelf nakijken. Het aantal sterfgevallen met covid-19 per 100,000 inwoners in Portugal is ongeveer gelijk aan dat in Frankrijk, Italië, Denemarken en Noorwegen. Daarentegen zit Zweden veel lager.

dihydrogenmonoxide | 02-12-21 | 22:33 | 5

Vaccinatiegraad pas later flink hoger geworden.
Je neemt echter de hele coronaperiode om te gaan vergelijken.
Dat is nogal dom.

Hou je bij je eigen leest…

Cageman8 | 02-12-21 | 23:20

Ahhhh. Gidsland Zweden. Dit zijn toch wel de moderne Galliërs hè?!

KritischeKrikker | 03-12-21 | 00:48
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
likdoorn | 02-12-21 | 22:28 | 2

Respect voor de lichamelijke integriteit heeft een serieuze prijs, namelijk lockdowns tot in de eeuwen der eeuwen. Amen. Dat kost ettelijke miljarden en heel veel touwen voor suicidale ondernemers. Daarom plicht = goed.

P.s. geen enkele econoom waagt zich vooralsnog aan de berekening van de schade voor de luchtvaartsector t.g.v. de eerste en tweede lockdowns. Schattingen lopen in de biljoenen en het is aan de economisch-historici om de daadwerkelijke omvang te berekenen. Daarom dus.

Boris Poepnagel | 02-12-21 | 22:27 | 7

Is het dan inmiddels al zover dat lockdowns en die hele absurde maatregel mikmak als de standaard gezien worden, tenzij...? Dat is toch je reinste kolder. Als je dit werkelijk vanuit rationeel economisch dan wel historisch perspectief wilt zien is het antwoord niet zo hele ingewikkeld. Kappen met die ongein. Dagelijks 20.000 besmettingen en zo'n 2000 mensen in het ziekenhuis op dit moment. Waar de fuck hebben we het in hemelsnaam over? De crisis is niet het virus, maar de acceptatie en goedkeuring van het morele verval wat heden ten dage botviert. Het is in alle opzichten een walgelijke tentoonstelling.

luistukvreten | 03-12-21 | 00:13

Niet waar. Als het geld gestoken wordt in het oplossen van het kernprobleem, te weinig capaciteit in de ziekenhuizen, dan zijn lockdowns niet nodig. In de tussentijd geven Mark en Hugeau tientallen miljarden uit aan (steun) maatregelen, fieldlab events, BOAs, corona apps.

intrigant | 03-12-21 | 09:17

Een valse keuze. Wat dacht je van géén verplichte vaccinatie en géén lockdowns?
Zoek nou eens uit waar die paar honderd obese oudjes die corona oplopen (echt niet in de discotheek of bij het buitensporten) en neem daarop specifiek maatregelen. En breid de zorgcapaciteit uit want we hadden ook al problemen met IC capaciteit met enkel de griep. Klaar.

snakedogman | 03-12-21 | 12:58
▼ 4 antwoorden verborgen

De EU heeft altijd iets te melden over schending van mensenrechten elders, daarmee de moral highground claimend. Niemand die luistert of zich er iets van aantrekt, China doet waar het zelf zin in heeft, Belarus ook en alles was er tussenin zit, gaat ook lekker zijn eigen gang. Het nieuwe doel wat dan overblijft, want je moet toch wat, wordt steeds duidelijker. De burgers van de EU. Of het nu het kllimaat is, vaccins of het bemoeien met de rechtsstaat van een lid-natie. De EU schiet zijn doel voorbij, als de Brexit dat niet heeft aangetoond, dan de schuldencrisis wel. Klimaatcrisis is aanstaande, en dan nog de inflatie en de economische schade welke flink onderbelicht blijft. De overheveling van welvaart is allang gaande, en dat gaat helaas niet onze kant op, maar wordt steeds minder. Over 20 jaar is de EU het lachertje van de wereld, als het al niet eerder is.

Krijgtheenenweer | 02-12-21 | 22:24

Vaccinatieplicht liever vandaag dan morgen. Omdat de resterende 15% te dom is om te poepen. Zo kregen we het pokkenvirus ook de wereld uit. Zonder inenting mocht je niet naar school. Maar alle verwende sneeuwvlokjes met ononderbouwde meningen over een vaccin leren liever niet van de geschiedenis. Ook prima, maar neem dan je intrek op een kolonie vol niet geprikte lui (Afrika schijnt nog plek te hebben) in plaats van hier maar te ranten dat je vrijheden gekwetst worden zonder verantwoordelijkheid te nemen. Te triest voor woorden. Of gewoon net als in Hong Kong 16.000 Dollar dokken als je oningeënt op de IC komt. Of gewoon de verzekeringspremie omhoog keer het risico dat ze in het ziekenhuis komen. Eeens kijken hoe hard de idealen echt zijn als je ze ook zelf moet betalen.

Psychmaus | 02-12-21 | 22:19 | 7

Na de eerste paar zinnen al klaar met lezen, vrij duidelijk dat je lafjes meelift op de actualiteit en angst. Verder heb je geen idee hebt waar het over gaat.

hisxxx | 03-12-21 | 01:08

Het blijft fascinerend en bizar dat er blijkbaar veel mensen zijn zoals jij. Het gaat juist om het gebruiken van gezond verstand (de data zegt dat jonge en gezonde mensen, gevaccineerd en ongevaccineerd, amper in het ziekenhuis komen). Betalen doe ik al via heel veel belasting. Mensen (en straks kinderen) verplicht vaccineren met een vaccin dat nog in de experimentele phase zit, waar genoeg nare bijwerkingen van bekend zijn, voor op z’n minst een twijfelachtig effect, en een grote kans dat het elke 6 mnd opnieuw moet is gewoon misdadig. Niet meer en niet minder.

Als_je_me_nou | 03-12-21 | 07:25
▼ 4 antwoorden verborgen

Het zou zo fijn zijn
Als Nederland zich niet laat overhalen
en artikel 11 hoog in het vaandel houdt.
en geen vaccinatieplicht invoert.
Uit liefde voor de vrijheid van het individu.

AdvocatusDiaboli | 02-12-21 | 22:08 | 5

@Arnold Layne | 02-12-21 | 22:18: Dat mogen ze niet. Er wordt alleen niet ingegrepen vanwege woke beleid (of zoiets, ze schijten natuurlijk gewoon drie kleuren in de broek voor de potentiele tegenreactie, that's all). Maar dat is iets heel anders dan Artikel 11 systematisch buitenspel zetten voor de gehele samenleving.

Gladiator Fap | 02-12-21 | 23:10

Voor minder doden dan de gevolgen van roken gaat de grondwet opzij. Wat’s next?

Portemonnee van de A | 02-12-21 | 23:47

@Portemonnee van de A | 02-12-21 | 23:47:Afhankelijk van de politieke kleur...

zokanhetookja | 03-12-21 | 01:52
▼ 2 antwoorden verborgen

ik zie het het niet als verplichting of verlies van mijn vrijheid. Ik laat me vrijwillig prikken, Kom op met die Booster.
Ik wil leven!!!

Stijlloser_from_NL | 02-12-21 | 22:07 | 4

@elfenstein | 02-12-21 | 22:10: ik ben idd niet bang voor het virus. Heb ook de instelling, krijg ik het en ga de pijp uit. Jammer dan.
Maar voorkomen is beter als genezen.

Stijlloser_from_NL | 02-12-21 | 22:14

Werkte ook zo goed met die vaccins he, die vrijheid?

de_profeet | 02-12-21 | 22:16

@Stijlloser_from_NL | 02-12-21 | 22:14:
Ik heb 'm al gehad, dat genezen beviel best wel goed eigenlijk. Daarmee is de enige echt legitieme reden weggevallen, wat nu?

elfenstein | 02-12-21 | 22:20
▼ 1 antwoord verborgen

Ik vind dat we kleine kinderen moeten vaccineren, want die verspreiden het virus. Dat het vaccin bijwerkingen heeft, interesseert me niet. Ik wil naar het restaurant! En naar Chersonissos!
Ik ben helemaal niet egoïstisch. Ik vind dat iedereen zich voor de ander (lees: mij) moet laten vaccineren.

Lentehaas | 02-12-21 | 22:07 | 2

Misschien kun je duidelijk maken welke bijwerkingen het vaccin dan heeft?

SterF... | 02-12-21 | 22:09

@ Sterf “Misschien kun je duidelijk maken welke bijwerkingen het vaccin dan heeft?” Lange termijn weet nog niemand, korte termijn dat het niet werkt zoals gehoopt.

omeP | 02-12-21 | 23:21

Vandaag naar de tandarts gegaan, voordat ik erheen ging een zelftest gedaan en negatief. De tandarts vroeg of ik klachten had en mijn antwoord was nee en daarbij aangegeven dat ik vandaag nog een zelftest had gedaan. Ergens zag ik wat opluchting in zijn gezicht.

Bijna alle gevaccineerden wanen zich 100% veilig met hun QR code en ik als vieze ongevaccineerde test mijzelf regelmatig. Ik ben ervan overtuigd dat ik "beter" bezig ben. Bijna wekelijks krijg ik reclame in mijn brievenbus of ik lid wil worden van de volkskrant, ik had liever gezien dat de overheid wekelijks zelftesten zou verspreiden.

Nee van corona gaat niet lang niet iedereen dood of wordt men ernstig ziek, er wordt vooral angst aangepraat maar voor sommige kan het wel heel slecht uitpakken. Vaccinatie moet een keuze blijven maar probeer mensen te motiveren om "3" keer per week zo'n ding in je neus te stoppen.

Brabeaulander | 02-12-21 | 22:02 | 11

@letopuwzaak | 02-12-21 | 22:25: lol, het was (slechts) een controle vandaag. Een (knappe) tandarts assistente zou de controle doen maar toen de (hoofd) tandarts Brabeau in de stoel zag liggen heeft ie eventjes tijd vrij gemaakt. Hij weet dat ik onverwacht door het plafond kan schieten, echt wat een ontzettende kundige kerel. Hij is ook een (angst)tandarts.

Vroeger zat ik bij een andere praktijk die gerund werd door een totale sadist die ervoor gezorgd heeft dat ik nogal "angstig" ben geworden voor tandartsen..... Wat ben ik blij dat ik de overstap heb gemaakt, dit had ik jaren eerder moeten doen. Tandarts angst; ,,Brabeau, je kan gewoon blijven ademen hoor, je gaat niet dood."

Brabeaulander | 02-12-21 | 22:46
▼ 8 antwoorden verborgen

Hoe zit het met onze regeringen en beleidsmakers.
Hebben die mensen dan niets met artikel 11, baas in eigen buik, liberalisme, zelfbeschikking, het individu.

Tom, interview eens een paar politici en vraag ze hiernaar. Ze moeten hier toch iets van vinden.

Rutte draait er omheen. Heeft geen mening. Wacht de opinie af.
'Je kunt niets uitsluiten''
Ja dat kun je wel.
En je kunt ergens iets van vinden op z'n minst.
Maar dat is niet des VVD. Zelf ergens iets van vinden.

AdvocatusDiaboli | 02-12-21 | 22:02
-weggejorist en opgerot-
Godderwrake | 02-12-21 | 21:58
-weggejorist-
de_profeet | 02-12-21 | 21:57 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Balgesjaakt | 02-12-21 | 21:52 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

De effectiviteit is overduidelijk. Het is gewoon dat er een relatief kleine groep mensen zich te goed voor vindt en ons met de problemen opzadelt. En daarbij wordt van alles voorgelogen, onder andere dat het niet zeker is dat het helpt. Bullshit dus.

Rest In Privacy | 02-12-21 | 21:51 | 5

Net zoals jouw fopargument.

de_profeet | 02-12-21 | 21:57

Vandaar het steeds OPLOPENDE percentage opnames van gevaccineerden.

ceriel82 | 02-12-21 | 23:27

De commentaren zeggen genoeg.

Rest In Privacy | 03-12-21 | 10:15
▼ 2 antwoorden verborgen

@matrixbluepill, dank.

ademende aarde | 02-12-21 | 21:50

En zij stonden op de dam en zeiden dit nooit meer. Maar ja, zo gaat het toch weer elke keer.

Teluitjewinst | 02-12-21 | 21:46

Een groot filosoof sprak ooit de volgende wijze woorden:
"Go ahead, Make my Day."

elfenstein | 02-12-21 | 21:45 | 2

You feel lucky, punk?

funda | 02-12-21 | 21:55

@funda | 02-12-21 | 21:55:
Quoten, doe het dan goed:
"You've got to ask yourself one question: 'Do I feel lucky?' Well, do ya, punk?"

elfenstein | 02-12-21 | 22:02
-weggejorist en opgerot-
Balgesjaakt | 02-12-21 | 21:43 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
the brush | 02-12-21 | 21:43 | 3

Bij verplichte zorg krijgt iemand tegen zijn of haar zin een behandeling of een opname in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz). Daarvoor is op 1 januari 2020 een nieuwe wet in gegaan, de regels voor verplichte zorg in de geestelijke gezondheidszorg staan in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De Wvggz regelt verplichte zorg voor mensen met een psychische stoornis.

Ook hier weer een voorbeeld van een wettelijk geregelde inbreuk op die zogenaamde lichamelijke integriteit in de Grondwet waar elke Facebookwappie mee schermt.

theo-is-dood | 02-12-21 | 21:41 | 3

Ja, ook de wet zorg en dwang in de lichamelijke zorg. Hoog over opgegeven.

letopuwzaak | 02-12-21 | 21:46

Er is natuurlijk nog wel een groot verschil tussen incudentele gevallen die een gevaar voor zichzelf vormen en de halve bevolking ergens toe dwingen.
Bovendien worden deze mensen opgenomen, niet verplicht geïnjecteerd met iets waar ze nooit meer vanaf komen.

Gurb | 02-12-21 | 22:23

die wet is ook een slechte zaak !

saki | 03-12-21 | 02:04

Hoe staat het eigenlijk met corona in sub Sahara Afrika? Bestaat t daar ook?

SinisterNL | 02-12-21 | 21:37 | 1

Veelal geen probleem. Daar zijn ze jonger, zijn ze veel buiten dus krijgen ze meer vitamine D via de zon, is een stuk minder obesitas en wordt veel ivermectine gebruikt. Oh nee wacht, volgens de paranoïde virus-angstzaaiers gaat het daar verschrikkelijk want ze meten niet goed genoeg. Goed verhaal wel. Nul ondersteuning voor, maar goed verhaal.

Upendo | 02-12-21 | 21:44

Vaccinatie plicht lijkt mij niet nodig. Een 2G maatschappij is voldoende. Maar dan op een dergelijke manier dat niet gevaccineerden de toegang tot alle publieke omgevingen, inclusief alle horeca en niet essentiële winkels verboden wordt.
Uiteraard uitzondering voor mensen die een medische reden hebben. De beperkingen kunnen opgeheven worden zodra er een effectief medicijn beschikbaar komt. Ik heb absoluut geen medelijden met wappies. Zij hebben ons in deze positie gebracht.
Het is verheugend dat slechts 57 tweede Kamerleden tegen de motie die verplichte vaccinatie uitsluit gesteund heeft dus 2G is appeltje eitje. Van die 57 is verreweg het grootste deel er alleen maar op uit om Rutte te zieken en te schofferen. Nutteloos volk.

neolib | 02-12-21 | 21:36 | 11

@Pel de pinda | 02-12-21 | 22:14:
Je verwart het middel met het doel.
Nou goed, voor mijn reizen ben ik vaccinaties gewend, neem ik er gewoon nog eentje bij.

SterF... | 02-12-21 | 22:17

Wappies , onaardig om de niet westerse allochtoon zo te noemen.

Pensionista | 03-12-21 | 00:13
▼ 8 antwoorden verborgen

Bij plicht breekt mijn klomp. Echt.

ParaPiet | 02-12-21 | 21:34 | 2

Dat hebben de meeste Nederlanders, vooral de nieuwere.

funda | 02-12-21 | 22:01

Ik ga het stencilapparaat, de kortegolf radio en de voedselbonnen maar weer uit de kast halen. Altijd al geweten dat die nog eens van pas zouden komen.

swuinm71 | 02-12-21 | 21:32

De Illuminati zet het eindspel in.

Vrijmoed | 02-12-21 | 21:31 | 2

Nee, niet de Illuminati. De Eurofielen, ja die wel.

oh no | 02-12-21 | 21:42

Zijn dat de reptielen of de Oude Goden?

funda | 02-12-21 | 22:02
-weggejorist-
RandomAct | 02-12-21 | 21:30 | 1

Afgezien van het morele en filosofische geneuzel, laten we het eens praktisch bekijken.

Wie zijn die mensen die zich niet laten vaccineren?
1 mensen die bang zijn dat ze iets oplopen door het vaccin, eventueel op lange termijn
2 mensen die denken dat het een complot is
3 mensen die vinden dat het niet nodig is omdat ze jong zijn of erg gezond
4 ongedocumenteerden en migranten
5 streng gelovigen

Welke van deze groepen ga je winnen bij een vaccinatieplicht?
Welke van deze groepen gaan flippen en rellen bij een vaccinatieplicht?
Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

En tot slot: als in de toekomst toch negatieve bijeffecten van de vaccins bekend worden, hoeveel gaat dat dan aan claims kosten?

Volgens mij is een vaccinatieplicht praktisch gezien vrij zinloos.

nieuwe_Deen | 02-12-21 | 21:29 | 9

@letopuwzaak | 02-12-21 | 21:33: Ik denk dat met 1G (iedereen testen voor toegang, óók voor toegang tot Nederland) een goede weg ingeslagen zou zijn. En alles gewoon open. Blijven monitoren.

Opblaas_boot | 02-12-21 | 21:56

@Opblaas_boot | 02-12-21 | 21:56:
Dat denk ik ook. En goede quarantainemaatregelen voor iedereen.
Open ben ik niet zo voor, wel als het aangepast kan qua drukte en afstand.

letopuwzaak | 02-12-21 | 22:29

@knutsel_ | 02-12-21 | 21:45:
Dat is sowieso al volslagen idioot.
Voor mij zijn politici en artsen persoonlijk verantwoordelijk te houden; de eerste groep vanwege het doordrammen van vaccinatie tov het respecteren van de grondwet en persoonlijke integriteit en de artsen omdat zij een behandeling doorvoeren zonder instemming van de patient.
Helemaal bij kinderen, waarbij de vaccinatie veelal een hoger risico op bijwerkigen heeft dan de kans ernstig en langdurig ziek van Corona te worden, zou ik niet graag de arts zijn die die prik geeft.

PisFinger | 03-12-21 | 11:57
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Singularity | 02-12-21 | 21:25 | 14
▼ 14 antwoorden verborgen

Als ik de reaguurders zo lees, moeten we vaccinatieplicht invoeren om de IC te ontlasten. Terwijl dat met een uitbreiding van de capaciteit ook op te lossen. Ja maar het personeel voor de IC. Als je dan zegt dat je ook personeel uit buitenland kan halen, wordt er gezegd dat die geen BIG registratie hebben. Blijkbaar is de BIG registratie belangrijker dan grondrechten. In de UK lukte het wel om de IC capaciteit substantieel op te schalen. (vraag maar aan Marcel Levi) Maar ook dat kan niet in Nederland.
Zo kunnen we er nog een paar grondrechten om zeep helpen. Demonstraties verbieden omdat er niet genoeg politie is. etc.etc.

mikes43357369 | 02-12-21 | 21:24 | 9

@funda | 02-12-21 | 22:10:
Ah, je aanval is gericht op de vorm, niet de inhoud, omdat de tegenargumenten op zijn?

ratelaar | 02-12-21 | 22:20

@funda | 02-12-21 | 22:10: ironisch dat u zichzelf schuldig maakt aan het geen u mij verwijt.

deugallergie | 02-12-21 | 22:26
▼ 6 antwoorden verborgen

Vrijheid is belangrijker dan je leven.

Dattis-Natoer | 02-12-21 | 21:23

Vroeger ergerde ik mij aan wappies, hun Great Reset verhalen van een WEF zetbaas genaamd Klaus Schwab met zijn extreme "you own nothing" ideeën. Maar als ik dan Deense politici openlijk hetzelfde hoor vertellen begin ik me toch achter mijn oren te krabben of ze ons geen gebakken lucht en sprookjes verkopen:
businessam.be/2030-er-geen-bezit-meer...

matrixbluepill | 02-12-21 | 21:21 | 4

En hoe denkt deze Deense sociaal democraat deze utopie te bereiken? Grootschalige onteigeningen DDR style? Utopische idealen eindigen in tirannie voor de bevolking en een totalitair systeem, altijd en overal.

therealbraindump | 02-12-21 | 21:36

Je hebt antivaxx wappies en provaxx wappies ,kortom, wappies zijn overal. niet te verwarren met wuppies overigens .

bowlfabriek | 02-12-21 | 21:39

Het is gewoon communisme. Mevrouw heeft of niet door of negeert bewust het feit dat er veel mensen zijn die haar utopische vergezichten een gruwel vinden.

ratelaar | 02-12-21 | 22:02
▼ 1 antwoord verborgen

Vrije westerse wereld?
- denkt aan vaccinatieplicht
- geeft soevereiniteit uit handen van hun landen tegen de zin in van hun stemmers
- constante sturing hoe je moet eten, drinken, denken en leven.
- De staat heeft de niet vrije islam geïmporteerd en omarmt.
- je moet aangeven dat je lichaam niet van de staat is na je dood
- meningen worden dood gemaakt en mensen worden er door ontslagen.
Etcetc

Patje | 02-12-21 | 21:18

Mensen die nu nog geen prik hebben die halen er nier zo snel een meer.

Ik merk wel dat er een tweedeling is onder geprikten. Een grote groep laat zich hoe dan ook prikken. '4x per jaar? 6x per jaar? Geen probleem!' Een kleiner deel zegt dan alleen 's winters of voor een vakantie te laten prikken, maar liever niet. En een ander kleiner deel voelt zich eringeluist om de eerste te nemen en neemt geen nieuwe prikken meer.

Daarom komt er zo'n verplichting overal. De ernst is verdwenen en het spook blijkt niet zo eng voor een groot deel van de mensen.

Ik lees ook wat her en der op twitter over vrijgegeven documenten van pfizer. Die gaan ook niet helpen de vaccinatiegraad hoog te houden.

De overheid zou er het beste aan doen om AOWers flink aan te sporen om te prikken. Laat de rest met rust. En schaal toch die IC's maar even op in 2022-2023. De vergrijzing is nog niet voorbij. Zo erg heeft corona niet om zich heen geslagen.

sjef-van-iekel | 02-12-21 | 21:16 | 1

Zoals met de reguliere griepprik dus, stimuleer de risicogroepen maar laat het alsnog een vrije keuze.

oh no | 02-12-21 | 21:51

Een genuanceerde Spartacus, is een Spartacus die betere stukjes schrijft. Chapeau en hou dit vast.

Linkse Zakkenvuller | 02-12-21 | 21:14 | 1

Mee eens!

oh no | 02-12-21 | 21:34

Ik zal wel een bak stront over mij heen krijgen, maar toch.

Sinds de uitbraak geen snotneus gehad.

Voor de uitbraak kan ik mij niet herinneren ziek te zijn geweest, sterker nog, ik kan het me mijn leven lang niet herinneren.

Dagelijks kom ik met meerdere mensen in contact, allen gevaccineerd en wel, een aantal daarvan hebben toch corona gehad. Ik niet.

Mijn leven lang kom ik nagenoeg door zonder medicatie, tenzij nodig na operatie maar dan ook zo weinig mogelijk. Enige medicatie die ik neem, is als de tandarts met zijn boormachine te werk moet, ik ben doodsbang voor die man.

Ik hou overal rekening mee, bel mensen waarvan ik weet dat ze op een bepaalde dag bij me zullen zijn als er iemand een snotneus heeft, of als er iemand in de klas van mijn kinderen een snotneus heeft, of corona.

Waarom zou ik mij laten vaccineren tegen iets waarvan de kans klein is dat ik het krijg, en als ik het al krijg, het mij naar alle waarschijnlijkheid niet veel zal doen.

Gezonde kinderen lopen hier door het huis, zijn buitenkinderen terwijl ze zijn voorzien van alle hedendaagse voorzieningen (telefoon enzo, ik weet niet hoe ik dat moet benoemen).

En als dat betekent dat ik niet behandeld ga worden, mocht ik toch in het ziekenhuis terecht komen, het zij zo.

Maar als iemand dan op straat valt/aangereden wordt/ in de sloot valt, en hulp nodig heeft, vraag ik ook eerst even naar stemgedrag en vaccinatiestatus, dan gaat wat mij betreft 6:162 BW ook niet meer op.

Heb een pokkebui.

GKJP | 02-12-21 | 21:08 | 21

@RandomAct | 02-12-21 | 21:55: ik zal geen antwoord voor GKJP geven.echter ik kom ook dagelijks met allerlei mensen in contact en nee ze bespringen je heus niet maar sommige staan wel akelig dichtbij en met een beetje pech blaffen ze ook nog ff van zich af .nu hoef je van mij echt geen 1,5 mtr van me af te blijven maar strak ervoor of erachter ben ik sowieso niet zo een fan van of het moet mn eigen vrouw zijn ... of de buurvrouw ok die mag ook .

bowlfabriek | 02-12-21 | 22:10

@GKJP ik herken me er precies in.

ceriel82 | 02-12-21 | 23:34
▼ 18 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
snokkertje | 02-12-21 | 21:08 | 1

Spartacus slaat de spijker op de kop.

Vaccineren beschermt de gevaccineerde, het helpt tegen ernstige covid en het is veilig. Daarom kiezen zoveel Nederlanders voor vaccinatie. Ondanks de hoge vaccinatiegraad is de druk op de ziekenhuizen weer hoog, bijna code zwart. Maw, 100% vaccinatiegraad gaat dat inderdaad zeer waarschijnlijk niet, ook in de toekomst niet, voorkomen.

Met dat in het achterhoofd, wat is de zin van vaccinatieplicht? Het probleem zijn niet de ongevaccineerden. Het probleem is corona dat door iedereen, gevaccineerd of niet verspreid kan worden. Vaccinatie voorkomt dat dus nauwelijks.

Waar het op lijkt is dat er jaarlijks een booster moet worden gehaald, waarin de vaccinatieplicht voorziet, om de zorg te ontlasten. Is vaccineren en boosteren ohne ende, écht de enige oplossing? Of is het simpelweg zo dat door de enorme medische ontwikkelingen mensen langer in leven kunnen worden gehouden. En omdat dat kan, het ook gebeurd? De groep mensen die in het ziekenhuis beland met ernstige covid zijn mensen met onderliggend lijden. Zonder corona zou er niet zoveel aan de hand zijn. Maar er is wél corona en bij de mensen die de bescherming het hardst nodig hebben werkt het vaccin het minst.

Wat is precies het probleem? De overbelasting van de zorg, of de beperkingen van wat medisch haalbaar is. Dat is iets anders dan wat medisch mogelijk is. Vaccinatie gaat daar weinig aan veranderen. Vaccinatieplicht is slechts de manifestatie van de opvatting dat de rationele mens overal een oplossing voor heeft en alles naar haar/zijn hand kan zetten.

Onderaan de streep staan we niet los van de wetten van de natuur, we zijn natuur. Veel van de ellende uit de 20ste eeuw kwam voort uit het idee dat de mens alles naar zijn hand kan zetten. Dat er voor elk probleem een oplossing was.

Het heeft miljoenen mensen hun leven gekost en nog meer mensen hun vrijheid. En ook nu zie je de mechanismen die daartoe hebben geleid in werking treden. Gaan we dat pad weer inslaan?

ratelaar | 02-12-21 | 21:07 | 6

@J.P.Drapeau | 02-12-21 | 21:17: Haha en juist, beetje kunnen rekenen en je weet dat 100% vaccinatie de zorg gigantisch ontlast. FrikandelSpeciaal snapt er maar weinig van.

RandomAct | 02-12-21 | 22:02
-weggejorist-
FrikandelSpeciaal | 02-12-21 | 22:50

@RandomAct | 02-12-21 | 22:02: De twee weggejoriste reacties van mij hebben me doen inzien dat ik ongelijk heb. Ik zal mijn leven beteren. Jullie hebben het helemaal bij het juiste eind. 100% vaccinatie is de heilige graal. Prijs de prik! Allen zegge ja!

FrikandelSpeciaal | 03-12-21 | 11:53
▼ 3 antwoorden verborgen

De wappies, die waren dus toch niet zo wappie.

De doelpalen gaan inderdaad snel.

Dutchbeaurouge | 02-12-21 | 21:04 | 2

You wiII own nothing and you wiII wappy

Piet Karbiet | 02-12-21 | 21:34

@Piet Karbiet | 02-12-21 | 21:34: Word. )

funda | 02-12-21 | 21:35

Spartacus: "Een vaccinatieplicht leidt tot een filosofisch vacuüm waar Europa niet van zal herstellen, terwijl effectiviteit onduidelijk is."

OK, daar ben ik het mee eens. Maar waar ik zo benieuwd naar ben is wat de achterliggende doelen zijn en wier doelen dat zijn.....

Boeser_Onkel | 02-12-21 | 21:04 | 6

@Air van Boven Dorens | 02-12-21 | 21:16:

geld

Air van Boven Dorens | 02-12-21 | 21:16

@Here's Freddy | 02-12-21 | 21:14: Dat is de enige complottheorie waar ik nog moeite mee heb. Dat het een ongelukje is, en niet expres uit dat lab in Wuhan is ontsnapt om ruimte te scheppen voor zo'n samenleving. Dat het misbruik wordt voor dat doeleinde, daar ben ik inmiddels van overtuigd, maar dat het van A tot Z opzet zou zijn, daar heb ik nog moeite mee. Al zou het me inmiddels ook niet meer verbazen. Er zijn zoveel veilige bubbeltjes geknapt de afgelopen tijd.

FrikandelSpeciaal | 02-12-21 | 21:32

@FrikandelSpeciaal | 02-12-21 | 21:32:
Ik geloof zelf meer in het "gelegenheid maakt de dief" principe. M.a.w. Covid kwam. En de machthebbers (niet alleen in EU) riepen fluisterend tegen elkaar. Yessss... Hurraayy!!! Finaly....!!!

Prinsje66 | 02-12-21 | 22:08
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
VP732 | 02-12-21 | 21:04 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

"Wel moet opgemerkt worden dat het dodental er [= in Portugal] nu veel lager is dan tijdens vorige januari en het aantal besmettingen ook veel lager ligt dan in West-Europa."
Dus wie zich niet laat vaccineren staat misschien in zijn recht maar is het tegenovergestelde van sociaal en solidair.

"De EU heeft spreekrecht vanwege haar morele statuur en respect voor mensenrechten, waardoor haar leden zichzelf met recht nog altijd 'het vrije Westen' kunnen noemen."
Die morele statuur bestaat (misschien), maar is niet de verdienste van de EU. Zonder EU zouden dezelfde landen nog steeds dezelfde (of een hogere!) morele statuur en evenveel (of meer!) respect voor mensenrechten hebben. Het is niet de EU die deze statuur en dit respect overeind houdt - het zijn de landen zelf die dat deden toen de EU nog EEG was en die dat blijven doen als de EU, wat ik hoop, weer een soort EEG wordt. Een door de EU opgelegde vaccinatieplicht zou een rampzalige stap richting totalitarisme zijn.

J.P.Drapeau | 02-12-21 | 21:03 | 1

Ik denk dat de morele statuur en respect voor mensenrechten vooral naar anderen gepredikt wordt... in de eigen "keuken" gaat het er steeds meer anders aan toe.

oh no | 02-12-21 | 22:08
-weggejorist-
PieterPassant | 02-12-21 | 21:03

Nu op Frontberichten. Uitzending over de IC; met name jonge ongevaccineerden die met een buis in de keel beademd moeten worden en overlijden. Laat zien hoe dodelijk de anti-vaxx lulverhalen zijn. Echt tragisch omdat het onnodig is en zo makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Diederik_Ezel | 02-12-21 | 21:03 | 6

Jong gevaxten van een jaartje of 80.. ideaal bmi waarschijnlijk, en die buis dat maakt de dramatiek nog wat smeuiger.. vergeet de dikke buikligging niet.. U is in extremis bang en ook voor anderen, dat is dan weer wel erg sociaal.

broervandenhollander | 02-12-21 | 21:34

Jonge ongevaccineerden op de IC? Alle vier? Ik kan ook wel wat schrijnende patientverhalen uitzenden hoor. Als we alle Syfillispatienten in laat stadium door de beeldbuis van mensen drukken neukt ook niemand meer. Dat zijn er ook niet zoveel, maar de beelden zijn gruwelijk.

FrikandelSpeciaal | 02-12-21 | 21:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat de machinebureaucratie in Brussel allerlei verplichtingen wil opleggen aan haar onderdanen via allerlei controle- en dwangmiddelen is volkomen logisch, dat is de natuur van dit collectivistische beest. Wat ik vooral mis in deze discussie is de eigen verantwoordelijkheid van het individu. Wanneer iemand zich echt niet wil laten vaccineren is dit een individuele keuze die m.i. gerespecteerd dient te worden. Een gevolg van deze individuele keuze is dan wel dat deze persoon geen IC plek kan claimen op de IC wanneer daar sprake is van schaarste. Persoonlijke keuzes dienen persoonlijke consequenties te hebben.

therealbraindump | 02-12-21 | 21:02 | 1

Dat vind ik nou ook. Ben je een roker, een alcoholnuttiger of een vetklep met vraatzucht à la Asha ten Broeke dan is er voor jou geen plek op de IC! Onderga maar eens de consequenties van je eigen gedrag.

Grachus | 02-12-21 | 23:18

Over sommige zaken wordt alom gezwegen:
1. Besmettingen leiden tot genezing of dood. (en een paar % blijvend letsel)
In 7 weken tijd zijn er zo'n miljoen besmettingen, en dus bijna net zoveel genezingen. Genezing biedt de beste bescherming, (alhoewel geen blijvende immuniteit).
2. Het krijgen van covid gaat op termijn verschuiven naar gevaccineerden, omdat vaccins veel slechter beschermen dan genezing. Je ziet dat nu al gebeuren.

3. En, aangezien je geen twee keer dood kunt gaan zal het dodental onder ongevaccineerden door covid ook steeds meer gaan dalen. De meerderheid is dan genezen.
4. Over geneesmiddelen wordt ook gezwegen. Kanshebbende medicijnen worden ontmoedigd, enkele zelfs verboden en nieuwe soorten worden niet ontwikkeld. Zal wel iets te maken hebben met belangen en verdienmodellen.

Wellicht in een volgend essay hier eens op in gaan, Spartacus?

Radix | 02-12-21 | 21:00 | 4

Waarom zou je iemand met één pil genezen als je hem ook met 10 vaccins ziek kunt houden...

Air van Boven Dorens | 02-12-21 | 21:13

Hoe zit het eigenlijk met de lange termijn gevaren van die ongeteste medicijnen?

zwellevertje | 02-12-21 | 21:41

@zwellevertje | 02-12-21 | 21:41: het hoeven niet per se ongeteste medicijnen te zijn... Momenteel zijn er bij voorbaat gewoon andere methoden niet toegestaan want het vaccin moest en zou er komen en is heilig verklaard.

oh no | 02-12-21 | 22:11
▼ 1 antwoord verborgen

Hierbij mijn filosofische 10 pence: ik ben tegen plicht.

mozaard | 02-12-21 | 21:00

Ik zag op RTLZ DAT Duitsland een 2G+ wil. Gevaccineerd of genezen met een extra test. In UK oppert men nu al voor een 4de prik terwijl men nog achter loopt met 2 en 3. Ook zou men willen dat de tijd tussen prikken geen 12 of 6, maar naar 3 maanden gaat. Dat gaat me erg ver. Zo snel opvolgen van dosses kan niet goed zijn.

Super Grover | 02-12-21 | 20:59

De creatie van een nieuwe onderklasse. geen dr. prik aan de deur maar uitsluiting optimaforma, de portemonnee. verzekeringen en reizen.

horsteknots | 02-12-21 | 20:59 | 1

Aha, zoals in China dus.

ChalinaRosa | 02-12-21 | 21:28

Je had me bij de titel, Spartacus. Verplichte vaccinatie is voorbij het punt van geen terugkeer. Wie dat niet ziet is de verworvenheden van de democratie niet waard.

MickeyGouda | 02-12-21 | 20:58 | 6

Op een gegeven moment sneller kunnen schieten dan je schaduw, MG. Wetenschap helpt. Zeker met een exacte grondslag. Maar wetenschap is geen religie: allesbehalve zaligmakend.

Het is niet eens een nuance. Maar de wet van de grote getallen: voor techneuten een prettige paradox. In dit geval.

Hetkanverkeren | 02-12-21 | 21:11

Absoluut.

ChalinaRosa | 02-12-21 | 21:29

En over een jaartje of twee is Oostenrijk nog steeds een even gezonde democratie. Maar MG kan vooral onzin blijven verkopen.

RandomAct | 02-12-21 | 22:05
▼ 3 antwoorden verborgen

De hele EU top bestaat ook uit bejaarden en/of vadsige lui, dus ik snap wel dat ze in hun broek pissen. Van "immigratie" hebben ze geen last in hun buitenwijken dus dat blijft gewoon wel. Ik denk dat dit best wel een kans voor "ons" is om die hele eu top een keer op een natuurlijke manier uit te dunnen.

Wollweberi | 02-12-21 | 20:57 | 2

De eerste die bij je beschrijven in de eerste zin bij mij te binnen schiet is onze Timmerfrans.

oh no | 02-12-21 | 22:13

@oh no | 02-12-21 | 22:13: Al mijn overige overwegingen om mij niet te vaccineren zijn 'klein bier' vergeleken bij de gedachte dat ik mij omwille van Timmerfrans zou vaccineren. Never nooit niet.

Grachus | 02-12-21 | 23:22

Ik ben een groot voorstander van vaccinatie en ik zie het liefst dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, voor zichzelf en voor de ander: we wonen in een samenleving. Natuurlijk zijn er mensen die op medische gronden niet gevaccineerd kunnen worden, maar aan die recalcitrante types heb ik een broertje dood.
Toch vind ik een verplichte vaccinatie geen goed idee. Artikel 11 van de grondwet bepaalt dat iedereen over zijn eigen lichaam kan Ieder beslissen: "ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam." Deze beperkingen zijn bijvoorbeeld visitatie door politie maar zeker geen medische ingrepen dat een vaccinatie mij toch lijkt te zijn. En volgens mij heeft de regering een juridisch probleem. Dat weten Rutte en De Jonge natuurlijk ook en ik ben benieuwd hoe ze gaan reageren. Een juridisch gehakketak acht ik zeker niet ondenkbaar.

Red shirt | 02-12-21 | 20:57 | 3

Niemand zal je dwingen te prikken, je omstandigheden zullen veel minder prettig zijn. Snap dat nou, ouwe communist.

horsteknots | 02-12-21 | 21:01

@horsteknots | 02-12-21 | 21:01: wanneer u duidt op het tonen van een vaccinatiebewijs bij het betreden van restaurants, cafe's, overheidsgebouwen, werkplekken enz dan is dat verstandig. Daarmee wordt niemand gedwongen zich te vaccineren.

Red shirt | 02-12-21 | 21:14

Ze wringen zich al tijden in bochten om het maar niet op een verplichting te laten lijken zodat ze geen juridisch gedoe krijgen en niet (in)directe verplichting in geval van complicaties over zich afroepen. Het is in een rechtzaak natuurlijk wel prettig als je kan blijven zeggen dat iedereen het 'vrijwillig en zonder drang of dwang' zelf heeft genomen.

oh no | 02-12-21 | 22:17

Gisteren hoorde ik Heleen Dupuis, VVD en hoogleraar medische ethiek, met droge ogen beweren dat vaccinatieplicht maar moest kunnen en dat vroeger ook heel gewoon was. Ze vergat erbij te vertellen dat dit 200 jaar geleden was, toen Lodewijk Napoleon hier de dienst uitmaakte, er nog niet eens grondwet was en de kleine luyden en al zeker Heleentjes nog zeker een eeuw niet eens mochten stemmen. Haar eigen pokkenbriefje waar ze mee schermde was niet het gevolg van een vaccinatieplicht maar in feite 2G avant la lettre: alleen naar school met bewijs pokkenvaccinatie.

Joris Beltsin | 02-12-21 | 20:55 | 4

Vroeger ja , laten we weer als vroeger doen.
Hou je dr buiten cock !

Ambiorix | 02-12-21 | 21:00

Ghe

Piet Karbiet | 02-12-21 | 21:05

Dat is zo.

letopuwzaak | 02-12-21 | 21:08
▼ 1 antwoord verborgen

Als je nu een boostercampagne of vaccinatie zou hebben gebaseerd op de delta of omicronvariant, stonden we nu hossend in het café. Een vaccinatieplicht zou moeten beginnen met een volledig bijgewerkt spuitje.

Nu vaccineren tegen de originele of alfavariant die beide al uitgeroeid zijn dankzij een vaccinatiecampagne, is een beetje alsof je nog een keertje tegen Napoleon of Stalin oorlog gaat voeren.

Feynman | 02-12-21 | 20:53 | 7

@C1O2 | 02-12-21 | 20:59: Op natuurlijke wijze uitgedoofd. Zo gaat dat namelijk met virussen. Gewoon uitzitten tot we er aan gewend zijn is het devies. Het teruglopen van de gemiddelde levensverwachting alsmede het uitdunnen van de populatie 'vetklep met vraatzucht', de Asha ten Broeke-achtigen, voor lief nemen.

Grachus | 02-12-21 | 21:07

Huidige vaccins beschermen goed tegen Delta. Effectiviteit tegen Omikron zal moeten blijken.

Diederik_Ezel | 02-12-21 | 21:43

@Diederik_Ezel | 02-12-21 | 21:43: Effectiviteit tegen delta was al minder dan tegen de originele en de alfa-variant. De effectiviteit tegen de orignele en de alfavariant gaf een r-waarde beneden de 1, daarom hebben we die varianten niet meer. De r-waarde van delta zit net boven de 1, daarom hebben we die nog. De r-waarde van omicron zit ruim boven de 1, daarom slaat die nu snel om zich heen. Dat is niet een "interessant" standpunt, maar gewoon wat in de praktijk gemeten is.

So far, scientists have seen 32 mutations out of 5,000 genes on the spike protein, and this gives them reason to believe that Omicron may have fairly different characteristics from previous Covid-19 variants, Health Minister Ong Ye Kung said at a virtual press conference by the multi-ministry task force tackling Covid-19 here on Tuesday (Nov 30).

"This unknown enemy is indeed a lot more transmissible than what Delta is currently. Omicron could spread much more widely than Delta. www.straitstimes.com/singapore/mutati...

Kijken we in Afrika, dan zien we een snelle opkomst van omicron. Daaruit kan je gewoon de extra besmettelijkheid zien. Van 1 naar 15% in een paar weken, en wij hebben bewindvoerders die eerst nog wetenschappelijk bewijs afwachten, dat gewoon hierzo online staat in de onderste figuur. nextstrain.org/ncov/gisaid/africa

Waar onze politici blijven galmen over "grondrechten" en als een struisvogel de eigenschappen van omicron afwachten, gaan echte ministers van volksgezondheid beleid formuleren op basis van de exacte samenstelling van de omicronvariant, die we gewoon atoom voor atoom kunnen vergelijken met eerdere varianten, en daarom weten dat antilichamen tegen eerdere varianten niet goed genoeg zijn.

Omicron heeft toch wel andere spikes, waar het lichaam weer andere antilichamen tegen zal ontwikkelen. Dat kan je met het echte virus doen, of met een bijgewerkte vaccinatie. Gezien de lange termijn effecten van het virus, (dood, invaliditeit en long-covid) kies ik voor vaccinatie.

Aangezien vaccinatie gebeurd met een door je eigen lichaam nagebouwd spike proteïne op dezelfde manier als je eigen lichaam het complete virus bouwt na infectie, zijn de lange termijn effecten fundamenteel verwaarloosbaar bij een latere echte infectie. Aangezien onze zielige vaccinatiecampagne weten we dat een latere infectie voor iedereen zeker is, en mogen we daarbij verwaarlozen. Ik ga geen onderzoeken afwachten waarvan ik de uitkomst kan voorspellen met basale natuurkunde, scheikunde en biologie. Dit weten we allemaal al meer dan dertig jaar.

Hou er bij uw keuze rekening mee dat het UMCG al drie weken strenger selecteert wie er op de IC mag, en we dus al drie weken in code zwart zitten. Aldus senator en hoofd van de ic Peter van der Voort donderdagavond in Beau. Het is het van god los dat ons parlement al weken aan het debatteren is, en niemand dat plenair wist.

Dat we blijven besturen, debatteren en discussiëren vanuit standpunten die allang in de wetenschap of veldmetingen totaal achterhaald zijn, zegt iets over onze afgestorven intellect.

Feynman | 03-12-21 | 05:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Voordat de massale vaccinatiecampagnes begonnen waren er wetenschappers die riepen dat dit de oplossing zou zijn en dat een bepaald percentage voldoende zou zijn om immuniteit op te bouwen ("I would say 50% would have to get vaccinated before you start to see an impact," Fauci said. "But I would say 75 to 85% would have to get vaccinated if you want to have that blanket of herd immunity.").
Er waren ook wetenschappers die aangaven dat het de situatie erger zou kunnen maken, besmettelijkere varianten zouden sneller dominant kunnen worden wat er toe zou leiden dat er uiteindelijk meer mensen in het ziekenhuis zouden komen.
We zijn nu een jaar verder en kunnen concluderen dat de tweede groep gelijk heeft gekregen. Nu zouden we ons tot deze groep kunnen wenden en vragen of ze wellicht een idee hebben over wat we wel zouden moeten doen. Of we kunnen gewoon weer blind de eerste groep volgen.
Er is niet alleen een filosofische discussie nodig, maar ook nog een wetenschappelijke. Als je na een jaar vaccineren verder van huis bent dan voor je begon, kan je je afvragen of je wel op de goede weg bent. Wellicht is de oplossing dan niet simpelweg het gas verder intrappen.
De ziekenhuisopnames in staten met 90%+ vaccinatiegraad in de VS zijn hoger dan ze ooit geweest zijn. Laten we daar nou iets van leren, in plaats van al onze waarden overboord flikkeren voor wat niet veel meer is dan een 'hail Mary'.

C1O2 | 02-12-21 | 20:53 | 4

@mark' | 02-12-21 | 21:00: Het ligt iets lastiger. De theorie is dat de antistoffen een selectie in het virus veroorzaken. Daardoor hebben besmettelijkere varianten meer kans om dominant te worden. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat het virus gevaarlijker wordt omdat een 'mild' virus een gevaccineerde geen symptomen zal geven en dus minder zal worden doorgegeven. Dit is in eerste instantie geen probleem voor de gevaccineerd aangezien hij beschermd is, maar als datzelfde virus een ongevaccineerde besmet zal deze heel ziek kunnen worden. En op termijn zullen ook de gevaccineerde zieker worden dan voordat deze mutatie ontstond (maar nog altijd minder dan de meeste ongevaccineerden).
Dit is allemaal wat omstreden (los van mijn matige uitleg), maar het lijkt wel een beetje aan de hand te zijn nu.

C1O2 | 02-12-21 | 21:38

@mark' | 02-12-21 | 21:00:

Op de wappie-sites, voor zover ze nog in de lucht zijn, worden onderzoeken en experts in het vakgebied aangehaald die juist betogen dat het vaccin het immuunsysteem verzwakt, daarbij het in teveel da uitzonderlijke gevallen ook ertoe aanzet het eigen lichaam aan te vallen. De termijn waarop deze effecten zich zouden kunnen voordoen, wordt geschat op tussen de 1-5 jaar.

Milton_Styx | 02-12-21 | 22:06

@C1O2 | 02-12-21 | 21:38:

Beide tegels een mooie en zinnige bijdrage aan de overwegingen. Dank.

Milton_Styx | 02-12-21 | 22:08
▼ 1 antwoord verborgen

Wat gaan ze hier en in heel Europa doen met de miljoenen illegalen, duizenden vluchtelingen die er per week aan de deur staan, de statushouders en de allochtonen die buiten de samenleving een bestaan hebben?
Zij vormen nu al de grootste groep die niet gevaccineerd zijn.

Damoos | 02-12-21 | 20:53 | 1

Uhhh... niets!?!

oh no | 02-12-21 | 22:19

Waarschijnlijk zullen Rutte en de Jonge nog even tot na Oud en Nieuw wachten (meeste vuurwerk is dan afgestoken hopen ze) met de aankondiging voor een vaccinatie plicht. Met de huidige onvrede over hoge brandstof prijzen, hoge energie prijzen, corona maatregelen, vuurwerkverbod, trage formatie en een onbetrouwbare liegende overheid denk ik dat een vaccinatie plicht de bekende lucifer in het bekende kruitvat zal zijn. En in dat geval spreek je volgens mij niet meer over een culturele ontwrichting maar ben ik bang dat de relletjes in Rotterdam peanuts zijn bij hetgeen er nog gaat komen. Mensen zijn het zat. Nederlandse lente?

Swaffelkaffert | 02-12-21 | 20:52 | 5

@Sen Kadın | 02-12-21 | 21:14: Het laatste wat de overheid wil is rellen en chaos.

Sinterbikske | 02-12-21 | 21:19

@Sinterbikske | 02-12-21 | 21:19:
Mis, dat willen ze wel. Dan kan het brave volk zien wat voor oproerkraaiers en tuigh die antivaxxers wel niet zijn zodat de regering meer steun heeft voor de dan te nemen maatregelen. Beter ben je voor die tijd vertrokken.... (note to self)

elfenstein | 02-12-21 | 21:32

@Ben Adam | 02-12-21 | 21:14: Dat is een plausibele theorie, historisch gezien. De gang naar een politiestaat was al ingezet. Veel europese landen zijn heterogeen geworden en die zijn lastiger te 'managen' dan homogene samenlevingen. Daar moet je iets mee als regering. Politie inzet is kostbaar dus zoekt men een alternatief. QRcode lijkt dat middel te zijn. Ik hoop van harte van niet, maar het ene na het andere sociale experiment volgt elkaar op en sociologisch gezien zijn de kansen op een vreedzame samenleving steeds kleiner. Kim Putters waarschuwt echt al jaren. En dat doet hij niet voor niets.
We zullen het gaan zien. En mocht de dystopie uitkomen: niets is voor eeuwig. Life will find its way....

Bataafje | 02-12-21 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Een goede zet. Er moet meer verplicht worden en meer gehandhaafd worden.

thanseeuwen | 02-12-21 | 20:52 | 1

Veilig landen verplichten om hun onderdanen terug te nemen? En de gelukszoekers sneller uitzetten? Ik ben in dat geval voor meer verplichten en handhaven. Wat betreft het verplichten van vaccins ben ik ronduit tegen.

oh no | 02-12-21 | 22:22

Eindelijk. Zo snel mogelijk graag!

Hatseflat | 02-12-21 | 20:51 | 1

Typisch Gillis..

ceriel82 | 02-12-21 | 23:41

Gelukkig is dit einde EU-zooi.
Ze zijn zo dom, vooral die wijven.

hagelkruis | 02-12-21 | 20:51

Nog een laatste streek van Merkel voor ze Duitsland voorgoed negatief veranderd achterlaat.

Wattman | 02-12-21 | 20:51 | 1

Ja, de DDR achtergrond zit er nog stevig in.

ChalinaRosa | 02-12-21 | 21:45

Vaccinatieplicht alleen lost het waarschijnlijk ook niet op, dus alvast ideetje voor 2022: Iedereen met BMI 35+ krijgt een jaar om naar BMI 35- te gaan, anders het eigen risico naar 15000 Euro. Verplichte maagbandoperaties zijn we pas in 2023 aan toe schat ik.

Blauwpetje | 02-12-21 | 20:51

Over mijn lijk dat “Brussel” het naar zich toetrekt om te mogen bepalen wat ik in mijn lijf - moet - spuiten. Terug in je hok, Von der Klereleyen!

Zeddegeizot | 02-12-21 | 20:50 | 4

Als baby ook geen DKTP spuit gehad dan?

Nescio73 | 02-12-21 | 21:04

@Nescio73 | 02-12-21 | 21:04: Dat was een keuze van mijn ouders, niet de overheid, en een nationale aangelegenheid en niet iets van ongekozen machtswellustelingen in Brussel.

Zeddegeizot | 02-12-21 | 21:47
▼ 1 antwoord verborgen

Volgende stap wordt verplicht steriliseren. En de daarop volgende stap kan iedereen hier zelf wel invullen.
Dit mag je nooit in Duitse handen geven.

ZZP-er | 02-12-21 | 20:48 | 1

Het eerstere is al verwerkt in de spuit

rein9576 | 02-12-21 | 20:57

Mooi!

Poesmobiel | 02-12-21 | 21:00

Nice!

Patje | 02-12-21 | 21:00

Hehe

SterF... | 02-12-21 | 21:43
▼ 1 antwoord verborgen

De Europese psyche bestaat helemaal niet, morele superioriteit nog minder, en dus kan dat allemaal ook niet in een vacuüm terecht komen.

Joris Beltsin | 02-12-21 | 20:48 | 1

Ha, de ware marxist is opgestaan !

ivanhoe bergs | 03-12-21 | 13:08

Wat heb je aan grondrechten als blijkt dat je je er niet op kunt beroepen, dan is toch de gehele rechtszekerheid in dit werelddeel ingestort? Ik blijf er bij dat de ongevaccineerden geen enkele verantwoordelijkheid hebben tegenover de gevaccineerden. Je kunt niet van een ander eisen dat hij iets in zijn lichaam laat spuiten omdat dat de groep ten goede komt. Opoffering hoort in onze beschaving vrijwillig te zijn anders is het geen opoffering maar offering. Ieder moet dat voor zichzelf mogen afwegen. Grondrechten zijn individueel en horen dan ook onafhankelijk te zijn van wat een meerderheid vindt. Bovendien gaat hier een model ontstaan waarbij straks iedere handeling gaat worden afgewogen tegenover een groepsbelang of veronderstelt groepsbelang waarbij je als individu of zelfs als groep geen enkele invloed meer op kunt uitoefenen. Het zal worden bepaald door geaccepteerde “experts”, “wetenschappers” en “autoriteiten” waarbij niemand ook maar één vinger achter hun onderbouwing zal krijgen. De waarheid wordt dan een abstract begrip net als vrijheid en zelfbeschikking.

down | 02-12-21 | 20:47 | 8

U beschrijft hier de toekomst als de EU helemaal de baas wordt.
Ik zet mijn hoop op de vm. oostbloklanden die dit snel zullen herkennen (déjà vu)
en zullen blokkeren.

ChalinaRosa | 02-12-21 | 21:49

"Ik blijf er bij dat de ongevaccineerden geen enkele verantwoordelijkheid hebben tegenover de gevaccineerden"

Het is eerder andersom. Gevaccineerden hossen samen in de kroeg. Gaan fijn saampies naar leuke (thuis) feestjes. Gaan lekker op vakantie in half gevaccineerde landen. Etc. etc... En hangen vervolgens een paar dagen later op 20cm afstand in eenieders nek te hijgen. Want "Heeey ik heb een QR...."
En ondertussen maar wijzen naar de ongevaccineerden.....

Prinsje66 | 02-12-21 | 22:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Dit soort kritische stukken heeft zich al heel vaak compleet nutteloos bewezen. Het vervolgens voor gek verklaren van iedereen die iets meer probeert dan een kritisch stuk publiceren, werkt dit soort beslissingsnemers even zo in de hand.

Balgesjaakt | 02-12-21 | 20:46

Het sprookje van de lichamelijke integriteit was al een gepasseerd station op het moment dat onze volksvertegenwoordigers in meerderheid een wet goedkeurden die bepaalt dat je organen aan de staat toebehoren tenzij je daar actief stappen tegen onderneemt. De grondwet biedt hier ook ruimte voor, wat lichamelijke integriteit tot niet meer dan een papieren tijger maakt.
Het is goed denkbaar dat een vaccinatiegraad van bijna 100% uiteindelijk zal leiden tot het volledig verdwijnen van corona maar dat werkt alleen als dat mondiaal het geval is (volslagen onhaalbaar) of wanneer volledig gevaccineerde landen permanent hun grenzen sluiten (eveneens onhaalbaar). Een vaccinatieplicht lost dan ook niets op.
De enig redelijke weg is het nastreven van een goede vaccinatiegraad en het op peil houden daarvan totdat onze natuurlijke immuniteit dusdanig vertrouwd is met deze virussen dat ze inderdaad geen grotere bedreiging meer vormen dan influenza, dat ook nooit meer zal verdwijnen.

Hetze Haatstra | 02-12-21 | 20:46 | 3

Zeker als het ook nog van dier op mens overdraagbaar is. We moeten het natuurlijk gevecht aan. Dat is de enige goede richting. We kunnen de zwakkeren beschermen door middel van vaccinaties, maar het vaccineren van jonge gezonde mensen gaat op de lange duur gewoon tegen ons (de mens) werken.

Grachus | 02-12-21 | 21:20

@Grachus | 02-12-21 | 21:20: nou ja, we vaccineren ook al meerdere generaties succesvol baby’s tegen allerlei ziektes die ooit veel slachtoffers maakten. Wat al dat vaccineren met ons als soort doet weet eigenlijk niemand maar vooralsnog lijkt de winst groter dan de schade. Daarbij hebben we het echter over vaccins die uitgebreid zijn onderzocht en niet in een paar maanden in elkaar geknutseld.

Hetze Haatstra | 02-12-21 | 21:38

@Hetze Haatstra | 02-12-21 | 21:38: Ziekten die tot een geheel andere stam (minder variatie, minder mutatie) behoren. Daarnaast is die vaccinatie bij baby's/peuters ter bescherming van zichzelf. Dat zij geen gezondheidsschade krijgen. Dat is een geheel andere uitgangspunt dan om een jongere te vaccineren tegen iets waar hij zelf geen schade van ondervinden, maar alleen maar om het idee te hebben dat we dan te lang levende oudjes en vetkleppen "beschermen".

Grachus | 02-12-21 | 23:31

Europa. Ha. Die druk op de Zorg en IC is er in Amerika helemaal niet. Daar heeft alleen een kleine rijke groep toegang tot exellente medische zorg. De rest zoekt het maar uit. Idem voor veel andere landen buiten Europa. Weet het virus dat wel?

Piet Karbiet | 02-12-21 | 20:45
-weggejorist-
de_profeet | 02-12-21 | 20:44 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou reaguurders, dit is je moment om de revolutie te beginnen. Ik ga lekker chips eten en ik laat me prikken, desnoods elk half jaar.

De Eierbal | 02-12-21 | 20:43 | 6

Let op hij gaat het redden dit keer !

johnyl | 02-12-21 | 20:59

Maak er elke maand van, nog gezonder.

de_profeet | 02-12-21 | 21:52
▼ 3 antwoorden verborgen

NOOIT... kent u dat woord? Nooit?

PepijnvanLanden | 02-12-21 | 20:43

Gaat de 5 mei herdenking nog wel door!?
Zij die gevallen zijn voor onze vrijheid,
kun je niet beter besmeuren dan met een schijnheilige rotkop een bloemenkrans leggen met de woorden 'opdat we nooit vergeten'

TijdelijkOptimist | 02-12-21 | 20:43 | 3

Haha... haal dat er ook nog even bij... ik dacht dat we alle vergelijkingen met WO II inmiddels al vezuen hebben, maar u weet het nog smakelozer te brengen als a

johnyl | 02-12-21 | 20:48

Volgens mij heeft Rutte een kort geheugen

rein9576 | 02-12-21 | 21:00

Zou er ook een vaccin bestaan tegen ongekende stupiditeit?

Klaas_de_Waal | 02-12-21 | 21:04

China heeft niet eens een verplichte vaccinatie. En dan gaan die zogenaamde EU landen met hun zogenaamde focus op mensenrechten en andere 'waarden' het wel krijgen?
Dit is echt heel fout.

Bataafje | 02-12-21 | 20:41

Oorlog met de EU.

ZZP-er | 02-12-21 | 20:40 | 2

Ga je beginnen met een fietsenrek door de Intersport?

SterF... | 02-12-21 | 20:57

Vaccinatieplicht is de deur met het bordje nooduitgang. Maar tot op heden lees ik ook hier geen beter voorstel.

Schriever | 02-12-21 | 20:37 | 5

Doelgroep gericht vaccineren en de rest loslaten, kijk o.a. wat op de IC ligt en die preventief vaccineren. Dit moet na 2 jaar toch wel bekend zijn of mag dat niet bekend worden..

mark' | 02-12-21 | 20:43

Respecteer de natuur en volg de wetten van de natuur.
Handen wassen en afstand houden.

the Jackdawn | 02-12-21 | 20:44

@Diederik_Ezel | 02-12-21 | 20:39: 1G de rest is geluk, maar ja dan heeft u het prikje niet voor genomen. Die heeft u genomen om de het groene Vtje van vrijheid en lekker andere de maat nemen die een andere keuze maken.

Geconfronteerd, roepen het is om de ander te beschermen, gelul, zoals alles wat u hier roept.

Diepstrotje | 02-12-21 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Veel zieken om me heen. Merendeel gelukkig redelijk mild, soms een week soms 2 weken ziek. Wat ik veel meer om me heen zie, hoor en op SM tegenkom zijn depressieve soms zelfs ontwrichte mensen. Een aantal overwegen zelfmoord. Kinderen die angstig zijn, volwassenen die met mondkapjes in de frisse buitenlucht op de fiets rondrijden. Werkelijk, je hebt de ziekte - waarvan de meeste mensen gelukkig goed herstellen - maar je hebt ook de mentale ontwrichting waarvan ik mij afvraag hoe lang dit duurt voordat we dit hebben overwonnen.
Dan heb je de pers en tv die constant inpeperen met ladingen angst en de politiek die doet alsof de Spaanse Griep is uitgebroken. Ze zouden allemaal verplicht het dikke boek van Laura Spinney eens moeten lezen: De Spaanse Griep, dan zouden we ontwikkelingen beter leren nuanceren in plaats van ons totaal mentaal laten ontwrichten door de pers. historiek.net/spaanse-griep-1918-pand... In die tijd wist je of je binnen enkele dagen "aan de Griep stierf" of niet. Ziekenhuisopnamen? Daar werd amper over gesproken. Je overleefde het of niet. Tweederde van de wereldbevolking raakte besmet. 2,5% van de besmetten stierven eraan. De gemiddelde leeftijd van overlijden was toen 28 jaar.
Kortom, dictatuur ligt in dit tempo binnen de kortste keren op de loer omdat de urgentie rond de bestrijding van 1 ziekte enorm wordt uitgebuit door regeringen, terwijl zorg niet wordt opgeschaald, andere ziekten juist teveel op hun beloop worden gelaten en dystopische controlemiddelen extra worden uitgerold.

matrixbluepill | 02-12-21 | 20:36 | 6

Uitstekende tegel!

Gravin v Kippenbouth | 02-12-21 | 20:49

En de schapen lopen braaf achter de leiders.... je hebt helemaal gelijk.

antonconstandse | 02-12-21 | 20:49

We mogen niet meer doodgaan. Dat is verboden. Het is heel normaal dat met een nieuwe virus variant er massaal heel veel oudjes die al een mooi leven achter de rug hebben, sterven, maar dat willen we niet accepteren. We accepteren wel dat vetkleppen met vraatzucht, de Asha ten Broeke's op een hele langzame manier sterven aan allerlei kwalen, maar niet als dat in een kleine tijdspanne gebeurt door middel van een virusinfectie.

Grachus | 02-12-21 | 21:27
▼ 3 antwoorden verborgen

“culturele ontwrichting”???
Waar heeft GS het over? Ik MOET 100 Km/u op de snelweg rijden, anders krijg ik een boete. Ik MOET inkomstenbelasting betalen, doe ik dat niet dan eindig ik uiteindelijk in de bajes.
Kortom, we MOETEN ontzettend veel in deze van-de-wieg-tot-het-graf samenleving. Waarin sprake is van een grote mate van afgedwongen financiële solidariteit door belastingheffing.

Maar bij twee of drie prikken- ook een vorm van solidariteit- vergaat de wereld?

theo-is-dood | 02-12-21 | 20:34 | 18

@neonreclame | 02-12-21 | 20:43:
De onschendbaarheid van het menselijk lichaam is in de Nederlandse Grondwet opgenomen als Artikel 11. Hierin staat: Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam. Volgens de Nederlandse wet geldt dit zelfbeschikkingsrecht ook na de dood van een persoon.

Er staat : “ behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen”
Kortom, de grondwetsbepaling zelf geeft de relativiteit al aan.
Wat dacht u van de verplichting tot meewerken aan de bloedproef of ademtest in het verkeer in geval van het vermoeden van alcohol- of drugsgebruik?
Daar wordt toch ook een inbreuk gemaakt op die lichamelijke integriteit?

theo-is-dood | 02-12-21 | 21:18

@theo-is-dood | 02-12-21 | 21:18: apels en peren, alcohol en drugsgebruik in het verkeer zijn een misdrijf.

Ipv Facebook alles van wiki afhalen werkt ook niet.

Diepstrotje | 02-12-21 | 22:16

Maar je HOEFT niet af te vallen als je 150 kg weegt. Je HOEFT niet in een verslavingskliniek al je een alcohol probleem hebt. Je HOEFT geen nier af te staan om solidair met iemand te zijn... En als 80+ HOEF je ook geen pil van Drion te nemen om solidair de eventuele druk op de zorg weg te nemen.

Prinsje66 | 02-12-21 | 22:51
▼ 15 antwoorden verborgen

De filosofische vraag kan met een "nee" beantwoord worden. Ook al is de overweging dat bij 100% vaccinatie de zware maatregelen en overbelasting van de zorg waarschijnlijk niet zouden plaatsvinden.

En inderdaad, omdat er geen garantie is dat dit de enige uitweg is, en de maatschappelijke schade van deze dwang erg groot is, moet het geen doorgang vinden.

Edoch, het overdreven gejammer over dat prikje, in combinatie met de echte doden die vallen op de IC en thuis door uitgestelde zorg en de in mijn ogen belachelijke bezwaren van veel van de wappies, maken dat ik toch met enige nieuwsgierigheid kijk naar hoe dit bij de buren gaat aflopen.

Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 20:34 | 1

Kan me wel vinden in je tegels omtrent dit onderwerp. Ik kan sommige angsten en bezwaren echter wel begrijpen, al zijn ze soms wat irreeel.
Het vervelende is, wat je zegt, dat we straks te maken gaan krijgen met secundaire corona doden. En wiens belang weegt dan zwaarder. Kijken we daar utilistisch naar, of met veel aandacht voor de lichamelijke integriteit. En de integriteit van de wachtende? Ik zou willen dat ik een goed idee had, maar helaas.

letopuwzaak | 02-12-21 | 20:53

Dat er in portugal zogenaamd minder doden zijn als 1 jaar geleden, heeft ook enige natuurlijke logica.. je gaat namelijk maar 1 keer dood.. in mijn bos minder bomen omgewaaid.. de slechte zijn vorig jaar al platgegaan.. enz..

broervandenhollander | 02-12-21 | 20:34 | 4
-weggejorist-
nochtansformidabel | 02-12-21 | 20:53

@Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 20:36:
Maar in Portugal gaat het slechter dan Zweden, Spanje en Italie. Deze landen hebben een lagere vaccinatiegraad. Wat is je verklaring?

mikes43357369 | 02-12-21 | 21:07
▼ 1 antwoord verborgen

Bij >99% vaccinatiegraad (verplichting) hadden we minstens 400 patiënten minder op de IC gehad. There I said it, bij deze is het effect dus wel duidelijk.

Diederik_Ezel | 02-12-21 | 20:34 | 7

@Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 20:38: Ik ben ook niet voor een plicht, was meer een reactie op de zin in het topic "effect plicht onduidelijk." Overigens ben ik erg benieuwd hoe eea zal lopen in andere landen.

Diederik_Ezel | 02-12-21 | 20:43

@Beste_Landgenoten | 02-12-21 | 20:38: ik vermoed dat dan vele een vaccinatie nemen, dat is ook onderdeel van het probleem. Het is niet gevaarlijk genoeg en daardoor ontstaat twijfel, die dan ook weer te begrijpen is. Ik voel toch dat dit meer een probleem is van te weinig zorg capaciteit dan van mortaliteit. Gaat 10-20% dood dan zullen ook de mensen die geen vaccinatie willen denk ik wel overstag gaan.

mark' | 02-12-21 | 20:53

@mark' | 02-12-21 | 20:53: Zelfs bij de huidige cijfers zou ik al overstag gaan, MITS die mortaliteit de gehele bevolking treft en niet alleen stokoudjes en dikke vetkleppen. Laten we er gewoon mee leren leven. Kanker is niet meer doodsoorzaak nummer 1 onder ouderen, maar Covid. Gewoon zeggen "erg vervelend voor u babyboomers (het dubbeltje kan niet altijd dezelfde kant op blijven rollen), maar u wordt gemiddeld geen 10 jaar, maar slechts twee jaar ouder dan uw ouders, grootouders etc. dat werden". Als we dat nou eens accepteren, dan kunnen we gewoon weer normaal verder leven.

Grachus | 02-12-21 | 23:42
▼ 4 antwoorden verborgen

De overheid gebruikt het heroïnemodel. Neem het, het is gratis en je voelt je beter. De volgende keer kun je dik betalen Voor de dealers in dienst van de EU.

Piet Karbiet | 02-12-21 | 20:33 | 4

Ah, dealers... nu wordt het duidelijk waarom ze half Noord Afrika willen importeren.
Het is een komplot.

funda | 02-12-21 | 20:44

@Piet Karbiet | 02-12-21 | 20:51: Het is toeval?

funda | 02-12-21 | 21:17
▼ 1 antwoord verborgen

Ik kan wel weer een ein volk ein reich ein impfl tegel maken. Maar laat ik eens over een andere boeg gooien. Geweaun met voorstellen komen. Met het idee dat the pinko pox nooit meer weggaat. En dat herd immunity (wat het WHO en Rutte begin 2020 voorstelden) leidend wordt.

I) Per direct alle 'krona' maatregelen eindigen. Buiten grote evenementen beperken en ventilatie en klauwtjes wassen hebben alle andere maatregelen weinig effect in de verspreiding van het CCP virus.
II) Geen lockdowns meer - zinloos - en een wet aannemen dat toekomstige regeringen niet meer zo makkelijk dit soort onzin kunnen invoeren onder 'gezondheid'... een endemisch supergriepje is geen reden om de economie en maatschappij te slopen. Kwetsbaren zouden zich moeten isoleren, niet het gros van de bevolking die hoogstwaarschijnlijk minder last ervan krijgt laat staan deaud eraan gaat.
III) Geen avondklok. CCP virus gaat niet slapen om 21:00 of om 17:00. Pure onzin en waanzin en megalomaan. Wet aannemen dat regeringen in de toekomst niet zo makkelijk sperrzeit kunnen instellen, letterlijk de bommenwerpers moeten ervoor overvliegen, niet voor een endemisch supergriepje.
IV) Geen QR ausweis bitte maatschappij. Helpt niet tegen besmetting en geeft schijnveiligheid. Overtreedt meerdere grondwetsartikelen. Waaronder privacy, geheimhouding gezondheidsdossier. Wetten aannemen dat regering niet meer zo makkelijk dit soort fratsen kunnen uithalen.
V) Geen alcohol verboten. Alsof the commie cough pas gaat verspreiden bij het nuttigen van alcohol of andere drugs.
VI) Noodgebouwen voor influenza en corona gevallen bouwen naast ziekenhuizen om hun te scheiden van overige potentiele IC gevallen. Waarom dit nog niet gebeurd is, is mij een raadsel.
VII) IC capaciteit uitbreiden. Wat zegt u, waar moet doekoe vandaan komen? Nou wat mij betreft mij oa een nexit, maar er zijn genoeg (s)linkse hobbies om in te snijden.
VIII) Boostershots voor 65+ en degenen met verzwakt immuunsysteem.
IX) Supermarkten en andere zaken stimuleren om in de ochtend een uurtje voor deze kwetsbare groep hun boodschapjes te kunnen doen. Over het algemeen zijn vroeg minder mensen op de been. Overigens gaan kwetsbaren waarschijnlijk niet naar grote evenementen en feseten, waarom we dit dan verbieden is mij een raadsel.
X) Stimuleren dat big pharma medicatie buiten vaccins gaat ontwikkelen - Pfizer kwam laatst met een pil maar ja om de 9 maanden demense laten prikken is voor hun veel lucratiever.
XI) Tot er alternatieve medicatie komt werkgevers en demense stimuleren om bij milde klachten thuis te blijven en te testen; en ja niet de kleinkinderen met een snotneus langs opoe laten gaan. Last but not least beleid voeren niet op het 'vernietigen' van het virus (wat niet kan en nooit gaat gebeuren) maar het gezonder maken van de populatie.
XII) Geen verplichte vaccinaties. Los van dat je kunt argumenteren dat de huidige vaccins geen echte zijn want je moet om de 9 maanden boosten. We aanraden dat kwetsbare groepen het nemen via positieve voorlichten. En niet via negatieve wegen zoals uitsluiting van de maatschappij want niet gevaccineerd.

Graaf_van_Hogendorp | 02-12-21 | 20:33 | 4

Prima, geen speld tussen te krijgen!

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:48

U heeft ambities om Hugo de Prutser op te volgen in Rutte IV?

Mark zit te Dutten | 02-12-21 | 21:02

Welk vakje moet ik hiervoor rood kleuren bij de volgende verkiezing?

HGL | 02-12-21 | 21:24
▼ 1 antwoord verborgen

Pas maar op. Binnenkort om de vergrijzing tegen te gaan, verplichte zwangerschappen.

Hadena | 02-12-21 | 20:33 | 2

Als na drie keer neuken je vriendin nog niet zwanger is, staan er op een ochtend drie boa's voor de deur die het klusje wel even afmaken. :-)

edelfigurant | 02-12-21 | 20:35

Dat hadden ze al veel eerder moeten doen, dan was de drogreden om daarvoor invasieve exoten binnen te laten komen te vervallen.

Grachus | 02-12-21 | 21:36

Een jaar geleden was je een wappie als je de vaccinatieplicht voorspelde. Nu ben je een wappie als je er tegen bent. Gewaagde nieuwe zichtwijze: iedereen die druk bezig is medemensen als wappie te categoriseren… is zélf gek. Doe het er maar mee.

Gladiator Fap | 02-12-21 | 20:33 | 6

@Diepstrotje | 02-12-21 | 22:11: Exactemundo. En let maar op: mocht het uit de klauwen lopen, dan zijn het de types die nu het hardst "wappie" schreeuwen en hun medemens vanalles toewensen, die het dan "nicht gewusst" hebben. Maar ze wisten het wél. En ze deden er vrolijk aan mee. Ze vonden het wel best dat de samenleving kapotgemaakt wordt door opportunistische wildgroei en woke-waanzin. Ik heb nieuws voor dat gajes: internet vergeet nooit. Nooit.

Gladiator Fap | 02-12-21 | 23:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Als men een vaccinatieplicht accepteert zal de regering ook andere zaken proberen op te dringen. Als de controle die de overheid heeft te groot is kun je niet meer aan de noodrem trekken. Met de toeslagen affaire nog vers in het geheugen is dat een rampscenario.

etwaboy | 02-12-21 | 20:32 | 1

Maak je borst maar nat, zo te zien blijven Marx en cornuiten nog wel even zitten...

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:43

Een beetje het probleem is dat er ook zo op gehamerd wordt dat je het voor anderen moet doen, niet voor jezelf, maar voor anderen die je geen “kwets”uur moet bezorgen. Terwijl het wel duidelijk is dat je het voor jezelf moet doen, dat je zelf niet dood gaat, want je bent gewoon besmettelijk. Juist dat andere niet “kwetsen” is een rode vlag, want alle wokies willen alles verbieden wat zij kwetsend vinden en zijn al bezig aardig wat “newspeak” aan het invoeren. Want wat gaat de EU/Kaag/rutte nog meer verplichten/verbieden om anderen niet “emotioneel” te “kwetsen”. Ze probeerden kerst al te verbieden. Is toch gevalletje hellend vlak en neigt aardig naar 1984 praktijken.

Snap_het_ook_niet | 02-12-21 | 20:31

Goed stuk Spartacus!

Sinterbikske | 02-12-21 | 20:31 | 2

Inderdaad een goed stuk.

mikes43357369 | 02-12-21 | 21:14

Dat is het ook.

zegmaarwij | 02-12-21 | 22:43

Er komt een moment in ieders leven, dat ie zich gaat afvragen...
..."Hoe heeft het zover kunnen komen?" En dan zijn de rapen gaar.

Paaldanseres | 02-12-21 | 20:31 | 1

Welnee, dan komt er een tribu.... scusi... een parlementaire enquete.

funda | 02-12-21 | 20:47

Wat ik me afvraag is of we kunnen zeggen dat er een "Europese psyche" is. Die is er volgens mij niet. Wij wortelen niet in een Europese "geest", niet eens in een nationale, Nederlandse, wij wortelen in een veel oudere "geest", een volksgeest waarvan we niet nauwkeurig kunnen zeggen wat die inhoudt. Wij zijn streekgebonden wezens, en wie wij zijn spiegelt in onze tradities, onze sprookjes en mythes, onze volksliederen en onze dansen, onze volksaard. De natiestaten hebben met kunst en vliegwerk grenzen getrokken, een volkslied gekozen, een vlag, een regering, met hier en daar nog een koning of een koningin erbij, en die hele kermis verder opgetuigd met rituelen, maar onze volksaard valt daar niet simpelweg mee samen. In sommige landen is dat goed te zien. In België bijvoorbeeld is er zelfs een scherpe taalgrens, en in het kleine Nederland lijkt de mentaliteit boven de rivieren nog steeds behoorlijk te verschillen van die beneden de rivieren. En een Fin heeft een andere psyche dan een Italiaan.
Een Europese psyche? Misschien komt die er ooit nog. Maar dan zeker niet via een klerkenburcht in Brussel die op macht aast.
Wat mij enorme angst inboezemt is het gemak waarmee Von der Leyen zich opwerpt als coördinator van een algehele Europese verplichting. Het is volgens mij nog altijd zo dat de individuele landen als soevereine staten zélf dergelijke beslissingen nemen, onafhankelijk van wat een ander land doet en zeker onafhankelijk van wat ze in Brussel allemaal vinden of wensen. Maar de toonzetting en de taal wijzigen schier ongemerkt. Let op wat hier gebeurt. De regeringen zoeken ieder voor zich mogelijkheden om hun burgers te knechten, en ze apen elkaar daarin na. Als de één de lat een beetje hoger legt, volgt de ander, enzovoorts enzovoorts. En nu mengt de EU zich in deze spiraalvormige dynamiek en gooit er een schepje bovenop, biedt een helpende hand aan de natiestaten. "Willen jullie dat wij een extra duwtje geven? Doen wij graag, maar wel in ruil voor een lichte verschuiving van de macht richting onze burcht in Brussel."
Europese psyche? Ik zou een beetje oppassen met die term. Europese burger, Europese identiteit, Europese normen, Europese waarden, Europese dit, Europese dat.... We lopen een fuik in.

Schoorsteenveger | 02-12-21 | 20:31 | 6

De europese burger bestaat alleen op papier. Zelfs de Eu leiders weten dat het los zand is. Wellicht is dit hun poging om via een medische dictatuur dat zand aan te stampen.

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:41

Schoorsteenveger
Uiteraard niet, want Europa is tientallen volkeren die duizenden jaren onder elkaar gevochten hebben om niet 1 te worden.

Zatkniss | 02-12-21 | 20:46

Amerikanen vatten dat al lang sarcastisch zo samen: "Hello, I am from the government and I'm here to help you.
Bij mij gaat ondertussen het rode lampje aan als ik de volgende woorden lees of hoor: 'Verantwoordelijkheid' 'Steun' 'Hulp' 'Helpen' 'Solidariteit' 'Op 1 lijn brengen' 'Harmoniseren' 'Aanpassen', u kent het jargon wel. Taal is belangrijker dan ooit en de EU-burger wordt bedrogen waar hij bijstaat.

funda | 02-12-21 | 20:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Ga door met dit onzalige plan, Europa! Dat is dan DE snelste manier om jullie Europese project op te blazen. Het is technisch ook niet haalbaar trouwens. k heb in mijn leven veel mensen onder dwang geprikt (in de psychiatrie). Maar die mensen komen niet vrijwillig hun onvrijwillige prik halen in de regel. Daar moet een rechter aan te pas komen en veel menskracht. Boetes uitdelen aan weigeraars? Dan krijg je meer mensen met schulden. Alternatief: de zorg opschalen op termijn en tot die tijd: extra doden, maar dat is de natuur.

Poes Fiep | 02-12-21 | 20:31 | 1

Die mensen ga je dus korten op hun uitkering, boetes uitschrijven waarbij uiteindelijk loonbeslag opgelegd kan worden, kinderbijslag inhouden, zorgverzekering opschorten. Er zijn genoeg administratieve, financiële prikkels te bedenken die men op kan leggen.
Of het verstandig is, lijkt mij niet. Je maakt de samenleving dan echt heel erg kapot. En wat daar uit gaat komen, wil ik niet eens aan denken.
Het zou echt de slechtste beslissing zijn die maar genomen kan worden.
Het zal dus wel gebeuren.

Bataafje | 02-12-21 | 20:51

Zoals wij nu terugkijken en ons hoofdschuddend afvragen wat de mensheid heeft bezield tijdens de gruwelen van de twee wereldoorlogen en andere momenten van genocide en ander onvoorstelbaar onrecht, zo zullen onze nazaten even verbaasd zijn als ze terugkijken naar wat de mensheid tijdens deze pandemie bezielde. En net als "toen" wordt er ook nu niet geluisterd naar wijze mensen die het allemaal zien aankomen en roependen in de woestijn blijven. Tot het te laat is. Ik ben voor het eerst van mijn leven bang voor de staat en haar almacht.

pleemobiel | 02-12-21 | 20:31 | 2

Ik ben bang voor types zoals jij. Brrr. Wijze mensen, dan ben je echt goed de weg kwijt.

Klaas_de_Waal | 02-12-21 | 22:50

@Klaas_de_Waal | 02-12-21 | 22:50: Nou, dat ‘bang voor de staat en haar almacht’ lijkt me wel terecht. Die staat dondert zo maar even jouw en mijn lichamelijke integriteit bij het oud vuil.

Wayfaring stranger | 02-12-21 | 23:34

"na zes maanden vervalt de bescherming tegen besmetting wel van zo’n 88% naar 47% en daarna blijft het dalen.". Mag dit even op de voorpagina van elke krant en site? Velen lijken dit niet te beseffen. Groen vinkje dus holadi-jee. Dit is de nummer 1 r den dat we nu zoveel besmettingen hebben en relatief zo weinig ZH en IC. Hoe eerder we dit beseffen hoe eerder we kunnen nadenken over een andere strategie (focus op medicatie bijvoorbeeld)

Vunzigheid | 02-12-21 | 20:30 | 2

Nee. Het werd Kuzu ook zeker niet in dank afgenomen toen hij deze cijfers van het CDC noemde tijdens een debat 2 weken geleden, Hugo zat ineens rechtop in zijn zetel.

Sinterbikske | 02-12-21 | 20:45

Ik kan mij nog goed de tijd van de eerste prikjes herinneren. Je zag de mensen glimmen en rechtop lopen. "Kijk mij eens, ik ben beschermd. Ik ben onaantastbaar". Vervolgens was het 'o ja, ik moet natuurlijk wel de kuur afmaken met een 2e prikje'. Inmiddels vinden dezelfde lui het heel normaal dat ze voor de rest van hun leven elk half jaar een nieuw prikje moeten halen. Als het niet zo treurig was, dan was het erg vermakelijk.

Grachus | 02-12-21 | 21:42

Als dadelijk iedereen verplicht gevaccineerd is en de maatregelen gewoon van kracht blijven, uw vrijheden niet terug komen, dan zullen de mensen die nu het hardst roepen dat vaccinatie de enige uitweg is wederom het hardst roepen dat er een andere uitweg is. Wat dat dan is zal tegen die tijd bedacht worden. Maar de component dat een deel van de samenleving schuldig is zal zeker in de argumentatie blijven.

Lafayette | 02-12-21 | 20:30

Denk dat het deel dat niet wil groter is dan 11%

Der Schnitzeljäger | 02-12-21 | 20:30

Nee het is het niet waard. Overigens is Europa volgens mij wel degelijk een economische supermacht. Maar daar ontleent de gemiddelde inwoner van een Europees land heus geen identiteit aan. Anyway, de vrijheidsbeperking an sich vind ik veel erger dan de filosofische implicaties ervan.

Gen. Maximus | 02-12-21 | 20:29 | 2

Europa is een economische supermacht. De EU is dat over niet al te lange tijd niet meer.

Grachus | 02-12-21 | 21:44

@Grachus | 02-12-21 | 21:44: is de EU het uberhaupt? Wat betreft harmonische regelgeving voor bijvoorbeeld apparaten, ja. Wat betreft bijv. een gezamenlijk buitenland / buitengrens beleid, zeker niet. En dat zijn nog relatief eenvoudige zaken.

oh no | 02-12-21 | 22:34

Filosofisch faliekant oneens: waarom hebben we al die jaren onze senioren aan influenza laten kreperen als de griepprik al die tijd ook beschikbaar was?

Hetkanverkeren | 02-12-21 | 20:28 | 7

Filosofisch? Echt? Wow!

Klaas_de_Waal | 02-12-21 | 21:20

@Hetkanverkeren | 02-12-21 | 21:19: Ikzelf ben geneigd mensen die niet al te goed in logica en redeneren zijn als dor hout te bestempelen, maar omdat ik veel geschiednisboeken las berisp ik mezelf daarom regelmatig.

funda | 02-12-21 | 21:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is tijd om de EU commissie en voorzitter door de burgers te laten kiezen, maar dat zal net als de NLse burgemeester en het referendum wel niet ^democratisch^ genoeg zijn.

Stil_Haben | 02-12-21 | 20:28 | 3

En wie zijn de burgers in deze? U hebt wel door dat de Noord West Europeanen numeriek in de minderheid zijn? Het monetaire beleid van de ECB is een goede indicator hoe dan zal worden omgegaan met de Nederlandse belangen. De regeringsleiders dienen de uiteindelijke zeggenschap te hebben.

therealbraindump | 02-12-21 | 20:33

@therealbraindump | 02-12-21 | 20:33:
U doet uw Nick eer aan
“ De regeringsleiders dienen de uiteindelijke zeggenschap te hebben.”
Wel eens van de Europese Raad gehoord? Die Raad is de werkelijke baas in de EU. Niet de Europese Commissie

Zie: De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of gekozen staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie, een voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie. De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid neemt ook deel aan de werkzaamheden van de Europese Raad. De Europese Raad geeft de nodige impulsen voor de ontwikkeling van de Unie en bepaalt de algemene politieke beleidslijnen en prioriteiten.[1]

De Europese Raad komt minstens twee keer per halfjaar bijeen. Men spreekt dan ook wel van een Europese top of van een EU-top.[2] De bijeenkomsten vinden plaats in het Europagebouw in Brussel.

Elke scholier met twee jaar mavo kan je dit uitleggen.

theo-is-dood | 02-12-21 | 21:26

Dat zal nooit gebeuren. D66'ers zijn veel te bang dat de democratie andere uitkomsten geeft dan hun eigen agenda. Stel je voor dat mensen Op Orban gaan stemmen. Dat moeten "we" met zijn allen niet willen.

Grachus | 02-12-21 | 21:49

Vanavond ff wat Nu-Metal in het stamcafé?

SinisterNL | 02-12-21 | 20:26

Als het recht op lichamelijke integriteit eenmaal is afgepakt, dan zijn we het voor altijd kwijt. Er komt gegarandeerd een ander probleem waarvoor het ook handig is als de overheid over jouw lijf mag beslissen.

Blauwpetje | 02-12-21 | 20:25 | 4

Te oud? prikje, te ziek? prikje, te duur? prikje, te rebels? prikje en d666 oogst uw organen om hun leden bestand 'gezond' te houden... maar ik ben niet cynisch ofzo..

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:34

In zekere zin waren we die al kwijt na de D66 orgaan oogst wet

Gen. Maximus | 02-12-21 | 20:35

@Gen. Maximus | 02-12-21 | 20:35: Die was je al kwijt bij je eerste baby-prikken.

funda | 02-12-21 | 21:44
▼ 1 antwoord verborgen

De EU ziet dat het Chinese model eigenlijk wel makkelijk is om de bevolking onder volledige controle te krijgen en te houden, de machtswellust van EU gaat hier voor de Rechten van de Mens. Het is inderdaad het einde van een tijdperk waarvan de verdere implicaties niet moeten worden onderschat.

smdyasc | 02-12-21 | 20:25

Wat een slap geleuter. Het aantal IC opnames per hoofd van de bevolking zijn in Portugal stukken beter. Zodanig dat als we in NL die relatieve cijfers zouden halen we nu niet een bijna-zorginfarct zouden hebben.

En wat is het alternatief? Dat is er niet. Als de vaccinatiegraad niet stijgt verlies je op een andere manier de controle over je gezondheid: Namelijk dat er even geen arts beschikbaar is als je voor meer reguliere kwalen naar het ziekenhuis wil.

Een perfecte oplossing is er niet. De beste oplossing: Vaccineren en de zorg toegankelijk houden.

Supporter | 02-12-21 | 20:25 | 8

Dat geeft toch alleen maar aan dat het dus niks uitmaakt. Geweldige cijfers maar toch weer een state of emergency. Waar doen we het dan allemaal voor?

C1O2 | 02-12-21 | 20:34
▼ 5 antwoorden verborgen

Gewoon niemand vaccineren en Darwin zijn werk laten doen, want het gejank begint op mijn zenuwen te werken.

Zatkniss | 02-12-21 | 20:24 | 8

Ook nog goed voor de aardkloot ook. Gewoon 1/3 uitroeien. Dat is nog eens een ‘Great reset’. Ineens weer voldoende huizen, banen, ruimte, grondstoffen, ik zeg; doen

YoMoms | 02-12-21 | 20:35
-weggejorist-
Grachus | 02-12-21 | 21:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Hoe zit het eigenlijk met de "lichamelijke integriteit" van al die stumpers die jaarlijks ongevraagd besneden worden, of telt dat niet?

zwellevertje | 02-12-21 | 20:23 | 10
▼ 7 antwoorden verborgen

Het probleem is dat de reguliere zorg is afgeschaald en dat is erg voor iedereen die een operatie of behandeling nodig heeft.
Wanneer we niet willen overgaan tot dwang, moeten we er wellicht over nadenken dat je vrijstelling van je prik kan krijgen als je afziet van ziekenhuisopname. Dat is heel erg, want mensen komen met spoed naar het ziekenhuis en worden dan naar huis gestuurd met iets verzachtends. Maar straks sterven er ook mensen omdat ze een behandeling of operatie niet op tijd krijgen. Over de vraag is het straks de categorie; ben ik vrij om te roken of heb ik het recht om vrij te zijn van jouw rook.

letopuwzaak | 02-12-21 | 20:22 | 9

Theoretiseren gaat in 100% van de gevallen de praktische problemen die we nu hebben niet oplossen.

funda | 02-12-21 | 21:02

@De mooie man | 02-12-21 | 20:56:
Ik kan zulke vragen alleen beantwoorden in context. We proberen de zorg toegankelijk voor elke burger te houden, en wanneer er zoveel mensen zijn die vaccinatieschade hebben is vaccineren dus niet zinvol, en is de vraag irrelevant geworden.
Ik heb geen antwoord op je vraag, nee.

letopuwzaak | 02-12-21 | 21:15
▼ 6 antwoorden verborgen

Als het aan de EU ligt worden we allemaal junkies die iedere 6 maanden mogen smeken om een nieuw shot omdat we anders in de goot belanden…

Mark zit te Dutten | 02-12-21 | 20:22 | 1

Smeek jij maar vanuit de goot als jij dat graag wil. Tjongejonge.

funda | 02-12-21 | 20:29

Eerst een genuanceerd verhaal over dat vaccins en boosters werken. Niet optimaal, maar toch. Dan ineens:
"En zelfs van dit alles weet niemand zeker of het zal werken."
Ik begrijp dit niet.

Even los van het vervolg, want de filosofische vraag daarna vind ik een interessante.

Duwbak_Linda | 02-12-21 | 20:17 | 7

@Duwbak_Linda | 02-12-21 | 20:36: de 'vaxxer die zo nodig perse mensen een spuit in zijn arm wil rammen zonder ook maar even na te denken wat hij aan het doen is, sterker nog bij voorkeur met luid geschreeuw over hoe stom die ongevaccineerde wel niet is', dat vond ik wat lang.

Ikdoemisschienmee | 02-12-21 | 21:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Even een gewetensvraag: welke arts of verpleegkundige zou er willen meewerken aan het prikken van mensen die NIET geprikt willen worden (maar gedwongen worden door een boete of dreiging baan te verliezen?)? Ben benieuwd.

HoogToontje | 02-12-21 | 20:17 | 7

Ik heb het veel gedaan, vroeger in de psychiatrie. Maar gedwongen behandeling vindt plaats na uitspraak van een rechter. Dus ik denk dat het prikpersoneel daar wel een grens zal trekken. Alleen na rechterlijk besluit. En dat komt er niet lijkt mij. Dit is zo ingewikkeld, daar kan jaren over geprocedeerd worden lijkt mij hoor.

Poes Fiep | 02-12-21 | 20:36
-weggejorist en opgerot-
pleemobiel | 02-12-21 | 20:36

@Poes Fiep | 02-12-21 | 20:36: er zijn in de WZD, WvGGZ en Wgbo mogelijkheden om zonder toestemming te vaccineren. Als het noodzakelijk geacht wordt. Nu is dat niet zo, maar bij een vaccinatieplicht kan dat in theorie veranderen.
Sowieso is verplichting een hele enge ontwikkeling die zelfs in totalitaire landen niet voorkomt.
Mensen moeten echt het recht op lichamelijke integriteit hebben. Als die grens eenmaal overtreden wordt, is het hek van de dam.
Overheid moet veel meer moeite doen om twijfelaars goed te informeren. Halsema heeft bijvoorbeeld een goed, eenvoudig filmpje opgenomen,in Dordrecht hebben ze dat ook gedaan. Overheid moet uit de ivoren toren komen en uitleg geven. En dan niet op zijn Rutte's.

Bataafje | 02-12-21 | 21:02
▼ 4 antwoorden verborgen

De effectiviteit is hartstikke duidelijk. De ongevaccineerden in het ziekenhuis zijn duidelijk oververtegenwoordigd en gemiddeld 20 jaar jonger.

Maar vaccinatiedwang gaat me wat ver

Shoarmamasutra | 02-12-21 | 20:17 | 6

@littlelebowsky | 02-12-21 | 20:23: De vaccinatieplicht mag voor niemand gelden. Gewoon met je poten van elkaars lichaam afblijven. Als we een inbreuk op dat recht gaan legaliseren dan is dat het einde van de beschaving.

De zorg opschalen is het enige dat we moeten doen. En ja dat kan wel. Begin eens met een wervingscampagne voor zorgpersoneel (want die is er niet geweest) zodat we volgend jaar niet opnieuw met hetzelfde probleem zitten.

En voor de accute nood: er zijn busladingen vol verplegend personeel ontslagen in het buitenland. Nodig die mensen uit om hier te komen werken. Desnoods in speciale non-vax ziekenhuizen waar personeel en patiënten geen prikje willen.

De mooie man | 02-12-21 | 20:46

@De mooie man | 02-12-21 | 20:46: er bestaat helemaal geen absoluut recht op lichamelijke integriteit.
Denk alleen maar aan de Wegenverkeerswet en ademtest en bloedproef

theo-is-dood | 02-12-21 | 21:33

@theo-is-dood | 02-12-21 | 21:33: het rijden met alcohol is een misdrijf. Verdachte zijn van een misdrijf en een argeloze burger zijn twee verschillende zaken..

Diepstrotje | 02-12-21 | 22:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik ben het hier echt mee oneens. We laten ons voor alles inenten. En dan hier zo verschrikkelijk moeilijk over doen. Als je gewoon vrijwillig was gegaan en je niet zo gek had laten maken door een dansleraar was dit allemaal niet nodig geweest.

TheManiac | 02-12-21 | 20:16 | 9

@TheManiac: bent u ervan op de hoogte dat er niet alleen een dansleraar is die deze inentingen een slecht idee vindt, maar dat er ook medisch specialisten zijn met dezelfde mening?

De mooie man | 02-12-21 | 20:51

@De mooie man | 02-12-21 | 20:51: De geinjecteerden focussen zich op de dolle dansleraar inderdaad.

basweetutwel | 02-12-21 | 21:12
▼ 6 antwoorden verborgen

Zowel Spinoza als Schopenhauer zeiden het al. Vrijheid is een illusie. Er zijn ontelbaar veel dingen die u moet en u heeft daar geen invloed op. Nu ja, als u stopt met leven, dat is de ultieme vrijheid.
U moet ademen, u moet eten, u moet drinken, u moet slapen, u moet poepen, u moet pissen. U moet zien, u moet horen. U moet proeven, u moet voelen. En dan is er ook nog eens de groepsdwang die veel van u vraagt. Belasting betalen, helmplicht, verkeersregels, gij zult niet stelen enz.
Ah maar u mag zeggen wat u denkt? Nou ook dat is aan regels gebonden en dan heb ik het nog niet eens over de cancel culture. Die vrijheid is een tamelijk overschat iets. Er is al eerder vaccinatieplicht geweest. En natuurlijk is dat inperking van een stukje vrijheid. Maar wat stelt die vrijheid nu helemaal voor. Alleen de dood is vrijheid.

Zapata10 | 02-12-21 | 20:16 | 4

Nogal fatalistische escalatie. Zo kun je iedere vrijheid wel onder het tapijt vegen. Lichamelijke integriteit is niet voor niets voor velen een streep in het zand. Daar ligt de grens tussen zelf en omgeving.

lekgoot | 02-12-21 | 20:45

@lekgoot | 02-12-21 | 20:45: Welke iedere vrijheid? Welke lichamelijk integriteit. Ja die kan je hebben met een bordje om je nek niet reanimeren. Anders kan ik je gerust vertellen dat ze je ongevraagd helemaal volspuiten met dozen vol dingen waar je geen weet van hebt mocht je eens een verkeersongeluk krijgen. Stelletje dramaqueens hier.

Zapata10 | 02-12-21 | 21:28
▼ 1 antwoord verborgen

Herhaling van gisteren, met wat cijfertjes, waarover valt te praten.

dathoujetoch | 02-12-21 | 20:16

“Ook zijn de vaccins statistisch gezien veilig”. Voor bijwerkingen wellicht, maar over eventueel lange termijn gevolgen valt niets te zeggen.

Toede_Le_Dokie | 02-12-21 | 20:16 | 11

@keistad | 02-12-21 | 21:44: Wie in de toekomst kan kijken mag mij de lotto-uitslagen doormailen. Daarna praten we verder.

funda | 02-12-21 | 21:51
▼ 8 antwoorden verborgen
-weggejorist-
snokkertje | 02-12-21 | 20:16 | 2

Hoe fijn moet het zijn als Europees machthebber, dat je geen enkele verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan je bevolking. Je laat ze gewoon belasting betalen, levert er minimale diensten voor terug, en de rest verdeel je onder je 'partners' in het bedrijfsleven onder het mom van aanbesteding. Misschien houdt je er nog wel een leuk baantje aan over, wanneer je politieke carrière voorbij is.

Nóg mooier is, als je die diensten (zorg, opleiding, huisvesting) niet eens aan iedereen hoeft te geven. Maar enkel aan onderdanen die zich geheel toewijden aan de Europese eenheid. Misschien kunnen ze daar een app voor verzinnen ofzo. Het schijnt dat China daar veel ervaring mee heeft.

Voorstanders en beleidsmakers zien wel degelijk welke kant het opgaat, ze sturen er zélf op aan, en het bevalt ze best goed.

Hersenletsel | 02-12-21 | 20:16 | 2

Spijker. Kop. Raak.

Toede_Le_Dokie | 02-12-21 | 20:40

En precies dat is in de europeese geschiedenis tal van malen geprobeerd en nog nooit goed afgelopen. In dat licht begint de brexit steeds meer vorm te krijgen omdat zij dit dolende pad niet inslaan, maar zoals altijd uiteindelijk wel meegezogen worden in het bloedvergieten.

Incitatus | 02-12-21 | 20:57

Tja, vorig jaar was de term "dor hout", wat maar weg moest nogal populair bij een bepaalde groep, dit jaar is het mentale "dor hout" aan de beurt, toevallig heel vaak net die groep die vorig jaar nogal een uitgesproken mening had over het dor hout van toen.

zwellevertje | 02-12-21 | 20:15 | 2

Weet je wie het ook vaak over dor hout had?

funda | 02-12-21 | 20:36

Goede introductie van een Essay. Schrijf er nog maar een stuk of 3, 4 hoofdstukken bij.

Schwanzeleber | 02-12-21 | 20:15

…en als dat niet lukt? Wat een paniekvoetbal, er zijn al genoeg voorbeelden dat dit geen oplossing is, voor een verzonnen probleem. Als we gewoon zouden accepteren dat het leven eindig is kunnen we deze hele poppenkast opdoeken.

deugallergie | 02-12-21 | 20:14
-weggejorist-
Gezonde_Roker | 02-12-21 | 20:13 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Dit probleem is gewoon emotioneel. Gooi de boel op, zet een vette triage tent neer en dan zien we wel wat erover blijft. We moeten gewoon minder bang zijn om te sterven.

Schilder58 | 02-12-21 | 20:12 | 3

Eens. Alleen niemand durft dit te zeggen.

2Benen | 02-12-21 | 20:25

Mee eens, ongevaccineerden achteraan op de stoep van het ziekenhuis en een BOA die soep rondbrengt, ongeveer zoals het Pesthuis in de middeleeuwen.

funda | 02-12-21 | 20:38

Eens. Leg de verantwoordelijkheid weer bij het individu.

lekgoot | 02-12-21 | 20:47

Maar ik wil weten hoeveel gevaccineerd & hersteld (dus net zo veilig als gevaccineerd) tegen ongevaccineerd zijn. Nu gooi je herstelden zonder vaccinatie bij een groep waar ze niet thuis horen, maakt die groep dus groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Sessine | 02-12-21 | 20:11 | 1

Nou idd. Er is +85% geprikt en zeker nogeens 5 tot 10% hersteld. We zitten al lang en breed op de 90 tot 95% immuun.

sjef-van-iekel | 02-12-21 | 20:31

Deze plicht komt er gewoon en het is erg goed van Europa om dit centraal te doen. Hiervoor is Europa opgericht op problemen die te groot zijn voor Rutte en zijn olijke trawanten wel goed op te lossen. Ik zeg bedankt Europa en ga lekker weer op bezoek bij opa en oma en daarna naar de kroeg.

Rest In Privacy | 02-12-21 | 20:10 | 4

Kun je niet lezen? er liggen meer corona patienten in het ziekenhuis dan voor de vaccinatie. Die vaccinatie is duidelijk niet de oplossing.

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:21

Ik hoef geen Nostradamus te zijn om te voorspellen dat jouw idee totaal niet gaat werken. IC capaciteit zonder verdere maatregelen met 100% vaccinatie is nog steeds zwaar te weinig dus loslaten van je restricties kan je echt wel vergeten.

Sessine | 02-12-21 | 20:24
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb nog wel een achterkamertjes over, net vorige week de huurders(langdurige sinds de tijd van m'n opa) verteld dat de oorlog over is.

Voorhetzingen | 02-12-21 | 20:10

Ik morgen naar de schuur van mijn tuinhuis. Daar staat een riek. Je kunt er donder op zeggen dat ik hem deze écht mee naar huis neem.

knutsel_ | 02-12-21 | 20:09

Verplicht spuiten zou de norm moeten worden ongeacgr de context.
Ik hoop dat het ook met terugwerkende kracht geld, zodat de laatste keer spuiten tegen de wil geen gedoe op zal leveren.

Munnie-talks | 02-12-21 | 20:09 | 3

Wat volgt is een C02 pasje, om uw vlees consumptie onder controle te houden. Als u instemt met dergelijke ingrepen dan verdient u wat er komen gaat.

deugallergie | 02-12-21 | 20:16

85% gevaccineerd zou geleid moeten hebben tot groepsimmuniteit, nu dat een utopie blijkt met deze Corona variant lukt het wel bij 100%?
Geen idee, ik luister naar deskundigen, niet naar dat dappere duo dat braaf opleest wat voorlichters hebben opgesteld.

Analia von Solmsch | 02-12-21 | 20:17

@Analia von Solmsch | 02-12-21 | 20:17:
de coronavaccins zijn gewoon niet zo goed als andere vaccins die wij in ons leven krijgen toegediend. Ik ben blij met mijn dktp e.d. Daarvan moet ook wel eens het e.e.a. herhaald worden, maar dan praat je over jaren, niet enkele maanden.

lekgoot | 02-12-21 | 20:51

Je vergeet een modelstaat te noemen: de UK: alles open sinds begin van de zomer de zomer, IC’s zijn daar opgeschaald, en daar is nu weinig aan de hand. Bij ons lagen de IC’s in december al vol vóór Corona.

Analia von Solmsch | 02-12-21 | 20:09 | 2

En er zijn nu al boosters voor volgend jaar ingekocht. Hugeau, let je op , nee, zucht, fotomomentje, wat, voor de Story nu, ja hoor, Hugeau, ga maar. Ga maar!

dathoujetoch | 02-12-21 | 20:21

Na Brexit mag de europeese media alleen nog slecht nieuws over Groot Brittanie brengen, GB is een soort Trump geworden wegens afgunst van de EU leiders.

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:26

Ik zie als probleem dat we niet weten hoe de nu nog ongevaccineerde groep lichamelijk zal reageren op de vaccinatie.
want dit zijn voor een aanzienlijk gedeelte dezelfde mensen die nu al bovenmatig veel gebruik maken van de zorg.
En dan heb ik het niet over de pepermuntjeszuigers, maar over dikke turken en marokkanen.
Als die uiteindelijk ook ingeent zijn, zijn ze nog steeds kwetsbaarder door overgewicht en slechte genen en vitaminetekort.
En dan hebben we nog steeds de oplossing niet. Waarbij ik me ook afvraag of het vaccin wel een oplossing biedt.
Kinderen gaan vaccineren, om gevaccineerde ouderen te beschermen, je moet het maar verzinnen.

Nuchternederland | 02-12-21 | 20:09

Maar Thierry is het echte gevaar. Die man is een aparte, absoluut. Overdrijft ie? Absoluut. Heeft ie altijd gelijk? Absoluut niet.

Maar als het over lange termijnvisie gaat, dan heeft ie het verdomd vaak bij het rechte eind.

De kunst is een beetje door al zijn gewauwel heen de daadwerkelijke boodschap te filteren.

Timide_Aso | 02-12-21 | 20:07 | 8

@Maya de Blij | 02-12-21 | 20:13: Dansen met Janssen, "Dag mondkapje waar ga je hene". Zou je met de kennis van nu ook zo kunnen betitelen?

Harry_Witkamp | 02-12-21 | 20:48

@Maya de Blij | 02-12-21 | 20:13: opruiing? waar haalt u dat vandaan?
in gevaar brengen v.d. volksgezondheid? er zijn nu meer mensen met corona in het ziekenhuis dan vorig jaar... de prik heeft niets verbeterd.
noodzakelijke zorg word door hem uitgesteld? hij wilde anderhalf jaar geleden de zorg al opschalen, het beroep ic verpleegkundige veel interessanter maken.... wie hield dat tegen? DIE zijn verantwoordelijk voor het uitstellen van de noodzakelijke zorg.

Ik stem ook niet voor fvd maar wat u allemaal zegt is tamelijk bezijden de waarheid.

the_w | 02-12-21 | 22:05

@the_w | 02-12-21 | 22:05: Doe eens hoofdletters en leestekens. En probeer eens wat breder te denken hoewel ik bang ben dat dit te veel gevraagd is.

Maya de Blij | 03-12-21 | 00:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Het schijnt dat Ursula een boek geschreven heeft. Het heet Mein Impfkampf…

Mark zit te Dutten | 02-12-21 | 20:07 | 1

dat kan korter.

4HoogAantWater | 02-12-21 | 20:28

Antivaxxers de rekening laten betalen bij ziekenhuisopname. Dan is het probleem snel opgelost.

mocroGS | 02-12-21 | 20:07 | 10

Dit wel een alternatief wat ik zou accepteren zolang het maar niet verplicht gaat worden. Maar waarschijnlijk zie je die optie weer niet.

Sessine | 02-12-21 | 20:36

"Ook ongevaccineerden hebben recht op zorg". Ja, maar waar niet is, verliest de keizer zijn recht. Dus wat mij betreft: IC-capaciteit vrijhouden voor reguliere patienten (nier-operaties, kanker etc) en de overgebleven capaciteit volgens triage waarbij "ongevaccineerd" een forse korting op de triage-punten oplevert.

langelat | 03-12-21 | 08:57
▼ 7 antwoorden verborgen

Maar wat bedoel je met ‘vrij’ zijn?

Risingson | 02-12-21 | 20:07 | 1

meelopen in de gezette pas,
das vrijheid volgens hun,
buiten de pas lopen is dwang,
maar wel voor het groter goed!

TijdelijkOptimist | 02-12-21 | 20:39

Krijgen we dit gejank weer. We zitten de facto wederom omdat 15% van de bevolking te verwend, en te egoïstisch is om uit solidariteit met de zwakkere medemens een stompzinnig prikje te halen. Dan maar een vaccinatieplicht.

de IJsman | 02-12-21 | 20:07 | 7

Begin dit jaar werd het idee van vaccineren uit solidariteit met de zwakkeren nog voor mogelijk aangenomen net als groep immuniteit door grootschalige vaccinatie.
Inmiddels weten we beter.

Stennislav Heibel | 02-12-21 | 20:31

@Analia von Solmsch | 02-12-21 | 20:13: Dat komt nog steeds door de ongevaccineerden, weet niet hoe maar dat is wat the ministry of truth mij vertelde.

Sessine | 02-12-21 | 20:39
▼ 4 antwoorden verborgen

Lang verhaal hierboven.. maar ik zal het kort houden; niks doen is geen optie, dus ook Nederland zal uiteindelijk overgaan naar verplichte vaccinatie.

johnyl | 02-12-21 | 20:06 | 8

@nietoftochwel | 02-12-21 | 20:12: De overheid en toegeven dat ze fout zitten?
Welkom in de doofpot en de onder het kleedveegcultuur, er is geen reden om aan te nemen dat de toeslagenaffaire een op zichzelf staand fenomeen is en dat dat gedrag nergens anders bij de overheid voorkomt.
Nee, ze laten je nog eerder gewoon voor hun neus creperen dan dat er vrijwillig ook maar iets wordt gedaan dat maar een hint geeft richting toegeven dat ze fout zitten.

Dezenaamhier | 02-12-21 | 20:33

@johnyl | 02-12-21 | 20:23: al mijn opa's en oma's, en ook flink wat ooms en tantes, zijn gelukkig al dood. Gewoon aan kanker. Nu kunnen ze godzijdank geen corona krijgen om dood van te gaan.

Timide_Aso | 02-12-21 | 21:22

Kijk eens naar het verloop van besmettingen en sterfgevallen in landen die een andere koers varen zoals Zweden, India, half Afrika. "Niks doen", of niet zo vrijheidsbeperkend doen, is misschien wel de beste optie.

Ananas Skaiwokker | 03-12-21 | 09:48
▼ 5 antwoorden verborgen

ik verstop me wel in mn achterkamertje...

SpookJohn | 02-12-21 | 20:05 | 3

Alleen nu weten 'ze' Hoi Hugo,
waar jouw achterkamertje woont.

TijdelijkOptimist | 02-12-21 | 20:36

@TijdelijkOptimist | 02-12-21 | 20:36: Ze weten alles van je. Tot je bankrekeningen aan toe. En die kunnen bevroren worden. Paspoort kan ongeldig worden verklaard, medische zorg ontzegd, internettoegang geweigerd, et cetera.

Ik begin mensen die off-grid gaan steeds beter te begrijpen. Wees selfsupporting en omzeil zoveel mogelijk degenen die jou - in deze barre tijden - het leven onmogelijk kunnen (gaan) maken.

Wayfaring stranger | 02-12-21 | 21:02

@Wayfaring stranger | 02-12-21 | 21:02: Off grid gaan is vooral ook een intellectuele uitdaging. Wat zijn de mogelijkheden die ik kan creeren zodat ik steeds meer onafhankelijker kan leven.

loser | 03-12-21 | 09:36

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl