Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Kneiterlate Recensie - Het Bijbeltje van Ybeltje

Als allerlaatsten hebben wij (trage lezers met een door jarenlange internetverslaving aangetaste concentratiespanne van een goudvis) het nu ook uitgelezen: ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’.

Dat is dus het hard uit de school klappende schrijfwerk van voormalig vvd backbencher Ybeltje Berckmoes-Duindam, dat vorige maand al verscheen maar wij lezen nou eenmaal langzaam. Is het boek onthullend? Nee. Eerder bevestigend. Over politiek én pers en daarom dus belangrijk. Geen standaardwerk. Wel een bijbeltje.

In de afgelopen weken werd het boek veel besproken. Het kwam uit in de week voordat Jeanine Hennis struikelde over het OVV-rapport over het mortiergranaat-ongeval in Mali, en de inhoud van het boek beïnvloedde de beeldvorming over die kwestie heel sterk. De vvd-respons op wat een mediarel werd, was namelijk een live casus van wat er in het boek besproken wordt over hoe de vvd van binnen werkt. Plotseling keek iedereen dwars door de politieke mediatraining van Hennis heen, ineens zagen we allemaal de voorlichterslijnen waar de minister zich uit alle macht aan vast probeerde te houden, en toen die niet sterk genoeg waren, bleek er onvoldoende inhoudelijke grond onder haar voeten om aan te kunnen blijven als minister. 1 - 0 voor Ybeltje.

Desondanks werd Ybeltje Berckmoes, vvd Kamerlid van november 2011 tot maart 2017, in de meeste reacties op haar boek op de persoon aangevallen. Niet alleen door de beroepsbewoners van het Binnenhof, maar ook door de (parlementaire) pers en in de commentaren. Ze was een onzichtbaar Kamerlid geweest dat ondanks haar grieven over de gang van zaken binnen de vvd lekker was blijven zitten om een riant Kamersalaris te cashen. En nu er geen baantje voor haar was, is ze maar aan het natrappen geslagen. Zit een kern van waarheid in natuurlijk (want waarom niet eerder opstappen als het je allemaal zo principieel raakt wat er gebeurt binnen de partij), maar tegelijkertijd is het te makkelijk om fundamentele fouten in de vvd af te doen als rancune van een gefaald Kamerlid. 

De voorspelbare reacties in de media proeven alsof de (parlementaire) pers zich betrapt voelt door de onthullingen van Berckmoes: frequente barhangers in Nieuwspoort weten zelf ook allemaal hoe het er aan toe gaat in de Haagse machine. Niet zelden zijn voorlichters journalist geworden, of journalisten voorlichters. De hoogste spindokter van de vvd hopte nota bene zelf heen en weer tussen RTL Nieuws en de vvd. Iedereen weet hoe het er aan toe gaat aan het Binnenhof, maar niemand schrijft het op. Bang om bronnen te verliezen. Omdat ze denken ‘dat het nou eenmaal zo werkt’. Of omdat ze vrezen om het ‘verkeerde populisme’ in de kaart te spelen als de gordijnen van het partijkartel opzij geschoven worden en Het Volk een ongefilterde blik op de kleedkamers van het Haagse theater krijgen. Nu een Kamerlid het zélf doet, blijken al die Jaap Jansens, Hoedemannen en aanverwanten onder de kaasstolp net zo hard in hun hemd te staan als de partij waartegen de in boekvorm gegoten aanklacht zich richt. Alleszeggend voorbeeld: na het verschijnen van het boek haastte De Volkskrant zich om alle namen van de coalitie-spindoctors te noemen in een artikel waarin erkend werd dat die mensen in onze democratie machtiger zijn dan Kamerleden en ja, dat het journaille zich niet zelden om de tuin laat leiden door deze “bruidegoms van het Binnenhof.”

Toch blijft vooral de negatieve benadering van Ybeltje Berckmoes hangen, en in de beeldvorming hoeft de vvd dankzij hun vrienden van de kartelmedia derhalve weinig reparatiewerk te verrichten. Een paar sneren van Halbe Zijlstra en een verder hardnekkig zwijgen volstond.

Alleen al daarom is het boek een aanrader om te lezen (en schrijven we nu toch nog deze verlate recensie). Maar ook het boek zelf is vlot en zeer leesbaar geschreven - dat kun je aan joostwriter ghostwriter Joost Niemöller wel overlaten. Zijn connectie met het boek, en het feit dat de uitgever uit “het netwerk rond Thierry Baudet” komt, waren overigens ook al reden voor achterdocht bij de MSM.

Enfin, het boek dus. Dat schetst een ontluisterende bevestiging van alles dat we eigenlijk al weten, of vreesden, over de vvd. Berckmoes toont zich een observant die wel graag mee wilde doen, maar mede door haar eigen naïeve onwil om zich aan het politieke spel aan te passen nooit de positie van buitenstaander van zich afgeworpen kreeg. Natuurlijk zit er ook persoonlijke rancune in het boek (Halbe Zijlstra kan werkelijk niets goed doen), maar tegelijkertijd beschrijft Berckmoes haar vvd-ervaringen niet in groteske overdrijvingen of smeuïg opgeklopte anekdotes. Diverse beweringen worden ondersteund met interne brondocumenten (achterin het boek afgedrukt), waardoor het geheel niets minder dan een geloofwaardige getuigenis vormt van een politieke partij die als een kil en liefdeloos bedrijf gerund wordt.

Laten we derhalve niet beginnen met een citaat van Berckmoes, maar met eentje van de vvd zelf, afkomstig uit de memo “Werkafspraken Tweede Kamerfractie” uit 2010. “Uitsluitend voor intern gebruik” en achterin het boek integraal afgedrukt:

Dit is, behalve intimiderend, een glasharde leugen. Kamerleden moeten kunnen werken - en stemmen - zonder last, dus officieel kan een fractiediscipline zoals hierboven omschreven niet worden opgelegd of afgedwongen. Logischerwijs komen (nieuwe) Kamerleden echter niet snel in verzet tegen dit systeem, want hoewel de Kamerzetel niet letterlijk afgepakt kan worden, kan het leven in de fractie je wel eindeloos zuur gemaakt worden. Uit het boek van Berckmoes blijkt dat ook veel kleinere “overtredingen” dan tegen de fractie instemmen, kunnen (en zullen) leiden tot marginalisering, openbare vernedering in de fractie en - zoals uiteindelijk met Berckmoes gebeurt - kaltstellung. En bij de vvd is dat dus het - hele strenge - bedrijfsreglement.

Mocht iemand nog denken dat de vvd van Mark Rutte een partij is van borrels met bitterballen en gezelligheid met Gordon op de bedrijfsfeestjes, dan maakt het bijbeltje van Ybeltje daar wel een einde aan. De vvd is een kille machtspartij, een vereniging voor drones waar voorlichting vóór democratie komt en waar liefde, visie en passie allemaal ondergeschikt zijn aan egomaan effectbejag, beeldvorming en carrièredrift. De vvd is primair een product dat verkocht moet worden, zoals ook letterlijk naar voren komt in de Werkafspraken Tweede Kamerfractie, onder het kopje “Communicatie van de Tweede Kamerfractie”:

Heee pssst. Politieke macht kopen?

Egomaan effectbejag komt naar voren in de persoon van Halbe Zijlstra, boeman bij uitstek in het boek. Hoe hij aan de haal ging met het door Kamerlid Sjoerd Potters afgestofte plan uit 2003 van oud vvd-Kamerlid Wilders voor migratiebeperking, bijvoorbeeld:

Gehaaide Halbe

Hoe de vvd als een product aan de man gebracht moet worden, en hoe de werkelijkheid en het landsbelang daarvoor moeten wijken in de beeldvorming, komt weer goed naar voren in een citaat over Han ten Broeke en de manier waarop die aan de hele fractie dicteerde hoe er op het MH17-dossier met Pieter Omtzigt omgegaan dient te worden. Niet op inhoud, maar op de man, en met zorgvuldig gekozen termen:

Smerig spel over de rug van 298 doden

De politieke carrièredrift is natuurlijk niet aan de vvd alleen voorbehouden, maar kent daar uiteraard wel sprekende voorbeelden. Of het nou gaat om de manier waarop Jeanine Hennis naar voren werd geschoven en in de partij belangrijk werd gemaakt, of hoe de familie van vvd-prominent Loek Hermans een kartel op zichzelf vormt in de partij:

Via al deze feiten, voorbeelden en anekdotes vormt zich dus een beeld van een partij die niet door liefde en democratische geestdrift wordt voortgestuwd, maar door een kille bedrijfsvoering die middels door voorlichting gedicteerde product placement moet leiden tot machtsbehoud of, liever nog, uitbreiding van die macht. De vvd is een vleesgeworden verkooppraatje waar geen enkele visie uit spreekt. Daar is de partijleider natuurlijk in het verleden openlijk op geciteerd ("visie is als de olifant die het uitzicht beneemt"), maar in het boek van Berckmoes blijkt het gebrek aan visie juist de olifant in de fractiekamer: op geen enkele manier lijkt 'het landsbelang' leidend te zijn in de fractiekamer van de vvd, waar iedereen zijn plek in de pikorde moet kennen en een voorstel alleen interessant bevonden wordt als het helpt om de vvd beter in de markt te zetten. De beeldvorming bepaalt alles, en daarom is de afdeling voorlichting, bij de vvd met een hoofdletter V geschreven, de werkelijke baas op het Binnenhof. Halbe Zijlstra is de floor manager, Mark Rutte de winkelmanager en Kees Berghuis de man die als beeldbepaler de etalage inricht. Die gang van zaken maakt van de vvd een product met een hele mooie, aantrekkelijke en begerenswaardige doos. Maar het is wel een lege doos.

Bonushoofdstuk. Over baantjes en belangen aan het Binnenhof

Reaguursels

Inloggen

TL;DR

Alex Williams | 18-10-17 | 21:54

Tip de redactie. Waarom heeft GS geen donate button? Voor zo'n artikel zo ik best een bedrag over hebben om waardering te tonen voor lef en dapperheid. Er zijn maar heel erg weinig mensen die durven te schrijven en praten over de mistoestanden in Nederland.

Príncipe | 18-10-17 | 12:54

Ybeltje een opposant van de gevestigde politiek orde. Heel dapper van haar.
Zelfde kaliber als die dame die Weinstein affikte... De zelfde politieke reacties hierop als toen Weinstein nog iets in de politiek melk te brokkelen had.
Die cartoon is schitteren. Kan je die vergroot kopen? Voor de volgende verkiezingen. De mannetjes zouden dan vvd oranje moeten zijn. LOL.

Goedzo | 18-10-17 | 12:50

Ybeltje een opposant van de gevestigde politiek orde. Heel dapper van haar.
Zelfde kaliber als die dame die Weinstein affikte... De zelfde politieke reacties hierop als toen Weinstein nog iets in de politiek melk te brokkelen had.
Die cartoon is schitteren. Kan je die vergroot kopen? Voor de volgende verkiezingen. De mannetjes zouden dan vvd oranje moeten zijn. LOL.

Goedzo | 18-10-17 | 12:50

Ik heb het boek niet alleen gelezen maar ook nog 2 interviews van Ybeltje bij Cafe Weltschmerz door Sid Lukkassen bekeken om te zien wat voor vlees ik in de kuip had.
www.youtube.com/watch?v=RzqRWEeZToU
www.youtube.com/watch?v=jd0F-UlD8XU
Mevrouw lijkt mij integer, en wat zij schrijft waarheidsgetrouw.
Het trieste is, net als met de petitie voor Anne, dat de zittende macht zijn reet er mee afveegt.
Zij zijn er al lang achter dat de meerderheid van het Nederlandse Volk het allemaal geen fuck kan schelen.
Dus Glas, Plas, en hup, weer een vrouwelijke minister op Defensie.

Roadblock | 18-10-17 | 11:29 | 1

Correctie: zij willen dat de rest van het Nederlandse volk geen reet kan schelen want dan hebben ze vrij baan. De eerste stappen zijn alweer gezet door het referendum af te schaffen. Wij "stomme burgers" hebben geen verstand van politiek zoals de politiek in een matige vorm uitte over het Oekraine referendum.

Sinclair | 18-10-17 | 16:30

Zo... ik heb meteen vijf exemplaren besteld. Dan kan ik die op publieke plekken neerleggen, opdat niemand meer kan ontkennen hoe te Nederlandse regering te werk gaat. Dat wetten en regels in dit land niet tellen. Altijd een bundeltje bij de hand. Eerst dacht ik van nou ik koop er tien. Maar ik kan altijd bij bestellen. Toch?

Príncipe | 18-10-17 | 10:40

Nah... wel heel erg dapper van Ybeltje om dat allemaal zo op te schrijven. We moeten meer van dat soort mensen hebben. Ik denk dat om te zeggen dat het natrappen is te makkelijk is. Wat ik van thuis uit geleerd heb is dat je in Nederland gedwongen wordt om corrupt te zijn. Probeer eens een leven te leiden zonder corruptie. Je zal zien dat dat heel erg moeilijk is in Nederland. Iedereen die poogt wordt de grond in getrapt. Misschien kan ik het boek aan iemand kado doen. In ieder geval heel hartelijk bedankt voor de boeken tip.

Príncipe | 18-10-17 | 10:14

Over dit soort zaken hoor je nep-journalisten als Frits Wester en consorten nou nooit eens.

veelbeter | 18-10-17 | 10:00

Wat is er met deze vragen (124) ooit gebeurt rond de verhuizing naar Vlissingen?
Pareltje(41):
“Herinnert u zich uw uitspraken in het algemeen overleg van 19 september 2011, over de keuze tussen Doorn en Vlissingen: 'Wij zijn op het ogenblik niet in de positie om Sinterklaas te spelen, dus er moet een zakelijke afweging worden gemaakt. ”

G. Temmes | 18-10-17 | 09:24 | 1

Ik kwam er pas achter nadat ik de hele teksten had gelezen dat ik de woorden portefeuilles en wetsvoorstellen als ladingen coke en afrekeningen had gelezen en daarom dacht dat het een aflevering van Penoza was. Wat stom van mij.

Louise-in-de-pels | 18-10-17 | 08:36

niet kopen dat boek!

Rico den Hollander | 18-10-17 | 08:16 | 3

Echt wel!

Rest In Privacy | 18-10-17 | 08:39

Downloaden is beter voor het milieu!

RenHoek | 18-10-17 | 09:01

Sorry, te laat. En al uitgelezen, is dat erg?

Watching the Wheels | 18-10-17 | 12:53

Dus als ik het goed begrijp kunnen we over pakweg 15 jaar dezelfde bekentenissen en beschuldingen en #Metoo twitters verwachten als nu na de Weinstein affaire

batvoca2 | 18-10-17 | 07:41

Goed stuk. Nu nog 'VVD' met hoofdletters schrijven (het is tenslotte een afkorting, van Rossem) en ook de 'serieuze pers' neemt je...... serieus.

16xISscheepsrecht | 18-10-17 | 06:43 | 2

Sinds het Oekraïne referendum en het “geitenpaadje inlegvelletje” is het op Geen Stijl gebruikelijk om vvd niet in kapitalen te schrijven/typen.

Kertsbal | 18-10-17 | 08:44

cda en vvd kun je niet meer met hoofdletters schrijven.

Watching the Wheels | 18-10-17 | 12:54

Mijn laatste gedachte is deze: In 1983 werd in de grondwet "zonder last of ruggespraak" veranderd in "zonder last". Mind you wat dit betekent eigenlijk, het echte begin van het partijkartel. Wat dat betreft hebben de Turkse bazen van DENK wel eerst heel goed onze grondwet bestudeerd voor ze de bediendes Kuzu en Ozturk zelfstandig lieten acteren. Zij wilden stemmen zonder last tegen iets uiteindelijk. Eigenlijk zou de 2e en 1e kamer moeten bestaan uit 150/75 onafhankelijk gekozen leden en geen partijen, bijna wat FVD wil uiteindelijk.

Roze_bril_drager | 18-10-17 | 03:32

Vakwerk van Van Rossem. Te goed vrees ik. De heersende macht laat zich niet ongestraft tot op het bot fileren.

Bieslander | 18-10-17 | 03:05 | 3

Beter dan Watergate maar suggereer je nu dat van Rossem moet onderduiken voor zijn eigen veiligheid ?

Roze_bril_drager | 18-10-17 | 03:11

Van Rossem opereert nu nog in de luwte van de miskenning door de mainstream media. Pas nadat de regerende macht tekenen van paniek vertoont (zoals toentertijd met Fortuyn) is meer voorzichtigheid geboden.

Bieslander | 18-10-17 | 04:08

@Bieslander
Dat zou betekenen dat van Rossem via het Belgische Mediahuis door politiek- of mainstream-media 'Nederland' aangepakt zou moeten worden? Zie ik, gelukkig, niet zo snel gebeuren. In dit geval heeft die luwte inderdaad wel wat.

16xISscheepsrecht | 18-10-17 | 06:46

Zeg ik iets vreemds als je kunt zeggen dat de politiek hetzelfde effect heeft op de wereld als een fietsrem heeft op een boeing 747 ?

Roze_bril_drager | 18-10-17 | 03:03

Ybeltje Berckmoes meldde ook dat ze heel veel weggelaten heeft, dit omdat zij dan smaadprocessen verwacht en daar geen zin in heeft
Het is dus nog veel erger dan wat zij opschreef in het boek.
Misschien een idee om alle kamerleden verplicht een boek te laten schrijven, over wat zij zoal meemaakten tijdens hun lidmaatschap.
Zou de democratie ten goede komen.

gebrokenvleugel | 18-10-17 | 00:45 | 1

Dat is voor The Sequel binnenkort, hahaha.

Accident_Prone | 18-10-17 | 08:09

Het blijft een wat merkwaardig verhaal dat van Ybeltje. Ik geloof niet meteen alles van een ontslagen werknemer met allerlei frustraties..

BozePaarseMan | 18-10-17 | 00:28 | 3

Eensch. Als je echter de aangeleverde ondersteunende documentatie van mevrouw bekijkt heeft ze een goed document afgeleverd.

16xISscheepsrecht | 18-10-17 | 06:47

Of u bent van voorlichting VVD, of u bent onnozel. Eerst lezen en in verdiepen, dan pas roepen.

Roadblock | 18-10-17 | 11:34

Ze is niet ontslagen, geen feiten verdraaien.

Watching the Wheels | 18-10-17 | 12:55

En waar is Karla Peijs nu? Tijd om te gaan vragen waar het bedankje blijft. Ademt die lul van een Hillen nog? Gewoon thuis opzoeken en confronteren met hun gefuck. Hetzelfde verhaal voor halve zool Zijlstra. Gewoon volgen en pakken waar het zeer doet: hun eigen rotzooi in hun eigen omgeving en hun sociale milieu afleveren.

Frau Merkel | 18-10-17 | 00:27 | 1

Ze zijn gladder dan een paling met teflon huid in een emmer snot, probeer die maar eens te vangen.

watmagjenogwel | 18-10-17 | 07:36

Normaal kijk ik hier niet naar, maar dit is de moeite waard:
'dewerelddraaitdoor' van 16 oktober met 'de verleiders' mer oa. George van Hout, over de schijndemocratie.

Kijkeensaan | 18-10-17 | 00:14

Ik reed vanmiddag door Julianadorp. Moest aan haar denken. Het cynisme uit Den Helder en omstreken is louterend.

Zaadhaan | 18-10-17 | 00:06

wat een verschrikkelijk lang verhaal.

watnouwatnouwatnou | 18-10-17 | 00:04 | 1

Ja, he, je zou bijna moe worden. Kan het niet in 5 zinnen?

Roadblock | 18-10-17 | 11:35

Helaas is dit soort ellende altijd zo geweest en zal het zo blijven. Het willen uitbreiden van je macht is blijknbaar een eigenschap die bij veel leiders sterk ontwikkeld is.
Overigens is het voor het succes van een partij wel belangrijk dat je een consistent beeld uitstraalt, dus het is niet goed als elk kamerlid maar in het wilde weg roept. Daarmee wordt de partij onherkenbaar en dat is uiteindelijk toch ook niet in het belang van de kiezer. Dat neemt niet weg, dat het nu veel en veel te ver gaat.
Enne, afgezien van dit alles: op mijn eigen werk heb je managers die ook met ijzeren hand (proberen) te regeren, maar ik heb zelf nooit machtsspelletjes hoeven spelen om een succesvol team te hebben. Maar nee, ik maak het niet tot de top (en ambieer dat niet, precies omdat de mores me daar niet bevallen),

Je vraagt je af hoe de wereld er uit zou zien als... nou jam laat maar. Dat is niet reëel.

xspalm | 17-10-17 | 23:09

"Van Rossem, ik vind jouw stuk zo goed, ik ga je voortaan altijd lezen. En Ybeltje Duindam geeft dus geen trap na, maar schrijft een bybeltje. Ik ga die ook volgen.

Ikbeneenzelfbouwer | 17-10-17 | 23:08 | 1

Ybeltje Berckmoes...

Roadblock | 18-10-17 | 11:36

Always look at the dark side of life.

Ernst Oosters8389 | 17-10-17 | 22:54

Ach, dames en heren: de hele volksvertegenwoordiging is één grote slangenkuil. Een collega waarmee ik werkte, kwam via Provinciale Staten, voor de PvdA in de 2e. Kamer terecht ergens in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Hij deelde het werkvertrek met dhr. H. Roethof, een zeer geacht PvdA-kamerlid. Mijn collega was biochemicus en hield zich bezig met kwesties m.b.t. afvalwaterreiniging ergens in het westen van de provincie Noord-Brabant. Hij liet in zijn argeloosheid zijn werkdossier op zijn bureau liggen en een paar dagen later stelde dhr. Roethof kamervragen over zijn kwestie, zonder hem daar in te kennen en ging dus met zijn werk aan de haal.
Een ander prachtig verhaal vertelde hij me over Den Uijl. Van Den Uijl werd jarenlang beweerd, dat hij de chauffeur van zijn dienstauto niet kende en dat klopte. De VARA is ooit met een documentaire en een chauffeur op de proppen gekomen om dit verhaal te ontzenuwen, maar het berustte op waarheid. De dienstauto's stonden toen nog op het Binnenhof en meestal stonden er groepjes kamerleden van de PvdA voor de ramen en sloten weddenschappen af met een aantal flessen wijn als inzet, om te kijken in welke dienstauto Den Uijl nu weer zou stappen. Hij kende inderdaad zijn eigen chauffeur niet.
Met die collega is het verder slecht afgelopen; hij was te integer voor een instituut als de volksvertegenwoordiging en werd uiteindelijk niet herkozen raakte door dit alles psychisch de weg kwijt.
De moraal van dit verhaal: wat politici ook wordt beweren, ze zitten er niet voor u. Af en toe borrelt de mestvaalt een beetje over en dan komen dit soort verhalen naar boven.

oliebolletje123 | 17-10-17 | 22:26 | 4

Het geeft aan dat ze zoveel vertrouwen in hun machtspolitiek hebben dat ze zich er nooit druk over hebben hoeven maken wie er op zetel 39 of 40 zit, want het stemvee stemt toch wel mee met Halbe Shellstra. Ze hoeven de Kamerleden niet eens te kennen en kunnen jaren later aan ze vragen "hoe kom je hier in Godsnaam in de Kamer terecht?". In zo'n organisatie is het niet vreemd dat een MinDef met Schoevers niet precies waar de ongekeurde granaten heen gaan of vandaan komen ... het is een machtskliek, het gaat ze niet om belangen van mensen, het gaat ze om "vestigingsklimaat" en "beeldvorming", ze zijn meer bezig met Mali dan met Nederland, in het belang van Shell. Jeroen van der Veer, oud-CEO van Shell deed op verzoek het onderzoek naar het granaatincident in Mali op verzoek van Hennis? Zo arrogant zijn ze, Tjibbe bij de OVV, zo'n vvd'er als Ombudsman, Jeroen van der Veer onafhankelijk onderzoeker voor Defensie, dat is de politiek van Mark en Halbe en Han en meer van die lui. En de echte bazen blijven helemaal uit beeld. Gaaf land!

Watching the Wheels | 17-10-17 | 22:49

Ach ja.. de gemeente is er ook niet voor mij, ik ben er voor hun. Op het werk is het ook een slangenkuil, zelfs de kroeg is een apenrots. No vision. What else is new?

ger1306 | 17-10-17 | 23:15

@watching
Het begon ergens rond de tijd dat het vvd bestuur en Haagse kopstukken de macht van de lokale partijbaronnen wilden afbouwen. Ook werd er een scoutingcommissie in het leven geroepen voor toekomstig "talent". Een Ybeltje was vroeger niet komen bovendrijven... Tegenwoordig is een grijze muis een aanbeveling. De vvd is slechts nog een verzameling van lichtgewichten.
PS: het was, en is, vooral een conservatieve partij die beweerde liberaal te zijn

Enrique C | 18-10-17 | 08:32
▼ 1 antwoord verborgen

Daarom FvD.

Al-Dente | 17-10-17 | 22:18 | 1

Doet wel afbreuk aan PVV. Lang niet met alles eens , maar wel met prioriteit nr 1 : stop islam. Dus wat is wijsheid? PVV als enorme verdienste de kentering in het debat. Een wezenlijke ontwikkeling.

HaatbaardKnipper | 18-10-17 | 00:08

FVD gaat nog groot worden zo..

Bobdesloper | 17-10-17 | 22:07 | 8

En sympathiek ook dat de PVV hem niet als concurrent afvalt, maar in debatten zelfs verbaal steunt. Dat tegengeluid is niet verkeerd.

Watching the Wheels | 17-10-17 | 23:32

@Brabeer
Weer een uiterst vileine poging van je om iemands geloofwaardigheid af te breken:
"De verkeerde types" Waarom verkeerd, vanuit welk oogpunt, hoe verkeerd? Wat is volgens jou dan het "juiste" type?.
"Er zal vast nog wel een andere kant zitten aan dat verhaal over die kazerne" Aanname gebaseerd op wat?
Bah.

Roadblock | 18-10-17 | 11:45

@Roadblock | 18-10-17 | 11:45
Denk niet of het verkeerd bedoeld was van @Berbaar

Watching the Wheels | 18-10-17 | 13:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Voor de mensen die hier reageren met "zo gaat dat nu eenmaal overal". Als een bedrijf zo werkt is dat kut maar als een overheid helemaal niet geeft om de inhoud is het oa www.ad.nl/binnenland/landelijke-eenhe...
Extreem gevaarlijk. De VVD heeft samen met alle andere collaborateurs Nederland extreem verzwakt. Justitie, politie, onderwijs, immigratie, islam, belastingdienst, ouderenzorg, ggz, tbs klinieken, rechterlijke macht, onze souvereiniteit. The shit is hitting the fan. www.youtube.com/watch?v=T3dk4T9K96k

mrska | 17-10-17 | 21:58 | 1

Maar dat is hun bedoeling ook, landelijke organen verzwakken zodat alles op kan gaan in een groter geheel opdat er nooit meer oorlog komt. Ze investeren niet meer in alles dat de eigen identiteit hoog kan houden, ze investeren alleen nog in het grotere geheel en ze zorgen dat de bedrijven waar zij mede aandeelhouder van zijn vooral goed geholpen worden. En dat alles met een sausje van "het is in het algemeen belang, want u wilt toch ook auto blijven rijden?" enz. Het geld (of beter gezegd "de schuld") regeert. Ze schaffen niet voor niks zo'n referendum af, zij weten wat goed is voor de toekomst en de rest moet "vertrouwen in de toekomst" hebben en hard werken en belasting ophoesten.

Watching the Wheels | 17-10-17 | 22:14

Zoals de laatste tijd wel vaker, heeft van Rossem zich weer eens zeer verdienstelijk vastgebeten.
Het is overduidelijk. De VVD is geen politieke partij, maar een politieke aanfluiting met een vals gestemde fluit.
Je zal er maar bij horen...

Pierre Lebon | 17-10-17 | 21:51 | 2

Wat te denken van het cda dat ook op de van hen bekende onwettige manier (pro memorie commissie Davids) geen enkele moeite heeft om dingen te ritselen. Ze nemen een loopje met procedures en wetten. Ze kunnen enerzijds niet open en eerlijk zijn over wat er allemaal speelt, ze kunnen de bevolking daar niet over informeren en anderzijds willen ze wel beslissingen nemen in bepaalde richtingen dus doen ze het slim als kabinetten vallen of als mensen even niet opletten. Reken maar dat er in de afgelopen maanden ook weer een helemaal geritseld is. Mijn respect zijn ze volledig kwijt.

Watching the Wheels | 17-10-17 | 21:57

heleboel (tijd voor koffie)

Watching the Wheels | 17-10-17 | 21:58

Gokje: Een klein clubje is op de achtergrond bezig met de belangen van NAVO en Shell en de halve VVD-fractie weer daar allemaal niets van en wordt bezig gehouden door Halve Shellstra en Hennie Keizer en de rest van de Bende Zonder Naam. Daarom wisselt nu weer een andere vertrouweling in de cda/vvd stoelendans. Gaat Van Baalen nog naar Maidan deze herfst? Shell en Navo. Eigenlijk wel logisch ook en dan natuurlijk een berg bedrijven die uit de staatsruif mee eten met opdrachten voor dat clubje. En die arme Ybeltje maar verbaasd doen. Werd Cogas nou overgenomen door het Westlandse Caiway in het Twente van Bijleveld? En heeft Caiway iets met KPN en Reggefiber en zitten ze ook in Vlissingen en Doorn? Ze bouwen het mooiste sleepnet van de hele wereld en Ybeltje zich maar afvragen waarom haar inbreng voor een socialer dit en dat heen luisterend oor vindt bij Halbe.

Watching the Wheels | 17-10-17 | 21:49 | 1

VVD-fractie weet daar ...
geen luisterend oor ... tikken blieft moeilijk.

Watching the Wheels | 17-10-17 | 21:53

Ybeltje verdient wel wat Euri's aan dit boek. Goede motivatie, gouden kans, voor andere boze of teleurgestelde 2e kamerleden die in de komende maanden overwegen om eruit te stappen.
--
Het volgende uit de school klap boek wordt natuurlijk een nog groter succes. Dus kassa! Stap eruit en je krijgt wachtgeld, inkomsten van boekverkoop, spreekbeurten e.d. En de waardering en respect van toch zeker 60% van de Nederlandse bevolking! je wordt nooit meer vergeten. Wie herinnert zich niet de nacht van Smelzer.

Mark_D_NL | 17-10-17 | 21:47 | 2

Een teckel met een vette kluif in z'n bek.

Watching the Wheels | 17-10-17 | 21:59

Schmelzer

ger1306 | 17-10-17 | 22:48

Joost Niemöller was haar redacteur. Zoals elke schrijver een redacteur heeft. Ghostwriter, tss, echt niet!

Poesmobiel | 17-10-17 | 21:43

Als die grote woorden op GS zoals dictatuur, één gore bende, Stasi, corrupte zooi, volksverraders, hebben nu hun rechtvaardiging weer gevonden.

bodemloos | 17-10-17 | 21:39

Eigenlijk hoop ik gewoon dat er nadat de poppetjes bekend zijn enkele Kamerleden uit de coalitie stappen en op zichzelf gaan dan wel aansluiten bij een meer integere partij.
Meteen een einde aan Rutte 3.
Als dit 4 jaar overleeft kunnen we daarna stemmen wat we willen, dan hebben we de Britten en de Tanks weer nodig om ons te bevrijden.

Andersdenkend | 17-10-17 | 21:29

Ypsilonbeltje schrijft iets van zich af. Dat kan ik me wel voorstellen en al is het een oud gebouw dat ze beschrijft, laat het maar komen.
Voor een Telegraaf voorpagina/RTL/SBS6 partij als de VVD haal ik alleen al om die redenen mij neus op. Los van Rutte/Zijlstra/Blok en die gangster ten Broeke. Wat een sneue cafetaria partij is dat die VVD, lauwe hap met een giftig sausje.
Kamerleden moet kunnen stemmen zonder last, ik vrees dat zoiets niet (meer) bestaat.

Memek | 17-10-17 | 21:28 | 2

Denk jij nou werkelijk dat dat bij de andere partijen ook maar in nuance anders is? Ga ze dan maar eens allemaal na: GL, PvdA, PVV, CU t/m de laatste die je kunt vinden.

issieookweer | 17-10-17 | 22:08

Nee dat denk ik niet en dat schrijf ik ook niet (lezen). Ik stem principieel niet op een confessionele partij, links laat ik links liggen. Mijn keuze ligt meer aan de liberale kant, maar niet bij de sneue VVD, en die vond ik altijd............. je weet wel.
De keuze is beperkt.

Memek | 17-10-17 | 22:41

Dat er volgens parijlijnen wordt gestemd is tot daar aan toe. Dat niet gekozen aanhangsels en nepotisme de basis vormen voor die besluitvorming is echt heel erg. Meer directe democratie aub.

Yeohan | 17-10-17 | 21:28 | 3

Het begint dus met het volgens partijlijnen stemmen, fractiediscipline en dichtgetikte regeerakkoorden. Dat vergemakkelijkt en faciliteert deals en nepotisme niet alleen, ze zijn een absolute voorwaarde ervoor. Het begint en eindigt met de fractiediscipline. En de manier om die te verkrijgen is een grip op de baantjesmarkt in het openbaar bestuur, zodat je mensen aan je kunt binden.
Het probleem van een vertegenwoordigende democratie met een zittend parlement met vastgestelde termijnen zijn partijen. De macht wordt door het bestaan van partijen weggesluisd van de gekozen parlementariërs naar de partijbonzen.
Dat is overigens geen nieuw inzicht, daar waarschuwde de eerste Amerikaanse president Washington al voor in zijn Farewell Address, en iets wat ook al ten tijde van Cromwell in Engeland was opgemerkt. avalon.law.yale.edu/18th_century/washi...
Democratie verwordt zo tot een partitocratie.
Het merkwaardige is dat je in de grondwet (in Nederland, maar ook elders) het woord “partij” en “fractie” helemaal niet aantreft. Ze bestaan niet in de staatsinrichting. En toch hebben ze alle macht. Thorbecke zei al, bij het ontwerp van zijn grondwet dat dat politieke partijen overbodig zou maken. www.volkskrant.nl/archief/partijen-da...

De enige manier om dat te doorbreken is om partijen en fracties in de grondwet wél te gaan benoemen en aan banden te leggen. Dat fracties de leden niet mogen binden, dat partijen slechts kieslijsten en beginselprogramma’s mogen opstellen, en zo kun je nog wel een aantal regels bedenken. En vervolgens separaat kiezen van regering en kamer. Anders ban je het niet uit.

Stormageddon | 17-10-17 | 21:55

Prima analyse Stormageddon, dank!

Berbaar | 17-10-17 | 22:10

Ik had Washington al een hele tijd niet meer gelezen, maar het stukje over de partijen is dus werkelijk vernietigend en keihard.

Lees en huiver.
“I have already intimated to you the danger of parties in the State, with particular reference to the founding of them on geographical discriminations. Let me now take a more comprehensive view, and warn you in the most solemn manner against the baneful effects of the spirit of party generally.

This spirit, unfortunately, is inseparable from our nature, having its root in the strongest passions of the human mind. It exists under different shapes in all governments, more or less stifled, controlled, or repressed; but, in those of the popular form, it is seen in its greatest rankness, and is truly their worst enemy.

The alternate domination of one faction over another, sharpened by the spirit of revenge, natural to party dissension, which in different ages and countries has perpetrated the most horrid enormities, is itself a frightful despotism. But this leads at length to a more formal and permanent despotism. The disorders and miseries which result gradually incline the minds of men to seek security and repose in the absolute power of an individual; and sooner or later the chief of some prevailing faction, more able or more fortunate than his competitors, turns this disposition to the purposes of his own elevation, on the ruins of public liberty.

Without looking forward to an extremity of this kind (which nevertheless ought not to be entirely out of sight), the common and continual mischiefs of the spirit of party are sufficient to make it the interest and duty of a wise people to discourage and restrain it.”

Stormageddon | 17-10-17 | 22:47

Dat het ook gewoon zo gaat zoals je denkt. En dat dat allemaal keihard tegen de grondwettelijke staatsinrichting indruist, misschien niet in de letter maar zeer zeker in de geest. En dat niemand in de media, behalve misschien Bart Nijman, dat erg schijnt te vinden.

Stormageddon | 17-10-17 | 21:24

Zit opsporing verzocht te kijken.
Weer een overvloed aan lichtgetinte jongemannen.
En nog een paar oostblokkers voor de gezelligheid.

Kruisruiker | 17-10-17 | 21:22

In het programma Dwars door de Week hadden Sophie Hilbrant en Sanne Wallis de Vries 2 weken terug een sketch over IJbeltje. Het was bevreemdend om daarin te horen dat in een Vara/BNN programma (waarin doorgaans de liberalen op de hak worden genomen en de underdog wordt verdedigd - denk aan Spijkers met Koppen) nu de liberalen (VVD) worden verdedigd en de dissident in de hoek wordt gezet en op de hak wordt genomen.

Paljas | 17-10-17 | 21:18

Leuk, maar ik lees het boek pas als besproken is aan de leestafel van DWDD en Matthijs of instemmend knikt of trakteert op een roffeltje bij de titel van het boek. Aan tafel!

Dagdief | 17-10-17 | 21:17

Dit land is door en door verrot.

doskabouter | 17-10-17 | 21:16 | 2

Alles is relatief.

Kruisruiker | 17-10-17 | 21:17

kies een ander. Werkt bevrijdend.

Rest In Privacy | 17-10-17 | 22:07

Hier zit wel een mooie feuilleton in van Rossem. Elke dinsdagavond een nieuw hoofdstuk behandelen.

der_feldwebel | 17-10-17 | 21:11

Dit heeft wel een erg hoog alu hoedje gehalte.

Andersdenkend | 17-10-17 | 21:23

Als Ybeltje wat meer een Pypertje zou zijn geweest dan had ze wellicht kunnen opklimmen.
Je moet wel een beetje je best doen voor de partij.
(Of is dit heel slecht? haha)

Kruisruiker | 17-10-17 | 21:07

De verhalen van Ybeltje sluiten aan bij mijn eigen ervaringen binnen de VVD. Het bleek nog erger dan ik dacht. Heel goed dat zij dit boek geschreven heeft.

ZwartedeZwarth | 17-10-17 | 21:05 | 1

Duh het is slechts VVD, de volgende PvdA: Kunnen we AUB ophouden met het beschimpen van marginalen? Minderheden belachelijk maken deugt niet, Van Rossem!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 17-10-17 | 21:03

VVD is omhoog geklommen Maffia in ons Italïe aan de Noordzee.
Geen boek van Ybeltje - onderdeel van het systeem - Berckmoes voor nodig.

Dat ze zelf meedeed aan het Netflixen omdat 'iedereen dat deed' zegt mij verder genoeg over de integriteit van de dame. Die is en was er dus niet, ondanks dat nu toneelacteert dat ze dat wel zou zijn,

laagvliegert | 17-10-17 | 21:03

Waarom worden er alleen motorclubs vervolgd? De VVD is, zo lijkt het, toch ook een criminele bende. Is het daarom dat ze justitie en veiligheid in handen houden?

eh.dinges | 17-10-17 | 21:01

Het is inmiddels zo intrinsiek overduidelijk dat dit systeem zo ontzettend ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum is, dat het ligt te stinken van het rot. Maar wat is er voor nodig om het daadwerkelijk om te gooien?
.
.
.
Wat!?

Rollins | 17-10-17 | 20:56 | 2

Ik -tijdperk afschaffen en focus op economie,geld.
Meer welzijn dan welvaart. Maatchappij nu veel te hard(managers bijv, onpersoonlijk)... meer jaren 70 menselijker. Maar dan weer wel stoppen met invoer v mensen die zich niet kunnen aanpassen.

ger1306 | 17-10-17 | 23:27

Zakenkabinet. Openbaarheid van bestuur. Werken op kwaliteit (zaken borgen, vastleggen, verantwoording afleggen, afrekenen dan wel waarderen).

EEnzame SchizofrEEN | 18-10-17 | 08:57

Ybeltje krijgt van mij een hele grote plus. Haar uitspraken met betrekking tot de migratie werden haar niet in dank afgenomen. Ik hoop dat ze overstapt naar het Forum voor Democratie. Past iedereen beter bij.

Orakel1958 | 17-10-17 | 20:55 | 1
-weggejorist-
miko | 17-10-17 | 21:01

Als dit allemaal waar blijkt te zijn dan wordt het tijd voor aangifte. Het is namelijk aannemelijk dat de Grondwet wordt overtreden, de integriteit van de Staat en democratische rechtsorde gevaar loopt en ambtelijke corruptie. Wie kent een goed lid van het College van Procureurs Generaal www.om.nl/organisatie/procureurs-gene... ? @redactie kan GS geen aangifte regelen?

Mocro070 | 17-10-17 | 20:54

Ik zal wel weer verketterd worden tot VVD-er (stemp ik niet op), maar deze mislukking geef je toch geen aandacht?
Een half miljoen uit de staatsruif vreten, zo slecht zijn dat je gewoon helemaal geen portefeuille meer overhoud, zelf ook niet weten wat je met je tijd zonder portefeuille aan moet, gaan netflixen, en dan zeggen dat 'iedereen dat doet'.
Ik zou zeggen, iedereen die geen eigen zetel 'verdient' aan stemmen is afhankelijk van de lijstgenoot met het meest stemmen (fractievoorzitter). Dan kan zo'n kip ook gewipt worden als ze niet legt. En raken andere kamerleden een beetje gemotiveerd hun eigen zetel te verdienen. (geeft significante macht binnen een fractie).

two ball cane | 17-10-17 | 20:52 | 2

Stel dat Ybeltje voor maar 50% gelijk heeft. Filter haar 'persoonlijke' verhaal er uit. Lees dan nog eens wat ze meldt. Het gaat om het grotere plaatje, niet bepaald een teken van democratie.
Het woord volksvertegenwoordiging was al een lachertje, inmiddels is het volksverlakkerij.

EEnzame SchizofrEEN | 18-10-17 | 08:54

Probeer naar de boodschap te kijken en niet naar de boodschapper two ball

Gags Beasley | 18-10-17 | 10:47

Carla iwe? Carla pladijs, glibbert overal tussendoor.

miko | 17-10-17 | 20:49 | 1

Sterk verhaal man. Echt.

Acar_ketimun | 17-10-17 | 22:37

Ik heb het vage vermoeden dat het binnen alle partijen er zo toegaat.
Met een paar uitzonderingen wellicht.
Het zijn een zielig stelletje machtswellustelingen bij elkaar.

Kruisruiker | 17-10-17 | 20:49 | 4

De SP is nog erger. Daar heeft men de dochter van Marijnissen binnengehaald. Een soort van democratie in Noordkoreaanse stijl bij die partij.

theo-is-dood | 17-10-17 | 21:57

Inderdaad werkt dat zo haast overal.
Weinig nieuws in het boekje van die mevrouw maar het toont wél weer eens aan dat er sommige zaken de democratie zoals die bedoeld is verstoren.
Niks mis mee dus met dat boekkie, hoewel de faalhazede auteur en de samenwerking met Niemoller het inderdaad allemaal niet sterker maken.
Prima recensie trouwens van Rossem!!

Berbaar | 17-10-17 | 22:07

Op het werk toch ook, zelfs in de kroeg een apenrots... naar mijn smaak komt dat door no vision, niet meer een gemeenschappelijke overeenstemming.

ger1306 | 17-10-17 | 22:56
▼ 1 antwoord verborgen

Ybeltje Berckmoes-Duindam komt voor als een integer persoon en heeft heel veel te melden, niet loslaten!

smdyasc | 17-10-17 | 20:46

heeft er dan echt niemand foto's van Rutte in de darkroom?

oranje_onder | 17-10-17 | 20:43 | 1

Waren vaag vanwege het gespetter op de lens.

Kruisruiker | 17-10-17 | 20:50

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl