Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (27)

Ome Tuur in het Stamcafé: "Niks lekkerder dan apezat en knetterstoned met een paar moddervette hoeren in de verstikkende zweetlucht van een Afrikaanse boîte de nuit helemaal uit de bol te gaan"

Donderdag 6 juli

Amai! Nondeju! Vijf Brusselse jongeren hebben op Malta een 17-jarige Franse toeriste acht uur lang verkracht en haar vriend helemaal verrot geschopt. Een van de daders gebruikte ook nog eens de gejatte iPhone van de gemolesteerde jongen om met diens account een Louis Vuitton-tas ter waarde van 2.000 te bestellen, met als leveradres zijn eigen woonplaats in Brussel. Er kwam uiteindelijk een einde aan de nachtmerrie omdat de ‘jongeren’ hun vliegtuig naar België niet wilden missen. Het koppel deed aangifte, en de Maltese politie kwam maar net op tijd om de Brusselse kansenparels op de luchthaven te onderscheppen.

Mijn eerste gedachte was: als het maar geen Marokkaanse mohammedanen zijn, want dat straalt slecht af op het toch al zo geplaagde Molenbeek. Maar welke Marokkaan gaat in godsnaam op vakantie naar Malta? Dat is echt een boomerbestemming voor ouwe lullen zoals ik. 

Na een paar minuten googelen vond ik de namen van de verkrachtende kopschoppers: Masuekama Kabangu Dany, Kamangu Lema Lelo Arnaud en Muogo Mukengerwa N’Domba Amani. De namen van de andere twee gangbangers werden niet vrijgegeven omdat ze minderjarig zijn. Een van die twee speelt in het Onder de 18-voetbalteam van Belgikistan. Ballen kan hij zeker, die fijne Rode Duivel. De vader van de knul maakte zich niet druk om de slachtoffers, maar om de interlandcarrière van zijn zoon: hij vreest met grote vreze voor de loopbaan van onze lieveling.

In Brussel hadden deze varkens een foeigesprek gehad, moesten ze een dagje schoffelen en waren er vanwege die zware straf jongerenrellen uitgebroken, maar Malta is in veel opzichten Noord-Afrika. Daar heersen andere mores. De gengbengels hebben geheel in de geest van de jeugd van tegenwoordig de verkrachtingsmarathon van 8 uur gefilmd, en daar zal de rechter wel blij mee zijn. 

Ik ben eens wat gaan grasduinen in Malteser krantjes en zo las ik dat je makkelijk 8 jaar bajes kan krijgen voor een verkrachting. Opgeruimd staat netjes. 

Overigens kan ik het prima vinden met Congolezen. De sapeurs zijn geweldige, coole gasten. Toen ik nog in Brussel woonde kwam ik graag in Matonge, de Congolese zone van de stad. De naam komt van een wijk in Kinshasa, een stad die u wellicht kent van het epische gevecht tussen Muhammad Ali en George Foreman. En van het liedje In Zaire. Er zaten een paar geweldige Afrikaanse discotheken in Brussel en mijn favoriet, de Mambo, blijkt nog te bestaan. En Club 144 aan de Louizalaan bestaat ook nog. Niks lekkerder dan apezat en knetterstoned met een paar moddervette hoeren in de verstikkende zweetlucht van zo’n Afrikaanse boîte de nuit helemaal uit de bol te gaan op opzwepende zouk! We luisteren even naar Zouke Zouke van Empire Bakuba. En naar de onvergetelijke Papa Wemba! En hier nog een leuke plaat voor een dansfeestje. 

Malta dus. 

Een van mijn favoriete romans is Earthly Powers van Anthony Burgess. Het meesterwerk is geschreven in de ietwat oubollige stijl van Evelyn Waugh (Brideshead Revisited) en E.M. Forster (A Passage to India). Niet iedereen houdt daarvan maar ik wel want het kan me niet gay-posh genoeg zijn. 

De hoofdpersoon van Earthly Powers is de stokoude homofiele schrijver Kenneth Toomey die zijn laatste dagen op Malta slijt en steen en been klaagt over het verschrikkelijke eiland. Hier dan: Earthly Powers is a 1980 historical fiction novel that is panoramic and sweeping in its scope. The book is in part parody and part historical fiction. It follows Kenneth Toomey and tells the story of his life throughout the 82 chapters of the novel. His life reflects the 20th century through its moral and social themes. The main character starts the novel describing how he, a gay, retired writer, was asked by the Archbishop of Malta to help with the canonization of several figures. The novel was nominated for a Booker Prize in 1980 but was later named one of the most important British books of the previous 25 years. 

De openingszin zorgde destijds voor veel ophef: It was the afternoon of my eighty-first birthday, and I was in bed with my catamite when Ali announced that the archbishop had come to see me." Een catamite is het favoriete speelgoed van meester Cindy Smeets. Burroughs, die zeer gefrustreerd was omdat hij nooit tot het pantheon van de Britse bellettrie werd gerekend, emigreerde al in 1968 naar Malta, waar hij voortdurend in de clinch lag met de autoriteiten. Het miskend talent werd vooral bekend door A Clockwork Orange.  

Genoeg literatuuronderricht: de hoogste tijd voor jolijt. Ik kan dus in de regel goed opschieten met Afrikanen. Tijdens mijn studiejaar (1987/1988) aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, ging ik hoofdzakelijk om met studenten uit Ghana en Nigeria. Supercoole gasten uit de bovenlaag van hun thuislanden, die al vroeg in de ochtend aan het bier gingen, midden op een van de grasvelden op de campus, tot afgrijzen van de witmensen. Keihard Osibisa en Fela Kuti draaien op de masterblaster soundsystem

Ik, de witte neger, zoop uiteraard vrolijk mee, en aan het einde van de middag gingen we altijd poolbiljarten in de stad, wederom met veel bier. 

Als journalist kwam ik veel in Afrika. Bijvoorbeeld in het wonderschone Zimbabwe, waar ik genoot van de high tea op Stanley’s Terrace van het Victoria Falls Hotel. De bonvivanten onder u weten dan genoeg. De laatste keer dat ik Vic Falls bezocht, was 1 Amerikaanse dollar maar liefst 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollars waard. Die werden niet eens meer geteld maar gewogen, iets wat ik alleen maar in Afghanistan en Irak heb meegemaakt. Voor een volgestapelde weegschaal flappen vol weerzinwekkende Zimbabwaanse bacteriën kon ik mijzelf precies op één glaasje Amarula Cream fêteren. Wat zou er van dit deel van Afrika terechtgekomen zijn als dr. David Livingstone het niet ontdekt had, mijmerde ik daar - onderwijl knabbelend op een scone en voetje wrijvend met de vriendin van die dag - op het terras in Vic Falls. 

Ruim anderhalve eeuw geleden sprak de zendeling, geneesheer en ontdekkingsreiziger het wereldberoemde Engelse aardrijkskundige genootschap toe. Zijn verhandeling begon met de gevleugelde woorden: ‘Gentlemen, I beg to direct your attention to Africa, the dark continent.’ Het was een uitspraak die natuurlijk even klassiek zou worden als de uitdrukking ‘Dr. Livingstone, I presume?’, waarmee de journalist Henry Morton Stanley de zendeling begroette toen hij hem in Afrika had opgespoord omdat de verontruste wereld meende dat de beste man was verdwaald en in gevaar verkeerde in het onontdekte geheimzinnige Afrikaanse binnenland.

Ik bezocht eens in mijn hoedanigheid van royaltywatcher de mondiale voodoo-koning in Ouidah, in het knusse West-Afrikaanse bananenrepubliekje Benin. Ik had die dag een enorme kater en waggelde over het kroondomein, dat volstond met piepkleine negerhutjes - waar zelfs nog geen smurf, laat staan Sander Schimmelpenninck alias Kabouter Clickbait - in paste. Voor de ingangetjes van die hutjes wapperden gordijntjes en ik was benieuwd wie er in die Piggelmee-huisjes woonde. Op het moment dat ik dat deed, begon het personeel van de koning (zwarte slaven, beter gezegd) met de ogen te draaien, bloedstollende kreten te slaken en hysterisch door de modder te rollen. Die Kabouter Plop-huisjes bleken fetisjen of totems te zijn en nu had ik de toorn van de diverse afgoden in gans Afrika opgewekt. Vervolgens struikelde ik over een accu waarop kaarsen stonden, bedoeld om verkeersongelukken te voorkomen. Verder was er nog een slangenkuil maar die heb je in Artis ook. We kijken even naar de gruwelijke beelden

Ik had voor de voodoo-koning twee flessen whisky en een pak suiker meegenomen, want dat vond hij nou eenmaal lekker. Vervolgens moest ik maar liefst twee uur antichambreren en bladerde door het gastenboek waar warempel de namen in stonden van Winston Bogarde, Anouk en Edgar Davids, en toen mocht ik eindelijk op audiëntie. Voor mij zat een belachelijk dik mannetje in een wit pak. Hij had een wandelstok met als kop een cobra met gloeiende groene ogen en hij droeg een bolhoed. Ik heb hem een paar minuten aangestaard en het werd tijd voor een herstelbiertje in de uitmuntende horeca van Ouidah. In het gastenboek schreef ik: deze man is een fopkoning, een oplichter en een piskijker. Dit is een zaak voor Radar! Geef hem geen whisky en suiker. I put a spell on you

De echte reden van mijn bezoek aan Benin was de (gesloten) ambassade van de Republik Maluku Selatan in Cotonou, de enige die de RMS ooit heeft gehad. Tijdens de treinkaping van 1977 was er sprake van geweest dat de kapers met gijzelaars en gedetineerde Molukkers naar die marxistische bananenrepubliek, die toen nog Dahomey heette, zouden vliegen. Een paar van de Molukse militanten hadden eerder samen met PLO-terroristen militaire trainingen gehad in het Afrikaanse landje, ingeklemd tussen Togo en Nigeria. 

Mijn theorie was dat er onder hoogspanning een koehandel tussen Nederland en Dahomey had plaatsgevonden: Den Haag beloofde het marxistische staatje een koffer met bankbiljetten onder het mom van ontwikkelingssamenwerking als het land het vliegtuig met de kapers zou weigeren, maar minister Dries van Agt (die pas op hoge leeftijd revolutionair werd) had de voorkeur voor een gewelddadige oplossing. Dahomey weigerde de kapers en Nederland werd - met weldoener Jan ‘hik’ Pronk voorop - de suikeroom van Benin. Los van de standaardcursus ‘Zelf Een Waterput Graven’ kregen alle bewoners van elke kampong in Benin een Hollandse haan, in het kader van de zelfredzaamheid. Pronk dacht: haan + kippen = eieren = zelfvoorziening. 

Binnen een week waren alle hanen morsdood vanwege de immens populaire hanengevechten. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer. 

De RMS-ambassade in Cotonou was al jaren gesloten toen ik die bezocht. Na een week zeuren bij het Ministerie van Paranoia mocht ik zowaar vijf minuten naar binnen. Foto’s maken was strikt verboden. Aan de muur hing de pombo, de witte duif die het symbool is van de RMS, en er lagen wat dossiers die ik dolgraag achterover gedrukt had, ware het niet dat ik een zwarte mijnheer van tweehonderd kilo in mijn nek had, die daarna tien halve liters bier op mijn kosten dronk en voor wiens hoerenbezoek ik ook nog eens moest lappen. 

Daar stond ik dan, in de bakermat van bepruikte hoeren en blanke welzijnswerkers die allereerst goed voor zichzelf zorgden. Geen scoop, en een half jaar research naar de gallemiezen. Ik heb voor dat mislukte verhaal iedere relevantie Molukker in Nederland geïnterviewd en dat was godzijdank een geweldige blast from the past

Mijn verschrikkelijke jeugd in Ede werd namelijk gered door de Ambonezen. Op muren kalkte ik tijdens de kaping RMS en Mena Muria, de wapenspreuk van de Republik Maluku Selatan. Wat dat inhield boeide niet, want het ging me om de prachtige Molukse meisjes. Om hun aandacht te trekken hield ik me aan de Molukse dresscode van suède jasjes met slierten, soulbroeken met bespottelijk wijde pijpen, cowboylaarzen met klikkers en verzorgd lang haar. Schelden deed ik in het Maleis met een tempoe doeloe-accent. Punk zou helaas een einde aan dit alles maken, want met groen haar en een veiligheidsspeld door mijn neus hoefde ik niet meer aan te kloppen bij de Molukse meisjes. Voor jullie een fijn mopje Massada

Twiet van de dag:

Social

Vrijdag 7 juli

De hitte is onverdragelijk, terwijl ik toch wel wat gewend ben na mijn tropenjaren in Paraguay. Ik sta om vijf uur op, ga dan met de honden wandelen door de zoutpannen en over het strand, vervolgens een half uur zwemmen in de Atlantische Oceaan en daarna verschans ik mij achter mijn bureau, tussen twee loeiende ventilatoren. Ik heb een nieuwe fan gekocht bij de FNAC in Faro: de Rowenta Turbo Silence Extreme. Dat klinkt als een heftige vibrator maar het is dus gewoon een ventilator. Wat een topper! Nou moet ik daar eerlijk bij zeggen dat het mij drie uur heeft gekost om het monster te monteren. Ik word altijd helemaal gek als ik iets uit een doos moet halen en in elkaar moet zetten. De doktoren stonden voor een raadsel en raadden mij altijd aan eerst in een papieren zak te blazen alvorens ik een gebruiksaanwijzing las van een huishoudelijk voorwerp of iets in die geest. Na de lunch thuis doe ik tot een uur of vijf niets meer qua tikken. Na vijven moeten de honden weer schijten en is het tijd voor de thalassotherapie van Tita. Daarover later meer. De dag eindigt in feeststemming: Rutte IV is dood. Ik maak een rondedansje met de honden en om weer bij zinnen te komen kijk ik naar de fascinerende documentaire Voyeur. 

Effe Moviemeteren

De journalist Gay Talese onderzoekt een van de meest controversiële verhalen uit zijn carrière: een moteleigenaar die jarenlang gasten heeft bespioneerd. Op 7 januari 1980 ontvangt Gay Talese een anonieme brief van een man uit Colorado. De man - vader van twee kinderen - vertelt dat hij vijftien jaar eerder een motel heeft gekocht, met als enige reden zijn voyeuristische verlangen te stillen. Samen met zijn vrouw installeerde hij boven elke kamer een rooster, van waar hij al die jaren zijn gasten bespioneerde. Begin 2013 vindt Foos het tijd om met zijn verhaal naar buiten te treden. Op 11 april 2016 verschijnt de longread The Voyeur's Motel in The New Yorker; een storm van controverse volgt. Waarom heeft Talese Gerald Foos al die jaren zijn gang laten gaan? En vooral: waarom is Talese nooit naar de politie gestapt?

Gay Talese valt in de docu enorm van zijn voetstuk en ontpopt zich als een pedante, strontvervelende fat en poseur. Overigens is het Gay geen nomen est omen, want Gay komt van Gaetano en dat is een roomse heilige. Ooit was Talese mijn lichtend voorbeeld, samen met Tom Wolfe, Truman Capote, Hunter S. Thompson, Joan Didion, Terry Southern, Norman Mailer en Robert Christgau. 

New Journalism, Gonzo: you name it. Ik ben erg bescheiden en heb mijzelf nooit de exponent van deze journalistieke stromingen genoemd. Olaf Koens deed dat wel! Toen hij werd uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, schreef hij een essayette voor Villamedia. Dat werd zo ingeleid, met een fraaie illustratie: 

Olaf Koens’ motivatie voor de journalistiek ligt in de literatuur. In gedachten zit hij met zijn vijf literaire helden, Pieter Waterdrinker, Hunter S. Thompson, Ernest Hemingway, Arthur van Amerongen en Vasili Grossman, in een Russisch café. Hij overdenkt hun ontmoetingen en de waardevolle lessen die zij hem leerden.

Kom er maar in, kompaan Koens! 

We schrijven een koude winternacht in Moskou. Aan een ronde tafel in café Jean Jacques zitten zes mannen: Pieter, Hunter, Ernest, Arthur, Vasili en ik. Terwijl Pieter een fles champagne openmaakt sluipen Hunter en Arthur naar het toilet. De witte sneeuw wordt in Moskou niet alleen van straten en daken geveegd, het wordt ook in kleine zakjes in de toiletten verhandeld. Ernest kijkt naar de knappe serveerster, een Tataarse, en geeft haar in het Spaans een schunnig compliment. Ze verstaat het niet. Pieter kan er smakelijk om lachen. Alleen Vasili niet. ‘Laat het!’ roept hij wanneer Ernest de serveerster wil kussen. In Nederland is de enige echte Gonzo-schrijver Arthur van Amerongen. Ik heb me ooit laten vertellen dat hij zo graag journalist wilde worden dat-ie in de jaren ’90 zijn Rotterdamse drugsdealer overhaalde rechtstreeks naar Sarajevo te rijden in een Fiat Panda. We spreken af in Rio de Janeiro. Ik ben op vakantie. Van Amerongen staat erop me bij de Nederlandse vereniging af te halen. Waarom weet ik ook niet, waarschijnlijk omdat hij er met de clubkas vandoor zal gaan. Gelukkig duiken we snel een café in. ‘Als je cocaïne wilt kopen moet je dat bij een hoer doen’, zegt hij – bij wijze van kennismaking. In amper vierentwintig uur rolt Van Amerongen me langs groezelige cafés, oneindige dansfestijnen, dwars door de favela’s en langs de Copacabana. Wanneer ik om vijf uur ’s ochtends uitgeput in bed val staat hij een paar uur later weer naast mijn bed. ‘Kom, er gebeurt van alles!’ Wanneer ik mijn tanden poets heeft Van Amerongen alweer twee vrienden gemaakt. Marokkaans-Belgische kickboksers. ‘Al Qaida-jongens, dat zie je zo’, zegt hij. En hij kan het weten. Hij spreekt Arabisch, Hebreeuws, Spaans, Portugees en een soort universeel Bargoens. Hij schrijft helder. In zijn boeken, of het nu fictie is of journalistieke ondernemingen zijn, lees je door de regels heen een goudeerlijke wordingsroman. ‘Je moet overal mee breken’, leest Don Arturito de les: ‘Met je vrienden, met je familie. Je moet alles opschrijven. Alles. Zo hard of pijnlijk is het.’ Een afrekening – en vooral: met jezelf.

Enfin. En nog bedankt, Koens!

Zaterdag 8 juli

Ik sta algemeen bekend als een mensenmens maar ik ben toch vooral een hondenman. Tita is de laatste overlevende van mijn Paraguayaanse roedel. En we hebben natuurlijk de kleine Matcha nog, die uit het plaatselijke asiel komt en jaren aan de ketting heeft gelegen bij wrede zigeuners. Tita is inmiddels dik 14, ze heeft last van artrose en ze is doof. Maar haar eetlust is goed en ze schijt als een reiger. Vroeger was ze de snelste hond van de Algarve, maar nu hobbelt ze op haar gemakske achter papa aan. 

Ik kook vaak voor haar, de ene keer maagjes, niertjes, levertjes en hartjes van de kip, de andere keer koolvis, aangevuld met groenten en rijst. En ze krijgt duur droogvoer en duur blikvoer. En ik geef Anima Strath, een wondermiddel, en KimiMove, natuurlijke en peperdure pillen tegen artrose. En thalassotherapie. Ze houdt van een beetje zwemmen, maar niet overdreven veel. Ik ga dan met haar de zee in, tot ik op borsthoogte ben, hou haar stevig vast om haar middel en dan moet ze van mij watertrappelen met haar broze pootjes. Na een kwartier is het wel mooi geweest en is ze blij als ze weer vaste grond onder zich heeft. Ik doe het inmiddels twee weken en ik zie resultaat. Ik word daar verschrikkelijk blij van, als ik haar weer zie huppelen als een jonge hond. Ik hoop dat ze nog lang bij ons mag zijn, de schat. 

Twiet van de dag:

Social

Zondag 9 juli

Chilldagje

Twiet van de dag:

Social

Maandag 10 juli

Mijn vriend Rutte stapt op. Ik zag mijzelf altijd als de spreekwoordelijke luis in de pels en dus de natuurlijke vijand van de macht en het gezag. Met lood in de schoenen begaf ik mij daarom naar het Heilige der Heiligen van het vermaledijde moederland: het Torentje in ‘s Gravenhage. Daar moest ik met Rob Hoogland het eerste exemplaar van ons Grote Foute Jongensboek overhandigen aan premier Rutte. 

Oom Rob voelt zich in zijn hoedanigheid als Mister Telegraaf bijzonder op zijn gemak tussen hoogwaardigheidsbekleders in een voor mij ondoordringbaar parallel universum: de bestuurskamer van Ajax, werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Rotary, de Lions Club, de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club te Wassenaar, de Orde van de Vrijmetselaren, de Bilderbergconferentie, Soestdijk, de Hilton Haringparty, Gladio, de TEFAF en last but not least de kerstborrel van Thomas Lepeltak, de enige echte Stan Huygens. 

Ik heb niet zoveel met protocol, maar ik vroeg toch maar even aan meneer Rutte hoe ik hem aan moest spreken. Ik vermoedde iets als ‘zijne excellentie’ maar dat fluisteren de koempels in Heerlen ook tegen Frenske Timmermans. De premier beukte mij joviaal tussen de schouderbladen en riep: “Voor jou ben ik gewoon Mark, Tuurtje!” 

Het eerste wat mij opviel in het Torentje, was een gunstige foto van Angela Merkel achter het bureau van Mark. Merkel noemt de werkplek van haar favoriete collega liefkozend het Türmchen. We hadden eigenlijk maar 10 minuten. Mark was hartstikke druk, want hij had de hele ochtend al met de PVV vergaderd over het lek bij Wilders. En hij bromde iets over Oekraïne, een opmerking waarvan Rob en ik vreselijk in de lach schoten. Maar het is net als met Las Vegas: wat in het Torentje gebeurt, blijft in het Torentje. 

Enfin, het werd een gezellig half uurtje en ik vond onze premier een belezen, erudiet en vrolijk mens. ‘s Anderendaags stond ik pontificaal met Mark en oom Rob in de Telegraaf. Als dit maar goed op mij afstraalt, hoorde ik mijzelf monkelen. En ja hoor: op internet werd ik uitgescholden voor rotte vis en was ik een kontenlikker van de macht. En dat terwijl ik ooit nog rookbommen smeet naar de Gouden Koets! 

Ik troostte mijzelf met de gedachte dat ik Mark toch een beetje op de kaart had gezet en dat zijn street credibility aanzienlijk was gestegen door zich met mij te afficheren. In Marks exemplaar van het Grote Foute Jongens Boek krabbelde ik: voor de geweldigste premier van het geweldigste naoorlogse kabinet van dit geweldigste land. 

Ik moest nog wat langer mee, vrienden van GeenStijl

Twiet van de dag:

Social

Dinsdag 11 juli

Waar is die feestje? Hier is die feestje

Social

Reaguursels

Inloggen

De 144 aan de Louizalaan, vlakbij mijn huisje.
Iedere morgen rond 05:30 wanneer ik naar mijn werk reed (tegenwoordig werk ik elders) stond de hoek Mercelisstraat/Louizalaan altijd vol met auto's met Franse kentekens en mensen van kleur die hommeles hadden. Een paar 'breezersletjes' er omheen te ruzie stoken.
Het was iedere morgen, als de 144 weer eens niet door justitie gesloten was, een hele klus om deze pipo's te omzeilen.

Haberdoebas | 13-07-23 | 09:43

oud nieuws. Kort, want Kaag is weg, waardoor iedereen bij haar uitvaart staat te juichen. Sorry, wuiven. Gut schreef ik dat nu echt?

* 'Veel mensen hebben longziekte door vroeggeboorte zonder dat ze het weten'
* Zoekactie naar vermiste Franse peuter Emile gestaakt, nog geen spoor.
* Amerikaanse overheid getroffen door Chinese hackersgroep.
* BBC-presentator beschuldigd van seksueel wangedrag is Huw Edwards.
* Barack Obama wint mogelijk tweede Emmy Award.
* Weer doden bij protesten in Kenia; 6 doden, 53 kinderen in ziekenhuis.
* WOZ-waarde stijgt met 16,4% t.o.v. vorig jaar naar recordhoogte.
* Russische generaal zoek na muiterij.
* BBB moet met de pet rond voor campagne, wel tientallen sollicitaties per dag.
* Kabinet moet vaart maken met stikstofreductie, eist Greenpeace, dat met rechtszaak hoopt op Urgenda-scenario.
* Na dreigende dambreuk in Vermont dringt het besef zich op: de Amerikaanse infrastructuur is zwaar verouderd.

Koffie: doe maar een bak; bij dat laatste nieuws dacht ik direct:'gut, dat is toch een potentiele goudmijn voor Nederland? We hebben toch altijd de mond vol over een kenniseconomie, het land met de beste watermanagers (alsof je een blik Avatar- airbenders opentrekt), VOC mentaliteit?' Maar ja, inmiddels zijn we niet meer dan een boeren-provincie van de EU geworden. Tijd voor verandering!

Weer: kans op bui, 20 graden max.

EEnzame SchizofrEEN | 13-07-23 | 06:42 | 2

Bedankt weer!

UnderTheDevil | 13-07-23 | 07:29

Er zijn wat klussen binnengehengeld na Katrina. Veel, heel veel, infrastructuur in de VS lijdt onder verwaarlozing.

There are two seasons in Minnesota.

Winter and road works.

Op dat laatste is het nu makkelijk bezuinigingen.

Louter Leuter | 13-07-23 | 08:42

Best cugel, ongeveer een uur(tje) later maar ondanks onze meningsverschillen wens ik je een behouden nachtrust. (Ik weet enigszins wat het is als je het moet missen). Tot later.

LD69 | 13-07-23 | 05:25

@LD69 | 13-07-23 | 05:25:
Ik luister naar een podcast van Lex Fridman die met Benjamin Netanyahu praat, zet dat op een half uur, in de hoop dat ik, al luisterend, nog even in slaap val. Vroeger sliep ik ook niet geweldig, maar meestal werken Blendle audio's heel goed. Maar misschien ben ik nu door mijn slaap heen. Ik ga het in ieder geval nog op een half uurtje zetten in de hoop dat ik nog even slaap.

cugel | 13-07-23 | 06:43

Trusten en slaap lief.

K1100 | 13-07-23 | 03:51 | 1

Welterusten. (Wat het verschil is tussen lief en stout slapen is mij trouwens nog niet helemaal duidelijk)

cugel | 13-07-23 | 03:57

De NYT:
"On Monday, the New York governor said such climate-fueled disasters were “the new normal.” In general, the United States is nowhere close to ready for the threat of catastrophic flooding, especially in areas far from rivers and coastlines.

On the other side of the country, much of the Southwest is baking under a heat dome. Major cities have been choking on smoke from Canadian wildfires for a month now. Off the coast of Florida, ocean temperatures are reaching into the mid-90s Fahrenheit.

This is not just about millions of Americans, of course, but billions of people around the globe. Over the weekend, Delhi recorded its wettest July day in 40 years, Beijing residents flocked to underground air raid shelters to escape the heat, and floods carried away cars in Spain.

The planet is entering a multiyear period of exceptional warmth, scientists say. Greenhouse gas emissions, mostly from the burning of fossil fuels, have already heated the Earth by an average of 1.2 degrees Celsius (or 2.2 degrees Fahrenheit) compared with preindustrial levels. Now a powerful El Niño system in the Pacific Ocean is releasing a torrent of heat into the atmosphere. The warmest days in modern history occurred this month. That all sets the stage for more damaging heat waves, floods, droughts, wildfires and hurricanes.

Yesterday, as I spoke with climate scientists for a story about the storm that walloped my house, they all sounded the alarm about what was coming in the months ahead.

“We are going to see stuff happen this year around Earth that we have not seen in modern history,” one meteorologist told me. “It will be astonishing.”

Each of these anomalies creates new risks, threatening human health and biodiversity. Yet with disasters piling up and headlines blurring together, there is another profoundly dangerous risk: apathy.

As temperature records break and extreme weather becomes commonplace, the abnormal can begin to seem ordinary. That’s an all-too human reaction to adversity. We’re masters of adaptation, and can learn to endure even the most uncomfortable situations.

But in this case, indifference would be the biggest disaster of them all. Growing inured to the signs of a planet on fire would do more than blind us to the damage we’ve already done. It would also delay critical action at a crucial juncture.

Because as bad as things are, there are still real causes for optimism.

After decades of inaction, a monumental effort is finally underway to confront climate change. Wind turbines and solar panels are rapidly displacing fossil fuels. Sales of electric vehicles, heat pumps and induction stoves are soaring. Across government, business and civil society, there is a concerted, coordinated push to reduce emissions, protect nature and help humans adapt to a hotter planet.

The grand project to decarbonize the world economy can be seen as the biggest collective action in human history. On the agenda is nothing less than the remaking of the world’s entire energy and transportation systems, not to mention vast overhauls of the building blocks of modern life. And it all needs to happen with a pants-on-fire urgency as the planet heats up.

That may seem daunting, and it is. Progress is not happening nearly fast enough, and many obstacles remain. But it’s also the opportunity of a lifetime. Should we succeed, we’ll be creating a world with better air quality, more green space, healthier ecosystems and less waste.

It’s a head-spinning moment, one that requires us to honor two seemingly contradictory truths at the same time.

Yes, the fragile ecosystem that sustains human life is in trouble.

And also yes, we have many of the tools needed to get ourselves out of this mess.

cugel | 13-07-23 | 03:49

Het ND:
"De vraag of Nederland een grotere aantrekkingskracht op asielzoekers heeft dan omliggende landen heeft dus geen eenduidig antwoord. Meerdere signalen wijzen er echter op dat Nederland wat aanlokkelijkheid betreft niet uit de pas loopt met andere Europese landen. Wat wel duidelijk is: de grote stelligheid waarmee – onder meer – de fractievoorzitters van JA21 en de VVD Nederland voorspiegelen als magneet voor asielzoekers is onterecht."
Lees dit artikel uit Nederlands Dagblad: Is Nederland écht aantrekkelijk voor asielzoekers? blendle.com/i/nedag/is-nederland-cht-...

cugel | 13-07-23 | 03:15 | 13

@K1100 | 13-07-23 | 03:47:
Ierland was een letterlijk wit land (met rood haar), maar eerder op de dag, op de terugweg van mijn vrouw, zag ik al een stuk of 6 gekleurde jongens rond een bankje hangen. En de opinies van een broer van mijn vrouw doen niet onder voor die op GS.

cugel | 13-07-23 | 03:55

@cugel | 13-07-23 | 03:55:
En hoe hoog heb je de mening van deze zwager zitten. Even eerlijk, tegen alle weerzin in ?
(En voor alle duidelijkheid: waardering is niet hetzelfde als instemming).

LD69 | 13-07-23 | 05:29

@LD69 | 13-07-23 | 05:29:
Niet erg hoog, want hij is erg getekend door pijn, dingen die fout zijn gegaan in zijn leven. Hij had, vergeleken met mij een headstart, want hij is/was sociaal veel beter. Maar langzaamaan haal ik hem in, hoewel ik ook fouten heb gemaakt.

cugel | 13-07-23 | 06:36
▼ 10 antwoorden verborgen

Welterusten.

cugel | 13-07-23 | 03:16

@cugel | 13-07-23 | 03:16: Zelfde alvast. En nee we hoeven het niet altijd eens te zijn maar dat wist je al.

Zalwelweer | 13-07-23 | 03:18

@Zalwelweer | 13-07-23 | 03:18:
Ja, dat weet ik. Uit botsende meningen moet uiteindelijk iets nieuws ontstaan. Slaap lekker!

cugel | 13-07-23 | 03:28

Veel te weinig Tom Jones in de MegaMix
If I Only Knew
Tom Jones

youtu.be/hqDEn7uUhFc
Iedereen houdt van Tom(96)

Ruimedenker | 13-07-23 | 03:08 | 1

Heerlijke muziek from the 70's

Theodorik1 | 13-07-23 | 02:54

Ooit gezien in Paradiso. Spiernaakte meid op het podium.

bitterpete | 13-07-23 | 02:55

Speciaal voor D66 lovers en mevrouw Kaag in het bijzonder.

Sarah Brightman and Andrea Bocelli - Time To Say Goodbye.

youtu.be/qjzJYa7tHLs

Iets teveel credit maar ok.

Zalwelweer | 13-07-23 | 01:43

Scorpions- achtig begin
HdS - Tesoro,el ultimo Silencio
youtu.be/stQSemJtGKA

Theodorik1 | 13-07-23 | 01:38

“The partisan”, uitgevoerd door Leonard Cohen. Oorspronkelijk van d’Astier de la Vigerie en tekst van Marly, uit de jaren 43-45.
Prachtige uitvoering vind ik.

youtu.be/9RYy_8u4blk

J.Cash | 13-07-23 | 01:33

"totale immoraliteit van de linkse wolk. Twee jaar lang de gecontroleerde oppositie uitgehangen en nonstop baasje Rutte gerimd, en nu denken dat het stemvee dat vergeten is"
"Enfin, het werd een gezellig half uurtje en ik vond onze premier een belezen, erudiet en vrolijk mens. ‘s Anderendaags stond ik pontificaal met Mark en oom Rob in de Telegraaf. Als dit maar goed op mij afstraalt, hoorde ik mijzelf monkelen. En ja hoor: op internet werd ik uitgescholden voor rotte vis en was ik een kontenlikker van de macht"
"In Marks exemplaar van het Grote Foute Jongens Boek krabbelde ik: voor de geweldigste premier van het geweldigste naoorlogse kabinet van dit geweldigste land"
Als Van Amerongen het doet is het goed, maar als de "linkse wolk" probeert haar politiek door te voeren door dealtjes te maken met Rutte, dan is er sprake van "totale immoraliteit": jaja, stempt centrumlinks want als rechts niet fascistisch is dan is het wel hypocriet.
"Maar ze houden toch van honden?"

cugel | 13-07-23 | 01:24 | 5

Uh dude, blijf van de Guinness af.

Zalwelweer | 13-07-23 | 01:48
-weggejorist-
RickyLaRue | 13-07-23 | 01:48

@RickyLaRue | 13-07-23 | 01:48:
Motivatie voor je opinie?
@Zalwelweer | 13-07-23 | 01:48:
Ik probeer mijn vrouw te overtuigen niet om wodka te vragen, daarom drink ik alleen nog kraanwater. Maar goed dat je weet dat ik in Ierland zit. En leuk je hier weer te zien. Prettige nacht!

cugel | 13-07-23 | 02:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Heroes del Silencio-Mar Adentro Live
youtu.be/yE_xPF1ezTs
Hello LaRue

Theodorik1 | 13-07-23 | 01:22 | 1

Lol. Is de verkeerde!

RickyLaRue | 13-07-23 | 01:30

Mooi ingestudeerd van deze twee zielige meisjes.
Stichting vluchtelingenwerk.

youtu.be/60TvXEbpJWU

J.Cash | 13-07-23 | 01:16

De Batavia is toch wel een van de grootste horrorverhalen uit de Vaderlandse geschiedenis
Dit de beste docu, die ik tot nu toe tegen ben gekomen!
www.youtube.com/watch?v=ocADHWSggn0

Torquemada | 13-07-23 | 01:01

Goed artikel en een duidelijke onderbouwing van de betreffende politicus. Bijzonder dat dan de enige reactie is dat het racistische opmerkingen zijn. Vreselijk om steeds weer diezelfde dooddoeners te gebruiken.

Verbandmeester | 13-07-23 | 02:23

God wat schrijft die man toch lekker. Prachtige vocabulaire ook: "herstelbiertje".
Geniaal.

Gravin v Kippenbouth | 13-07-23 | 00:49 | 1

Zit een beetje in het rijtje van "strafpijpen" enzo.

Asteroid-B612 | 13-07-23 | 01:35

Altijd naar je moeder luisteren, ze behoedt je voor allerlei onheil,
youtu.be/lIRvlcHhOyc

deathchant | 13-07-23 | 00:35

Ik wens Kaag he beste in Iran. brrr

pegaje | 13-07-23 | 00:23

Geweldig die vileine tweets van de heer van Amerongen. Dat is één van de weinige redenen dat ik nog op Twitter kijk. En natuurlijk Jan Dijkgraaf, maar ook de linkerkant Ewald Engelen. Denkjewel is ook vlijmscherp. Links rechts is onzin geworden het gaat om echt en onecht.

Zapata10 | 13-07-23 | 00:04 | 1

Ewald, jammer dat hij verloren is gegaan in de politieke slangenkuil.
Was een aanwinst.

Theodorik1 | 13-07-23 | 00:57

Tuurke toch; je weet toch dat psychopaten het altijd goed kunnen vinden met de nar in het gezelschap.
Na het Massada-sentiment te hebben verwerkt toch maar even Santana geluisterd.
Europa:
www.youtube.com/watch?v=Ot6pSrKT1oc

aflaatverkoper | 13-07-23 | 00:02

Asteroid-B612 ben je er nog?

RickyLaRue | 12-07-23 | 23:57 | 23
▼ 20 antwoorden verborgen

Op het land bij onze Datsja staat ook een kleiner huis dat we verhuren aan een Armeens gezin. De Datsja naast ons is van Tetsjenen. Aardige mensen, maar de vrouw is wat labiel. En die klaagt over ratten die volgens haar bij de Armeniërs vandaan komen. Daar wordt ik dus al de hele dag over gebeld, terwijl wij in NL zijn. Soms wordt ik niet goed van die aversie tussen verschillende bevolkingsgroepen. Mocht u denken dat NL verrechtst, ga eens naar Rusland.

Red shirt | 12-07-23 | 23:55 | 12

Ik pest je maar een beetje RS. Muten dat mens.

Lorejas | 13-07-23 | 00:22

@NecroSister | 13-07-23 | 00:22: Ik verhuur een huis aan de Armeniërs. De Tetsjeense is een buurvrouw van onze Datsja. Tetsjenen en Armeniërs gaan niet altijd lekker.

Red shirt | 13-07-23 | 00:28

@Red shirt | 13-07-23 | 00:28: Ohh, okay, dus ze heeft niks met jou als verhuurder te maken...

NecroSister | 13-07-23 | 00:32
▼ 9 antwoorden verborgen

Acht uur is te lang
Het moet wel leuk blijven

RickTheDick | 12-07-23 | 23:51

Waarom in houtskool ?

Een Amerikaanse politicus heeft een waarschuwing voor de mensheid nadat hij geheime UFO-beelden zou hebben gezien die niet publiek zijn vrijgegeven. „Als ze dit soort technologie hebben, kunnen ze ons in houtskool veranderen”, citeren meerdere Amerikaanse media hem.
www.telegraaf.nl/nieuws/1380875567/co...

Cornelis12 | 12-07-23 | 23:47 | 8

Delooft u nu werkelijk dat buitenaardse entiteiten ons tot houtskool toveren. Dus je komt van god weet waarvandaan om net precies ons de vernieling in te jagen? Ik denk meer dat we een studie object zijn of een soort sightseeing. Maar dan moet je wel in buitenaardse bezoekers willen geloven, die misschien wel de ons bekende natuurwetten breken of zwaar verbuigen. Ik wil weleens gewoon simpel contact maken. Gewoon om te kijken met wat voor soort vlees we te maken hebben.

Xaphan | 13-07-23 | 00:27

Vermoedelijk een beetje knullige vertaling van "to turn into a cinder".

Asteroid-B612 | 13-07-23 | 01:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Lezersvraag: Wil graag meedoen aan het NK hink stap sprong voor transgenders met een lichamelijke beperking maar voldoe niet aan de eisen. Wat te doen ?

Cornelis12 | 12-07-23 | 23:33 | 4

Faken dat je een rolstoelgebruiker bent met de hik.

funda | 12-07-23 | 23:45

@funda | 12-07-23 | 23:45:

Die hebben ze toch al bij BIJ1 de straat op geduwd, richting de gracht?

Milton_Styx | 12-07-23 | 23:48

te licht
van kleur
maar ligt niet
aan heur

V.Puffellen | 13-07-23 | 04:42
▼ 1 antwoord verborgen

Paar weken geleden een JanJanssen tourfiets gekocht op MP voor 75 euro. Zit geen piep of kraak in voor zn zeker 15 jaar oud. Je zal maar een 3000 euro vanMoof hebben.

Baksteenbakker | 13-07-23 | 00:57

Hip zijn kost een berg geld, eentje van de Hors Categorie.

Swoop | 13-07-23 | 07:48
▼ 8 antwoorden verborgen

Hoe zit het trouwens met het gevaar dat die bakfietsen opleveren ? Als zo'n slagschip met 4 of 6 van die snot kinderen erin met volle vaart tegen je aan botst dan kan je je behoorlijk bezeren lijkt me zo.

Asteroid-B612 | 13-07-23 | 01:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik zit net naar Op1 te kijken en daar zijn ze al begonnen om Marjolein Moorman van de PvdA als premier naar voren te schuiven. Zum kotzen.
Schaf toch af die kut NPO.

seasicksteve | 12-07-23 | 23:20 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)

RickyLaRue | 12-07-23 | 23:15 | 2

@Nuuk, over het loslaten van de oudste... hoe heeft hij het in Duitsland?

Roos | 12-07-23 | 23:13 | 2

Vanmorgen in Berlijn aangekomen. Wilden paintball en maar kon niet wegens leeftijd? Heel merkwaardig. Misschien iets deugends met “geen kinderen oorlogsspellen laten doen”, maar had eens zitten kijken en er zijn in Duitsland gewoon dat soort activiteiten ook voor jongere kinderen. Zij zijn met een groep van 15-17 jaar.
Appt af en toe, was bij de Brandenburger Tor, Reichstag en de Fernsehturm geweest. Camping was leuk, dus vermaakt zich wel.

Voorbereidingen waren eerder dus abominabel zoals ik al schreef, maar geloof dat er even wat lijn is aangebracht, dus zal wel loslopen nu. Hij heeft het zo te lezen wel naar zijn zin :)
Laatste dagen iets meer mededelingen. De eerste 2 dagen was 4 appjes met bij elkaar 5 woorden er in…..
Zaterdag terug en horen we de verhalen wel.

Nuuk | 12-07-23 | 23:50

@Nuuk | 12-07-23 | 23:50:

Laat ze los Nuuk, heb vertrouwen in je kinderen dat vragen van je enz enz kan je beter niet meer doen . Ik snap je wel daar niet van maar als ze je echt nodig hebben dan appen ze wel of bellen ze. Ik praat uit ervaring wij hebben dat ook gehad. En het is allemaal goed gekomen. mvgrt

pegaje | 13-07-23 | 00:19

Werkend Nederland slaapt op dit uur,
En staan om 7.00 uur op.
Om 7.00 geen berichten op GS.
Conclusie…is?

Rattus | 12-07-23 | 23:12 | 6

Wisseldiensten.

letopuwzaak | 12-07-23 | 23:22

Ben je ambtenaar?

Mijn buren werken als verpleegster, vrachtwagenchauffeur, ploegendienst productie, horeca. Zelf ben ik ook een horeca-type. Er brandt hier altijd ergens licht...

wilderst | 13-07-23 | 00:01

Ik ook werkeloos.

J.Cash | 13-07-23 | 00:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik weet niet spontaan een goede mop, meestal als iemand begint, haak ik er op in.

Gezien we ons nu in 'dood tij' bevinden, qua overheid, is een luchtig mopje wel op zijn plaats.

Wie weet wat morgen ons brengt.

GKJP | 12-07-23 | 23:12 | 9

Een oudje en ik denk dat ik de enige ter wereld ben die hem wel leuk vind:
Staan 2 koeien in de wei, een paarse en een zwarte.
Zegt de paarse: "Hallo, ik ben de Milka koe. En jij?".
Antwoordt de zwarte: "Hoi, ik ben de Obiku".

Graaisnaaiert | 13-07-23 | 00:11

Hoe heet een vrouw die 95% van haar intelligentie is verloren?

Gescheiden.

Lorejas | 13-07-23 | 00:17
▼ 6 antwoorden verborgen

Amai, wat een kwajongens wonen er tegenwoordig in België. Ook zo'n lekkere namen zoals Claessen.

Soms vraag je af welk land er het ergst aan toe is qua nieuwkomers, Nederland of België.

Waarom doen we ons dit soort mensen toch aan ? Halve wilden zonder scrupules.

Wattman | 12-07-23 | 23:06 | 6

@Wattman | 12-07-23 | 23:17: Al u uw kindertjes goed wereldwijs maakt en goede kansen geeft, gaan ze hier niet in ellende leven, maar trekken ze naar elders. Als u dat goed voor elkaar heeft, mag u vredig sterven. Als je jong bent en een fatsoenlijke opleiding, dan ligt je toekomst domweg niet in Europa, tenzij je een dwarsliggend kind in je gezin hebt rondlopen.

Xaphan | 12-07-23 | 23:43

@Xaphan | 12-07-23 | 23:43:

Als ik niet zo verliefd ben op een lieve vrouw die absoluut niet wil emigreren had ik zeer serieus Canada overwogen. Mijn hele familie van moeders kant heeft er gewoond, 1 oom bleef en werd er vermogend.

Die ene keer dat ik er was klikte het meteen met dat land.

Wattman | 12-07-23 | 23:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik houd van de geschiedenis van de Mens. Je begint met het drummen op kokosnoten, en daarna maak je een tak hol, boort er wat gaten in, en tada, daar hebben we een fluit. Ik ben nog op zoek naar meer oerstukken in de fluitmuziek. Mijn werk ligt op een totaal ander vlak. Mijn liedje is helemaal niet zo oud, want het schijnt een muziekstuk van Bach te zijn. Dus niks geen doorbraak, maar de fluit is simpel, maar wel een gaaf instrument. Let wel, ik heb veel geleerd, maar kan geen enkel instrument bespelen. Dat is best jammer, dat het niet in mijn opvoedpakket zat. Maar goed: www.youtube.com/watch?v=WjMeXlfRf18

Xaphan | 12-07-23 | 23:05 | 6

@Kapitein Sjaak Mus | 12-07-23 | 23:38: De doedelzak staat voor mij als iets dat direct met de dood te maken heeft. Maar uw linkje vind ik wel heel relexed. Dat grietje kan serieus goed spelen op die doedelzak, en je wordt er ook nog vrolijk van.

Xaphan | 12-07-23 | 23:52

@Xaphan | 12-07-23 | 23:52:
Ulian pipes.
Lastig ding.
Het fluitgedeelte (chanter) heeft niet alleen meer gaten dan de Schotse Highlandpipes, maar wordt ook nog eens op het been gezet en weer gelost om de klank te veranderen.
Tegelijkertijd heb je bij je pols een haak om de liggende pijpen mee te verstemmen en moet je met je rechter arm blijven pompen en met je linker arm druk op de zak blijven geven,
Bijna niet te doen!

Kapitein Sjaak Mus | 13-07-23 | 00:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Nu het in Nederland niet zo best gaat met de opwarming gaan ze volgens de kranten in Spanje allemaal dood.

uisge baugh | 12-07-23 | 23:00 | 7

Stampen doen we niet meer krijg je in de herfst kouwe poten van.

Smoelensmid | 12-07-23 | 23:46
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zal er nooit op stemmen, maar mooi toch, niet die eindeloze grijns van Rutte. Zij is zeker niet feilloos, maar misschien wel het verschil.

www.youtube.com/watch?v=ixkpPLFKjEs We shall see

Koppig | 12-07-23 | 22:50

Lezersvraag: wat valt u op in onderstaand Instagram bericht ?

Dragqueen Miss Envy Peru: Vandaag op klaarlichte dag ben ik aangevallen door 4 jonge jongens terwijl ik in de bus (niet in Drag) zat onderweg naar Amsterdam Centraal. Ze maakte beledigende opmerkingen en bedreigden me met een wapen terwijl ze het ook nog eens filmden. Zelfs toen ik probeerde afstand te nemen van de situatie door weg te gaan, gingen ze door en bleven ze mij duwen. Terwijl ik probeerde weg te komen, schrok ik het meest dat er maar één lieve Marokkaanse dame voor mij opkwam - in een hele bus vol mensen. Niemand die iets zei of deed!

Toen de bus eindelijk bij mijn halte op het centraal station aankwam, voelde ik dat de jongens me volgden. Een van hen had al aanstalten gemaakt in de bus terwijl ik meer naar de voorkant van de bus liep. Op centraal rende een van hen naar me toe en schopte me op de grond. Vier vrouwen schoten me te hulp en confronteerde de jongens terwijl ze wegrenden. Godzijdank, want het had heel anders kunnen aflopen. Helaas weet ik hun namen niet omdat ik in shock was! Maar als een van hen dit leest.. Heel erg bedankt en stuur me aub een bericht.

Afgezien van de schrik gaat het goed met me! Ik aarzelde om aangifte te doen omdat ik een persoon in the public eye ben. Maar als trots lid van onze community en Pride Ambassadeur kan ik niet zwijgen! Deze haataanvallen moeten stoppen! Ik weet dat veel leden uit onze LHBTQ+ leden vaak uit angst zwijgen of dat er weinig aan gedaan word wanneer hen geweld wordt aangedaan. Dat mogen we niet meer toelaten!

Ik heb besloten om naar de politie te gaan en hen de beelden te laten zien die ik van het incident heb gemaakt.

Niemand mag zoiets vreselijks meemaken, en deze laffe acties zouden bestraft moeten worden.
www.parool.nl/amsterdam/dragqueen-mis...

Cornelis12 | 12-07-23 | 22:49 | 17

@Asteroid-B612 | 12-07-23 | 23:20:

Eigenlijk wel, blijf ze maar de hand boven het hoofd houden. Dit zijn geen incidenten maar is hardnekkig structureel. Maar vooral niet benoemen wie ze zijn, succes met de drag-queen carrière.

Wattman | 12-07-23 | 23:33

Van dragqueen naar dramaqueen in 1 eenvoudige stap.

funda | 12-07-23 | 23:48

@Wattman | 12-07-23 | 23:33: Precies. Ze gaan ervan uit dat een soort band van solidariteit zou bestaan tussen minderheidsgroepen. "Als ik jou lief vind, dan vind jij mij vroeg of laat ook lief". Dat is een typisch westerse kijk op dingen. Maar zo werkt het niet. Niet met dit soort kulturen tenminste. Misschien dat jij hun wel lief vindt, maar zij jou niet hoor. En morgen ook niet.

Asteroid-B612 | 13-07-23 | 01:32
▼ 14 antwoorden verborgen

Bedankt Arthur! Zauli dance.

horsteknots | 12-07-23 | 22:45

Na zana posa ya kosiba!

bertus-benno | 12-07-23 | 22:45

Ik vind deze wel gepast.
Woody Guthrie - Do Re Mi

Natuurlijk heeft us Dilan het ver geschopt maar voor de rest van ons:

Cross the desert sands they roll, gettin' out of that old dust bowl
They think they're goin' to a sugar bowl, but here's what they find
Now, the police at the port of entry say
"You're number fourteen thousand for today"

Mr.Maloonigan | 12-07-23 | 22:44

Lale Gül in in het Parool:
''Dilan Yesilgöz was de enige in de Tweede Kamer die mij dag in dag uit, week in week uit emotioneel heeft gesteund en begeleid na het uitkomen van mijn boek en in de periode van de doodsbedreigingen. En ze was er niet alleen voor mij, maar ook voor bedreigde cartoonist Ruben L. Oppenheimer.''

Vraag me af hoelang Gül en Holman voor die krant kunnen blijven schrijven.

bitterpete | 12-07-23 | 22:43

Ik wil graag
@Graaisnaaiert
De tyfus toewensen.

RickyLaRue | 12-07-23 | 22:41 | 7

@Après toi | 12-07-23 | 22:47:
Nee lul.

RickyLaRue | 12-07-23 | 22:55

@Après toi | 12-07-23 | 22:47:
Goed geheugen

RickyLaRue | 12-07-23 | 22:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Is het Ome Tuur en de andere stamgasten al bekend dat de intrigerende Milan Kundera is overleden?

Een fantastische schrijver met zicht om gecanceld te worden door woke. Woke die op het verleden de tabula rasa wil toepassen om het te herschrijven tot een nieuwe geschiedenis waarin een nieuw soort Mens kan worden gecreëerd, Mens zonder gender , in hun totalitaire ambitie.

Een man als Kundera, politiek begaafd , heteroseksueel en blank past niet in dat discours en wordt misschien toegevoegd aan de index waaraan grote denkers en schrijvers worden toegevoegd, klaar om gecanceld te worden.

Op de ondraaglijke lichtheid van het bestaan waarde reaguurders... santé!

Roos | 12-07-23 | 22:35 | 11

@Nuuk | 12-07-23 | 22:47: De Grap heeft geleid tot zijn vertrek uit Tsjechië waarna hem zelfs die nationaliteit werd ontnomen.
De Traagheid is ook een aanrader, zeker als je geïnteresseerd bent in verzet tegen de snelheid en wisselvalligheid van het bestaan.

Roos | 12-07-23 | 23:11

@Après toi | 12-07-23 | 23:08:
Dan mis je me wellicht toch:)

letopuwzaak | 12-07-23 | 23:18
▼ 8 antwoorden verborgen

Ondertussen in het enge land,

De Britse presentator die wordt beschuldigd van seksueel wangedrag richting minderjarigen is de 61-jarige Huw Edwards. Dat heeft zijn vrouw, Vicky Flind, bekendgemaakt in een statement. "Het zijn vijf extreem moeilijke dagen voor onze familie geweest", zegt Flind.

Cornelis12 | 12-07-23 | 22:34 | 1

Ja, daders hebben altijd enorm moeilijke tijden en soms ook nog een moeilijk verleden.

funda | 12-07-23 | 22:49

Afrikanen zuipen hun bier vaak warm. Ik kan er niet aan wennen. Sta je in de stoffige bloedhitte op de bus te wachten in een gehucht in west Tanzania. Krijg je bier uit een koelkast, staat dat klere ding niet aan.

SterF... | 12-07-23 | 22:32 | 7

Lekker naar Mexico dan, daar komen de Corona's uit een ijskist - meestal half bevroren.

funda | 12-07-23 | 22:50

@funda | 12-07-23 | 22:50:
Maar dan zit er ook een vermoord iemand in die van een vijandige bende lid was.

Nuuk | 12-07-23 | 22:52

@Nuuk | 12-07-23 | 22:52: Dat is pas de laatste tien jaar ofzo - heb het hele land zorgeloos doorkruist en de enigen waar je voor moest uitkijken waren de native politiemannetjes.
Verder een relaxte boel, nergens losse koppen behalve dan op inscripties.

funda | 12-07-23 | 22:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Mickeygouda;
Nog een aanrader:
“ Bajo la piel de lobo”

J.Cash | 12-07-23 | 22:31

Over Rutte, 'onze' minister President, weigerde vorige zomer, een nieuw 2e Kamerlid, na diens Maidenspeech, een hand te geven.
Hij veegde lachend zijn reet af, met Artikel 1 van de grondwet.
De 'Diverse' Media en Kamerleden vonden het doodnormaal.

Torquemada | 12-07-23 | 22:31 | 1

Grote schande inderdaad, een premier onwaardig!

At_Dawn_They_Sleep | 12-07-23 | 23:59

Die groepsverkrachting.. je weet ook gelijk wie de daders zijn hè. Alleen de leeftijd doet me in deze dan wél verbazen. Man man man wat een zootje.

Cunts-en-kitsch | 12-07-23 | 22:30 | 4
-weggejorist-
funda | 12-07-23 | 22:57

@funda | 12-07-23 | 22:57: Is niet cultuur in Congo in ieder geval.
Je gaat daar naar jail en dan slaan ze je helemaal lek met een stok met spijkers. Letterlijk helemaal lek.
Grote kans dat je daarna overlijdt aan een ontsteking.

snapal | 12-07-23 | 23:08

@snapal | 12-07-23 | 23:08: Wat ik gelezen heb bij Redmond O'Hanlon wees wel degelijk op een cultuur van sexueel geweld en bijgeloof in de Congo.

funda | 12-07-23 | 23:14
▼ 1 antwoord verborgen

Over die 'Belgische jongeren' in het zwembad. In de jaren 90/2000 was dit al een groot probleem. Zo ook bij ons in de gemeente. Jonge meisjes werden er in het nauw gedreven door Marokkaanse (ook Turkse) jongens en bij sommigen vonden, laten we zeggen, 'vergaande betastingen' plaats.
Wat mij het meest woest en boos en verontwaardigd maakt, is niet dat het gebeurde, maar dat bijna dértig!! jaar later!!!! nieuwe meisjes zulke aanrandingen moeten ondergaan.
Door het laffe en walgelijke wegkijkende Nederlandse volk en media, die weigeren het probleem te benoemen.
We zijn dertig jaar verder en mag niet benoemd want oh polarisatie.
Iedereen die wegkijkt heeft schuld. Punt.

letopuwzaak | 12-07-23 | 22:30 | 16

Heel herkenbaar, hier ook 2 van die (te) lieve dames.... Zelf doe ik wel al jaren aan vechtsport en betreur het nog steeds dat ze mijn adviezen op dit gebied niet wilden opvolgen....

At_Dawn_They_Sleep | 12-07-23 | 23:54

@GKJP | 12-07-23 | 22:35:
Black belt gehaald en daar ben ik heel blij mee. Ik kan het iedere vrouw of ieder meisje aanraden, want vroeg of laat komt het van pas. En nog een voordeel: je wordt er ook mentaal sterker van.

Gravin v Kippenbouth | 13-07-23 | 00:52

@GKJP | 12-07-23 | 23:23:
Ik heb in mijn vrije tijd les gegeven aan kinderen vanaf 6 jaar. Tegen de tijd dat ze twaalf zijn hebben ze echt heel wat geleerd. Ook hun uitstraling veranderd, ze zijn mentaal weerbaarder en daardoor een minder aantrekkelijke prooi.

Gravin v Kippenbouth | 13-07-23 | 00:56
▼ 13 antwoorden verborgen

Ik ben afgelopen jaar op Malta geweest. Dat is zeker geen boomerbestemming.

schillenboer | 12-07-23 | 22:30 | 5

@SterF... | 12-07-23 | 22:34: in valetta misschien, maar in sliema en st julians vond ik het wel meevallen hoor. Was mij in ieder geval niet opgevallen. Wellicht word ik oud

schillenboer | 12-07-23 | 22:38

Ik was er ooit met oudjaar. Overal russinnen en maltesers met rokjes hoger dan de onderkant onderbroek, ook bij gewoon staan.

Shoarmamasutra | 12-07-23 | 22:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Ten eerste, een hele goedenavond allen.

Ten tweede, waarschijnlijk geheel OT, maar mag ik eveneens iets aandragen wat mij de hele dag al enorm irriteert, dermate dat ik 'neigingen' krijg?

In ruil:

www.youtube.com/watch?v=yAEFKjqPtlU

Gezien ik morgen niet hoef te werken maar wel taxi ben voor mijn oudste, evenals vandaag, met plezier.

GKJP | 12-07-23 | 22:28 | 2

Hoi, dit is het cafe

Koppig | 12-07-23 | 22:34

@Koppig | 12-07-23 | 22:34:

Dan bent u niet de kastelein, want die zegt geen 'hoi'.

Althans, in onze contreien niet...

Maar ook 'moi'.

GKJP | 12-07-23 | 22:38

Het einde van het tijdperk Rutte is ook tegelijk het einde van kleuter Klaver.

smdyasc | 12-07-23 | 22:28

Niet gelezen.

Koppig | 12-07-23 | 22:25 | 1

Ik wou je net overhalen het toch te lezen maar toen zag ik.je nick...

Sneerpoets | 12-07-23 | 23:01

Te veel woorden. Na de snakepit en de plaatselijke koning vond ik het welletjes.

hero_of_heaven | 12-07-23 | 22:25

Mooi verhalend weer, Afrika is en blijft mijn favoriete continent..

Smoelensmid | 12-07-23 | 22:22 | 11

@DeKees | 12-07-23 | 22:47: Zoiets dergelijks zei ik ook. Ik wil best een reis maken vanaf bijvoorbeeld Ivoorkust tot de Kilomanjaro. Echter niet zonder voorbereidingen. Misschien Egypte nog.

Zalwelweer | 12-07-23 | 23:03

@Zalwelweer | 12-07-23 | 23:03: Afrika is gevaarlijk, zonder bewaking moet je zoiets niet willen.
Wil je niet ontmoedigen hoor, alleen waarschuwen uit eigen ervaring.

snapal | 12-07-23 | 23:48

@Smoelensmid | 12-07-23 | 22:28:
Wij hadden ook nog een gate watcher. Enige taak was het openen van de poort als er een auto aankwam. De grijze roodstaart op het terras kon het riedeltje reproduceren: Tuut! Rennen. Het kraken van de poort die opende, gevolgd door het geluid van een optrekkende auto. Elke keer dat die papegaai het afspeelde moesten we toch kijken; echt of papegaai.

Nigeria. Wil je niet zijn. Singapore daarentegen...

Louter Leuter | 13-07-23 | 01:58
▼ 8 antwoorden verborgen

Mogen we al liedjes zingen onder dit artikel? Soms weet ik serieus niet, wanneer de kroeg officieel open is.

Xaphan | 12-07-23 | 22:21 | 1

Er staat... Ome Tuur in het Stamcafé:

Smoelensmid | 12-07-23 | 22:25

Zal je 1 ding zeggen: als kaaskop gaan stappen in Kinshassa is levensgevaarlijk, godzijdank had ik een gewapende bewaker voor 5 dollar per dag, anders had je dit niet kunnen lezen.

snapal | 12-07-23 | 22:17 | 2

Tot een of andere pipo die bewaker een tientje geeft.

goedverstaander | 12-07-23 | 22:42

@goedverstaander | 12-07-23 | 22:42: Niemand heeft daar een tientje :)
Afrikanen zijn arm, altijd.
Heb je een paar centen in je zak, dan is er altijd wel een ziek, zwak familielid die hulp of eten nodig hebt.
Zonder familie ben je niks in Afrika, als je egoistisch bent krijg je grote problemen.

snapal | 12-07-23 | 23:01

Haha, mooi verhaal weer.

UnderTheDevil | 12-07-23 | 22:17

Malta, grappig land. Intens katholieke kerken waar ze Jesus Alla noemen

Shoarmamasutra | 12-07-23 | 22:10

Lul met vingers, kukedrolletje noemt mijn vrouw hem.

uisge baugh | 12-07-23 | 22:10

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland