achtergrond

Geenstijl

Fuck @D66. Red het referendum!

Omdat burgers de verkeerde mening hadden en Rutte II de uitslag niet snapte bij het GeenPeil-referendum, heeft D66 het voor elkaar gekregen om hun eigen referendumwens in Rutte's doofpot te smoren. Weg referendum. Stop deze demofobie!

PERSBERICHT: RED HET REFERENDUM

Uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord blijkt dat de regeringspartijen het raadgevende referendum willen afschaffen. De steun onder de bevolking voor het houden van referenda ligt volgens het SCP echter al decennia rond de 80%. En de partijen die in hun verkiezingsprogramma aangeven voor het referendum te zijn, bezetten 90 zetels in de Tweede Kamer.

Demofobie
“Niet minder dan schandalig”, zegt Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie. “Hoe rot is de vertegenwoordigende democratie wanneer er een ruime meerderheid in het parlement én onder de bevolking is om het raadgevend referendum te behouden en dat het dan wordt afgeschaft? Nota bene met hulp van D66? Dit is je reinste demofobie, angst voor het volk.”

“De Wet Raadgevend Referendum voorziet in een evaluatie van de wet in de zomer van 2018. Het getuigt van onbehoorlijk bestuur om het raadgevende referendum nu al af te schaffen”, zegt Dubbelboer.

Referendum over het referendum
“De roep om meer zeggenschap voor Nederlanders is er al jaren. Het referendum afschaffen betekent nog meer cynisme onder grote groepen van de bevolking ten aanzien van de politiek. Als er daadwerkelijk besloten wordt om dit democratische recht af te pakken van de bevolking, dan toch niet nadat die bevolking zelf heeft aangegeven of zij dat wil. Dan organiseert Meer Democratie een referendum over de afschaffing van het referendum”, aldus Dubbelboer.

Koehandel op z’n slechtst
D66 heeft het referendum ingeruild voor de gekozen burgemeester, althans voor het uit de Grondwet halen van de burgemeestersbenoeming. “Een hele slechte en oneigenlijke ruil. Je kunt het tekort aan zeggenschap dat burgers op landelijk niveau ervaren, niet oplossen met een gekozen burgemeester op lokaal niveau”, zegt Dubbelboer. Daarbij betekent het aannemen van de Grondwetswijziging helemaal niet dat de burgemeester direct door de bevolking wordt gekozen. Dat moet nog nader door het parlement worden besloten. “D66 is al eens een keer eerder in dat moeras getrokken en er met lege handen uitgekomen”, zegt Dubbelboer. “Het is onbegrijpelijk dat de partij die is opgericht om de democratie te vernieuwen, meehelpt om het referendum af te schaffen.”

Nederland moet nog veel leren omtrent referenda en dat kan alleen door er mee door te gaan. De Tweede Kamer heeft in de referendumwet vastgelegd dat de wet na drie jaar (dus in zomer 2018) publiekelijk geëvalueerd moet worden door de Tweede Kamer, na een openbaar rapport van de minister van Binnenlandse Zaken. Teken daarom hier onze petitie tegen de afschaffing van het referendum door Rutte III.

Was getekend,
Meer Democratie

UPDATE: THIERRY GOOIT EEN APPBOM

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.