Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nee. Nederland 'kiest' niet voor groepsimmuniteit

Even dit fragmentje 'Jaap en zijn mensen' kijken allemaal

Ja. Het is ingewikkeld. En: nee. Wij snappen het ook niet want wij zijn ook geen epidemiologen. Maar we zien wel iets anders. Er duikt in ons nationale debat tussen de 17 miljoen bondscoaches virologen regelmatig de stromanredenering op dat Nederland 'kiest' voor groepsimmuniteit, gevolgd door een bierviltjesberekening van tienduizenden (of zelfs honderdduizenden) doden. Dat gaan we even rechtzetten. Nederland 'kiest' namelijk helemaal niet voor groepsimmuniteit. 

Want hoe wij de speech van Rutte, bovenstaande uitleg en onderstaand plaatje begrijpen, kiest Nederland ervoor "het virus maximaal te controleren" (scenario 2, de groene lijn). Ons dunkt dat de huidige maatregelen behoorlijk ingrijpend op het sociale leven zijn. Er wordt nu dus dus niet 'gekozen' voor groepsimmuniteit, maar het wordt op de lange termijn wel gebruikt om kwetsbare groepen te beschermen. 

zin in een lijntje nu

Nederland kiest, net als de landen om ons heen (zie bijvoorbeeld over hoe lockdowns in de praktijk werken dit bericht om 12u57 uit Frankrijk), voor vergaande maatregelen om sociale contacten te beperken en zo het virus af te remmen. En ja, ook met dit scenario lopen we het risico dat de piek de capaciteit van onze IC's overschrijdt. We moeten dus hopen dat de piek niet te hoog wordt en/of dat onze capaciteit op de IC's (de blauwe stippellijn) snel hoger wordt. 

Groepsimmuniteit kan later een bijkomend voordeel zijn om kwetsbare groepen te beschermen, maar voorlopig is alles erop gericht om juist de kwetsbare groepen zo min mogelijk contact met anderen te laten hebben. 

Zijn er strengere maatregelen mogelijk die de groene piek omlaag duwen? Ja natuurlijk. Maar daar kleven ook nadelen aan. Als Nederland bij een thuiswerkadvies al massaal aan het hamsteren slaat, hoe chaotisch worden onze supermarkten dan als we de rest van het openbare leven op slot gooien? En over op slot gooien gesproken, ook economische klappen kosten levens. Bovendien kan de blauwe lijn uit het plaatje van Van Dissel bij het opheffen van een eventuele lockdown weer gevaarlijk de lucht in schieten (al kan de groene lijn dat ook, als er maatregelen worden ingetrokken). En dan lopen we nog het risico dat allerlei eigenwijze Nederlanders zich domweg niet aan strengere maatregelen gaan houden.

Is het beleid waar Nederland voor kiest het beste beleid? Dat weten we niet. Er zijn goede argumenten om vragen te stellen bij de modellen en ervoor te pleiten in een situatie met zoveel onbekende factoren alles op alles te zetten om het aantal besmettingen maar zo laag mogelijk te houden. En we weten nu eenmaal niet zeker hoe het zit met immuniteit van mensen die het virus al hebben gehad, en met de besmettelijkheid van het virus. Maar we weten op dit moment ook niet of alternatieven beter zijn, en zo ja: welke alternatieven. Het virus is een koe die we helaas nog niet in de kont kunnen kijken.  

De letterlijke woorden van Rutte

"De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Dat is wat de deskundigen ons nu vertellen. En wat zij ons ook zeggen, is dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen. Dat moet ik uitleggen.

Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe. Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen. 

Alles overziend, zijn er drie mogelijke scenario’s. Het eerste scenario is: het virus maximaal controleren. Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. Dat is het scenario van onze keuze.

Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan. Met als doel dat de verpleeghuizen, de thuiszorg, de ziekenhuizen en vooral de intensivecare-afdelingen niet overbelast raken."

Reaguursels

Inloggen

Rutte... Wat voor een mindset heeft die man? Met z'n vaasje met stuivers.
Hij denkt iets te kunnen managen wat hij helemaal niet kent en wat staat te springen om te gaan muteren. Als de sprong van vleermuis naar mens kan, dan is het met deze ratio van besmetting een kleine stap naar iets ergers.
En wie zegt dat je immuun wordt bij een eerste besmetting? Dat is allemaal nog helemaal niet zeker.

SIogra | 18-03-20 | 23:37

" maar voorlopig is alles erop gericht om juist de kwetsbare groepen zo min mogelijk contact met anderen te laten hebben."
Dit is enorme BS. Ik zelf val onder de categorie "kwetsbaar" en er is geen enkele maatregel of instructie, die mij meer beschermt dan iemand anders.
Die beweringen over extra beschermen van kwetsbaren is pertinente flauwe kul, hoe dan, waar dan, wat dan, wie dan?
Er zijn geen speciale maatregelen voor de kwetsbaren. De kwetsbaren gaan net zo blootgesteld zijn als de weerbaren en iedereen loopt een flinke kans corana op te lopen. Als er voldoende mensen besmet zijn geweest is er een kans dat groepsimmuniteit verdere verspreiding van het virus zodanig afremt dat het langzaam uitsterft.
Maar in de tussentijd gaan de kwetsbaren dus gewoon dood, lul daar nou niet dom omheen.
Het enige wat men nu probeert is er voor te zorgen dat de kwetsbaren niet onnodig dood gaan door tekort aan IC plekken of andere noodzakelijke zorg. Dat is alles wat we kunnen blijkbaar, onnodige doden voorkomen. Prima, doen, maar stop a.u.b. met gelul over beschermen van kwetsbaren, want dat kunnen we dus kennelijk helemaal niet.
Ik wordt strontziek van mensen die in tijden van crisis nog de schone schijn op willen houden dat ze iets kunnen of iets onder controle hebben. Het minimum dodental staat echt al vast en dat wordt door de natuur bepaalt en iedereen die daar als een arrogante eikel rond omheen lult verdient een trap in z'n kloten, zodat ie weer weet wat kwetsbaar ook al weer betekent.

Blauwpetje | 18-03-20 | 23:22 | 1

U kunt ervoor kiezen om thuis te blijven en gebruik te maken van alle vrijwillige boodschappendiensten die zijn opgezet. Dat zijn ook maatregelen Blauwpetje. Als u nu nog moet zoeken of vragen naar die diensten dan bent u als kwetsbare groep qua assertiviteit sowieso niet geslaagd. U ziet de grafiek in dit artikel. Groen of blauw maakt weinig uit, bij groen zijn we er rapper vanaf. Sterkte met binnenblijven. Uw laatste alinea is ook mijn mening overigens.

sjef-van-iekel | 18-03-20 | 23:39

Als ik bij de tandarts zit, dan hou ik m'n muil open en vertrouw op die kerel. Maar je hebt er ook bij, die gaan in discussie. Die stinken meestal een uur in de wind, uit hun bek. Ik zou niet graag naast Wilders zitten

borderlijntje | 18-03-20 | 23:15

Als ik bij de tandarts zit, dan hou ik m'n muil open en vertrouw op die kerel. Maar je hebt er ook bij, die gaan in discussie. Die stinken meestal een uur in de wind, uit hun bek. Ik zou niet graag naast Wilders zitten

borderlijntje | 18-03-20 | 23:15 | 1

Durp! Wilders stinkt uit zijn MuIl. Vergeet niet uw gulp dicht te doen zonder dat u penis er tussen zit, genie.

GraafKaasschaaf | 19-03-20 | 07:38

Net Ab Osterhaus gehoord bij OP1 , hij vindt dat er meer gehandhaafd moet worden op het punt van distancing. Hij heeft gelijk, ik woon naast een speeltuin, ik zie de hele dag totdat het donker wordt spelende kinderen, voetballende studenten en voetballende vaders met hun kinderen en vriendjes. Gisteren in de supermarkt een moeder met drie tieners bij zich om boodschappen te doen. In kassarijen mensen die geen afstand houden etc.

Bena | 18-03-20 | 22:56

De groene curve zou niet belvormig moeten zijn maar vanaf de top langzaam afnemen tot genoeg mensen immuun zijn en het aantal nieuwe besmettingen 0 is. De blauwe curve zou meerdere malen moeten repeteren. In het geval van de Spaanse griep had deze zich overigens gemuteerd tot een dodelijkere variant die alles vernietigend (behalve voor mensen met immuniteit) terugkeerde na de zomer.

Re:Kniftig | 18-03-20 | 22:32
-weggejorist-
kempenaer | 18-03-20 | 21:43

Rutte: "Het eerste scenario is: het virus maximaal controleren. Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. Dat is het scenario van onze keuze."
**
con·tro·le·ren (controleerde, heeft gecontroleerd)
1
toezicht houden op
2
beheersen: door het federale leger gecontroleerde gebieden
**
be·heer·sen (beheerste, heeft beheerst)
1
geestelijk helemaal machtig zijn: een taal beheersen
2
in bedwang houden: zich beheersen bedwingen
3
op een terrein vrij kunnen handelen: een weg beheersen
**
Dus Nederland gaat het virus controleren, i.e. in bedwang houden. Hoe dan? Kan helemaal niet, dat laat Italië toch keihard zien. Dit is taal van beleidsmakers en heeft niets met de realiteit te maken.

Zijl5824 | 18-03-20 | 21:37 | 1

Zodra zowel Belgie als Duitsland in lockdown zijn, zijn wij het automatisch óók als Nederland. Scheelt Rutte weer een beslissing nemen.

RaymyJanssen | 18-03-20 | 21:37

Kiezen voor groepsimmuniteit is kiezen voor 130.000 doden.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 21:37 | 2

Speculeert u of kunt u dit gefundeerde onderbouwen zonder allerlei assumpties?
Dan zie ik graag uw betoog tegemoet. Kader dat ook even in het aantal influenza doden jaarlijks. Wereldwijd en in Nederland.

kempenaer | 18-03-20 | 21:47

@kempenaer | 18-03-20 | 21:47:
Griep winter 2018/2019, 2900 doden:
www.rivm.nl/sites/default/files/2019-...
2900 oversterfte / 400000 besmet = 0,7% mortaliteit
Aanvalspercentage = 0,4/17,4 = 2,3%

Griep winter 2018/2019, 9500 doden:
www.rivm.nl/sites/default/files/2018-...
9500 oversterfte / 900000 besmet = 1,1% mortaliteit
Aanvalspercentage = 0,4/17,4 = 5,2%

Gemiddeld: 9500+2900= 12400 /2 = 6200 doden door griep per jaar

COVID-19, bevolking 17,4 miljoen, groepsimmuniteit verondersteld op 60%, aanvalspercentage = +/-70% (Gabriel Leung, 11 februari), gemiddelde mortaliteit +/-3,4% (WHO, 3 maart) = 248472

Er van uitgaande dat de golf 2 jaar duurt: +/- 250000 doden
Per jaar: 125000 doden, dus 130.000 per jaar klopt ongeveer

#enpassant | 18-03-20 | 22:48

Snap er niets van dat er niet veel harder gevallen is over "meestal immuun". Het woord meestal, impliceert een voorbehoud en daarmee is de enige juiste conclusie dat men helemaal niet weet of deze aanpak dus überhaupt werkt.

netniet | 18-03-20 | 20:48

In dit geval betekent "het virus maximaal te controleren" het oncontroleerbaar loslaten van het virus onder de bevolking, die wijs is gemaakt dat mondkapjes niet helpen, tenzij je huisarts ofzo bent. In Hongkong denkt men daar anders over en draagt men mondkapjes om zichzelf en de ander te beschermen, als civic duty om het virus een halt toe te roepen.

eastender | 18-03-20 | 20:34 | 1

Zonder handschoenen zijn mondkapjes nutteloos.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 21:35

Zojuist NOS journaal: wel over afname stikstof in Italië door de Corona ellende maar geen woord over 475 nieuwe doden daar.., schiet mij maar lek

Fontanarossa | 18-03-20 | 20:29

Heb ik iets gemist vandaag op zuidplein te rotterdam gingen alle winkels om 2uur vanmiddag dicht vandaag en contracters kregen de gelijk ontslag.

Banenenrepubliek | 18-03-20 | 20:29

Wanneer gaan de kroegen weer open, ik vraag dit voor een vriend.

Animals | 18-03-20 | 20:22

we weten nog niet alles van dit virus maar gaan er van uit dat als we veel mensen blootstellen aan een beetje virus weerstand tegen het virus krijgen? De zwakkere in de
samenleving worden dan niet bloot gesteld aan het virus , we gaan er van uit dat het virus tegen gehouden wordt door die gene met weerstand in het voordeel van de zwakkere .
Maar wat nu als zwakker toch in contact komen met virus wat goed mogelijk is door de gene met weerstand heeft er zelf geen last van maar is toch drager? Kan dus toch verspreiden ...of zie ik dat verkeerd

Banenenrepubliek | 18-03-20 | 20:15

Dat straatverbod, hoe suf gehandhaafd ook, mag er van mij gewoon komen. Ik woon in een suf dorpje in het zuiden des lands, en net fietst er gezellig keuvelend een groepje jongeren (man of 10) langs. Waarheen? Waarvoor? Was er geen ouder die vertelde dat dat eventjes geen goed idee is deze dagen?

pili-pili | 18-03-20 | 20:06 | 4

op

hier openen | 18-03-20 | 20:20

@hier openen | 18-03-20 | 20:20: in de Sligro / Hanos ook. Horeca figuren. Stelletje goorlingen.

toperwtje | 18-03-20 | 21:36

Het zijn de smeerlappen die de ziekte verspreiden.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 21:36
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Nimmermuss | 18-03-20 | 19:35 | 2

In uw dromen. Hier heeft hij geen actieve herinnering aan.

F. Jacobse | 18-03-20 | 20:13

@F. Jacobse | 18-03-20 | 20:13:
Nou, hij herkent zich niet in dat plaatje, hoor.

Sans Comique | 18-03-20 | 20:31

Dat zoudie even na moeten kijken maar op dit moment heeft hij er nog geen beeld bij.

Tuinhekje | 18-03-20 | 23:38

Toen er sprake was can de Mexicaanse griep werd de wereld ook gek. Achteraf bleven we met miljoenen ongebruikte vaccins zitten.

TitanFoxX | 18-03-20 | 19:34 | 4

Liggen ze nog ergens?

Gen. Maximus | 18-03-20 | 20:46

@ titan
Goed punt. Ook toen sloeg de massa-hysterie keihard toe. Net zoals nu. De waanzin is ontploft.

kempenaer | 18-03-20 | 21:53

@kempenaer | 18-03-20 | 21:53: Ik herinner me nog de files bij de RAI. Kinderen die een injectie kregen. Mooi niet. Ik voelde toen al aan dat het zwaar overdreven was. Hoewel ik met dit corona trouwens wel begrijp dat het menens is. Aan de andere kant is het ook weer niet zo dodelijk voor normaal gezonde mensen, en zijn het inderdaad de ouderen voor wie het het gevaarlijkst is.
En natuurlijk zijn er de uitzonderingen: ja maar er is ook iemand van 30 overleden, er is iemand van 16 op de IC.

King of the Oneliner | 18-03-20 | 22:04
▼ 1 antwoord verborgen

Dow Jones onder de 19000 en 11% lager nu alle luiken staan open....
www.cnbc.com/world

lenny | 18-03-20 | 19:32 | 1

Kopuh Kopuh Kopuh Koopdan zouden de Berbaartjes onder ons zeggen, want dat is wanneer slimme mensjes hun centjes verdienen, lolz. Kan me nog herinneren dat hij trots vertelde dat "de toko" zo goed aan mondkapjes had verdiend aan die domme mensjes.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 19:36

toch wel beschamend dat Bruins nog niet eens mondkapjes kan bezorgen ..toen Klaver hoger toon zetten schrok Bruins zich kapot en zei die.ik ga het toch vorderen ..WTF iets klopt er niet ..lijk wel of rutte en die zooi mnr Bruins tegen werken

out-of-de-box | 18-03-20 | 19:31 | 3

Ze ( kabinet ) hoopt dat het wel zal overwaaien en dat men tegelijkertijd maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. En ziet daarbij de dikke ikkes en de beterweters op straat volledig over het hoofd. Afstand houden? Komop. Arjan Noorlander daarnet, hoest gewoon op de microfoon die hij daarna ongetwijfeld in de wandelgangen gaat gebruiken.
Domheid, domheid, domheid, en dat moet je incalculeren.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 19:34

Toen ik het zag dacht ik eerder aan afgesproken werk. om daadkracht te tonen of zo. Maar ja, wie ben ik.

Endoxa | 18-03-20 | 19:37

Nou lekker, Bruins aan de beademing. Hij dacht als medisch minister in zijn nadagen een relaxte post te bekleden; zit hij ineens midden in een klote crisis binnen zijn departement tussen schreeuwende oppositieleden die vanalles van hem eisen. Botte pech. beterschap dan maar!

quatro32 | 18-03-20 | 19:31 | 1

Nog kutter dat het dossier UWV. Oeps!

Vanilla | 18-03-20 | 19:37

Dit is een voorbeeld wat stres met iemand kan doen, uitermate vervelend voor de man hoop dat het goed komt met hem.

pajans | 18-03-20 | 19:30

Nu moet ik het opnemen voor Bruins want er staat een partij druk op de ketel nu. Hij is al 5 dagen of langer non-stop bezig dag en nacht. Dit gaat te ver om grappen over te maken.

lenny | 18-03-20 | 19:29 | 1

Namens Bruins hartelijk dank lenny..... slijmerd!

kapt.Jerkoff | 18-03-20 | 19:36

Schiphol bijna geheel gesloten. Hoe lang nog voordat de havens gesloten worden en de boeren binnen moeten blijven en koeien en varkens moeten verhongeren? Kunnen we binnenkort nog wel voedsel verbouwen en produceren dan wel invoeren? Nou invoeren zeker niet want de hele wereld gaat honger lijden en zal echt niks exporteren. Dus kies maar: Corona- of hongerdood. En anders gaan we wel dood van verveling of stress.

lulleficatie | 18-03-20 | 19:27 | 6

@Endoxa | 18-03-20 | 19:35: sprak mijn groentemannetje ook vandaag. Groothandel is blij dat ze het verkopen kunnen. Er is zoveel meer aanbod nu. Maar vliegt de tent uit, dat wel.

toperwtje | 18-03-20 | 21:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Bruins zojuist onderuit in de Kamer. Vreselijk, dat gun je niemand.

Schuldenbrau | 18-03-20 | 19:27

Bruno Bruins cracked under pressure.
Duidelijk niet geschikt om leiding te geven in een crisis.
Rutte trouwens ook niet, maar die is gewoon een top-acteur.

King of the Oneliner | 18-03-20 | 19:26 | 3

Onzin, hij heeft gedaan wat zijn experts hem ingaven en heel hard gewerkt. Moeten schipperen tussen economie en mensenlevens. Onzekerheid en piekeren dag in dag uit. Ik hoop dat hij even rust kan krijgen. Dit is triest.

Zapata10 | 18-03-20 | 19:32

@Zapata10 | 18-03-20 | 19:32: Ja, het is triest. Maar de economie gaat wereldwijd op zijn reet. moet je wel een enorm bord voor je kop hebben als je denkt dat je dat kunt tegen houden.

Endoxa | 18-03-20 | 19:34

@Endoxa | 18-03-20 | 19:34: Alles waarvan we dachten dat het normaal was is onzeker geworden. Dat had geen mens kunnen voorzien. Hij ook niet,

Zapata10 | 18-03-20 | 19:37

Wow, dat zie je ook niet vaak dat er iemand op tv ineen stort.

roevka | 18-03-20 | 19:26 | 1

Bij 100 huwelijksfilmjes gezien, combi van staan en spanning...

Canis.bonus.es | 18-03-20 | 19:28

Zelfs de kamerleden weten niet wat 1,5 meter is.

Endoxa | 18-03-20 | 19:25

De getoonde grafiek is verschrikkelijk, er is geen tijdsaanduiding op de x-as, er staan geen aantallen op de y-as, je kunt hier dus helemaal niets mee. Als op basis hiervan beleid wordt gemaakt waarbij 10.000en mensenlevens op het spel staan, dan is het om te huilen:
images.gscdn.nl/image/d3303a9b54_deli...
Ze zijn verplicht om de geschatte getallen te noemen, hoe lang verwachten ze dat het duurt? En de belangrijkste onzekerheid is er niet eens bij vermeld, nl. of er überhaupt wel groepsimmuniteit bereikt kan worden. "Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun." zei Rutte. Heeft niemand in de gaten waarom Rutte hier 'meestal' zegt? Meestal betekent vaak in de politiek: Ik weet het niet, maar ik geloof dat het zo is. Er is helemaal geen bewijs voor, er is tot nu toe nog geen enkel onderzoek hierover gepubliceerd. De situatie die kan ontstaan als het virus mogelijk muteert, het is per slot van rekening een RNA virus, is helemaal buiten beschouwing gelaten. Wat we wel weten is dat voor SARS-CoV geldt dat antilichamen gemiddeld maar 2 jaar werken:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC...
Als de mogelijke immuniteit voor SARS-CoV-2 zich net zo gedraagt, dan lukt dat nooit als je capaciteit van de IC-bedden als uitgangspunt neemt. Ik heb berekeningen gezien van 10 jaar, persoonlijk denk ik aan minimaal 5 jaar. Ook zijn er voor dit virus zijn al gevallen gerapporteerd die na enkele weken al opnieuw geïnfecteerd raakten. Zolang je daar geen zekerheid over hebt hoe het zit, hoe kun je dan ooit zoiets beslissen?

Een ding staat voor mij vast. Als SARS-CoV-2 zeg qua immuniteit net zo gedraagt als SARS-CoV, dan betekent dat elke 2 jaar een nieuwe golf met eenzelfde mortaliteit. Als de mortaliteit 1% is zoals beweerd wordt, dan is dat over een periode van 60 jaar (0-20 niet meegenomen omdat de mortaliteit bijna 0 is) en een levensverwachting van gemiddeld 80 jaar: 0,99^30 = 0,74 = 26% minder kans dat de leeftijd van 80 gehaald wordt. Wat dat betekent voor de levensverwachting mag een ieder zelf uitrekenen.

#enpassant | 18-03-20 | 19:24 | 3

Maar een vaccin voor 1 werkt toch vaak minder goed op 2? Dan zijn we er toch veel sneller bij?

BBRDWR | 18-03-20 | 19:29

De 1e link werkt niet. Kan je die nog een keer plakken?

gaffelbaard | 18-03-20 | 20:09

In onze huidige welvaart accepteren wij geen doden meer door een veredeld griepvirus. Achterhaald idee natuurlijk. Ook het feit dat heel de ontwikkelde wereld sociaal en economisch op haar gat ligt vanwege de berekening dat er potentieel zo'n twee procent van de geïnfecteerden te overlijden komt lijkt mij een onnodige zware reactie.

Uiteindelijk betreft het hier 'survival of the fittest'. Nogal darwinistisch als je het mij vraagt. En als je niet in de evolutietheorie gelooft is er nog altijd Mr. Spock; "The Needs of the Many Outweigh the Needs of the Few”.

TitanFoxX | 18-03-20 | 19:23

Bruins valt flauw tijdens het debat...

Brabeaulander | 18-03-20 | 19:22 | 1

Ik kan het wel begrijpen. De man draait tropenjaren op dit moment. Moet vertrouwen op mensen die het ook niet weten.
Heel triest.

Zapata10 | 18-03-20 | 19:27

BREKEND: Minister Bruno Bruins onwel ingestort in de Tweede Kamer.

Feynman | 18-03-20 | 19:22
-weggejorist en opgerot-
Logic_Rules | 18-03-20 | 19:22

Even gemist. Viel Bruno flauw?

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 19:21 | 4

Ja shit. Come on Bruno !

van Oeffelen | 18-03-20 | 19:22

Pffft. Ook dat nog. Diegene die zijn departement moet aansturen wordt onwel. In ieder geval hopen dat het niets ernstigs is.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 19:24

Griep
[Kuif/]

hier openen | 18-03-20 | 19:26
▼ 1 antwoord verborgen

Stuur Bruins naar huis en zet er IC arts op zijn post!

Endoxa | 18-03-20 | 19:16 | 2

Wtf! Bruins ging lockdown.

born2killn00bs | 18-03-20 | 19:21

Over Italië op CNN
The lockdown should have been wider and stricter earlier, Palù believes, rather than just focusing on the 11 communities initially placed in the red zone, and it should be tighter now. "We should have done more diagnostic tests in Lombardy where there was a big nucleus. There is no sense in trying to go to the supermarket once a week. You have to limit your time out, isolation is the key thing."
He says the Italian government lagged at first. It was "lazy in the beginning... too much politics in Italy."
"There was a proposal to isolate people coming from the epicenter, coming from China," he said. "Then it became seen as racist, but they were people coming from the outbreak." That, he said, led to the current devastating situation.

Alexander | 18-03-20 | 19:15 | 2

En hier doen we het nog eens effe over. Wellicht nog "beter". Om van te kotsen!

Vanilla | 18-03-20 | 19:18

De media laat exact die mensen zien waar de verhalen de meeste clicks opleveren en daarmee de hoogste advertentieomzet... Geloof de media toch niet, ze maken misbruik van de collectieve angst... Angst verkoopt...!

Witte_Willem | 18-03-20 | 19:19

Wat een lichtgewicht die Bruno

SpicyMchaggis | 18-03-20 | 19:13

17 miljoen virologen min één: die speelt met kaarsjes

Rest In Privacy | 18-03-20 | 19:12

Rutte zit even met Hoekstra het geld te regelen en die arme Bruins wordt opgevroten door de honden.

van Oeffelen | 18-03-20 | 19:10 | 2

Die arme Bruins moest ook wel wat peper in zijn reet geduwd worden. Daadkracht van een natte krant.

sprietatoom | 18-03-20 | 19:15

Het is wel een beetje een stuntelaar, ja. Was dit nou het beste wat de VVD te bieden heeft?

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 19:18

In Nederland sterven jaarlijks ca 200.000 mensen aan allerlei kwalen. Als 1,2% van de bevolking aan Corona sterft is dat ook 200.000. Moeten we het niet gewoon laten gebeuren? Wie aan Corona sterft sterft niet meer aan een andere oorzaak. OK, dan hebben we een piek in 2020, maar de jaren daarna hebben wen een lager aantal doden. En de bevolking als geheel is sterker geworden, want de beste genen overleven dit. Survival of the fittest. Wat we nu doen maanden of jaren de maatschappij platleggen is uiteindelijk ook dodelijk, zelfs voor de beste genen. Wellicht gaan we anders nog eens verlangen naar de Coronadood. Beter dan de hongerdood.

lulleficatie | 18-03-20 | 19:08 | 7

Die 200.000 doden leggen dus al een beslag van bijna 100% op de bestaande zorg en zorg-infrastructuur. Daar kun je dus niet een ziekte bovenop krijgen die, zeker in deze eerste uitbraak, een even groot beslag legt op die infrastructuur.
Dat is het probleem.

Om het nog duidelijker te stellen: als jij nu wat anders krijgt dan Corona (of je krijgt wel Corona, om het even), dan is er mogelijk geen zorg voor je. Maar je hebt wel een verplichte zorgverzekering voor €1400 per jaar. En geen IC bed.
Dus ofwel je legt het maatschappelijk leven zo veel mogelijk plat om de zorginfrastructuur in stand te houden, ofwel de coronazieken leggen de zorginfrastructuur plat en daarmee de hele maatschappij. En dat gaat dan op een heel wat chaotischer manier dan je nu gecontroleerd kun doen.
Dat is de kern van de zaak. Maar er zijn meer die dat niet snappen hoor. Je bent in goed gezelschap. Bart Nijman snapt het niet, Berbaar en Kuifje en alle “Het is maar een griepje”-roepers ook niet.

Zelfs als het “slechts een griepje” is kan daarmee toch een heel land platgelegd worden, als je geen maatregelen neemt om de verspreiding ervan te stoppen/vertragen.

Stormageddon | 18-03-20 | 19:30

@Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 19:13:
Wat denk je Van hondsdolheid,leuk begin.

Roger-Rabbit | 18-03-20 | 19:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Okay.
Even bij mezelf te rade gegaan. Die 1000+ posts per dag topics en het 20x herhalen van dezelfde mantras, met en tegen dezelfde mensen. Boosheid en gelijksoortig negatieve shit. Ja, ik verschil grondig van mening met aantal figuren en zeker met de aanpak, maar het stemt me niet beter om dat vaak te herhalen. En ik maak waarschijnlijk anderen ook niet positiever. Het is natuurlijk volkomen irrelevant wat ik en jullie hier neer plempen. En in deze tijd al helemaal niet meer. Nee, ik zet geen kaarsje. Ik kijk wel even vanaf de zijlijn toe. Vanuit de tropen: stay safe, stay relaxed en houd vooral het verstand gezond.

Lafayette | 18-03-20 | 19:05 | 3

Nederland praat zichzelf de put in. Beschamend tafereel.

van Oeffelen | 18-03-20 | 19:12

Lafayette | 18-03-20 | 19:05 |
Pas op voor malaria, dengue, gele koorts en andere ziekten.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 19:14

Ja 1 x reageren de afgelopen tijd was genoeg geweest

Mercyseat | 18-03-20 | 19:25

Ik snap even 'beheerste verspreiding' niet, en 'met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode'.
Die maatregelen hebben toch de bedoeling om verspreiding te voorkomen?
Hoe wordt verspreiding beheerst? Door welke maatregelen?
Doordat de bevolking doordrongen is van de noodzaak van bepaalde maatregelen?
Wat ik om mij heen hoor en zie laat het tegendeel zien.
Cassieres bij de super zonder handschoenen. Post en pakketbezorgers zonder handschoenen?
Allochtoonse kindertjes, die de speeltuin bevolken, of je groepsgewijs de weg versperren op de galerij?
Openbaar vervoer wat 's morgens nog vol zit?
Bedrijfsbusjes met 2 man voor in?
Steviger maatregelen?
Ja graag.

Roadblock | 18-03-20 | 19:04

In Tjechie hebben ze 30 miljoen mondkapjes besteld voor bevolking en dienstverlening. De bevolking kan deze dan gelimiteerd GRATIS afhalen bij gemeentehuis. Tot die tijd verplicht mond bedekken. Speciale openingstijden voor 65 plussers (1000-1200 u). Ontwikkelen sneltesten. Waarom is NL zo terughoudend? Alles voor geld? Ik moet naar werk en heb een collega die 1 week terug is uit Italie .... WTF. Richtlijnen RIVW zorgen ervoor dat ik gevaar loop besmet te raken. Mag ik werken terwijl het niet nodig is, geen brood voor mij te krijgen sinds week (want Duitsers en Belgen komen hier winkelen!!!).
Rutte is een sadist en moordenaar. Het RIVM heeft al zo veel flaters gemaakt waardoor ik me afvraag waarom daar geen koppen rollen en hun adviezen gevolgd worden. Waarom moet ik nu werken, kan pas winkelen als de schappen leeg zijn, maar moet wel betalen voor alles?
Leuk voor D66. Hoeven ze dadelijk misschien geen pensioen meer te betalen, kan ik erfbelasting aftikken en komt er een ruim huis vrij voor de asielzoekers. Gelukkig heb ik bij het begin in Italie al gehamsterd. Anders was het pas echt kut. Ik gun niemand wat, maar Rutte mag wel eens voelen hoe het is zonder adem te kunnen halen omdat je longen vol zitten.
Dat doet hij nu namelijk de mensen aan, tiental duizenden mensen! Wat een vieze vuile politieke spelletjes voor pure eigenbelang en vriendjespolitiek.

ET007 | 18-03-20 | 19:02 | 1

Rutte een sadist en moordenaar? Gaat het goed met je?

PurnoDePorno | 18-03-20 | 19:24

Ik heb het angstige vermoeden dat linksom of rechtsom nu geen groot verschil meer zal uitmaken. Het preventievenster is enige weken geleden gesloten. Vanaf nu is het alleen maar 'damage control' verpakt als een keuze.

MickeyGouda | 18-03-20 | 19:02

Wat grappig, er kan nu blijkbaar opeens van alles onder het mom van noodtoestand, wordt zelfs al gesproken over het mogelijk vorderen van beschermingsmiddelen (wat ik me overigens best kan voorstellen). Aan de andere kant had het zo ver niet hoeven te komen met een betere voorbereiding.

2tribes | 18-03-20 | 19:01 | 3

Terwijl ze nu zelf zorgen dat de pleuris uitbreekt willen ze dus gaan vorderen van beschermingsmiddelen? .... ghe mondkapjes helpen niet, hebben ze dagen geroepen...

hier openen | 18-03-20 | 19:11

Mee eens. Uit de parlementaire stukken blijkt al eind februari de politiek ermee bezig is. PVV waarschuwde . Regering verschool zich achter het RIVM. Voor wie ze ministerieel verantwoordelijk zijn, by the way. RIVM maakte inschattingsfouten (zoals "Volgens het RIVM is de kans daarop klein" nos.nl/artikel/2320075-coronavirus-be... )

Dezelfde experts zitten er nog. De ernst werd onderschat. Ondertussen was half Nederland al massaal mondkapjes en handgel aan het inslaan. Het virus verspreidde zich naar andere landen. De KLM vloog niet meer naar China.

En wat deed de regering? En de ziekenhuizen?
Pas daarna gingen ze eens nadenken over hun eigen voorraad.

Ja, sorry hoor. Maar ze zijn gewoon laks geweest. Ze wisten het. Ze hadden al 6 weken geleden moeten bestellen en moeten voorbereiden.

gaffelbaard | 18-03-20 | 19:24

Zelfs de Europese grenzen gaan dicht; zelfde voor Schengen.

TitanFoxX | 18-03-20 | 19:29

Het ene land kiest voor lockdown. De buurman niet en over 6 maanden begint iedereen weer met reizen enz. En dan?

TheGreatMachine | 18-03-20 | 19:01 | 1

Wij zijn die buurman.

Roadblock | 18-03-20 | 19:06

"Afweergestoorde". Wel een mooie nieuwe term.

Nomen | 18-03-20 | 18:58 | 1

Een synoniem voor 'verwarde lichamen'...

Witte_Willem | 18-03-20 | 19:02

Ik meende dat Rutte een paar dagen geleden toch zei dat optie 1 waarvoor hij koos groepsimmuniteit was.

Der Schnitzeljäger | 18-03-20 | 18:57

Goh, denk ik net. Als je kijkt naar de grafiek en de 3 scenario's ..

Ik probeerde wat op te zoeken, en kwam dit tegen.
.
"... We vragen hierin om een uitwerking van bijvoorbeeld een licht, middelzwaar en zwaar scenario, met daaraan gekoppelde maatregelen. Daarbij staat de vraag centraal wanneer de verschillende scenario's in werking treden en welke maatregelen dan worden genomen. ..."

Dan denk ik: "Hey Rutte, die 3 scenario's, dat idee heb je gejat".

Van de PVV.
www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detai...

gaffelbaard | 18-03-20 | 18:55

Goede uitleg @Ronaldo! We lopen risico op erg veel doden, dat zit me nog wel dwars. Tegelijk zou ik niet weten nu het eenmaal uitgebroken is hoe het nog anders zou kunnen. Maar heb niet goed geslapen afgelopen nacht.

Jan, Leiden | 18-03-20 | 18:53

Opmerkelijk dat Japan zo weinig zieken heeft (7 per miljoen inwoners versus de 128 per miljoen van Nederland, en Singapore 54). Welke strategie hanteren ze daar?

Fantomas | 18-03-20 | 18:51 | 9

Confucianisme en derhalve erg gedisciplineerd.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 19:05

Geen grote bek en dikke schijt aan alles zoals hier.

Roadblock | 18-03-20 | 19:07

Ze wonen daar in dozen, één per doos en ze komen er niet allemaal tegelijk uit. Daarnaast fappen ze op mangastrips. Ze leven van zeewier en het lelijk nabouwen van voornamelijke Europese auto's en voor de rest zijn ze zo bescheten dat je er nog niet dood gevonden wilt worden.
En dat laatste weten ze. Zo, ook weer duidelijk.

Ichneumonidae | 18-03-20 | 19:25
▼ 6 antwoorden verborgen

Rutte spreekt Jetten toe als een klein kind, een werkstudentje. Pijnlijk...

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 18:50 | 1

Hoe moet je Robbietje anders toespreken?

Merkwaardeloos | 18-03-20 | 18:54

Even voor Wilders. Door de reguliere griep gaan er ook jaarlijks duizenden dood. Gaan we nu ieder een "lock down" doen? Waarom heeft hij daar in vorige jaren nooit om gevraagd?

Kritisch_avrolid | 18-03-20 | 18:50 | 5

5.000 versus (potentieel) minimaal 50.000 is wel een verschilletje.

Fantomas | 18-03-20 | 18:53

@Fantomas | 18-03-20 | 18:53: Ik vind 5000, ieder jaar weer ook best wel veel. En waarom is 5000 weinig? Daar komt bij dat als we volgens de Wilders methode een paar weken op "lock down" zijn gegaan, wat gaan we daarna doen? Nieuwe gevallen zullen zich uiteindelijk weer voordoen. Gaan we dan weer met zijn allen thuis zitten tot er vaccin is uitgevonden?

Kritisch_avrolid | 18-03-20 | 18:59

@Kritisch_avrolid | 18-03-20 | 18:59:
Hm. Volgens de 'Wilders methode'.
Wat goed dat Wilders bereikt heeft om zoveel landen van 'zijn' methode te overtuigen.
U bent aan het framen. En u klinkt als een VVD- mediateam lid.
Toedels.

Roadblock | 18-03-20 | 19:10
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Logic_Rules | 18-03-20 | 18:49 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

De hele bende stort in als een kaartenhuis !!! Dow Jones -10% weer www.cnbc.com/world/

In NL alle maar dan ook alle winkels failliet binnen 2 maanden, dit gaat niemand redden. No limit of niet qua steun, hier kan de overheid niet tegenaan steunen. Alleen de supers blijven bestaan en de E-commerce.

lenny | 18-03-20 | 18:47 | 1

De hele toko was al opgepompt door al dat buy back geld. Mis je niks aan.

Deflatiemonster | 18-03-20 | 18:54

Wel een mooie wending. 1jan 2020 begon met WW3 als trending topic. Hoor je niets meer over.
Terwijl de Saudis Juist nu de meest gekke dingen doen(familie oppakken van de koning/prins, olieprijs laten droppen, ruzie met Rusland).

King Wasimoo | 18-03-20 | 18:42 | 1

Die oorlog is allang bezig, alleen niet in de klassieke zin zoals 1e en 2e wereldoorlog.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:43

En wat vindt Rutte eigenlijk van al die supermarkten die hun caissières nog niet beschermd hebben tegen hordes winkelend publiek?
De MCD bij ons laat ze gewoon onbeschermd zitten.
Geef eens verplichte richtlijnen voor het al het personeel van de essentiële groep: supermarkten en andere voeding/medicatie verkopende bedrijven, want die werkgevers zijn vaak of gierig of idioot.

Endoxa | 18-03-20 | 18:39 | 13

@Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 19:15: Ga jij mij vertellen dat ze bij de KFC kip hebben?

Ichneumonidae | 18-03-20 | 19:18

@Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:42: Die zijn er wel wordt ges-pamt met past en mail van het verzorgingstehuis van mijn moeder met allerlei richtlijnen voor bezoekers en voor haar. Probleem is dat ze er zelf helemaal niets van snap en zich alleen druk maak over chocomel die ik moet halen voor haar.

DerkArie-ut-de-Achte | 18-03-20 | 19:24
▼ 10 antwoorden verborgen

Ik vraag me af hoe lang je dit volhoudt, geen bedrijf dat zo failliet wil gaan, niemand die z'n baan wil verliezen, of een giga recessie induiken, en de regering kan dit niet financieel afdekken. Vermoedelijk moet iedereen weldra weer 100% aan het werk, gewoon omdat er niets anders opzit. Ik hoop dat de korte periode genoeg zal zijn. Wellicht kan er een systeem van bestaande instanties en vrijwiligers worden opgezet om de zwakkeren en ouderen thuis zo steriel mogelijk te bevoorraden en zo lang mogelijk thuis te monitoren.

vlotterik | 18-03-20 | 18:39 | 2

Adapt or die, we hebben 2 a 3 weken om Nederland om te bouwen naar een afhaal en bezorg land.

Binnenbaan | 18-03-20 | 18:40

"Vermoedelijk moet iedereen weldra weer 100%"
Dan moet je wel onder de 40 zijn, want daarboven wil niemand je meer.

Slipsnifter | 18-03-20 | 18:44

18 maart 2020 door Jop Eikelboom en Aïda Peimaei

Het aantal virologen in Nederland stijgt schrikbarend snel. Slechts een paar maanden terug was het nog een kleine en beheersbare beroepsgroep, inmiddels zijn 12 miljoen mensen viroloog. Vooral Twitter blijkt een infectiehaard.

“We zijn de controle over de groei van virologen compleet kwijt”, zegt viroloogloog Flemmo te Gader. “Er is sprake van exponentiële groei. Iedere viroloog is gemiddeld verantwoordelijk voor drie nieuwe. Het is zaak de groei snel in te dammen door nieuwbakken virologen te isoleren en stiekem hun Twitter-wachtwoord te veranderen. We moeten weer terug naar de situatie waarin we alleen Ab Osterhaus hebben.”

Ook het aantal BN’ers en politici die viroloog zijn groeit snel, stelt Te Gader vast. “André Hazes jr., Gers Pardoel, Geert Wilders. Er is geen houden meer aan. En dan denk je: nou en, maar dit zijn superverspreiders. Ze komen met heel veel mensen in contact en maken dus nog veel meer mensen viroloog. Als we deze epidemie het hoofd willen bieden, moeten we beginnen met hen volledig van de buitenwereld te isoleren.”

Animals | 18-03-20 | 18:37 | 5

@Animals | 18-03-20 | 18:46:
Lees het nog eens rustig door.
Vooral dat rechten.(Bek houden bevolking).
Verder geef ik hier openen gelijk.

Roadblock | 18-03-20 | 18:49

Animals, Rutte, Hazes jr, Rutte, Pardoel, Rutte, Animals, Wilders, Rutte, RIVM, Rutte. WHO.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 19:04

Hebben jullie nou echt Jop Eikelboom niet gegoogeld ?

Animals | 18-03-20 | 19:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Italië gaat China qua aantal doden. Het gaat daar vreselijk hard. Nog 250 doden en dan is het een feit. Vandaag verloor Italië 475 levens.

Broadsquire | 18-03-20 | 18:36 | 5

@Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 19:16: Nooit zaken gedaan met Chinezen, zeker?

Deflatiemonster | 18-03-20 | 23:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik mis het knuffelen met onbekenden nu al...!

Witte_Willem | 18-03-20 | 18:35

"Maar zit er overshoot in ?"

van Oeffelen | 18-03-20 | 18:30

Nederland heeft helemaal niets te kiezen. Onze regering heeft ervoor gekozen dat de EU ons leven tot in details zal regelen. Behalve in moeilijke tijden, wanneer het weer ieder voor zich is.

Intussen wel solidair allemaal spijbelen voor het klimaat, dat scheelt weer massaal uitsterven op een vloedgolf of zoiets over (is het alweer minder dan 11 jaar, Greta! De tijd vliegt als je pret hebt)

Jan Passant mk2 | 18-03-20 | 18:28

Uiteindelijk gaan de cijfers van over 2 weken deze of gene gelijk geven. Ik gok op het gelijk van Boudet en Wilders.

0112358 | 18-03-20 | 18:27 | 3

Normaal zit ik op de lijn Wilders/Baudet. Maar in deze ben ik niet zo zeker. Een lockdown van alles is niet vol te houden, zeker niet economisch. Wel zou het handig zijn dat mensen minder voor hun plezier etc op de fiets gaan kruipen. De meeste mensen gaan nu weer buiten rond lopen etc. Wat mij dus niet zo verstandig lijkt. Ga gewoon naar je werk en blijf behalve noodzakelijke dingen thuis. Maar om nu al het werken te gaan verbieden lijkt me niet slim. Laat iedereen vooral naar z’n werk gaan. We moeten blijven draaien maar zoek het risico niet op en blijf thuis als je duidelijke symptomen hebt.

ikworstelengadouchen | 18-03-20 | 18:45

@ikworstelengadouchen | 18-03-20 | 18:45: buiten zijn is juist verstandig, dan zitten mensen niet meer op elkaar gepakt in kleine ruimtes waardoor het virus veel makkelijker kan verspreiden.
Zolang je afstand van elkaar houdt is buiten zijn juist veilig, en gezond vitamine D opbouwen in de zon.

Dauthi | 18-03-20 | 19:00

@ikworstelengadouchen | 18-03-20 | 18:45:
Een keuze- Economie of veel IC-doden.
Hoe lang denkt u dat iemand al besmettelijk is, voordat hij zelf klachten krijgt?
Hoe lang denkt u dat het virus op oppervlakten actief blijft?
Maar ga vooral gewoon naar je werk want de economie.

Roadblock | 18-03-20 | 19:12

Wat een slijmbal die Jetten...

2tribes | 18-03-20 | 18:24 | 2

Zelfs nu nog bezig zijn met zieltjes winnen, vuile opportunist.

MrLahey | 18-03-20 | 18:33

Hemel, Jetten, je hebt al verkering. Doe niet zo bakvisserig naar Rutte, man.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 18:24 | 1

Zowel Klaver en Jetten slijmen er op los, ben al lang afgehaakt, ga echt niet meer kijken. Niet om aan te zien.

Jan, Leiden | 18-03-20 | 18:51

Italië:
+4207 Positief
+475 dood
Totaal aantal doden overstijgt bijna China.

Peillood | 18-03-20 | 18:23 | 9

Zeker gezien het verschil in inwoneraantal

paridae | 18-03-20 | 18:36

@Jan Passant mk2 | 18-03-20 | 18:34: De achterdocht....
RIVM zit ook in het complot met China...?

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:44

@Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:44: wat is dit voor onzin. China verteld heus niet aan het RIVM precies hoeveel doden ze hebben. Het RIVM gaat ook gewoon uit van de “officiële” cijfers uit China. Of die kloppen weet niemand. Vergeet niet China is een dictatuur, er is geen vrijheid van pers etc. Dus de info die naar buitenkomt, is de info van de overheid.

ikworstelengadouchen | 18-03-20 | 18:48
▼ 6 antwoorden verborgen

Mijn god wat een chaos maken ze ervan.
Het RIVM en Rutte weten precies wat ze aan het doen zijn, slaap zacht.

Harry Turtle | 18-03-20 | 18:22 | 3

Italië 4200 besmettingen 475 doden.

De wal zal het schip keren

schoon-schip-maken | 18-03-20 | 18:23

@schoon-schip-maken | 18-03-20 | 18:23: 4200 besmet, waarvan honderdduizenden niet getest. Nietszeggende cijfers, aangezien het overgrote deel besmetten geen of lichte verschijnselen hebben.

Eagle_Eye | 18-03-20 | 18:55

@Eagle_Eye | 18-03-20 | 18:55: Sommigen kunnen gewoon niet zo goed rekenen of redeneren.
Mankeert er nog maar aan dat men niet de mortaliteit in het mortuarium meet - die schijnt, op een paar schijndoden na dan, rond de 100% te liggen.

Ichneumonidae | 18-03-20 | 18:59

Laten we beginnen met iedereen die doet alsof het maar een griepje is, en iedereen die zich niet aan de hygiene/regels wenst te houden, in Ahoy of de Ziggo Dome opsluiten, samen met een paar Corona patiënten en voldoende eten drinken en schijtpapier.
Na een week of 6 de deuren weer open en kijken hoe de stand is.
2 Mogelijkheden, of men gaat dood, of men overleeft en is daarna immuun. In beide gevallen vormt men in ieder geval geen risico meer voor anderen. win-win situatie dus. Want ik zie nog genoeg mensen rondlopen hier die het allemaal geen reet interesseert en die zich nergens wat van aantrekken.

Flatulent | 18-03-20 | 18:20 | 8

Uhh, het is idd gewoon griep. Mortaliteit niet hoger dan normaal. Ook bij een 'gewone' groep ga je niet in Ahoy zitten.
Sowieso niet in Ahoy, maar dit terzijde.

Ichneumonidae | 18-03-20 | 18:54

@Ichneumonidae | 18-03-20 | 18:54:
Gefeliciteerd, u bent nu aan mijn 'gewoon griep' lijstje toegevoegd.
Ik dacht zo langzamerhand dat er niemand zo stom was, om dit nu nog te beweren, maar voila.

Roadblock | 18-03-20 | 19:19

@paridae | 18-03-20 | 18:34: Of als een nieuwe versie van Big Brother... *format even doorbelt aan de Mol*

Flatulent | 18-03-20 | 20:25
▼ 5 antwoorden verborgen

Die diehard lockdowners (heten niet zomaar zo) hebben een nogal hoog angstniveau. Daar zou ik, ware ik lockdowner, eens naar laten kijken. Kost een jaartje of 4 therapie, heb je ook niks, maar ben je wel van de straat.

Ichneumonidae | 18-03-20 | 18:18 | 26

@GeenHeil | 18-03-20 | 18:58:
Beste bewijs dat Nederland vol zit met verslaafden, die het natuurlijk en masse ontkennen.
Oh Jee, ik moet mijn jointje missen- Zoef in de rij. Zo zielig.

Roadblock | 18-03-20 | 19:24

@GeenHeil | 18-03-20 | 19:06:
Dat heeft u eerder verteld, dat u er niet om maalt als u anderen besmet.
Als die mensen met verhoogd risico u tegenkomen in de tram is het hun probleem.
Hadden ze maar niet met de tram moeten gaan waar u met een 'wat kan het mij bommen' gezicht in zit.
Wat een mentaliteit.
Dus als u de hele rij voor uw geliefde coffeeshop heeft aangestoken, zegt u:
Hadden ze maar niet.... enz.

Roadblock | 18-03-20 | 19:30

@GeenHeil | 18-03-20 | 19:06:
Volledig land op slot heeft weinig zin zonder testkits. Je doet dat om het virus onder controle te krijgen. Daarbij moet getest, Contactonderzoek en isoleren bij komen. Dat werkt in Singapore en Japan.
Het virus is in Nederland zo verspreidt dat het geen optie meer is. We hebben te weinig testkits.
Enige wat je met het land op slot wint, is tijd. Voor de langere termijn is het geen oplossing.
Iedereen wat voorzichtiger zijn, is nu de aanpak om de ic's niet overbelast te laten geraken. Misschien wordt ik op de beademing gelegd, ten koste van een ander. Dus vandaar dat ik dat, waar ik kan, wil voorkomen. Een hele kleine aantal belandt op de ic. Grote kans dat het milde symptomen zijn voor mij, maar je weet het niet.
Ook als ik het heb, kan ik drie andere (gemiddeld) aansteken. Die op de ic kunnen belanden. Dus hoe minder contacten, des te sneller dammen we het virus in.
Bij het virus ben je altijd twee weken te laat met maatregelen. Dus, lock down of niet, we zijn al te laat.
En als iedereen het serieus nam, en bewust keuzes maakt, des te sneller stoppen we het virus.
Maar als iedereen gewoon doet, wat ie normaal ook doet, dan krijg je een lock down. En dat is nog erger, zoals in Frankrijk. En dat gebeurt omdat de gezondheidszorg overbelast is geraakt. Op dat moment loop je ook gevaar als je van een keukentrapje dondert, want geen ic's.
We zullen het zien, ook geen idee hoe het gaat verlopen.

Wim Venijn | 18-03-20 | 19:37
▼ 23 antwoorden verborgen

Mooi stukkie leesvoer. Dank.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:47

Oeps. Foutje van Ouwehand. Maakt de rest van haar verhaal niet echt veel sterker. Jammer, want nu versterkt ze de positie van Rutte.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 18:12

De blauwe lijn klopt alleen als je na een lockdown periode alle remmen los gooit. Maar dat is onwaarschijnlijk. Nu een Lockdown om de eerste piek maximaal te dempen en dán gecontroleerd meer vrijheid mét maximaal testen. Alleen dan houdt je maximale controle. De Singapore werkwijze.
Dat het RIVM dat scenario niet meeneemt vind ik nalatig.

DeDatumEnTijd-> | 18-03-20 | 18:12 | 2

Dat vereist dicipline en kost geld, 2 dingen waar we in het westen alergisch voor zijn.

Lt-Kol Kilgore | 18-03-20 | 18:16

Dit dus. Er zijn geen drie scenarios, dat is een domme versimpeling.

Harry Turtle | 18-03-20 | 18:20

Daar is Rutte wel goed in hé, zich verschuilen achter de anonieme gezichten van het RIVM en OMT. Zelf nadenken zit er niet bij.
Want alle andere landen zijn gek om de maatregelen die ze nemen. Ook hun deskundigen zijn minder als die van ons.
Lang leve de EU. Pfffff.

Endoxa | 18-03-20 | 18:10 | 3

Is hij een ster in,of het een steen is of een instantie hij kruipt overal achter die lafaard.

Roger-Rabbit | 18-03-20 | 18:15

Nou Jaap de Baard heb ik inmiddels al voldoende gehoord gezien, om eerlijk te zijn.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 18:18

Hij is een manager. Hij ventileert het advies van zijn adviseur. Niks mis mee. Maar Rutte doet zelfs geen poging zelf na te denken. Hoewel ik hem zenuwachtig zag kijken bij de speech van Wilders.

paridae | 18-03-20 | 18:32

Die asiel zoekende "vluchtelingen" gaat dat wel gewoon door?

spamzuiger | 18-03-20 | 18:09 | 1

Voor die herds moeten we ook nog immunity opbouwen. Drukke tijden

Balabanov | 18-03-20 | 18:13

Nee, Rutte noemt het "maximaal controleren", het gaat erom dat het dat niet is, ook al noem je het zo. Echt maximaal is een lockdown en niet de huidige vrijwillige aanpak. Het werkt niet, iedereen is buiten aan het spelen. Hoe je het ook wendt of keert het is "gereduceerd controleren" met het oog op groepsimmuniteit als motivatie.

een_mike | 18-03-20 | 18:08 | 4

@spamzuiger | 18-03-20 | 18:11:
Door te kijken hoe het zich verspreidt en hoe lang het in leven blijft als er in de ketting van mensen geen volgende schakel is om te besmetten. Is niet zo moeilijk hoor.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 18:14
▼ 1 antwoord verborgen

Cijfers Coronaland van Winnie de Xi zijn fake news.

Graaf_van_Hogendorp | 18-03-20 | 18:13

@Graaf_van_Hogendorp | 18-03-20 | 18:13: Die cijfers zullen vast hoger zijn, maar het is een feit dat ze het relateif snel onder controle hebben gekregen en houden door keiharde maatregelen.... tis' een keuze he, net als alle zaken in het leven.

Ik zie overigens Handhavers van de gemeente Utreg hier geen deuren dichtlassen van een stelletje brallende studenten omdat ze toch naar dat cafe wilde gaan.

litebyte | 18-03-20 | 18:19
▼ 1 antwoord verborgen

@nostyle u gaat er zelf blind vanuit dat 1) immuniteit opbouwen gegarandeerd is (is dat wel zo?) en 2) er geen nieuwe piek meer komt na versoepeling maximale controle. Ik voorzie in alle scenario's een nieuwe piek op enig moment zolang er geen vaccins zijn. Los van dat een virus kan muteren (in zowel positieve als negatieve zin).

Graaf_van_Hogendorp | 18-03-20 | 18:05 | 2

Een virus dat constant verandert zoals Influenza kun je slechts 1 maal per jaar een vaccinatie voor halen en zelfs dan nog word je niet gevaccineerd tegen alle Influenza-virussen van dat moment en kun je net als ik met Kerst ondanks die vaccinatie alsnog ziek worden. De enige virussen waar je levenslange immuniteit voor op kan bouwen door vaccinaties zijn virussen die vrijwel niet veranderen zoals Mazelen.

Roadsurfer | 18-03-20 | 18:14

In Israel is een quarantaine overtreder door de rechter vrijgelaten vanwege de vrees dat hij andere gevangenen anders zou besmetten. Dit voorbeeld laat zien dat er overal horken bestaan, maar ook hoe je strenge maatregelen moet gaan handhaven >> alleen via financiële bestraffing. www.timesofisrael.com/liveblog_entry/...

Eeuwig..Op..Vakantie | 18-03-20 | 18:04

Ach, volgens Fransie Timmerfransie ligt het allemaal in handen van de here, daar geef ik me dan maar aan over. Heb begrepen dat je ook positief getest kan worden en geen ziekteverschijnselen hebt. Bv. Idris Elba of is dat alleen als je zwart bent? Misschien valt het allemaal wel mee. Al dat paniekerige gedoe is nergens voor nodig. Ga je dood? Nou en, heb een mooi leven gehad.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 18:03 | 3

Dit kan niet anders dan ’n platte leugen zijn (bron?), immers Internationalen zijn nimmer God’s vrezend, ze geloven enkel in het onfeilbare socialistische systeem waar ze zelf deel van uitmaken, of nog beter het harkende, zuigende en aandacht trekkende middelpunt van zijn. Zodoende draait de Zon dan ook om dhr. Timmermans, het is maar dat u dit weet.

Sw.Dwaallicht | 18-03-20 | 18:09

Nu hebben we ook op de heren te vertrouwen.

spamzuiger | 18-03-20 | 18:32

Geef jong en fit voorrang op de Intensive Care.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 18:03 | 16

Ah, leuk ethiek!
Lez0n!
www.ceg.nl/documenten/signalementen/2...
www.ceg.nl/binaries/ceg/documenten/si...
Rechtvaardige selectie bij een pandemie

In 2009 deed zich een grieppandemie voor, die bekend werd als ‘de Mexicaanse griep’. Het dreigde een grieppandemie te worden met grote gevolgen. De kans op schaarste op de intensive care was reëel. Het confronteerde intensivisten met mogelijke complexe afwegingen over selectie van patiënten vanwege schaarste op de intensive care. Gelukkig viel het mee, selectie heeft niet plaatsgevonden. Een volgende keer kan het anders gaan. Daarom dit signalement over het opstellen van een rechtvaardig selectiebeleid bij een (griep)pandemie.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:51

In Rotterdam zoeken ze nog iemand die die selectie uit wil voeren. Jij wilt dat vast wel doen en ik geef dat door.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 18:53

@GeenHeil | 18-03-20 | 18:31: Zo werkt het nu, daarom liggen er al Brsbsntse carnavalvierders in ziekenhuizen boven de rivieren. Althans First In dan.

Rennieflox | 18-03-20 | 19:06
▼ 13 antwoorden verborgen

Hijink wel goed bezig.

2tribes | 18-03-20 | 18:01

Vrij naar de woorden van "El Salvador".... Elk nadeel hep zijn voordeel. De levensverwachting schiet omlaag, dus eerder met pensioen..... (Als we het halen)

SimplyDutch | 18-03-20 | 18:00

Groepsimmuniteit is alleen mogelijk als personenverkeer met andere groepen, welke geen groepsimmuniteit bezitten, wordt verhinderd.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 18:00 | 2

Grenzen dicht!!11!!!

Wim Venijn | 18-03-20 | 18:03

Hef de EU op. Blijkt nutteloos.

paridae | 18-03-20 | 18:05

Nee, Mark, je gaf toe aan de druk om eindelijk de kaarten op tafel te leggen waar je nu in vredesnaam mee bezig bent. Het was onvermijdelijk, het kwam niet van jezelf uit. Druiloor.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 18:00

"Ons dunkt dat de huidige maatregelen behoorlijk ingrijpend op het sociale leven zijn" NEE, dat zijn ze niet. Bijna niemand doet aan 'social distance' , mensen doen nog steeds alsof het vakantie is. Veel hebben compleet schijt aan de waarschuwingen en aanbevelingen. Als je als overheid je volk VRAAGT om dingen te doen(of niet te doen) dan zit je hier in NL helemaal fout met het arrogante en eigenwijze volkje wat hier woont. Je moet hard ingrijpen en aanpakken. Maar helaas zijn de Nederlanders en hun overheid een afspiegeling van elkaar. Jullie hebben schijt aan ons en wij hebben schijt aan jullie, zo werkt Nederland.

Kakmadam | 18-03-20 | 17:58 | 6

Wacht maar tot er genoeg doden vallen, krijg je vanzelf draagvlak.

hetgeleteken | 18-03-20 | 19:02

Hear, hear!

Wiebenick | 18-03-20 | 19:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Uiteindelijk moeten we naar een ongeveer 85% immuniteit toe. Pas dan zal het virus zich niet verder kunnen verspreiden. Die immuniteit kan door mensen te laten genezen of te vaccineren.

Alles in lockdown doen heeft alleen als voordeel dat de IC voldoende capaciteit houdt, mensen kunnen herstellen en de IC na een tijdje weer ruimte heeft.

Als de lockdown dan eindigt en als mensen de straat weer opgaan gaan we weer verder vanaf de verspreiding van het begin van de lockdown en zal het virus weer opnieuw opduiken want mensen zijn nog even vatbaar. Daar is gedurende de lockdown niets aan veranderd.

Dan volgt er weer een lockdown. Net zolang tot de 85% immuniteit bereikt is.
Er is geen ontkomen aan.

De vraag is dus: wat is de beste route naar die 85% immuniteit, zonder dat we een vaccin hebben.

kloopindeslootjijook | 18-03-20 | 17:58 | 4

@Harris Pilton | 18-03-20 | 18:04
"Onzin, het zijn de mazelen niet."
Vertel...

kloopindeslootjijook | 18-03-20 | 18:12

@kloopindeslootjijook | 18-03-20 | 18:12:
www.who.int/immunization/diseases/mea...
Measles is a highly contagious viral disease. It remains an important cause of death among young children globally, despite the availability of a safe and effective vaccine.
www.who.int/news-room/detail/05-12-20...
Worldwide more than 140,000 people died from measles in 2018, according to new estimates from the World Health Organization (WHO) and the United States Centers for Diseases Control and Prevention (CDC). These deaths occurred as measles cases surged globally, amidst devastating outbreaks in all regions.

Most deaths were among children under 5 years of age. Babies and very young children are at greatest risk from measles infections, with potential complications including pneumonia and encephalitis (a swelling of the brain), as well as lifelong disability - permanent brain damage, blindness or hearing loss.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:56
▼ 1 antwoord verborgen

Zijn we allemaal lekker bang jongens en meisjes? Iedereen al netjes in de feutus houding in de kelder? Iedereen zijn plekje op de IC al geboekt? Iedereen zijn kaarsje op de vensterbank al aangestoken? Heeft iedereen al geroepen dat iedere Nederlander ook zo snel mogelijk in total fucking lockdown moet omdat iedereen anders doodgaat?

Laten we alsjeblieft gewoon doorgaan met leven, en onze vrijheid niet laten beperken door incapabele onethische overheden die overal ter wereld tegen gigantische weerstand oplopen. Ben je ziek, blijf lekker thuis. Voel je je prima? Ga lekker doen wat je doen moet.

OuweOuweLekkerMauwe | 18-03-20 | 17:58 | 6

Ter verduidelijking ben ik voor ouweouwe...

Fuck de bangmakerij...!

Witte_Willem | 18-03-20 | 18:06

@Waakvlam | 18-03-20 | 18:00:
Nee dit is een ouwe.
Je kunt hem dit geraaskal niet kwalijk nemen, op school is hij niet verder gekomen dan het lees-plank-je. Dat ging zo in die tijd.

Theore
Theoretisch zou het ook een boosaardige trol kunnen zijn, maar die hebben we toch niet in de panelen?

Kapitein Sjaak Mus | 18-03-20 | 18:08

@Kapitein Sjaak Mus | 18-03-20 | 18:08:
Ik denk dat kuifje nu zware concurrentie heeft.

Wim Venijn | 18-03-20 | 18:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Groepsimmuniteit uit de oude doos
Naast geweld zijn heel veel Indianen in Noord-Amerika gestorven door infectieziekten die de Spanjaarden meebrachten uit Europa. Van twaalf miljoen in het jaar 1500 is het aantal Indianen gereduceerd tot slechts enkele honderdduizenden in 1900.

Roadsurfer | 18-03-20 | 17:57 | 8

@Endoxa | 18-03-20 | 18:02: Ik vind het heel moeiljk om iets zinnigs te zeggen over de immunologische gevolgen en ik denk niet dat er iemand op de hele wereld is die er iets zinnigs over kan zeggen. Zie verhaal op EOS. Google maar op "Waarom het griepvirus ons blijft bedriegen" daar wordt op briljante uitgelegd hoe ingewikkeld het humane immuunsysteem is.

Roadsurfer | 18-03-20 | 18:06
▼ 5 antwoorden verborgen

Herd immunity? Herd immunity? Ik dacht dat we voor kaarsen in vensterbanken gingen...

Odin | 18-03-20 | 17:56

Kan iemand deze man uitleggen als je lijkt of vergelijking hebt met F Timmermans alias de dikke boskabouter dan moet je niet teveel verwachten van het resultaat

Meesteres Belgie | 18-03-20 | 17:56

Toontje lager had een vooruitziende blik: Ben jij ook zo bang, dat we weer naar vroeger gaan, dat je net als toen voor je eten in de rij moest staan

Waakvlam | 18-03-20 | 17:56

Leuk dat Rutte het nog even over hamsteren heeft. Ik heb vanochtend eindelijk een pak toiletpapier weten te bemachtigen. Liever niet de grens over? Koekoek! Heb gister nog even snel voor 110 euro shag 10 meter over de grens van de Heimat gekocht. Hier kost dat 215 euro. Mag ik dan bij jou? Nee, mogen wij dan bij duitsland?

Leptob | 18-03-20 | 17:55 | 1

Shag??? Dat is zeau 1990 man.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 18:55

Mijn personeel is over een paar dagen beter. Ik heb alleen koppijn, maar ik werk wel door en over een paar dagen hebben we op het werk een groepsimmuniteit. Ik zit in een dorp met de hoogste aantal besmettingen per 10.000 inwoners. Bijna iedereen is ziek of geweest. Ik hoef over een paar dagen nergens meer naar te kijken.

varkensboer | 18-03-20 | 17:53 | 1

Tof die testkits die daar blijkbaar toch beschikbaar waren!

MaximusAurelius | 18-03-20 | 17:57

Twee landen die kozen voor de milde exposure en eventuele groepsimmuniteit: De UK en Nederland. Toevalligerwijs ook de twee runner ups met het aantal dodelijke slachtoffers gisteren en vandaag.

Waar toevalligerwijs staat, moet natuurlijk "logischerwijs" staan.

Dr_Prepper | 18-03-20 | 17:52 | 1

De landen die ervoor hebben gekozen zijn de landen die te laat waren met hun reactie. Ze hadden geen keuze meer want de vos was al los in het hoenderhok.
Je kunt er de klok op gelijk zetten dat Trump binnen nu een een paar dagen dezelfde maatregel aankondigt omdat ook zij compleet ernaast zaten.

Joost Maghetweten | 18-03-20 | 18:00

Eerst Loezepoes de D66-Globalist die oproept tot het zingen van nationalistische liederen, nu Jesse Klaver die oproept tot het invoeren van grenscontroles. Dat moet pijn doen.

Reaguurdeskundige | 18-03-20 | 17:52 | 1

En de mannen op rechts die roepen dat de overheid de totale regie over het menselijk leven moet gaan voeren. Kan het nog gekker?

Fijn_dat_je_er_bent | 18-03-20 | 17:55

Advies aan het RIVM, als je iets wilt weten, dan moet je het meten.

Mr.Crowley | 18-03-20 | 17:52 | 1

Waarom kunnen wij geen testen maken? Zijn we *zo* afhankelijk?

omanders | 18-03-20 | 17:52 | 3

Testen werden gemaakt in Wuhan en noord Italië. Heeeeeel toevallig.

Wim Venijn | 18-03-20 | 18:06

@Wim Venijn | 18-03-20 | 18:06: Roche maakt o.a. die tests. Zwitserland that is en Frankrijk.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 18:56

@Wim Venijn | 18-03-20 | 18:06:
Aluhoedje. Ga weg!
en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_testin...
One of the early PCR tests was developed at Charité in Berlin in January 2020 using real-time reverse transcription polymerase chain reaction (rRT-PCR), and formed the basis of 250,000 kits for distribution by the World Health Organization (WHO).
The South Korean company Kogenebiotech developed a clinical grade, PCR-based SARS-CoV-2 detection kit (PowerChek Coronavirus) on 28 January 2020.
Other companies in the country, such as Solgent and Seegene, also developed versions of clinical grade detection kits, named DiaPlexQ and Allplex 2019-nCoV Assay, respectively, in February 2020.
n China, BGI Group was one of the first companies to receive emergency use approval from China's National Medical Products Administration for a PCR-based SARS-CoV-2 detection kit.
In the United States, the Centers for Disease Control and Prevention is distributing the CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel to public health labs through the International Reagent Resource.
On 12 March 2020, Mayo Clinic was reported to have developed a test to detect COVID-19 infection.
On 13 March 2020, Roche Diagnostics received FDA approval for a test which could be performed within 3.5 hours, thus allowing one machine to do approximately 4,128 tests in a 24-hour period.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 19:01

Enkele dagen na carnaval was ik 2 dagen grieperig maar snel daarna voelde ik mij weer fit. Tot een dag of 6 geleden toen ik opeens nogmaals de 'griep' kreeg, eergisteren kon je een ei bakken op mijn hoofd maar gelukkig dat intussen over en voel mij intussen stukken beter. Het klinkt vreemd maar ik hoop echt dat ik het heb/gehad heb.

Op het begin vond ik de keuze van het RIVM schokkend, zoveel bloed aan hun handen hoe durven jullie maar nu ik er toch wat verder over na denk lijkt mij dit het de beste optie.

Je kan een land volledig in quarantaine gooien en daarbij defensie laten patrouilleren op straat maar als na 4,8 of 20 weken of misschien jaren mensen weer de straat op mogen dan krijg je alsnog die golf te verwerken.
Wat ben ik blij dat dit geen referendum onderwerp kan zijn.

Brabeaulander | 18-03-20 | 17:50 | 2

www.youtube.com/watch?v=Zy0tKwYVBRU
Kijk voor de zekerheid wel dit interview met een Belgische arts eventjes. Er schijnen in België namelijk jongere mensen na een "griep" last te houden van kortademigheid en naar de eerste hulp te gaan, alwaar blijkt dat hun longen zwaar zijn aangetast. Dus hou het in de gaten.

fronsman | 18-03-20 | 18:23

Grieperigheid is slechts 1 fase van de Corona ziekte. Het is heel goed mogelijk dat je over een dag of twee opeens longontsteking krijgt. Ik raad je aan om sowieso nog een paar dagen zelf-quarantaine aan te houden.
www.youtube.com/watch?v=Zy0tKwYVBRU

petersteenkamp | 18-03-20 | 18:31

Sjus en net vandaag zie ik dat Euro95 prijzen in België rond de €1,03 liggen. Euro98 rond de €1,14

Met_baard | 18-03-20 | 17:50 | 2

Klopt, lekker tanken in Lommel.

Arietjuh | 18-03-20 | 17:56

@Arietjuh | 18-03-20 | 17:56: U gaat ook naar die tent achter bergmans? Echt wat een verschil in prijs tegenover ander tankstations in de omgeving.

Brabeaulander | 18-03-20 | 18:02

Klaver wil de grenzen dicht?

SpicyMchaggis | 18-03-20 | 17:49 | 2

Ja zo grappig vond ik dat!

2tribes | 18-03-20 | 17:51

Toch alleen voor Europeanen mag ik aannemen ?

Koning BongoBongo | 18-03-20 | 18:05

Maximaal dit, maximaal dat. Voorlopig loopt er nog geen bejaarde, nog geen burger met een mondkapje. Verspreiding al om. Tussen lockdown en maximaal beheersen zit nog een paar honderd mijl aan opties.

Slap gelul.

Denkhetnjet | 18-03-20 | 17:48 | 5

@neonreclame | 18-03-20 | 17:50: die ouderen hebben dikwijls nog geen weet dat de supermarkten ook een app hebben. En de mensen die de supermarkten inzetten om te bezorgen, dat zijn dikwijls gepensioneerden. Ik zie nog bakken met ouderen door de supermarkt sjokken.

Denkhetnjet | 18-03-20 | 18:01

@Denkhetnjet | 18-03-20 | 18:01: De ouderen die de app wel willen gebruiken, hebben weinig zin om 2-3 weken op hun boodschappen te wachten omdat half Nederland als een debiel online loopt te bestellen en er deze maand geen enkel bezorgslot meer vrij is.

Flatulent | 18-03-20 | 18:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Ze vergeten voor het gemak maar even dat er vóór de tweede piek bij een lock- down misschien wél een vaccin of geneesmiddel voor handen is, oftewel je koopt dan tijd voor de kwetsbare mensen onder ons.

kwakindezak. | 18-03-20 | 17:48 | 5

En is dat een scenario waar jij je in kan vinden? Toeval en je overleveren aan Chinese wonderdokters? Sorry hoor maar dat is niet serieus te nemen.

Ronaldo heeft een punt. Feitelijk is wat we doen een Lockdown Light. Hou je nog een beetje leven over.

BBRDWR | 18-03-20 | 17:51

En je koopt tijd om je crisisorganisatie beter op orde te krijgen voor "de heropleving" (mondkapjes inslaan, burgers beter informeren met betrouwbaardere informatie, ic-capaciteit uitbreiden, extra personeel trainen).

Binnenbaan | 18-03-20 | 17:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Kijk, als de regering nu voor een lockdown had gekozen zou het voor Wilders en Baudet een stuk eenvoudiger zijn. Zij hadden in dat geval met veel aplomb gepleit voor de maatregelen die de regering nou juist genomen heeft. Dus ook voor het scenario “groepsimmuniteit. Uiteraard met verwijzing naar deskundigen bij wie vooral opvalt dat ze het vierkant met elkaar oneens zijn.
Eenvoudiger omdat ze zich hadden kunnen verschuilen achter hun politieke vrienden uit de USA, Engeland en Rusland, die allen echter zeer bewust ook niet voor een lockdown kiezen. Wat jammer nou.
Nee, de heren zijn niet geïnteresseerd in een oplossing. In tijden van nood zijn het niet meer dan schadelijke horzels

Ridde Rogter | 18-03-20 | 17:47 | 8

Rusland wordt nog wel een probleem. Die hebben testkits besteld bij een Russisch bedrijf, dat gelieerd is aan vrienden van Poetin. Opvallend detail: zo'n beetje iedereen test negatief op dat virus. Ook mensen met duidelijke Corona-verschijnselen. Gevolg is wel dat niemand officieel aan Corona dood gaat. En Poetin kan blijven zeggen dat Corona in Rusland onder controle is.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 18:08
▼ 5 antwoorden verborgen

De gekruide uitspraak van Wilders, en van Oef prarafraseert, dat de mensen van Rutte de vliegende vinketering mogen krijgen, is dus populistisch gelul.

van Oeffelen | 18-03-20 | 17:47 | 5

@Wim Venijn | 18-03-20 | 17:49:

Soms ben jij opeens echt heel goed.

Maar Van Oeffelen heeft wel gelijk, de term "populistisch" even daargelaten. Wilders doet alsof Covid-19 geen milde variant is van een virus dat we al jaren kennen, maar een extreme variant van de islam.

GeenHeil | 18-03-20 | 17:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik mag Jaap wel. Hup jaap!

Mark_D_NL | 18-03-20 | 17:47 | 1

Jaap mag 6 maanden op dienstreis naar Wuhan.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:50

@Ridde Rogter | 18-03-20 | 17:48: Kunnen we hier nog wat van leren. Onze 1e Kamer bijvoorbeeld.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:49

Westerse media bestoken West-Europa met “desinformatiecampagne” over de een verzonnen rol van Rusland bij het coronavirus.

Pimp my Voortuin | 18-03-20 | 17:52

Derk Sauer had een column in Parool en die schetste treffend de puinhoop in Rusland. Die laten een bedrijf de testen doen dat iedereen negatief test. Zodat Corona op papier in Rusland niet bestaat.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 18:13
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe zijn we eigenlijk op het woord 'lock-down/lockdown' gekomen en waarom wordt het zo massaal gebruikt?
Heeft dit woord geen Nederlands equivalent?

Amsterdamsko | 18-03-20 | 17:44 | 6

Bekt wat lekkerder.
Kids, mortality rate, songfestival....

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:48

Volgens mij werd dat voor het eerst gebruikt door de maatregelen in China: het dichtlassen van huizen, een reisverbod. Het woord is natuurlijk al langer bekend. Betekent natuurlijk: alles afgrendelen, iedereen blijft waar hij is, alles op slot. misschien ook al in films, of militaire term, bijvoorbeeld na een terroristische aanslag.

King of the Oneliner | 18-03-20 | 17:51

80 jaar geleden leerden we de term Sperrgebiet.

ScumbaggusMaximus | 18-03-20 | 18:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Het aantal besmettingen is nu in 4 dagen verdubbeld. We hebben het nog lang niet onder controle. Over een week ( ca. 8k besmettingen getest) is de shit aan. In Braboland wellicht eerder.

djmarco2 | 18-03-20 | 17:42 | 1

= ca. 80.000 werkelijke besmettingen

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:51

Dit is een must see het beste wat ik van een Nederlander op tv heb gehoord afgelopen dagen. Hij heeft helemaal gelijk. Het vereist een verandering van processen en leven voorlopig net als in Azië
www.rtlz.nl/business/video/5061151/ha...

Alexander | 18-03-20 | 17:42 | 3

Ja, joh. Iedereen opsluiten. Lock them up. En we zien wel wanneer we ze weer naar buiten laten. Nou heb ik best wat vertrouwen in de democratie, maar momenteel slaat de vrees mij om het hart. Als ik zie hoe snel verregaande maatregelen worden genomen en kritiekloos geaccepteerd. Zelfs de roep om iedereen maar op te sluiten.
What's next? Een grote, gele C op je jas als je positief getest bent? Of je familielid?
Dit slaat door. Echt. Niet goed. Enge ontwikkelingen.

Gazelle | 18-03-20 | 17:47

Dat zegt ie helemaal niet hoor iedereen opsluiten

Alexander | 18-03-20 | 17:53

Hij zei nog net geen BlockChain, maar ik krijg een enorm Rian van Rijbroek-gevoel bij dat fragment.
Het is gewoon enkel slap gelul.

zetje01 | 18-03-20 | 17:41 | 1

Lockchain

ristretto | 18-03-20 | 17:44

Krapte op de woningmarkt is een groot probleem en zo komen er 600 woningen per week vrij.

g[E]ulden | 18-03-20 | 17:40 | 1

zucht...

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:05

Een lichtpuntje is deze warboel die nu gaande is!

Mijn vriendin waar ik U eerder van vertelde ( meiske, zwanger, moet ik wel of niet gaan werken ).
Is gisteren bevallen van een gezonde jongen van 7.80 pond. 10 vingers, 10 tenen. en een piemel.
Feest.

Gokmaar | 18-03-20 | 17:40 | 20

Proficiat!

Gravin v Kippenbouth | 18-03-20 | 18:05

Gefeliciteerd. Geweldig nieuws. Wees voorzichtig voor haar je zoon en voor jezelf.

Zapata10 | 18-03-20 | 18:13
▼ 17 antwoorden verborgen

Alle grafiekjes, prima, maar het is beter om af te schalen dan iedere keer op te schalen en steeds achter de feiten aan te lopen, zoals Rutte en RIVM nu doet.

scorpio777 | 18-03-20 | 17:40

Rutte zegt dat NL zelfde lijn volgt als bv Spanje . We zijn het van Rutte wel gewend dat ie met een stalen gezicht liegt . Ik woon in Spanje en kan zeggen : BULSHITT... hier mag je de straat niet op . : LOCKDOWN . Dat is in NL niet het geval . Zitten ze daar nu te slapen dat die lange daar weer mee weg komt ????

daytripper | 18-03-20 | 17:40 | 4

Rutte: 'wij doen hetzelfde als in Frankrijk'. Lul en liegt niet zo man!

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:52

Ja viel me ook op, dat hij de maatregelen in Spanje, Italië, Frankrijk enz behoorlijk aan het downplayen is cq min of meer gelijkstelt aan de situatie hier.

2tribes | 18-03-20 | 17:59
▼ 1 antwoord verborgen

2018... 678 doden en 21000 gewonden in het verkeer.... just saying.

meneer Q | 18-03-20 | 17:39 | 7
-weggejorist-
2tribes | 18-03-20 | 18:00

Vuurwerk... handjevol doden, en heel het land in hysterie

litebyte | 18-03-20 | 18:05

Nou, bied je zelf aan als vrijwilliger om de corona muur te bouwen, wat let je?

hier openen | 18-03-20 | 18:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Mag ik dit larie vinden? Dat welvaart en gezondheid correleert, nogal wiedes. Een straatarm land dat geen CT-scanners of antibiotica produceert staat 3-0 achter. Maar je gaat niet dood door gebrek aan iPads, bloemen of de laatste mode of florerende café's. Zeker niet als je land een functionerend sociaal vangnet heeft om je van eerste levensbehoeften te voorzien. Lees maar eens over het straatarme Kerala.

We hebben het over hooguit een paar maanden doorbijten, het virus in z'n huidige gastheren smoren, met noodmaatregelen voor wie failliet dreigt te gaan, sluiten van de grens met quarantaines van binnenkomers zodat het níet opleeft door herbesmetting van buiten. En wat wel doorglipt rigoureus testen en isoleren.

De grond verdwijnt niet onder onze voeten, de fabrieken en machines en kantoren ook niet. De werknemers gaan ook niet (massaal) dood. Het staat alleen eventjes stil, om tienduizenden tot potentieel 3,4% van de bevolking te redden.

Waarom sommige mensen dan toch nog met een "afweging" moeten komen dat die tienduizenden tot maximaal meer dan een half miljoen doden (vooral als de zorg instort) omdat het "slechts ouderen\zieken" betreft is mij een raadsel. Misschien horen zij tot de 3% van de populatie met een gebrekkige gewetensfunctie waardoor dat wel de prijs waard lijkt voor die drie vakanties per jaar en de nieuwste gadgets. Of God verhoede, niet een tijdje een uitkering krijgen of een nieuwe baan moeten zoeken. Wat onmenselijk zeg.

Wol | 18-03-20 | 17:39 | 1

Nou ja, dat dus... maar daar ga je de GS redactie niet van overtuigen hoor. Als zelfs Bart Nijman een “gezondheidseconoom” van de VU gaat citeren op twitter, tja...

Stormageddon | 18-03-20 | 17:55

Er is ook goed nieuws - voor mensen met aandelen Miele tenminste:
"het asielzoekerscentrum in Musselkanaal heropent definitief!"

De verwarde man | 18-03-20 | 17:39 | 1

Duitsland schort de komst van asielzoekers op. Iets met gesloten grenzen...

Gazelle | 18-03-20 | 17:50

Ik lees in NL niets over NY

Koffiegebruiker | 18-03-20 | 17:39 | 5

WC papier is op in Manhattan. Schijnt.

Stormageddon | 18-03-20 | 17:56

@MoltisantiBeer | 18-03-20 | 17:40:
“We are certainly going to have thousands of cases next week,” Mr. de Blasio said. “It is not that long before we hit 10,000 cases. That is a true statement.”

Koffiegebruiker | 18-03-20 | 19:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Rutte had de term groepsimmuniteit niet moeten gebruiken. Daar is iedereen en zijn ouwe moer mee aan het rekenen geslagen met als gevolg uitkomsten van 16 jaar binnen zitten.
Nu moeten dus alleen imuungestoorden en iedereen boven de 60 16 jaar binnen blijven.

JanVergoor | 18-03-20 | 17:38

Tot zover nog geen klachten gehad.
Ik begin wat duizelig te worden.
Dat zal door de berichtgeving komen.

Ruimedenker | 18-03-20 | 17:38

Dat grafiekje heeft een rare tijdslijn. Het sugereert namelijk dat eventuele groepsimmuniteit (de groene lijn naar nul) ongeveer plaatsvindt als anders de twee uitbraak van het virus na een lockdown plaatsvindt. In werkelijkheid is de groene lijn naar nul pas mogelijk na minimaal tien jaar. terwijl de tweede uitbraak komende winter is. Vind ervan wat je wilt, maar het is apart.

Dr_Prepper | 18-03-20 | 17:38 | 1

Correct - de lock-down strategie kun je verscheidene keren en ook lokaal uitvoeren!

De verwarde man | 18-03-20 | 17:40

Rutte is weer lekker aan het lullen.
We zien allemaal wat er aan de hand is en wat er gebeurt. De burn-down strategy wordt in woorden afgezwakt en er wordt gedraaid.
Plan A: voorkomen. Totale faal.
Plan B: indammen. Totale faal.
Plan C: groepsimmuniteit. Politiek teruggefloten.
Plan D: lock down, gaan we nu doen.

Plan D is eigenlijk wat we hadden moeten doen bij A. aan onze grenzen en bij B. rond besmette gebieden, om dat effectief te doen.

Met een ding ben ik het met Rutte eens. Het maakt niet zoveel uit hoe je het noemt, want het is totaal NIET onder controle.

De verwarde man | 18-03-20 | 17:38 | 2

Het wordt plan E.
U kent dat zelf wel invullen en concluderen dat het gros van de mensen daar niets aan heeft.

Lafayette | 18-03-20 | 17:39

@Lafayette | 18-03-20 | 17:39:
Het enige bewezen effectieve is wat ze nu in China doen.
Ik zou dat wel lock down willen noemen.
Maar je zal zien dat plan E: lock down op zijn Ruttes wordt.

Hoe dan ook, erger dan Corona zelf is de politieke garen die Autoverkoper en Lulletje Lampenkatoen Rutte spint bij deze crisis.
Want met al die makkelijke geïmponeerde zwakzinnige landgenoten, schieten we er bij volgende verkiezingen er niets mee op.

De verwarde man | 18-03-20 | 17:44

Heb er geen verstand van maar het lijkt erop dat het globalistenvirus is gemuteerd in een politiek virus.

revolte | 18-03-20 | 17:37

Vanavond ga ik op het balkon met kaarsen klappen.
Voor alles een 1e keer.

Piet Karbiet | 18-03-20 | 17:37 | 2

LOL!!

roosvrij | 18-03-20 | 18:04

En dan wel tegelijk een liedje voor Lousewies zingen.

koolteer | 18-03-20 | 18:38

Ik hoorde dat er nog 200K Nederlanders met virusvluchten uit het buitenland teruggehaald moeten worden, dus dat wordt de volgende tsunami.

Schemerlamp | 18-03-20 | 17:36 | 1

Zijn die allemaal besmet?

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:03

Maatregelen die je neemt hebben pas over 2 weken een effect op de bezetting van IC bedden. Een week om ziek te worden, en een week om zo ziek te worden om aan de beademing te geraken. In 14 dagen, met een verdubbelingstijd van 5 dagen (het is nu 4 trouwens), groeit dit met een factor 8 (2^3). Dat betekent dat je al in actie moet komen als de IC capaciteit voor 1/8 wordt bezet. Dus als je 1600 bedden zou hebben, moet je dus al ingrijpen als er 200 IC patiënten agv Corona zijn. En dat is nu al ruim het geval, we zijn dus al te laat.......

Realisties | 18-03-20 | 17:36

-vechten
-vluchten
-verstijfd in naderende koplampen staren
-paniek
-onverschilligheid
-chips hamsteren
-de BEUK erin
-de Bijbel lezen
-bidden
-vloeken
-gillen
-wild met je handtasje om je heen meppen
-wetenschappelijk onderzoek doen
-een plan van aanpak maken, op militaire leest geschoeid door een crisisteam met ervaren mensen
-laat maar vallen dan, het komt er toch wel van, het geeft niet of je rent
-dikke jonko afhalen bij het loket, straight weer terug naar de Playstation
-slaatje uit slaan
-crisis misbruiken om andere doeleinden te bewerkstelligen
-geld verdienen
-eventjes lekker bijkomen van de ratrace
-goed gesprek met je vrouw, die blijkbaar niet meer bij de V & D werkt.
-comments en pageviews tot giga-hoogte opstuwen
-heerlijk "thuiswerken" op de PS4
-pizza bestellen

Kiest u zelf maar.

King of the Oneliner | 18-03-20 | 17:35 | 6

@Sophia.Hadjipanteli | 18-03-20 | 17:49: Ja dat is mijn core business: je gooit er van boven drugs in, en vanonder komt er een niet aflatende stroom woordendiaree uit.

King of the Oneliner | 18-03-20 | 17:59

Ik kies er voor om in een studentenkot te zitten, net doen alsof ik heel rijk en succesvol ben en de wereld afreis en om het halfuur brullen dat het maar een griepje is en dat mensen hun handen moeten laten wapperen. Daarna ga ik met mijn doorgesnoven kop weer dat vlooiennest in.

Zapata10 | 18-03-20 | 18:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Of je kiest voor A zo min mogelijk ziek en hopen dat Corona verdwijnt, of B iedereen ziek zodat iedereen weerstand heeft. Je kunt niet voor A én B kiezen.
Rutte kiest voor het lijkenpad, B. Ergo, heel veel mensen ziek, heel veel doden, een heel erg lange weg en hopen dat je de geleidelijkheid kunt controleren en je uiteindelijk inderdaad het niveau van groepsimmuniteit bereikt.
Als de Franse, Italiaanse, Belgische en Spaanse strategie werkt, dan gooien zij voor maanden, en wellicht jaren, de grenzen dicht voor Nederlanders. Daar hebben weinig mensen immuniteit, en in Nederland is iedereen ziek.
Fijn vooruitzicht: Uitpuilende uitvaartcentra, compleet overspannen zorg en jaren opgesloten binnen grenzen waar ook geen buitenlandse toerist naar binnen mag.
Dit is het meest rampzalige plan ooit.

Zeddegeizot | 18-03-20 | 17:33 | 2

Lul toch niet zo onnozel... Die andere landen krijgen corona echt niet meer in de fles man...
Hoogstens is dat beleid erop gericht wat tijd te winnen om te bezinnen waar ze in godesnaam mee bezig zijn....

SterF... | 18-03-20 | 17:36

@SterF... | 18-03-20 | 17:36: Sterf. Ebola, SARS, Vogelgriep allemaal opgelost met groepsimmuniteit? De Spaanse griep, die is inderdaad opgelost met Rutte....

Zeddegeizot | 18-03-20 | 17:46

Het was gewoon een draai. Prima hoor, dat ze zich realiseren dat ze verkeerd zaten - liever ten halve gekeerd enzo. Maar doe daar dan niet zo krampachtig over.

bleached | 18-03-20 | 17:33 | 1

Precies. Nu net doen alsof de herd immuntiy een soort prettige bijzaak is, terwijl het twee dagen terug hoofdlijn van beleid was. lol.

Dr_Prepper | 18-03-20 | 17:39

Wat NL overheid meent te doen komt overeen met scenario 2, niet drie. Controle op korte en middellange termijn alleen mogelijk via lockdown 3+ weken om in de tussentijd voor te bereiden op 'controle' via testen etc.
Ik verwacht dat 29/30/31 maart omslagpunt zal zijn voor NL beleid wanneer 750+ doden worden bereikt

MaximusAurelius | 18-03-20 | 17:33 | 2

Excuus moet zijn "komt overeen met scenario 3, niet 2"

MaximusAurelius | 18-03-20 | 17:34

Het omslagpunt is totaal niet vast te stellen. Dat zou wel zo zijn als er veel meer "werkelijke" besmettingsdata beschikbaar is, maar dat is er niet.

Italie ging massaal over op 'meten is weten' en teste en nam toen pas strenge sociale maatregelen en daar is de stijgende lijn er ook nog niet uit. Wij lopen achter op Italie m.b.t. stijging besmettingen.

litebyte | 18-03-20 | 18:02

'Schiphol sluit 5 van de 7 pieren, 60% minder reizigers'. Ik woon onder de rook van Schiphol. Ik slaap de laatste weken als een roos: geen vliegtuig te horen. 'Ieder nadeel heb z'n voordeel'.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:32 | 2

Fijn dat u goed slaapt en u zult dat andere bijkomstige voordeel, die frisse lucht, nog hard nodig hebben deze dagen.

tsjajaja | 18-03-20 | 17:36

Wel eens van oordopjes gehoord tijdens het slapen? Je kunt ze zelfs op maat laten maken.

petersteenkamp | 18-03-20 | 18:16

Die grafiek is uiterst misleidend. Die rode en die groene piek moet minstens 10 keer zo hoog, en die blauwe piek 10 keer zo laag. Dat zou een betere voorstelling van zaken zijn. Dit is pure misleiding.

Realisties | 18-03-20 | 17:32 | 5

@Bigaroque | 18-03-20 | 17:36: Optisch lijkt het of het aantal IC bedden in de worst case scenario 4000 zijn. Als je een sommetje maakt, met 60% van de NL bevolking besmet, en 10% op IC, heb je 1 miljoen besmettingen. Volgens een groeicurve van verdubbeling in 5 dagen (dat is het nu) halen we dit in twee maanden (12 verdubbelingen). Dan heb je dus in de laatste vijf dagen een toename van 500.000 patiënten. Do the math.

Vwb de groene lijn, als je die 60% wil uitsmeren in 2 jaar, krijg je een gemiddelde IC capaciteit van 50.000. We hebben 2000 bedden.... Ten slotte, de blauwe lijn zal veel lager liggen, zie hoe Singapore een toename van 47 patiënten snel opvangt, dat dit zou leiden tot zo'n enorme piek is een ongefundeerde aanname. Graag gedaan.

Realisties | 18-03-20 | 17:41

@Realisties | 18-03-20 | 17:41: Waarvoor dank. Ik ben nog niet direct overtuigd, maar dat er lucht zit tussen wat het RIVM zegt en de werkelijkheid zou kunnen zijn geloog ik ook wel. Ik denk alleen wel dat (i) wordt onderschat hoe veel mensen nu al thuisblijven, wat zal beperken, (ii) wordt overschat wat lockdown doet - ik ken de verhalen uit FR uit eerste hand (hence the nickname) daar zitten mensen echt niet veel meer thuis dan hier- en (iii), de uiteindelijke capaciteit is naar wat ik hoor wel iets meer dan 2k bedden. Hoewel zeker geen 4k obv huidige beschikbaarheid van apparatuur).

Bigaroque | 18-03-20 | 17:49

@Bigaroque | 18-03-20 | 17:49: Weet u, ik ben persvoorlichter bij een wetenschappelijk instituut, en kan me uitermate storen aan misleidende visualisaties die compleet uit schaal zijn betrokken en niet aansluiten bij onderliggende data. Deze grafiek is gewoon propaganda. Daar prik ik doorheen, en ik verbaas me dat niemand daar echt een punt van maakt.

Tja, in Spanje mag je niet meer alleen een fietstochtje of wandeling maken, dat weet ik toevallig ook uit eerste hand. Maar we zullen zien tot hoever het hier zal gaan.

Realisties | 18-03-20 | 18:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Hij is leuk dat we straks met die groepsimmuniteit rondlopen, maar dat betekent dat we de eerstvolgende jaren niet meer naar enig ander land kunnen gaan, want die hebben die groepsimmuniteit niet. Dus ben je een wandelende virusverspreider als je daar naartoe gaat.

Good luck Nederland. Tsjechië ondertussen maakt gezichtsbedekkende kleding verplicht. Als je geen mondkapje hebt, dat je een sjaal omdoet.

Met_baard | 18-03-20 | 17:31 | 10

@Met_baard | 18-03-20 | 17:55: Sorry baard, maar ik geloof, dat ik toch maar echte nieuwswebsites, serieuze tijdschriften en dergelijke geloof. Niet 'ninefornews.nl' en arjenpasma.nl (en andere anitvax-sites).

Bigaroque | 18-03-20 | 18:05

@Bigaroque | 18-03-20 | 18:05: Daarom zei ik ook, er zitten linkjes aan vast, van de Oxford Universiteit, het CDC, Nature magazine. En dan gaat dat misschien om de mazelen, maar die zijn onderhand even besmettelijk. Maar goed joh, kijk jij maar naar het RIVM en de Linda voor jouw waarheid.

Met_baard | 18-03-20 | 18:11

@Met_baard | 18-03-20 | 18:11: Ik sla de Linda even over, hou het liever bij de Lancet of desnoods het WFR. Maar als u liever over de belevenissen van Amber leest, ieder zijn ding!

Bigaroque | 18-03-20 | 18:34
▼ 7 antwoorden verborgen

Die grafiek is niet op schaal. De groene piek is een stuk hoger, en de rode piek zo ongeveer tot de maan. Ook is helmaal niet gezegd dat groen piekt. Is net zo goed mogelijk dat ie continue (te) hoog blijft. Het is nu al bekend dat ook jonge zieken IC behandeling nodig hebben om niet te stikken. En dan moet je kiezen tussen die 21 jarige student en die 35 jarige moeder met 3 jonge kinderen (dan kiezen ze dus voor die 35 jarige moeder).

Rekenaar | 18-03-20 | 17:30

De jeugd wordt nu verketterd om reden dat zij samenscholen en zich onsterfelijk wanen.

Laten wij wel wezen: het is wel goed voor de groepsimmuniteit zolang zij geen andere kwetsbare groepen/ personen besmetten.

ProAsfalt | 18-03-20 | 17:29 | 8

@radiatorknopje | 18-03-20 | 17:31: Ik geloof dar er nu 2 of 3 geregistreerde gevallen wereldwijd zijn die nogmaals besmet raakten (***dat is wat anders dan ziek zijn***) met het SARS-Cov-2 virus.

litebyte | 18-03-20 | 17:48

@litebyte | 18-03-20 | 17:48:
Ik denk ook dat het beste uitgangspunt de ontdekking/ontwikkeling van medicijnen is. Dat betekent dat levens kunnen worden gered door tijd te rekken. Dat is een ander uitgangspunt dan groepsimmuniteit

radiatorknopje | 18-03-20 | 17:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Zoals van dissel al zei doen we niet heel veel anders dan andere landen die dat dan wel een 'lock down' noemen. Het zijn niet twee verschillende benaderingen maar je kunt nog wat intensiveren in maatregelen.
Dit beleid is goed doordacht. Effect is echter pas na 14 dagen merkbaar (incubatietijd). We zullen zien. Ik heb meer vertrouwen in goed geschoolde specialisten dan in populisten en hun roeptoeterende volgelingen.

zeeman73 | 18-03-20 | 17:29 | 3

Maar waarom komt u dan op deze site?

Plofkap | 18-03-20 | 17:32

Afgelopen week werd nog uitgeelgd dat in lockdown gaan absoluut niet nodig was, afgelopen zondag riep d burgemeeester van Eindhoven nog op omdat biertje maar te pakken in het cafe (maar he... geen hand en 1.5 meter afstand.)

Nederland is China niet en luistert niet... dus. We kunnen natuurlijk vragen of de Chinezen het een tijdje willen overnemen, die hebben er ervaring mee, maar gezien de soms harde Chinese aanpak zullen enkele politici hier zeker moeite mee hebben.

litebyte | 18-03-20 | 17:34

@zeeman73 | 18-03-20 | 17:29
Dus de WHO zijn populisten?
Dus de Italiaanse virologen zijn ook populisten?
Eind januari werd elk verzoek om een debat over de aanstaande crisis ook afgedaan als populistisch roeptoeteren.

Lafayette | 18-03-20 | 17:38

Ook immuun voor virusmutaties?

Nehemia | 18-03-20 | 17:28 | 4

@ProAsfalt | 18-03-20 | 17:33: Dat zou betekenen dat ze je elk jaar kunnen verplichten om zo een gifprik in je lijf te laten spuiten.

Nehemia | 18-03-20 | 17:40

@ProAsfalt | 18-03-20 | 17:33: Er zijn virussen waar geen immuniteit tegen ontwikkelt wordt. We moeten nu echt alles zetten op de ontwikkeling van een medicijn en later op een vaccin. De rest is proberen zoveel mogelijk mensen te beschermen.

Zapata10 | 18-03-20 | 17:45
▼ 1 antwoord verborgen

"Maximale controle" terwijl zorgmedewerkers zonder voldoende bescherming hun werk moeten doen.

Schmalz | 18-03-20 | 17:28 | 3

EN ook ziek worden..

Gokmaar | 18-03-20 | 17:30

dingetje groepsimmuniteit of zo

Plofkap | 18-03-20 | 17:33

En als dus ziekte dus zo vreselijk is, zullen daar ook de meeste doden vallen nietwaar ? Inderdaad, NIET WAAR.

God Zelf | 18-03-20 | 17:45

Oké, behoudens de risicogroepen is het voor de meeste mensen dus gewoon een hele zware nare griep.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:28 | 3

Bijna goed. De meeste mensen hebben helemaal geen of milde symptomen. Van de mensen die wel symptomen hebben, loopt een klein deel een verhoogd risico. Met name voor de mensen die een verhoogd risico lopen is het een hele zware nare griep, met mogelijk zelfs de dood als gevolg. Er zijn ook mensen zonder verhoogd risico en met zware griepachtige verschijnselen, maar die groep is niet zo groot.

GeenHeil | 18-03-20 | 17:33

@GeenHeil | 18-03-20 | 17:33:
Kijk, dat zet een en ander weer in ander perspectief na al die omvallende Chinezen.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:38

@je_zusje | 18-03-20 | 17:38: Toch wel apart he?
Dat er geen enkel ander land die situatie heeft.
Je zou toch denken....

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 18:01

Een stukje relativering voor al die paniekerige reaguurders, 99 procent van de doden in italie hadden 1 of meer andere onderliggende ziekten: www.google.com/amp/s/www.bloomberg.co...

En leest ook eens over het griepepidimie in 2018, u heeft het vast niet eens bij het koffiezetapparaat besproken, en geeft nu al uw burger en mensenrechten op voor iets wat zich nog moeten bewijzen veel erger te zijn:
www.ad.nl/binnenland/forse-stijging-s...

paulis | 18-03-20 | 17:28 | 2

Maar wat nou als het meer op die griepepidemie van 1918 lijkt? Zo maar een gedachte

luistukvreten | 18-03-20 | 17:38

Verhelderende artikelen. Helaas zul je wel worden afgeserveerd als bagatelliseerdert, vrees ik.

Montgomery Burns | 18-03-20 | 17:46

Terugkrabbelen, Rutte. terugkrabbelen. Spelen met woordjes.

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 17:27 | 1

Kan ie wel.. let maar op..

Gokmaar | 18-03-20 | 17:32

Het is maar wat je prima wilt noemen. In het Engels kon je het pre-Madonna tijdperk misschien nog als prima Donna uitleggen, maar nu is prima echt totaal, totaal, totaal niet meer aan de orde hoor! Ik heb het over achteruitgang. De achter uitgang. Zo de uitgang uit. #IkHebEchtGoeieShitGerooktNu

VBO_B_Niveau | 18-03-20 | 17:27

De perfecte testcase was natuurlijk het cruiseschip the Diamond Princess. ruim 3100 passagiers + ook nog bemanning, iedereen bijna zeker weten besmet. Toch maar slechts 17% ziek en 7 doden. Laat je toch niet gek maken met zn allen. wattsupwiththat.com/2020/03/16/diamon...

God Zelf | 18-03-20 | 17:27 | 6

Exact daarom... Worst case scenario is juist de beste testcase in deze... God zelf heeft gelijk...!

De meeste mensen begrijpen niet dat ze compleet gek worden gemaakt door een media die hier ongelooflijk wel bij vaart... De media maken misbruik van een psychologisch mechanisme dat in zulke bij de meeste mensen in werking treedt... Walgelijk gewoon...!

Witte_Willem | 18-03-20 | 17:38

*zulke gevallen

Witte_Willem | 18-03-20 | 17:39

Extrapolerend naar een bevolking van 17 miljoen is dat dan ongeveer 100.000 zieken en 40.000 doden. “Slechts.”
Maar... laat je niet gek maken.

Stormageddon | 18-03-20 | 18:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Doe mij Lockdown maar.
Even pijn en daarna de populatie enten tegen het virus.

Miezerig | 18-03-20 | 17:27 | 5

Zit je over 2 jaar nog binnen...

roy1312 | 18-03-20 | 17:39

@Miezerig | 18-03-20 | 17:37: Die vertrouw ik geen van beide. VS heeft ooit al eens met spoed een vaccin uitgebracht zonder uitgebreid te testen, waaraan na een tijd toch mensen bleken dood te gaan.
Ik gok liever op het NL onderzoek.

Flatulent | 18-03-20 | 17:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ga vanavond om 20:00 klappen voor China vanwege de aangeboden hulp - wie doet ermee?

litebyte | 18-03-20 | 17:26 | 4

Ik ga anderen klappen. geld dat ook?

Gokmaar | 18-03-20 | 17:33

@DanskeRob | 18-03-20 | 17:29:
The detailed revelations by Caixin Global, a respected independent publication, provide the clearest evidence yet of the scale of the cover-up in the crucial early weeks when the opportunity was lost to control the outbreak.
Censors have been rapidly deleting the report from the Chinese internet.

Tja... Moet je dat dan maar geloven?

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:59
▼ 1 antwoord verborgen

Het RIVM heeft zich in de stikstofcrisis voor het karretje van kabinet, grootkapitaal en globalisering laten spannen: de boerenstand halveren en losers verdrijven uit de randstad. Ze hebben gelogen. Dan moeten ze nu niet vreemd opkijken als de mensen hen niet vertrouwen. Er is wantrouwen gezaaid door de coalitie en de ambtenarij, heel erg veel van de ambtenarij in talloze affaires. En raad eens wat dan de oogst is. Dan kun je nu nog zo van goede wil zijn en nog zo'n een goed verhaal hebben. Daar heb je niet veel aan als mensen gewoon niet eens meer naar je luisteren.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:25 | 2

Hoe kom je bij dat liegen ?

mrv | 18-03-20 | 17:37

Doordat het luchtverkeer met meer als de helft is verminderd, scheelt dat weer CO2 en stikstof.
Om tot die conclusie te komen heb ik het RIVM niet nodig.

Mr.Crowley | 18-03-20 | 17:51
-weggejorist-
Coronavirus | 18-03-20 | 17:25 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

"Nederland ervoor "het virus maximaal te controleren." Nope, want dan waren de winkels niet open en loopt niet iedereen elkaar buiten nu vrolijk te besmetten.

Rudi | 18-03-20 | 17:24 | 8

@roy1312 | 18-03-20 | 17:41: Nee, wachten op medicijnen en daarna een vaccin. We hebben niets beters. Totale lockdown is onzin. Dat kan niet. Primaire processen laten doordraaien. Gezondheidszorg, distributie, voedselvoorziening, ICT, water, elektriciteit, maar daarnaast tot dat er een medicijn is alles op een laag pitje. Dat medicijn en later het vaccin gaat er echt wel komen.

Zapata10 | 18-03-20 | 17:51

Hij draait, zoals altijd...

Graaisnaaiert | 18-03-20 | 17:56
▼ 5 antwoorden verborgen

Van een witte mug een zwarte olifant maken. Dat is waar we met zijn allen mee bezig zijn.

IkBen9 | 18-03-20 | 17:24 | 3

Racist!

marcoplarco | 18-03-20 | 17:27

Ik hoor je weer als je straks zélf symptomen krijgt.

HypoPseudo | 18-03-20 | 17:28

Negen jaar en dan zo weinig verstand. Ach gossie, ga eens snel online lessen volgen.

Zapata10 | 18-03-20 | 17:35

Het is voor mij ook onduidelijk of de maatregelen die de Nederlandse overheid treft voldoende zijn. Ik ben geen viroloog. Ik ben wel wetenschappelijk opgeleid en ik probeer rationeel te blijven.
Dat raad ik iedereen aan. Als je op social media kijkt lijkt het alsof we 17 miljoen deskundologen hebben en het RIVM net de enige club is in Nederland die het niet goed doet. Van de oppositiepartijen kun je dat nog enigszins begrijpen want die bedrijven ook nu politiek (al zou samen sterk beter werken).
Dan heb je nog een grote groep mensen die eigenlijk nergens echt goed in zijn en daarom tijd over hebben om op Twitter te schreeuwen, Jan Dijkgraaf is daar een uitstekend voorbeeld van. Trap er niet in mensen, want dit is een typisch figuur dat geen enkele alternatieve oplossing biedt. Men vergeet dat we enkel schade kunnen inperken, niet voorkomen. Er is geen oplossing waarbij niemand aan corona sterft, want de verspreiding is praktisch onmogelijk te voorkomen. Kijk eens hoe goed we zijn in het voorkomen van de verspreiding van griep, de ziekte van Lyme, waterpokken: helemaal niet dus.
Nederland wil z'n economie beschermen en dat begrijp ik. Als die instort sterven er ook onnodig veel mensen, om allerhande redenen, indirect.
Of het nu net een griep is (griep is een serieuze ziekte, ben niet zo dom om de vergelijking te maken met een flinke verkoudheid) of niet, maakt even niet uit. Op een schaal van verkoudheid tot ebola zit het voor veel mensen in de buurt van de verkoudheid, en helaas voor sommige zware griep, en niet in de buurt van iets engs als ebola. Dan heb je pas wat aan de hand.
Overigens, wat ik gisteren las: als virologen/epidemiologen een vergelijking tussen ziektes kijken ze naar de 'oversterfte', niet enkel de sterftecijfers. Bij de sterftecijfers zitten namelijk ook mensen die al vrij snel zouden overlijden, maar door corona eerder.

Draak uit Brabant | 18-03-20 | 17:24 | 11

Een wetenschappelijk geschoolde die het wel een goed idee vindt één van de drukst bevolkte deltas ter wereld maar eens te gaan gebruiken voor een volkomen nieuw experimentje " Herd immunisation" genaamd? Opvallend...

zwellevertje | 18-03-20 | 18:36

@zwellevertje | 18-03-20 | 18:36: De eerste zin in mijn epistel: ik weet niet of dit voldoende is.
Hebben ze je niet geleerd te lezen op de lts?

Draak uit Brabant | 18-03-20 | 19:23

@Draak uit Brabant | 18-03-20 | 19:23: Ha, meneer de wetenschapper schrijft een "rationeel" opstel waar Jan Dijkgraaf, Lyme, de economie en Ebola er aan de haren bij gesleept worden en begint vervolgen bij de eerste de best kritiek over het LTS niveau van den lezer, ik begrijp hieruit dat contact met echte mensen niet tot uw dagelijkse routine behoort?

zwellevertje | 18-03-20 | 19:52
▼ 8 antwoorden verborgen

We hebben in dit land 20 miljoen ̶b̶o̶n̶d̶s̶c̶o̶a̶c̶h̶e̶s̶ virologen .
Er zijn ook nog 3 miljoen Captain Hindsight virologen, die pas weten wat hun standpunt is/was, als het allemaal achter de rug is...
Net als de Nederlanders die de hele tijd in het verzet hadden gezeten, vooral na mei 1945...

King of the Oneliner | 18-03-20 | 17:24 | 2

Tussen 1940 en mei 1945 was het ook niet zo handig overal rond te bazuinen dat je bij het verzet zit...

Peillood | 18-03-20 | 17:27

De meeste Nederlanders zaten na de oorlog in het verzet.
De nazaten van dat canaille stemt nu VVD/D66/PvdA/GL/CDA/CU en zingt oranje boven.

Zapata10 | 18-03-20 | 17:32

Dominee, denk om de toon, Gertjan Segers 5 x modaal.
Laten we kaarsjes branden in de vensterbank, Jesse Klaver 5 x modaal.
Bla bla, ach laat maar Rob Jetten 5 x modaal.
Deze watjes gaan voorop in de strijd.
Was getekend, zit in onmisbaar beroep, maar wel 1 x modaal.
Halleluja prijs de heer Mark Rutte.

oakmont | 18-03-20 | 17:24 | 2

Dank voor je inspanning

marcoplarco | 18-03-20 | 17:26

Welk beroep heeft u als ik vragen mag?

Draak uit Brabant | 18-03-20 | 17:29

Die disclaimer rechtsboven in de grafiek vat het mooi samen. Je weet niks dus je doet gewoon wat.

Prima.

Ichneumonidae | 18-03-20 | 17:23 | 2

Ut aliquid fiat.
Oude beproefde methode in de gezondheidszorg.

nuchterbekeken | 18-03-20 | 17:30

@nuchterbekeken | 18-03-20 | 17:30: Ik vind dat overigens niet fout of zo. Meestal is niks doen niet de beste oplossing, al was het maar omdat 'men' daadkracht wenst - vaak lijkt 'hoe idioter, hoe beter' dan de regel.
Zie je veel bij lockdowners... die worden niet zomaar zo genoemd...

Ichneumonidae | 18-03-20 | 17:46

Fake grafiek van RIVM: de groene lijn gaat helemaal naar 0 door een vaccin, maar bij de blauwe (lockdown) komt dat vaccin er nooit.

Rudi | 18-03-20 | 17:22

Team Rutte had beter opgelet, dan waren nooit zoveel mensen besmet geraakt. Zie Oost-Azie. Totaal gefaald. Maar in het doemscenario waarin we dankzij een falende regering en falend RIVM terecht zijn gekomen, is een beperkte lockdown waarschijnlijk de enige optie - met als doel langzaam groepsbesmetting te verkrijgen.
Daarmee raken dus veel meer mensen ziek, en sterven veel meer mensen, dan wanneer we het onder controle hadden gekregen - zoals Taiwan, Singapore, Hongkong of Korea. Zij kozen voor harde repressie vanaf dag 1, om tijd te winnen tot de volgende winter. In de hoop dat de vele wereldwijde instituten dan een vaccin hebben. Of er een goed medicijn is...

drs. Levi Samsonov | 18-03-20 | 17:22 | 1

Als Rutte dit als Rutte dat wat een nativiteit man man man

ikdenkwat | 18-03-20 | 17:30

Het is bizar dat de regering alle aanbevelingen van het RIVM opvolgt. Hetzelfde RIVM dat het land op slot gooit vanwege microgrammen per kuub PFAS en voor onmeetbare 'winsten' in opwarming door CO2 verbanning. Dát RIVM heeft een nieuw speeltje in handen. Verbijsterend.

marcoplarco | 18-03-20 | 17:21 | 1

Ze willen zich revancheren. Was het Einstein niet die zei; "Waanzin is steeds het zelfde doen en iedere keer een andere uitkomst verwachten".

Sans Comique | 18-03-20 | 17:24

Ik vind rutte een enorme eikel, ik zal nooit op hem stemmen, ik vond zijn "vaderlijke" toespraak bullshit en slappe eikelprut. Dat gezegd hebbende.
Je hebt een leider nodig die beslissingen neemt. De pipo heeft besloten. En wat hij ook had kunnen besluiten het zal nooit goed genoeg zijn voor een deel van de bevolking.

Uiteindelijk kunnen we niet zoveel doen, dan het een beetje op een gecoördineerde manier uitzitten.

IkWilOokWatZeggen | 18-03-20 | 17:21 | 2

Eikelprut, gatver!

zwenkwieltje | 18-03-20 | 17:49

Vaak begrijp ik de beslissingen van onze regering niet, maar nu begrijp ik dat ze het zelf ook niet vaak begrijpen.

Mr_Natural | 18-03-20 | 17:21

Ik denk dat het scenario van de groene lijn in de Nederlandse situatie het hoogst haalbare is. We zijn nu eenmaal (gelukkig, maar nu misschien even niet) geen totalitaire staat. Het blauwe scenario geeft echter wel meer tijd voor studie naar het virus, betere behandelingen en uiteindelijk een vaccin. Je mag daarom wat mij betreft op zijn minst nog wat extra maatregelen nemen zoals het sluiten van niet-essentiële winkels. Alles wat niet-noodzakelijke contacten inperkt lijkt me meegenomen.

Hetze Haatstra | 18-03-20 | 17:19

@oranjerood | 18-03-20 | 17:22: Doe uw onderzoek voordat u begint te roepen. Eén van de co-auteurs Don Klinkenberg werkt bij het RIVM. Het onderzoek is dus mede uitgevoerd door het RIVM, zoals Van Dissel vanmiddag ook al zei in de technische briefing.

Vage_Ina_Schimmel | 18-03-20 | 17:33

@Frau Merkel | 18-03-20 | 17:26: Doe uw onderzoek voordat u begint te roepen. Eén van de co-auteurs Don Klinkenberg werkt bij het RIVM. Het onderzoek is dus mede uitgevoerd door het RIVM, zoals Van Dissel vanmiddag ook al zei in de technische briefing.

Vage_Ina_Schimmel | 18-03-20 | 17:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Al gaan er genoeg dood kan de pensioenleeftijd ook gewoon weer omlaag lijkt me.

Papierversnipperaar | 18-03-20 | 17:19 | 5

@King of the Oneliner | 18-03-20 | 17:27:
En als die er niet meer zijn?

Mr_Natural | 18-03-20 | 17:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik sta achter de keuze van Rutte. Zo had ik het benoemd. Als wij helemaal op slot gaan gaan andere landen ons inhalen. Tegen de tijd dat we weer open gaan zijn we een sukkelig en arm landje geworden. En als dat een paar levens zou kosten, dan is dat maar zo. Is ook natuurbescherming.

Leptob | 18-03-20 | 17:19

Goed stuk, zo is het.
Even afwachten vooralsnog nu (en ja, besmettingen en doden gaan nog even stijgen, ook met een totale lock down)

SterF... | 18-03-20 | 17:18

Ik vond de speeches van Wilders en Baudet sterk. Hun bijdragen werden niet door redelijkheid weersproken. Ik moet er niet aan denken dat hun partijen er niet waren dan is het een bubbelzang van politiek correctheid.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:18 | 1

Je zou een soort wet kunnen ontwerpen (misschien is hij er al hoor), dat er nooit 100% politieke correctheid kan bestaan en dat zulke partijen, althans in een democratie, als een wetmatigheid ontstaan.
Noem het de wet van Wolf
(sorry, ik werk al de hele dag thuis en begin dronken te worden)

SterF... | 18-03-20 | 17:21

Dat Segers de successen van Singapore en Hong Kong zo hard ontkend, maakt van hem een gevaarlijke gek.

Country by country, how corona virus case trajectories compare:
www.ft.com/__origami/service/image/v2...

me,myself and IK | 18-03-20 | 17:18 | 4

Segers is sowieso een gevaarlijke gek.

Zapata10 | 18-03-20 | 17:23

Wat een leugenaar die Segers.

gato | 18-03-20 | 17:31
▼ 1 antwoord verborgen

Goede duiding maar Rutte was al duidelijk. Dat mensen een betweterige kutsoort is doen we niks aan. Als je zo bang bent, blijf in godsnaam binnen en zie even niemand meer komende 3 weken. Er gaan doden vallen ja. Hoe dan ook en daar doen we niet zoveel tegen behalve het uitsmeren. Iedereen online elkaar opjutten. Doe ff normaal.

Harris Pilton | 18-03-20 | 17:18 | 2

Versta jij onder het opjutten van elkaar ook het hebben van een andere mening? Democratie en vrijheid horen bij elkaar en dat houdt in niet elkaar na papegaaien!

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:21

@wolf48 | 18-03-20 | 17:21: zoals hier in de panelen dus veelvuldig gebeurt.

Maar ga allemaal aub bang thuis zitten. Ik werk komende weken wel gewoon vanuit huis. Als de meeste mensen zich hieraan houden, komt ‘t vast goed. Onze lockdown is al vrij extreem hoor met alles dicht behalve winkels. Dat zal de volgende maatregel zijn. Maar iedereen verplichten binnen te houden? Maandenlang? Slaat nergens op.

Harris Pilton | 18-03-20 | 18:18

Remember. Het RIVM meet ook de uitstoot van ammoniak.
Met landelijk 8 meetpunten.
Waarvan 2 boven een gierput.

Piet Karbiet | 18-03-20 | 17:18

Hier nog een geenstijl lezert uit frankrijk. Ik woon in een toeristische hotspot waar werkelijk geen kip op straat is. Mijn overbuurvrouw is een schoenwinkel die dacht dat ze de boel wel even kon opengooien maar dus wel na 30 minuten ‘les fliques’ voor de deur had staan met de mededeling de tent te sluiten of een boete. Je kan inderdaad met een zelfgeprint document de straat op maar denk dus wel dat het er van afhangt waar je woont hoe er gecontroleerd wordt. Hier kan je naar de ‘tabac’ en de supermarkt of bakker/slager en de hond uitlaten maar dan houdt het wel op.

gijsbert1308 | 18-03-20 | 17:17 | 2

Meer zou ik niet nodig hebben. Ik ben jaloers op u!

harrievanzanten | 18-03-20 | 17:20

merci

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:54

GS probeert wat nuancering te brengen, dat waardeer ik wel. Kudos, Ronaldo.

Maar ik denk dat dit een zeer slecht plan is. We gaan het zien. Sterkte, iedereen!

threeheadedmonkey | 18-03-20 | 17:17

Goed interview met Wellink op rtlz trouwens ( kan je online bekijken ).

Vrijwel iedereen die dichter op China zit, Joop Gall als voetbaltrainer, Wellink als lid RvB Chinese bank en de WHO zegt : kijk naar die Chinezen en doe ze gister nog na.

De (misplaatste) rancune en bijna racistische dedain lijkt hier echter nog steeds te overheersen.

polgroningen | 18-03-20 | 17:15 | 11

@polgroningen | 18-03-20 | 17:24

Vergeet het niet, dat deze mensen een pandemie hebben laten ontsnappen om hun economie geen schade te laten berokkenen. Dus als de Chinezen nu heilig boontje komen uithangen zit daar ook een stukje propaganda aan.

"Wat hebben we daar nu aan?"

Tja, wat hebben we aan jouw reactie? We moeten de Chinezen wantrouwen *en* van de situatie leren.

omanders | 18-03-20 | 17:50

@polgroningen | 18-03-20 | 17:24: En een van de eerste dingen die we zouden moeten leren is juist nooit meer zo afhankelijk te worden door al onze cruciale productie uit te besteden aan zo'n regime.

Met je "racistisch"..

omanders | 18-03-20 | 17:55

@polgroningen: je bedoelt die prima actie van de Chinezen om er 400 miljoen nog even naar huis te laten reizen voor nieuwjaar omdat klokkenluiders niet serieus genomen werden en ze dachten de boel nog onder de communistische pet te houden ? Dedain ?

Der Schnitzeljäger | 18-03-20 | 19:24
▼ 8 antwoorden verborgen

Voor de gein even geklikt op " doe hier aan mee " link van het RIVM. Werkt niet!!

MoonBeebe | 18-03-20 | 17:15

Ik heb Jaap van Dissel eens goed beluisterd vanmiddag op teevee en ik moet eerlijk bekennen dat het op zich allemaal best wel plausibel klonk zoals hij het vertelde. Het is dat ze er in het buitenland allemaal anders over denken want anders zou je denken dat Jaap op zich best wel eens gelijk kon hebben. Afijn, we gaan het zien. De tijd zal het leren. Maar we zijn hoe dan ook de lul. Zo eerlijk is Jaap ook.
Mocht Jaap gelijk krijgen dan verdient ie wel een standbeeld. Je moet maar durven, zo tegen de globale publieke opinie in gaan.

VanBukkem | 18-03-20 | 17:15 | 7

Roadsurfer heeft een duidelijke en onderbouwde mening over dit figuur. Hok de vent op.

Frau Merkel | 18-03-20 | 17:28

Jaap heeft op het begin van de crisis teveel leugens verteld, volkomen ongeloofwaardig. Dat het nu plausibel klinkt komt omdat hij zijn eigen arrogante keutel heeft moeten intrekken. Intussen stijgt het aantal besmettingen en doden vrolijk verder. Had men geluisterd naar het buitenland was het waarschijnlijk anders afgelopen. Maar Jaap van Dissel dacht ook dat carnaval in kleine kring werd gevierd en dat het virus niet zo besmettelijk is. En dat terwijl er in China mensen dood neervielen op straat. Die man verdient een cel van 2 bij 2, en absoluut geen standbeeld.

Indoneesje | 18-03-20 | 17:38

VanBukkem | 18-03-20 | 17:15
Die duimen draaiende man met zoveel onzin.
Neem dat vergelijk met die huurwoningen en de lockdown.
Ja als je je huur niet betaald wordt je eruit gezet, als je daarin tegen van diezelfde woning je hypotheek aflost is dat positief....
Wut?

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:53
▼ 4 antwoorden verborgen

En toch is het een beetje op twee paarden wedden ..

Plofkap | 18-03-20 | 17:15

Simpel gezegd, vroeg of laat krijgt iedereen corona, en dan mag je hopen dat het dermate geleidelijk verloopt dat de zwakkere exemplaren voldoende IC-bedden kunnen krijgen, het gros van ons niest een keer en het is weg. Pas als het vaccin er is valt dit te omzeilen, wat betekend dat je als je het écht niet krijgen wil naar een hutje op de hei verkassen moet, levend van wat de natuur je te bieden heeft.

Abject | 18-03-20 | 17:15

Ik herinner mij de vogelgriep. Dezelfde hysterie, dezelfde amechtige verslaggeving, alleen beperkt tot Nederland. Hét grote probleem is dat we deze situatie met niets kunnen vergelijken omdat nog nooit eerder letterlijk IEDER ziekenhuis in de wereld aan het meten en testen is geslagen. Als ik echter lees dat in griepseizoen 2018/2019 2900 mensen MEER DAN VERWACHT zijn overleden aan de griep (alle gevallen die niet op de radar verschenen even buiten beschouwing gelaten, want de cijfers zijn mensenwerk, geen Natuurwet of constante; in 2017 was het totaal meer dan 8000 als ik me niet vergis) heeft Corona nog een lange weg te gaan. Ik neem geen risico met de gezondheid van anderen (ik heb de waarheid ook niet in pacht), maar ik blijf voorlopig nogal sceptisch wat het aanstaande Einde Der Tijden aangaat en kijk de huidige hysterie een beetje meewarrig aan.

Sans Comique | 18-03-20 | 17:14 | 6

@Sans Comique | 18-03-20 | 17:35: Was dat toen Rutte nog aan het twijfelen was of geen handen schudden al of niet een krachtige maatregel aangaande deze crisis was of net er voor?

zwellevertje | 18-03-20 | 18:18
▼ 3 antwoorden verborgen

De enige kans op immuniteit is een vaccin. De rest is gerommel in de marge. Ik zeg testen, testen, testen. Waarom kunnen wij niet in no time een fabriek uit de grond stampen die een miljoen testkits per week produceert? Testen, registreren, isoleren. Dat wint tijd, tot een vaccin effectief is. Alle andere scenario's leiden tot onacceptabel veel doden.

Beste_Landgenoten | 18-03-20 | 17:14 | 11

@Dr. Blechtrummel | 18-03-20 | 17:23:
Vaccineren doe je niet met een milde variant.Je doet dat met delen van de ziekte verwekker, dode ziekteverwekkers of verzwakte ziekteverwekkers. Niet met milde varianten. Dat valt wellicht onder actieve immunisatie. Gecontroleerd blootstellen aan de ziekteverwekker. De controle bestaat dan nu hieruit dat de variant geselecteerd wordt.

Sans Comique | 18-03-20 | 17:44

@miss error | 18-03-20 | 17:29: Diegenen met een zeer mild ziekteverloop hebben toch de milde variant?

Sans Comique | 18-03-20 | 17:45

@omanders | 18-03-20 | 17:26: Je kunt actief zoeken naar mensen met zeer milde ziekteverschijnselen met een mobiel beroep. Die laat je lekker aan het werk gaan en overal komen en zo het Evange... sorry het virus verspreiden. Degenen met een mobiel beroep en zware verschijnselen laat je thuis. Dat is ook al een selectie.

Sans Comique | 18-03-20 | 17:49
▼ 8 antwoorden verborgen

Dit gaat veel geld kosten .
De US$ gaat al als een tierelier tov de Euro .

likmegaties | 18-03-20 | 17:13 | 3

Met een beetje mazzel is er volgend jaar geen Euro meer.

Stormageddon | 18-03-20 | 17:17

@likmegaties | 18-03-20 | 17:13

Wacht maar. Daar moet de klap nog komen.

omanders | 18-03-20 | 17:27

Het is dus ook al lang bewezen dat armoede levens kost. Dus voor de mensen die liever de HELE demografie verplicht in een -absolute- lockdown willen. Vraag even aan je griekse vrienden hoe het daar is sinds 2009. En doe dat keer 100.

Met andere woorden. Het is HEEL kut dat er meer mensen zullen gaan sterven dan we gewend zijn van virussen. Maar de hele maatschappij tot aan een vaccin binnenhouden is nog erger want economie treft ALLE mensen.

Utilitarianisme is naar mijn mening, helaas, de minst slechte filosofie die we kunnen toepassen over tijd.

TheBurnerMan | 18-03-20 | 17:13 | 1

Je medelijden geven aan ieder zielig geval dat buiten de boot dreigt te vallen verlamt je dusdanig dat je geen beslissingen meer kunt nemen die goed zijn voor het geheel over langere tijd. "Het Land Besturen" verwordt dan tot het doorlopend achter de feiten aanrennen op zoek naar nieuwe kwetsbare minderheden en slachtoffers van Het Grote Boze Kapitalisme en ons superrechts beleid., en constant de problemen oplossen met een zak subsidie. En dan vallen weer andere mensen buiten de boot, mensen die kritisch zijn bijvoorbeeld, maar met die hoef je geen medelijden te hebben natuurlijk.

Sans Comique | 18-03-20 | 17:22

ARRGG!! Die stropdas!!!
(Zo, nu het item bekijken...)

omanders | 18-03-20 | 17:28

Heel Nederland klapte om 8 uur .......
In Den Haag en omstreken ? Het was hier oorverdovend stil. Tenminste: zat een gratis film van Ziggo te bekijken.
Trouwens: heerlijk hoe die leugenaar Segers door Tjerrie voor schut werd gezet. Ga ik nog eens terug kijken met een zak chips erbij.

Kamervraag | 18-03-20 | 17:12 | 1

Waar woon je? Schilderswijk? Hier in de Bomenbuurt flink wat geklap hoor Met vuurwerk uit Duindorp en Scheveningen.

Adarkar | 18-03-20 | 17:15

Het blijft mijns inziens een van de beste keuzes qua beleid van alle landen tot nu toe. Je kunt de economie helemaal niet stilleggen, daar vernietig je nog veel meer levens mee. Je kan wel de kwetsbaren afschermen, de niet-kwetsbaren het zo gecontroleerd mogelijk laten doorlopen zonder het zorgstelsel te overbelasten, en ondertussen via keihard onderzoek meer te weten komen en medicijnen en vaccins ontwikkelen.

En ja, dit virus kost levens. Wij zijn niet meer gewend en accepteren blijkbaar niet meer dat mensen nu eenmaal doodgaan. Een risico van nul bestaat niet. Accepteer dat nou maar. En ga ondertussen maar even niet langs opa en oma.

Heau even | 18-03-20 | 17:12 | 4

@Peillood | 18-03-20 | 17:25: He, we wilde toch een Global Village? Nou gaat dat mis. Om het Heau even te spreken: "Een risico van nul bestaat niet. Accepteer dat nou maar."

omanders | 18-03-20 | 17:35

@omanders | 18-03-20 | 17:35: ik zeg ook niet dat ik dat niet accepteer. Maar de BV Nederland door laten draaien is ook een illusie de komende maand is ook een illusie.

Peillood | 18-03-20 | 17:49
▼ 1 antwoord verborgen

Dit is zo'n bizar verhaal. De terminologie alleen al... Hoe kun je MAXIMAAL controle uitoefenen. Om vervolgens te zeggen niet aan lock-down te willen. Want dat is dan weer té maximaal of iets dergelijks?

Maximale controle = Lockdown.
Wat ze dus eigenlijk kiezen is: "Flink wat controle"

KutFilosoof | 18-03-20 | 17:12 | 2

Maximale controle is net zoveel doen als nodig om het aantal besmettingen binnen de perken van de zorgcapaciteit te houden. Zeker niet meer. Maar minder ook niet perse.

flame_me | 18-03-20 | 17:22

@flame_me | 18-03-20 | 17:22:
Lijkt me toch niet, stel je bent planken aan het zagen van een bepaalde lengte, het doen.
Hoe weet je nu dat de planken van de juiste lengte zijn ?
Dat weet je alleen door te meten, de controle dus.

Er is geen enkele controle (het testen op Corona, onderdeel van de controle). Dat wordt hier niet gedaan, alleen aannames waar dan weer conclusies op gebaseerd worden, een papieren realiteit.
Eigenlijk wat jij ook doet in je tegel.

thephysicist | 18-03-20 | 18:25

Europa heeft 742 miljoen inwoners dus 60 procent is 445 miljoen.
Dat mooi niet lukken.

Proberen groepsimmuniteit te krijgen zonder vaccin is de doodsteek voor de nederlandse economie. Nederland wordt afgesloten van de rest van de wereld en de economie zal volledig instorten.

Belgie, Duitsland, Groot-Brittannie vinden dat ook een hartstikke goed plan? dat denk ik niet.
10 miljoen is heel erg weinig ten opzichte van 445 miljoen.

VanderGeelen-Coppens | 18-03-20 | 17:12 | 1

Precies. Nederland. De paria van de wereld.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:42

Smerig die actie van Segers van de CU. Ja Singapore had 47 nieuwe gevallen vandaag. www.straitstimes.com/singapore/covid-...

Maar NEE, dat was niet DIRECT na het beëindigen van een lockdown. Het sluiten van scholen of een volledige lockdown wordt nu pas overwogen door Singapore. sg.news.yahoo.com/covid-19-lockdown-v...

Het is gewoon niet waar wat CU poneert.

Dat weet je overigens al voordat je de feiten checkt. Stel DIRECT NA een lockdown worden mensen massaal ziek, dan heeft hun besmetting vanwege de incubatieperiode DAARVOOR al plaatsgevonden.

Hier wordt nieuws dat een paar uur oud is, misbruikt om een foutief punt te maken. Op die manier nadenken gaat nooit naar de oplossing leiden.

Feynman | 18-03-20 | 17:11 | 8

@Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:30: Dan had hij bovenstaande uitleg van Feynman kunnen geven. Nu leek het in eerste instantie erop dat hij weigerde toe te geven dat in Singapore een stijging was van het aantal gevallen.

Indoneesje | 18-03-20 | 17:35

@Indoneesje | 18-03-20 | 17:35: Seger wilde ook zijn bron niet delen en het aantal niet delen. Aangezien Singapore een stadstaat is, is hun data per definitie anekdotisch, maar het grootste probleem is dat de situatie daar feitelijk niet klopte bij wat Segers stelde.

Feynman | 18-03-20 | 17:42
▼ 5 antwoorden verborgen

Het RIVM faalt opnieuw. Ze zijn echt totaal niet voorbereid.

Frau Merkel | 18-03-20 | 17:36

Werkelijk? Wat een prutsers..

zwenkwieltje | 18-03-20 | 17:44

Ik denk dat er maar één uitweg is bij deze crisis, en dat is door scenario 2 van de 3 (het virus z'n gang laten gaan), ''waardoor het zorgstelsel volkomen overvraagd zou worden'' zoals Rutte zei. Dus; alle zwakken en meeste ouderen gaan dood, de sterken en jongeren blijven over en worden immuun.

Ik sluit niet uit dat dit de harde realiteit is waar ze allang van op de hoogte zijn, maar die niet te verkopen valt aan het volk. En dáárom is gekozen voor scenario 1.

De slecht nieuws-frequentie zal langzaam opgevoerd worden. Puur om te voorkomen dat direct totale paniek ontstaat. Ofwel; de bankschroef langzaam aandraaien.

HypoPseudo | 18-03-20 | 17:10

Ik ben aan t doorsraaien... mijn liefste kleinkind van 3 ging met spoed met ambulance mee ... nu in ziekenhuis... mijn kleintje mijn leven.. kan me niet schelen of ik nu dramatisch doe... verdomme!! Hoezo kleine kinderen niet besmet.... ik kan alleen maar janken nog... dit wil.ik hier toch nog even kwijt... Schijt rutte!!

haatsmurfin | 18-03-20 | 17:10 | 12

@haatsmurfin | 18-03-20 | 17:52: ps ze.hoest de hele week,veel slijm.en niesbuien met snotslierten.. hoofdpijn. ,oppervlakkkig ademhalen. En toch geen bewijs of t corona virus is. Geen isolatie indicatie.. snap jij t? Snap.ik.t? Nee...

haatsmurfin | 18-03-20 | 17:58

Wat erg, ik huil met je mee, veel sterkte.

gato | 18-03-20 | 18:00

Sterkte, hoop dat je kleinkind snel herstelt.

thephysicist | 18-03-20 | 18:04
▼ 9 antwoorden verborgen

Horen we wat Rutte nu live zegt: 'de capaciteit van de zorg is bepalend; de ziekte niet'. WAAAAAAAT?????

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:09 | 4

Afrekenen komt later wel, nu niet al te veel warde aan hechten. Zelf in lockdown gaan en je goed beschermen en wachten totdat er een Chinees marshall plan komt

litebyte | 18-03-20 | 17:12

@litebyte | 18-03-20 | 17:12: Ik werk in een crisisstaf. Hier hebben we jaren voor geoefend. Lockdown gaat even niet lukken.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:18
▼ 1 antwoord verborgen

Het aantal ic-bedden per 1000 inwoners is in Zuid-Korea 18.
In Nederland 6.
Prioriteiten.

Piet Karbiet | 18-03-20 | 17:09 | 2

Maar we hebben wel de beste gezondheidszorg van de wereld, het is alleen niet zo veel....

litebyte | 18-03-20 | 17:12

Zijn we in Nederland toch goed bezig, of niet?
Hoe hoger het aantal ic bedden per 1000 inwoners, hoe slechter het gesteld is met de gezondheid lijkt me.

roy1312 | 18-03-20 | 17:19

Ongelofelijke lulkoek van een stelletje bureaucraten en andere alfa mutsen. Die rode lijn in de grafiek is veels te misleidend. Dan denken ze dat de epidemie zo voorbij is en hopen voor zichzelf dat ze buiten schot blijven. Echter, er staat geen tijdschaal op de horizontale as...

postmodernismisdead | 18-03-20 | 17:09 | 2

Zelfs een goede grafiek maken lukt dus al niet eens, inderdaad de enige referentie qua tijd is "Tijd sinds aanvang van epidemie", lekker rekbaar ook. In andere gelijksoortige grafiekjes zie je eerder dat door "social distancing" er maar 1 groene curve is die onder de beschikbaarheid IC bedden ligt en ook veel breder is dan die rode curve en niet zo als hier, nog een blauw curve er doorheen loopt die ook nog de andere grafiek overlapt.

Dat rivm (al eerder gezegd, stelletje amateurs) gaat nu bewust iets wat vrij simpel uit te beelden is, complex maken door meerdere scenario's door elkaar weer te laten lopen. Absurd is ook dat men maar aanneemt dat er groepsimmuniteit gaat ontstaan, nergens op gebaseerd.

thephysicist | 18-03-20 | 17:59

weer te laten lopen -> heen te laten lopen

thephysicist | 18-03-20 | 18:00

Welke datum begint de zwarte piet discussie eingelijk weer?

nope | 18-03-20 | 17:07 | 1

We kunnen nu wel beginnen. Het wordt saai anders.

Frau Merkel | 18-03-20 | 17:36

Of je nu wel of niet vindt dat Rutte het NU goed doet: het had om te beginnen al niet zover mogen of hoeven komen dat men tussen zulke onaantrekkelijke scenario's moet kiezen. Dat dit virus weleens een ernstige bedreiging kon vormen voor onze volksgezondheid, dat was voor iedereen die zich erin wilde verdiepen al wekenlang bekend. Waarom er zo lang zo laconiek met die kennis is omgegaan, is me een raadsel.

Divergente_Integraal | 18-03-20 | 17:06 | 5

Mij ook. Al 2 maanden lang bekend. Goedkope afdoende maatregelen hadden 6 weken geleden nog gekund.: grenzen dicht, testen, quarantaine. Maar wel in strijd met de EU en partijkartel ideologie van globalisering en open grenzen, dus niet eens overwogen (2de kamer debat op 28 januari ongewenst geacht (?!)).

jan99 | 18-03-20 | 17:11

En dan vergeet u noch al die lui die dachten dat het maar een griepje is.

Plofkap | 18-03-20 | 17:12

@Plofkap | 18-03-20 | 17:12: Wat lui denken is niet interessant, goed leiderschap kan de feiten geven. En die waren bekend.

jan99 | 18-03-20 | 17:16
▼ 2 antwoorden verborgen

F*ck die tering Chinezen. Eerst probeerde ze de uitbraak te verdoezelen door doctors en andere burgers op te sluiten in concentratiekampen, want dat waren de eerste corona opvangkampen gewoon. Daarna lieten ze voor de lockdown in Wuhan nog even snel miljoenen chinezen het land uitgaan op vliegtuigen richting Azie en Europa en elders in China. Nee, van onze Chinese 'vrinden' moeten we het dus niet hebben. En Oss is familie Marijnissen, gelijk aan Mao aanhangers.

Indoneesje | 18-03-20 | 17:19
▼ 3 antwoorden verborgen

We worden allemaal ziek, maar zolang we niet allemaal tegelijk ziek worden is er niets aan de hand. (voor diegene die niet dood gaan en hooguit wat werk missen)
Rutte heeft dit vertaald met dat we niets hoeven te doen en niet het groepsimmuniteit. En dat zonder inlegvelletje voor iets wat wij toch niet willen. Knap hoor.

Osdorpertje | 18-03-20 | 17:05 | 2

Ja, maar er zullen ook extra mensen aan kanker sterven etc. Daar staat tegenover dat er minder moorden en verkeersslachtoffers zullen zijn.

arlen | 18-03-20 | 17:10

@arlen | 18-03-20 | 17:10: Moorden en verkeersslachtoffers halen we later wel weer in.......

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:12

Nou dan moet Mark Rutte een cursus communiceren volgen.
Wat een idioot.

Kaas de Vies | 18-03-20 | 17:05 | 1

En het was niet eens live.

arlen | 18-03-20 | 17:10

Maar groepsimmuniteit lukt toch alleen bij minstens 60%. Wat lult deze Van Dissel nou? Kan hij en Rutte verzekeren dat onder die 60% geen kwetsbare ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid zitten? Nee.

Nappa | 18-03-20 | 17:05 | 2

Dat kan niemand. Dat kan namelijk bij geen enkel virus.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:12

De groene lijn klopt niet. Die moet aan de bovenkant horizontaal naar rechts lopen. Nederland wil zo veel vrijheid als de ICU-bedden aankunnen.

tipo | 18-03-20 | 17:05 | 1

Zou best kunnen kloppen. Bij 60% dooft het virus uit. Maar bij 30% vertraagd het al behoorlijk. Dat is denk ik het goede nieuws wat je te weinig hoort.

flame_me | 18-03-20 | 17:28

Hoe kun je nou beweren dat je maximaal controlleerd, als je niet eens de moeite neemt om mensen op het dragen van het virus te testen.?

EenGoedBegin | 18-03-20 | 17:05 | 2

Precies. De baseline deugt al niet. Kansloos. En wat zullen ze allemaal weer verrast zijn straks.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 17:07

controlleerd u uw beweringen niet? Hoe zou je iedereen kunnen testen? Heeft u daar iets voor gecontrollleeerd?

MaarFeitelijk | 18-03-20 | 17:34

Veel woorden nodig om te zeggen; "We weten het niet, we're fucked."

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:04 | 6

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 17:27:
Dit is geen risico vermijden, dit is ordinair plunderen ten koste van een ander.. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken.

Wasbakplasser | 18-03-20 | 18:23

@Wasbakplasser | 18-03-20 | 17:08:
Als je niet verder weet te komen dan bijzonder domme aannames, zeg dan gewoon maar even niks. Nitwit.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 18:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Wel mooi dat immuniteit nog helemaal niet vaststaat.
Net zo min als dat corona terugkeren zal.

T is toch geen griep?

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:04

Genuanceerd betoog dus.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 17:03 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Die Rutte was zo'n fijne vent. Tot het moment dat zijn eerste tandje doorbrak en het een verschrikkelijk mannetje werd...

Bill le Koek | 18-03-20 | 17:03

Gisteren was Jaap Goudsmit heel duidelijk; ‘snel testen onderzoek doen en monitoren. We weten helemaal niets over dit virus’.
Het RIVM doet maar wat.

Trumme | 18-03-20 | 17:03 | 8

In 070 is er een Corona centraal ziekenhuis aangewezen : Het Hagaziekenhuis.
Je mag met je klachten niet meer naar de huisarts ivm besmetting anderen, maar je belt met je klachten met de assistente en dan wordt er (als nodig) een afspraak gemaakt in het Haga voor een test. Die test is blijkbaar net zo moeilijk te krijgen als een huis met vrij uitzicht.
Persoonlijk heb ik tijdje geleden al een pulsoximeter (vingerdingmeter voor zuurstof in bloed) . Onder de 95 is niet oke. Dus dat helpt met aan te geven wat er met je longen is. Kost een drol zo'n ding.

paridae | 18-03-20 | 18:16
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat zegt M de H hier eigenlijk van....

neonreclame | 18-03-20 | 17:03

Antivaxers op een mazelen besmettings feestje.

Is dit nog nieuws? | 18-03-20 | 17:03

Geeft Flip-Flop Rutte nog handjes?

i-Wonder | 18-03-20 | 17:02

"The economy, stupid"

Daarna kwam
"Don't forget health care", maar dat zijn Rutte en zijn VVD-vriendjes wel vergeten.
Ook nu, miljarden euro voor ZZZZP-ers (zielige zeurderige 'zelfstandingen' zonder personeel) en andere ondernemers met een slecht businessplan, maar geen enkele euro meer voor de gezondheidszorg.

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 17:01 | 5

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 17:13: jezus, wat een geld... En niet één van die duurbetaalde managers was zo helder van geest om eind januari extra beschermende middelen en beademingsapparatuur aan te kopen?

Klik_hier | 18-03-20 | 17:22

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 17:13:
Daarmee ben je er nog niet. 100 miljard zijn de totale uitgaven aan zorg van alle sectoren en huishoudens. Jouw cijfer gaat over het Rijk, maar bijv. niet over de uitgaven van gemeenten (WMO, Jeugdzorg) en uitgaven van huishoudens zelf.

Antiquerulant | 18-03-20 | 17:38

ZZZZP-ers ? Zeg dat eens tegen al die verpleegkundigen die ontslagen zijn met de bedoeling ze als ZZP-er weer aan te nemen. De verpleegster die jou straks aan de beademing gaat leggen.

Der Schnitzeljäger | 18-03-20 | 19:04
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl