Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – De Pokongranaat

De dubieuze rol van het RIVM in de stikstofgekte

Onze regels zijn ruim 400 keer strenger dan in Duitsland. Daar is meer dan 20 mol per hectare per jaar toegestaan, hier staat de streep al op 0,05 mol/ha/jaar. Het ministerie van I&W geeft al toe: 32% van de neerslag van stikstofoxiden en ammoniak in Nederland komt uit het buitenland. Als wij onze veeteelt ietsje over de grens gooien, wordt dat alleen maar erger. Nu al importeren we 61 miljard aan landbouwproducten.

Het PAS-systeem wilde per project een uitzondering maken, en daarmee per activiteit bepalen wat wel of niet is toegestaan. Het had het meest zorgvuldige systeem van de EU kunnen worden. Helaas afgekeurd, dus mag er niets meer. We willen een miljoen woningen bouwen voor 2030 omdat de bevolking jaarlijks met honderdduizend groeit.

Hoe bizar laag 0,05 mol per hectare per jaar is, blijkt als je gaat rekenen. Ik heb in de regeling nog niet gevonden of ze het element stikstof (N2) bedoelen die voor 78,5% in onze atmosfeer zit, of het atoom stikstof. Daardoor kan ik er een factor twee naast zitten, wat compleet verwaarloosbaar is bij de factor ruim 400 hierboven.

Ammonium (NH4+) weegt 18 gram per mol. Nitraat (NO3-) weegt 62 gram per mol. Gemiddeld 40 gram per mol. Bij ons plafond mag er 2 gram ammoniumnitraat per hectare per jaar op het land komen. Dat is een halve theelepel op twee voetbalvelden. De regels zijn nog extremer dan Thierry Baudet al inschatte.

Ik wil niemand op ideeën brengen, maar als iemand jaarlijks voor € 2,89 een busje van 100 gram Pokonpoeder koopt en dat zorgvuldig uitstrooit op een hectare Natura2000-gebied, dan overschrijdt deze milieuterrorist de norm al 23 keer. In ieder busje zit immers 45,7 gram ammoniumnitraat. (De 16% stikstof geeft 16 gram stikstof, daar komt nog zuurstof en waterstof bij.)

Ik heb altijd gedacht dat ANFO een groter probleem was. Maar nu we dit weten moet alle kunstmest bij alle bouwmarkten en tuincentra uit het schap. Moeten natuurgebieden met dienstplichtige militairen beveiligd worden tegen dumping van kunstmest & drugsafval. En moet er een zo groot mogelijke bevolkingsreductie komen door baby's op te eten.

Als je stikstofoxiden en ammoniak op 1 hoop gooit, krijg je iets heel moois. Stikstofoxiden vormen salpeterzuur, het ammoniak is basisch. Die gaan elkaar neutraliseren. Compendium voor de Leefomgeving schrijft dat de zuurgraad in de bodem met anderhalf procent is gedaald over een periode van 17 jaar, erkent dat de neerslag van zuren gedaald is en ziet vooral natuurlijke oorzaken.

De extra stikstofoxiden en ammoniak kunnen nog wel een ander effect hebben in Natura2000-gebieden. Sommige planten zijn afhankelijk van weinig ammonia en nitraat in de grond. Dit geeft ook kansen, rond een natura2000 gebied zou je planten kunnen kiezen die veel ammonia en nitraat hun omgeving halen en daarmee afvoeren, de meest kosteneffectieve maatregel.

Dat zie je ook terug in het luchtmeetnet, de beste scores zijn de achtergrondstations, zoals De Rijp-Oostdijkje, Cabauw-Wielsekade en Fijnaart-Zwingelspaansedijk. Alle drie midden op het platteland, tussen de boeren waar ons eten vandaan komt. Waarom moeten de boeren het meeste inleveren? Ze leven en werken in de schonere lucht.

Kijk je naar het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, dan zie je eigenlijk een bijzonder informatief hoorcollege meetfouten maken. Diverse stations staan pal naast veestallen, of direct boven een rioolput. Die meet niet de algemene luchtkwaliteit buiten, maar vooral lokale riooldamp. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat de RIVM even helemaal los met het aanvullen van missende meetdata.

Het RIVM bepaalde ook depositie van ammoniak in Bargerveen met de COTAG installatie. De hoogste waarde werd gemeten in februari 2012, (p24 PDF) terwijl die ammoniak toen niet in de lucht zat. Vanwege een ongewoon strenger winter werd de mest pas na februari uitgereden. Dat is alsof je regen kunt meten, die nog niet gevallen is.

Het ministerie van I&W publiceerde een stukje propaganda. Weer de landbouwsector compleet verguisd met Hollywoodaccounting. Zo worden vliegbewegingen boven de 3000 voet (914 meter) niet meegeteld. Een Boeing 737 of Airbus A320 zit binnen anderhalve minuut na het opstijgen al boven dat plafond, binnen het rekenmodel worden alle vliegtuigen daarboven magisch aangedreven.

Dat is vreemd, omdat stikstofoxiden en ammoniak beide zwaarder zijn dan de rest van de lucht, en goed oplosbaar in water. Dit komt vanaf iedere hoogte netjes naar beneden. Als gas, of opgelost in regenwater. Misschien iets later, misschien iets beter verdeeld, maar dit rekenmodel kijkt bij die uitstoot even de andere kant op.

Het plaatje van vorige week bestaat alleen in computermodellen. Die scherpe verschillen zie je niet terug in het luchtmeetnet. Midden in de stad geeft hooguit drie keer zo veel NO2 dan de achtergrondstations. Het klopt niet met satellietmetingen, waar Amsterdam en Schiphol roder zijn dan Brabant. De theorie wordt afgewezen door de praktijk.

Er wordt overdag 40 microgram NO2 per kubieke meter gemeten. (Ruim beneden het maximum van 1910 microgram per kubieke meter die de ILO & WHO publiceren.) De 221 ton stikstofoxiden en 127 ton ammoniak geven samen 148 ton pure stikstof. Verdeelt over onze vier miljoen hectare 36 gram/ha/jaar. De vergunningsgrens is verwaarloosbaar bij de huidige neerslag.

Er bestaat een commercieel belang bij ingenieursbureaus om zo veel mogelijk onder deze stikstofregeling te laten vallen. Hoe lager de norm, hoe meer complexe milieueffectrapportages, hoe meer dure (preventieve) stikstofdepositieberekeningen. Zelfs voor gasloze huizen met een elektrische auto voor de deur, die lokaal niets uitstoten.

Allemaal risicoloos & repetitief draaien van hetzelfde Excelletje, tegen een vorstelijk uurtarief. Verzorgd door goedkope specifieke getrainde administratieve krachten. Binnen de kantoortuin de one-trick pony's, zonder behoefte aan een gedegen technische opleiding. De idiot savant die dit stikstofmodel gemaakt heeft, maakte een regenboog en vond de pot met goud.

De persoon die dit verzonnen heeft, creëerde een fantasiewereld en markt voor technische adviezen, maar gaat blijkbaar zelf met het vliegtuig met vakantie. Ik hoop dat er ook een plan komt wat we gaan eten. Want zelfs veganisten zijn afhankelijk van boeren voor hun granen, peulvruchten, tofu, noten en zaden. Of zijn ze nog jagers en verzamelaars?

Gezien de reactie van het kabinet, is de boodschap van onze horigen nog niet aangekomen.

Reaguursels

Inloggen

Er moet toch ergens, op minimaal één ministerie, een hoge (te duur betaalde) ambtenaar zitten met een hele enge "groene" agenda. Kan niet eens uitgezocht worden wie telkens zit achter dit soort onderzoeksuitvragen, beleidsaanpassingsvoorstellen om de Nederlander het meest zure volk van de wereld te maken.

Peerkeoud | 06-10-19 | 20:02

Jette we gaan halveren.. want de boeren verdienen een betere prijs...
Jette we moeten meer mensen naar Nederland laten komen, ze verdienen allemaal dezelfde kansen...
Jette de hypocriet...
Men wil van de kleine boeren helemaal af, de grote boeren inkrimpen..
"uiteindelijk gaat een groot deel land dan bebouwd worden "meer huizen".
De prijs van voedsel gaat enorm stijgen.. bovenop de extra btw die er al is.
De schaalvergroting is 100% schuld van Den Haag omdat hun puur op de export inkomsten letten" geld wat direct in het potje van Den Haag terecht komt"
Strengere regeltjes verplichte de boeren om het nog groter aan te pakken.
of helemaal te stoppen.
.
De Eu wil het liefst de boeren in landen die schulden hebben voor de gehele EU dit terug te laten verdienen door Europa van te voorzien.
Wedden dat daarvoor de regeltjes ineens verdampen voor hun.
mooi voorbeeld is al de plofkip en chloor hip uit Polen...
Makkelijk te manipulerende regeringen...
.
Duidelijk voor de leugens is dat men het op "klimaat gooit.."
Na goed onderzoek en feiten zal blijken hoeveel leugens hiervoor erbij getoverd worden..
Stel je eens voor dat boeren zich aan zouden aanpassen, op puur en alleen productie voor Nederland.. zonder export.. en ook zonder deze producten te importeren. lekker vers Nederlands voedsel.. dat is pas schaalverkleining..

Rene046 | 06-10-19 | 18:41

Moet je nu zeggen, "dit land gaat naar de klote "of "dit land is naar de klote"

NSA | 06-10-19 | 17:43

Dus één pallet ammoniumnitraat van de Boerenbond hier is voldoende om een jaar lang alle natura 2000 gebieden te verzieken?

AlexanderVissers | 06-10-19 | 16:11 | 1

En daarvoor zou dus alles en iedereen de adem in moeten houden. Weg met dat natura 2000 geneuzel. Alsof je een bloemenvaas midden in de kamer zet en iedereen moet daar 2 m vandaan blijven. Lekker handig.

Mart6037 | 06-10-19 | 17:26

Overigens nog iets vreemds: als ik op NOS (wrs RIVM) kijk, dan is de stikstofuitstoot van de luchtvaart 1,2 miljoen kilo. En als ik bij het cbs kijk: 'De luchtvaart stootte ruim 54 miljoen kilo aan stikstofoxiden uit in 2017. De bijdrage van de luchtvaart aan de totale stikstofoxide-uitstoot door de Nederlandse economie ligt de laatste jaren bijna rond de 14 procent. De bijdrage van de luchtvaart aan de totale uitstoot van verzurende stoffen, in zogeheten zuurequivalenten, is bijna rond de 15 procent.' Gek hè?
De heisa is alleen maar veroorzaakt omdat er bouwprojecten stilliggen maar dat is helemaal niet erg. Komen er meteen een beetje minder mensen hiernaartoe.

grietmetgroenefiets | 06-10-19 | 14:30 | 1

Die 54 miljoen kilo NOx van het CBS is de totale uitstoot van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, óók in het buitenland.
Die 1,2 miljoen kilo NOx is alléén maar de binnenlandse uitstoot, gemeten in een zeer beperkt gebied van bijvoorbeeld 20 km x 20 km rondom de Nederlandse vliegvelden en dan slechts tót een hoogte van 1000 meter. Het foefje is dat vliegtuigen zeer snel boven de 1000 meter klimmen en dan telt die NOx-uitstoot sowieso al niet meer mee. Kortom, een fractie van de stikstofoxiden-uitstoot van het totale vliegverkeer boven Nederland wordt maar meegeteld. Bij de landbouwsector tellen ze blijkbaar alles mee.

Middenmoter | 06-10-19 | 16:59

Uitstekende samenvatting van Feynman, maar ik mis z’n gebruikelijke conclusie. Los van de slappe advies- en rapportenindustrie zijn er té veel partijen die hier iets bij te winnen of verdienen hebben. Klimaatisme is de logische opvolger van religie en economisme, dus voor een overheid is het een manier van crowd control en vergoelijking van belastingheffing. Daar omheen zwermen talloze aasgieren. Energiemaatschappijen, fabrikanten van “groene” energie-apparatuur (van windmolens tot warmtepompen), maar ook lagelonenlanden met minder strenge of zelfs afwezige klimaat- en milieu-eisen. Dan hebben we het natuurlijk over China, maar ook in onze achtertuin gelden er bij de nieuwe Oekraïense buurtjes en zelfs in Duitsland niet de eisen zoals wij die stellen. Dat verlaagt productiekosten en creëert een volstrekt onmogelijke concurrentiepositie. Daar wordt op gelobbyd. Keihard...

Mr Dixit | 06-10-19 | 14:05 | 1

Ach, je kunt bewijsbaar gelijk hebben wat je wilt, maar daar heeft het kabinet gen boodschap aan. De trein is op een bepaald spoor geplaatst door ons kabinet en gaan rijden, en ongeacht of dit betekent dat de trein het ravijn in gaat rijden, hij rijdt gewoon door!

me163komet | 06-10-19 | 14:52

De oplossing is heel simpel: de boeren gaan gewoon door met boeren naast de Natura 2000-gebieden, dus kan daar niet gebouwd worden. Iedereen blij.

grietmetgroenefiets | 06-10-19 | 13:58

Iedereen heeft het alleen maar over koeien bij deze stikstof-hysterie maar waarom lees ik niks over die 500.00 hobbypaarden die overal in land en stal staan?

Eugen Sandow | 06-10-19 | 13:54 | 1

Die paarden bezitters hebben vaak niet de grond die de roverheid wil binnengraaien.

Mart6037 | 06-10-19 | 13:57

Boeren moeten weg en ja we moeten 100 km/u gaan rijden. Als de boeren weg zijn zeggen we weer dat de rekenmodellen niet klopte en volgens metingen alles best meeviel. Zetten we de borden van 130 die we bewaard hadden weer terug. Maar de boeren zijn voorgoed de nek omgedraaid. Tenminste als het aan die halve zolen ligt. Daarom praat men ook niet over de industrie, inwoners en Schiphol of dat het wel waar is van die stikstof.

Mart6037 | 06-10-19 | 13:52

Lekker tegenstrijdig ook allemaal weer, dat overheidsbeleid. Zogenaamd om het open cultuurlandschap te behouden, de voedselproductie en boeren te helpen en te voorkomen dat NL "volgebouwd" wordt (totale stierenschijt als je weet dat zelfs met 17 miljoen+ mensen nog geen 15% van NL verhard is) is er een schier maffioos kartel ontstaan van ambtenaren en vastgoedboeren die minieme postzegelkaveltjes in minimale hoeveelheid uitgeven om de prijs van nog geen 3 á 5 euro per m2 voor boerengrond naar 300+ euro p m2 voor bouwgrond op te drijven met een pennestreek. Waardoor huizen, zelfs op minikavels al gauw tienduizenden euro's in "waarde" stijgen... Echt ook heel behulpzaam bij het oplossen van de woningnood of het leefbaar en groener maken van de leefomgeving, maar niet heus.

Waar is de EU kartel- en monopoliepolitie op zo'n moment? Nee, die houden zich met stuivers en kwartjes bezig als een bierbrouwer een paar cent toevoegt aan de torenhoge accijnzen op alcohol door prijsafspraken, of maakt je telefoonkosten een fractie lager voor de paar weken dat sommige NL'ers in de rest van de EU vakantie vieren. Dit soort intensieve geldmelkerij waarbij de Staat profiteert komt niet binnen hun vizier, gek genoeg.

Nee, nu moeten boeren weer worden uitgekocht. Maar bouwen mag dan weer niet, want dat stoot mogelijk (tijdelijk tijdens de bouw) stikstoffen uit... Waarvoor dan? Gaan we half Nederland vol planten met "klimaatbossen"? Daarmee is er dus geen behoud van het open cultuurlandschap, noch bescherming van boeren of voedselproductie. Het staat ook haaks op het idee dat we natuur moeten aanplanten zonder verrijking met stikstofverbindingen. Want het moesten toch schrale biotopen blijven en geen bossen worden? Dat terwijl zo'n klimaatbos een eenmalig trucje is: zodra het haar maximale biomassa heeft bereikt (die lager ligt als er geen mest op mag neerdalen) houdt het opnemend vermogen van CO2 op, en komt er daarna door stervend materiaal ongeveer evenveel vrij als wordt opgenomen.

In tegenstelling tot agrarisch land waarop je generatie na generatie aan voedselgewassen zoals soja of bomen kunt planten, die soja kunt opslaan als voedselvoorraad voor barre klimaattijden en misoogsten, de bomen kappen en bijvoorbeeld gebruiken in de bouw of anderszins opslaan, waardoor die CO2 voor langere tijd gebonden blijft, en je met de volgende generatie gewassen nog meer opslaat. Of op z'n minst met het hout of andere biomassa een CO2 neutrale vorm van energie kunt produceren.

Maar ja, consistent macrobeleid met gevoel voor prioriteiten volgens de Piramide van Maslow, waar voedsel, onderdak en mobiliteit lijkt me boven in stand houden van schrale nepnatuur zouden staan, is kennelijk niet populair in ons soort democratie waar men de hardst holle kreten slakende minderheden met ronduit schadelijke en contraproductieve, ondoordachte agenda's naar de mond praat. En vooral de media en PR behaagd moet worden, die slechts achter de ene na de andere oppervlakkige hype aanrennen zonder enige kritische analyse van de onwelriekende bagger die ze uit de tweede hand spuien.

Wol | 06-10-19 | 13:32

Nou, Feynman, mijn complimenten! Ik heb hetzelfde clipje gezien waar jij naar refereert m.b.t. de meetstations (climategate is een goede bron, maar misschien heb jij een andere).
Maar het hele geval stinkt, en niet naar stikstof. Alarmbellen moeten al gaan rinkelen als:
1. politici hartstochtelijke voorvechters worden voor het milieu en bezorgd worden om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.
- dit zijn dezelfde politici die er geen moeite mee hebben dat Nederland een narcostaat is met open grenzen, en een speeltuin voor oefenende Jihadi's. Die er geen moeit mee hebben dat hun kinderen en kleinkinderen straks onder de sharia leven.
2. de zoveelste milieuramp wordt gepropageerd via rotzooien met onderzoeksmethoden en aantoonbaar statistische trucjes worden gebruikt die internationaal verboden zijn.
- als je verhaal steekhoudend is, hoef je niet met bewijzen te rotzooien, dan zou het gewoon evident zijn. Maar een ieder die zijn kop uit zijn achterwerk haalt en een half oog richt op de omgeving, kan zien dat het met het milieu best goed gaat.
Tot voor kort ging het alleen maar over CO2, welnu, kijk links en rechts langs een willekeurige snelweg en zie hoe vreselijk het onkruid het vindt om blootgesteld te worden aan CO2. Dat niets meer is dan koolzuurgas en dat door vegetatie omgezet wordt in zuurstof. Je kunt niet meer spreken van natuurbehoud als je willens en wetens onrendabele biomassacentrales draaiende houdt ondanks dat iedereen inmiddels aangeeft dat deze de meeste uitstoot geven.
4. Je kunt ook moeilijk volhouden dat het prima is om bomen massaal te kappen en op te stoken maar de particulier zijn houtkacheltje wil ontzeggen.

En nu komen we voor de zoveelste keer met harde bewijzen dat het kabinetsbeleid gewoon niet deugt. Toch gaan ze gewoon op de ingeslagen weg door. Dan kan het niet anders dan dat ze weten dat die hele stikstofhype gebaseerd is op leugen op leugen, maar vanwege financiële belangen zet men het toch door. Het is niet de eerste keer dat Rutte vooral zijn oren laat hangen naar grote bedrijven. Hier wordt grof geld mee verdiend en iedereen die bij dit misdadige traject is betrokken, is gekocht.

Het enige groene aan dit beleid, zijn de kleur van de dollars die onder de toonbank door in de zakken van 'onkreukbare' politici verdwijnen. Als de douane corrupt is, en het OM niet deugt, en je taxistandplaats enkel door smeergeld geregeld kan worden, dan is dit land door en door rot door een overkoepelende maffia die aan de touwtjes trekt. Het milieubeleid is niet meer dan een 'shakedown', vergelijkbaar met de lokale winkelier die maffiosi 'protection money' moet betalen om te voorkomen dat zijn zaak door een brandbom wordt vernietigd. Het kleinschalige gechanteer van Volkert van de boeren in de jaren '90 is nu uitgegroeid tot grootschalige overheidschantage door dezelfde types die inmiddels nette pakken dragen en heel fatsoenlijk lijken.

Datsun_Cherry | 06-10-19 | 13:04 | 1

Als je Haarlemmerolie niet meer verkoopt moet je immers wat anders verzinnen. Het CO2 verhaal begint een tikje ijl en muf te worden, dus trekken we ineens de volgende boeman uit de lucht. Eerst zouden we een nieuwe Ijstijd in gaan, toen zouden we sterven van de hitte, toen viel de opwarming van broeikas en "Global Warming" toch wel erg tegen en stak nogal schril af tegen de doemscenario's dat NL nu zo'n beetje het nieuwe Atlantis zou zijn onder een subtropisch klimaat, dus werd het "klimaatverandering", want kun je alle kanten mee op.

Zag toevallig op Zerohedge ook al zo'n indekkert. Begon uit pure armoe maar te kwaken dat eigenlijk CO2 niet het echte probleem was, maar methaan, CFK's (of zoiets) en... stikstofverbindingen. Want die waren een miljoenmiljard meer broeikasserig dan CO2. Ik reaguur daar niet (mij teveel deplorables en antisemieten die nog het slechte weer de schuld van de Joden zouden vinden) maar kreeg de neiging te vragen: waarom moeten we dan vooral zoveel boeten voor CO2? Zeker als CO2 een fractie van de atmosfeer is en de stoffen die meneer de klimaatexpert noemde daar waarschijnlijk weer een fractie van.

Linkse en rechtse oplichters in het algemeen zijn altijd op zoek naar een nieuw verdienmodel bij het verkopen van gebakken lucht. Gewoon eens een nuttig product produceren dat mensen echt willen kopen zonder afdracht via staatsdwang komt niet bij ze op.

Wol | 06-10-19 | 13:44

Fijne reaguurders, laten we vooral niet doen alsof er niets aan de hand is. Dan heb ik het over de negatieve effecten van de massale veehouderij, vooral kippen en varkens. Met alle sympathie voor de varkensfokkers die klem zitten tussen supermarkten, internationale voederprijzen en steeds ingrijpender milieuregels; elk kind kan op zijn vingers uitrekenen dat dat bedrijfsmodel op sterven na dood is. Het kan niet zo zijn dat het voer uit Brazilie komt, dat de varkens worden geexporteerd, en dat de stront massaal in Nederland wordt gedumpt.

Link: www.omroepbrabant.nl/nieuws/3042390/E...

"DEN BOSCH - De hoofdverdachte in een van de grootste mestfraudezaken van ons land, een 48-jarige mesthandelaar uit Lierop, heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen. Daarvan is één jaar voorwaardelijk. Onder anderen zijn vrouw, broer en moeder werden vrijgesproken. Voor hen en vier andere medeverdachten was er te weinig bewijs dat ze bij de fraude betrokken waren.
Vorige maand werden tegen alle verdachten nog celstraffen geëist, omdat ze boeren zouden hebben aangezet om te frauderen met mest. Hiermee zou een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro gemoeid zijn."

theo-is-dood | 06-10-19 | 12:58 | 3

En dus moet heel het boerenbedrijf op de schop? Heeft u ooit gehoord van Poroshenko?

Datsun_Cherry | 06-10-19 | 13:08

@Datsun_Cherry | 06-10-19 | 13:08: Nee hoor, zeker niet de gehele landbouwsector. Maar de massale varkenshouderij (productie ongeveer 25 miljoen per jaar) is niet meer haalbaar. Het geeft geen pas als met subsidie van de belastingbetaler mestdrogerijen en mestvergistingsinstallaties worden neer gezet. Maar dat ongeveer dertig procent van de varkensboeren sjoemelt met zijn mestafvoer. Die dertig procent is overigens een getal dat de minister van landbouw (boerendochter CU) noemt. Dus geen linxe NPO propaganda:
www.omroepbrabant.nl/nieuws/236115/Ee...

-"EINDHOVEN - Minister van Landbouw, Carola Schouten, bevestigt in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant dat dertig procent van de mest in Nederland illegaal in het milieu komt. ‘Een derde van de boeren verpest het voor de rest en voor het milieu’, zegt ze over de mestfraude."-

theo-is-dood | 06-10-19 | 13:14

Waarom kan dat niet zo zijn? Nederland drijft op handel. Onze halve economie is ervan afhankelijk. We hoeven toch niet meer alle voedsel en andere producten in het eigen dorp of stadje te produceren? Kennelijk loont het om de Derde Wereld geld te laten verdienen aan goedkope, betaalbare soja, die hier met onze technologische voorsprong professioneel om te zetten in melk en vlees en dat weer te exporteren.

Hooguit kun je negatieve effecten daarbij bestrijden met algemene maatregelen en heffingen, zonder de boerenstand specifiek te subsidiëren, noch te bestraffen. Kan zo wel wat zaken bedenken waarmee boeren bevoordeeld en benadeeld worden, zoals kunstmatig goedkope grond en een tariefmuur die hen beschermt tegen goedkopere producten van buiten de EU. En bestraft, zoals allerlei achterlijke planeconomische quota's en dit bizarre stikstofgeneuzel om onnatuurlijke natuur in stand te houden.

Fraude en misdaad horen eerder de uitzondering te zijn en bovendien niet maatgevend voor het beleid. Je moet de zinnige wetten die je hebt wel gewoon handhaven. Dus als je een regel over mestverwerking hebt, eerst eens kijken of die wel zinnig en proportioneel is, en zo ja, rigoreus handhaven. Zo nee, afschaffen. Een boer die de wet overtreedt is normaal niet hoe elke boer zich gedraagt. Net zo min als een verkrachter of huiselijk geweldpleger representatief is voor alle relaties, of een reden om die ook maar te verbieden.

Wol | 06-10-19 | 13:53

Het leest als een stukje met allemaal exacte uitspraken, maar helaas krijg ik de indruk dat het toch allemaal een beetje bij elkaar gegoogled is. Precies voor de uitspraak waar het hele stukje om draait, "hier staat de streep al op 0,05 mol/ha/jaar", wordt geen bron gegeven. Ik denk dat @feynman hier de plank misslaat, want de 0,05 mol/ha/jaar was de drempelwaarde, waaronder je volgens het PAS überhaupt niet vergunningplichtig bent. Daarboven moest je een vergunning aanvragen, zodat de stikstofdepositie kon worden afgewogen en gesaldeerd. Maar niet om de totale depositie op natuurgebieden onder 0,05 mol/ha/haar te houden dus! In het Besluit natuurbescherming houdt men die op 1 mol per hectare per jaar. Dat is dus wel een factor 200 meer! En die berekening moet nu, aangezien PAS niet meer bestaat, opnieuw gedaan worden.

Dr.Faasse | 06-10-19 | 12:56 | 1

Ik snap dit niet, maar heb wel het idee dat U wat meer weet. Kunt U het beter uitleggen?

ches | 06-10-19 | 15:12

Jongens toch, heeft er iemand ooit nagedacht dat het stikstof probleem alleen het middel is om het doel te heiligen. aantal jaren geleden ergens geleden dat Brussel vond dat NL te veel boerenbedrijven heeft en dat dit beter verdeeld zou moeten worden over Europa, zodat NL hier geen voorrangspositie heeft. Dus moet NL wat boerenbedrijven betreft krimpen, om zo een betere verdeling binnen Europa te krijgen. Nou, hoe ga je dat dan vervolgens uitvoeren? Juist, bedenk een probleem! Dit probleem is dus Stikstof geworden. Door stikstof probleem in de media te slingeren en maar vaak te herhalen, zullen de schapen dit probleem erkennen. Er komt draagvlak voor en voila, de overheid kan gaan snijden in subsidies verder moeten de boeren enorme investeringen gaan doen voor oplossingen van het stikstofprobleem. De 'keutelboeren' (tegenwoordig een middelgroot boerenbedrijf) gaat dit niet kunnen betalen en stopt er dus mee. Dus afname boeren en Brussel ziet dat het goed is!

UnderCovert | 06-10-19 | 12:46 | 3

'Keuterboeren' noemden we die kleine boerenbedrijfjes vroeger. Maar gelukkig zijn daarvan de meeste wel geruimd, tegelijk met hun vee dat toen opeens een rare virusziekte kreeg of zoiets. Alles om de boeren te naaien hier maar over de grens verandert er niet veel. Legbatterijeieren kunnen we nog steeds kopen hier maar nu dan vanuit Italië. Lekker milieuvriendelijk ook. Kippen met een -1ster markering van 'beter leven' komen nu uit voormalige Oostblok landen hier gewoon in de schappen. Met dank aan Brussel en DH waar men daar met de kont voor omhoog klaar staat.

Halal gehaktbal | 06-10-19 | 13:03

Let maar op de EU landen met hoge schulden gaan de nieuwe Boeren landen worden om zo hun schuld terug kunnen te betalen... en krijgen gelijk veel werkgelegenheid... De rest van de EU zet in op verbruikers en gebruikers... meer volk...

Rene046 | 06-10-19 | 15:36

Zelden zulke onzin gehoord

Nummer 14 speciaal | 06-10-19 | 15:48

Ik heb een veel beter idee ; de steden Amsterdam, Den Haag , Rotterdam volledig autovrij maken. Winkels mogen alleen bevoorraad worden middels electrische vrachtwagens. Zo, opgelost.

Kim-Jung-Un | 06-10-19 | 12:32 | 2

Je hebt je naam goed gekozen, dat is zeker.

Datsun_Cherry | 06-10-19 | 12:47

@Datsun_Cherry | 06-10-19 | 12:47: Wat ? Tegenwoordig zijn er meer dan afdoende electrische alternatieven, en laat de overheid dat klimaatgeld besteden om in te zetten op zelfrijdende auto's . En deze als bijna gratis taxi te gebruiken, 1 eu voor een ritje.

Kim-Jung-Un | 06-10-19 | 20:53

Stikstofhoax is niks anders dan een VVD-voorschot op het te vormen VVD-'66-GL-(..) kabinet dat na de volgende verkiezingen een feit is.
De VVD-machine doet waar het goed in is. Een oppositiepartij naar het midden trekken, haar ideologische vleugels kortwieken en in de volgende verkiezingen de electorale klappen op te laten vallen wat tot een decimering leidt waar de PvdA nog trauma's van heeft en '66 in een crisis gaat geraken.
En uiteraard mag de hardwerkende VVD'stemmer hier de rekening voor betalen. Alles voor het pluche.

Abject | 06-10-19 | 12:03 | 1

Zelden zulke onzin gehoord

Nummer 14 speciaal | 06-10-19 | 15:49

Het heeft niets met de zorg om het millieu te maken. Op het boerenjournaal: het enige echte verhaal achter de veestapelhalvering komt op minuut 21 (kanaal de blue tiger) heer Tjeerd de Groot ter sprake. Dat is die enge kale meneer van D666. Blijkt voor het kabinet deel uit gemaakt te hebben van het NZO. Een belangenbehartiger van de zuivelindustrie. De boeren moeten de nek omgedraaid worden zodat de inkopers tegen een lage prijs producten uit Oekraine kunnen inkopen. Oekraine..,? Welke partij schreeeuwde het hardst om een handelsverdrag? D666 misschien. Dat er in Oekraine megastallen worden gebouwd en men schijt heeft aan millieu en natuur maakt de klimaatfascisten in Den Haag niets uit. Het draaid alleen om de knikkers en de boeren, visserij e.a. moeten op het hakblok. Hoe lang mogen corrupte figuren als Tjeerd de Groot nog doorgaan met het afbreken van ons prachtige land...??

Jesse-aan-het-gas | 06-10-19 | 11:50 | 1

Heel goed, u heeft het goed doorzien. Het is niet allemaal toevallig, het is niet toevallig dat we nu ons boerenbedrijf en visserij moeten opofferen, dat inlegvelletje was de aanleiding.
Men heeft er persoonlijk financiëel belang bij, Henry Keizer was niet de laatste graaier in de VVD. En om die financiële belangen veilig te stellen, was men zelfs bereid het MH17 onderzoek te torpederen.

Datsun_Cherry | 06-10-19 | 12:50

Weg met je eigen cultuur. Weg met je gebruiken. Weg met je godsdienst. Weg met sterke familiebanden. Weg met je kleine lokale bedrijven. Weg met je eigen bouwstijl. Weg met je eigen voedsel. Weg met je boerderijen en open herkenbare landschappen.

Wat hou je over? Identiteitloze, volgzame gendernautrale mensen (consumenten).

Ik was er als stadse jongen bij op het malieveld. Mag hopen dat alle reaguurdertjes die het zo goed weten een keer achter de pc vandaan komen en er de volgende keer ook bij zijn. Het is al over 12 voor ons moederland

paulis | 06-10-19 | 11:41 | 1

" Herkenbare landschappen" ??? Door de schaalvergroting in de landbouw worden juist alle kleinschalige landschapen gesloopt. Veertig jaar ruilverkavelen heeft het boerenlandschap verandert in agrarische steppes. Bestaande uit monotone immense maisakkers en weiden met engels raaigras! De landbouw heeft voor een groot deel het landschap gesloopt.
"In minder dan dertig jaar verdween driekwart van de insecten. De Hollandse weidevogels hebben elk jaar minder nesten. Wilde planten gaan richting monocultuur en door stikstofvervuiling is op de Veluwe een derde van de eiken dood. Onder water gebeurt hetzelfde: een omgeploegde Noordzeebodem, voorgoed verdwenen zeegrasvelden in de Waddenzee. Van alle ‘beschermde’ habitattypen is in Nederland nog maar 4 procent gezond. En als we zo doorgaan, wordt het alleen maar erger."
lnk: www.nederlandscultuurlandschap.nl

theo-is-dood | 06-10-19 | 13:04

Die 1910 ug/m3 norm van Who en Ilo mag je niet op de omgeving van toepassing verklaren. Dit is een werkplaatsnorm, niet voor het milieu. Het kopje environment is ook leeg op die webpagina.

Voor een VS norm van buitenlucht kun je op www.epa.gov/criteria-air-pollutants/n... kijken, die is voor NO2 slechts 53 ppb (parts per billion).
Via www.aresok.org/npg/nioshdbs/calc.htm kun je dan ongeveer uitrekenen wat dat betekent in ug/m3. Maar let op: ppb wordt gebruikt zodat je niet afhankelijk bent van luchtdruk en temperatuur met je metingen. Die 2 parameters zijn nl nogal variabel in het echt.
Deze site komt dan op afgerond 100 ug/m3 bij 1 atmosfeer en 25 graden bij molmassa 46 voor NO2 (14+16+16).

Nichtsneues | 06-10-19 | 10:43 | 2

Nog een keer.

Mart6037 | 06-10-19 | 11:19

Wat wil dat dan zeggen voor de berekende waarden en in gewone-mensen-taal?

ches | 06-10-19 | 15:00

En onze lachende eunuch heeft even geen tijd voor de kwesties, hij is bezig het circuit van het corrupte neefje van de bolle koning aan het veilig stellen. En dat ligt midden in zo'n vervelend natuurgebied.

oplichter | 06-10-19 | 10:43

Het probleem is de politiek en hun uitvoerende ambtenaren. Ik zou vooral op hen willen bezuinigen en saneren want wij hebben het aan hen te danken dat we de EUnie/Brussel/Euro ingerommeld zijn.

frisenfruitig | 06-10-19 | 09:53

Heel wat boeren waren voornamelijk stemvee van partijen als CDA en CU. Dat zijn nou net de partijtjes die flink meeheulen met de EUSSR, waar dit soort regels vandaan komen.
Boerenverstand is ook niet meer wat het geweest is.

B.Spiritus | 06-10-19 | 09:49 | 2

Iets met EU landbouwsubsidies wellicht?

steekmug | 06-10-19 | 11:42

@steekmug | 06-10-19 | 11:42: Dat geldt meer voor oosteuropese boeren. Hier alleen maar regeltjes en ambtenaren die hun baantje zeker moeten stellen.

Mart6037 | 06-10-19 | 13:56

Zouden de milieuwappies wel weten dat bepaalde plantensoorten in staat zijn moleculair stikstof uit de lucht in nitraten om te zetten en derhalve als biologische bodemverrijkers worden gebruikt? En weten ze wel dat sommige van deze planten bonen voor consumptie leveren, en dat het eten hiervan dus direct bijdraagt aan nitrogenering van de bodem?

Alco-de-Holist | 06-10-19 | 09:48 | 2

Alco-de-Holist | 06-10-19 | 09:48,

Het gaat milieuwappies helemaal niet om het milieu.
Let er maar eens op; milieuwappies zijn vrijwel altijd linkswappies. En alle linkse dogma's zijn niet alleen 180 graden tegengesteld aan de Werkelijke Wereld; ze zijn ook altijd in strijd met andere linkse dogma's.
Vergelijk:
Verzorgingsstaat versus open grenzen.
Klimaatkalifaat versus globalisering (van zowel mensen als producten).
Behoud natuurgebieden versus ongecontroleerde massa-immigratie.
Wereldvoedselvraagstuk oplossen versus boeren afschaffen.
Islamisering versus vrouwenrechten.
Antiracisme versus "identity politics".
Algehele EU-dictatuur versus "democratisering" van scholen, bedrijven.

Het gaat links niet om het "verbeteren" van de Vrije Wereld. Het gaat links om het saboteren van de Vrije Wereld. Een overblijfsel uit de koude oorlog, toen USSR-geleide lobbygroepen hier het cultuurmarxisme verspreidden met als enig doel ons te verzwakken. Met name "pacifistische" clubjes werden zelfs betaald door het Oostblok om ons te ontwapenen.
Dat een hoop van die linkswappies dat niet door hebben is omdat ze blind religieus zijn.

Dandruff | 06-10-19 | 10:26

Ja dat weten ze wel maar dan gaan ze het volgende argument gebruiken: Door verrijking van de bodem sterven planten ( Flora) die goed gedijen uit, en daarmee ook de dieren welke daar van leven (Fauna). Wanneer de milieu gekkies minder aan hun conservatieve gedachtegang vast zouden houden hadden we dit probleem niet. De mens is onderdeel van de natuur en daarmee ook de aarde. Door het gebruik van de aarde gaan de Flora en de Fauna zich aanpassen. Dat heet Evolutietheorie.

Toetsiemonster | 06-10-19 | 10:39

Veel van de stikstofdiscussie is mij erg onduidelijk, maar dit stuk op Geenstijl en dit must-see link van Jetjekees helemaal onderaan als een van de eerste reaguurders, zetten je wel aan het denken.
www.youtube.com/watch?time_continue=2...
Ten eerste het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, dat bestaat uit 8 snuffelcontainers in Nederland. Twee van die meetpunten, 25% dus, geven door hun verkeerde locatie geen representatieve meetgegevens, zie de grafiek in het YouTube-filmpje. Daarmee valt LML dus af.
Dan gaan we naar het Meetnet Ammoniak Natuurgebieden, geïnstalleerd in 294 natuurgebieden. Maandelijks worden hier 'buisjes' verzameld en blijkbaar geanalyseerd. Als bij het LML al 25% van de locaties aantoonbaar onjuist is, zou het de moeite lonen om de locatie van die 294 meetpunten te bezoeken en de omgeving te scannen naar mogelijke disruptieve factoren, zoals een stal of industrie dichtbij. Dan wordt er gezegd dat er buisjes zoek raken, die via imputatie in de resultaten worden 'goedgemaakt'. Als je het nou zou hebben over miljoenen meetlocaties, OK, maar je hebt het maar over 294 meetlocaties per maand. Hoe kunnen buisjes zoekraken? Raken altijd buisjes zoek van dezelfde locatie? Zijn dit net de schone of de vieze locaties? Vragen, vragen.
Vervolgens worden de meetgegevens bewerkt met een statistische berekening. Nou was statistiek niet mijn sterke vak vroeger, maar ik meen me te herinneren dat je de P=0.05 toepast om de kans op de waarneming van een foute trend te verkleinen, wanneer je een steekproef neemt uit een hele grote populatie. Bv 3000 mensen op de hele Nederlandse bevolking om een trend in het voorkomen van een bepaalde ziekte te ontdekken. Een steekproef van 294 uit alle landelijke natuurgebieden (het is immers Meetnet Ammoniak Natuurgebieden) lijkt mij niet een steekproef uit een hele grote populatie, dus stel ik mij vragen bij de toegepaste statistische methode. Iemand beter in statistiek?
Het COTAG-meetnet spreekt voor zichzelf in de uitleg van Geesje Rotgers in de YouTube-bijdrage. Zolang de onverklaarbare uitstoot in de maand februari-2012 niet is opgehelderd, moeten we hier niet te serieus naar kijken.
Dan schrik ik ook nog van het verschil in rekenregels tussen EU-lidstaten en het niet-meetellen van niet-hoog-vliegende vliegtuigen. Ik kan niet zeggen dat de Geenstijl-bijdrage veel opheldering verschaft, maar het zet me wel aan het denken en laat veel vragen open.
Wie heeft antwoorden?

ches | 06-10-19 | 09:39 | 6

De p waarde in statistiek wordt vaak verkeerd gebruikt. Eigenlijk moet je een normaal verdeling bepalen, dan weet je wat er in de normale situatie aan variatie in stikstof concentraties in de lucht zit. Uit de breedte van de verdeling kan je bepalen welke waarde zo ver boven de standaard deviatie in normale situatie zit, dat je met minstens 95 % zekerheid kan zeggen dat het om een verhoogde waarde gaat. Nu kunnen we dat experiment niet doen, omdat we voor de industrie en uitstoot nog geen metingen deden.

Op zich is 294 meetlokaties niet te weinig voor goede significantie. Vooral omdat je elke maand een meting hebt. Je zou dus de schonere gebieden kunnen gebruiken als set omnhe model te trainen en de standaard deviatie te bepalen. De vele metingen in de zeker vervuilde regio's, dus naast het Ruhr gebied, Schiphol en Amsterdam als trainingsset voor vervuilde bandbreedte. En de rest van de data gebruik je om de gemiddelde staat door het land te monitoren. Dan kan he prima langetermijngeheugen trends in de gaten houden.

De data is niet geschikt om in een hoop op een tijdspunt iets zinnigs te zeggen over de staat van de stikstof huishouding.

Qippie | 06-10-19 | 10:49

@Qippie | 06-10-19 | 10:49: 294 flesjes ammoniak laten verdampen bij de meetpunten.
Dat zal ze leren.

De Profundus | 06-10-19 | 10:57

@Qippie | 06-10-19 | 10:49: De 294 meetpunten zijn verenigd in het Meetnet Ammoniak Natuurgebieden. Andere gebieden zijn dus niet belangrijk voor deze metingen en het doel lijkt mij dus ook niet om binnen deze metingen een landelijk ammoniak-gehalte te meten. Maar moet je dan, om het ammoiniakgehalte in natuurgebieden te meten, nog steeds een p=0.05 gebruiken? Waarom niet gewoon de gemeten waarden gebruiken, daar een gemiddelde uit halen en kijken of dat voldoet aan de norm en of je er een trend in kan ontdekken? En natuurlijk ook kijken hoe die norm tot stand is gekomen en of we niet veel strenger meten dan onze buren. Ik geloof ook niet dat 294 meetlocaties te weinig is, want ik meen ergens te hebben gelezen dat we over 500 natuurgebieden praten (kan iemand dat bevestigen?), dus de steekproef lijkt mij uiteraard representatief. Waarom dan alsnog, bij zo'n grote steekproef (59% van totaal) nog zo'n foutmarge inbouwen met een p-waarde?

ches | 06-10-19 | 15:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Goed stuk weer, Feynman.

En het blijft beschamend dat een "tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend" weblog dit soort controleerbare feiten moet blijven herhalen. De zelfverklaarde "kwaliteitsmedia" zwijgen over deze waanzin. Dat kartelpolitici zeggen dat ze zich uitsluitend door linkse dwangneuroses laten leiden is een ding. De journalistiek heeft hier officieel nog steeds alle vrijheid om de macht te controleren, maar weigert dat structureel en principieel.

Dandruff | 06-10-19 | 09:34

Laatst ook zo'n punker met nazi raus op zijn hesje. Wel een mobieltje van paar honderd euro. Dacht ik dat ze zich afzetten tegen kapitalisme.
Probleem van die Linkse lui: ze kunnen het gewoon niet verdragen als iemand het beter dan hun heeft, maar werken willen ze niet. Wel nog even voetje stampen als ze hun zin niet krijgen. Dat linkse kut volk is op en top hypocriet.

ET007 | 06-10-19 | 09:19 | 1

Ze mogen ook nog stemmen zodat hun linkse clubjes legaal de hardwerkende rechterzijde kunnen beroven.

B.Spiritus | 06-10-19 | 09:36

Mijn linkse kennissen kijken goedkeurend toe, drinken nog een Nespresso en zoeken naar de beste zonbestemming voor november.

Misterspok | 06-10-19 | 08:56 | 1

Links of rechts, een druilerige dag als deze is perfect om een zonbestemming uit te zoeken.

Berbaar | 06-10-19 | 09:17

Meanwhile in China.

"PEKING - In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak en maakt onderdeel uit van een kudde die speciaal wordt gefokt om uit te groeien tot gigantische exemplaren. Een ’normaal’ vleesvarken weegt rond de honderd kilo."

MickeyGouda | 06-10-19 | 08:49 | 6

Rondrollen in het deugen, fantastisch. In een tegel over gigantische varkens die ook de hele dag lekker rond rollen in de stront en modder, ik zie overeenkomsten.

peterdh | 06-10-19 | 09:23

Babi King Kong.

Rest In Privacy | 06-10-19 | 09:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Den Haag laat nu wel heel duidelijk zien dat ze zo onbetrouwbaar is als de pest. Willen de boeren alleen maar wegpesten' en dit land volplempen met asielzoekers. De hijgerigheid waarmee dat Marrakech pact bijvoorbeeld werd omarmd in de tweede kamer was gewoon stuitend. Moet alles hier nu echt uiteindelijk kapot?!?! Stel idioten. En als we niet meer naar jullie luisteren ? De politie aan de deur net als in 40-45?

Mart6037 | 06-10-19 | 08:47 | 1

jawol

ET007 | 06-10-19 | 09:23

Dus iedereen roept de hele dag stikstof stikstof stikstof maar het gaat over stikstofoxides? (nox)

noerg | 06-10-19 | 08:41 | 2

Het gaat om niets op basis van geheime rrkenmodellen' van dat RIVM.

Mart6037 | 06-10-19 | 08:49

Yep!

oh no | 06-10-19 | 11:05

Opmerking: De invoer van landbouwproducten betreft deels doorvoer en deels veevoer. Juist dat ingevoerde veevoer en met name sojaschroot zorgt voor extra stikstof. Lichtpuntje, de opwarming zorgt voor meer neerslag en dus spoelt meer nitraat en ammoniak uit.

AlexanderVissers | 06-10-19 | 08:38 | 1

Kan niet met de nieuwste app overweg. Krijg mezelf niet ingelogd. Reageren is lastig. Ben weliswaar digibeet maar het moet wel kunnen lijkt me.

Rest In Privacy | 06-10-19 | 08:31 | 2

En geen afbeeldingen meer kunnen uitvergroten:(

Misterspok | 06-10-19 | 08:44

En geen feedback van de ‘reaguur!’ knop...

Goed-hardt | 06-10-19 | 09:07

Weer een prachtig stuk geschreven Feynman en de idioterie van deze maatregelen weer haar fijn uitgelegt.
Hier uit blijkt wel weer dat het zooitje in Den Haag gewoon geen ene moer heeft intebrengen en naar de pijpen loopt te dansen van Brussel.
De visserij is al de nek om gedraaid , Nu nog even de boeren / luchtvaart en bouw sector het vel over de oren trekken.
Wat een gaaf land is dit toch.

Datgingniegoed | 06-10-19 | 08:17 | 1

Ho ho de luchtvaart sector laten ze wel met rust. Die hebben ze hard nodig om voedsel in te vliegen als alle boeren de nek zijn omgedraaid.

copywriter | 06-10-19 | 10:00

Goed stuk. Jammer dat er in de 2e kamer een meerderheid aan mensen zit die op school al niets konden volgen en daarom zo veel mogelijk Beta-vakken lieten vallen. Beslissingen worden genomen zonder relevante kennis. Wij zitten hier nu mee.

piet7003 | 06-10-19 | 08:09 | 3

Het is nog veel erger dan U schetst

grindbak | 06-10-19 | 09:11

@grindbak | 06-10-19 | 09:11: ja, ze hebben hun alfa-opleidingen vaak niets eens afgemaakt. Ze prikken dan ook niet door de data-massage van de milieuwappieinstituten heen.

Eerder kon ik de opleidingen van TK-leden bekijken bij parlement.com , nu moet je dat apart aanvragen. Dit ihkv transparantie natuurlijk. Tineke Tolpoort was bv niet veel verder gekomen dan de Middelbare Meisjesschool MMS, met nog wat cursussen. (Als ik me goed herinner). Daar word je dus gewoon minister mee.

Nichtsneues | 06-10-19 | 10:54

Als ze wel hebben gestudeerd dan proberen ze een graantje mee te pikken van alle subsidies op windmolens en vervuilende biomassa.

voldemort | 06-10-19 | 11:56

Roomser dan de paus. Het is een EU directive, maar het probleem speelt in geen enkel ander land. Alleen in dit gekke land zetten we de limiet zo dat het land tot stilstand komt wat bouw betreft.

Toverkol | 06-10-19 | 07:58

Hartelijk dank voor dit stuk.

Bat-Adam | 06-10-19 | 07:54

In Duitsland hebben ze geen Rabobank met 25 miljard aan foute leningen. Als boer kun je compensatie aanvragen , maar let op alleen als je geld direct naar de Rabobank verdwijnt krijg direct compensatie . Harrie Keizer va de VVD is plots overleden voor de VVD gevalletje in de brand uit de brand . dat gaat wel heel veel stikstof schelen,

peter van dijk1186 | 06-10-19 | 07:26

De grote klaper moet nog komen.
Aannemers hebben hun mankracht en materieel inmiddels ingezet op andere projecten. Dus deze stilgelegde projecten staan nu onderaan de wachtlijst. Minstens tot volgend voorjaar. Dan kunnen b.v. half opgemetselde muren die de winter niet hebben overleefd gesloopt worden en weer opnieuw opgebouwd.
Sommige aannemers die geen andere projecten hebben zouden het voorjaar niet eens kunnen halen en failiet gaan. Dus de wachtlijst gaat nog langer worden.
Die bonentellers in Den Haag schijnen te denken dat je bouwprojecten ongestrafd een half jaar of een jaar stil kunt leggen zonder schade.
Maar zo zit de wereld niet inelkaar. De werkelijkheid is wel even anders.
En dan wil ik het nog niet eens hebben over een groeiende stuwmeer aan schade claims omdat projecten niet volgens afspraak worden opgeleverd.
2020 gaat een interessant jaar worden.

copywriter | 06-10-19 | 05:32 | 3

Alsof die koekenbakkers in Den Haag daar verstand, laat staan last van hebben.
Die staan boven de bevolking, besluiten op basis van alles behalve kennis, inzicht of verstand en leven inmiddels welhaast in een parallelle wereld.

EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 07:59

Probeer al jaren een betaalbare timmerman te vinden voor een grotere klus. Aannemers en ZZPers komen vanwege het teveel aan werk met absurde prijzen. Door de N-gekte kan straks weer gekozen worden uit betaalbare vaklui. Dat heeft de EU toch mooi geregeld.

Rest In Privacy | 06-10-19 | 10:45

@61 | 06-10-19 | 10:45:

Helaas, nee. Vergeet niet dat het stopzetten van tienduizenden bouwprojecten tot werkloosheid en faillissementen in de bouw zal leiden. Daardoor zullen veel vaklui zich omscholen en ander werk zoeken. Tegen de tijd dat de overheid besluit dat Totale Achterlijkheid niet per se de norm moet zijn, zal er dus weer een flink tekort aan arbeidskrachten zijn. Ook vanwege andere Totaal achterlijke plannen, zoals het verdrag van Marrakech (onbeperkte immigratie) en het klimaatkalifaat (miljoenen woningen verbouwen; elektriciteitsnet extreem uitbreiden, etc).

Ter vergelijking, het huidige tekort aan vakmensen is ook veroorzaakt door ontslagen tijdens de vorige crisis. Veel Nederlandse vaklui werden toen vervangen door goedkopere Polen, en zochten ander werk. In de transportsector speelde hetzelfde, en ook daar is nu een flink tekort aan personeel.

Dandruff | 06-10-19 | 11:54

Ik ben zelf van boeren afkomst en sta volledig achter ze in deze kwestie. Maar in dit hele circus is er echter een fout die de boeren en hun sympathisanten m.i. maken.
Men laat zich verleiden tot een verdeel en heers spelletje, waar uiteraard de overheid uiteindelijk als lachende derde zal uitkomen.
Door met de vinger naar de lucht- en scheepvaart te wijzen geeft men de overheid de gelegenheid om deze bedrijfstakken tegen elkaar uit te spelen, waarbij uiteindelijk één, twee of alle genoemde takken zullen moeten inleveren.
Beter zou zijn om als boeren lobby in contact te treden met deze andere twee lobby's (eventueel aangevuld met de bouw lobby) om duidelijk te maken dat na deze hetze, zij aan de beurt zullen zijn om de volstrekt irreële doelstellingen te halen.
Wanneer al deze bedrijfstakken hun krachten bundelen (niet dat dat erg waarschijnlijk is) dan kan men eens een serieuze vuist maken tegen dit waanzinnige beleid van altijd maar het beste jongetje van de klas te willen zijn ten koste van de ontwikkeling, bevolking en economie in eigen land.
Het is voor iedereen duidelijk dat het Nederlandse beleid in vergelijking met, ook hoog ontwikkelde, andere landen totaal overdreven, zelfs krankzinnig te noemen is.
Drie of vier van de grootste economische en beroepssectoren samen kunnen een doorgeslagen overheid echt aanpakken en in korte tijd veel schade toebrengen.
Alleen de boeren gaan het zonder verdere steun helaas niet redden vrees ik.

zeauzitdat | 06-10-19 | 05:26 | 4

@HoerieHarry | 06-10-19 | 05:34: Helemaal gelijk.
Dus, om e.e.a. bij elkaar te voegen, die boeren moeten als de sodemieter met de transport-sector en de bouw-sector aan tafel en een omvattend plan opstellen om deze regering, die tenslotte met deze onzalige aanval is begonnen, aan te pakken.

EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 08:02

@EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 08:02:

Eerst verdwijnen alle klinkende namen in buitenlandse handen, daarna wordt het ondernemersklimaat zo stringent dat het op een gegeven moment niet meer lonend en reëel is. Voor de boeren in ieder geval al niet. GL en consorten creëren een situatie waarin we straks met z'n alleen alleen nog maar letterlijk moeten leven van de schone lucht.

MickeyGouda | 06-10-19 | 08:12

zeauzitdat | 06-10-19 | 05:26,

Eens, werkende mensen moeten zich niet tegen elkaar uit laten spelen.
Dat neemt niet weg dat de feiten kloppen;
- vliegverkeer is inderdaad veel vervuilender dan landbouw;
- maar wordt niet meegenomen in de gebruikte modellen;
- en wordt daarom ongemoeid gelaten.

Er wordt beleid gevoerd op basis van structureel onjuiste cijfers.
Met de nadruk op *structureel onjuist*.
Dat alleen al rechtvaardigt opschorten van dit achterlijke "beleid". Hoe meer mensen dat weten, hoe beter het is. En hoewel er politici bestaan die minder dan 30 vliegreizen per jaar declareren, zullen de meesten toch niet geneigd zijn de luchtvaart aan te pakken. Dan snijden ze zich immers in hun eigen vingers.

Dandruff | 06-10-19 | 09:12
▼ 1 antwoord verborgen

Onafhankelijkheid is ver te zoeken. Meetmethodes verschillen te veel en worden niet of nauwelijks gecheckt door verschillende onafhankelijke instituten.

laurentius | 06-10-19 | 03:32 | 1

Waarbij de rekenmethodes, die onderling al afwijken van elkaar, leidend zijn over daadwerkelijke observaties.
- Rekenmethode I geeft als uitkomst 14,8 (plus/min 0,4)
= Rekenmethode II: uitkomst 44,1 (plus/min 10)
- Gemeten waarde: 0,4
-Regering: Welke methode kunnen we gebruiken om onze zin / de EU zin door te drukken? Methode II, it is!

EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 08:05

De jaarlijkse dosis stikstof voor één hectare die door de Nederlandse overheid gedicteerd wordt, beveelt Pokon wekelijks aan voor een kamerplant.

de honden blaffen... | 06-10-19 | 02:06 | 2

@bvdbos | 06-10-19 | 08:11:
Laat het artikel van Feynman nu net gaan over de nogal merkwaardige metingen en berekeningen van het RIVM en de gebruikte normen door de overheid.

MathiasRots | 06-10-19 | 08:35
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 06-10-19 | 02:02 | 2

Altijd goed om Feynman op zaterdag te lezen.
Ik ben ook lezer van Simon Rozendaal in Elseviers weekblad. Zijn jongste boek is op dit gebied ook een zware aanrader. Vanuit zijn chemische achtergrond geschreven, maar toch voldoende populair voor niet technici ook:
www.bol.com/nl/p/warme-aarde-koel-hoo...

Gele Beer | 06-10-19 | 02:00 | 1

Ben ook fan van hem ! ‘Alles wordt beter’ van hem is ook een aanrader. Goed voor de paniekbestrijding in dit land . Zou een verplicht schoolboek moeten worden .

laurentius | 06-10-19 | 03:09

Morgen allemaal met een zakje N14P15K15 de paden op de lanen in en het daar uitstrooien. Dát zal ze leren.

pa_niek | 06-10-19 | 01:52

Ik was vroeger fan van de borrelnootjes van Calve.
Die kan ik helaas niet meer vinden in de supermarkt.

HoerieHarry | 06-10-19 | 01:30 | 3

Kom bij ons ;)

Ongeblustekalk | 06-10-19 | 01:46

We hebben chemici en natuurkundigen nodig in de tweede kamer. Beta mensen. Wat we hebben zijn politici en sociologen, die begrijpen niets van natuur en klimaat. En dat wordt duidelijk gedemonstreerd. Nederland ligt aan het randje van de afgrond.

wegrenner | 06-10-19 | 01:19 | 8

Als ik het dus goed samenvat, zoeken we dus een combi van beta-mensen, die zonder last hun verhaal kunnen doen, met een front-office, dat de boodschap helder naar buiten kan brengen en zich niet laat verleiden het paadje richting de slangenkuil te nemen.
Wordt het niet eens tijd dat er serieus nagedacht gaat worden over een échte volks-partij, op deze leest geschoeid, in plaays van een one-issue partij of een voormalig journalist die met overslaande stem op de barricades klimt (om vervolgens direct er vanaf geschoten te worden)?

EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 08:13

@EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 08:13:
Dit is een uitstekende samenvatting.

Graag voeg ik eraan toe dat het succes van deze volkspartij m.i. afhangt van een stel slimme en gedreven krachten op de (back-office) afdeling strategie en tactiek.
Noot: de fenomenale strategische en tactische kracht van het partijkartel wordt sterk onderschat.

Wat betreft de tijd; die is nog niet rijp. Het kindvolk beschouwt de overheid als hun ouders. Het volk komt pas in beweging op het moment dat het wordt geconfronteerd met concrete zaken; zoals bijvoorbeeld gesloten geldautomaten.

Voight-Kampff | 06-10-19 | 09:56

@Gele Beer | 06-10-19 | 02:01:
Het begin ligt bij een plan van aanpak. Hiermee kan het offensief worden gezocht. Dit PvA kan tevens dienen als solide defensie op het moment dat de tegenstander de aanval zoekt.

Een zakenkabinet op basis van een technocratische overheidsrol is daarop aansluitend een logische organistie in een republiek (gescheiden machten door gekozen president).

Voight-Kampff | 06-10-19 | 10:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Kan er iemand mij een keer proberen uit te leggen hoe het kan dat bijvoorbeeld een meneer Volindenbaroeck bij de rechter z'n gelijk kan halen omdat de regering zijn/haar eigen wetten niet nakomt, maar het blijkbaar onmogelijk is hetzelfde te doen als feitelijk en wetenschappelijk keihard gemaakt kan worden dat de regering plus regeringsinstanties de kluit en dus de onderdanen belazeren?

Kinkfactor | 06-10-19 | 01:17 | 5

Het een is de wet het andere zijn feiten . Het een is wat het is het andere is wat het zou moeten zijn in een optale wereld volgens een utopische gedachte.

Lt-Kol Kilgore | 06-10-19 | 08:00

U heeft zojuist de probleemstelling beschreven van de constitutionele monarchie in Nederland (en dat is niet niet dit stikstof verhaaltje).

Wat betreft de uitleg; de machten in de trias politica zijn niet gescheiden omdat (1) de leden van de uitvoerende macht voortkomen uit de wetgevend macht en (2) de leden van de rechterlijke macht formeel benoemd worden door de uitvoerende macht.

Voight-Kampff | 06-10-19 | 10:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Overigens, off topic: ik vind het potsierlijk dat de marathonlopers bij het WK midden in de nacht moeten lopen omdat het WK zo nodig in de woestijn moet worden gehouden en het overdag te heet is. En dan is daar dadelijk ook nog het WK voetbal. Moeten die wedstrijden ook diep in de nacht worden gespeeld?

Stormageddon | 06-10-19 | 00:58 | 14

@Jan Leul | 06-10-19 | 01:28:
Succes!

Zoloft | 06-10-19 | 01:31

Raar dat wedstrijden worden aangepast aan temperaturen. Meestal wordt het commerciel meest lucratieve moment gekozen. Waarschijnlijk is een aantal dode marathonlopers door de hitte, op een schappelijke uitzendtijd, commercieel net te weinig interessant. In dat geval wel weer begrijpelijk dat er een nachtloop wordt georganiseerd.

Het brein erachter | 06-10-19 | 03:33

Klopt Zeauzitdat. als je naar een ander gaat wijzen accepteer je voor een deel al je verlies. Ja..... maar zij dan.

Rest In Privacy | 06-10-19 | 08:28
▼ 11 antwoorden verborgen

Het stikstofprobleem blijkt niet gaan om stikstof maar om stikstokverbindingen. Dan val nytroglycerine daar dan ook onder. Of zie ik dat verkeerd?

Winter_is_coming | 06-10-19 | 00:39 | 4

Ja, dat zie je verkeerd, daar nitroglycerine niet vanzelf in de natuur voorkomt, je moet het maken.

thephysicist | 06-10-19 | 01:10

Tinus Trotyl !

Jimmy Mc Clure | 06-10-19 | 01:14
▼ 1 antwoord verborgen

Off topic: uitvaartsspecialist Henry de Keizer heeft permanent afscheid genomen. Rutte: "de Keizer is overleden, lang leve de Keizer".

Busted | 06-10-19 | 00:30 | 17

De eerste vraag die me te binnen schoot: zou ie korting krijgen bij de crematie?

Crusher | 06-10-19 | 03:09

De volvette-vleesgeworden karikatuur van wat tot in het diepst van onze vezels verlaging van de dividendbelasting nodig heeft. Hij was sowieso meteen al af. Hopelijk heeft hij geen kinderen.

Het brein erachter | 06-10-19 | 03:38

@Crusher | 06-10-19 | 03:09: Wat denk jij? Natuurlijk!
Uit piëteit voor de nabestaanden (... oké, en een beetje voor Joris) zal ik maar niet uit de doeken doen waarom. #mompelt iets van biomassa.

EEnzame SchizofrEEN | 06-10-19 | 08:18
▼ 14 antwoorden verborgen

Het gaat hartstikke fout. Een masochistisch beleid door een handelingsonbekwame regering gesteund door een minstens zo krankzinnige oppositie. Wie of wat haalt ze daar weg bij de knoppen. Maakt al (bijna) niet meer uit hoe. NL wordt bestuurd door visieloze gekken. Er zijn geen taboo's, zeggen ze. Oppositie is echter wel taboo. Het parlement baseert zich op voodoo-modellen en hineininterpretierung. Ik vermoed dat Rutte, sinds hij een witch doctor in een grass hut heeft geconsulteerd, voorgoed bekeerd is tot de klimaatreligie.

isitsoornot | 06-10-19 | 00:29 | 1

Er zijn heel veel taboes en juist Remkes "geen taboes" zeilt daar opzichtig omheen:
- immigratie
- kernenergie
- luchtvaart
- Zandvoort
- het feit dat de Nederlandse normen steeds veel strenger (en dus onwerkbaar) zijn dan de Europese regels.

5611 | 06-10-19 | 09:25

Er is een bekende VVD-er gestopt met CO2 en NOx uitstoot.

Jan Dribbel | 06-10-19 | 00:28 | 5

@HoerieHarry | 06-10-19 | 00:29: 59 met een groot aantal tropenjaren in de politiek kan je gerust omdraaien. Uitvaart zal iig met fikse korting zijn.

Jan Leul | 06-10-19 | 00:36

De grootste uitstoot komt nu hij door de schoorsteen gaat.

Frau Merkel | 06-10-19 | 00:48

@Frau Merkel | 06-10-19 | 00:48:
Jazeker, daar kun je een middelgrote stad mee verwarmen.

HoerieHarry | 06-10-19 | 00:52
▼ 2 antwoorden verborgen

De trekker op rechts heeft zijn banden verkeerd gemonteerd, dus infiltrant.
Of een domme boer.

Ongeblustekalk | 06-10-19 | 00:19 | 8

@laatste_waarschuwing | 06-10-19 | 10:42: Zal toch ook vooruit moeten kunnen. Bij achterwaarts trekken drukken voorbanden meer op de grond. Maar het was maar een gedachte lijn van mij.

Mart6037 | 06-10-19 | 11:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Dus Pokon is de nieuwe Buckler?

nattegleufhoed | 06-10-19 | 00:16

Het begint er op te lijken dat Nederland het enige land in Europa is met een megaprobleem.
Van de 50 meest vervuilende fabrieken in Europa staan er 30 in Polen.
Begin daar met de problemen (als die er al zijn) op te lossen is mijn voorstel.

HoerieHarry | 06-10-19 | 00:15 | 1

Iedere keer wanneer ik langs de industrie van Duinkerken vaar heeft de lucht alle kleuren van de regenboog. En raad eens waar deze lucht met de heersende zuidwester heen waait!

Winter_is_coming | 06-10-19 | 00:35

"stikstofproblematiek" het gaat (bewust) niet over de feiten.
jensen.nl/de-domste-mensen-op-tv-de-j... op 11.15 min. zegt Jensen iets zeer interessants over de mainstream media: "... Het gaat niet zozeer meer om wat de waarheid is, maar het gaat om hoe heftig de aanklacht is." Ook hier bij een ander onderwerp (stikstof) gaat het niet zozeer meer over de feiten, de >aanklacht< voert de boventoon.
En de aanklacht - los van enige realiteitszin - bepaald het beleid. Dus de aanklackt is belangrijker dan de realiteit, dat is niet alleen waanzin, dat is bedrog! Alhoewel Jensen in zijn video de spijker op de kop slaat met zijn topic over Trump, is dit ook een-op-een toepasbaar op de hele stikstofdiscussie. Uiteraard van harte opgeklopt door NPO en consorten. ... M.a.w. de leugen regeert, en de stille meerderheid pikt het maar.

Mentor | 06-10-19 | 00:12

Grootste probleem met die stikstof ellende is dat het onderdeel is van de nieuwe klimaatreligie. Er is over klimaat en dit soort uitwassen net zo slecht feiten uit te wisselen als over het bestaan van Christus. Je komt er niet uit. En de fanatiekelingen geven geen duimbreedte toe.

Neem een Rob Jetten. Die zal bij geen enkel Feynman argument zeggen: hmm daar heb je eigenlijk wel een punt, laat ik mijn mening wat bijstellen.

Klaver ook. Die behandelt het klimaat zoals Van der Staaij over God spreekt. Discussie is bij voorbaat zinloos.

En dat maakt moedeloos. Zeker als je Boer bent..

de Voorzittert | 06-10-19 | 00:10 | 1

Helemaal eens met je.

HoerieHarry | 06-10-19 | 00:20

De overheid heeft het over stikstofdepositie en kan niet duidelijk maken of het over het atoom of het element gaat. Nu wordt er helegaar geen stikstof als N of N2 uitgestoten, maar NH4+ of NH3. Dit zijn andere stoffen. Er is dus geen probleem. Er zit weliswaar stikstof in, maar daar dat niet gespecificeerd is, is er geen enkel probleem met een beetje mest. Probleem opgelost!

Frau Merkel | 06-10-19 | 00:09 | 32

@Berbaar | 06-10-19 | 00:13:
Het 'probleem' legitimeert de voorgestelde maatregelen niet. Het probleem is veel kleiner als nu wordt voorgesteld. De gehanteerde norm veroorzaakt het zogenaamde probleem. Deze is namelijk niet realistisch.

MathiasRots | 06-10-19 | 08:44

@Merkel: het gaat allang niet meer om een 'beetje' mest. "Nederland is een van de grootste producenten van varkensvlees ter wereld. Volgens de RVO, de overheidsinstantie die de cijfers van varkens verzamelt, worden hier jaarlijks bijna 25 miljoen varkens geproduceerd."

VIJF en Twintig Miljoen varkens produceren niet een ' beetje ' mest

theo-is-dood | 06-10-19 | 13:08

@theo-is-dood | 06-10-19 | 13:08: Ik kan mij zeker vinden in de opvatting dat het wel wat minder mag met de veestapel. Wat mij stoort is de onbetrouwbaarheid en wispelturigheid van de overheid en de klinkklare leugens om hun gebroddel recht te kletsen. Waarschijnlijk speelt er op de achtergrond een vuil spelletje waar een paar mensen grof geld aan gaan verdienen. De afschrijvingen van de Rabobank zijn al genoemd, alsmede de verdienmodellen van de gemeentes. In de gemeenteraden zitten vaak een paar handige ondernemers die een omweg hebben gevonden om de burgers legaal te beroven. De boeren hebben dit kunnen zien aankomen, maar de manier waarop dit bij elkaar gelogen wordt klopt niet. Wat mij betreft trekken de boeren naar het Binnenhof en leggen onderweg Schiphol plat of blokkeren de Maasvlakte. De overheid hoort een langetermijnplanning en visie te hebben met als hoogste doel het maximale welzijn van de burgers. Dat zie ik niet terug. Als er wat overtuigingskracht nodig is om de rukkers in Den Haag weer in de juiste richting te krijgen hebben ze mijn zegen.

Frau Merkel | 06-10-19 | 17:55
▼ 29 antwoorden verborgen

Als ik aan de andere kant van het bewustzijn ben strooit mijn lief mijn as ergens tussen Harlingen en de eilanden. Fuck Rutte!

Ernst Oosters8389 | 06-10-19 | 00:03 | 1

Ik word een beetje depressief van uw tegel.

de Voorzittert | 06-10-19 | 00:13

Net een uitstekende serie artikelen gevonden. In heldere taal, begrijpelijk voor iedereen met een meest basale kennis van scheikunde en een beetje gezond verstand. (5 gratis, dus tussendoor even cookies verwijderen). Facit: de RIVM belazert de boel.
www.foodlog.nl/artikel/overzicht/user...

Stormageddon | 05-10-19 | 23:58 | 8

@Frau Merkel | 06-10-19 | 00:58: En Ollongren keek mer na en zag dat het goed was.

Dolfie | 06-10-19 | 02:42

Is verklaarbaar.

De RIVM is een toezichthouder die opereert binnen het bestuursrecht, valt onder de uitvoerende macht en onder toezicht staat van het parlement. M.a.w. onderdeel van de particratie; met name het partijkartel.

Voight-Kampff | 06-10-19 | 06:40

Stormageddon | 05-10-19 | 23:58
Dank voor de tip

MathiasRots | 06-10-19 | 08:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Is een goed stuk Feynman, zoals gewoonlijk. Ik snap ook de waanzin er niet achter wat Nederland aan het doen is.
Stikstof hoax, co2 dramatisering, biobrandstof ovens die veel vervuilender zijn dan gas, mensen aan onrendabele warmtepompen helpen, ze zijn om in de woorden van een bekende politicus te blijven knettergek geworden. Daarbij staan ze ook nog eens toe dat er in Nederland alleen al aan statushouders ieder jaar een stad als Venlo bijkomt. Dit kan dus niet goed gaan.
Althans niet voor ons.
Alhoewel het een beetje complot denken is zou het misschien handig zijn om ook in dit geval follow the money toe te passen.
Want ik heb het idee dat het voor sommige mensen heel lucratief is wat er nu gebeurt.
Er zit gewoon een verdienmodel achter en er worden mensen stinkend rijk van.
Dat lijkt mij de enige reden, anders valt de waanzin niet te verklaren.

Zapata10 | 05-10-19 | 23:41 | 6

@Berbaar | 06-10-19 | 00:40:
Zoals ik al vermoedde, u levert het overtuigende bewijs, geestelijke armoede is het dus. Ik snap het wel, u heeft ook geen kennis of wijsheden te delen met de rest van ons, de parels waarover u rept.

Mogelijk doordat u al van jongsaf aan "de kost" moest verdienen, geen tijd voor bijv een academische opleiding. U meet succes eerder in geld, bezit, zeilboten e.d. niet in het opdoen en delen van kennis. Het is goed dat u deze website bezoekt en de bijdragen van anderen toch leest. Er is nog hoop voor u, daar er wel degelijk parels alhier te vinden zijn en dan niet voor de zwijnen.

thephysicist | 06-10-19 | 00:56
-weggejorist-
Frau Merkel | 06-10-19 | 01:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Weet u het nog? Schoolkinderen op hun speelgoed trekkertjes die mee ‘protesteerden’?
Hier een erg leuk filmpje over de achtergrond daarvan:
youtu.be/M0UnwfsdVts

falconwood | 05-10-19 | 23:37

70 Mol wordt er gehanteerd in Duitsland. Geen 20.

Desolator | 05-10-19 | 23:19

" Ik hoop dat er ook een plan komt wat we gaan eten."
Wat dacht je van springend,kruipend of vliegend Afrikaans broodbeleg?

Welles! Nietes! | 05-10-19 | 23:19 | 1

Babies....

Olleke | 05-10-19 | 23:43
-weggejorist-
pino2 | 05-10-19 | 23:15 | 3

Ik mis nog iets, waarom wordt er überhaupt over stikstofdepositie gesproken? Ik zal proberen om een zeer kort antwoord te geven: Mos is natuur, maar een brandnetel is geen natuur en daaruit is Natura2000 geboren, een van hogerhand opgelegd idee over wat natuur moet zijn. Arbitrair, zodat je er allerlei fictieve problemen mee kunt creëren.

#enpassant | 05-10-19 | 23:13 | 2

koeien zijn aaibaar varkens niet.

abeltasman | 06-10-19 | 00:06

Nederland bestaat uit gecultiveerde grond, die zeer recent uit zee gewonnen is. Alles wat boven water uitsteekt is al drastische wijziging van de natuurlijke omstandigheden. En dan zou er een probleem zijn met wat stikstof? Zet het eerst maar eens onder water, dan kunnen we praten.

Frau Merkel | 06-10-19 | 00:12
-weggejorist-
kotelet | 05-10-19 | 23:10 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Voight-Kampff | 05-10-19 | 21:40
Zeer eens met de poëzie.
Indien haar inhoud waar is, wat zeer sterk het geval lijkt, dan rest niks anders dan anarchie.

De beste studies, naar hoe te overleven, zullen juist dan hun nut bewijzen.
Leve de revolutie! Al herbergt die de schijn nog van verandering van het systeem.
Leve de anar... - afijn, vandaar sterkte. U ook.

Kudtkip | 05-10-19 | 22:56 | 2

Sinds wanneer is anarchie zo slecht dan? Daarmee bedoel ik wel anarchie van mensen die hun verantwoordelijk willen dragen en erkennen dat de eigen vrijheid nooit de beperking van de vrijheid van anderen kan betekenen. Tamelijk utopisch gezien het primitieve gedrag van de mens en het egoïsme maar anarchie betekent niets anders dan dat er geen heersers meer zijn. Geen koningen geen presidenten, geen hotemetoten, geen corruptie, geen politici, geen politieke partijen, geen geo-politiek en als het dan goed is geen oorlogen meer want dat is in niemands belang meer. Gewoon een gemeenschap van mensen waar iedereen bijdraagt naar vermogen en krijgt naar behoefte.
Ik verwacht dat zoiets wel mogelijk zal zijn over een 50.000 jaar als het laatste stukje reptielen brein via evolutie verdwenen is.
Ben alleen bang dat we dat niet gaan halen. Niet zozeer vanwege de stikstof of co2 waanzin Maar meer omdat we fokken als konijnen en we daarmee alle andere soorten waarvan we afhankelijk zijn op deze aardkloot wel heel erg de vernieling in helpen.
En iedere soort is een radertje in het geheel.
Kortom we moeten volwassen worden als soort en alles wat geen waarde heeft voor onze existentie achter ons laten.
Wat zeker geen waarde heeft is de enorme overbevolking maar dat mag dan weer niet ter sprake worden gebracht want dan beperk je mensen in hun recht op voortplanting.
Het kapitalisme heeft een geweldige vooruitgang betekent de afgelopen twee eeuwen. Technische en medische innovatie, de mogelijkheid tot consumeren. Maar het heeft ook tot gevolg gehad dat we een bevolkingsexplosie hebben gezien.
Niet zozeer in Europa, maar wel in Afrika en Azië. En die mensen willen ook allemaal een auto, een smartphone, op vakantie, goede scholing en goede huisvesting. Die mensen willen allemaal consumeren.
En als ze dat daar niet kunnen dan komen ze dat hier doen.
Dat gaat geen enkele politieke partij oplossen, geen enkele koning en geen enkele president.
En dat willen ze ook niet oplossen zolang er maar een verdienmodel achter zit.
Haal het verdien model weg, voor de koningen, presidenten, politici, hotemetoten maar ook voor gelukszoekers en ze gaan ergens anders heen. Doen sprinkhanen ook, als er niets te halen is vreten ze elders de boel kaal. Of ze gaan dood.

Zapata10 | 05-10-19 | 23:31

@Zapata10 | 05-10-19 | 23:31:
Samen met 'Kudtkip' steekt u de materie in vanuit het machtsdenken. Dit is m.i. de enige juiste effectieve benadering voor hervormingen. Helaas behoren wij tot een zeer kleine groep mensen.

Voight-Kampff | 06-10-19 | 06:50

Huur je huis bij de Rabo op landbouwgrond van de boer.katjsing katsjing.

Vliegendtapijtje | 05-10-19 | 22:51

Den Haag heeft geen flauw idee waar ze mee bezig zijn is mijn conclusie.
Oftewel prutswerk van de overtreffende trap.

Jan Dribbel | 05-10-19 | 22:46 | 1

Had u anders verwacht?

Frau Merkel | 06-10-19 | 00:14
-weggejorist-
Berbaar | 05-10-19 | 22:43 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Er zit gewoon een duivels plan achter: Boeren weg --> huizen bouwen;
Maximale snelheid omlaag --> meer gelukzoekers importeren;
Burgers de schuld geven --> Belastingen omhoog.
Wie gaat dit allemaal keren, op het leger hoeven we ook niet meer te rekenen, want die zijn in dit duivelse plan al lamgelegd. "pang pang Pechtold".

poisonivy | 05-10-19 | 22:39 | 4

@Bill Cosby | 05-10-19 | 22:42:
Niveleren, iedereen arm. Boeren weg dus meer import uit de armere EU landen, meer woningen want er is woningkrapte en dan ook meer klootjesvolk importeren zodat de Nederlander zijn handen vol heeft om dat volk van zich af te houden. Het wordt één grote klerezooi en de elite zag dat het goed was vanuit hun ivoren toren. De meeste Nederlanders zijn lemmingen, dat zie je aan het stemgedrag. Als je een vakje bij GL in durft te vullen dan ben je toch wel een hele grote sukkel.

poisonivy | 05-10-19 | 23:00

Leuk leesvoer: het Kalergi plan!

Madamjanet | 05-10-19 | 23:10

Heel even dacht ik dat @Sociaal Econoom terug was. Gelukkig houdt iemand de pijltjes in ere.

MickeyGouda | 05-10-19 | 23:40
▼ 1 antwoord verborgen

@Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:19: Bij SE Fireworks kwam om de week een overheidsinstantie de boel keuren. Defensie, brandweer, gemeente en ga maar door. Er lag ruim 100 ton in een woonwijk. SE Fireworks wilde graag verhuizen naar een groter en afgelegen terrein. Helaas is een bestaande vergunning gedogen makkelijker dan een nieuwe afgeven, dus bleef SE Fireworks op de verkeerde plek. Enschede gaat meer om overheidsfalen, dan een ondernemer die niet wil meewerken. Toen de brandweer door een foutief aanvalsplan een metaalpoederbrand met water ging blussen vielen de eerste doden. Het meest erge is dat we daar weinig van geleerd hebben. Dat is pas echt respectloos naar de doden.

Feynman | 05-10-19 | 22:24 | 5

Ja ik weet wat fosfor (was het volgens mij) en water teweeg kunnen brengen, maar goed misschien wil ik het ook gewoon niet onder ogen zien, gewoon omdat het niet normaal was die explosie. Ik werd een paar meter naar achter geblazen....

Het falen van de overheid en politie/justitie zit me gewoon ook erg dwars.... en ik ben niet de enigste. Bedankt voor de reactie Feynman.

Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:46

@#enpassant | 05-10-19 | 22:45: Denk nog steeds dat er spullen opgeslagen waren van de vliegbasis, die ook bezig was met sluiten.

Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:50

@Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:46: Als je de beelden terugkijkt zie je meerdere schokgolven. De een-na-laatste is zo krachtig geweest dat de rest van de explosieven door het voortschrijdend golffront van die explosie ook direct uiteenviel en dus explodeerde. Op die manier kan een bunker die nog heel is, met inhoud die nog niet eens in de brand staat, toch volledig en in 1 keer exploderen. Dit onderzoek komt in de buurt, maar het kan ook zonder opening in de muur. www.intechopen.com/online-first/propa...

#enpassant | 05-10-19 | 22:45: Defensie was als expert van bunkers ingeschakeld als advies orgaan en om inspecties te doen. Die zitten op meerdere manieren vuistdiep in het dossier. De staat is hier compleet nalatig geweest. Niet gehandhaafd in de woonwijk, en niet meegewerkt aan een verhuizing naar afgelegen gebied.

Feynman | 06-10-19 | 10:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Nog los van de onzinnigheid van dit beleid, gaan we steeds meer op weg naar een plan-economie en weg van de vrijheid om zelf te ondernemen. Jammer, ik kon die vrijheid wel waarderen.

bleached | 05-10-19 | 22:22

Als een boer in Groningen stopt knapt de lucht in Amsterdam er vanop.
Echt waar, heus,........ vraag maar aan de beleidsmakers.

botbot | 05-10-19 | 22:15
-weggejorist-
blisterverpakking | 05-10-19 | 22:10

Goed stuk !
Maakt het een stuk duidelijker hoe de vork in de steel zit.
Op de radio, journalisten en politici, ze wauwelen maar wat. Je hoort dat ze totaal niet weten hoe het zit met stikstof en niemand neemt blijkbaar de moeite het op een rijtje te zetten.
Bedankt !

E.Junger | 05-10-19 | 22:08 | 1

Ja ff een stikstof voor dummies

poppelappel | 05-10-19 | 22:26

Het is onbegrijpelijk dat een land bestuurd kan worden door mensen die absoluut geen benul lijken te hebben waar ze mee bezig zijn, of denken plannen te kunnen doordrukken door de bevolking voor de gek te houden. Las net een stukje over de vuurwerkramp in Enschede. Ook weer zo'n ongeloofelijke opeenstapeling van leugen en bedrog om de overheid buiten schot te houden en de schuld af te wentelen op kwetsbare enkelingen.

watazooi | 05-10-19 | 22:04 | 6

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 05-10-19 | 22:22: Heel veel vocht uit.... Geloof wat je geloven wilt, maar bij mij gaat het er gewoon niet in. Het prutswerk van de politie en justitie helpt natuurlijk ook niet mee, net zoals dat de gemeente en de staat erg druk waren om de schade voor hunzelf zo klein mogelijk te houden, het gedoe over de vergunningen die af zijn gegeven.

Maar goed ik sta er gewoon anders in dan jou omdat ik de hele dag van dichtbij heb mogen meemaken.

Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:32

@Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:32:
Jij vuurt jouw peilen nu op de verkeerde. Want ik ben het verder helemaal niet met jou oneens. Sorry hoor dat Enschede ter sprake kwam.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 05-10-19 | 22:44

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 05-10-19 | 22:44: Ben ook niet boos op je hoor haha, word gewoon altijd een beetje vel als het over die dag gaat...

Fijne avond nog ;)

Eigenwijze.Tarrel | 05-10-19 | 22:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Leuk verhaal allemaal (inclusief het obligate Schipholgebeuren), maar waar het uiteindelijk echt om gaat is de concentratie van stikstofverbindingen in de bodem van Natura2000-gebieden, of die concentratie te hoog is, en waardoor dat komt.

Kunnen onze normen soepeler, of zijn de Duitse normen te soepel? Het antwoord is misschien wel geen van beide. Duitse natuur is anders, wij zitten vooral met duin- en heidegebieden die van nature voedselarm zijn. Dan is het leuk om te denken dat je dat oplost door aan de randen planten te zetten die juist veel van dat voedsel uit de bodem halen, maar de lol is: dat gebeurt al, doet de natuur helemaal zelf. Het helpt alleen niet om de andere plantjes te redden, die worden langzaamaan verdrongen. En dat komt toch echt vooral door projecten, bedrijvigheid en vervoer in de buurt, niet van vliegtuigen en ook niet uit het buitenland. Dat is te zien aan het patroon van verandering in die natuurgebieden.

Groenlinks vindt dat het kabinet duidelijker keuzes hierin moet maken, en daar ben ik het mee eens. Als de keuze is tussen een gezonde economie met alle vrijheden en de mate van comfort die we gewend zijn versus een bepaald soort heidenatuur, dan zeg ik: jammer voor die plantjes. Het is het waard om te proberen ze te redden,maar niet tegen elke prijs. Het is niet alsof we de boel asfalteren, er komen andere planten en dieren voor terug.

Muxje | 05-10-19 | 22:01 | 7

Vind je dat een goed idee? Begin dan maar bij het begin: iedereen in de randstad auto inleveren. Lever maar in!

BrokenTipi | 05-10-19 | 23:08

@BonSens | 05-10-19 | 22:18: Als je dat perse wil kun je die heidegebieden ook in stand houden door er overdag schapen in te jagen of af te plaggen. Dat is eeuwen zo gedaan dus niks engs aan. Zo zijn die gebieden ook ontstaan. Pure cultuurgrond, die ook van nature zal neigen tot terugkeer van de natuurlijke begroeiing: eikenberkenbos. Vandaar dat vrijwilligers er regelmatig op uit moeten om daar berkjes uit te trekken.

5611 | 06-10-19 | 09:04
▼ 4 antwoorden verborgen


Nee, lul. De boer'n moeten helemaal niet dood.
Je uit nu de simpele inborst van een boer en zijn primitieve pvv-reflex (lees: janken) Maar dit gaat over een tamelijk pittig vraagstuk. En daar gaat niemand zich voor drukken. Zeker de boeren niet.
Shareholder II | 05-10-19 | 21:27 | reageer

Lulkoek , is geen pittig vraagstuk.
Is een smerig politiek spel.
En jouw aandelen zijn binnenkort niets meer waard.
En je euro's ook niet.
En geen pensioen.

nemeton | 05-10-19 | 22:01 | 2

U vergist zich kostelijk. Het vraagstuk dat voorligt is weldegelijk pittig.
Gelukkig hebben we genoeg slimme mensen om dingen op te lossen. En verder gingen we een miljoen huizen bouwen. En Schiphol groeit gewoon door. En er komende nog heel veel mensen bij. Die gaan keihard met ons concurreren op eigen bodem. #spaanders
Maar hoeft allemaal geen probleem te zijn. Gaat lukken bestemense. Hup!

Shareholder II | 05-10-19 | 23:40

@Shareholder II | 05-10-19 | 23:40:
Het enige wat pittig is
is de poep in jouw broek

nemeton | 06-10-19 | 00:38

Bedankt, Feynman.
Mooi stuk weer.

Gewone_mevrouw | 05-10-19 | 22:01

Als u niet zit te wachten op mijn toekomstverwachting, lees dit dan niet.

Men gaat de boeren uitkopen. Die boeren zullen naar het buitenland emigreren. Vervolgens gaat men het terrein gebruiken om woningen te bouwen. Zo wordt Nederland een soort groot Singapore, maar dan met een grootdeels analfabetische bevolking met herkomst uit het midden oosten en Afrika. De islam zal de meest beleden religie worden.

Toekomstige generaties afkomstig van Afrikanen zullen van Nederland een nog grotere hell hole maken dan de narcostaat die het nu al is. Een geluk is dat de Afrikaanse immigranten genetisch nog dommer zijn dan Marokkanen, waardoor ze zich niet kunnen organiseren. Toch zullen deze mensen individueel voor aardig problemen gaan zorgen in het toekomstige Nederland. Denk aan roofovervallen, inbraak, drugsgebruik en straatroof op oude mensen (misschien ook op mij).

Deze scenario's zullen zich in de toekomstige decennia ontwikkelen. Daar komt ook bij dat het sociale stelsel de enorme berg werklozen niet meer aan zal kunnen. Meer en meer etnische Nederlanders (autochtonen mag ik ze niet meer noemen) met goede opleiding zullen emigreren (mogelijk ikzelf ook, ben bezig met een baan elders, maar moet vrouw nog overtuigen).

In de voorbije eeuwen is Nederland sterker geworden door immigratie. Denk aan immigratie van Franse en Waalse protestanten, Duitsers, Italianen, Vikingen en Spanjaarden en een verdwaalde Scandinavier (zoals mijn moedertje uit S). Vergeet echter niet dat al deze mensen uit hetzelfde continent komen en dus cultureel veel met ons gemeen hebben. De Surinamers en Indonesiers waren door Nederland gekoloniseerd en kenden de Nederlandse cultuur en met deze mensen zijn op het ogenblik relatief weinig problemen omdat zij zich goed hebben weten aan te passen aan de Nederlandse maatschappij.

Ik denk echt dat Nederland over 30 jaar een hell hole is.

ballenkraker | 05-10-19 | 21:58 | 5

@skoftig | 05-10-19 | 22:02: Wat ik denk is dat de EU dit wil. De EU heeft er baat bij dat nationalisme verdwijnt en dat kun je bereiken door landen hun identiteit te ontnemen. Dit bereik je door massaimmigratie van mensen met totaal andere cultuur en waarden en door tradities af te pakken (denk aan Sinterklaas en Zwarte Piet).

Verder de CEO's van grote bedrijven zitten ook te wachten op goedkope arbeiders (niet realiserende dat deze arbeiders uit Afrika en het Midden Oosten geen vinger uit zullen steken). Grote bouwbedrijven hebben er bijvoorbeeld baat bij dat er meer woningen gebouwd mogen worden. De autochtone Nederlander gebruikt voorbehoedsmiddelen als ze ---je weet wel---, daardoor zullen niet meer woningen nodig zijn. Dan heb ik het nog niet gehad over de asielindustrie.

Verder zie ik in de discussie met moslims dat ze graag meer moslims in Nederland willen zien. Met andere woorden, ze willen graag meer immigratie. Dit zie je ook bij de mensen van groenlinks, pvda, denk, vvd, cda waarvan er veel moslim zijn. Moslims proberen via overheidsfuncties zoveel mogelijk broeders en zusters binnen te halen.

En dan heb je nog de mensen die zo dom en naief zijn om de hele wereld een plekje in Nederland een plekje te willen geven.

Dan schijnt er nog een of ander verdrag uit de 70-er jaren te bestaan om Arabieren te importeren in ruil voor olie.

Er zijn dus verschillende krachten die massaimmigratie aanwakkeren (overigens heb ik weinig tegen immigratie van goed opgeleide mensen en van echte vluchtelingen als christenen en homo's).

ballenkraker | 05-10-19 | 22:22

Surinamers en Antillianen staan ook hoog op de misdaadlijstjes ongeveer net zo hoog als Marokkanen. Maar je kan samen met ze drinken en elkaars zus neuken zonder al teveel problemen, dus ik geef je gelijk.

Papierversnipperaar | 05-10-19 | 23:33

@ballenkraker | 05-10-19 | 22:22:
Geldcreatie zoals wij die kennen is ook afhankelijk van groei, zelfs €2000 op de rekening van de bijstandstrekker wordt zo een factor 20 uitgeleend, dit is grotendeels waar ons geld vandaan komt.

Papierversnipperaar | 05-10-19 | 23:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Het valt me ook wel op (niet hier maar in het algemeen) dat mensen denken dat boeren maar wat doen. Met de dieren en de mest en zo. Feit is dat ze precies weten wat erin en wat eruit gaat. Om de zeer simpele reden dat de regelgeving dusdanig streng is dat ze het tot op de gram moeten opgeven.

knutsel_ | 05-10-19 | 21:54 | 2

Inderdaad. En alsof boeren niet voor het landschap zorgen. Ze zijn er juist het meest mee bezig. Het Nederlandse landschap waar een deel van houd, en dat een deel zou kunnen zien als ze eens uit de ring zouden komen, is gecreerd door boeren.

Sjors W. | 05-10-19 | 22:38

@Sjors W. | 05-10-19 | 22:38: Als ik met de trein van Delft naar Rotterdam rijd, rijd ik 10 km lang door stinkmoeras. Tien jaar geleden was dit nog mooi boerenland, met mooie Hollandse vergezichten.

Ik moet dan altijd aan Wim Sonneveld denken: kennelijk deden ze iets verkeerd en nu zijn we gemoderniseerd. Om te huilen dit.

5611 | 06-10-19 | 09:12

wat heerlijk zeg ,we gaan van "crisis" naar "crisis" vooral in nederland is men knettergek wat dat betreft .of is het een manier om de aandacht van andere dingen af te leiden ?want na stikstof zal er vast wel weer een volgend enorm gemaakt probleem opdoemen,nog elementen genoeg over om crisis van te maken .

bowlfabriek | 05-10-19 | 21:52 | 1

Maak je geen zorgen. Dat is er al. Ze hebben een groep van 6.000 stofjes bedacht die niet in de bodem mogen zitten. Baggeren en grondverzet liggen al grotendeels op zijn gat.

5611 | 06-10-19 | 09:16

Nederland is een van het meest drukbevolkte continentale land ter wereld. Van mijn part kunnen we best wel eens stoppen met bouwen. Als we dan ook stoppen met asielzoekers te huisvesten, voorkomen we dat het hier uit zijn voegen barst.

heldheino | 05-10-19 | 21:52 | 1

Da's ook een duidelijke keuze. Een kansloze, in dit politieke klimaat, maar stoppen met bevolkingsgroei (en daar op economisch vlak ook mee om kunnen gaan) is misschien wel de beste keuze...

Muxje | 05-10-19 | 22:03

"De absurd lage drempelwaarde voor stikstof in NL is n.m.m. via ministerie #STUREND opgelegd aan @rivm.

Heb daar ook gewerkt. Inmiddels zijn het héél andere tijden #door extreemlinks Natura2000 & Brussel!" twitter.com/SGroter2/status/118056968...

Feynman | 05-10-19 | 21:48 | 1

En daar worden dus 8000 projecten door stilgelegd en vallen er spoedig bedrijven om.

Trumme | 05-10-19 | 22:41


De overheid is een onbetrouwbare partner............. die als dusdaning tegemoet getreden dient te worden.

Ervaringsdeskundige | 05-10-19 | 21:48 | 1

Mee eens. Wat ik hier verder over wil zeggen joris ik zelf maar weg.

ballenkraker | 05-10-19 | 22:04

Om te voorkomen dat het in de toekomst schone Nederland vol stroomt met Stikstof uit Duitsland en Belgie, gaat de heer 'Schijtebroek'van milieudefensie, alvast naar de Hoge Raad om te eisen dat beiden landen een gigantisch hoge wand van honderden meters rondom Nederland gaan bouwen op hun kosten. Zo behouden wij schone lucht en mooie bloempjes en worden we minstens 150 jaar oud.

gratias | 05-10-19 | 21:45 | 1

Ja een muur is de oplossing.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 05-10-19 | 21:48

Ik wordt zo langzamerhand strontziek van de continue onkunde die dit kabinet etaleert, zie enkel maar de tweets van Carola van Schouten en Gert Jan Segers.
Het is niet alleen maar onkunde maar ook je reinste smeerlapperij van een partij
die zich christelijk noemd.

oakmont | 05-10-19 | 21:43 | 2

De enige christelijke partij in Nederland is de SGP. Ik vind zelf de SGP best goede standpunten hebben, hoewel ik het soms ook oneens met ze ben. Aan de andere kant heb ik erg veel sympathie voor Geert Wilders omdat die man zijn hele vrijheid heeft opgegeven voor het Nederlandse volk.

ballenkraker | 05-10-19 | 22:10

Vraag blijft waarom willen die lui die het Binnenhof bevolken, immer het braafste jongetje van de EU zijn? Vraag stellen is em beantwoorden Brussel like flies to shit!

william7055 | 05-10-19 | 21:43

Dit scenario is reeds beschreven door Karl Rove, Deputy Chief of Staff Government of George W. Bush:

“That’s not the way the world really works anymore. We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality - judiciously, as you will - we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors … and you, all of you, will be left to just study what we do.”

De man is niet alleen een meester in het machtsspel, maar bovendien ook taalvaardig. Zijn verhaal is kort en krachtig en de zinnen hebben een goed ritme. Die laatste zin; een poëtische schoonheid.

Sterkte gewenst.

Voight-Kampff | 05-10-19 | 21:40 | 3

Die is voor op de muur.

schoon-schip-maken | 05-10-19 | 21:44

Mooi. Heel Westers ook. Dat kun je ook nog uit de tekst opmaken, denk ik.

Shareholder II | 05-10-19 | 21:50

Gemarkeerd als favoriet.

Gewone_mevrouw | 05-10-19 | 21:59

Het RIVM, het KNMI, allemaal knoeien ze aantoonbaar met de meetgegevens.
Waarom eigenlijk ?

Bolder | 05-10-19 | 21:40 | 4

Deze personen zijn voor hun inkomend zwaar afhankelijk van de politiek en leven in een een door hun zelf gecreëerde bubbel
Zodra de echte wetenschappers onder hen met pensioen gaat draaien ze als een blad als aan de boom.

zoefff3 | 05-10-19 | 21:54

@zoefff3 | 05-10-19 | 21:54: Inderdaad. Je ziet het met de natuurkundige
en emiritus hoogleraar Kees de Lange die zich nu uitspreekt tegen massaimmigratie en klimaatverandering.

ballenkraker | 05-10-19 | 22:36

Heb ik me ook afgevraagd en kon er niet opkomen omdat ik automatisch nog steeds dacht dat Nederland een fatsoenlijk land was.

Nu echter denk ik dat het antwoord is: politieke dwang van het ministerie, met "een" minister bovenop de piramide.

Oftewel, dezelfde smerige politieke trucs die door de geschiedenis heen in zo'n beetje alle dictaturen van linkse snit onvermijdelijk de kop opsteken.

Kinkfactor | 06-10-19 | 03:23
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
frank4444 | 05-10-19 | 21:38 | 2

@henkvaningrid | 05-10-19 | 20:33 | reageer: dit heft niets met link te maken maar met het afwegen van belangen van beleidsbepalers in Nederland.

En als u ook maar een voorbipshaar snapt van hoe politiek beleid in NL wordt *bepaald* (let op: is wat anders dan wordt gemaakt en uitgedragen) dan weet u dat zogenaamd links heel weinig hiermee te maken heeft. Dit gaat om grote (financiele) belangen die op allerlei manieren voorrang krijgen.

De groot industrie en grootkapitaal middels financiele belangengroepen, adviescommissies en lobbygroepen (lees corruptie) bepalen feitelijk dit beleid. En het is nu eenmaal zo dat boeren belangengroepen bij lange na niet zo machtig en beleidsbepalend zijn als dat van andere sectoren, bijv. m.b.t. de luchtvaart.

In landen als Frankrijk, Spanje of Italie is dat een heel ander verhaal.

litebyte | 05-10-19 | 21:38

Over wat er met NO, NO2 in de atmosfeer, troposfeer en stratosfeer gebeurd kun je nalezen op p.14 van www.tropomi.eu/sites/default/files/fil... . Erg opmerkelijk is deze zinsnede : "For typical levels of OH the lifetime of NOx in the lower troposphere is less than a day. For Riyadh, for example, Beirle et al. [2011] find a lifetime of about 4.0±0.4 hours, while at higher latitudes (e.g. Moscow) the lifetime can be considerably longer, up to 8 hour in winter, because of a slower photochemistry in that season. For Switzerland Schaub et al. [2007] report lifetimes of 3.6±0.8 hours in summer and 13.1±(3.8) hours in winter. With lifetimes in the troposphere of only a few hours, the NO2 will remain relatively close to its source, making the NOx sources well detectable from space" Voor iemand die het naadje van kous wil weten : Jacob, D. J. (1999). Introduction to Atmospheric Chemistry. Princeton University Press.

rmstock | 05-10-19 | 21:37 | 1

Volgens de tweet van Carola Schouten : "Stikstofdepositie per bron - Stikstofdepositie is het neerdalen van stikstofoxiden en ammoniak vanuit de lucht op de grond. Deze tabel geeft een overzicht van de stikstofdepositie per bron in 2018." Volgens de beschrijving van het KNMI/RIVM voor NO2 metingen per satelliet wordt NOx in de troposfeer nl.wikipedia.org/wiki/Troposfeer binnen een paar uur volkomen afgebroken. Dat stikstofoxiden en ammoniak vanuit de lucht kunnen neerdalen op de grond is nagenoeg onmogelijk. De MetOp (Meteorological Operational Satellite) NO2 meting wordt met name gebruikt lokalisatie en detectie van stikstofoxiden en ammoniak bronnen in en op de aardbodem.

rmstock | 05-10-19 | 22:34

De boeren moeten gewoon de helft van hun koeien afmaken. Anders kan de Formule 1 in Zandvoort niet doorgaan. We kunnen onze kroketten toch net zo goed per vliegtuig uit China laten komen?

Lentehaas | 05-10-19 | 21:37 | 1

Anders gezegd: ik heb nog nooit van mijn leven zo'n bullshitdiscussie meegemaakt.

Lentehaas | 05-10-19 | 21:38

Dagenlang stikstof in het nieuws terwijl het atoomnummer 7 is.
Weer een 7 als teken aan de wand.

steekmug | 05-10-19 | 21:36

Al die mensen van import, moeten ook allemaal een huis hebben, dus moet er grond vrij gemaakt worden, kunnen de overheid en haar vrindjes, ook weer lekker aan verdienen.
Je zou haast denken dat er een plan achter die stikstof leugen zit.

Kanarie_Geil | 05-10-19 | 21:32 | 2

Net als de vleeswaren, ook zo toevallig.

gato | 05-10-19 | 21:37

Maar met die bouwstop en toevloed van illegale buitenlanders ben ik als Amsterdamse blanke man met eigen woning natuurlijk wel flink geholpen! De trieste bovenwoning, ooit voor een redelijke prijs, gekocht is nu al meer dan driedubbel waard dan er ooit voor werd betaald. Dank jou Femke en medelinkselui! Blijf vooral aan en dan kan ik binnenkort door jullie tot aan mijn dood lekker ergens in een ver buitenland neuken totdat het over is!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 05-10-19 | 21:42

Dus Pokon is out of bounce, maar hoe zit het met de Neutronenkorrels Feynman?

De Briemusketier | 05-10-19 | 21:32 | 2

Lol out of bounce.

SDI | 05-10-19 | 23:31

Alleen als je last hebt van scheurgras heb je neutronenkorrels nodig.

Analia von Solmsch | 06-10-19 | 00:17

Zeg Feynman, voor mij is dit abracadabra wat je allemaal opschrijft, op basis van welke expertise zou ik jou moeten geloven? Het klinkt in mijn oren precies als zo'n overtuigde creationist die er verder de ballen verstand van heeft maar op een bierviltje aan het rekenen gaat en dan, hoe kan het ook anders, in een paar uurtjes onomstotelijk bewijst dat het verhaal van Genesis 1 precies klopt, en dat ál die wetenschappers corrupte, incompetente of op z'n minst bevoordeelde rukkers zijn.

Diewijfvandielange | 05-10-19 | 21:30 | 6

O? Vrij helder verhaal lijkt me, hoofdmoot scheikunde. Nee, maar dan Den Haag, ammelaal Alfaatjes. Stug volhouden en tegen beter weten in de andere kant op kijken, ook als de waarheid keihard voorgeschoteld wordt, net als met de rest van de Grote Greta hoax.

Is geen onbehoorlijk bestuur meer, maar gewoon misdadig. Kartel moet eigenlijk hoofdelijk aansprakelijk en afgerekend kunnen worden. Maar ja, Nederland, EU, dan weet u het verder wel.

Kinkfactor | 05-10-19 | 21:41

@mrXL | 05-10-19 | 21:36: Ja precies, en op dat niveau kunnen ze bij het RIVM natuurlijk niet mee.

Diewijfvandielange | 05-10-19 | 21:57

Feynman heeft waarschijnlijk net zoals ik in de comments gekeken onder die handige tweet van Carola Schouten gisteren. De personen achter pak 'm beet de 10 bovenste tweets zijn de Nederlandse experts op het gebied van stikstofbeleid. Ik heb gewezen op Robert Hoevers, die zeer interessante dingen te vertellen heeft over stikstofuitstoot op het platteland en het uit-de-duimzuigbeleid van de RIVM erbij en deze info in YouTube-video heeft gestopt genaamd "De Trukendoos van het RIVM". Ik heb GS getipt eens met deze man te praten. Dit artikel zie ik als bewijs dat ze mijn advies ter harte hebben genomen.

Alexander des Burgus | 05-10-19 | 22:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan Schiphol

Rest In Privacy | 05-10-19 | 21:20

En daarom uit de E.U. de zoveelste reden voor een Nexit

Mo het varken | 05-10-19 | 21:14 | 4

@litebyte | 05-10-19 | 21:24:
Die stikstofnormen zijn gefabriceerd om aan EU richtlijnen te voldoen. Maar volgens u dus niets.

kortebroek | 05-10-19 | 21:30

@litebyte wel dus. Geinig feitje is wel dat sommige landen, waaronder Nederland, onder bepaalde voorwaarden, mogen afwijken van de norm. Derogatie heet dat:
nl.wikipedia.org/wiki/Derogatie_(Euro...)

knutsel_ | 05-10-19 | 21:35
▼ 1 antwoord verborgen

Stikstofcrisis.
Vooral in de hoofden van de ambtenarij.

Russ Meyer | 05-10-19 | 21:09

Het komt toch uit Brussssel, die stikstofmaatregel? Hoe kan het dan dat de maximale hoeveelheid in Duitsland 400 maal hoger mag liggen dan hier in NL? En hoe zit dat dan met Frankrijk ?

Baron Clappique | 05-10-19 | 21:07 | 3

België hanteert een norm bijna gelijk aan Duitsland dus wij zijn het schoonste landje van Europa. Worden wij daar blij van? Nee helemaal niet! Onze politici zijn gewoonweg niet te vertrouwen.

Rdock | 05-10-19 | 21:11

Heeft iemand wellicht gegevens over het percentage uitstoot door de landbouw (in NL 46 % volgens de grafiek) per EU land. Ik vraag mij af of de percentages in de andere landen niet wezenlijk lager zijn, zou een maat kunnen zijn voor de roofbouw die door industrie en landbouw op NL wordt gepleegd

Israeli-TraderOne | 05-10-19 | 21:45

@Israeli-TraderOne | 05-10-19 | 21:45:
Die 46% klopt dus helemaal niet. Zie opmerking van Alexander des Burgus | 05-10-19 | 22:05 en bekijk de rapportage maar eens op Climategate.nl

MathiasRots | 06-10-19 | 09:13

En nu weet ik het zeker, onze politici zijn echt oliedom, en helemaal MP Rutte. Ze hebben zich in de lure laten leggen door zulke strenge stikstof normen te hanteren. Als deze politici voor een commercieel bedrijf zouden werken kregen ze ontslag op staande voet, na zulke enorme blunders.

Rdock | 05-10-19 | 21:05 | 1

Ze zijn ook oliedom, het enige wat ze kunnen is lullen als brugmans, de volksmenners.

watmagjenogwel | 06-10-19 | 03:46

DeKussendeWielrenner | 05-10-19 | 20:21
Je neemt niet eens de moeite om jouw geweldige kennis te delen in een begrijpelijk epistel - je pist meteen op de zogenaamd onwetenden.

En op professionals uit de boerenpraktijk, zoals Pelikaanduif | 05-10-19 | 20:21.

"Wat Nederland natuurlijk wil weten is hoeveel subsidie je trekt. Hoeveel je krijgt van de staat. Hoeveel van de EU. Dat willen we weten".
DeKussendeWielrenner | 05-10-19 | 20:25

Jij vertoont je hier als het schuim der aarde.
Met een hoog Berrie gehalte - je kots op de boer en burger kletst harder tegen de plinten van een ivoren toren dan de veestront een gierput kan vullen.

Dat maakt je een verachtelijk, bespottelijk persoon.
Oh, en spaar je de moeite van een snerig reply - gaap, voorspelbaar.

Eén ding is duidelijk: jij bent een van de verantwoordelijken die heeft gezorgd voor deze stikstofcrisis. In het bijzonder aan het adres van de boeren.
Niks meer, niks minder.

Opdat hier gezien wordt welke fanatieke figuren deze shit hebben aangezwengeld. Keep 'm comming Wielrenner, show your kissin' behind.
Apentarrel die je d'r bent.

Kudtkip | 05-10-19 | 21:02 | 5

Die wielrenner heeft nog nooit een gecombineerde opgave van dichtbij gezien.

knutsel_ | 05-10-19 | 21:12

LOL @ apentarrel!
Dank u.

Zoloft | 05-10-19 | 21:12

Wat Nederland wil weten is hoeveel subsidie enz enz.
Zo smerig dit.
Wielrenner is niet door de MENS keuring gekomen.
Apentarrel dus ... was even zoeken. Meesterlijk, ik zie hem hangen.

Rest In Privacy | 05-10-19 | 21:26
▼ 2 antwoorden verborgen

As uitstrooien na een crematie: wat doet dat eigenlijk voor de stikstofhuishouding?

piloot47 | 05-10-19 | 21:02 | 1

Of het begraven van een vol chemo gepompte kankerpatiënt?

Ben-Bataaf | 05-10-19 | 21:07

Ik ben naturist. Moeten wij nu onze broekjes weer aan?

Rest In Privacy | 05-10-19 | 21:01 | 1

Ja het terrein wordt bebouwd

027 | 05-10-19 | 21:10
-weggejorist-
David000000007 | 05-10-19 | 20:59 | 1

Omdat de neiging bestaat alleen de meest recente reaguursels te lezen en ik als herboren zwaar getuchtigde zwitsal nog niet mag doorlinken wijs ik graag nog even op de prachtlink helemaal onderaan dit topic van JeetjeKees over de meetmethodes van het RIVM. Kijk, luister en huiver, kost je een paar minuutjes, maar je kijk op het nieuws over de 'deposities' zal nooit meer dezelfde zijn.

piloot47 | 05-10-19 | 20:58 | 1

Doorlinken doe je door er een spatie voor te zetten.

Ben-Bataaf | 05-10-19 | 21:05

Mooi stuk over de as van de inhoud. Zouden meer mensen moeten doen :)

witte geit? | 05-10-19 | 20:56 | 1

idd. er is ook geen mens in de hele 2e kamer die ook maar enigszins in de buurt komt van nadenken over de inhoud.

Ir. Wilhelmus | 05-10-19 | 21:02

Goed idee, ga ik zeker doen.

ZZP-er | 05-10-19 | 20:56 | 1

Moet het Pokon zijn of mag t ook een ander merk?

ZZP-er | 05-10-19 | 20:57

Dus moet iedereen ook maar alle klaverplantjes (en andere vlinderbloemigen) uit het gras rukken. Die leggen namelijk stikstof vast in de grond.

Hadena | 05-10-19 | 20:55

Het vertrouwen in de overheid daalt nu zeer snel. Zelfs leken voelen reeds op hun klompen aan dat ze misleid worden. Ik druk me eufemistisch uit. Straks mengt Euro-Frans zich ook nog in de discussie en dan kunnen de hooivorken de meterkast uit.

Rest In Privacy | 05-10-19 | 20:55 | 2

En al jaren voorgelogen en bedrogen. Want de zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken geven precies het resultaat wat de overheid wil, want die betaalt.
En alle objectieve tegengeluiden worden verzwegen.

ZZP-er | 05-10-19 | 20:59

@ZZP-er | 05-10-19 | 20:59:
Zie de link van JeetjeKees over het RIVM helemaal onderaan het topic. Ten hemel schreiend.

piloot47 | 05-10-19 | 21:00

Top topic Feynman. Jammer dat Baudet of Wilders of een SGPer dit niet verkondigd in den Haag. Zelfs de klimaatcritische Telegraaf gaat dit waarschijnlijk boven hun pet.
Het milieudebat wordt stelselmatig gemanipuleerd door onze linkse partijen.

Trumme | 05-10-19 | 20:54 | 3

De meeste parlementariers snappen dit ook niet. En onze overheid kletst maar wat hun toevalling uitkomt.
Ver weg van alle realiteit.

ZZP-er | 05-10-19 | 21:02

@ZZP-er | 05-10-19 | 21:02:
Dit is gewoon extreme onzin van onze vvd/d66/gl combinatie.
Stelletje klootzakken.

ZZP-er | 05-10-19 | 21:03

Benieuwd wanneer de eerste plantenliefhebber voor Pokonterreur wordt beboet c.q. veroordeeld. Geeft wel weer prima aan wat voor waanzin de stikstofmaffia mee bezig is, zo'n huis-, tuin- en keukenvoorbeeld.
Zo, nu de rest lezen, maar dit moest eventjes.

Graaisnaaiert | 05-10-19 | 20:52 | 2

En vissies in sloten mogen ook niet meer pissen, per heden Verboten!

Canis.bonus.es | 05-10-19 | 20:57

De bedoeling is niet minder stikstof. De bedoeling is minder boeren, minder platteland. De bestuurders en een hoop kiezers uit de Randstad & Amsterdam zien alles buiten de stad als hetzij camping hetzij natuurgebied. Dus alles wat dat beeld in de weg staat (boeren, dorpen, etc) moet weg door onwerkbaar dan wel onwoonbaar te maken. Eten haal je in de supermarkt, heb je geen boeren voor nodig. Ik durf te beweren dat de meeste mensen die 'bezorgd' zijn over natuur en milieu geen idee hebben hoe natuur er van dichtbij uitziet. Of waar voedsel vandaan komt. Kaas maak je. Dat daar ergens vooraf een boer met koeien aan te pas komt, geen idee. Ze gaan naar de kinderboerderij lammetjes aaien, en bestellen 's avond lamskotelet in een restaurant zonder de link te leggen.
Nog nooit zoveel informatie zo vrijelijk toegankelijk, en de mensen worden steeds dommer, lees beïnvloedbaar door allerlei clubs etc..
En klagen over Rutte cs. aangaande hun verwaten dienstbaarheid aan Brusselse regelmakerij is hypocriet; wie hebben al die partijen gekozen?

Pyrolobus | 05-10-19 | 20:50 | 3

Vooral minder gristenen, leer mij D66 kennen. Samen met boeren een groot gevaar voor de kosmopolitische heilstaat.

skoftig | 05-10-19 | 20:55

De meeste kiezers gaan pas nadenken tegen de tijd van die verkieingen. Dan heeft elke partij uiteraard een geweldig verhaal.
Daar kiest men op.
Helaas is dat puur bedrog, vooral van vvd. Daarom is een minkukel als Rutte Pm kunnen worden. Plus nog wat meer ondekruiperij.

ZZP-er | 05-10-19 | 21:22

Dank wederom voor een mooie bijdrage. 1 van de redenen waarom ik premium lid ben geworden.

VonHabeNichts | 05-10-19 | 20:48

Mensen, kijk om je heen. Nederland doet het bovengemiddeld goed als het om milieu gaat. Het gaat in alle categorieen de goede kant op. We leven langer dan ooit. We zijn gezonder dan ooit. Welke randdebielen eigenen zich het recht toe om voor ons te bepalen dat het nóg niet goed is? En belangrijker, hoe STOPPEN we ze??!?

marcoplarco | 05-10-19 | 20:47 | 3

Guillotine ?

Jimmy Mc Clure | 05-10-19 | 20:56

@Jimmy Mc Clure | 05-10-19 | 20:56: Hmmm. Gebruiken we daar het Malieveld voor, of zetten we daar toch tractoren neer? Moeilijk, moeilijk..

marcoplarco | 05-10-19 | 21:04

@Jimmy Mc Clure | 05-10-19 | 20:56: Ik ga voor vierendelen met trekkers op t malieveld.

Aussie_dude | 05-10-19 | 23:12

Bedankt voor dit stukje inzicht Feynman, het is ontluisterend.

Twerb | 05-10-19 | 20:46

Bij de stikstofberekeningen van het Nederlandse vliegverkeer ten behoeve van de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) telde het kabinet volgens een snelle rekensom slechts 1,2 procent van het Nederlandse luchtruim mee!
Men ging uit van 'rekengebieden' per luchthaven met een totale oppervlakte van (400+2500+900+2500+400=) 6.700 km2 tot een hoogte van 1 kilometer. In totaal gaat het dan dus om 6.700 km3.
De totale oppervlakte van Nederland is echter 41.543 km2 en volgens de website van Schiphol kan de Airbus A380 op wel 13.136 meter overvliegen.
De totale inhoud van de vliegruimte boven Nederland is dus (41.543 km2 x 13,136 km =) 545.709 km3 in plaats van de door het kabinet gehanteerde 6.700 km3! De vlieglobby bij het ministerie van Infrastructuur heeft zijn uitwerking blijkbaar niet gemist...

Middenmoter | 05-10-19 | 20:46 | 1

Lobby is feitelijk corruptie

litebyte | 05-10-19 | 21:26

Een goed verhaal. Helaas. Want we gaan er aan. Hoe dan ook. Is het niet echt door stikstofverbindingen, dan wel door corrupte lieden en/of niet deugende regels en beleid. Nederland wordt een steeds hopelozer geval, en er is 0,0 indicatie dat het tij zal worden gekeerd.

Fijnstoffer | 05-10-19 | 20:42

Stikstof is vooral een probleem gemaakt om het volk te onderdrukken en uit te zuigen.

Lafayette | 05-10-19 | 20:40 | 2

Als je nuchter bent kom je maar weer terug

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:41

@Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:41: Dan ben ik ook dronken.

wilderst | 05-10-19 | 20:50

"rond een natura2000 gebied zou je planten kunnen kiezen..."
Ja, hé, wat is het nou? Is het een natuurgebied of een aangelegde Keukenhof? In een natuurgebied kiezen de planten zelf wel waar ze willen groeien en waar niet.

En daar zit hem de kneep. Van die 160+ natura2000 gebieden is het grootste deel een veredelde proeftuin. Niks natuurlijks aan. Stop dus met 'beschermen', laat het lekker groeien zoals het wil, en reduceer natura2000 tot pakweg 20 écht belangrijke gebieden. En nee, de Oostvaardersplassen horen daar niet bij.

marcoplarco | 05-10-19 | 20:39

"Dit geeft ook kansen, rond een natura2000 gebied zou je planten kunnen kiezen die veel ammonia en nitraat hun omgeving halen en daarmee afvoeren, de meest kosteneffectieve maatregel."

Wietplantjes.

Win, win, win.

ProAsfalt | 05-10-19 | 20:38

Jeutje dat zijn veul traktors op het fotootje.

Shareholder II | 05-10-19 | 20:36 | 2

Mevrouw Krikke dacht dat het er 75 waren.

DebraCadabra | 05-10-19 | 20:46

Wat ze verder vergeten is dat stikstof ook wordt toegevoegd aan de bodem door bacterieen en dode plantjes en dat dat maar goed is ook. En heeft iemand al iets gedaan aan al die vogels die in natuurgebieden poepen? Die voegen nog meer stikstof toe dan alle bouwprojecten bij elkaar. Ik stel een vogelverbod voor in natuurgebieden.

geerdt | 05-10-19 | 20:36 | 1

Er komen steeds minder vogels. Wel meer ganzen, dat dan wel en die schijten echt alles onder.

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:42

@Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:42: Maar dat de ammoniakuitstoot flink overschat wordt is wel degelijk zo. De hele ammoniak uitstoot wordt grotendeels bepaald door een rekenmodel en dat is allemaal gebaseerd op.. modellen.

De weinige keren dat er geijkt wordt blijken die rekenmodellen er flink langs te zitten. Het is wel zo dat rechters ze als rechtsgeldige beleidsinstrumenten zien. En dat is een dood- en doodenge ontwikkeling.

ibestuur.nl/nieuws/de-computer-kan-he...

omanders | 05-10-19 | 21:00

@omanders | 05-10-19 | 21:00:
Zoals dat gaat met computermodellen: Garbage in, garbage out.
En er is geen onafhankelijke validatie van de rekenmethoden en modellen van de RIVM. Ik heb ernaar gezocht, maar het is er niet. Allemaal in-house publicaties, zonder beschrijvingen en inhoudelijke analyse van de modellen en methoden zelf.
Wonderlijk dat zo’n commissie Remkes dat gewoon laat liggen.

Stormageddon | 05-10-19 | 21:15

@Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:42
Kom maar terug als je weer nuchter bent

MathiasRots | 06-10-19 | 09:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Den Haag en Brussel willen Nederland gewoon op slot gooien, behalve als het om open grenzen gaat. Hoe anders kun je het nog interpreteren?

Deflatiemonster | 05-10-19 | 20:35 | 2

Er zijn er genoeg die dat wel kunnen

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:43

@Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:43: Sticker voor jou. Grote jongen.

Deflatiemonster | 05-10-19 | 23:54

Als je dat NOx kaartje bij dat vorige topic bekijkt dan is vrijwel het gehele land blauw tot lichtblauw (legenda: goed). Alleen bij de steden en snelwegen is de concentratie matig tot slecht.

Aangezien in het kaartje geen numerieke waardes gegeven worden vertaal ik goed maar in ieder geval voldaan de Europese norm. Daarmee zou de kous af moeten zijn. Houd je over de snelwegen (probleem indien bij N2000-gebied) en de steden (liggen niet in N2000-gebied dus geen N2000-probleem).

5611 | 05-10-19 | 20:35 | 4

Als dat inderdaad NOx is dan klopt het helemaal, dat goedje komt voornamelijk vrij bij ALLE typen verbrandingsmotoren, en dus vrijwel niet de agrarische sector.

infidel103 | 05-10-19 | 20:57

Voor wie het nog niet door had. Er staat: per bron. Dus schiphol is een bron, en alle boeren bij ekaar zijn een bron. En de zee is een bron. Het zegt niets over 1 of 10 boerderijen. Die kleurplaat zegt mogelijk iets over ongewenste begroeïng.
En als je nader gaat kijken, zie je vermoedelijk dat beide methodes wél kloppen. En toch wordt het anders opgepakt, had ik het gevoel. Niet toevallig. De politiek moet het hebben van tweespalt. Zeker als je een vvd op de bok zet. Fraai is dat.
Ondertussen heeft iedereen het wel door. Er liggen doelstellingen 2030 en 2050 die politici álles waard zijn. Dat gaat namelijk over hún positie + pensioenmaximalisatie. Dus het gaat dit keer écht ergens over. En daarom is hier geen ontkomen aan.

Shareholder II | 05-10-19 | 21:42

@Shareholder II | 05-10-19 | 21:42:
Schiphol is geen bron. Schiphol is een luchthaven. Vliegtuigen zijn een bron. Landbouw is ook geen bron. Een koe is een bron. En de stikstofdepositie van zowel koe als vliegtuig komt op boerenland, waar gras van groeit en de koe dan weer van eet en de boer melk uit trekt waar dan weer boter, kaas en Rivella van gemaakt wordt. (Altijd lachen om een vegetariër te vertellen dat Rivella van een koe komt. Ze geloven je niet en pakken meteen de telefoon om te googlen).

Stormageddon | 05-10-19 | 22:50
▼ 1 antwoord verborgen

Ik hoop dat de belachelijke stikstofeisen afgedwongen worden. Ik hoop ook dat de GP Zandvoort niet door mag gaan. Puur en alleen om de politieke gevolgen. De mensen moeten een keer doorkrijgen waar ze op hebben gestemd.

skoftig | 05-10-19 | 20:34 | 2

Als een milieuactivist naar de rechter stapt, en dat gaat gebeuren, kan het niet anders dan dat de uitkomst zal zijn.

ProAsfalt | 05-10-19 | 20:39

Plan de campagne? De VVD wil met staatssteun de boeren uitkopen, waarop de gronden (via de volgende corruptie-affaire) voor een zacht prijsje gegund worden aan een paar projectontwikkelaar uit de achterban. Die er dan weer huizen op gaat bouwen...... Mark my words!

kotelet | 05-10-19 | 20:30 | 12

@Shareholder II | 05-10-19 | 20:59: Precies. Op kosten van de belastingbetaler jezelf verrijken.... Een echte ondernemer haalt daar zijn neus voor op.

kotelet | 05-10-19 | 21:09

@kotelet | 05-10-19 | 21:09: Nee dwaas. Ik ben Brillie niet. Er is in dit mega rijke jubel landje al 50 jaar woningnood. Hoe rijker en welvarender we worden, hoe groter die druk wordt. En er groeit amper iets mee. Bananenland. Roverheid lacht zich suf.

Shareholder II | 05-10-19 | 21:23
▼ 9 antwoorden verborgen

Bezie net het journaal met daarin een item over de heide die verzuurt en voedselverrijkt wordt door stikstof.
Dat is schijnbaar een probleem en daarom moeten de boer'n dood.
De heide , hoe mooi ook , is net zo natuurlijk als een boerenwei.
Een door mensen vernietigd compleet leeggetrokken landschap.
Hier stond ooit bos met een metersdikke humuslaag.
En dát wilde ik éven kwijt.

nemeton | 05-10-19 | 20:30 | 4

Nee, lul. De boer'n moeten helemaal niet dood.
Je uit nu de simpele inborst van een boer en zijn primitieve pvv-reflex (lees: janken) Maar dit gaat over een tamelijk pittig vraagstuk. En daar gaat niemand zich voor drukken. Zeker de boeren niet.

Shareholder II | 05-10-19 | 21:27

Heide en stuifduin zijn ook cultuurlandschap, ontstaan door extensieve veehouderij. Heeft helemaal niks met “natuur” te maken. Het werd pas eind negentiende eeuw als “natuur” gekenmerkt door Jac. P. Thijsse.
www.climategate.nl/2019/07/82953/

Stormageddon | 05-10-19 | 22:45

Als je die boel wil houden dan strooi je toch gewoon wat kalk?

dugo | 05-10-19 | 23:11
▼ 1 antwoord verborgen

Deze hele 'stikstofgekte' laat vooral zien dat je het landsbestuur niet kan overlaten aan alfa's / gamma's zonder enige notie van de bèta-wereld. Laat alsjeblieft politicologen en bestuurskundigen niet gaan over natuurwetenschappelijke thema's. Dank Feynman.

henkvaningrid | 05-10-19 | 20:29 | 3

Maar het meest boeiende is, is dat in DWDD een hoogleraar chemicus (gespecialiseerd in Koolstof maar weet ook veel van Stikstof) was die uitlegde wat stikstof is en in zijn ogen is de agrarische sector het grootste probleem.
Het zijn dus niet alleen de alfa's en de gamma's. Diederik Samsom (alias Didi) is daar tevens een mooi voorbeeld van.

ProAsfalt | 05-10-19 | 20:37

Daarom ga ik mij aanmelden voor een politieke positie. Ik vrees alleen dat men geen beta wil hebben.

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:45

Soms denk ik als wiskundige (kan niet meer beta zijn dan dat) dat ik de politiek in moet gaan. Maar ja, dan kan ik mijn huidige werk niet meer doen, en dat vind ik dan weer jammer.

ballenkraker | 05-10-19 | 22:44

Zoals in elk beleid, worden er volstrekt verzonnen statistieken gebruikt om beleid te rechtvaardigen.
Voorbeeld in het klein;
Vorige zomer was extreem warm. Veel volk op het water in 020. Dus ook veel mensen die overlast ervoeren. Dus inhuur van extra handhaving op het water. Duurt even voor alles geregeld is, maar uiteindelijk 20 (Ik noem maar een getal) extra handhavers voor twee dagen. Die twee dagen regent het toevallig 24/7.
Niemand op het water, dus nul overlast.
Conclusie beleidsmakers: inzet extra handhaving enorm succes.
Zo ook met de stikstof farce. Beleid word bepaald door uit een duim gezogen waarde, en afgedwongen door een beroepswerkeloze.
Zolang er gestemd word op GL, D66, VVD, kan de afbraak me niet snel genoeg gaan. Des te eerder komt de dag dat zij ontzettend deugend in een lege supermarkt staan.

koolteer | 05-10-19 | 20:25 | 3

OMG. Wat?

DeKussendeWielrenner | 05-10-19 | 20:27

Ga je eerst maar eens even wassen koolmees

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:46

Dus als een paar 1000 man een weekje pokon gaan uitstrooien in die Natura2000 gebiedjes dan zijn we van alle gezeur af. Natuur van de arme grond wordt natuur van voedselrijke grond. Niks minder natuur, maar andere natuur.

We zijn echt overgeleverd aan de waanzinnigen in dit land.

Nuuk | 05-10-19 | 20:25 | 1

Nee, opnieuw lezen.

hustler01 | 05-10-19 | 22:51

Goed verhaal, zelf boer, was erbij op 1 oktober. Gisteren weer een peildatum erbij, de zoveelste.... Voel me gewoon aan alle kanten genaaid. Net 28 geworden, HBO afgerond, laatste jaren stal gerenoveerd voor het dierwelzijn en asbest gesaneerd dus al veel geld in het bedrijf zitten. Pa vorig jaar overleden na een leven hard pokkelen. Begin mij een beetje af te vragen waar ik in godsnaam aan begonnen ben met die smerige linkse Haagse kliek aan de macht. Wie wil er nu nog beginnen met boer worden in NL? Mijn asbestvrije gerenoveerde stal is nu 0 euro waard, want niemand wil met dit beleid in NL nog verder. Ik hoop dat ze snel een draai maken en andere sectoren zoals de scheepvaart en luchtvaart er ook bij betrekken, anders houdt mijn motivatie wel op...

Pelikaanduif | 05-10-19 | 20:21 | 17

@koolteer | 05-10-19 | 20:33 & @DeKussendeWielrenner | 05-10-19 | 20:25: Klopt ongeveer. Hier over 2018 zat er 7% subsidie over de totale marge. Helaas na subsidie nog een verlies van 36k gemaakt ivm de investering in asbest saneren, wat zei de overheid toen ook alweer? Voor 2024 eraf anders mag je geen dieren meer in de stal houden. Weer de zoveelste regel waarmee we genaaid zijn...

Pelikaanduif | 05-10-19 | 20:48
▼ 14 antwoorden verborgen

Dit is wel een beetje dom. En tevens een epistel dat bewijst dat leken beter zijn in roeptoeteren dan eigenlijk verstand van zaken hebben.

Ik denk niet dat het nut zal hebben om het uit te leggen. Gewoon omdat sommige mensen een afschuw van wetenschap en feiten hebben en zich verdacht veel verzamelen hier.

Maar. Feynman (de belediging) snapt niet het verschil tussen grond en lucht. Dat is het.

DeKussendeWielrenner | 05-10-19 | 20:21 | 20

Jij wel?

ZZP-er | 05-10-19 | 21:25

Wat ben jij dom zeg. Er is geen stikstofprobleem. Er is een norm en meet probleem.

MathiasRots | 06-10-19 | 09:20
▼ 17 antwoorden verborgen

Je zou denken dat men geestelijk gestoord is. Maar dat zijn ze helegaar niet. Erger nog, dit is kwade opzet.

vmk | 05-10-19 | 20:20

Kortom, niemand weet waar het over gaat en op basis daarvan worden allerlei besluiten genomen waardoor iedereen die goedgelovig is een vorm van tevredenheid voelt en iedereen die graag eerst even wat feiten op een rijtje heeft razend van gekte wordt door de tentoongestelde domheid vam de machthebbers.

devil13 | 05-10-19 | 20:20 | 1

Het lijkt op het semi overheidsbedrijf waar ik als loonslaaf de feiten nooit mag benoemen. Ja, ik weet het, lekker weg gaan zou beter zijn voor de gemoedsrust, maar als loonslaaf ben ik ook een beetje een suflul die het wel best vind zolang aan het eind van de maand de centen worden overgemaakt.

Peerkeoud | 06-10-19 | 19:51
-weggejorist-
Jan Passant mk2 | 05-10-19 | 20:13 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Scheikunde is een verdomd moeilijk vak. Als je daar moeite mee hebt kun je altijd nog bestuurskunde gaan doen.

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:10

Het is de bedoeling, en dat kun je aan alles zien maar vooral aan de import, dat Nederland volgebouwd moet worden. Zoals R. Jetten vorige week al aangaf: Nederland als 'Berlijn aan de Rijn'. Daarvoor moet ruimte verschaft worden. Te beginnen bij het ruimen van de boeren.

laagvliegert | 05-10-19 | 20:08 | 2

Onzin, de bouw ligt stil.

Nummer 14 speciaal | 05-10-19 | 20:49

En stikstof is 'de stok' om die boeren weg te slaan.
Het kan geen toeval zijn, dat het alleen maar over boeren (de hebben n.l. grond) gaat in deze.

Kanarie_Geil | 05-10-19 | 21:15

Goed verhaal Feynman.
Wat ik dan nog zou willen weten: het aantal meetstations waarop het RIVM conclusies aan verbindt wanneer je het volgende schrijft,
‘Kijk je naar het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, dan zie je eigenlijk een bijzonder informatief hoorcollege meetfouten maken. Diverse stations staan pal naast veestallen, of direct boven een rioolput. Die meet niet de algemene luchtkwaliteit buiten, maar vooral lokale riooldamp. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat de RIVM even helemaal los met het aanvullen van missende meetdata.’

bij gelegenheid | 05-10-19 | 20:03 | 5

Vraagje, waarom mag je ontbrekende data zelf uit de duim zuigen en invullen?

Cadaver | 05-10-19 | 22:35
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland