achtergrond

Geenstijl

"Kan discussie opleveren". Ambtenaren wél bewust van gevoeligheid schrappen woord "MOEDER" uit wet BRP

WOO over de moeder aller ophefjes dit jaar

Hee kijk nou wat we in de mail krijgen, en wat ook meteen op www.rijksoverheid.nl staat METINCLUSIEF Kamerbriefje van Hugo aan de Kamer. Antwoord op het [Woo-verzoek](https://www.geenstijl.nl/5175118/GeenStijl-gaat-Hugo-de-Jonge-de-moeder-wooen de ) van GeenStijl over het plan om het woord 'moeder' uit de BRP te schrappen. En wat blijkt? Er was dus heus wel een ambtenaar die al in 2022 bedacht dat dat misschien best wel gevoelig zou liggen: "moeder" schrappen en vervangen door "ouder uit wie het kind is geboren". Nou ja. 

Andere ambtenaren besloten dat dit gewoon een "technische wijziging" was die prima mee kon in de zogeheten 'Verzamelwet'. Maar die ene ambtenaar kreeg gelijk, Hugo de Jonge kreeg natte voeten en de rest is geschiedenis. Opvallend: het schrappen van het woord 'moeder' is volgens juristen van het ministerie helemaal niet nodig. We zijn de stukken druk aan het lezen maar bovenstaande conclusie durven we alvast wel aan. Onze leestip is vooral dit feitenrelaas (pdf) maar de appjes van Hugo "ik zat met een onwelwording met het AD op schoot" zijn uiteraard ook smullen.
ZELF LEZEN: Hierrrr

Hugo de Jonge: "Ik sta echt voor lul"

Hij is echt niet blij

Iets langere uitleg

Als we het feitenrelaas in onze eigen woorden samenvatten, dan lijkt het allemaal te beginnen met een plan van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat wil alle wetten 'sekseneutraal' hebben, zodat er niet meer woorden als 'vroedvrouw' instaan, en dat overal waar 'hij' staat als het ook een vrouw kan zijn 'degene die' komt te staan. Ambtenaren van Binnenlandse Zaken gaan vervolgens de wet op de BRP na, komen het woord 'moeder' tegen en bedenken dat dat beter kan worden vervangen door 'ouder uit wie het kind is geboren' en dat deze wijziging past in een 'verzamelwet', die is bedoeld voor technische wijzigingen zoals verschrijvingen. 

Op 27 oktober 2022 is er een vergadering waar de verzamelwet op de agenda staat. Een ambtenaar merkt dan al op dat het schrappen van het woord 'moeder' 'discussie op kan leveren'. Op 10 november 2022 is er een 'afstemmingsoverleg' van ambtenaren op BZK over de wet, en wordt toch besloten 'nu geen actie' te ondernemen op dit punt, en het schrappen van 'moeder' gewoon in de verzamelwet te laten. De verzamelwet gaat vervolgens door de juridische molen, en niemand stelt meer vragen over het woord 'moeder', tot de SGP in februari 2024.

"Nu geen actie"

Gedoe over De Jonge/Van Huffelen

Op het ministerie ontstond er vervolgens gedoe omdat Hugo de Jonge kritiek kreeg over de aanpassing van de wet, terwijl de BRP formeel onder staatssecretaris Van Huffelen valt. Volgens de opsteller van het feitenrelaas komt dat omdat de wet uiteindelijk door De Jonge is ondertekend. Het AD heeft vervolgens wel vragen gesteld aan het ministerie en contact gehad met de woordvoerder van Van Huffelen, maar die heeft besloten de vragen te ontwijken door te zeggen dat eerst de Kamervragen van de SGP beantwoord moesten worden. Aangezien de SGP vragen aan De Jonge als indiener van de wet stelde, kwam zijn foto bij het artikel en stond hij, in zijn door zijn eigen ambetnaren geparafraseerde woorden "voor lul".

Van Huffelen: niet mijn probleem, doei!!

Dankbaar voor onze verslaggeving?

Bedrag:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.