Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Jaylinn (17) beseft na jaren @AmsterdamUMC puberteitsremmers, 1,5 jaar testosteron en maand voor borstamputatie dat ze toch een meisje is: "Genderdysforie was onjuiste diagnose"

Glashard gemeende waarschuwing: elke naargeestige comment over Jaylinn (17) krijgt een onmiddellijke ban. Richt uw onbegrip maar op de sociaal-medische infrastructuur om haar heen

Ja, hier gaan we even voor zitten, want dit is de eerste Nederlandse casus die we zien die openlijk aantoont waar we hier al heel lang op wijzen. We konden er al niet omheen in die onderstaande NOS-repo over jongeren die wegens lange wachtlijsten onbegeleid zelfmedicatie met hormonen startten. Die repo voerde twee (2) transgenderjongeren op. 

Een (1) daarvan kwam regelrecht uit de jeugdzorg. De 20-jarige Kai (geboren als meisje, identificeert zich als jongen) zegt op 1:57 losjes: "Ik woonde in de Jeugdzorg. En toen heb ik tijdens een mentorgesprek een keer laten vallen van; "ik weet niet zeker of dat ik wel een meisje ben. En mijn mentor kende iemand die trans was, en toen ben ik met hem gaan praten, en toen vielen alle puzzelstukjes op z'n plek."

Ook de bovenstaande 17-jarige Jaylinn heeft een vergelijkbare achtergrond, is "Uiteindelijk bijna een jaar uit huis geplaatst geweest" en heeft in "8 verschillende instellingen" verbleven. En tijdens die moeizame jeugd kwam naast PTSS en borderline persoonlijkheidsstoornis ook genderdysforie om de hoek kijken. Op haar elfde begon ze zich meer jongen dan meisje te voelen en op haar 13e werd na, zoals ze zelf benadrukt "slechts drie gesprekken, jongens", te VUmc Amsterdam de diagnose genderdysforie gesteld. 

Vervolgens begon ze op medisch voorschrift aan 'puberteitsrem­mers voor transjongens' met als doel dat "je lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke geslacht. Het effect van deze behandeling is omkeerbaar." Omkeerbaar ja, als je er tijdig tijdens de puberteit mee stopt. Vanaf haar zestiende startte ze vervolgens anderhalf jaar lang met testosteron, om ervoor te zorgen "dat je de lichamelijke kenmerken van een man krijgt."

Maar een maand voor een tweevoudige borstamputatie als onderdeel van wat het gehele medische systeem abusievelijk "geslachtsbevestigende behandeling" noemt - je kunt immers niet van geslacht veranderen, alleen van gender - bedacht ze zich. "Totdat ik er een tijdje geleden, echt nog niet zo lang, achter kwam dat ik me eigenlijk meer een meisje voel. Ik snap het zelf nog niet echt, alles is voor mij nieuw en raar. Maar ik voel me zoveel beter. (...) Dus een diagnose [van genderdysforie] hoeft echt niet altijd te kloppen."

Waarom belichten we het verhaal van Jaylinn in zoveel detail? Omdat het onweerlegbaar aantoont waar we al heel lang op wijzen:

De comorbiditeit met ander psychologisch leed en psychologische aandoeningen is bij 'moderne' genderdysforie nagenoeg 100%, het bestaat bijna nooit op zichzelf. Toch bedient het gehele GGZ- en medische systeem zich van een kinderlijk linear mensbeeld dat suggereert dat de psychische problemen van gendertwijfelaars afnemen of zelfs verdwijnen als de vermeende oorzaak verholpen wordt door gendertransitie. 

Daar bovenop wordt genderdysforie door datzelfde medische systeem zo agressief geaccommodeerd dat de grens tussen accommodatie en impliciete sturing richting transitie vervaagt. En zo worden minderjarige, meervoudig belaste, zeer kwetsbare jongeren die geenszins wilsbekwaam zijn tot beslissingen die tot ONOMKEERBARE FYSIEKE EN HORMONALE veranderingen leiden, tot transitie bewogen.

Elke GGZ- en medische professional met ook maar een greintje integriteit weet dit heel goed. En diezelfde professionals zijn in de eerste graad medeplichtig aan de stortvloed aan transitiespijt die ons komende jaren te wachten staat. 

We zullen nooit ontkennen dat genderdysforie bestaat, van alle tijden is en dat een vorm van transitie voor sommigen inderdaad de optimale route is. Maar die Nederlandse stijging van 206% in vraag naar transgenderzorg in slechts drie jaar wordt natuurlijk nagenoeg volledig verklaard door sociale besmetting en geenszins door organische, daadwerkelijke genderdysforie.

Jaylinn, bedankt voor je openheid. Succes met alles, je kan het!

Herhaling van glashard gemeende waarschuwing: elke naargeestige comment over Jaylinn (17) krijgt een onmiddellijke ban. Richt uw onbegrip maar op de sociaal-medische infrastructuur om haar heen.

De NOS-repo die - zoals het hele systeem - genderdysforie agressief accommodeert

Comorbiditeitscasus. "Tragically, Jake passed away from a drug overdose - Jan 5"

Hey, een Nederlandse detransitie-casus (in het Engels)

Social

Jet uit de bovenstaande video zit ook zelf op Twitter:

Social

Nog een detransitie-casus van een Nederlandse jongen

Comorbiditeit kent veel gezichten

Social

Comorbiditeit - Paul Brink (3 vonnissen) als vader heet: systeemproblematiek

Social

Reaguursels

Inloggen

Ze zou een interessante casus zijn als ze topwielrenster zou zijn. Geboren als een meid, puberblokkers en vervolgens testosteron. Stel je voor dat ze bij de mannen had mee gesport. Dan toch weer identificeren als meid en meedoen met de vrouwenwielersport en domineren dankzij je testosteronkuur.
Het is geen transvrouw, dus ze mag gewoon meedoen.

Overigens waa mijn zus een tomboy in de jaren 80 met inmiddels een bijna volwassen tiener en gelukkig vrouw/moeder. Ze zou waarschijnlijk ook puberblokkers hebben overwogen als dat gangbaar was in de jaren 80.

Dr.Platypus | 03-06-23 | 07:44

mooie discussie.. en dat op geenstijl.. love you all

cOcOsmacroon | 03-06-23 | 07:37

Vervolgens begon ze op medisch voorschrift aan onomkeerbare 'puberteitsrem­mers voor transjongens' met als doel dat "je lichaam zich niet verder ontwikkelt naar het vrouwelijke geslacht.
Het effect van deze behandeling is omkeerbaar."

Ja, wat is het nou? Omkeerbaar of onomkeerbaar?

Tapu | 03-06-23 | 07:11 | 1

Laakbare onzorgvuldigheid van mijn kant. Het is idd wél omkeerbaar, mits je tijdig tijdens puberteit stopt. Bedankt voor het wijzen, zin aangepast.

Spartacus | 03-06-23 | 11:11

Ik ken allerlei mensen met allerlei aandoeningen waarvan de doktoren zeggen "het zit tussen je oren". Vooral bij het UWV hebben ze veel van dat soort "artsen".

Alleen als je bij iemand met gemengde seksuele gevoelens zegt dat het tussen de oren zit, dan is het een fobie. Hé, maar als zij het recht hebben op een gevoel dat tussen de oren zit, heb ik dan niet het recht op een fobie?

bergsbeklimmer | 03-06-23 | 06:47

Er wordt in de ggz zeker niet lichtzinnig omgegaan met deze diagnoses.

zeeman73 | 03-06-23 | 06:36

Er zijn erg veel mensen die al moeite hebben om om te gaan met het dagelijkse leven en veel vraagtekens hebben bij zichzelf. Fijn als de samenleving die vraagtekens nog groter voor ze maakt, dan krijg je dus dit.

salsaparilla | 03-06-23 | 05:28
-weggejorist en opgerot-
Harrie Nak | 03-06-23 | 04:46 | 1

Het arme kind heeft liefde nodig en is ontzettend zoekende in een fase waarin kinderen uit warme, stabiele gezinnen al ontsporen in hun identiteitsvorming. Waar is het bij jou mis gegaan?

Soyboy | 03-06-23 | 06:32

Ow, en dat effect is wel degelijk omkeerbaar. Niet voor niets moet mijn zoon levenslang testosteron gebruiken, anders wordt ie gewoon weer vrouw...

Pa Nadol | 03-06-23 | 04:01

Ik heb een transzoon, ook vumc, maar mijn ervaring is dat er echt niet na drie gesprekken tot actie wordt over gegaan. Er is continue een team van vijf mensen die allemaal, bij iedere volgende stap, akkoord moeten gaan. Is er 1 niet zeker, gaat de volgende stap niet door. Ik ben er de afgelopen zeven jaar ieder gesprek en iedere operatie bij geweest en ik vind het een topteam. Mijn zoon is inmiddels klaar met wat hij wil, zeven jaar, is nu gelukkig en heeft een fijn leven opgebouwd. Kan me niet voorstellen dat er na drie gesprekken akkoord wordt gegeven...

Pa Nadol | 03-06-23 | 03:59 | 3

Klinkt als een succes story, hoe kunnen we het jubelverhaal verifiëren?

Unsinkable-Sam | 03-06-23 | 04:15

Kinderen zijn te gemakkelijk beïnvloedbaar voor dit soort enorme beslissingen.
Van psychologen en doktoren in deze heb ik geen hoge pet op. Psychologie is geen wetenschap, 'genderklinieken' zijn niet objectief.

Ik hoop dat het goed gaat met hem. Ik gun iedereen het beste.

donkieshot | 03-06-23 | 06:29

Mooi. Natuurlijk zijn er missers. En tegenover die enkele misser zijn er 99 kinderen, zoals die van jou, die gelukkiger de toekomst in kijken dan ze anders gedaan zouden hebben. Die transitiespijt wordt steeds enorm uitvergroot door de lui voor wie ‘grijstint’ te complex is.

Soyboy | 03-06-23 | 06:35
-weggejorist-
Onkel Bratwurstbude | 03-06-23 | 01:57 | 1

Is het niet een klein clubje extremistische artsen met Münchhausen by proxy syndroom in onze gezondheidszorg?
Het lijkt er verdacht veel op dat sommige artsen een hoop slachtoffers maken voor hun eigen gewin. Patienten doorsturen naar een psycholoog levert geen inkomsten op en je krijgt er ook geen aandacht van de woke-clubjes die dit soort fout gedrag maar blijven aanmoedigen alsof zij er ook op een of andere manier belang bij hebben.
Een schoolvriend van 30 jaar geleden liep ook in de val van het UMC.
Binnen een paar maanden kreeg hij direct een zware hormoon therapie.
Na 3 jaar hormonen slikken kwam hij er bij de pyscholoog achter dat er toch andere oorzaken waren voor zijn onzekerheid.
Daar zit je dan met een compleet verziekt lichaam want weer wat andere hormonen slikken om alles terug te draaien gaat ook weer niet.

JipEnJanneke | 03-06-23 | 01:46 | 3

Ik beperk mijn reactie tot hoe ik me tegenwoordig opstel op Geenstijl. Ik ben geen domme jongen en ben me vrij bewust van mijn "cognitieve capaciteiten" (overrated wat mij betreft) en heb al lang geleden ontdekt dat er hier een peloton aan levenservaring en intellectuele kracht in de panelen rondwaart waar ik me op individueel niveau, niet aan kan meten. Laat staan dat ik de moeite nog neem. Kies er liever voor mijn energy te steken in het lezen van de diverse reaguursels keer op keer. Topic voor topic.
Enfin, een parel van een tegeltje JipEnJanneke. Leuke nickname trouwens. Je komt met een interesante invalshoek. Dit onderwerp heeft (naast andere) erg mn interesse en aandacht en u brengt, een voor mij, geheel nieuwe stelling in de discussie en brengt nieuwe stof tot nadenken. Het lijkt me inderdaad totaal niet onlogisch dat dit gewoon de gang van zaken zou kunnen zijn. Helemaal waard eens verder te redeneren hierover, Dank!

WijnVlekWrijver | 03-06-23 | 03:48

Münchhausen by proxy is een raar geestelijk fenomeen, ze zijn verzot op medische behandelingen en ingrepen bij anderen (vaak hun kinderen) om zodoende zelf in de schijnwerpers van aandacht te komen. Helaas spreek ik uit ervaring daar er in de fam. zo’n figuur zat (v). Kan hier een tegel ter grootte van het hele topic aan wijden, doe ik niet. Resumé, heb ingegrepen en dat heeft tot zeer grote woede bij de ouders v.h. slachtoffer geleid. Met diegene gaat het inmiddels redelijk goed, maar de geestelijke beschadiging blijft. We zijn nu jaren verder en er is geen contact meer met deze mensen. Als je moet kiezen: kies altijd voor het welzijn v.h. kind en geloof niet alle praatjes van volwassenen is mijn ervaring. Münchhausen by proxy komt voort uit totale verkniptheid.

Unsinkable-Sam | 03-06-23 | 04:37

@Unsinkable-Sam | 03-06-23 | 04:37: Wat een hel om van nabij mee te moeten maken!

In het geval van Jaylee lijkt inderdaad wel redelijk duidelijk dat ze geen stabiele, liefdevolle verzorgers heeft en hoewel ik betwijfel of het MbP (Jip en Janneke kan diagnoses via telepathie stellen) of winstbejag bij behandelaars is, is wèl duidelijk dat haar ellendige omstandigheden een gele waarschuwingsvlag voor behandeling zouden moeten zijn.

Soyboy | 03-06-23 | 06:46

Als er íéts kenmerkend is aan een borderline persoonlijkheidsstoornis dan is het wel een instabiel zelfbeeld. En met die kennis is het wel heel opmerkelijk dat ze dan zo makkelijk zo'n traject in wordt gerold.

Zottekap | 03-06-23 | 01:16

Het hele transgendervraagstuk wordt opgeblazen tot een taboe van mythische proporties, terwijl dat niet het geval is.
Dat taboe valt reuze mee, in mijn ogen.
9 van de 10 weldenkende mensen zal zeggen dat je je prettig moet voelen met je eigen gender.
De groep hulpverleners geloven echter zo heilig in dat vermeende taboe dat ze helemaal doorslaan in de hulpverlening.
Ik heb echt het idee dat er veel teveel gestuurd en gepusht wordt.
En dat moet niet kunnen, niet bij zulke ingrijpende, onomkeerbare ingrepen.

LonelyWanker | 03-06-23 | 01:06 | 2

Nu vraag ik me af. Stel je walgt van je eigen lichaam omdat je te dik/dun ben. Zou je dan ook net zo lang door kunnen praten totdat je testosteron of andere anabolen krijgt ??

oprottemetdetak | 03-06-23 | 03:29

9 van de 10 mensen is van mening dat het woord gender niets te maken heeft met LHBTQI, de rest spreekt geen Engels. Gender(=geslacht) bestaat voor 97 van de 100 mensen uit mannetje en vrouwtje.

bergsbeklimmer | 03-06-23 | 06:57

Gewoon negeren die totale woke shit, daar gedij je het beste bij. En ja, je loopt er ongevraagd tegenaan en kunt er niet omheen maar geen aandacht voor die onzin is de beste remedie.
www.youtube.com/watch?v=BYyRLTveFJQ

prins_flip_da_luxe | 03-06-23 | 00:56

Toen ik 16 was wilde ik ook graag een meisje zijn, maar dan alleen tijdens de gymles. Om te observeren wat er daarna allemaal gebeurde in het meisjeskleedlokaal onder de douche. Hierna wilde ik weer snel in een jongen veranderen die op zijn slaapkamer driftig aan de slag kon gaan met het op zijn netvlies opgeslagen beeldmateriaal…

Mark zit te Dutten | 03-06-23 | 00:53

Heb een jonge meid gekend met een bijzonder impulsieve vorm van bipolaire depressie. Tijdens een manie ging ze van hetero naar bi, naar lesbisch, en alles er tussen in. Dit was onder begeleiding, die haar hierin niet actief ondersteunden. Het gaat nu redelijk met haar, na haar 30e is ze redelijk gestabiliseerd gelukkig. Maar met een te gemakkelijk meepratende (voor hun baan vrezende?) begeleiding, zouden er mogelijk vergaande handelingen zijn uitgevoerd. Ze heeft nu 2 kinderen en een man die haar door en door kent, ze zijn gelukkig samen.

Ook dichtbij meegemaakt met een man naar vrouw trans persoon die ik kende.. Geen steun van thuis, maar wel een online groep die de transitie verheerlijkte. Van helpen met suïcidale gedachten tot diep in de nacht, tot uitgescholden worden voor een kritische blik op die groep. Na de operaties was er helaas geen weg terug, via een mailtje van de groep hoorde ik dat hij op het spoor omgekomen was. Of ik bij zijn ouders even het verhaal wilde doen.. Zijn ouders waren horken, om het net te houden.

Heb er een hard hoofd in, iedereen mag gelukkig wezen. Beinvloeding is meer aanwezig dan ooit, en een keuze die toch niet de juiste blijkt ligt steeds minder ver.
Transitie en acceptatie ligt ook nog steeds gevoelig. Mensen die ik ken, goede mensen met hart voor een ander kunnen ook nog steeds verdeeld reageren.
Acceptatie kan men dus helaas niet onverdeeld verwachten- en opeisen werkt vaak averechts.

Ben zelf ook nog als transfoob gemerkt door een trans persoon. Ik ben hetero, en door de transitie moest ik haar flirts dus accepteren, logisch. Wat ik zelf voor haar voelde was echter niet van belang, dat ik mijn vriendin door bostkanker kwijtgeraakt was krap een maand daarvoor ook beslist niet. Afwijzing= transhaat en fobie. Dit was slechts op persoonlijke basis, maar zo zijn meningen snel gevormd.

Een succesverhaal zit er overigens ook bij. Een vroegere klasgenote van me liep altijd met de jongens mee. Door de bossen raggen op de fiets, later met de brommers sleutelen en crossen. Liep hem bij toeval nu zo'n 25 jaar later tegen het lijf bij de garage waar ik een onderdeel moest afhalen. Druk bezig als werkplaatschef, kort praatje gemaakt, later een biertje gedaan samen met hem en zijn vrouw. Geen kinderen, wel 2 Harleys en een KTM superduke in de garage. Geniet van het leven. Maak geen overhaaste of door anderen opgedrongen keuzes voor zover dat kan..

Reagiertank | 03-06-23 | 00:52 | 1

Mooie tegel dit zeg, zeer zeker ook inclusief het succesverhaal. Die mogen niet ondersneeuwuen.

Spartacus | 03-06-23 | 13:33

Luister vooral de Blocked&Reported podcast en hun back-catalogue. Gaat veel over dit onderwerp. Messcherp, geïnformeerd, genuanceerd.

kalesnor | 03-06-23 | 00:39

Met dank aan de politiek die vorig jaar (?) de leeftijd van het zelf beslissings recht heeft verlaagt naar een leeftijd waarin kinderen helemaal nog niet klaar zijn voor dit soort zware beslissingen.

Zoals hierboven al eerder gezegt. Als je met zoiets zit: laat de tijd en de natuur gewoon zijn werk doen. Wellicht waait het over en kom je op een leeftijd waarin je wel goed kan beslissen over de gevolgen van zo'n zware ingreep en de gevolgen daarvan.

Het Licht | 03-06-23 | 00:32 | 1

Ik vraag mende hele tijd af waarom dit zo gepushed wordt. Wat is de reden achter de gender agenda? Of is het gewoon een gevolg van…ja van wat dan?

Als_je_me_nou | 03-06-23 | 00:37
-weggejorist-
Stentheman | 03-06-23 | 00:25

Woke sloopt en kost levens.

Nee dus! | 03-06-23 | 00:24

Ik ben een vrouw. Toen ik 14 was, wilde ik een jongen zijn, omdat jongens meer mochten, buiten in de bosjes konden plassen en veel stoerder waren. Ik knipte mijn haren af en noemde mezelf “Piet”. Ik trainde mezelf in vechten.

Ben nu moeder van 4 jongens en als ik mezelf met hen vergelijk: ik ben no way een man en had voor geen goud van de wereld willen missen de moeder van deze 4 kerels te zijn. Wel vind ik nog steeds dat het makkelijker is om als man geboren te zijn.

Snoess | 02-06-23 | 23:55

"De comorbiditeit met ander psychologisch leed en psychologische aandoeningen is bij genderdysforie nagenoeg 100%, het bestaat bijna nooit op zichzelf."

Hier wil ik toch even op ageren. Want volgens mij hebben jullie het juist bijna 100% omgekeerd. "Echte" gender dysphorie bestaat, naar het was tot zeer kort geleden (voordat de woke hype begon) een vrij zeldzame diagnose, die voornamelijk bij jongens/mannen voorkwam en voor het grootste deel juist vaak een los staande aandoening zonder aanwezigheid van andere problemen. Na een uitgebreid en intensief begeleid traject waarin na langdurige behandeling vaststelde dat er echt sprake was van deze dysphorie was plastische chirurgie om wat extra bobbels aan te brengen en/of wat dingen weg te halen een effectieve behandeling die daadwerkelijk verlichting van de klachten gaf. Maar dit was dus een langdurig traject en intensief behandel traject waarbij er dus EERST van uit gegaan moet worden dat er andere behandel mogelijkheden zijn. Door WOKE mag dat niet meer en moet er direct naar alles en iedereen gedaan worden alsof de patiënt al direct exact weet wat er mis met hem/haar/het is en hoe dat behandeld moet worden. Dat is dus geen medische zorg. Het is meer alsof elke arts maar blind een recept voor zware opiaten schrijft omdat een patiënt zegt last te hebben van extreme en onophoudelijke pijn terwijl ze in werkelijkheid een keertje een migraine hadden.

Gregovic | 02-06-23 | 23:51 | 3

Dat dus.

Lijkvocht | 03-06-23 | 00:47

Lol… Heel veel tekst om te zeggendat je er niks van begrijpt.

Soyboy | 03-06-23 | 06:54

Begrijpelijke opmerkin van je. We bedoelen inderdaad de comorbiditeit onder de stijging van 206% in 3 jaar. Zie de een na laatste alinea over 'echte' genderdysforie.

Spartacus | 03-06-23 | 13:35

Vele interviews (sunds '18 ofzo) met, o.a., detransitioners, en andere mensen met genderidentiteits problematiek @ het YT kanaal van Benjamin A. Boyce, youtube.com/channel/UCm13xHVNFVwzHzK3...

Ook te vinden @ div. podcast platforms. Ten zeerste aan te raden.

Boyce werd trouwens bekend ivm de Evergreen College rellen, waar hij student was, en Bret Weinstein het middelpunt.

Klompz | 02-06-23 | 23:42 | 1

Genderdysforie wordt door de GGZ zo gretig omarmd omdat dit nog niet wegbezuinigd is. De GGZ wil relevant blijven, wil aan het werk blijven en wil nuttig gevonden worden. Er moet geld verdiend worden en met een DSM stempel dat alle geldsluizen opent weet men dan wel raad. De diagnose wordt te pas en te onpas gesteld, de schoorsteen moet immers roken.
Een hele hoop jongeren die gewoon onzeker en in de war zijn, zijn hier het slachtoffer van.

JanVergoor | 02-06-23 | 23:34

"Op haar elfde begon ze zich meer jongen dan meisje te voelen"

Dat noemde men in de jaren 90 nog gewoon een tomboy. nl.m.wikipedia.org/wiki/Tomboy_(perso...)
Niks genderdysforie. Er was geen stoornis naam of diagnose voor omdat iedereen dat normaal vond en niemand die je dan kwam vragen of je niet in het verkeerde lichaam zat.

Je kon toen nog gewoon een meisje zijn, en tegelijk je als een vent gedragen en de knullen nog op hun muil kletsen als ze vervelend waren. Vonden ze zelfs stoer ofzo. Dan hoorde je er ineens bij en kreeg je van alle kanten bier.

Dat waren nog eens tijden.

gaffelbaard | 02-06-23 | 23:33 | 7

@gaffelbaard | 03-06-23 | 00:03:
Eigenlijk wel raar dat ik net 'nog steeds' erachter schreef. Tegenwoordig moet je wel want het is niet meer vanzelfsprekend dat je nog steeds bent wat je vroeger ook al was. Dus zette ik 'nog steeds' erachter.

Het geeft me het gevoel dat ik me ervoor moet schamen dat ik van nature een vrouw ben. Oh nee, fout! Persoon met een baarmoeder.

Ik ben te volwassen geworden voor al dat gendergedoe denk ik.

gaffelbaard | 03-06-23 | 00:10

Nou, ik was van jongs af aan vanaf 1990 een tomboy en dat kon toch écht niet. Meisjes moesten het liefst toch jurkjes aan met strikjes/lintjes in het op zijn minst schouderlange haar. Natuurlijk mochten broeken ook maar dan toch echt wel meisjes broeken. Het liefst met bloemenstiksels. Een stoere tomboy was toch echt wel een schaamte

Graftak | 03-06-23 | 05:18
▼ 4 antwoorden verborgen

Veel gelul weinig wol. Ik vind het gewoon erg zielig voor kinderen om in deze tijd op te groeien. Als volwassen mensen het al niet meer begrijpen wat moeten die kinderen dan. Het is om te huilen voor zo`n grietje.

pegaje | 02-06-23 | 23:33

Vroeger (pas 10 jaar geleden) dacht je bij genitale verminking aan allochtone meisjes, die in het buitenland om religieuze redenen van hun clitoris beroofd werden. Dat werd als een probleem gezien. Tegenwoordig is er een nieuwe religie en die berooft haar slachtoffers gewoon in het westen van hun gezonde geslachtsorganen. Niemand die daar nog iets van durft te zeggen. We zijn hier in het westen allemaal knettergek geworden!

EenGoedBegin | 02-06-23 | 23:24 | 5

@* Il Principe * | 02-06-23 | 23:39: Maar een paar honderd per jaar? Dus dan is het niet erg? Dat zijn vele honderden gezonde geslachtsorganen, waar iets voor in de plaats komt, dat weliswaar de ego van de plastisch chirurg enorm streelt, maar dat de naam orgaan niet waardig is. In het beste geval ben je "slechts" onvruchtbaar.

EenGoedBegin | 02-06-23 | 23:51

@* Il Principe * | 02-06-23 | 23:39: De voornaamste reden dat het 'slechts een paar honderd per jaar' zijn is omdat de zorg niet meer aankan.

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:02

En naast de huidige transities mode gaat de genitale verminking van allochtone meisjes gewoon door.

bitterpete | 03-06-23 | 03:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Genderdysforie is kindermishandleing.

IdeasAreBulletproof | 02-06-23 | 23:22

Ik ga geen grappen maken over haar. Maar het is wel gepast en toelaatbaar om grappen te maken over een amerikaanse knul? Hij was letterlijk een jaartje ouder is en heeft door eigen stommiteiten of sociale druk zich letterlijk voor de haaien heeft gegooid, op camera….

Ik vind het raar geenstijl en is ook de afgelopen 17 jaar dat ik hier gluur nooit voortgekomen.

Toegelaten grap: ze is er niet uitgefilterd door de psycholoog voordat ze het traject in ging? Zou je toch weer denken dat psychologie geen echte wetenschap is.

Dude heb je eten | 02-06-23 | 23:15

Dat is net op tijd dan .
Zouden ze die artsen en chirurgen aansprakelijk kunnen stellen of wordt er eerst van alles getekend, en dan nog , is zo'n jong iemand eigenlijk sowieso voldoende wilsbekwaam ?

Castor12 | 02-06-23 | 23:14 | 2

Toen ze de "beslissing" nam om van geslacht te veranderen, mocht ze nog geen alcohol kopen. Daar zijn mensen van die leeftijd namelijk volgens de overheid nog te jong voor.

EenGoedBegin | 02-06-23 | 23:26

Volgens die NIX professor zijn de hersenen van een jongere tot 18 jaar nog niet volgroeid, dus nee.

gaffelbaard | 02-06-23 | 23:40

Chapeau Spartacus!

lanexx | 02-06-23 | 23:10

Genderideologie heeft geenszins de doelstelling de rechten en het welzijn van wie dan ook te bevorderen. Het is onderdeel van de woke ideologie, met als doel het ontmantelen van Westerse waarden en structuren. Artsen zouden dat toch echt moeten beseffen, ze moeten toch ook de onzin herkennen die op ze af komt.

Blauwpetje | 02-06-23 | 22:44

Wat een ongelofelijke portie spreekwoordelijke ballen heeft die meid. Om dit op je 17e even publiekelijk bespreekbaar te maken is ongekend lef hebben. Chapeau!

Robin Hood | 02-06-23 | 22:35

Lastig topic, velen in de puberteit worstelen met de eigen identiteit op die leeftijd ben je sowieso kwetsbaar, onzeker en ook nog eens makkelijk te beïnvloeden. In de kern wil je ergens bij horen maar wat nou als je nergens bij hoort?

spamzuiger | 02-06-23 | 22:35 | 3

Ik worstelde ook hoor moet ik toegeven, grote of kleine tieten, ik wist het echt niet meer.

Slough | 02-06-23 | 22:47

Tis echt een topic waar een hoop grappige reacties op geplaatst kunnen worden, dat dat bij voorbaat niet mag past eigenlijk niet bij GeenStijl. Spartacus heeft er veel tijd in gestopt om dit onderwerp op een serieuze manier onder de aandacht te brengen, op een manier die bij andere media eigenlijk uit den boze is, taboe is. Waardeer het nou maar dat er hier op een open manier over gesproken kan worden en dat ook de regels van het debat een keer wat strakker zijn, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt met ongefundeerd etc. Dit is een serieus onderwerp waar serieus tijd in is gestoken en wat serieus aandacht vraagt, beter gaan we het waarschijnlijk niet meer vinden.

Sinterbikske | 02-06-23 | 22:28 | 6

Er wordt soms prima getegeld. De wereldbeelden botsen soms. Determine vs zelfbeschikking, nature vs nurture, wenselijkheid vs onwenselijkheid, rolvastheid vs roloverstijging, zelfidentificatie vs groepsidentificatie.

TanteJuut | 02-06-23 | 22:54

@Sinterbikske | 02-06-23 | 22:28 |
Treffende woorden, nergens wordt hier discussie over gevoerd behalve bij GS. Hulde inderdaad.

prins_flip_da_luxe | 03-06-23 | 01:11
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Vader&dochter | 02-06-23 | 22:21 | 3

Ehh n=1? Is dat de strategie? Een enkele casus waarin het systeem zo goed bewees te werken dat de uiteindelijke transitie niet plaatsvond bewijst … ja wat eigenlijk? Er zijn meer mensen met “spijt” van hun open hartoperatie en 25% van de patiënten heeft spijt van hun maagverkleining. Maar ja, die statistieken zijn niet ideologisch opportuun om te benoemen en het uitvergroten van een enkele casus die niks aantoont is dat wel. Dat van die 100% comorbiditeit is overigens onjuist, een hogere prevalentie ervan wel. Bijvoorbeeld ptts omdat transpersonen nogal veel geweld en afwijzing ervaren. Als direct gevolg van hetzestukjes als hierboven, waarin de intellectuele integriteit ver te zoeken is.

Naomi71 | 02-06-23 | 22:20 | 1

Punt is dat we de hele samenleving op scherp zetten voor een minderheid van nog geen 1% met dysforie. Met andere woorden: het leed van 1% is voldoende om 99% te vragen zich aan te passen

Stel dat blijkt dat van die 1% met dysforie, 1% incorrect gediagnoticeerd wordt, dan zou je op basis van diezelfde regel ook dat systeem en die groep moeten vragen zich aan te passen(of tenminste betere diagnose criteria / langer diagnose traject in te stellen), wil je niet met twee maten meten?

Dit even los van het feit dat men erg gretig de diagnose dysforie stelt dan wel mensen zelf gaan hobbyen.

*= percentages kunnen afwijken, 't gaat om het idee.

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:08

Deze sla ik even over.. filmpje gaat niet open.. spaanse speler waarschijnlijk, en meer interesse in een licht witbiertje..

broervandenhollander | 02-06-23 | 22:19

Ik krijg waarschijnlijk een ban, maar ik neem de gok. Waarom moet ik als oudere kerel van 63 als een juichaapje meepraten over die transgendervraagstukken?. Ik kom uit de tijd dat jongens een piemel hadden en meisjes niet. Dat is duizenden jaren goed gegaan. Immers we scharrelen nu met 7 miljard mensen een beetje rond op deze aardkloot. Alleen al deze uitspraak wordt door de letterbak mensen gezien als genderofobie. (zelf verzonnen woord). Kunnen we ophouden met normaal maken wat volgens mij niet normaal is? Kunnen en vooral MOGEN we daar in openheid over van gedachten wisselen? Zonder in hysterisch geblaat te verzanden. Ik leg mijn kop op het hakblok: Ik vind het verdomde moeilijk om respect te hebben voor mensen die zichzelf willen laten ombouwen. Je hebt een lichaam gekregen. Deal with it. En nee, ik ben geen religekkie,

de Jager59 | 02-06-23 | 22:17 | 5

Wat volwassenen doen moeten ze zelf weten. Maar om kinderen en pubers in transitie te laten gaan, vind ik ronduit schandalig.

Gravin v Kippenbouth | 03-06-23 | 00:38

Wellicht dat 't voor jou niet uit maakt, maar voor je kinderen en/of kleinkinderen wel(of die van broers en zussen)?

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:13

@Gravin v Kippenbouth | 03-06-23 | 00:38: Volmondig mee eens.

de Jager59 | 03-06-23 | 07:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

U-boot | 02-06-23 | 22:16
-weggejorist-
DontLookWhenIP | 02-06-23 | 22:14 | 1

Soft White Underbelly, van het "Jake" filmpje hierboven, is echt een prachtig uit kanaal.

Hunter S. Thompson | 02-06-23 | 22:12 | 2

uit = yt

Hunter S. Thompson | 02-06-23 | 22:17

Ben een tijd verslaafd geweest aan de soft white underbelly. Wat een verhalen en mensen soms. Echt een knappe inkijk in de buurt rond skid row Los Angeles en alles wat daar bij hoort.

P-unit | 02-06-23 | 22:55

Maar als je geboren bent met kleine tetten, en je voelt je als een grote tettenmevrouw, kun je dan met de diagnose tettendysforie een gratis tetvergroting afdwingen. En voor een vriend: pikkendysforie?

JWZ_JMK | 02-06-23 | 22:00 | 1

Is een halve meter niet wat overdreven?

Zalwelweer | 02-06-23 | 22:14

Als je niet lekker in je vel zit, gewoon klote.

Komen daar mensen die jouw probleem kunnen gebruiken, nog meer kudt.

Portemonnee van de A | 02-06-23 | 21:56

Je hersens zijn pas volgroeid met 24.
En zelfs dan nog. Ik dacht met 30 ook alles wel te weten. Nu met 40 kijk ik terug... wist ik veel.
Zal ik over 10 jaar ook wel weer denken.

General Dripple | 02-06-23 | 21:45 | 1

Ik ben nu 63 en denk steeds vaker: Ik hoef gelukkig niet meer zo mee te doen met de ratrace. Je hebt niks aan deze mededeling. Succes er mee.

de Jager59 | 02-06-23 | 22:02

Ik geloof werkelijk dat vroeger iemand zoals Jaylinn hoogstwaarschijnlijk een eertstoornis zou hebben ontwikkeld, waarbij nu vooral door de absurde aandacht aan het transgender gedoe mensen zoals zij nu daarin worden gezogen.

tjongerschans | 02-06-23 | 21:44
-weggejorist-
Ray Skak | 02-06-23 | 21:43 | 1

Ben gisteren de Gender nog twee keer overgestoken, niets aan overgehouden gelukkig.

Monkey Cabbage | 02-06-23 | 21:35

(jonge) mensen kunnen helemaal niet kiezen, ze willen elke maand hun keuze veranderen. En dat is prima maar maakt medische handelingen erg lastig.

W_F | 02-06-23 | 21:34

Ben ik te cynisch als ik zeg dat het wel met geld te maken zal hebben?
Zoals alles drasit het ook in de gezondheidszorg vrijwel alleen om de Euro’s. Zodra de verzekeraars deze transities gingen vergoeden werden mensen met dergelijke klachten een verdien model. Zo’n volledige transitie zal best n hoop geld kosten en daarmee wordt zo’n meisje een verdienmodel. Chirurgen stasn te trappelen om te kunnen snijden en declareren. Bovendien is men bang om zo’n meisje af te wijzen en daarmee niet “woke” te zijn. Vandaar zo’n snelle slordige diagnose en aanvang van de transitie. Erg kwalijke zaak.

Crankhead | 02-06-23 | 21:34

Laten alle mensen in Nederland die macht en/of verantwoordelijkheid dragen zich eens inlezen in wat er in het Verenigd Koninkrijk al allemaal is misgegaan op dit gebied. En vervolgens wat moed tonen om het aantal verwoeste levens zo klein mogelijk te houden. Ophouden met die verminking van minderjarigen.

J.P.Drapeau | 02-06-23 | 21:29

Eigenlijk is de conclusie in de war.
Geef je gedachten tijd en rust laat de natuur zijn gang gaan. En het komt goed
Zonder mee te gaan in de hulp hysterie

Jacktheflipper | 02-06-23 | 21:28 | 2

In veel gevallen zou dat idd het beste on minst schadelijke beleid zijn. In die gevallen waarbij sprake is van blijvende genderdysforie (en dat weet je vaak niet vooraf) is het juist wel zaak om te starten met (hormonaal0 behandelen voordat de puberteit is ingezet/voltooid, Dat maakt de hele discussie ook zo ingewikkeld. Op basis van de prevalentie kan je rustig concluderen dat een fors percentage jongeren niet behandeld zou mogen worden, maar hoe filter je die eruit? En wie voorkomt dat die groep geen onomkeerbare schade wordt toegebracht door overijverige specialisten/idealisten met ulterior motives?

2tribes | 02-06-23 | 23:53

Ik voel me bedreigd door GL. een ban als ik niet zeg wat gl welgevallig is dan lig ik er uit terwijl ze zelf ongezouten zijn

Breakdance | 02-06-23 | 21:26 | 8

@Zalwelweer | 02-06-23 | 22:10:
Ja, groot deel mee eens. Maar het komt op mij over alsof je 21 standaard wilde vastleggen, en daar ben ik het niet direct mee eens. Het moet wat mij betreft van de omstandigheden afhangen.

In de beschreven gevallen - meerdere trauma's en stoornissen - lijkt het me wel blokkeer-waardig, want je kunt - zoals ca12nag3 ook ietwat onnodig combatatief aangeeft, maar ik het niet oneens mee ben - niet uitgaan van de betrouwbaarheid van de diagnose.

Blijft voor mij de oplossing niet om de leeftijdsgrens maar ver te verhogen, maar om het in de sociaal-medische infrastructuur te zoeken.

Sjors W. | 02-06-23 | 22:23

@Sjors W. | 02-06-23 | 22:23: Als ik dan toch al een leeftijd wil vastleggen zou dat 25 jaar zijn. Want meestal speelt er iets anders mee. Vandaar dat praten met elkaar. Vanaf 18 zou je mogelijk een traject kunnen starten. Echter ben ik van mening dat kinderen hier niet zelfstandig over kunnen beslissen en mensen die het faciliteren strafrechtelijk moet vervolgen. Want het is niet normaal. Als men vanaf 18 er nog steeds zo over denkt, is het al een ander verhaal.

Zalwelweer | 02-06-23 | 22:33

@Sjors W. | 02-06-23 | 21:42:
Beter en paar jaar doorbuffelen dan levenslang spijt.

Gravin v Kippenbouth | 03-06-23 | 00:41
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik twijfel om te posten maar fuck it.
In mijn jeugd drie pogingen gewaagd in de GGZ (voor andere zaken weliswaar), mijn ervaring op dat vlak is niet best. Tot drie keer toe een ander 'labeltje' gekregen en een therapievorm die totaal niet bij mij aansloot.
Wat ook niet helpt is behandeld worden door een stel jongere mensen, de laatste poging was ik al wat ouder 25/26, en ik werd behandeld door twee meiden van begin 20. Faal gegarandeerd welhaast, geen enkel raakvlak, geen enkele levenservaring op de gebieden die we bespraken. Die laatste keer was gewoon het grootste drama en een voorgoed 'laat maar zitten'.
Met horten en stoten, veel vallen en opstaan of opgeraapt worden (dank voor familie en vrienden!!) toch een eigen leven op kunnen bouwen, waarmee ik eindelijk de aandacht van mezelf wil verleggen naar Jaylinn:
Ik weet niet veel van jouw problematiek, maar van sommige dingen verwacht ik dat ze hetzelfde blijven. Als het niet meteen lukt, onthou dan: het is niet het einde, er dienen zich altijd weer kansen aan en het is geen ramp om die te laten passeren.
Je mag er zeker van balen als je weer terug bij af bent, en vanuit dit gevoel niet meteen weer een stap naar voren kunnen zetten is. niet. erg.
Als je twijfelt over een drastische stap, zeg het en laat je hier niet op dezelfde dag vanaf praten. Neem de tijd, heel belangrijk en gun jezelf tijd, vrijwel net zo belangrijk.
F*cking hell, ik ben mid 40 nu en ik weet nog steeds dat gevoel te herinneren dat het morgen allemaal ophoudt.
Wees lief voor jezelf.
Voor de rest hoop ik dat je er uitkomt, vroeger of later. Succes!

Kouwe Kees | 02-06-23 | 21:25 | 10

@anja | 02-06-23 | 22:10: Dank je, en uiteindelijk ook soort van gelukt. Het is nu al 15 jaar beheersbaar met soms wat mindere dagen. Het is niet anders. En ik heb een prima leven.

Zalwelweer | 02-06-23 | 22:17

@Zalwelweer | 02-06-23 | 22:06:
Ja! Was ook onderdeel bij mij, op jonge leeftijd al een en ander aan ellende gezien en dat kwam pas later echt als een baksteen binnen.
Vreselijk om het erover te hebben, een bevestigend geluidje te krijgen en een blik waar werkelijk geen flauw benul van die situatie(s) in te vinden is. Houterig en onbeholpen is nog de aardigste omschrijving die ik van de gesprekken kan geven.
Voor Jaylinn: zeker! Tjonge, meid van 17 jaar, die ga je niet een trap geven, maar probeer je beetje te helpen of op zijn minst een beetje rust aan te praten (waarschijnlijk kom ik net zo houterig en onbeholpen over haha, maar hey het is nog altijd GeenStijl, geen therapieomgeving).

Kouwe Kees | 02-06-23 | 22:18

@anja | 02-06-23 | 22:07:
Tot in het cafeetje, daar aan de haven.
Ik ga even een ommetje maken, uitwaaien!
Hopelijk blijft de kat snurken op de bank, want heb geen zin om dat mormeltje in de gaten te moeten houden met achtervolgen.

Kouwe Kees | 02-06-23 | 22:23
▼ 7 antwoorden verborgen

Geef dit aandacht.

mr_awesome | 02-06-23 | 21:22 | 1

Nou nee juist niet..

niv01 | 02-06-23 | 21:25

Bij bijna alle kinderen uit mijn dochters klas die met zichzelf overhoop lagen - op deze of op een andere manier - liep het thuis niet lekker. Gebroken gezinnen, samengestelde gezinnen: sommige kinderen vallen op twee adressen buiten de boot en zijn alleen maar op zoek naar een beetje (liefdevolle) aandacht en bevestiging. Genderverwardheid werkt, want mensen struikelen over elkaar heen om te zeggen hoe bijzonder en dapper je bent. Vandaar is de weg terug lastig te vinden.

MickeyGouda | 02-06-23 | 21:18 | 1

De volwassenen die over elkaar struikelen om een met zichzelf overhoop liggende minderjarige aan te moedigen om zich om te laten bouwen... en alle zogenaamde professionals in de zorg die dit faciliteren... op z'n minst absurd, op z'n ergst gewoon kwaadaardig.

Kicksalot | 02-06-23 | 22:46

Gender is geen Nederlands woord, we hebben de woorden sekse en geslacht en naar mijn weten zijn dat synoniemen. Het is niet de bedoeling één woord te pakken en die naar believen om te vormen naar iets anders. Dus nemen ze maar het inmiddels gekaapte woord gender.

Sneerpoets | 02-06-23 | 21:15 | 4

Juist daarom is het handig om gender wel te adopteren als leenwoord, omdat dit dan uitsluitend betrekking heeft op de genderidentiteit in iemands bovenkamer.

Ook in het Engels worden sex en gender door elkaar gebruikt, terwijl de ene verwijst naar de biologie(de hardware) en de ander verwijst naar de identiteit of het geslchatelijke gevoel(de software).

Juist door de verwarring van die twee zit de samenleving in de spagaat waarin we zitten. Toiletten, kleedkamers en sport zijn niet gescheiden op gender, maar op geslacht(immers 100 jaar geleden was de bedenker het concept gender als veranderbare identiteit nog kleuter van 2). Ongeacht je genderverandering, je geslacht is niet te veranderen(tenzij je al je Y chromosomen vervangt voor een X of vice versa en een nieuw lichaam opbouwt from scratch) en geeft dus ook niet zonder meer toegang tot vrouwenruimtes of - rechten.

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:22
▼ 1 antwoord verborgen

Het is zo’n hysterisch modeverschijnsel. Op de een of andere manier lijkt er iets te zijn ontwaakt en is het modieus en goed voor je morele krediet om pro-transgender activist te zijn. In de gretigheid om te deugen worden mensen onterecht genderdysforie aangepraat met alle gevolgen van dien.

Het is net alsof big brother’s Kelly, GTST’s Meta, Dana international en Conchita Wurst niet bestaan alsof transgenderisme nu voor het eerst bespreekbaar wordt gemaakt. Alsof Nederland, als een van de eerste landen (!) sinds halverwege de jaren 70, niet al bijna een halve eeuw geslachtsbevestigende medische zorg kent
historiek.net/transgender-in-nederlan....

Het is net als zoveel dat uit de VS komt, veel bombarie, volgens dezelfde formule, zielloze voorgekauwde troep. En we slikken het allemaal, I’m loving it.

Mooi om te zien dat deze meid op tijd gekeerd is en de opluchting die je hoort als ze zegt dat ze zich toch meer een meid voelt. Was ze bijna een verminking aangepraat.
Ik stel me voor dezelfde opluchting als een transpersoon voelt wanneer die eindelijk in het juiste lichaam zit.

Maar onze eigenheid, de Hollandse nuchterheid is stervende, we worden massamensen die na een Mac nog ff een latteetje gaan halen bij de starbucks en daar door een marketingteam een voorgekauwd publieke debat te voeren.

ratelaar | 02-06-23 | 21:15

Sorry, zal aan de leeftijd liggen maar na 2 alineas ben ik gestopt met lezen, het duizelde mij gewoon. Dit past allemaal niet zo bij mij, ik sla het even over. Morgen naar het voetbal kijken van m'n zoon. Lekker ongecompliceerd allemaal...

johnyl | 02-06-23 | 21:14

Labiele kinderen (met vaak dito ouders?) worden
helemaal gek gemaakt door een kleine, maffe kliek.

Stop die show!

Verderkijkert | 02-06-23 | 21:14

Ik meen dat er in de VS ook steeds meer van dit soort gevallen van spijtoptanten opduiken: jongens en meisjes die met hun 'gender' worstelen, om het zo maar eens te zeggen, een traject tot geslachtsverandering ingaan, en dan later, of als het daadwerkelijk te laat is, er achter komen dat ze de verkeerde beslissing hebben genomen.

Het pleit er m.i. alleen maar voor om nog zorgvuldiger met deze problematiek om te gaan en niet te snel tot 'handelen' over te gaan.

Dr_Johnson | 02-06-23 | 21:13 | 5

@RandomAct | 02-06-23 | 21:18: en weet je wat het is met borderliners: ook als je daar heel veel tijd in hebt gestoken, zijn er veel die zich net zo makkelijk weer bedenken en jou de schuld geven. Maar zo’n behandeling verbieden op basis van een persoonlijkheidsstoornis kan weer niet, want ze zijn helaas handelingsbekwaam.

BobDobalina | 02-06-23 | 22:02

@BobDobalina | 02-06-23 | 21:17: Rond de 2-3%.

www.gendergp.com/detransition-facts/

fyi: dat is hoger dan het aantal transidentificerende personen in de gehele bevolking: Dus voor een <1% 'genegeerde of onderdrukte' minderheid gooien we de samenleving en het rechtsysteem om. Maar die minderheid van 3% aan 'genegeerde of onderdrukte' spijtoptanten laten we in de stront zakken?

Wat is dat voor een rare dubbele standaard?

Niemand spreekt over afschaffen, behalve conservatieve religekkies, maar een stringentere triage voor we kinderen naar de slachtbank slepen wordt des te aannemelijker door dit soort verhalen.

Bedenk ook dat die hele gendergekte nog geen 5 jaar daadwerkelijk tractie heeft, als er nu al 'een paar' spijtoptanten zijn, kun je er gif op innemen dat er een ware stortvloed zit te wachten van mensen dei de rest van hun leven worstelen met hun mutilatie, gegeven dat er nu een veelvoud aan genderveranderingen zijn t.o.v. 10 jaar terug.

De gendergekte heeft alles aan boord om eenzelfde patroon te vormen als eetstoornissen of ADHD, waarbij vooral sociale contagion, ideologie en een krachtige geldmachine een oneerlijke druk richting transgenderisme voeren, in plaats van objectieve wetenschap en de empathische behoefte om leed te voorkomen of in te perken.

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben blij dat ze er bijtijds is achter gekomen dat ze toch een meisje is. Overigens Spartacus. "Het effect van deze behandeling is omkeerbaar. Als je wil, kun je nog stoppen met deze hormoonbehandeling. Je puberteitsontwikkeling gaat dan gewoon verder. Zo heb je langer de tijd om na te denken over of je een geslachtsbevestigende behandeling wil."

Bron: Radboud UMC

GrandMechantLoup | 02-06-23 | 21:12 | 2

De claim "je puberteitsontwikkelling gaat dan gewoon verder" is op zijn minst discutabel, alleen al omdat het woord "gewoon" is gebruikt.

Veepert | 02-06-23 | 22:22

Ja, mits je tijdig stopt in je puberteit.

Denk maar niet dat als je op de 30e stopt met hormoonblokers/behandelingen je ballen opeens wél gaan indalen of je menstruatiecyclus spontaan opgang komt. Misschien bij sommigen, maar zeker niet allemaal.

Dit even llos van de gevaren met te vroeg starten met blokkers:
www.sportskeeda.com/health-and-fitnes...

Te vroeg aan de blockers kan er dus voor zorgen dat je pielemans niet groter groeit dan die van een 10-jarig jochie, waardoor je andere kunstgrepen moeten toepassen met nog meer complicaties.

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:36

De minimale voorwaarde om ook maar te denken aan hormoonbehandeling en al helemaal, operaties is dat je het ook moet zien in de chromosomen / genen dat iemand in het verkeerde lichaam zit.
Maar ja, ik ben ook maar een leek. En heb geen feitelijk geen idee of en wat er in het biologisch / erfelijk materiaal allemaal te zien is.

Aristotalloss | 02-06-23 | 21:12 | 5

@TanteJuut | 02-06-23 | 21:33: Zou niet alleen de diagnostiek verbeteren maar mogelijk ook een weg openen naar behandeling. Misschien kun je in de toekomst zo'n gebiedje in de hersenen wel helemaal uitschakelen of aanpassen.

Aristotalloss | 02-06-23 | 22:23
▼ 2 antwoorden verborgen

"Waarom belichten we het verhaal van Jaylinn in zoveel detail? Omdat het onweerlegbaar aantoont waar we al heel lang op wijzen"

Zo werkt het natuurlijk ook weer niet, 1 voorbeeld betekend onweerlegbaar bewijs voor iets wat nagenoeg 100% zou zijn? wuuuut?

PaardenliefhebberVet | 02-06-23 | 21:11 | 1

Het kan zelfs aantonen dat het systeem werkt. Er is genoeg met haar gepraat om haar aan het twijfelen te brengen.

RandomAct | 02-06-23 | 21:17

was er nou maar een partij in Nederland die deze zieke, doorgeslagen, verderfelijke en kwaadaardige LGBTQ+ propaganda fundamenteel afwijst. oh wacht.

Ir. Wilhelmus | 02-06-23 | 21:10 | 1

Zat partijen die transgendermensen weer in het verdomhoekje willen zetten.

GrandMechantLoup | 02-06-23 | 21:15

Wat is dit nou weer voor een artikel? Frontale aanval op één van de belangrijkste verdienmodellen van de grote nederlandse ziekenhuizen doe genderzorg aanbieden.
Weten jullie wel hoeveel ze daaraan verdienen? Nee, nou deze ziekenhuizen wel, en ik het weten want werk er zelf. Alle ziekenhuizen proberen bovenal zorg binnen te slepen bij de zorgverzekeraars waar grote marges op zitten. Simpele oog- of knieoperaties daar kan een ziekenhuis niet van leven want dat is lopende band zorg waar vrijwel geen winst op te behalen valt. De transgenderzorg is echter een goudmijn voor ziekenhuizen. De ontvangen vergoeding per behandelde is enorm en er zit een marge op waar je als ziekenhuis geen nee tegen zegt.

ZomaarEen | 02-06-23 | 21:09 | 3

Zyinisch wanneer het waar is.
Weer een gebied waar de administrators het hebben overgenomen van de specialisten en er een janboel van maken.

Bad_Pritt | 02-06-23 | 21:34

@Bad_Pritt | 02-06-23 | 21:34: het•is•100%•waar. Voor behandelingen wordt per ziekenhuis elk jaar opnieuw onderhandelt over de vergoeding en het aantal behandelingen dat het ziekenhuis mag uitvoeren in bv 2023. Een aantal jaren geleden bij de invoering was dat een enorme klus want elk ziekenhuis heeft toen van elke behandeling die het aanbiedt tot op de euro uitgerekend wat de kosten zijn. Die prijzen zijn nu bekend en de kleine behandelingen krijgen nu jaarlijks alleen een soort inflatiecorrectie. Bij de peperdure zorg wordt elk jaar de prijs opnieuw uitonderhandeld. Transgenderbehandelingen vallen daar ook onder en ik verzeker je: er is geen zorgverzekeraar die het aandurft bij de prijsonderhandelingen het risico te nemen dat omdat de onderhandelingen mislukt zijn te moeten zeggen u kunt hier niet voor terecht bij ons

ZomaarEen | 02-06-23 | 21:59

Psssst DBCtje kopen?

Dude heb je eten | 02-06-23 | 23:18

Dit is waar J.K. Rowling voor waarschuwde. Mensje doet niemand kwaad met haar mening.

SIogra | 02-06-23 | 21:09 | 1

Niet mis met haar, behalve dan die enorme kutboeken.

BobDobalina | 02-06-23 | 21:13

Bij inparkeren valt het ware geslacht te herkennen.

Rattus | 02-06-23 | 21:04 | 1

Lol! Al is de transformatie nog zo snel, het moeilijk in parkeren verraad hem/haar/het wel!

CornholioNL | 02-06-23 | 21:12

Dus doordat iemand zich bedenkt moet het hele systeem maar op de schop? Pleit dan voor meer onderzoek en betere diagnostiek.

TanteJuut | 02-06-23 | 21:03 | 3

Maar met zo een discussie voedt je de bevooroordeelde onderbuik van transhaters toch niet?

RandomAct | 02-06-23 | 21:15

@RandomAct | 02-06-23 | 21:15: mensen met kritische vragen moet je niet afschilderen als transhater. Rustig antwoord geven en onderkennen dat er op dit gebied verschillende visies zijn.

TanteJuut | 02-06-23 | 21:27

Argument van dezelfde strekking:
Dus omdat een paar mensen zich anders voelen dan hun biologische geslacht, moet de hele samenleving op de schop?

Dit systeem is nieuw en kent geen controle groepen, het is niets minder dan hubris om aan te nemen dat een dergelijk nieuw systeem dat zich nog heeft kunnen bewijzen reeds perfect ontworpen is en werkt.

ReyNemaattori | 03-06-23 | 01:43

generatie Woke en sneeuwvlok paart zich niet meer voort vanwege identiteitscrisis, burn out, suicide en klimaatschuld . En nieuwe medelanders doen aan nareizigers, gezinshereniging en gezinsuitbreiding. Tsja zo krijg je natuurlijke 'omvolking' a la Darwing theorie , survival of the fittest

HetOorAakel | 02-06-23 | 21:01 | 1

Weet je way het is? Ze eten gewoon te weinig vlees. Ga maar na, sinds op opkomst van het veganisme is het aantal genderbenders significant gestegen. f zou het toch aan de klimaatverandering liggen?

Graaisnaaiert | 02-06-23 | 21:04

Iemand moet deze kinderen "echt" helpen in plaats van alleen maar zeggen wat ze willen horen. Niet voor financieel gewin of omdat de publieke opinie iets anders zegt.

www.youtube.com/shorts/Ib9j7VHd5Vo

keistad | 02-06-23 | 21:00 | 7

@TanteJuut | 02-06-23 | 21:15: "Dit verhaal is nog niet goed genoeg uitgezocht. Verbieden ben ik op tegen."

Je wilt een "Trumpje" bij hem doen?

keistad | 02-06-23 | 21:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Jaylinn is gewoon daadwerkelijk slachtoffer van dit systeem. Ik hoop oprecht dat ze nu op de juiste plek is en de juiste hulp krijgt.
Ik heb helaas de ggz ook ervaren, weliswaar op een totaal ander gebied. Ze duwen je direct in hokjes zonder goed naar je te luisteren. Je moet echt weerstand kunnen bieden om daadwerkelijk te krijgen wat je nodig hebt, en dat kan je meestal niet in dergelijke situaties. Er wordt je al snel iets aangepraat.
Ik vrees dat met de transgender hype er de komende 10 jaar een hoop mensen in hokjes geforceerd worden. Helemaal nu er op basisscholen al bizar veel aandacht voor is. Je hoort er al bijna niet meer bij als je niet tot de lhbti club hoort, dat is nogal zorgelijk. Zeker als er op die leeftijd al behandelingen plaatsvinden.

elco485 | 02-06-23 | 21:00

18 is 18..

niv01 | 02-06-23 | 20:59 | 1

De hersenen zijn dan nog lang niet volgroeid. Dat ligt voor de meesten zo rond hun 25e. Maar goed, we mogen ook autrijden en in dienst op ons 18e, zelfstandig leningen afsluiten, gokken, onszelf tegen betaling voor seks aan te bieden dus ja, dan kan een knip- en plakwerkje er ook nog wel bij.

Graaisnaaiert | 02-06-23 | 21:03

Ik ben vooral heel erg blij voor Jay-Linn dat ze op tijd ( dus voor de operatie(s) ) is gaan twijfelen dus dat het niet al te laat was. Of het nou uitstel of afstel is, in ieder geval heeft ze een paar jaar langer om erover na te denken en zich in de exacte gevolgen te verdiepen, dus wat ze uiteindelijk ook zou besluiten, het gebeurt in ieder geval vanuit een volwassener benadering en dat is nooit verkeerd.
Wat betreft de behandelaars, is het erg cynisch om te denken dat er van het per behandeling betaald worden-principe een perverse prikkel uitgaat of in ieder geval uit kan gaan?

Graaisnaaiert | 02-06-23 | 20:59 | 2

Nee Graaisnaaiert, zoals ik eerder aangaf: de behandelaars stellen dit soort diagnoses niet zomaar. Wat wel zomaar gebeurt is dat mensen een mening ventileren over dit onderwerp zonder kennis van zaken of op basis van brakke motieven. Kijk maar naar de politiek in de VS waar eng christelijke typjes op basis van bescherm de kinderen allerlei achterlijke regel en wetgeving introduceren.

RandomAct | 02-06-23 | 21:10

Persoonlijkheidsstoornissen zijn een gevolg van onveilige hechting. Ik hou mijn hart vast voor de wokeshitgeneraties van nu die volgepropt worden met ideologische wetenschap, een maakbare identiteit, herschreven geschiedenisboeken en zeer onbetrouwbbare politiek. AS-II wordt de norm.

Veepert | 02-06-23 | 20:56

goed dat jullie dit brengen. 100% mee eens dat dit 100% te danken is aan de zieke, doorgeslagen, verderfelijke en kwaadaardige LGBTQ+ propaganda die het "moreel verheven" Westen teistert.

Ir. Wilhelmus | 02-06-23 | 20:55

Het grote probleem met dit, en zoals met alles, is dat wij zulke waanzin überhaupt faciliteren.
We roepen en elke crisis en landelijke problematiek over ons zelf, ómdat wij uilskuikens dit faciliteren!

Zo, Gizmo heeft gesproken..

Gizmo579 | 02-06-23 | 20:53 | 1

Zie de SPEKPANDEMIE van Jort Kelder. Dikke domme vrouwen met een BMI boven de dertig worden niet uitgelachen en weggestuurd bij de huisarts. Nee, die vrouwen zijn zielig en ze zijn patiënt. Vervolgens krijgen ze een maagverkleining van €10.000,-. Want ze zijn immers patiënt- dus daarvoor mag u betalen.
Inmiddels zitten we op 12.000 maagverkleiningen per jaar

theo-is-dood | 02-06-23 | 21:08

Opgroeien is jezelf vragen stellen. Vragen over je oa: je sexuele geaardheid, politieke mening etc.. etc

Opvoeden is het kind steunen en helpen om het kind haar eigen vragen te kunnen beantwoorden en niet een bepaalde kant of mening op te sturen

thekolere | 02-06-23 | 20:53

Ik het vooral heel erg te doen met Jaylinn. Dit is de keerzijde wanneer normale en kritische gesprekken over moeilijke onderwerpen onmogelijk gemaakt worden.

WellusNietus | 02-06-23 | 20:53 | 2

Ze komt over als een sterke persoonlijkheid.

2tribes | 03-06-23 | 00:23

Wat ik van dat hele gendergebeuren vind laat ik maar even in het midden. Maar als er al behandelingen gestart moeten worden, dan pas na je 25e. Ze zeggen altijd dat je hersenen dan volgroeid zijn dus wellicht dat de meesten dan weloverwogen een keuze kunnen maken, uiteraard met de juiste begeleiding. En dat gezeik, met name in de USA, waar kleine kinderen al bestookt worden met sexualiteit en transgender verheerlijking moet per direct stoppen!

At_Dawn_They_Sleep | 02-06-23 | 20:51 | 2

Yep, en het "biologische" tegenargument is dan dat het het beste is om het voor of op zijn laatst tijdens de puberteit te doen, want daarna begint het verschil tussen mannen en vrouwen pas echt goed zichtbaar en voelbaar te zijn.

Graaisnaaiert | 02-06-23 | 21:01

@Graaisnaaiert | 02-06-23 | 21:01: Dat tegenargument is dan meteen ook de oplossing, kijk eerst maar eens aan of je gevoel nog klopt als je volgroeid bent, daarna praten we verder.

tjongerschans | 02-06-23 | 21:47

Leuk dat Spartacus weer een voorbeeldje heeft gevonden van een persoon die redelijk last minute afzag van de behandeling. Tegelijkertijd komen hier nooit voorbeelden voorbij voor wie de behandeling een groot succes was. Waar dat voor de overgrote meerderheid geldt. De anti-transagenda van GS begint vermoeiend te worden.

RandomAct | 02-06-23 | 20:50 | 9

"zouden het als een volgende reddingsboei kunnen zien"
Graaisnaaiert, als je redelijk intelligent bent en doorzettingsvermogen hebt kan je behandelaars voor de gek houden. Maar de twijfelaars, etc waar je het over hebt vallen bijna allemaal door de mand.

RandomAct | 02-06-23 | 21:13

@RandomAct | 02-06-23 | 21:01:
Tegenover elke goede diagnose staat er ook een die slecht is. Al is maar 10% slecht, of zelfs 1%, het is net zoals de doodsstraf onomkeerbaar, dus na je 25e. Je mag geeneens meer bier drinken voor je 18e, maar dit mag je wel? Bizar.

Louter Leuter | 02-06-23 | 21:17

De overgrote meerderheid? Laat eens wat getallen zien, want ik geloof niet dat veel mensen die een geslacht-veranderende operatie hebben ondergaan geestelijk en lichamelijk helemaal senang worden post-operatief.

En er is geen anti-transagenda van GS, het is de minder leuke kant belichten en soms wat kritiek op de eenzijdigheid van de dialoog. Tja, als dat je 'transfoob' maakt, dan is dat maar zo.

En Jaylin: Veel geluk, liefde en gezondheid meid. Ik wens je het beste toe. En iedereen een prettig weekend!

Headshrinker | 02-06-23 | 21:19
▼ 6 antwoorden verborgen

yo. thnx

horsteknots | 02-06-23 | 20:55

Ik ben zorgverlener, fysiotherapeut. Ik deel de mening dat er de voorkeur aan wordt gegeven om niet te opereren als het niet strikt noodzakelijk is. Van een opratie komt altijd littekenweefsel en dat is nooit dezelfde kwaliteit als het origineel. Tegenwoordig worden mensen ook niet zomaar geopereerd aan een hernia omdat er een goede kans bestaat dat het lichaam zichzelf herstelt.
Wat betreft mensen met een genderprobleem zo ik de therapie richten op zelfacceptatie. Je bent zoals je bent en iedereen heeft wel iets bijzonders.
Een operatie zal er nooit toe leiden dat de patient werkelijk van het andere geslacht zal worden. Een man wordt nooit een vrouw die menstrueert en zwanger kan raken. Een vrouw wordt nooit een man die vruchtbaar zaad kan produceren.

Arnold Layne | 02-06-23 | 20:50 | 5

Precies : zelfacceptatie.

theo-is-dood | 02-06-23 | 21:14

Ach er reageren ook mensen zonder enige medische kennis, dus ik neem de mening van Arnold wel iets serieuzer.

Mallenmoe | 02-06-23 | 21:22

@RandomAct | 02-06-23 | 20:56: Dat valt wel mee. Wellicht dat Arnold vanuit zijn beroep beter weet wat littekenweefsel precies is.

Otto Normal | 02-06-23 | 22:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Komen deze kindertjes ook misschien best wel vaak uit "probleemgezinnen"..?

grapjasz | 02-06-23 | 20:50 | 1

De vraag stellen is hem beantwoorden. En waarom krijgen we over gezin, ouders en achtergrond van deze zwaar zieke kinderen niets te horen?

theo-is-dood | 02-06-23 | 21:12

Is in mijn ogen echt een held, een pionier, maar niet te vergelijken met de waanzin die nu plaatsvindt.

Sinterbikske | 02-06-23 | 20:53

nl.m.wikipedia.org/wiki/De_markt_van_...

De markt van welzijn en geluk (1979) is een boek van de Nederlandse filosoof Hans Achterhuis over de welzijnssector.

Het boek heeft veel invloed gehad op het Nederlandse debat over welzijn en zorg dat gevoerd werd ten tijde van de publicatie van het boek. Het boek betoogde dat de welzijnssector haar doelgroepen van zich afhankelijk maakte. De sector reageerde niet alleen op vraag met haar eigen aanbod, maar schiep door haar aanbod afhankelijkheid en daarmee juist meer vraag.

De casus van deze twee kinderen die professionele psychische hulp nodig hebben is een schoolvoorbeeld van het verhaal van Achterhuis.
Eigenlijk is het een kongsi van psychologen, artsen en de farmaceutische industrie die met z’n allen profiteren van een collectief gefinancierd zorgstelsel via zielige kinderen die zwaar in de war zijn. Want elk van die schakels in die medische kongsi kan zonder enige rem zijn declaraties indienen. De zorgmafia signaleert, diagnosticeert en “behandelt” een “aandoening” die ze dus zelf bedacht hebben.

theo-is-dood | 02-06-23 | 20:45 | 1

plus

horsteknots | 02-06-23 | 20:48

Bedankt voor dit topic Spartacus en dat je zo bovenop het onderwerp zit, heb niet het idee dat dit onderwerp in andere Nederlandse media zo uitgebreid en open aan bod komt.

Sinterbikske | 02-06-23 | 20:45

Ja, Montessori onderwijs heeft ook nadelen.

Après toi | 02-06-23 | 20:45

Elke generatie zijn moeilijkheden. Zoals geschetst de uitwassen. Elk zoogdier heeft een voorgeschreven aantal hartslagen. Gebruik ze wijs.

horsteknots | 02-06-23 | 20:44
-weggejorist-
nutsniet | 02-06-23 | 20:44 | 1
-weggejorist-
vladimirows | 02-06-23 | 20:43

Ik vraag me af hoe we hier over 50 jaar op terugkijken. Zoals de adopties uit Sri Lanka, of het naar de monniken brengen van jonge jongens; met veel schaamte en schuld? Dit alles voelt om heel veel redenen zo ontzettend fout. Ik begrijp werkelijk waar niet waarom overheden en msm dit omarmen en te vuur en te zwaard verdedigen.

Lerp | 02-06-23 | 20:39 | 1

Ja je krijgt dan de comorbiditeitaffaire van premier Rutte jr.

Tiscali-2 | 02-06-23 | 20:42

In Nederland mag je pas vanaf je 18e drinken. Een organisator van een festival, die niet ziet dat een 18+ser op een vol veld een 18- ner een biertje geeft, krijgt een mega boete.
Ondertussen mogen elders mensen ongestoord kinderen vanaf hun 11e onherstelbaar beschadigen.
Kan er een deugspotje worden gemaakt, waarin onze nationale tv- neuroloog vanuit een openklappend schedeldak een belerend praatje houdt, om dit tegen te gaan?

vladimirows | 02-06-23 | 20:38
-weggejorist-
Osdorpertje | 02-06-23 | 20:37

Arm meisje. Dit is dus waarom men 'de wetenschap' (D66) niet meer zou moeten vertrouwen. Eerst corona, waar de politiek gretig gebruik maakte van wetenschap, of beter gezegd commerciële belangen, en een land opdrong, ik bedoel natuurkijj vrije keuze, want een QR bewijs nodig hebben is natuurlijk geen oproep om je te laten vaccineren, stom van me zeg... Ik ga verder .. opdrong om zich met een experimenteel vaccin te laten inspuiten en nu is het weer de wetenschap die deze corrigeerbare genderdysforie met bijbehorende dure operaties als waarheid presenteert. Maargoed. Steeds meer landen verbieden gender 'zorg' voor kinderen zoals recentelijk Noorwegen. Het komt wel goed. Google voor de lol eens phalloplastiek.

hallofreen | 02-06-23 | 20:36 | 13

@president osama | 02-06-23 | 21:30: wanneer de wetenschap de absolute waarheid in pacht zou hebben zou de wetenschap zich ook niet verder kunnen ontwikkelen, the science is settled.

therealbraindump | 02-06-23 | 21:36

@BobDobalina | 02-06-23 | 21:10: Ik wou m'n betoog graag niet langer maken dan het al is. Blijkbaar wil je een proefschrift en geheel met peer review artikel van mij over elk onderwerp dat aangesneden is. Terwijl je waarschijnlijk zelf nog niet eens een ei kan bakken.

ca12nag3 | 02-06-23 | 21:41
▼ 10 antwoorden verborgen

Voor iedereen geldt, wanneer je iets mankeert kijk dan vooral niet teveel op Google en Internet, voor je het weet identificeer je de symptomen met de meest verschrikkelijke ziektes. Iedere eerstejaars geneeskunde student wordt gewaarschuwd dat het inherent is aan de studie dat je bij tijd en wijle gaat denken dat jezelf iets onder de leden hebt. Wanneer psychologie studenten de DSM classificatie onderwezen krijgen worden ze geïnstrueerd om het niet zonder context toe te passen op hun kennissenkring, voor je het weet diagnosticeer je zonder gedegen achtergrond kennis met een stoornis. Maar zodra het om kwetsbare tieners gaat waarvan bekend is dat ze op een bepaalde leeftijd hun eigen identiteit onderzoeken en bevragen wordt er voetstoots aangenomen dat ze zonder enige vorm van twijfel een diepgaand afgewogen en gebalanceerd zelfinzicht hebben?

Overschilder | 02-06-23 | 20:35

Ik ken drie transpersonen, twee keer man-vrouw, en een keer vrouw-man. Die waren er heel blij mee, en gingen zeker niet over één nacht ijs. Ik bedoel maar: je hebt een vrouw en kinderen, en dan zeg je: pappa wil als vrouw leven.
Maar ik lees ook dat er flink wordt gedramt wordt door transgenders in spé om zo snel mogelijk de procedure doorlopen moet worden, en daar begreep ik al niets van. De wachtlijst voor behandeling zou al nodeloos kwetsend zijn.
Maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn! Zo blijkt maar weer!

Analia von Solmsch | 02-06-23 | 20:35 | 2

In mijn jeugd had ik een vriendinnetje. Soms haatte ik haar, want zij wilde altijd met de 'matchbox' auto's spelen en daar vond ik niks aan. Tot haar 14e was ze een op en top jongen. Stekeltjes haar, vloeken en voetballen, dat waren haar kwaliteiten. Op haar dertigste was ze een gelukkige vrouw met lang haar. mooie jurken en drie kinderen. Mensen kunnen op weg naar volwassenheid sterk veranderen. Als zij nu jong was geweest, dan was het gezien de maatschappelijke druk, vreselijk misgegaan met haar...

Grachus | 02-06-23 | 20:41

@Grachus | 02-06-23 | 20:41: Dat is dus waar onze samenleving voor moet waken. Helaas gaat het nu al mis. Sta er niet van te kijken als er ook steeds meer mensen zijn die zichzelf wat aandoen. T moet een halt toe geroepen worden. Vang jonge mensen op geef ze de kracht om het leven beter aan te kunnen door op zn minst een luisterend oor. En wie wil veranderen als volwassene accepteer en respecteer het. Maar kinderen kunnen dit simpelweg niet aan. Denk veel volwassenen niet eens. Maar dan is het wel een volwassen besluit. Niet een kind dat nog niet eens een biertje mag drinken.

ca12nag3 | 02-06-23 | 21:01

Crimineel keihard bewijs dat kinderen breed gemanipuleerd worden met allerlei niet bestaande keuzes.
Dat het kan wil vooral niet zeggen dat het zo moet..

AldNuut | 02-06-23 | 20:35

"geslachtsbevestigende behandeling"
Weer zo'n analogie met een bepaalde religie. Een besnijdenis is er niets bij, maar ook de besnijdenis is een 'moslim-bevesigende behandeling' waar je moeilijk op terug kan komen.

nsfl | 02-06-23 | 20:34

Het is misdadig om dit te faciliteren voor kinderen.

donkieshot | 02-06-23 | 20:32 | 1

Dat dus.

Zalwelweer | 02-06-23 | 20:36

Maar als het aan D66 en GroenLinks ligt dan mogen ze bij 12 jaar al aan de hormonen.

eerstneukendanpraten | 02-06-23 | 20:31 | 5

Iemand van 12 moet zichzelf bezig houden met LEGO, Barbie, Playmobil en huiswerk.

Zalwelweer | 02-06-23 | 20:45

@eerstneukendanpraten | 02-06-23 | 20:43: ah op die fiets. Ja natuurlijk. D66 wil eigenlijk dat alle kinderen vanaf geboorte twee geslachten krijgen en dat ze pas vanaf hun 18 een definitieve keuze hoeven maken. Las ik ergens. En hormonen door het drinkwater.

BobDobalina | 02-06-23 | 20:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Nah, deze laat ik even voorbijgaan.
Goed week-end y'all.

LoesjeP | 02-06-23 | 20:30 | 1

Insgelijks, Loesje! Ik vind deze materie eerlijk gezegd ook een onontwarbare kluwen van complexiteit.

MickeyGouda | 02-06-23 | 21:01

Die glashard gemeende waarschuwing interpreteer ik toch als een enigszins beperkend dreigement vooraf.
Had hier wel wat over te zeggen, maar ik sla deze keer maar over.
'Ongefundeerd en nodeloos kwetsend', hoe verhouden die uitgangspunten zich, zo vraag ik mij af, tot 'naargeestig'? Daar moet ik even over nadenken.

Schoorsteenveger | 02-06-23 | 20:28 | 6

@Schoorsteenveger | 02-06-23 | 21:38: Ben het met je eens, er zou hier ineens zelfcensuur toegepast moeten worden wat kan leiden tot een glijdende schaal, hoewel ik voor deze keer een uitzondering zou willen maken aangezien het bijzondere onderwerp, maar tevens zou dat verwachtingen kunnen scheppen en de vraag is of je dat zou moeten willen.

Sinterbikske | 02-06-23 | 22:00
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
zwellevertje | 02-06-23 | 20:28

Ik vind het een vorm van kindermishandeling. Hoe kun je dit kinderen aandoen. Zeker als het om kwetsbare kinderen gaat die al helemaal op zoek zijn naar hun identiteit. Akelig. Als ik kijk naar die poster met die weggehaalde borsten doet het gewoon letterlijk pijn aan mijn eigen borsten. Hebben meer vrouwen dat?

MeppieRocks | 02-06-23 | 20:28 | 1

Ik heb dat altijd als een voetballer een harde bal op z'n zak krijgt, dan krimpt m'n maag samen.

Mr_Natural | 02-06-23 | 20:31

Het wellicht hebben van PTSS en borderline trekken op je 11e, lijkt mij een contra-indicatie voor het hormonaal behandelen van genderproblemen.
Er zijn kinderen bij wie je duidelijk kunt zien dat er biologische genderverwarring is, die kun je helpen voordat de puberteit inzet.
De rest moet toch even wachten en het is onwenselijk dat alle mensen met persoonlijkheids stoornissen die genderverwardheid ervaren, een genderbehandeling krijgen. Die moeten eerst een therapie voor persoonlijkheids stoornis ondergaan.

letopuwzaak | 02-06-23 | 20:27 | 2

En dat weet je allemaal na 3 gesprekken?... Issue is dit. Zelfs de beste psycholoog legt verbindingen tussen gebeurtenissen en stoornissen en ieder individu is uniek. Zelfs de ene patiënt zijn diagnose die hetzelfde is als de andere patiënt is niet helemaal 100% hetzelfde.
Kijk naar autisme bijvoorbeeld. Wat er is in zo veel gradaties.
Denk je nu echt dat een kind vol hormonen pompen en op latere leeftijd het mes erin zetten even een goede oplossing is voor een hele groep mensen met allerlei gradaties van een bepaalde psychologische aandoening waarvan men niet eens weet hoe het precies in elkaar zit?
Denk je dat omdat een meisje graag in de modder rolt en voetbalt met de jongens ineens een jongetje is? Of een jongen die met poppen speelt een meisje?
Dat is allemaal aangepraat. Kinderen te wijs maken over bepaalde onderwerpen waar ze niet eens van begrijpen wat het inhoudt.
Ik weet nog dat ik klein was, totaal niet met gender of seksualiteit bezig. Wou alleen lang buiten spelen met mn vriendjes en baalde als het donker werd. Nu zitten ze met kindjes van de basisschool te praten over geslachtsdelen en of het fijn is om aangeraakt te worden. Wat denk je dat dat doet?
Heb al eerder aangegeven dat iedereen uniek is op dit punt en dat blijft altijd zo. Kinderen gaan vanzelf over van de ene fase in hun leven naar de andere. Soms is een 16 jarige bijvoorbeeld al heel wijs. Soms zijn ze 25 en nog een kleuter. Heb er genoeg gehad die bij me werken van 22,23,25 totaal niet volwassen.
En gaan de politici en medici ons nu vertellen dat een klein kind wijs genoeg is om zo iets levensbepalends te beslissen?

ca12nag3 | 02-06-23 | 21:16

Dit soort behandelingen gewoon niet uitvoeren voordat iemand 18 jaar is. 25 is nog beter.

Zalwelweer | 02-06-23 | 20:26 | 4

@ca12nag3 | 02-06-23 | 21:17: Dat dus. Eigenlijk niets aan toe te voegen. Plus dat het ook nog een soort modeverschijnsel lijkt te zijn plus verdienmodel achter zit.

Zalwelweer | 02-06-23 | 21:19

Psychologischonderzoek lijkt me ook vereist. Evenals slachtofferschap van aanranding/ verkrachting/ pesterijen.

Andersdenkend | 02-06-23 | 21:25
▼ 1 antwoord verborgen

De hype en hysterie over trans en aanverwante gender issues is niet zo enkelvoudig verklaard. Hoezo heeft de GGZ het weer gedaan? Daar is dit niet uitgevonden. Het is nog niet zo gek lang geleden dat mensen met een wens om behandeld te worden want verkeerde geslacht, een uitgebreid onderzoek ondergingen. Psychologen, psychiaters, deden een grondig onderzoek. Tijdens en na het lange traject van transformeren blijft psychische ondersteuning. Niemand vond dat raar. Transmensen niet, de gezondheidszorg niet.
Ik heb enkele patiënten zo zelf nog meegemaakt, ook een collega trouwens. Het was niet vaak want best zeldzaam. Dat er mensen zijn die echt gemeend voelen in een verkeerd lichaam te zitten is waar. Dan heb je ook nog de talloze andere vormen van gender-crossing. Travestieten die niet de behoefte hebben “om te bouwen” maar wel spelen met gender.

Het is opvallend dat in de jaren 70 en 80 die laatste groep best prominent vertegenwoordigd was in de popmuziek. Er was gewoon respect voor deze mensen al zal er ook gelachen zijn. Je kan je afvragen of dat lachen zo erg moet zijn. Alles voelt tegenwoordig als aanval, overigens is dat zeker niet alleen voorbehouden aan alles rond gender.

Het doorslaan is iets van de afgelopen jaren, wat zal het zijn; 10 jaar? De transbeweging is opvallend genoeg ook gekunsteld verbonden met woke, klimaat en overkoepelen met antikapitalistische sentimenten. Dat zal dan zijn vanuit de activistische hoek en zeker niet iedereen zal zich daartoe voelen behoren.
Het lijkt er op dat dit een terugkerend fenomeen is; revolutionaire groepen die een medium zoeken om voet aan de grond te krijgen in de samenleving. Alles rond trans wordt uiterst agressief gebracht. Vragen stellen is een transfobe aanval, het is extreem rechts en ga maar door. De tegenstellingen met gematigden is er zo snel. Of men houdt de mond maar dicht, of men zet hard de hakken in het zand. Dan zit je met een samenleving met polarisatie en/of zwijgcultuur. De ideale en dystopische samenleving gewenst door deze revolutionairen.

Het drammende, het agressieve, de onverzoenlijkheid is iets wat naar mijn idee voort is gekomen door activisme. Deze kenmerkt zich meestal tot klein maar wel goed georganiseerd. Media zijn al lang vooral nieuwtjesverkopers en dat doe je niet met een gematigdheid of uitvoerige uitleg. Wel met korte, fel gebrachte onderwerpen, liefst iets wat discussie oproept, waar over gepraat wordt. Het genereert aandacht voor die media, en een voedingsbodem voor vervolgitems.
Trans is wat dat betreft een prima onderwerp.

Cancelling is een machtig wapen gebleken en die stopt niet bij de gezondheidszorg. Het zal vast wel dat ook daar liever mee wordt gegaan met de beweging dan een kritische kijk te hebben. Toch vraag ik mij af hoe meegaand die gezondheidszorg is. Er is nu vooral op vlak van bureaucratie een slag gaande: wat je bent, bepaal je zelf en dat mag dan zonder beoordeling door psychiater, psycholoog . Die worden dus buitenspel gezet. Het is de overheid als beleidsmaker, als wetgever die dit is gaan bepalen.

Nuuk | 02-06-23 | 20:26 | 6

@Muxje | 02-06-23 | 20:32:
Dat is dus niet goed. Medisch (somatisch?) ben je nooit helemaal klaar. Hormoonbehandelingen blijven vaak wel nodig.

Op psychisch vlak is er meestal op meerdere levensgebieden het nodige waar druk op komt te staan. De transitie op zich. Mensen die lang geleefd hebben als man of vrouw, komen nu in een andere rol terecht. Dat doe,je niet zo maar.
Dan krijg je ook te maken met reacties vanuit je omgeving waar je mee moet omgaan, discrimininatie, ronduit vijandigheid kunnen zaken zijn waar je mee te maken krijgt.

Spijt is ook een optie. In het verlengde daarvan, misschien niet spijt maar rouw over toch verlies van je oude leven/gender kan meespelen.

Tot 15 jaar geleden kende ik in ieder geval de zorgvuldige nabehandeling, maar ik heb met drie mensen te maken gehad en kan dus niet voor een landelijke trend of zo spreken.

Nuuk | 02-06-23 | 20:48

@Nuuk | 02-06-23 | 20:48: Het is niet de omgeving die bepalend is of zoiets geslaagd is. Of hoe het leven verder loopt.
Als iemand denkt dat door onder het mes te gaan en pillen te slikken " voor de rest van het leven" ook maar iets veranderd aan het leven op zich in positieve zin heeft het vreselijk mis.
Sterker nog, trans mannen en vrouwen worden niet met open armen ontvangen. Misschien zo oppervlakkig wel. Maar verder niet.
Het leven is niet magisch beter als iemand van geslacht veranderd.
En als operaties en pillen helpen zou je geen "begeleiding" nodig hebben... toch? Immers is het probleem verholpen. Maar niks is minder waar en er komen tal van problemen bij. Medisch als ook relationeel.

ca12nag3 | 02-06-23 | 21:23

@ca12nag3 | 02-06-23 | 21:23:
Daar gaat het hier niet om. Er schijnen vaak wel meer problemen te spelen bij trans, maar wat is het kip en wat is het ei? Zijn allerlei problemen met bv persoonlijkheid, stemming, angst het gevolg van een transitie in gender, of zijn die zaken het gevolg vanwege een ernstige verwarring vanwege gender?

Dat is lastig en waarschijnlijk moet je dat individuele bekijken. Dat begeleiding nodig blijft wil niet zeggen dat een keuze verkeerd was. Wellicht was de situatie zonder de transitie ernstiger voor een individu.

Wat belangrijk is, is dat je niet over één nacht ijs gaat bij een wens tot transgender behandeling, ook niet enkele nachten, maar zeer terdege onderzoek.
Wat nu gebeurt met jonge mensen (nog volop in ontwikkeling in het brein) zonder degelijk onderzoek ene traject in te laten gaan is niet zuiver. Deze groep is volop in ontwikkeling, je plak in de wereld vinden, vrienden maken, keuzes in opleiding en dus werk later. Een zekere verwarring in d puberteit en adolescentie is normaal in deze fase. De een wat sterker dan de ander. Kritiekloos daar genderhype (zo noem ik het maar even) loslaten is niet “divers” het is niet “ruimdenkend” zijn. Het is pure onverschilligheid ten faveure van een ideologie en dat kan slachtoffers maken.
Daar moet aandacht voor zijn, zonder nu gelijk maar het bestaan van transgender in zijn geheel te verwerpen, want dat bestaat.

Nuuk | 02-06-23 | 21:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen de kinderen op de kleuterschool al een trans laten vertellen dat het best leuk is om van geslacht te wisselen. Het moet toch mogelijk zijn de operaties voor de geslachtswisseling in een vroeg stadium te doen, dan kan het lichaam zich beter aanpassen. En de kinderen die nog weifelen toch nog met vijf man even een paar dagen doorpraten tot de twijfel over is. Is zie een grote toekomst voor ons met allemaal blije geopereerde transen.

jan huppeldepup | 02-06-23 | 20:21

"De comorbiditeit met ander psychologisch leed en psychologische aandoeningen is bij genderdysforie nagenoeg 100%, het bestaat bijna nooit op zichzelf"
Lijkt me sterk. Bij verkeerde diagnose van genderdysforie is iets anders aan de hand ja.

Neuth | 02-06-23 | 20:20

Soms moet je dingen durven tegenspreken. Vandaag de dag op dit onderwerp is dat niet toegestaan, het word zelfs enorm aangemoedigd. Dit zien we overigens de laatste jaren wel bij meer topics. Ik persoonlijk denk dat deze eenzijdige politiek correcte informatie die kinderen/jongvolwassenen over dit onderwerp krijgen alleen maar meer verward.

Ik kwam laatst deze tegen, en daar kan ik mij zeker in vinden:
www.youtube.com/watch?v=WBy9vP0KRaE

En dit soort dingen op scholen spelen ook mee:
www.youtube.com/shorts/2rCazhUmG3I

Moet je gewoon niet willen op die leeftijd.

keistad | 02-06-23 | 20:20

Heeft waarschijnlijk ook een fout label, ASS lijkt waarschijnlijker gezien vele fouten in diagnose vrouwen. Maar dat moet ze zelf maar goed uitzoeken.

JeannedArc | 02-06-23 | 20:19

Ik vind de obsessie van wokies en de hele letterbak community met genderidentiteit vreselijk irritant, maar inmiddels begint de obsessie daar weer mee van de mensen aan de andere kant van het spectrum vrijwel net zo vermoeiend te worden.

Quantum Suicide | 02-06-23 | 20:17 | 3

Die obsessie gaat ondertussen van 1 topic per week naar 1 per dag tot 2 per dag. En die is verklaarbaar. Heeft te maken met de gehechtheid aan het eigen geslacht en het bijbehorende rolletje. De veranderaars zijn onnavolgbaar en de massa kan daar niet mee overweg. Heeft niets met stampvoetende activisten te maken. Er was nooit tolerantie en nu de aantallen stijgen komt dat gewoon meer naar buiten.

TanteJuut | 02-06-23 | 20:51

Omdat dat letterbak volk zich toegang wil verschaffen tot de peuterspeelzaal en met jouw kinderen aan de haal wil gaan.
Er is een groot verschil tussen vrijheid van expressie en meningsuiting en indoctrinatie van kinderen. Kinderen vallen onder de verantwoordelijkheid van hun ouders, geen discussie mogelijk. En hier gaat het dus erg fout met allerlei belangen groepen en diversiteits ambassadeurs.

ca12nag3 | 02-06-23 | 21:28

@ca12nag3 | 02-06-23 | 21:28: jij hebt denk ik zelf geen kinderen. Echt, door alles wat jij op internet leest (en met fanatisme gevoerd door Spartacus) denk je dat kinderen bedreigd worden door een eng woke genderdifuus gevaar. Maar dat valt allemaal in de praktijk nog wel mee hoor. Serieus, jullie klinken eigenlijk hetzelfde als XR A12 plakkers die 24/7 roepen dat we allemaal deaud gaan als we niet meer windmolens bouwen. Er wordt echt veel te veel aandacht gegeven aan al die kleine marginale extremisten aan de uiteinden van elke schaal.

Quantum Suicide | 03-06-23 | 00:20

De film What is a Woman? is heel erg interessant en verhelderend. Aanrader.

Mr_Natural | 02-06-23 | 20:17 | 2

Zoals in een topic eerder vandaag al werd vermeld, volg @realdailywire op Twitter en je kan deze vandaag gratis zien. Heb het 1e uur achter de rug en bovenstaand verhaal is nog het minst erge.

NaughtiusMaximus | 02-06-23 | 20:21

Ik heb de film ook zojuist bekeken. Wat een doodenge hype. Belooft niet veel goeds voor de toekomst. Hopelijk krijgen de tegengeluiden, zoals nu van Jaylinn, meer en meer aandacht.

Johnny_Hoogerland | 02-06-23 | 20:42

Uiteindelijk waait deze gekte weer over, het vergif gefaciliteerd door partijen als D66 en de NPO.

Zullen er nog meer spijt gaan krijgen van hun in labiele toestand genomen besluit.

Wattman | 02-06-23 | 20:17

Jaylinn heel veel sterkte met het verwerken van deze confusie!!! Als je de kracht kunt opbrengen, klaag ze aan en eis een hele dikke smartengeld vergoeding. Een crowd funding via GS zal ongetwijfeld de initiële kosten daarvoor dekken. Desnoods klaag je GL/D66 maar aan, omdat die moedwillig onzekere pubers naar een pad van destructie willen leiden.

Grachus | 02-06-23 | 20:16

Alles is te vroeg wanneer je voor je 16e iets moet bepalen vrees ik, je kunt nog zo veranderen! Heel veel begonnen bijvoorbeeld ook een opleiding en komen er later achter dat het toch niet bij hun persoon past. Wanneer dat al zoveel problemen geeft, hoe zeker ben je dan op 13 of 14 jarige leeftijd over welke sexe je wil zijn? Nee, vind dat dit soort zaken gevaarlijk vroeg wordt ingezet, met soms vreselijke gevolgen van dien voor zo'n persoon!

Jan, Leiden | 02-06-23 | 20:16 | 1

Toen ik je eerste zin las dacht ik meteen aan vakkenpakket en beroepskeuze. Helemaal eens met je tegel dus.

Andersdenkend | 02-06-23 | 20:56

Slachtoffer van een tijdvak waar niemand enige vorm van verantwoordelijkheid voor wil nemen.

Rollins | 02-06-23 | 20:16

Ik vraag me af: wat zijn die hulpverleners, doctoren, psychologen, psychiaters, chirurgen enz. enz. voor mensen? Hypocrates draait zich om in z'n graf.

Mr_Natural | 02-06-23 | 20:15 | 2

Het zijn grootverdieners die hun eigen markt kunnen maken. Je diagnosticeert een psychiatrische puber als “transpersoon”, en vervolgens kun je twee drie jaar lang declareren bij de zorgverzekering voor het complete begeleidingstraject.

theo-is-dood | 02-06-23 | 21:01

@theo-is-dood | 02-06-23 | 21:01: Het is wachten tot het een keer grandioos fout gaat. En er 1 na 10 jaar de praktijk komt binnen lopen. Het is gewetenloos om kinderen dit aan te doen.

ca12nag3 | 02-06-23 | 21:31

Toch wel bizar hoe gemakkelijk er onomkeerbare behandelingen verricht kunnen worden die vaak niet eens medisch noodzakelijk zijn.

Reebensteeltje | 02-06-23 | 20:15 | 1

Denk dat sommige doctoren graag experimentele behandelingen uitvoeren die hun collega's nog niet gedaan hebben om de eerste van de groep te zijn. "We zien wel waar het schip strandt"

Osdorpertje | 02-06-23 | 20:48

Verdienmodel van Big Pharma en de hedendaagse mentaliteit dat je iedereen moet geloven die zich iets voelt. Niemand durft meer nee te zeggen. Sterkte meid.

NaughtiusMaximus | 02-06-23 | 20:14 | 3

Laat dat 'Big Pharma' er maar buiten. De aantallen zijn veel te klein om daar goed op te verdienen. Dit wordt echt gedreven door de ideologische waanzin die GL en D66. en hun supporters 'in het veld' over ons uitstorten.

Grachus | 02-06-23 | 20:19

@Grachus | 02-06-23 | 20:19: Stijging van meer dan 200% in drie jaar. Menig bedrijf zal jaloers zijn op zo'n omzetstijging.

Harry_Witkamp | 02-06-23 | 22:42

@NaughtiusMaximus: testosteron is dirt cheap. Je verdient veel meer aan medicijnen tegen hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

Zaadstaaf | 02-06-23 | 23:56

Het is inmiddels toch wel bekend dat in de jeugdzorg hele horden leken op het gebied van psychologie brabbelen over wat ze allemaal menen waar te nemen, en daar vervolgens ook naar handelen?
Als je daar te lang tussen zit weet je niet meer wat je voelt en waarom, lijkt mij zo.
Ik wens alle jeugdigen spoedige ontbinding van die vergissing.

Harry.Langezwaal | 02-06-23 | 20:13

"op haar 13e werd na, zoals ze zelf benadrukt 'slechts drie gesprekken, jongens', te VUmc Amsterdam de diagnose genderdysforie gesteld." Hoe dan? Ik ken een paar mensen die het traject 10 jaar geleden doorlopen hebben, en dat waren wel meer dan 3 gesprekken. Het waren ook geen gesprekken maar diepgaande onderzoeken, ze gingen toen niet over 1 nacht ijs. En toen mocht men binnen de wetenschap nog meningen hebben over hoe ontzettend moeilijk het is die diagnose bij zulke jongen kinderen te stellen.

Muxje | 02-06-23 | 20:12 | 2

Dat was toen. Nu D66 en GL het 'gepopulariseerd' hebben, zal er geen behandelaar zijn die voorzichtigheid durft te betrachten. Voor je het weet organiseren de GL/D66 trollen een pogrom tegen je om je in het maatschappelijk leven 'kalt zu stellen'. Het is, net zoals bij "racisme en discriminatie', de pure angst voor de maatschappelijke gevolgen die er door de mentaliteit van GL/D66'ers is ingebracht.

Grachus | 02-06-23 | 20:23

Tijden veranderen en door de hype een leuk verdienmodel. Helaas ten koste van kwetsbare meisjes en jongens.

Okami | 02-06-23 | 20:27
-weggejorist en opgerot-
vOc0229 | 02-06-23 | 20:12 | 1
-weggejorist en opgerot-
Welstijlengoedgekle | 02-06-23 | 20:11 | 1

Ik heb zo,n vermoeden dat ik mee betaal aan die naargeestigheid. Mag ik dit voorzichtig opperen ?

dubbeltjeopznkant | 02-06-23 | 20:10 | 2

Ik weet het niet zeker, maar een transitie zal waarschijnlijk grotendeels vergoed worden ja..

Friepeltje | 02-06-23 | 20:18

Brainwashen werkt altijd en overal.
Het erge is dat mensen het niet door hebben.

rein9576 | 02-06-23 | 20:09 | 1

@rein9576: Indien je een leugen maar vaak genoeg herhaalt wordt die gezien als waarheid.

Zaadstaaf | 02-06-23 | 20:18

Door het oog van de naald. Gefeliciteerd meid.

Mr_Natural | 02-06-23 | 20:07 | 4

@Andersdenkend | 02-06-23 | 20:17:
Ze is nog jong, hopelijk komt het goed. Met die Oost-Duitse atletes is het niet goedgekomen, maar die hebben veel langer hormonen toegediend gekregen.

Mr_Natural | 02-06-23 | 20:20
▼ 1 antwoord verborgen

Dit krijg je met een hype. Verschrikkelijk.

Demuzieksmaak | 02-06-23 | 20:05

Vanwaar de dubbele expliciete waarschuwing voor volstrekt genormaliseerde naargeestigheid op alles wat hier wordt gepubliceerd? Omdat ze 17 is?

Ik zal de grens maar niet opzoeken deze keer maar nogal bevreemdende waarschuwing. Enne, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar mee afsluiten. Peace out.

_pacman_ | 02-06-23 | 20:05 | 2

Omdat een ad hominem al het zwakste soort argument is en je je ook kan proberen inleven in een kwetsbare, moedige minderjarige en speciaal voor haar deze ene keer eens liev te zijn. Lutser.

Boeliemeister | 02-06-23 | 20:33

Wauw. Geweldig artikel, en volgens mij precies raak. En kudos vor Jaylinn om hiermee naar buiten te komen, dapper! Die zal vrees ik een hoop drek over zich heenkrijgen... :(

Specy | 02-06-23 | 20:04 | 1

over haar heenkrijgen ....

De paus | 02-06-23 | 21:13

Prima, maar het is van tweeën een: ofwel "elk naargeestig comment" ofwel "elke naargeestige comment".

de drijfsijs | 02-06-23 | 20:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland