GeldBlog - Amerikaanse banken krijgen het nog zwaarder
De regionale banken in de VS hebben een bewogen periode achter zich. Het vooruitzicht is echter niet veel beter.
Zo heeft de FDIC deze week geëist dat regionale banken hun kapitaal lang in plaats van kort moeten aantrekken. Zoals eerder beschreven op dit blog, spelen alle banken aan asset liability mismatch (ALM) spel, waarbij de bank kort lopend geld aantrekt (tegen een lage rente) en dan lang uitzet tegen een hogere rente. Het verschil pakt de bank dan als winst. Dit is allemaal prima tot het moment waarop dit niet meer het geval is.
Normaal gebeurt dit wanneer het vertrouwen in een bank plotsklaps verdampt; dan halen de spaarders hun geld weg (bankrun) en kan de bank klappen. Maar de afgelopen tijd had het meer te doen met het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. Zo verhoogde de Fed de beleidsrente flink en allerlei financiële instrumenten reageerden daar dan ook op. Zo konden gewone Amerikanen zomaar 5% per jaar krijgen op kortlopende staatsschulden (direct of indirect via een Money Market Fund bijvoorbeeld), terwijl de bank maar op 1% bleef steken.
Nu zou men normaal verwachten dat de banken dan de rente op hun spaarrekeningen verhogen om klanten te weerhouden hun geld op te nemen, maar dat konden velen van hen niet (of niet genoeg). Ze hadden namelijk langlopende staatsobligaties gekocht met de spaartegoeden van hun klanten. Door de rentestijgingen zijn de prijzen van die staatsobligaties flink gedaald. Geen ramp, als de bank ze kan aanhouden tot aan de einde van de looptijd (dan worden de staatsobligaties in geheel afgelost en krijgt de bank het volledig geïnvesteerde bedrag terug), maar wel problematisch als de bank deze tussentijds moet verkopen (tegen de nu veel lagere prijs) omdat spaarders hun geld nu plots opnemen.
Wat er dus gebeurde was een vlucht van deposito’s van laag renderende spaarrekeningen bij lokale banken, naar andere instrumenten/entiteiten waar een hogere rente werd aangeboden. De situatie lijkt nu, met behulp van allerlei noodprogramma’s, gestabiliseerd, maar de vraag is of dit het begin is van een verbetering of een pauze op weg naar meer ellende...
De toezichthouder, FDIC, had er strakker op moeten zitten de afgelopen jaren. Ze probeert dat nu deze week plotsklaps te willen rechtzetten, terwijl de regionale banken al in zwaar weer zitten. Zo moeten de regionale banken meer langlopend kapitaal aantrekken in plaats van kortlopend (zoals spaartegoeden). Klinkt logisch en is het ook, maar dit is niet zonder consequenties. Zo wordt het aantrekken van kapitaal duurder voor deze banken; iets wat de winstgevendheid, die al erg onder druk lag, niet ten goede zal komen.
Deze beleidswijziging van de toezichthouder komt dus hoogst ongelegen. Zo zijn deze banken, naast hun depositoproblemen, ook nog in allerlei andere problemen verwikkeld. Bijvoorbeeld, de regionale banken hebben een zeer grote blootstelling aan commercieel vastgoedleningen. Dit terwijl deze markt nu zwaar onder vuur is komen te liggen (Morgan Stanley verwacht prijsdalingen van 40%!); wederom door de snel gestegen rente (en de work-from-home trend).
Dit is geen groot probleem zolang er niet geherfinancierd moet worden. Maar kijkende naar het aflossingsschema, gaat die ballon niet op; er staan grote bedragen op de lijst die binnenkort geherfinancierd moeten worden. De verwachting is dat vele vastgoedpartijen geen financiering meer aan kunnen trekken of dat de financiering gewoonweg te duur zal zijn door de flink gestegen rente (mede ingegeven door de voornoemde aangescherpte kapitaalseisen voor de regionale banken). Dit alles leidt tot hogere faillissementen en dus zullen de regionale banken enorme afschrijvingen moeten te doen. Iets wat het eigen vermogen verder zal aantasten en wellicht zelfs tot een vertrouwenscrisis (en dus bankrun) kan leiden.
Daarnaast hebben deze banken ook nog een blootstelling aan credit card schulden en deze zijn nu ook aan het verzuren (klanten lopen achter op aflossingen/rentebetalingen) en doen dat overigens een stuk sneller dan bij de grote banken. Vergeet daarbij niet dat de corona-steunmaatregelen per begin oktober worden stopgezet in de VS; iets dat de verzuring zal doen verbreden en versnellen.
Deze verzuring geldt ook voor de autoleningen, die samen met credit card schulden op het doorwaterende niveau van $ 2,6 biljoen (!) staan in de VS. Daarnaast zijn ook de andere consumentenleningen aan het verzuren, terwijl de spaarpotten zijn leeg getrokken.
Social
Al met al, lijken de regionale banken in een existentiële crisis te zijn beland met de potentie om een credit crunch te veroorzaken. Iets wat op termijn toch echt wel zal moeten leiden tot een recessie in de VS. Echter, economen denken nu bijna allemaal dat een recessie vermeden kan worden en dat er een zogenaamde soft landing in het verschiet ligt. Wellicht verstandig als ze die lokale banken en de verzurende leningen nog eens onder de loep nemen…
Reaguursels
InloggenWas al lang bekend, allemaal ingeprijsd. Efkes op de reset knop drukken en doooorrrr….
Nou instorten dan maar met die dollarkoers. Die 1,08 van nu zet ook geen zoden aan de dijk. Op naar de 1,50!
Als de dollar gaat, gaat de Euro mee.
@Mr.Crowley | 03-09-23 | 20:58: In de euro-dollar-koers? Nou, dan kunnen we die ook afschaffen.
Juli 2008, € 1,59.
@Mr.Crowley | 03-09-23 | 20:58: dat kan niet want het kapitaal moet ergens heen en dat is niet china of dergelijk. Zwitserland is ook niet veel soeps. De Euro is al lang oppermachtig
Liever weer terug naar 0,98
Scheringa zegels. Die behouden hun waarde.
Verkade albumplaatjes, Shell-muntjes en een flippo-verzameling. Wie doet je wat.
Wacht maar tot de petro dollar ten einde raakt.
De boel staat gewoon op exploderen.
Bitcoins dan maar ?
Bitcoin is een fantasie verhaal, want bitcoin is deflationary by design. Als je een currency hebt die deflationair is dan is economische groei bijna onmogelijk. En iemand kan de coins horden en de boel crashen door massaal te dumpen. Maar hier hoor je de crypto moon boys nooit over natuurlijk.
De rente is veel te lang veel te laag geweest. Iedereen een grote broek aan gekregen en straks is het VVD volk in last. Je kan wel raden dat de Rutte opvolgens dan plots wel voor gratis hulp aan de burger zijn. Ook aardig is dat de renteaftrek al aardig is afgebouwd, met lage rent is dan niet zo'n probleem maar wanneer het strks weer een gezonde 8% is zal het wel sneu blijken te zijn dat de aftrek ook niet veel helpt. Ook aardig zijn de aflossingsvrije hypo's die aflopen waarbij de ' eigenaren' toch wat tegenvallend inkomen hebben en geen hypotheek meer kunnen krijgen. De aftrek is dan wel helemaal nul. Toch maar verpatsen en ergens gaan huren voor Euro 2000 per maand.
Privé leningen dienen apart te worden gezien van staatsleningen.
In plaats van staatsleningen aan te gaan tegen rente[*] kun je als overheid ook zelf geld bijdrukken. Rentestijgingen bij staatsleningen leiden tot minder geld over voor de primaire overheidstaken, zelf bijdrukken heeft geen rente effect. Bovendien wordt de rente op staatsleningen aan derden betaald, die daardoor rijker worden terwijl de armen via hogere belastingen armer worden. Inflatie komt overigens voor bij beide varianten (staatseningen tegen rente/zelf bijdrukken) en is dus geen relevant beslissingsargument, mocht iemand dat willen inbrengen.
[*] De USA heeft de FED (in wezen een marktpartij), de EU blijkt hetzelfde kernprobleem te hebben: de EU wil extra geld ophalen omdat de rentekosten zijn gestegen. Ook de EU leent liever van derden dan dat het zelf geld bijdrukt.
Trump lost dit binnen 24 uur op.
Een meltdown. Inderdaad.
dat zal Bonkers Bonespur wel gaan roepen. Het gekke is dat de man zoveel liegt en kletspraat op hangt dat niemand later nog wil beginnen aan het herinneren. Het lijkt wel bewust beleid, dat is het ook. Just swamp them with a shitload.
Vroeger ging je al voor de bijl bij het onjuist verklaren over een sticky van vroeger.
@AntiZanicz | 03-09-23 | 20:47: als je bonkers (kinderlijke term, maar goed) nu vervangt door Biden, dan is je verhaal net zo stevig onderbouwd als nu.
@Malle moer | 03-09-23 | 20:54: dan is het helemaal niet waar. Biden kun je helemaal niet beschuldigen van routinematig liegen. Die komt niet verder dan 30 daar waar Bonkers 30.000 scoorde. Bonkers spendeerde ook een kwart van zijn tijd op de golfbaan. Daar kon hij het bedriegen ook niet laten, de Pele. Waarschijnlijk speelde mee dat alle staf en secret service verplicht op de golfbaan moesten logeren in het dubbeltarief hotel van Bonkers corp. Om er nog wat kleingeld uit te persen voor het noodlijdende bedrijf.
Moraal van het verhaal. Sluit alleen een hypotheek af om een huis te kopen.
In plaats van een creditcard (voor betalen buiten de EU) neem je een debitcard. Dit is alleen en probleem voor het huren van een auto.
Mocht je auto kapot zijn en je hebt geen geld voor een splinternieuwe, een oudje rijdt vaak ook nog goed.
Is er even geen geld voor een reis van 4 weken naar de Malediven, er staat gerust wel iets goedkopers op weflycheap.nl
*koolsoep en tulpenbollen bereiden doet*
Waarom zou je naar de Maledieven moeten , en wel 4 weken op een kut atol.. oude autos zijn inderdaad de beste , doe gemiddeld 20 jaar met een auto de laatste gaf me 500000 vreugdevolle kilometers , heerlijk als ie na 5 jaar afbetaald is en maar rijdt rijdt en rijdt;) Sluit alleen een hypotheek af om hem af te lossen ook dat geeft op de oude dag innerlijke rust en echt woongenot.
Kopen op de pof is vragen om problemen. Meer uitgeven dan er binnenkomt, hele volksstammen doen dat. Niet slim.
De FDIC is een onafhankelijke organisatie, in het leven geroepen door het Congres in de VS en ze verzekert banktegoeden bij een bank run tot 250.000 dollar. Ik zou maar wat voorzichtiger zijn met die regionale banken als ik de FDIC was.
Dit is nog niets vergeleken met schuld van overheid zelf, die 2 biljoen per jaar tekort heeft.
Even niet te dicht langs hoge kantoorgebouwen lopen.
En de Roebel stijgt alleen maar in waarde!
twitter.com/UncleCheeki/status/169820...
Gaat nog wel verder "stijgen" op het moment dat de werkelijke economische cijfers openbaar worden.
En nu nog even de grafiek juist lezen.
Uhhhh houd je hem op z'n kop?
Oh…mijn…God… het niveau.
Voor ons wel, wij krijgen meer roebel
Zolang de Dollar maar niet kopje onder gaat komt alles in orde .
We gaan allemaal dood.
Misschien moeten ze gewoon wat geld bijprinten
En dan weer wat gratis stimulus checks aan iedereen geven om de schulden af te lossen
In 1923 hebben ze dat in Duitsland ook zo opgelost. En iedereen werd miljardair. Het kán dus wel.
zo gek is niemand meer in het Westen. Dit zie je wel in Afrika en Zuid-Amerika. Daar waar de bestuurders hun eigen geld wel eerst veilig gesteld hebben.
@AntiZanicz | 03-09-23 | 20:49: Ze zijn wel zo gek, om het schuldenplafond te omzijlen slaa ze gewoon een platina munt van "one trillion dollars" om het gat symbolisch te dichten.
www.theguardian.com/business/2023/jan...
Harry, hoe gaat het met de boem?
*boem*
Via Forbes:
“ Average Student Loan Debt in the United States
$1.75 trillion in total student loan debt (including federal and private loans)
$28,950 owed per borrower on average”
A trillion is one million million and has twelve zeroes: 1,000,000,000,000.
$5142 per Amerikaan. Bij ons: (begin 2022) 1517 euro per Nederlander.
Ik had lang geleden ook een studieschuld onder het toenmalig regime, waarschijnlijk meer dan dit, gecorrigeerd voor ontwaarding. Toen der tijd kwam er na drie jaar een afkoopregeling, met in tweede instantie met een leuke korting. Toen alles in een keer afgelost. Geen centje pijn. Wel flink bespaard.
REAGEER OOK