Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Geen boer, geen voer

Q1 werden 9 blanke boeren in Zuid-Afrika vermoord, Q2 24, een stijging van 167%

Graansilo, Odesa

Een Syrische vluchteling vroeg toestemming om in Zweden een Bijbel en een Thora te verbranden, hij werd omringd door journalisten, maar geen rellen, doodsbedreigingen of geopolitieke spanningen. Edwin Wagensveld van Pegida verscheurde een Koran, en kreeg een woedende menigte tegenover zich, en de mobiele eenheid mocht de rellen platslaan. Die vliegende stenen bewezen wederom zijn punt.

Ik ben geen voorstander van zulke exercities; waar boeken verbranden, zullen uiteindelijk ook mensen verbranden. Ik zie wel een belangrijk contrast, sommige gemeenschappen reageren met publiekelijke veroordelingen, andere reageren met intimidatie en geweld. Het beschadigde boek werkt als een thermometer. "Keer de andere wang toe" geeft een plezantere wereld, dan represailles.

Het filmpje dat Geert Wilders deelde, liet zien dat discriminatie inmiddels ook op de witte jonge atheïst is gericht, onze nieuwste minderheid. Een groep gepigmenteerde jongeren laat hun witte sokken kussen door de witte puber, om hem te vernederen, om hem daarna alsnog in elkaar te slaan. Het maken en delen van zulke filmpjes is een stammenstrijd om hogerop de sociale ladder te komen.

We zagen eerder strandrellen in Zandvoort en België waar groepen jongeren echt bezig zijn territorium te veroveren op toeristen, waar onze politie geen antwoord op heeft. Het geeft jongeren een gevoel van onveiligheid, ze vertrouwen de rechtsstaat niet meer, ze voelen zich gedwongen zichzelf bij jeugdbendes aan te sluiten, en dan is de cirkel weer rond.

Ik zie een spagaat in onze visie op discriminatie en slavernij. We focussen ons op herstelbetalingen van de westerse landen die slavernij hebben afgeschaft en afstraffen. Een handelsboycot of andere sancties tegenover landen die tot slaaf gemaakten nog steeds misbruiken blijft op de achtergrond (PDF). Jonge maagden dienen in Afrikaanse uithoeken als slavin voor seksuele of religieuze motieven.

Binnen het parlement van analfabetisch Zuid-Afrika wordt de nieuwe geweldsexplosie op witte boeren niet veroordeeld, maar zelfs verheerlijkt. Liederen die daartoe oproepen in het stadion tijdens Nederlands vrouwenvoetbal werden goedgepraat. Het lijkt mij te veel op de politieke lijn van Mugabe, die wit grondbezit demoniseerde, om een wit voetje te halen bij zijn zwarte electoraat.

Politiek bedrijven met boeren geeft altijd een risico op voedselschaarste. Mugabe onteigende tot en met 2014 witte boeren. In 2015 vroeg hij witte boeren terug te keren. In 2016 vroeg hij om anderhalf miljard aan voedselhulp vanwege hongersnood. In 2017 smeekte Zimbabwe witte boeren om terug te keren. In 2018 gaf een parlementslid toe dat Zimbabwe zonder witte boeren gedoemd is.

In 2020 hoopt Zimbabwe dat een terugkeer van witte boeren de voedselproductie weer op peil brengt. De eerdere eigendomsoverdracht leidde niet tot kennisoverdracht, de meeste akkers staan nog leeg. Slopen gaat sneller dan verbouwen. De hoeveelheid praktische lokale ervaring en vaardigheden die nodig zijn winstgevend genoeg te produceren, worden zwaar onderschat.

Deze planeet kon dankzij kunstmest uit aardgas, industrialisatie van landbouw en specifieke kennis van 1 naar 8 miljard mensen groeien. Nu hebben we fossiele brandstoffen, vrede en een stabiel klimaat nodig om productie op peil te houden. We raken deze drie pijlers kwijt. We staan zonder rassenpolitiek en proxy-oorlogen van grootmachten al voor een enorme uitdaging.

Wereldwijd is pas een paar procent van de energievoorziening zonder koolstofdioxide-uitstoot. Menselijke en natuurlijke klimaatveranderingen zijn een zekerheidje. Er wordt zo op het randje geteeld binnen de intensieve landbouw, dat temperatuur, wind en neerslag uitmaakt. De productie per hectare is de afgelopen eeuw gemaximaliseerd, de milieu-impact bij ons geminimaliseerd.

Afrikaanse landen willen graag fabrieken bouwen om hun economie te stimuleren. Zulke lange termijninvesteringen eisen stabiliteit, die er dankzij de reeks coups niet meer is. Elke bankier zal de Sahel weer associëren met oorlog, een plek waar Russische warlords onder militaire begeleiding de grond leegroven. Het lijkt wel op een realtime-strategy-game zoals de Command & Conquer reeks.

Onder het christelijke boerenmotto “We blijven het leven ondersteunen”, blijven boeren in Oekraïne zaaien en oogsten. Die oogst kost veel, onder andere vanwege het provisorisch ruimen van mijnen, en levert weinig op, omdat de export door al het geweld moeilijk blijft. Er is binnen Oekraïne een overschot en lage prijs, want ze krijgen het graan niet het land uit. Wereldwijd is de prijs te hoog.

Poetin schiet het onderweg kapot. Honger is zijn wapen, boeren werken stug door. Poetin gunstig stellen met landdonaties in 2014 met delen van Georgië, de Donbass en de Krim heeft helaas niet gewerkt, want hij wil heel het oostblok. Onze voedselvoorziening en moderne manier van leven is complex en zeer afhankelijk van geopolitieke stabiliteit. Lange productieketens zijn nogal fragiel.

We hebben op straat en internationaal vrede nodig.

Reaguursels

Inloggen

Blank, niet wit.

JoudN | 20-08-23 | 07:18
-weggejorist en opgerot-
ariedeknaller | 20-08-23 | 06:42

Witte mensen liggen onder de grond. Althans, als een blanke wit wordt is ie dood.

Hadena | 20-08-23 | 05:26

In de jaren ’70, ’80 en ‘90 ging het bijzonder goed tussen blank en zwart, dit kunnen we vooral terugzien in de muziek, disco en dance scene. Maar, watsgebeurd: links begon bij gebrek aan relevantie een nieuw vijandsbeeld te scheppen: decennialang werd er oud zeer opgerakeld en mensen - vooral blank, lasterlijk beschuldigd - zaken waar je nu dus geen reet meer aan kunt doen. Dit heeft intussen zulke vormen aangenomen dat segregatie en geweld opnieuw actueel zijn. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Noem een probleem en ik zeg links of commu’s. Aan de uiterst rechtse flank de geloofs gekkie’s welke al eeuwenlang met een ondermijnings slag bezig zijn. Samengevat: blank en zwart dien alert te zijn op onruststokers en dit gezamenlijk de kop in te drukken. Bovenstaande is zeer summier, echter kijk waar de haat vandaan komt en je kijkt het beest recht in z’n bek. Pas op voor drogredenen en gaslighting, deze zijn om slachtoffers de schuld geven.

Wie ‘wit’ zegt is onderdeel van deze haatcampagne, vraag nl. hoe ik mijzelf definieer en dan krijg je een ander antwoordt. Vraag hetzelfde aan een ander gepigmenteerd medemens en je hoort zijn waarheid. Daar ga ik dus niet over.

Unsinkable-Sam | 20-08-23 | 02:54

Blank! Als je "wit" als oneigenlijke benaming voor een bepaalde huidskleur hanteert ben je af en ga ik het artikel niet eens meer verder lezen. Wat op zich jammer is.

At_Dawn_They_Sleep | 20-08-23 | 02:00

Blank betekend letterlijk:" Van alle smetten vrij". Best mooi ,eigenlijk.

streknek | 20-08-23 | 01:04 | 1

De ‘van alle smetten vrije’ toppen der duinen. De ‘van alle smetten vrije’ vla. Het betreft dus een kleuraanduiding.

Voor het schilderen moet je het metaal ‘van alle smetten vrij maken’, en het ‘van alle smetten vrije’ sabel, hier betreft het dus datgene wat jij stelt.

Een tweeledige betekenis, aldus.
- kleuraanduiding of
- zuiverheids aanduiding

Ik weet, taal en woorden definiëren is lastig, Nederlands is lastig en daarom juist een prachtige taal.

Unsinkable-Sam | 20-08-23 | 03:43

"We hebben op straat en internationaal vrede nodig.".

Mooi,

Weten we dat ook weer.

'Si vis pacem, para bellum' (google maar).

Letterlijk oorlog voeren met Poetin gaan 'we' als NAVO natuurlijk niet doen. Maar de proxy-oorlog blijven ondersteunen is absoluut noodzakelijk voor vrede.

Aanpakken van tuig is een ander soort oorlog. Steng zijn en niets tolereren (zero-tolerance beleid), daadwerkelijk straffen en opsluiten zijn methoden die gewoon werken. Eerst wordt het erger (tuig verzet zich hevig om de door hen gewonnen ruimte te verdedigen), uiteindelijk win je het als overheid en krijg je je 'vrede'. Moet je wel willen investeren in meer politie en justitie. En mocht er hardleers tuig zijn dat toch door blijft gaan, dan zorgt die langere gevangenisstraf er in ieder geval voor dat de samenleving een behoorlijk aantal jaren minder last van die klootzakken heeft.

Koranverbrandingen zijn misschien niet chique, maar zijn wel een zeer belangrijke signaalfunctie. Want nu dit soort mensen nog een minderheid vormen reageren zij al richting ons met enorme agressie. Hoe denk je dat zij reageren wanneer ze eenmaal een meerderheid zijn en dus kunnen dicteren? Hint: Kijk naar Pakistan, Iran, Irak (waar de christelijke koranverbrander annex asielzoeker vandaan komt. Heeft iemand in de media hem trouwens ooit gevraagd waarom hij eigenlijk is weggevlucht?) en andere Midden-Oosterse shithole landen waar christenen (en laten we het dan maar niet hebben over atheïsten en bijvoorbeeld Yezidi's) een minderheid vormen. Democratie werkt daar niet echt lekker, is een cultuurdingetje ofzo. En zolang die massamigratie hierheen doorgaat worden wij steeds meer een minderheid in eigen stad - en uiteindelijk land.

Andere manieren om de krankzinnige uitwassen van Het Ware Geloof bij de goegemeente aan het verstand te brengen lijken niet echt te werken (hoeveel aanslagen met bommen, vrachtwagens en Kalasjnikovs tot aan hoofden afsnijden aan toe hebben we inmiddels niet in Europa gehad?), of beklijft simpelweg niet.

Maar ja,

Wilders is steevast 'het Grote Gevaar'. Volgens 'links'. Zoals volgens datzelfde 'links' ooit Janmaat dat was, een tot op het bot toe verguisd politicus die destijds waarschuwde voor de multiculturele samenleving. En waar komt bovenstaande problematiek uit voort? Precies.

Misschien dus dat die minder 'fatsoenlijke' vormen (kwestie van smaak, en dat is subjectief) van vrijheid van meningsuiting uiteindelijk die 'vrede' helpen bewerkstelligen. Want het stemvee moet wel goed geïnformeerd worden waarom ze straks in het stemhokje op een bepaalde partij zouden moeten stemmen. Of waarom juist niet.

Enne Feynman.

U bent hier niet bij de deugmedia. 'Blank' als bijvoeglijk naamwoord gebruiken mag dus echt wel hoor.

Kompromat | 19-08-23 | 23:07 | 1

"'Si vis pacem, para bellum'"

Nog niet zo lang geleden werd een tegel van mij gejorist vanwege deze quote.

Peter Emile | 20-08-23 | 01:03

Dan maar geen Kaapse wijn van de Aldi.
Laat die ANC'ers het dan maar zelf opzuipen.

steekmug | 19-08-23 | 22:59 | 4

Nope.. dat zijn de Italianen

GroningerBelg | 20-08-23 | 00:10

Deels eens met BBB maar volledig eens met GroningerBelg.

At_Dawn_They_Sleep | 20-08-23 | 02:02

Bigi Bana Boy, zwavel kan duiden op vulkanische grond. Voorts begrijp ik je politieke statement, welke ik overigens niet deel en tevens zeer unfair vind. Zeker niet, Californische wijnen zijn heerlijk. De beste rode wijnen ooit gedronken kwam uit Bulgarije, Chili en Argentinië. Door wijnen v.d. Wereld te kopen steun je locale boeren, dus ook Zuid Africaanse boeren.

Unsinkable-Sam | 20-08-23 | 03:58
▼ 1 antwoord verborgen

In april, mei en juni vond in Soedan een strijd plaats waarbij hele steden werden uitgemoord. De schatting loopt uiteen van honderd- tot driehonderdduizend doden. Maar ja, niet blank, ook geen boer.

Beste_Landgenoten | 19-08-23 | 22:55 | 7
-weggejorist-
Unsinkable-Sam | 20-08-23 | 04:03
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 20-08-23 | 06:43
-weggejorist-
Bernardus03 | 20-08-23 | 07:57
▼ 4 antwoorden verborgen

"Poetin gunstig stellen met landdonaties in 2014 met delen van Georgië, de Donbass en de Krim heeft helaas niet gewerkt, want hij wil heel het oostblok."

Precies dat. Mooi The Atlantic artiekel ook. Om het nog visueler te maken, check geo-politics kanaal Caspian Report @ YouTube. Heeft daar een aantal mooie vids over.

Klompz | 19-08-23 | 22:33

Wit zus, wit zo. Witte mensen, witte mensen... Nog niet zo lang geleden sprak en schreef men slechts over blanke boeren en raciaal geweld in, bijvoorbeeld, Los Angeles, tussen blank en zwart. Over zichzelf zei men: "het is geen weer voor een blanke". En that's it! Nu worden wij volop gehersenspoeld en wordt "wit" ons door de strot geduwd. Bah!

Tatay | 19-08-23 | 22:28 | 1

Blanke boeren in Zuid-Afrika en Zimbabwe

Tatay | 19-08-23 | 22:30

Ras zoals door Hitler bedacht blijft een lastige, genetisch is het al moeilijk en zelfs met kleur schiet je niet veel op of je moet echt de Arische sprookjes in. Denk dat stammen belangrijker zijn zeker in Africa , in de westerse landen als vervanging het nieuwe Kaste systeem , racisme is daar beschaafd vervangen door minachting.

Pensionista | 19-08-23 | 22:07

Joost Niemoller - Vernedering is een patroon. twitter.com/JoostNiemoller/status/169...

Meer beelden van jongeren gezellig aan mishandelen doen in Belgie www.vkmag.com/magazine/meer-beelden-v...

Fase 1 - Europa - Demoniseren van blanken
Fase 2 - Zuidafrika - Geweld en moord op blanke boeren
Fase 3 - Zimbabwe - Onteigening van blanke boeren & hongersnood
Mijn excuses dat deze parallellen niet duidelijk naar voren komen.

Feynman | 19-08-23 | 22:06 | 1

En helaas maakte ik de fout op de eerste link te klikken. Nu kan ik de interne reactor weer tot bedaren gaan brengen wegens alle meters in de gevarenzone van woede.

En de door u genoemde parallellen waren mij in ieder geval zeer helder, al jaren trouwens. Indien dergelijke filmpjes opdoken waarbij de etniciteiten omgedraaid waren, dan zouden de chocoladeletters in de landelijke dagbladen niet aan te slepen zijn, alle praatprogramma's zouden er weken lang kond van doen etc., enzovoorts. Nu echter? Krekels, tumble weed....

*Noodzakken boron pakken doet

Sjefke7807 | 19-08-23 | 23:42

Was in 2015 voor werk bij een blanke boer in Zuid-Afrika. Hij runt zijn land als een soort missionaris, met een eigen kerk waar hij zwarte mensen opvangt en van inkomen (voor werk) oorziet. Had een verblijf voor gasten, zoals ik. Geen TV, geen internet, wel een donker schilderij met Jezus erop. Uiteraard bewaking. Hij zit er nog steeds en ik.wens 'm het beste

Sneerpoets | 19-08-23 | 21:25 | 3

Jezus zelf had een voorkeur voor wijnboeren:
youtu.be/-RrPLJOgbFc

goedverstaander | 19-08-23 | 21:39

Toch niet Marius Klein? Die beschrijving past vrijwel één op één met de boer waar ik een paar maal was voor werk.

Beste_Landgenoten | 20-08-23 | 00:58

Heb jij bij een Zuid Africaanse wijnboer gewerkt? Dat waardeer ik dan weer!

Unsinkable-Sam | 20-08-23 | 04:21

Ik ga zelf wel telen.

Tips?

GKJP | 19-08-23 | 21:18 | 4

Boerenkool, rode kool, bloemkool.
Steenkool is foute boel.

goedverstaander | 19-08-23 | 21:33

maak een kweekbakje om lekker vroeg in het jaar te beginnen (voorzaaien)

klaverboerdenham | 19-08-23 | 21:41
▼ 1 antwoord verborgen

Wederom een zeer goed topic van uw hand, waarde @Feynman, chapeau! Echter, u zou mij, en vele andere 'guurders een enorm plezier doen wanneer u dat afgrijselijke, en ook nog eens foeilelijke "witte" zou vervangen door het correcte "blanke". De Newspeak gebruiken is hem namelijk validiteit geven.

Mensen zouden eens wat meer moeten gaan lezen over de Dekulakisatie in de Sovjet Unie destijds, en welke doffe ellende (iets met Holodomor) dat toen veroorzaakte. De uiterst schone en innovatieve Nederlandse boeren massaal het land uitjagen zou niet alleen hier voor voedselschaarste zorgen, maar zeker te weten ook elders! Om nog maar te zwijgen over het feit dat de productie dan naar landen gaat waar men een heel stuk minder zorgvuldig met mens, dier en milieu omgaat, dan hier. Nog even afgezien van feit dat we dan nog steeds de stikstofnormen niet zouden halen. Een goede raad aan "Den Haag"; bezint eer u begint!

Sjefke7807 | 19-08-23 | 21:14 | 5

Dit ondersteun ik van harte. Het artikel zal ongetwijfeld goed zijn, maar ik haak toch echt af bij het gebruik van het woord wit als blank wordt bedoeld.

Verbandmeester | 19-08-23 | 21:46

Maaike van Charante heeft daar nog een uitstekend artiekel over geschreven. Er valt misschien iets voor te zeggen, ach, what's the deal, maar ik ben me te bewust van de achterliggende machinaties.

En daarom blijf ik erop hameren dat er meer aandacht moet worden gegeven aan de Anglosfeer conversaties, omdat men daar vele malen verder is qua deze conversaties. Door vele vele mensen van allerlei achtergronden, van schrijvers tot columnisten, podcasters, sprekers & reguliere YT content creators (voor de gelegenheid benoem ik ff ShortFatOtaku (+ zijn 2de kanaal Devonetized). Enorm gefrustreerd ook dat ondanks de enorme hoeveelheid inspirerende voorbeelden NL enorm achterblijft. Anglosphere krijgt Joe Rogan, wij ON, Pwnd & andere cynische opportunisten.

opiniez.com/2022/02/23/wit-of-blank-w...

Klompz | 19-08-23 | 22:46

@Klompz | 19-08-23 | 22:46|
Is inderdaad een heel goed stuk, en ook exact de reden waarom ik me er elke keer weer groen en geel aan erger wanneer ik dit foeilelijke Newspeak woord lees/hoor. Het wordt per definitie als pejoratief gebruikt, en dat ook nog in een land waar de blanke bevolking de "aboriginal" is. Er is hier nooit een donkerhuidige inheemse bevolking geweest die massaal verjaag en vermoord is, iets dat in de VS wel degelijk gebeurde. Klakkeloos wordt de Amerikaanse geschiedenis één-op-één naar Nederland overgepoot, zonder enige vorm van proces. Mensen als Sylvana Simons en Gloria Wekker doen alsof we hier leven ten tijde van Jim Crow en de rassen segregatie, ofschoon beiden in dit land nóóit bestaan hebben. Daarom zal ik deze Newspeak blijven benoemen voor wat het is, tot aan mijn laatste snik. De perfide agenda die er achter steekt heeft hier al veel te veel ruimte gekregen. Het zal onze samenleving, voor zover we daar nog van kunnen spreken, volledig uit elkaar scheuren.

Sjefke7807 | 19-08-23 | 23:16
▼ 2 antwoorden verborgen

"onteigende tot en met 2014 Blanke boeren. In 2015 vroeg hij Blanke boeren terug te keren. In 2016 vroeg hij om anderhalf miljard aan voedselhulp vanwege hongersnood."

Je verdiende loon, laat het alleen niet hier ook gebeuren. Het is maar goed dat ik de baas niet ben hier want er was geen druppel water en geen graankorrel die kant op gegaan.

www.youtube.com/watch?v=UkXEjzApCXo

keistad | 19-08-23 | 21:13

''Een Syrische vluchteling vroeg toestemming om in Zweden een Bijbel en een Thora te verbranden, hij werd omringd door journalisten, maar geen rellen, doodsbedreigingen of geopolitieke spanningen.''

Dat komt m.i. hoofdzakelijk omdat voor de overgrote meerderheid der autochtone Zweden - en de rest van de autochtone Noordwest-Europese bevolking - de bijbel allang geen 'heilig boek' meer is, want die meerderheid is atheïst, agnost, ietsist, etc, maar zit niet meer op zondag naar preken van dominees en priesters te luisteren. Hoe dat voor zuidelijke landen als Italië en Spanje is, weet ik niet zo goed; wellicht dat je daar de bevolking nog wel op de kast krijgt als je een bijbel verbrandt. En een thora? Ik denk dat de door Herr Hitler uitgedunde joodse gemeenschapjes die er in de Europese landen nog over zijn, hebben geleerd zich koest te houden, want die zien natuurlijk ook een grote toename van het antisemitisme de laatste decennia.

Nee, als de moslims 'ons' echt op stang willen jagen, moeten ze eens zeggen: ''Voor elke koran die die getikteling van een Wagensveld verscheurt/verbrandt, verscheuren/verbranden wij op het Binnenhof twee Grondwetten.'' Ik vraag me af of de meeste Nederlanders dan ook nog zo schouderophalend zullen reageren. Ik in ieder geval niet.

Dr_Johnson | 19-08-23 | 21:12 | 9

@Dr_Johnson | 19-08-23 | 21:18: Ik heb het idee dat de meeste Nederlanders juist van alles pikken van hun Islamitische medelanders. Dit vast ook wel. Daar zit 'm het probleem.

doitdoit | 19-08-23 | 21:31

Van mij mogen moslims onze bijbels, vlaggen en ook onze grondwet verbranden. Een boek is gewoon papier met veel lettertjes erop. Het is veel kwalijker dat moslims onze wetten niet respecteren, en zelfs basale mensenrechten afwijzen. En dus ook onze Grondwet willen afschaffen.

Maar dat verwijt ik onze overheid nog veel meer. De overheid legt ons "positieve discriminatie" op; regelrecht in strijd met Artikel 1 van de Grondwet.
De overheid heeft ook decennialang schijnprocessen georganiseerd tegen mensen die de "verkeerde mening" hadden; regelrecht in strijd met Artikel 7 van de Grondwet.
Talloze subsidieclubjes werden en worden betaald om mensen met onwelgevallige meningen te belasteren, bedreigen, aan te klagen, te laten ontslaan of erger. Dat leidde ook tot (zelf-) censuur in media en politiek, in het bedrijfsleven en tussen burgers.

Daardoor zijn inhoudelijke discussies over oa immigratie, islam, integratie en mensenrechten al bijna een halve eeuw onmogelijk. Moslimextremisten maken daar nu dankbaar gebruik van, maar het zijn onze eigen politici die onze Grondwet al heel lang geleden bij het grofvuil hebben gezet.

Dandruff | 19-08-23 | 21:52

Wat een toeval..

GroningerBelg | 20-08-23 | 00:20
▼ 6 antwoorden verborgen

Ja, er wordt op het randje geteeld, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het betekent alleen dat extra risico ingecalculeerd moet mogen worden en dat productie een paar procent duurder wordt. Wij kunnen dat best lijen. De Afrikaan niet.

konjodebonjo | 19-08-23 | 21:05

Hebben blanke Zuid-Afrikanen en Zimbabwanen eigenlijk kans op asiel in Nederland? Puur vanwege hun huidskleur zeg maar? Werkelijk geen idee.

Kaal-dik-en-lelijk | 19-08-23 | 21:05 | 2

Als ze een zomerseizoen in de zon gaan liggen bakken en met een rubberbootje afvaren naar het beloofde land, dan wel ja.
Ow, en onderweg hun paspoort kwijtraken natuurlijk.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 21:18

"Hebben blanke Zuid-Afrikanen en Zimbabwanen eigenlijk kans op asiel in Nederland?"

Schijnt een ingewikkeld proces te zijn waar de meeste het geld niet voor hebben. En hier zouden ze ook niet gewild zijn omdat de meeste nog erg gelovig zijn, Christelijk wel te verstaan.

keistad | 19-08-23 | 21:25

Opgegroeid in een Rood Nest was ik altijd erg geïnteresseerd in Zuid Afrika. Totdat ik een uitgebreid artikel las in één of ander tijdschrift-ik vermoed The Economist- waarin werd uitgelegd dat ZA na het afschaffen van de Apartheid een nieuwe zwarte rijke elite kende, die zich echt geen fuck aantrok van de armoede en ellende van de zwarte onderlaag. Nee, ze vierden opzichtig feest en gaven hun geld vooral uit aan dure huizen, auto's, juwelen, feesten etcetera. Aan liefdadigheid deden ze niet. Vanaf dat moment geloofde ik het allemaal wel. En verloor ik mijn interesse in Bloemfontein, Stellenbosch en Transvaal.

Après toi | 19-08-23 | 20:57 | 13

@Après toi | 19-08-23 | 21:21: Nee, dat was wel echt een verrijking, scholen en straten werden gebouwd en medicijnen geïntroduceerd.

Man die er mooi over kan vertellen.
www.youtube.com/watch?v=CsyHbj_SHGA

"You went backwards not forwards, you neglected the things others had left you. What's more, you completly destroyed them"

keistad | 19-08-23 | 21:56

@keistad | 19-08-23 | 21:56|
Dat fragment is uit de zeer goede docu "Empire of Dust". Het is aanrader, en tevens een knappe zit van circa 2 uur, maar enorm ontnuchterend op meerdere fronten. Hier in het westen loopt men te orakelen over het kolonialisme van eeuwen terug, terwijl de Chinezen op dit moment via kolonisatie(!) half Afrika aan het leegtrekken zijn qua grondstoffen. Maar daar hoor je de woke brigade niet over.

Sjefke7807 | 19-08-23 | 22:37
▼ 10 antwoorden verborgen

Geen boer, geen voer.
En dit land wil de boeren verdrijven.
Man o man.

ChalinaRosa | 19-08-23 | 20:55 | 7

@* Il Principe * | 19-08-23 | 21:05:
Nee hoor, de rest van de wereld wil ook eten en alle linkse hobby's moeten ook betaald worden.
Bovendien heb je hierboven nog kunnen lezen hoe de rest van de wereld met voedselproducenten omgaat. Dus laten we er maar gewoon wat aan verdienen.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 21:08

@WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 21:08:
"We" verdienen er verdomd weinig aan. Levert wel een hoop overlast en vervuiling op. Beter verplaats je het naar een omgeving die het beter kan verdragen qua bevolkingsdichtheid en milieubelasting.

* Il Principe * | 20-08-23 | 00:24

@* Il Principe * | 20-08-23 | 00:24: Goed punt. Wijs de plek aan, geef je voorbeeld.

Reagiertank | 20-08-23 | 02:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Zuid Afrika gaat hard het Zimbabwe van Mugabe achterna. Een bloeiende agrarische sector compleet om zeep geholpen. Ooit een docu gezien waarin een Zimbabwaanse familie rond een klein vuurtje zat op een mooi betegelde vloer in een woonkamer van wat ooit een riante boeren villa was. Letterlijk alles was eruit gesloopt, alleen het dak, de muren en een paar vloertegels waren over.
www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styl...

Der Schnitzeljäger | 19-08-23 | 20:51 | 1

Gheh, deze tegel heb ik al eens exact eerder gelezen.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:59

Lastpakken die we wel willen slijten in ons volle Nederland en veel ongebruikte ruimte in Zimbabwe.
Ik zie mogelijkheden.

goedverstaander | 19-08-23 | 20:50

Beste Feynman (dat meen ik wel).
In jouw topics haal je er doorgaans zoveel dingen bij dat er nauwelijks op te reaguren is. Zeker niet om lullig te doen (geef het een schrijver te doen om een topic te schrijven, zo makkelijk is dat nou ook weer niet), maar wat denk je nou van onderstaand lijstje?
Is daar zinnig op te reaguren?

Zweden, koranverbranding
De ‘witte’ jonge atheïst
Strandrellen in Zandvoort en België
Discriminatie en slavernij
Huidige slavernijtoestand in Afrika
Geweldsexplosie tegen ‘witten’ in Zuid-Afrika
Verhaal over sukkel Mugabe
Uitstoot koolstofdioxide wereldwijd
Russische warlords
Christelijke boerenmotto in Oekraïne
Poetin gebruikt honger als wapen en wil heel het Oostblok
We hebben baat bij een geopolitieke stabiliteit
Afsluiter: We hebben op straat en internationaal vrede nodig

In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.
Denk ik dan. Zou niet weten waar ik zou moeten beginnen, los nog van dat 'witte'.

Nou ja, je zult begrijpen dat dit comment positief bedoeld is. In mijn studententijd formuleerde je eerst een probleemstelling en dat was dan dat. Die ging je oplossen (of niet, want luiheid heeft ook zo z'n voordelen), maar uitwijden? Nee, dat werd hem nooit.

Ichneumonidae | 19-08-23 | 20:45 | 5

Klopt meestal wel, maar Feynman laat je gedachten, als die lenig genoeg zijn, wel op en neer springen tussen onderwerpen die (zijdelings) met elkaar samenhangen. Dat houdt je hersens dan weer jong en fit.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:58

De kritiek klopt wel, toch snap ik ook de gedachte van @Fehnman. Een belangrijke gemene deler bij de gebeurtenissen in Europa en Afrika is blinde haat tegen blanken. Een haat die zal leiden tot uitroeïing en vertrek van blanken.
En daarna wordt het huilen, want overal ter wereld zijn mensenrechten, welvaart en voedselproductie het gevolg van een Westerse mentaliteit.

Zuid Afrika gaat Zimbabwe achterna, maar ook in West Europa moeten we ons zorgen maken. Om dezelfde redenen; degenen die onze welvaartsstaten hebben opgebouwd en onderhouden vergrijzen, en worden een gehate minderheid.
Ondertussen roept de politiek dat we hier van voedselproductie af moeten omdat tomaten nou eenmaal vervuilender zijn dan accu's.

Dandruff | 19-08-23 | 21:06

@Dandruff | 19-08-23 | 21:06:
Tomaten vervuilender dan accu's, hij is mooi Dandruff.
Net zoals zonnepaneelweiden beter zijn dan gewone weiden waar koeien schijten.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 21:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Over 10 jaar. Giro 555, “ Red Zuid - Afrika van de hongersnood “. Allemaal BN’ ers in het telefoonopanel. Fuck… geen cent van mij.

thekolere | 19-08-23 | 20:44 | 3

A failed state.

Après toi | 19-08-23 | 20:47

Over 2 jaar asielzoekers uit ZA

zokanhetookja | 19-08-23 | 21:08

Kijk, dat heb ik dus nu al met Pakistan. Om de paar jaar een watersnood - en intussen denk ik alleen maar: Fijn, dat remt de bevolkingsgroei weer een beetje af. Ik geef dus geen cent. Als er morgen een actie wordt gehouden voor Zuid-Afrika, denk ik dat ik ook niets geef. Mensen in nood wil ik best helpen, maar als ze het er zelf naar hebben gemaakt - laat maar.

MAD1950 | 19-08-23 | 21:16

Witte boeren?
Huh?
Bedoelt hij blanke boeren misschien?

doitdoit | 19-08-23 | 20:41 | 3

Dit dus.

ristretto | 19-08-23 | 20:59

Precies ! Het moet niet zo gek worden dat normale mensen die woke-onzin overnemen. Waar zat de schrijver met zijn gedachten?

Nonkel Frituur | 19-08-23 | 21:33

Gelukkig ben ik niet de enige die zich stoort aan blanke boeren, mensen die blanken wit noemen is einde discussie/gesprek.

d e r e a l i s t | 19-08-23 | 23:15

Mijnheer Feynman, ik lees u graag maar 60! linkjes in het roze is echt veel te veel, en neemt ook leesplezier weg. Serieus, 60 linkjes?

Wiezewalakristalix | 19-08-23 | 20:36 | 4

Ik heb ze niet geteld, maar ook niet aangeklikt, leest wel zo prettig :)

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:39

@Feynman | 19-08-23 | 20:39: Begrijp ik, maar vraag GeenStijl dan in ieder geval ze gewoon zwart te maken.

Wiezewalakristalix | 19-08-23 | 20:41

@Feynman | 19-08-23 | 20:39: Feynman, ik lees je al jaren en waardeer je bijdragen. Ik snap in dit geval alleen je keuze voor de term "wit" niet wanneer je daar, met goede reden, ook "blank" had kunnen schrijven.

doitdoit | 19-08-23 | 21:06
▼ 1 antwoord verborgen

Over "geen boer, geen voer" gesproken, in het verlengde van de klimaat- en stikstof waanzin. Oid gezegde, als de boer niet klaagt dan klopt er iets niet.

Deze zomer klaagden ze over te nat, Vorig jaar te droog. Dan gaat het weer ten koste van de aardappels, een ander jaar ten koste van het graan. Of de voerkuil maïs...

Alle afgelopen jaren klagen de boeren, ergo, het klopt. Er is vrij weinig bijzonders aan de hand, alvast niets wat boeren niet met hard werken en kennis en kunde in goede banen kunnen leiden. Opdat de verse gewassen gewoon weer hun weg naar groenteboer en supermarkt kunnen vinden.

Anderhalf tot 2 maanden geleden in de nieuwsberichten: Koren en maïs groeien niet, boeren klagen over neerslagtekort (tekort voor de eigen portemonnee ja, ze klagen altijd omdat hun nering nu eenmaal afhankelijk is van het weer).
Anno vandaag, de koren en maïsvelden wuiven op grote hoogte, groen, vol vrucht.
De boeren zulln nu eerder klagen dat hun machines wegzakken.

Maar redenen tot paniek, neen, ook nu niet.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:32

Zuid Africa word geregeerd door ANC en die hebben het best moeilijk om de macht te houden omdat er een nog radicaler zwarte partij is.
Blanke Afrikanen worden dus op geen manier geholpen, schrijnend voorbeeld is het geval waar twee Zuid Afrikanen die werken voor een Nederlands bedrijf en zijn opgepakt door Equatorial Guinea als onderpand waar Zuid Africa zijn handen van afgetrokken heeft.

www.bairdmaritime.com/work-boat-world...

PipoClownde | 19-08-23 | 20:31 | 3

Schijnt toch dat vooral Mozambique de deur wagenwijd heeft opengezet voor blanke Zuid Afrikaanse boeren om daar hun bedrijf weer te beginnen?

Basil Fawlty | 19-08-23 | 20:46

@Basil Fawlty | 19-08-23 | 20:46: Bob Dylan ging hen voor.

youtu.be/qjeRhSoDIg0

Après toi | 19-08-23 | 21:02

@Basil Fawlty | 19-08-23 | 20:46:

Een Zuid Afrikaanse blanke boer kan zijn boerderij nauwelijks verkopen. Dus dan heeft hij in Zimbabwe ook een aardige uitdaging.
En blanke boeren uit Europa zullen ook niet staan te springen om te investeren in een land waar ze van de ene op de andere dag vogelvrij verklaard kunnen worden.

Dandruff | 19-08-23 | 21:31

De dankbaarheid van een Syrische vluchteling.
Vanuit christelijke waarden neem Zweden zo'n vluchteling op en het eerste wat ie doet als laten zien dat hij schijt heeft aan het land dat hem opneemt als vluchteling.

Osdorpertje | 19-08-23 | 20:29 | 2

Onzin. Hij laat zien dat hij schijt heeft aan de islam en aan het joodse geloof. In feite viert hij de vrijheid die Zweden iedereen biedt.

Zef1581 | 19-08-23 | 20:38

@Zef1581. Als hij schijnt heeft aan de Islam steekt hij een koran in de fik. Niet een bijbel en tora.

Kaal-dik-en-lelijk | 19-08-23 | 20:49

Er zijn teveel landen waar de bevolking groter is dan de voedselcapaciteit in de onmiddellijke omgeving. Dit wordt alleen maar erger. Nu de vernietiging van voedsel in Oekraïne plaatsvindt merkt men het meteen aan de voedselprijzen. Niet eten maakt mensen ook niet vriendelijker dus de regio waar dit speelt wordt er ook niet beter op.

geerdt | 19-08-23 | 20:25 | 9

@Après toi | 19-08-23 | 20:49:
Iran, Canada en VS hebben gods gigantisch veel gas en olie is er ook genoeg dus de wereld kan zonder Russische energie als het moet, alleen transport is wat duurder ivm schepen daarom ook die oude wens van Nordstream II en Turkstream. Maw kosten en winst maximalisatie.
Maar graan is een ander verhaal. Blaast Rusland een grote graanvoorraadsilo op dan moet men wachten op de nieuwe oogst.
Weekje zonder benzine is te doen, week zonder eten?

Basil Fawlty | 19-08-23 | 21:04

@Basil Fawlty | 19-08-23 | 20:56:
Dat hadden ze er in de jaren 80 en 90 wel eens bij mogen zeggen op het NOS journaal met Harmen Siezen.
Ipv dat ze gewichtig verslag deden van de belangrijke beslissingen van een instituut met aanzien...

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 21:05

@Basil Fawlty | 19-08-23 | 21:04: Ja, dat is zeker een probleem. Oekraïne is de graanschuur van Europa, leerde ik al op de lagere school.

Après toi | 19-08-23 | 21:08
▼ 6 antwoorden verborgen

Daarom, haal ze hierheen. Pik ze op. Vooral ontkennen dat er een wereld van verschil zit in de culturen.

davidhasseltoff | 19-08-23 | 20:24

"We hebben op straat en internationaal vrede nodig."

Ga dat dan maar eens tegen Poetin en de """jongeren""" zeggen, want die lezen hier niet. Misschien dat Timmerschrans en Yesildinges het kunnen regelen.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:21

Waar is het fout gegaan en kunnen we deze fout nog corrigeren ? Maar goed zonder de olifant in de kamer benoemen is alles kansloos.

HaaiBaai | 19-08-23 | 20:21

1 miljard mensen. Wat een zalig idee.

Kowalski11 | 19-08-23 | 20:20 | 1

Nou inderdaad, dagelijks om 17:30 vier auto's op de ring A10. Heerlijk...

CornholioNL | 19-08-23 | 20:28

Wat een slappe hap die ME in Den Haag, in dit geval durven ze niet.

smdyasc | 19-08-23 | 20:19 | 1

Ze durven wel maar mogen niet .

likmegaties | 19-08-23 | 20:23

"De productie per hectare is de afgelopen eeuw gemaximaliseerd, de milieu-impact bij ons geminimaliseerd."

Mentaliteit.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:18

"De hoeveelheid praktische lokale ervaring en vaardigheden die nodig zijn winstgevend genoeg te produceren, worden zwaar onderschat."

Het arbeidsethos ook. Mentaliteit, zoals Zitvlak hierboven aanstipt.

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:16

Mentaliteit, daar draait het om.
We zitten met mensen die alleen eten kopen, gebracht aan de deur, via de telefoon.
Daar hoef je niets van te verwachten.
De wereldwijde onvrede zal de komende tijd toenemen.
De energietransitie is te vroeg en niet doordacht over de gevolgen daarvan.
Er zijn landen die maling hebben aan veranderingen, klimaat, energie, economie en de hoeveelheid mensen op deze aardbol.
De neuzen staan nog lang niet in een richting, daar eerst maar eens mee beginnen.

Zitvlak | 19-08-23 | 20:15

Een goede manier om van kunstmest af te komen is de meet uit Nederland exporteren. Maar dat is verboden door de klimaat wokies en hun grote moreel verheven leider Timmermans

Snap_het_ook_niet | 19-08-23 | 20:14

Weet je Feynman, ik stem gewoon al 15 jaar PVV.
Et toi? (vraag is ook gericht aan mede-reaguurders)

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:14 | 10

PVV met z'n radicale ideeën, saboteert al zolang als jij PVV stemt, de mogelijkheid op een meer rechts kabinet.
Vooral zo doorgaan!

Aristotalloss | 19-08-23 | 21:19

@Aristotalloss | 19-08-23 | 21:19:
Welke radicale ideeën? Dat de islamitische cultureel zeer moeilijk, vrijwel onmogelijk verenigbaar is met onze Joods-Christelijke verlichte cultuur? Of bedoel je de opvatting dat de ongebreidelde immigratie instroom een groot gevaar is voor onze welvaartsstaat?
Of gaat het toch om de toon? De tooon?

WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 21:27

@Capt. Iglo | 19-08-23 | 20:23: Blanco? Als ik het topic goed gelezen heb, bedoel je "wit ".

Steil achterover | 20-08-23 | 01:45
▼ 7 antwoorden verborgen

Hoe toch op met dat wit, kan het niet meer horen of zien.

Nuchternederland | 19-08-23 | 20:11 | 4

Ja, ik vind het ook ergerlijk. Ik identificeer me als blank, niet als wit. Je zelfidentificatie wordt tegenwoordig overal gerespecteerd, toch?

Zef1581 | 19-08-23 | 20:28

Die term is dan ook bedoeld om denigrerend te zijn, om te vernederen. Dat de mensen die dat bedacht hebben zelf willen bepalen hoe ze genoemd willen worden, ‘zwart’, is nog tot daar aan toe. Persoonlijk vind ik zwart een lelijk woord voor mensen. Wij mochten het vroeger niet zeggen. “Nette mensen zeggen ‘neger’”, werd dan gezegd. Raar dat dat mode gevoelig is, maar als ze dat - ondanks dat het zo niet bedoeld is - als beledigend ervaren, wil ik mijn taalgebruik daar best op aanpassen. Maar dat is dan wèl wederkerig. Want kennelijk willen ze ook bepalen hoe ze mij noemen, en dàt accepteer ik niet!

Chuck the plant | 19-08-23 | 20:34

@Chuck the plant | 19-08-23 | 20:34: Over welke mensen heb je het over, laaggeschoolden? Van de ghetto buurt?

Adriel | 19-08-23 | 20:36
▼ 1 antwoord verborgen

Het is gewoon de aard van het beestje .

likmegaties | 19-08-23 | 20:11

Ja de Sahel. Daar ga je niet voor je plezier heen. Laat staan dat je daar gaat ondernemen.

Après toi | 19-08-23 | 20:11

Er komen lege schappen, alleen niet hier.

Expert Homo | 19-08-23 | 20:09 | 1

Als de volgende regering er tenminste niet een wordt van D66/GroenLinks/PvdA/PvdD/CU.

Aristotalloss | 19-08-23 | 21:15

*Blank

Trompetty | 19-08-23 | 20:07 | 9

@WasHetMaarMakkelijk | 19-08-23 | 20:36: ik denk gewoon ook dat op den duur de ISP of de hosting de stekker eruit kan trekken wegens taalgebruik. Dat het meer dan een literaire ontwikkeling is dat wit ipv blank bedoel ik dan.

sjef-van-iekel | 19-08-23 | 20:44

Dit

Raylan | 19-08-23 | 23:15
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland