Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bijbaan elders: trias politica aan de kant voor sneller zwartlakken WOB-documenten

Trias politica is ook maar een mening

Ollongren onderwijs heel goed voorbeeld van mediawijsheid, hoe je desinformatie herkent

Hier scheiden onze wegen, was dat niet iets met bestuurlijke vernieuwing? Ja, in 1748 al, toen baron De Montesquieu met z'n Trias Politica de weg vrijmaakte voor nieuw leiderschap. Regering regeert, rechter spreekt recht en ongezien de tyfus met tirannie. Geen Zonnekoningen meer. Gaat al eeuwen goed, tot Pechtold. Maar we hebben het dan wel vaak over Sigrid Kaag, Orwellongren kan er ook wat van. Ze haat de Wet Openbaarheid van Bestuur bijvoorbeeld evenveel als nepnieuws, en probeert misschien wel daarom het recht op overheidsdocumenten daarom nog snel even te hervormen, voor de volgende verkiezingen graag. Haar eigen D66 schreef met GL de Wet Open Overheid. Ooit bedoeld voor onderzoekende journalisten, inmiddels afgezwakt genoeg voor de Eerste Kamer. De aanpassingen in de wet zorgen dat de kosten dalen van 1 miljard per jaar naar slechts 50 miljoen, aldus Ollongren. (dat miljard factcheckte ze gek genoeg zelf* al in 2019: false)

Hoe je zoveel bespaart? Daar heb je heel creatieve consultants voor in Kaagland. Je laat gewoon de instantie die de hoogste rechter is in WOB-geschillen MEEDOEN met het maandelijkse weglakoverleg! De Raad van State vroeg of twee medewerkers bij het  WOB War Room overleg van de belangrijkste woordvoerders van de ministeries kon aansluiten, om de fijne kneepjes van het stiften en Robowobben te leren. Dit Interdepartementaal WOB Overleg  bespreekt niet alleen hoe je de boot zo langmogelijk kan afhouden bij irritante verzoeken, maar ook hoe ver ze denken te kunnen gaan met het oprekken van de bestaande regels.

Op 20 november 2020 bespraken de Wob-chefs van de ministeries de uitnodiging in het interdepartementaal Wob-overleg (IWO). De reactie: 'Moet de Raad dat wel willen?' Whatabout onafhankelijkheid? Wat zouden de directeuren Wetgeving en Juridische Zaken daar nou van vinden? En toen werd het pijnlijk: die überwetsdienaars vinden dit juist dikke prima. Dat weten we omdat de verslagen zijn gewobd. En dit keer bleef de lakstift dicht...

DE (GL/D66)WET OPEN OVERHEID

D66 en GroenLinks willen de Wob vervangen door een nieuwe Wet Open Overheid. Die nam de Tweede Kamer al in 2016 aan, maar bleef daarna steeds steken in de senaat. Met Pritt en lakstift pasten Bart Snels en Steven van Weyenberg het ontwerp daarna aan, zodat de achterkamer niet langer zou kunnen steigeren. Op z'n D66's: transparantieregister eruit, termijnen oprekken. Lukte pas begin februari dit jaar, getimed vlak na de val van het kabinet en mooi in campagnetijd. Niet dat het hielp, de wetswijziging moet nog behandeld worden in de Tweede Kamer, de bedoeling is eind deze maand.

In dat licht is het bijzonder dat de Raad van State vorig jaar oktober al twee juristen had vrijgemaakt om te werken aan de invoering van deze wet. Zeldzame voortvarendheid, gezien de doorlooptijd van de gemiddelde Wob-zaak. 

De RvS heeft twee afdelingen: eentje is de hoogste bestuursrechter, de ander adviseert het kabinet over de inhoud en vorm van wetsvoorstellen. Beide afdelingen wilden een stoeltje in de Wob War Room. Want in de nieuwe WOO moet dit orgaan ook weglakken op verzoek documenten openbaren. Waar kan je dat nu beter leren dan van de uitvoerend productenten van de Ruttedoctrine? En is het niet handig om ook de rest vast lekker 'in te regelen'?

Het is niet duidelijk hoe dit plan ontstond, maar het kwam van hogerhand. Warm aanbevolen bovendien, daarna waren ook de juristenbaasjes akkoord. Dat dit staatsrechtelijk niet helemaal lekker is, werd pas opgemerkt toen het voorstel voor het eerst terechtkwam bij ambtenaren zónder rechtenstudie: de woordvoerders in het IWO.

Dit straalt niet lekker af op de minister

DATALEK

Dat gebeurde 20 november vorig jaar, toen Nederland alweer een maandje in lockdown was. Den Haag zat middenin de parlementaire enquête over de Toeslagenaffaire, op deze dag vertelde een ex-ambtenaar dat ze al in 2013 had gewaarschuwd dat de Belastingdienst echt goed fout zat. Desondanks won de fiscus later bij de Raad van State zaak na zaak, als ouders procedeerden tegen gigantische vorderingen. De staatsraden stempelden bezwaar op bezwaar weg, het moest immers consistent. Pas toen een nieuwe rechter eens een heel dossier doornam, kwam deze dwaling aan het licht.

Niet verwonderlijk dus dat de woordvoerders wel nattigheid voelden. Het straalt immers niet lekker af op de minister, zo bij elkaar op schoot. 'Moet de Raad van State dat wel willen?' In het IWO gaat het immers ook over hoe ver je wetten kan oprekken en of er niet beter veel meer Robowob laksoftware kan worden aangekocht. En was voor het bespreken van de nieuwe wet WOO niet juist een aparte werkgroep opgetuigd? 

De woordvoerders van ministers Ollongren (BZK, D66) en Van Engelshoven (Onderwijs, D66) vertelden dat het idee vanuit de RvS was gekomen. Omdat ze het ook wel gek vonden, hoorden ze de twee juristen van de Raad eens uit. Toen merkten ze dat de juristen van de Raad het een non-issue vinden. "We lezen de stukken al lang mee, via jullie bazen. Kajsa weet ervan."

In het verslag staat dat woordvoerders zelfs formeel op de strepen van Montesquieu gingen staan: deelname van de RvS werd weggestemd. En de onafhankelijke rechtspraak gered. Voorlopig dan. Want denk maar niet dat de opperhoofden Juridische Zaken hun lesje hebben geleerd. 'Structurele deelname aan het IWO wordt op een later moment nogmaals bekeken.'

GeenStijl Onderzoekt. Helpt u mee?

Het ontbreekt in dit land aan kritische journalistiek. Zelfvoldane, innig met politieke partijen verweven publieke omroepen. Samenklittende uitgeverijen die door de staat betaald worden, onvoorwaardelijk links leunende journalisten die pluriformiteit niet herkennen als het in hun gezicht geslagen wordt en dus "het klimaat", "de migratie" of "de EU" als voldongen feiten behandelen die geen kritiek verdragen. Een overheid die onder de Rutte Doctrine alles zwart/wit weglakt in Wob-verzoeken, de burger het zicht op beleid belemmert en de soevereiniteit hoeksteen voor hoeksteen uitlevert aan supranationele "belangen".

Wat kunnen wij daar tegen doen? Niet alles. Maar wel iets. GeenStijl is een klein bedrijf met een groot bereik, dat surft op de waan van de dag. Onder die golven willen we naar parels duiken. De onderste stenen zoeken. Daar heb je duikers voor nodig, met expertise, tijd en geduld. Dat kost geld. Geld dat bij ons niet tegen de plinten omhoog klotst. Want geen staatssteun. Want niet woke. Want geen grote corporate suikerooms. Wil u meer, of minder onderzoek onder de oppervlakte? Dan kunt u dat regelen. U doet een duit in het zakje, wij zetten Wobbers en Gravers in.

Reaguursels

Inloggen

Goed artikel! Is even de kouwen door alle links te lezen, maar men blijft blijkbaar hangen in wel/niet meelezen van de stukken door overheidspartijen partijen die er niets mee te maken hebben. Zoeken we later nog wel eens uit, burger begrijpt er toch niets van. Gee...

Hojo24 | 11-09-21 | 07:23

Nu in meerdere landen De Democratie een gordiaanse knop is geworden, moet de vraag gesteld worden: Was het zaad van het verval gezaaid bij het begin?

Arachne | 10-09-21 | 23:29

Ik snap de irritaties van mevrouw de uberfuhrer wel ==uw Nederland is geen gaaf land ,maar een kaag land!

zwaarschaap | 10-09-21 | 18:48

Wij hebben nooit Trias Politica gehad en als we het wel ooit hadden was het onder Napoleon maar ja dat was zo'n vieze smerige dictator dus hebben ze na zijn nederlaag veel van zijn verrijkingen teruggedraaid. Gelukkig hebben we nog wel riolen. En een beetje fatsoenlijke rechtspraak maar daar is ook al de klad in gekomen.

Sans Comique | 10-09-21 | 17:16

''Iedereen in Nederland mag gehoord worden.''

Je hoeft er alleen niet naar te luisteren. Je lacht en wuift gewoon alles weg en maakt veelvuldig gebruik van terminologie als 'complotdenker', 'laagopgeleid', 'wappie', 'tokkie' of 'extreem-rechts' om iedere onwelgevallige mening maar niet serieus te hoeven nemen.

''Kritiek, debat en onenigheid vormen de zuurstof van een democratie.''

Ik zie geen debat. Ik zie alleen maar vooringenomen mensen die iedereen met een onwelgevallige mening wegzetten. Iedereen dient te conformeren en te slikken als een hoertje, want anders is alles wat je zegt bij voorbaat fout. Nou, wat een debat! Doei.

''Maar dat werkt alleen, als we het eens zijn over de spelregels. Anders krijgen we een wedstrijd waarin de strijd met de scheidrechter wordt aangegaan in plaats van met elkaar.''

Wie zegt dat jij de spelregels bepaalt? Ben jij aangesteld als spelregelmeesteres of zo? Nee hè? Je bent een gekozen volksvertegenwoordigster, en jij staat in theorie in dienst van het volk. Dat is ook wat het woord 'minister' betekent: Dienaar. Dus kom mij even helemaal niets vertellen over hoe mijn mond gesnoerd dient te worden ten behoeve van jouw corrupte kuttenclubje. Ongezien de tyfus. En stop eens met alles zwartlakken. Dat is geen openheid. Dat snapt een kleuter van vier ook wel. Groetjes!

VBO_B_Niveau | 10-09-21 | 16:51

Ik ga eerst vrijmibo, dan Indisch eten koken en dan (of morgen) betaald lid worden van GS. Onderzoeksjournalistiek redt uiteindelijk de democratie hoop ik tegen beter weten in.

Polycynisch | 10-09-21 | 16:49 | 1

Doen! Ik heb er nooit spijt van, ookal is GeenStijl regelmatig sterk gekleurd, ook GeenStijl moet er zijn ;-)

GizzleMolby | 10-09-21 | 20:48

Zo te zien is ze er echt voor gaan (scheef)zitten om die scheet te laten, en ik kan het weten.

Uli Aarskopf | 10-09-21 | 16:24

Ollengren schrijft over desinformatie: “ Iedereen in Nederland mag gehoord worden. Kritiek, debat en onenigheid vormen de zuurstof van een democratie. Maar dat werkt alleen, als we het eens zijn over de spelregels. Anders krijgen we een wedstrijd waarin de strijd met de scheidrechter wordt aangegaan in plaats van met elkaar.”
Een goed gekozen metafoor alleen ze gebruikt hem op de verkeerde wijze. Die scheidsrechter die is D66. Dan klopt-ie! En is het dus terecht dat we met de scheidsrechter op de vuist gaan.

Tiscali-2 | 10-09-21 | 16:02

De Nederlandse Democratie vanuit oprecht moreel besef bestaat al een tijdje niet meer als zodanig, het gekozen parlement is tot een poppenkast autocratie verworden aangestuurd door de Trias Politicas Parasitica EU. Openbaarheid bestuur is een dictatoriaal lachertje geworden door de intense censuur erop. Verkwanseld voor geld en macht van de volksvertegenwoordiging zelve.
Filistijnen als zodanig ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Frisse wind in de kamer als BBB en JA21 brengt enige verlichting maar is als Don Quichotte zijn strijd tegen de windmolens. Zeer eervol en vertrouwenswaardig maar haalt niks uit. Tijd voor een revolutie reaguurders.

GuruOuwehuru | 10-09-21 | 16:01

Nog zie ik Omtzigt staan met 'n heel pakket A4tjes in z'n hand, alles afgelakt. Bananenrepubliek.

meneer Q | 10-09-21 | 15:49

bij het ontwerp van de nederlandse grondwet destijds door thorbecke, en dit wil ik nogmaals extra benadrukken, vormde de Trias Politica slechts een voetnoot.
Het idee dat het nederlandse bestel volgende de trias politica is opgezet is de grootste grap die al jaren rondwaart op Geenstijl. De verschillende machten in nederland zijn nooit maar dan ook nooit van elkaar gescheiden geweest sinds invoering van de grondwet.

stunter | 10-09-21 | 15:31 | 2

Het is inderdaad wel zo dat Thorbecke meer macht wilde voor het parlement en daarmee de koning grotendeels buitenspel zette. Echter vertellen de geschiedenisboeken niet dat dit een grotere centralisering van macht was dan toen wanneer de koning ook nog een rol speelde.

Old_Spice | 10-09-21 | 15:49

Al eeuwen oud alles berust op iets heel simpels, weliswaar bestaande uit 3 onderdelen : KERK, K*T, en KAPITAAL

Henkie | 10-09-21 | 15:50

Kaag, in een van haar verholen aanvallen op Rutte, en via Rutte onverholen op de PVV kiezers. "Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk." - Sigrid Kaag.

Vuurspuger | 10-09-21 | 15:23 | 2

Dan mag ze er wel eens eentje gaan vormen, zo'n visie.

Rest In Privacy | 10-09-21 | 15:33

Verkeerd. Ipv VOLK dient U te lezen DEMOCRATIE, ze had het verkeerd opgeschreven, sorry

Henkie | 10-09-21 | 17:00

De Raad van State is er om de overheid tegen de burger te beschermen. Die nieuwe rechter die voor de verandering eens een heel dossier doornam, waardoor de dwalingen aan het licht kwamen, is dus ongeschikt en inmiddels waarschijnlijk al lang gewiebert.

W.F.Hermans | 10-09-21 | 15:13 | 2

Super geformuleerd, en hoe waar!

L.E. Raar | 10-09-21 | 15:43

Zeker! Maar ja, W.F.Hermans.

vanvandaag | 10-09-21 | 15:53

Ik hoor wel eens dat de Raad van State een weeffoutje is in het Nederlandse bestel. Geen idee van het en waarom. Lijk wel te passen bij het ontrafelen van het weefsel van onze samenleving.

Otto Normal | 10-09-21 | 15:07

Mensen hebben het nog steeds niet door. Kabinetten voeren gewoon het EU- beleid uit wat al lang geleden in de achterkamertjes van Brussel is geregeld.
Het gaat dan over immigratie, financiële regelingen, landbouw, natuur en milieu.
Daar brengen WOB-verzoeken geen verandering in.

meneer Q | 10-09-21 | 15:02 | 5

@ meneer Q. En niet te vergeten de invoering van de QR code maatschappij. Straks bent u ineens meneer QR .

W.F.Hermans | 10-09-21 | 15:16

@W.F.Hermans | 10-09-21 | 15:16: Ik meen dat ik voor de staat altijd al een nummer war, mijn sofinr namelijk. Wat ze altijd snel weten te vinden als er betaald moet worden, gelukkig weet mijn mannetje wat mijn belasting invult ook precies wat er wel niet aftrekbaar is waardoor ik weer een heel deel terug kan vragen.

brie-de-penis | 10-09-21 | 18:34
▼ 2 antwoorden verborgen

MaAtSchaPIjLeRr, voor niks dat vak. Geld en tijd verspilling in de middelbare school.

Adriel | 10-09-21 | 14:57 | 1

Maatschappijleer is het meest zinloze vak dat er (buiten dans en drama) op school gegeven wordt. Maatschappijleer is in theorie hoe nederland er uit zou zien als alles precies zou kloppen zoals de staat het voor ogen heeft (nl goedgelovige burgers die zich allemaal aan de wet houden en precies doen wat de staat van ze vraagt, en als het even kan de D666 de grootste partij van nederland maken)

brie-de-penis | 10-09-21 | 18:36

Dit even in het Pools en Hongaars vertalen en de volgende keer dat pRutte een grote broek denkt te kunnen aantrekken krijgt hij zo de oren gewassen dat de zeepbellen nog weken uit elke lichaamsopening zullen bubbelen. Je zou maar voor de overheid werken. De maffia heeft nog een erecode. De Nederlandse overheid staat bij mij op de zwarte klantenlijst, onder Qatar.

Frau Merkel | 10-09-21 | 14:54 | 1

LOL. Scherp!

isitsoornot | 10-09-21 | 14:59

Wat een gaar land. Schone schijn, Keeping Up Appearances en maar net doen alsof er een goed functionerende democratie en rechtsstaat is. Dan doen wij wel alsof dit het gaafste land ter wereld is.

Wattman | 10-09-21 | 14:50 | 3

Kaag als Mrs. Bucket, goed beeld.
"Bouquet residence, the lady of the house speaking".

funda | 10-09-21 | 14:55

@funda | 10-09-21 | 14:55: Nu heb ik dus medelijden met haar man (mind the man on the bicycle, Richard).

Arachne | 10-09-21 | 23:16

En zo wordt er vrolijk weer richting een nieuwe toeslagenaffaire gepolderd. En iedere deelnemer was aan het overleg leunde tevreden achterover.

Sqbar | 10-09-21 | 14:46

Het demasqué van de Nederlandse rechtsstaat. Hier moeten koppen gaan rollen, anders kunnen we stellen dat de democratie is ingeruild voor een plutocratie/meritocratie/"elitecratie"....
Wat een juridische blunder van de eerste orde. Dit mag gewoon niet mogen!

L.E. Raar | 10-09-21 | 14:46 | 2

Wie zou dat gaan veroordelen dan? Elke laag is verziekt door kartelpolitici en partijknaapjes. Dit is echt geen uitzondering.

Frau Merkel | 10-09-21 | 14:55

@Frau Merkel | 10-09-21 | 14:55: Eens, maar dat betekent imho niet dat we het niet, iedere keer weer, hier aan de kaak moeten stellen, in de hoop dat ooit een kamerlid (E/T) aan de bel gaat trekken, toch?

L.E. Raar | 10-09-21 | 15:21

Zit even te kijken naar de kostenschatting. 1 miljard vs. iets minder dan 50 miljoen. Scheelt maar een factor 20...
Dan hebben we dus ABDTOPConsult: naar eigen zeggen "een kleine adviesgroep van ervaren topambtenaren binnen de Rijksoverheid, die snel inzetbaar is bij complexe of urgente vraagstukken, van onderzoek en advies tot interim-functievervulling."
En die zit er een factor 20 naast... Top!

Schmalz | 10-09-21 | 14:44 | 3

Topambtenaren? Die zijn ver te zoeken, kijk maar wat een puinhoop het nu is.

Zitvlak | 10-09-21 | 14:46

Algemene Bestuurs Dienst: het kartleuitzendbureau van de roverheid. Als je echt niets meer kunt, overal gefaald hebt en volledig bent afgebrand zoeken zij een nieuw warm plekje op het pluche voor je. Een Pechtold-plekje zogezegd.

Frau Merkel | 10-09-21 | 14:47

Andere ambtenaren hadden er verder naast gezeten; ik zie de logica wel.

funda | 10-09-21 | 14:47

We hebben in Nederland sowieso geen Trias Politica. Zolang rechters duiding aan een wet kunnen geven en daarmee via jurisprudentie effectief dus wetgeving maken, is ons systeem door en door rot en is er geen trias politica.

Wanneer je dan al jaren het de normaalste zaak van de wereld vindt om geen trias politica te hebben, dan is het ook niet moeilijk om zo’n ander onderdeel van de trias politica (wetgevende vs uitvoerende) te negeren.

Waarom dus hier verbaasd over zijn.

En mijn tirade over hoe we geen trias politica hebben, kunt u waarschijnlijk tot meer dan 10 jaar terug in de archieven hier vinden.

DerUnterMensch | 10-09-21 | 14:43

De vrijmibo vervalt steeds meer in een soort van troosteloos bagatel om je zorgen weg te kunnen drinken .....

Benieuwd wat het nieuws vanuit Den Haag rond 16:55:00 van vandaag gaat worden. Is belangrijk voor mijn besluit tussen goedkope jenever of de toch iets chiquere whiskey.

SmurfenSlurfje | 10-09-21 | 14:43

Wat is nog het nut van WOBben als het onderlinge handjeklap en gekonkel, waarvan ze weten dat het ellende gaat geven bij openbaring, gewoon nergens opgeschreven word?

2voor12 | 10-09-21 | 14:42

Hoe de fuck gaat een commissie bepalen wat het volk mag lezen? Met welk Godvergeten mandaat dan? Dat kan onmogelijk het volk zijn, want die willen in ieder geval WEL alles weten wat er met hun stem en centjes wordt uitgevoerd.

Dus hoe kan in een democratie iemand anders dan een volk bepalen wat het mag lezen of niet?

Of mogen we onze bestuursvorm vanaf nu zonder aanhalingstekens een dictatuur noemen? Ook goed. Is dat tenminste duidelijk.

Kunnen we voortaan ongegeneerd 96% verkiezingsscores voor de zittende partij gewoon presenteren alsof het volk dat ook echt wil.

van heinde en verre | 10-09-21 | 14:42 | 1

U bent zeker een betalende reaguurder?
Belastingbetaler wel te verstaan!

Zitvlak | 10-09-21 | 14:44

Het WOBben valt tegen , als je een verzoek tot wob wil, dan geven ze je een inzageverzoek, dat inzage verzoek slaan ze dan af onder het mom ,, geen gegevens,,.
Gewoon een gemeente WOB gedaan.

Zitvlak | 10-09-21 | 14:40

Overheden creeeren met hun gebrek aan transparantie en leugenachtige gedrag de voedingsbodem voor nepnieuws.
Dus wees niet boos op mensen die nepnieuws verspreiden, bedenk dat jij als overheidsdienaar hier zelf de voeding voor aanlevert.

General McAuliffe | 10-09-21 | 14:39

Omtzigt komt terug. Laat hem een mooi partij- partijtje mensen om zich heen verzamelen. Bel en Eerdmans bijvoorbeeld. En we hebben EINDELIJK een goed alternatief op rechts. Die bolle trien van BBB mag zich er ook nog wel bij aansluiten.

overVecht | 10-09-21 | 14:37 | 4

Eerdmans loopt sneller over je heen dan je hongerige kittens.
Die heeft nu allang een eigen partijtje geregeld.

funda | 10-09-21 | 14:45

@Zitvlak | 10-09-21 | 14:42: ik had daar geen hoge verwachtingen van maar ben aangenaam verrast door haar optreden, kennis en dossierkennis. Ben alleen bang dat als BBB hard groeit er weer FvD / LPF toestanden van komen.

Zorc | 10-09-21 | 14:46

@Zorc | 10-09-21 | 14:46: Beste Zorc, dat is niet te hopen, mebie snoept ze wat kennis en kunde weg bij het cda.

Zitvlak | 10-09-21 | 14:48
▼ 1 antwoord verborgen

"90% percent of the politicians give the other 10% a bad reputation." H.K.

funda | 10-09-21 | 14:36 | 3

Ik dacht even dat je HH had geschreven.

Mokum Kosher | 10-09-21 | 14:36

Ah tuurlijk, Herman Koch.
En sprak deze uitspraak tijdens 'het Diner'.

chicago river | 10-09-21 | 14:49

Hong Kong?
Serieus hier.
Wie of wat is H.K.?
Heckler.Koch?

chicago river | 10-09-21 | 14:52

Ik begrijp nog steeds niet waarom de onderzoeksresultaten van de toenmalige Raad van de Luchtvaart m.b.t. de crash van een Martinair vliegtuig bij Faro tot 2073 staatsgeheim blijven. Ik ben in 2073 al lang dood. Ik wil niet met onbeantwoorde vragen de kist in gaan. Kan iemand dat even wobben?

Leptob | 10-09-21 | 14:34 | 5

Dan laat D66 je wel resomeren. Alles voor een grimlach.

funda | 10-09-21 | 14:39

Zeker in die tijd was het overschakelen van automatisch naar handmatig al tricky. Zeker gezien de hoogte en laatste moment werk. Zie het als in een automaat auto de pook naar handmatig zetten. Hoor en merk je zelfs in huidige auto’s dat er nog een fractie verschil is en het iets met het toerental doet. Doe dat, in die tijd, met een zware kist én laatste moment in die weersomstandigheden.

overVecht | 10-09-21 | 14:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat verdrag van Tromsø is dan wel interessant.

Niet_Van_Hier | 10-09-21 | 14:26

Toen Rutte III in 2018 onder leiding van de "democraten"66 van Ollongkreng
het raadgevend referendum volledig gingen afschaffen omdat
"het niet aan hun verwachtingen had gedaan"
Had je de bui al een beetje aan zien komen, maar toen kwamen er ook geen fakkels&hooivorken en dat zal nu niet anders wezen.

TijdelijkOptimist | 10-09-21 | 14:24 | 2

Kanppe vrouw die Kajsa. Daar kunnen de meeste partners van de meestal partnervrij figuren hier niet aan tippen.
Jammer dat ze van de potten en pannen is.

MaarFeitelijk | 10-09-21 | 15:03

Ik roep al jaren dat Nederland geen democratische rechtstaat is. Dat was ooit een beetje hyperbool, maar het wordt steeds meer bewaarheid.

Tapu | 10-09-21 | 14:20 | 1

Je hebt een heldere visie; iedereen zou naar jouw geroep moeten luisteren.

funda | 10-09-21 | 14:32

Wanneer is het tijd voor een nieuw plakkaat van verlatinghe? Dit is niet mijn regering. Tijd voor een nieuwe grondwet, nieuw manifest, een complete reset. Behoudt het goede zou ik zeggen, en reken af met de bestaande regentencultuur. Ik gruwel van wappie Baudet, maar hij heeft een punt over zijn kartel. Slechts zij die bereid zijn lid te worden van een mainstream politieke partij maken kans op macht.

Kaal-dik-en-lelijk | 10-09-21 | 14:17

En maar afgeven op de afbraak van de rechtstaat in Polen. Ondertussen is Nederland de ergste bananenrepubliek van Europa met zijn verstrengeling tussen regering en parlement, tussen rechtspraak en ambtenarij en netwerkcorruptie.

Koning Willy | 10-09-21 | 14:15 | 4

'de ergste'... je las het hier eerst op GS. Zeg je Europareisjes maar af.

funda | 10-09-21 | 14:34

Nog erger, een bananen monarchie !
Landen met een feodaal staatshoofd kunnen per definitie geen rechtsstaat zijn, en dienen zich inderdaad te onthouden van kritiek op democratisch gekozen regeringen.

Zorc | 10-09-21 | 14:42

u weet niet waar u het over heeft.

MaarFeitelijk | 10-09-21 | 15:02
▼ 1 antwoord verborgen

Leren ze dit soort dingen op hun missies naar Afghanistan en Colombia en zo?

small_town_dude | 10-09-21 | 14:14

Wat zeuren jullie nou?
Akela Kaag zit daar niet omdat niemand op haar gestemd heeft.
De Lachende Leider zit daar ook niet omdat niemand op hem stemde.
Eigen Schuld, Dikke Bult.

spoilerfreak | 10-09-21 | 14:11

Ok Trias Politica ook al aan het kruis genageld in Nl dan maar naar het EU-hof toe en het EVRM maar weer eens van stal halen. Zal ze leren hier in NL een dissidente houding aannemen. Polen en Hongarije? Schaar daar NL dan ook maar bij. Dit is ongehoord, de RvS die mee gaat lakken in eerste aanleg, par bleu!

Zuma | 10-09-21 | 14:09

Als rechter moet je flexibel zijn.

Mr_Natural | 10-09-21 | 14:08

Ja maar Polen en Orban roepen de media dan in koor.

2voor12 | 10-09-21 | 14:05 | 4

Volgens Tusk wil Polen uit de EU stappen. Dan heeft Kaag straks alleen nog Orban om op af te geven...

Bataafje | 10-09-21 | 14:19

@Ommezwaai | 10-09-21 | 14:12: langzaam?
Volgens U?
Hij is er al hoor.
Buigt en liegt alles in de door hem gewenste richting. Schuift verantwoording af op ondergeschikten die vervolgens onder de bus worden gegooid. En saboteert openlijk ons democratisch bestuurlijk systeem.
En net als Orban blijft hij populair.
Maar in de geschiedenis is al vaker duidelijk geworden dat een laten we zeggen ondemocratische regent pas door het volk wordt afgestraft of “zelf opstapt” als het echt fout gaat in de maatschappij.

J-van-de-Bontekoe | 10-09-21 | 14:22
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb wel eens een rechtszaak gehad. Zeven jaar ellende. De meest vreemde beslissingen. De meest vreemde replieken, duplieken en weet ik het allemaal al niet meer. En de meest vreemde vonnissen.

Toen bleek de rechter op de golfbaan te staan met de tegenpartij en hun advocaat.

Uiteindelijk is eea niet gerechterlijk in mijn voordeel opgelost begin jaren ' 90.

Begin jaren '2000 heb ik ook nog een akkefietje gehad met notarissen. Die dachten mij ook een oor aan te kunnen naaien. Uiteindelijk heb ik ze 3.000 euro over laten maken en heb ik een briefje, door hen handgeschreven even opgesteld, voor ze getekend dat ik hun handelen nooit aan de grote klok zal hangen.

Hoe deftiger de persoon, hoe groter tuig. Dat geldt ongetwijfeld al helemaal voor dit soort politici. Ritselaars.

Knufter | 10-09-21 | 14:04 | 1

Mijn ervaring, als het even mogelijk is, rechtzaken, advocaten vermijden. Het vreet geestelijk aan je. Bij kleine bedragen, schrijf het af. Bij grote, tsja, daar zijn andere wegen voor te behandelen.

feiten_en _cijfers | 10-09-21 | 14:17

mag ik zeggen dat ik het vertrouwen in onze politici (op een hele hele enkeling na) verloren ben.

Ik ga de volgende leer wel weer stemmen maar niet omdat ik wat kan veranderen.

Fedde71 | 10-09-21 | 14:04 | 3

Een goed stemlokaal met koffie en koeken , waar is het ?

likmegaties | 10-09-21 | 14:36

Fedde, 100% eens. Ik kijk naar de beslissingen die genomen worden, het beleid dat gevoerd wordt, en ben tot de conclusie gekomen dat de overheid er niet voor mij zit. Misschien is 'vijand' te zwaar aangezet, maar het zit er aardig in de buurt.

marcoplarco | 10-09-21 | 15:06

Trias Parasitica

Weten jullie nog?

Kaas de Vies | 10-09-21 | 14:03 | 1

ja Kaas, dat waren tijden.

Fedde71 | 10-09-21 | 14:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl