Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Fuck @D66. Red het referendum!

Omdat burgers de verkeerde mening hadden en Rutte II de uitslag niet snapte bij het GeenPeil-referendum, heeft D66 het voor elkaar gekregen om hun eigen referendumwens in Rutte's doofpot te smoren. Weg referendum. Stop deze demofobie!

Foute mening? Dan geen inspraak meer!

PERSBERICHT: RED HET REFERENDUM

Uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord blijkt dat de regeringspartijen het raadgevende referendum willen afschaffen. De steun onder de bevolking voor het houden van referenda ligt volgens het SCP echter al decennia rond de 80%. En de partijen die in hun verkiezingsprogramma aangeven voor het referendum te zijn, bezetten 90 zetels in de Tweede Kamer.

Demofobie
“Niet minder dan schandalig”, zegt Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie. “Hoe rot is de vertegenwoordigende democratie wanneer er een ruime meerderheid in het parlement én onder de bevolking is om het raadgevend referendum te behouden en dat het dan wordt afgeschaft? Nota bene met hulp van D66? Dit is je reinste demofobie, angst voor het volk.”

“De Wet Raadgevend Referendum voorziet in een evaluatie van de wet in de zomer van 2018. Het getuigt van onbehoorlijk bestuur om het raadgevende referendum nu al af te schaffen”, zegt Dubbelboer.

Referendum over het referendum
“De roep om meer zeggenschap voor Nederlanders is er al jaren. Het referendum afschaffen betekent nog meer cynisme onder grote groepen van de bevolking ten aanzien van de politiek. Als er daadwerkelijk besloten wordt om dit democratische recht af te pakken van de bevolking, dan toch niet nadat die bevolking zelf heeft aangegeven of zij dat wil. Dan organiseert Meer Democratie een referendum over de afschaffing van het referendum”, aldus Dubbelboer.

Koehandel op z’n slechtst
D66 heeft het referendum ingeruild voor de gekozen burgemeester, althans voor het uit de Grondwet halen van de burgemeestersbenoeming. “Een hele slechte en oneigenlijke ruil. Je kunt het tekort aan zeggenschap dat burgers op landelijk niveau ervaren, niet oplossen met een gekozen burgemeester op lokaal niveau”, zegt Dubbelboer. Daarbij betekent het aannemen van de Grondwetswijziging helemaal niet dat de burgemeester direct door de bevolking wordt gekozen. Dat moet nog nader door het parlement worden besloten. “D66 is al eens een keer eerder in dat moeras getrokken en er met lege handen uitgekomen”, zegt Dubbelboer. “Het is onbegrijpelijk dat de partij die is opgericht om de democratie te vernieuwen, meehelpt om het referendum af te schaffen.”

Nederland moet nog veel leren omtrent referenda en dat kan alleen door er mee door te gaan. De Tweede Kamer heeft in de referendumwet vastgelegd dat de wet na drie jaar (dus in zomer 2018) publiekelijk geëvalueerd moet worden door de Tweede Kamer, na een openbaar rapport van de minister van Binnenlandse Zaken. Teken daarom hier onze petitie tegen de afschaffing van het referendum door Rutte III.

Was getekend,
Meer Democratie

Social

UPDATE: THIERRY GOOIT EEN APPBOM

Reaguursels

Inloggen

ja hoor ! | 10-10-17 | 20:54

Misschien moet je het de inwoners van Rotterdam vragen !

Swietie | 11-10-17 | 16:19

Redden democratie? Het is eerder voor de tweede keer aantonen/bewijzen dat de gevestigde politieke partijen spugen op de democratie...

First Contact | 11-10-17 | 13:18

Waarom verbaasd me dat nu niet. onze dictator wil geen strobreed in de weg worden gelegd. Wij domme lullen moeten onze bek dicht houden

Diedenien | 11-10-17 | 09:51

Referendum wet moet je verbeteren niet afschaffen. Wat er uit moet is dat er maar twee antwoord mogelijk zijn. Dit kan overigens prima werken doet het in Zwitserland ook.
Als mensen een wet niet snappen dan moet je het maar beter uitleggen. De tijd dat de gemiddelde Nederlander onwetend is, is voorbij. Met andere woorden :D66 nu vooruit niet achteruit!

youwish | 11-10-17 | 09:46

Reageren lukt nog steeds niet,

oke opnieuw maar weer , stemmen heeft inderdaad geen zin, want niemand houdt zich aan dat wat ze de kiezers voorschotelen. Dus niemand meer stemmen, maar dan ook niemand, kijken hoe ze dan denken te reageren.

gato | 11-10-17 | 09:19

Getekend en gedeeld op de sosjal. Verder ben ik van mening dat ieder topic en iedere tegel over dit onderwerp vanaf heden de zin "Mark Rutte is een verkrachter" dient te bevatten. Immers, gelijk een verkrachter blijft Mark Rutte volhouden dat "nee" een antwoord is dat meerdere interpretaties kan hebben.

Als slachtoffer van daadwerkelijke verkrachting vind ik Mark Rutte oprecht walgelijker en smeriger dan de man die zijn ledematen niet thuis kon houden. Democratie is LETTERLIJK van ons allemaal, en daar hoort NietMijnMinPres met zijn fikken van af te blijven.

IntegereVoorzitter | 11-10-17 | 09:16

Los van het feit wel of een referendum. Als de zittende partijen meer achter hun eigen overtuigingen bleven waardoor de burger er van op aan kan dat de partij waarop hij stemt ook blijft bij haar overtuigingen en niet meegaat met overtuigingen van andere partijen (om maar in het pluche te kunnen zitten) dan zijn referenda helemaal niet nodig.
Trouwens, wat heeft een raadgevend referendum voor nut als de heren bestuurders het toch gewoon aan de kant gooien. Dat wil niet zeggen dat dat de reden is om het af te schaffen. Gezien de huidige stand van zaken in de politiek - het zolang mogelijk in het zadel kunnen blijven zitten - en de 4 partijen die er nu zitten willen dat zo lang mogelijk, zie ik het er nog van komen dat we straks niet meer een keer in de 4 jaar kunnen gaan stemmen, maar een keer in de 40 jaar.
Maar nogmaals, als de politieke partijen bleven bij wat ze de burger beloven te doen en dat gedurende die lopende 4 jaar blijven volhouden, krijgen burgers meer vertrouwen in de partij en dus ook in de politiek en is een referendum overbodig. Een referendum is eigenlijk een instrument dat aantoont dat de politiek zijn werk niet doet zoals ze beloofd hebben. We moeten zorgen dat de politiek zijn werk goed doet en niet erachteraan lopen met een "rem" oftewel een corrigerende tik in de vorm van een referendum.

Louise-in-de-pels | 11-10-17 | 08:39

Nou, ik weet niet wat er aan de hand is met GS, de laatste 18 uur krijgt men steeds een melding van serverfout, ook om 4 uur snachts.
Is er een nieuwe vorm van censuur in werking getreden, en is dit het begin nog maar.
Namelijk ik geloof niet dat de server om 4 uur snachts is overbelast.
Gaarne, doe er wat aan, als dat nog in de mogelijkheden ligt.

watmagjenogwel | 11-10-17 | 04:03 | 1

Gewone berichten kun je wel plaatsen, maar op een ander reaguren niet.

watmagjenogwel | 11-10-17 | 04:04

@Highwoodman | 10-10-17 | 23:13

Kijk eens naar de post van Professor Kluns om 20:02 boven je. Gewoon Copy-Paste van een standaardverklaring.

dubbeldekkert | 11-10-17 | 02:04

Goed zo. Geen referendum toelaten. Ten eerste hoeft niemand zich er aan te houden en ten tweede dan ben ik heel blij, als ik alleen al naar de reacties op deze site kijk, dat sommigen geen inspraak hebben.

Rensina25 | 11-10-17 | 00:22

Ik moet eerlijk zeggen, als je D’66 een app bericht stuurt dan reageren ze wel netjes.

Maar verder mis ik logica in de berichten die ze terug sturen. Ik citeer het antwoord op mijn redelijk uitgebreide vraag over waarom ze de democratie de nek willen omdraaien door het afschaffen van de referendumwet:

“Dank voor je berichtje. Graag licht ik ons standpunt toe! Het raadgevend referendum is altijd bedoeld geweest als tussenstap naar het bindend referendum, maar op zichzelf niet perse wenselijk. Het heeft vooral tot verwarring en frustratie geleid. Het is namelijk geen echte noodrem: iets wat een referendum om echt van nut te zijn wel moet zijn. De leden van D66 hebben bij het vaststellen van ons verkiezingsprogramma aangegeven tegen referenda over internationale verdragen te zijn. D66 is voor bindende correctieve referenda, maar tegen het recent behandelde voorstel omdat daar ook internationale verdragen referendabel gemaakt worden.

Referenda maakten ook geen deel uit van het democratisch appèl van 1966. De oprichters van D’66 hebben in 1966 ingezet op een plan voor vernieuwing voor een vitalere democratie. Daarbij werd vooral ingezet op directe invloed op de macht, zoals gekozen bestuurders. Democratische vernieuwing in brede zin stond voorop. Overigens stemde Van Mierlo zelf in 1975 ook al eens tegen de invoering van het referendum.

D66 richt zich daarom de komende jaren vooral op de kiezer meer directe macht te geven, bijvoorbeeld door mensen meer directe invloed te geven op besluiten die hun directe leefomgeving raken en ons voorstel om te benoemingswijze van de burgemeester te moderniseren. Kijk hier voor meer informatie: d66.nl/debat-correctief-referendum/ .

Ik hoop dat ik je met deze informatie geholpen heb.”

Highwoodman | 10-10-17 | 23:13

D'66: de op de VVD na meest onbetrouwbare partij van Nederland!

Nooit meer stemmen op VVD en D'66, .. PvdA deden we al niet meer en CDA en Groen-Links blijkt ook drie x niets ..

Kortom: Forum voor Democratie!
Voor een eerlijk democratisch Nederland!

Hetvolkspreekt! | 10-10-17 | 22:39

Het scheelt gelukkig wel dat de gemiddelde Nederiglander zich als een mak schaapje door de “elite” laat overheersen. Wanneer het raadgevend referendum straks is afgeschaft dan zal er ten hoogste even door enkelen stevig op gemopperd worden, maar daar blijft het bij. En dat weet uw glunderende ministerpresidentje Rutte ook.

Ceristimo | 10-10-17 | 21:53

Is afschaffing niet referabel?

Gen. Maximus | 10-10-17 | 21:43 | 1

Democratie is heel vervelend voor politici. Vooral als mensen een mening krijgen. Daarom hebben de politici de democratie gewoon democratisch afgeschaft.

Rest In Privacy | 10-10-17 | 21:35

@ja hoor.
Voorafgaand een referendum kunnen de voor en tegenstanders toch het 'domme' volk vertellen waarom ze voor of tegen moeten stemmen? Zo ging dat ook bij de associatieverdrag met de Oekraïne. Ik zie het punt niet.... Als politieke partijen campagne voeren achten ze het volk toch ook instaat een keuze te maken. Pechtold had dat associatieverdrag niet eens gelezen, maar wist wel te vertellen dat we vooral voor moesten stemmen, haha.

JI-HAAT | 10-10-17 | 21:30

Er zit één mini-mini-mini-voordeeltje aan deze gang van zaken. Dit kabinet gaat natuurlijk niet lang bestaan. en dan komen er nieuwe verkiezingen. en dan kan D'66 weggehoond worden met hun hoerige uitruilen van ’t referendum voor hun geluksmomentje op ‘t pluche. Exit D'66.

Der Paulie | 10-10-17 | 21:11

Hou toch op met je referendum, vraag maar eens om je heen wat mensen van een bepaald onderwerp vinden... ze hebben geen idee waar je het over hebt. Ze weten wel alles over Heel Holland Bakt, dat dan weer wel.
Ik heb dat boek Thierry over referenda gekocht en gelezen om te zien of hij mij van het nut kon overtuigen, niet dus.

ja hoor ! | 10-10-17 | 20:54

Je denkt toch niet dat het volk zich de mond laat snoeren ,door die natnek van een pechtold, he?

p17266141 | 10-10-17 | 20:49 | 1

Nee, 'het volk' zal hier blijven reageren. Met een stijfje een grote mond opzetten. Schattig :)

Rensina25 | 11-10-17 | 00:31

Ooit Democraten66 is veranderd in Duivel666. We zullen het maar wijten aan de invloed van de Bilderbergers, of niet Alexandertje?

matrixbluepill | 10-10-17 | 20:48

En dan vragen ze zich ook nog af waarom het volk zover weg staat van de politiek? Nou ik weet het wel.

Voor-de-5e-keer | 10-10-17 | 20:47

De 'ongeschreven' wet van politici treedt weer eens in werking.
'Eérst je eigen machtspositie behartigen, en pas daarna 'n beetje doen wat je beloofd hebt; maar nooit tevéél., want het probleem moet blijven bestaan, en daarmee blijft ook de behoefte aan jouzelf bestaan, om er wat aan te moeten blijven doen.'
We zien dus, in gewone mensentaal, dat de bestuurders (niet alleen de politici, maar ook alle hulpverlenende deskundigen), er eerst voor zichzelf zitten, en pas daarna iets doen, om het probleem in stand te houden.
Want zo moeilijk zijn de motieven van die bestuurderspoppetjes niet.
Wat zat Rutte dwars (?), dat zo'n referendum hem telkens kritisch kon blijven dwarszitten; door de Nederlandse bevolking!
Want Rutte (en alle andere politici ook, maak je geen illusies) wil 'gewoon' zijn bestuurdersmandaat; lees: de macht. En verder geen gedonder; verder geen complicaties. Want dan heb je iets om telkens met je mede-politici mee te kunnen onderhandelen.
De grondtoon blijft telkens: 'als ik dit doe, help ik jou een beetje, en help ik mij ook een beetje, en hebben wij onszelf weer een paar jaar verder geholpen; alles met wat indamming en instandhouding van het probleem natuurlijk, want dan kunnen we onszelf in de publieke opinie verkopen, 'dat we er echts iets aan doen'.'
En denken, dat politici 'niet zomaar' een deel van hun macht willen inleveren, omdat de Nederlandse bevolking er wel eens heel anders over zou kunnen denken, snapt met deze logica, waarom politici niet willen wat met een herhalend referendum telkens gaat blijken.
Het gaat niet om het probleem oplossen.
Het gaat niet om wat Nederlanders willen.
Het gaat om wat politici met hun macht willen.
Dat noemen ze eh, 'visie'
Regenten: dankzij u, over u, maar niet met u.
Regenten zijn slechts parasitair; en noodzakelijk kwaad.
De vijand van het volk, dat zijn de politici.

Der Paulie | 10-10-17 | 20:45

Wat zou er gebeuren als we wel een keer met z'n allen de Dam op gaan? Wij blijven altijd zo mak.

Bobdesloper | 10-10-17 | 20:41

OT, iemand anders ook problemen met 'nieuwste berichten of oudste berichten eerst'?

GKJP | 10-10-17 | 20:33

ALLE partijleden van VVD, D66, CDA en die andere zieke christenpartij moeten zich doodschamen! Echt werkelijk kapotstuk.
En iedereen die op hen stemden ook.

Wat een zwarte dagen zijn dit ! Dit kan uitlopen op een echte grote opstand. En dat is dan meer dan normaal lijkt me. Deze fascistenkliek, dat zich Rutte III noemt, moet gestopt worden. Zij plegen gewoon misdaden tegen de mensheid.
Het is echt ongelofeloos dit.

Creaguurder | 10-10-17 | 20:25

Als je de burger zo hard in het gezicht roggelt, vind ik het meer een #NegeerAkkoord

Mastermattie | 10-10-17 | 20:16

Ze zullen er wel weer een inlegvelletje van maken, maar in elk geval heb ik me verzet tegen het raadplegend laten horen van mijn stem. Getekend. Hebben we strals in ieder geval indirect onze stem misschien kunnen laten horen tegen meer macht in Europa door het raadplegend referendum overeind te willen houden. Tekenen dus, al helpt het niet!

Jan, Leiden | 10-10-17 | 20:14

Zou deze in roeping ook referendabel zijn?

Lochos | 10-10-17 | 20:14

Ik heb d66 ge-appt en kreeg als antwoord: " Dank voor je berichtje. Graag licht ik ons standpunt toe! Het raadgevend referendum is altijd bedoeld geweest als tussenstap naar het bindend referendum, maar op zichzelf niet perse wenselijk. Het heeft vooral tot verwarring en frustratie geleid. Het is namelijk geen echte noodrem: iets wat een referendum om echt van nut te zijn wel moet zijn. De leden van D66 hebben bij het vaststellen van ons verkiezingsprogramma aangegeven tegen referenda over internationale verdragen te zijn. D66 is voor bindende correctieve referenda, maar tegen het recent behandelde voorstel omdat daar ook internationale verdragen referendabel gemaakt worden.

Referenda maakten ook geen deel uit van het democratisch appèl van 1966. De oprichters van D’66 hebben in 1966 ingezet op een plan voor vernieuwing voor een vitalere democratie. Daarbij werd vooral ingezet op directe invloed op de macht, zoals gekozen bestuurders. Democratische vernieuwing in brede zin stond voorop. Overigens stemde Van Mierlo zelf in 1975 ook al eens tegen de invoering van het referendum.

D66 richt zich daarom de komende jaren vooral op de kiezer meer directe macht te geven, bijvoorbeeld door mensen meer directe invloed te geven op besluiten die hun directe leefomgeving raken en ons voorstel om te benoemingswijze van de burgemeester te moderniseren. Kijk hier voor meer informatie: d66.nl/debat-correctief-referendum/ .

Ik hoop dat ik je met deze informatie geholpen heb."

NEE, hiermee beb ik NIET geholpen. in tegendeel

Professor Kluns | 10-10-17 | 20:02

DKS, ik geloof dat je echt uit Noord Korea komt, daar houden ze het volk ook dom. Als er iets is wat het Oekraïne referendum ook heeft uitgewezen, is het dat het de overheid niet behaagt heeft het volk in te lichten omtrent het onderwerp van het referendum! Pas toen een leger aan vrijwilligers actief bezig gingen om het onderwerp onder de aandacht te brengen, kwam het tot leven en het resultaat was duidelijk. Zo ook nu met het op handen zijnde referendum. Ook nu spreek ik mensen die geen idee hebben waar het over gaat, en dat is simpelweg om het feit dat de overheid het volk niet informeert.

GKJP | 10-10-17 | 20:02

Dit was niet gebeurd als het Oekraine-referendum er niet was geweest. Het Oekraine-referendum werd geframed als een PVV-ding en tegen Europa; beide onjuist. Het gehele partijkartel was hierover zo ontstemd (wat zou Brussel ervan vinden.... een leuke baan kunnen we dan wel op onze buik schrijven.....) dat het referendum wegmoet.
Dit regeerakkoord mag als een Anti-PVV akkoord worden gelezen:
-referendum weg
-haatzaaien (wat dat ook moge zijn) naar twee jaar gevangenisstraf
-herziening kieswet met o.a. verplichting voor partijen om leden te hebben

Pierrepoint | 10-10-17 | 19:57

Dus de eerste kamer heeft het sleepwetje er al even doorheen gerost?
Het verklaart wat storingen aan netwerken en activering van EUbotjes

De dames , heren en inclusieven begrijpen toch wel dat er hiermee een situatie van een strijd om wederzijds conflicterende belangen is ontstaan hè?
Dat de belangen van de bevolking zegmaar op gespannen voet zijn komen te staan met de voornemens van mouwopstropend [afgeplakt] [afgeplakt] theatraal opgetuigde illegale voorstelling (w.v.str.art.93).

hallevvezool | 10-10-17 | 19:42

Nogmaals het is een bestuurlijke elite die zich niets gelegen wil laten aan het volk.

Oplichters, boeven, charlatans. In de kerker ermee.
De wil van het volk telt NIET, men minacht het volk ter eer en meerdere glorie van de positie van de bestuurlijke elite in dit land.

PEK met VEREN.

Moneytron | 10-10-17 | 19:38

Ik weet inmiddels niet meer welke partij nou het ergst is, de eclatante oplichters van de vvd, of de kontendraaiers van D66.

Weet u het nog?
- gekozen burgemeester: oh nee toch best wel eng;
- flexibilisering van de arbeidsmarkt: "the race to the bottom" pakt toch wel héél erg lullig uit voor degenen die zich 't schompes mogen werken tegen een kudt-flexcontractje
- referendum.... oeps, volk doet niet wat wij-van-D66 willen, snel afschaffen natuurlijk!

Echt. De gemiddelde vvd danwel D66-stemmert lijkt het geheugen van een goudvis te hebben. En dan beledig ik de goudvis.

EefjeWentelteefje | 10-10-17 | 19:36

Is het intrekken van een wet ook referendabel?

Binnenbaan | 10-10-17 | 19:31

Dit regeerakkoord centraliseert de macht. En die macht ligt niet in Den Haag maar in Brussel. Laat dit niet gebeuren. Er moet een noodrem zijn.

balustrade | 10-10-17 | 19:22

Vertrouw een referendum in EU wingewest 0031 ook niet meer. Want hoeveel mensen hebben nog op de d66, vvd en de commies van GL gestemd afgelopen maart? Juist...

Mark_D_NL | 10-10-17 | 19:22

Ik hoop dat een volgend kabinet- elke maar dan ook elke wet/besluit om zeep brengt die dit kabinet van plan is te maken/nemen.

Roadblock | 10-10-17 | 19:20

Als Omtzigt gewoon naar Forum gaat zijn we ook meteen van die krappe meerderheid af. Of zou hij nu ineens in een schoothondje veranderen? Ik geloof in Omtzigt!

hustler01 | 10-10-17 | 19:15

@DKS
Mjah, Stalin pakte het beter aan...... Kop dicht en omlaag! Ik weet het beter en de rest is dom vee....

toetssteen | 10-10-17 | 19:14

In het verleden is geleken dat een referenda toch geen zin heeft. Misschien dan maar vaker demonstreren?

rhov-ion | 10-10-17 | 19:14

We kunnen er rustig over ophouden te zeuren.
Zolang deze figuren aan de knoppen draaien kansloze missie.
Zodra Baudet meer macht krijgt maken we een kans.
Hopelijk krijgen we binnenkort weer verkiezingen, en niet over 4 jaar.

Kruisruiker | 10-10-17 | 19:13 | 1

Baudet wordt wel heel erg opgeklopt. Misschien een gevalletje controlled opposition?

Mark_D_NL | 10-10-17 | 19:23

De presentatie van dit regeringsplan is een uitstekend voorbeeld van schimmige achterkamertjes politiek.
Het referendum is juist nodig als een "check and balance".

Munchhausen | 10-10-17 | 19:12

Het gekreun dat thans de aard' ontstijgt is afkomstig van Hans van Mierlo, die zich omdraait zijn graf.

bisbisbis | 10-10-17 | 19:11

@DKS | 10-10-17 | 18:31 |

Dit is gigantische bullshit. Waar demos is uitgevonden was plenair debat de normaalste zaak van de wereld. De bek opentrekken is dus onlosmakelijk onderdeel van democratie. Als dat geen onderdeel is kun je het wel afschaffen. Iets dat jou blijkbaar wel aanstaat.

Joffri | 10-10-17 | 19:11

Hans van Mierlo draait zich om in zijn graf!

Kris | 10-10-17 | 19:10

Tja, als je het stelselmatig negeert gaat het ook nooit werken ...

Wekkertje | 10-10-17 | 19:10

Onze enige hoop is, dat zodra het kabinet geïnstalleerd is, een (of meer) fractielid (Omtzigt?) besluit één van de regeringspartijen te verlaten. Dan wordt het pas echt interessant.

The_Black_Knight | 10-10-17 | 19:10

Getekend voor democratie en om D66 dwars te zitten.

Schepvogel | 10-10-17 | 19:09

Hahaha,
"Wees blij dat je geen slaaf meer bent en gewoon vrijheid en kansen hebt om ook elite te worden. "
Hoe naïef denk je dat we zijn ?

Trek123 | 10-10-17 | 19:09

God zeg, "het volk snapt het niet bij een referendum" hoor je de demofobe elite zeggen. Maar de vraagstelling bij een referendum is veel simpeler en makkelijker te begrijpen dan die vage verkiezingsprogramma's waar veel partijen zich toch voor een groot deel niet aan houden. Dus demofobe ondemocraten waar dan ook: als "we" te stom zijn voor een referendum, dan zijn "we" ook te stom voor verkiezingen. Zeg dan dat je gewoon voor een dictatuur bent...

knerf | 10-10-17 | 19:08

Mark Rutte richting verzamelde pers: "weet u wat een app bom is?"

Graaf_van_Hogendorp | 10-10-17 | 19:08

Ik zie net, Boris boterHam en Wierd Duk bij Tan vanavond
tegenover Pruttel en Segers
Ik mag hopen dat er wat kritische op- & aanmerkingen richting Ongeloof in de Toekomst geworpen zullen worden

Tobi | 10-10-17 | 19:07 | 1

Rozijn Hetzeberger komt in Pauw vanavond
dus dat sla ik even over ivm opkomende darmproblemen

Tobi | 10-10-17 | 19:08

En let maar op, zodra de eerste burgemeester wordt gekozen, die D66 niet zint, dan wordt ook dat paradepaardje om zeep geholpen.

The_Black_Knight | 10-10-17 | 19:06

Ja DKS, de beroepspolitici, die hebben pas verstand van zaken. Denk alleen maar aan de invoering van de Euro, het Schengen Verdrag, de wet DBA, de decentralisatie van de zorg enz. enz. Nee joh, voor gedegen beslissingen die verder reiken dan 4-jaar moet je bij de beroepspolitici in Den Haag zijn, die lossen alles op, echt waar!

therealbraindump | 10-10-17 | 19:04

Flikker toch op met petities, alsof ze ooit naar burgers luisteren. Snorromans Rutte is veel te blij dat hij verder het land kan afbreken. En al die schaapjes die op hem gestemd hebben ook.

Brainder | 10-10-17 | 19:01

Eens dat de referendum wet moet wijzigen. Maar 'm bijvoorbeeld binden. Om 'm af te schaffen is het kind met het badwater weggooien. Als burgers iets belangrijk genoeg vinden om tig duizend handtekeningen op te halen, dan heb je als politici naar de burger te luisteren.

Rommelende Onderbuik | 10-10-17 | 18:58

DKS:
Over de rug van hard werkende en belasting betalende nederlanders roepen dat je zo geweldig bovenaan staat t.o.v. andere landen.
Flikker toch een eind op met je gelul, dapper kereltje

Trek123 | 10-10-17 | 18:57

Komt er vandaag ook nog leuk nieuws of wordt kabinet Zuur 1 nu zuurder?

Mastermattie | 10-10-17 | 18:55

De meerderheid van de kiezers zijn nog hersenlozer dan de figuranten van the walking dead.
De neppartijen weten dat maar al te goed en maken daar dus ook gretig (misbruik)gebruik van.

komtdatschot | 10-10-17 | 18:55

In ieder geval mag Rutte de felicitaties in ontvangst nemen van Juncker met het monddood maken van de Nederlandse kiezer. De VVD, en zeker D66, zijn verworden tot partijen waarbij het behoud van de macht veel belangrijker is dan de mening en welzijn van de Nederlandse burger. Deze stuitende arrogantie zal er uiteindelijk toe leiden dat het politieke middenveld verschrompeld, een ware pyrrusoverwinning wordt hier behaald..

therealbraindump | 10-10-17 | 18:53

Ik ben voorstander van juist méér referenda. Minstens één per maand. Maar wel via een Internet-achtige constructie graag want ik heb nog meer te doen.

priks | 10-10-17 | 18:51

@ Petrus Poortwachter | 10-10-17 | 18:28
Heeft niks met luiheid te maken maar met het feit dat ik niet in de veronderstelling ben, overal verstand van te hebben. Het lijkt er op dat we nu zo ongeveer 17 miljoen kapiteins op één schip hebben en die willen allemaal een andere route varen. Misschien moeten we eens even een beetje kalm doen met z'n allen en beseffen dat het in dit land op een bepaalde manier is geregeld. En mocht je dat niet bevallen dan houd niemand je toch tegen om ergens anders te gaan wonen?

SoepKip | 10-10-17 | 18:50 | 1

Je gaat aan iets voorbij. Dat x-kiezers gestemd hebben op een partij om de doelstellingen die die partij in zijn verkiezingsprogram had staan. En dat deze doelstellingen de dag na de verkiezingen overboord worden gegooid, of in een wagelijke koehandel uitgeruild worden. U zegt dan, als je dat niet mocht bevallen, dan moet je maar vertrekken. Ik denk eerder dat er iets gedaan moet worden aan "dat het in dit land op een bepaalde manier geregeld is".

Roadblock | 10-10-17 | 19:27

Het correctief referendum bracht niet de gewenste uitslagen en dat was de enige oorzaak dat politici het referendum laten vallen. En het waren trouwens de verliezers (politiek en mainstream media) die verschillende interpretaties aan de uitslagen gaven. Alles om het eigen gewenste beleid door te kunnen douwen. Zelden zoveel doorgestoken kaart meegemaakt. Maar nu het laatste kroonjuweel van D66 is gesneuveld kan de partij zich net zo goed opheffen, want totaal overbodig.

jochum1980 | 10-10-17 | 18:48

Dit is geen fobie. Die angst is terecht maar het afschaffen van referenda geeft ze echt geen carte blanche. Hoe graag ze dat ook zouden willen.

Joffri | 10-10-17 | 18:47

D66 betekent muil houwen en betalen net als bij de landverraders van de vvd.

zwaanshals | 10-10-17 | 18:46

Dus jij gaat stemmen en laat daarna 4 jaar lang alles maar gebeuren? Want je vindt jezelf niet capabel genoeg om in te grijpen als er iets gebeurt waar je het totaal mee oneens bent?
Ondanks dat je niet alleen bent maar met een hele grote groep mensen? Tuurlijk, want je bent de eerste Nederlander ooit die zich voor de volle 100% kan vinden in het programma van je partij. Dat mag hoor. Maar dat maakt je een hele, hele kleine minderheid. Ontneem dan niet andere burgers het recht om in te grijpen als ze het idee krijgen dat ze keihard van achteren genomen worden door mensen die ze ooit vertrouwden. Let's agree to disagree.

Hem | 10-10-17 | 18:44 | 1

Kak, dit is een reactie op De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:28.

Hem | 10-10-17 | 18:45

"Verschillende interpretaties van de uitslag" wordt als een belangrijke reden aangevoerd voor het afschaffen van het raadgevend referendum. Het is hondsbrutaal, schofferen in het kwadraat, diep beledigen van elke individuele burger die nog een greintje betrokkenheid bij de politieke besluitvorming voelt. Je moet maar durven. Het was een duidelijk NEE, maar dat mocht niet en dat kon niet, dus werd dat duidelijke NEE omgekat tot een volstrekt ongeloofwaardig JA, en juist degenen die deze valse alternatieve interpretatie produceerden reppen nu over "verschillende interpretaties"?
Zo word je dus twee keer genaaid. Eerst wordt een NEE op schofterige wijze in een JA omgezet,, en vervolgens wordt deze schoftenstreek als argument gebruikt om het referendum maar helemaal af te schaffen. Wat een schoften!

Schoorsteenveger | 10-10-17 | 18:44

Ik denk dat ik maar eens een vaseline winkeltje moet gaan beginnen op het binnenhof.

acess | 10-10-17 | 18:43

Je kan jezelf wel Demoncraten noemen, maar dat wil niet zeggen dat je dat ook werkelijk bent. Wat jij Peggie?

Rest In Privacy | 10-10-17 | 18:38

Wat boeit het nog. Elke Nee wordt keer op keer Ja. Verkiezingen? Stemt Nederlands rechts dan zoekt Ome Mark de verbintenis met links. Stem je VVD krijg je gratis Asscher, oh toch maar weer VVD, krijg je gratis de Christenhonden Unie. Alle volgens polls onder de bevolking groeiende zorgen genegeerd. En Europa? Helemaal doof en ziende blind. We gaan ten onder. Dus wat boeit het. En het Islamitische Paard van Troje laat al maar grotere drollen vallen. Grote leugen allemaal. Maar goed niet al te negatief: waar kan ik tekenen voor een referendum over het referendum? Doe ik gewoon weer mee.

Dagdief | 10-10-17 | 18:37 | 1

@slachter

"De overheid kan prima op ons passen, daarom gaan we toch naar de stembus?"
Volgens jouw logica heeft het dan ook geen zin meer om naar de stembus te gaan, ook al denk ik dat je dat niet snapt.

JI-HAAT | 10-10-17 | 18:37

D66, sterf tot in het diepst van je poriën!!! Wat een laaghartige streek van de partij die het raadgevend referendum zogenaamd 'mede mogelijk heeft gemaakt'.

De waard zijn gast | 10-10-17 | 18:37 | 1

En de VVD daarbij.

De waard zijn gast | 10-10-17 | 18:38

Gelet op de laatste verkiezingsuitslag is een fictieve krappe meerderheid vóór het afschaffen van het raadgevend referendum. Met andere woorden, het afschaffen is democratisch verantwoord. Ik kan het ook niet helpen, maar De Nederlander heeft klaarblijkelijk andere prioriteiten.
En ach, aangezien de regering toch in 100% van de gevallen de uitslag naast zich neer legt, daar geen politieke consequenties aan verbindt, en vervolgens niet door de kiezer wordt afgerekend op dit gedrag, maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit.

jemagookniksmeer | 10-10-17 | 18:36

In de huidige opzet is het referendum, al dan niet raadgevend, een democratische fopspeen. De moedermelk zit'm toch echt in vakbekwame politici, volksvertegenwoordigers voorop. Inhoud, Inhoud en Inhoud. Doe eens mensen met een echt CV, net als bij elke andere baan, in plaats van omhooggevallen corpsballen, overambitieuze ambtenaren, en positief gediscrimineerden.

Zolang het demos, wij dus als baas van Nederland, maar achter elk goedgebekte bijdehandje blijven aanlopen (wat in oudhollands fr.wiktionary.org/wiki/dilettante heet) gaat het'm echt niet worden met politiek Nederland. Als inderdaad nieuwkomers bij voorbaat uitgesloten worden van zetelname door een op te werpen kiesdrempel, zoals vandaag eerder in de reaguursels gesuggereerd, dan is de democratie definitief dood.

Zelfs de oude Romeinen wisten het beter: memento mori.

Rest In Privacy | 10-10-17 | 18:35

Er is een fout opgetreden in een onwelvallige video, wij lachen ons rot om uw ongemak. Tijd voor een vrij internet zonder parasieten.

rattenvanger XL | 10-10-17 | 18:35

Als men zo dom en naïef is om deze woorden van Boris van der Ham te geloven: "En #regeerakkoord heeft kritiek op elementen van huidige niet-bindende referendum-wet, en schaft 'm daarom maar helemaal af. Ongelooflijk." dan snapt men helemaal niets van beroepspolitici zoals Van der Ham. Zijn woorden betekenen niets want hij zal er verder geen consequenties aan verbinden. Hij onderneemt behalve een tweet met loze woorden geen actie, noch zal hij zich afkeren van D66. Het is hem dus helemaal geen ernst.
Boris van der Ham en alle andere d66'ers: fuck you very much!

GeinPonempie | 10-10-17 | 18:33

blijkbaar willen ze perse dat baudet (en een beetje Wilders) groot worden (of blijven), en willen ze D66 net als de PvdA verkleinen. Dat gaat wel lukken met dit soort domme D66 ideeën om referenda maar helemaal af te schaffen.

Tee Of Cup | 10-10-17 | 18:33

True democracy is a thing of the past.

MickeyGouda | 10-10-17 | 18:32 | 1

Het heeft dan ook nooit bestaan. Nooit.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:36

Overigens ‘democratie-huilbabies’ ...

Democratie had en heeft in origine niets te maken met dat iedereen zijn bek open moest trekken. Zo was het ook niet in de bakermat van democratie. Ook daar was de elite de baas. En terecht. Het is de elite voor een reden. Het is de elite omdat ze het beter en/of slimmer doen dan jij pauper. Vind je misschien niet eerlijk maar het leven is hard.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:31 | 4

Geweld is harder slet, kijk maar in je geschiedenisboekjes.

rattenvanger XL | 10-10-17 | 18:37

niet alles wat in de regeerperiode voorbij komt aan hele belangrijke zaken is al voorzien in de verkiezingsprogramma's van partijen. tevens is het mandaat van een coalitie niet onbeperkt. Ook dient een regering draagvlak te behouden. Voor een aantal zaken is het dus logisch dat hier de raad van de kiezers wordt gevraagd. Een raadgevend referendum is niet meer en niet minder.

Banken, verzekeringsmaatschappijen, beursbrokers, notarissen, makelaars, beleggingsinstellingen hebben ook allemaal moeten wennen dat ze in 1 x gecontroleerd werden en verantwoording af moeten leggen.

Politici kunnen nu eventueel via referenda teruggeroepen worden. Dat is goed en houdt ze scherp. Gevolg: ze zullen dus gewoon met betere en logischere wetten moeten komen.

Het 2005 verdrag is feitelijk technisch gezien een matig en rommelig verdrag. Het oekraine verdrag is gewoon multi interpretabel, en dus ook matig samengesteld. Politici zullen gewoon beter moeten presteren. Roepen dat de kiezer het niet begrijpt is het onzinnigste argument wat er bestaat. De kiezer komt van de dezelfde scholen en opleidingen als onze politici. Politici zijn op bepaalde vlakken zelfs dommer als de gemiddelde kiezer omdat ze ook een vorming hebben gekregen binnen een partij.

Tee Of Cup | 10-10-17 | 18:48

Haha "Het is de elite voor een reden. Het is de elite omdat ze het beter en/of slimmer doen dan jij pauper.". Ja, om die reden hoort George Bush Jr. ook bij de elite? En die van Marijnissen? En de elite in '40 - '45 was ook beter/slimmer? Hier vlieg je uit de bocht. Tenzij je zelf tot de elite behoort? Alexander, is that you?

Hem | 10-10-17 | 18:49
▼ 1 antwoord verborgen

Toch bijzonder. D'66, de club die zich 50 jaar lang heeft ingezet voor het referendum. Hans van Mierlo draait zich op dit moment om in zijn graf.
En o ja, er was eens de nacht van Wiegel. Die door in de 1e kamer tegen het referendum te stemmen de hoon van de heel progressief Nederland over zich heen kreeg. Gaat D'66 nu een bosje bloemen bij hem bezorgen?
En nog rampzaliger... Wat betekend het dat Hans Wiegel en Maarten van Rossum met de zelfde argumenten tegen het referendum zijn?

Orakel1958 | 10-10-17 | 18:31

We roken de serverts!

PremierKutte | 10-10-17 | 18:30

En van Mierlo draaid zich om in zijn graf.
Democraten(hahahahahahahaha)66, wat een flutpartijtje.

Kanarie_Geil | 10-10-17 | 18:28

"... heeft niet gebracht wat er van werd verwacht...". Lees: Het was niet de bedoeling dat er ooit een referendum werd aangevraagd en de uitslag paste ook niet in ons straatje.

Mubbenschonster | 10-10-17 | 18:27

ze dulden geen andere mening dan de door hunzelf goedgekeurde mening die door de door hun goedgekeurde media wordt gesteund.
en meedenken mag, maar hou je conclusies voor je.
aldus die overheid.

pejoar | 10-10-17 | 18:25

D66 en de VVD graven hun eigen graf. Het is ze gelukt om nog verder van het volk dat ze moeten vertegenwoordigen af te gaan staan met dit belachelijke regeerakkoord. Wat een kneuzenpartijen zijn dit toch ook. Wie stemmen er uberhaupt nog op deze partijen?

accijnstoerist | 10-10-17 | 18:25

Dus er is al besloten om de wet in te trekken nog voordat de aangekondigde publieke evaluatie heeft plaatsgevonden, begrijp ik?
Vreemde gang van zaken.

Zum_Fotzen | 10-10-17 | 18:24

Gooi d'r maar uit, die referendumwet, want A) het volk snapt het toch niet en B) de politiek doet er geen reet mee. De overheid kan prima op ons passen, daarom gaan we toch naar de stembus?

Slachter | 10-10-17 | 18:18

petitie getekend. Ik weet ook wel dat de kans dat dit referendum welke raadgevend zal zijn wordt gevolgd door het kabinet zeer klein is. Referenda hebben alleen ook als voordeel dat steeds meer mensen over zaken na gaan denken. Ook wordt het mensen steeds duidelijker dat het partijkartel niets geeft om het volk. De PvdA is al gedecimeerd het CDA al een flink kleiner, de VVD zal volgen. Het duurt even maar als we volhouden gaat het roer om. Dus meer dan genoeg redenen om deze petitie snel te tekenen.

reddeloos verloren | 10-10-17 | 18:18

Wat?! Geenstijl die op zijn knietjes D66 smeekt voor meer democratie?! Men oogst wat men zaait en dat geldt ook voor D66!

Wasbakplasser | 10-10-17 | 18:18 | 1

Of lees ik nu de kop verkeerd?

Wasbakplasser | 10-10-17 | 18:33
-weggejorist-
Mellita, domi adsum. | 10-10-17 | 18:18

Woest word ik hiervan

Dommelsch | 10-10-17 | 18:17

Goede politici zouden een referendum een mooi en noodzakelijk instrument moeten vinden.
Waarom? Omdat het een mooi ijkingsmoment is voor politici en beleidsmakers om te peilen of hun beleid nog goed werkt.
Net zoals bij bijvoorbeeld laboratoriumproeven en modelleringen altijd weer getest wordt hoe het in de praktijk uitpakt.
Een soort van empirisch onderzoek zeg maar.
En voor degene die dan niet stemmen omdat ze er te weinig vanaf weten of er geen zin in hebben: dan stem je toch niet, er zijn genoeg anderen die zich er wel in verdiepen. Van beide partijen.

Ongeruste vader | 10-10-17 | 18:17

In Baudets boekje 'Breek het partijkartel - De noodzaak van referenda' staan de verschillende varianten van directe democratie helder uitgelegd, van Californisch tot Zwitsers model. Iedereen kan zich erover informeren en zelf een conclusie trekken.
Dat het raadgevend referendum nu wordt geofferd, betekent slechts één ding: Rutte en de kartelpartijen hebben in het EU-ficatieproces een vervelende vlieg doodgeslagen. Nederland wordt ook wettelijk klaargestoomd als provincie in een federaal-totalitaire constructie. Al is het referendum in ons land raadgevend, onwelgevallige uitkomsten leveren te veel gedoe op, en dus toenemend ongenoegen onder de bevolking. De oplossing: gewoon die bron van ongenoegen wegnemen.
We leven in ongehoord antidemocratische tijden.

De Vrijlansier | 10-10-17 | 18:16

Waar staat die D eigenlijk voor in vvd, D66 en CDA?

Jos Tiebent | 10-10-17 | 18:15

Met stomheid geslagen ! Eu en zijn kleinburgelijke regerinkjes zijn echt de weg kwijt. Wat zit hierachter ?

Tee Of Cup | 10-10-17 | 18:14

OT: waarom is het reaguren op tegels uitgeschakeld?

Hem | 10-10-17 | 18:13 | 1

Oh, it's back. Excuus.

Hem | 10-10-17 | 18:13

Waarom zou ik tekenen voor een of andere petitie? Heeft pas 'zin' als het om een referendum gaat, anders blijf je dingen tekenen. Als ze een referendum negeren weet je wel wat ze met petities doen.

noerg | 10-10-17 | 18:13

Site ligt er alweer uit.
Beetje meer servercapaciteit inzetten wanneer jullie iets populair posten jongens.

CancrumOris | 10-10-17 | 18:12

Peggold praat poep bij BNR... Never nooit meer referenda.

Enrique C | 10-10-17 | 18:12

De DKS lult eens weer in de ruimte, wie is ons ?
Wees is zo dapper

Trek123 | 10-10-17 | 18:11 | 1

Want? Het feit is gewoon dat mensen zich bij hun leest moeten houden want niemand kan alles of weet alles. Je mag een politieke koers kiezen en dat is het dan.

Zolang Nederland op vrijwel alle positieve indices in de top twintig voorkomt en niet zoals Oekraïne of Zimbabwe onderaan eindigt denk ik dat het best aardig gedaan wordt. Linksom of rechtsom. Als rechtse lul vind ik dat Mark Rutte het prima doet. Beter dan de PvdA of die rare christenen.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:23

@Hem er worden geen cruciale beslissingen genomen met referenda in Zwitserland.

Hoewel mensen het nog steeds niet willen zijn is Zwitserland de facto EU lid en betalen ze contributie en dat werkt heel goed voor ze.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:10

Kunnen we een referendum houden over het intrekken van de wet raadgevend referendum?

mrfreeze | 10-10-17 | 18:09 | 1

Of je leest het artikel gewoon in één keer goed door ...

mrfreeze | 10-10-17 | 18:09

Zie een Trump. Zie een Brexit. Er is gewoon niet nagedacht over de toekomst. Enerzijds wordt op ‘democratische’ wijze een totaal gestoorde psychopaat gekozen en anderzijds op ‘democratische’ wijze een Brexit georganiseerd zonder enig nadenken. Nu gaan er een hoop dingen mis, altijd eigenlijk maar dit soort avontuurtjes zijn een ramp. Niet voor mij persoonlijk (alhoewel die Trump aan de knoppen kan behoorlijk fout aflopen) maar gewoon voor de mensen zelf. Dat is droevig. Dat moeten we maar eens leren. Een mening is als een kontgat, iedereen heeft er eentje maar expertise is lastig zelfs voor mensen die er wel voor leren. Dat zal dus ook het einde worden voor de mensheid. De ‘Terminator’ zei het zo mooi. ‘It’s in your nature to destroy yourself’

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:07

Pfff, hou een sop met die referenda. Moeten we nou echt met z'n allen, o-ver-al iets van vinden/beslissen? Daar hebben we toch volksvertegenwoordiging voor? Niet mee eens? dan stem je toch op wat anders.... we zijn toch geen SJW's ofwat?

SoepKip | 10-10-17 | 18:06 | 1

Hé Kip, maak eens dat je in de soep komt!!!
Nog te lui om te proberen iets mee te beslissen.
Stemmen godverdomme!

Petrus Poortwachter | 10-10-17 | 18:28

Ik vermoed dat de wet die er zal komen om de wet raadgevend referendum in te trekken zelf niet referendabel zal blijken te zijn. Om referendabel te zijn, moet die wel volgens de wet raadgevend referendum door de eerste kamer zijn gekomen, maar als de wet die die wet opheft door de eerste kamer is gekomen, bestaat die wet zelf niet meer. Er is dan dus geen wet meer waarmee een referendum afgedwongen kan worden, omdat de wet die dat mogelijk maakte daarmee is ingetrokken.

Jan Slot | 10-10-17 | 18:04

Heerst die kadaverdiscipline bij D66 soms ook onder hun stemvee? Waar blijft de opstand binnen die partij?

Abject | 10-10-17 | 18:04

Red het RAADGEVENDE referendum.
U gaat toch niet denken dat de burger ook maar ergens wat inspraak in mag hebben?

Is dit nog nieuws? | 10-10-17 | 18:04

" Er is een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Informatie-uitwisseling beperkt zich tot
partnerdiensten, tenzij de minister toestemming geeft voor uitwisseling met niet-partnerdiensten. Van het
willekeurig en massaal verzamelen van gegevens van burgers in Nederland of het buitenland (‘sleepnet’)
kan, mag en zal geen sprake zijn. Daarom zal het kabinet bij de uitvoering strikt de hand houden aan de
extra waarborgen in deze wet. De evaluatie, waarbij aan dit punt bijzonder belang zal worden toegekend,
wordt vervroegd uitgevoerd door een onafhankelijke commissie en zal in ieder geval niet later beginnen
dan twee jaar na inwerkingtreding. Indien de evaluatie hiertoe aanleiding geeft, zal het kabinet voorstellen
additionele waarborgen in de wet op te nemen en het toezicht hierop te versterken."
Dus het is er al door? Duurt alleen nog 2 jaar voor het in werking is. Dus.

L. Hannes | 10-10-17 | 18:04

Daarom vanaf nu #demofobie of #jesuisreferenda. Waar kan ik tekenen? Ik meld me bij deze aan als vrijwilliger. Laten we die 420k van GeenPeil keihard verpletteren. Fuck #demofobie! Ik ben gigantisch strijdlustig!

Hem | 10-10-17 | 18:03

Dit kabinet speelt met vuur. Dit zou wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn voor een volksopstand. Mijn bloed kookt iig.

keestelpro | 10-10-17 | 18:03 | 1

Jij meldt je dus ook aan? Ik zeg: tot hier en niet verder!

Hem | 10-10-17 | 18:05

Referenda het klinkt leuk maar de werkelijkheid leert ons dat de meeste mensen geen flauw idee hebben over het onderwerp. En vooral de mensen die denken dat ze het wel weten. Daarom werkt het niet en zal het ook nooit werken.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:02 | 7

Men kiest in Nederland voor een ideale koers aan de hand van de portemonnee. Ben je arm stem je links, ben je rijk stem je rechts en als je dom bent en in sprookjes gelooft stem je populistisch.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:15

@dks Dan kan men, zoals Jan Slot terecht opmerkt toch de lijn van de partij naar keus volgen? Die vertrouw je jouw stem tijdens nationale verkiezingen ook toe. Waarom dan hier niet?

Hem | 10-10-17 | 18:16

@Hem

We moeten ons niet overal mee willen bemoeien. Je kiest voor een lijn. Jouw partij wint of verliest en die gaan samen proberen om de gulden middenweg te vinden. Het is niet anders en het kan niet beter. Je kan en mag niet willen dat je overal over mee beslist. Niets is perfect, fouten worden gemaakt en dat verandert echt niet als je Jan met de korte achternaam laat meepraten. Echt niet.

De Koreaanse Slet | 10-10-17 | 18:28
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl