Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hugo de Jonge negeerde eigen experts bij deal AstraZeneca

Ambtenaren ⬛⬛⬛woest en de grote held ⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛moest uit geschiedenis worden geschreven

sijbesma achter hugo

De hoofdrolspeler blijft liever op de achtergrond: Feike Sijbesma achter Hugo de Jonge op werkbezoek bij Sanquin.

Hugo regelde het helemaal zelf, de aankoop van 400 miljoen vaccins van AstraZeneca, samen met Duitsland, Frankrijk en Italië. Is echt waar, dat staat zwart op wit gelakt in dik 750 pagina's WOB-documenten die het ministerie van VWS heeft vrijgegeven, en die wij 'om niet' voor je hebben doorgeploegd. Brisant is dat hij zelfs de ambtenaren buitensloot, die gespecialiseerd zijn in dit soort onderhandelingen. Nog brisanter is dat middels de Ruttedoctrine de echte held van het verhaal uit de geschiedenis lijkt te moeten worden geschreven. Een longread.

Bij het kopen van 400 miljoen AstraZeneca vaccins door Nederland en drie andere lidstaten, heeft Hugo de Jonge buiten de afdeling om gewerkt, die gespecialiseerd is in het onderhandelen met big pharma. Dat blijkt uit nieuwe WOB-stukken die zijn vrijgegeven.

De deal, samen met Duitsland, Frankrijk en Italië, was een eclatant succes voor Hugo. Maar echt. Aan het eind van het verhaal blijft straks hangen: dankzij Hugo is de hele Europese Unie voorzien van vaccins. Best wel een mindfuck, met de kennis van nu.

Toch zit er een luchtje aan van Ruttedoctine: de grote held is deels uit het verhaal geschreven. En wel op eigen verzoek van de man in kwestie: Feike Sijbesma. De man die van DSM een van de beste biotechbedrijven ter wereld smeeddde, werd vorig jaar maart benoemd tot speciaal coronagezant,

En dat was een meesterzet, want Feike kent mensen. Bij AstraZeneca (AZ) bijvoorbeeld. Daar werkt zijn broer Hans, die country president germany op zijn visitekaartje heeft staan, hij kent ook mensen hoger in de boom bij het bedrijf. Hij krijgt er door dat netwerk snel lucht van dat AZ op zoek is naar landen die grote bestellingen willen doen. Duitsland toont al interesse.

AZ

Hugo de Jonge neemt dan het voortouw om te kijken of er een bondje te smeden is met andere grote lidstaten. Frankrijk en Italië doen mee. In ruil voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling, kunnen de vier landen honderden miljoenen prikken tegen kostprijs inkopen. De landen spreken af er een deal uit te slepen die later ook aan andere EU-lidstaten kan worden aangeboden. Daar is een Brusselse procedure voor: een kopgroep van landen kan een eigen samenwerking opzetten, en daar kunnen andere lidstaten later bij aanhaken. Maar hoe dat precies zit, dat is zwartgelakt in de 759 pagina’s wob-documenten die VWS heeft geopenbaard over dit proces.

En het was mei vorig jaar bepaald niet de beste tijd voor Europese solidariteit. Grenzen op slot, eigen mondkapjes eerst, en gezondheidszorg was altijd al iets waar de Europese Commissie met de tengels af had te blijven. De landelijke stelsels zijn te verschillend, de financiële risico’s te groot.  

De ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’, zoals de vier zorgministers de samenwerking dopen, is een succes. Op 18 mei waren de eerste verkennende gesprekken tussen Nederland en Duitsland, op 13 juni lag er een deal met AstraZeneca, en zaten andere onderhandelingen al in gevorderd stadium. Nederland zorgde ervoor dat Jansen&Janssen op tijd doorkwam met de benodigde informatie voor onderhandelingen. Frankrijk was met Sanofi/GSK in de weer en Duitsland had de onderhandelingen met AstraZeneca gevoerd.

Dat was een idee van Nederland. Zorgminister Jens Spahn van Duitsland onderhandelde met de Duitse tak van AZ, zo blijkt uit de stukken. Met Hans Sijbesma dus waarschijnlijk, maar die namen zijn weggelakt. In de andere drie landen keken ambtelijk specialisten mee met de details in de voorstellen van AZ, bijvoorbeeld over dat de overheden de aansprakelijkheden overnamen van de farmaceut.  

Alleen keken in Nederland de échte ambtelijk specialisten niet mee. Zowel de staf Geneesmiddelen en Medische Technologie (GMT) als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wisten van niets. In plaats daarvan wordt extern advies ingewonnen bij KPMG en een in intellectueel eigendom gespecialiseerd advocatenkantoor. Uitgekozen door de coronagezant, staat in verslagen van overleg op VWS en met premier Rutte.

Vooral het overslaan van GMT is brisant. Want dit team werd voor de pandemie juist de hemel in geprezen voor het onderhandelen met big pharma. Juist met het doel om schaars beschikbare nieuwe geneesmiddelen snel in de Nederlandse ziekenhuizen te krijgen. Ze kunnen er prijsafspraken maken, geheime contracten met bijzondere voorwaarden uitonderhandelen, precies de expertise die nodig is voor de gesprekken met AZ. Als de deal op 13 juni gesloten wordt, zijn ze daar dan ook nogal in hun kuif gepikt (hoe boos ze zijn is weggelakt). 

In de dagen voordat de deal beklonken wordt, is de speciaal coronagezant Sijbesma met andere zaken bezig. Op maandag 8 juni schrijft hij een uitgebreide brief (PDF) aan het ministerie, waarin hij zijn rol en zijn betrokkenheid bij de vaccindeal vastlegt op papier. Het is een brief die onmiskenbaar bedoeld is voor de WOB-verzoeken die hij wist dat zouden komen: hij wil absoluut de schijn van belangenverstrengeling vermijden dat hij met z’n broer onder een hoedje heeft gespeeld. 

De zakelijke belangen zijn al gescheiden, maar na een overleg met VWS schrijft hij nog eens uitgebreid op hoe hij ook niet bij de onderhandelingen betrokken is geweest, uitdrukkelijk op eigen verzoek. De gezant legde de eerste contacten, adviseert, het kabinet neemt de besluiten, ‘in het bijzonder in de fase waarin we nu komen van mogelijke onderhandelingen met bedrijven’. Hij sluit af: ‘Het is misschien “iets overdreven en puristisch” maar het lijkt mij van belang om dit zo strict te doen.’

Het kabinet schrijft over de rol van Sijbesma dat hij aanvankelijk vooral met het opstarten van ggd-testinfrastructuur bezig is geweest. Dat droeg er in ‘grote mate toe bij dat sinds eind mei iedereen in Nederland met klachten zich kan laten testen. Dat beaamt een getuige: 'Hij heeft echt alles uit de kast gehaald om dingen in gang te zetten, en niet zachtzinnig ook. Sommige mensen bleven na een overleg trillend als een rietje achter. Ook GGD-directeuren, 'moet ik jullie met de koppen tegen elkaar slaan' als gesprekstactiek waren ze daar echt niet gewend.' De betrokkene noemt het 'Bokito-bestuur', maar keurt het zeker niet af. 'Het was echt nodig.'

Volgens rijksoverheid.nl op 13 augustus is Sijbesma pas na deze ambtelijke test-operette, 'in later stadium gevraagd om de context van de vaccinontwikkeling in kaart te brengen’.

Die tijdlijn klopt niet. Sijbesma schrijft zelf dat hij begin april al met de vaccinstrategie bezig was. Bovendien: begin juni waren de vier landen al veel verder dan ‘mogelijke onderhandelingen met bedrijven’: toen rondde AstraZeneca Duitsland al het tweede voorstel af. En Sijbesma gaf het kabinet advies over de contracten (PDF) die al waren voorgesteld. Gelukkig maar. Want daar zaten veel meer aspecten aan dan alleen prijs en voorwaarden: de vier landen wilden ook investeren in de productie van vaccins in eigen land. Bovendien bereidde Sijbesma de toetreding van Jansen&Janssen in de Europese onderhandelingen voor. Dat gaat om banen en geld, maar ook om de innovatiekracht van Nederland.

Maar in plaats van een standbeeld voor Sijbesma op te richten -dat hij al verdient voor de manier waarop hij DSM van een plastic- en gistfabriek ombouwde tot een van de meest innovatieve biotechbedrijven ter wereld- kiest het kabinet ervoor om zijn rol uit te gummen en weg te lakken. Waarom precies, dat weten we niet. Dat is namelijk weggelakt. En dat terwijl Nederland nota bene meteen al zorgde dat ook Afrika vaccins zou krijgen. Geen ontwikkelingshulp, puur eigenbelang: overal waar niet gevaccineerd is, kunnen nieuwe gevaarlijke mutaties ontstaan.

Een mogelijke reden die we tussen de lakstiften door wel kunnen ontwaren, is dat in de week ervoor nogal wat mensen pissig zijn op de alleingang van de vier zorgministers. De Europese Commissie is zo ontstemd over de aankondiging van de alliantie, dat het weggelakt is. Niet de schuld van Buitenlandse Zaken: de directeur Europese Zaken wist van niks, tot ze op het matje werd geroepen door de Europese Commissie. Hugo's chef internationale zaken antwoordt laconiek: 'Soms lopen dingen net even anders.' 

De kritiek uit Brussel wordt slecht gepruimd, de vier landen waren juist zelf begonnen omdat de Europese Commissie op haar handen zat. Nu kan het ineens wel snel: de dag nadat commissievoorzitter Ursula von der Leyen verneemt van de samenwerking, maakt de EC meteen 2,7 miljard euro vrij om voor iedere Europeaan prikken in te kopen. Daartoe wordt de deal van de zorgministers overgenomen door de Commissie. 

En dat allemaal door onze bloemschoen. Dat de vaccins achteraf niet goed genoeg bleken, doet niets aan dit succes af: op dat moment was AZ koploper in de vaccinrace. Bovendien betaalde Europa maar een prikkie voor deze  prikkies, per stuk 1,76 euro, een tiende van wat een shot Moderna kost. AstraZeneca legt momenteel zelfs geld toe op de productie.

Dat maakt het raadsel alleen maar groter waarom de Ruttedoctrine nu de rol van Sijbesma zwartlakt en weggumt. Dat je in crisistijd een beroep kan doen op friends in high places, is toch een grote verdienste van het Nederlandse poldermodel. We gedogen wangedrag van corpsballen toch niet voor niets? Alle zwartegelakte passages zijn nieuw voer voor complotdenkers. Terwijl wat daarachter verstopt is, wel eens heel veel wappie-theorieën kan ontkrachten. Want ja, Feike Sijbesma zit in het bestuur van het World Economic Forum. Maar in Davos reageerden ze ook verrast, lezen we tussen de lakstiften door. Op hoge poten kwam dit verzoek om opheldering. Want doorkruist dit niet de WEF-plannen uit hun eigen vaccinstrategie? 

Hugo als koene ridder ten strijde tegen de New World Order. Hugo de Held Van Europa. Het zou allemaal kunnen, hij kan het in ieder geval qua ego aan, zo'n status. Maar we weten het niet. Dankzij de Ruttedoctrine.

NIEUW: GeenStijl Onderzoekt. Helpt u mee?

Het ontbreekt in dit land aan kritische journalistiek. Zelfvoldane, innig met politieke partijen verweven publieke omroepen. Samenklittende uitgeverijen die door de staat betaald worden, onvoorwaardelijk links leunende journalisten die pluriformiteit niet herkennen als het in hun gezicht geslagen wordt en dus "het klimaat", "de migratie" of "de EU" als voldongen feiten behandelen die geen kritiek verdragen. Een overheid die onder de Rutte Doctrine alles zwart/wit weglakt in Wob-verzoeken, de burger het zicht op beleid belemmert en de soevereiniteit hoeksteen voor hoeksteen uitlevert aan supranationele "belangen".

Wat kunnen wij daar tegen doen? Niet alles. Maar wel iets. GeenStijl is een klein bedrijf met een groot bereik, dat surft op de waan van de dag. Onder die golven willen we naar parels duiken. De onderste stenen zoeken. Daar heb je duikers voor nodig, met expertise, tijd en geduld. Dat kost geld. Geld dat bij ons niet tegen de plinten omhoog klotst. Want geen staatssteun. Want niet woke. Want geen grote corporate suikerooms. Wil u meer, of minder onderzoek onder de oppervlakte? Dan kunt u dat regelen. U doet een duit in het zakje, wij zetten Wobbers en Gravers in.

Reaguursels

Inloggen

Een enorm zelfoverschattend ego, en bitter weinig capaciteit om ook maar een fractie van de grote aspiraties van het ego waar te maken, zomaar twee probleempjes van Hugootje.
Gelukkig voor zijn familie heeft hij ook een heel groot bord voor zijn hoofd, anders zou hij er zelf een einde aan maken.

Zeurders | 31-07-21 | 17:50

Ik geloof dat die vaccinaties onderdeel zijn van de oplossing. Maar het blijft me verbazen dat iedereen over 1 kam wordt geschoren. Nergens lees ik het advies aan van Covid herstelden om zich voorlopig niet te laten vaccineren. Terwijl daar alle reden toe is. Het scheelt vaccins. Die- kunnen dan aan de groepen worden gegeven die het veel harder nodig hebben. Bovendien ontstaat er dan vanzelf inzicht in de vraag of herstelden nog weer (ernstige) Covid kunnen krijgen. Nu gaat men volledig bij aan het feit dat herstelden mogelijk langer dan 6 maanden (en waarschijnlijk levenslang) immuun zijn en daarmee en belangrijke buffer vormen tegen mutaties.

pleemobiel | 31-07-21 | 14:52

"op dat moment was AZ koploper in de vaccinrace.". Dit is het verhaal dat onze regering heeft gepushed en kennelijk met succes. Ik denk niet dat dit ooit het geval was. Zowel Pfizer als Moderna Waren eerder klaar en gingen sneller de klinische testen in. AZ kwam er eerder uit vanwege Boris Johnson's overhaaste goedkeuring. Maar dat was allemaal nog niet bekend in juni.

DaisyC | 31-07-21 | 14:31

Bij het zien van Hugo in een witte jas komen bij mij associaties naar boven die ik hier beter niet kan noemen om Joris te vriend te houden… Dergelijke vergelijkingen zijn ook altijd lastig, want je kunt heden en verleden natuurlijk niet door elkaar heen mengelen.

Mark zit te Dutten | 31-07-21 | 12:51 | 1

Leuke escape!
Nog een landbouwmachine nodig?

Bolder | 31-07-21 | 15:41

Na een tijd van leegheid is GS inmiddels een zeer lezenswaardige site geworden!

UncleAlbert | 31-07-21 | 12:39
-weggejorist-
fokkewoelf | 31-07-21 | 11:41 | 2

@dihydrogenmonoxide | 31-07-21 | 10:23
Halve verhalen zijn geen feiten. Jammer voor je, maar er is een reden waarom vaccinatiegraad een belangrijk onderdeel is van en voor groepsimmuniteit.

Rest In Privacy | 31-07-21 | 11:03 | 10

@Bolder | 31-07-21 | 12:29:
Covid is dodelijker:
www.webmd.com/lung/news/20201218/covi...

Influenza kan inderdaad langdurige klachten teweeg brengen, maar dit zien we voornamelijk bij ouderen en mensen die al een sterk onderliggend lijden hebben. Bij Covid zien we dit echter ook terug in jongeren, en in mensen die daarvoor wel gezond waren.
Dit maakt Corona gevaarlijker voor de volkgsgezondheid.

@Bolder | 31-07-21 | 12:34
Neen, dat ontstaat niet alleen door groepsimmuniteit, maar juist ook door mutatie. Een virus heeft er namelijk helemaal niks aan als het te dodelijk is, en uiteindelijk 'wint' het virus dat besmettelijker is. SARS-CoV-1 is een uitstekend voorbeeld, maar bijvoorbeeld ook de gewone rhino- en adeno-virussen die verkoudheid veroorzaken.

We moeten dus inderdaad even volhouden.
Echter, onze maatschappij is eigenlijk volledig verwend en decadent. We zijn als 'Westerse Wereld' nu alweer vergeten wat ziektes zoals de mazelen, pokken en polio teweeg brachten, terwijl onze opa's en oma's hier nog wel verhalen over kunnen vertellen.
We mogen wat dat betreft in onze handjes wrijven met Corona; het valt relatief mee.

Rest In Privacy | 31-07-21 | 15:09

@TeeJee | 31-07-21 | 15:09: de door u aangehaalde studie is niet representatief omdat het hier om een specifieke groep gaat.
De officiële internationaal erkende IFR is 0,15%.
Net zo hoog als van griep.
Daarbij, als u gelijk zou hebben, waarom is het aantal overleden gezonde mensen jonger dan 70 ongeveer 200 en niet vele tienduizenden zoals ons steeds is voorgehouden?

Bolder | 31-07-21 | 15:30

@Bolder | 31-07-21 | 15:30:
Waar denk je dat die gemiddelde IFR op gebaseerd is? Meta-studies naar andere studies, en daarmee is mijn link dus wel degelijk representatief.
Verder is dat je helemaal niet voorgehouden, maar aangemerkt als risico wanneer wij geen maatregelen zouden nemen tegen een zeer besmettelijk virus, dat onze medische capaciteit zou overstelpen.

Het aantal overleden mensen onder de 70, in Nederland, ligt overigens op plus minus 2000, je mist een nulletje.
www.statista.com/statistics/1109459/c...

En daarmee negeer je verder dus alle 'long covid' in Nederland, waar mensen nu mee moeten leven, wat bij griep amper voor komt maar bij corona veel meer.
Dergelijk denken, alleen in IFR, is daarmee kortzichtig. Gelukkig heeft de WHO en ons RIVM dat wel in de smiezen.

Als je het over de wereld bekijkt ligt het dodental wel degelijk op tienduizenden, los van het feit dat een gemiddeld IFR noemen geen enkel recht doet aan variaties in wereld delen, landen, populaties en leeftijdsgroepen. Het RIVM is het al niet met je eens wat betreft Nederland.

Rest In Privacy | 31-07-21 | 19:50
▼ 7 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Mr Dixit | 31-07-21 | 10:45 | 1

Mensen, doe alles kritiekloos wat Hugo de Jonge aan u vraagt en binnenkort kunt u uw oude leven weer oppakken.

Zo simpel is het toch allemaal non-wappies?

Remi A. | 31-07-21 | 10:37 | 1

Je kunt ook kritiek hebben op het overheidsbeleid zonder wappie te zijn.

Continuum | 31-07-21 | 11:45

Sijbesma had een dubbele agenda. Hij was prominent lid en één van de founding fathers van de “ Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries”, opgericht door de communistische partij maar model van de Bilderberg Groep. Het doel van die organisatie is duidelijk en eenduidig: zorg dat andere landen op hoog niveau China leuk vinden zodat wij ongestraft kunnen doorgaan met alle shit die we pullen. Sijbesma had dat op z’n LinkedIn staan, maar heeft dat zodra het bekend werd weggelakt.

Mr Dixit | 31-07-21 | 09:27 | 3

Een broer van de minister heeft toch ook belangen...

hagelkruis | 31-07-21 | 10:19

De meeste bestuurders negeren ambtenaren ten faveure van hun eigen carrière. In dat opzicht is Hugo geen uitzondering.

Keutels | 31-07-21 | 08:55

Sinds 1 april heet het AstraZeneca vaccin Vaxzevria.
Gelukkig blijven media bij de oude naam om verwarring te voorkomen.

frickY | 31-07-21 | 08:51
-weggejorist en opgerot-
JaEchtZekerWel | 31-07-21 | 08:36 | 6

Mutaties ontstaan wanneer de vaccinatiegraad net niet voldoende is, waardoor het virus nog net genoeg ruime krijgt om uitbraken te veroorzaken waar ook gevaccineerden door besmet raken. Die laatsten zullen het amper merken, en ook niet in het ziekenhuis terecht komen, maar alle vaccin-weigeraars geven zodoende het virus de kans.

Stop met dom facebook geneuzel; haal een prik.

Rest In Privacy | 31-07-21 | 09:59

Dit is je reinste nepnieuws en echt kwalijke desinformatie. Op het criminele af.

blikjegrolsch | 31-07-21 | 10:05

@TeeJee | 31-07-21 | 09:59: Als iedereen, echt IEDEREEN nou gewoon een prikje haalde, dan zou er geen corona meer zijn? Dream on, dromertje. Je bedenksel is al door de feiten achterhaald.

dihydrogenmonoxide | 31-07-21 | 10:23
▼ 3 antwoorden verborgen

Als het over Hugeau gaat haak ik maar af, deze man vindt zelfs windeieren nog iets om over te dealen , Hugeau staat boven de mense, kijkt op ze neer en gaat verder met dealen .

Zitvlak | 31-07-21 | 08:06

Volgens mij ontbreekt in dit hele verhaal iets wat van wezenlijk belang is.
De EU was enorm traag met het regelen van vaccins. De EU werd uitgelachen door de VS, maar vooral door GB. Zij hadden het beter voor elkaar. De kritiek op de Nederlandse zwelde aan. Was het niet terecht dat Hugo de Jong probeerde buiten de logge EU-instanties de processen probeerde te versnellen?
Ja, er kan mogelijk sprake zijn van belangenverstrengeling, maar ook is het mogelijk dat dit gedaan is in landsbelang, of beide. Zou dat echt kunnen?
Het verbaast mij dat dit in het hele verhaal ontbreekt.

ChupaChupa | 31-07-21 | 07:27 | 3

Dat lees ik wel hoor, dat dat zou kunnen. En geloof me ik probeer daar echt te lezen dat Hugo het verprutst heeft, wat heb ik een heel aan die man.

upbeat | 31-07-21 | 08:45

Misschien nog eens lezen dan?
"dankzij Hugo is de hele Europese Unie voorzien van vaccins."

Het las misschien als sarcasme?
Dit artikel gaat over de manier waarop en de rol van Sijbesma.

frickY | 31-07-21 | 08:48

Hugo en iets doen in landsbelang. Die twee gaan sowieso niet samen. Het begint altijd met EU en daarna misschien een keer het eigen land. Maar aangezien die malloten in Den Haag een krabbel hebben gezet om miljarden te schenken de komende jaren aan die prutsers in Italie etc. gaat dat ook niet op. Eigen land laatst is het motto.

DrachiR | 31-07-21 | 09:28

We hebben een pandemie, er gaan mensen aan dood, sommigen langdurig problemen, bedrijven gaan stuk. Wereldwijd.

En we moeten het hebben over het maken van 'deals'.

Je zou zeggen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. De hele mensheid.

En het zijn niet perse de laboranten, wetenschappers en technici die wel een vaccin ontwikkelen maar net het grote geld verdienen. Die zijn gewoon in loondienst.

Er zit een ziek kantje aan dat gegraai.

kloopindeslootjijook | 31-07-21 | 07:01

Geniale GeenStijl reaguurdernamen.
Kenny Harder is er een.
Maar ook Een paard.
Of Jos Tiebent.
Je moet er maar op komen.
Wat te denken van @Air van Boven Dorens.
Geweldig tog!

keestelpro | 31-07-21 | 02:25

En zo heeft ieder Westers land zijn Hugo de Clown.
Wat een muppet show.
Het is de EU.
Het is de WHO.
Het is de WEF.
Het is de VN.
Etc.
Etc.
Etc.
Poppenkast!
Etc.
Etc.

keestelpro | 31-07-21 | 02:12

Echt meneer Bibber, noem mijn "retteketet" AZ nog 1 keer in deze situatie.
U krijgt 12 uur.

Wisselend_2014 | 31-07-21 | 02:00
-weggejorist-
fokkewoelf | 31-07-21 | 00:48 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik weet niet zo goed wat ik met die stukken van Dokter Bibber aan moet. Eerst loopt hij te bazelen over Ivermectine, en nu ziet hij een complot omdat de naam van Sijbesma is weggelakt of zo? Dit is alleen een warrige samenvatting van een stel documenten, zonder samenhang of heldere conclusie.

Een paard | 30-07-21 | 23:47 | 1

Welkom op GeenStijl Paard. Wat mag het zijn? Haver of stro?

keestelpro | 31-07-21 | 02:21

Die professor van back to the future.

zoalsikhetzeg | 31-07-21 | 08:24

Ik heb mijn hele leven alle vaccins die bestaan in mijn lichaam laten spuiten.

Totdat Hugeau zei dat het een goed idee was. Kijk, toen ging ik twijfelen.

Malle moer | 30-07-21 | 23:10 | 2

Hier precies hetzelfde.
Het moet wel zin hebben.
Als je besmet kunt worden met een ziekte waar je grote kans op invaliditeit of overlijden hebt, meteen laten vaccineren, zou ik doen.

Bolder | 31-07-21 | 15:35

Hugo wil te graag (en maakt het te gemakkelijk, bijvoorbeeld prikbussen bij scholen) dat mensen zich laten vaccineren, terwijl de sterftekans zeer laag is. Daarom heerst ook bij mij ook gerede twijfel deze keer.

Schweinchen Dick | 31-07-21 | 17:29

Germany gaat de hele zooi in het najaar weer in lockdown gooien... In principe moeten de hier gepresenteerde resultaten worden geïnterpreteerd als mogelijke scenario's op basis van de bij de modellering gemaakte veronderstellingen en gebruikte gegevens. Door veranderingen in de onderliggende gegevens en de gemaakte veronderstellingen (bv. contactgedrag,
invloed van seizoensgebondenheid, beschermend effect van vaccinatie ten aanzien van transmissie en ernstige kuren, alsmede mogelijke "kudde-effecten") zouden deze scenario's anders uitpakken.

davidhasseltoff | 30-07-21 | 22:57 | 2

Mijn vraag is wie gaat de volgende lockdown betalen? ECB draait al op volle toeren…verder is Nederland al verworden tot een soort Benidorm aan de Noordzee met een hoge influx van kansloze figuren.

De Blauwe Baviaan | 30-07-21 | 23:58

@De Blauwe Baviaan | 30-07-21 | 23:58: wie dat gaat betalen?
U en ik natuurlijk.
Wij worden slechts gezien als notoire grondstoffen verbruikers, dat moet dus veranderd worden.

Bolder | 31-07-21 | 15:38

komt nog een boel bagger boven drijven de komende tijd. Ga zo door GS heb een extra donatie gedaan om dit schone werk te kunnen voortzetten.

Fedde71 | 30-07-21 | 22:46

Ja…die Hugo is wel een talent hoor. Zo.. nu weer een vork in mijn oog steken.

thekolere | 30-07-21 | 22:35 | 1

Dan blijft er nog maar ééntje over, spannond!

Bolder | 31-07-21 | 15:40

Komende jaren nog genoeg stukjes over personen die zich kostelijk hebben verrijkt aan deze crisis. Grappig om te zien hoeveel partijen zich gepasseerd voelen, je zou vooraf een duidelijk taakverdeling en verantwoordelijkheid van instanties/partijen.

De Blauwe Baviaan | 30-07-21 | 22:29

Kijk, zo kennen we onze Hugo weer. Zijn vrouw zal trots zijn.

Guurreader | 30-07-21 | 22:27

Beste @Dokter Bibber

Half jaar geleden al gelink-tipt
Das Protokoll der Impf-Katastrophe

Von der Leyen is huilend naar Mutti Merkel ontsteld over het voortvarend te werk gaan van de 4 ministers van gezondheid(Dui, NL, Fra & IT).

Niet goed voor imago EU, jank, jank.

Mutti Merkel de 4 teruggefloten en de hele aanbesteding van vaccins naar de EU overgeheveld in de persoon van de Cypriotische nikskunner Stella Kyriakides die de al voorgekauwde zaakjes uiteraard liet versloffen.

Onkel Bratwurstbude | 30-07-21 | 22:11

Ik ben echt onder de indruk van wat jullie durven te delen. Want daar gaat het om. Lef hebben en je niet verschuilen. En daarom ben ik heel recent ook member geworden. Omdat ik ziek ben van voornamelijk de politiek/rechtspraak in ons land. Maar om in deze post een oproep te doen voor donaties voor kritische journalistiek? Daar betaal ik FTM graag voor.

De informatie die jullie delen is niet verborgen. Als je goed/slim zoekt (lees: googled) krijg je een hoop boven tafel. Dat kan iedereen maar we zijn veelal te lui om ons te verdiepen in “feiten”. En dan komt stap 2: gooi die shit online, maak de juiste conclusies en laat je daarbij niet beïnvloeden. En dat doen jullie. Jullie delen bestaande feiten. Saaie links waar een goede tekst bij geschreven wordt. Die niemand durft te delen omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Jullie hebben daar schijt aan. En daar heb ik respect voor. Want alleen op deze manier kan iedereen zich bewust worden wat er gebeurt in dit kutland.

En daarvoor wil ik betalen. Voor elke rechtszaak/claim: stuur me een tikkie en binnen een uur heb je geld binnen. Maar gooi het niet op journalistiek. Want jullie hebben lef. En hersenen. Maar geen connecties die verborgen informatie boven tafel halen. Jullie zijn niet de nieuwe Peter R de Vries. Al hoop ik wel dat jullie het worden.

Verder veel Trots. En respect. En succes.

kmnl | 30-07-21 | 22:02

Zo zie je maar, niet overal waar je graaft vind je wat. Dit lijkt me nou allemaal niet erg schokkend.
Desalniettemin gewoon zo doorgaan natuurlijk.

C1O2 | 30-07-21 | 22:01

Ben reeds gevaccineerd en zal dus nooit dood gaan
ik ga nu thuis op een stoel zitten

Transgender-Airlines | 30-07-21 | 21:58 | 2

Ik zou ook wel eeuwig willen leven, wel in goede gezonde natuurlijk.

Mr_Natural | 30-07-21 | 22:01

There Can Be Only One..... bescherm u hals/nek goed.

nobodiesunmighty | 30-07-21 | 22:29

Mark: doe het maar Hugo, ik dek je wel.
Mark tot de media: ow echt joh, heb ik dat gezegt? Nee tog? Egt waar?

hero_of_heaven | 30-07-21 | 21:57

Kan dit artikel niet helemaal duiden maar graven=goed dus geen dank voor mijn geld, blijf vooral graven.

BrulSpin | 30-07-21 | 21:57 | 3

Ik wil vooral graag de documenten die interessant zijn, laten zien. Het is een soort tijdlijn met context. Dat is bijna onmogelijk doordat zoveel is weggelakt. Dit zijn inderdaad opgravingen. Maar internet is goed in archeologie.

Dokter Bibber | 31-07-21 | 01:07

@Dokter Bibber | 31-07-21 | 01:07:
Neem mijn woorden terug, een prima begin dan en hopelijk trekken jullie het echte verhaal naar boven. Ik zie uit naar het volgende deel in deze thriller, dank voor alle moeite!

BrulSpin | 31-07-21 | 01:19

Het is vooral interessant dat de gebaande EU wegen die men altijd propageert nu ook niet gevolgd zijn.
Of het nu is om een crisis te gebruiken om nieuwe verdien routes op te tuigen of omdat men eigenlijk wel weet dat de EU een overbetaald log apparaat is die weinig voor elkaar krijgt, laten deze stukken niet zien.

Deflatiemonster | 31-07-21 | 11:13

Ik kan mij zo voorstellen dat Hugo de onderhandelingen in loopt.
"Ik wil vaccin bestellen tegen elke prijs en het maakt mij niet uit hoeveel het kost"
"En ik heb het snel nodig en daar wil ik extra voor betalen"
"Waar kan ik tekenen?"

Osdorpertje | 30-07-21 | 21:54 | 1

Hugo dacht een urgentiecontract te tekenen, maar dat bleek helaas een wurgcontract te zijn. Geeft niet, de gewurgde is toch maar die pauper die je in de spiegel ziet.

Nivelleermarionet | 30-07-21 | 22:01

” de heer Sijbesma verricht zijn werkzaamheden als speciaal gezant, mede op eigen verzoek, geheel belangeloos. Dit betekent dat hij zijn werk vrijwillig doet, zonder hiervoor enige vergoeding te ontvangen. Ook eventuele onkosten betaalt hij zelf.”

Heel vreemd weer dit.

Finn | 30-07-21 | 21:53 | 1

Zijn belangen zullen wel in bepaalde aandelenportefeuilles zitten.

Ben-Bataaf | 30-07-21 | 22:29

Nou, vooruit, weer paar pegeltjes, niet vanwege de longread (want vrijdag, ogen te moe), maar omdat jullie bovenop dat OM zaten en deden wat jullie moesten doen: de boel onder druk zetten!

Jan, Leiden | 30-07-21 | 21:53

"GeenStijl is een klein bedrijf met een groot bereik, dat surft op de waan van de dag. Onder die golven willen we naar parels duiken. De onderste stenen zoeken. Daar heb je duikers voor nodig, met expertise, tijd en geduld. Dat kost geld."

Dan stop maar eens met tegen wappies aan te schurken met jullie Ivermectine-lulkoek. Dan kunnen jullie zoiets worden. Jullie hebben het in je, maar eerst schoon schip maken.

omanders | 30-07-21 | 21:51 | 10

@Plaktong | 30-07-21 | 23:04:
Doe eens een Pubmed search op covid 19 + ivermectine.
Meeste dubbelblind onderzoeken geven een marginaal of geen verschil met de placebogroep.

Kapitein Sjaak Mus | 30-07-21 | 23:16

@Kapitein Sjaak Mus | 30-07-21 | 23:16:
Ga je eens serieus in op iemand die aantoonbaar onzin schrijft, wordt hij gejorist. Zonde van mijn tijd geweest.

Kapitein Sjaak Mus | 30-07-21 | 23:18

Ik durf met u wel een weddenschap af te sluiten wie er het eerst bij de grote Manitoe is met zijn eeuwige jachtvelden.

Schweinchen Dick | 31-07-21 | 17:22
▼ 7 antwoorden verborgen

De ultieme wanhoopsdaad van Hugo en Mark zal zijn om snel alles zwart te lakken voordat ze vluchten voor de oprukkende waarheid. De ellende is natuurlijk wel dat elke omvallende leider wordt vervangen door een nóg rotter exemplaar.

Nivelleermarionet | 30-07-21 | 21:51 | 1

Zoveel inkt is niet nooit is nooit te fabriceren op deze aarde.

De Profundus | 31-07-21 | 09:27

'overal waar niet gevaccineerd is, kunnen nieuwe gevaarlijke mutaties ontstaan.'

_______
Dat zou wel een omgekeerd waar kunnen zijn.
Dat, overal waar gevaccineerd is, nieuwe gevaarlijke mutaties kunnen ontstaan.
Daar wordt juist voor gewaarschuwd.

Kijkeensaan | 30-07-21 | 21:47 | 14

@TeeJee | 30-07-21 | 22:42:
En dan nog even als aanvulling op mijzelf:

In het dierenrijk overleven dan meestal een (relatief) klein aantal dieren, die dan resistent zijn geworden, en weer een gezonde populatie op bouwen als de omstandigheden daar geschikt voor zijn.

Een andere optie is dat het virus, wat totaal niet als doel heeft om zijn gastheer te doden, milder wordt door mutaties. Een virus heeft als enige doel besmetten en vermeerderen, zonder dat daar verder enige ratio achter zit. Te dodelijk is dan juist funest! De Delta variant lijkt een stuk besmettelijker, ook onder jongeren, maar weer iets minder heftig in wat het teweeg brengt.

Wij, als mensheid, vinden het echter onacceptabel dat er leden van onze kudde sterven. Wij weigeren ons te conformeren aan de grotere correcties van de natuur, waarbij wel eens 50% het loodje zou kunnen leggen.

En dat is het echte verschil. Wij hebben ons buiten de natuur geplaatst, en doen er alles aan om dat zo te houden.

Rest In Privacy | 30-07-21 | 22:55

@Kijkeensaan | 30-07-21 | 22:19: De Middeleeuwse Pest (bacterie) is er ook nog steeds, maar op een gegeven moment dooft 't uit. www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/28/de-pe...

Zo’n 1.000 infecties per jaar
Professor biologie, Herwig Leirs, (UAntwerpen) bevestigt dat het meisje uit La Plata is overleden aan de pest. "Gemiddeld zijn er per jaar 7 gevallen van builenpest bij mensen in de Verenigde Staten en sterft er ook 1 iemand aan", zegt hij. "De pest komt voor in het westen van de VS, vooral in de staten Colorado, New Mexico, Utah, Arizona en soms in Californië. La Plata in Colorado is overigens een hotspot voor pestinfecties.

Zwizalletju | 31-07-21 | 00:27
▼ 11 antwoorden verborgen

De Jonge maakte dus kennelijk een uitstekende deal, met AZ, en laat die ambtelijke organisaties, die er zgn voor zijn , om daar over X maanden een keer te adviseren, links liggen. Niks mis mee als het oorlog is met 't sh*t virus. Hulde.

Zwizalletju | 30-07-21 | 21:46 | 3

Waar werkte Hugo’s broer eerder?

GroenGeelHart | 30-07-21 | 21:55

@GroenGeelHart | 30-07-21 | 21:55: Simplootje. 't Gaat over de broer van Feike Sijbesma , ex-DSM , en zijn broer heet Hans en die werkt bij AZ

Zwizalletju | 30-07-21 | 22:00
-weggejorist-
SmurfenSlurfje | 30-07-21 | 23:06

Maar hij heeft een witte doktersjas aan!
neem die prim

Transgender-Airlines | 30-07-21 | 21:42 | 2

K

Transgender-Airlines | 30-07-21 | 21:42

Doktersjassen hebben korte mouwen.

Hugo draagt een labjas.

Rest In Privacy | 30-07-21 | 22:14

Hugo is -bij gebrek aan gewicht- gewoon een omhoog gevallen kneus.

Ommezwaai | 30-07-21 | 21:36

Sywerts mondkapjes deal werd tegen advies van aangestelde inkoop-organisatie toch doorgedrukt. Vaccin deal met 'de broer van' wordt buiten het zicht van de ambtelijk specialisten om gesloten. Het is op z'n minst merkwaardig te noemen. Maar het stinkt ook wel een beetje. Never waste a good crisis.

Thuinman | 30-07-21 | 21:36

Wat ik interessant vind is dat een beleidsmedewerker bij een gemiddelde gemeente in de provincie een academische opleiding moet hebben - terecht, 10 procent van de bevolking heeft een dergelijke opleiding die enige blijk geeft van een bepaald analytisch denkvermogen - en onze minister die ons land door de pandemie moet loodsen heeft een lichte HBO opleiding.

Natuurlijk, hij kan gebruik maken van hoogopgeleide ambtenaren, maar om de adviezen te kunnen beoordelen zul je ook zelf hersens moeten hebben, toch?

GroenGeelHart | 30-07-21 | 21:29 | 11

"maar om de adviezen te kunnen beoordelen zul je ook zelf hersens moeten hebben, toch?"
Ik vermoed dat u academisch geschoold bent, maar uit uw opmerking blijkt wel dat daar blijkbaar niet altijd hersens voor nodig zijn, niet al teveel althans.

ChupaChupa | 31-07-21 | 07:34

De hoogopgeleide ambtenaren van de Sywert deal? Eerst 100 miljoen storten en dan zien wat je krijgt, zonder vragen?

MaarFeitelijk | 31-07-21 | 09:19

Ik vind het positief dat we ons in ieder geval niet helemaal blind staren op papieren kwalificaties.

Want intellectuelen zijn meer dan welke andere bevolkingsgroep dan ook in staat zichzelf en elkaar voor de gek te houden.

dihydrogenmonoxide | 31-07-21 | 10:33
▼ 8 antwoorden verborgen

Snap er geen zak van, maa heb ook al bier op.

Ik wil graag leiders met meer ervaring dan basisschool tbh.

menage | 30-07-21 | 21:27

Waar doet die foto van Hugo de Jonge mij ook alweer aan denken?
Ik weet het weer: aan deze:
www.bd.nl/buitenland/trump-prijst-kim...
Hugo is het net nog niet, maar hij droomt er wel van.

MAD1950 | 30-07-21 | 21:25

Och ... als de afdeling van 'gespecialiseerde' ambtenaren er wél bij betrokken was geweest, was de zaak waarschijnlijk op een minstens even grote ramp uitgelopen...

bisbisbis | 30-07-21 | 21:24

Ministers leggen wel vaker adviezen naast zich neer. Bijvoorbeeld het advies van de ambtenaren van EZ die hadden berekend dat lockdowns meer levens zouden kosten dan sparen. Maar hé, fouten toegeven is er niet bij.

Oud CBS directeur ad interim Ir. Jan van der Zanden diende in september 2020 een WOB verzoek in bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat om inzicht te krijgen in de kosten/baten analyse van de overheid t.a.v. de Lockdown in maart van dat jaar. 8 juni 2021 ontving hij de stukken en de data waren ronduit schokkend want daaruit bleek dat de ambtenaren een Lockdown ontraadden aangezien er per saldo 520.000 gezonde levensjaren (qaly’s) verloren zouden gaan.

Toenmalige minister van EZK Eric Wiebes heeft de documenten gezien - blijkt uit de interne stukken - en heeft dus kennis gehad van de pijnlijke feiten en dan rijst natuurlijk de vraag wat er met deze kennis is gedaan? Heeft Wiebes deze informatie overgebracht aan het kabinet? Wist Mark Rutte ervan? En waarom is de koers niet bijgesteld nadat deze informatie voorhanden was?

Echt, ze doen maar wat ze het beste uit komt. Niet wat het beste is voor de burger.

T. Rammel(l)an(d)t | 30-07-21 | 21:20 | 5

@T. Rammel(l)an(d)t | 30-07-21 | 21:49: Nee, zo doe je dat niet.

1) Youtube is geen bron
2) Als jij na het kijken van dat filmpje niet eens kan herhalen waar het over ging dan was het de moeite niet waard.

omanders | 31-07-21 | 08:13

@omanders | 31-07-21 | 08:13: Dus als je de resultaten uit een WOB verzoek presenteert op YouTube is het geen bron meer?
Wat bent u kortzichtig.
Of bent u bang om voor wappie uitgemaakt te worden als u waarde hecht aan informatie op YouTube?

T. Rammel(l)an(d)t | 31-07-21 | 11:17
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Gehaktbal | 30-07-21 | 21:14 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Ook sympathiek van Sanquin dat ze hun werk even neer wilden leggen om tijd vrij te maken voor een urgente fotoshoot met Hugo Schoen.

Reaguurdeskundige | 30-07-21 | 21:14 | 1

Zelfde fotograaf als bij de tafeldans van Qaq, of de 'betrapte' Karin Ollongkreng?

dathoujetoch | 30-07-21 | 21:38

Corona als verdienmodel en secundair een gezondheidscrisis.

De ene na de andere Sywert vult zijn zakken zogenaamd belangeloos.

Roze_bril_drager | 30-07-21 | 21:11

Vertel me wat ze anders (beter) hadden moeten doen. Klagen is altijd goed , maar vertel me wat ze anders hadden moeten doen ....

robc | 30-07-21 | 21:09 | 4

Drogreden. Ga jij na een medische misser maar eens uitleggen wat de chirurg anders had moeten doen.

Mr_Miscellaneous | 30-07-21 | 21:47

@Muxje | 30-07-21 | 21:35: Ok, sommige punten heb je gelijk in . maar sommige punten slaan totaal de plank mis naar mijn mening.

robc | 30-07-21 | 22:06
▼ 1 antwoord verborgen

Zoals altijd zijn alle sappige relevante details zwartgelakt. Toch vreemd, als ik keuzes maak in mijn werk sta ik er ook achter en vind ik het geen bezwaar als deze keuzes publiek worden. Blijkbaar heeft het kabinet altijd zaken te verbergen?

zeertegendradig | 30-07-21 | 21:08

Ik ga het straks nog een keer lezen.

Mr_Miscellaneous | 30-07-21 | 21:07

Als ministers naar de pijpen van ambtenaren dansen, is het terechte verwijt dat zij als bestuurder zich slechts moeten laten adviseren door ambtenaren en vervolgens zelf een besluit moeten nemen.
Als ministers niet handelen conform het advies van ambtenaren of hen zelfs helemaal niet consulteren, is het verwijt nu dat zij hun ambtenaren passeren.
Nu ben ik de draad kwijt maar laat ik het zo zeggen: ik heb meer respect voor een minister die als een echte bestuurder zijn eigen koers durft te varen dan eentje die geen stap durft te zetten zonder de 'goedkeuring' van zijn ambtenaren.

Amsterdamsko | 30-07-21 | 21:07 | 3

Mijn leider heeft altijd gelijk, oh grote Leider.

dathoujetoch | 30-07-21 | 21:40

...naar het pijpen... strikt genomen

Grauwbaard | 30-07-21 | 21:49

Ondanks uw vreselijke naam, ben ik het wel met u eens, zeker omdat haast geboden was.

ChupaChupa | 31-07-21 | 07:39

"Méén je dat nou? Ik doe die naald altijd hier!"

Kapitein Sjaak Mus | 30-07-21 | 21:03 | 1

Haha! Scherp!

T. Rammel(l)an(d)t | 30-07-21 | 21:25

hugo f*cks up , what is new ?

newray | 30-07-21 | 20:58 | 2

Dat Nederlanders deze charlatans in het zadel willen blijven houden en er zelfs een enge heks bij willen plaatsen! Zijn totale fuck ups, keer op keer zijn het gevolg van stemmende Nederlanders die hun hoofd graag steeds tegen dezelfde steen willen stoten.

TijdelijkOptimist | 30-07-21 | 21:08

Heb je het artikel wel gelezen?

omanders | 30-07-21 | 21:29

CdA-waardig: achterbaks, geniepig en uitsluitend uit op eigen eer en roem, en geld, veel geld.

dathoujetoch | 30-07-21 | 20:58

Volgens de hint van Hugo gaat het om een begrip met één lettergreep.

CleaudeSacke | 30-07-21 | 20:55

Zelfvoldane clowns gonna clown

Tobi | 30-07-21 | 20:55

Zou een soort samenwerking met FTM meer zien zitten. Ik mis bij GS met name bij long reads toch wat meer opmaak. Lange droge teksten met linkjes zijn niet meer van deze tijd. Ik wil best iets meer betalen voor mijn lidmaatschap, als de content ook qua vorm dan wat meer premium wordt gepresenteerd.

Quantum Suicide | 30-07-21 | 20:53 | 1

Liever inhoud dan vorm.

NeetNormaal | 30-07-21 | 21:07

Over experts gesproken, ik zit met een prangende vraag sinds een vorig soort van gerelateerd onderwerp. Ik ben mij gaan afvragen hoe dieren ziektes zo goed overleven. We kennen allemaal de vogelgriep en weten ook allemaal dat niet alle vogels daartegen zijn gevaccineerd, het waard al even rond en is waarschijnlijk al de "Lima" of "Mike" variant in gemuteerd. Toch weten we allemaal wat er gebeurd als we net onze auto hebben gewassen. Die beestjes lijken het prima te doen (zolang ze geen windmolen tegenkomen, RIP) Hoe? geen vaccinaties geen boostershots en letterlijk vogelvrij? Hadden er niet al veel meer diersoorten massaal moeten sterven/uitsterven aan een gemuteerde ziekte?

keistad | 30-07-21 | 20:51 | 12

@keistad | 30-07-21 | 21:42:

Ja, maar het aparte is dat in afgezonderde gebieden zoals het eiland Wrangel Mammoeten tot ver na de ijstijd wisten te overleven. En het dier had al eerder meerdere snelle klimaatveranderingen overleefd.

Herpes is een van de leidende doodsoorzaken van Aziatische olifantenkalfjes.

omanders | 30-07-21 | 23:21

@omanders | 30-07-21 | 23:21: We zijn het er in ieder geval over eens dat het NOS jeugdjournaal compleet ruk is. En dat de doodsoorzaak niet voornamelijk een virus was.

keistad | 30-07-21 | 23:54

Het antwoord is dat we het ongemak dat evolutie met zich meebrengt niet meer willen.

dihydrogenmonoxide | 31-07-21 | 10:29
▼ 9 antwoorden verborgen

Gaat lekker zo met die nieuwe aanpak. Alleen zo jammer dat jullie een van de weinigen zijn die echt kunnen en durven spitten.

vroem | 30-07-21 | 20:51

De Pabo is toch echt wel een brede opleiding blijkt nu!

Tikkie Terug | 30-07-21 | 20:48

En deze man mag besluiten over onze vrijheden.

polletjepiekhaar | 30-07-21 | 20:45 | 1

Raarrr

No safety in numbers | 30-07-21 | 21:15

Dit wordt nog een mooi dossier zo... trek ze dr voor GS

Flow_Snake | 30-07-21 | 20:43

Ik dacht dat hij onbekwaam was. Nu denk ik daar anders over…

Malle moer | 30-07-21 | 20:42 | 1

Hugo kan niks.
Z'n broer daarentegen......

vliegende knorrepot | 30-07-21 | 21:24

Daarom is hij ook leraar van een basisschool

benbaruch | 30-07-21 | 20:37

Waar kan ik doneren?

010_capelle | 30-07-21 | 20:36 | 2

Dat kan hier:
1aFjSjgYt1yTEHc3wDEQfNDLjD5Wd67K6
Uitsluitend in BTC.

NiCeY | 30-07-21 | 20:56

@NiCeY | 30-07-21 | 20:56: Er is al aardig wat gedoneerd en weer doorgesluisd zie ik...

T. Rammel(l)an(d)t | 30-07-21 | 21:47

DeJonge deed wat een narcist geacht wordt te doen en dat doet hij nog steeds . Hij weet alles beter dan iedereen .

Koning BongoBongo | 30-07-21 | 20:33 | 7

Aardig dat anderen achter het toetstenbord dan achteraf maanden later weer beter weten hoe alles had gemoeten. Zonder enige ervaring of opleiding natuurlijk.
Een minister werkt nooit alleen, er is altijd personeel aan het werk. Zelfs toiletbezoek wordt geregeld. Dat de één er niet bij is wil niet zeggen dat anderen er niet bij zijn.
Die bigpharma specialist heeft ook de Euro 100 miljoen bij voorbaat aan Sywert gegeven?

MaarFeitelijk | 30-07-21 | 23:55

@Andersdenkend | 30-07-21 | 22:12: Als je jaren lang kinderen hebt geleerd dat 1 + 1 = 2 dan ga je op den duur van jezelf geloven dat je de waarheid in pacht hebt en dan stijgt het naar de bol.
Maar het werkelijke niveau van een leerkracht op een basisschool ontstijgt dat van de leerlingen zelf nauwelijks. Stuk voor stuk zelfingenomen figuren die door domme ouders naar de ogen worden gekeken en die elk jaar het zelfde liedje afdraaien in een door vrouwen gedomineerde wereld.
En daar komen we op de kern van het probleem: het onderwijs wordt gedomineerd door mutsen en homo's en dat is funest voor de ontwikkeling van een kind. Van pragmatisch en doortastend werken is op een basisschool geen sprake en een leerkracht denkt op een gegeven moment dat het allemaal prima is zoals het gaat.
Hugo is uit dat zelfde hout gesneden: een vals superioriteitsgevoel, arrogant én matig opgeleid. Heeft geen benul van zijn werkveld maar doet alsof hij the man is.
Dit is echt Dunning-Kruger effect in optima forma.

Bakkeleures | 31-07-21 | 08:48
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl