achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

FACTCHECK: 'Real Image of Rafah' blijkt geen foto van het echte Rafah

All Eyes On de Feiten

Eerder deze week werd op Instagram een AI-gegenereerd plaatje met de tekst "All Eyes On Rafah" MILJOENEN keren gedeeld. Een klassiek stukje virtue signalling naar de mensen toe, zoals we dat eerder zagen bij Je Suis Charlie en Blackout Tuesday. Inmiddels wint een andere foto aan populariteit, die beweert "the real image" weer te geven. Toch even factfucken: het is geen foto uit Rafah.

Het gaat om een foto die na de tragedie bij Rafah al snel rondzong op sociale media. Ook wij schreven hierrr dat uit de foto mogelijk af te lezen was dat er 35 doden waren gevallen. Het gaat echter om een foto van 25 december, toen Israël een luchtaanval uitvoerde op het kamp Al Maghazi. 

Voor de duidelijkheid: burgerdoden op de ene plek zijn niet minder erg dan op de andere plek. Maar wat ons betreft is dit wel exemplarisch voor de feitenvrijheid die gratuit Insta-activisme in de hand werkt. Activisme waar overigens verder geen Gazaan mee geholpen is en dat bijdraagt aan het populariseren van een eenzijdig narratief. Of zoals de Ayatollah zou zeggen: puik werk!

Deze foto dus

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.