Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Verstandshuwelijk

Oude wijn in nieuwe zakken, bijna azijn.

Het dreigement van Remkes met nieuwe verkiezingen vindt haar basis in de peilingen: Rutte 3 zakte inmiddels weg naar ongeveer 67 zetels, de hoge heren en dames zijn sinds de verkiezingen elf zetels armer. Dit wordt geen voortzetting van een setje winnaars, dit zijn vier oude partijen die elkaar de hand boven het hoofd houden om hun eigen stervensproces te vertragen.

Het CDA zag Omtzigt vertrekken en halveerde daarmee. Rentmeesterschap begint bij een transparante overheid die durft openlijk verantwoording af te leggen. Niet bij een commissie Donner die de toeslagenaffaire bagatelliseerde, pas na de commissie van Dam kwam het Ongekend Onrecht boven tafel, en viel het kabinet alsnog. Ze hadden inmiddels nog een paar keer kunnen aftreden.

Het werk van beide commissies bleek incompleet, er rollen nog meer lijken uit de kast: Maart 2021 werd voor Omtzigt een positie elders gezocht. April 2021 bleek dat de ministerraad zich meer bezig hield met klagen over Kamerleden en beeldvorming, dan inhoud en oplossingen. De affaire bleek in juni 2021 nog groter, 70.000 kinderen. Deze bestuurscultuur mist, verbergt en verdraait informatie.

De vangst van september 2021: De Palmenmemo was bij 24 ambtenaren bekend, buiten de archieven gehouden en onder andere Menno Snel weigert medewerking. Van Huffelen weigert te vertellen hoe lang de affaire nog gaat duren, haar budget van vijf miljard beslaat vijf jaar. We blijven eeuwig hangen in deze affaire als de feiten druppelsgewijs beschikbaar komen.

Een felle verkiezingsstrijd zou wel eens reden kunnen zijn voor een heel incontinent demissionair kabinet. Er is vrij veel nog niet gelekt dankzij de gesloten bestuurscultuur, en daarmee houden politici en ambtenaren elkaar chantabel. Helaas worden we daarmee ook onbestuurbaar. Controle, reflectie en lerend vermogen vereisen een kennisbasis, die nu zorgvuldig buiten beeld blijft.

Dood66 nam na een half jaar de moeite om haar wens voltooid leven in de ijskast te zetten en door te gaan met twee Christelijke partijen die daartegen principiële bezwaren hadden. Het belang van een zeer select gezelschap dat het leven niet meer ziet zitten, werd boven het belang gezet van ruim 17 miljoen Nederlanders midden in een corona- en woningcrisis.

Dan kan je als politieke partij hoofdzaak en bijzaak niet meer van elkaar scheiden. Alleen verwacht ik niet dat politieke partijen zo dom zijn. Het lijkt me meer dat dergelijke ethische kwesties op cruciale momenten uit de kast worden gehaald, als bliksemafleider voor pijnlijkere kwesties. Empty-wallet-politics is gratis. Op deze manier blijft de miljoenennota nauwelijks besproken.

We hebben het liever over achtergelaten tolken in Afghanistan, of zelfs alle vrouwelijke Afghaanse politieagenten. D66 stond ooit op de kansel voor een gekozen burgemeesterschap, referenda en afschaffing van de Senaat. We leven helaas in een tijdperk waarin transparantie en Kamerleden die genoeg ondersteuning krijgen om hun werk te doen, al vormen van bestuurlijke vernieuwing zouden zijn.

Na het theatrale Mea Culpa van de toeslagenaffaire bleek de Ruttedoctrine nog steeds in de haarvaten van onze ministeries te zitten. Dan doel ik niet op het filmpje binnen de fiscus dat het o zo erg is dat ambtenaren met de billen bloot mogen om hoe ze tienduizenden ouders jarenlang door de fiscale gehaktmolen haalden. Er mocht maar 1 ambtenaar naar huis: de klokkenluider.

Nee, dan bedoel ik het ministerie van Buitenlandse zaken dat er zeer doelbewust en weloverwogen voor kiest de WOB niet na te komen, maar de betrokken bewindspersoon wel waarschuwt dat als de aanvrager naar de rechter gaat, de stukken alsnog openbaar gemaakt worden. Tot die tijd kan je best een loopje nemen met de feiten, of ze zelfs helemaal buiten het toezicht en debat houden.

Dit zijn rebelse topambtenaren die een wet slechts als een richtlijn zien. De wet respecteren doen we pas als we door de Hoge Raad zijn teruggefloten. Dat is pas over een jaar of zeven, dus wie dan leeft, wie dan zorgt. Die cultuur hield de woningcrisis, de Groningse gasbel, de toeslagenaffaire en vele pijnlijke dossiers jarenlang in stand. Dit is de stront waarin de burger mag zakken.

Sorry, maar als je bij de overheid een paar ton per jaar verdient om een ministerie te leiden of bewindspersonen te redden, en dit is jouw persoonlijke interpretatie van de WOB, de trias politica en de verantwoordelijkheid van de uitvoerende macht om de controlerende macht te informeren onder artikel 68 van onze grondwet, dan snap je niet hoe een democratie werkt.

We hebben wel de luxe als kiezer om steeds meer in de detail te zien hoe deze worst gemaakt wordt. Fouten zijn menselijk, fouten jarenlang goedpraten of verbergen is een karaktereigenschap van iemand vooral aan zichzelf denkt, en geen enkele empathie kan opbrengen voor de slachtoffers van die fouten. De kans dat het in deze informatiemaatschappij niet uitkomt, is verwaarloosbaar.

Deze vier coalitiepartijen zijn tot elkaar veroordeeld om hun puinhopen tijdig op te ruimen.

Reaguursels

Inloggen

DE PUINHOPEN VAN DE RUTTE KABINETTEN

De puinhopen met ICT projecten
De puinhopen van de MH-17
De puinhopen bij de politie
De puinhopen in de zorg en het coronabeleid
De puinhopen bij de belastingdienst
De loslopers met TBS
De puinhopen bij het OM
De puinhopen bij het UWV en CBR
De puinhopen bij defensie
De puinhopen met "asielzoekers"
De puinhopen door de “klimaatplannenhysterie”
De puinhopen door de zelf verzonnen milieunormen
De puinhopen door het huisvestingsbeleid
Het graaien door de EU-zakkenvullers
De idioterie rond Biomassa-subsidie
Het afzinken van de Pulsvissersvloot
De puinhopen met de pensioenen
De puinhopen door de gaswinning in Groningen
De hoop stront volkert van der graaf
De puinhopen rond alle referenda
En ik zit nog steeds te wachten op die 1.000 Euro

WE MOETEN OP ZOEK NAAR EEN PUINRUIMER

Eugen Sandow | 03-10-21 | 12:12

Als je de nieuwe James Bond hebt gekeken dan zit je daarna in een lekkere droom en gaat deze materie langs je heen. Hij zei niet eens My name is Bond, James Bond. En je moet heel goed kijken want iets van alle 24 vorige Bondfilms komt erin terug. En die lhgbtq dinges valt reuze erg mee, die dame mag wel terugkomen als James Bond. Zo grappig, hij krijgt een lift van haar op een scooter, hij denkt dame van plezier, en in de slaapkamer zegt ze I am 007. Verder zal ik niet verklapoen maar z'n mond valt open.

VolgendjaarkrygikAOW | 03-10-21 | 09:26 | 2

Is Kaag de nieuwe Bond?

Martinus.J | 03-10-21 | 10:43

Hé mevrouw van Engelshoven, elitaire wokeminister van X66: maak de betogen van Omtzigt verplicht lesmateriaal bij onderwijs over democratie. Op alle middelbare scholen en de scholen voor journalistiek. Steek daar uw energie in. De deplorables zullen u er eeuwig dankbaar voor zijn.

NPOlitiekgekleurd | 03-10-21 | 09:22

"Palmenmemo was bij 24 ambtenaren bekend, buiten de archieven gehouden en onder andere Menno Snel weigert medewerking. Van Huffelen weigert te vertellen hoe lang de affaire nog gaat duren, haar budget van vijf miljard beslaat vijf jaar."

Ik geloof doorgaans niet in complottheorieën al was het maar omdat het mij onwaarschijnlijk lijkt dat er zoveel mensen van iets crimineels afweten en iemand zijn mond open doet. Maar dit schokt me wel een beetje. 24.

Sans Comique | 03-10-21 | 08:35 | 3

Mensen die niet oprecht zijn doen deze dingen nou eenmaal. Ze zijn er bewust van ook.

VoltaireJohn | 03-10-21 | 09:11

De rot zit dieper dan je denkt.

Tjoelker | 03-10-21 | 09:11

Er zitten veel goede tussen die oprecht iets goeds willen doen, maar een groot aantal ambtenaren zit er ook gewoon om de hypotheek te betalen, niet meer of minder.

Zoelense Hobbyboer | 03-10-21 | 09:19

De ideaal van het hebben van stemrecht is altijd al vervalst geweest. Het is nooit als einddoel ontworpen maar slechts als een middel van de ene elite om van de andere elite af tekomen. Democratie is sterk utilitair gedreven, als het voor de meeste mensen goed is dan is het goed voor iedereen. Daarbij wordt telkens gemakkelijk een minderheid of zelfs een zwijgende meerderheid overgeslagen. Meeste stemmen gelden lijkt logisch en eerlijk maar de vraag is of het leven van de minderheid of een eenling inderdaad minder waard is dan dat van een grote groep anderen. Een leraar in een klas zal voor een activiteit vaak kiezen voor de meerderheid omdat hij dan het minste gezeik heeft en immer de meerderheid kan temmen door te zeggen dat zij het zelf gekozen hebben de minderheid wordt vanzelf overheerst door deelnemers van de meerderheid dus heeft hij daar geen last van. Stemrecht van populus wordt misbruikt door volksmenners en propagandisten (wilt u meer of minder.... dan gaan we dat regelen). Het beste is een goede dictator, die regeert volgens de Griekse deugden maar hoe kies je die? Waren koningen en andere adel met hun Noblesse Oblige wel zo'n slecht idee? De stem van de meerderheid is tegenwoordig slechts van belang om aan de macht te komen en niet om tot haar dienst te zijn.

hetgingperongeluk | 03-10-21 | 08:15 | 1

In essentie heeft u gelijk democratie kent vele gevaren. In mijn ogen niet zo zeer vanwege de belangen van de minderheden, maar eerder omdat gedegen lange termijn beleid niet mogelijk is. Je wordt tenslotte na een paar jaar alweer afgerekend door de kiezer die vooral persoonlijke en korte termijn resultaten wil zien. Vandaar dat China sinds het westen aan democratie doet, globaal gezien steeds meer in de melk te brokkelen heeft, op gebied van economisch, militair en politieke ‘macht’. Minderheden zijn er steeds minder in China. Dat is ook een manier natuurlijk.
Maar het blijft borrelpraat. Een goede dictator zoals u voorstelt, die goed zorgt voor het hele volk inclusief de minderheden, bestaat niet. De gedachte dat die er vroeger wel waren, zoals bij de Grieken, is natuurlijk lachwekkend. Een leuk stukje uit de film History of the world van Mell Brooks was bij een Romeinse (of Griekse weet ik niet meer) senaat waar ze een wetsvoorstel bespraken om meer voor de arme bevolking te doen. Waarna de hele senaat in koor met de vuist omhoog schreeuwt: “Fuck the Poor!” Wetsvoorstel afgehandeld, op naar de volgende.
Was het niet Churchill die zei dat democratie verre van perfect was, maar toch echt de minst slechte optie…?

Miyagi | 03-10-21 | 09:29

De C in CDA en CU kunnen wel weg. Ook de D in VVD, CDA en D66 kunnen opgeruimd worden. Blijft over een kabinet van VV, A, U en 66. Gooi die dan ook maar weg.

Leffe Blonde | 03-10-21 | 07:44

We hebben als volk gekozen, op bepaalde mensen.
Hoe kan het zijn dat een groepje van die gekozenen een andere groep kan buitensluiten?
Nog erger, hoe bestaat het dat wij als bevolking en kiezers dit nemen?
Met de huidige brandstof prijzen is het volkomen logisch om de snelheid op de snelwegen te beperken tot 70 km/u... Geen moeilijke demonstraties; gewoon 70.

Hendrikaatje | 03-10-21 | 04:15 | 2

Daar heeft google maps gewoon een functie voor, "vermeid snelwegen". kun je lekker overal 70 kachelen.

Zoon van Boer | 03-10-21 | 08:12

De meeste auto'× rijden met 70 niet zuiniger dan met 100. Ze rijden doorgaans t zuinigste als je met een zo laag mogelijk toerental in een zo hoog mogeljjke versnelling zit. Zo rond 90 voor veel auto's
Onder de pakweg 50 worden ze zelfs steeds onzuiniger

Shoarmamasutra | 03-10-21 | 12:56

Ok, Wat mij betreft is er dus 1 politicus die niet functie elders verdient en juist de boel eens even flink op orde kan stellen. Ik ben redelijk klaar met al dat gelieg en doorgaan... Kaag en Rutte gaan gewoon door met doofpotten.. CU snap ik helemaal niet meer als Christenen, wat bidden jullie dan? zien jullie niet dat er een heleboel dingen niet goed gaan? en dat er echt eens een keer iets aangepakt moet worden? CDA? waar staat dat voor Christelijk??? Democratisch??? snappen jullie het zelf nog? Liegen, buitenkant... (ik snap niet dat mensen roepen maar Rutte regelt het allemaal zo lekker.. Huizenmarkt? armoede? asielwoondilemma... Corona splitsing maatschappij?) Hoe gaan we Omtzigt helpen dan? go fund me ofzo? Omtzigt kan het niet alleen. Back me? wie heeft hier verstand van? Wie kan ons uit deze belachelijke puinhoop helpen. Ik vindt Baudet een clown, maar hij is wel een van de enigen die ook iets over die Corona waanzin durft te roepen.

Geenjoris | 03-10-21 | 01:08 | 4

@Rondjevandezaak | 03-10-21 | 01:48: Ik bedoelde eigenlijk dat ik Omtzigt waardeer als politicus, daarnaast vindt ik het dapper van Baudet (ook van Wilders, en Frans Bouwer b.t.w.) Dat die gewoon blijven roepen dat vaccineren een eigen keuze zou moeten blijven. De maatregelen zijn oneerlijk. En zorgen voor onnodig veel polarisatie.

Geenjoris | 03-10-21 | 12:45
▼ 1 antwoord verborgen

Een grotere flats in het gezicht van de kiezer kan het Haagsche pluche niet geven. Het gore lef hebben om met dezelfde partijen verder te gaan die naar huis werden gestuurd en het verkopen als "nieuw en fris" Hoe ongelooflijk losgezongen ben je dan van de werkelijkheid? En het Nederlandsche volk? Het staat er bij en kijkt er naar, zij drinkt een glas, doet een plas en laat alles zoals het was. Ik walg echt van de politiek en snap niet hoe het kan dat we zo enorm zonder glijmiddel in de kont worden genomen. Enfin, morgen weer lekker golfen. Op naar de tiende hole.

de Jager59 | 03-10-21 | 00:44 | 4

En toch…de kiezer heeft ze zelf weer zoveel stemmen gegeven. Wie is er nu dom?

Sneeschuiver | 03-10-21 | 00:49

@Sneeschuiver | 03-10-21 | 00:49: Tot nu toe zijn dat peilingen. Rutte teert op zijn corona beleid. Blijkbaar levert het hem stemmen op. Maar ze hebben zeven kleuren in de broek van Omtzigt.

Rondjevandezaak | 03-10-21 | 00:52

@Rondjevandezaak | 03-10-21 | 00:52:
Lijkt me stug, of de hele operationele organisatie van het CDA moet met hem mee komen maar dat zie ik niet gebeuren.
Rutte teerde ook al voor de crisis op zijn exclusieve centrum rechtse positie. Veel kiezers willen geen christelijke partij en/of louter klimaat/groen georiënteerde, alle alternatieven die dan over blijven zijn nazi's en communisten.

mmx | 03-10-21 | 07:46
▼ 1 antwoord verborgen

Omztigt is het enige lichtbaken in die hele politieke teringbende wat het nu is. Deze man krijgt mijn stem de volgende keer. Hoe dat gaat uitpakken is mij niet helder. Als hij +20 zetels krijgt zal het een uitdaging worden om voldoende capabele mensen om(tzigt) heen te verzamelen. Maar ik ga ervoor. Deze man is oprecht. Precies wat een volksvertegenwoordiger zou moeten doen.

Rondjevandezaak | 03-10-21 | 00:37 | 1

Ik hoop dat hem niet hetzelfde lot als Fortuyn wacht.

Geenjoris | 03-10-21 | 01:12

Fouten zijn menselijk, fouten jarenlang goedpraten of verbergen is een karaktereigenschap van iemand vooral aan zichzelf denkt, en geen enkele empathie kan opbrengen voor de slachtoffers van die fouten. Deze zinsnede laat zien hoe politici en ambtenaren denken. Daarom stem ik al jaren niet meer. Wetende dat je mensen tot wanhoop drijft en gewoon doorgaat dat is zwaar sadistisch. Maar zij zijn in staat het zo te draaien dat zij zielig zijn.

EmilioEsteves | 02-10-21 | 23:12

“ Deze vier coalitiepartijen zijn tot elkaar veroordeeld om hun puinhopen tijdig op te ruimen.”

Hoe kun je nou hiermee afsluiten?

Gervano | 02-10-21 | 22:37 | 4

Weet ik niet, ik kan Feynman niet politiek plaatsen. Het lijkt me geen PVV of Baudet aanhanger. Waarschijnlijk gewoon een VVDer die kritisch wil zijn.

Zapata10 | 02-10-21 | 22:53

@Zapata10 | 02-10-21 | 22:53:

Feynman is naar mijn idee iemand die heel goed vanaf de zijlijn kan mekkeren over wat er allemaal niet goed gaat, maar op een constructief geluid heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. Populisme ten top.

de IJsman | 02-10-21 | 23:02

Och als het niet meer lukt gaat rutte gewoon naar brussel, heeft hijzelf al aangekondigd, als jullie mij wegstemmen ga ik ergens anders aan de bak.

nietmeeronzin | 03-10-21 | 13:53
▼ 1 antwoord verborgen

Harde resets zie je op HBO of Netflix. Daar verschiet je je kruit.
In the eye of the beholder. Glas plas was.

Ernst Oosters8389 | 02-10-21 | 22:32

De Commissie Donner was de grootste gotspe die de parlementaire geschiedenis ooit gekend heeft.

Ik ben blij dat die naam onlosmakelijk met dit wanproduct verbonden is.

Wijze uit het Oosten | 02-10-21 | 22:30 | 1

Ik heb heel lang geleden nog tegen zijn oom geschaakt. Een chagrijnige kettingroker die van ruzie zoeken hield maar verdomd goed kon schaken. En een veel eerlijker mens was dan zijn hypocriete neefje.

Zapata10 | 02-10-21 | 22:49

Wanneer gaat Kaag inzien dat haar leven voltooid is?

homieguerneville | 02-10-21 | 22:25 | 1

Don't overdo it. Haar politieke leven mag voltooid zijn...

Yrrab | 02-10-21 | 22:29

Als je de commentaren (niet alleen hier) zo leest, zou je denken dat Rutte een coup aan het plegen is.

Laten we wel wezen, mensen: de zittende coalitie (Rutte III, dus: VVD/CDA/D66/CU) heeft in de verkiezingen een meerderheid vergaard, zij het in een andere samenstelling (VVD/D66/CDA/CU). Daarmee hebben zij een mandaat gekregen om te regeren. Het was dus niet allemaal kommer en kwel, volgens het gros van de Nederlanders. Is het niet eens tijd om dit te accepteren en -vooral- te respecteren?

De grote verliezers zijn in mijn optiek PvdA (heeft zich niet kunnen herstellen, mede door het mes in de rug van Lolo) en GroenLinks. Laatstgenoemde zag zijn verkiezingswinst van 2017 verdampen. Toen was Klavertje te schijterig om te regeren en nu durfde hij niet in te stappen zonder van Ploumen (nu: PvdA + GL samen goed voor evenveel zetels als GL in 2017 ).

Zelfs met de opkomst van Volt wisten VVD en D66 supergoed te scoren. Nederlanders kunnen zich prima vinden in een pro-Europees, liberaal beleid met oog voor het klimaat.

de IJsman | 02-10-21 | 22:25 | 10

@Hendrikaatje | 03-10-21 | 04:03:

Waarom zou Rutte weg moeten? Het kabinet Rutte III is afgetreden nav de toeslagenaffaire, dus in zekere zin is hij reeds weg. Hij is immers geen premier meer, maar slechts demissionair premier.

En heeft de VVD met hem als lijsttrekker de verkiezingen niet gewonnen?Waarom zou hij dan in vredesnaam niet terug mogen keren?

de IJsman | 03-10-21 | 10:23

@de IJsman | 03-10-21 | 00:07:
Wat ik al meer geroepen heb, is dat het tijd wordt voor een geheel nieuw team op het pluche. Met types als Omtzigt, Nanninga, Eerdmans, Bosma, van der Plas. Rationeel realistisch ingesteld, en niet bang om beestjes feitelijk en onverbloemd te benoemen. Ookal willen velen dat niet horen.

NiCeY | 03-10-21 | 11:34

@NiCeY | 03-10-21 | 11:34:

Ja, brullen wat er allemaal niet goed is, daar zijn populisten als Nanninga en Bosma goed in. Leuk om naar te luisteren, hoor. Maar welke kwaliteiten bezitten zij om hier verandering in te brengen? Bosma zit al sinds jaar en dag in de Kamer voor een van de grootste partijen, maar de PVV heeft altijd regeringsverantwoordelijkheid vermeden.

Nanninga is een columniste die nooit enige opleiding heeft afgemaakt en sinds ze haar politieke entree heeft gemaakt geen enkel resultaat geboekt. Niet in de Gemeenteraad Amsterdam, niet in de Provinciale Staten, niet in de Senaat en nu ook nog niet in de Tweede Kamer.

Omtzigt is een goed parlementariër, maar ook een solist. De 'functie elders' was hoogstwaarschijnlijk een ministerschap of een staatssecretarisschap; waarom neemt hij die bestuurlijke verantwoordelijkheid niet aan? Dat zegt ook wat over hem. Prima politicus, maar niet iemand het land aanstuurt.

Over Van der Plas weet ik te weinig om er iets zinnigs over te zeggen. En Eerdmans... die draait al zo lang mee, maar ook daar weer: weinig inhoud en weinig resultaat. Als hij het voor je is: prima hoor. Ik zou niet weten waarom.

de IJsman | 03-10-21 | 12:00
▼ 7 antwoorden verborgen

Verander de kapitein aan het roer.

VoltaireJohn | 02-10-21 | 22:21

Het maakt natuurlijk helemaal niet uit wat voor regering er komt. Het gaat om de mensen die al decennia de maatschappen, instituten, denktanks, ministeries, stichtingen, en diverse ambtelijke afdelingen etc. bevolken (Gramsci). Zonder harde reset verandert dat niet.

skoftig | 02-10-21 | 21:59 | 4

Harde reset gaat tevens hard voor velen worden, met veel verliezers. Hoop nog steeds op een nieuwe 'mars door de instituties'. Maar dat zal wel niet meer tijdens mijn leven gebeuren denk ik.

Duwbak_Linda | 02-10-21 | 22:06

Ambtenaren.

van Oeffelen | 02-10-21 | 22:22

Het land en haar burgers is zichzelf zat. Zijn elkaar zat. Het wijzen naar politiek en organisaties waar "zij" zitten lijkt meer een fantoom. Social break down. Geen wonder dat de roep steeds vaker komt om dwingelandij. Kapotte samenlevingen hebben een strakke hand nodig. China weet het.

GeenAccount | 03-10-21 | 08:46
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb niet gestemd en ik lees nu al een dik half jaar artikelen die me vertellen waarom niet. De volgende keer gaat mijn stembiljet ook bij het oud papier. Ik zal erbij grijnzen.

Albert61 | 02-10-21 | 21:57 | 2

Stem eens tegen! Stem eens Omtzigt of Wilders. Laat die eens bewijzen dat ze wel zaken kunnen verbeteren. Veranderen is een zaak van een langere adem, maar een paar % verbetering zou al een ongelofelijke prestatie zijn.

me163komet | 02-10-21 | 22:21

als ik naar de komende formatie kijk dan vraag ik me ook af waarom ik naar het stemburo ben gegaan... de 3de grootste partij word gewoon uitgesloten, de wil van het volk negeren 2.0 noemen we dit. het volk spreekt. jullie moeten maar samen gaan werken met wie het volk wilt. En niet met wie jij zelf wilt..

adam76 | 02-10-21 | 22:22

Oude wijn in ouwe zakken.

Pretzel Logic | 02-10-21 | 21:54

Op een bepaald moment raak je gewend aan de macht en daar heeft Rutte ook last van.
Het is niet voor niks dat een Amerikaanse president maximaal 8 jaar kan aanblijven.
Ik vind dat hij het relatief goed gedaan heeft maar de laatste tijd is het een puinhoop.
Maak dan plaats voor een ander.

jaja | 02-10-21 | 21:52 | 11

@jaja | 02-10-21 | 22:08: Balkenende de professor was een totale kluns. Die moet je maar hebben als uithangbord van je land, een kneusje. Nog religieus ook.
Kokkie en z'n poldermodel graaide ook maar waar en wanneer het hem uitkwam. Dat kwartje van Kok, ja daar heb je het weer over, dat was gewoon diefstal. Hij was ook zo voor het neoliberalisme. Nieuwe stroming. Fijn is dat, wanneer je socialist bent geweest en op de barricades hebt staan schreeuwen dat de strijd moet doorgaan.
Maar Rutte slaat alles. Behalve mij. Want dan krijgt ie een hernia.

Oprisp | 02-10-21 | 22:22

@jaja | 02-10-21 | 22:08: Het verval van de PvdA is onder Kok ingezet toen deze de ideologische veren van de PvdA afschudde. Kok was by far de slechtste partijleider voor de PvdA. Na de politiek werd hij commissaris bij naar ik meen de ING. Hij noemde dat destijds een 'duivels dillema'. Terwijl hij, zoals Cora van Nieuwenhuizen nu, niets anders deed dan zijn telefoonlijst te verkopen. Corruptie heet zoiets.

Red shirt | 02-10-21 | 23:08

@Oprisp | 02-10-21 | 22:22:
Maar dan denk ik altijd wie het beter had kunnen doen?
Ik denk niemand.
Je moet maar vertrouwen op de lui die je kiest.

jaja | 03-10-21 | 00:29
▼ 8 antwoorden verborgen

Rutte IV. Het opgewarmde lijk van Rutte III.

VanBukkem | 02-10-21 | 21:43 | 5

Yes We Cannot!

Duwbak_Linda | 02-10-21 | 21:49

Opgewarmde spinazie. Schijnt niet goed voor je te zijn

SinisterNL | 02-10-21 | 22:01
▼ 2 antwoorden verborgen

De ministerraad en de ambtelijke top moeten maar eens onder curatele gesteld worden. Alle stukken openbaar, niet WOB-baar maar gewoon meteen online, en er op toezien dat er geen zaken buiten de genotuleerde vergaderingen worden bekonkeld.

Muxje | 02-10-21 | 21:43

Als ex-Belastingdienstambtenaar (afdeling Bijzondere Invordering) is het wachten op een of meerdere moedige klokkenluiders die al deze schandalige volksmennerij uit de doeken willen en kunnen doen.

Er is er maar een nodig. Vooral de niet-WOB-bare interne documenten en memo's zijn brisant.

PolderTaliban | 02-10-21 | 21:41

De hele wereld, op de schouders van een Sterveling. De Verlosser. Noem het de Liberale Erfzonde : niet de Brandstapel, maar de Guillotine. Het is ontegenzeggelijk een zeer Humane omgang met mensen die hun van God gegeven hoofd hebben ingeruild voor welke vorm van ideologie dan ook.

Allereerst die Hoofden van al die Gezond Verstand Liberalen. Voor de Echte Keus: Bent U een Hoer? Het Juiste Antwoord is Ja. En dan met besef verder in de politiek.

Skin in The Game: precies wat eraan veelt.

Hetkanverkeren | 02-10-21 | 21:39 | 2

Neem nog een borrel.....

appies | 03-10-21 | 00:39

U dacht... ik plak wat woorden achter elkaar, dan lijkt het best op een zin...

de Jager59 | 03-10-21 | 00:49

De enige echte reden waarom deze partijen wel door moeten is omdat de EU dat wil... een alternatief kabinet kon wel eens niet meer luisteren naar de EU..

WellusNietus | 02-10-21 | 21:36 | 4

Maak daar maar het WEF van.

Olleke | 02-10-21 | 22:11
▼ 1 antwoord verborgen

"We hebben het liever over achtergelaten tolken in Afghanistan, of zelfs alle vrouwelijke Afghaanse politieagenten."

Er is nu weer stront ontstaan vanwege uitspraken die Ankie in het AD heeft gedaan, en waarin zij een niet denkbeeldig scenario schetst dat ALS die 23.000 e-mailtjes met het verzoek om evacuatie naar Nederland 23.000 individuele personen vertegenwoordigen en geen dubbelingen - mensen die twee of meerdere keren gemaild hebben, wordt allemaal uitgezocht, volgende week schijnt daar een eerste nanalyse van te verschijnen - Als die 23.000 lieden plus hun kerngezinnen - vrouw en drie, en vaak nog meer, kinderen - hierheen ingevlogen worden, dat je dan al snel richting de 100.000 gaat. En dat eea ook een 'braindrain' voor Afghanistan zou betekenen (argument waar ook de Taliban mee schermt, en dus volgens de Gutmenschen per definitie onwaar; mag Ankie allemaal niet zeggen van ze).

"Volgens CDA'er Derk Boswijk is "zwaaien met potentieel 100.000 vluchtelingen echt onzin. Als je met de ngo’s praat dan weet je dat de aantallen vele malen lager zijn."
"Kati Piri van de PvdA vindt het interview "hersenloos en harteloos". Don Ceder van de ChristenUnie noemt het "zeer ongepaste en pijnlijke uitspraken van staatssecretaris Broekers-Knol".

Zelf denk ik dat Ankie in een zwak moment haar mond voorbij heeft gepraat en iets heeft gezegd dat de 'echte' werkelijkheid dicht benadert. En je ziet gebeuren wat al decennia lang gebeurt bij de Gutmenschen: afzwakken, downplayen, en schande spreken: ''Nee hoor, het worden er veel minder; het valt wel mee; het zijn er maar een paar; bah, wat harteloos van Ankie om te zeggen dat wij dat niet aankunnen; etc, etc''

Maar over een jaar of twee zal natuurlijk weer blijken dat er veel en veel meer Afghanen hier bivakkeren dan ook 'begroot' werd, nat als met die Syriërs, waarvan we er nu al 115.000 hebben. Wanneer gaan die eindelijk weer eens terug, trouwens? Zo veel wordt er in Syrië echt niet meer geschoten, hoor. Wat mij betreft hebben de Syriërs ''outstayed their welcome''.

Dr_Johnson | 02-10-21 | 21:34 | 4

23.000 lieden plus vrouw en drie+ kinderen, is ruim 115.000+.

Het aantal Nederlandse militairen per lichting daar gestationeerd en het aantal tolken gekleed in Nederlands uniform daar, was?

drs.Nee | 02-10-21 | 21:45

Geen idee ook waarom trouwens wel/ niet veilig zijn van Syrie nimmer ergens besproken wordt.

Lorejas | 02-10-21 | 21:47

Sommige Syriers gaan wel terug… om vakantie te vieren

Gebakschep | 02-10-21 | 21:53
▼ 1 antwoord verborgen

Nieuwe verkiezingen zijn zinloos zolang bepaalde partijen op voorhand worden uitgesloten van deelname aan de regering. Veel kosten en moeite voor een status quo.

MickeyGouda | 02-10-21 | 21:33

Toen Kaag thuis ging slapen tijdens het weekenduitje wist je al genoeg.
Dit is geen teamspeler.
Is ze trouwens ook nooit geweest als topdiplomaat.
Ze is capabel genoeg volgens mij maar hoort daar gewoon niet thuis.

jaja | 02-10-21 | 21:32 | 1

Het probleem met Kaag is dat ze niet wil werken voor haar centen. Ze wil wel aanzien en respect maar wil er niks voor doen. Als je tussen de bedrijven door tijd en zin hebt om kussens te bestellen - for fuck's sake - dan heeft het je allemaal niet geboeid en zit je er met je gedachten helemaal niet bij. Als je niet overnacht met de rest maar lekker zelf ergens anders gaat pitten, dan geef je duidelijk aan dat je niet een van de rest wilt zijn. Dat je erbuiten staat, dat je erboven staat. Als je "voltooid leven" als breekpunt in de onderhandelingen inwerpt, dan heb je dus verder niks anders in de pocket om mee te onderhandelen. Dan ben je een lege huls en volgens mij weet ze dat ook. Die hele ethische kwestie kan ze ook buiten de CU in de Kamer rond krijgen, zeker in de EK, daar hoeft ze de formatie niet op te laten wachten. Nee, ze denkt werkelijk dat ze wat heeft in te brengen maar intussen blijft het stil.
Ik heb bij de vorming van het vorige kabinet al gezegd: DDR66 is niet geschikt om te regeren. Dat kunnen ze niet, hebben ze de mensen niet voor. En dat blijkt ook wel. Dat hele Nieuw Leiderschap komt niet lekker van de grond en ik geef het geen 3,5 jaar, dit kabinet. Dan heeft Kaag zóveel ruzie en shit gebouwd, dat de boel uit elkaar klapt. Dan doet ze zelf wat ze de PVV altijd - onterecht - verwijt. Gek mens.

Bakkeleures | 03-10-21 | 09:13

Dat van die richtlijn, Hoge Raad en zeven jaar is waar, realiseer ik me nu. Ik ga even in een hoekje zitten huilen om wat er van de Nederlandse Rijksoverheid geworden is.

Ivoren Toren | 02-10-21 | 21:32

Het is nodig dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar de ontpopping van de ambtenaren tot een buitenwettelijke of bovenwettelijke macht. Toen op 10 Mei 1940 de Duitse tanks Nederland binnenrolden, verdwenen de politiek verantwoordelijken naar Engeland maar bleven de ambtenaren gewoon zitten en passen op de winkel alsof ze die politici konden missen als kiespijn. Onder de neoliberale ideologie van de Rutte kabinetten is de oncontroleerbaarheid van de ambtenaren en de onaantastbaarheid van de ambtenaren alleen maar groter geworden. De huidige bende van vier (VVD-D66-CDA-CU) is direct verantwoordelijk voor de zwakke wijze waarop de ministeries worden geleid. Minister Blok voelt al nattigheid en wil niet in een nieuw kabinet gaan zitten.

Eeuwig..Op..Vakantie | 02-10-21 | 21:31

Het hele, tot nu voorgestelde zooitje klapt in elkaar, met als een '66 Kaag die als eerste, wegens onbenul, de voorzet geeft.

photto | 02-10-21 | 21:28

Nooit gedacht dat zulke dombo's ons rijke land(cultuur en geld) in pakweg 5 jaar kunnen wegzeiken.
Schaam U Nederland, uw politiek.

hagelkruis | 02-10-21 | 21:27

En dat roepen om nieuwe verkiezingen hier. De uitkomst zal alleen maar een nog ""progressiever"" kabinet zijn. Redelijk-rechts (of hoe noem je dat) kan op dit moment helemaal geen vuist maken.

Duwbak_Linda | 02-10-21 | 21:23 | 6

Nieuwe verkiezingen zijn nu niet meer nodig. Als alle partijen bij hun blokkades waren gebleven, en ook een minderheidskabinet niet of uiterst lastig te realiseren zou zijn geweest, of dat je nog alleen die exotische mogelijkheid had van een extraparlementair kabinet, ja, dan waren nieuwe verkiezingen wellicht een betere oplossing.

Remkes heeft daar ook mee gedreigd, en tijdens de staredown heeft D66 als eerste met de ogen geknipperd en toegegeven (D66 staat in de peilingen alweer een fors aantal zetels lager). Nu is het dan mogelijk om een meerderheidskabinet te vormen met de CU er weer in. Dus gaat dat nu gebeuren.

Dr_Johnson | 02-10-21 | 21:55

Omtzigt moet duidelijke keuze maken b.v. door zich bij BBB aan te sluiten. Dan komt er beweging in dit proces....

Blonde Nel | 02-10-21 | 22:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Het voelt als een hallucinerende werkelijkheid dat dit Nederlandse politiek betreft. Waar woon ik in vredesnaam?

vanDeudekom | 02-10-21 | 21:23

Kaag en Segers gaan er nooit uitkomen wat betreft een vrijwillig levenseinde.
En andere medisch ethische kwesties.
Dit is nog lang geen regering.

jaja | 02-10-21 | 21:22 | 4

@Bataafje | 02-10-21 | 21:28: Is dat zo, of volgens..
Op het moment wil men dit buiten een akkoord houden, wanneer het ter sprake komt is het oordeel kamer.(s).
Men wil dit dus buiten een regeerakkoord houden.
(wanneer ik dit nu zo al snap, neem ik aan dat een Segers dit ook snapt.)

photto | 02-10-21 | 21:33
▼ 1 antwoord verborgen

Het mooie is dat Rutte IV over zo'n anderhalf jaar valt. Er zijn nog twee parlementaire enquêtes in voorbereiding die beiden de potentie hebben het kabinet te laten vallen.
Verder wat ik altijd al zeg: Nederland is slechts in naam een democratische rechtsstaat en wij hebben een overheid die vindt dat de burger er is om de overheid te dienen in plaats van andersom.

Tapu | 02-10-21 | 21:21 | 2

De overheid is inderdaad vrijwel compleet vergeten dat zij in dienst van de bevolking hoort te staan. Hoe netter en nuttiger de burger, hoe harder die uitgeknepen, gekleineerd, voorgelogen en gepiepeld wordt.

Nostra da Mus | 02-10-21 | 21:31

Die enquêtes worden nog even vooruit geschoven en de conclusies ook. Tegen het einde van kabinet Rutte-IV komen de conclusies dan eindelijk naar buiten en "valt" het kabinet, net op tijd voor de reeds geplande periodieke TK verkiezingen. Allemaal zo doorzichtig.
Weet u nog, toen Rutte-III "viel"? Heel Nederland blij dat eindelijk de "ultieme politieke consequentie" volgde. Hoppekee, opgesodemieterd!
Maar helaas. Alleen die Ernie van Financiën, ben z'n naam ff kwijt, die ging écht de pleiterik op en achteraf bezien was dat de enige met een beetje ruggengraat. De rest keerde namelijk even vrolijk weer terug na de verkiezingen. Niks geen consequenties, gewoon doen alsof het je spijt en daarna weer door. Daarna flikte men ook van alles en nog wat met o.a. Omtzigt, werden nog wat messen in ruggen gestoken en last but not least: er moesten twee ministers (!) opstappen omdat ze het hadden verkut. En wat denk je? Nee hoor, blijven gewoon. Het is godverdomme net zo'n plastic wikkeltje dat statisch aan je jatten blijft hangen. Je komt er niet vanaf. En de enige met een beetje ballen dat wat Mona. Die zei gewoon dat die onzin nu eindelijk eens moest stoppen, bevuilde zo blijkbaar haar eigen nest en moest wieberen. En dat deed ze. Dikke doei aan de politiek, zoek het je maar lekker uit met je rentmeesterschap.
De Nederlandse politiek is een aanfluiting, om je voor kapot te schamen. Niet alleen in de Tweede Kamer, ook provinciaal (hoi gouverneur van Limburg) en zeker ook lokaal worden de zakken gevuld en wordt de burger voor gek versleten.
Ik ben serieus benieuwd hoe lang dit nog goed kan gaan. Ik vrees heel lang, als ik zie hoe mensen als makke schaapjes Covid-polsbandjes om doen bij evenementen. Elk land krijgt de leiders die het verdient. En bedankt.

Bakkeleures | 03-10-21 | 09:06

Wie ligt er onder dat kussen? Is het Mark van de gescheiden wegen, Wipke of een roestige auto?

revolte | 02-10-21 | 21:21 | 1

De democratie

Degrelle | 03-10-21 | 09:27

Het hele theater is één grote blamage geworden.
Stoppen. Nu.
Nieuwe verkiezingen.
Klaar!

laurentius | 02-10-21 | 21:19 | 4

Liever een zakenkabinet dat in dienst van de bevolking staat. Nieuwe verkiezingen lossen vrees ik niks op.

Nostra da Mus | 02-10-21 | 21:32

@Nostra da Mus | 02-10-21 | 21:32:
“In dienst van de bevolking” dat is het probleem met dit kabinet

laurentius | 02-10-21 | 21:45

Eens!

ChalinaRosa | 02-10-21 | 21:57
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Ik_ondernam_het | 02-10-21 | 21:18

"positie elders" lijkt mij sinds het begin al iets buiten het cda.

Neuth | 02-10-21 | 21:17

Nieuwe verkiezingen is de eerlijkste optie

Het leven is zwaar | 02-10-21 | 21:17 | 2

Dat kost weinig op. Alle 4 de partijen zulllen dan minder zetels hebben en dan komt er dus een 5e of 6e bij. Dit zullen geen rechts georiënteerde zijn (die zullen zeker groeien) en dus krijgen we nog minder van wat we willen en nog meer van wat we niet willen. Enige optie kan zijn dat PVV stemmers op bv BBB en JA21 gaan stemmen en deze met de VVD en misschien met het CDA aan de 76 kunnen komen. Maarja zoveel vertrouwen hebben weinige in PVV stemmers.

mr_awesome | 02-10-21 | 21:24

Mijn God, en deze ellende krijgen we nog vier jaar. Houdt het dan nooit op.

Duwbak_Linda | 02-10-21 | 21:16 | 6

@Incitatus | 02-10-21 | 22:12: Inderdaad. En dat is om dat het gewoon veel te goed gaat in dit land voor het gros van de mensen. Dure huizen maar allemaal verkocht. Allemaal nieuwe auto’s op de weg. Bij AH keuze uit 23 soorten yoghurt. Dat werk.

FordPrefect | 02-10-21 | 22:27

@Incitatus | 02-10-21 | 22:24:
Dan had ze zonder VVD (en waarschijnlijk CDA) zelf een kabinet moeten formeren. Ligt niet voor de hand.

Duwbak_Linda | 02-10-21 | 22:33

klopt Incitatus. Dat is de kern. Het gros van de mensen in NL heeft het goed. Het gros van de mensen in NL volgt de politiek niet dagelijks op de voet. Dus het gros van de mensen stemt gewoon weer hetzelfde en zo blijven VVD en D66, etc. gewoon weer aan de macht.

Boeddha18 | 03-10-21 | 05:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Vind dat jullie Kaag best wel geil afbeelden, als ze zo iemand met haar nieuwe kussen wil verstikken, daar krijg ik bijna een stijfje van!!
Als dat gebeurd dan spank ik hem zo weer het broekje in!
geen erotica met Kaag svp

TijdelijkOptimist | 02-10-21 | 21:15

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen