Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Urbane educatie

De jeugd van tegenwoordig

Rotterdam blijkt vervallen tot een Wild-West gebied, de nachtapothekers communiceren per kogelgat. Er zijn meer drugshandelaartjes dan drugs, verslaafden of gebruikers, er is niet genoeg marktaandeel voor iedereen, dus gaan ze maar schieten om elkaars wijk en handelswaar af te pakken. De nieuwe generatie pleegt op steeds jongere leeftijd steeds ernstigere delicten.

Het doet ook denken aan het afgehakte hoofd in Amsterdam. Het was de Amsterdamse politie die aangaf dat er handgranaten werden neergelegd bij horeca, omdat dit een snelle manier is om je concurrent te laten sluiten via de burgemeester. Crimineel gedrag werd ambtelijk beloond, de driehoek liet zich misbruiken. Ondernemers mochten het oplossen, anders volgde een faillissement!

Deze excessen zijn een bijzonder logisch gevolg van een beweging die in een ver verleden is ingezet. Aan synthetische drugs werd in 2017 zo'n 18,9 miljard verdiend, mede dankzij te weinig opsporingsambtenaren, een lage pakkans en lage straffen. Synthetische drugs vormt 4,6 procent van ons bedrijfsleven. Misdaad loont, daarom vindt het plaats.

Er werden maar 6495 misdrijven met harddrugs geregistreerd. Dan hebben we het nog niet over een succesvolle vervolging en veroordeling of recidivecijfers. Er moet gemiddeld 2,9 miljoen euro aan drugs verhandeld worden, om één keer een misdrijf in beeld te krijgen. Dan kan je wel theatraal jarenlang vastlopen op de vervolging van Ridouan Taghi, maar dan heb je geen idee van de schaalgrootte. 

Een kwart van onze bevolking ziet drugshandel in hun eigen buurt. In Londen is een kwart van de bendemoorden gerelateerd aan drillrap. In Mexico weten ze uitmuntend waar vrijgevochten drugskartels tot in staat zijn, op de Filipijnen weten ze welke barbaarse methodes dan nog werken. Italië weet hoe je drugsbaronnen moet vastzetten, wij bezuinigen op detentie.

De oorlog tegen drugshandel bleek vooral symptoombestrijding. Het moest niet te zichtbaar zijn, de burger moest zich veilig voelen, patserbakken werden in beslag genomen, maar kinderen met Balenciaga's uit de klas halen is nog een brug te ver. Kinderen zijn niet dom, die zien aan hun ouders dat je zelfs met de mooiste diploma's moeizaam aan een huis komt, en met drugs geld als water verdient.

De volgende dimensie volgt in een lezing door de plaatselijke politie aan docenten. Kinderen worden door een groep oudere kinderen gevraagd hun schoenen of spelcomputer in te leveren, kinderen geven alles netjes af. Politie en justitie vragen zich vervolgens af of er een strafbaar feit is gepleegd, en lopen vast op wie wat gedaan heeft terwijl dat volgens het strafrecht niet hoeft.

Kinderen worden ook door jeugdbendes een boete opgelegd. Een bedrag dat betaald moet worden. Betaling levert overigens op dat je gewoon nog een keer mag betalen, dit stopt nooit (onze crimineeltjes zijn het CJIB niet). Omdat dit mondeling speelt, buiten het zicht van volwassenen, vinden politie & justitie het lastig bewijsbaar en minderjarige daders staan toch zo weer buiten.

De politie legt ook netjes uit hoe leerlingen worden geronseld voor de drugshandel. Als het niet het snelle geld is, dan wel keiharde bedreiging. Als je drugs kwijtraakt aan de politie of een concurrent, levert dat een schuld op aan de organisatie. Een slim drugshandelaartje legt wat opzij om zoiets te betalen, de betere drugsbaron bouwt een martelkamer in een zeecontainer om te innen. 

Sommige ouders zouden zich wat beter mogen afvragen waarvan hun kindertjes die dure spulletjes betaald hebben. Andere ouders mogen zich afvragen of die dure telefoon van hun dochter wel echt in de sloot is gevallen, of die dure tas wel echt in de tram is blijven staan... Kinderen durven niet goed te communiceren wat hun is aangedaan. Deze makke schapen zijn de basis van de drugspiramide

De politie sluit af met de mededeling dat ze geen mensen of middelen hebben dit aan te pakken. Ze vinden het goed dat docenten weten dat dit speelt. Misschien moeten ze die lezingen ook eens op de staatsomroep en in het parlement gaan geven. We kunnen discussiëren hoe de Nederlandse vlag moet hangen, maar in menige binnenstad en school heeft ons kabinet allang gecapituleerd. 

Dit is allemaal onderdeel van het beleid om de samenleving weerbaarder maken tegen zware drugscriminaliteit. Wat het arrestatieteam niet kon, kan de mentor misschien wel. Zolang advocaten en officieren van justitie alleen anoniem hun werk durven doen & politieagenten wordt geadviseerd hun privacy te bewaken om thuis te kunnen slapen, ligt dit dossier bij de premier, niet de docent. 

De ministers roepen om onorthodoxe maatregelen tegen het lerarentekort. Dan snap ik niet helemaal waarom elk maatschappelijk probleem wordt geparkeerd bij het onderwijs. Scholen horen kinderen talen, rekenen en een vak te leren. Nu bidt het kabinet tot god dat via goed burgerschapsonderwijs de criminaliteit vanzelf verdwijnt. Ik weet niet wat onze premier gerookt heeft, maar het was goed spul.

De jeugd is onze toekomst, niet een sluitpost.

Reaguursels

Inloggen

Mooie wervende teksten Feynman, wanneer kan ik beginnen?

Nuchternederland | 31-07-22 | 08:19

Heerlijk toch die verrijking van onze cultuur!

Tonyvanwychen | 31-07-22 | 08:12

Precies. Altijd maar weer die neiging maatschappelijke problemen bij het onderwijs te parkeren. Een vriendin van me werkt op een school in Amsterdam; zij en haar collega’s weten van de drugshandel (meestal net buiten het gebouw) en het geweld en intimidatie die daar bij komt kijken. Wat moeten zij doen? De hele dag achter een spiegelraam surveilleren? De leerlingen fouilleren? Ze hebben nog niet eens genoeg tijd voor hun kerntaak en, het is hun werk niet. De overheid delegeert stikstof- en geestelijke opvangproblemen naar de gemeentes. Maatschappelijke problemen naar de huisarts en docent.

Risingson | 31-07-22 | 07:46

Leraren moeten les geven, agenten moeten boeven pakken.
Rechters moeten die boeven opsluiten, en ouders moeten hun kinderen opvoeden.

Als iedereen zijn eigen werk goed doet is er niks aan de hand. Maar er is een sfeer gecreëerd waarin iedereen alles moet doen; zodat niemand eindverantwoordelijk is. Daarom hebben we nu 20 (!!!) ministers met elkaar overlappende taken.
En daar gaat het fout. Leraren en agenten die kinderen moeten opvoeden. Rechters die levensgevaarlijke criminelen vrijlaten, of voor gek verklaren en in de psychiatrische zorg plaatsen. Een van de redenen van het verloop in de zorg; pech voor de echte patiënten die onbeschermd achter blijven.

Een overheid heeft 4 kerntaken; onderwijs, veiligheid, zorg en infrastructuur. Onze almaar groeiende overheid scoort op al deze kerntaken vrij slecht; leraren kunnen niet rekenen en schrijven; politie en leger zijn wegbezuinigd; zorg is flink uitgekleed en de infrastructuur loopt gemiddeld 30 jaar achter op de geplande overbevolking. Maar we betalen ons wel helemaal scheel aan overbodige managementslagen, communicatie-deskundigen en externe fop-experts uit de baantjesmachines.

Het hele land loopt vast. En het is lullig om te zeggen maar dat begint bij een open-grenzen beleid terwijl we niet eens de huizen hebben om de jaarlijks netto 100.000 nieuwkomers op te vangen. Er is een lerarentekort, met name in de islamiserende steden waar homofilie, joden en vrouwenrechten onbespreekbaar zijn. Dat heeft ook te maken met de enorme taalachterstanden bij grote groepen "nieuwe Nederlanders". Het zijn ook met name die nieuwkomers die relatief veel en zware delicten plegen waardoor politie en zorg overbelast worden.
Hoe kan het dat letterlijk iedereen hier mag blijven?
Dat zelfs illegale (oorlogs-) misdadigers niet uitgezet kunnen worden?
Waar betalen we COA, IND, etc eigenlijk voor?

Niemand wil doen wat hij moet doen. De peperdure baantjesmachines achter COA en trawanten evenmin. Die wijzen gewoon een ander aan; "de gemeenten moeten ons probleem oplossen".
Nee, iedereen moet zijn eigen problemen oppakken, ook COA en trawanten.
Als een bouwbedrijf de vraag niet aan kan dan worden er klanten afgestoten. Want een professioneel bedrijf zal niet meer beloven dan zij waar kan maken, al was het maar vanwege de schadeclaims. En vakmensen die weten wat ze wel kunnen, weten ook wat ze niet kunnen.
De overheid echter wordt geleid door managers die niks kunnen en dus ook niet weten wat ze niet kunnen.

Dandruff | 31-07-22 | 01:46 | 4
-weggejorist-
Leffe Blonde | 31-07-22 | 07:25

Dank je voor je bijdrage. I second this.

anja | 31-07-22 | 07:27

Geen speld tussen te krijgen.

Ruimedenker | 31-07-22 | 08:25
▼ 1 antwoord verborgen

Discipline, het " goede " doen is niet populiar, is moeilijk, dus daar lopen we omheen, dat doen we niet (meer)
Het resultaat zie je dagelijks om je heen en dan kan je niet meer terug.

streknek | 31-07-22 | 00:38 | 1

Je schrijft me de woorden uit mijn toetsenbord.

bergsbeklimmer | 31-07-22 | 07:41

Etnisch profileren is 99% van de oplossing……..

Habe das Gewust | 31-07-22 | 00:02

Volkskrant:
— Dit najaar van 2021 had een groot experiment met staatswiet moeten beginnen, maar het blijft wachten op de legale joint

De start van het experiment voor legale, overheidsgereguleerde wietteelt en levering aan coffeeshops loopt uit. Tien gemeenten hadden in september of oktober 2021 aan het wietexperiment moeten beginnen. Maar de procedure duurt langer dan verwacht.

theo-is-dood | 30-07-22 | 23:57 | 1

Dat experiment is dead on arrival, half noord amerika heeft t inmiddels gelegaliseerd zonder grote problemen. Volg dat voorbeeld.

Zolang justitie en politie op thuis telers jaagd, worden er miljarden binnen gesmokkeld of gefabriceerd in labs.

ReyNemaattori | 31-07-22 | 00:21

Hoezo kan de politie het allemaal niet aan?
De politie heeft: Aantal werknemers: 63.778 fte

Geen tijd voor opsporing synthetische drugs, maar wel wordt elke jager en sportschutter jaarlijks onaangekondigd gecontroleerd. Om te kijken of de dubbelloops volgens voorschrift in de stalen wapenkluis staat

Daar is wel tijd voor

theo-is-dood | 30-07-22 | 23:39

Iedereen die coke, mdma, xtc, crack, meth, wiet, ghb of andere drugs tot zich neemt is mede verantwoordelijk.

Jan Lange3373 | 30-07-22 | 23:34 | 1

Dat is op zich waar maar de meeste productie is voor de export.

Rennieflox | 31-07-22 | 00:29

Feynman, fantastische column weer!

hoogstetijd | 30-07-22 | 22:41 | 1

Sorry. Een aaneenschakeling van open deuren intrappen

theo-is-dood | 30-07-22 | 23:39

tja, met het linkse idee dat straffen slecht is voor de toekomst van het individu, wordt er een loopje genomen met de 'regeltjes'

martn | 30-07-22 | 22:37

Er is zo langzamerhand een oorlog gaande in onze steden. Twaalf- tot veertienjarigen lopen met messen, machetes en pistolen te zwaaien, bijna dagelijks gaat er wel ergens een bom af bij een pinautomaat, elke dag vinden er steekpartijen plaats, vaak om nix, er worden huizen beschoten of opgeblazen (vaak ook nog de verkeerde), en dagelijkse schietpartijen zijn net net zo gewoon geworden als een regenbuitje.

Het ergste is, dat mensen er nog aan gaan wennen ook. En na het obligate "het is toch te gek voor woorden" gaat men over tot de orde van de dag.

Eén seconde te lang iemand aankijken, of je wordt door drie, vier man tot pulp geslagen. Eén opmerking over huftergedrag kan je doen eindigen met een mes tussen je ribben. Pubertjes gedragen zich alsof ze hele buurten in eigendom hebben. Het land is bovendien vergeven van vele duizenden types die alles intens haten dat westers is, ook al doen ze niets anders dan er ten volle van profiteren.

Wat er de laatste 40 jaar vanuit de obscuurste hoeken en afvoerputjes van de Derde Wereld hier naartoe is gekomen, heeft één gemeenschappelijk kenmerk: ongelikt machismo. Dat zo kenmerkend is voor Latijns-Amerika en de Cariben, voor het Midden-Oosten, voor Afrika, en voor grote delen van Azië.

Door welvaart, luxe en deels ook door de zachtmoedigheid van het westerse christendom met zijn geloof in de fundamentele goedheid van de mens, zijn we verwend & verweekt geraakt en zijn we het betreurenswaardige idee gaan koesteren dat instituties die te maken hebben met straf, vergelding, repressie, wets-handhaving en het afdwingen van respect, per definitie 'fout' zijn, een 'negatief' uitgangspunt belichamen en dus in aanmerking komen voor structurele afbraak & bezuiniging. Daardoor zijn we onze weerbaarheid kwijtgeraakt en hebben we dus geen antwoord op de primitieve, gewelddadige barbarij die zich dagelijks in onze straten en op onze pleinen - en steeds vaker in onze huizen - manifesteert.

Ik ben er rotsvast van overtuigd: door de moedwillige, massale import van grote hoeveelheden onbeschaafd kudtvolk vanuit de schijtgaten van de wereld, zijn we in deze ellende beland.
En het is vrijwel onverdraaglijk te bedenken, dat dit proces niet meer te keren is; de sociaal-culturele vervuiling heeft inmiddels een stadium bereikt dat een radicale schoonmaak eigenlijk alleen nog maar mogelijk is met middelen die dit land tegen het fascisme zouden doen aanschuren.

Peter Emile | 30-07-22 | 22:14 | 4

“ Ik ben er rotsvast van overtuigd: door de moedwillige, massale import van grote hoeveelheden onbeschaafd kudtvolk vanuit de schijtgaten van de wereld, zijn we in deze ellende beland.”

Daar sluit ik mij van harte bij aan.

Hans Janmaat (1934-2002) heeft geprobeerd om ons land wakker te schudden. De man is letterlijk doodgepest en is aan een hartkwaal overleden.

Uit Wikipedia: “ In zijn proefschrift Kennis, macht en moraal: de productie van wetenschappelijke kennis over de economische effecten van migratie naar Nederland, 1960-2005 (Amsterdam 2010)[8] stelt Jan van de Beek dat partijen als de CP en de CD een grote hypotheek legden op elke economische analyse van de voor- en nadelen van immigratie (blz 183). "De aanwezigheid van het extreemnationalisme bracht de intellectuele elite tot de overtuiging dat Janmaat geen ammunitie verschaft mocht worden, bijvoorbeeld in de vorm van gegevens of kennis die zijn probleemdefinitie zouden ondersteunen." (blz 272)”

Met andere woorden, feiten en cijfers over immigratie en daarmee samenhangende problemen en kosten moesten onder de pet blijven.

theo-is-dood | 30-07-22 | 23:50

Beste naamgenoot. Ik ben gevlucht, woon al 7 jaar in Portugal. Een verademing vergeleken met Nederland. Hier zijn de Nederlandse problemen nog niet aan de orde, Portugal loopt altijd achter. Zolang er nog ruim 3,5 miljoen mensen stemmen op een VVD en Minister President die je telkens weer in het gezicht spuugt met hun beleid zijn we nog ver weg van een oplossing.

EmilioEsteves | 31-07-22 | 02:34

@EmilioEsteves | 31-07-22 | 02:34: Idem, al woonde ik landelijk in NL, ook ik ben gevlucht en woon nu heerlijk in Spanje en volg de enge gebeurtenissen in mijn moederland. NL tv heb ik niet meer, ik sleutel nu aan mijn router om NL nieuws uit te bannen.... Wat een land is dat geworden!

Galvez | 31-07-22 | 07:58
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben in de jaren '80 al weggetrokken uit de grote steden en in een klein stadje onder de rook van een grote stad gaan wonen. We horen wel en zien al die dingen op het nieuws en sociale media, maar hebben er tot nu toe nog geen last van. Alle voorbeelden die Feynman beschrijft gaan aan ons voorbij. Onze vier zonen zijn prima opgegroeid, leuke jeugd gehad, geen gedoe met justitie en hebben nu allemaal een goed verdienende baan en gezin met kinderen. Ik wou maar zeggen dat het niet in heel Nederland zo is. Wij halen onze aardappelen nog bij de boer van 90 jaar!

Twee Jeetjes | 30-07-22 | 21:54 | 6

Ik woon al jaren onder de rook van Den Haag. In tien jaar tijd is het open gebied waardoor het hier nog een soort van landelijke uitstraling had dichtgebouwd. Het is inmiddels overal druk. Er is overal herrie en waar er tien jaar geleden misschien twee gezinnen woonden met laten we zeggen een migratieachtergrond struikel je inmiddels over de hoofddoeken, arbeidsmigranten en "vluchtelingen". Ik heb er niet om gevraagd, betaal me de tyfus aan belastingen en als mijn kinderen op zichzrlf willen kunnen ze inmiddels eerst tien jaar op een wachtlijst staan omdat de groepen die ik hiervoor noemde simpelweg de woonruimte inpikken.
En dan vind men het gek dat ik al die import inmiddels volledig uitkots..
Niks als ellende en gezeik van al dat importvolk..
Dus ja de ellende komt gewoon naar je toe, Feitelijk wordt je gedwongen om mee te betalen aan de ondergang van je eigen woonomgeving. Met dank aan de politiek die blijft wegkijken...

JP1973 | 30-07-22 | 22:09

@JP1973 | 30-07-22 | 22:09: Die één-na-laatste zin mag op een tegeltje in de Tweede Kamer opgehangen worden, tegenover vak K.

Zenzeo | 30-07-22 | 22:34

@Is dit nog nieuws? | 30-07-22 | 21:56:
Dat zijn we juist ontvlucht al dat gedoe.

Twee Jeetjes | 31-07-22 | 00:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Stel nou hè, dat de grenzen dicht waren gebleven...

Maar nee, Truus en Henk moesten zo nodig nar Frankrijk met de sleurhut en dan is zo'n eurie makkelijk , anders is het zo lastig met de stokbroden en Franc's....

Dus bij de EU.
En open grenzen.
Welkom, welkom, welkom.

U denk dat het nu erg is? Stijgende lijn, in de criminaliteit.
Strafmaat calculeert men in.
Stel je wordt gepakt, dan krijg je een Masmeijer behandeling. Niks water en brood, kijk maar hoe dik die is geworden. Het gevang lijkt wel een hotel. En dan een x tijd zitten ALS je ooit veroordeeld wordt schijnt behoorlijk veel mensen aan te spreken. Want ja, de buit, die wordt bijna nooit gevonden.
www.parool.nl/amsterdam/ruim-4-miljoe...

Is dit nog nieuws? | 30-07-22 | 21:42 | 8

@Peter Emile | 30-07-22 | 23:15:
Schrikbare stijging van 210% in het laatste jaar.

Waar komt deze schrikbarende stijging vandaan? Iets voor die Samurai's om in de gaten te houden. Een aantal keer + 210 % en je land zit vol, zie NL

huh!? | 31-07-22 | 00:39

@Peter Emile | 30-07-22 | 23:15: Een vriend van mij was naar Japan geweest op vakantie. In Tokio zijn zakken gerold, ik geloof telefoon en portemonnee weg. Op het politiebureau voor aangifte. Het was groot nieuws en voordat ze de aangifte opnamen hebben ze drie keer gevraagd of hij wel zeker wist dat zijn zakken gerold waren.

EmilioEsteves | 31-07-22 | 02:39

@EmilioEsteves | 31-07-22 | 02:39: Hij had zijn hoofd nog en zijn gewicht is ook niet toegenomen door rondvliegend lood. Kan je in NL niet altijd zeggen..... Wat een land hebben jullie ervan gemaakt (ik niet, ik ben allang weg)

Galvez | 31-07-22 | 08:04
▼ 5 antwoorden verborgen

"Aan synthetische drugs werd in 2017 zo'n 18,9 miljard verdiend, mede dankzij te weinig opsporingsambtenaren, een lage pakkans en lage straffen."

Volgens mij komen die miljarden regelrecht van de eindafnemers van het product, en nergens anders vandaan.

Als je goederen koopt waarvan je redelijkerwijs kunt vermoeden dat ze van diefstal of andere criminele activiteiten afkomstig zijn, dan maak je je schuldig aan heling en dat is strafbaar.

Als je drugs koopt waarvan je zeker weet dat ze bij wet verboden zijn en en waarvan je zeker weet dat ze door meedogenloze criminele organisaties worden geproduceerd, wat ben je dan eigenlijk?

Professor Superhirn | 30-07-22 | 21:39 | 7

Inkomsten uit illegale activiteiten tellen voortaan ook voor het bruto binnenlands product. En dat is op papier goed voor de Nederlandse economie.

Zo word je een netto betaler aan de EU.

KlaagGraag | 30-07-22 | 22:03

Dan ben je slachtoffer

Kale dodo | 30-07-22 | 22:24

Junkie

huh!? | 31-07-22 | 00:40
▼ 4 antwoorden verborgen

Niet genoeg personeel bij de politie om dit probleem aan te pakken, ze hebben alle mensen nodig om boeren te vervolgen.
Je moet natuurlijk wel prioriteiten stellen.

polletjepiekhaar | 30-07-22 | 21:25 | 2

Precies!

Smeggel | 30-07-22 | 21:54

Hieruit leert u dat de politie er in eerste instantie is voor de openbare orde.
Bestrijding van de (georganiseerde) komt op plaats 2

theo-is-dood | 31-07-22 | 00:01

Coke is een one way street. Succes iedereen met je excuusjes.

van Balen | 30-07-22 | 21:24

Als rechts-sociaal-liberaal, tegen het conservatieve aan, zeg ik: “legaliseer”.
Met alles wat geprobeerd is om dopegebruik te beteugelen, is in NL nog nooit geëxperimenteerd met legalisatie.
Geef het een kans.
Na 50 jaar war on drugs, wat geen kudt heeft opgeleverd, wordt het tijd om te kijken naar andere oplossingen.
De opsporing, vervolging, opsluiting, maatschappelijke onrust, de moorden is duidelijk geworden dat deze aanpak een eindeloze weg is.
Drugsboeren zijn machtig, in Mexico, Afghanistan, Nederland en ga zo maar door.
Maak drugs waardeloos. Het gebruik zal in het begin toenemen, maar daarna stabiliseren.
Het huidige beleid heeft sowieso nooit bijgedragen aan een vermindering, eerder een vermeerdering.
Dus pleur op met je conservatieve gezeik.
“Als alles blijft zoals het was, krijg je wat je kreeg.”
En dat is geen verbetering.

Ruimedenker | 30-07-22 | 21:19 | 10

Welke ellende levert het op als de hyper-verslavende harddrugs nóg makkelijker bereikbaar worden?
De wetgever zal blijven proberen om uit oogpunt van volksgezondheid zaken te verbieden. Wat verboden is, of waar schaarste aan is, vormt voor 'rekels' en andere 'onbegrepen boefjes' een mogelijkheid om via criminele weg snel geld veel binnen te harken.
Of een verslaving een keuze is? Wat als kleuatzakken je drankje ongezien met die troep vergiftigen? Het zal niet de meest voorkomende manier zijn om verslaafd te raken, maar hufters in het nauw maken vreemde sprongen om hun afzet te garanderen.

Nee, ik weet het antwoord ook niet hoe dan wél, maar 'gewoon legaliseren' heeft volgens mij teveel nadelen.

klimgek | 30-07-22 | 22:27

George Carlin stelde voor om het witwassen van drugsgelden met de doodstraf te bestraffen. Dat zijn onze advocaten, onze accountants, onze banken.

Alquest | 30-07-22 | 23:59

Ruimedenker snapt het

Grammetje amnesia naar 5 euro

huh!? | 31-07-22 | 00:42
▼ 7 antwoorden verborgen

Mij bekruipt soms het gevoel dat we regelmatig oorzaak en gevolg omdraaien.

We denken dat armoede leidt tot jeugdbendes en bendegeweld, terwijl studies in de US al lang hebben aangetoond dat het andersom werkt. Het mechanisme via welke jeugdbendes tot armoede leiden is onderzocht en beschreven.

We denken ook dat criminaliteit tot corruptie leidt, maar ook hier zouden oorzaak en gevolg wel eens andersom kunnen liggen. Corruptie moet dan wel breed worden gezien; als niet meer handelen in lijn met je opdracht, het doel van je positie verloochenen.

Volgens mij was het in de Panorama dat er in de jaren 80 al een artikel stond over de dreiging van marokkaanse straatschoffies. Al het bevoegd gezag heeft weggekeken (corruptie). We weten al jaren dat we een enorm drugsprobleem hebben en dat we hofleverancier van de wereld zijn voor synthetische drugs, maar niemand maakt het tot een prioriteit (corruptie). De enorme geweldsspiraal overvalt ons niet, zoals immigratie zogenaamd wel, ze werd alleen lange tijd niet serieus genomen (corruptie).

Het echte probleem van Nederland zie ik niet zozeer in de criminaliteit, maar in het feit dat vanaf de PM naar beneden, verantwoordelijkheden en verantwoording steeds minder worden nageleefd en dat pappen en nathouden een algemeen aanvaardbare tactiek is. Je hoeft als politicus of ambtenaar niet meer te doen waar je er eigenlijk voor bent, zolang het maar niet teveel opvalt.

Blauwpetje | 30-07-22 | 21:18 | 3

Om georganiseerde misdaad te bestrijden via het strafrecht, moet de strafrechtketen goed afgestemd en georganiseerd te zijn.
Echter, deze keten hapert aan alle kanten. In feite komt het erop neer dat er een bepaalde zittingscapaciteit is. Daarop wordt dan afgestemd hoeveel zaken het OM mag aanbrengen.

theo-is-dood | 31-07-22 | 00:08

Dus eigenlijk zeg je : Als je je plicht verzaakt, niet doet waar voor je aangesteld bent ,pleeg je corruptie. Ik vind dat een zeer sterke en juiste constatering.

streknek | 31-07-22 | 00:29

Armoede, corruptie, niet te veel opvallen

Onderschat videogames en gangster rap niet bro

huh!? | 31-07-22 | 00:43

En dan de politieagent die op bezoek gaat bij de faculteiten fiscaal recht, notarieel recht, ondernemingsrecht, accountancy, etc. etc. Oom agent: ga vooral niet op de Zuidas werken!

Alle studenten in koor: hoer, hoer, hoer!

Hetkanverkeren | 30-07-22 | 21:11

tachtiger jaren straathoekwerk, de softe geitenwollensokken aanpak en het principe van de 3 w's "werk, woning, wijf" dat hebben die jongens nodig hebben.

RdeFriesch | 30-07-22 | 21:09

"Synthetische drugs vormt 4,6 procent van ons bedrijfsleven". En de EU telt het bij het BNP op, waardoor onze afdracht aan Brussel navenant toeneemt.

Muxje | 30-07-22 | 21:07

Filippijnse wetge ing. Gaat werken . Zeker weten.

strawdog | 30-07-22 | 21:05

Onderwijs en politie moeten het maar oplossen, want ouders vragen hun kroost een beetje op te voeden is toch onmenselijk zeg.

Zeurders | 30-07-22 | 21:04

Alle drugs legaal maken.

RickyLaRue | 30-07-22 | 21:03 | 2

Denk niet dat al die criminelen dan opeens een keurige carrière gaan opbouwen. Dan vinden ze wel wat anders: mensenhandel, ontvoeringen etc.

Tjatiswat | 30-07-22 | 21:11

Legaliseren? Je koopt je drugs bij de apotheek als je toestemming daarvoor hebt omdat je een verantwoordelijk persoon bent en geen genetische aanleg voor bijvoorbeeld schizofrenie hebt?
De overheid pakt alle winst zodat alle drugsdealertjes geen verdien model hebben. En de drugs zijn van staatswege gecontrolleerd.

cugel | 30-07-22 | 21:03 | 5

Het verschil tussen legaliseren en het criminele circuit is dat de criminaliteit moet draaien op groei en er dus klanten moeten worden geworven om te groeien en dat begint al op het schoolplein.

Pensionista | 31-07-22 | 00:14

@Te-kapen-varen | 30-07-22 | 21:06: Na 600 vragen ingevuld te hebben zei de man: het is mogelijk dat u als jonge man een lichte vorm van Asperger hebt gehad, maar daar valt verder niets aan te doen. Ik ben over Asperger gaan lezen en dacht: dat klopt helemaal, maar ik gebruik dus helemaal geen enkel medicijn. Ook niet nu ik 70 ben. Prima conditie: loop veel en eet gezond.

cugel | 31-07-22 | 01:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Hooibalen in brand steken is natuurlijk veel erger. Logisch dat dat prioriteit heeft bij onze politie en OM.

Schmalz | 30-07-22 | 21:01 | 2

En kaarsen...

nobodiesunmighty | 30-07-22 | 21:07

Te gemakkelijk om naar de premier te wijzen. Ouders die doorgesnoven koters produceren, daar ligt het probleem.

Raspatat | 30-07-22 | 20:59 | 1

De premier is verantwoordelijk voor zijn ambtenaren, die moeten ervoor zorgen dat dit spul het land niet binnenkomt.

hisxxx | 30-07-22 | 22:29

En we weten allemaal wie het zijn: Antillianen. Nu heb ik recent zo'n moeke in de familie zitten, maar op enige intelligentie heb ik het nog nooit kunnen betrappen; Het is kindjes maken, en moeke is de alfa moederkoe die alles en iedereen het huis uit dondert. Opvoeden doet zij alleen.

Te-kapen-varen | 30-07-22 | 20:59 | 2

Koken kunnen die Antilliaanse walrussen ook al niet.

J.Cash | 31-07-22 | 00:14

Ach ja, gaat de politiek nooit doen.

Is dit nog nieuws? | 30-07-22 | 20:55

Zullen we dan alles maar inruilen voor de systemen van een aantal scandinavische landen. Die staan zo n beetje allemaal in de top 3 van beste landen ter wereld. Al vele jaren. Ik zou alleen niet weten hoe....

nobodiesunmighty | 30-07-22 | 20:53 | 1

Ik wil de olifant wel benoemen maar doe het maar liever niet. Iedereen weet het toch.

jan huppeldepup | 30-07-22 | 21:02

Tsjah. De jeugd is de toekomst. En die jeugd maakt blijkbaar eigen keuzes. Daar moeten we ons niet mee bemoeien. Over 15 jaar zijn dan ook alle drugs gelegaliseerd waarschijnlijk.

Leptob | 30-07-22 | 20:53

Die eur 18,9 miljard komt uit de duim van Tops. Daar is wel wat kritiek op geweest:

www.ftm.nl/artikelen/zoeken-met-een-l...

Die stelling dat eur 2,9 miljoen moet worden omgezet om een misdrijf in beeld te krijgen kan dus naar de prullenbak. Sowieso zegt zo’n getal weinig. Indien het al wel zou kloppen, zou er nog steeds sprake kunnen zijn van een 100% pakkans als iedere dealer eur 2,9 miljoen omzet.

Ik weet dat ik vaak kritiek lever op de ‘feiten’ in Feynman’s stukken, maar dat is niet persoonlijk bedoeld. Het betoog wordt een wankele piramide als je Tops als basis gebruikt.

BobDobalina | 30-07-22 | 20:52

MInder donuts of gevulde koeken bij de politie. Het ziekteverzuim ook flink naar beneden door betere zorg voor het personeel zodat men zich gesteund weet.

AntiZanicz | 30-07-22 | 20:52 | 1

De politie is een zeer populaire werkgever onder VMBO-ers. Ben je eenmaal aangenomen, dan ga je daar nooit meer weg. Zulke arbeidsvoorwaarden krijg je nergens.

theo-is-dood | 31-07-22 | 08:25

De Nederlander betaald best flink belasting. Je drank, sigaret, zorgverzekering, elk product, wegenbelasting, wat je ook maar gaat doen belasting, enz. Al jaren. Toch zie je een krimp in sectoren waar je het liever niet hebt. Blijft de vraag over waar al dat geld dan wel naar toe gaat. Die stromen zou ik wel eens helder in beeld willen hebben, grafisch, in tweevoud en maandagmorgen om negen uur op mijn bureau

Mark van Leeuwen | 30-07-22 | 20:51 | 6

Waar blijkt dit uit?
Heeft u enigzins bewijs?

the_w | 30-07-22 | 21:01

Belastingen verlaagd? Waar dan?

RM666 | 30-07-22 | 21:23

@AntiZanicz | 30-07-22 | 20:54: Dat klopt qua kosten inderdaad niet, het is namelijk 600.000 euro. En het is inderdaad gespreid, namelijk over de rest van de tijd tot het overlijden van de immigrant.

Verbandmeester | 30-07-22 | 22:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Natuurlijk moet je harder straffen, dat is wel duidelijk.
Maar daarnaast weet ik het niet. Je kan vast wel door meer te investeren in politie meer tegen houden. Maar of dat het waard is betwijfel ik.
Het blijft toch een type misdaad waarbij de meeste slachtoffers onder de deelnemers vallen. En als je de drugscriminaliteit naar nul kan terugbrengen is de vraag wat die jochies dan gaan doen. De kans dat ze oude vrouwtjes gaan overvallen lijkt me groter dan de kans dat ze accountant worden.

C1O2 | 30-07-22 | 20:51 | 1

Ik VERMOED dat harder straffen zal leiden tot grotere inspanningen om uit handen van Justitie te blijven, lees: gijzelingen, schietpartijen tegen de politie, levensgevaarlijke capriolen op de weg etc.
Ik DENK (hoop) dat als de pakKANS veel groter wordt de lieve, onbegrepen tuigh boefjes de voortdurende onderbrekingen van hun 'werkzaamheden' op een goed moment zat zijn.
Vraag is wel hoe we voorkomen dat het gevang een soort college / stageplek wordt waar deze rekels van elkaar leren hoe ze nóg slimmer te werk kunnen gaan / waar hun verdere criminele kansen liggen.
Eenzame opsluiting dus. Maar dat zal wel weer stuiten op bezwaren van Amnesty / beroepsdeugers.

klimgek | 30-07-22 | 22:40
-weggejorist-
Johan1235 | 30-07-22 | 20:50 | 2

Ik denk dat ik maar naar Mexico verhuis.

Plukkieplukkie | 30-07-22 | 20:49 | 1

Welk kartel wordt het?

nobodiesunmighty | 30-07-22 | 20:52

"De jeugd is onze toekomst, niet een sluitpost."

Veel mensen die zich kansloos voelen en/of zijn. Ander of "beter" werk zou wel in iedereens voordeel zijn. Maar wees eerlijk.

Theodorus.Goldbach | 30-07-22 | 20:48 | 1

Als de vos de passie preekt boer pas op je kippen.

bijna_raak | 30-07-22 | 20:54

Prachtig hoe dat werkt, hedonisme.
Vaarwel westerse wereld. Het was leuk zolang het duurde.

hallofreen | 30-07-22 | 20:48

Een prettig verhaal voor het slapen gaan vannacht

Mark van Leeuwen | 30-07-22 | 20:46 | 2

Je kunt nog even naar het Stamcafé komen. Biertje erbij en daarna wel lekker slapen.

K1100 | 30-07-22 | 20:57

Ik zal het onthouden, thanks!

Mark van Leeuwen | 30-07-22 | 22:33

Dystopisch toekomstbeeld.

Bigi Bana Boy | 30-07-22 | 20:46 | 1

Het is geen toekomst maar heden.

bijna_raak | 30-07-22 | 20:51

"Synthetische drugs vormt 4,6 procent van ons bedrijfsleven."

En Brabant steekt de kroon. En niet alleen synthetische drugs. Zitten ook vuistdiep in de wiet.

Theodorus.Goldbach | 30-07-22 | 20:43 | 4

Wat heb jij tegen Brabant? Er gebeuren ook goede dingen in Brabant en op veel plekken is er het aangenaam wonen. Inderdaad kent Brabant drugsproblemen.

thanseeuwen | 30-07-22 | 21:10

voor je het weet bestaat bestaat het BNP voor 10% uit drugshandel

AntiZanicz | 30-07-22 | 21:57
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl