Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Thijs, Steve en Michael

De moorden op Anne Faber, de Belgische Julie van Espen, de Haagse/Japanse Etsuko, oma Diny en een 68-jarige man kennen ongekende gelijkenissen.

Driedubbelklappers

Vijf slachtoffers die hun dader nog nooit hadden ontmoet. Allemaal uit het leven gerukt op een rustige plek. Drie keer is de verdachte ruimschoots bekend bij politie, justitie en de psychiatrie. Ze stonden in het systeem, maar waren op straat.

Dit geeft een gevoel van onveiligheid en onmacht. Zo veel knappe koppen vonden iets over deze heren. Of het nu na een verhoor, een vervolging, een veroordeling of een behandeling was. Er wordt eindeloos gepraat, medicatie gegeven, en vervolgens teruggegooid in de samenleving. Het hele circus onder supervisie van de politiek.

Allemaal heel nobel en met doelgerichte plannen. Netjes zijn er vragenlijsten die een risico-evaluatie opleveren. Complexe problematiek wordt in hokjes geperst, er wordt een rekensom gedaan en een beslissing genomen. Alles volgens een protocol, binnen een budget en de belofte dat alles goed komt in ruil voor dat budget. Alles volgens de regels van de beroepsgroep. Normen die een Kamerdebat en wetgeving verdienen.

Voor de nabestaanden zal die papieren tijger uit de mallemolen de zoveelste trap na zijn. Het leed om je dochter te verliezen krijgt een complete extra dimensie als je moet leven met de gedachte dat het eigenlijk niet fout had hoeven gaan. De staat was bijna alwetend tijdens het delict.

Steve Bakelmans werd in 2004 voor verkrachting veroordeeld, keerde drie keer niet terug van verlof, maar werd toch in 2017 als niet vluchtgevaarlijk aangemerkt. Hij was op vrije voeten omdat het hoger beroep door een gebrek aan rechters te lang op zich liet wachten. Zaken waar de verdachte vastzit, worden wél met spoed behandeld, een verkrachting niet. Steve heeft de moord op Julie van Espen bekend. Zijn advocaat had - in het belang van zijn cliënt - het hoger beroep nooit moeten instellen, de nieuwe moord geeft meer celstraf dan een appèl ooit had kunnen besparen.

Voor de moorden zat Thijs Hermans in een sociaal isolement en ondernam hij een zelfmoordpoging. Zijn buren hadden door dat hij verward was, maar ze kenden hem niet, dachten dat hij dronken was en hadden geen idee wat er speelde en bij wie zoiets direct gemeld kan worden. Hij ontsnapte uit een gesloten afdeling, eentje waar hij zichzelf na de moorden had gemeld.

Michael modelpatiënt Panhuis woonde tijdens de moord op Anne Faber in Den Dolder, en reaguurder Homer P. Simpson schetste vanochtend om 8:43 hun werkwijze: “Mijn moeder heeft 12 jaar in Den Dolder gezeten (…) en is gedurende die tijd volledig gesloopt: een paar keer per jaar een nieuwe psych (…), verveelde zich 6 van de 7 dagen in de week kapot wegens geen therapie (…).”

Binnen de psychiatrie is een intensieve behandelrelatie een basisvereiste. Die gaat nooit ontstaan als de patiënt een estafettestokje is. Ook wordt het steeds makkelijker voor de patiënt om een masker op te zetten, mooi weer te spelen. De psychiater heeft de patiënt te kort in beeld om daar doorheen te prikken. Te kort om zich voldoende in te leven om met de juiste nuance het verschil te maken.

De patiënt heeft geen vertrouwensbasis. Als je iedere keer bij een nieuw gezicht je verhaal opnieuw moet vertellen ontstaat het frustrerende gevoel stil te staan in je behandeling. Meewerken wordt gevoelsmatig niet beloond. Patiënten bouwen snel ervaring op hoe hun verhaal gehoord wordt, vergeten onderdelen, en gaan gaten in hun verhaal opvullen met fantasie.

Werkdruk
Volgens het CBS telt voor artsen, psychologen en sociologen het emotionele gewicht het hardst mee in de werkdruk (PDF). Deze academici kunnen in een grotere zorginstelling alleen overleven met professionele distantie. Of, zonder klerkentaal: vooraf te accepteren dat het misgaat.

Psychiaters met een diepe interne motivatie mensen echt te helpen, lopen tegen muren op. Proberen zich wél in te lezen, dossiers bij te houden en hun patiënt echt te leren kennen. Zoiets eindigt met een burn-out, langdurige ziekte, of de noodgreep uit loondienst te gaan en als ZZP-er grip te krijgen op werkdruk en takenpakket. 30% overweegt die stap.

Startende psychologen
Het is onjuist te stellen dat vervangende psychiaters er niet zijn. Van de studenten die de opleiding psychologie afronden zijn de kansen op een baan matig. Zie ook dit loopbaanonderzoek. Maar 55% van de geslaagden vindt binnen anderhalf jaar na het afronden van de universiteit een baan op academisch niveau.

Eindeloos solliciteren en tegen de tijd dat het contract getekend wordt, is de studie weggezakt. Banen op niveau zijn regelmatig een werkervaringsplek. Dat is een eufemisme voor ontduiking van de wet op het minimumloon en de CAO door maatpakken die tonnen verdienen. Hoe moet een patiënt vertrouwen hebben in een behandelaar zonder basaal inkomen? Wie is de echte gek?

Het geeft een generatie van psychiaters met een zeer divers CV, die aaneengesloten en specifieke ervaring missen. Binnen het zwaardere segment is een personeelstekort (PDF p3). Vooral de jeugdzorg zit in continue onzekerheid, decentralisaties en reorganisaties. Gemeentes moesten met ruim de helft van het geld proberen redelijke zorg te leveren, ze luiden de noodklok.

De behandeldirecteur van Michael Panhuis toen hij nog in Vught zat, werd vergruisd. Vervolgens haalde deze directeur niet uit naar de hand die hem voedt, vanuit de leiding en politiek gezien extreem betrouwbaar als katvanger en stroman. Hij is loyaal en goud waard. Het leverde hem een promotie op.

Na al deze incidenten is het structurele probleem zichtbaar. Nog een paar incidenten en het wordt normaal, niet meer nieuwswaardig, geaccepteerd.

Reaguursels

Inloggen

De staat van Nederland: het schofferen en ontslaan van de mensen die echt iets kunnen en het in stand houden van een kolossaal leger aan procesvolgers.

van heinde en verre | 12-05-19 | 22:36

Ja het is zeer triest dat dit heeft kunnen gebeuren , maar wat is anders de oplossing? .... Iedereen die een keer niet lekker in z'n vel zit maar preventief isoleren? Waar ligt de grens?

De ggz moet beter.... overheid moet gewoon de beurs trekken.

SirFapAlot | 12-05-19 | 21:10 | 1

Nee Geld is niet het probleem. Het is de halfslachtige instelling van managers en bureaucraten. Die dragen geen verantwoordelijkheid en het zorgt voor een verslagen werksfeer en na verloop van tijd ook een dito werkethiek. Talent rent hard weg van de overheid. Het bureaucratisch monster stapelt fout op fout totdat er onschuldige mensen dood gaan. Goed stuk van Feynman.

Joostmochtnietsweten | 13-05-19 | 12:20

En het trieste is dat deze types onbehandelbaar zijn en niet te genezen. Na tig jaar TBS zijn ze ineens uitbehandeld en mogen ze weer de maatschappij in. Niet genezen en niks geleerd. 'Gelukkig' hebben we Sandertje Dekker die zijn loopbaan in gevaar ziet komen en nu allerlei bokkesprongen maakt om niet verder als schietschijf voor de oppositie te dienen.

Sliptong | 12-05-19 | 19:54

Er is de laatste jaren zonder meer een epidemie van meestal verwarde mannen en soms importeren we ze, maar ik krijg langzamerhand de indruk dat onze eigen productie ook indrukwekkend is. Het blijkt dat de jeugdzorg honderden miljoenen te kort komt. Ik vraag me wel eens of, of het iets te maken kan hebben met de grote verkrijgbaarheid van hash, XTC, designerdrugs en wat dies meer zij. Een jaar of vijf geleden hoorde ik nog tal van politici, die zich wentelden in het volgens hen zo goede Nederlandse drugbeleid; ook anti-drug organisaties sloten zich daar volgaarne bij aan. Tegenwoordig houdt iedere politicus hierover in ieder geval zijn kaken stijf op elkaar en kun je overal je drugs gratis laten testen. Iedereen voelt nattigheid. Ik zou wel eens willen weten of ik gelijk heb met mijn stelling.

oliebolletje123 | 12-05-19 | 16:23

Het is echt heel simpel.
Het is allemaal de schuld van ons Kapitalistische Systeem, met te weinig Staatscontrole.
In het Socialistische Utopisch Paradijs was dit nooit gebeurd.
Daar wonen en leven slechts voorbeeldige burgers, er is geen criminaliteit, alles is pais en vree.
De mens is immers van nature goed en heeft een afkeer van het kwade ?
Vandaar de onstuitbare drang om ons een EU dictatuur in te dringen.
Voorop lopen Timmermans en Verhofstadt.

Diegene die deze Linkse Religie aanhangen zijn de werkelijke schuldigen !

Bolder | 12-05-19 | 14:59

Er wordt heel veel aan gedaan om zelfmoord te voorkomen. Wellicht moeten we dat nu juist faciliteren. Scheelt een hoop onschuldige slachtoffers en een berg geld. Kennelijk functioneert het huidige systeem voor geen meter dus moeten we creatiever worden. Geef dit soort leipos in het gekkenhuis allemaal een pil waarmee ze op het gewenste moment uit het leven kunnen stappen!

ILF2 | 12-05-19 | 14:14 | 1

Touwtje hebben?

Tjemig | 12-05-19 | 15:20

Ik vind de film Shutter Island een goed voorbeeld over de inkijk in een psychiatrische patiënt

hotbrasil | 12-05-19 | 12:43

Kan iemand me even helpen? Van het nieuws over Thijs heb ik veel gemist en ben ik ergens halverwege gaan volgen.

Mijn vraag is: 'waarom denken zoveel mensen dat Thijs die moorden gepleegd heeft?

Misschien heb ik wat gemist?
Voor zover ik weet heeft die Thijs de moorden niet bekend, of nog niet, dus dan ontbreekt sowieso een bekentenis.
Verder heb ik gelezen dat Thijs werd opgepakt nadat iemand hem bij eoa bremmelberg had herkend, gezien en vond dat hij raar keek. Daarnaast woont Thijs in Den Haag, maar omdat zijn ouders in Limburg wonen, is hij af en toe in Limburg. En dat was het dan.

Daarna is er van alles geschreven over van alles en nog wat, maarnietsover iets dat een bewijs voor die moorden kan zijn.
Ja, ok, hij had wat psychische hulp nodig maar dat geldt ook voor vele tienduizenden anderen in NL en daar is maar een klein percentage (levens)gevaarlijk van of een moordenaar. Dus; dat hij psychische hulp nodig had, bewijst nog niet dat hij die moorden gepleegd heeft.

Toch, als ik de berichten lees, gaat iedereen ervan uit dat Thijs het gedaan heeft. Als dat niet gebaseerd kan zijn op dat hij in de buurt was, of dat hij psychische hulp nodig had, op WAT is het dan wel gebaseerd?
Heb ik een nieuwsbericht gemist misschien?

gaffelbaard | 12-05-19 | 12:38 | 3

Omdat de politie dat zegt!

Expertus_Dico | 12-05-19 | 13:58

@Expertus_Dico | 12-05-19 | 13:58:
Linkje aub?

Ik heb in de diverse berichten namelijk de politie alleen horen verklaren dat ze Thijs opgepakt hadden en dat hij van die moorden verdacht word.

Ergens van verdacht worden wil nog niet zeggen dat iemand het ook gedaan heeft.

(Soms zelfs ook na een veroordeling niet, wat wel bleek uit de vele juridische missers van de laatste +/- 20 jaar).

Daarnaast ... Het lijkt mij sterk dat de politie dat zegt want zeggen of oordelen dat hij het gedaan heeft, mag alleen een rechter en de politie is geen rechter. De politie mag opsporen en onderzoeken, oordelen doet de rechter.

Dus ... waar is dat hij-heeft-het-gedaan op gebaseerd. Het simpele 'want-de-politie-zegt-het' is geen bewijs. Die kan zo veel zeggen ...

gaffelbaard | 12-05-19 | 14:24

Feynman benoemt veel zaken maar leunt op high profile zaken.
Veel schrijnender is het voor de patiënten die (nog) geen neiging hebben om de hand aan zichzelf te slaan of aan een ander.
Deze mensen krijgen een behandeling die uitsluitend bestaat uit oppervlakkige vraagstellingen (Hoe is het? Gaat het een beetje?) en een bonnetje voor het volgende stripje pillen.
De opvolgende stap is een groepstherapie waar de groep niets mee opschiet en inderdaad, een constante wisseling van (volslagen ongeïnteresseerde) behandelaars.

Ik heb vanaf de zijlijn veel ervaring met de GGZ in Nederland en heb over de afgelopen decennia een lijn gezien die uitsluitend stijl naar beneden liep.
Waar eerst sprake was van diepgaande gesprekken zijn behandelaars verworden tot ongeïnteresseerd bonnenmeppers.

De zorg (in zijn algemeenheid) is ernstig, misschien wel terminaal ziek. Overal zijn ziekelijke midden-management lagen tussen geplakt. Pratende pakken, die met grote beloningen naar huis gaan, nog nooit een patient van dichtbij hebben gezien maar wel oordelen over die patient.

Onder die laag zit een specialistenlaag die ook alleen maar met inkomsten bezig lijkt te zijn.
Als specialist A een vaststelling doet en een vervolgonderzoek vraagt aan specialist B zal specialist B eerst het volledige onderzoek nog eens dunnetjes overdoen om zelf tot dezelfde vaststelling te komen.
Als u de zorgverzekeraar daarover alarmeert komt de reactie "Maakt u zich niet druk hoor, het wordt allemaal vergoed."
Maar wie betaald die vergoeding dan?

De zorg moet op de schop, snij de non-operationele lagen er uit, ga met de stofkam door de specialismen en houd de bevlogen artsen / specialisten over.

DatInternetDingetje | 12-05-19 | 12:14 | 3

Kortom de gebruikelijke management ziekte die Nederland teisterd

Jacktheflipper | 12-05-19 | 12:27

Goede tegel.

En daarnaast, in de zorg word denk ik ook te weinig een oplossing gezocht in de combinatie zorg en sport.
Personen die depressief zijn, of eenzaam, of een ander psychisch ziektebeeld ...
Algemeen is bekend dat sporten positieve effecten heeft op hart en bloedvaten, cholesterol, aanmaak van allerlei chemicaliën en hormonen in je hersenen en humeur daardoor verbetert, meer sociale contacten, enz.

En toch is er nog niet 1 dokter of psychiater die naast een praatgroep, gedragstherapie en een pot pillen ook 2 x per week een uur sporten voorschrijft (Bijv. Zwemmen of hardlopen of een teamsport).
En dat is zonde imho.

gaffelbaard | 12-05-19 | 13:34

Beetje kort door de bocht wat specialistensalarissen betreft. Vrijwel alle psychiaters die aan een zorginstelling zijn verbonden zijn in loondienst. Zij worden dus niet per gesprek, per patiënt of per interventie betaald. Wat een heel groot probleem is, is de privacywet. Bloeduitslagen of medicatiewijzigingen die door de ene dokter (een psychiater is een arts) zijn aangevraagd of voorgeschreven, of gevoerde gesprekken mogen niet zomaar door een andere arts ingezien worden.
Vandaar dat er heel veel doublures zijn wat een behandeling niet ten goede komt.

Alco-de-Holist | 12-05-19 | 14:29

En wederom een lang verhaal in de trant van de maakbare samenleving: iedereen is patient en is te genezen. Dit geloof hebben we al ruim een halve eeuw tot in de het belachelijke nageleefd en wat zijn we er ontzettend mee opgeschoten.
Wat ik altijd grappig vind, is het heilige vertrouwen dat misdaad te genezen is. Gepropageerd door mensen die helemaal in een stuip schieten als je gaat beweren dat homosexualiteit te genezen is. He, als het ene niet kan - want ies natoer - dan zou je kunnen concluderen dat er gewoon mensen zijn die door en door slecht zijn, en die door hevige manipulatie altijd zich weer uit benarde posities kunnen lullen, om dan vervolgens weer lachend toe te slaan.
Nee, douw er maar een aspirientje in, doe maar een sessie non-wetenschappelijk geanalyseer met als conclusies 'het was schuld van de moeder' en we gaan weer over tot de wanorde van de dag.

Datsun_Cherry | 12-05-19 | 12:09 | 1

Je kan dat grappig vinden, maar in sommige gevallen is misdadige agressie zeer zeker te genezen! Niet alle gevallen, maar sommige wel.

In de wetenschap is al langere tijd dat ontstekingen in de hersenen, hersentumoren of een infectie aan de hersenen veroorzaakt door schimmels, bacteriën of parasieten tot ernstige gedragsveranderingen kunnen leiden.
Deze mensen horen niet thuis in de TBS, zijn gek, maar ziek. Die moeten geen psychische behandeling maar een medische behandeling krijgen. En een flinke pot pillen om de infectie te bestrijden.

Bijvoorbeeld: onderzoek heeft verband aangetoond tussen gedragsveranderingen en slaapziekte, pfeiffer, ziekte van lyme en zelfs kattenkrabziekte.

Over dat laatste. Een paar jaar terug was er een tiener die de diagnose schizofrenie kreeg (iets dat redelijk veel moordenaars, verkrachters en psychopaten ook hebben), en de daarbij horende psychotherapie. Het hielp niet. Gelukkig gingen de artsen verder zoeken. Bleek dat hij kattenkrabziekte had. Pot medicatie er tegen aan gegooid en de tiener is later volledig genezen.
www.sciencealert.com/a-case-of-schizo...

En soms kan crimineel gedrag ook erfelijk zijn, maar dat betekent per definitie nog niet dat het nageslacht ook een misdadiger word. Dat bleek weer uit dit verhaal: www.npr.org/templates/story/story.php...


Dus; sommige, niet alle maar sommige, misdadigers zijn (echt) te genezen.

gaffelbaard | 12-05-19 | 14:17

hoort Gökmen Tanis, niet ook in dat rijtje thuis? Al bekend bij de autoriteiten, maaide willekeurige slachtoffers neer.

141535979 | 12-05-19 | 11:48 | 3

Er zijn nog wel een paar honderd voorbeelden. Het is ondoenlijk die allemaal mee te nemen; het gaat nu puur om het psychiatrisch verhaal.
En nog iets. Overeenkomst tussen bovenstaande 3 gevallen is dat ze hun slachtoffers niet kenden en "zomaar" vermoordden, zonder reden. Punt met Tanis is dat die de jihad als reden gaf voor zijn moordpartij.

Dandruff | 12-05-19 | 12:06

Men was maar wat blij met Panhuys en die andere dwazen, want dan hoeft men het tenminste niet zo vaak over Tanis te hebben. Vanaf het begin draaide de overheid alle kanten op om het vooral maar niet over zijn achtergrond, Moslim, te linken aan het Jihadisme en psychisch gestoord te hoeven hebben. Overigens hadden de Turkse gemeenschap en de Moslimgemeenschap (overlapt elkaar) er ook een mooie verklaring voor, nl eerwraak. Dat maakt het natuurlijk al een stuk minder erg.

Heiner | 12-05-19 | 12:35

@Dandruff | 12-05-19 | 12:06:
Hij mag dan het Jihadisme als motief hebben opgenoemd, maar voor de rest past ie één op één in het rijtje. Trouwens, net alsof Jihadisten (en hun sympathisanten) niet psychisch gestoord zijn.

Heiner | 12-05-19 | 12:38

"De nieuwe moord geeft meer celstraf dan een appèl ooit had kunnen besparen".
Oftewel: die lapzwans van een advocaat heeft het tegenovergestelde gedaan van het belang van de samenleving. Ga daar maar eens lekker mee slapen, niksnut.

Arkan Sonney | 12-05-19 | 11:39

Er kan nog een valse hond worden toegevoegd aan het lijstje ex-TBS'ers die (schokkend) niet genezen zijn: zwakbegaafd dikkerdje Naoufal Fassih.

Nederland80 | 12-05-19 | 10:50

Die Thijs lijkt een ander type te zijn dan de psychopaten.. die waren op straat met een strafblad en reeds bekende zedendaden.. Thijs lijkt meer een jongen in een psychose.. geen psychopaat. Die allemaal over 1 kam scheren is precies waar het nu misgaat. Psychopaten cliënten gelijk trekken met in psychose verkerende patienten.. beide overigens erg gebaat bij een veilige en beschermende omgeving ..

fikkieblijf! | 12-05-19 | 10:49 | 3

Ja, de gewone wandelende burger ook !!
Jouw slap geklets, dat is wat er hier mis gaat.!

joppo0 | 12-05-19 | 11:25

Thijs is een stuk dodelijker dan de andere twee, maar dat doet er niet toe. Ook hij was bekend in het behandelcircuit en omwonenden en familie wisten dat het mis met hem was. Zijn dodelijkheid is onderschat, door mensen die enkel de goedheid van de mens willen zien en niet de keerzijde. Dat zij daarmee de (toekomstige) daders niet helpen, maar juist schaden weigeren ze te zien. Juist door bij Thijs in te grijpen, had een levenslange gevangenisstraf voorkomen kunnen worden. Zijn buren, familie en naasten maar ook zijn behandelaars hebben Thijs niet geholpen, terwijl hij ontoerekeningsvatbaar was. Dat is hen kwalijk te nemen.

tipo | 12-05-19 | 11:44

@joppo0 | 12-05-19 | 11:25: Fikkie zegt HET in zijn laatste zin. Weghouden uit de samenleving.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 12:05

Lieve @feynman Goed stuk. Detail Ik neem aan dat je verguisd bedoelt in plaats van vergruisd. Als in niersteenvergruizer.

superjan | 12-05-19 | 10:36

Overigens, degenen die in de volksmond "psychopaat" worden genoemd, dat wil zeggen de antisociale persoonlijkheidsstoornis hebbend (ongeveer 3 op de honderd bij mannen), zitten over het algemeen niet in een inrichting.
Ze zitten bijvoorbeeld in de top van grote bedrijven.

knutsel_ | 12-05-19 | 09:56 | 1

+ politici.

Vandaar ook deze clusterfuck voor het normale volk.

Durereaguurder | 12-05-19 | 13:50

Te weinig rechters? Misschien moet je eens een paar PVV rechters aannemen. Scoor je gelijk 2 vliegen in één klap. Hoger beroep afschaffen voor zulke delinquenten. Proefverlof? Manman doe eens normaal. Eenmaal een psycho, altijd een psycho......

F1802 | 12-05-19 | 09:23 | 9

@the Jackdawn | 12-05-19 | 09:56: naar die gestoorden zelf? Als ze ooit nog vrijkomen de rekening declareren of althans een deel. Overigens betaal ik liever mee aan het opsluiten van zwaar gestoorden om te voorkomen dat ze weer toeslaan dan aan een Mathijs van Nieuwkerk of een Frans Timmermans.. die zijn zelfs duurder per dag

fikkieblijf! | 12-05-19 | 10:52

Wet is wet hogerberoep afschaffen is geen optie.
Gewoon de wet toepassen. Binnen de wet zijn de middelen om beesten van de straat te houden gewoon aanwezig.
En daar zit nu net de pijn “de wet gewoon toepassen”
Stoppen met 7x een tweede kans geven.
En ook eens kijken wat de slachtoffers is overkomen.
De slachtoffers van Panhuis hebben allemaal levenslang. En worden bijna dagelijks geconfronteerd met psygische marteling

Jacktheflipper | 12-05-19 | 12:36

@the Jackdawn | 12-05-19 | 09:56: Het kan voor minder, als de wil er is. Maar dat betekent dan wel minder hotel en meer straf.

Heiner | 12-05-19 | 12:45
▼ 6 antwoorden verborgen

tbs is de socialistische illusie dat de alwetende en alleskunnende heilstaat bij machte is om crimineel waanzinnigen te genezen en zoals met alle socialistische ballonnen ooit gaat dit niet op. Ook de toegepaste methode is socialistisch: steeds weer precies dezelfde fout maken en dan maar hopen dat het wel een keer zal kunnen lukken.

wlodek | 12-05-19 | 09:17 | 2

Zo is het. In wetenschappelijke termen; hun hersens zijn stuk en die kunnen we niet repareren, total loss heet dat in technisch vakjargon. Een hersentransplantatie is de enige optie, maar ik geloof dat we dat nog niet echt goed onder de knie hebben.

Mazzelstof | 12-05-19 | 10:13

Exact. Het moet en zal slagen die resocialisatie in de linkse heilstaat. Dat daardoor onschuldige slachtoffers vallen is bijzaak. Links maakbaarheid denken is de hoofdzaak.

HaatbaardKnipper | 12-05-19 | 10:32

"Deze academici kunnen in een grotere zorginstelling alleen overleven met professionele distantie." Alhoewel een fundament in de geestelijke gezondheidszorg lees ik elk jaar, meermalen, dat een 'professional' een liefdes/sexrelatie met een criminele gestoorde patient is aangegaan. Echt alle signalen staan op rood en dan toch doen. Ik snap dat niet en het geeft nul vertrouwen in die 'professionals'.

Winter_is_coming | 12-05-19 | 09:11

Van die Thijs zonder strafblad had niemand deze fuckup verwacht. Het was logischer (en wenselijker?) als hij één van de *5 per dag* zou zijn die het leven 't leven niet meer waard vindt.

www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/27/1-917...

Dat suicide de voornaamste doodsoorzaak is in leeftijdscategorie Thijs geeft wel aan dat veel mensen ze écht niet op een rijtje hebben in NL. Aan een Miele heb je niks als je zo van 't padje af bent.

Wat dan? Iedereen massaal in therapie of aan de anti depressiva, alsof 1 miljoen gebruikers niet genoeg is? De resultaten van die behandelingen en meds zijn véél slechter dan men wilt toegeven. Psychologen scoren zelf kei beroerd op zaken als scheidingen en mentale stabiliteit, maar zij zouden ons een waarheid moeten verkondigen hoe je deugdzaam en gelukkig kunt leven?

Ik vrees dat het probleem complexer is en je meer moet kijken hoe je de maatschappij inricht dan naar psychologische foefjes om emoties te kanaliseren. Gelukkig ken ik een forum, met roze layout en duizenden tegels aan suggesties hoe dat beter kan.

StuggeRob | 12-05-19 | 09:06 | 1

Eėn van de redenen dat psychologen zelf niet hoog op de ladder staan van geestelijke stabiliteit is dat voor een aanzienlijk deel van van de studenten de studiekeus is gebaseerd op eigen verwarring of problemen in hun directe omgeving.

Winter_is_coming | 12-05-19 | 09:14

U gooit een psycholoog en een psych op één hoop maar het zijn verschillende beroepsgroepen met verschillende perspectieven daar de één medisch is en de andere niet. Dat er grote problemen in de zorg zijn klopt zeker en de politiek zou hier veel meer me bezig moeten zijn. Daarnaast is er de verharding van de maatschappij, mensen zijn gehaaid en zetten van nature al maskers op. Zie ook ineens huisvaders die vanuit het niets ineens hun gezin uitmoorden. Ik ben van mening dat velen dan ook niet geholpen kunnen worden en daarom uit de maatschappij gehouden moeten worden. Geef ze maar bezigheidstherapie want psychisch zijn ze zoals ze zijn maar beter worden ze niet.

BozePaarseMan | 12-05-19 | 09:02

"Startende psychologen
Het is onjuist te stellen dat vervangende psychiaters er niet zijn. Van de studenten die de opleiding psychologie afronden zijn de kansen op een baan matig. Zie ook dit loopbaanonderzoek. Maar 55% van de geslaagden vindt binnen anderhalf jaar na het afronden van de universiteit een baan op academisch niveau."
Het verschil tussen psychiaters (artsen, gestudeerd aan de geneeskundefaculteit, schaars) en psychologen (gestudeerd aan de faculteit sociale wetenschappen, niet-schaars) komt onvoldoende uit de verf. Het lijkt zelfs of de twee beroepen door elkaar worden gehaald.

Nee dus! | 12-05-19 | 08:43 | 2

Ik kan mij de verwarring wel voorstellen.
Uit ervaring weet ik dat psychologen meer kapot dan goed maken.
Dan heb je nog een ondergroep van mensen die zelf psychische problemen hebben en vanuit deze ervaring aangevuld met een cursus anderen gaan helpen. Dit zijn levensgevaarlijke kwakzalvers.

Jacktheflipper | 12-05-19 | 12:43

@Jacktheflipper | 12-05-19 | 12:43: Oh ja, "ervaringsdeskundigen." Een beetje hetzelfde als het inzetten van Jihadisten als de-radicaliseringsdeskundigen.

Heiner | 12-05-19 | 20:50

Een geweten heeft elk mens. Sommigen verbinden het met geloof. Het is het 'innerlijke' stemmetje dat tegen je spreekt als je iets bedenkt wat niet mag. Mensen die de stem van het geweten 'overschreeuwen' doen wat ze willen. Ze liegen en bedriegen ook als ze tegenover hun psychiaters staan. Hun wens is: vrijheid en daarna doorgaan met wat ze deden: verkrachten, moorden etc.
Daarom mogen deze mensen nooit vrijkomen. Er IS geen enkel systeem denkbaar, dat onherroepelijk vaststelt dat iemand 'genezen' is. Een 'behoefte' komt altijd terug en leer je iemand niet af. 'Zin in chocolade' leer je niet af. Je kunt stoppen met chocolade eten maar als je een keer honger hebt, er is niemand in de buurt, en er doet zich een gelegenheid voor, neem je dan een stuk? Misschien, heel misschien ben je sterk genoeg... Wat is vervolgens belangrijker: de samenleving of de persoonlijke vrijheid van een verkrachter/moordenaar? De beschreven gevallen tonen aan dat er een aanzienlijk risico bestaat en er kennelijk geen methodes bestaan om vast te stellen dat iemand -veilig voor de samenleving- weer op vrije voeten mag worden gesteld. Enkelbandjes helpen ook niet.
Stop met TBS/op proefverlof. Verkrachting en moord betekent: You're out! Niet na drie keer, niet na twee keer, gewoon, na één keer. De veiligheid van de samenleving is belangrijker dan 'de rechten' van een verkrachter/moordenaar. De nabestaanden hebben overigens ook allemaal 'levenslang', zeker ouders van kinderen!
Dat is zo mijn mening. U mag er anders over denken.

Angélica de Sancé | 12-05-19 | 08:34 | 5

@Angélica de Sancé | 12-05-19 | 09:29:

Ik deel je mening volledig, Angélica, inclusief het gedeelte dat over chocolade gaat.

MickeyGouda | 12-05-19 | 10:11

Angélica. Dank je voor dat 'anders denken'. Denk toch liever hetzelfde. Zo genereus zijnde vind je dat vast ook goed. Fijne dag!

Rest In Privacy | 12-05-19 | 10:21

@Angélica de Sancé | 12-05-19 | 09:29:
Voor drang om chocolade te eten is een middel voor, Chelidonium majus.
Voor de andere dwangmatigheden meestal niet.

joppo0 | 12-05-19 | 11:29
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
boerk | 12-05-19 | 08:26 | 1

In 2005 hebben we een parlementair onderzoek gehad inzake het TBS-stelsel.
Het wordt hoog tijd dat er een nieuw onderzoek komt.

sociaal_econoom | 12-05-19 | 08:07 | 2

Net zoals de onderzoeken en horingen over een overheid die faalt inzake ICT? Die leveren ook resultaat op (not).

ScumbaggusMaximus | 12-05-19 | 08:27

Zolang re-integratie in de samenleving het doel (op zich) is en alles daar op gericht is, blijf je dit soort excessen houden.

Kun je weer een parlementair onderzoek houden waarbij wederom duidelijk zal worden dat het TBS en GGZ stelsel een grote faal is. Het haalt niets uit. In het beste geval wordt er een zak geld tegenaan gesmeten voor weer een nieuwe managementlaag met bijkomende rapportage drang.

normanius | 12-05-19 | 08:29

Weet je wie ook dringend psychiatrische hulp nodig had, maar nooit heeft gekregen?

Heppie-even-voor-mij | 12-05-19 | 08:07 | 2

berbaar?

de uitbater | 12-05-19 | 08:12

@de uitbater | 12-05-19 | 08:12: Die zeker .....

Pjotterdjotter | 12-05-19 | 09:58

Knettergek is knettergek en psychoten zijn onberekenbaar en niet echt te behandelen. Het maatschappelijk probleem wordt m.i. een beetje te simpel voorgesteld. Voorheen waren er grote regionale psychiatrische ziekenhuizen. Gewoon gekkenhuizen genoemd. Die zijn bijna allemaal gesloten. Moderne medicijnen doen nu het werk en dat gaat meestal vrij goed. Maar een gek blijft meestal gek en altijd onberekenbaar. De ouwe psychiatrische ziekenhuizen waren ‘zo gek nog niet’.

Mijn klomp breekt | 12-05-19 | 08:02 | 3

Noem ze gerust psychpaten want dat zijn het.Psychpatie kun je niet afleren want is A, een ziekte en B, een karaktertrek.Kennen geen enkel gevoel voor de medemens / dieren, bevredigen alleen hun eigen gevoel en behoefte ten koste van een ander.
Niet elke psychopaat is overigens crimineel of moordenaar, je ziet ze dagelijks om je heen als je een beetje oplet en helemaal als je ermee te maken krijgt.

Ben5570 | 12-05-19 | 09:27

Mag morgen terug komen. Al was het maar om de familieleden en huisgenoten van psychiatrische patienten te ontlasten. Patienten worden zoveel mogelijk in hun eigen omgeving gelaten, zo kunnen ze die omgeving lekker terroriseren, terwijl de behandelaars geen goed beeld krijgen over hun patienten, omdat ze moeten afgaan op uitlatingen van patienten en momentopnames. Langdurige observatie wordt zo onmogelijk

Heiner | 12-05-19 | 20:54
-weggejorist-
Globeral | 12-05-19 | 07:58 | 1

Als psychiaters niet van elkaar weten dat ze psychiater zijn verklaren zij elkaar voor gek dus ...

swebe | 12-05-19 | 07:58

Er zit wel wat verschil tussen Hermans die zonder strafblad en met een psychose een aantal mensen omlegt en Panhuis die gewoon al levenslang en TBS had moeten krijgen na het afgrijselijke verkrachtingsincident.

Bottomline zijn de psychiaters niet aan zet, maar de politiek. Tot de dag van vandaag doen zij NIETS aan de fopstraffen, de organisatie van de GGZ, de interpretatie door OM en rechtbanken, de enkelbanden, etc.

Er gebeurt niets. En u blijft erop stemmen. Al decennialang.

de Voorzittert | 12-05-19 | 07:35 | 3

Geachte voorzitter... op welke partij(en) moeten we stemmen waarvan u denkt dat die dit zullen gaan verbeteren?
Ben het met u eens dat mensen met een moord of gewelddadig strafblad een streng(er) aanpak nodig hebben - niet te snel op proefverlof sturen.
Sommigen zijn heel slim in het om de tuin leiden van zorgverleners... krokodillentranen.

sociaal_econoom | 12-05-19 | 08:00

@sociaal_econoom | 12-05-19 | 08:00: ik durf dat anno 2019 ook niet meer zo te zeggen... Geen idee en dat is op zich wel een teken. Geen enkele partij heeft een uitgesproken anti-fopstraf idee en weet dat vol slimme PR structureel aan de zwijgende meerderheid mee te geven.

de Voorzittert | 12-05-19 | 08:10

Eens, een psychose kan ook, maar over het algemeen zijn het psychopaten.

Ben5570 | 12-05-19 | 09:39

Het is een dunne lijn tussen genialiteit en gekte..

Crest of Waves | 12-05-19 | 07:32

Ik ken iemand die al meer dan 10 jaar bij de psychiater en de psycholoog loopt, die persoon heeft in die 10 jaar al meer dan 20 behandelaars gehad en wordt iedere jaar weer naar een andere afdeling gestuurd, dan is dat voor de verantwoording van een andere behandelaar, ook wel genoemd pappen en nat houden van patiënten en het doorschuiven van de verantwoording.

Daardoor denk ik zelf, dat ze daar bij die instellingen de psychiaters en psychologen, daar vooral voor zich zelf zitten en niet voor de patiënt!!!!

Ik zelf denk ook dat ze veredelde pillen/recept voor schrijvers zijn, om de patiënt zo verdoof mogelijk te houden en eigenlijk in een roest te laten leven, om zo iedere maand lekker hun honorarium te incasseren en die figuur lekker vol te stoppen onder de pillen/ drugs te laten zitten.

Als het dan toch fout gaat, dan komt dat door iedereen, maar natuurlijk niet door de behandelaars en de zogenaamde toezichthouders, "NEE' dat komt dan altijd door de patiënt!!!!

Niet links | 12-05-19 | 07:17 | 4

En zie je al enige progressie bij de persoon die je kent?

HoerieHarry | 12-05-19 | 07:26

@Willem_Oltmans | 12-05-19 | 07:25:
Willem, iemand met geestelijke problemen kan geholpen worden is mijn overtuiging.
Maar een echte gestoorde gaat je nooit lukken.

HoerieHarry | 12-05-19 | 07:29

Je kunt het vergelijken met EU Brussel en Den Haag - ze doen alsof ze er voor ons zijn maar ze zitten er voor hun eigen portemonnee.

sociaal_econoom | 12-05-19 | 08:03
▼ 1 antwoord verborgen

Nederland is wereld kampioen achteraf beoordelen, als de kalf verdronken is, dan dempt men de put, normaal genomen.

Maar in NL gaan ze kijken hoeveel er in zo put lopen per jaar, om daar naar een onderzoek te doen, hoe dat nou komt!!!!

Niet links | 12-05-19 | 06:56 | 1

Hoe kom je hier toch bij?
Zo gaat het in elk land.

HoerieHarry | 12-05-19 | 06:58

In het stuk worden psychologen en psychiaters over één kam geschoren. Dit is niet correct; psychologen zijn mensen die psychologie hebben gestudeerd en waarvan er enorm veel zijn. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd en is medisch specialist waaraan een flink te kort is. Deze mag ook medicijnen voorschrijven en dergelijke.

Caveman48 | 12-05-19 | 06:45 | 6

@soldier-of-fortuyn | 12-05-19 | 07:13:

Ik ga nu echt gaan denken, dat jij ook bij zo zorg instelling werk en nog gekker bent dan de personen die je moet behandelen!!!

Niet links | 12-05-19 | 07:21

Gestoord heb je in 100den varianten. Gek gemaakt of gek geboren en alles dat daar tussen zit.

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 07:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Weltrusten allen ik ga dansen op de vulkaan.
Straks is het verboden of te laat om nog te gaan.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 06:42

Het lijkt of het erger wordt... dit heeft te maken met de extreme Klimaateisen van Parijs.
Deskundigen in de VS hebben geconstateerd dat afname van het CO-2 gehalte nadelige invloed heeft op het gedrag van mensen.
Bomen en planten hebben CO-2 hetgeen ze omzetten in zuurstof.
Doordat er minder CO-2 is krijg je minder zuurstof in de lucht --> dit heeft een negatieve invloed op het gedrag bij mensen.
Het een hangt samen met het ander.

sociaal_econoom | 12-05-19 | 06:18 | 4

Niet goed opgelet bij biologie.

the Jackdawn | 12-05-19 | 06:30

Gulliver... je zegt het goed --> door de afname van CO2 ontstaat een chronisch zuurstofgebrek.
Bij de Shell weten ze dit - als je daar gaat tanken... dan zorgen zij dat er nieuwe bomen worden geplant.

sociaal_econoom | 12-05-19 | 06:41

Was het goeie whiskey?

HogeNood | 12-05-19 | 07:14
▼ 1 antwoord verborgen

@Mickey
Als ik langs mag komen dan neem ik de bubbels/wijn/bier/gin/wodka (doorstrepen wat niet van toepassing is) en snacks mee. Puur en alleen om je werk uit handen te nemen. En nee geen stroopwafels of korenwijn. Niet te vreten of te zuipen dat smerig calvinistisch spul. ;-))))

Basil Fawlty | 12-05-19 | 05:16 | 36

@HoerieHarry | 12-05-19 | 06:42:

Ze was na haar eerste twee maanden achter kippengaas in een tuin van een Ecuadoriaanse familie flink verwilderd en de eerste maanden waren een groot gevecht tussen mij en het kleine zeikende en bijtende monster. Langzaam is het beter gegaan en sinds het moment dat ik haar toestond bij mij op bed te slapen zijn we de beste vriendjes geworden. Ik heb geweldige bergwandelingen met haar gemaakt waarbij we soms urenlang geen andere mensen tegenkwamen. Ik heb met haar in de Amazone gezwommen en tot 4000 meter hoogte een vulkaan opgelopen.
Ik heb met haar inmiddels een grotere band dan ik ooit met een mens heb gehad.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 06:48
▼ 33 antwoorden verborgen

Stiekem kan GS misschien wel fungeren als micromodel voor maatschappelijke vraagstukken. Als je hier zo door de panelen gaat, komen alle soorten en smaken wel voorbij. Er zitten reaguurders tussen die je zonder aarzelen thuis zou vragen voor een kop koffie, maar af en toe ook een verdwaalde voor wie je meteen een extra knip op je voordeur zou zetten. Toch zijn de meeste van ons geneigd ook deze mensen welwillendheid tegemoet te treden, zelfs bij herhaaldelijke, ongeprovoceerde verbale aanvallen. Tenslotte willen we niet onaardig of veroordelend zijn, of als zodanig worden ervaren door anderen. Op micrnoveau verklaart dit misschien waarom zelfs een overduidelijke psychopaat als Panhuis steeds weer zijn kunstje mag doen en een jongen als Hermans van het pad kon gaan zonder dat iemand aan de bel heeft getrokken. Hulpverleners, medische professionals en rechters zijn tenslotte ook maar gewoon mensen. Des te belangrijker is het dus om te werken met een set eenduidige maatregelen en wetten die hun persoonlijke invloed op het proces tot een minimum beperkt. "Ja, Panhuis blijft levenslang achter slot en grendel, maar wij vinden met z'n allen dat dit nodig is. Eén en één is namelijk gewoon twee."

MickeyGouda | 12-05-19 | 04:46 | 15

@MickeyGouda | 12-05-19 | 05:07:
Wel erg dociel naar Harry nu, vind ik.
En dan raadt hij "ons" nummer ook nog eens: waarvoor wij allen(!) die ene late nacht ook nog eens gejorist zijn toen.
Die hele draad gejorist!
.
Begint bijkans zowaar soort van nieuwe nachtploeg te worden hier. Nachttoeslag of wat?

chicago river | 12-05-19 | 05:30

@chicago river | 12-05-19 | 05:30:

Oh ja, da's waar ook! Hahaha. ... de nachtploeg sleurt zelfs brave huismoeders mee in het verderf. Hall & Oates neuriën ook nu weer vrolijk in mijn hoofd, dus dat belooft weer wat voor dat slapen. Op hoop van zegen: trusten!

MickeyGouda | 12-05-19 | 05:38

@MickeyGouda | 12-05-19 | 04:46
Weet u nog hoe sommige TK leden reageerden toen Hiddema eens uit de doeken deed wat die Panhuys nou eigenlijk gedaan had en hoe rechters en de directeuren van (ik meen) Vught en het Pieter Baancentrum daarmee omgingen? Inplaats van op het probleem in te gaan, wilde men toch vooral dat Hiddema niet vertelde wat er eigenlijk aan de hand was. Die houding lost geen problemen op, maar houdt ze in stand. Daar zijn mensen als Panhuys, maar ook Tanis het levende bewijs van.

Heiner | 12-05-19 | 13:03
▼ 12 antwoorden verborgen

Wanneer "nodig" doe ik als deze dames en heren doen, en uiteraard met evenveel sjeu, sjans en franfanfan. Soms met echte onbekende medemensen, en soms met de hond en de katten van de buurvrouw.
Hell, soms met de buurvrouw van even verderop zelf. Maar die let teveel op die katten, dus die kan dan niet dansen. Eigen soort kattenvrouwtje dat ze d'r is.
www.youtube.com/watch?v=Q4GjMiBBSIY
Litre of sweat a day + a bottle of wine a day keeps the doctor away.
Let op de zogenaamd nonchalante pasjes vanaf 16.33, vriend(in).
Ga jij niet zomaar nadoen, nee! *KlOK!* *volume opendraaien doet*

chicago river | 12-05-19 | 04:21 | 1

Soepeltjes, dat voetenwerk! Voor mij zou dit waarschijlijk resulteren in een tripje naar de EHBO, dus nee: ik doe je dit zeker niet na.

MickeyGouda | 12-05-19 | 04:52

G*dT, het blijft dweilen met de kraan open!
Maar volgens onze filosoof Marc Schuilenburg in zijn lezing ‘Hysterie, grondtoon van onze cultuur’ zijn we nog nooit zo veilig geweest...(Radboud reflects |maandag 6 mei 2019)
*CcMed*

kapitein oosterlng | 12-05-19 | 03:43 | 4

En waarmee vergelijkt hij ons tijdperk dan, met de vroege middeleeuwen? Misschien een tikje hysterisch, maar dat effect hebben wegkijkers inmiddels op mij.

MickeyGouda | 12-05-19 | 04:01

Het ligt er aan hoe je het bekijkt Mickey.
Op het gebied van natuurlijke bedreigingen is Nederland sinds de bouw van de Deltawerken volkomen veilig, oorlogsdreiging is er sinds de jaren '80 niet meer geweest. Dodelijke epidimien en hongersnood komen ook niet meer voor. De medische zorg behoort tot de beste in de wereld en ook qua veiligheid behoort Nederland nog steeds tot de veiligste landen ter wereld. Wel zijn er religieuze spanningen conflicten die er sinds de Beeldenstorm niet meer zijn geweest en zijn er problemen met emigratie en integratie.
Ook is de stress en de agressie in de samenleving toegenomen en dat zal ongetwjjfeld ook met het gebrek aan natuur en leefruimte te maken hebben. Als Thijs een paar uur in de natuur had kunnen lopen zonder mensen tegen te komen had hij mogelijk niemand vermoord.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 05:05

@Gulliver | 12-05-19 | 05:05:

Mooi, hoe je e.e.a. in een paar woorden langs het verleden naar het heden brengt en meteen de vinger op de zere plek legt. "Te veel van alles", dat is misschien wel de grootste uitdaging waar de moderne mens mee kampt. Neem nou Thijs: studie hier, studie daar, alles om zijn LinkedIn-profiel boven dat van anderen te laten uitspringen. Al die stress, en waarvoor uiteindelijk?

MickeyGouda | 12-05-19 | 05:20
▼ 1 antwoord verborgen

Had vanavond een Uber richting afspraak en de chauffeur (die overigens zoals veel Uber chauffeurs die ik spreek, itt tot de MSM bullshit verhalen, tevreden is met zijn werk. Eigen baas en verdient genoeg) vertelde mij tijdens de rit dat hij een sociaal psychologische studie deed (laatste jaar) en dan werken met zware gevallen. Hij zei: "Het werk zelf is ok. Mensen helpen is fantastisch maar probleem is dat veel mensen niet willen worden geholpen, ze liegen altijd tegen je, en vergis u niet, ze zijn heel erg ratterig slim. Helaas, de artsen spreken de patienten slechts 1 uur per week maar luisteren dus niet naar de mensen op de vloer zoals ik. Wij maken ze dag in dag uit mee maar de artsen wanen zich als goden en baseren zich puur en alleen op hun beperkte visie. Ze luisteren niet naar ons." En toen vertelde hij: "Ik maak mijn studie af maar ik ga niet verder in deze richting. Te frusterend. Ik studeer ook bedrijfskunde. Saai meer meer toekomst." Tsja.

Basil Fawlty | 12-05-19 | 03:10 | 20

Het liegen is tot een kunstvorm verworden en het mijden van zorg ook. Zo lang de belangen van de patient prevaleren boven het algemeen belang zal dat ook zo blijven. Zitten ze een tijdje opgesloten, maken ze elkaar wijzer. " Als je hier vrijwillig bent gekomen, kunnen ze je niet tegen je zin vasthouden."

Heiner | 12-05-19 | 12:53
▼ 17 antwoorden verborgen

Het probleem is " de protocollen" Het is namelijk zo dat als een organisatie of persoon aan de hand van de protocollen beslissingen gaan nemen het " het gezond verstand "als eerste het loodje legt.

streknek | 12-05-19 | 02:48

Volgens mij is er in de geschiedenis nog nooit iemand geweest die een geesteszieke heeft kunnen genezen.
Ze probeerden het vroeger wel met lobotomie en elektroshocktherapie.

HoerieHarry | 12-05-19 | 02:46 | 8

Ligt eraan. Versta je verslaving en persoonlijkheid problematiek onder geestesziek? Zo ja, dan ben ik in ieder geval een levend bewijs.

Crest of Waves | 12-05-19 | 05:58

Nee, als je verslaaft bent ben je volgens mij niet geestesziek.

HoerieHarry | 12-05-19 | 06:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Oog om oog, tand om tand. Als 'gerechtigheid' verzand in bureaucratie en onkunde, val je toch terug op het basisprincipe? Wie dat niet doet verdient niet beter dan dat de dader vrijkomt en jij als ouder/broer/zus levenslang krijgt...
Aangezien de zand cultuur dit als centraal thema hanteert zal vast heel links nederland het toejuigen dat je dit als leidraad neemt...

ZwarteDag | 12-05-19 | 02:35 | 1

En nee, dit is geen oproep om eigen rechter te spelen of een oproep tot geweld... Immers je kunt ook schadevergoeding eisen en ze daarna helemaal de moeder procederen zodat ze levenslang arm zullen zijn...

ZwarteDag | 12-05-19 | 02:47

De focus van de psychopatische hulpindustrie is de moordmachine pamperen om er zoveel mogelijk van te kunnen profiteren..... Eindeloos de leeuw gras leren eten omdat het nou eenmaal geld oplevert.... Aandacht voor het slachtoffer, de nog komende slachtoffers of veiligheid voor de gehele samenleving: 0.0000000001%
--
dit knettergekke moordenaars kietelen moet afgelopen zijn.... Gewoon opsluiten voor altijd. Op een eiland met z'n allen met liefst wat natuurlijke predators in de buurt. Op het land en in het water.....
--
Zolang er geen andere middelen zijn om deze figuren met 100% zekerheid tam te maken. Duurzaam tam te maken, en dat voordat (!) ze toeslaan. Is er geen andere oplossing.
Ik voorzie in de toekomst een verplichte hersensscan waarop de psychopathische malfunction gelijk duidelijk wordt en ingegrepen kan worden...... De focus en prioriteit is de samenleving beveiligen. Niets meer en niets minder.

dijkbewaker | 12-05-19 | 02:29 | 4

En wanneer voorziet u die scan? Eerste dag brugklas of al eerder? Dat wordt een dag in menig gezin om naar uit te kijken.

kokkie klaphaak | 12-05-19 | 02:38

Ik zeg, permanente dijkbewaking, moet wel iedereen een handje meehelpen....

hetgingperongeluk | 12-05-19 | 02:42

kokkie klaphaak | 12-05-19 | 02:38 |
De scan hoort een gewoon ingeburgerd onderzoek te zijn zoals er zo velen zijn.
Op jeugdige leeftijd natuurlijk. Er zijn wel meer hersensziekten of problemen in het brein die dan gezien kunnen worden zodat er eventueel ingegrepen kan worden.... Misschien als onderdeel van een volledige body scan..

dijkbewaker | 12-05-19 | 11:10
▼ 1 antwoord verborgen

Wat mij betreft is het vrij simpel.
Als we er van uitgaan dat 1% van de bevolking gewoon gestoord is.
Dan is er geen psychiater of psycholoog die de illusie moet hebben dat iemand te genezen is.

HoerieHarry | 12-05-19 | 02:11

Alsof je jezelf kan verstoppen tussen een stel grachten-gevels.

Ongeblustekalk | 12-05-19 | 02:05

Nog eentje erbij om te kwartetten...

Expertus_Dico | 12-05-19 | 02:04

De meervoudsvorm dachten moet dacht zijn: volgens de link meende slechts 1 iemand dat H. dronken was. Feynman en feiten, tsja. Erg slordig.

Mindset | 12-05-19 | 01:54 | 3

En dit is jouw deskundige bijdrage aan een structureel probleem? Een taalfout, serieus/

INH.30CL | 12-05-19 | 02:07

@INH.30CL | 12-05-19 | 02:07: Als taalfouten zijn ding zijn heeft-ie er nog een paar gemist. De eindredactie en corrector zijn volgens mij aan de Basisweg blijven zitten

Caveman48 | 12-05-19 | 06:39

@Caveman48 | 12-05-19 | 06:39: De eindredactie en een team van correctors hebben er helaas niet alles uit kunnen halen. Ik zou niet willen beweren dat ze niets gedaan hebben of zelfs niet bestaan.

Feynman | 12-05-19 | 11:19
-weggejorist-
JackStick | 12-05-19 | 01:45 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Zou Rutte dit lezen?

Eucalyppta | 12-05-19 | 01:36 | 3

Even denken..... Nee

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 01:40

Rutte heeft een permaban.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 04:00

Allemaal hardstikke mooi dat psych logen gelul maar moordenaars moehe je handen van af trekken zelfs als het je kinderen zijn, dan is het gewoon klaar

HD50 | 12-05-19 | 01:35 | 5

@De waard zijn gast | 12-05-19 | 01:54:
Gezellig heh, mensen afzeiken om 2 uur in de nacht?

HoerieHarry | 12-05-19 | 01:57

Tot 02.15 doen?

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 02:01

HD50, trek het je niet aan of op of af. Daar is het te laat voor. Lekker slapen zo.

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 02:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Tja, allemaal heel erg. Maar dan hebben we nog een Minister President die verzuimd heeft om zijn voorkennis over een onveilig luchtruim boven Oekraine te delen met de luchtvaartautoriteiten. Vele doden tot gevolg, maar niemand die hier over lijkt te vallen. Nederland op zijn hiepocrietst.

watazooi | 12-05-19 | 01:30

Een beetje een rommelig stukje. Overigens hoort Thijs niet in dit rijtje thuis. Totaal andere medische achtergrond.

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 01:26 | 3

Kijk, kort maar krachtig. Die Willem is zo dom nog niet. Bon nuit.

suscrofa | 12-05-19 | 01:30

Slaap lekker.

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 01:35

Er zijn mensen in onze samenleving die zoveel weten en meer willen weten die zoveel lezen en willen leren ten koste van hun eigen sociale leven dat we ze voor hun eigen en onze veiligheid moeten opsluiten. Mensen met een prachtige geest. A beautiful mind Die ten onder gaan in alles wat hun geest niet meer wil bevatten. Daardoor instabiel worden en sociaal afwijkend zijn. Er zijn ook mensen die zo weinig willen weten en die nooit een boek lezen, om allerlei redenen vroegtijdig uit het onderwijs zijn getrapt en van huis uit vooral hun eigen dierlijke driften willen bevredigen ten koste van een ander zijn of haar sociale leven en die niets willen doorgronden maar doelbewust willen klaarkomen op necrofiele wijze op de pijn van een ander waardoor wij genoodzaakt zijn ze te moeten opsluiten. Dat is het verschil Feynman.

suscrofa | 12-05-19 | 01:14 | 3

Dat is een fijnzinnige en pijnlijke uiteenzetting.

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 01:36

Mensen met een gemiddeld IQ zitten in de veilige zone. Ik benijd ze.
Maar zonder gekheid: je legt hier in een paar mooie volzinnen een verschil, maar tevens ook dilemma, bloot. Vind ik mooi.

De waard zijn gast | 12-05-19 | 01:43

Om over het gehele grijze gebied nog maar te zwijgen. De zichzelf prima handhavende narcisten en ongelukkige eenzamen.

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 01:47

"Banen op niveau zijn regelmatig een werkervaringsplek. Dat is een eufemisme voor ontduiking van de wet op het minimumloon en de CAO door maatpakken die tonnen verdienen. (...)"
Welkom in het neoliberalisme.

ProAsfalt | 12-05-19 | 01:10

Toevallig ken ik een paar psychologen uit de familiesfeer.
Ik heb ze niet hoog.

HoerieHarry | 12-05-19 | 00:52 | 8

@De waard zijn gast | 12-05-19 | 01:46:
Denk er maar van wat je wilt.

HoerieHarry | 12-05-19 | 01:51

Is allemaal maar gekkigheid mensen. #doeslief

Willem_Oltmans | 12-05-19 | 02:03
▼ 5 antwoorden verborgen

waarom wordt zo'n rechter nou eens niet ter verantwoording geroepen. hoe kan je nou in godesnaam stellen dat een verkrachter "niet vluchtgevaarlijk" is.

Ir. Wilhelmus | 12-05-19 | 00:47 | 2

Men gelooft de rechter boven jou? Al was het maar omdat je de vraag stelt.

Shareholder II | 12-05-19 | 01:02

Zijn broek hing om zijn enkels dan loop je niet hard.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 01:11

Dit verhaal had begin jaren 90 ook getikt kunnen worden, toen tv en radio ( alleen NPO) de sluis van de informatie waren. Misdaad en geweld werden toen nog toegedekt met de mantel der liefde: een gevolg van sociale ongelijkheid. Karel van de Graaf nam indertijd een interview af met het hoofd van Reclassering Nederland en letterlijk quote " Een veroordeelde moet altijd het uitzicht hebben op vrijlating. Ook al heeft hij na eerdere veroordelingen weer moorden gepleegd". Amen. Het ging toen om een veroordeelde die een sigarenboer had vermoord, na eerdere veroordelingen voor moord en geweld. Camera's en het internet mogen criminaliteitscijfers drukken, links, justitie en psychiatrie waren aanvankelijk zeer tegen, maar nog steeds vallen door deze mentaliteit doden. Waar we vrijwel alleen zicht hebben op de delicten in de openbare ruimte, vraag ik mij af hoeveel -niet dode- slachtoffers erachter de voordeuren van familie, vrienden, gevangenissen en partners vallen?

arlen | 12-05-19 | 00:43

Een psycholoog is iemand die psychologie heeft gestudeerd. Vroeger, voor de bachelor-master structuur zou je dit in 4 jaar aan een universiteit kunnen hebben afgerond. Als basis-psycholoog kun je en mag je nog niet zoveel. Daarnaast heb je richtingen binnen de psychologie. In principe leidt alleen de richting klinische psychologie tot het behandelen van patiënten. Eventueel ook andere richtingen zoals ontwikkelingspsychologie. Als je klinische psychologie hebt gestudeerd ben je nog geen klinisch psycholoog (Dat komt verderop).
Als je een tijd in het veld werkzaam bent zou je postdoctorale opleiding tot GZ (gezondheidszorg) psycholoog kunnen volgen. Kan 2 tot 4 jaar duren. Daarna mag je meer, zwaardere cases, meer verantwoordelijkheid, eventueel hoofdbehandelaar zijn (vooral als er een psychiater ontbreekt). Daarna zou je de opleiding tot KP (klinische psycholoog) kunnen volgen. Behoorlijk zwaar en duur en kan tot 6 jaar duren. Dan mag je weer wat meer. Zwaardere en complexere cases, crisisinterventie. Eventueel zelfstandige praktijk. Dan heb je ook nog de psychotherapeut, vereist ook minimaal 4 jaar postdoctorale studie. Kan er ook een verwijzing door arts en psycholoog plaatsvinden. Dit alles ter info.

knutsel_ | 12-05-19 | 00:25 | 26
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 12-05-19 | 02:00

@Ongeblustekalk | 12-05-19 | 01:12:
Zeg jij dat of vertrouwde je psycholoog, hier op GS bekend onder de nickname 'knutsel_', je dat toe? Of werd het door je god ingefluisterd?

De waard zijn gast | 12-05-19 | 02:03

Ghehe. Ik ben ook van mening dat jouw repertoire aan vernieuwing toe is.
Wat hebben we allemaal voorbij zien komen de afgelopen jaren?
"Wijf", "homo", "kunstenaar", "NSB'er", "landverrader", "socialist".
Wees eens wat creatiever man.

knutsel_ | 12-05-19 | 02:08
▼ 23 antwoorden verborgen

Indertijd (antipsychiatrie) schreef Jan Foudraine ‘Wie is van hout.’ Ben het boek aan het herlezen. De psychotherapeut bracht dagen- urenlang door met patiënten, teneinde de knopen te ontwarren en de patiënt helpen inzicht in ziekmakende structuren te krijgen. De GGZ vandaag de dag is tot op het bot uitgekleed & kapot gereorganiseerd, hoewel er zeker betrokken mensen werkzaam zijn. Het GGZ systeem is verziekt.

zijvanhiernaast | 12-05-19 | 00:24

Er gaat van alles mis in de psychiatrie en je zet er drie op een rij hier. Je plaatst Thijs Hermans naast twee total fuckups without remorse. Ik wil wedden dat Thijs Hermans in vol besef (het was geen domme jongen) op dit moment zichzelf tot bloedens toe slaat en de haren uit zijn eigen kop trekt over de misdaden die hij heeft begaan. Dat doet niet af aan de fouten die door zijn psychiatrische begeleiding zijn begaan. Maar dat maakt het onjuist om hem naast due andere twee natural born killers/rapists af te beelden.

suscrofa | 12-05-19 | 00:18 | 6

@suscrofa | 12-05-19 | 01:24: Dat is nou juist het hele punt. Je profileert je als 'normaal', Thijs was 'normaal', en dat zijn juist de gevaren. Dus jij bent de nieuwe Thijs?

KwestieVanBalans | 12-05-19 | 05:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Feynman, je verhaal slaat kant nog wal door Thijs Hermans erbij te betrekken. Die was tot vorige week niemand anders dan een verwarde jongen met suïcidale neigingen. Wie had daar precies wat mee moeten doen volgens jou? Zn buren om advies vragen?

kokkie klaphaak | 12-05-19 | 00:16 | 3

Je hebt helemaal gelijk. Ik weet niet wat Feynman heeft vandaag. Zo ken ik hem niet.

suscrofa | 12-05-19 | 00:38

@suscrofa | 12-05-19 | 00:38:
Een industrieel ecoloog of zoiets vergelijken met twee mannen die nog nooit iets met hun verstand hebben gedaan.

suscrofa | 12-05-19 | 00:43

Dit is Feynman in normale doen, toch?

Shareholder II | 12-05-19 | 00:56

Stop eens met psychiatrisch knutselen aan misdadigers. Enorme onzin en belastinggeldverspilling.

Pislinq | 12-05-19 | 00:04 | 2

Het probleem is alleen dat die laatste jongen tot vorige week helemaal geen misdadiger was. En de volgende week drie moorden pleegde. Dat blijft het dilemma. Of iedereen die een beetje scheel kijkt maar preventief ruimen?

kokkie klaphaak | 12-05-19 | 00:12

@ kokkie, inderdaad. Wellicht wanneer er tijd was geweest en een behandelaar gekoppeld was aan deze jongen die intensief met hem onderweg had kunnen gaan kon er een andere wending ontstaan en hadden de vreselijke drama’s nooit plaats gehad.

zijvanhiernaast | 12-05-19 | 00:31
-weggejorist-
KwestieVanBalans | 11-05-19 | 23:44 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

De verantwoordelijke minkukel in die klinieken moeten worden ontslagen en de nabestaanden moeten hem aanklagen voor MOORD en schadevergoeding ( materieel en immaterieel ) !

FrankOngerust | 11-05-19 | 23:41

Psychologen zijn niet psychiaters, het artikel lijkt ze wat door elkaar heen te halen...

minderweter | 11-05-19 | 23:40 | 1

Precies wat ik ook al wilde aanhalen. Als dat verschil niet bekend is.

azijnseikerT | 11-05-19 | 23:56

1) Aan de kant van de professionele behandelaars is er sprake van 'overleven met professionele distantie'. 2) Bij degenen die zich wél interesseren in de mens binnenin het estafettestokje dreigt echter burnout, langdurige ziekte of prof-exit. ---- Het is de vraag of achter alle burnout als aanwijsbare oorzaak dat 2) zich wél interesseren steekt, en dat bij alle onbrandbaren als aanwijsbare oorzaak 1) een teflon bubbel van bluswater steekt waarbinnen de professional onverstoorbaar baantjes trekt. Dat lijkt me zwart-wit negentiende eeuwse romantiek à la Victor Hugo. Er zullen vast ook mensen zijn die mét professionele distantie zich oprecht blijven interesseren in de mens binnenin de verstokking; maar onderschat niet hoe estafetteverstokt deze gekken geworden zijn door hun eigen toedoen. Het diepere probleem is D66-achtig: het deugmensch-fantoom-syndroom.

Eeuwig..Op..Vakantie | 11-05-19 | 23:34

".... en hadden geen idee wat er speelde en bij wie zoiets direct gemeld kan worden..." (Feynman)

Ook zoiets. Als gewone brave burger is het tgenwoordig toch veel beter om weg te duiken? De politie bellen moet je tegenwoordig betalen (0900-8844) om iets te melden. Als je een tip hebt voor Opsporing Verzocht krijg je eerst een hele vragenlijst voordat je kan zeggen wat je te zeggen hebt.
Getuige van een misdrijf? De (advocaat van) de dader heeft recht op inzage in jouw NAW gegevens.

Vraag mij nu ook af waar je moet melden dat iemand sterk afwijkend gedrag vertoont. En vooral: welke consequenties kan dat voor jezelf hebben?

Wering | 11-05-19 | 23:29

Normaal is zulk nieuws ver van mijn bed, maar de verdachte heeft zijn vwo gedaan op de school waar beide mijn dochters nu naar school gaan, en 2/3e van de moorden waar ik soms zelf met het hondje van mijn partner loop.
Doe eens niet enzo...

Mr aarsch | 11-05-19 | 23:25

"kennen ongekende gelijkenissen".
Ja, dat is het eerste wat mij opviel, de gelijkenis.
Alledrie blank! Of wit, zo u wilt. In ieder geval volstrekt tegen 'the odds' in.

Als je Opsporing Gezocht als objectieve maatstaf aanhoudt, hoe vaak zal het voorkomen je daar drie witte moordenaars achter elkaar geplaatst ziet?
Precies, bijna 0.
Geen klacht van Silvana? Gekleurde moordenaars die gediscrimineerd worden!
Dat is wat mij opviel.

michelpen | 11-05-19 | 23:22 | 3

Silvana protesteerde ook niet toen bij het NOS item "nog veel onbenut arbeids potentieel onder vrouwen" een filmpje werd getoond met alleen maar blanke mensen. Ik noem dat altijd maar 'selectieve diversiteit'.

Wering | 11-05-19 | 23:32

@Wering | 11-05-19 | 23:32:
Het glazen plafond is net zo,n voorbeeld , nimmer hoor je die wijven jammeren dat ze zo weinig kans hebben in de bouw of als vuilnisvrouw .

ghetto-is-back | 12-05-19 | 00:26

Een samenvatting van het artikel van Feynman: het is hier een teringbende met de rechtspraak en het hele circus er om heen. Zo erg dat er regelmatig doden vallen. En de verantwoordelijken krijgen promotie ipv een douw.

drs. P | 11-05-19 | 23:19 | 2

Het is een een bende met alles dat enige relatie heeft met (semi)ambtenaren en bestuurders. Alles voor de eigen macht, de rest interesseert hen geen reet.

Overrijp | 11-05-19 | 23:28

Je vergeet erbij te vermelden dat die complete kliek slinks is , met een enkele uitzondering daargelaten . Maar die word dan wel netjes afgeserveerd uiteraard !!

ghetto-is-back | 12-05-19 | 00:28

Misschien bereiken we veel meer door juist minder geld naar de zorg te doen: schrap al die figuren die zich alleen maar bezig houden met nog meer onderzoeken en rapporten en beleid etc.

Laat professionals het werk doen en geef hen beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid. En laat dat oeverloos afschuiven, doorschuiven, draaien en geleuter nu eens achterwege.

Waarom kon de aloude wijkzuster van het wit-gele kruis vroeger in haar eentje een hele wijk bestieren? Die gebruikte haar gezonde verstand en handelde (zelf!) naar goeddunken. Had gezag, werd gerespecteerd en voelde zich verantwoordelijk – en handelde als zodanig.
Voor het werk dat zij verrichtte, zou je nu een heel leger ‘hoogopgeleiden’ moeten betalen. Maar er zou niets anders gebeuren dan codes, cijfertjes, rapportjes produceren; want voor de daadwerkelijke hulp kan men tegenwoordig niet zonder vrijwilligers “want iedereen moet participeren”.

Wering | 11-05-19 | 23:13 | 1

Wering | 11-05-19 | 23:13 |
-geld
-taal
-cultuur (jai niet main vrauw helpen, jai bent man)
-participatiesamenleving

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:16

Het is simpel, een psycholoog schrijft geen medicatie voor want het is geen arts. Een psychiater is een arts en schrijft medicatie voor. Psychologen zijn te soft voor TBS klanten.

Vespukki | 11-05-19 | 23:11 | 4

@Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:15:
Elke minuut hier een reactie in overdrive.
Moeten we hulp gaan zoeken voor je?

Ongeblustekalk | 11-05-19 | 23:38

Dat heeft helemaal niets met soft te maken.

azijnseikerT | 12-05-19 | 00:03

@Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:15:
Nee, u bent nog heel wat vergeten. Tricyclische antidepressiva, antipsychotica (Klassiek, atypisch), tranquillizers enz enz.

Gravin v Kippenbouth | 12-05-19 | 00:23
▼ 1 antwoord verborgen

Als je psychologie hebt gestudeerd, kun je geen psychiater worden. Dan moet je geneeskunde studeren.
Naast deze aaanwijzing voor gebrekkige kennis, zijn er vele andere aanwijzingen hiervoor.
Typisch voor deze tijd: een stellige mening hebben zonder bijbehorende kennis van zaken. Schadelijk is dat.

zeeman73 | 11-05-19 | 23:11 | 1

zoek een hobby/neem een pil
pffttt.. studie

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:14

Onze overheid waakt over ons: Landbouwer moet jachtgeweer inleveren nadat hij bedreigingen ontving> www.nieuweoogst.nu/nieuws/2019/05/11/...
"De politie heeft de jachtgeweren van akkerbouwer Piet H[...] in beslag genomen naar aanleiding van zijn column in Nieuwe Oogst. Hermus schreef daarin dat hij werd bedreigd en dat hij zijn bedreigers met zijn jachtgeweer zou opwachten."

theo-is-dood | 11-05-19 | 23:09 | 3

Hermus schreef daarin dat hij werd bedreigd en dat hij zijn bedreigers met zijn jachtgeweer zou opwachten.

Ja dat mag niet he...
eigen rechter enzo
Volgende keer niet schrijven en gewoon opwachten.
Wat een held die Piet Hermus!

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:11

Aanvulling:
'Het is best gek', vervolgt Hermus. 'Iemand wordt bedreigd, schrijft er een weerbare column over en moet zijn jachtgeweer inleveren. Als ik het woord hooivork had gebruikt in plaats van dubbelloops, dan was er niks aan de hand geweest.'

Wederom
Held!

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:13

@Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:11: Onze overheid waakt :) :)
Elk jaar wordt je als sportschutter onaangekondigd thuis gecontroleerd door de politie. Zou het niet veel beter zijn als deze controlebezoeken werden afgelegd bij criminelen die voor ernstige gewelds- of vermogensdelicten zijn veroordeeld?

theo-is-dood | 11-05-19 | 23:20

Goed stuk!
Alleen de cijfers over psychologiestudenten zeggen niks over de toekomstige beschikbaarheid van psychiaters.
Psychiaters studeren geneeskunde en leren daarna verder.
Psychologie is psychologie. (En daar studeren inderdaad veel mensen in af).

letopuwzaak | 11-05-19 | 23:07

Dankzij doorbezuinigen, te hoge werkdruk en het wegwerken van kennis van zaken, vervangen door managers met bonussysteem maar zonder kennis van zaken, daar boven op bij fouten de verantwoordelijke(n) promotie geven, patiënten ontslaan om aan percentages te kunnen voldoen, de druk op de maatschappij opvoeren zodat niemand meer oplet wat er om zich heen gebeurt, voordeuren dicht, schuttingen hoog, alarmsysteem aan, alles op flexcontracten en ZZPerszonder enige binding met patiënten en opdrachtgevers en zo kan ik nog uren doorgaan tot ik zelf word opgenomen.

Rammstein | 11-05-19 | 23:05 | 12

@Ongeblustekalk | 12-05-19 | 00:22: Neuh, nicks zoals jij blaffen maar doen me verder niets, ben wel wat gewend broekkie. Maar even terug naar het onderwerp, ik vroeg enkel waar een bepaalde mening vandaan kwam. Jij begint gelijk met je hersenspinsels, misschien teveel in de straling van een 4G mast of 5GHz Wifi gestaan, geen idee verder, misschien ben je wel op een Fries weiland geboren door alle straling en ellende, ene product van iets of wat, doet er verder niet toe, want er bleef enkel wat ongebluste kalk over.... je wijkt teveel van het onderwerp af.

KwestieVanBalans | 12-05-19 | 01:00

@Rammstein | 12-05-19 | 02:08: Laat maar gaan, dit individu / PvdA/ D66 troll is teveel bezig met Thijs zijn..... God behoede....

KwestieVanBalans | 12-05-19 | 05:54
▼ 9 antwoorden verborgen

Weet je wie ook raad wist met dit soort 'uitzonderlijke' en afwijkende mensen?

Juist ja. Een dokter Mengele is meer dan welkom voor dit soort gespuis, dan heeft de wetenschap er ook nog iets aan. Een spuitje of guillotine is te makkelijk.... (iets met Islam enzo)

KwestieVanBalans | 11-05-19 | 23:02 | 2

soms heeft het internet vertraging

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:04

@Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:04: Afgezien daarvan, en wellicht 79 jaar later, dit soort gespuis krijgt wéér een kans, en wéér.... dieren die bijten en agressief zijn geven ze ook geen kans: doei!

KwestieVanBalans | 11-05-19 | 23:43

We hebben geen gemeenschappelijk gedragen normen & waarden meer.
Want niemand bewaakt die meer.
Niet de moeders, want die moeten ook tot 68 jaar werken om de nieuwkomers te onderhouden
Niet de school, want de leerkracht die iets van afwijkend gedrag durft te zeggen, wordt door ouders in elkaar geslagen.
En zeker niet de politiek: die leert ons alleen nog maar dat wie zoet en braaf is, voor alles en iedereen die fout en slecht is/doet zal moeten werken en betalen.

Voor alle LHBTXYZ varianten komen er zgn. 'rolmodellen'. Dat noemt men vooruitstrevend.
Maar ga nu eens even in de achteruit en kijk naar de ouderwetse term "voorleven".... Wie leeft (doet) nog voor hoe je gewenst gedrag vertoont?
Niemand toch?
Het blijkt namelijk ook geen zin te hebben. Dan ben je de sukkel die voor alles en iedereen betaalt, je hele leven lang. En als je dan zelf een keer iets hebt en je doet een beroep op de overheid, dan heb je het nakijken….

En zo raken we verder en verder van het pad af. Steeds maar meer mensen (ook hele jonge) die zelfmoord plegen, steeds meer mensen in therapie, etc.
De psychische zorg die de somatische zorg binnenkort misschien wel overtreft?

Zo af en toe denk ik wel eens: konden we maar terug naar de jaren ’60 en ’70: beter voor het milieu, voor de gezondheid, voor het moreel, de normen en waarden, voedingspatroon, meer bewegen, etc.
En vergeet niet de privacy en de vrijheid die we hadden.
Maar één kostwinner nodig, wat een luxe (heb je ook meteen geen tweede auto meer nodig…)

Wering | 11-05-19 | 23:02 | 6

@letopuwzaak | 11-05-19 | 23:31:
Het gewenste gedrag 'voorleven' is tien keer krahtiger dan alles wat je zegt, schrijft of via de wet probeert te regelen.
Maar helaas is niet alleen de term in ongebruik geraakt....

Wering | 12-05-19 | 00:15

Off topic en toch een beetje on. Ik mocht laatst tijdens een treinreis ongevraagd naar de muziek van mijn buurman aan de andere kant van t gangpad luisteren. Hij maakte nl geen gebruik van zijn oordopjes en liet de muziek schallen. Toen ik uiteindelijk de moed bij elkaar had geraapt om te vragen waarom ik naar zijn muziek moest luisteren, zei hij: omdat u niet heeft gevraagd of het uit mocht. Chapeau voor het antwoord, chapeau dat hij me u noemde maar dan toch mijn 'maar': is het tegenwoordig ik doe wat ik wil totdat iemand Ho! zegt of besef ik dat ik niet alleen op deze wereld ben en het in een publieke ruimte niet om mij alleen draait. Over normen en waarden gesproken.

PusingKepala69 | 12-05-19 | 01:02

Ps 1: gelukkig sterf ik uit en heb ik me niet voorgeplant.
Ps 2: u schreef idd een mooi stuk!

PusingKepala69 | 12-05-19 | 01:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Weet je wie ook raad wist met dit soort 'uitzonderlijke' en afwijkende mensen?

Juist ja. Een dokter Mengele is meer dan welkom voor dit soort gespuis, dat heeft de wetenschap er ook nog iets aan. Een spuitje of guillotine is te makkelijk.... (iets met Islam enzo).

KwestieVanBalans | 11-05-19 | 23:02

Herinvoering van de doodstraf!?
Of krijg je dan weer links gezeik over onschuldige op dead row enzo!

Halul gebakken | 11-05-19 | 23:00 | 2

Maar wat als: 100% schuldig is paf?

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:02

@Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:02:
Nee, paf is niet milieu vriendelijk,
zappen op de stoel gemaakt van duurzaam hout,
elektriciteit van zonnepanelen, lekker co2 neutraal,
bij 100% schuldig dan...

Halul gebakken | 11-05-19 | 23:17

Het geeft het niveau van de Nederlandse GGZ goed weer. Vooral nadat Rutte besloten heeft hier maar eens grondig op te gaan bezuinigen. Diep en diep triest, Het moge inmiddels duidelijk zijn: nóóit meer Vereniging Van Dieven. Maak a.u.b een andere en betere keus.

kotelet | 11-05-19 | 22:57 | 1

Partij van de Afgunst? Dieven 66? Christelijk Diabolisch Appél? Socialistische Poenpakkers? Groenslinks?

vansuyle.com | 12-05-19 | 02:36

Justitie, politie enz. kunnen geen deuk in een pakje boter alleen. Alles is te ingewikkeld, te veel werk enz, alleen met media aandacht doet men iets.

Gewinflipt | 11-05-19 | 22:56

Adem in... Adem uit....
voel de rust...
voel het hier en nu...
rust..
hmmm..

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 22:55 | 2

*spinazie-guinoa-blueberryspeltlijnzaadsmoothie aanreiken doet*

letopuwzaak | 11-05-19 | 23:21

Psychiater wordt je alleen met een lange specialisatie na je artsexamen. Psycholoog na een tamelijk softe studie van een paar jaar. Maar in defense voor Feynman, in de GGZ krijgen patiënten met beide typen behandelaars te maken.
Ik denk dat de tekst is samen te vatten met: Er is teveel op GGZ bezuinigd om te verwachten dat dit soort blunders niet meer voor zal komen.

Beste_Landgenoten | 11-05-19 | 22:54 | 2

Welke partij voerde die bezuinigingen in?

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:03

Toen ik mijn tegeltje typte was uwe nog niet in beeld.
Eens met u.

letopuwzaak | 11-05-19 | 23:09

Heeft iemand misschien een ploertendoder te koop? Ik vraag dit voor een vriend.

eerstneukendanpraten | 11-05-19 | 22:52 | 6

Vraag het eens aan je schoonmoeder :)

Ongeblustekalk | 11-05-19 | 23:00

@theo-is-dood | 11-05-19 | 23:12:
tja, via internet kopen is heden ten dage uit den boze.
verkopen ze die meuk ook in de winkel (aan auslander) ?

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Dit gaat al zolang mis in NL, wat zou er bijvoorbeeld met die lui zijn gebeurd, die in 1988 in het Kralingse bos, een verpleegster hadden vermoord voor de kick. Je gaat me toch niet zeggen dat die ooit genezen kunnen verklaard kunnen worden. Maar waarschijnlijk wandelen die nu vrolijk vrij rond.

dejim | 11-05-19 | 22:50

Dat wat er mis is op gebieden die dus met elkaar verband houden, is dat jarenlang bezuinigingen hun tol aan het eisen zijn.

Gevangeniswezen en GGZ.
En dit kan niet worden afgedaan als 'nu even nieuwswaardig, maar alweer snel vergeten'.
Ook niet in een column, Feynman.

De oplossing zou naar mijn eenvoudige overtuiging moeten liggen in de aanbevelingen die gedaan worden in de boeken 'Anne' (door Hans en Wim Faber) en 'Hoe kon dit gebeuren' (door Yelle Tieleman).

Het is een kwestie van het in ere herstellen van * degelijke beveiligerspools die dossier- en praktijkkennis hebben van de cliënten/patiënten.
* De strafwet én privacywet aanpassen - hallo TK en EK.
* Alle kosten gemoeid met GGZ (dus ook de opleidingen) en gevangeniswezen/beveiliging terug op niveau afdekken.

In het heel speciaal bijzonder bedoel ik hiermee niet de managementlaag.
Ik heb het over vaklui.

Dit gaat namelijk over basale aspecten van de moderne samenleving.
Daarvan is één factor door heel het leven, alle eeuwen heen bekend:
misdadigers en gestoorde gekken zullen altijd blijven bestaan, iedere generatie weer.

Hun schade kun je alleen beperken door erkenning van dit gegeven en permanent actief er deskundige beroepsgroepen tegenover te stellen.
Die dus ook wel wat mogen kosten.

En dan zullen er evengoed nog nieuwswaardige horrorscenario's zich aandienen (omdat de daders geboren blijven worden, dus).

Kudtkip | 11-05-19 | 22:48 | 3

Nou, dan wil ik vervolgens wel weer in de GGZ gaan werken en met mij nog wel meer ex-collega's. Structuur, rust, veiligheid, tijd, aandacht. En niet: kun je wat langer blijven, structureel te laag salaris, structureel onveilige situatiues die structureel niet erkend worden door management, vandaag een andere behandelaar, overleg kan niet doorgaan want te weinig personeel, vanmiddag kan het verlof niet doorgaan omdat er geen extra dienst bijkomt, weer een invaller, weer een invaller, weer een invaller. Weer...

Ad_Hoc | 11-05-19 | 23:22

Iedereen heeft het over bezuinigingen en gebrek aan middelen, maar is dat wel zo? Hoeveel miljarden gaan er naar de geestelijke gezondheidszorg? Hoeveel mensen werken daar? Hoeveel zijn er 'manager? Hoeveel (vloeroppervlak) mooie klinieken zijn er op dit moment? En hoeveel patiënten moeten er behandeld worden?

vansuyle.com | 12-05-19 | 02:31

Is het iets om de managementlaag en de verantwoordelijke politiek (gratis) mee te behandelen om hun verregaande egoisme te genezen?Owwww, wachttt...

Ben5570 | 12-05-19 | 10:29

"De onderste steen" klinkt er weer in door, nou dan weet je het al. "Als er aanleiding is (...), dus meerdere fatale incidenten in een korte periode zijn geen aanleiding voor herijking.

"Als er aanleiding is om het systeem ter discussie te stellen, dan doen we dat. Dan gaan we daar geen seconde van wijken. Want het is een van de kerntaken van de overheid."

MickeyGouda | 11-05-19 | 22:54

*Hmm.. heerlijk slapen gaat...*
hmm.. veilig.. nice...

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 23:07

De minister die zo flink bezuinigd heeft op de GGZ was Els Borst. Zij mocht de wrange vruchten plukken van haar eigen beleid.

Arnold Layne | 11-05-19 | 22:43

Het zijn allemaal mannen die dit doen... daar moeten we speciaal op gaan letten.

sociaal_econoom | 11-05-19 | 22:36 | 2

Behandelaars zijn voor 90% vrouwen.

Ongeblustekalk | 11-05-19 | 22:45

@Ongeblustekalk | 11-05-19 | 22:45: misschien geven deze vrouwen de verkeerde behandeling. Stel dat je die tbs'ers dagelijks een lekker hoertje geeft, dat is waarschijnlijk een goedkoper en effectiever middel dan al de 'behandelingen'.

vansuyle.com | 12-05-19 | 02:28

Ik zat vandaag naar die bekende zakkenroller-pakker op Youtube te kijken, het is net een draaideur met die criminelen hier. Ze weten dat wij zo zacht als een pakje boter zijn als het aankomt op straffen. En dat gaat van lichte vergrijpen tot drugshandel, moorden en alles wat er tussenin zit. Wat nou gevangenissen sluiten, er lopen nog duizenden criminelen vrij rond die samen tienduizenden jaren cel zouden verdienen.

Vrouwtje_haram | 11-05-19 | 22:35 | 3

Lees "De Onvindbaren":
Bijna 1.700 voortvluchtige criminelen dreigen hun straf te ontlopen. Ze verdwenen na hun veroordeling uit zicht van politie en justitie. Volgend jaar zal de hun opgelegde gevangenisstraf verjaren. Dit blijkt uit het rapport ‘De onvindbaren’ dat gemaakt is in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Donderdag wordt het gepubliceerd.

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers een databestand van ruim 11.000 voortvluchtige personen. Ze bestudeerden 27 strafdossiers van inmiddels opgespoorde voortvluchtigen en interviewden politiebeambten, OM-medewerkers, reclassering, het Centraal Justitieel Incassobureau en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

theo-is-dood | 11-05-19 | 23:16

@theo-is-dood | 11-05-19 | 23:16:
Wij moeten gewoon net als in Amerika "Bounty hunters" gaan gebruiken. Dan krijg je professionele bedrijven die zich daar op gaan toeleggen en erg succesvol worden. In de VS werkt het. Dit land is zo klein, het programma "Hunted" heeft bewezen dat je in Nederland nauwelijks anoniem kan zijn.

Vrouwtje_haram | 11-05-19 | 23:55

Patiënten mogen nou eenmaal knettergek zijn. Pas als ze gevaar opleveren voor zichzelf of hun omgeving wordt er ingegrepen. Helaas levert dit vaak onnodige slachtoffers op.

Bennie Verbaasd | 11-05-19 | 22:34

Een kennis van me, die psycholoog is, vertelde me dat in veel gevallen mensen psychologie studeren omdat zij zelf problemen (hebben ervaren).. Ook dat b.v. relatie of gezins psychologen zelf vaak zelf geen gezonde relatir in hun eigen relatie of gezin hebben.
Het wordt tijd om daders als daders en slachtoffers als slachtoffers te zien. Celstraf en TBS dienen niet als middel om resocialisatie of reïntegratie te zijn , maar om de samenlevingen te beschermen tegen mensen die gevaarlijk blijken te zijn.
Het wordt tijd om te stoppen met het wegkijken , faciliteren en meedenken met (groepen, personen) die niet willen of kunnen aanpassen in onze maatschappij en die zich contraproductief gedragen ondanks alle hulp.
Stop ket commerciële zorginstellingen en pas strenge regels toe bij de verzekeraars

Olleke | 11-05-19 | 22:31 | 2

U bent het zelf ?

Gokmaar | 11-05-19 | 22:35

Meer aandacht voor patiënten is er blijkbaar niet en dan kan je als beroepsgroep streven naar een budgetverhoging, of meegaan met de misère en oplossingsgericht denken door een soort speeddate behandeling te creëren.

Alles natuurlijk wetenschappelijk onderbouwd door het te testen op iets meer dan 10 subjects.
True story. Die mensen zijn echt knettergek (maar wel rijk)

Ongeblustekalk | 11-05-19 | 22:26 | 2

Ja speeddate behandeling! Lekker toch?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 11-05-19 | 22:28

Raar artikel, probeer eerst de materie te begrijpen en de termen juist te gebruiken voor je interessant probeert te doen.

captainobvious | 11-05-19 | 22:23 | 4

"Na al deze incidenten is het structurele probleem zichtbaar. Nog een paar incidenten en het wordt normaal, niet meer nieuwswaardig, geaccepteerd."
Hier slaat u niet op aan Captain? Dit is de belangrijkste boodschap van dit artikel!

Rest In Privacy | 11-05-19 | 22:34

@CalamityJane | 11-05-19 | 22:34: msm schrijft vaak het woord incidenten wanneer het een regelmatig voorkomende gebeurtenis is. Downplayen dus. Een incident is iets wat niet vaak voorkomt en wat men niet kan voorspellen.
Het is van het zotte dat men nog die term, in meerdere berichtgevingen, nog gebruikt

Olleke | 11-05-19 | 23:41
-weggejorist-
Olleke | 11-05-19 | 23:42
▼ 1 antwoord verborgen

Men spreekt over natrappen. Maar zo is in dit artikel Anne's naam weer gelinkt aan de daders, en foto's van de daders. Dat lijkt mij zo verschrikkelijk. Nabestaanden durven internet niet meer op, kunnen geen krant meer open slaan.
Eigenlijk zou je de namen en foto's van die beesten moeten vermijden. Zoals die premier van New-Sealand doet. Uit respect. De verwijzing volstaat. Maar dat zeg ik natuurlijk niet alleen tegen de erudiete feyman. Doch die portret foto's hier op deze manier tonen.. Mij stoort het.

Shareholder II | 11-05-19 | 22:21 | 5

Ik weet zo even niet hoe het helemaal anders kan, maar dat lijkt mij ook zo vreselijk.
Altijd verbonden aan dat beest. Jouw mooie foto naast zijn rotkop. Jouw lieve naam naast zijn initialen.
Dat is ook erg.
En ik vind zeker dat, waar er erge steken zijn laten vallen, het noemen van namen in de media van behandelaars moet kunnen.

letopuwzaak | 11-05-19 | 22:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Sorry hoor Feynman, ik lees je altijd graag en ben het vaak met je eens. Maar als je het verschil tussen een psychiater en een psycholoog niet weet had je misschien beter een ander onderwerp kunnen nemen.

Superior Bastard | 11-05-19 | 22:20 | 7

Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd.
Een bedrijfspsycholoog vaak niet eens psychologie aan een universiteit maar gewoon een hbo cursus:)
Een psycholoog voert alle behandelingen behalve de medicatie uit.

letopuwzaak | 11-05-19 | 23:00

Let op. Las je de reactie van Bulk? Je begreep mij hopelijk?

Rest In Privacy | 12-05-19 | 10:10
▼ 4 antwoorden verborgen

Zelfs als je het niet zou willen dan lijkt die middelste op de foto hierboven heus op Baudet. Maar dat is toeval natuurlijk. Net zoals die linker en rechtse beide er nog gemener uitzien. *grapje*

Jan-Joris-Jaap-Joop | 11-05-19 | 22:18 | 2

Klaver

mqdv | 11-05-19 | 22:19

"Nog een paar incidenten " en het volksgericht wordt bon ton.

larie | 11-05-19 | 22:17 | 1

Voorzichtig met deze uitspraak.. voor je het weet #sleepnetwet
leve vrijheid van meningsuiting...

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 22:32

Liever te laat ingrijpen op verkrachting, dan inkomsten te missen aan belasting!

Sliptong | 11-05-19 | 22:15

Het is verguisd en niet vergruisd.

Baron Clappique | 11-05-19 | 22:15

Maakt me geen reet uit, spuitje voor alle 3.
Niks geen terugkeer in de maatschappij.
Wel?
Kom maar met argumenten...
nou?

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 22:14 | 2

Nix nee, je hebt gelijk..

Gokmaar | 11-05-19 | 22:31

Gewoon opsluiten, geen open deuren, sleutels weg, pas na jaren en jaren en jaren eens kijken op terugkeer in de maatschsppij, bij een foutje nooit meer vrij.
Genoeg geld naar Instellingen, verzekeraars erbuiten houden, werk aan de winkel voor politici om te zorgen dat er wetten komen, die het mogelijk maakt en ophouden met gedoe van men kan wel weer naar buiten, gek is gek, blijft gek, zit niet tussen de oren , maar een draadje los in de hersenen, erg voor iedereen, maar het zijn gewoon de feiten.

gato | 12-05-19 | 08:31

De situatie die Feynman beschrijft doet denken aan één van de laatste scènes van 'Finding Nemo', waarin de aquariumvissen eindelijk zijn ontsnapt. Na de initiële euforie dobberen ze een beetje doelloos in hun plastic zakjes op zee. Eén van hen vraagt droogjes: "En toen?". Precies deze vraag speelt door mijn hoofd. En toen? Wie het weet mag het zeggen, want: teveel probleemgevallen, te weinig budget, te weinig capaciteit.

MickeyGouda | 11-05-19 | 22:12 | 7

En te weinig gezond verstand, en te weinig empatie met de onschuldigen....

Ben5570 | 12-05-19 | 10:44
▼ 4 antwoorden verborgen

Nog een geluk dat de meeste hulpbehoevenden die buiten de acute ggz gravyboat vallen, besluiten om een eind aan hun eigen leven te maken. Puur budgettair een win-win situatie. Mocht je en passant je gezin ook met je mee het graf in willen nemen: www.youtube.com/watch?v=1NYbdS30baQ scheelt weer een paar zorgverzekeringsparasieten. Het kost al genoeg!

Rest In Privacy | 11-05-19 | 22:11

Wil toch gelijk al even iets rechtzetten over de psychiatrie. Het is een medische vervolgopleiding. Je moet hiervoor geneeskunde gestudeerd hebben, arts zijn. Verder kan zeker niet iedere arts psychiater worden. De eindtermen van de opleiding tot arts en de begintermen van de opleiding tot psychiater zijn niet hetzelfde.

allesindewasmasjien | 11-05-19 | 22:10 | 2

Ik had eerst even wat meer tegels moet lezen voor ik hetzelfde typte.. Maar wat bedoelt u met die eindtermen? (Ben nieuwsgierig).

letopuwzaak | 11-05-19 | 23:16

@letopuwzaak | 11-05-19 | 23:16: Zou het zo kunnen zijn. De laatste klas van de basisschool biedt extra lessen alvast aangepast aan de te gaan volgen studie. Beetje scheef vergelijk maar zo begreep ik het.

Rest In Privacy | 12-05-19 | 10:15

Teveel normen en waarden en de angst om politiek incorrect te zijn, een rechtsysteem dat een gestoorde dader enkel en alleen op terugkeer naar de maatschappij begeleid en het kinderlijke utopische denken van psychologen en gedragwetenschappers dat na een fysieke strafuitzitting ook de gestoorde brein de boete heeft gedaan en daarbij genezen verklaart. Eventuele gevolgen ten aanzien van foutieve diagnose wordt afgedaan als een bedrijfsongeval, men beloofd beterschap en ziet de dood van een onschuldige als goede leermomenten. Uiteindelijk neemt niemand de verantwoordelijkheid.

Halul gebakken | 11-05-19 | 22:09 | 1

Maar wel het geld nemen wat betaald wordt om die verantwoordelijkheid WEL te nemen.

Ben5570 | 12-05-19 | 10:49

Prima kwaliteitsartikel, Feynman. Ooit hoop ik dat de mensen die dit zouden moeten lezen het ook doen.

Peter777 | 11-05-19 | 22:09

U mist hier even het verschil tussen psychiater en psycholoog. En dat is geen detail.

Rest In Privacy | 11-05-19 | 22:08 | 3

Hoera!

van Balen | 11-05-19 | 22:10

Verschil tussen psychiater en psycholoog?
Verschil is paar jaar extra studie en dan medicatie voorschrijven (wat iedereen wil want lekker goedkoop en winst voor farmaceut) vs zoek een hobby bijvoorbeeld tuinieren....

Niet?

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 22:30

@Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 22:30: u slaat de spijker op zijn kop. Ik heb niet zo'n hoge pet op van het onderwijs en van het begrip 'specialist'. In mijn optiek is een specialist iemand die voortdurend en gepassioneerd met zijn/haar vakgebied bezig is. Terwijl de meeste mensen met een hogere opleiding gewoon een baan hebben voor hun levensonderhoud.

vansuyle.com | 12-05-19 | 02:18

een psycholoog is geen psychiater. een psycholoog is vooral bezig met statistische vergelijkingen en een psychiater is een gespecialiseerde medicus.

dat gezegd hebbend, psychiatrische zorg is sinds de anti-psychiatrie vooral bezig met de "client" (bleh) en niet met de samenleving. de samenleving, zo meent men, is de reden waarom mensen doordraaien. die samenleving is schuldig en hoeft niet beschermd te worden. collateral damage, als gevolg.

Glasgow Argus | 11-05-19 | 22:06 | 1

Niet de gek is gek, maar alle anderen om hem heen. Zo wordt er door psychiatrische patienten geredeneerd en een deel van de behandelende sector gaat daar (deels) in mee.

Heiner | 11-05-19 | 22:22

Het spreekwoord klopt nog steeds. Er zitten meer gekken buiten de muren dan er binnen. Volgens 'kenners' is 1% van de bevolking stapelgek en nog eens 10% absoluut niet in orde. Van die laatste categorie treffen we er hier vaak een aantal aan.

Nummer 14 speciaal | 11-05-19 | 22:04 | 2

Definieer HIER.
Aub.

Gokmaar | 11-05-19 | 22:29

Zou in de zin "Zo veel knappe koppen vonden iets over deze heren" dat "knappe " weggelaten kunnen worden want naar mijn mening zijn ze allemaal en stuk voor stuk te stom om voor de duvel te dansen.

langzullenweleven | 11-05-19 | 22:04

Beste stuurlui,,,,,

ivo_nl | 11-05-19 | 22:03 | 3

jaja ga door ga door , misschien weet u iets meer dan het normale in dit geval idiote gezegde ?

wolfke | 11-05-19 | 22:07

Wat draagt u zoal bij ivo?

Rest In Privacy | 11-05-19 | 22:10

zitten niet in de regering...

Is dit nog nieuws? | 11-05-19 | 22:24

Het lijkt er een beetje op dat in dit artikel psychiater (arts) en psycholoog (professioneel deskundige) een beetje door elkaar heen worden gebruikt. Althans daar lijkt het op. Er zit nogal een verschil in.

c.onjo | 11-05-19 | 22:03 | 4

@Boeser_Onkel | 11-05-19 | 23:17:

Daarom lees ik die troep van hem ook niet meer. Juist dit onderwerp is mijn werkveld maar Feynman weet structureel heel veel woorden te gebruiken en ook te doen alsof hij met geweldige zaken komt maar doorgaans is het het opdrammen van allang bekende feitjes. Ik weet niet hoe het dit keer hierboven is want ik weiger dat monotome gezeur nog te lezen. En normaal er überhaupt om op te klikken maar daar het mijn werkveld dus is was ik benieuwd naar de reacties... en binnen de eerste tien zie ik dat het al raak is.

Geef die man gewoon alleen een podium in de commentsectie...

overVecht | 12-05-19 | 07:52

@overVecht | 12-05-19 | 07:52: Je werkveld als in: je zit zelf als cliënt in een GGZ instelling neem ik aan? Echt verhelderend is je bijdrage namelijk niet en ik stoor me mateloos aan je taalfouten. Kortom: je lult uit je nek.

Bakkeleures | 12-05-19 | 12:43
▼ 1 antwoord verborgen

5 mensen die ook waren beloofd dat de staat voor hun veiligheid zou zorgen, maar helaas is NL een proeftuin voor herintredende volidioten.

tsjajaja | 11-05-19 | 22:02 | 6

Wat laat, maar dat inderdaad. En als de staat ons niet meer kan beschermen, moeten we het zelf doen.

kapotte_stofzuiger | 12-05-19 | 02:44

neem een mes mee als je de hond uit gaat laten... of mag ik dat niet zeggen hier?

lovekila | 12-05-19 | 10:35

@Ongeblustekalk | 11-05-19 | 23:41: Dat blijkt. Kijk, als iemand een inschattingsfout maakt, kan je hem daar in het arbeidsrecht feitelijk niet voor aanpakken en er is gewoon een groot risico voor "afbreuk" Wat wel kan is dat je als behandelaar of verantwoordelijke meer risicobewustzijn laat zien en als werkgever ervoor zorgt dat verantwoordelijken er niet met een promotie vanaf komen, als ze fouten hebben gemaakt of nalatig zijn geweest.

Heiner | 12-05-19 | 13:09
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen