achtergrond

Geenstijl

Erdogan tóch tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland, unanimiteit nodig voor toetreding

We vonden hem al zo soepel in de omgang

Welkom op de Turkse bazaar. Waar eerder nog gemeld werd dat Turkije ondanks wat cosmetische bezwaren niet tegen de toetreding van Finland en Zweden zou zijn, gooide Erdogan gisteravond het roer om. Hij noemt Zweden een kweekvijver voor terroristen en daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in, maar hij bedoelt die andere 'terroristen', namelijk de Koerdische YPG die gesteund werden door de NAVO in hun strijd tegen Islamitische Staat. Én die weer andere terroristen van de PKK, die ook in de EU gewoon keurig te boek staan als terroristische organisatie. Erdogan zegt - volledig volgens het bazaarhandboek - dat Finland en Zweden ook niet langs hoeven te komen in een poging hem van gedachten te veranderen en er wordt voor de vorm nog wat gesteigerd over Griekenland.

We vermoeden dat Erdogan inzet op de uitlevering van 33 verdachte Koerdische militanten die in Zweden en Finland wonen. Volgens de Turkse media zouden de landen dat verzoek gisteravond hebben afgewezen. De kans is klein dat Zweden en Finland op dit besluit terug gaan komen. De kans is groter dat als uiteindelijke concessie de wapenembargo's van NAVO-landen tegen NAVO-land Turkije iets of gedeeltelijk teruggedraaid worden.

Toch een flinke troef voor een land dat zo diep in recessie zit dat Erdogan onlangs zelfs  hoogstpersoonlijk de Israelische president met paarden, vlaggen en volkslied op staatsbezoek ontving.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.