Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Salman Rushdie

Het was 1988 toen een roman gepubliceerd werd. Een verhaal over twee islamitische migranten uit India die naar London verhuizen, waar de profeet zijdelings langskomt om het boek een historische invalshoek te geven. Best een geniaal boek om te lezen, een studie van goed & kwaad geschreven als komische fictie. Helaas is alleen de digitale versie voorradig.

Het was een expert in de Sharia, leider van de Iraanse Revolutie, grondlegger van de Iraanse Islamitische Republiek en haar eerste staatshoofd Ayatollah Ruhollah Khomeini die in 1989 op Valentijnsdag een fatwa uitsprak dat de schrijver dood moest. Ruhollah overleed een paar maanden later. Hij schreef zelf tientallen boeken over de islam, en duldde geen andere mening of concurrentie.

Tien jaar later werd Hadi Matar geboren in hetzelfde jaar dat de Iraanse overheid beloofde deze fatwa niet meer actief na te streven. Een bericht dat helaas niet bij Hadi is aangekomen. Toen in februari 2017 aan het huidige staatshoofd Ayatollah Ali Khamenei gevraagd werd of de fatwa tegen Salman Rushdie nog effectief was, bleek het decreet weer zoals door Khomeini uitgevaardigd.

Hadi woonde in Fairview, New Jersey, een mooie wijk langs de Hudsonrivier, net aan de andere kant van New York op een paar kilometer van het Central Park. Hadi kwam uit Libië en was afgereisd naar de Amerikaanse droom. Zijn leven kon alle kanten op, er is geen excuus. Er zijn kansen, scholen en een vrije open samenleving. Helaas is er ook blinde tolerantie voor intolerantie.

Hadi kocht een kaartje naar een boekpresentatie en reisde 600 kilometer af naar het afgelegen en pittoreske Chautauqua om de inmiddels 75-jarige schrijver in zijn nek, oog en lever te steken. Ik vraag me af of deze jongeman “De Duivelsversen” überhaupt gelezen heeft. Of hij een zelfstandige morele beslissing heeft gemaakt, of zich heeft laten leiden door het morele kompas van derden.

De politie is er als de kippen bij om te stellen dat Hadi Matar alleen werkte. Aangezien de aanslag gisteren gebeurd is, kan je dat simpelweg nog niet weten. Zo stond bijvoorbeeld zelfs de nationaliteit van Hadi Matar nog niet vast, was zijn strafblad nog niet bekeken en zijn huiszoekingen nog gaande. Als je met deze grondhouding het onderzoek start, heb je niet de intentie iets te vinden.

Deze stelling is prematuur, tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend naar alle mensen die dankzij fatwa's, doodsbedreigingen, kans op eerwraak, uithuwelijking of genitale verminkingen hun leven in angst doorbrengen. Je kan elke aanslag als een los incident proberen te bagatelliseren, te de-escaleren en sussen, maar dan ontken je het momentum en industriële schaal van deze doodscultus.

Een gebrek aan directe bevelen bewijst niet dat iemand alleen handelde of zelfstandig op het idee kwam deze moordpoging te doen. Dit is een logische resultaat van een bevel, decennialange opruiing, het verheerlijken van geweld en in de slachtofferrol duiken zodra consequenties aan de horizon verschijnen. Deze daad zat niet in zijn genen, maar is aangeleerd gedrag.

Hadi Matar bleek op sociale media geïnteresseerd in Sjiitisch extremisme en de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. Hij had een vals rijbewijs op naam van een in 2008 te Syrië geliquideerde Hezbollahleider. Hij had afbeeldingen van generaal Qassem Solemani op zijn telefoon. Hadi Matar is opgegroeid in een cultuur en een informatiebubbel van haat en geweld. Hij is nooit alleen geweest.

De plek waar Salman Rushdie sprak, had geen tassencontrole of metaaldetectors. De locatie wilde geen afstand tussen sprekers en hun publiek. Beveiliging zou de open cultuur van de instelling aantasten. Zelfs achteraf wijzen ze elke verantwoordelijkheid af. De kloof tussen wensdenken en harde realiteit is levensgevaarlijk. De andere wang keren, leidt vooral tot extra letsel.

Dit is onze wereld voor mensen die zijdelings iets over de islam schrijven.

Reaguursels

Inloggen

Ik las een artikel van de trouw over deze zaak. Daar schreven ze dat hij grenzen overschreed. Ziekmakend.

petrucci | 14-08-22 | 08:37

Dualiteit is juist interessant. Mohammed compleet niet-duaal willen hebben is voor simpele zielen. Als je dan ook nog aan het moorden slaat ben je gewoon gek.

SIogra | 14-08-22 | 07:50

Het is een gekke wereld daarbuiten. Laat de gekte vooral buiten.

SIogra | 14-08-22 | 07:25

Niemand op deze aardkloot zal nu nog vraagtekens zetten bij de Islam. De leer is absoluut. De leer in twijfel trekken is een doodsvonnis.... Binnenkort zijn er 8 Miljard mensen op aarde en niemand die nog tegengas zal geven aan deze religie.

Is er echt niemand? Er is alleen een kleine gemeenschap tussen de Gele rivier en de Yangtze, die bijvoorbeeld in Xinjiang nog tegengas geeft aan deze religie. Wat ze doen klinkt hard, maar ik vraag me af welke van de twee kampen de minste is van de twee kwaden?

EenGoedBegin | 14-08-22 | 03:52

Khomeiny had Rushdies "Duivelsverzen" zelf niet eens gelezen; maar hij veroordeelde wel eventjes iedereen die dat boek las ter dood. Tja. Probeer dan nog maar eens om een inhoudelijke discussie aan te gaan over dat boek. En wat daar dan zogenaamd aan mankeerde;
- welke passages zijn mogelijk kwetsend;
- en waarom zouden die passages kwetsend kunnen zijn?
Niemand weet het.

Ook Khomeiny-aanhanger, Groenlinks-icoon, eeuwig subsidie-parasiet en homohater Mohammad Rabbae wilde de Duivelsverzen verbieden. Dus TV-maker Theo van Gogh nodigde Rabbae uit voor een goed gesprek en gaf hem de Duivelsverzen; "wijs maar aan waar je je aan stoort". Er volgde wat zenuwachtig geblader, maar ook Rabbae kon niks aanwijzen; had het boek natuurlijk nooit gelezen.
Rabbae had geen idee waar hij nou zo boos om moest zijn.

En daar moeten we dus mee in "gesprek". Want multikul.
Waarbij "gesprek" staat voor "ïmams bevelen, niet-moslims gehoorzamen". Wie dat vergeet heeft zo een fatwa aan de broek, of zijn hoofd op een staak.

Hetzelfde gezeik dus als met die Deense cartoons die vrjwel niemand gezien heeft. Maar waar wel honderden mensen om zijn vermoord bij rellen, pogroms, aanslagen in vele tientallen landen. Alleen in Egypte waar de cartoons wel gepubliceerd waren viel vrijwel niemand erover; want volstrekt onschuldig. Vandaar dat die "Deense" imam die opriep tot die cartoonrellen zelf ook maar wat "cartoons" had gemaakt.
Ondertussen bood de EU echter wel verontschuldigingen aan; en veel Westerse MSM weigerden die cartoons te publiceren. Nog steeds weten veel mensen dus niet waar ze het over hebben als ze die cartoons veroordelen.

Later verdedigde wijlen Peter Rdogan de Vries de moordpartij op Charlie Hebdo, ook weer om cartoons die vrijwel niemand ooit gezien heeft. Dus Peter vast ook niet. De Franse leraar Paty werd onthoofd om een kwaadaardige leugen van een leerlinge; die in een leugenachtige haatbubbel ging rondzingen. Tussen de schoolkinderen vermoord, zogenaamd om een tekening die de meeste betrokkenen nooit gezien hebben, waarover nooit een debat kon worden gevoerd.
Ignorance is bliss.

Ondertussen kun je in Duitsland veroordeeld worden voor het plaatsen van een foto waarop Hitler zijn vriend de mufti al-Husseini een hand geeft. Husseini was een overtuigd nazi die tijdens de tweede wereldoorlog in Berlijn woonde; de eer had een concentratiekamp te bezoeken; en diverse mohammedaanse SS-divisies opzette.

Maar die feiten passen niet in een islamitisch Europa. Dus worden ze gecensureerd.
Edoch, als we niet weten waar we over praten is elk gesprek zinloos.
Als we niks mogen bespreken hebben verkiezingen ook geen enkele zin.

Dandruff | 14-08-22 | 02:22 | 3

Vergeet ook niet alle pogingen om te framen dat er Marokkanen gestorven zijn bij de bevrijding van NL in 45...

EenGoedBegin | 14-08-22 | 03:34

Een kenmerk van een narcist: niet van de hoed en de rand weten, maar wel voor een ander bepalen wat goed is en wat niet. Alleen de zwakken lopen daar achteraan.

SIogra | 14-08-22 | 07:33

@SIogra | 14-08-22 | 07:33:

Maar dat zijn er nogal wat, helaas.
PvdA-talentje Elatik (bekend van de antisemitische demonstratie) was blij dat een toneelstuk na bedreigingen niet door ging. Niemand heeft dat stuk ooit gezien.
En bij de 20e herdenking van de moord op Fortuyn was er een kleutertje (kamerlid GL, bekend van soortgelijke demonstraties) dat klaagde over het "racisme" van Fortuyn. Ze heeft de beste man nooit meegemaakt, heeft nooit een column of boek van hem gelezen. Fortuyn heeft nooit iets racistisch gezegd; die leugen is echter wel decennialang door alle msm herhaald. Idem met leugens over van Gogh, Janmaat, Hirsi Ali, Wilders, etc.

Ik maak me vooral zorgen over onze media die geen haar beter zijn dan analfabete moslimmeutes in Pakistan.

Dandruff | 14-08-22 | 08:49

Fatwa is duivels. Nu de verzen waar al dit moois uit voortkomt nog traceren...

Unsinkable-Sam | 14-08-22 | 01:49

Nee!
Deze man handelde niet alleen.
Z’n daad pleegde hij weliswaar in z’n eentje, maar al vanaf z’n geboorte heeft hij te maken gehad met hordes geloofsgenoten die Rushdie dood willen hebben.
Na z’n daad kwamen heel wat “positieve” reacties uit de moslimwereld.
Wereldwijd.
Van Pakistan tot Iran, van Marokko tot het “Nederlandse” Maroc.nl.
Deze jongeman, staat niet alleen.
Onzin om te verkopen dat Matar een “Lone Wolf” is.
Er zijn zat jonge mannen, die Rushdie nooit gekend zouden hebben, maar bereid zijn om hem om te brengen.
Simpelweg omdat dat het hoogst haalbare is als vrome moslim.
Een jongen van 24 die als doel had Salman Rushdie te vermoorden.
Matar is op z’n 24ste een ordinaire moordenaar.
Z’n poging is mislukt, maar de intentie was er wel degelijk.
En het feit dat dat met luid applaus werd ontvangen betekent allerminst dat hij “alleen” handelde.
Er zit een hele lobby achter om jonge mannen tot deze daad aan te sporen.
En nog altijd mis ik de linkse verontwaardiging, de verontwaardiging uit islamitische hoek.
Een moordaanslag op een literair intellectueel.
Schande.

Ruimedenker | 14-08-22 | 00:44
-weggejorist-
The_Black_Knight | 14-08-22 | 00:37 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Op tv zag ik een reactie van een man die op de eerste rij zat toen het gebeurde ,hij zei:"
we waren verlamt, niemand wist wat te doen". Je hoeft geen superheld te zijn, maar wees alert en zeker niet naive.

streknek | 14-08-22 | 00:26 | 1

Ja, weet jij wat je zou doen in zo’n situatie? Nee, dat weet je pas als het je echt overkomt. De rest is theoretisch heldhaftig gelul.

The_Black_Knight | 14-08-22 | 00:39

Odin had donder en bliksem om te straffen. Allah moet het doen met mentaal gevaarlijk gehandicapten. Toch wel een beetje een blamage. Zou me kapotschamen.

famkebatsemaar | 14-08-22 | 00:04

Nee Feynman, Hadi kwam niet uit Libië en was niet afgereisd. In de VS geboren uit Libanese ouders.
Libië, Libanon, blijft moeilijk.

Tapu | 14-08-22 | 00:03 | 3

Nog steeds een islamitisch-gemankeerde zombie dus.

LD69 | 14-08-22 | 00:14

Ik zie het al in de Twitter link, je Frans is vrij matig. "Libanaise" betekent dus niet Libisch.

Tapu | 14-08-22 | 00:16

@Tapu | 14-08-22 | 00:16: Ik zat heel even niet goed genoeg op te letten. Het ging mij om het contrast uitzichtloze zandbak en de Amerikaanse droom. Dat zit in beide, en dan gaat het bij deze buitentemperaturen fout.

Feynman | 14-08-22 | 01:37

*op resetknop van GS klok drukt*

keestelpro | 14-08-22 | 00:00 | 1

Durfal

onbekend | 14-08-22 | 03:44

De profeet Mohammed bestaat niet. Tevens heeft hij nooit bestaan.

SinisterNL | 13-08-22 | 23:39 | 7

@keestelpro | 14-08-22 | 00:04:
Vele verhalen kennen paralellen, gelijkenissen, dat maakt ze herkenbaar en acceptabel.
Ik geloof wel in de historische figuur Gaius Julius Caesar die vermoord werd door een vertrouweling. En de historische figuur Jezus van Nazareth die verraden (niet vermoord) werd door een man die hij als zijn vriend en volger beschouwde.
Dat historici spelen met concepten en i∂eeën doen mij niet van mijn geloof afbrengen. Noch vallen.

LD69 | 14-08-22 | 00:19
▼ 4 antwoorden verborgen

Uitstekende waarneming weer zeg. Ikzelf vond The Satanic Verses (lang geleden) niet om door te komen, maar daar gaat het niet om en is subjectief.

nietzomoeilijk | 13-08-22 | 23:37

Nee natuurlijk hebben moslims Salman Rushdie niet gelezen. Waar westerlingen ook niet. Geen enkel boek van Rushdie is überhaupt leesbaar. Behalve de vertaler en de uitgever heeft waarschijnlijk niemand ooit een boek van Rushdie gelezen.....
En moslims worden al agressief alleen van de titel, omdat die verwijst naar de echte en voor moslims verboden duivelsverzen waarin bewezen wordt dat Mo misleid is terwijl hij dacht dat god hem toefluisterde en instrueerde.

lulleficatie | 13-08-22 | 23:35 | 3

Mijn broer heeft de Duivelsverzen gelezen. Vond het inderdaad een nauwelijks door te komen en vrij matig boek.

Tapu | 14-08-22 | 00:06

Betekend niet dat je er een mening over kan hebben. Betekend ook niet dat je de schrijver dus mag vermoorden. Dus alle westerlingen met een mening zitten nog steeds 1000x meer bij het juiste eind dan de moslims die van mening zijn dat hij omgebracht mag worden. Als ze dat vinden zijn ze gevaarlijk en moeten ze of preventief opgesloten worden of verkassen naar landen die dat wel ok vinden.

peterdh | 14-08-22 | 01:05

*betekend niet dat je er géén mening over mag hebben.

peterdh | 14-08-22 | 01:06

Ik dacht vandaag: wat is nou de uitzondering, dat iedereen in respect en vrede met elkaar leeft of dat we elkaar de kop inslaan ?

MrTee | 13-08-22 | 23:09

Dit is natuurlijk geen lone wolf. De fatwa staat al decennia, het was wachten op de uitvoering. De dader wordt gevierd in grote delen van de wereld, sowieso in Iran. Met Feynman eens, dit was een aanslag door Iran op een schrijver. Wat zullen ze blij zijn in Iran.

Beste_Landgenoten | 13-08-22 | 23:05 | 6

Dit is inderdaad geen lone wolf want het aantal supporters is immens.
Ondertussen gaat een flink stuk verder.
Zoals de Fatwa nogal praktisch omschreven werd had het destijds een enorme symbolische waarde.
En dat is nog steeds zo.
De uitvoering van dat "juridisch advies", ingesteld door een absoluut en godsdienstig succesvolle leider is een directe aanslag op de kernwaarden waar wij in het Westen voor staan: een vrije en kritische beschouwing omtrent religieuze claims wordt gehonoreerd en verdient onze aandacht.
Maar het Islamitisch beleden antwoord is: de brenger van het idee en het nieuws wordt voor eeuwig en genadeloos de mond gesnoerd.
Wat mij betreft zijn we in oorlog met Iran.

LD69 | 14-08-22 | 00:00

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:22:
Je loopt achter de feiten aan.
Iran mag dan ooit besloten hebben dat de fatwa haar mojo heeft verloren maar een echte moslim gelooft niet in naties, gelooft niet in landen maar in Leiders zoals Khomeini en Khamenei, en in de islamitische wereldgemeenschap.
En die laatste is de Umma, heeft de Umma voor ogen en de Umma vergeet nooit. Een doodsvonnis kan nooit vergeten noch ontkracht worden. Die Umma heeft eeuwenlang een sluimerend bestaan gekend maar sinds Social media is haar bewustzijn flink toegenomen en groeit met de dag.

LD69 | 14-08-22 | 00:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Ok, hoort eigenlijk in het Café, maar ach, laten we er maar een lied over aanheffen: youtu.be/MYlYIcB6vA0

F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 23:04

Eerder vandaag een mooi artikel over het nutteloze "waarom" en "hoezo" vraagstuk. Die vragen zijn allang beantwoord: primitieve breintjes die de overtollige schedelinhoud gretig laten vollopen met vergiftigde impulsen vanuit een 1400 jaar oud reservoir van haat en minderwaardigheidscomplexen. Als je als msn Caroline vd Plas framed met vragen als: "Trump en Le Pen steunen je, ben je daar blij mee?" en never nooit aan een imam vraagt, om eens en vooral de Nederlandse wet boven die van sprookjesbaas te stellen, ben je helemaal af.

vladimirows | 13-08-22 | 22:54 | 2

Meeste imams hier hebben al een hele poos geleden eieren voor hun geld gekozen. Dat was niet eens moeilijk. Omdat moslims de regels van het land waar ze wonen moeten respecteren. Staat letterlijk in het boekje. Beetje zoals die Amerikanen die langskomen om je te vragen of je Jezus al gevonden hebt.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:05
-weggejorist-
vladimirows | 13-08-22 | 23:50

Zeer lezenswaardig voorwoord in The Future Of Islam. Een boek uit 1882 .... www.gutenberg.org/cache/epub/17213/pg... Het debat over de Islam wordt al eeuwenlang gevoerd. In de Gutenberg bibliotheek vind je de meest uiteenlopende invalshoeken, met daartussen uitermate verrassende cultuur beschouwingen. Die uiteindelijk deze conclusie mogelijk maakt: elk nadeel heb ze voordeel...

F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 22:46

"Je kan elke aanslag als een los incident proberen te bagatelliseren, te de-escaleren en sussen, maar dan ontken je het momentum en industriële schaal van deze doodscultus." Dit is precies fout wat het Westen doet in reactie op al die Islam-terreurdaden.
Het Westen denkt, door het te bagatelliseren, dit de Islam-terrorist (toekomstige) zal tegenhouden. Die vernedering zou zij niet verdragen.
Maar die eer is niet door het Westen/kaffirs aan een moslim te geven, noch af te nemen. Bij hen is het Allah en louter Allah. Het werkt dus niet. Benoem het. Benoem dat dit óók voortkomt vanuit religie/ideologie Islam. Stop nou eens met dat krampachtige verzwijgen.
In vorig topic hierover heeft iemand geschreven, hoe onethisch ook, dan is misschien toch de China-manier het beste. Denk dat dat inderdaad de enige manier is dan.

Joyce | 13-08-22 | 22:40 | 8

@ nuchterHenkie Huh? Wrom dat dan? Je kan hier toch prima een mening over hebben zonder dat je over andere onderwerpen ook zo denkt? Je haalt een drogreden aan. Dit dus dat...

F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 22:57

Ons probleem is de heiligheid van het individu. En dus onze individuele rechtspraak. En een groep veroordelen is meteen holocaust.

Alquest | 13-08-22 | 23:08

@F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 22:49:

Zou ik willen doen maar moslims zijn nog steeds een geval apart.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Nu we er toch een boekenavondje van oude bestsellers van maken.
hier ook een aanrader. Vrij simpel geschreven maar wel aardig observerend
en.wikipedia.org/wiki/While_Europe_Sl...

miko | 13-08-22 | 22:30 | 5

@Verbandmeester | 13-08-22 | 22:55:

Die wonen dan ook in dorpjes zoals waar ik woon. Best aardige mensen maar probeer maar niet je gras te maaien op een zondag.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:07

Grappig dat je dit zo makkelijk over christenen schrijft. Zou je je net zo makkelijk uitlaten over de 'wat mindere kanten' van moslims die veel mensen in bepaalde wijken in Nederland ervaren?

Professor Superhirn | 13-08-22 | 23:24

Ja theo? Als je het gras probeert te maaien moet je vrezen voor eerwraak? Een mes tussen je ribben als 'die andere theo'? Waar moet je voor vrezen? Dat ze je scheef aankijken, of nog erger, dat ze zeggen: wij respecteren hier de zondagsrust?

peterdh | 14-08-22 | 01:12
▼ 2 antwoorden verborgen

De aanklacht zal wijzigen als het slachtoffer aan de wonden sterft...

F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 22:15 | 3

Nee hoor, die gaat wijzigen zodra er meer bekend wordt. Ten minste poging tot moord met terroristisch oogmerk is wat ik voorspel.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:22

Er is geen terrorisme want het doel was één persoon en de dader heeft niks gezegd over een groep gelijken...

F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 22:53

@F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 22:53:

Denk van niet, terreur zaaien is niet alleen iemand proberen te vermoorden het is het bang maken. Alsof mensen niets over islam mogen zeggen of hun mening geven. Dus ja, ik denk van wel.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:09

Volgens Timmerfrans hoort de islam al 2000 jaar bij Europa. Ben benieuwd wat hij vindt van deze terreurdaad.

intrigant | 13-08-22 | 22:06 | 15
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:12

@Here's Freddy | 13-08-22 | 22:54:

Oh, en de SGP werd gedwongen door de rechter om vrouwen toe te laten. Oh! En ze willen de doodstraf volgens Bijbelse normen en waarden. Wist je dat?

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:13

@Ommezwaai | 13-08-22 | 22:45: niet alleen narren
Er zat daadwerkelijk een statement achter. In het ottomaanse rIjk kon je christen zijn of jood. Je had dan een soort tweederangs burgerschap met minder rechten maar het kon. Onder de spaanse koning was er een actieve bloedige vervolging van andersgelovigen.

Shoarmamasutra | 14-08-22 | 00:07
▼ 12 antwoorden verborgen

www.dailymail.co.uk/news/article-1110...

Iran state media hails Salman Rushdie's attacker as 'courageous and duty-conscious man' whose hands should be kissed for 'tearing the neck of the enemy of God with a knife'

Verder nog vragen?

Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 21:57 | 15

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:36:
Maar onderbouw dat nu eens. Ik scheld niet , jij wel. Het is in de tegels vast te stellen.
Waaruit blijkt bv dat ik “geen vent” ben? Wat is dat “een vent zijn”? Wat bedoel je daarmee. Waaruit merk je mijn gevoeligheid voor kritiek op, waaruit dat in een trol ben?

Bij deze zeg je dus het Iraanse regime te vervloeken. Het zal misschien wel. Neemt niet weg dat je met je niet tot slecht onderbouwde tegels meerdere malen Teheran dienst bewijst.

Nuuk | 13-08-22 | 22:54
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:18

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:18:
Kan je ergens mee onderbouwen dat ik niet begrijpend kan lezen? Deze vraag al vaak gesteld, maar er komt geen antwoord. Het is serieus bedoeld in ieder geval. Je doet werkelijk niets anders dan schelden en devalueren als iemand het maar waagt je iets van argumentatie te vragen.

Er zijn er wel meer op GS die het niet met elkaar eens zijn. Zo heb ik wel eens met Beste Landgenoten of Cugel wat onmin gehad, maar nooit dat hoogdravende gedoe van jou. Nou in ieder geval niet bij Cugel.

Doe gewoon eens je best een discussie aan te gaan en je tegels iets van onderbouwing geven.

Nuuk | 13-08-22 | 23:39
▼ 12 antwoorden verborgen

De aanslag is het resultaat van een fatwa uitgesproken vanuit Iran. In feite pleegt iran dus een terreurdaad op het grondgebied van de USA. Ik zeg lanceer de icbm's en verander Teheran in de grootste parkeerplaats ter wereld. Meteen mooi signaaltje richting Kim, Xi en Vlad. Fuck with the US and get nuked.

BoerKoekoek | 13-08-22 | 21:56 | 11

@Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 22:30: kwestie van de juiste dna sequenties uitzoeken die passen bij de beoogde kandidaten. Ik geef toe, er zal wat collateral damage zijn. Desnoods vaccineren we die vantevoren.

BoerKoekoek | 13-08-22 | 22:34

Het ergste is, dat je nog denkt dat je een slimme reactie hebt geplaatst ook.

The_Black_Knight | 14-08-22 | 01:37
▼ 8 antwoorden verborgen

En ondanks dit vooropgezette plan en de doelbewuste aanval luidt de aanklacht 'poging tot doodslag ' i.p.v. 'poging tot 'moord'. Dat is iets dat ik nooit zal begrijpen.

MickeyGouda | 13-08-22 | 21:55 | 11

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:26:
In het verleden heb ik na dit soort aanslagen wel eens een kijkje genomen op sites voor Marokkaanse Nederlanders. Van wat ik daar tegenkwam lusten de honden geen brood.

MickeyGouda | 13-08-22 | 22:37
▼ 8 antwoorden verborgen

Aandelen Roesdiboeken kopen gaat.

grapjasz | 13-08-22 | 21:54

Hallo ik ben Rick
Hier heb je de boek
Het is audioboek
Een audioboek is een boek van geluid

RickTheDick | 13-08-22 | 21:49 | 4

Bleib zu Hause. Met een boek.

horsteknots | 13-08-22 | 21:57
▼ 1 antwoord verborgen

Het klopt wel, geen enkele moslim terrorist handelt in feite alleen, ze zijn het resultaat van het eeuwenlang cultiveren van haat en intolerantie en hun geloof in het paradijs na de martelarendood wordt bevestigd in duizenden moskeeën wereldwijd, zonder dat er een matigende stem van betekenis te horen is.

Blauwpetje | 13-08-22 | 21:47 | 10

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:27:
Geen, ik zeg niet dat religieus geweld bij andere niet voortkomt. Hindu's kunnen ook tekeer gaan . Maar in de islam staan gewoon voorschriften om mensen te doden. apostaten bijvoorbeeld. En anders dan de vele andere religieuze boeken is de koran door god een op een doorgegeven en moet hij letterlijk genomen worden.

miko | 13-08-22 | 22:38

@miko | 13-08-22 | 22:38:

Hoe is dat anders dan?

Er staat letterlijk over homo's en ongelovigen en afvalligen de DOODSTRAF door steniging, dat hebben die moslims niet zelf verzonnen hoor. Wij ook niet trouwens.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:52

@theodorus.golbach; waar in de westerse beschaving hebben deze incidenten plaats gevonden met hindoes of christenen die moslims verkrachten?
Islam is het gif in onze westerse samenleving dat weet u best wel.

Vlasbaard | 13-08-22 | 23:01
▼ 7 antwoorden verborgen

De Duivelsverzen zal wel hetzelfde lot beschoren zijn geweest als 'De ontdekking van de hemel' van Mulisch. In veel boekenkasten te vinden maar nauwelijks gelezen. Het staat wel erudiet.

gestoptmetroken | 13-08-22 | 21:46 | 1

Die is zelfs verfilmd. Ook mooi boek trouwens. Film "meh".

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 21:47

Maar wat vind de man die kabel aanlegt, de pizzaborger, de automonteur hier van? In Nederland op de basisschool geweest. (vader mogelijk ook) Hoe denkt die doorsnee man met andere wortels en een geloof dat nou eenmaal zo is?

bitterpete | 13-08-22 | 21:45 | 1

Hij zal op school weinig hebben geleerd om de stem uit zijn eigen cultuur tegen te spreken. Er zijn weinig leerkrachten te vinden die meer van de islam weten, dan wat in de policor foldertjes staat. Dus tenzij hij/zij GS leest ontbreekt het hem aan argumenten en feiten om iets tegendraads te zeggen. Als het een vrede minnend mens is houdt ie hooguit zijn mond.

Blauwpetje | 13-08-22 | 21:53

Godsdienst. De bron van heel veel kwaad in deze wereld.

Schadenfreude | 13-08-22 | 21:42 | 11

@Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 22:10:
En mij beticht ie ervan dat ik uit mijn nek lul.... Het moet toch ook niet gekker worden hier.

Ommezwaai | 13-08-22 | 22:13

@miko | 13-08-22 | 22:16:

Juni... Hoe dronken was ik dan? Want ik heb er geen eentje geteld uit islamitische hoek. Tenminste tot Rushdie.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:56
▼ 8 antwoorden verborgen

72 reacties... laat ik het maar verbreken anders wordt het weer anders uitgelegd

Mark van Leeuwen | 13-08-22 | 21:33

Ik heb De Duivelsverzen gelezen en ik vond het een heel goed boek. Een aanrader voor wie in de vakantie eens op een aangename manier iets aan zijn algemene ontwikkeling wil doen.

Ivoren Toren | 13-08-22 | 21:29 | 9

@Ommezwaai | 13-08-22 | 21:59:

Hoe niet je kleuren te laten zien en je kleuren te laten zien door "Ommezwaai". Tuurlijk kerel, ik weet niet eens wat maroc.nl is maar ik denk iets waar Marokkanen elkaar treffen. Soort van Stormfront voor Mocro's? Toch? In ieder geval het is net zo dom als mij naar de Joop verwijzen waar ik nooit kijk.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:09

@miko | 13-08-22 | 22:09:

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan is van een ander kaliber.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 22:11
▼ 6 antwoorden verborgen

Uitgeverij gaat nieuwe uitgaven van Rushdie's werk uitbrengen waaronder ook de Duivelsversen.

dezakloper | 13-08-22 | 21:29 | 1

*Uitgeverij Pluim

dezakloper | 13-08-22 | 21:29

Is gewoon voor een tientje te koop bij boekwinkeltjes.nl . Ik heb er net eentje besteld....

F. von Zeikhoven | 13-08-22 | 21:29 | 5

@miko | 13-08-22 | 22:06:
Eyeopener heden ten dage nog actueel, aanbevolen door afgekort bh.

drs.Nee | 13-08-22 | 22:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Thomas Mann, Duits auteur, criticus, Nobelprijswinnaar literatuur:
Tolerantie verandert in een misdaad wanneer het op kwaad aankomt.

drs.Nee | 13-08-22 | 21:27 | 3

De Duitsers kunnen het weten.

Ommezwaai | 13-08-22 | 21:29

Mooie variant op Popper. En net zo waar.

Spring Bruissteen | 13-08-22 | 21:39

Perkamentus tegen Harry:
Blijf vechten, blijf altijd vechten voor het goede want het kwaad zal er altijd zijn.

Alquest | 13-08-22 | 23:51

378 pagina's zonder plaatjes. Niet mijn ding.

W_F | 13-08-22 | 21:58

@W_F | 13-08-22 | 21:58: Eens. Zelf zoek nog de strip uitgaven van de Slinger van Foucault.

bitterpete | 13-08-22 | 23:59

De inkt van mijn laatste meesterwerk, 'De haathut van oom Ibrahim', is bijna droog. Eens zien wat de reacties zullen zijn.

Alle gekheid op een stokje, die club heeft natuurlijk gelijk dat ze alle verantwoordelijk afwijzen. De schuldige is de moslim die Rushdie stak, de koran waar dit op berust en de roedel van honderden miljoenen moslims wereldwijd het wel prima vinden.

Zoelense Hobbyboer | 13-08-22 | 21:20 | 13

@Nuuk | 13-08-22 | 21:52:

Weet jij het verschil tussen Soefi, Soennieten, Sjiieten, Alevieten etc. dan?

Want als jij dat wel weet dan bied ik mijn excuses aan.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:01

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 23:01:
Da’s een trucje uit de Griekse school. Vraag tegenstander om definities, en wijs dan de zwakheden van de definitie aan. Lukt dat niet meteen, laat je tegenstander scherper definiëren of desnoods parafraseren en je kunt het verschil tussen de gegeven definities gebruiken.
Oftewel,; slap.

Alquest | 13-08-22 | 23:59
▼ 10 antwoorden verborgen

@ fijnman:
vertalers zijn ook doelwit en vaak ook dood

Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 21:16 | 13

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 21:42:
Graag even bij de feiten blijven. Volgens de NCTV vormt jihadisme al jaren de grootste terroristische dreiging in ons land.

Spring Bruissteen | 13-08-22 | 21:52
▼ 10 antwoorden verborgen

Slechts als digitale versie te verkrijgen?
ik heb hier nog een papieren uitvoering, daags na de fatwa, gewoon in de boekhandel gekocht
Blijkbaar voor dat boekhandelaren weekdieren werden en uit voorzorg tot zelfcensuur overgingen

Tobi | 13-08-22 | 21:15 | 5

De Nederlandse uitgever schijnt als reactie een herdruk te willen maken.

Blauwpetje | 13-08-22 | 21:27
▼ 2 antwoorden verborgen

"Hadi kwam uit Libië en was afgereisd naar de Amerikaanse droom. Zijn leven kon alle kanten op, er is geen excuus"

Niet Libië, LIBANON.

Daarnaast mis je het hele punt mijn waarde. Het gaat om Iblis.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 21:13 | 8

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 21:30:
Niet alleen Assad. Ook veelal uit voormalig Joegoslavië, Libië, Irak en Afghanistan. Om maar eens een paar van uw favoriete vakantielanden te noemen.

Ommezwaai | 13-08-22 | 21:39

@Ommezwaai | 13-08-22 | 21:39:

Je punt? Dat we proberen om oorlogsmisdadigers te pakken?

Neem aan dat we binnenkort Russen kunnen toevoegen aan jouw lijstje.

Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 21:50
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
funkyd | 13-08-22 | 21:13 | 1

Tolerantie is angst voor escalatie

Pensionista | 13-08-22 | 21:12 | 1

Pfft.. gewoon naïef zijn. Denken dat het wel meevalt, zelfs als hoofd op t hakblok ligt.

Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 21:23

Tja, de staat New York he. Democratenbolwerk.

Papa Jones | 13-08-22 | 21:10 | 4

Omdat Democraten graag de wang toekeren.

Papa Jones | 13-08-22 | 21:13

@Zwizalletju | 13-08-22 | 21:17: Ja, die rode gebieden lijken groot maar zijn dunbevolkte landelijke gebieden. De staat New York bestaat voor meer dan 60 procent uit Democraten.

Papa Jones | 13-08-22 | 21:39
▼ 1 antwoord verborgen

Ik proost op de Islam !

Rattus | 13-08-22 | 21:08 | 2

U kunt zich lelijk verslikken hoor.

Ommezwaai | 13-08-22 | 21:13

Ik kots er de volgede dag op met een kater..

Biertjerbij | 13-08-22 | 21:43

Woke people in New York.
Men nodigt Salman Rushdie uit, een schrijver die al jarenlang bedreigd wordt vanuit de islamitische wereld, en weigert vervolgens om deze mens te beveiligen.
Een extremistische moslim krijgt vervolgens een open kans om Rushdie toe te takelen met een mes. Woke people dragen uiteraard geen enkele verantwoordelijkheid.
Het wordt nog gekker. Justitie in New York acht een poging tot moord niet te bewijzen en slechts poging tot doodslag wordt ten laste gelegd. Hadi Matar kocht een kaartje voor de bijeenkomst en nam een groot mes mee. Hij heeft een achtergrond in islamitisch extremisme.
Hoezo, voorbedachte rade is niet te bewijzen?
Links Amerika stinkt net zo hard als de extremistische islam.

dickg | 13-08-22 | 21:04 | 10

Man man man, er is nog helemaal geen tenlastelegging. Waar heb je rechten gestudeerd?

De verdachte wordt in voorlopige hechtenis genomen. Daarvoor is tenminste een verdenking nodig van betrokkenheid bij een strafbaar feit.
Die verdenking beperkt zich nu-als grond voor voorlopige hechtenis- tot doodslag.

Als er eenmaal een tenlastelegging is, dan is die ongetwijfeld veel uitgebreider

theo-is-dood | 13-08-22 | 21:37

Het grootste probleem heden dage is het wegkijken van de nieuwe jonge generatie woke journalisten, schoolverlaters die het grote geheel nog niet zien.

Biertjerbij | 13-08-22 | 21:43
▼ 7 antwoorden verborgen

Allemaal individuen die hun mening beter proberen te doen lijken...

Neuth | 13-08-22 | 21:03

Als dogma's het gezond verstand verdringen gaat het vroeg of laat mis. Hiervan hebben we gisteren weer een sprekend voorbeeld gezien.

Spring Bruissteen | 13-08-22 | 21:02

Doodslag, geen moord. Geen voorbedachte rade @!!!!?????

Tinie | 13-08-22 | 21:01 | 5

Nee, die 600 kilometer heeft hij afgelegd om die lezing bij te wonen. Tot hij in ene een mes onder zijn stoel zag liggen.

J-van-de-Bontekoe | 13-08-22 | 21:07

@J-van-de-Bontekoe | 13-08-22 | 21:07:
Hij was de schoonmaker, en ook hobbykapper en toen hij die man op het podium zag dacht hij; ik zal hem maar eens scheren

miko | 13-08-22 | 21:09

—— To protect the suspect's due process rights in felony cases (where the suspect's interest in liberty is at stake), there is usually a preliminary hearing, at which a judge determines whether there was probable cause to arrest the suspect who is in custody. If the judge finds such probable cause, he or she binds, or holds over, the suspect for trial.[17] ——

theo-is-dood | 13-08-22 | 21:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik blijf erbij: als morgen Teheran in een glasplaat veranderd wordt, dan ziet de wereld er plotsklaps een heel stuk rustiger uit.

bisbisbis | 13-08-22 | 20:59 | 1

Een paar weken terug was ik op de Floriade in het paviljoen van Jemen. Ik sprak daar met een Jemeniet en vroeg naar de burgeroorlog daar. En weet je wat? Hij zei bijna precies hetzelfde als jij.

Ivoren Toren | 13-08-22 | 21:18

de dader voert uit wat allah dicteerde voor de koran , reden om koran scholen in het tolerante NL te verbieden , maar ja , initiatief tonen en Rutte gaat niet samen

15121937 | 13-08-22 | 20:59 | 1

Rutte heeft geen fraai hoofd, maar hij wil het waarschijnlijk niet kwijt.

intrigant | 13-08-22 | 21:55

Tegenwoordig is veel te doen om christelijk nationalisme in de VS. Bij de handmaids tale die nu opnieuw uitgezonden wordt, moet ik denken aan zo’n griezelige theocratie als Iran.

thanseeuwen | 13-08-22 | 20:58 | 2

We hoeven niet verder te kijken dan sommige wijken in onze grote steden. Veel moslima's die überhaupt de deur niet uit mogen. Ga eens naar het strand, een zwembad of een festival: wel genoeg moslim jongen te zien, maar geen moslima met hoofddoek.

martymcfly | 13-08-22 | 21:23

Ja hoor, daar is hij weer, de whataboutism.

Ivoren Toren | 13-08-22 | 21:25

'Ik vraag me af of deze jongeman “De Duivelsversen” überhaupt gelezen heeft. '
Nee natuurlijk niet net zo min als de koran , als mensen die sprookjesboeken eens echt zouden lezen en niet voorgelezen en geïnterpreteerd door een voorganger dan zou men ze zien voor wat het zijn,achterhaalde boeken met fabels en suffe regels

miko | 13-08-22 | 20:57 | 1

“O you who believe! Ask not about things which, if made plain to you, may cause you trouble. But if you ask about them while the Quran is being revealed, they will be made plain to you. Allah has forgiven that, and Allah is Oft-Forgiving, Most Forbearing”

[al-Maa’idah 5:101].

Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 21:06

"Helaas is er ook blinde tolerantie voor intolerantie."
Dat lijkt me idd een van de grootste problemen in het Westen. Popper wees er al op in, naar ik meen, de 60-er jaren.

Ichneumonidae | 13-08-22 | 20:56

Goed artikel.

Zapata10 | 13-08-22 | 20:55 | 1

En geen woord tegenin te brengen.

J-van-de-Bontekoe | 13-08-22 | 21:10

En de NOS die er een best artikel aan wijdt maar nergens maar dan ook nergens het woord islam in de mond neemt, dat vind ik zo fout, dat wegkijken, dat verzwijgen!

Biertjerbij | 13-08-22 | 20:52 | 6

De NOS schrijft nieuws alsof het publiek uitsluitend bestaat uit veertienjarige meisjes uit binnen de ring.

DeterioraSequor | 13-08-22 | 21:44

Totdat er geweld is tegen joden, dan hebben we er zelfs een apart woord voor, antisemitisme, zelfs als het dat niet is.
Nederlandse media zijn bijzonder selectief en dat heeft veel te maken met de 2e Wereldoorlog. Daarin heeft Nederland ook bedenkelijke rol gespeeld in het faciliteren van het ruimen van joden. Je ziet dit extremer terug in Duitsland, waar het juk van de oorlog nog steeds zwaar drukt op de levensvreugde van mensen. Duitsland heeft bijvoorbeeld een groot Turken-probleem maar durft (of durfde) dat niet aan te pakken vanwege die oorlog. Dan zouden ze weer het verwijt krijgen dat ze mensen deporteren, een reflex waar Nederland nu ook in is geschoten met de asielcrisis.
Anyway, de angst regeert en de extreme islam maakt er dankbaar gebruik van.

Bakkeleures | 14-08-22 | 07:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Islam sucks big time.
There, I said it.

Ichneumonidae | 13-08-22 | 20:52 | 4

Islam, de religie van de onvrede.

gemeentereiniging | 13-08-22 | 21:18

Als er nu maar geen fatwa wordt uitgesproken tegen u.

intrigant | 13-08-22 | 22:01
▼ 1 antwoord verborgen

Heel simpel:
de Islam heft in de koran opgenomen dat iedereen die de islam in twijfel trekt dood moet.
En dat je dat moet nastreven, anders ben je geen moslim.
Je mag als moslim ook niet naar argumenten tegen de islam luisteren, dus bijna geen 1 moslim heeft de duivelsverzen gelezen.

Verder nog uitleg nodig?

Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 20:51 | 11

@Theodorus.Goldbach | 13-08-22 | 21:20: zelfs als de christenen ook zo geweldadig zijn als jij zegt, maakt dat de daad van deze (en andere) moslim(s) minder erg?

VolleBak | 13-08-22 | 21:55

@VolleBak | 13-08-22 | 21:55: Al die christelijke aanslagen met vrachtwagens tijdens het suikerfeest....

Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 21:59

@Is dit nog nieuws? | 13-08-22 | 21:59: precies die, of de sinterklaaskruis(jes)tochten van 1963

VolleBak | 13-08-22 | 22:12
▼ 8 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl