Franse wijnoogst voorspelt opwarming aarde
Vergeet al die ingewikkelde klimaatmodellen. Lees je wijnfles en je weet het ook: wat in het vat zit, warmt op
Het laatste restje leven van Sargasso zit in het twitteraccount @Datagraver en die ontdekten iets geinigs. In een gesprek met de verder ontiegelijk vervelende televisiedrinker Ilja Gort, die de veraison van zijn wijndruiven twitterde, kwam een onderzoek naar boven waarin de Franse wijnoogst bewijs levert voor de opwarming van de aarde: hoe warmer de zomer, hoe eerder de druiven van het land gehaald kunnen worden. Aan de hand van historische oogstdata (1354 - 2018) in wijngebied Beaune (wiki), is te zien dat het oogsten van de Boergondische bottelvruchten in de afgelopen drie decennia versneld is vervroegd. "Records of grape harvest dates (GHD) are" namelijk "the oldest and the longest continuous phenological data in Europe", en vertellen daarmee een doorlopend verhaal. Daar kun je dus dingen van leren.
Hoe zie je opwarming in de wijnwinning?
Ten eerste: Dat de oogst tussen 1988 en 2018 dertien dagen eerder plaats vond dan in de eeuwen daarvoor: "From 1354 to 1987 grapes were on average picked from 28 September on, whereby during the last 31 year long period of rapid Global Warming from 1988 to 2018 harvests began 13 days earlier. In the Paris temperature measurements since 1659, April-to-July temperature reached the highest value ever in 2018."
Ten tweede: de vijf procent vroegste oogstdata (in totaal 33 oogstjaren) zijn ongelijk verdeeld over de eeuwen. 21 keer tussen 1393 en 1719, slechts vijf keer tussen de volgende drie eeuwen van 1720 tot 2002, en sinds 2003 ineens bij acht van de zestien zomers. "In sum", concludeert het onderzoek, "The 664-year-long Beaune GHD series demonstrates that outstanding hot and dry years in the past were outliers, whereby they became the norm since the transition to rapid Global Warming in 1988."
Plaatje voor de sfeer?
Onderstaande afbeelding laat zien dat hoe hoger de gemiddelde temperatuur tussen april en juli is (y-as), hoe vroeger in het jaar de druivenoogst wordt binnen gehaald (x-as, in verstreken dagen van het jaar). Na de breek nog een grafiek met de vijf procent warmtepieken sinds 1354 en een oogstkalender die laat zien hoeveel de oogst in korte tijd vervroegd is binnen gehaald ten opzichte van voorgaande eeuwen. Heldere plaatjes: dat wordt heel veel witte wijn met ijs in de nabije toekomst. Nu nog een wijnkenner vinden die tegengeluid geeft door aan de hand van de smaak te beweren dat de Beaune de afgelopen jaren te vroeg van het veld is gehaald. Het hele onderzoek (uit januari 2019) met nog veel meer data en grafieken is hierrr te lezen. Zin in druiven nu.
Steeds vaker, steeds vroegere oogst
Een halve maand eerder dan de eeuwen daarvoor
Reaguursels
InloggenEen wijn Cyclus duurt 11 jaar, dus meestal om de 11 jaar heb je de best wijn, hoe komt dat?
Omdat de Zon ook een cyclus heeft op de Aarde, dus om de 11 jaar staat de Zon het dichtst op de Aarde.
Dit soort shit leerde je vroeger als je naar de Detailhandelsschool ging (Warenkennis).
Dat de Aarde opwarmt is logisch , omdat er meer steen bij komt dan natuur, die water op neemt.....
Rond de Jaren 80 had nieuwbouw veel meer gecombineerd moeten worden met natuur.
Maar die linkse kortzichtige beleidsmakers hadden daar geen oog voor.
Zegt uiteindelijk weinig, waar er uiteindelijk druiven geteeld kunnen werden telt veel meer dan de pluk datum. Als je in Nederland en Engeland weer fatsoenlijk druiven kan laten groeien zegt dat veel meer.
Hoe worden de druiven in Frankrijk nu geplukt ten opzichte van 30 jaar geleden, worden ze meer gemixt met andere druiven uit andere landen, zijn de druiven rassen verbeterd etc etc. Dat zijn allemaal factoren die je nu in een tabel met wat pluk data ziet.
Exact.. dat de Romeinen gewoon wijnbouw op de Schotse grens pleegden zegt veel meer over klimaatverandering. Als in.. ons huidige klimaat is gewoon nog veel te koud. En na de Romeinen kwam een middeleeuwse piek die nog warmer was.
In de middeleeuwen kwam op het Groningse platteland een ziekte voor die we tegenwoordig malaria noemen.
Technisch puntje: je kan met je ogen dicht zien dat die regressie in het eerste figuur verkeerd is uitgevoerd... stagiair waarschijnlijk.
Wat zeuren we nou: uit oude archiefstukken is bekend dat tussen 800 en 1200 tot aan Gouda wijndruiven konden worden geteeld. Niets nieuws onder de zon. En mocht het in Frankrijk niet meer mogelijk zijn om druiven te telen, dan gaan wij dat toch gewoon doen. We leggen de Waddenzee en de Markerwaard alsnog droog; grond genoeg.Kunnen we Macron ook eens een keer in de zeik zetten.
En over dat ijs op Groenland.. dat was er noet if veel minder toen Vikingen daar landbouw beoefenden.. daarom heet het ook zo.. GROENland
LOL @ "de verder ontiegelijk vervelende televisiedrinker Ilja Gort". Hear hear...
Ilja Gort is okee.
Dankzij Ilja Gort zit ik nu elke dag aan de wijn.
Al die televisiemannetjes zijn commerciële opportunisten. Maar deze is wel chill...
Als je de y-as op 0 laat beginnen ziet het er al heel wat minder dramatisch uit
Als je die op het absolute nulpunt legt nog veel minder... 0 graden celcius is ook maar een toevallige waarde waarbij water bevriest.
@bvdbos | 06-08-19 | 19:19: je zou het verschil moeten schalen een schaal tussen -18 en +14.
-18 is de gemiddelde temperatuur op aarde zonder broeikasgassen, +14 is de gemiddelde temperatuur met broeikasgassen.
Geen broeikasgas, geen leven..
Zitten daar de verschillende kalenders die men van 1354 tot heden heeft gebruikt in verwerkt ?
Welke verschillende kalenders? Weet u hoe lang de huidige al wordt gebruikt?
Ze plukken ze eerder omdat het geen reet uitmaakt of die dingen zuur zijn. Die Franse druivensap word al jaren aangelengd met Spaanse druiven, omdat die veel zoeter zijn dan de verzuurde Fransoos.
Knettergek.
Ah ja, de alom befaamde Spaanse druiven. Mafkees.
Door de opkomst van de plukmachines moet de druif iets steviger zijn dan bij handpluk. Daarom begint de oogst iets eerder.
Zwavelhexafluoride is een 23 duizend maal sterker broeikasgas dan CO2.
Ze isoleren met behulp van dit spul de veldwikkelingen in de windturbines.
Maar ja, daar kun je Jan met de pet niet op aanslaan.
Verder nog problemen?
Zal er ooit weer een ijstijd komen? En zo ja , hoe gaan wij ons dan verwarmen?
Niet op gas want dat is door de overheid zowat verboden.
Volgens de ene 'klimaatexpert' komt er een nieuwe ijstijd aan, volgens de andere 'expert' wordt het juist warmer. Dat krijg je, als het een verdienmodel wordt.
Amsterdam deze winter op dieselgeneratoren. Omdat t gemeentelijk afvalbedrijf dat voor warmte moest zorgen financieel gezien op sterven na dood is. Ironisch!
@Europees_Aanbesteed | 06-08-19 | 18:36: ze verdienen genoeg aan alle parkeerheffingen en anders doen ze er nog maar een schep bovenop.
Eigen schuld hadden ze die OZONLAAG maar niet moeten helpen. In periode voor 2003 was ozonlaag en zureregen het scrable milieu modewoord. Doordat het gat in de ozonlaag (die zich als een shield om de aarde bevind) zich laatste decennia flinkt hersteld heeft kan de warmte niet meer ontsnappen, hierdoor warmt de aarde in rap tempo op alleen daar door je niemand over?
Vergeet de zure regen niet,alle bomen dood toch.
Maar die dip op 1816 in fig.9 zou eigenlijk helemaal door moeten lopen tot de x-as. Het jaar opeenvolgend op de uitbarsting van de Tambora in 1815.
Zie je wel: Alleen maar goed, die opwarming van de Aarde. Nog een paar decennia en Ilja kan twee keer per oogsten. En Ilja maakt lekkere wijn. Een aanrader.
Ilja, als je dit leest: doosje wijn kan naar:
De heer VanBukkem (N.a.w. bekend bij politie)
Op de wereld-encyclopedie die internet heet, kom ik ook tegen dat het op andere planeten in ons zonnestelsel ook warmer wordt.
Weinig machines aldaar en weinig kapitalisme dat je de schuld kunt geven.
klopt, heb ik ook gezien, wordt alleen niet echt publiek gemaakt
Straks heerlijk Frans klimaat in mijn achtertuin in Apeldoorn met een Nederlandse wijn en de kust dichtbij (Amersfoort).
(alleen nog een eindoplossing voor al die lui uit de Randstad. Gewoon weg of verdrinken maakt me niet uit, als ze maar niet mijn kant op komen).
Da's geen voorspellen, maar hooguit aantonen.
En hoe kan het dan dat de Vikingers 1000 jaar geleden op het noordelijkste puntje van Newfoundland druiven teelden. Niet toevallig natuurlijk net voor 1354.
Inderdaad, het middeleeuws optimum, ook in Nederland konden er toen druiven geteeld worden. En de zogeheten kleine ijstijd (ca. 17 eeuw bekend van de vele wintertaferelen die toen geschilderd zijn) nemen we dan wel mee. Dit lijkt mijn een gevalletje van selectief in de gegevens shoppen.
@Mubbenschonster | 06-08-19 | 15:42: de NOAA data geeft helemaal geen extreme temperatuurverschillen aan die te correleren zijn aan CO2 emissies,
CO2 neemt wel toe ( en extreem) sinds begin industriële revolutie, maar temperatuurschommelingen zijn daar niet aan te relateren en tevens zijn de huidige temperatuurschommelingen ook niet extreem.
Dus wat de huidige klimaatverandering ook veroorzaakt: het is geen CO2
De opwarming van de aarde is een feit
Nu de rest nog
Volgende onderzoek: Mensen in de EU worden sinds 1950 steeds bruiner...
@hier openen | 06-08-19 | 15:13: Een mooi voorbeeld van correlation is not causation...
@hier openen | 06-08-19 | 15:13:
Gemiddeld. Hij is leuk.
@hier openen | 06-08-19 | 15:13: Haha,scherp.
Ja.. maar niemand ontkent dat feit ook.
Maar deze opwarming is niet het gevolg van CO2.
De aarde warmt altijd op en koelt weer af. En feitelijk is dat ook gewoon wat een klimaat is.
Interessant om de data te vergelijken met de zonneactiviteit op lange termijn:
www.lunarplanner.com/SolarCycles.html...
Inderdaad, dat is exact ook wat verschillende geologen hebben aangetoond (waaronder Kroonenberg). Ook in het hele verre verleden van de aarde waren er periodes die (ver voor de mens) met nog veel hogere gemiddelde temperaturen ook met een andere zonneactiviteit.
Wat dit aan toont:
1: Dat deze pieken weinig met CO2 te maken heeft en dat de temperatuur schommelingen veel groter zijn dan we ooit met een reductie van de CO2 uitstoot kunnen opvangen.
2: De 'wetenschappers' weten weer precies waar ze hun grafiek moeten starten, Namelijk direct na de 'midieval warm periode' zodat er een mooie oplopende lijn ontstaat.
3: Hadden we het daarstraks nog over de Romeinen? In de 'Roman warm period' was het nog veel warmer.
CO2 reductie dient 1 doel en dat is onafhankelijk worden van olie een gas.
Daar kun je nu mee beginnen, of over 40 jaar als het op is, of de benzine 20,- per liter kost, en aardgas 5,- per kuub.
Dit is de eerste dataset die in mijn ogen waarde geeft aan het klimaatdebat (niet mee gerotzooid, werkelijk indicatief voor het gemiddelde weer over langere periode in een jaar).
Sorry, dat doet het dus niet. De plantensoorten zijn tussendoor aangepast en zo zijn er nog andere factoren die meespeelden. In andere comments staat meer.
@Frau Merkel | 06-08-19 | 14:56: Juistum. Plantveredeling, bescherming tegen ziektes (spuiten) en andere moderne verworvenheden.
@Frau Merkel | 06-08-19 | 14:56:
idd nu 665! jaar later is men nog steeds bezig met onderzoek naar betere wijn. Oudere wijnrank of niet, meer of minder bladeren voor het zonlicht, plaatsing in een microklimaat en op een helling ja of nee.
665 jaar later is men nog steeds met verbetering van wijn bezig.
@Pimp my Voortuin | 06-08-19 | 15:04: veredeling die de rijping versnelt? Bedoel je dat? Had ik nog nooit van gehoord. Jij wel?
We zijn met 6 miljard mensen meer dan een eeuw geleden. Die moeten allemaal wonen, eten, poepen, neuken, reizen, fikkie stoken, leren, ziek worden enozvoorts.
Gek he, dat je dat in de statistieken ziet, de dominante species op deze planeet is in iets meer dan 100 jaar vervijfvoudigd. En geboortebeperking is nou net het enige waar de politiek niets aan doet, integendeel, kinderen krijgen wordt gestimuleerd en gefinancierd. Echt, als we de komende 30-50 jaar geen serieuze stappen hebben gezet om een nieuwe planeet te koloniseren kunnen we het shaken met z'n allen.
Ik hou van vroegrijp maar dat heeft weinig te maken met druiven.
Pruimen?
Grappig
Ik ben in de verste verte niet overtuigt.
Je mag aannemen dat vanaf de oerdruif elke soort erna dmv van kweek een verbeterde soort was. Kwa bemesting, het toe gaan passen van een wijnrank, beschikbaarheid van (aantal)plukkers en machinerie.
2019, 2015, 2010,2009, 2005, zijn topjaren voor bordeauxs. Bij mijn weten nog nooit zoveel [-weggejorist-] jaren op zo korte termijn. De zomers zijn langer en beter. 2-0 ... Ik zeg hurray for global warming!
Er zit een vlek in uw post.
Hou die emotishit nou eens op Faecesboek..
We gaan eindelijk weer terug naar normale situaties. Vroeger werd er in het noorden van Engeland wijn verbouwd. Het was de laatste tijd dus te koud.
En de soort/veredeling/groei- en bestrijdingsmiddelen zijn uit de vergelijking gehaald? Zomaar dat de boer dat gebruikt de afgelopen eeuw om de opbrengst te verhogen/vervroegen.
Zou kunnen natuurlijk, maar in 1354 hadden ze ook nog geen kunstmest.
Maar wel poep.
@Stormageddon | 06-08-19 | 16:41: maar dat gebruikten ze toen als bouwmateriaal..
Kan het ook mogelijk zijn dat er tegenwoordig op een andere manier geteeld wordt dan vroeger (voor kippen hadden ze vroeger ook een jaar nodig voordat deze geslacht werd, is nu een maand)? Kan mij voorstellen dat met nieuwe inzichten de oogsten vroeger worden opgeleverd zodat de boer eerder zn geld vangt.... Of in zoals hierboven wordt aangekaart dat er wellicht 2 oogsten per periode mogelijk zijn.
Dat ziet er prims uit! Maar, is dit iets dat we samen bereikt hebben door fossiele brandstoffen te verstoken, of is er een andere oorzaak?
prims = prima
Door fossiele brandstoffen te verstoken is extra CO2 de lucht ingeblazen. CO2 die ingesloten is geweest in aardolie en normaal gesproken nooit in de atmosfeer terecht zou zijn gekomen.
De hoeveelheid CO2 in de lucht is vanaf 1960 verhoogd van 300 mg/l naar 400 mg/l. CO2. Wetenschappers zeggen nu dat door deze verhoging het broeikaseffect is toegenomen.
@Mr.Crowley | 06-08-19 | 14:49: De verhoging van de temperatuur is er eerst, dan gaat het CO2 niveau pas omhoog. De redenatie klopt dus niet. Er zijn ook zat wetenschappers die het tegenovergestelde beweren en dat ook nog eens kunnen onderbouwen.
@Mr.Crowley | 06-08-19 | 14:49:
Het komt uit de atmosfeer. Fossiele brandstoffen bestaan uit koolstof dat ooit door levende organismen is opgenomen uit de atmosfeer.
En een kleine correctie: *Sommige* wetenschappers zeggen dat het broeikaseffect is toegenomen door die extra CO2. Het bewijs ervoor is nooit geleverd, buiten de klimaatmodellen in een computer, en het mechanisme is nooit aangetoond.
@Stormageddon | 06-08-19 | 14:59:
Zucht, zucht , zuch, diepe zucht
1 liter benzine weegt 750 gram. Benzine bestaat voor 87% uit koolstof, of 652 gram koolstof per liter benzine. Om deze koolstof te verbranden tot CO2 is 1740 gram zuurstof nodig. De som is dus 652 + 1740 = 2392 gram CO2/liter benzine.
Het chemische element koolstof of C, in benzine komt uit een atmosfeer van ongeveer 2 tot 3 miljard jaar geleden. Vanaf die tijd is het ingesloten geweest. De mensheid verbrandt het en komt in de huidige atmosfeer.
@Mr.Crowley | 06-08-19 | 15:12:
Het Carboon, waarin het verreweg het meeste atmosferische koolstof door leven is gebonden (vandaar ook de naam “Carboon”) was “slechts” 300 miljoen jaar geleden. Niet 3000 miljoen.
En de hoeveelheid CO2 per liter benzine is verder irrelevant. Al was 10 ton per liter; als niet is aangetoond dat het in de atmosfeer een broekaseffect heeft doet die hoeveelheid er totaal niet toe.
@Stormageddon | 06-08-19 | 16:39: zonder mensen dan wel... Dat is dan ook het effect... De aarde gaat wel door, met of zonder mensheid... Kost misschien 10 miljoen jaar maar dan is er vast weer evenveel biodiversiteit als er 400 jaar geleden was...
@Mr.Crowley | 06-08-19 | 15:12: en dat gaat nog 45 jaar door... dan is het op..
Maar voor die tijd is het al veel te duur....
En tezijnertijd wordt 1/4 van die CO2 door oceanen opgenomen en 1/4 in planten en bomen. Elke liter benzine wordt uiteindelijk minimaal 2392 gram aan extra boom.
En als je dat nu eens niet sneller kapt dan het kan groeien en het na kap als bouwmateriaal gebruikte at rustig 400 jaar meegaat, dan is er dus niets aan de hand.
Om welke druivenrassen gaat het? Wat we nu kweken, is niet te vergelijken met wat we eeuwen terug kweekten. Andere onderstammen, resistentie, verbeterde ondergronden en technieken zorgen er ook voor dat druiven eerder / later rijpen. Ik heb meerdere rassen in m'n tuin staan; de ene is in augustus rijp, de andere oktober. En mn Riesling rijpt misschien helemaal niet. Druiven worden nu ook speciaal ontwikkeld voor bepaalde gebieden. Dus interessant stuk, maar ik heb nog wel wat vragen...
Nou wordt het ook 16 dagen eerder winter. Maar daar hoor je ze niet over.
Ah, dus een volkomen autonoom proces waar wij geen invloed op hebben. De aarde warmt op en koelt weer af. Zoals dat al vier miljard jaar lang gebeurt.
En komt dit van een ‘klimaatscepticus’ of is dit terug te vinden in, dan best wel, uitgebreide archiven van die wijnboeren? En waar liggen die opgeslagen dan? En zijn er foto’s van die archieven?
Niet in de archieven van de wijnboeren, maar wel in de annalen van de monkken.
Dit nieuws is al van 2016:
theconversation.com/global-warming-is...
Aha. Ik dacht het al te herkennen.
Vroegere wijnoogst? Hoe eerder, hoe beter, n'est pas?
Overigens.
Wanneer die Ilja Gort op tv is, flipt mijn tante door, die gaat vol in haatmodus.
Wanneer ik tante dan zeg; joh, de man maakt er een gimmick van, het is tv-trucage, een gecreerde setting, de man komt uit de marketingwereld, dan kijkt ze me aan of ik een verrader ben van haar oprecht hatelijk sentiment.
.
Slokje voor de sfeer! *alpino-pet rechtzetten doet* /*KLOK!*
Wijn. Zure meuk, overrated. Verder zijn wij allemaal deaud voor de temperatuur globaal 1 graden gestegen is. Na ons de zondvloed.
*Glas bier aanbieden doet*
Plop.
Is dit nog nieuws? | 06-08-19 | 14:17
Wat bazel je?
Gister zei iemand nog hier; "vind het altijd erg kinderachtig als mensen elkaars muzieksmaak gaan beoordelen (lees: aftuigen).
Hetzelfde geldt in deze casus, de drankcasus. Al dronk je zelfstook cheape B-garnituur Slivovitsj/Szilvapálinka, zoals ik doe, van een bevriende Servier.
Nee dank je, ik hoef jouw bier niet.
Is het wel bier, of is het een waterige nietszeggende smakeloze en veels te zoete Hollandse pils a la Heineken?
@chicago river | 06-08-19 | 14:24: Iedereen mag drinken wat hij wil.
@chicago river | 06-08-19 | 14:24:
Haphap.
@Is dit nog nieuws? | 06-08-19 | 14:28:
LOL! Jij hebt gelijk.
Ben zeker een gretig happer, bij het minste of geringste.
*hapjes pakt bij nieuw glas Navarraanse donkerroze*
@chicago river | 06-08-19 | 14:39:
Blokje oude kaas erbij. Geniet ervan!
Prima. Zuip er geen wijntje minder om.
greta zag het vanmorgen ook al toen ze naar de ozon keek.
In 1582 werd de Gregoriaanse kalender ingevoerd, scheelt 10 dagen.
Dat weten de meeste historici, dus dat lijkt me echt wel meegerekend.
@Diotima | 06-08-19 | 14:16:
“Klimaatwetenschappers” zijn geen historici.
@Stormageddon | 06-08-19 | 14:36: “Klimaatwetenschappers” zijn ook geen wetenschappers.
Televisie-dominee komt het dichts in de buurt.
@TheEgg | 06-08-19 | 15:16:
Hence de “”””
Goed nieuws lijkt mij.
Hoe warmer, hoe meer regen des te vruchtbaarder is de aarde.
Hoe meer CO2 hoe beter planten groeien en hoe meer nitraat toegevoegd is aan de grond, hoe voedzamer het voedsel is ( en er dus minder verbouwd hoeft te worden)
Warmte is niet van belang, wel zonlicht en water
Oogstdata uit het verleden voorspelt helemaal niks. Het toont hooguit hoe het in het verleden was. En niet alleen temperatuur is een variabele in bij de oogst, en het begin van de oogst, ook bijv. neerslag en het aantal zonuren zijn belangrijk voor het rijpen.
De datum van aanvang van de oogst zegt op zichzelf niks over de gemiddelde temperatuur in een jaar. Met een warm voorjaar kan de bloei vroeger zijn normaal en dus ook vroege besvorming, waarna het daarna best koeler dan normaal zijn, mits er genoeg zonlicht is om toch vroeg te kunnen oogsten.
Dus niet alleen voorspelt het niks, het heeft ook geen 1-op-1 causale relatie met temperatuur. Wat op zich natuurlijk veel interessanter is: wat was volgens de klimaatalarmisten dan de oorzaak voor de vroege oogsten uit het (verre) verleden? CO2 kan het niet immers niet zijn. Toch is het dus vaker voorgekomen en ook nog met een ogenschijnlijke periodiciteit van tenminste 3 verschillende cycli, als ik dat laatste grafiekje bekijk.
Dat weten wetenschappers ook wel. Daarom wordt het pas leuk met een berg data van 7 eeuwen.
@Diotima | 06-08-19 | 14:18:
Nou, de wetenschappers hier leggen alleen de relatie met temperatuur (en dan ook nog de temperatuur van Parijs... UHI effecten negerend) en extrapoleren dat dat naar “Global Warming”. En over de opvallende periodiciteit geen woord.
Als je dezelfde bak data had van het Zuidelijk halfrond en bijvoorbeeld uit China (waarvan ik vermoed dat die data er wel is.), dan kun je mogelijk een hele voorzichtige conclusie trekken over globale effecten.
Maar ja, als de “klimaatwetenschappers” de Medieval Warm Period kunnen afdoen als een regionaal klimaateffect (in weerwil van wereldwijde proxy-data) dan kun je natuurlijk aan de data van 1 kleine regio in Frankrijk geen mondiaal effect aflezen. Maar ze doen net alsof dat wel zo is.
@Diotima | 06-08-19 | 14:18: echte wetenschappers baseren de nieuwe status quo op te valideren en herhaalbare experimenten. Klimaat’wetenschap’ kent geen experimenten, slechts statistische gegevens en modellen.
dat is geen wetenschap, dat is social engineering.
"I love global warming"
Links in de gemeenteraad van Amsterdam heeft allemaal een boerderij in Frankrijk, hadden ze gewoon in Nederland kunnen blijven.
Franse wijn. Warm aanbevolen.
Na de conclusie:
"Competing interests: The authors declare that they have no conflict of interest.
Acknowledgments: Stefan Brönnimann and Jörg Franke were supported by the Swiss National Science Foundation (project RE-USE) and by the European Commission"
Het gegoochel met proxy data en correlaties wees er al op, maar door bovenstaande weet ik mijn eigen conclusie ook 100% (Pearson-R .99) zeker:
WC-eend geblaat van die verderfelijke EU. Bah.
Er is geen universiteit die overleeft zonder bijdragen van hetzij de overheid, hetzij de Industrie. De discussie dient zich te beperken tot de cijfers en de getrokken conclusies. En die rammelen.
@Sans Comique | 06-08-19 | 17:25: of de discussie dient zich juist daarom te verbreden naar de algehele stand van de zuivere wetenschap. Wat die rammelt ook reeds enige jaren.
Aangezien de effecten van zowel het middeleeuws warm als de kleine ijstijd gewoon NIET te zien zijn in die resultaten zeggen ze dus gewoon helemaal niets.
Die vroege wijnoogsten de laatste tijd komt door internet. Daardoor worden mensen ongeduldiger en willen vroeger zuipen en gaan dus eerder oogsten.
Het gebruik van kunstmesten is de reden dat letterlijk elke landbouw betere en grotere opbrengsten heeft. Sterker nog, zonder kunstmest waren er zeker 2 miljard minder mensen wegens hongersnoden.
Maar zijn ze ook lekkerder?
Volgens mij kun je het ook zien aan de verzuipende ijsberen, de toename van tropische insecten in West Europa en de uitdroging van het land, de lage waterstanden van de rivieren en de tabellen met gemiddelde temperaturen over een langere periode.
Ook dieper gelegen grondwater blijkt 1,3 graden opgewarmd te zijn t.o.v. metingen in de vorige eeuw.
CO2 speelt zeker een rol, net als CH4 dat massaal vrijkomt door het gesmolten toendra-ijs in Siberie. CH4 is verigens een veel sterker broeikasgas dan CO2. De enorme branden in de poolgebieden van de Taiga veroorzaken roet en het gebied kleurt daarom donkerder waardoor er meer zonnewarmte wordt vastgehouden. Dat zal de temperatuurstijging nog extra versterken.
Dat NL verschil maakt, betwijfel ik. NL stoot maar een klein deel uit van de wereldwijde uitstoot, die het afgelopen jaar met ruim 4% is toegenomen. De grote landen VS China Rusland en India zijn daarbij de belangrijkste spelers. In Indonesie willen ze extra landbouwgrond cre-eren en daarom branden ze bossen af. Dat veroorzaakt een CO2 uitstoot die gelijk is aan enkele maanden auto-rijden in Duitsland.
Investeren in rioleringen en dijken heeft meer haast dan windmolens, die in Duitsland tot bomenkap hebben geleid. Kernenergie, liefst Th-centrales, kunnen de wereld in zeer positieve zin helpen. Maar ja, het gaat niet gebeuren... Overal zijn idioten aan de macht en met name in het Midden Oosten is een derde wereldoorlog in voorbereiding. Ook Pakistan/India kunnen de boel nog lekker opwarmen als ze hun hele shit inzetten... Dan zijn de rapen snel gaar en de druiven verrekte zuur...
Kashmir,de eerste echte nucleaire oorlog
CO2 volgt de temperatuur. Het is dus niet de oorzaak..
www.youtube.com/watch?v=0Y5E00_o_N4 en zo is er nog wel meer te vinden.
CO2 speelt geen rol. Als CO2 verdubbelt maar de temperatuur nog geen 2 graden stijgt, in 150-200 jaar dan is dat *geen* valide correlatie. En dat wordt bevestigd door ijskerndata icm temperatuurreferenties van NOAA
@Frau Merkel | 06-08-19 | 14:28: waterdamp volgt de temperatuur. Waterdamp is nl wel een broeikasgas met impact. CO2 juist niet.
En waterdamp is letterlijk overal waar het warm is.
Kijk, goed nieuws, daar hou ik wel van.
Kunnen we eindelijk eens het topjaar voor wijn, 1947, gaan verslaan..
Begin vorige eeuw werd de Franse wijnbouw bedreigd door een ziekte die de gehele sector bedreigde. Die crisis werd uiteindelijk afgewend door resistente Amerikaanse stekken te importeren. Trendbreuk 1.
Zeker na de Tweede Wereldoorlog begon Frankrijk haar dominante positie op de wijnmarkt steeds meer te verliezen. Andere landen bleken in toenemende mate uitstekende, zo niet superieure, wijnen te produceren. Dus de Franse wijnboeren moesten van hun luie derrière en hun processen verbeteren. Trendbreuk 2.
Ongetwijfeld zorgen toenemende rasveredeling, betere bemesting en moderne rijpingstechnieken voor een gedeeltelijke omwenteling in de productiecyclus. Trendbreuk 3. Tot slot heeft elke wijnregio zijn eigen ecologische en klimatologische kenmerken. Het zou dus goed zijn om dit voor heel West- en Zuid- Europa te onderzoeken, vooraleer tot dergelijke verstrekkende conclusies te komen.
Bonus voor de chauvinisten onder ons: www.youtube.com/watch?v=riAdgd2Y-UY Geniet, maar drink met mate. Voor u het weet vergaat u ook van de pijn door de jicht. Laterz!
Alleen al de wijziging van de planten maakt het opwarmingsverhaal onzin. Appelwijn met perenwijn vergelijken.
Ten tijde van de Romeinen was de wijn ook heel zoet, en hoog in alcohol, en inderdaad een hele warme periode voor een 400 jaar.
Duidelijk de schuld van te veel mensen. Stop met voortplanten, stelletje viespeuken.
Voortplanten die ik niet meer, nøken daarentegen..
Goed nieuws, binnenkort nog meer uitstekende Nederlandse wijn.
Wat mij betreft warmt de aarde op, al dan niet door toedoen van de homo sapiens. Ik zie een subtropisch klimaat hier wel zitten. En als je naast het zwembad in je tuin er ook een nog lekkerder glaasje wijn bij kunt nuttigen zie ik de toekomst zonnig in!
DIt is voer voor Feynman.
mr cargo cult science? Daarbij zijn klimaatwetenschappers vergeleken nog integere onderzoekers.
Als dit onderzoek maar over één geboed gaat kan het dus onmogelijk aantonen dat de opwarming het gevolg is van opwarming van de aarde als geheel. Lokale warme periodes en ijstijden komen in de geschiedenis vaker voor.
Echter, de snelheid van opwarming is wel een indicatie. Dat is immers geen natuurlijk verloop. Die snelheid is zelfs zo hoog dat drie graden opwarming uiteindelijk het voorzichtige scenario zal blijken te zijn. Dat zal vooral voor de natuur op veel plaatsen een brug te ver zijn. Deren kunnen nog migreren, planten kunnen niet zomaar hun wortels oppakken om te verkassen.
gebied*
Zie je wel, het is niet alleen maar negatief nieuws met die opwarming!
* vast een flesje koel zet voor vanavond *
Dus na de koude oorlog is de aarde warmer geworden?
Na alle nucleaire testen wereldwijd.
@am*dam | 06-08-19 | 13:55:
-
En alle vapourtrails. En alle vulkaanuitbarstingen. En Nieuw-Zeelandse schapen, uiteraard.
Maar wat zeggen de waardes in figuur 9 in de periode van 1556 t/m 1719 ? Hebben ze toen extra veel oerbos in de fik gestoken t.b.v. landbouwgrond en zo ook het klimaat opgewarmd?
Inderdaad vreemd en dat precies gedurende de kleine ijstijd van 1400 tot circa 1850
Ilja Gortdroog
Een r van 0.8 of minder is een ernstige indicatie dat er wat met je theorie aan de hand is (en niet op een positieve manier). Dit verhaal hangt ervan aan elkaar.
Lies, damn lies and statistics.
Een R van 0.8 geeft juist aan dat er een zeer sterke correlatie is.
Beetje opletten bij de statistiek klassen.
Inderdaad, causaliteit ontbreekt totaal.
@naraga | 06-08-19 | 14:02: Normaal ga je toch al gauw voor een r van 0.9 of 0.95. Daarnaast is uiteraard de opmerking van Toos Doos nog veel belangrijker: Correlatie is nog geen causaliteit.
Er is bijvoorbeeld een hele sterke correlatie tussen het verkochte aantal ijsjes en het aantal verdrinkingen. De vraag die nu over blijft is: Zorgen die ijsjes er nou voor dat mensen niet meer kunnen zwemmen, of vieren mensen die verdrinkingen door een ijsje te eten?
@TheEgg | 06-08-19 | 15:09:
lol een r van 0.9 of 0.95.... Zoals ik al zei, je moet voortaan toch wat beter opletten bij de colleges.
Hangt natuurlijk af van het soort onderzoek maar zolang je niet onder de 0.4 duikt zou ik me geen zorgen maken.
Over causaliteit en de rest van het onderzoek heb ik niets gezegd. Ik reaguurde slechts op uw opmerking.
Is maar een piekje
grappig, dit verhaal kwam al bij dat prg van Gort voorbij.
En ze hebben niet toevallig de laatste decennia die dingen veredeld of het terroir verbeterd of whatever waardoor ze gemakkelijker rijpen? En het heeft ook niet te maken met de hogere zonnekracht dooordat de lucht schoner is geworden de laatste paar decennia? ( nos.nl/op3/artikel/2291168-waarom-je-... ) Desalniettemin wel geinige stats dit.
Precies, dat was ook mijn gedachte. Rond 1994 werden CFK's verboden in Europa. Sindsdien een flinke stijging in de temperatuur... 1 + 1 = 2 toch?
En, hoe staat het met de wijndruif? Iets veranderd? Of anders, de landbouwgrond? Vragen, vragen...
www.researchgate.net/publication/2715...
Binnenkort geen Franse meuk meer nodig maar gewoon Neerlandsche Wijn.
Precies dat. Op naar de Chateau Migraine!
Niemand beweert toch dat het niet mogelijk is dat de aarde wat opwarmt.
De vraag is ,komt dat door CO2,of door menselijk gedrag of een combinatie daarvan?Of omdat er veel teveel mensen bijkomen (in ruim honderd jaar van 1,5 naar bijna 8 miljard)
En dat opwarmen kan ook weer snel veranderen naar afkoelen.Zo gaat dat nu eenmaal op deze planeet.
Er zijn vrij weinig wetenschappers voor wie dat nog serieuze vragen zijn hoor...
@ScottMcBeanie | 06-08-19 | 13:46:
'Wetenschappers' ? Voor iemand die voor onderzoek de uitslag al bijna vast ligt noem ik geen wetenschapper. En van dat soort figuren wemelt het. Het hele klimaat verhaal begint zo ondertussen op een religie te lijken incl virtuele (nog wel) brandstapels voor de afvalligen.
Lees eens:
cyclesresearchinstitute.org/cycles-res...
en.wikipedia.org/wiki/Khabibullo_Abdu...
@ScottMcBeanie | 06-08-19 | 13:46: Klimaatreligie is ook ongezond. Ga eerst maar eens een uurtje op internet kijken. Het 97% verhaal is allang afgedaan als volledige onzin.
@Frau Merkel | 06-08-19 | 14:31:
Het internet ? De meest onbetrouwbare bron van informatie.
De gebruikelijke 'argumenten'
- Het is altijd in cycli gegaan, dus dat het nu in een extreem rap tempo wereldwijd opwarmt zonder dit te verklaren in op basis van de TSI (sorry Khabibullo)
- zoek op internet en je vindt genoeg wappies de je vooringenomenheid zullen bevestigen.
@Nummer 14 speciaal | 06-08-19 | 14:51: Probeer eens een boek te vinden waar de informatie in staat. De Encyclopedia Britannica wordt niet meer gedrukt. U heeft weinig keus.
Mooi stukje, Van Rossum.
Het valt mij ook al op, dat mijn patat die ik zelf bak, veel sneller bruin wordt. Dat kan geen toeval zijn.
Op naar de twee oogsten per jaar en de prijzen van een fatsoenlijke fles richting de 1,50 euro.
Dat klimaat is zo gek nog niet.
Wat denk je zelf? Dan kan de acccijns gewoon verviervoudigd worden om de prijzen op peil te houden.
Kijk! Dat is nou de VOC mentaliteit van den Hollander. Kansen pakken!
Geen hel en verdoemenis preken, maar pro-actief het beste er van maken.
Bravo!
REAGEER OOK