achtergrond

Geenstijl

Migratiedeal: Leiders bereiken akkoord, binnenkort kinderen in kooien op EU-grondgebied

Nou jommes, om 04:45 lokale eindtijd waren ze eruit hoor. Of zélfs de Italiaanse delegatie was door hun coke heen en tekenden dus maar gewoon maar gewoon bij het kruisje. De gehele conclusie vindt u hier (PDF), en geldt als een politieke intentieverklaring langs de grote lijnen. Spannend wel, want (zie punt 6) we krijgen binnenkort onze eigen kids in cages op Europese bodem, in speciale sorteercentra waar Frans Timmermans "echte vluchtelingen" van economische migranten gaat scheiden. En verder nog wat gespierde taal over extra boots on the ground aan de buitengrenzen en langs populaire routes uit de omvolkingsbrochure 2018, alsook harder optreden tegen mensensmokkel al durft niemand te zeggen dat je dan vooral die NGO-taxi's moet verbieden.

Ook is voorgenomen om "Turkije-achtige" deals met (Noord-) Afrikaanse landen te gaan maken, wat neerkomt op een zak geld om hunnie for the love of god in hun eigen culturele sphere te houden. Inderdaad, dit maakt de EU dan ook aan de zuidgrens kwetsbaar voor Erdoganeske afpersing, maar het is even niet anders, blijkbaar.

Maar nu wordt het interessant, want Merkel. Italië is op het laatste moment akkoord gegaan omdat “Italy is not alone anymore”, aldus PM Conte. "The plan also included a declaration that asylum seekers landing in Italy will be regarded as arriving “in Europe” — essentially a rhetorical message that responsibility for them will be shared, though exactly how was not fully spelled out." En dat staat dus volledig haaks op wat Merkels dreigende coalitiegenoot Seehofer op EU niveau geregeld wilde zien, namelijk de herinvoering van de Dublinverordening, die hem in Duitsland in staat stelt migranten die de EU niet in eerste instantie via Duitsland betraden, terug te sturen naar waarschijnlijk Italië of Griekenland. Het is nu de vraag hoezeer Seehofer onder de indruk is van dit nieuwe akkoord, en of hij de regering overeind zal blijven houden of 'em laat klappen. De Grieken lijken er overigens geen probleem mee te hebben als Duitsland retourneert naar zender. Want het gaat daar blijkbaar heel goed of zo?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.