achtergrond

Geenstijl

Rob de Wijk WOEST om subsidie-onthulling GS

Lekker stijlloos relletje waarbij Rob de Wijk haphaphapt alsof het 2015 is en we aan de vooravond van een episch referendum staan

Afgelopen zondag wisten we te vertellen dat de propcast van Gaap Jansen en PG Boomer 25.000 euro subsidie van de Europese Commissie heeft gekregen. Vonden we komisch, want het maakte ons kwartetspel van valsspelers vol. Helemaal toen BNR-hoofdredactrice Mireille van Ark bevestigde dat Boekie & De Wijk ook, zoals het gerucht al langer gaat, betaald zijn met EU-subsidie. 

Maar waar Jaap Jansen al een paar dagen stoïcijns zwijgt over een paar vriendelijke vervolgvragen (zie onder), gaat Rob de Wijk - een bekende subsidiefraudeur - helemaal aap. Hij verwijt zijn eigen hoofdredactrice ”nepnieuws” (maar vraagt wel expliciet om verdere verspreiding van het GS-topic, waarvoor dank). Heerlijk toch, dat er in 2020 nog steeds dichtgetikte mediadino’s zijn die er niet tegen kunnen als demense niet klakkeloos luisteren, maar terugpraten.

Nog even aux serieux, wat al die eurosubsidies voor eurofiele propcasts betreft. Ja, die ouwe bokken waren sowieso al buklaafjes van Brussel. Daar verandert gratis geld niet zo veel aan. Maar dat is juist het probleem: Als onvermeld blijft waar hun fondsen vandaan komen, waar ze heen gaan, hoe ze gebruikt worden en onder welke voorwaarden, en wanneer de EU enkel hen goed gezinde media sponsort, is het geen pluriformiteit maar gewoon reclame inkopen onder de suggestie van objectiviteit. Want we associëren Brussel nou niet direct met “pluriformiteit” of “kritische journalistiek”, en wel met propaganda en zelfpromotie.

Allez. We danken de Weledele Wijze Rob de Wijk voor het lachen. Hebben wij als kleine independent publisher toch nog profijt van die subsidie.

OK boener

OK boener

OK boener

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.