Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het wordt tijd om zonnepanelen eens kritisch tegen het licht te houden

Probleemkinderen van de energietransitie

WTF?

De gesubsidieerde milieuclubjes houden ons graag voor dat de energietransitie slechts een kwestie van wilskracht is, maar de werkelijkheid is aanzienlijk weerbarstiger. Zo ontdekken zonnepanelen, ooit de ongenaakbare redder van de smerige energiesector, de laatste tijd steeds meer smetjes op het blazoen. Minpunten die niet onder het tapijt moeten verdwijnen in een poging het groene sprookje in stand te houden, maar die we dienen aan te pakken om echte vooruitgang te creëren. 

Picobello BV

De grote, al dan niet door de overheid aangemoedigde, vraag naar zonnepanelen creëerde een markt voor beunhazen die twijfelachtige kwaliteit leveren. Dat resulteert niet alleen in risico's voor de gierige opdrachtgevers, maar ook voor de samenleving. Slordige aansluiting van panelen en omvormers kan resulteren in een stoorzender voor het P2000-communicatiesysteem van de hulpdiensten. Ook zorgt de enorme vergroeningshaast voor een toenemend aantal productiefouten in panelen met alle brandbare gevolgen van dien. Het slaapt toch niet zo lekker als de dakpanelen net zo makkelijk ontbranden als een merkloos Chinese hoverboard.

Het nieuwe asbest

Brandende panelen zijn pas echt een pijnpunt in dit dossier. Brandt een dak vol panelen weg, kan de hele buurt daar nog maanden last van houden. Bij grote hitte versplinteren de glasdeeltjes en waaien ze uit over het omliggende gebied. Deze kleine, maar vlijmscherpe glasstukjes zijn levensgevaarlijk voor grazend vee, omdat het voor bloedingen in de maag kan zorgen. Complete weilanden raken zo onbruikbaar door deze regen van glasfragmenten en iedereen wast zijn handen in onschuld. Naar het effect op wilde dieren is nog geen onderzoek gedaan, maar wij kunnen ons voorstellen dat het verre van de milieuvriendelijk utopie is die de klimaatdrammers voor ogen hebben. Overigens ook niet zo groen: hele lappen natuur opofferen voor zonneparken, want dat sloopt de biodiversiteit harder dan een jager met een stikstofkanon. 

Het grotere plaatje

Het Nederlandse enthousiasme voor zonnepanelen is aandoenlijk, maar we hebben er natuurlijk geen zak aan als de rest van het stroomnet deze extra energietoevoer niet kan verwerken. Momenteel ontstaan op meerdere plekken in het land al problemen op piekmomenten, waardoor eigenaren tijdens de meest zonnige uren geen energie kunnen terugleveren (en dus niets verdienen). Dan vallen al die rooskleurige terugverdienschema's plots keihard door de mand. In ongeveer de helft van het land is de transportcapaciteit te beperkt en het verbeteren van het net gaat nog jaren duren. Haast maken met meer panelen heeft dus in veel gebieden simpelweg geen zin.

Het resultaat

Ondanks dat het aantal zonnepanelen in Nederland rap toeneemt, was zonne-energie vorig jaar goed voor slechts 1,51 procent van het totale energiegebruik in Nederland. Een druppel op een gloeiend klimaat, als u ons de slechte woordgrap vergeeft. De luidruchtige milieuclubs roeptoeteren dat iedere seconde telt en gebruiken alles wat in hun macht ligt om de overheid, bedrijven en burgers onder druk te zetten en ze zo snel mogelijk de door hun gewenste energietransitie te dwangvoeren. Dankzij deze opgelegde haast negeren we problemen in een poging arbitraire doelen en tijdschema's te halen. Dat betekent niet dat zonnepanelen per definitie slecht zijn of dat we moeten stoppen met deze energiebron, maar wel dat deze methode verre van perfect is en dat we in deze race om kwantiteit soms even gas terug moeten nemen om te kijken naar de kwaliteit. Het betekent ook dat we de utopische bevelschriften van ongekozen belangenclubjes naast ons neer moeten leggen en dit gewoon goed en realistisch moeten aanpakken. Want of u nu voor of tegen deze oprukkende dakbedekking bent; het feit blijft dat de aanwezigheid van zonnepanelen alleen maar groeit en nu het moment is om te voorkomen dat deze energieoplossing meer problemen brengt dan dat het wegneemt. 

Reaguursels

Inloggen

Vergeet niet het belachelijk lage vierkante meter rendement van gemiddeld 150 kWh per m2 per jaar, á €0,22 is € 33,- opbrengst per jaar, het opofferen van goede landbouwgrond hiervoor schreeuwt om subsidie voor de landeigenaar, subsidiegeld komt uit de grote pot schatkist en is erin gekomen vanuit belastingheffingen op allerlei milieu slopende diensten en producten, dat wordt nogal eens niet meegewogen. nederland is daarnaast een delta land, heeft van nature hoge waarde aan voedingsstoffen in de bodem, bemesting maakt dat nog wat hoger zondermeer maar dat kan gunstiger omgezet worden in diverse landbouwproducten, dat heeft een veel hogere opbrengst en kost geen subsidie ook nog. Stikstofproblematiek is prima oplosbaar op korte termijn door de uitstoot chemisch af te vangen ipv reduceren van land en veeteelt.

GuruOuwehuru | 01-07-21 | 18:01

Als je naast kernenergie nou echt nog gelooft in windmolens e.d., waarom moeten die dan per sé hier in ons volle landje worden geplempt ? Als je al gelooft dat we door CO2 allemaal deaud gaan, houdt die CO2 dan op bij de grens ? Zet als het écht moet die windmolen- en zonnepanelen-onzin of misschien beter nog waterkrachtcentrales neer in vervuilende landen waar a) de zon veel meer schijnt, b) er veel meer plaats is, c) het dan deels echt vervangend is voor relatief veel meer vervuilende paup-erenergie-centrales dáár en d) dat we er per kWh nog wat voor terugkrijgen in het gunstigste geval. En dan tellen we de CO2 winst dáár mee als CO2 besparing hier in NL. En nemen wij hier eerst even rustig de tijd om aan kernenergie te werken. En zetten nog even onze relatief schone gascentrales e.d. in als efficiënte oplossing voor nu.

RichardBandler | 01-07-21 | 17:18

dego.vng.nl mocht je je informatie positie willen verbeteren. Met deze datavoorziening energie gebouwde omgeving kunnen gemeenten in nl hun klimaat plannen mee vormgeven. capaciteitskaart.netbeheernederland.n... daar zie je waar nog wel of niet een zonnepaneel weide bij kan.

brabarosso | 01-07-21 | 13:52

dat er van 1 op de 10.000 installaties on de fik vliegt is een luchtvervuilingsprobleem, dat je daarentegen 30.000 auto's op benzine laat dampen is dan veel logischer.? Lijkt wel een antilobby club tegen vooruitgang. Dit artikel lijkt bij voorbaat niet vatbaar voor argumenten.

gekkeHenkie2055 | 01-07-21 | 13:50

1,51 procent zal best, maar sinds ikke ze heb scheelt het MIJ, Ikke dus ! 35 % in de kosten !

postbus51 | 01-07-21 | 13:19

Ja, dus:
- Biomassa: Rampzalig.
- Windmolens: Superkut.
- Zonnepanelen: Mwah en marginaal.
.
Dus waar blijven potjandorie die bouwprojecten voor *kerncentrales* ???
.
.
En verder uiteraard: minder, minder, minder, mensen (import) in NL.

hotmint | 01-07-21 | 12:32

Die link onder 'biodiversiteit' is toch helemaal niet zo slecht? WUR stelt dat er alleen wat meer visie nodig is bij vergunningverlenende gemeenten. (Een weiland met gras voor de koeien is in feite ook maar monocultuur, ofwel slecht voor de natuur/biodiversiteit.)

mozaard | 01-07-21 | 11:20 | 2

Sterker nog: de biodiversiteit is bijna per definitie hoger dan dat van een weiland danwel akker, want monoculturen inderdaad en nauwelijks leefruimte voor insecten en zoogdieren. Het kan alleen nog veel beter zoals in het artikel wordt gesteld. Maar ja, zonnepanelen zijn slecht blijkbaar volgens GS

ET20 | 01-07-21 | 12:28

Ik zou pleiten voor een wettelijk verbod op zonnepanelen in weilanden. Dat is pure verkwisting van kostbare grond. Net zoiets als je auto zelf wassen bij waterschaarste. In plaats daarvan zonnepanelen een voorwaarde voor een bouwvergunning van bedrijfspanden. Grote distributiecentra voorop.

CamaroHans | 01-07-21 | 16:02

Akkers vol zonnepanelen. Gras eronder groeit doos dus frequent de maaier eronderdoor. Stuift. Panelen stoffig. Minder rendement. Frequent de glazenwasser en bij langs. Hoog watergebruik. Uitputting van het kwarts wat nodig is voor de productie. Hoge energiekosten bij de productie. Fijne metaaleeltjes verspreiden zich bij brand.
( Zie Noordburgum) . Wat is de lucht blijft zweven zal nooit leiden tot een gevaarlijke meting want bij branden waar asbest is vrijgekomen meten we ook nooit iets. Maar goed we meten ook niet het supergiftige koelmiddel dat vrijkomt bij windmolens.( vele liters per jaar per windmolen) we komen vanzelf tot de ontdekking dat afvangen van de vliegas bij kolencentrales eigenlijk het meest efficiënt is.

strawdog | 01-07-21 | 10:55 | 2

Meer rendement, want zonnepanelen op een groene ondergrond blijven koeler dan bijvoorbeeld op een zwart dak. Stof regent er vanzelf vanaf. Ik heb mijn panelen in 4 jaar nog nooit gereinigd en het rendement neemt niets af.

ET20 | 01-07-21 | 12:30

Er schijnt een wet van behoud van energie te zijn. Dan is er ook een wet van behoud van vervuiling. Ik vrees dat de mens zal moeten consuminderen.

Sierstrip | 01-07-21 | 10:37 | 1

of de wereld mensuminderen

Trenjeska | 01-07-21 | 10:50

Mensen die panelen op het dak van hun huis leggen worden elkaars concurrent. Gevolg dalende prijs. Er gaat een onderscheid komen tussen permanent geleverde stroom en zonnestroom. Zonnestroom zal straks goedkoop worden of permanente stroom duur. Er zal straks betaalt moeten gaan worden voor het gebruik van de infrastructuur. Er zal straks BTW over terug geleverde stroom betaald moeten gaan worden. De administratie zal middels de slimme meter gaan geschieden en berekend worden.

Sierstrip | 01-07-21 | 10:29 | 1

Ik heb (nog) geen slimme meter en het is wachten op betaalbare home batteries.

CamaroHans | 01-07-21 | 16:04

Benjamin Franklin plaatste witte en zwarte kleding in de zon op de sneeuw. De donkere kleding smolt de sneeuw en zakte weg, terwijl de witte kleding dat niet deed. Ook gebruikte hij een vergrootglas om zowel zwart als wit papier dmv zonlicht te ontbranden. Zwart papier brandt veel sneller. Het waarom zou nog een paar honderd jaar vergen, maar proefondervindelijk aangetoond:
Donkere kleuren nemen meer warmte op dan lichte kleuren.
Bewezen, een start van wetenschap.

Alquest | 01-07-21 | 10:04
-weggejorist-
Amsterdramt | 01-07-21 | 09:55

Er wordt alleen maar gekeken naar het teruglever-verhaal.
Maar als de transitie van gas naar electra moet plaatsvinden, hoe moet dat dan in de wintermaanden ?! Gas verwarmt vele malen efficienter dan electra. Dus als de retour van panelen in de zomer het al niet aan kan, hoe moet het dan in de winter.

Als de salderingsregeling vrijgesteld zou worden tot teruglevering van 50 kWh per dag... zou dat al een hoop schelen. Daarom is die slimme meter ook semi-verplicht gesteld.

Degenen die uiteindelijk de rekening gaan betalen, zijn de woningbezitters met een warmtepomp, om het milieu te ontlasten... De energie voor die pompen wordt in de zomer opgewekt met de panelen, om gesaldeerd te worden in de winter met de pompen. De afbouw van de regeling zorgt ervoor dat de pijn minder snel gevoeld wordt. Maar met 20 panelen scheelt het al snel 750€ per jaar (verkapte belasting)

parterretrap | 01-07-21 | 09:21

Oplossing is heel simpel. Iedereen met zonnepanelen koopt een electrische auto als opslag van de piekstroom. Je kunt ook denken aan een waterstof omzetter. Dan is al die piekstroom gebufferd.

Beste_Landgenoten | 01-07-21 | 08:59 | 3

die electrische auto staat op mn werk, en als ik thuis kom, schijnt de zon niet meer volop...
Tesla Powerwall... kan... maar met slechts 20 panelen heb je in de zomer al makkelijk 30 kW opbrengst... dus meer dan 2 dagen opslaan gaat m niet worden

parterretrap | 01-07-21 | 09:15

En niet iedereen met zonnepanelen heeft automatisch ook geld voor een electrische auto of heeft iets aan een electrische auto. In mijn situatie voldoet een electrische niet.

timmey | 01-07-21 | 09:21

Waterstof omzetten heeft een rendement van 2 keer niks. Dan kan je beter zorgen dat die stroom bij de buurman zonder panelen komt. En ik wil liever dat de auto vol is als ik hem nodig heb, niet alleen midden in de zomer als de zon heeft geschenen.

helaas-nederlander01 | 01-07-21 | 10:08

Nou nou nou, beetje overtrokken allemaal. Over het nut van zonnepanelen kun je een goed gesprek voeren. Maar opmerkingen als " het nieuwe asbest" zijn wel erg overtrokken, asbest heeft wel een iets andere gevaarstelling voor mensen die er veel mee werken dan splinters van zonnepanelen ergens in een weiland of de natuur. Weinig mensen zullen als snack even een paar happen gras uit het gazon vreten lijkt mij? De meeste "natuur" die opgeofferd worden voor zonneparken zijn weilanden. Die zijn tegenwoordig q

supah | 01-07-21 | 08:52 | 5

@supah | 01-07-21 | 08:53: Inderdaad, weg met de boeren, leve de diversiteit van volgebouwde weilanden.

Acidstain | 01-07-21 | 09:28

Koeien eten glas, altijd al gedaan. Dierenbeul.

Acidstain | 01-07-21 | 09:29

@Gen. Maximus | 01-07-21 | 09:06: Een weiland was 40 jaar geleden gras met paardenbloemen, klaver, pinksterbloemen, boterbloemen en een hele waslijst aan andere soorten. Nu is het gras (of soms gras met klaver).

ET20 | 01-07-21 | 12:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb zelf hier nu meer dan 250 panelen ( oude, gebruikte, leveren me ieder jaar twee keer de prijs op die ik er voor betaald heb ) neergelegd.
Die hebben er mede voor gezorgd dat het huis nu een A status heeft ( van G naar A ).
Verder is het gasverbruik van ongeveer 3500 m3 per jaar teruggegaan naar 300 m3 per jaar. Elektra is wel gestegen ( elektrische auto's hebben heel wat stroom nodig ). Maar de jaarrekening is gedaald naar ongeveer 100 euro per maand ( en dat is dus inclusief wat ik vroeger aan benzine/diesel moest betalen ).

Dat doe ik dus uitsluitend voor het geld, niet voor die clubs die alleen maar dingen roepen maar geen echte oplossingen aandragen.

Verder is het zo dat we aan alle kanten worden gehersenspoeld. In vrijwel iedere reclame zit wel iets van groen/diversiteit, enz.
Want dat moet, anders wordt het bedrijf gecanceld door die clubs.
Let er maar eens op.

helaas-nederlander01 | 01-07-21 | 08:37 | 3

dan zal ik over 10 jaar wellicht nog aan je denken, als de salderingsregeling is afgeschaft.... dan krijg je nog maar 6 cent terug ipv 22 cent (of tegen die tijd zal de prijs wellicht al 30 cent per kWh zijn).

Je kan het het nieuwe belasting betalen noemen

parterretrap | 01-07-21 | 09:12

@parterretrap | 01-07-21 | 09:12:
Over 10 jaar heb ik het al 20 keer terug gekregen.
Dus zeg maar een rendement van 200% per JAAR op de investering...

Maar goed, dat is dus niet voor die clubs met hun rechtzaken.
Ik doe het voor het geld, en omdat aardolie/aardgas een keer op is.
Plus natuurlijk dat ik al die idioten zonder oplossingen kan zeggen dat IK in ieder geval vrijwel geen energie meer gebruik, dus dat ik voor mezelf een oplossing heb. ( wat ik er niet bij zeg is dat het echt niet gaat helpen om nederland energie neutraal te krijgen ).

helaas-nederlander01 | 01-07-21 | 09:29

@helaas-nederlander01 | 01-07-21 | 09:29:
Cool, maar waar laatje al die panelen in de stad?
een paneel is al gauw ergens tussen de 1 en 2 vierkante meter.
Als ik tussen de 250 en 500 vierkante meter aan oppervlak over had in de stad, was ik stinkend rijk.

Trenjeska | 01-07-21 | 10:56

een prima opsomming van de problemen.
een dergelijk somber verhaal is er te vertellen over laadpalen, windmolens, warmtepompen in huis.
Bovendien moet iemand dit betalen, en dat is altijd de belastingbetaler.

fabeltjesland | 01-07-21 | 08:24

Er zitten teveel valse profeten en hypochonders in het Klimaatveranderingverhaal. Kijk eens hoe die NPO"weerman" temperatuurextremen op verschillende geografische locaties op verschillende tijdsstippen van het jaar aan elkaar knoopt tot het sluitend bewijs van klimaatverandering. Beste Hiemstra we liepen 20.000 jaar geleden nog van NL naar de UK en/of naar de Doggersbank. Nadien kregen we een stijging van de zeespiegel van tientallen meters. Daar kwam geen enkel invloed van de mens aan te pas. De natuur heeft het altijd zelf bepaalt aan de hand van interne en externe invloeden (vooral de zon). En by the way, de Sahel is nu weer aan het vergroenen. Prachtig toch, laten we dat koesteren.

Phantomas | 01-07-21 | 08:24 | 4

@parterretrap | 01-07-21 | 08:32: En zure regen dat was een grote bedreiging voor de aarde! Hoor je helemaal niets meer over. En het gat in de ozonlaag boven de zuidpool. Die zou alleen maar groter worden en in de toekomst zal iedereen alleen naar buiten kunnen in een beschermend pak was het verhaal.

Xbitt | 01-07-21 | 09:16

@Xbitt | 01-07-21 | 09:16:
Of is dat gat in de ozonlaag niet meer groter zijn geworden door een wereldwijde ban op cfk's? We hebben als mensheid hier gewoon actie op ondernomen.

usb stok | 01-07-21 | 09:42

Hiemstra verdient rijkelijk aan die klimaat paranoia.

Valka | 01-07-21 | 10:27
▼ 1 antwoord verborgen

Blijf me verbazen hoe heel die milieubeweging met oplossingen komen zoals zonnepanelen en windmolens om dan uiteindelijk tot de conclusie te komen dat die oplossingen schadelijker zijn dan hetgene ze moeten vervangen.

Ps om brand te voorkomen zijn opbouw zonnepanelen beter dan inbouw. Tevens de juiste stekkers gebruiken en niet een m en v van verschillende merken gebruiken. Scheelt 90% van de branden.

Rotterdammert1965 | 01-07-21 | 08:01

Heb fatsoenlijk 10kWh laten leggen (meer mag/mocht ook niet). Reden: mijn verbruik is altijd al hoger. Het enige wat er dus bij huize Justhenk gebeurd is dat de energieaanvraag daalt. Met 2 electrische auto’s, zwembad met warmtepomp, jacuzzi, een lading servers en een compleet home automation systeem heb je al een standaard vebruik van 3.000kWh p/u. Dan heb ik nog geen lampje aan. Beste investering ooit. Je krijgt namelijk korting op je energiebelasting. Verder een grotere aansluiting hier dan 3x35a. Anders red ik het niet. Leg ze er lekker op en geniet van de dag jongens en meisjes! Vooral als je ruimte hebt op je dak. Je lacht je kapot en de terugverdientijd is nog steeds mooi.
Vooral als je aan de rechterkant van Nederland woont.
De boeren doen het ook volop en groot gelijk hebben ze. 300 panelen zijn (flink!) goedkoper dan de gemiddelde 20 op een huis.

Justhenk | 01-07-21 | 07:58 | 2

3000 kWh p/u? Dus het gemiddelde JAARverbruik van een gezin gaat er in 1 UUR doorheen????? Dan weet ik wel een goeie plek om het energieverbruik van nederland omlaag te brengen.

helaas-nederlander01 | 01-07-21 | 08:27

Ik dacht dat de politie dat criminele server netwerk had opgerold?

Acidstain | 01-07-21 | 09:37

Heb te doen met de vleeseters onder jullie. Buiten de microplastics dus ook glassplinters in je biefstukje van Hollandse bodem. Eet smakelijk.

Rest In Privacy | 01-07-21 | 07:35 | 4

@Zack Hooi | 01-07-21 | 07:49: Gelukkig eet ik, alleen uit eigen kas.

Rest In Privacy | 01-07-21 | 08:20

@Tishetnetnie | 01-07-21 | 08:20:
Dus behalve een tekort aan vitamine B en eiwitten eet je ook het hele jaar door alleen maar spinazie en bloemkool en voor de afwisseling een spitskool. Of heb jij voor je 1 persoon een kas van 400m2 zodat je de nodige variatie in je voeding hebt?

peterdh | 01-07-21 | 08:45
▼ 1 antwoord verborgen

Echt de meest domme fotoshoot ooit. Hoe komt zo'n paarse broek daar op?

tiku99 | 01-07-21 | 07:14

Hier de boel zelf aangelegd. 6 paneeltjes, doorgesoldeerde verbindingen, inverter per paneel (dus geen vlambogen). De 1550 kWh die ik nodig heb haal ik daar mee binnen. Betaal nu 44 euro per maand.

Der Schnitzeljäger | 01-07-21 | 06:59

Vanaf dag 1 dat ik hier in PT ben maak ik gebruik van zonne-energie. Ik ben er meer dan tevreden mee. En het aanleggen van deze voorziening is eenvoudig. Alles er over kun je op internet vinden. De aanschaf is een kostenplaatje maar na een aantal jaar heb je de kosten er uit. Geen jaarlijkse toeslagen bijbetalen en transportkosten. Daarnaast gebruik ik een zonneboiler voor warm water en een zonne-oven om in te koken. De weersomstandigheden zijn hier anders +/-95% van het jaar schijnt de zon.

jitro | 01-07-21 | 06:44

Zonnepanelen leveren nul klimaatwinst. Als er dan toch voor miljarden panelen worden gekocht, dan stinkt er iets.

Zeddegeizot | 01-07-21 | 06:38

Nederland is een windland en geen zonneland. Dat laatste is een groene modegril die bestaat bij de gratie van subsidies bij de productie, aanschaf en gebruik, terwijl de eficiency te laag is en ook nog elk jaar afneemt.

Toverkol | 01-07-21 | 06:23

Waterstof. De toekomst.

TRUMP | 01-07-21 | 01:50 | 6

@elco485 | 01-07-21 | 02:03: U gelooft blijkbaar niet in vooruitgang, zoals een combi met offshore windmolens. De mens kan vliegen en de aarde is niet meer plat.

Toverkol | 01-07-21 | 06:20

En hoe wordt die waterstof gemaakt? Gewoon uit aardgas hoor.

mono-culti | 01-07-21 | 06:42

Nee, door elektrolyse van water naar H2 en O2.

RichardBandler | 01-07-21 | 17:24
▼ 3 antwoorden verborgen

De oplossing is nucleair

Upendo | 01-07-21 | 00:58 | 2

Dus dat.. Zoek eens een de pocast van Ayaan hirsi ali waar ze Michael Shellenberger te gast heeft

Rjb0301 | 01-07-21 | 06:08

Inderdaad, maar dan kernfusie i.p.v. -splijting.

Timide_Aso | 01-07-21 | 07:32

Nou voor die branden is al iets nieuws verzonnen, vanaf 1 januari 2022 moeten alle woningen in Nederland (nieuw en bestaand) verplicht worden voorzien van een rookmelder op elke verdieping. 8 miljoen woningen keer zo'n 3 melders per woning doet al snel stuk of 25 miljoen. Nog 6 maanden de tijd.

hetgingperongeluk | 01-07-21 | 00:54 | 1

Een rookmelder wil niet zeggen dat je huis niet in de brand vliegt. Het biedt geen garantie.

timmey | 01-07-21 | 09:26

Serieuze vraag: zon en wind voorzien nu in 5% van de energiebehoefte NL. Waar denken de milieu aanhangers de overige 95% vandaan te halen als we "fossielvrij" zijn?

TheBigKirth | 30-06-21 | 23:52 | 3

Kernenergie lijkt mij best wel iets.

Tube64 | 30-06-21 | 23:59

@Tube64 | 30-06-21 | 23:59:
Mij ook. Maar ja ik heb liever aardgas, daar kan mijn cv tenminste nog warmte van maken.
Het beste is dat ouders de werkelijke kosten gaan betalen voor hun kinderen, in plaats van gratis meer milieuvervuilertjes alias “consumenten” op de wereld te zetten.
Zelfs schoolboeken kopen is een ouder al te veel gevraagd terwijl een kind 6000 euro per jaar kost om te leren lezen (statistieken zeggen anders) en de eerste 18 jaar gratis(!) zorg (a 6600 euro per jaar aldus het cbr)
Maar dat is helemaal onbespreekbaar.
Ouders krijgen geld toe en daar hangt weer een breedbeeld tv aan de muur wegens gratis geld! Ik vergeet nog even de vier maanden per jaar dat ouders geheel niets hoeven te doen omdat hun kinderen schoolvakantie hebben …

Analia von Solmsch | 01-07-21 | 00:24

@Analia von Solmsch | 01-07-21 | 00:24: waar heb jij het over? Niks doen omdat je kind zomervakantie heeft? Hoe dan??
Enig idee wat de werkelijke kosten zouden zijn als onderwijs een luxe product word?
Overigens betaal ik ongeveer 80K aan inkomsten belasting per jaar, zeer benieuwd of jij net zoveel betaald.

PSYx | 01-07-21 | 06:25

Goed en evenwichtig stuk.
Voor dovemansoren helaas.

Nuchternederland | 30-06-21 | 23:26

In Belgie had men zelfde probleem met overbelast stroomnet door zonnepanelen. Daar is door de hoogste rechter begin dit jaar onmiddellijk een einde gemaakt aan de salderingsregeling die als pervers werd gekenmerkt. Met veel zon propt men het netwerk vol met stroom waar geen vraag naar is en de kosten gooit men over de schutting bij de netwerkbeheerders. Onhoudbaar. Dat geldt ook voor Nederland
In Belgie moet je nu een apart contract afsluiten voor terug levering maar de vergoeding is een stuk lager dan wat je zelf moet betalen voor afname.

Dit is allemaal bekend en TenneT waarschuwt al jaren maar de politiek wil natuurlijk dit luchtkasteel speeltje van burgers niet afnemen dus zal dit alleen maar keren met een boem is ho, een black out, woedende burgers die niet meer terug kunnen leveren en dan weer een parlementair onderzoek

JanP999 | 30-06-21 | 23:18 | 3

Is het luchtkasteel niet juist bij bedrijven die zonneparken volgooien, of BASF dat een half windmolenpark koopt en verwacht dat de energie gratis van de Noordzee naar het Roergebied gaat? Als we in alle redelijkheid de transportkosten proportioneel maken en zowel de aanbieder als de afnemer laten betalen, wordt het initiatief om de stroom van het dak zelf te gebruiken ook een stuk meer geaccepteerd.

Skinkie | 30-06-21 | 23:46

In sommige dingen zijn de Belgen een stuk slimmer!
Het is daar al jaren verboden om een “gratis” telefoon aan te bieden bij een abonnement voor een mobieltje …

Analia von Solmsch | 01-07-21 | 00:28

@Analia von Solmsch | 01-07-21 | 00:28: Hier ook al een tijdje, hoor.

Mean Dean | 01-07-21 | 08:22

Wat mis ik de 'Verwijderingsbijdrage' op die zonnepanelen en windmolens.
Dan ook graag ieder jaar indexeren aan de eigenaar.
Zodat die rotzooi fatsoenlijk opgeruimd kan worden.
Of late we die rotzooi na als erfenis aan ons nageslacht ?

NatNiks | 30-06-21 | 23:11 | 1

Tuurlijk. Deed de mens ooit anders..
Zoek eens op hoeveel materiaal van een windmolen niet te recyclen is.

NiCeY | 30-06-21 | 23:42

Jeetje ik zou bijna zeggen een fair en balanced artikel op GS. Ik mis het nodeloos kwetsende en ongezien de tyfus. Waar gaat het heen met deze serieuze shit (Wob en zo). Wordt GS de last man standing in echte onderzoeksjournalistiek? Neuh zal toch niet.

Zuma | 30-06-21 | 23:09

Gewoon nice en easy doorgaan met die shit. Voor het echte werk hebben we uiteraard nucleair nodig. De zon en al z'n zegeningen zijn voor de langere termijn. We need all the energy we can get mensen. Voor de beschaving, de derde wereld en de vooruitgang. Alternatieven bij de vleet, let's do en/en ipv armpjedrukken wat wel of niet mag.

borderlijntje | 30-06-21 | 23:02

Bijna gratis zonnepanelen van de woningbouw plus een oude meter, nu loopt bij zonnig weer de meter achteruit...

Bill le Koek | 30-06-21 | 22:46 | 3

De digitale meter doet dat niet, maar wel verbruik minus oplevering .. zelfde effect

Rest In Privacy | 30-06-21 | 23:02

@ruudvangeelen | 30-06-21 | 23:02: Neen, een oude meter is veruit te prefereren. Geen meegluren en een op een is de teruglevering zolang die meter mag blijven.

Dr. Worstenbroodje | 01-07-21 | 00:31

@Dr. Worstenbroodje | 01-07-21 | 00:31: ah, weer iemand die denkt dat hij iets te zeggen heeft over de meter. Zodra de saldering gaat veranderen, verplicht de netbeheerder u een nieuwe meter te nemen. Dus wat @ruudvanengelen zegt.

Mean Dean | 01-07-21 | 08:24

Mits goed gebruikt, zijn zonnepanelen perfect. Hier in Nederland draait mijn hele huis er op, samen met een twee battery packs voor opslag, niks terugleveren, zelf gebruiken! Ook twee zonneboilers voor het warme water, gecombineerd met een gasopslag tank zoals je ook in het buitenland ziet en ik draai voor90% los van het openbare net.

Ons huis in het zuiden van Europa draait zelfs helemaal off grid, inclusief een eigen waterbron op 60 meter diepte. Het kan echt, maar het vergt wel een heel forse investering, die ik er denkelijk niet in 15 jaar uithaal.

captainobvious | 30-06-21 | 22:27 | 3

Wat voor merk battery packs? Powerwals is nog steeds lastig aan te komen. 1-fase of 3-fase systeem?

W_F | 30-06-21 | 22:49

Dat haal je never nooit niet in 15 jaar

Rest In Privacy | 30-06-21 | 23:03

Ik ben erg benieuwd hoe je in Nederland de winter door komt met je accupack? Of dankzij de salderingsregeling? Maar sprookjes duren nooit lang. In Belgie is dit sprookje al abrupt afgebroken en Nederland gaat snel volgen.

Ja in Zuid-Europa kan het wel

JanP999 | 30-06-21 | 23:25

Ter vergelijking kijken we naar de Nederlandse glastuinbouw. Dat zijn gewoon grote spiegelende ramen net als PV panelen. (PV panelen hebben overdag meer warmteuitstraling, de uitstraling van warmte gemeten over een heel jaar is bij glastuinbouw groter ivm stoken in de wintermaanden.)

Van (grote) woonplaatsen is bekend dat daar minder neerslag valt dan de landbouw gebieden er omheen.
Tot de verglazing in het westland viel in de stad Rotterdam minder regen dan rond Naaldwijk. Tegenwoordig is dat zelfs andersom.
Glasplaten verdrijven de neerslag beter dan de wereld van Jantje Beton.

BraadWorstLul | 30-06-21 | 22:18 | 1

Geil

Rest In Privacy | 30-06-21 | 23:03

Mijn auto wordt altijd opgeladen als het buiten donker is.

KlaagGraag | 30-06-21 | 22:16 | 1

Daar ben je verre van uniek in. Geitenwollen sokken tasten de hersenen aan.

mono-culti | 01-07-21 | 06:48

Je telt mee met zonnepanelen. Dingen zijn gewoon hartstikke statusverhogend.
Hey meisje neuken?
Nee, rot op man.
Wij hebben zonnepanelen.
Ok, neem me.

RickTheDick | 30-06-21 | 22:08 | 2

Haha, Greta is een echt zonnesletje.

Roze_bril_drager | 30-06-21 | 22:09

En bij een warmtepomp ook anaal!

mono-culti | 01-07-21 | 06:48

Het onder druk zetten en de maatschappij angst aanjagen om een eigen belang door te drukken. Hoe heet dat ook weer?

Ah ja, dat is *terreur*

marcoplarco | 30-06-21 | 22:00 | 3

Faksisten!

skoftig | 30-06-21 | 22:02

De gloeilamp was rete goedkoop, brandde lang. Moest weg, want bespaarlamp en wat blijkt: duur, gaat wel kapot en er zit kwik in.

ger1306 | 30-06-21 | 22:30

Een beetje kort door de bocht, er gebeurt namelijk best veel op het gebied van zonnepanelen. Ik heb goede hoop dat panelen van perovskiet interessanter gaan maken, hoewel nu nog toekomstmuziek. Zonneweiden en landbouw hoeven elkaar ook niet in de weg te zitten, er zijn nu ook fruittelers die onder zonnepanelen telen in plaats van onder overkappingen:

www.essent.nl/content/overessent/actu...

ZOMG | 30-06-21 | 21:58 | 1

Zonnepanelen plaatsen doe je normaal alleen alleen op grond waar niets te verbouwen valt. Dat hebben we in Nederland nauwelijks, afgezien van wat verziltte stukjes langs de kust. Maar de bestaande daken (incl voor landbouw en industrie) zijn echt genoeg. Kijk in google maps maar naar koploper Duitsland. Het meeste dakoppervlak liggen zelfs daar nog geen zonnepanelen op.

W_F | 30-06-21 | 22:55

Net als asbest zijn zonnepanelen niet of nauwelijks te recyclen, net als de wieken van windmolens die van composiet zijn gemaakt. Dit levert straks een enorme hoop afval op. Nog bedankt, groene drammers!
De energie opbrengst die het CBS toont is bruto, netto wordt er ongeveer de helft aan steenkool of gas bespaard, meestal minder. Maar dat wordt er om een of andere duistere reden nooit bij verteld.

Doerak | 30-06-21 | 21:58 | 3

www.tudelft.nl/delft-integraal/articl...

'Daarnaast zijn zonnepanelen volgens Zeman prima te recyclen. “Op dit moment is het commercieel nog niet interessant. Toch zijn er veel initiatieven om recycling te ontwikkelen met gebruik van thermische, mechanische en chemische scheidingsmethodes. Dit zal de komende jaren groeien. Het wordt al op kleine schaal gedaan, bijvoorbeeld in Japan en Europa. Daarbij is een recyclingspercentage van 96 procent gehaald voor silicium zonnepanelen.” '

ZOMG | 30-06-21 | 21:59

Deze zonnepanelen hype is uitgevonden om het mkb te spekken,met de terugverdien- tijd kun je hoogstens quit draaien en dit nu de regering er nog een heleboel subsidie tegenaan gooit,straks als de subsidie weg is dan krijgt de terug -leverancier hetzelfde als dat een energie maatschappij betaald krijgt.

Resumerend : je verdiend er niets mee en belast het milieu.

Coolcalmcollected | 30-06-21 | 22:15

Ik stop oude zonnepanelen in de glasbak. Hoop werk.

KlaagGraag | 30-06-21 | 22:15

Gaat het niet worden. Leuk dat NL als een klein Gallisch dorpje dapper weerstand wil bieden aan Poetingas, maar de pijpleiding is bijna af.

All_yall | 30-06-21 | 21:57

Het is nog lekker lang licht.

RickyLaRue | 30-06-21 | 21:56

Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Maar bij gelijk vermogen en gelijke product- en vermogensgarantie, bieden polykristallijne zonnepanelen soms wat meer waar voor je geld.

Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is rustiger en meestal zwart, wat minder opvalt. Dus doe daar uw voordeel mee.

Sexopolis | 30-06-21 | 21:55

"1,51 procent van het totale energiegebruik" Omdat ons stroomverbruik veel kleiner is dan ons energievetbuik. Als je op die manier rekent dan levert onze kerncentrale ook veel minder dan 1%.

W_F | 30-06-21 | 21:55 | 1

Hoeven we er maar 99 bij te bouwen.

mono-culti | 01-07-21 | 06:51

Klimaat is tegenwoordig een kluwen van goede bedoelingen, cherry picking maar bovenal greenwashing.
De zoveelste conferentie is een belachelijke praatgroep van groene zeloten en doortrapte profeten in klimaatidealen met weinig of geen therapeutische waarde behoudens hun eigen winstcijfers. Al dan niet zelfverklaarde deskundigen struikelen over elkaar met de beste koop oplossingen kant en klaar.
Het rendement van hun adviezen beperkt tot homeopathische winstcijfers.
De politieke uitbuiting is enorm, enig alternatief niet levensvatbaar.

Pure symboliek, klimaatkoorts als aandoening vlak voor de verkiezingen. Een godsgeschenk voor de links groene spindoctors zijn de feelgood kinderoptochten.

Elk jaar meer aardolieproductie is per definitie meer vervuiling, punt.
Overbevolking is de primaire oorzaak.

faraday | 30-06-21 | 21:54

Zonne energie is op de lange termijn niet de toekomst voor groene (bestaat dat wel??) energie.
Als bezitter zie ik zeker wel voordelen maar zie ik ook waar er nog veel meer winst kan worden gehaald.
- Belangrijkste is dat elektriciteit gewoon aan 1 tarief gaat worden geleverd. Zijn 2 tarieven onvermijdelijk dan moet het nachttarief omhoog. MAW, mensen moeten met de toename van geproduceerde zonne energie juist meer op dagstroom gaan doen, dan op nachtstroom. Denk aan vaatwasser, wasser/ droger, tesla tanken etc.
- energie centrales moeten zodanig gemaakt worden dat sneller kan worden gereageerd op fluctuaties in de opbrengst van zonne panelen.
- Overcapaciteit overdag moet worden opgeslagen voor nachtgebruik. LED snelwegverlichting kan makkelijk branden op een acculading zonnestroom. Ontwikkelen en implementeren van goede lokale opslagsystemen (huis/ wijk). Ook kan waterstof worden geproduceerd.
- Niet noodzakelijke verlichting bij bedrijfspanden moeten 's nachts uit.
- Netwerk moet worden aangepast zodat pieken niet tot storingen lijden.
- Laat aangelegde zonne stroom installaties keuren. En weer Chinese meuk.
- Naai zonne panelen bezitters niet. Behoud de salderingsregeling. Eenvoudiger en eerlijker kan het niet zijn.

Warom zonne energie niet de toekomst is op lange termijn moge duidelijk zijn. Kijk maar naar buiten. We hebben de beroerdste zomer in jaren. Vorig jaar mij hebben mijn zonne panelen net de 1Mw aangetikt. Mei 2021 was goed voor minder dan de helft aan opbrengst. Het Nederlandse (zee)klimaat is te wisselvallig om op grote schaal op de zon te kunnen vertrouwen, tenzij de efficiëntie van zonne panelen flink kan worden verbeterd.

Andersdenkend | 30-06-21 | 21:53 | 1

Batterijen vervangen in elke lantarenpaal in de middenberm van een snelweg is onbetaalbaar duur. Ergens op een goed bereikbare locatie 1 grote accu neerzetten is veel handiger. Of snelweg verlichting helemaal weghalen, zoals in de rest van Nederland.

W_F | 30-06-21 | 21:59

Ik krijg gemiddeld eens per maand een brief dat men mijn dak heeft bekeken en wat blijkt, die is uitermate geschikt voor panelen. En dat klopt! Met z'n 15 meter diepte die van 's morgens tot einde van de middag pal in de zon staat, vangt ie een hoop. Maar er komt geen paneel op.

Ik hoor/lees niets meer over de CFR van Lockheed. Iemand?

GKJP | 30-06-21 | 21:53 | 1

Eens per maand maar? Ik wordt wekelijks bedolven met brieven van de gemeente en bedrijven om maar vooral mee te doen aan het collectief kopen en aanbrengen van panelen. Nu niet, nooit niet!

MoonBeebe | 30-06-21 | 22:38

Een beetje koekelen op 'energy density' leert dat de hoogste energie uit het klinste volume gehaald wordt door:
kernfusie
kernsplijting ('kernenergie')
..... dan een hele tijd niets...
fossiel: gas, olie, kolen en hout (in die volgorde)
.... dan weer een hele tijd niets ....
waterkracht
wind
zon
.
Dus laten we in het uitgestrekte NL de laatste 2 maar doen.
Kan niet wachten op pak hem beet 2035 wanneer de hiervoor verantwoordelijke drammers, lobbyisten en politici aan de schandpaal worden genageld.

skoftig | 30-06-21 | 21:52 | 1

Wat is het volume van zonlicht, en hoe belangrijk is dat als zonlicht toch gratis is?

Het enige wat interessant is is hoeveel het host per kWh opgewekte elektriciteit, en dan scoort kernenergie erg slecht, omdat veilige kerncentrales ingewikkeld zijn en ingewikkelde dingen maken kost slimme mensen en die worden heel hard duurder duurder. Zonnepanelen zijn een massaproduct. De Handmatige steppen in de productie en ook de montage bij de klant is laaggeschoold werk.

Kernenergie is ook heel slecht schaalbaar. In je eigen tuin energie opwekken met kernenergie lijkt steeds meer een utopie te worden, terwijl het met zonnepanelen heel normaal is. Centraal opgewekte energie betekend dat een (semi-)overheidsbedrijf je een poot uit gaat draaien met vast kosten belastingen en inflatie veroorzakende inflatie correcties.

W_F | 30-06-21 | 22:10

Wat vindt Frans Timmermans hiervan? Tenslotte beslist hij en niet het volk.

thanseeuwen | 30-06-21 | 21:50

Zolang de politiek, de rechters en de media in handen zijn van D66, gaat de vernietiging van Nederland met volle kracht door.

smdyasc | 30-06-21 | 21:48

Met mijn 500 panelen verdien ik op een zonnige dag tussen de 3 en 400 €*, is bijna 80k per jaar, mij hoor je niet klagen.
* is wel in het zuiden van Frankrijk.

BoerinFrance | 30-06-21 | 21:47 | 2

Ik neem aan dat je nu met pensioen bent?

MoonBeebe | 30-06-21 | 22:40

Dat beunhazen ze verkeerd neerleggen en aansluiten of slechte kwaliteit panelen gebruiken, wat de oorzaak is van 99% van branden met zonnepanelen is natuurlijk geen argument tegen zonnepanelen maar tegen die beunhazen, die dus beter gecontroleerd en gereguleerd moeten worden. Zelfde geldt voor de capaciteit van het netwerk, dat ligt ook niet aan de zonnepanelen maar aan de netwerkbeheerder.

Capt. Iglo | 30-06-21 | 21:46

Niet echt supernatuurkundig onderlegd, maar ook in de circulaire gedachte: die datacenters met hun eigen windmolenparken genereren enorme hoeveelheden warmte en wellicht ook andere energie. Waar laten ze dat? Met in het achterhoofd de meest recente overwinning van de firma Hollandse Kroon: verduivelde koeien eruit, Microsoft erin.

Hoe is het stimuleren van de energievraag gewenst als het aanbod, capaciteit, een en ander nu al niet kan bijbenen? Of zat Big Tech via via ook aan de Klimaattafels? Tegen goede bedoelingen valt niet op te bouwen. Laat staan beleid.

Het is net als met overbevolking: een kwestie van vooral niet de juiste vragen stellen. En het gros van de wetenschap die weet aan welke kant de boterham gesmeerd wordt.

Hetkanverkeren | 30-06-21 | 21:45 | 6

de overwarmte storten ze de zee in

potterkop | 30-06-21 | 22:00

Dus eigenlijk moeten die datacenters midden in de stad gebouwd worden ipv ergens in de middle of nowhere, dan kunnen ze gelijk de stadsverwarming aanslingeren.

Roze_bril_drager | 30-06-21 | 22:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Overigens door mezelf 10 jaar geleden uitgevonden maar nooit gebouwd:

Een groot vlak met daarop zonnepanelen gemonteerd, dat op elk tijdstip van de de dag en datum in de juiste hellingshoek en hoek staat gedraaid middels stappenmotoren. 100% opbrengst altijd.

Roze_bril_drager | 30-06-21 | 21:44 | 2

Behalve 'snachts en die nachten zijn lang in december, januari en februari als uw warmtepomp veel stroom nodig heeft.

Openbaar Mysterie | 30-06-21 | 21:50

@Openbaar Mysterie | 30-06-21 | 21:50:

Sla je de stroom op. Warmtepomp doen we niet aan, wel een elektrische warmteaccumulator.

Roze_bril_drager | 30-06-21 | 21:56

Van het gas af is net zo’n geweldig idee.
Niet haalbaar en veel te duur.
Overal waar eco en groen voorstaat, is een aanslag op het millieu

Het leven is zwaar | 30-06-21 | 21:44

Iedere ZZP' er met een elektrische slagmoersleutel van de Lidl is in ene een specialist in het installeren van zonnepanelen.
www.lidl-shop.nl/p/parkside-accu-draa...
Dit zijn dezelfde lui die over een paar jaar specialist zijn in het installeren van warmtepompen.
Tip: Niet Picobello B.V. uit de Gouden Gids bellen.

Osdorpertje | 30-06-21 | 21:41

Dit stuk van Struikrover dient verplichte literatuur te zijn voor al die maniakale hallucinerende klimaatmaatregeldoordrammers. Waar echt aandacht aan zou moeten worden besteed alhier is het geestelijk klimaat. Want dat is inmiddels volkomen en ik vrees onomkeerbaar geïnfantiliseerd. Ik steun tegen beter weten in de realistische partijen zoals de PVV e.d. in de hoop dat het wassend tij der waanzin nog gekeerd kan worden. Maar ja.

isitsoornot | 30-06-21 | 21:38 | 1

Mee eens, het is allemaal groene nep voor persoonlijk gewin.

ZZP-er | 30-06-21 | 21:39

Er wordt al jaren voor gewaarschuwd, vooral door mensen die er verstand van hebben,van natuurkundigen tot technici. Wel fijn dat je het hier even mooi op een rij zet.

Vorig jaar van een cliënt gehoord die werkt voor een schadebedrijf dat brand door zonnepanelen een grote zorg is. Hij zei letterlijk dat voorheen bij een huisbrand het meestal ging om kortsluiting in elektrische apparaten en ongelukken in de keuken, nu was de koppositie in handen van zonnepanelen. Blijkbaar gevoelig voor kortsluiting en heel vaak slecht aangelegd.

Dat laatste is weer niet verwonderlijk omdat de vraag toch wel hoog is en de kennis blijkbaar nog onvoldoende.

Nuuk | 30-06-21 | 21:37 | 1

En uiteraard worden de deskundigen niet gehoord.

ZZP-er | 30-06-21 | 21:39

Misschien een WOB verzoek?

dedwarsligger | 30-06-21 | 21:36

Het argument van storing op het P2000 platform kan geschrapt, want dat systeem is al van den beginne van zichzelf volkomen kut.

gemeentereiniging | 30-06-21 | 21:36

Er is geen objectieve discussie mogelijk met een corrupte en krankzinnige overheid.

smdyasc | 30-06-21 | 21:35

Gewoon zand voldoet niet om als silicium in zonnepanelen te worden verwerkt in tegenstelling van wat er wordt verteld.
Dat moet hoogwaardig silicium zijn. In de VS is daarom voor ontginning een deel van een berg wat in natuurgebied ligt opgeblazen. En meerdere delen zullen volgen
Ook hier klinken krekels vanuit de linkse kerk. Maar ja, dat weten ze niet eens want idealen komen met oordopjes en oogkleppen

Olleke | 30-06-21 | 21:34

Veel ophef over de hittegolf westen USA, Canada, maar waarom eigenlijk zonnepanelen en f*cking windmolens om 'de planeet te redden' ? We hebben nog 9 jaar ? Als de globale temperatuur maar 0.301 C (onvoelbaar) boven het gemiddelde 1981-2010 ligt ? Globaal kaartje van 12Z vanmiddag.

imgur.com/a/Fw1K7gg

Dus : Zet 20 / 30 grotere en kleinere kerncentrales in NL neer, ook ondergronds net als ze in China a/h doen zijn ,en je bent klaar met je energie transitie .
"Nederland als groen gidsland. In elke provincie een kerncentrale en dan ook nog een in de grote steden, onder de grond, zonder koeltoren, ten behoeve van brandstoffen, de industrie en de stadsverwarming."

Bron : Simon Rozendaal , EW Magazine 22 juni 2021

Zwizalletju | 30-06-21 | 21:31 | 1

Eerste probleem met je stelling is dat de vastgestelde anomalie een dagopname is. Morgen is die 0.2°C, overmorgen 0.9°C, gemiddeld is dat dan 0.5°C.

Tweede fout is dat je je anomalie bepaald ten opzichte van het langjarig gemiddelde 1980-2010. Wereldgemiddelde temperatuur was toen 14,28°C.
Echter in 1961-1990 was dat wereldgemiddelde 14,0°C. In 1911-1940 was dat 13,76°C. Die 0,301°C is dus feitelijk al 0.529°C t.o.v. 't klimaat 50 jaar geleden en 0,769°C t.o.v. 100 jaar geleden.

Derde fout is de aanname dat als het verschil of effect niet voelbaar is het dus geen kont uit maakt. IJs trekt zich geen ruk aan of wij het kunnen voelen, boven de 0°C smelt 't.

Dat neemt niet weg dat we dan maar rucksichtloos 't landschap vol moeten gooien met hakmolens. Een lange termijnvisie, iets waar je Jesse Klaver ook niet van kan beschuldigen("Duurt nog 10 kaar voor zo'n ding staat en dan is het al te laat"), is wat we nodig hebben.

Hoe gaan we onszelf de komende 50 jaar van energie voorzien zonder ons afhankelijk te maken van dubieuze golfstaten of rusland? USA, Canada, Australië zijn gelieerde landen met immense reserves en in times of need hebben ook Frankrijk, Zweden en Duitsland nog voorraden(maar deze worden niet meer gemijnd). Dat is in ieder geval genoeg om de komende 50-60 jaar de wereld van stroom te voorzien bij huidig verbruik.

Hopelijk krijgen die fransen intussen fusie aan de praat, als dat eenmaal lukt, is die hele transitie niet meer nodig.

ReyNemaattori | 30-06-21 | 22:04

Een enkele kerncentrale maakt heel deze nutteloze transitie overbodig.

Ichneumonidae | 30-06-21 | 21:31 | 4

@Trofl | 30-06-21 | 21:33: Schonere energie ga je niet krijgen en omgeruimt moet met een d. Verder nog commentaar? Goed, laten we 5 kerncentrales bouwen.

Ichneumonidae | 30-06-21 | 21:35
▼ 1 antwoord verborgen

Je vergeet dat als de zonnekracht maximaal is de prijs van electriciteit daalt of zelfs negatief wordt.
Maar iedereen en z'n moeder (in een huurwoning) via de energiebelasting de deugende en glunderende teslarijder met z'n glimmende gesubsidieerde Chinese panelen moet betalen voor z'n Syvert gulheid. Het is een farce

Kladderadatsch | 30-06-21 | 21:31

Je kan soms door de zonnepanelen het weiland niet meer zien. Al dat leven onder die panelen gaat dood omdat het geen zon meer krijgt . De hele flora en fauna van het weiland wordt om zeep geholpen.insecten, wormen en slakken komen op dramatische wijze aan hun einde of plegen zelfmoord. Grassprieten weten van ellende niet meer dat ze groen zijn. Bijen kunnen niet meer via de paardebloemen hun stuifmeel verspreiden, of zoiets. Het einde van de bij is nabij, bijna. Het is verschrikkelijk mensen, één groot drama! Doe hier iets aan. Torretjes en kevers krijgen paniekaanvallen en moeten aan de pammetjes.
Mollen en woelmuizen raken gedesoriënteerd en raken verward. Duizendpoten lopen zich dood.
Wakker Dier, doe hier wat aan. Greenpeace, kom in actie! Weg met de zonnepanelen!

laurentius | 30-06-21 | 21:29 | 3

je moet ook geen zonnepanelen op de grond plaatsen.

Trofl | 30-06-21 | 21:30

Dan komt meneer Kriminalescu langs en zijn ze weg.

Haberdoebas | 30-06-21 | 21:47

@Trofl | 30-06-21 | 21:30:
Moet je ff Maastricht bellen
i.imgur.com/VLMpkxx.png
We noemen al die weilandpanelen een zonnepark! Ja goed idee, klinkt mooi man, zonnepark. Net een echt park. En deze noemen we Belvedere.

Deksmaat | 30-06-21 | 22:09

beste is gewoon duitse glas glas panelen van iets als solarwatt met een sma omvormer ook duits, kost paar euro meer.

Trofl | 30-06-21 | 21:25

Ik las vandaag dat CO2 uit biomassa centrales niet meetelt voor de CO2 berekening.. WTF?

UpdateAvailable | 30-06-21 | 21:24 | 2

Alles kan, als u maar wil.

Veepert | 30-06-21 | 21:27

U heeft het afgelopen jaar onder een steen geleefd?

Zwizalletju | 30-06-21 | 21:33

Kijktip: https://www.rtlnieuws.nl/economie/laatste-videos-z/video/4462896/hoe-minder-kernenergie-hoe-groter-de-opwarming
De Amerikaanse auteur en activist Michael Shellenberger was ooit een fel tegenstander van kernenergie. Tot hij zich ging verdiepen in de gevaren en de bezwaren. 'Op zonne-energie en wind gaat nooit een hele economie draaien. Kernenergie is onze enige manier voor een leefbare planeet',

Piet Karbiet | 30-06-21 | 21:23 | 5

Is weg geïndoctrineerd door Greenpeace in the 80's. Met de zure regen plaatjes die ik op de lagere school voor m'n mik kreeg. Fact free deugen, het is al langer aan de gang. Maar laten we het vooral over ons echte probleem hebben: extreem rechtse klimaatontkenners: wappies avant la lettre! Niet denken maar deugen!!!1!11

Kladderadatsch | 30-06-21 | 21:35

@Osdorpertje | 30-06-21 | 21:33: Meest stupide emo shit ingeving van Merkel na Fukishima, een soort van "Wir schaffen das" ....

Zwizalletju | 30-06-21 | 21:35

@Osdorpertje | 30-06-21 | 21:33: Dat komt dus voorbij in dat interview met Roderick Veloo. De Duitse Energie Wende van Merkel. Kosten 6 miljard en effect 0,0. Te weinig wind en zon bij de Oosterburen, een leermoment om de de hoek. Maar nee, we blijven drammen met Nijpels en Timmermans voorop.

Piet Karbiet | 30-06-21 | 21:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Heerlijk dit, getuige te mogen zijn van de laatste stuiptrekkingen van het post-moderne bestaan.
Uitgehold door het ene onhaalbare ideaal na het andere wat dan weer bevlekt is geraakt door markt-denken en corporatieve hebzucht.
En daarboven op de boomer die het, voordat ze het graf in gaan, nog even allemaal denken binnen te harken (nijpels, timmerfrans etc)
Succes ermee jongens!

hallofreen | 30-06-21 | 21:23 | 1

Minder mensen op de aardkloot is de enige oplossing.
Maar dat lukt nou net niet in Afrika of Azië.

kloopindeslootjijook | 30-06-21 | 21:26

Het Ecovat kun je lekker blijven opwarmen in de piekuren. Hoe meer hoe liever.
www.ecovat.eu/

Een geïsoleerd vat water van 30 meter diep/hoog. Je warmt het op, en gebruikt de warmte later. Zo simpel eigenlijk.

kloopindeslootjijook | 30-06-21 | 21:20 | 3

Welke temperatuur gaat erin en hoelang kan hij dat vasthouden ????

Gizmo579 | 30-06-21 | 21:33

En wat vinden mollen, wormen en andere bodemdieren hiervan? (An inconvenient truth?)

DenBeert | 30-06-21 | 21:44

Legionella, kom er maar in!

marcoplarco | 01-07-21 | 08:34

Ik zou als ik van GS was een WOB indienen.

TonAlias | 30-06-21 | 21:19

En dan nog ff wat. Moet je eens met de brandweer bellen en vragen wat ze met een Tesla doen die ook maar het kleinste botsinkie gehad heeft.

JdelaT | 30-06-21 | 21:19 | 4

In een container water vallen laten..

hisxxx | 30-06-21 | 21:35

Rijst toevoegen en even in de magnetron.
Zo goed als nieuw

Transgender-Airlines | 30-06-21 | 21:39

De slaven aansprakelijk stellen die de metalen hebben opgegraven voor de batterijen.

smdyasc | 30-06-21 | 21:53
▼ 1 antwoord verborgen

1 Weiland met glas deeltjes en 1 paneel die vlam vatte.
Enkelvoud, Struikrover, niet meervoud.
Wel even bij de feiten blijven.

Al met al dus zeer lichte nevenschade en dus nog altijd veel beter dan energie voortkomend uit fossiele bronnen.

Maya de Blij | 30-06-21 | 21:18 | 3

Dat laatste is een interessant statement. Volgens mij komt het voort uit een succesvolle brainwash campagne van de overheid. Want als je een checklist maakt met voor/tegens van fossiel versus zon/wind dan is er werkelijk geen voordeel aan zon/wind versus fossiel te bedenken.

UpdateAvailable | 30-06-21 | 21:22

In friesland waren dat er toch wat meer dan 1….

Toedels | 30-06-21 | 21:45

Ik word doodgegooid met post en telefoontjes over die troep. Het is business voor anderen. Niet voor mij. Laatst een verkoper aan de telefoon waartegen ik zei dat het met mijn anderhalfpersoons verbruik (2000 kWh) totaal niet uit kan. En ja meneer, juist omdat U zo weinig verbruikt levert het nog veel meer op. Leg het zadeldak maar vol. En binnen een paar jaar vervalt ook de terugleveringsvergoeding grotendeels. Die even lekker dood vallen.

Leptob | 30-06-21 | 21:17 | 1

Io heb t vaak nagerekend maar t zit vol wensdenken. Ze gaan uit van sterk stijgende stroonprijzen die eigenlikk al 20 jaar op wat vergoedibgeb na ijselijk stabiel zijn. Zelfs mwt variabele vergoedibgen betaal ik al een jaar of 15 rond de 20 cent per kwh
Zw vertellen je niet dat de opbrengst langzaam daalt en dat ze maar voor 20 jaar gemaakr zijn en de omvormers voor een jaar or 7. Dat je bij beetje levering voor je veiligheid je groepenkast moet aanpassen en dan alnsnel moet upgraden naar 3 fasen, dat zeggen ze er allemaal nietbij.
Zij zeggen: 3 tot 7 jaar. Ik kwam op 17 jaar terugverdientijd. Heb van dat geld maar steenwolvlokken in de spouw laten spuiten dat had ik in 3 jaar er uit.

Shoarmamasutra | 30-06-21 | 21:30

1,51% zonne-energie.
In het wensdenken van Jesse Klaver was dat al 12% waar hij lukraak cijfers bij elkaar verzint om op 100% duurzame energie te komen in de hoop dat de techniek zo ver is als hij zijn beloftes moet nakomen.
youtu.be/QtWkDwBysdg?t=834

Osdorpertje | 30-06-21 | 21:16

De groothandelsprijs van elektriciteit ligt rond de 3 cent per kWh. De zonnepanelenbezitter krijgt rond de 21 cent per geleverde kWh. Waarom zou het energiebedrijf dat veel te hoge tarief aan een particuliertje betalen als ze zelf kunnen inkopen voor 3 cent? Het antwoord is, zoals altijd, subsidie! Laat de belastingbetaler er maar weer voor opdraaien. Stoppen met die onzin, en de zonnepanelenbezitter maximaal 2 cent betalen (de energiemaatschappij moet namelijk veel kosten dragen om jou op het net toe te laten). Eens kijken hoe lang zonnepanelen dan nog een probleem vormen. Kernenergie, nu!

bdn01 | 30-06-21 | 21:15 | 1

kletskoek. De fabrieksprijs van een KWH is wel wat hoger, maar een stuk lager dan de PV prijs.

MaarFeitelijk | 01-07-21 | 14:09

Maar als je panelen aan laat leggen sta je met 15 jaar quite en dan komen de pengels binnen!!

Transgender-Airlines | 30-06-21 | 21:15 | 5

@HornoxNL | 30-06-21 | 21:25: In een inflatoire economie als de onze is het juist zaak om je (hypotheek)schulden zo hoog mogelijk te houden.

UpdateAvailable | 30-06-21 | 21:27

@UpdateAvailable | 30-06-21 | 21:27: lijkt me nog altijd beter om je hypotheek af te lossen. Ik bedoel, afspraken met de overheid over energie wijzigen tig keer in die 15 jaar. En niet in je voordeel. Los daarvan worden zonnepanelen straks duur bij het afvoeren ervan. Kwestie van tijd.

HornoxNL | 30-06-21 | 21:41

Over 15 jaar heb ik de aarde waarschijnlijk verlaten en zo niet dan verdien ik nog steeds geen pengels. Mompelt iets over weinig zonuren, stroomnet, omvormers

MoonBeebe | 30-06-21 | 22:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja en met de windmolens gaat het ondertussen ook al niet zo goed. De Raad van State noemt de NL plaatsing van windmolens schending van het Europees (mensen)recht. Stop met die onzin en het verkwisten van subsidiegelden. Tijd voor kern/thoriumcentrales en waterstof.

Phantomas | 30-06-21 | 21:15 | 2

Exact!

hallofreen | 30-06-21 | 21:25

En onderzoek i.p.v. de dvd van Al Gore als het nieuwe testament blijven aanbidden

Kladderadatsch | 30-06-21 | 21:38

Ik heb ze ook sinds 2013. Dankzij de megasubsidies was het voor mij een lucratieve investering, maar de maatschappij heeft er niet zoveel aan. Je levert vooral veel stroom aan het net op het moment (12 's middags) dat niemand er wat aan heeft. Door de saldering bespaar ik zo'n 50 euro per maand, maar de marktwaarde van de opgewekte stroom is veel lager (gemiddeld zo'n 10 tot 15 euro per maand). Op sommige momenten zelfs negatief. Het dak van mijn huis is er ook niet mooier op geworden.

ED-209 | 30-06-21 | 21:15

Straks legt de rechter wellicht de staat in de Urgenda-zaak een dwangsom van 2 miljard euro op. DIe moet de staat dan aan de staat betalen. Daar gaat Rutte niet wakker van liggen. Recht, eer, geweten, het zegt 'm allemaal niets. Hij kijkt alleen naar de praktische gevolgen.

Rest In Privacy | 30-06-21 | 21:13 | 1

U bent duidelijk van 'team groen verdienmodel'. Alsof Urgenda de waarheid predikt.

prutsclown | 30-06-21 | 22:59

Asbest was ook zo'n succes.

van stampij | 30-06-21 | 21:13

Tsjezus, dat MAG helemaal niet!
Blote zwartmevrouw die gereedschap aangeeft aan witte Bwana.

vliegende knorrepot | 30-06-21 | 21:12

Ondertussen speel ik quitte op mijn energieverbruik. Knappe vent die daar wat op aan te merken heeft, en als dat al is: nou en?!

code delight | 30-06-21 | 21:12 | 5

Goed bezig! Eigen portemonnee eerst. Maar niet groen lopen blaten met een paar bier op. U trekt subsidie, niets heldhaftigs aan

Kladderadatsch | 30-06-21 | 21:41

18 jaar? Mijn paneeltjes zijn in 5 jaar terugbetaald, daarna gratis de airco laten bollen op die energie.

Bakkeleures | 30-06-21 | 22:14

ach men is alleen maar tegen omdat dat vermoedelijk leuk valt bij de boosmensen groep, de lezers.

MaarFeitelijk | 01-07-21 | 14:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Mag ik alvast één pittige vulkaanuitbarsting bestellen met een vleugje woestijnstof? Ja, relatief windstil gaarne, dan blijft het een beetje hangen.
En als toetje graag een overbelast netwerk gevolgd door regionale stroomuitvallen. En laat de ansjovis maar zitten, die is al zo zeldzaam geworden: "Eind 2019 zijn er in Zeeland windmolens geplaatst. Wellicht dat de trillingen daarvan de vissen verjagen." www.omroepbrabant.nl/nieuws/3412557/w...

Abject | 30-06-21 | 21:11 | 1

Een fijne meteoriet is ook een optie.

Kapitein Sjaak Mus | 30-06-21 | 21:38

Groene daken is in ieder geval veel beter voor de natuur en voor het (binnen) klimaat in de stad. Mijn zus heeft al jaren zonnepanelen en kan dit jaar niets meer terugleveren omdat de buurman het dak van zijn bedrijf heeft volgeplempt met panelen...

MeppieRocks | 30-06-21 | 21:11 | 1

Gewoon een accublok opstellen en zelf gebruiken. Een huisset levert niet zoveel.

MaarFeitelijk | 01-07-21 | 14:07

Ok, duidelijk. GS wil meer door de Saoedi's gesubsidieerde moskeeën laten bouwen.

* Il Principe * | 30-06-21 | 21:09 | 9

@Nascardude | 30-06-21 | 22:18:
Grappig, dat linkje ondersteund meer mijn punt dan de jouwe. Er zijn vrijwel geen centrales bijgebouwd de afgelopen decennia, behalve in China dan. Veel gecancelde centrales, dat wel.

* Il Principe * | 30-06-21 | 23:20

@* Il Principe * | 30-06-21 | 23:20:
Je bent wel heel erg in de war. Geeft niet, kan je niets aan doen. Er worden de komende tijd enorm veel centrales bijgebouwd, naar dat ontgaat je. Het blijft lachen met idioten n wegkijkers zoals u. Dank daarvoor!

Nascardude | 30-06-21 | 23:40

dat is wel de consequentie van het in stand houden van de olie-keten

MaarFeitelijk | 01-07-21 | 14:06
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl