achtergrond

Geenstijl

Concertgebouw annuleert concert Jerusalem Quartet vanwege demonstraties

Heel normaal dit

Wat te doen op 16 en 18 mei in Amsterdam? Nou, in ieder geval niet naar het Belarussisch-Oekraïens-Israëlische strijkkwartet The Jerusalem Quartet in het Concertgebouw. Het Amsterdamse podium voor de verfijnde smaak heeft namelijk een streep gezet door de op die dagen geplande concerten. "Om de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici te garanderen heeft Het Concertgebouw ervoor gekozen de concerten van het Jerusalem Quartet op 16 en 18 mei geen doorgang te laten vinden. Het Concertgebouw is tot dit besluit gekomen vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam."

Het zou voor het eerst zijn dat het kwartet een stuk van een Israëlische componist zou spelen, Paul Ben-Haim (1897-1984). Het feest gaat niet door, want alles wat met Israël geassocieerd kan worden is entartete kunst of anderzijds onwelkom in onze hoofdstad. Dit betreft vrijwel altijd Joden, maar dat is heus en uiteraard TOEVAL. 

Onveilig of niet, wij houden niet van cancelen. HUP Jerusalem Quartet.

UPDATE 15/5: Het Concertgebouw stelt in een statement dat er nieuwe date worden gezocht waarop de afgelaste concerten wel (met extra veiligheidsmaatregelen) door kunnen gaan. Het kwartet zelf heeft ook gereageerd. "Capitulation to bullying and terrorism!"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.