Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GELDBLOG - Corona oplossen doe je zo

A modest proposal

Een tweede lockdown is geen oplossing. Ook al zou een lockdown structureel effectief zijn, wat ik betwijfel, dan nog is de economische en sociale schade die dit berokkent dermate hoog dat de proportionaliteit ver te zoeken is. Als een Covid-19-besmetting als iets onontkoombaars wordt gezien voor de sociaal actieve medemens, dan komen er ook andere mogelijke oplossingen in beeld. De in dit blog beschreven oplossing is extreem, maar hoe langer ik naar de kosten en effectiviteit van de andere opties kijk, hoe meer ik voor de hieronder beschreven optie voel. 

Door de eerste uitbraak van Covid-19 heeft de economie flinke klappen opgelopen. Voor de meesten was dit echter financieel niet te merken door alle hulpprogramma's van de overheid, maar sommigen hebben de klap al wel moeten incasseren (zie de horeca). Nu had ik de verwachting dat in 2021 iedereen de klap wel zou gaan voelen; de economische realiteit zou zich presenteren als iets wat alleen onze oudere medemens zich nog zou herinneren: een economische depressie. Uiterst guur weer was dus al op komst, maar nu verwacht ik erger (nadat de (eventueel nieuwe) hulppakketten zijn uitgewerkt).

Nu er een tweede lockdown is opgelegd, krijgt Covid-19 een andere predicaat opgeplakt; in plaats van een eenmalige gebeurtenis wordt het nu een regelmatig terugkerende gebeurtenis (rolling lockdowns). Toch kiest onze regering voor deze aanpak. Het lijkt er dus op dat onze regering ervan overtuigd is dat er een effectief vaccin in de eerste helft van 2021 komt en dat daarom een tweede lockdown een geschikte maatregel is. Dit lijkt mij gewoon wensdenken (voor zover je een met haast naar de markt gebracht vaccin een wens kan noemen). Ofwel, lockdowns are here to stay.  

De economische impact van deze tweede lockdown is gewoon al te groot voor de fragiele economie. 2021 wordt een waar bloedbad en mochten er inderdaad nog een derde en vierde lockdown volgen, dan is het game over. Probleem is echter dat dit zich pas met een vertraging openbaart, waardoor onze beleidsmakers niet de tijdige bijsturing krijgen die ze nodig hebben. 

Dus wat dan? In een gesprek met enkele studenten werd mij verteld dat er Covid-feesten worden gehouden. De gedachte is dat de studenten in kwestie na een besmetting weer kunnen leven en hun gehele familie kunnen zien zonder hen in gevaar te brengen. Velen zullen niet eens ziek worden en als ze dan al ziek zouden worden, dan zou het niet erger worden dan een flinke griep (iets wat de cijfers tot nog toe ook laten zien). 

Ze gaan dus voor de herd immunity. Toen ik dit voor het eerst hoorde stond met mijn oren te klapperen, maar nu begint het mij te dagen dat dit wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor ons Covid-probleem. Zeker na het lezen van dit artikel (leestip!) waar op de cruciale rol van superspreaders/superspread evenementen wordt gewezen (niet R0 maar k is de sleutel hier). Het idee leeft dan ook dat de jeugd de grote overbrengers zijn van Covid-19. Dit is wellicht ook de verklaring waarom het aantal besmettingen in de EU sinds begin september (begin van het schooljaar) oploopt terwijl er in iedere lidstaat totaal verschillende maatregelen van kracht waren (wat overigens weer een indicatie is dat de effectiviteit van de maatregelen zeer discutabel is). 

Nu zou de regering dus het voorbeeld kunnen volgen van Jesse Klaver om de jeugd om te kopen. De regering zou in alle provinciën grote feesten (simultaan of wellicht per provincie/regio verschillend getimed) moeten geven. Huur de RAI, Jaarbeurs, voetbalstadions, de hotels en tourbussen af voor alle personen tussen de 15 en 35 jaar. Deze groep is ongeveer 3,2 miljoen groot en als het zou lukken om een groot deel van deze groep zo ver te krijgen, dan zou het bereiken van herd immunity (ergens in de 40%, ofwel ongeveer 7,8 miljoen personen) flink versneld worden. Met (deels gratis?) drank, feesten en sportevenementen zou een hoge participatiescore behaald moeten kunnen worden. Een campagne "help oma en opa door zelf te feesten" of zoiets, zou zo opgetuigd kunnen worden. 

De andere volwassenen die statistisch gezien Covid-19 niet hoeven te vrezen (diabeten, hartpatiënten, mensen met overgewicht en zo verder voldoen dus niet aan dit profiel) zouden bijvoorbeeld betaald verlof kunnen krijgen om zichzelf te besmetten en in quarantaine te gaan (bij gezinnen kunnen de hotels een grote rol spelen zodat één ouder zich daar eerst kan afzonderen en daarna de andere). Alles om maar zo snel mogelijk die 7,8 miljoen mensen te krijgen die immuun zijn (veel mensen zijn dat overigens al, dus testen blijft cruciaal). Dit zou dan afgestemd kunnen worden op het aantal beschikbare ziekenhuisbedden voor diegenen die onverhoopt toch zieker worden dan verwacht. Daarnaast zou de groep kwetsbaren met betrekking tot Covid verhoogde bescherming moeten genieten (aparte en exclusieve winkeltijden, gratis mondkapjes, luchtreinigers, en zo verder).   

Dit is een extreem plan, maar Covid-19 is oorlog; het dreigt een groot gedeelte van wat wij economisch hebben opgebouwd en veel wat ons menselijk maakt te vernietigen. Alleen ziet het er nu naar uit dat we niet van deze vijand kunnen winnen, dus het oud Friese gezegde "if you can't beat them, join them" is hier van toepassing. Anders gezegd, het is tijd voor een Brandon Bays aanpak: tijd om Covid-19 “te omarmen” en het zodoende onschadelijk te maken. Happy Covid-19 allemaal! (Behalve de kwetsbare groep dan natuurlijk!)   

Reaguursels

Inloggen

Herd immunity gaat niet werken en is een gevaarlijke strategie : www.thelancet.com/journals/lancet/art... :
Scientific consensus on the COVID-19 pandemic: we need to act now
The arrival of a second wave and the realisation of the challenges ahead has led to renewed interest in a so-called herd immunity approach. This is a dangerous fallacy unsupported by scientific evidence. Uncontrolled transmission in younger people risks significant morbidity3 and mortality across the whole population. In addition to the human cost, this would impact the workforce as a whole and overwhelm the ability of health-care systems to provide acute and routine care. Furthermore, there is no evidence for lasting protective immunity to SARS-CoV-2 following natural infection,4 and the endemic transmission that would be the consequence of waning immunity would present a risk to vulnerable populations for the indefinite future. Such a strategy would not end the COVID-19 pandemic but result in recurrent epidemics, as was the case with numerous infectious diseases before the advent of vaccination.

ligbad | 19-10-20 | 14:16 | 1

Kijk gewoon eens naar de overlijdens- en IC-cijfers t.o.v. maart. Het was toen ook te behappen en is nu véél minder heftig. Als je je niet blind staart op de PCR-cijfertjes. En al helemaal als we evt. wat van onze patiënten op vakantie bij de Duitser sturen.

RichardBandler | 19-10-20 | 16:03

We hebben op dit moment maar 1 medicijn. En dat is tijd.
- tijd om te onderzoeken wat de permanente schade is van dit virus
- tijd om medicatie te ontwikkelen
- tijd om innovaties in sneltesten te ontwikkelen
- tijd om vaccins te ontwikkelen
- tijd om delen van de economie pandemie (niet alleen covid) proof door te ontwikkelen.

Als we die tijd nog even een half jaar nemen, en de natuurlijke daling vanaf april daarmee overbruggend, dan kunnen we op alle fronten de schade gaan beperken zonder grote onbekende risico's.

Gaan acteren op een artikel met zoveel aannames is heel erg riskant en ik geloof er eerlijk gezegd niet in die groepsimmuniteit, terwijl ik het in maart een heel logisch verhaal vond. De praktijd is helaas niet anders.

flame_me | 19-10-20 | 14:11

Deze periode is alleen al zinvol om de Nederlanders wat incasseringsvermogen te laten opbouwen. Laat het nog maar even zo blijven, daar bouwen we mentale weerstand mee op en we kunnen het goed gebruiken. Want afgezien van de sectoren die ECHT geraakt worden en het ECHT zwaar hebben zoals de horeca, vraag ik me af: WTF is nou helemaal het probleem voor de gemiddelde Nederlander? We moeten thuis blijven waar de kachel brandt en er gewoon te eten is. Ja de economie gaat misschien terug naar de jaren '80. Maar ik had het toen best goed herinner ik mij. Misschien moeten we af van die fixatie op economische groei. Ik denk dat daar een oorzaak ligt van veel ellende. Een parkeergarage voor 950.000 euro te koop in Amsterdam..... En jongeren kunnen geen huis betalen. Zijn we gek aan het worden of zo? Er zit een weeffout in het systeem. Die moet er eerst even uit.

Giotto | 19-10-20 | 08:52 | 1

In de jaren 80 hadden we niet zoveel geïmporteerde ballast om levenslang van een uitkering te voorzien. Of huizenprijzen van een miljoen gulden.

RichardBandler | 19-10-20 | 09:54

Dit lijkt op mijn oplossing. Een tragisch drama in 3 delen, waarin wij meespelen
1. Medisch.
Volgens CBS Statline gaan er in Nederland per jaar 152.000 mensen dood, in 2019:
- 0-65 jaar = 21.000 doden
- 65-80 jaar = 46.000 doden
- 80+ = 85.000 doden
In 2020 gingen er tot nu toe zo'n 6000 mensen dood aan Corona, hierbij zitten relatief veel mensen met onderliggend lijden die toch zouden overlijden aan hun andere ziekte(s), maar ook mensen met de gewone griep dat vergelijkbare symptomen heeft en waar 'plotseling' dit jaar niemand meer aan dood gaat. De oversterfte vindt vooral plaats bij 70 tot 90-jarigen. Het verlies aan levensjaren is hooguit 6000 * 2 jaar = 12.000 levensjaren.
2. Economisch.
Om die 6000 oude mensen 1 a 2 jaar extra te laten leven (de gemiddelde levensverwachting is maar 82 jaar) heeft ons kabinet besloten om de hele samenleving om te vormen naar een 1,5m samenleving, waar complete sectoren zoals festivals, circus, concerten volledig op slot gaan, en de horeca sector door 1,5m maatregelen op 25% kracht door mogen, maar periodiek zelfs om 22:00 of helemaal op slot moeten.
Het nieuwe thuiswerken slaat de bodem onder de kantoren vastgoedmarkt uit want 5 dagen in de file en naar kantoor dat komt nooit meer terug. Geschrokken beleggers werpen zich massaal op de particuliere vastgoed markt want door de idioot lage rente is geld lenen gratis, dus zij kapen alle koophuizen weg voor de neus van de starters.

KayakFun | 19-10-20 | 01:10 | 7

Daar komt nog bij dat normaal menselijk gedrag zoals elkaar ontmoeten, gezichtsuitdrukkingen tonen, knuffelen en aanraken bestraft wordt met stevige boete's.

de honden blaffen... | 19-10-20 | 01:18

@KayakFun | 19-10-20 | 01:15:
Oplossing 5, die men nooit zal toepassen: stop met alle maatregelen en leer leven met het virus zoals men dat al eeuwen doet.

de honden blaffen... | 19-10-20 | 01:24

@de honden blaffen... | 19-10-20 | 01:24: Helemaal mee eens. Laten de 'zwakkeren' (in welke categorie dan ook - oud, met kwaal e.d.) zichzelf zoveel mogelijk beschermen door b.v. van de 'ouderenuurtjes' in de supermarkten gebruik te maken en niet op de drukste tijden boodschappen te gaan doen. Ik kan hier wel een hele waslijst gaan plempen maar ik neem toch aan dat het gezonde verstand van demense nog niet helemaal is verdwenen?

Lupuslupus | 19-10-20 | 07:08
▼ 4 antwoorden verborgen

Mijn gezondheid riskeren om een zogeheten "economie" te redden?
Wat mij betreft mag het gretige consumentengedrag sowieso wel afnemen.
De aerdkleaut wordt tot op het bot uitgemolken om de gehele wereldbevolking van onnodige prullaria te voorzien.

Nicolas Arcissus | 19-10-20 | 00:58 | 1

De economie zal zichzelf redden.
Maar de vrijheid om te gaan en te staan waar en wanneer je wilt wordt je afgenomen.
Een van de basale Mensenrechten, vastgelegd in Het Verdrag Voor de Rechten van de Mens.
En dat is onacceptabel!

de honden blaffen... | 19-10-20 | 01:22

Door de eerste uitbraak van Covid-19 heeft de economie flinke klappen opgelopen.

Klopt niet!!!

Het is door de maatregelen op de eerste covid-19 uitbraak. Niet de uitbraak zelf. Een nuance verschil...

Die uitbraak was gewoon aan ons voorbij gegaan, net als de varkensgriep, als er geen andere belangen zouden meespelen. Wat die belangen zijn? We gaan het ondervinden...

Witte de With | 18-10-20 | 23:12 | 1

Dat klopt als een bus.
Corona wordt er 24/7 in geramd door de media.
Momenteel 20 tot 30 doden per dag.
Diezelfde dag vestigen er zich 775 immigranten in Nederland.
Elke dag weer.
Wat is nu erger?
En waarom horen we dáár niets over.

de honden blaffen... | 18-10-20 | 23:42

Als de oude economie te succesvol is moet je die stukmaken als je geen concurrentie wenst voor de nieuwe marxistische fascistische wereldchaos.

revolte | 18-10-20 | 23:10

De koning verlangt net als ik naar het oude normaal. Het hele MKB gaat er aan

frisenfruitig | 18-10-20 | 23:03

Leuke gedachte hoor, snel iedereen besmet en snel door het virus heen. Het is alleen fruitcake, te simpel. Het is een uiterst gevaarlijk virus dat hersens, longen, hart voor de rest van je leven kan beschadigen, geen griepje dus. Te gevaarlijk. En te veel mensen rest van hun leven doodmoe of altijd ziek is ook niet economisch te dragen. Er is dus geen snelle uitgang, dat is precies het vervelende van deze kloteperiode met deze Corona.

Jan, Leiden | 18-10-20 | 22:52 | 4

Een gewoon griepje kan ook permanente schade veroorzaken aan verschillende organen, zie hier: www.mdlinx.com/article/5-surprising-s...

Een overgrote meerderheid zal echter nooit permanente schade aan de griep ondervinden. En dat zal niet anders zijn met covid-19.

DolfWeerwolf | 19-10-20 | 01:21

@luistukvreten | 18-10-20 | 23:02:
De slechte stukjes van Feynman (irritant dat schandelijke misbruik van zijn naam) natuurlijk.

me,myself and IK | 19-10-20 | 14:34
▼ 1 antwoord verborgen

Goeie theorie, echt..
Maar hoe moet het dan met mensen die meerdere keren besmet raken? Die lijken ondanks het gebrek aan onderliggend lijden toch het onderspit te delven.

En de medische gevolgen op langere termijn? Er wordt gesproken over blijvende orgaanschade. Dat lijkt me ook niet ideaal voor de economie?

DatInternetDingetje | 18-10-20 | 22:34 | 2

Bron?

luistukvreten | 18-10-20 | 23:02

Weet je waar ook over gesproken wordt?

de honden blaffen... | 18-10-20 | 23:44

Mooi om te lezen dat het reaguurders-forum van GS inmiddels een samenvoeging is geworden van Het Financieele Dagblad, The Wall Street Journal, The Lancet en The New England Journal of Medicine.

Alleen nogal verontrustend: die fluittoon in mijn hoofd nadat ik al die tegels heb gelezen.

Peter Emile | 18-10-20 | 22:09 | 1

Relax, Tinnitus wordt niet genoemd volgens RIVM ivb met Coyona klachten. Mijn luchtige vermoeden zou zijn wellicht iets met 5G ? ;)

Icar | 18-10-20 | 22:17

Wanneer de virusgelovigen alsook de wappies hun aandacht eens zouden richten op wat er achter deze hoax ligt komen we wellicht een stuk verder. Oh en vergeet de trollen hier ook vooral niet !

Icar | 18-10-20 | 20:57 | 6

@RichardBandler | 18-10-20 | 21:29: Omdat heel NL zoals gebleken is, in de inmiddels moedwillig opgeblazen bubbel van Covid zit te roepen en te reageren terwijl er aantoonbaar niets bijzonders aan de hand is, zou dat dan wellicht onderdeel kunnen zijn van een bedoeling ter voorbereiding van iets wat er achter ligt? Laten we daar beginnen.

Icar | 18-10-20 | 21:43

@Icar | 18-10-20 | 21:43: Dat geldt dan niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld. Alle landen nemen maatregelen die in feite volstrekt overbodig zijn. Gewoon, zomaar.

Hoe verklaart u dat dan? (Geen complotgelul graag, alleen logica gebruiken.)

zwaaropdehand | 19-10-20 | 07:21

@zwaaropdehand | 19-10-20 | 07:21: Nou, andere invalshoek dan. De WH0 belooft en geeft regeringen en instituties geld als ze zich aan hun regels houden. Daarnaast durven regeringen het niet aan om nu potentieel even iets meer doden op hun geweten te hebben (verkiezingen !) om op de langere termijn veel meer levensjaren te besparen door de economie niet volledig af te breken.

RichardBandler | 19-10-20 | 11:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Op die aantallen vult zelfs de rubbertegelgeneratie de IC's door onvermoede genetische en congenitale defecten waar ze zelf nog geen weet van hebben.

Schulzie | 18-10-20 | 20:36

Ik wordt niet echt vrolijk van dit artikel. Niets is zeker, ook dit doemscenario niet. Wilt u wat hoop?

"Helaas is er nog geen vaccin. Maar ook die ontwikkelingen gaan razendsnel. Een half jaar geleden stonden we nog met lege handen. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan tweehonderd kandidaat-vaccins in ontwikkeling. Negen daarvan zitten in de laatste fase van onderzoek. Terwijl het onderzoek bij mensen nog loopt, zijn eind september in Europa de beoordelingen van de eerste twee kandidaat-vaccins gestart. Ook hier gaat het dus hard. Wanneer er een vaccin echt goedgekeurd wordt? Dat blijft koffiedik kijken. Veel hangt af van hoe snel de onderzoeksresultaten binnenkomen." Bron: cbg-meb - Column prof. dr. Ton de Boer 14-10-2020

Joris-nummer-zeven | 18-10-20 | 20:23 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit is gewoon Moeder Natuur in actie: de zwakken vallen af, de sterken gaan doorrrrr.
Zo gaat het al ongeveer 500 miljoen jaar...
Alleen, de laatste 100 jaar bestaat de optocht uit een lange karavaan met onrendabelen die de snelheid er behoorlijk uit halen.
Zo komen we natuurlijk nooit in het Land van Utopia aan.

King of the Oneliner | 18-10-20 | 20:23 | 1

Nou je het zegt. Dit plan lijkt verdomd veel op de echte wereld. Wat was daar eigenlijk precies mis mee destijds, dat we toch maar voor dit gedrocht gekozen hebben?

luistukvreten | 18-10-20 | 23:07

Ach, de Nederlanders sparen dit jaar een whopping 40 miljard extra. Meer dan 400 miljard in totaal is er om de komende jaren te consumeren. Met dank aan de overheid die alleen dit jaar al bijna 70 miljard extra in de economie pompt. Er is straks eerder teveel dan te weinig geld. Huizenprijzen, aandelen iemand ? En dat allemaal voor nog geen 2000 mensen die in het ziekenhuis liggen. Het mag een paar centen kosten.

Graaier | 18-10-20 | 20:23

Misschien moet de wereldeconomie eens in de zoveel tijd wel in elkaar donderen om er later weer sterker uit te komen.
Overspannen markten koelen in elk geval flink af.
Het is maar een gedachte.

HoerieHarry | 18-10-20 | 19:32 | 1

Ja maar uw gedachte is niet populair onder politici en dat deel van de economen dat hun welgevallig is.

Joris Beltsin | 18-10-20 | 19:41

Nou ja velen hebben kritiek op de scribent van het stukkie maar hij snapt
tenminste wel dat onze gezondheid nog wel het minste probleem van deze Coronacrisis kan zijn.

Joris Beltsin | 18-10-20 | 19:27

Dit betoog is gestoeld op een aantal merkwaardige uitgangspunten:
1. De persoonlijke ongefundeerde mening van de schrijver dat er op korte termijn (volgend jaar) geen vaccin is. Gebaseerd op wat? Ga er maar vanuit dat farmaceuten alles op alles zetten om snel met een vaccin te komen, want de potentiële winsten zijn enorm.
2. Het feit dat na eerste besmetting er geen herbestemming kan plaatsvinden (bij uitblijven vaccin) is ongefundeerd.
3. Het immuniteitsprincipe. Onbewezen.

Het is mij al eerder opgevallen dat deze schrijver de lezer misleidt door aannames (ook dit betoog is weer doorspekt met zinsnedes als "verwachting".., "het lijkt erop dat...", "mocht dit.."), die vervolgens als voldongen feit worden gepresenteerd en het valse fundament vormen, waarop de vervolgredenering is gebouwd.

Graaf_Slis | 18-10-20 | 19:20 | 4

De opvatting dat er geen vaccin gaat komen is in het geheel niet ongefundeerd. Er is tot nu toe nog geen enkel werkend vaccin tegen een corona-virus ontwikkeld.

Frau Merkel | 18-10-20 | 19:55

@Graaf: u gelooft niet in immuniteit, maar wél in een vaccin ? Hoe dan ???

RichardBandler | 18-10-20 | 21:13

Ter aanvulling:
4. Geen restschade. Terwijl veel gezonde, jonge mensen zelfs na milde klachten maandenlang (ernstige) gezondheidsklachten overhouden. We weten nog steeds onvoldoende wat het virus allemaal voor (blijvende?) schade kan aanrichten aan luchtwegen, hersenen, hart, etc.
5. Geen risico's mutatie. Terwijl hoe meer mensen besmet raken, hoe groter de kans is op mutatie van het virus. Met alle gevolgen van dien: nog meer besmettingen, andere symptomen, moeilijker te behandelen en tegen te vaccineren.

Het is een slecht verhaal vol drogredenen. Inderdaad veel onjuiste premissen, fouten in logica, negeren bewijslast.

Een paard | 18-10-20 | 22:02
▼ 1 antwoord verborgen

Meeste reaguursels zijn off topic. Gaat hier om de financiële gevolgen van Covid. Paar maanden deflatie wellicht, daarna flinke inflatie. Dag spaargeld, dag, dag. En dag pensioenen, dag hoor.

Wassila | 18-10-20 | 19:18 | 3

Financiële gevolgen -> massale armoede -> iemand in de bijstand leeft gemiddeld 5% korter -> een enorme allesoverheersende collateral damage waar zelfs 40.000 Covid-19 doden niets bij zijn.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:18

Het communistisch ideaal, iedereen even arm.

revolte | 18-10-20 | 23:02

Maar als alles en iedereen arm wordt, waar gaat dat geld dan naartoe?

elco485 | 18-10-20 | 23:42

Heeft Zuid Europa trouwens al dank je wel gezegd voor de tientallen miljarden aan Nederlands belastinggeld die ze dank zij Rutte gekregen hebben?

petersteenkamp | 18-10-20 | 19:14 | 3

Ze kopen onze bloemen al.

Joris Beltsin | 18-10-20 | 19:28

Waarom zouden ze dat geld kwam niet bij de bevolking maar bij de banken

Cashforce1 | 18-10-20 | 19:31

De vraag is, mogen we dat terugkrijgen nu ons land het ook buitengewoon slecht doet qua corona?

elco485 | 18-10-20 | 23:43

Tenzij het natuurlijk gewoon de bedoeling is om de economie om zeep te helpen. Want daar begint het mijns inziens steeds meer op te lijken.

leegethas | 18-10-20 | 19:12 | 1

Het is volstrekte onkunde. Te lang op het pluche.

suscrofa | 18-10-20 | 19:14

Om de economie te redden gaan we mensenlevens in de schaal werpen?
Even los van de uit(werking) van zo'n plan, wat als de economie om een andere reden mede/weer in elkaar stort. Wat hebben we dan bereikt en voor hoe lang. Was dat het waard?
Zijn er geen andere, wellicht grotere economische dreigingen in deze wereld, of zijn we die even vergeten.
Zuid Europese landen zijn niet te redden, met of zonder Corona ze waren al naar de kloten ver voor de euro introductie. En ongeacht hoeveel triljarden schulden er nog bijkomen, ze waren, zijn en blijven een blok aan het been, zolang men in die EU droom blijft geloven.
Kap eerst maar eens met die EU onzin en ga weer terug naar een opbouwende aanpak, niet zo'n dolle EU achtbaan.
Laat dit Corona onheil maar zijn gang gaan, en laat een ieder meewerken de schade te beperken door zich te houden aan de simpele maatregelen. Alles wat bijdraagt helpt, hoe klein het ook is.
Als landen na ruim vijf jaar oorlog erin slagen om weer boven Jan te komen, dan stelt Corona vooralsnog niet veel voor. Na de grote schoonmaak is alles weer helder.
Ik dien deze vervelende periode met geduld uit, wetende dat er een einde aan zal komen.

Broadsquire | 18-10-20 | 19:12 | 3

Er gaat geen einde aan komen.
U leeft in een illusie.
En dat zijn niet mijn woorden maar die van Rutte, en die weet dingen.

de honden blaffen... | 18-10-20 | 19:28

@de honden blaffen... | 18-10-20 | 19:28: Ach strohalmen zijn er om vast te grijpen...

Lupuslupus | 18-10-20 | 19:31

Vroeger wierp men nog weleens een leven in de schaal voor dingen als vrijheid, welvaart of de economie. Tegenwoordig gooien we juist onze vrijheden, welvaart en economie overboord om elk armetierig kutleven tot in den treure buiten die schaal te houden. Een oorlog heeft dan nog als voordeel dat er een hoop onrendabelen de styx over gestuurd worden, maar wat we na deze ellende met al dat volk aanmoeten is mij een raadsel. Je bouwt er waarschijnlijk weinig mee, maar vreten doet het wel.

luistukvreten | 18-10-20 | 23:24

@Joris Beltsin | 18-10-20 | 19:29:
Het is niet wat het lijkt.
Het World Economic Forum is een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten, in totaal zo'n 2500 personen.

de honden blaffen... | 18-10-20 | 19:39

@de honden blaffen... | 18-10-20 | 19:39:
Dat weet ik maar als je die artikeltjes scant dan krijg je de indruk dat ze door theemutsen zijn geschreven. Ik geef u een quote: "as 2020 is the start of a new 60-year cycle – composed of twelve lunar years times the five elements (wood, fire, earth, metal and water). It heralds a new beginning, and a unique pivot point in human history."

Joris Beltsin | 18-10-20 | 20:01

@Joris Beltsin | 18-10-20 | 20:01: youtu.be/9_BTX-KNZJ4 de Elite is op de mystieke tour.

steekmug | 18-10-20 | 20:25
▼ 2 antwoorden verborgen

De enige gezonde wijze om dit virus er samen onder te krijgen met minimale secundaire (socio-economische) schade op termijn is de confrontatie met de "dood" gecontroleerd aan te gaan. Zoals een indiaan denkt "it's a good day to die" 100% met uw extreme ideeën eens, dus.

suscrofa | 18-10-20 | 19:08 | 2

Voor de verzorgingstehuizen zouden we wel wat slimmers kunnen bedenken trouwens, zoals verpleegsters daar testen en in shifts van een maand mee in isolatie.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:19

@RichardBandler | 18-10-20 | 21:19: En ventilatie, maar ja daar mogen we het eigenlijk niet over hebben, want dan moeten we Maurice gelijk geven. En we zijn dat deze zomer vergeten, dus kunnen we politiek gezien ventilatie beter negeren.

5611 | 19-10-20 | 00:18

Goed idee, het was nog beter geweest in de zomer toen veel nog voldoende vitamine D hadden. Groepsimmuniteit is er trouwens bij minder dan 40 % al, zie Zweden. Een deel van de mensen was aan het begin ook al immuun. Qua collateral damage (verloren vitale levensjaren door de gigantische armoedeval van 100.000en mensen nu en in de toekomst door de lockdown) plus enorm welzijnsverlies voor miljoenen mensen door onnodig angstgezaai en andere lockdown maatregelen durf ik de stelling aan dat als we *nu* alles gewoon open gooien, alle maatregelen overboord, dat de potentiële extra verloren levensjaren minder zijn dan het oplevert qua niet verder oplopen van de (nu al gigantische) collateral damage.

RichardBandler | 18-10-20 | 19:04

Al jaren nergens geld voor, na het zuur komt nog meer zuur, en opeens klotst het tegen de plinten.
Maar dadelijk wordt de burger met de lasten opgescheept...
Maar dat moer kunnen, maar hoe lang nog...
Lekker gemakkelijk, veel geld over voor een x-aantal bedrijven die zo wie zo toch over de kop zouden gaan..... eerst uitkijken....

A333aan | 18-10-20 | 18:57 | 4

@sprietatoom | 18-10-20 | 19:00:
Volgens Knot zijn er geen aanwijzingen dat de rente gaat stijgen.
Op zich goed nieuws behalve als je een forse spaarrekening hebt.

HoerieHarry | 18-10-20 | 19:02

@HoerieHarry | 18-10-20 | 19:02: Sparen? In plaats van spaarders heeft Nederland (vlg de BD dan) toch alleen maar beleggers....?,
die als brave pensioenspaarders (op advies van de overheid spaarden 'want het zou allemaal minder worden'... ) stuk voor stuk extreem hoge winsten behalen en in elk geval veel betere rendementen behalen met hun niet-beleggen dan de professionals die bij banken en pensioenfondsen beleggen?

Wering | 18-10-20 | 22:39

@Wering | 18-10-20 | 22:39:
Als die professionals bij de banken zo goed waren, dan waren ze wel voor zichzelf begonnen, desnoods met goedkoop geleend geld. Mag ik voorzichtig concluderend stellen dat deze deskundigen meer vertrouwen in loondienst+bonus lijken te hebben dan speculeren voor eigen rekening en risico?
Persoonlijk overigens ben ik niet gaan pensioensparen op advies maar onder dwang van de overheid, die vervolgens als onbetrouwbare partner gedurende de looptijd van de overeenkomst de regels veranderd heeft (pensioengerechtigde leeftijd van 65->68). Zo een overheid heeft alle geloofwaardigheid grondig verspeeld.

kindapaas | 19-10-20 | 04:17
▼ 1 antwoord verborgen

Het beleid is erop gericht de IC belasting beheersbaar te houden. Met de feestende pubers gaat dat niet het geval zijn omdat er in deze groep meer dan 1000 kwetsbaren zitten en de IC daarmee vol zit. De pubers moeten daarna 14 dagen in quarantaine om een verspreidingsgolf te voorkomen.
Dan de vraag of en hoe lang iemand immuun is. Een vaccin werkt vier maanden. Het virus muteert snel en dus gaat een vaccin ineffectief zijn.
Goed idee, doen we niets mee.

Frau Merkel | 18-10-20 | 18:57 | 7

@Spring Bruissteen | 18-10-20 | 21:23: Hoezo mislukte strategie en hoezo gestaakt ? Men had alleen de ouderen iets beter kunnen afzonderen misschien.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:31

@RichardBandler | 18-10-20 | 21:31:
Mag geen linkjes plaatsen, maar zoek zelf even. Einde groepsimmuniteits-experiment in Zweden: lokale lockdowns ingesteld. "Anders Tegnell: “Ik denk dat de voor de hand liggende conclusie is, dat het immuniteitsniveau niet zo hoog is als we misschien gedacht hebben."

Spring Bruissteen | 18-10-20 | 22:13

@Spring Bruissteen | 18-10-20 | 22:13: Dank, ik ga even op zoek.

RichardBandler | 19-10-20 | 10:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik dacht dat dit een geldblog was, maar kennelijk heb ik zojuist een amateurvirologieblog gelezen.

Spring Bruissteen | 18-10-20 | 18:54 | 2

Wij Nederlanders hebben gewoon overal verstand van, één jaar mavo is al genoeg.

King of the Oneliner | 18-10-20 | 20:32

Ja, maximaal.

van Oeffelen | 18-10-20 | 22:07

Infection fatality rate of COVID-19 inferred from seroprevalence data:
www.who.int/bulletin/online_first/BLT...

Wappie? Maar is van WHO Wappie... :)

"In people < 70 years, infection fatality rates ranged from 0.00% to 0.31% with crude and corrected medians of 0.05%. "

harry21 | 18-10-20 | 18:47 | 1

Datzelfde WHO dat covid 19 in de A -categorie plaatste net als ebola. Zou toch afgeschaald moeten worden.

dagpauwoog | 18-10-20 | 19:31

Ook mensen die COVID overleven houden er soms forse gezondheidsschade aan over. Ik wacht nog wel even een paar maanden op het vaccin.

petersteenkamp | 18-10-20 | 18:46 | 5

@harry21 | 18-10-20 | 18:50:
Er is geen pijl op te trekken wie er wel wat aan over houdt en wie niet..
Misschien heb je geluk gehad.

HoerieHarry | 18-10-20 | 18:57

@harry21 | 18-10-20 | 18:50: Stttt. Men wil hier beslist geen positieve berichten horen. Zéker zijn er mensen die vervolgschade hebben maar daarin is dit virus niet uniek. Ook veel andere ziektes; influenza, kanker en noem maar op hebben vervolgschade. Eerst waren het de doden, toen de ic's, daarna werden posititief getesten 'besmetten' en nu gaat het dus over 'vervolgschade'. Ben benieuwd wat hierna komt.

Lupuslupus | 18-10-20 | 19:43

De enige zekere globale vervolgschade met deze lockdown is nu al 100.000den mensen extra zonder werk met de bijbehorende 5 procent kortere levensverwachting. Stel: 100.000 X 4 levensjaren = 400.000 levensjaren naar de tering nu al. U wilt misschien 1000 80-jarigen een jaartje langer laten leven met een lockdown ? Dat levert slechts 1000 X 1 levensjaar = 1000 levensjaren op.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Moeten we na deze column de verdere bijdragen van deze columnist nog serieus nemen?

Elmauro | 18-10-20 | 18:44 | 1

Volgende week voor de verandering een stukje over inflatie.

roxymusic | 18-10-20 | 18:54

Voel jij je ook gevangen in het monetaire systeem? Zie je geen heil meer en is een oplossing ver te zoeken? Opt-out op een vreedzame manier. Koop Bitcoin.

Voorbeeldige burger | 18-10-20 | 18:34 | 4

Kan ik ook op een geweldadige manier bitcoin bekomen?

Joris Beltsin | 18-10-20 | 19:31

@Joris Beltsin | 18-10-20 | 19:31: Zet een pistool op iemand met btc zijn hoofd, draai een schroef in zijn knie en ik denk dat het je wel lukt.

Voorbeeldige burger | 18-10-20 | 19:54
▼ 1 antwoord verborgen

Zie hier als De Speld nog maar eens over heen te komen

Diederik_Ezel | 18-10-20 | 18:31 | 1

Ik vraag me inderdaad serieus af of Sassen van Elsloo hier satire bedrijft of dat ie definitief van het padje af is.

Spring Bruissteen | 18-10-20 | 18:40

Ach al weer iemand die weet hoe je dit virus moet oplossen.
Nou gefeliciteerd hoor.

ZZP-er | 18-10-20 | 18:30 | 6

U weet toch: de heer Sassen denkt ook hier weer alles beter te weten, de man "preekt al jaren over hel en verdoemenis" en dit past uiteraard prima in zijn armoedige straatje. Ook hier is het zo dat de beste stuurlui aan wal staan, nu is dat middels een blog, in de middel eeuwen had deze man op verhoging gestaan ergens op de willekeurige hoek van een marktplein.
Maar hij heeft wel een punt dit gaat nog een hele tijd duren, dus voordat hij weer kan blaeten over de PIGS zijn we weer een heel eind verder, dus daar zijn we voorlopig even van gevrijwaard, Nuff Said

Daemonis | 18-10-20 | 20:04

@lalalilo | 18-10-20 | 19:06: Een simpele luchtionisator van zeg rond de 80,- doet ook alle kleine deeltjes redelijk rap neerslaan.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Weer een hoog "so what?" gehalte deze column.

van Oeffelen | 18-10-20 | 18:27

Lol. Succes met de herbesmettingen (vaak een 2e is heftiger). Succes met Long-covid (5 a 10% van de besmetten houdt levenslang schade, ook voorheen jonge, gezonde mensen), herd immunity is nog nooit bewezen dat dit lukt (andere corona virussen en influenza kennen 't ook niet), je gaat ervan uit dat jonge gezonde mensen niet zeer ziek of dood kunnen gaan en de zorg onder de voet lopen (met gezondheidsschade voor iedereen), we hebben 't deze zomer geprobeerd (ga ma lekker op vakantie jongeren/mensen), t virus komt vanzelf bij andere bevolkingsgroepen terecht, en ga zo maar dood (pun intended). Herd immunity is het falen van mens zijn, politiek en wetenschap.
Het enige wat helpt is naar 0 besmettingen streven. Een keiharde lockdown, genadeloos testen (asymptomatish en ook kinderen), 100% BCO, sneltesten (adem b.v.), enz. Het is landen als Nieuw-Zeeland, Taiwan, Zuid-Korea, Vietnam, enz ook gelukt. Waarom zou 't ons niet lukken? Wij zijn toch de beste?
En dan nog is het van golf tot golf leven de komende 5 a 20 jaar. Totdat het alle vatbaren heeft aangepakt regelmatige herbesmetting.
Heb vertrouwen in de wetenschap. Sneltesten (antigeen/adem/speeksel), vaccins, MAB-cocktails, medicijnen, antivirus-cocktails gaan ons redden. Zodat er a) minder mensen in 't ziekenhuis terecht komen b) de doorvoersnelheid in het ziekenhuis sneller wordt c) het virus ge-elimineerd wordt.
Tot de volgende pandemie. Een ebola-achtige met de R0 van mazelen.

filosofem | 18-10-20 | 18:27 | 8

Inderdaad: volledige lockdown tot 0 besmettingen, en de grenzen sluiten voor elk land dat niet corona-vrij is. Probeer je het toch van buiten die groep landen, dan verplicht twee weken in quarantaine op Schiphol in een afgesloten gebouw.

Is er eigenlijk al een quarantaine gebouw op Schiphol? Ik hoor niets over plannen om er eentje te bouwen.

SkepticalRealist | 18-10-20 | 20:12

@PatrickD | 18-10-20 | 18:58: dat langdurig tijd had eerder te maken met tegenwerking vanuit overheidszijde. Nederland doet het gewoon belabberd slecht. dat is zelfs nog te veel eer voor ze. geen grens controle, net doen alsof kinderen niet besmettelijk zijn etc.... dit gezanik houd op deze manier nooit op. tevens hoor je nergens dat herbesmettingen niet plaatsvinden. Het is er verdacht stil over, dat lijkt me geen goed teken. tevens loopt het in de zweedse steden ook gewoon weer op. daar moeten mensen rondlopen die weer zijn besmet.

moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 20:27
▼ 5 antwoorden verborgen

Blijft voor mij vreemd. Ook weer zo'n ogenschijnlijk goed opgebouwd verhaal, maar iedereen weet intussen dat je covid ook een tweede keer kunt krijgen. Of een derde keer. Of nog vaker.
Voor mij dus heel simpel: je kunt er niet immuun voor raken. En daarmee als groep dus ook niet.
Blijft over dat je gewoon zo gezond mogelijk moet leven: veel naar buiten, bewegen en gezonde voeding. Dan timmer je het aan de voordeur dicht, en het virus krijgt zo geen kans.
Je wordt niet immuun dóór of ná het virus, je moet er voor zorgen dat jouw immuunsysteem zo sterk is dat het alle aanvallen kan pareren. En zolang we als kasplantjes op de bank blijven hangen en bergen fastfood in de nek metselen, gaat hem dat niet worden.

Deksmaat | 18-10-20 | 18:26 | 8

@Plaktong | 18-10-20 | 19:28:
"De detectie van antilichamen tegen SARS-CoV-2 duidt niet op directe beschermende immuniteit en correlaten van bescherming voor COVID-19 zijn nog niet vastgesteld."
Uit uw link. Dank u wel!

Deksmaat | 18-10-20 | 21:24
▼ 5 antwoorden verborgen

@Alexander Sassen van Elsloo: Goeie stuff, man! Waar kan ik die shit kopen.
Stuur me eventjes een DM.
(vraag dit voor een vriend, of course winkerdewink)

King of the Oneliner | 18-10-20 | 18:26

NL heeft gewoon geen beleid omdat er bij elke regel wel weer een groep opstaat die daar tegen protesteert. Vaak ook nog met succes. De overheid heeft het recht ook niet zodanig aan zijn kant dat men kan dwingen. Daarbovenop zitten we met een minister president die eigenlijk liever ook niet dwingend wil zijn. Kortom een totale impasse. Geen enkele maatregel gaat uberhaupt op lange termijn werken wanneer we onze grenzen niet goed dichttimmeren voor corona. Dat en voornamelijk dat is mijn probleem. Nu weer in lockdown, dan versoepelen en dan weer oplopend omdat iedereen maar binnen komt zonder te testen en zo gaat het door. Tot waar Rutte?, totdat de kwetsbaren voor dit virus op zijn, oud/ en jong met onderliggend, met wat dan ook. Misschien gewoon de pech de verkeerde genen te hebben. En wat gaan we doen met al die mensen die hun gezondheid hebben verloren. en met de halfwezen die gaan ontstaan. Er is hier gewoon geen beleid die leid tot wat dan ook. Gewoon niks.

moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 18:25 | 1

Dit idee hierboven vermeld laat echt nergens op, je bent wel goed gek je expres te laten besmetten met een virus waar in ieder geval 15% van de mensen in Europa genen heeft die je extra kwetsbaar bent.

moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 18:27

Doorbetaald worden om je zelf te laten besmetten?
Top plan...

HoerieHarry | 18-10-20 | 18:25 | 1

Idd. What’s next? Allemaal groepsimmuniteit voor hiv opbouwen?

Sinterbikske | 18-10-20 | 18:43

Hoi, meneer van Sassen Elsloo. Ik wil graag net zo rijk worden als Jeff Bezos, ongeacht de huidige barre tijden. Heeft u tips hoe ik ook zo kan worden? Want die markt: va banque! Succes is een keuze, toch?

Mij boeit de rekening ook niet. Ik betaal toch al amper belasting. Want een marginale netto-ontvanger.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 18:24

Bizar plan, lastig om hier serieus op te reageren

Diederik_Ezel | 18-10-20 | 18:21

En de vandepotgerukt award 2020 gaat naar....

Binnenbaan | 18-10-20 | 18:19

Goed plan, want er is aangetoond, dat de groep van 15 t/m 35 zich niet mengt met andere groepen.

The_Black_Knight | 18-10-20 | 18:17 | 4

@Lupuslupus | 18-10-20 | 18:26: 18-jarigen die nog thuis wonen hebben echt geen ouders die nog onder de 35 jaar zijn. Althans, de meesten niet.

SkepticalRealist | 18-10-20 | 20:15
▼ 1 antwoord verborgen

Dat zeg ik dus. Hoe ouder je bent, hoe vervelender het is. Iedereen zou dus haast moeten hebben om covid-19 op te lopen.
Een eventuele herbesmetting zal tenminste minder heftig verlopen, dus dat is zowiezo winst.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 18:16

Wethouder Sharon Dijksma heeft op Twitter hard uitgehaald naar het ministerie van Volksgezondheid. Ze zegt dat het ministerie de regie 'volkomen kwijt' is omdat Duitse ziekenhuizen bedden hebben klaarstaan voor Nederlandse coronapatiënten.
www.at5.nl/artikelen/205057/wethouder...

D.Onderop | 18-10-20 | 18:14 | 7

Slechts de "trots" van onze regering om hun falen qua IC-beleid toe te geven staat tussen het sturen van onze Covid19 patiënten naar Duitsland en daarna het sociale leven weer normaliseren in.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:28

@moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 20:31:
Siegfried (zie het Nibelungenlied[*]) kwam uit Nederland (Xanten aan de Rijn, tegenwoordig in DE maar indertijd nog niet volgens het lied), dus historisch gezien is er voor samenvoeging best wel wat te zeggen.

[*] Da wuchs im Niederlande eines edeln Königs Kind,
Siegmund hieß sein Vater, die Mutter Siegelind,
In einer mächtigen Veste, weithin wohlbekannt,
Unten am Rheine, Xanten war sie genannt.

kindapaas | 19-10-20 | 04:35
▼ 4 antwoorden verborgen

In tijden van angst en onzekerheid krijgt ieder zijn eigen zeepkist.
youtu.be/itRbwbVTrzw

ciabatta | 18-10-20 | 18:13

Het wal gaat het schip niet keren zonder 'bloedbad'.

aflaatverkoper | 18-10-20 | 18:12

Ik heb ook een oplossing.
Laten we allemaal Chinees worden.

HoerieHarry | 18-10-20 | 18:12

Vergeet het maar @Alexander, de angstterreur, verspreid door Rutte, de Jonge en vooral de msm, is te succesvol geweest. Kijk maar in de supermarkten naar al die schapen met hun muilkorf, ze doen hem al om terwijl het nog niet eens verplicht is. Zelfs op stráát zie je ze ermee lopen en fietsen.

Lupuslupus | 18-10-20 | 18:08 | 4

U doet werkelijk geen enkele moeite om te verhullen dat u een hardcore wappie bent hè.

Spring Bruissteen | 18-10-20 | 18:18

@sprietatoom | 18-10-20 | 18:17: De testresultaten van de TU Delft bevestigen wat deze korte clip duidelijk aantoont: lekkage aan alle kanten. Verontrustend is dat de uitlaatgassen en -deeltjes voornamelijk langs de ogen strijken.
youtu.be/IjJSYHdYQt8

jacobh-59 | 18-10-20 | 18:26

Wanneer iets wordt verplicht moet het worden nageleefd. Er zijn simpelweg te weinig politieagenten om dat te controleren. Daarom wordt er een beroep gedaan op uw eigen verantwoordelijkheidsgevoel.

Red shirt | 18-10-20 | 18:30
▼ 1 antwoord verborgen

Bij de derde of vierde lockdown treedt dit plan spontaan in werking. Dan komt er een opstand, want mensen kunnen het niet meer volhouden, zeker jongeren niet. Je ziet het nu al gebeuren. En dat zal ook gepaard gaan met allerlei onzintheorieën, complotten. Maar wat er achter zit, is dat een leven dat alleen overleven is, het leven niet waard is. Life will find a way.

Sitting_targets | 18-10-20 | 18:08 | 4

@Lupuslupus | 18-10-20 | 18:09: Ik hoop zelf dat het na de huidige lockdown over is met corona. Maar ik verwacht het niet.

Als mensen in opstand komen en de lockdown doorbreken, dan neemt de verspreiding van corona flink toe, en waarschijnlijk wordt er dan een hoop "dor hout" gekapt. Het wordt niet gezellig. Geen droomscenario.

Sitting_targets | 18-10-20 | 18:15

@Sitting_targets | 18-10-20 | 18:15: Het zal niet over zijn met Corona zolang er nog 1 persoon 'besmet' is. De 4 lijstjes met 'maatregelen' - al naar gelang de 'ernst' van de 'besmettingen' zijn daar duidelijk over. Er bestaat géén lijstje met: 'géén maatregelen meer nodig'.

Lupuslupus | 18-10-20 | 18:24
▼ 1 antwoord verborgen

Niks extreems aan, je zou van de nuchtere Hollanders denken dat iedereen voor is.

Ander voorstel, controlled contamination.
COVID19 is gewoon te koop de voor labs om mee te testen, Wat nu als we even uitzoeken wat de minimal dose is die iemand nodig heeft om zijn immuunsysteem te attenderen op COVID19 zodat het antistoffen aan kan maken als er een echte besmetting plaatsvind. Feitelijk doel ik dus op een systeem dat hetzelfde effect heeft al inenten. Begin 1900 hadden we nog niet de mogelijkheid om mensen een beetje te besmetten.
Dit zou je kunnen doen met een soort inhaler. Ik weet dat een onderzoeker in Groningen al iets heeft ontwikkeld voor medicatie, dat zou zo ingezet kunnen worden om een beperkte minimal dose in te kunnen ademen.

Met dit systeem bepaal je dus zelf wanneer je wat ziekig kan zijn en kun je het plannen.
Kijk naar wie de laagste risico's heeft en biedt hen deze optie aan.
Inmiddels gan we trouwens ook naar zo'n 2 miljoen mensen in Nederland die besmet zijn geweest en nu dus antistoffen hebben. Toch worden ook die vrijheid belemmerende maatregelen opgelegd terwijl zij niet voor zichzelf en voor anderen een COVID gevaar vormen.

General McAuliffe | 18-10-20 | 18:07

Het is en blijft een absolute wanvertoning dat bij een 1% mortality rate van besmette mensen (extreme schatting, waarschijnlijk lager) de gehele flikkerse economieën de vernieling wordt geleend. Ik heb een goede baan en m’n huis al gekocht, maar je zult maar in je tienerjaren zitten en straks aan een baan en woning willen beginnen....

opblaasschaap | 18-10-20 | 18:07 | 7

@Frau Merkel | 18-10-20 | 18:51: Ik schreef ongeveer hetzelfde als @ Antiquerulant wat ik pas zag toen ik op reaguur klikte. Nou 2 dezelfde reacties is en beetje vreemd en ik wist zo snel niets anders te schrijven :-)

Lupuslupus | 18-10-20 | 19:18

Er zijn straks huizen genoeg. doden, mensen die baan verliezen. mensen die partner verliezen en huis moeten verkopen. zie het probleem voor de jeugd niet zo. Het probleem word voor hun ogen opgelost. ook het pensioen probleem. ze kunnen nu alleen even niet feesten, daarna des te meer.

moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 20:35

Meer in de richting van een 0,23 % mortality rate. Vergelijkbaar met de griep in 2018.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Her besmettingen vinden plaats, mensen houden daar nog meer schade aan over dan de eerste besmetting. Huisdieren kunnen ook besmet raken. Dit lijkt me echt een heel erg gewaagd plan. Als dit mis gaat is er niemand die daarvoor de verantwoording wil dragen.
Mijn idee is een totale lockdown van 2 tot 3 weken. Alle besmettingen pik je er dan uit. Daarna alles weer open, alleen mensen die getest zijn komen het land in. Er zullen nog besmettingen plaats vinden maar je hebt dan wel genoeg capaciteit voor bron en contactonderzoek om die uitbraken snel de kop in te drukken.

Sinterbikske | 18-10-20 | 18:06 | 6

@Opslag Medium | 18-10-20 | 18:29: suitsland controleert ook iedreeen en alles. NL heeft gewoon iets gedaan tot nu toe wat betreft controles bij de grens. wel maatregelen binnen de grens die uiteraard dan effe helpen. maar vervolgens loopt de badkuip weer vol. bwetekend open economie dus ook dat we gewoon afwachten tot de rest van de wereld het virus kwijt is en wij het dan niet meer binnen krijgen? na de zoveelste lockdown. Tjee NL is altijd de laatste, ook al met loslaten goud-munt waardoor we jaren langer in de crisis zaten.

moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 20:38

@Opslag Medium | 18-10-20 | 20:26:
En wel 400 per week, volgens een berucht rechts weblog. Dat zijn 52x400 coronatesten per jaar. Degenen die negatief testen mogen door, degenen die positief testen ook.

Nivelleermarionet | 18-10-20 | 21:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Vanmorgen heb ik een linkje geplaatst omtrent de actuele beleidskeuzes. Het betrof een uiteenzetting van Capel, emeritus hoogleraar Immunologie in ruste. Ik zie net dat mijn tegel is gejorist. Iemand enig idee waarom? Capel manifesteert zich, net als de bovenstaande blogschrijver, niet als een ontkenner of een wappie. Hij plaatst alleen vraagtekens bij bepaalde zaken.

MickeyGouda | 18-10-20 | 18:05 | 4

Dan zal dit topic zo ook wel gejorist worden.

BrutusBosch | 18-10-20 | 18:14

@Dikke_Tammo | 18-10-20 | 18:14:

Dank, Tammo. Ik neem het niet zo persoonlijk, want mijn bijschrift was neutraal. Privé gebruik ik deze inzichten hooguit om de allerbangsten een beetje gerust te stellen. Verder zijn regels regels in Gouda.

MickeyGouda | 18-10-20 | 18:22

Misschien stond ergens in het artikel een vermelding van een Amerikaanse Nobelprijswinnaar met Oost-Europese wortels. De filters staan nogal strak afgesteld tegenwoordig.

kindapaas | 19-10-20 | 04:40
▼ 1 antwoord verborgen

Out of the box denken en eigenlijk ook weer het originele plan van Rutte.

sprietatoom | 18-10-20 | 18:02

In een zin uw hele artikel weerlegd: Er is te weinig bekend over de lange-termijn effecten van een covid19 infectie.

Versleten_Paddestoel | 18-10-20 | 18:02
-weggejorist en opgerot-
Lerac | 18-10-20 | 18:00

Is er bij dit alles ook gedacht aan de ziekenhuiscapaciteit: ook bij de groepen die niets van covid-19 zouden hoeven te vrezen komt er een gedeelte in het ziekenhuis. En verder is het isoleren van kwetsbaren geen optie. Ik denk dat de meeste kwetsbare van zichzelf wel weten dat zij geen covid-19 moeten krijgen . Helaas raken ook deze mensen besmet, omdat de meeste mensen nu eenmaal onverbeterlijk zijn. Leuk plan, maar je rekent buiten de ziekenhuis capaciteit en de menselijke aard.

BobDobalina | 18-10-20 | 18:00 | 2

Je zou kunnen kijken hoeveel van de ziekenhuiscapaciteit nu gaat naar de genoemde groep van 15 - 35 jaar en hoeveel dat tot nu toe in totaal was.

sprietatoom | 18-10-20 | 18:15

Kwetsbaren in verzorgingshuizen kunnen met luchtfilters/ionisatoren en/of Covid19-vrij personeel dat in maand-shifts mee in hun lokale lockdown gaat evt. extra worden beschermd. Voor diegenen onder hen die dat willen.

RichardBandler | 18-10-20 | 21:37

Eerlijk. er waren 3 Personen toen in maart. Allemaal weer gezond geworden. Verder ken ik nog steeds he-le-maal niemand....

Frietpiet | 18-10-20 | 18:00 | 3

Ik ken iemand wiens vader is overleden aan covid. Veel te jong. En dan zijn er nog mensen die de risico's ontkennen. Die begeven zich op hetzelfde gladde ijs als de deugmensen die de dodelijkheid van de islam downplayen.

Maar is die dodelijkheid een reden voor de huidige strikte maatregelen? Nou, sluit eerst alle kerken en moskeeën maar eens voor je de economie gaat opofferen, zou ik zeggen.

En wat het plan van Alex betreft: interessant, maar die jeugd keert na het feesten weer huiswaarts om pappa en mamma te besmetten. Of het ambulancepersoneel dat ze uit hun kots moeten komen oprapen. Lijkt me ietwat simplistisch geredeneerd allemaal.

Professor Superhirn | 18-10-20 | 18:15

Je hebt ook weinig kans besmet te raken als 24/7 op je zolderkamer zit.

Als je op heden geen mensen kent woon je in het Noorden of Oosten want in de rest van het land kent iedereen wel iemand.

miko | 18-10-20 | 18:15

@miko | 18-10-20 | 18:15: Ik woon vol in de randstad, ken iedereen en zijn malle moer. Bij navraag onder mijn vrienden en bekenden zijn het altijd verhalen uit 2e hand.

Kluukluuk | 18-10-20 | 19:10

Dat verongelijkte ventje v Dissel roept na slechts 5 dagen alweer dat de semi lock-down tot tenminste half december moet duren. Zitten er inmiddels economen in dat OMT? In Brabant hebben we al 4 dagen op rij minder besmettingen,restaurant houders beginnen dinsdag een kortgeding tegen het sluitingsbesluit laat ze gewoon opengaan tot 20.00 en sluit daarna alles ook die supermarkten waar nergens naar gekeken wordt.

Trumme | 18-10-20 | 18:00 | 3

Van Dissel is alleen maar een cijferneuker, kan alleen maar achteraf constateren en kijkt verder in de glazenbol om de toekomst te voorspellen. Ik bedoel, kijk waar een land in kan falen! Neem onze oosterburen Duitsland de deelstaat Noordrijn-Westfalen en hoe ze daar Corona aanpakken en zoek dan eens op hoeveel intensive care bedden ze daar hebben. Nou dan weet je pas wat voor een faalstaat Nederland is.

Rdock | 18-10-20 | 18:12

Van Dissel loopt inmiddels aan de leiband van het kabinet.

Lupuslupus | 18-10-20 | 18:31

Van Dissel: ¨Als je kijkt dan zie je...¨

squadra | 18-10-20 | 21:07

Klinkt als de mazelen feestjes. Kinderen worden altijd ziek als het niet uitkomt, dus worden er besmettingsfeestjes gehouden om die vervelende ziektes te sturen.

NerdAlert | 18-10-20 | 17:59 | 2

Waterpokken bedoel je dat deden ze vroeger. ook niet altijd even ongevaarlijk. mazelen worden we tegen gevaccineerd tegenwoordig

moetnoggekkerworden | 18-10-20 | 18:17

Hoe zit het nog met de wekelijkse instroom van kansenparels ?

likmegaties | 18-10-20 | 17:59

Weer iemand met een oplossing. Ik moet het nog zien.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 17:59 | 1

Geld zat hier Kuifje.
Hoe is het met de schoonfamilie in Afrika?

RickyLaRue | 18-10-20 | 18:07

Bugchasing maar dan niet met HIV. Het heeft wel iets erotisch.

impy | 18-10-20 | 17:59

Dit plan moet eerst nog langs de mutsenbrigade van Angela de Jong. Oh nee, vreselijk, vreselijk.

Sitting_targets | 18-10-20 | 17:56

Dit plan gaat er vanuit dat je niet een tweede keer besmet en dus ziek kunt worden.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 17:55 | 6

24 geregistreerde gevallen tot nu toe.

sprietatoom | 18-10-20 | 17:59

Ik zou toch iets meer onderzoek willen voordat we grootschalige experimenten gaan uitvoeren. Ook naar die blijvende schade (die bijna nooit voorkomt en anekdotisch is en zo). En als daar uitkomt dat het na één keer klaar is, dan doe ik mee met deze Nationale Corona Loterij. Van harte zelfs.

Rest In Privacy | 18-10-20 | 18:04

@Dikke_Tammo | 18-10-20 | 18:04: De mortaliteit is iets hoger dan bij griep. Griep kunnen we elk jaar ook weer krijgen. Alleen met griep hadden we geen pers die nauwlettend de cijfers oprochelde, iedere dag weer. U heeft jaren lang onder dezelfde risico's geleefd.

Kluukluuk | 18-10-20 | 19:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Succes ermee, ik kijk liever op een afstandje toe.

Emielio | 18-10-20 | 17:55 | 1

Dat mag. Dan ga ik gewoon een normaal leven leiden. Mag dat dan ook?

marcoplarco | 18-10-20 | 18:46

En iedereen die persoonlijk nu geen directe financiële last ondervind van de lockdown krijgt wel de klap op het moment dat de belastingen omhoog schieten. Want al die tientallen miljarden die we via de EU aan Italië en andere landen hebben weggeven alsof het kleingeld uit de achterzak is moeten toch ergens vandaan komen.
Zet u schrap voor de gemeentebelastingen volgend jaar.

2voor12 | 18-10-20 | 17:55 | 1

Die gaan in Amsterdam toch wel verdubbelen daar heeft de EU niets mee te maken.

Trumme | 18-10-20 | 18:03

vind ik ook.

newray | 18-10-20 | 17:53 | 1

Met andere woorden, Hugo en Mark zijn twee reusachtige kneuzen.

Ommezwaai | 18-10-20 | 18:26
-weggejorist-
Een paard | 18-10-20 | 17:53

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino