Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Niet schrikken. Dit zijn je energiekosten in 2019

De energierekening voor een gezin gaat fors omhoog in 2019. Gemiddeld 400 piek per jaar, voornamelijk vanwege hogere klimaatbelastingen. CDA-stas Keijzer loog dat het wel meevalt. Wij vroegen het onze lezers. Onluisterende bedragen stroomden binnen.

Het begon met dit topic, dat veel reacties los maakte. We deden vervolgens een oproep, waarop meer dan honderd mensen mailden. Veel van Nuon, die zo stom/eerlijk waren om helder te communiceren. Eneco, bijvoorbeeld, draait behoedzaam om de gigantische stijgingen heen in hun klantcontact.

Sommigen hielden het kort ("Was 176, wordt 216"), anderen stuurden de mails van hun stroomboer door en een enkeling leverde zijn hele administratie van de afgelopen vijf jaar aan om de stijgende lijn te onderbouwen, of beschreven de afgelopen jaren: "In mei 2018 betaalde ik nog €55,-/maand als termijnbedrag. In juni werd dat verhoogd naar €70.-/maand. Nu kreeg ik de aankondiging om met ingang van januari 2019 €80,-/maand te gaan betalen. Note: Zelfs bij die €55,-/maand hoefde ik nóóit bij te betalen. Conclusie: Niet mijn verbruik is de veroorzaker, maar regeringsbeleid. Een slordige 45% in een goed half jaar! Als het klimaat hiervan niet afkoelt, dan ik wel."

Een paar mensen mailden ook over de ergernissen die ze hadden in de 'overstapfuik': aanmelden kan online, maar afmelden bij een leverancier is beduidend lastiger. Dat moet bijna altijd telefonisch, en dan gaan ze eerst nog proberen te behouden. Vermoeiend. (Overigens hebben wij een Full Service Online Overstap Tool. Invullen, vergelijken en bij een overstap wordt alles voor je afgehandeld - en je houdt bij GeenStijl ook het licht aan!)

'Ik ben zuinig, maar het is voor niets - alles wordt duurder'
Dan de bedragen waar het allemaal om gaat. Daar zat opvallend veel verschil in. Zo ging iemand van 95 naar 105 euro per maand bij Budget Energie. Da's te overzien, ware het niet dat hij er bij schrijft dat het een jaar eerder nog 80 euro per maand was. Veel bizarder waren de mensen die met de helft of meer omhoog gingen. Een hele bescheiden afnemer bij Vandebron gaat van 120 naar 175 euro per maand. Een ander - ook Nuon - van 120 naar 187. Een derde Nuon-klant gaat van 125 naar 226 euro per maand (!). Hij schrijft: 

"Ik heb een vast contract voor 125 euri pm. Heb alles in de spaarlamp, strak regime met de thermostaat van een superzuinige ketel. Ik heb mijn best gedaan. Er valt niets meer te winnen hier op stroom- en gasbesparing. Maar het is voor niets. Nu milieugekkies uit paniek bijna met hun blote handen een gat in de tuin graven voor een warmtepomp, wordt in China de zoveelste bruinkoolcentrale geopend. Deze misvormdheid in kijken naar problemen, terwijl modaal en beneden-modaal kapotbelast wordt, is een psychiatrische ziekte."

Sowieso kwamen er veel mails van Nuon-afnemers, mede omdat de energieboer zelf proactiever lijkt te communiceren over nieuwe prijzen dan hun concurrenten. Hier een voorbeeldbrief, van iemand die 59 euro per maand omhoog gaat en waar die bedragen vandaan komen. Maar bij de ontvangers van de rekening hoeven ze niet op veel sympathie te rekenen: "Ook hier de dreigbrief van Nuon ontvangen. Termijnbedrag is aangepast van €189 naar €269. Een verhoging van €80 per maand €960 per jaar. We zijn een doodgewoon modaal gezin in een rijtjeshuis. Een ding weet ik zeker, wij ga er volgend jaar hard op achteruit en er geen euro op vooruit."

Maandbedrag 145% omhoog: van 137 naar 336
Aan bedragen zien we echt van alles voorbij komen. 301 wordt 377, dus een kwart er bij. Maar 60 wordt 115 is een verdubbeling. Van 195 naar 327, hoe de fuk is het überhaupt mogelijk om in 1 klap 68% omhoog te gaan? Van 113 naar 223 is bijna 100% er bovenop. Hier ook eentje met ruim 100% toename: 135 naar 275. En 127 naar 308 is zelfs 143% er bij, wat is dáár aan de hand? Nóg meer kan ook: 137 naar 336 is een plus van 145%. Dan komt iemand in Ruurlo er met 30% (van 200 naar 260) nog redelijk vanaf. In verhouding dan, want het is bijna een half modaal maandsalaris op een jaar er bij. Ook 126 naar 183 is gewoon +50% duurder. En zo kunnen we nog tientallen voorbeelden doorgaan - maar het beeld is wel duidelijk: gas, licht en verwarming worden ontzettend duur door onevenredige prijsstijgingen. Deze mailer spant de kroon met 170% (!!) er bovenop:

"Ik las gisteren tot mijn verbazing een mail van Nuon die wij als gezin hebben ontvangen... Ons maandbedrag lag op € 110,-. Ons nieuwe maandbedrag wordt, schrik niet, € 296,-. Nu weten wij dat we aan de lage kant zaten dus wilde ik mijn termijnbedrag direct verhogen met € 50,-. Dit kan helaas niet op dit moment bij Nuon.  Het is toch een schande dat wij bijna 200% meer moeten betalen als hardwerkend gezin met een zoon van 4 en een baby van 8 weken!"

Belasting is de allergrootste boef: 44%
Uit een van de mailtjes blijkt dat Nuon grafieken meestuurt, waaruit op te maken valt dat netbeheer 19% van de taart pakt voor aanlevering en onderhoud, Nuon 37% pakt en de rest - 44% - via belastingen en heffingen naar de staatskas vloeit. Het is dus met overmacht de schuld van de overheid dat we moeten vrezen voor de stookkosten van een koude winter. We denken dat we niet alarmistisch overdrijven als met name armere (en) oudere mensen voortaan de verwarming lager zullen (moeten) zetten uit angst voor onbetaalbare stookheffingen. Zorgelijk en immens triest dat eerste levensbehoeften op deze manier tot dwangmiddel voor duurzaamheid worden ingezet - en het zou ons niet verbazen als het averechts werkt.

Wie wil rondijken of ie elders toch goedkoper uit kan zijn: vergelijken kan dus op VolGas.GS. Na de breek nog wat overstaptips van een mailer.

Nieuw contract? Overstappen? "Zeiken helpt"
Nog een mail met wat tips, trucs en verkooptactieken van de energieboeeren: "Ik kreeg ruim een maand geleden een jaarafrekening van mijn energieleverancier EnergieDirect. Ik woon in een 15 jaar oude vrijstaande A++ woning met dubbel glas, HR ketel, isolatie en noem maar op. Ik betaalde per maand 124 euro. De afrekening gaf aan dat ik nog 96 euro moest bijbetalen, ok, geen probleem, en mijn nieuwe termijnbedrag zou dan worden: 244 euro!!!

Hoe ze hierbij gekomen zijn, ik vind het knap, maar ik ben niet gek (ik stem niet op klaplopers als Klaver en Rutte). Ik ben dus meteen een andere aanbieder gaan zoeken. Dit is in mijn geval Nuon geworden die, gebaseerd op mijn werkelijke verbruik, me een maandbedrag van 134 laat betalen (ik krijg 260 euro korting als nieuwe klant). 

Ik heb bij veel reacties in dit topic ook gezien dat Nuon ook stunts uithaalt door mensen ongehoorde bedragen te laten betalen, dan is het wel gek dat voor nieuwe klanten hele andere dingen mogelijk zijn. Ook blijkt dat als je met je nieuwe contract in je hand gaat zeiken bij je energieleverancier, er ineens vanalles mogelijk is. Iemand zou van 325 375 gaan betalen, maar na wat gewapper met de aanbieding van EnergieDirect (the irony) gaat hij nu 275 betalen.  De conclusie is dus dat het hek van de dam is en dat er behoorlijk misbruik van de situatie wordt gemaakt. Kan ook niet anders met een kabinet die er een zootje van maakt. Ik verwacht geen actie van dit kabinet, tenzij om de situatie te verergeren.

Vriendelijke groeten,
Eric Ik Heb Ook Een Houtkachel En Stook Pinguins De Moeder Als Het Moet"

Reaguursels

Inloggen

Greenchoice: ik zet de verwarming nooit aan maar moet natuurlijk wel af en toe douchen of in bad: 100% verhoging: van 10 euro per maand naar 20 euro.

cugel | 31-12-18 | 21:45

Hier energie via easyenergie, betaal produktietarief, en slechts € 5 aan 'handling'
Hebben een nieuwe hut gebouwd vorig jaar, met dik gesubsidieerde warmtepomp en geen vastrecht meer voor gas.
Kan het voorraadvat stoken wanneer stroom goedkoopste is, dus super geregeld!
Ga nooit weer terug naar reguliere energie-boeren die dikke munten rekenen, en je proberen te fêteren met zelfbetaalde bonussen.
Volgend jaar houtkachel er bij aan, en dan zitten we praktisch voor nul....... fuck de Roverheid met z'n belastingen!

slipsniffer | 31-12-18 | 19:19

Even aangaande het meeste hierboven: Nogal wat ruzie en trollen actief voor onze energie boeren.
Ik heb met mijn vrouw een rekening maandelijks (zonder contract) van 70 e. Ieder jaar krijgen wij terug. Wij zitten bij vanderbron.
Onze rekening, alsmede die van velen, is inmiddels onleesbaar geworden.. Ik ga het niet helemaal uitleggen, maar een tipje van de sluier: Probeer zelf nog maar eens te begrijpen wat je betaald, en waarom?
De vervuiler betaald?
Daarom is inmiddels 70 procent van onze rekening vaststaande belasting. Bij grote gezinnen zal dit meer dan 50 procent zijn.
De vervuiler betaald zou zijn: 0 NUL procent belasting, 100 procent verbruikskosten.
Ik denk niet dat we ons binnen deze panelen gek moet laten maken door trollen, ook niet door mis informatie.
Onze energie rekening is voor de helft belastingen op heffingen op belastingen op aansluitingen op aansluitbelasting op heffingen, opheffingsbelasting op aansluitingen.
Wellicht een idee om de nieuwjaarsduik fab met een geel hesje om de klote te doen?

geen koning | 31-12-18 | 19:09

Hier ook de bekende brief. ‘Uit voorzorg van 117 naar 190 euro gezet’ nou, denk t niet. Online zelf op 150 gezet, dat lijkt me ruim genoeg verhoging. Mafketels.

Bozzchicken | 31-12-18 | 18:52

Als ik in verborgen agenda's zou geloven, dan zou eea mij doen vermoeden dat
het KOUDER zal worden itt het voorgespiegelde warmer.

Iggy_Plop | 31-12-18 | 17:54

Niet om te bagataliseren, maar ik denk dat heel veel van de Nuon klanten die hier klagen gewoon maandelijks een te laag bedrag als termijnbedrag hadden ingesteld. En nu je richting de eindafrekening komt, krijg je de correctie om uiteindelijk op het juiste bedrag UT te komen.

Ik heb mijn termijnbedrag bijv, op 180 euro staan terwijl het advies 170 was. Vervolgens kreeg ik nu het bericht dat ik deze naar 140 euro kan zetten. Iets wat ik dus niet doe. Ik zie de credit wel tegemoet met de eindafrekening.

Highwoodman | 31-12-18 | 16:52 | 3

*uit

Highwoodman | 31-12-18 | 16:52

Om nog maar even verder te borduren. Bij het afsluiten van mijn abonnement ben ik uitgegaan van mijn jaarlijks verbruik. Dit is ca. 900 kuub gas en 5100 Kw stroom. Dan weet ik dat ik daarvoor op jaarbasis zo’n 1800 euro voor moet betalen bij het afsluiten van het abonnement. Verbruik je meer, betaal je meer. Simpel.

Highwoodman | 31-12-18 | 16:57

Je snapt er niet veel van he, hoe de voorschotten op een misdadige manier omhoog worden geschroefd om het risico voor wanbetalen te verminderen.
Niemand gaat zoveel omhoog in verbruik in een jaar.
Dat de belastingen omhoog gaan klopt, maar dat is niet €1000,- voor komend jaar (al is de werkelijke verhoging alsnog een geel vestje waard!).
Koopt alleen een houtkachel! (Of kolen of whatever).

boerk | 31-12-18 | 17:25

Rutte gaat het liefst achterlangs... dat hoort bij zijn aard. Het Nederlands volk staat graag voorover gebogen liefst met bloedend kontje en vraagt om nog meer wat ook weer in haar aard past.

ronin1962 | 31-12-18 | 16:22

Belachelijk dat bedrijven zoals Vandebron haar klanten totaal respectloos aanspreken met Je in plaats van U.

Nuon is niet oprecht met hun felicitaties met je keuze voor een vaste prijs en dan een zinnetje dat ze even hebben "gechecked" om verrassingen te voorkomen. Om dan met een verhoging van 80% te aanbieden. De energieprijs voor gas en electra is OMLAAG gegaan, alleen de belastingen zijn omhoog gegaan.

joooop | 31-12-18 | 16:14 | 1

Verassingen voor Nuon dat klopt, die zien waarschijnlijk ook het aantal wanbetalers per jaar stijgen vanwege alles wat duurder wordt.
Die pakken dit moment aan om op alle contracten risico op wanbetalen te verminderen.

boerk | 31-12-18 | 17:27

Ik zie er bedragen bij zitten dat ik me afvraag of die mensen überhaupt ramen in hun woning hebben zitten. Je weet natuurlijk ook niet of de termijnbedragen kostendekkend waren.
Maar bottomline: de belastingen gaan in de traditie van de heer Rutte fors omhoog, zodat Unilever, Shell en andere bedrijven met topmannen in geblindeerde busjes ontzien kunnen worden.
Kun je je boos om maken; de rekening valt hoe dan ook op de mat.

wapster | 31-12-18 | 15:28

Ik heb om ingewikkelde redenen geen eigen huis op dit moment dus ik kan niet investeren in isoleren en zonnepanelen, het huis heeft geen functionerende schoorsteen dus ik kan geen houtkachel neerzetten en ik heb geen leaseauto dus ik kan geen elektrische bestellen om op kosten van een ander rond te rijden. Kortom ik ben volgend jaar het bokje.
Mijn gedachten om te emigreren worden steeds concreter

matatwork | 31-12-18 | 15:01

Zelf ook klant bij Nuon, alleen geen mail*/post ontvangen over een verhoging. Overigens recentelijk overgestapt, via www.gaslicht.com/energievergelijken, zoals ik de laatste jaren ieder jaar doe. Enkel om zo'n welkomsbonus te pakken (en selfmade-schoolopdracht-miljonair Ben een plezier te doen), scheelt toch weer een paar tientjes.
*Kan zijn dat die mail in de map spam zit/direct van de server verwijderd is, aangezien Nuon niet vies is van spammen (nadrukkelijk geen toestemming voor gegeven, ACM lezen wij ook mee?).

Boris die Sauertopf | 31-12-18 | 15:01

Huidig voorschot is 330. Verhoging nog niet gezien, maar de maat is vol. Houtkachel is besteld.

accijnstoerist | 31-12-18 | 14:53

uploads.gscdn.nl/uploads/368838a8a2_S... 4k kWh per jaar, dit is neem ik aan van een kleine ondernemer? Anders ben ik wel heel benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt als particulier.

Boris die Sauertopf | 31-12-18 | 14:45

Is het allemaal bangmakerij, dat we op het allerergste voorbereid zijn, maar dat we het dan straks bij de eindafrekening toch een klein beetje vinden meevallen?

BosrandDirk | 31-12-18 | 14:20

Tijd dat mensen zich gaan organiseren. Te beginnen met het stopzetten van de automatische incasso. En als consumenten en belastingbetalers een rechtszaak tegen de staat en de energieleveranciers beginnen. Aanklacht: kartelvorming om woekertarieven in rekening te brengen, zonder daarvoor enige tegenprestatie te leveren.

Vervolgens met hulp van een advocaat een standaard-bezwaarbrief opstellen die iedereen zelf kan ondertekenen en opsturen naar de energieleverancier met kopie naar alle kamerleden die klimaat en energie in hun portefeuille hebben. Met daarin de mededeling dat het nieuwe tarief hangende de rechtszaak niet zal worden voldaan, en een oproep aan de Tweede Kamer om het Klimaatakkoord af te wijzen, en recent begane vergissingen - zoals de krankzinnige verhoging van de energiebelasting - terug te draaien.

Mits goed georkestreerd moet dit met wat crowdfunding en burgerinitiatief te doen zijn. Het gaat allemaal om het verkrijgen van voldoende kritische massa.

Professor Superhirn | 31-12-18 | 14:07

Zit ik dan in mijn in net opgeleverde nieuwbouw huisje.
Energieklasse D, want als je op gas stookt, hoef je niet zo goed te isoleren, en over 5 jaar kan die alles nog een keer over doen.
Win win, of zoiets.
En de energierekening gaat van 108 naar 214.

Rob321 | 31-12-18 | 14:00

Vooral blijven stemmen op die ku dt partijen!!!

natte hen | 31-12-18 | 13:58

Vooral nooit meer VVD/CDA/GL/D66 stemmen. Want dat zijn de partijen die deze vreselijke ongein uithalen met uw portemonnaie en dan dient het nog geen enkel nut want over 10 jaar zullen we weten dat al die krankzinnige milieutaks helemaal geen ene flikker heeft uitgehaald.

ILF2 | 31-12-18 | 13:50 | 1

vergeet de pvda en de dierenpartij niet.

Blobber_NL | 31-12-18 | 18:47

die werkloze klimaatgekken zullen hun geitewollensokken straks heel hard nodig hebben!

Erdee | 31-12-18 | 13:08

Nederland op weg om een derde wereldland te worden. Met dank aan de zwijgende meerderheid...

Goedzo | 31-12-18 | 13:02

Dit soort stunten zouden ze in Frankrijk moeten uithalen. Nog diezelfde dag zouden de Fransen de voltallige regering het Elysee hebben uitgetrapt. LETTERLIJK.

Pierre Lebon | 31-12-18 | 12:59 | 3

Is deze ongein in de tweede kamer behandeld en zo ja,waarom komt het nu als zo'n schok? Heeft media gefaald??

ger1306 | 31-12-18 | 13:46

""Is deze ongein in de tweede kamer behandeld?""
@ ger1306
Ja maar Thierry werd weggelachen door het kartelgespuis
youtu.be/r-flQ7m2Vw8?t=3

telelezer | 31-12-18 | 15:16

Bedankt, Ielelezer. Kom uit, voor veel mensen, op 1200E vaste lasten en dan nog voedsel,kleding,tegenslagen….Dus als bijv na 40 jaar werken je 1600E pensioen vangt is het elke cent omdraaien. Dat is kut. Geel hesje!

ger1306 | 31-12-18 | 23:01

De parodie op Mad Max.
Het is een Winterse December 2030 in het dorpje Bergen , deelstaat noord west EU , wat heel vroeger nederland werd genoemd.
Malle Pietje zit voor zijn allesbrander en gooit nog wat schamele brokjes Soab op het vuur. Zo... dat is het voor vandaag , nu vlug onder de klamme lappen voordat het veel te koud wordt.
Langzaam doezelt hij weg en heeft zoete dromen van vervlogen tijden .... Burning rubber met zijn stoere super snelle bolide waar hij de blits mee maakte en zijn auto vrienden clubje de road warriors . Heimelijk droomt hij van de knallend feestjes met vrouwen bij de .. kuch. Kuch proest.
Malle Pietje schikt wakker met tranende ogen en een benauwde druk op de borst.
Shit! Het deurtje van de alles brander staat nog open en de kamer is vergeven van de zwarte kwalm. Malle pietje sluit gauw het deurtje van de allesbrander en vlucht zijn garage in voor wat frisse lucht.
Nog na proestend en met brandende ogen wordt de malaise al wat minder bij het aanblik van zijn vervlogen “pride & joy”. Daar staat ie dan zijn Cadilac coupe d’ etat , 900 ongetemde paarden en een hoorn des overvloed aan weelde als je er in zit.
Helaas’ das war einmall ‘ want 11 jaar geleden kwam de “groene “kerk aan de macht en moest alles electrisch ... iets met CO2 en wir schaffen das ofzo. De fossiele brandstof werd verbannen en hierdoor viel het road warrior clubje al snel uit elkaar en toen raakte ik ook nog mijn baan kwijt omdat de hoogovens niet meer de CO2 tax konden betalen aan Brussel. Mijn vriend Chau Ming zegt overgens dat het nu best goed gaat met t bedrijf nadat ze zijn verhuist.
Zich zetelend achter het stuur van zijn geliefde Cadilac coupe d’ etat bonkt hij zijn hoofd op het stuur ,waar vroeger een wekende airbag zat maar door de huidige energie crisis is de bolide zo dood als een pier is. De ruzie van gisteren met de buurman omdat hij een emmer regenwater uit zijn ton had gehaald zat Malle Pietje nog steeds.dwars. Voor de zoveelste keer was er geen water druk op de kranen in zijn huis en Malle piet had dorst.
Dit was de eerste keer in zijn leven dat Malle piet als dief werd uit gemaakt en dat deed hem zeer.
Kop op! ouwe ijzer vreter zei hij tegen zich zelf en pakte vol goede moed de bolderkar voor de 5 km lange voet tocht naar het zwanenmeer om hiet wat turf te gaan steken .En het asvalt tussen hectometer paaltje 10.6 en 10.8 op de A9 bleek ook onberoerd te zijn door de asvalt strippers uit Alkmaar. Dit kan aanzienlijke kilojoules opleveren in het alles brandertje .ik heb jaren lang wegenbelasting betaald, toch? en dan zit ik de rest van de winter gebeiteld. Als ik de sluip route neem via het windmolen kerkhof heb ik kans dat de milieu politie me aanziet voor een doorsnee bloembollen eter en sluip ik door de mazen van het net.
Malle Pietje begint zich steeds beter te voelen en in een helder moment ziet hij ,als een gods geschenk , het gewolmaniseerde tuin hekje van de buurman voorbij komen en wordt al warm bij de gedachten van een knus knetterend allesbrandend vuur.
Happy new year GS

Datgingniegoed | 31-12-18 | 12:41 | 1

Die kant gaan we wel op , binnenkort promo filmpje te zien van de linkse bende .

Jetstream | 31-12-18 | 13:08

Vermindering energiebelasting - € 373,33 staat in de tool, maar klopt niet in 2019. Die gaat naar de - € 311,62.

Crusher | 31-12-18 | 12:32

Het gaat never nooit niet lukken met die CO2 klimaatdoelstellingen, zie een artikel op Bloomberg: ''Germany, the nation that did more than any other to unleash the modern renewable-energy industry, is likely to fall short of its goals for reducing harmful carbon-dioxide emissions even after spending over 500 billion euros ($580 billion) by 2025 to overhaul its energy system.''

Klik: www.bloomberg.com/graphics/2018-germa...

theo-is-dood | 31-12-18 | 12:20

Je verdient loon. Dan betaal je loonbelasting. Dan krijg je een rekening voor gwe, die voor 44% uit belastingen bestaat. Over dat bedrag betaal je dan weer 21 of 9% btw.
Waanzin. Driedubbele belasting. NL is inderdaad een belastingparadijs.

zeeman73 | 31-12-18 | 12:05 | 1

Nee, de BTW zit al bij die 44% in: "[...] 44% - via belastingen en heffingen" staat er. Maar dat neemt niet weg dat het schandalig is.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 14:01

Je moet natuurlijk ook niet echt gaan bezuinigen en allemaal aan de Led. Want dan mist men de hond om te slaan en nog erger: inkomsten en dus ook belasting hierover

Mark van Leeuwen | 31-12-18 | 12:04

Ik vind het eigenlijk wel vermakelijk dat al die D66 en VVD kiezers nu vol in het mes lopen en worden gewassen, geknipt en geschoren door hun zo geliefde kartel. Laat ze de pijn maar voelen en laat ze maar letterlijk in de kou zitten, dan zullen ze zich nog wel een keer bedenken voordat ze opnieuw op landverrader Rutte gaan stemmen.

Motleycrew | 31-12-18 | 12:02 | 4

Helemaal mee eens. Oorzaak en gevolg. Gemiddelde IQ in NL daalt hard. Wordt nog veel erger.

Peter777 | 31-12-18 | 13:03

@ Motleycrew
d66ers en vvd-ers hebben doorgaans genoeg geld om het te betalen en lachen er alleen maar om.
Het zijn vnl. de armen en AOW-ouderen die de pineut zijn. Bijv:
Mijn tante van 71 heeft geen pensioen maar alleen maar AOW (n.b. AOWers hebben al ruim 10 jaar geen reele koopkracht vooruitgang meer gehad, integendeel: achteruitgang!) en heeft nu nog amper geld voor fatsoenlijk eten, dus laat staan voor verwarming en zit 's-winters met twee truien en een dikke winterjas aan te kleumen in de woonkamer met haar bronchitis.
Dus nu wordt het alleen maar NOG erger!
Maar de domme blinde smeerlappen van de Haagse Apenheul beseffen waarschijnlijk niet eens wat ze de mensen aandoen (of willen het niet weten en dat is nog veel erger) want protesteren doet het laffe NL volk amper en oudjes protesteren al helemaal niet.

telelezer | 31-12-18 | 15:31

@telelezer | 31-12-18 | 15:31
Niet om het een of ander, maar netto AOW is ongeveer € 1100,= per maand. Daar komt sowieso nog bovenop de zorgtoeslag van € 99,=, en naar ik aanneem ook nog huurtoeslag - afhankelijk van de hoogte van de huur, maar wat bij een minimaal inkomen al snel € 250-300 per maand bedraagt.
Dus, wat gaat er mis bij jouw tante, dat ze kleumend in de kou moet zitten?
Want van ongeveer € 1400,= moet je als normaal mens toch gewoon rond kunnen komen, zeker als je er een bescheiden leefpatroon op nahoudt.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 15:46
▼ 1 antwoord verborgen

Nuon bespaar vraag.......

Als antwoord op @Nuon
Je kan niet besparen op het verbruik ,belastingen die er op geheven worden zijn vele malen hoger dan het verbruik , en elke keer draait den haag aan de knoppen om het te verhogen , daar valt niet meer tegen te bezuinigen , de enige oplossing de kabels doorhakken naar je meters .

Dat lijkt mij niet de juiste oplossing, al begrijp ik je wel een beetje. Het klopt dat sommige kosten per dag of vast worden berekend, puur om het feit dat je meters hebt. Al verbruik je weinig tot niets. Dat kan ik op dit moment niet voor je veranderen, helaas. Wens je een 1/2

0 antwoorden 0 retweets 0 vind-ik-leuks
Beantwoorden Retweeten Leuk Privébericht

Nuon

Geverifieerd account

@Nuon
28 dec.
Meer
Als antwoord op.....
fijn weekend en een mooie start van 2019. ^Pauline 2/2

Jetstream | 31-12-18 | 11:52

Met energie staat of valt alles. De productiekosten van welk product dan ook bestaan voor een groot deel uit energiekosten. Zelfs het winnen van grondstoffen (alle grondstoffen) gaat meer kosten bij hogere energiekosten. Echter, als producten duurder worden door hogere energierekeningen, worden ze vanzelf nog eenbeetje duurder door de extra BTW die je moet gaan betalen. Dus het is gewoon een ordinaire belastingverhoging onder een zalvende groene vlag van duurzaamheid.

Sans Comique | 31-12-18 | 11:51 | 1

Juist. Bedenk ook dat een overheid die doelbewust de inflatie aanwakkert ook een dalende staatschuld beoogt, althans de reële waarde of als percentage van het BNP. De spaarzame burgers die al werden genaaid vanwege de nulrente (dankzij de zegeningen van de EURO) en fictieve rendementsheffing (diefstal is hier beter op z'n plaats) worden nu voor een derde keer te grazen genomen door de dalende waarde van hun spaargeld.

Joris Beltsin | 31-12-18 | 12:34

En volgens de nuon is het 47% pretbelasting , 42% werkelijke verbruik , 11% netwerkbeheer , dat u het weet .

Jetstream | 31-12-18 | 11:41

"+60 euro / maand" is op jaarbasis een half modaal maandsalaris erbij, klopt dat wel?

Watching the Wheels | 31-12-18 | 11:39

Of ff bij de Hornbach 25kh Bruinkoolbriketten kaufen voor 5.95 Euri..... stinkt maar heel efficiënt

ZwarteRiek | 31-12-18 | 11:34 | 3

Alvast namens de buren en de rest van Nederland bedankt voor de l*ngk*nk*r. Dat k*tkabinet heeft helemaal niet door hoeveel milieuproblemen ze veroorzaakt, zogenaamd om het milieu te redden.

Watching the Wheels | 31-12-18 | 11:41

Mensen van wat houtrook krijg je echt NIET per definitie kk hoor, die hysterie is zo vermoeiend soms. Als er rook afkomt = kk/deaud/emfyseem en weet ik veel wat nog meer. Al die mensen die dagelijks in de file staan, de dampen van al die duizenden auto's, iedere dag naar binnen happen omdat ze naar hun werk moeten om de belasting op hun auto waarmee ze naar hun werk moeten te kunnen betalen, dáár hap je kk verwekkende troep naar binnen met handenvol tegelijk. Dat houtkacheltje van de buren is een leuke afleider voor reëel cumulatief gezondheidsrisico. Want niemand wil je de auto uit hebben. Dat kost teveel geld.

Dutchbeaurouge | 31-12-18 | 12:02

ZwarteRiek: DOE HET NIET. Onbegrijpelijk dat die troep verkocht mag worden.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:43

Dat u in de kou zit deze winter ok, maar laat M.Rutte niet in de kou staan in maart !

BosrandDirk | 31-12-18 | 11:32

Wat een ellende lees ik hier. Verkas - als het enigszins mogelijk is - naar een warmer oord. Ik woon in Fuerteventura en heb nergens last van. Gratis zon,

lilymar | 31-12-18 | 11:19 | 4

Ik woon ook al paar jaar niet meer in NL. Ik ga niet zeggen dat het gras ergens anders veel groener is maar NL is echt gekte en het gaat een keer helemaal escaleren zeker nu de woning markt op slot is.... De basis behoeften worden onbereikbaar

ZwarteRiek | 31-12-18 | 11:54

Waar verdien je het dagelijks brood mee op Fuereventura als ik vragen mag? Toevallig net een vakantie verspijkert daar en kreeg nou niet het idee dat er buiten de toerismesector echt iets te doen is...

Circlont6A | 31-12-18 | 12:51

@ lilymar
Is DAT misschien wat de overheid (lees= EU) wil? Alle NLers zo diep pesten en tergen dat we dan allemaal maar gaan emigreren zodat NL dan helemaal een moslmland wordt?
Steeds meer vragen...!

telelezer | 31-12-18 | 15:38
▼ 1 antwoord verborgen

Stom toeval dit uiteraard: nos.nl/artikel/2265649-zorgen-over-ui... Sinds de wet Mulder zijn we als burgers officieel vogelvrij verklaard. Ook de boetes, die krijg je tegenwoordig overal voor, zijn vanaf morgen weer drastisch verhoogd.

Mocht u nog niet hopeloos in de ellende zitten, de overheid duwt u gaarne over het randje. Boeteopbrengsten worden sinds enkele jaren opgenomen in de Rijksbegroting terwijl dit bij mij weten in de Comptabiliteitswet niet is toegestaan.

Ook kunnen bij een betwiste vordering van een paar tientjes de griffiekosten oplopen tot wel duizend euro en daar komen alle andere kosten dan nog bij. Dit terwijl het hele rechtsproces zo is opgezet dat u bijna niet kunt winnen van een deurwaarder. Die ook nog eens over middeleeuwse dwangmiddelen beschikt waartegen u als burger van rechtswege geen enkele bescherming geniet.

Ik verwacht komend jaar een explosie aan financiële ellende in Nederland, waar bovenop de al bestaande 10% zeker nog eens 20% mee te maken zal krijgen. Die opstand komt er: de vraag is alleen nog hoe en wanneer. Van de politiek hoeven we helemaal niets te verwachten, anders dan nog meer ellende.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 11:15 | 10

Als ik sommige reacties hier bekijk dan is dus het motto: als je een verkeerde boete krijgt of een verkeerde te hoge aanslag dan moet je maar gewoon je bek houden en betalen.
Jaja, wat zijn we toch allemaal braaf in NL, want ONS overkomt dat immers niet, alleen maar anderen (oh ja, vergeet niet om allemaal op het kartel te stemmen hoor.....)

telelezer | 31-12-18 | 15:47

@telelezer |
Wat een onzin.
Je zegt het zelf: een VERKEERDE rekening, boete, of aanslag, die wordt door een verstandig mens gewoon aangevochten in de vorm van bezwaar, klacht, of gewoon een verzoek om uitleg. Kan iedereen en kost geen drol.
Feit is echter dat die zogenaamde 'verkeerde' rekening / aanslag / boete in veel gevallen helemaal geen verkeerde rekening / aanslag / boete blijkt te zijn, maar gewoon terecht.

Daar kun je om janken, maar het is zoals het is. Voortaan anders stemmen als je het anders wil.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 15:56

Goed. Met excuses voor de wat verlate reactie (mijn pruttelende erwtensoep had wat extra liefde nodig) toch een korte reactie.

Allereerst @eefjewentelteefje. Ik ben heel blij voor u dat u niet "weet" wat psychoses en onderliggende psychische klachten precies behelzen. De hele bezuiniging op de GGZ (niet dat die perfect functioneert) is mede gebaseerd op het feit dat psychiatrische patiënten, zij die zich van een discrepantie tussen werkelijkheid en perceptie pijnlijk bewust zijn, meestal "afzien" van de plichtmatige gang naar de stembus. U bent overigens iemand wier reaguursels ik graag lees, maar ik wil u vriendelijk verzoeken: schoenmaakster blijf alsjeblieft bij je leest. En de politieke partij die belooft mijn rekeningen te gaan betalen, zou alleen al uit puur plaatsvervangend leedvermaak mijn stem krijgen.

En @ majoor pikindewind: hoe gaat uw verhaal in vredesnaam op als je buiten je "schuld" * geen cent te makken hebt? Ik heb ruim 40 jaar zeer braaf geleefd. Totdat het helemaal mis ging. Ik gun dat niemand, zelfs mijn ergste vijanden niet. Ik heb Nederland van een compleet andere kant gezien, te weten de onderkant. Het is geen fraai uitzicht.

Goed om te lezen dat u geen kansloze burger burger bent en daardoor geen gemakkelijk slachtoffer voor de bovenonsgestelden. Is het teveel gevraagd om al uw wijsheid met uw medemens te delen? Bij voorbaat dank.

En heeft u de discussies over het klimaatakkoord gemist? Zo ja: klimaatakkoord.nl . Die biljoen aan begrote extra lasten doet zelfs het CJIB verbleken. Daar zien ze hun verdienmodel als sneeuw voor de zon verdampen: van een doodgehongerde Nederlander hoef je geen snelheidsovertredingen meer te verwachten. Best wel lullig voor ze.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 16:20
▼ 7 antwoorden verborgen

Net ook even contact gehad met mijn energie leverancier.
Na 40 minuten wachten eindelijk iemand aan de lijn, proberen ze een 3 jarig contact aan te smeren met zo'n slimme thermostaat a 5 euro p/m of 50 euro korting.
Terwijl online je een 1 jarig contract kan afsluiten met 150 euro cashback.
Geschat maandbedrag van dat 1 jarig contract is € 63,63 is nu nog € 59.

boerenvla | 31-12-18 | 11:11

Die Mona Keijzer zou zelfs op de boerderij niet en nooit de baas zijn, net te dom om simpele praktische rekensommen te maken, er werd direct al aan de bel getrokken enkele maanden geleden maar dit verkwanselde land heeft de pech dat journalisten andere hobbies hebben. De midden-mensen kunnen dit er niet meer bij hebben, het uitkeringszootje krijgt het van Samson kado en de elite rond Mona heeft nog nooit op de energienota gekeken. Waanzin

hagelkruis | 31-12-18 | 11:10 | 1

Mona en al die andere politici zijn echt niet gek hoor Hagelkruis. Daar zitten allemaal geleerde mensen die zeggen dat het wel meevalt met die verhoging. Misschien dat sommigen een paar honderd procent moeten bijbetalen, maar dat is dan een foutje van de computer en dat krijgen ze terug bij de eindafrekening.

Peter777 | 31-12-18 | 11:13

Ik heb nog geen nieuw voorstel binnen maar als ik zelf een beetje ga rekenen is het straks goedkoper om mijn huis volledig met houtkachels te verwarmen. Ik stook nu al meer dan vorig jaar om te besparen.

Mesmer | 31-12-18 | 11:02 | 4

Houtkachels worden binnenkort verboten. Het is niet de bedoeling dat het volk het gezellig heeft. De elite heeft hard gewerkt voor hun uitzonderingspositie.

Sans Comique | 31-12-18 | 11:55

Heel fijn, gelukkig net weg, maar een houtstoker gehad, de hele bovenverdieping zwart van de rook, ook aan de binnenkant van de ramen, nooit een raam open in de winter, en in de zomer het hele huis schoonmaken. Mag wel eens een filter op die houtkachelpijpen.

Lextori Salutem | 31-12-18 | 12:38

Geloof me, hout stoken levert al lang iets op.
Komende zomer mijn verwarmingssysteem zo aanpassen dat ik per kamer de temperatuur kan regelen.
De woonkamer stook ik warm met hout. De overige kamers alleen naar behoefte op gas (en om te voorkomen dat de boel bevriest).

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 15:37
▼ 1 antwoord verborgen

Heb dag en nacht de CV op19 graden staan, kreeg dit jaar 65 euri terug en Essent heeft mijn termijnbedrag verlaagd van 156 e naar 145 e per maand.
Gebruik geen led of spaarlampen, ventileer de woning continu.
Woning is dit jaar geïsoleerd van boven naar beneden door de woningbouwvereniging dat zal aan het eind van het jaar iets op moeten leveren.

Ruchhouwer | 31-12-18 | 10:59 | 4

Petertje777 toch ik ben ws niet slimmer dan jij bent maar ik volg de meute niet zoals jij ws wel doet.
Ben 6 jr bij dezelfde energieboer zie het nut er niet van in steeds te wisselen en dat levert mij als trouwe klant wat op.
Je bent genaaid door je eigen hebzucht Petertje777

Ruchhouwer | 31-12-18 | 12:35

Dat jij de hele dag in de kou wil zitten moet je zelf weten Ruchhouwer, er zijn mensen ziek, die hebben het snel koud, het is een basisbehoefte, buiten eten en kleden om, er is geen reden voor het kabinet om dit door te zetten. Sorry maar jij naait de samenleving, door egoistisch in een huurwoning te zitten en huurders en kopers van huurbouwwoningen jouw rekening van jouw renovatie te laten betalen. En met 19 graden is het zeker heel onaangenaam.

Lextori Salutem | 31-12-18 | 12:41

Lextori Salutem | Weet niet wat je bedoeld, ik heb een eigen woning gehad en door omstandigheden in een huurwoning terecht gekomen.
Ben het met je eens dat het rijk er een klimaat slaatje uitslaat door de belastingen.

Mijn schrijven was meer bedoeld als tip, als je dag en nacht dezelfde temperatuur in je woning hebt hoeft de CV niet zo hard te werken dan wanneer je ‘s nachts de CV terug zet op 15 en deze ‘ s morgens weer zwaar a d bak moet de handel op te warmen

Ruchhouwer | 31-12-18 | 13:08
▼ 1 antwoord verborgen

Punt is dat het doorwerkt, kantoren, winkels, werkplaatsen en fabrikanten die moeten allemaal meer betalen voor energie, die hogere energiekosten worden doorberekend in de producten, en dat betekend een hogere prijs van de dagelijkse boodschappen.

BosrandDirk | 31-12-18 | 10:58 | 1

Zo is dat, alles wordt flink duurder, niet alleen door de btw verhoging maar ook door de energietransitie.
Zelfs de medicijnen worden duurder door de btw verhoging.

Uranus1767 | 31-12-18 | 11:33

Marketing ideetje voor GS, geef bij als overstappremie een dikke roze wollen trui weg.

KlauwnBassie | 31-12-18 | 10:48

Zou eens goed zijn om een berekening te maken van het totale lastenstijgingspercentage onder alle kabinetten Rutte.

Angelica | 31-12-18 | 10:45 | 2

BTW naar 21%: ook onder Rutte. Dit voel je dagelijks in je portemonnee.

marjen | 31-12-18 | 10:48

Goed? Waarom goed Angelica? Trouwens, je hebt een heerlijke naam, die mijn fantasie op hol doet slaan! Niet te veel shoppen in 2019 en je merkt niets van al die verhogingen.

Peter777 | 31-12-18 | 11:34

Heb een Zibro laserkachel gekocht,petroleum van de pomp erin voor 28 eurries 20 liter.Betaal nu rond de 60 euro per maand,ipv 150 aan gas.super ding.

kaasschaaf69 | 31-12-18 | 10:44 | 2

Werkt goed, maar stinkt als de hel.

Uranus1767 | 31-12-18 | 10:53

De ouderwetse geur van een petroleumstel in je huis. Gezellie.

matatwork | 31-12-18 | 12:03

Onze overheid is verworden tot een obesitaanse belastingjunk. Het is tijd voor FvD.

Dutch_Holland | 31-12-18 | 10:44 | 1

Helemaal mee eens. Voor mij wordt het ook FvD de volgende verkiezingen vanwege hun standpunt over de doorgeslagen klimaatkerk.

oh no | 01-01-19 | 09:46

Dit topic lijkt wel een aflevering van Kassa te worden!!

Knokloof | 31-12-18 | 10:44

Overheid zet mensen dus in de kou. Niet zo handig als je tegelijkertijd de zorgkosten laat wil houden.

je postbode | 31-12-18 | 10:38

- Ingezonden mededeling -

Waarschijnlijk door de eindejaarsdrukte vergeten erboven te zetten!
Flux doen voordat iemand jullie beschuldigt van hoereren met energieboeren!

Stijlloze bezoeker | 31-12-18 | 10:38

mijn buurman gaat overwinteren in benidorm en zet elk jaar zijn kachel 3 maanden uit, voor dat geld dat ie bespaard kan de helft van de huur daar betalen. de andere helft bespaart ie op de boodschappen daar.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 10:36 | 2

Dan hoop ik niet voor hem dat het gaat vriezen, want dan vriest de boel kapot. Blijkbaar heeft hij geen huisdieren of planten in huis...

ZwarteDag | 31-12-18 | 10:42

En dan zit je in Benidorm.

Peter777 | 31-12-18 | 11:18

Nou wil ik niet direct een domper op de gele woede zetten maar de nieuwe termijnbedragen lijken allemaal gebaseerd op een verhoging van de belasting en het verbruik in afgelopen periode.
Wellicht is bij sommigen van deze stijgingen een recente meterstand meegenomen, was het oude termijnbedrag zowiezo al te laag en zit er nog een naheffing voor het gelag in de pijpleiding? Het zal iig. per individu verschillen. Stuur die meterstand dus nog even in en bel desnoods om het maandbedrag aan te passen voordat je met je gele vest een hooivork en fakkel de straat op trekt.

Verhoging van de belasting en het NMDA principe zijn puur diefstal natuurlijk. Doch heb ik een decennium terug lang genoeg op Klantenservice van de duivel gewerkt om me te kunnen herinneren dat iedere klant eerst diefstal roept wanneer een maandbedrag (automatisch) aan de hand van een meterstand is aangepast. Bleek het toch vaak verbruik te zijn geweest.

KlauwnBassie | 31-12-18 | 10:36 | 1

Exact, veel ophef alhier is onwetendheid. Dat dat maandelijkse voorschot met een paar tientjes omhoog gaat is eigenlijk gewoon verstandig, en ik zou bij de degenen die er zogenaamd ridicule bedragen omhoog gaan toch graag eerst nog even het contract en de afrekeningen van de afgelopen jaren bij bekijken.
Kans is aanzienlijk dat deze personen de afgelopen jaren te weinig hebben betaald vanwege een langjarig contract met destijds vaste tarieven.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:46

Heb panelen, ze wekken per jaar ongeveer evenveel op als wat we per jaar aan elektriciteit verbruiken. we betalen dus alleen voor gas. Huis is goed geïsoleerde middenwoning met HR ketel. Heb prijzen energie anderhalf jaar geleden vastgezet in een 3-jarig contract. Maandbedrag bij NL Energie was 90 Euries, wordt 110 Euries.

Tietmier | 31-12-18 | 10:35 | 1

Dan zou ik mijn tegel van 10:22 maar eens lezen en vervolgens de boel narekenen want €30 verhoging voor alleen gas zou een jaarverbruik van bijna 7000m3 betekenen.......

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 12:33

Ik geniet met volle teugen van al deze berichten, nivileren is een feestje. Moehahaha. Al die links stemmer deugerts die nu de rekening voor het deugen krijgen, fantastisch!
Uiteraard heeft nu plotseling niemand kartel gekozen, blablabla. Waarom heeft het kartel dan nog steeds zoveel stemmen?
Pay up bitches!

ZwarteDag | 31-12-18 | 10:28 | 3

Heerlijk tijden beleven we. Het plebs heeft zichzelf de armoede ingestemd. De sufferds.

Mark_D_NL | 31-12-18 | 10:35

Mark, niet stemmen heeft hier niet geholpen.

BosrandDirk | 31-12-18 | 11:00

Hier zit zeker een kern van waarheid in. Als je naief bent en gelooft in de goede bedoelingen van onze overheid, dan krijg je nu de rekening gepresenteerd.

ChatBot | 31-12-18 | 11:00

Het is allemaal terug te voeren op de stupiditeit van de massa.
De BTW zou eigenlijk 30% omhoog moeten en de energienota vertienvoudigen.
Misschien, heel misschien gaat het hersenloze klootjesvolk dan een keertje nadenken
als ze weer in het stemhokje staan.

Dr mabuse | 31-12-18 | 10:27 | 2

Bij doorzetting van de transitieplannen zal de energienota inderdaad gaan vertienvoudigen.

jacobh-59 | 31-12-18 | 11:10

Ja en dan krijgt iedereen tot modaal die verhoging vervolgens gecompenseerd en betaalt 2-3x modaal de volledige rekening.

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 12:26

Vooropgesteld: de klimaatbelastingen zijn natuurlijk volledig van de pot gerukt.
Maar is het dan terecht om te gaan fulmineren tegen de energieboeren (ik kan het nauwelijks geloven dat ik ze wellicht zelfs verdedig hier, maar goed), die eerlijk-is-eerlijk, de bui al zien hangen en daarom de klant alvast waarschuwen door middel van een verhoging van het maandelijkse voorschot? Want anders volgt het gejank over een jaar, als ineens 'iedereen' moet gaan bijbetalen (en fors ook), terwijl het toch duidelijk was dat de kosten fiks omhoog zouden gaan.

Natuurlijk zijn sommige van de hier vermelde verhogingen van het maandelijkse voorschotbedrag ridicuul, maar dat je er alvast een paar tientjes per maand bovenop doet (ik kan dat gewoon zelf regelen, jullie toch ook?) lijkt me niet meer dan verstandig om je vast voor te bereiden.
Daarnaast, het blijft een voorschotbedrag; mocht je uiteindelijk toch minder verbruikt hebben, dan volgt alsnog een stevige teruggaaf.

Wat dat mindere verbruik betreft: ik stook op z'n hoogst een dag of 10 per jaar, als het daadwerkelijk vriest. Zo goed als nooit dus. Helaas zit ik vast aan de stadsverwarming, zodat ik toch nog iedere maand zo'n € 40,= mag aftikken (NB: dat is dus alleen verwarming, elektriciteit en gas komen daar nog bij). Ook idioot, maar goed, had ik maar een ander huis moeten kopen... hoewel, vooruitzicht van gedwongen aanpassingen van zo'n € 50K zijn ook niet bepaald aantrekkelijk.

Mijn advies: trek in de winter gewoon zo'n ouderwetsche 100% wollen dubbelgebreide trui aan, en stap af van het idee dat je ook in de winter je huiskamer (of zelfs je hele huis) op 21 graden C moet hebben (ja millennial'tjes, het is kouder in de winter, dat is normaal, en in de collegebank in je t-shirtje zitten is iets voor in de zomer...)

En: Stem. Ze. WEG! in maart as!

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:25 | 3

De drie partijen die tegen het klimaatakkoord stemden:
FvD
PVV
SGP

Gajus | 31-12-18 | 10:28

Met stadsverwarming kun je net zo goed de hele winter stoken ipv 10 dagen, de variabele kosten zijn relatief laag terwijl de vaste kosten hoog zijn. Eigenlijk vreemd want daardoor maakt het gebruik nauwelijks uit terwijl juist het bezit wordt belast. Omgekeerde wereld dus.
Ik heb trouwens gas omdat de gemeente weigerde de stadsverwarming 10m door te trekken terwijl de sleuf al was aangelegd, groen blablabla behalve als het erop aan komt.

ZwarteDag | 31-12-18 | 10:37

@ZwarteDag |
Je maakt een grap, en een hele dure.
Het eerste jaar dat ik hier woonde had ik de kachel wel eens aan. Werd uiteindelijk getrakteerd op een afrekening van een goede € 700,= extra.
Vandaar nu maar de warme trui.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:42

Ach, volgend jaar begint de nieuwe crisis (de vorige is nog niet eens voorbij). Het gaat knallen. In 2020 is de helft van europa werkloos. Met die duurzaamheidsbelastingen erbij wordt het voor steeds meer mensen niet meer betaalbaar.
Er komt een moment dat de hoogste middenklasse het ook niet meer kan betalen en dan zijn de beren los. Dan is de buffer tussen het volk en de (schijn)elite verdwenen.

postmodernismisdead | 31-12-18 | 10:25 | 3

Dit soort onheilsprofetieën geloofde ik vroeger nooit...

Gajus | 31-12-18 | 10:27

Dat 2 tot 3x modaal hard gepakt wordt is niets nieuws. Dat is al heel lang aan de gang.
Is ook een groep van redelijk formaat, dus daar is het makkelijk plukken.......

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 12:21

Kort door de bocht: 3x modaal is een ton inkomen. Kan ook gezamelijk worden ingebracht. Als je daar niet van kunt leven ziet de toekomst er somber uit. Overigens denk ik dat we wel die kant opgaan.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:30

Misschien alle Volkskrantmedewerkers woensdagochtend een flesje biologische wijnazijn aanbieden, namens de gewone burger. Als geste, kunnen ze waarderen. Ze hebben het al zo moeilijk met al die hoogopgeleide dwarse en kritische reaguurders die zich geen rad voor de ogen meer laten draaien door de souffleurs van de (klimaat/immigratie/integratie/economie-) kliek.

zimmerschwanz | 31-12-18 | 10:24

Europa is weer zeer een qua beleid.
In België krijg je subsidie als je op gas overstapt.
www.zonne-paneel.net/aardgas/subsidie...
''Doordat er verscheidene premies en subsidies te verkrijgen zijn voor energiebesparende investeringen maakt dit het kiezen voor aardgas enorm aantrekkelijk. Beeld U zich in, energie besparen en daar dan ook nog eens een premie voor in de ruil krijgen, dat klinkt toch als muziek in Uw oren. Er zijn vaak meer premies beschikbaar dan U denkt. Controleer altijd of er geen overeenkomstige subsidie is voor de plannen die U heeft gemaakt. Voor aardgas zijn er al zeker en vast premies beschikbaar, alsook fiscale voordelen inzake het onderhoud en vervangingen van oudere installaties door nieuwere die werken op aardgas.
Een droogautomaat op aardgas is zeker geen overbodige luxe in een land als het onze met onvoorspelbaar weer. Als U dan toch een droogkast wil, dan kan U even goed kiezen voor een die werkt op aardgas. Dit is niet alleen milieubewuster maar droogt ook sneller dan de conventionele machine die werkt op elektrische stroom. Ook voor een droogautomaat op aardgas kan U een premie verkrijgen. Deze bedraagt eenmalig 250 euro maar is combineerbaar met de premie voor het energieprestatiepeil, welke 200 tot maar liefst 4100 euro kan bedragen afhankelijk van het behaalde peil. ''

pga | 31-12-18 | 10:24 | 4

Verkassen naar net-over-de-grens, helemaal zo'n gek idee nog niet.
Ook Duitsland wil aansluitingen op aardgas propageren.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:55

En dat Belgische gas komt ook nog voor een groot deel uit Groningen!

Viper52 | 31-12-18 | 11:10

België heeft zeker (net als Duitsland) een langjarig contract met NL voor de levering van gas tegen een vaste (lage) prijs.
Omdat Slochteren moet minderen maar België en Duitsland hun afgesproken hoeveelheid willen blijven krijgen komt de volledige daling in productie voor rekening van de Nederlanders.

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 12:17
▼ 1 antwoord verborgen

Kan al die extreme verhogingen niet zo goed volgen. Ik ging van 96 euro/maand naar 99 euro per maand voorschot bij de Nuon . Dus dat lijkt me niet onredelijk.

jan-lul-de-behanger | 31-12-18 | 10:23 | 1

Janneman, wacht maar op de eindafrekening

G KOLKS676469474546 | 31-12-18 | 12:12

Hier certificaten gekocht in een zonne-energiecoöperatie. De opbrengst daarvan compenseert de stijging van de energie-belasting vrijwel volledig.
Verder gedaan wat we konden en mochten(!). Spouwmuurisolatie kan niet, want een zeventiende-eeuws huis heeft geen spouwmuren. Betekent dus ook dat dit huis nooit geschikt te maken is voor een warmtepomp. Dubbelglas mag niet, want rijksmonument, dus peperduur monumentenglas. Zonnepanelen op het dak mag natuurlijk ook niet. CV-ketel temperatuur verlaagd naar zestig graden, vermogen CV aangepast. Ik wacht nog op een koude dag om waterzijdig in te regelen. Thermostaat op 19 graden. Tochtstrips. Goede voornemen voor de zomer is minder vaak de wasdroger en vaker de droogmolen gebruiken.
Zo houden we de stijging beperkt: van 110 naar 120 euro per maand.

Tapu | 31-12-18 | 10:23 | 1

Warmwater op 70c houden!!! Anders grotere kans op legionella...

ZwarteDag | 31-12-18 | 10:47

Gewoon op de website van de belastingdienst de feiten controleren:
- belasting (energiebelasting + ODE + BTW) op gas gaat omhoog met 4,33 cent/m3
- belasting (energiebelasting + ODE + BTW) op elektra gaat omlaag met 0,03 cent/kWh
- Belastingvermindering per elektriciteit aansluiting gaat omlaag met €61,71
Dus wij (5000kWh + 3000m3) gaan in 2019 €277,51 meer betalen door alleen de belastingverhoging.
Netbeheer (Stedin bij ons) wordt iets goedkoper.
Dus alle andere prijsverhogingen moeten dus in het kale gas en elektra prijzen zitten.
Daarom dus jaarlijks even een prijsvergelijking doen en overstappen indien noodzakelijk. Dat houdt de leveranciers scherp!

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 10:22 | 1

Nog even die verhoging in perspectief plaatsen: ons maandbedrag is nu €207/m. Daar komt dus +/- €23/m bij.

Majoor Pikindewind | 31-12-18 | 10:27

Eens even kijken... mijn zorgverzekering fors duurder. Hypotheekrenteaftrek lager. Mijn boodschappen fors duurder. De motorrijtuigenbelasting (die zou worden afgeschaft) gaat toch weer omhoog. De gemeentelijke lasten stijgen fors. Nu weer mijn energierekening die explodeert. Toch schijn ik er in koopkracht flink op vooruit te gaan dus ik reken op een salarisstrook die netto minstens EUR 300-EUR 400 hoger uitvalt dan in 2018.

Albert_Zweistein | 31-12-18 | 10:21

Mensen zijn slim en in tijd van nood vinden ze allerlei oplossingen.

Bij mijn ouders in de garage stond nog een oliekachel uit 1960 met een olieton van 200 liter... herinner me--> gezellig met zijn allen rond de haard.
Ik heb in België stookolie (mazoet) gehaald voor 60 cent per liter (120 euro) en daar stook ik nu de hele winter mee.

sociaal_econoom | 31-12-18 | 10:20 | 4

Had wel een probleem - heb geen schoorsteen.
Ik heb nu vanaf de kachel een pvc-buis naar buiten aangelegd... dat gaat goed.
Het is schone stookolie dus de rook valt mee.
Bij het aanmaken heb je even een dikke walm, laat hem 's nachts gewoon op de kleine stand branden.

sociaal_econoom | 31-12-18 | 10:39

Pvc buis??? Binnenkort het bericht dat je huis is afgefikt... dat hoort natuurlijk een geisoleerde metalen buis te zijn mafklapper!

ZwarteDag | 31-12-18 | 10:51

Niet slecht.
Maar treurig dat het zo moet.
Nederland faalt aan alle kanten. Dag welvaart.

Gajus | 31-12-18 | 11:26
▼ 1 antwoord verborgen

Gewoon in de kou zitten, doe ik ook.
Stoken gaat niet meer.

BosrandDirk | 31-12-18 | 10:18 | 1

Natuurlijk zit Rutte niet in de kou.

BosrandDirk | 31-12-18 | 10:39

Gewoon allemaal één keer die incasso TERUGBOEKEN. Allemaal.
Moet je eens kijken wat er gebeurt. Ik ga het in ieder geval wel doen.
Ze kunnen niet heel NL in de kou zetten, zeker niet voor één maand achterstand.
Maar ja, we blijven makke schapen...

Jahowiseffe | 31-12-18 | 10:16 | 1

Mag ik u alvast voordragen voor domste idee van 2019?
Ga jij lekker terugboeken, ze boeken het gewoon opnieuw af, maar nu verhoogd met administratie- of incassokosten.

Tapu | 31-12-18 | 10:25

Hahaha, wat geestig!
Een plaatje met een geel hesje.
Totaal niet afgezaagd ondertussen, top! Ik kan niet wachten op het volgende plaatje!

mark1487 | 31-12-18 | 10:15

Deze overheid moet gestopt worden. Is het niet goedschiks dan maar kwaadschiks!

Billy24 | 31-12-18 | 10:14 | 1

Het zal helaas kwaadschiks moeten.
Dat er iets verandert na verkiezingen geloof ik niet meer. . . . . . . .

Tilburgse bluf | 31-12-18 | 10:19

Ed Nijpels en Diederik Samsom zijn nu met vakantie... naar een warm land.

sociaal_econoom | 31-12-18 | 10:14

Ketel is nog uitstekend voor het douchen. Voor de verwarming sinds 2 jaar overgestapt op bruinkool. 25kg voor 5 euro, stook ik een week mee...

Bill le Koek | 31-12-18 | 10:13

Maar ik begrijp NIET waaróm energie nu zo duur moet worden. Wat gaan ze dan doen met die extra belastingcenten om "het milieu te redden van de ondergang"?? Het enige wat men doet is roepen dat energie duurder moet worden want: milieu. En dan? Ontmoedigen van het gebruik van energie? Maar HOE dan? Er zijn zat mensen die al álles doen om hoge energierekeningen te mijden door te besparen op van alles en nog wat maar het houd op bij je verwarming uit laten staan als het in huis 10 graden is. Of niet meer koken en alles rauw naar binnen proberen te krijgen. Wat krijg je dan straks; mensen die in een ijskoud huis met 3 truien aan bij een kaars zitten en alleen nog maar chips of kouwe knakworsten uit blik gaan vreten ofzo? Een keer per week een lauwe douche van 3 minuten? En dan, wat levert dát dan voor netto milieuwinst op? Peanuts! Er komt een punt dat mensen alleen nog kunnen een hoge rekening kunnen vermijden door zelfmoord te plegen of je kinderen uit het huis te flikkeren. En al die knaken die naar vadertje staat gaan, die gaan NIET meer naar de middenstander, niet meer in de spaarpot voor een warmtepomp, niet naar een elektrische auto of naar extra isolatie. Nee, die gaan naar subsidie voor een vette Tesla, naar een windmolen met nul komma nul rendement of naar een nieuwe gasgestookte centrale om de stroom op te weken voor diezelfde Tesla. Die gaan naar een woud van "groene bedrijfjes" die niets meer nodig hebben om subsidie te krijgen dan een gelikte marketingpresentatie vol open deuren en, sesam opent zich gewillig; de naïeve staatskas is gul met geld weggeven.Geld, geld, geld, alsof je de wereld kan redden met iets wat juist alle vervuiling en ellende veroorzaakt. Verbruiken, weggooien, nieuw kopen en dat een leven lang. Als ganzen met een trechter in hun bekken.

Dutchbeaurouge | 31-12-18 | 10:13 | 5

@ Dutchbeaurouge | 31-12-18 | 10:38
Niks aan toe te voegen, maar wilde even laten weten dat ik het gelezen heb.

Sjors W. | 31-12-18 | 10:51

Mooi geschreven DBR. Ik krijg mijn kop er ook niet omheen.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat leven we toch in een K*T land tegenwoordig. Je word aan alle kanten helemaal kaal geplukt. Zorg, energie, auto rijden en je dagelijkse boodschappen. maar klagen heeft geen zin want straks als het weer verkiezingstijd is gaan we allemaal weer stemmen op de zelfde partijen met de lege beloftes!

@NL | 31-12-18 | 10:13 | 2

En dus klaagt het stemvee maar doet niets....

ZwarteDag | 31-12-18 | 10:57

@ ZwarteDag, ik ervaar het leefklimaat in toenemende mate als beklemmend. De zorgeloosheid die ik vroeger in mij had heeft plaatsgemaakt voor onrust. Ik denk velen met mij.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:15

Overstappen heeft weinig zin want de stijging zit hem volledig in het overheidsgedeelte van belastingen, opslagen, accijnzen en zulks.

De echte energie grondkosten zijn een fractie. Net als trouwens met benzine/diesel. Overheid pakt ook daar de grootste hap.

Zou je wel willen we | 31-12-18 | 10:12

De kerstinkopen zullen volgend jaar waarschijnlijk dus onder de 1 miljard Euro blijven!. Werkenden zullen er volgens Rutte op vooruit gaan. Niets aan de hand dus. Als niet meer werkende ben ik dus een van de weinigen die mag klagen. Voor echte verandering is 20 maart 2019 het moment. De VVD, het CDA en D66 uit de regering en een sterke opmars van de PvdA is de redding. Fijne wisseling.

Mannes | 31-12-18 | 10:12 | 4

PvdA?
Ik zit toch echt aan een andere richting te denken. Zelfs als je (nog) links bent zijn er veel betere alternatieven, namelijk SP en PvdD.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:29

Uhhh de meelopers partij van het vorige kabinet die klakkeloos vvd beleid uitvoerde en zo. Nee dank je. Voor mij geen pvda. Klungels die het geheel aan zichzelf te danken hebben dat de VVD ze voor hun karretje hebben gespannen en zij de klappen mochten incaseren. Iets wat nu weer trouwens gbeurt alleen met het verschil dat ze nu drie partijen aan dat karretje gespannen hebben.Waarvan twee christelijke partijen die je dus ook gewoon in de kou laten zitten. En dat letterlijk.

tweetybird | 31-12-18 | 10:33

pvda Heb jij onder een steen gewoond de laaste jaren?

peetjoh | 31-12-18 | 12:16
▼ 1 antwoord verborgen

We hebben hier een AZC (restaurant)... gelegen in een mooi natuurgebied met bossen en heide.
Heb met mijn 4 kinderen daar voor twee weken geboekt - niet duur-->
eten, drinken, slapen, verwarming all inclusive voor 50 euro per week.

sociaal_econoom | 31-12-18 | 10:10

Op je energierekening zou moeten staan welke politieke partijen verantwoordelijk zijn voor de stijging. Handig zo voor verkiezingen.

Mahatma | 31-12-18 | 10:10

Voor ons is de afrekening zuur, voor de partijen die dit kabinet vormen zal de afrekening fataal zijn. Want dit geintje krijgen ze recht in hun smoel terug. Kan niet wachten tot de volgende verkiezingen.

Bigi Bana Boy | 31-12-18 | 10:09 | 2

Wat zijn de alternatieven volgens jou?

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:12

spinsel: SP

geen koning | 31-12-18 | 18:55

Mijn maandtermijn ging met 20 euro omhoog. Daar heb ik geen problemen mee, ik had het zelf al met 20 euro verlaagd, omdat ik elk jaar geld terugkrijg. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Daarnaast houd ik maandelijks mijn energieverbruik bij in een Excel-staatje, zodat ik weet wat ik tijdens de verbruiksperiode ongeveer verbruik en waar mijn eindverbruik op zal gaan eindigen. Ga dit voorjaar nog extra zonnepanelen plaatsen, zodat ik voldoende (over)capaciteit heb. Beste aankoop van dit jaar was de split-airco die ook kan verwarmen. Gebruik bijna uitsluitend nog deze airco en mijn gasverbruik is meer dan gehalveerd: i.p.v. 1287 m3 zou de teller bij benadering nu moeten uitkomen op 560 m3. Stroomverbruik is toegenomen met ca. 400 kWh, maar dat wordt dus nog gecompenseerd door de nieuwe panelen. Die airco-unit heb ik in ca. 2 jaar terugverdiend.

FrankVeer | 31-12-18 | 10:08 | 5

Totdat ze over een jaar saldering afschaffen....

ZwarteDag | 31-12-18 | 11:00

Zwarte dag: gewoon je benodigde capaciteit goed doorrekenen, en daarbij rekening houden met je toekomstige verbruik.

FrankVeer | 31-12-18 | 12:10

Frank: namen en rugnummers? Serieus geïnteresseerd hier.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Na het lezen van al jullie reaguursels, ben ik ziek, en ik hoop dat tegen de tijd van de verkiezingen we een keer goed zullen gaan stemmen. Maar ook weet ik dat er weinig te stemmen valt op partijen die dan van alles beloven, en zodra ze op het pluche zitten, zich te barsten lachen.
Ik heb hoofdpijn.

Delfts Blauw | 31-12-18 | 10:08

Hier zouden we niet van moeten schrikken. We weten wie ons ‘besturen.’ Waar ik van schrik is een artikel in de Telegraaf. 15.000 steek’incidenten’ per jaar in Londen. Meer dan 1000 per maand. Meer dan 30 per dag! Het zweet breekt je uit. Gratis.

Normpje | 31-12-18 | 10:06 | 3

Link?

Mr_Pikibelly | 31-12-18 | 10:07

Lekker bericht op de vroege morgen, mijn dochter e haar vriendin en kleindochter met haar vriend zitten nu in Londen.

roodborstje1 | 31-12-18 | 10:08

Het zijn er 5000, dus valt reuze mee joh.

@roodborstje: ik denk dat ze niet in de achterbuurten rond gaan hangen in portiekjes. Dus ook dat loopt wel los.

Ggroengras | 31-12-18 | 10:24

Hoeveel is dat eigenlijk in guldens?

barq | 31-12-18 | 10:06

Geel hesje iemand?

upbeat | 31-12-18 | 10:05

Ik wil vanaf januari iedere maand 50 euro gaan sparen voor een warmtepomp... maar helaas dit gaat nu niet meer lukken.

sociaal_econoom | 31-12-18 | 10:04 | 1

Met alle respect, maar met dat tempo blijven inflatie en stijging kosten levensonderhoud je op de hielen zitten. Als je al zo'n ding wilt hebben (check) kun je dan niet sneller geld vrijspelen? En dan ook pas tot actie overgaan op het moment dat de regelingen bekend zijn?

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 17:09

Ik vind het best een geniaal co2-positief plan. Je maakt de energie zo duur dat mensen niet meer met het vliegtuig op vakantie kunnen. Nettie en Theo gewoon weer op de kampeerboerderij bij Emmeloord, waar ze horen, en de Volkskrant falliet want Corendon kan de Turkije-advertenties niet meer betalen #glashalfvol

Sjors W. | 31-12-18 | 10:04

Ik gooi nog even een baby ijsbeer in de open haard hoor.

npo | 31-12-18 | 10:02 | 1

Doe maar een babywalrus. Dat fikt en rookt als de ziekte.

Gajus | 31-12-18 | 10:12

Mag ik Nuon bij deze bedanken voor hun heldere communicatie? Als leverancier kunnen zij niks doen tegen dit doorgeslagen klimaatbeleid. Zij maken de gekte ervan echter wel mooi inzichtelijk, waarvoor dank!

Parmenidis | 31-12-18 | 10:01

Geenstijl blijft het gasprovider-overstappen via de site maar promoten.
Hier wordt op verdiend door GS neem ik aan.
Op zijn minst toch een zweem van belangenverstrengeling.

pga | 31-12-18 | 10:00 | 5

Weet ik Frank,en het artikel hierboven zal zeker juist zijn daar twijfel ik niet aan.
Maar door steeds overstap-adv. te plaatsen bij artikelen over hoge gasprijzen .... waar een site zelf aan verdient

pga | 31-12-18 | 10:14

Maar door steeds overstap-adv. te plaatsen bij artikelen over hoge gasprijzen .... waar een site zelf aan verdient
pga | 31-12-18 | 10:14 |

Tsja, ze moeten nu zelf de broek op houden, dus dat ze met advertenties lopen te strooien is helaas een minpunt.

FrankVeer | 31-12-18 | 10:30

Met premium heb je geen advertenties...

ZwarteDag | 31-12-18 | 11:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Gas en benzineprijs gekoppeld aan de olieprijs .Benzineprijs daalt al geruime tijd sterk.
Belastingstijging gas is blijkbaar zo hoog dat de positief effect gasprijsdaling finaal de nek wordt omgdraaid.

pga | 31-12-18 | 09:58

We snappen allemaal niets van dit waanzinnige beleid, zeggen we. De Westerse regeringsleiders snappen het wel. Die zijn verplicht het VN programma Agenda 21 en 30 uit te voeren. Een VN programma dat de leidraad is van de huidige politieke koers in het Westen en dat vrijwel niemand kent. Net zoals Marakesh ondemocratisch door de strot geduwd en ondersteund door niet gekozen NGO's. Ik hoop dat GS hier eens induikt want dit is nog maar het begin van het ontvouwen van een wereldomvattend marxistisch getint politiek programma onder het mom van "milieu", "klimaat" en "overleven". Dit is wat ze ons voorhouden:
nl.m.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
En dit is waarop men stuit na 5 minuten onderzoek:
langleveeuropa.nl/2018/12/al-gehoord-...
Zelfs in kringen uit links-liberal Amerika wordt men wakker: youtu.be/Op8OR2BZkEc
(Rosa Koire legt het prima uit).
Men probeerde Marakesh stilzwijgend er door te drukken en dat heeft men in het verleden met Agenda 21 ook gedaan. Stilzwijgend heeft men sinds 1992 zich kunnen voorbereiden en Agenda 21 in delen uitgevoerd. Sommigen zullen miljonair worden omdat je lang van tevoren wist waarin je moest gaan investeren. Multinationals fabriceerde vervuilende goederen en streken de winsten op en nu wil men de burger ervoor laten bloeden. Dat is in kort de situatie. Dit is een springplank voor ultieme VN macht, onteigening, wereldregering, onvrijheid, dwangmaatregelen, verarming, stukmaken van het Westen, allemaal onder het mom van 'overleven'. En wie wil dat nou niet? Ik geloof er helemaal niets van. Waar ik wel in geloof is "follow the money and power" en ook in:
Live without freedom ain't live at all.

matrixbluepill | 31-12-18 | 09:58 | 3

Behalve dan dat het "Life without freedom ain't life at all" moet zijn, maar verder heb je een punt.

Brou Is Back | 31-12-18 | 10:03

@matrixbluepill,
Zit een hoge hoeveelheid waarheids serum in die blauwe pillen.

Datgingniegoed | 31-12-18 | 10:05

Daarom zijn Rusland, China en nog enkele landen vrijhavens die keihard dienen te worden aangepakt.

Gajus | 31-12-18 | 10:11

Mijn maandbedrag verhoogt met een tientje naar 154 euro per maand. Dus hoe sommigen aan die absurde bedragen komen is me een raadsel. Zeker altijd de kachel op 24 graden met de ramen open?
Verder zit er nog een schoorsteen in dit jaren-30 huis ongebruikt te zijn dus toch eens over een houtkachel nadenken. Alleen even een expert laten kijken of die schoorsteen daar geschikt voor is.

2voor12 | 31-12-18 | 09:58 | 1

Daar kom je bij de eindafrekening wel achter dankzij Groen Links en D66

G KOLKS676469474546 | 31-12-18 | 11:01

Het blijft en is ongekend dat over de energiebelasting die toch al ruk is om die te heffen ook nog eens BTW wordt geheven.. het idee van ooit dat er een aftrek is van energiebelasting ? en die nu wordt verminderd doet mij denken aan hoe we ooit aan de torenhogen ziektekostenverzekering zijn gekomen.. zelfde strategie zelfde methodiek..

je duwt mensen iets door de strot dat lijkt om hetzelfde en gaan in een aantal jaren daar wijzigingen inbrengen zodat uiteindelijk dat bereikt wordt dat je wilt. Dat de werkende modale jan lul opdraait voor eenieder die in het minimum zit door hetzelfde overheidsbeleid. Zal ook nu gebeuren met die energierekeningen. Er gaat weer een toeslag komen inkomensafhankelijk die door jan lul bruto modaal zal moeten worden opgebracht.

de werkende loonslaaf gebonden aan zijn hypotheek hut want wil ook dak boven het hoofd van zichzelf en gezin is veroordeeld om te blijven werken tot ie op 68 jarige leeftijd net voor zijn pensioen dood neervalt.. en voor wie!

Rijken die zorgen dat ze rijker en rijker worden tenkoste van de midden 'jullie zijn met meer' genoten.
Belasting en BTW is de zweep die gehanteerd wordt door een 'democratisch' regentenkliek..

fikkieblijf! | 31-12-18 | 09:56 | 1

Ja, er is de georganiseerde misdaad en de gelegaliseerde misdaad; dat laatste wordt ook wel "Overheid" genoemd. Een stelletje criminele nietsnutten en klaplopers die onder bedreiging van geweld de burgers afpersen en voor die 80% die ze van zijn/haar salaris roven, bijzonder slechte prestaties leveren.

Brou Is Back | 31-12-18 | 10:07

Investeer in een hout/kolenkachel, ik stook iedereen de moeder.

Eppo | 31-12-18 | 09:56 | 5

Alleen de kachel moet ik kopen maar verder alles aanwezig. Hout is geen probleem. Alleen erger ik me nu aan de buren die volgens mij auto banden aan het opstoken zijn wat een stank.

DerkArie-ut-de-Achte | 31-12-18 | 10:09

Koop dan een pelletkachel. Brandt niet alleen schoner (zowel qua verbranding als restafval), vereist ook minder onderhoud en is gemakkelijker te regelen, meer keuze uit modellen en opties en volgens mij ook meer subsidie.

FrankVeer | 31-12-18 | 10:33

Dat rookgasfilter gaat doden opleveren agv koolmonoxide vergiftiging. Geen filter, katalytisch of niet dat voldoende en constante doorlaat garandeert.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Heb net in Portugal voor 26,000 euro een leuke casa gekocht, met 1200 mr.2 land. Helft is boom, kwart ligt om. Dat wordt 1 gasfles in de 2 maanden (30 euro), houtgestookte kachel en cv, en electrisch douchen (15 euro per maand totaal, inclkusief verlichting en computert.. )
Daar kennen ze geen "kosten leidingwerk", toeslag milieu".
Maar wel Europa, en lekker eten voor weinig.

BenPakdee | 31-12-18 | 09:55 | 8

Dat is een krot, sorry. Investeer 4 ton en je kunt 10 jaar tegen 0% IB in Portugal verblijven.

van Oeffelen | 31-12-18 | 13:50

Gefeli Ben.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:40

Derk, als we de keet goed kunnen splitsen en jij niet over houtrooklucht loopt te klagen vinden we elkaar wel. Ooh ja, en ik ben een loner.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Was vorige week in het huis van een statushouder, na 5 minuten zweette ik peentjes. Keek ik op de thermostaat 26 gr. en dan zaten die mensen er nog met een dikke trui aan. Ik heb maar niet naar hun energierekening gevraagd anders had ik zweet tekort gehad denk ik. Waar betálen die mensen dat van?

pa_niek | 31-12-18 | 09:53 | 6

Van een uitkering die van jouw belastinggeld wordt gefinancieerd. Vraag nu eens of ze hun ziektekostenpremies betalen als ze met de hele familie al schreeuwend opdagen bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis.

ChatBot | 31-12-18 | 09:59

Gek genoeg moeten ze dat zelf betalen. Als statushouder krijg je gewoon, net als de rest van de mensen die in de uitkering zitten, een uitkering.
Problemen zijn dan ook groot, ze kunnen meestal de rekening niet betalen omdat ze er geen hout van begrijpen en de helft van hun uitkering sowieso al " naar huis" hebben gestuurd.
Die worden dus a) afgesloten vangas en licht, en daarna b) via een interventie van zo'n orgaan vrijgescholden en onder curatele gesteld. En het ergste: RINSE AND REPEAT. M.a.w.: Ze leren er niks van, en doen het daarna weer. Want daarvoor kwam er toch ook een lieve mevrouw/meneer?

BenPakdee | 31-12-18 | 10:01

die energierekening krijgen ze ook pas na een jaar en gaan dan direct de sanering in. Ze blijven dan overigens niet het verband leggen tussen stoken en gebruik van deze middelen en hun schuldenstatus.. meestal weten ze ook wel snel de weg naar de diverse ondersteuningsinstanties.. en vergeet niet, afsluiten zal niet gebeuren want gezin en winter, mag niet van de rechter. Gaan ze gewoon alle energieboeren langs die vervolgens de kosten doorberekenen van dit soort klanten aan de andere keurig betalende meute.. maar even goed, binnenkort krijg je energietoeslagen net als de zorg en huurtoeslag..

fikkieblijf! | 31-12-18 | 10:01
▼ 3 antwoorden verborgen

Zat rond de 86 euro per maand bij Energieflex (betaalde 79 dus ja bijbetalen elk jaar maar niet veel). Maar deze knakkers gingen failliet dus nam Innova het over voor de laatste 3 maanden. Konden me 3 maanden geleden vertellen dat ik naar 150(!!!) Euro ging "Naar uw verbruik gemeten". Meteen de overstap gedaan naar budget energie. Ga daar nu 105 euro per maand betalen.
Maar per abuis kreeg ik nog even een afrekening van Innova voor mn kiezen. Even 148 euro "bijbetalen" over 3 maandjes flexibel contract afnemen bij hun.

Vorige maand ook nog Nuon op de stoep gehad. Die is ook dus actief alle huizen langs gegaan met "aan de deur aanbiedingen". De leveranciers maken maar al te graag misbruik van de situatie die ons waardeloze kabinet hen presenteert.

Gadverdamme, Rutte is compleet zn verstand verloren en van Klaver en Jette wisten we t al.

LangeTijdGeleden | 31-12-18 | 09:53

Geld jatten is de enige competentie van onze Roverheid

van heinde en verre | 31-12-18 | 09:53 | 3

Belasting is diefstal

MoltisantiBeer | 31-12-18 | 10:04

@MoltisantiBeer | 31-12-18 | 10:04
Dat zou het niet moeten zijn, maar in dit land is het dat wel. Dat krijg je als falen bij de overheid nooit consequenties heeft; falende ambtenaren (en dat zijn er veel, want iemand die echt iets kan gaat niet bij de overheid werken) worden gewoon overgeplaatst en falen daar gewoon door.

Brou Is Back | 31-12-18 | 10:12

In de pijplijn van de beleidsadviseurs: belasting op armoede.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:36

Het is bizar dat zowel de Groene Khmer als de PvdA niet in de regering zitten en er een zo extremistisch en activistisch milieubeleid wordt gevoerd. En boven op deze belastingmaatregel via de energienota moeten we straks massaal aan de warmtepomp (die nog niet ver genoeg ontwikkeld is, veel ste duur en je huis niet warm krijgt) en de elektrische auto (die nog niet ver genoeg ontwikkeld is, veel ste duur, te lange laadtijden en een te korte actieradius heeft).

Osdorpertje | 31-12-18 | 09:52 | 4

Opdracht van bovenaf (lees: EU) want we moeten een "voorbeeld" worden. Net als dat Zweden een voorbeeld moet worden voor immigratie wat hun naar een 3e wereldland status terugbrengt, moeten wij een voorbeeldland worden voor de Groene Khmer die ons land naar een 3e wereldland toe brengt.

LangeTijdGeleden | 31-12-18 | 09:56

Reken in maart maar af! Met je stem, en laat wat naasten van je ook tot inkeer komen, dan heeft het tenminste nog wat effect.

MoltisantiBeer | 31-12-18 | 10:05

als mensen massaal weigeren mee te doen met die waanzin ideeen en massaal iedere week op de pleinen tegen deze regering gaan protesteren met gele hesjes.. floep weg droom!

nee dit stond ook niet in het regeerakkoor en dit zal niet het laatste zijn wat gaat gebeuren in dit land.

wat dacht u van de afdracht naar Brussel met een Brexit in het vooruitzicht.. Nederland gaat nog meer miljarden wegbrengen om in Bulgarije wandelparken aan te leggen waar geen hond komt en Nederland gaat morgen beginnen met de WMO voorziening voor eenieder te bekostigen met een minimumtarief.. moet je eens opletten wat dan gaat gebeuren!
2019 wordt een fantastisch jaar voor Rutte... hij zal met veel lof en gezwaai en standbeelden op pleinen worden bedankt! voor de participatiesamenleving en het nivileerfeestje van Samson.. heb t u ook al slingers in huis..

fikkieblijf! | 31-12-18 | 10:07
▼ 1 antwoord verborgen

Er staat een kleinigheidje in het topic wat niet correct is. Bij overstap naar een andere energieboer moet je niet proberen zelf het oude contract op te zeggen, dat doet de nieuwe leverancier voor u, net zoals bij overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Doel is duidelijk: dat je niet zonder komt te zitten.

hotnot | 31-12-18 | 09:52 | 2

Ik begreep dat ook al niet. Ben al zo vaak overgestapt en heb echt nooit zelf de oude leverancier moeten bellen.

2voor12 | 31-12-18 | 09:53

nou, het is ook met name om controle te houden op de nieuwe klant. Een klant met schulden bij de ene energieboer meldt zich nl altijd zelf bij de nieuwe boer. Die kijkt dan welke koe hij binnen in zijn stal haalt en die informatie krijgt ie van de oude boer die blij is zijn koe die niets opbrengt maar alleen voer kost kwijt te zijn.. de nieuwe boer is verplicht om die koe over te nemen dat is zo geregeld maar zal die koe wel meteen in contract verplicht om bijvoorbeeld een hoge voorschot te laten afdragen en zal het voorschot ook hoog houden.. uiteindelijk is de koe bij iedere boer bekend en zal dan akkoord moeten gaan voor voer met een torenhoge maandelijkse betaling, of afsluiting in notime

fikkieblijf! | 31-12-18 | 10:11

Dit is alweer de 3e winter dat ik weiger de verwarming aan te zetten. Dikke trui, dekentje en als het echt moet een kruikje. Sommige zeggen dan 'wat een armoe', dan denk ik 'krijg toch de tering', maar dat denk ik eigenlijk altijd wel.

JohnJames_001 | 31-12-18 | 09:50 | 4

Afgelopen voorjaar ben ik overgestapt naar Vandebron (€200 cashback), maar er zat een grote fout in hun SJV gegevens. Het maandbedrag ging dus enorm omhoog. Ik bellen, maar moeilijk moeilijk. Ik dacht 'krijg toch de tering' en heb toen het maandbedrag zover als mogelijk naar beneden geketst (nog veels te hoog). Nu begon het gezeik dus opnieuw vanwege die foute SJV gegevens. Van €125 naar €245, maar gelukkig heeft Vandebron de mogelijkheid om hun aanbod niet te accepteren. Dat scheelde weer een keer 'krijg toch de tering'.

JohnJames_001 | 31-12-18 | 10:14

Herkenbaar!

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:32

Hier ook na een dure winter gewoon verwarming uit, en daardoor veel minder verbruikt. Kreeg ik na het meterstand doorgeven direct bericht van de energieboer: KLOPT DAT WEL DAT IS WEL HEEL WEINIG. Ja dat klopt teringlijers. Stadsverwarming trouwens, dus overstappen is er niet bij.

Een paard | 31-12-18 | 12:12
▼ 1 antwoord verborgen

Mogelijk een voordeel: als de Nederlander flink in zn knip geraakt wordt, dan gaat ie misschien eens nadenken over de waanzin, die er hier plaatsvindt in dit land. Als dat dan meteen z'n stemgedrag beïnvloed kan het nog wel eens positief uitpakken voor partijen die tot nu toe steeds weggehoond zijn.

Wachtmaar! | 31-12-18 | 09:48 | 4

Slikken is het meest gebruikte Nederlandse werkwoord.

Pelforth | 31-12-18 | 09:59

@Kaas de Vies | 31-12-18 | 09:49
De kiezer is een citroen die je kunt uitknijpen. En als ie leeg is heb je altijd nog het schilletje (om marmelade van te maken).

Osdorpertje | 31-12-18 | 10:00

Zeg Kaas, je hebt helemaal gelijk maar volgens mij mocht je geen dieren meer inzetten om ellende te visualiseren..

fikkieblijf! | 31-12-18 | 10:14
▼ 1 antwoord verborgen

In feite is een hoog maandbedrag een gratis lening aan de energiemaatschappij, en een soort van 'verzekering tegen bijbetalen'. Beide mogen jou niet opgedrongen worden.

Als het aan mij ligt dan betaal ik helemaal niks per maand en aan het eind van het jaar pas de rekening. Dat is wat ik verbruikt heb. Maar dan moet je wel de dicipline hebben om er geld voor te reserveren.

marcoplarco | 31-12-18 | 09:47

Maar volgens Rutte gaan we er allemaal op vooruit volgend jaar....
30 euro energie. 80 euro huur, 20 euro extra BTW op boodschappen, ruim 10 euro zorg, geen salarisverhoging, alle andere standaard inflatieverhogingen en ga zo maar door... dus ik moet minimaal 200 euro meer op mijn onveranderde salaris gaan ontvangen om een vooruitgang te merken. Nou meneer Rutte, u bent geen rekenwonder!

Sinclair | 31-12-18 | 09:46 | 2

Ik kan u het antwoord ook alvast verklappen, de berekening van dit kabinet heeft betrekking op de standaard modelburger..., en helaas voldoet u niet aan deze criteria. De kabinetten van Rutte hebben de collectieve lastendruk uit de hand laten lopen. Snijden in de collectieve lasten en een echte belastingherziening zou het devies moeten zijn.

therealbraindump | 31-12-18 | 09:57

Dat van die berekeningen gebaseerd op de standaard modelburger is in de praktijk op een minderheid van toepassing. Zeg 10-20% maximaal. De rest wijkt allemaal af omdat -kijk om je heen- we allemaal verschillend zijn. Inkomen, gedrag, voorkeuren. Afwijken betekent in de praktijk voor de meesten duurder, simpelweg omdat slechts weinigen er een spartaanse levenswijze op nahouden.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:27

Wat is klimaatbelasting? Is dat iets waar ze een zeer corrupte, over weggestuurde frauduleuze pedovoorstander voor hebben ingehuurd?

Einde van de Domheid | 31-12-18 | 09:46

Grootste troefkaart die ze ooit in handen hebben gehad... milieu.... aangereikt door de oppositie olv J.Klaver.... en bedankt hè...

kat-de-kat | 31-12-18 | 09:45

Ik ga ook wat meer betalen, maar niet heel erg veel. Hoe mensen aan die giga-rekeningen komen, is mij een raadsel. Ik tik 130 euro per maand af en zet er geen lampje minder om aan. Gewoon standaard rijtjeshuis uit de jaren 50. Hebben jullie wietplantages ofzo?

Daarnaast: je kan dit toch ook gewoon vergelijken met grafiekjes? Bijvoorbeeld: www.forstrom.nl/articles/d25567d2-68e...

Ik ben geen statistisch wonder, maar stijgt de energieprijs de afgelopen jaren niet ook gewoon afzonderlijk van belastingverhoging? De hogere belastingen zorgen volgens mij voor een gemiddelde stijging van 15 euro per maand, maar kan het mis hebben. Daar staat wel tegenover dat huishoudens veel minder energie zijn gaan verbruiken de afgelopen jaren, wat weer voor een lagere rekening zou moeten zorgen.

Ggroengras | 31-12-18 | 09:44 | 5

Maar pas sinds een maand of 2 toch? Daarvoor steeg hij al 2 jaar, dacht ik. Maar eerlijk gezegd weet ik niet zoveel van dit soort dingen.

Ggroengras | 31-12-18 | 09:55

Minder energie verbruiken = minder belastinginkomsten = stijging van de geheven tarieven. De roverheid mag toch geen slachtoffer worden van uw LED-lampen of HR-ketel.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 10:01

kWh-prijzen elektra zakten fors, net nadat wij onze PV-panelen hadden geplaatst (2013)

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Wij moeten van het gas af. goed- of kwaad-schiks dat is wel duidelijk.
Zijn we toch nog een aantal jaar overgeleverd aan ons eigen aardgas dan moet je de hoofdprijs gaan betalen.
De Nederlandse bevolking wordt uitgeknepen, maar de buitenlandse afnemer?
Hoe zit het met die export deals? Hoeveel gaan bv Italie, Belgie betalen voor ons uitstervend gas?? Al jaren gooien we ons gas voor een grijpstuiver de grens over.

Damoos | 31-12-18 | 09:43

Niet de schuld van energiebedrijven, maar van Rutte3, wat een boevenbende

Bokito ergo sum | 31-12-18 | 09:43

Heel mooi. Eindelijk gaan vvd, pvda, cda, d66 stemmers in de portomonnee voelen wat 3 kabinetten spilzucht stiekum al hebben gekost. Het prijskaartje leidt hopelijk tot de bezinning die bijvoorbeeld de fascistische beleidsaspecten (privacy vernietiging, politiestaat, inperking burgerinspraak en opheffing zelfbeschikking lichaam) niet brachten.
.
Ik wens elk van zulke stemmers een geel hesje toe. Met name de financiele pijn die tot het aantrekken van zulks leidt.
.
De boemerang komt thuis. Dat de klap dan maar tot leren leidt!

Parel van het Zuiden | 31-12-18 | 09:43 | 1

Bij mij op het werk stikt het van de met name CDA en PvdA stemmers. Maar als u denkt dat die enig verband zien tussen hun stemgedrag en de stijgende energiekosten dan heeft u het mis. Bovendien, 'ze mogen niet klagen want ze hebben het toch goed.'
Nee, de volgende verkiezingen gaan het verschil ook niet maken.

VanBukkem | 31-12-18 | 10:48

En je maar afvragen in Den Haag waarom de gewone man de gele hesjes aantrekt. Ik heb er helaas geen tijd voor, maar snap het wel. Het emmertje van veel mensen stroomt over.

pibasso | 31-12-18 | 09:43 | 1

Rutte lacht de gele hesjes finaal uit, hij weet ook wel dat een klein aantal gele hesjes geen indruk zal maken, de meeste mensen hebben er inderdaad geen tijd voor. Wil dit enig effect sorteren dan dient het een grootschalige vertoning te worden, die ook nog eens op een werkdag dient plaats te vinden. Helaas zie ik dat niet zo snel gebeuren maar het zou wel een keer goed zijn, het is de enige manier waarop we de regering misschien kunnen wakker schudden.

spamzuiger | 31-12-18 | 10:18

het eerste moment dat ik het gevoel heb dat deze milieu-gekte bij mij door mijn strot geduwd wordt, koop ik een allesbrander voor in de tuin en steek ik daarin alles in de fik wat ik tegenkom en wat van mij mag fikken, gewoon uit principe.

Krijg toch gauw de tiefus met je debiele duurzaamheidsgelul. Iedereen weet dat het geen flikker uitmaakt wat wij hier doen, een beetje duurzaam omgaan met de wereld prima, maar dit slaat werkelijk nergens op.

EthischOnverantwoord | 31-12-18 | 09:42 | 1

De afvalstoffenheffing zal ook wel omhooggaan dus dat valt dan weer mooi tegen elkaar weg te strepen. Met een olievat, een stalen pijp en een bladblazer kun je al een mooi verbrandingsoventje bouwen.

Mastermattie | 31-12-18 | 10:26

Overheid, klimaatbedrijfjes, energieboeren … allemaal zien ze kansen om de grote groep gewone consumenten een poot uit te draaien. En alles op basis van beroerde aannames/processen (de IPCC-rapporten, klimaattafels zonder tegengeluiden) en twijfelachtig geloof (de D66/Groen Links kul-verhalen). Walgelijk. En daarbij komen nog de politieke partijen (behalve FvD en PVV) die de kiezers in de steek laten. Het volksverraad wordt breed gedragen in ons parlement. Grootste boosdoener: de VVD, omgedraaid van rechts-liberale partij naar inhoudsloze D66/GroenLinks-volger.

Fijnstoffer | 31-12-18 | 09:41

In Spanje is het nog veel erger, monopolist Iberdrola haalt iedereen daar het vel over de lip. Van Oef heeft thuis gewoon een 3.000 litertank staan. Olie. Vrachtwagentje met slang eens in de anderhalf jaar en ready.

van Oeffelen | 31-12-18 | 09:41 | 7

Van Oefelen, als ik Voldemorts indicatie gebruik dan betaal je 3000x1,22=3660 EUR en dan delen door 18 maanden is 203 EUR per maand (ouch!) . En ik hoop dat je die tank in termijnen mag betalen?

Risingson | 31-12-18 | 12:59

Van Oef betaald, omgerekend in EUR, de helft. Rond 100/maand. Voor een fijn huis.

van Oeffelen | 31-12-18 | 13:52

Betaalt

van Oeffelen | 31-12-18 | 13:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik moest afgelopen september €230 bijbetalen. Terwijl mijn maandbedrag €175 was. Mijn maandbedrag werd opgeschroefd naar €210.
Vlak daarna kreeg ik van het Energiecollectief van de Consumentenbond een bod liggen dat daar ruim onder ligt. Maar daar bleken de nieuwe belastingmaatregelen nog niet in verwerkt. Eneco gebeld, voor een tegenbod. Blijkt hun nieuwe tarief ook nog niet inclusief wijzigingen.
Ik ben benieuwd wat het overmorgen gaat kosten.

J. Jarig | 31-12-18 | 09:40 | 3

Er komt in totaal 6,5 cent op de M3 bij incl. BTW. Even kijken hoeveel M3 je op jaarbasis verbruikt. Eneco gaat trouwens naar 78 cent per M3 (variabel). Werk trouwens niet voor Eneco.

klowiepowie | 31-12-18 | 10:17

Dat zou komen op zo'n €250. Dat is te overzien. Maar waarom dan die enorme bijbetaling over afgelopen jaar? Ik heb niet meer maar zelfs minder verbruikt in 2017.

J. Jarig | 31-12-18 | 10:26

Ik zie hier niets vreemds aan. Je had dus over het afgelopen jaar kennelijk 230 / 12 = 19,2, zeg maar € 20,= per maand, op basis van je vastgestelde verbruik, méér moeten betalen dan je had gedaan, dus € 195,= per maand.
Nu gaan de prijzen fiks omhoog en heeft de energieboer dus uit voorzorg daar nog eens € 15,= bij opgeteld. Ik vind het eerlijk gezegd heel keurig.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:36

En hiermee hebben Jesse 'Ghetto' Klaver, Wouter Bos en Ed Nijpels zich tot de grootste klootzakken van Nederland geschaard. Gelukkig hebben wij de centen kunnen reserveren en is twee maanden geleden netjes de gasleiding verwijderd. Wat extra panelen en de schade -lees beroving- valt voor ons mee. Nu is het wel zo dat onze palletketelsysteem 15.000 kost. 5.000 subsidie. Het isoleren van onze renovatiewoning uit de jaren ' 20 heeft nog wat om ogen, maar tel er 15.000 bij (arbeid deels gratis). Het wordt in ieder geval in onze b.v. gestoken en niet in de b.v. Nederland, op de belastingen na dan. Ik was aardig onderweg naar een -fuck you- Tesla, maar die subsidie en CO2 productiespons met giftige batterijen zijn alleen voor de Nijpeltjes (VVDertjes) van deze tijd weggelegd.

Marcello Christiani | 31-12-18 | 09:39 | 2

Mij pakken ze niet. Ik heb zonnepanelen liggen maar betaal nog genoeg als de zon niet schijnt. Als straks de salderingsregeling stopt, stop ik ook geen energie meer terug in het net. Ze bekijken het maar. Ik zet die panelen nog liever uit dan dat ik wat weggeef voor een grijpstuiver. Hebben ze wel leuk bedacht: heel Nederland legt zn dak vol panelen want goedkoop. Komende jaren verdwijnt de saldering en krijg je minder per teruggeleverde kWh dan je ervoor moet betalen. En dan kloppen al die terugverdientijden ineens niet meer, maar daar hoef je bij de leveranciers niet om te komen.

Bakkeleures | 31-12-18 | 09:46

In België kun je gratis kachels halen met een steen erin die warmte opslaat die je later kunt af laten geven. Zijn electrisch. En ik heb nog een oude meter, dus haal die kachels later. ;)

Marcello Christiani | 31-12-18 | 10:24

Net het jaaroverzicht van de Staatsomroep gezien:
-Trump Trump Trump Trump Trump
-Brexit laat de Britten verzuipen
-Het heilige klimaat accoord
-Referendum …. nu even niet …
-Peggold .. geen woord over zijn leugens
-Trump Trump Trump
-We moeten wennen aan de tien duizenden euro's betalen voor klimaat
-Geen woord over de migratieproblemen
-Steekpartij door Rotterdammers
-Meisje van 16 doodgeschoten door Rotterdammer
-Trump Trump Trump Trump
En dit was het jaaroverzicht ....

Kamervraag | 31-12-18 | 09:38 | 1

Dat je hier nog naar kunt kijken. "Vroeger" keken we thuis altijd, een soort oudejaarstraditie. Nu kunnen zelfs mijn ouders het journaal niet meer aanzien.

DeDatumEnTijd-> | 31-12-18 | 14:22

Waar gaat deze gekte heen? Er is nog niet eens een klimaatakkoord!!

Gajus | 31-12-18 | 09:37 | 2

Gajus, die doelstellingen (in welk klimaatakkoord dan ook) gaan we never nooit halen. Afgelopen jaar, hoog conjunctuur, alleen al 20% meer files en grootste aantal vluchten ooit. We zijn op weg van 8 naar 10 miljoen voertuigen op de Nederlandse wegen. Ten opzichte van zelfs gematigde doelstellingen CO2-uitstoot zouden we MINIMAAL een kleinere groei moeten meemaken, maar het tegenovergestelde is de waan van de dag: we lopen nog verder weg van het doel.

Zolang economische groei het mantra van politiek is en globalisering het vehikel geef ik je op een briefje: in 20130 zijn we gekookt.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 15:51

2030 al...

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 15:51

Al was het 2000 Euro per jaar 80pct NL gaat gewoon weer boer zoekt vrouw kijken.

ZwarteRiek | 31-12-18 | 09:37

Krijgen 187 terug maar maandbedrag gaat van 114 naar 134. We zijn trouwe (...) klant en ‘profiteren’ van 25% korting.

Risingson | 31-12-18 | 09:35

Overheid is slim bezig: Hou het volk arm door het klimaarakkoord en hou het volk angstig door het geïmporteerde terrorisme. Een murw gelagen volk komt niet in opstand.

Thierry-Rosette | 31-12-18 | 09:34 | 2

Dat zat ik nu ook te denken. Dan vergeten ze de EU en euro en hebben niet door wat er staat te gebeuren. Want iedereen kijkt zich scheel op de energierekening, terwijl achter zijn rug om Afrika en het M-O binnenmarcheert.

Mart6037 | 31-12-18 | 09:41

precies, arm houden en een beetje brood en spelen geven, als het echt niet meer anders kan.

pibasso | 31-12-18 | 09:45

Mijn electra gaat van 67 naar 75 Euro/m. Dus da's te doen. Vanwege blokverwarming met wel héél hoge naheffingen een jaar of 5 geleden een Peutkachtelt aangeschaft (Petroleum laserkachel, lijkt een beetje op een geiser), maar sinds ik onderburen heb (de eerste 16 jaar had ik die niet) is de 9 liter tank nog steeds niet leeg! De schreiende zuigeling (van die onderburen) neem ik dan maar op de koop toe! Gratis vloerverwarming!

Botergems | 31-12-18 | 09:33 | 2

Bedankt voor de laserkachel tip!

vluchtelingallergie | 31-12-18 | 09:53

U heeft blokverwarming waarbij de rekening over alle huizen wordt verdeeld? En u zit nu naast een zibro te kniepen en te fantaseren over vloerverwarming terwijl er beneden een poepmonster zit te blerren? Hij is goed. *proest* Is dit de oudejaarsconfetence of wat??

Pedronegro | 31-12-18 | 10:02

Zijn jullie nu concurrenten van lulletje Woldring?

azijnseikerT | 31-12-18 | 09:33

En de olie staat lekker laag nu.

Kaas de Vies | 31-12-18 | 09:32

Dat de energiebelasting de brandstof van een uitweg zoekende onvrede zou worden. Wie had dat gedacht.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 09:28 | 2

Gweldig geformuleerd. Als het doorgaat is de Zibro een geweldige oplossing om de kosten in de hand te houden. Zo gingen wij vroeger naar de melkboer om een gas, of elektramuntje te kopen. Gezellig!!!

BenPakdee | 31-12-18 | 09:44

Geloof dat men een proef wil starten (vrijwillige basis) dat je energie eenvoudig kunt bijkopen. Dit om afsluiting bij betalingsproblemen te voorkomen. Het is een idee. Zeker nu warmte een luxegoed wordt.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 09:53

Nou, ja kan de rest van de wereld in ieder geval kijken wat er gebeurd als fossiele brandstoffen ineens echt op zijn en de energieprijzen gaan stijgen.
‘Nederland gidsland’ moet zijn: ‘Nederland proefdierland’ en wij zijn de proefdieren.

ratelaar | 31-12-18 | 09:28 | 2

Er is olie zat. De goede, makkelijk en goedkoop te verkrijgen meuk raakt wel op.

Trekbeest | 31-12-18 | 11:04

Ik houd er bovendien serieus rekening mee dat aardolie abiotisch is.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 15:43

Wat steeds buiten schot blijft is dat ook gemeenten mede schuldig zijn aan de stijgende energieprijzen in 2019. Sinds een aantal jaar rekenen veel gemeenten precario voor de leidingen die in "hun" grond liggen. Deze worden vanaf 2019 ook doorberekend aan de klant. Het hele klimaatverhaal is het zoveelste verdien model.

eentweehuppekee | 31-12-18 | 09:28 | 2

De gemeenten moeten iets.
Het "rijk" schuift allerlei kosten af naar de gemeente.
Houden ze meer over om over verre buitenlanden uit te strooien.

Tilburgse bluf | 31-12-18 | 09:32

@Tb, mee eens.

eentweehuppekee | 31-12-18 | 10:12

Ik ben vast weer de enige met een aankondigingsbrief waarin staat dat ik mag vasthouden aan het oude bedrag maar dan sterk rekening moet houden met bijbetaling bij de jaarafrekening? M.a.w.: ik krijg geen dictaat opgelegd maar een keuze.
Ben ik écht de enige?

Amsterdamsko | 31-12-18 | 09:27 | 3

Nee ik ook.
Bij 1 pand van de 17.

Kaas de Vies | 31-12-18 | 09:33

Hier kreeg ik de waarschuwing dat 2018 aanzienlijk kouder was dan gebruikelijk en dus mijn energierekening hoger zou kunnen zijn.
En inderdaad, mijn maandbedrag ging van 47 naar 45 euro en ik kreeg terug op de jaarafrekening.

Dezenaamhier | 31-12-18 | 10:20

Nee hoor, kreeg ik ook van de huidige energieboer. Vind ik eerlijk gezegd heel netjes.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:38

Deze aanpassingen zijn er in 2019:
- belasting per kWh: van € 0,14251 naar € 0,14221
- belasting per M3 : van € 0,34910 naar € 0,41809
- "korting" belasting kWh: van € 373,33 naar € 311,62
In het geval van "van 60 naar 115" (verbruik 1470 kWh, 896 gas):
Door belasting wordt gas € 61,81 en elektra € 61,27 duurder.
Totaal dus € 10,26 per maand. De rest van de € 55 stijging komt dus óf door te lage voorschotten of doordat zijn energieleverancier de prijzen enorm omhoog gooit.
Kortom, de boel wordt inderdaad duurder, maar deze percentages die jullie zo aanhalen slaan nergens op.

blaatblaat | 31-12-18 | 09:27 | 3

Nee die percentages slaan wel ergens op want dit innen de energieboeren.

Kaas de Vies | 31-12-18 | 09:34

Ik probeerde ook te begrijpen hoe je het nu moet berekenen, en ik deed daarbij wat reverse engineering van forstrom-inzichtinenergie.com/2017/11... (gewoon flink wat voorbeelden doorrekenenen en in Excel gooien).

Als je dus wil zien hoeveel je extra gaat betalen aan belastingen in 2019, dan moet je voor elektra dus 62 euro extra rekenen (ongeacht gebruik), en voor gas 6,9 cent per kuub, anders gezegd de extra belasting in 2019 (volgens forstrom, maar komt overeen met blaatblaat) = 62 + (gasm3 * 0,069) euro.

Dus alles wat je daarnaast nog meer extra moet gaan betalen gaat niet naar de overheid maar na 1 van de betrokken energieleveranciers.

TheOtherWhiteMeat | 31-12-18 | 10:55

Een heel deel van de Opslag Duurzame Energie hebben ze verplaatst naar ‘transportkosten’. Zoals de Tennet aansluitingen van de windparken op zee. Is dus stiekem ook belasting. Interessante ‘weltschmerz’ daarover met Fred Udo : www.youtube.com/watch?v=IFJqzZEm1b8

NiceAsPie | 31-12-18 | 12:37

Uhm ja, die knuppels hebben allemaal stuk voor stuk hun termijnbedrag te laag staan.

Kabila de stijlloze | 31-12-18 | 09:26 | 1

Neehoor, dat hoeft niet. In mijn eigen geval, heb ik de termijnbedragen laag staan, maar nog hoog genoeg dat ik elk jaar terug krijg.
Nu krijg ik 1 x een aanzienlijke verhoging en 1x een een belachelijke verhoging. Een bedrag wat mij per jaar een een goede vakantie scheelt.

Schepvogel | 31-12-18 | 09:34

De burger financiert de hobby's van dit kabinet. Hobby's die niet door diezelfde burger zijn gekozen; migratie, EU en klimaat.
Zegt u het maar; Meer of minder gele hesjes?

Rest In Privacy | 31-12-18 | 09:25 | 1

Het probleem is dat mensen niet meer in een regering geloven en ook de moeite niet (meer) nemen om te gaan stemmen. Gevol is dat alles nog linkser wordt.

Mastermattie | 31-12-18 | 10:12

Belasting op energie, mijn BTCV ketel doet goed werk voor de overheid.

Brentjeee | 31-12-18 | 09:25

Pas aan het eind van het jaar weet je pas waar je staat. Maandbedragen zeggen eigenlijk niet veel. Afijn, ik moet bijbetalen en niet zo zuinig ook. Dat is een ding dat zeker is. Opnieuw overgestapt voor wat het waard is. Als Energie Direct niet eens een gasprijs meedeelt voor 2019, weet je dat je weg moet. Nuon is denk ik wel de allerduurste is mijn ervaring na een aantal jaren wisselen. Zeker als je blijft zitten na een jaarcontract.
Ik heb het altijd al gezegd, des te zuiniger we doen met energie des te harder worden we gepakt. Daar zijn ze nu mee bezig. Het is te schofterig voor woorden. En ondertussen maar doorgaan met Sinterklaas spelen!

Wachtmaar! | 31-12-18 | 09:24 | 2

Je kan iedere maand de meterstand opnemen en vergelijken met het jaar ervoor.
In een koude winter is het wat meer maar het gros zit in belastingen het verhoogde vastrecht en verminderde korting op de energiebelasting.

voldemort | 31-12-18 | 12:09

www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie... helpt (achteraf, dat wel) de verbruikscijfers op gas/warmte beter begrijpen. Dat verbruik niet altijd eigen schuld is bijvoorbeeld maar dat we soms ook tegen een nog koudere woning moeten "vechten".

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 15:39

Tja de weg gevallen aardgas baten moeten ergens mee gecompenseerd worden
een ding is zeker de staat gaat er geen kwartje op achteruit.
Iemand al gehoord hoeveel onze koninklijke hoogheid er volgend jaar mat zijn gezinnetje er op achteruit gaat

Kappie62 | 31-12-18 | 09:24 | 3

Die knakker vond NL 1 van de beste plekken om te wonen. Erop vooruit dus. Die komt overal mee weg.

Pedronegro | 31-12-18 | 09:30

Ik had begrepen dat onze koninklijke hoogheid inmiddels in een klein huisje woont....

BenPakdee | 31-12-18 | 09:47

Onze keuninklijken stoken gewoon gezellig de open haard.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 16:59

Wat gebeurt er eigenlijk met die extra taxpoet?

BozePaarseMan | 31-12-18 | 09:23 | 5

*"onderzoeken" naar boven pleurt*

afijn, koffie

BeunDeHaas | 31-12-18 | 09:27

De extra taxpoet gaat naar rijke mensen die zich een dure electro auto kunnen veroorloven en die dan zeggen dat de rest erg foei is.

BenPakdee | 31-12-18 | 09:48

We moeten nog maar eens zien hoe dat besteed gaat worden.

BozePaarseMan | 31-12-18 | 09:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Zuiniger worden is inmiddels een illusie als 2/3 van je energierekening uit belasting bestaat........ Ik ben 2 maanden geleden overgestapt naar Energiedirect met een termijnbedrag van € 105 per maand..... verder niets van gehoord qua verhogingen, ik heb het zelf maar omhoog geschroefd naar € 125 per maand en we zien wel wat de schade is bij de eindafrekening.

Fatwabuster | 31-12-18 | 09:22 | 4

@Kaas...... zou ook kunnen maar met 3 studerende kinderen heb je altijd een hoop kosten en ben niet zo van de verrassingen.... ik hoop dus dat het is afgedekt met 20 euro extra

Fatwabuster | 31-12-18 | 09:42

Ik heb mijn kinderen vervangen door robots, veel goedkoper.

Kaas de Vies | 31-12-18 | 09:46

@Kaas..... heet er toevallig eentje Rob Jetten? Zo ja........ graag in de eeuwige foutmelding zetten!
Namens Nederland alvast bedankt!

Fatwabuster | 31-12-18 | 09:55
▼ 1 antwoord verborgen

Zullen in de AZC's de thermostaten ook een graadje lager gaan om zo kosten te besparen? Van 26 naar 25 graden dus?

2voor12 | 31-12-18 | 09:22 | 3

Dat mag ik toch hopen, want wij betalen de rekening.

Wachtmaar! | 31-12-18 | 09:26

Mijn ervaring is, dat alles onder de 27 c als schadelijk, woede-opwekkend, kaffir-vervloekende temperatuur wordt aangemerkt. Ik heb zo'n vrouw, namelijk.

BenPakdee | 31-12-18 | 09:50

@Wachtmaar! | 31-12-18 | 09:26

IJdele hoop!

demaup | 31-12-18 | 09:51

Ik woon sinds kort in een 2 zonder kap. Stook me misselijk.

kwark001 | 31-12-18 | 09:22 | 2

Je moet allesbrander ook niet te letterlijk nemen, in die gezellige 2 zonder kap woning van je.

Bennie Boos | 31-12-18 | 09:55

Kap kopen, scheelt enorm.

Montgomery Burns | 31-12-18 | 10:03

Mensen zetten 5 jaar hun tarieven vast en schrikken dan dat het allemaal niet meer zo rooskleurig is als toen werd voorgerekend. Daarbij verhogen de energiemaatschappijen de voorschotten uit voorzorg: bij eventuele stijgingen van tarieven of belasting hoeven ze dan niet opnieuw achter de centen aan maar keren ze bij de eindafrekening hooguit iets uit. In de tussentijd kunnen ze met dat geld fijn speculeren.
De eindafrekening laat straks zien hoe duur het daadwerkelijk is geworden. Tot die tijd paniekerig koffiedikkijken.

Bakkeleures | 31-12-18 | 09:21 | 3

Dit dus, vorig jaar overgestapt naar Nuon, kwamen ook met een termijnbedrag dat volgens ons te hoog was. Bij de eindafrekening bijna € 600 terug ontvangen.

witwas | 31-12-18 | 09:33

Wat ik hier zo lees zijn er nogal wat mensen die het verschil niet begrijpen tussen een ingeschat voorschot, en een daadwerkelijke afrekening over het verbruik.

EefjeWentelteefje | 31-12-18 | 10:39

Wat mij nog meer verbaasd is het beeld dat naar voren komt waaruit lijkt dat de mense geen benul hebben van hun verbruik. IMO een onverantwoorde boekhouding. Spinsels neemt 4x per jaar alle standen en zet deze in een simpel Excel-bestand en dat al 17 jaar bij het betrekken van de huidige woning. Is er een piek in het verbruik dan weet ik dat meestal vooraf, bijvoorbeeld een koude winter of droge zomer. De trendlijnen spreken boekdelen.

spinselsinjehoofd | 31-12-18 | 15:34

Maar we gaan er volgend jaar allemaal gemiddeld 1,5% in koopkracht op vooruit, echt! En Juncker wordt lid van de blauwe knoop, Timmerfranz gaat 30 kilo afvallen en en in Amsterdam krijgen buitenlandse uitgeprocedeerde parasiterende krakers een gratis huis, Miele en voedsel. Oh wacht, dat laatste is dan wél weer waar...

eerstneukendanpraten | 31-12-18 | 09:20

Als je maandbedrag boven de 200 euro zit ben je zelf gewoon compleet achterlijk bezig. Tuurlijk, afhankelijk van waar je in woont, snap ik. Zit zelf met een gezin in een 2onder1kap (jaren 80) en kom met de beste wil van de wereld niet boven de 150 per maand uit. Overdag is er altijd iemand thuis, dus kachel aan. 's nachts gaat de thermostaat niet verder terug dan 19gr. Overdag op 21gr. Elke dag douchen/bad enz. Dus het is me een compleet raadsel hoe je aan zulke maandbedragen komt, tenzij je in een verouderde woonboerderij uit 1890 woont met enkel glas.

borrelnoot | 31-12-18 | 09:19 | 2

Ik wil wel voor 200 tekenen hoor. Ga daar overheen. Dat is met houtkachel erbij. De resultante van vloeroppervlak en volume van het huis, niet persé gekke dingen doen.
Ik heb gelukkig nog veel ruimte voor verbetering qua winnen energie maar besparen zal verder moeilijk gaan. Is namelijk al goed geisoleerd en wij houden zelfs van koude nachten op de slaapverdieping.

Parel van het Zuiden | 31-12-18 | 09:38

Hier ook 's nachts gaat de verwarming naar 19 graden van de 21 en hoeft vrijwel nooit bij te springen alleen als het vriest wordt deze een beetje warm. Vroeger woonde ik in een flatje van 40m2 met een combiketel uit de jaren 80 koude zijmuur en een koud dak en daar verstookte ik meer.

voldemort | 31-12-18 | 12:03

Dat kost dus best wel duur.

Rest In Privacy | 31-12-18 | 09:18

So what ? Als je het stoken niet meer kunt betalen koop je toch gewoon een extra deken?

van Oeffelen | 31-12-18 | 09:18 | 3

Precies dat. Een electrische.

Pedronegro | 31-12-18 | 09:25

@Pedro
En bedankt he! Nu echt volle slok koffie uitgespogen.

J-van-de-Bontekoe | 31-12-18 | 09:43

Een elektrische deken kost aan energie minder dan met CV de hele kamer te verwarmen.

BosrandDirk | 31-12-18 | 10:27

3200 m3 gas in ruurlo. Hallelujah. Volgens mij hebben die de kippenschuur ook nog verwarmd. Toen ik nog gas had zat ik rond de 600m3 per jaar. Nu een nieuwbouwwoning met warmtepomp. Ik krijg betaald aan het eind van het jaar.

Waskraan | 31-12-18 | 09:18 | 4

Dat is het verschil met goede isolatie. In een tussenwoning van deze eeuw kom je met 1000 m3 per jaar een heel eind en dan nog is een groot deel omdat we lang onder de douche staan en koud is het binnen ook niet.

voldemort | 31-12-18 | 11:58

Ja. Zo een monumentaal pandje is een hobby. Moet je niet verwachten dat je daar goedkoop kunt wonen ofzo. Er is een reden dat grote verhuurders woningen na 30 jaar verkopen. In principe is de woning dan op, heb je een grote renovatie nodig. Maar niemand doet dat. Heb je van die jaren 30 woningen waar amper wat aan gedaan is. Ja, dan ga je fors betalen op energie. En terecht ook.

Waskraan | 31-12-18 | 15:35

Hoezo terecht @Waskraan? Toen wij ons huis (uit 1630) kochten zou Nederland nog de gasrotonde van Europa worden. Er was dus geen enkele aanwijzing voor duur gas.
En wij onderhouden ons pand heel erg goed, we MOGEN echter niet isoleren en geen dubbel glas.

Bijna de hele economie van ons stadje draait om tourisme, en juist omdat we erg veel monumenten hebben is ons stadje aantrekkelijk voor toeristen. Onze hele binnenstad is overigens beschermd stadsaanzicht, de meeste huizen gemeentelijk monument, en ons huis, samen met nog 350 huishoudens is een rijksmonument. Huizen waar al 400 jaar zeer weinig CO2 uitbrakende bouwmaterialen voor zijn gebruikt.

Dus leg me eens uit waarom het terecht is dat ik aankomend jaar bijna 3500 euro energie betaal (dit jaar 2750)

NiceAsPie | 31-12-18 | 16:58
▼ 1 antwoord verborgen

Er is geen klimaatverandering door de mens.

Kwijldraad | 31-12-18 | 09:17 | 2

Rond het jaar 1.000 werden er druiven verbouwd in Noorwegen. Rond 1750 hadden we een kleine ijstijd maar hoe dat kon, daar hoor je Samsom en de populist Klaver nooit over...

eerstneukendanpraten | 31-12-18 | 09:22

Inderdaad, en voor zo’n overduidelijke leugen wordt je door onze overheid kapot-belast. Gaaf land.....

J-van-de-Bontekoe | 31-12-18 | 09:41

Dit zegt vooralsnog niets. Elk jaar zijn er mensen met grote verhogingen in hun termijnbedrag, vaak terecht (omdat ze opeens meer zijn gaan gebruiken), soms door een fout bij de energieboer. Eerst maar eens wachten op de eindafrekening. Dat het duurder wordt, is duidelijk, maar echt geen 50% of meer.

bintang | 31-12-18 | 09:16

Toch zie ik liever vergelijkingen op basis van de jaarnota, dan op basis van de maandtermijn, wat slechts voorschotnota's zijn. Dat ik nu 125 betaal per maand wil niet zeggen dat het me 125 per maand kost.

The_Undertaker | 31-12-18 | 09:12 | 6

Na een half jaar even de meterstanden controleren kan ook helpen. Even een stukje rekenen en je weet in no-time of je er goed voor staat of dat je je voorschotbedrag moet verhogen. Lukt u dat niet zelf? Bel of mail uw energieboer dan. De klantenservicemedewerkers kunnen het gemakkelijk uitrekenen als u het vriendelijk vraagt.

BakkerHenk | 31-12-18 | 09:28

Ik heb hier een slimme meter en het termijnbedrag is al zuiverder. Maar ook ik ga meer betalen (bij Nuon) van € 84,- naar € 98,-

Ik woon in een A+++ appartement uit 2015 en heb hier geen gas aansluiting. De blokverwarming werkt op basis van een inpandige installatie met zonnecollectoren en een warmtepomp. Koken doe ik op inductie.

Mastermattie | 31-12-18 | 10:00

Begrijp me niet verkeerd, ik realiseer me wel degelijk dat het duurder wordt allemaal, en dat is natuurlijk schandalig etc etc. Maar ik krijg er een beetje kotsbeu van dat iedereen loopt te huilen over de voorschotnota's die omhoog gaan, en niet met de daadwerkelijke tarieven (en dus de daadwerkelijke eindafrekening/prijs) zit te rekenen en alleen maar met een inschatting zit te gokken. Meten is weten zeggen we altijd, dat geldt hier ook, dus doe dat dan ook met de juiste cijfers. Snapt u het niet, vraag dan hulp, ofwel aan uw energieboer, of aan een onafhankelijke bekende die het wél snapt.

The_Undertaker | 31-12-18 | 17:29
▼ 3 antwoorden verborgen

De Roverheid heeft een nieuw excuus verzonnen om de burger kaal te plukken. Gelukkig besteden ze het goed! (Pun intended.)

benjeallanggek | 31-12-18 | 09:11

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com