Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zeven Samurai in de Senaat en het Paasverhaal van de Wederopstanding van het Referendum

Smoesje nodig om niet aan te hoeven schuiven in de IKEA-files vandaag? Kijk lekker twee uur pratende politicologen terug, die Rutte en Ollongren helemaal kapotslopen vanwege hun kiezersvrees.

Pratende politicologen. Tuurlijk klinkt dat poepsaai. Maar dat is het in dit geval niet. Dit spelletje van bestuurskundigen en rechtswetenschappers die met hun ingewikkelde vaktermen zevenenveertigletterlingo spelen met seniore senatoren terwijl Thom de Graaf de hele bijeenkomst stoïcijns zit te zwijgen, is echt wel spannender dan Heel Holland Weet Wie de Luizenmoeder is of hoe al die NPO-meuk ook mag heten. En aux serieux: dit gaat over het referendum, en de kans dat het nog gered kan worden. En daarvoor leveren deze twee uurtjes zowaar een stevig shotje Oud-Hollandsche hoop in demofobe dagen.

Zeven vlijmscherpe Samurai
De Senaatscommissie Binenlandse Zaken nodigde vorige week een zevental knappe koppen uit van wie zij wilden weten of de manier waarop het kabinet en de coalitie het referendum willen slopen, een beetje deugt. Bij normale wetten krijg je dan allemaal enerzijds en anderzijds en een beetje dit en een beetje dat, gevolgd door een ze-gaan-hun-gang-maar-conclusie. Zo niet in deze boeiende briefing. Deze zeven staatsrechtelijke samurai hakken de haastige afschaffing van het raadgevend referendum in mootjes, ergeren zich enorm dat de Tweede Kamer niet eerst een (wettelijk voorgeschreven) evaluatie van de Wrr wil doen, kraken de kiezersvrees van Kajsa en Co en springen ook nog eens allemaal op de bres voor burgerinspraak. Het is een waar genot om op deze bonuszondag terug te kijken hoe Rutte III aan alle kanten geroundhousekicked werd met voetnoten, cijferdata en gezonde democratische moraal.

Waarom dit hoop geeft in een tijd dat alle hoop in de Politieke Kaste wel zo'n beetje verdampt is, vraagt u schamper? Omdat deze experts onafhankelijk zijn en dus geen lobby bedrijven en niemand naar de mond praten (de echte meubelboulevardhaters kunnen zelfs hun position papers nog lezen), maar ook omdat de Senaat ze zelf heeft uitgenodigd en daarmee laat zien dat ze minder bloedhaast hebben om het referendum af te schaffen dan D66. En vooral: omdat de harde kritiek van de Zeven Samurai niet tegen de Oost-indisch dove Geharnaste Coalitiekrijgers van Rutte III werd geuit, maar juist is voorgelegd aan een raad van Oude Wijzen die zich er door laten informeren, er op moeten reflecteren, er over zullen delibereren en bovendien over de wapens beschikken waar het haastige harnas van de coalitie niet tegen bestand is. Zij kunnen Kajsa's kwaadaardigheid een halt toeroepen.

De wapens van de Oude Wijzen
De Senaat kan - basically - drie dingen doen. Ze kunnen instemmen met de intrekkingswet voor de Wrr. Dat betekent: RIP referendum, zonder kans op een referendum daarover. Daarvoor is, gerekend langs de coalitiemeetlat, een meerderheid van 38 om 37 zetels. Optie twee is dat ze oordelen dat het referendum nog geen voltooid leven heeft gehad, en de intrekkingswet verwerpen. Die kans is er eigenlijk niet, mede omdat de SGP (2 zetels) ook voor afschaffing van het referendum is. 40/35 is een kansloze verhouding.

Er is een Derde Weg: intrekking van de referendumwet, maar mét de mogelijkheid om daar een referendum over te houden. De SGP pleitte daar in de Tweede Kamer voor, omdat ze dat staatsrechtelijk zuiver vinden. De Zeven Samurai vonden dat ook. Dat zou betekenen dat er maar twee senatoren uit de partijen vvd, CDA, CU of, jawel, D66, met die voorwaarde in hoeven te stemmen om die optie een meerderheid te geven. De SGP en de Zeven Samurai hebben de deur naar zo'n Drostereferendum open gezet. Vandaar de hoop. De Senaat gaat nu eerst een vragenronde met het kabinet doen, daarna een debat met de minister en dan pas stemmen. Dat wordt vermoedelijk diep in mei.

Ons wapen: een referendum over de donorwet
Tot 27 april loopt de vierwekentermijn voor minimaal 10.000 inleidende verzoeken voor een referendum over de donorwet. Wij komen na Pasen met een teken-app, en zoeken maatschappelijke steun. De uiterst ingrijpende donorwet is in de eerste plaats een perfect persoonlijk en grondwettelijk onderwerp voor een volksstemming, maar het is ook onze laatste kans om een levende evaluatie te doen van het referendum. Het debat rond het Sleepwetreferendum, zowel publiek als in de pers, bewees al dat we het prachtige instrument steeds beter weten te bespelen. We worden collectief wijzer van referenda over belangrijke en ingrijpende wetten - en dat versterkt de democratie.

Als wij als Nederlandse kiezers in groten getale kunnen laten zien dat het referendum, het recht op inspraak en de betrokkenheid bij onze politieke besluitvorming ons aan het democratische hart gaan, is dat een extra signaal aan de Senaat dat ze Ollongren de snelle moord op het referendum  niet moeten vergeven, maar haar er juist om moeten veroordelen. Het kán. Zelfs de SGP, principieel tegen referenda, roept op om te tekenen. Wie weet stellen de Oude Wijzen in de Senaat hun eigen stemming straks zelfs wel uit om geen 'thou shallt not pass' tegen dit initiatief te hoeven roepen. 

Moeten we alleen wel zorgen dat we zo ver komen.

Wat we al schreven: niemand gaat nog naar het Malieveld om met een slordig spandoek te zwaaien of eieren te gooien naar de ME. En wie wel gaat, wordt lachend genegeerd door de gekozen vertegenwoordigers. Maar we kunnen wél digitaal, luidruchtig en vooral collectief knokken voor onze wettelijke rechten op zelfbeschikking en inspraak. Het is onze democratie. Hullie in Den Haag voeren 'm alleen maar uit. Zelfs als ze de uitslag proberen te negeren: we hebben nu al drie keer gezien dat een referendum het Torentje tot op zijn fundamenten laat trillen.

En je hoeft er je luie stoel niet eens voor te verlaten.

Reaguursels

Inloggen

Ondertekenen lukt niet vanaf Mac / Safari. Now what? Kan iemand dat checken? JORISSSSS!!!

De Badtegelzetter | 04-04-18 | 10:05

Totdat FvD en PVV een meerderheid hebben, gaat er helemaal niemand luisteren naar het volk. Referenda wordt toch niks mee gedaan. En de donorwet vind ik prima btw. Laten we es een estafette demo organiseren met Geenstijl over echt belangrijke issues. Gewoon 3 weken op het Binnenhof.

RichardBandler | 02-04-18 | 20:56 | 1

Want de grondwettelijke lichamelijke integriteit is niet zo belangrijk?

Joostmochtnietsweten | 03-04-18 | 16:22

Tweemaal op de bus met snailmail en postkoets. Hup referendum.

ristretto | 02-04-18 | 20:02

Eerste deel geluisterd en inderdaad zeer boeiend.

atheïstisch stemvee | 02-04-18 | 19:21

Done

Guust Kadaver | 02-04-18 | 19:21

Burgercomitenl.nl
Burgercomite Nederland werkt aan een 4e optie, een Referendum naar Catalaans model. Natuurlijk liever gewoon democratisch, zoals vroeger. Maar mochten de democraten en christenen onze -niet hullies- democratie om zeep willen helpen, gaat een ander systeem in werking. Een pur sang referendum met echte stemmen en een echte uitslag. Voor het volk, met het volk en DOOR het volk. We laten ons niet piepelen.
U mag lachen, de trollen onder u luidkeels gillen, maar het gaat gebeuren als de senaat het referendum kruisigt (paasgedachte) en ten grave draagt. Uit den dood opgewekt. Hoe paselijk kan het zijn.
Voor twijfelende christenen het lied dat ook zij op de Zondagschool leerden:

'de steen die door de tempelbouwers
verachtelijk werd een plaats ontzegd,
is tot verbazing der aanschouwers
door Hem tot hoofd des hoeks gelegd.

Wat ik nu ga doen, onze christenen hiermee face2face confronteren. Noblesse oblige.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 17:57

Ik zie niet waarom dit nou zo vreugdevol wordt ontvangen, de rechtmatigheid van de actie van intrekking blijkt niet in het geding. Dat het niet de schoonheidsprijs verdient is niet eens een succesje.

Hein7261 | 02-04-18 | 17:48

Kijken jullie mee, Mark, Kajsa? Dát bedoelen we nou wanneer we het hebben over hoogopgeleid. Dan hebben we het dus niet over twaalf jaar kunstgeschiedenis studeren, maar over het vermogen om al jullie leugenachtige praatjes te doorzien en met argumenten van tafel te vegen. Dat is nog eens een ander niveau dan mensen wegzetten als boze witte mannen die het nepnieuws allemaal niet goed begrijpen met al dat verkeerde populisme in hun onderbuik.

OverdaanDerOnderheid | 02-04-18 | 16:33 | 2

De kans dat ze dit lezen is miniem, maar je hebt jezelf goed geprofileerd als hoogopgeleid. Al betwijfel ik dat laatste.

Ongeblustekalk | 02-04-18 | 17:21

@ Ongeblustekalk

Haha, LOL!

HypoPseudo | 03-04-18 | 07:52

Ze hebben het steeds over het eerste referendum geen succes was.
We hadden ook het EU referendum , en ben daar zo boos over, hebben ze gewoon , zonder iets te zeggen doorgevoerd, ineens Lissabon akkoord.
Anders zaten we nu niet in de EU en de ellende.

gato | 02-04-18 | 16:26

Citaatje:
"We hebben nu al drie keer gezien dat een referendum het Torentje tot op zijn fundamenten laat trillen."

.... En alle drie die keren heeft dat trillen niets opgeleverd. Alle drie die keren hebben die referenda geleid tot niets anders dan een opgestoken dikke middelvinger naar de burger toe, van zowel de regering als de Tweede Kamer, die verondersteld wordt de regering kritisch te volgen en zo nodig te corrigeren. Een Tweede Kamer die steeds meer op de Russische Doema of het Chinese Volkscongres begint te lijken; Schijt aan de burger, schijt aan de kiezer, stront aan de democratie.

Maar hoe dan ook, alle cynisme op een stokje, ik ga toch maar weer tekenen. Zeker weten. Want wat spreekt het zegwoord ook al weer? "Het Kwaad wint alleen als goede mensen niets doen", of zoiets.

Peter Emile | 02-04-18 | 15:25 | 4

wel degelijk iets opgeleverd: steeds meer naieve kiezers gaan (eindelijk) inzien hoe we belazerd worden door de regering, met als gevolg verlies voor Demofoben66 in de recente verkiezingen.
Om met Andre van Duin te spreken: "Wij zullen doorgaan tot we aan het gaatje zijn"
youtu.be/PwcxdaganqY?t=39

telelezer | 02-04-18 | 15:43

Ik snap niet dat men niet sleutelpersonen in partijen op gaat pakken wegens het faciliteren van partijdiscipline. Dat is zo illegaal als kartelvorming op de arbeidsmarkt, maar binnen de politiek wordt dit niet bestraft. En splits aub nu heel snel justitie en veiligheid weer op, die 2 horen niet onder 1 dak, die horen niet eens te overleggen.

Zoon van Boer | 02-04-18 | 16:18

Het is de eerste kamer die geacht wordt de tweede kamer kritisch te volgen. Dat is bij de orgaanuitname wet helaas onvoldoende gebeurt.

Hein7261 | 02-04-18 | 17:42
▼ 1 antwoord verborgen

Ik geloof wel in een toekomst met referenda waarbij eerste kamer altijd gebruik moet maken van juridische- en politieke deskundigen.
Natuurlijk eist dit hele gebeuren een hoog participatie gehalte, maar daar krijg je wel een gezonde democratie voor terug.
Trouwens was er niemand in de zaal met een grote haak om die troela van het cda weg te halen uit de zaal? Zo arrogant dat ze zelfs de deskundigen even wilde vertellen hoe alles in elkaar zit. Al reageerde de deskundigen hier heel leuk op.

ET007 | 02-04-18 | 15:08

Waar het uiteindelijk om gaat is dat de referendumwet het vertrouwen van de politiek in de burger niet heeft weten te vergroten.

Binnenbaan | 02-04-18 | 14:48

Inderdaad zou een rondje met de net gescherpte katana door de tweede kamer veel goeds kunnen betekenen voor Nederland. Of desnoods met een degelijk kromzwaard, dat kan natturlijk ook.

The2Amendment | 02-04-18 | 14:44

Betalen jullie ook even de kosten Geenstijl, voor organiseren van een referendum?

niv01 | 02-04-18 | 14:41 | 3

Niv01 Betrokkenheid en vertrouwen verdienen zich terug.

ET007 | 02-04-18 | 15:10

30 Miljoen... Er gaat meer stenen gooiende pallies. Kaag deelt graag gratis geld uit aan die moordenaars in de Gaza.

Mark_D_NL | 02-04-18 | 15:56

Met een sterk referendum zou Nederland überhaupt niet in de EU zitten -> vele tientallen miljarden besparingen. Vreemd dat soms 20 miljoen mensen beter weten wat goed voor Nederland is dan een exclusief clubje in Den Haag.

StarFox | 02-04-18 | 17:21

Waarom heeft Rutte, D66 deze gifbeker alleen laten leegdrinken? En waarom heeft D66 deze gifbeker ook he-le-maal alleen leeggedronken? Over een paar maanden weten we het antwoord.

Henk1955 | 02-04-18 | 14:38 | 2

een jaar of wat terug zei Rutte over de PVDA samensmelting.. 'ik kijk vaak naar Ernie en Bert van Sesamstraat, er staan 2 stukjes taart ter verdelen, het ene iets groter dan het ander, dan biedt Bert (VVD) Ernie (PVDA) aan eerst het stukje taart te kiezen.. Ernie fatsoensrakker en blij om deze geste mee te mogen kiezen, pakt het kleinste stukje taart... waarna Bert triomfantelijk het grootste stukje bemachtigd .. Rutte sprak bewonderingswaardig over deze slimme wijze van samenwerking.
D66 is maar wat blij dat die mee mag doen van VVD en dus staat deze altijd in dienst van VVD... om de lastige eikels uit het vuur te halen ...

fikkieblijf! | 02-04-18 | 15:44

@fikkieblijft
Nou, zouden ze bij D66 zo dom zijn of krijgen ze er wat voor terug?

Henk1955 | 02-04-18 | 16:30

Op 1:48 uur Martin Rosema "Ik als wetenschapper...". Hij is professor van politieke wetenschap, maar sinds wanneer is politiek een "wetenschap"? Politieke wetten worden namelijk continu aangepast, en zijn bovendien multi-interpretabel, gebaseerd op menselijke normen en waarden. Natuurwetten daarentegen zijn dat niet. E=mc2 en F=ma, altijd en overal, hoe je ze ook interpreteert. Daarin verschilt de wetenschap fundamenteel met de politiek, toch?

JackStick | 02-04-18 | 14:23 | 3

Volgens jouw criterium zouden vrijwel alle alfa- en gammawetenschappers fopwetenschappers zijn. Al gaat dat uiteraard wel op voor enkele Mokumse hogepriesteressen.

Luchtbakfietser | 02-04-18 | 14:35

En Martijn de Koning natuurlijk.

Luchtbakfietser | 02-04-18 | 14:42

Creëer een virtueel Malieveld en ik loop mee in de mars. Er is vast wel een reaguurder die de opkomst op het virtuele Malieveld in een VR omgeving kan uitbeelden.

NeedIsaymore? | 02-04-18 | 14:14

Nou,nou,nou
Wat een 7's weer in het nieuws van hier tot Mexico.
107

steekmug | 02-04-18 | 14:10

wat is dit nu GS .. de nieuwste meting van ... commissie.. uh.. nou in ieder geval zaterdag in de televaag een bericht dat de Nederlander weer hartstikke optimistisch en blij, blij is minus dan de onzekerheid van werk en armoede op de loergezet, en dat de menschen weer positief vol vertrouwen zijn in de regering van Rutte III..

oh wacht, zaterdag.. zondag 1e lentefeestdag en ook 1 april..
* lol.. toch, malle ik.. weer er in getuind had ik ff niet door..

fikkieblijf! | 02-04-18 | 14:06

Prima, "onze" regenten hebben een pishekel aan Nederland en bijbehorende oude tradities.
Echter, in de laatste nadagen van de Nederlandse democratie vinden zij het traditiegetrouw belangrijk dat aanvragen voor een referendum geschreven worden met een ganzenveer, op perkament, met rode lak gezegeld, gepost in een heuse oude brievenbus, met een trekschuit - en op de rug van een ezel naar de Kiesraad te Heerlen worden getransporteerd.
Liefst langs een route vol struikrovers gewapend met papierversnipperaars.

Jan Passant mk2 | 02-04-18 | 14:04

Zoiets belangrijks als je belasting invullen kun je me je DiGiD op internet regelen.... maar een digitaal referendum met je DiGiD hó maar......

Oepsie1234 | 02-04-18 | 13:43 | 1

Ook wel logisch. Met een DiGiD kan je nooit anoniem stemmen.

Kaas de Vies | 02-04-18 | 13:56

Er zijn heel veel voorzichtig geformuleerde zinnen nodig om uit te leggen dat de truc van Rutte en Olongren niet te pruimen is.
Dat een overheid zich niet aan de regels van fatsoenlijk bestuur houdt, is al eerder aan getoond: Eerst oproepen om de hypotheek vervoegd af te lossen en daarna straffen door intrekken van de wet Hillen. Wellicht zijn er nog wel meer voorbeelden.

Janneus | 02-04-18 | 13:36 | 2

Goed voorbeeld, maar de stemmert vindt het kennelijk allemaal wel best.
Okee, Dédain666 heeft de verdiende klop gekregen, maar hoe is het toch mogelijk dat pRutte er iedere keer weer mee wegkomt?

EefjeWentelteefje | 02-04-18 | 13:59

eerst zeggen AOW met 65 jaar en dan ineens (juni 2012)toch maar niet
eerst zeggen alles komt met rente terug en dan toch niet
eerst zeggen iedereen €1000 erbij en toch maar niet
eerst zeggen alleen maar hartchirurgen uit Syrië en dan toch maar niet
eerst zeggen islam hoort hier niet en dan toch weer wel
eerst zeggen het komt goed en dan met zijn allen naar de klote
veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven

swassannuf | 02-04-18 | 14:12

Pia Dijkstra heeft zo te zien een eigen goal gescoord. Ook nice.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 13:19

Van Rossem kent ook zijn filmklassiekers, nice.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 13:18

Je gaat je toch serieus afvragen, zo onderhand, hoe lang die kwaadaardige Ollongren nog serieus genomen kan worden als minister van BiZa. Die achterbakse, gluiperige bewindspersoon laat alsmaar haar tanden zien maar echt bijten wil maar niet lukken. Zij is intussen bijna eigenhandig verantwoordelijk voor een steeds verder dalend vertrouwen in de politiek en schijnt dat zelf wel een goede ontwikkeling te vinden. Ze bind alvast geen spatje in en blijft maar met haar arrogante, regenteske en gekunsteld en geforceerd overkomende maniertjes acteren. Deze vrouw word door steeds meer mensen gezien als de verpersoonlijking van de verrotte politieke arena in NL waarbij de kiezer echt alleen maar goed is om bij het politiek correcte vakje een kruisje te zetten en daarna zijn bek mag houden. Ik vind haar werkelijk een bijzonder slechte minister.

Dutchbeaurouge | 02-04-18 | 13:15 | 5

Ja als de NOS het zegt dan weet je dat de waarheid vér omgebogen is om de politiek ter wille te zijn.

Dutchbeaurouge | 02-04-18 | 13:22

De enige die Ollonkreng nog serieus nemen kan is Parsons.

pijko | 02-04-18 | 18:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik vrees dat de marsorders allang zijn gegeven aan de senatoren, maar zal aan alles meewerken om te laten zien dat deze burger het referendum wél belangrijk vindt.

Wijze uit het Oosten | 02-04-18 | 13:07 | 1

Zou idd best kunnen dat het een groot "pro forma"-gebeuren is.

Luchtbakfietser | 02-04-18 | 14:20

Voorzitter, voorzitter.... wat krijgen we nou. Oops... slip of the tong.
... op minuutje 112:06... "jullie krijgen nog een kadootje.... oh... dat mocht ik"....

Vraag me nu toch wel af wat deze professoren hebben gekregen.

Paaldanseres | 02-04-18 | 13:05 | 2

Gewoon een fles wijn of een dinerbon of zo. Gewoon een aardigheidje voor hun medewerking, hun tijd en hun moeite. Niks mis mee.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 13:11

Een doos met waarschijnlijk een fles wijn en nog iets. Die kale man rechts in beeld liep er al mee voordat de vergadering gesloten was. Vierkante platte witte doos.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 13:49

Bij ingewikkelde keuzes vraag ik me altijd af wat Jezus in mijn plaats zou kiezen.

atheïstisch stemvee | 02-04-18 | 12:58 | 13

En verder is het natuurlijk sjiek dat je weet dat Jezus gedwongen werd in zijn Joods-zijn, ik bedoel jullie hebben nog samen geknikkerd. :)
einStina | 02-04-18 | 14:01

Hij kon heel goed tegen zijn verlies, in tegenstelling tot mij. Maar hij vermenigvuldigde zijn aantal knikkers na verlies ook als ware het vissen en broden.

BlowingBubbles | 02-04-18 | 15:38

Jezus was ook heel erg tegen referenda, zeker na de volksraadpleging die door Pontius Pilatus werd georganiseerd.

Binnenbaan | 02-04-18 | 16:40

Haha, BlowingBubbles. Je had zijn truckje moeten jatten!

Rest In Privacy | 02-04-18 | 18:23
▼ 10 antwoorden verborgen

Heel goed Van Rossem om de Expertmeeting van de Eerste Kamer nog eens naar voren te halen. De eerste keer was ondanks de lange zit een waar genoegen en beslist de moeite waard. Vandaag nogmaals de tijd gevonden deze zitting te volgen, waarbij je nog beter naar de woordkeus van de sprekers luistert. Bedankt!

Een vrije paling | 02-04-18 | 12:57

Ik ga liever naar de Ikea dan deze shit te kijken. Wel +1 voor het referendum natuurlijk.

Omebert | 02-04-18 | 12:55 | 2

Ik ook. De Kivik is in de aanbieding en het is daar altijd reuze gezellig.

Baron Clappique | 02-04-18 | 12:58

Als de volksvertegenwoordigers geen referenda (meer) willen, dan zouden ze ook gewoon weer het volk kunnen gaan vertegenwoordigen.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 12:53 | 1

Liever heb ik beide. Dat past ook beter bij een moderne samenleving. Ik heb nu wel een beetje genoeg van de re-enactment van de donkere middeleeuwen door het kabinet Prutte.

O2Neutraal | 02-04-18 | 13:33

5x gedownload, ingevuld, getekend en op de bus.... Gaan we nu ook weer flyeren?

Paaldanseres | 02-04-18 | 12:43 | 1

Ik verheug me er alweer op om op mijn fietsje te stappen en brievenbussen te bestormen.

BlowingBubbles | 02-04-18 | 12:53

Ik hoop op de derde weg. Een droomscenario zou zijn indien naast Thom de Graaf, een zekerheidje, nog een Dictatuur66'er zijn rug recht houdt en dat het flink hommeles wordt bij de gewezen democraten. Kan niet wachten!

Luchtbakfietser | 02-04-18 | 12:43

Kunnen de dames en heren in de EK hun moerstaal verder gebruiken? Expert-meeting, position paper, live stream. Praat normaal of praat niet.

Frau Merkel | 02-04-18 | 12:42 | 2

Het zal wel uitdraaien op een non-paper (Lubbers uitvinding), de voorloper van het inlegvel.

Baron Clappique | 02-04-18 | 13:02

Tik je dit op je slimme telefoon of op je rekenapparaat?

John McClane | 02-04-18 | 13:10

#NExit dus. Want alles rondom het vermoorden van het referendum komt uit de koker van dat eu clubje. Die willen geen tegenstand in hun reis naar een federale Europese staat. De rutte's van de wereld zeggen niet waar ze mee bezig zijn. Ze delen af en toe zaken die al het punt of no return hebben bereikt en gaan dan weer door. Rutte is geen normale politieke leugenaar maar een oplichter pur sang. En die verdienen straf.

Mark_D_NL | 02-04-18 | 12:40 | 11

@Mark: I know :) Ik voel me nog wat minderwaardig door mijn zwitsal, maar dat is hopelijk snel weg en dan wordt het nog beter.
@BlowingBubbles: haha. goed punt. Behalve Israel dan, to build an entire land from only sand is behoorlijk progressief. :)

Rest In Privacy | 02-04-18 | 14:03

neeeeee. dat heeft niets met de EU te maken. Alleen Belgie heeft als enig EU-land geen Referendum. (en dan nu dus ook NL).
Heel raar, Maar er spookt sinds het begin van dit onderwerp wel een andere naam door mijn hoofd. Beatrix, Maar daar horen we naar goed nederlands gebruik over 30 jaar wat van.

Henk1955 | 02-04-18 | 14:10

Mark 12.54
Klopt. Zou mij niets verbazen als de Vlaamse tandheelkundige zorgmijder hier achter zit. Volgend jaar verkiezingen voor bet EP, ik hoop dat D66/VVD kiezers zich hier van bewust zijn.

Luchtbakfietser | 02-04-18 | 14:18
▼ 8 antwoorden verborgen

Rutte is er vooraf van uit gegaan dat hij hier in de Eerste Kamer mee door glipt. Ollongren is er vooraf van uitgegaan dat zij hier in de Eerste Kamer mee doorglipt.
-
En daar moét een reden voor zijn....

bisbisbis | 02-04-18 | 12:40 | 3

Handjeklap, voor wat hoort wat, jij dit, ik dat. Allemaal spel en nepotisme.

Mark_D_NL | 02-04-18 | 12:41

Omdat ze allang weten dat het er door glipt. Het zijn geen domme landverraders, het zijn zeer intelligente landverraders.

Oepsie1234 | 02-04-18 | 12:43

Ollongren en Rutte zijn 1. Hoor ze praten, het is net een twee-eiige eenling. Het is gewoon eng, ze gebruiken exact dezelfde ALDE gesprekstechnieken en zijn beide hetzelfde afgericht qua schaamteloosheid. Hebben ook dezelfde pot goud aan het eind van hun regenboogje staan.

BlowingBubbles | 02-04-18 | 13:00

drs. KJ | 02-04-18 | 12:23 |
Mijn printer heb ik al een tijdje geleden de deur uit gedaan.
____
Zouden ze daar op gokken ??

Kijkeensaan | 02-04-18 | 12:39 | 1

Kijkeensaan | 02-04-18 | 12:39 | Wij hadden het zelfde probleem, gewoon 'n nieuwe gekocht omdat het toch wel handig is, toch ?
Take care.

PopeyeKamper | 02-04-18 | 14:34

Kan ik vanuit het buitenland de app ook gebruiken? Foto van paspoort bijvoegen en gaan met die handel! Ik betaal me scheel aan de postzegels voor al die referenda.

Frau Merkel | 02-04-18 | 12:38 | 4

Informeer je eerst even voordat je iemand afkamt.
Kieswet, Artikel M 7, lid 5: Vervolgens doet hij het briefstembewijs, -- de kopie van het identiteitsdocument -- , indien van toepassing de verklaring vanwege de Nederlandse openbare dienst, en de enveloppe met het stembiljet in de bijbehorende retourenveloppe en retourneert hij deze gesloten.

Frau Merkel | 02-04-18 | 13:15

Vanuit het buitenland Mark en Kajsa digitaal meppen, ik ben d'r helemaal klaar voor. Misschien met DigID'tje, of is dat ook al bedenkelijk?

Ad Pendix | 02-04-18 | 13:34

U zou uw paspoort foto versturen via een app op een Ios, Macos, Windows of Android apparaat? Plemp m dan gewoon gelijk openlijk op Facebook.

normanius | 02-04-18 | 13:35
▼ 1 antwoord verborgen

Referenda, een beter middel om een middelvinger naar Den Haag op te steken is er niet. Aangezien het altijd gaat om k*t wetten, de andere halen de drempel niet, is dit een ideaal middel.

ZwarteDag | 02-04-18 | 12:37

Waarom wil je inspraak van de burger afnemen???? Voor wie zit je in de kamer?

ikdenkwat | 02-04-18 | 12:37 | 1

Voor jezelf: je ontplofte ego en je veilige salaris.

Rest In Privacy | 02-04-18 | 12:43

Een referendum leidt af van het werkelijk wenselijke, namelijk regime-change.
.
De tentakels van Brussel uit onze wetten, regels en publieke bestel, de lakeien van Brussel uit de trias politicia en een daverende barrage aan rechtstatelijke challenges aan het adres van destructieve religies als Islam en de politiekcorrecte kerk.
.
It is time to start fighting for our country, our lands, our home!

Parel van het Zuiden | 02-04-18 | 12:36 | 1

Een president kan maximaal 2 periodes regeren (uitgezonderd dictators aks Erdogan). Kunnen we die regel ook niet instellen voor onze minister-president ????

Leffe Blonde | 02-04-18 | 18:08
-weggejorist-
VictimaDelAmor | 02-04-18 | 12:35 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

*Doet weer mee en wacht op teken app*

BlowingBubbles | 02-04-18 | 12:30

Als je gaat stemmen voor landelijk en gemeentelijke verkiezingen moet je hier ook aan meedoen.Dat 1 keer in de 4 jaar werkt niet meer.

van stampij | 02-04-18 | 12:30

Het zijn allemaal kleine dictators die alles zullen doen om hun macht te behouden.

NjetNiet | 02-04-18 | 12:30

Kent die Rutte geen schaamte? Die gaat gewoon weer op zoek naar een geitenpaadje om precies het tegenovergestelde te doen van de uitslag.
Alleen al daarom zou je aan het referendum mee moeten doen. Om te laten zien dat Rutte een nog grotere draaikont is dan Balkenende destijds.

Osdorpertje | 02-04-18 | 12:28 | 2

Natuurlijk doet Rutte het tegenovergestelde van de uitslag, dat weten we nu al.
Maar laat hem daar gewoon duidelijk over zijn en niet gaan lopen brallen over interpretatie van en tegemoetkoming aan de wens van de kiezer.
Ja is ja en Nee is nee.
Je kunt de keuze van de kiezer negeren maar er valt niets aan te interpreteren of aan wensen tegemoet te komen.

normanius | 02-04-18 | 12:36

Als Rutte standaard al precies het tegenover gestelde doet, laten we dan allemaal vóór het afschaffen van het referendum stemmen... Rutte doet alleen het tegenovergestelde als de uitslag hem niet bevalt. Wat bij alle referenda tot op heden wel het geval is geweest natuurlijk.

pijko | 02-04-18 | 18:01

Ik wil best tekenen maar aangezien 075 meer dan een jaar nodig heeft om mijn BRA inschrijving weer op orde te brengen (want drukker met asieleisers huisvesten) is mijn handtekening kansloos.

normanius | 02-04-18 | 12:28

Teken-app +miljoenmiljard!

PresidenteDeConjovia | 02-04-18 | 12:27

"Het nationaal raadgevend referendum heeft niet gebracht wat ervan werd verwacht” zegt het Kartel.
En dat klopt. Het heeft nu al veel meer gebracht dan ze ooit voor mogelijk hadden willen houden.

LibertasSimplex | 02-04-18 | 12:27 | 1

Vertaling: "Het nationaal raadgevend referendum heeft ONS niet gebracht wat wij hoopten", zegt het Kartel.

EefjeWentelteefje | 02-04-18 | 12:28

Het wordt weer eens tijd om een oud plannetje van mij af te stoffen.

Kaas de Vies | 02-04-18 | 12:26 | 6

Je kunt beter eerst jezelf afstoffen.

VictimaDelAmor | 02-04-18 | 12:37

Dansen voor democratie?

Ongeblustekalk | 02-04-18 | 12:40

Stink kaas sturen naar Den Haag in de hoop dat ze alle 150 in coma raken?

ZwarteDag | 02-04-18 | 12:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi hoor. Maar het is toch nog niet zo heel lang geleden, dat ook hier bij GS, de noodzaak van het instituut Eerste Kamer in twijfel werd getrokken. Waar is dat nou voor nodig?
En dan nu die ouwe baasjes omhelzen?

hotnot | 02-04-18 | 12:25 | 1

De eerste kamer zou zich slechts moeten inlaten met het technisch beoordelen van een wet. Nu ze dat al een poosje niet doen biedt dat mogelijkheden. Een standpunt zou daardoor niet mogen wijzigen, maarja zo gaat dat.
Ik zou mijn handen niet vuil willen maken aan basisprincipes van de democratische rechtsstaat.

Ongeblustekalk | 02-04-18 | 12:40
-weggejorist-
Bakito | 02-04-18 | 12:23 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Goede zaak! Deze 7 mannen laten zich niet even 'wegwuiven' door politiek gebral, deze mannen hebben het gewicht waardoor je ze niet kunt negeren. Goed onderbouwd en zorgvuldig beargumenteert. Helemaal goed.

Mijn printer heb ik al een tijdje geleden de deur uit gedaan, dus ik wacht met smart op de teken-app die ik dan terstond zal ondertekenen. #TeamDemocratie

drs. KJ | 02-04-18 | 12:23 | 1

Idem. Het is 2018, ik kan me niet herinneren wanneer er hier iets per post verzonden is, of waar de postzegels liggen. En dat ligt niet aan m'n geheugen.

quigg | 02-04-18 | 16:11

"Het is onze democratie. Hullie in Den Haag voeren 'm alleen maar uit."
Zo hoort het te zijn. Maar de praktijk is dat de EU-kliek te Brussel de dienst uitmaakt, via landverraderlijke D66/VVD/CDA-stromannetjes/vrouwtjes. Desalniettemin: blijven vechten tegen die democratie-slopers die niet meer weten waar de D voor staat.

Fijnstoffer | 02-04-18 | 12:21

Ik ben hoe dan ook van de partij! Digitaal of anderszins.

VictimaDelAmor | 02-04-18 | 12:17 | 2

Ik ook, maar ik moest er WEL mijn stoel voor uit, namelijk dat inleidend verzoek in een brievenbus deponeren.... maar vooruit, voor de goede zaak doen we dat maar.
Het kan dus blijkbaar niet digitaal zoals daar staat : verstuur het per post. (!)

Keyboardspeler | 02-04-18 | 13:22

En die 10.000 stuks zijn natuurlijk kat in 't bakkie.

Keyboardspeler | 02-04-18 | 13:23

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland