Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Buy the dip...

Net zoals bij de eerste goudkoorts slopen we de natuur in een heel arbeidsintensief proces om iets te krijgen waar je alleen naar kunt kijken, niet eten.

De tucht van de markt laat de bitcoin anderhalve week kelderen. Elon Musk pompte eerst de cryptomunten op door deze met zijn bedrijven als betaalmiddel te omarmen. Daarna zette hij het mes erin door betaling in cryptomunten te weigeren vanwege het vergeten milieu. Zulke uitlatingen zijn binnen de gereguleerde financiële wereld strafbare marktmanipulatie.

Een verdere daling werd ingezet toen de Chinese centrale bank beperkende regelgeving oplegde. Financiële instellingen mochten geen cryptomuntdiensten meer aanbieden en dergelijke. Als de markt gelooft dat overheden geen grip hebben op de digitale valuta, dan had er geen koerseffect mogen zijn, dankzij deze mededelingen.

De belofte van cryptomunten was dat niemand aan de knoppen zou draaien, is leuk, maar de waarde in het economische verkeer van een munt is gelijk aan het vertrouwen in die munt, en dat vertrouwen is een speelbal van de waan van de dag. Het lijkt alsof verwachte toekomstige maatschappelijke acceptatie de koers stuurt.

Al is de cryptomunt intern perfect ontworpen, de gebruiker vormt de beperkende factor. Te weinig begrip of beveiliging en alles is weg. Dit kan actieve diefstal zijn, een vergeten wachtwoord, aankoop cryptomunten bij een neppe website en zo verder. Kan dit systeem ooit simpel genoeg worden voor iedereen? Of kijkt de gebruiker dan alleen naar een onbetrouwbare projectie via andermans app?

De meeste eigenaren van cryptomunten zijn niet in de staat al deze software op integriteit te beoordelen. Daarom is de opkomst van beleggingsfondsen die in cryptovaluta een logische, want die kunnen die expertise inkopen. Dat is gelijk problematisch omdat alle systeemproblemen van de huidige financiële sector ook weer in beeld komen. Groetjes aan Bernie Madoff.

De mate waarin toezichthouders deze handel niet begrijpen, werd goed samengevat met de eis dat iedere transactie tussen fiatgeld en cryptogeld een identificatieplicht kent. Leuk dat de exchange niet meer gratis als tumbler werkt en via de blockchain iedere transactie van wallet naar wallet gevolgd kan worden. Maar dat is niet het hele verhaal.

Er wordt vergeten dat niemand weet wie feitelijk eigenaar is van de wallet. Door bijvoorbeeld een hardware wallet en wachtwoord door te geven, kan je ook een betaling verrichten of geld witwassen. Met software wallets gaat dit nog sneller. Zie het als een fysieke enveloppe waar bankbiljetten inzitten. Als heb je een kasboek van de inhoud... wie heeft de enveloppe vast? Wie is de eigenaar?

Wat ik me ook afvraag, is tot in hoeverre cryptomunten een levenscyclus hebben. Oudere digitale munten zijn minder aantrekkelijk voor miners. De moeilijkheidsgraad wordt langzaam extreem, de beloning voor transacties verwerken is beperkt. Het wordt dan interessant om over te stappen op de volgende digitale munt, die makkelijker te minen is.

Welke munt voor miners het meest winstgevend is, wisselt. De kans bestaat dat te veel miners een oudere munt aan zijn lot achterlaten, alsof het een uitgeputte mijn is. Dan kan het verwerken van nieuwe transacties bij een te kleine groep terechtkomen, waardoor de munt drijft op het vertrouwen in die groep. (de miners bij proof of work, of de bezitters bij een proof of stake systeem).

Non Fungable Tokens zijn afhankelijk van de notatie van enige gegevens in de blockchain van een cryptomunt. De waarde van die NFT is dus niet alleen afhankelijk van die NFT zelf, maar leunt ook op het blijven bestaan en het vertrouwen in die blockchain. Zou je per cryptomunt de NFT opnieuw kunnen verkopen? Welke garantie zit op deze aankoop van 69 miljoen dollar?

De waarde van nieuwe en tweedehands videokaarten is verdubbeld. Naarmate er steeds verder gespeculeerd wordt over de toekomstige waarde van cryptomunten, zijn we bereid steeds meer te betalen voor de delving daarvan. Net zoals bij de eerste goudkoorts slopen we de natuur in een heel arbeidsintensief proces om iets te krijgen waar je alleen naar kunt kijken, niet eten.

De kracht van digitale cryptomunten zou het gebrek aan een centrale overheid zijn. Er is geen tollende geldpers en een hyperinflatierisico. De FED en de ECB kopen zo veel mogelijk schulden op. Het is een methode om verzonnen geld de markt op te duwen, omdat de banken het niet kwamen lenen. Als het gratis geld niet gehaald wordt, wordt het gebracht. Een terminaal proces.

De waarde van fiatgeld en cryptomunten zijn beide instabiel. De onderlinge koers dus ook. Degene die als eerste afsterft, zal dalen ten opzichte van de ander. Als je enig bezit hebt, probeer je van de ene naar de andere ijsschots te springen. Het ene zinkende schip ruilen voor een langzamer zinkend schip. Wat blijft het langst waardevast? De huizenzeepbel? Fiatgeld? Bitcoin? Goud? Ethereum?

Hoe behoudt u de waarde van uw opgebouwde vermogen? Wat koopt u? 

Reaguursels

Inloggen

Ik snap heel weinig van die crypto currency, na het lezen van dit artikel een stukje minder weinig, maar dan nog. Ik vind het alleen naadje dat ik een nieuw pc wil bouwen en geen GPU kan vinden, of als die er wel is tegen een normale prijs. Dus ongezien de tyfus voor de miners!

Nou ja, dat hebben we eerder meegemaakt, het zal wel weer goed komen. Toen werd het ineens niet meer aantrekkelijk om te gaan minen en werden de gebruikte videokaarten massaal op de markt gedumpt .

De Ongematigde | 23-05-21 | 18:08

Cardano (ADA) en Telcoin (lees maar op Reddit, dat kan nog wel eens wat worden). Niet teveel gokken, je kunt ook verliezen.

Watching the Wheels | 23-05-21 | 13:28 | 4

Als @Feynman op zoek is naar 'en/of feiten' dan zou hij eens wat informatie over de ontwikkeling van ETH en ADA in de komende maanden en jaren naar zich toe moeten trekken. Volgens mij kan dat uiteindelijk alleen maar groeien, omdat steeds meer projecten er van afhankelijk worden. Mensen zien het altijd als 'muntjes', maar ze stoppen geen tijd in het begrijpen van de achterliggende structureren en de ontwikkelingen die gaande zijn. ETH en ADA zijn gewoon onderdeel van de normale economische ontwikkeling.
www.reddit.com/r/cardano/comments/li4...

Watching the Wheels | 23-05-21 | 13:58

Jaaaaaa! Cardano! Yesss. *Brommer verkopen doen gaat*

bastemeijer | 23-05-21 | 16:02

Telcoin kooporders ingezet op 0,008 en 0,009 dollar (dus net geen cent) en Cardano op 0,70-0,90 dollar, want alles is nog een keer aan het dippen. Vorige week was Telcoin 0,06 dollar na een enorme stijging (begin juni komt er waarschijnlijk wetgeving in een staat in de VS, zodat ze een gewone bank hopen te kunnen worden waarna je Telcoins via mobiele telefoons kunt versturen); er komen ook via Cardano financiele oplossingen voor mensen in Afrika die soms nog geen bankrekening maar wel een mobieltje hebben. Telcoin zou zomaar 0,10-0,20 dollar waard kunnen worden dit jaar en sommigen zijn nog enthousiaster als je over 5 jaar spreekt (maar er komt natuurlijk ook concurrentie dus daar waag ik me niet aan). Blijft een gok, maar achter sommige projecten zit wel een heel systeem, waarbij zelfs geprobeerd wordt om keurig eerst de benodigde wetgeving te realiseren. Risico is vooral dat de huidige banken iets organiseren om dit soort projecten te torpederen, omdat ze er inkomsten door kunnen gaan missen.

@bastemeijer | 23-05-21 | 16:02:
Nooit je brommer verkopen, veel te mooi.

Watching the Wheels | 23-05-21 | 16:13
▼ 1 antwoord verborgen

Net even weer voor 1000 Euro gekocht ik gok erop dat het volgende maand het dubbele is al is het geen echt gokje. Mijn eigen ingestopte geld heb ik allang terug verdient. Dus nu zet ik er alleen nog maar geld in wat ik met de vorige bull market verdient hebt. Al zou ik morgen alles verliezen dan nog heb ik netto geld verdient wat ik vervolgens in het Zilver gestopt hebt.

Ronnie | 23-05-21 | 13:19

Er is net 50% verdampt de afgelopen 2 weken. Binnenkort wil iedereen de euro hebben en krijg je 50.000 bitcoin met 1 euro. Je hoeft niets meer te doen. Je kunt een tesla dan gewoon met de euro afrekenen. Geduldig afwachten tot de zeepbel leeg is

stipjes | 23-05-21 | 13:14 | 3

21 miljoen BTC voor minder dan 500 euro gaat niet gebeuren vriend. Jij kijkt te weinig naar DoopieCash youtu.be/4dw4N2XOgHU?t=290

Watching the Wheels | 23-05-21 | 13:34

Vanaf 16 min. 50.

Watching the Wheels | 23-05-21 | 13:44

@Watching the Wheels | 23-05-21 | 13:44: Thumbs up

stipjes | 23-05-21 | 14:36

Alle tegels hieronder/hierboven (hangt van instelling af)
Ik snap niet dat er zoveel mensen waarde hechten aan geld/rijkdom.
Het is totaal overgewaardeerd, ik probeer altijd zoveel mogelijk tijd te hebben.
Tijd is inwisselbaar voor geld, andersom wordt moeilijker.

rifraf | 23-05-21 | 12:06 | 1

Geld heb je wel nodig om boodschappen te doen. En een beetje spaargeld voor als je auto/ wasmachine stuk gaat. Probleem is alleen dat Lagarde/ Euro ongelimiteerd bijgedrukt worden en ons spaargeld met de dag minder waard word. Kijk maar naar de huizenprijzen etc etc. Natuurlijk heeft de markt (tekort) hier ook invloed op.

Geenjoris | 23-05-21 | 13:43

Ongelofelijk duideljjk en Jip+Janneke uitleg. Dank! *In koektrommeltje doet voor uitleg aan kleinkinderen*

bastemeijer | 23-05-21 | 11:04

Elk kwartaal koop ik een gouden munt, soms een grote (Krugerrand of Maple Leaf), soms een kleine (Britse Sovereign of een klassiek Nederlands gouden tientje). Dat levert wel niet heel veel op misschien maar het voelt toch veilig. Ik koop ze anoniem met contant geld (dat kan gewoon) dus niemand, ook de overheid niet, weet dat ik ze heb. Wat er ook gebeurt, die munten kun je altijd meenemen en overal op de wereld omruilen.
Je leest heel veel over zilver: dat zou nu zwaar ondergewaardeerd zijn. Het vervelende van zilver is dat er BTW op zit. Dus tot nu toe toch maar niet gekocht.
Verder gaat er al jaren elke maand €150 naar een beleggingsfonds. Dat levert op den duur best wat op.
En tja, ons huis is al afbetaald. Dus daar hoeft geen geld meer heen.

staat het bier koud? | 23-05-21 | 10:31 | 4

Met wit geld (neem ik ff aan) en dan zwart opbergen. Geld zwart wassen heet dat? Lekker puh, want niet in box 3? En dan weer zwart moeten verkopen? Dus zonder legitemasie?

Apropos.. kopp dan gouden tientjes. Niet poetse . Kunnen veoon jn de broekzak of portemonnee de grens over

bastemeijer | 23-05-21 | 11:09

@bastemeijer | 23-05-21 | 11:09: Ik koop vooral af en toe een gouden munt omdat ik de overheid voor geen cent vertrouw en tot alles, echt alles, in staat acht. Dus ook tot buitensporige belastingheffing en onteigeningen, tot het laten ontstaan van hyperinflatie. Gouden munten zijn onopvallend (zeker de kleinere munten, zoals de Sovereign of het gouden tientje - zoals u terecht opmerkt) en overal in te wisselen.
Laten we hopen dat het nooit nodig is, maar voor noodgevallen kunnen ze handig zijn.

staat het bier koud? | 23-05-21 | 11:17

Jawel. Dat doet deze opa ook al honderd jaar. Maar ze zitten wel in box 3. Dan kan ik ze, als het dik wordt in de wereld, verkopen met een bonnetje. Verstoppen? Ok.. niemand zeggen? Ok.. maar wel aan ome Piet (bargoens voor box 3) vertellen. Dan blijft het wit. Ook voor de erfgenamen.

bastemeijer | 23-05-21 | 11:25
▼ 1 antwoord verborgen

Ik snap dus geen zak van bitcoins of mining of die andere moeilijke woorden, maar vooruit, ik heb in februari voor 500 euro in een cryptoplatform gestopt en na drie maanden heb ik 800 euro er uit gehaald. 300 euro winst. En ik snap er nog steeds geen zak van. Niet mijn wereld.

de Jager59 | 23-05-21 | 09:56 | 6

@Steve_Hogarth | 23-05-21 | 11:27: Hij heeft gewoon gelijk. Crypto heeft niets met investeren te maken en die eeuwige dooddoener van 'je weet niet waar je het over hebt' is echt doodvermoeiend. Gebruikten de bankiers en quants voor 2008 acht ook om critici mond te snoeren.

Terence Hill | 23-05-21 | 11:50

@Alexander des Burgus | 23-05-21 | 10:48: als je het geld niet nodig hebt Dan inderdaad gewoon laten staan, doe ik ook. Er zijn mensen die er geld in stoppen en verwachten na 1 week al miljonair te zijn die stappen er vervolgens weer uit met verlies..

Voor mij apart laat ik het nog wel een jaartje of 2 staan mocht de martk nog meer instorten, heb al wat verdient met minen dus mocht ik het verkolen met verlies Dan nog heb ik een beetje winst met het minen, al moet ik zeggen dat minen word nu ook minder beloond

Dutch-Super-Evil | 23-05-21 | 11:54
-weggejorist-
Steve_Hogarth | 23-05-21 | 13:27
▼ 3 antwoorden verborgen

In valuta investeren - of het nu bitcoin, ethereum, goud, zilver, florijnen, guldens, dollars, euro’s of yen zijn - is wedden op het meest kansloze paard in de financiële race.

Het punt is dat valuta altijd te manipuleren is. Ook BitCoin. Alleen dan op een andere manier. Bovendien blijft het slechts een betaalMIDDEL dat in de kern niet meer is dan een sociaal contract. Dat heeft Feynman goed omschreven.

Zoals met BitCoin wordt omgegaan is het door de gekte vooral een PIRAMIDESPEL, waarbij de meeste mensen gewoon fors geld gaan verliezen. En zoals bij alle verliezers van PIRAMIDEspelletjes: je hoort hen nooit.

Als je in de financiële wereld geld wilt verdienen dan kan dat op een duurzame manier door te investeren in zaken die daadwerkelijk iets opleveren in de vorm van goederen en diensten. Alleen zijn de meeste crypto-“investeerders” enorme ratten die geen genoeg kunnen nemen met 3 a 4% dividend of 6 a 7% rendement. Dus geloven ze in magie dat je met valuta plots heel veel kunt verdienen.

In feite proberen crypto-“investeerders” te verdienen direct ten koste van anderen. Anders zit dat verdienmodel niet in elkaar. Mensen die denken met cryptomunten geld te verdienen zijn dom, liegen tegen zichzelf en verliezen doorgaans een hoop geld en eindigen verontwaardigd en verbitterd over kapitalistische systemen die wel gewoon werken.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 08:53 | 6

@Fijn_dat_je_er_bent | 23-05-21 | 09:31:

Goud vertegenwoordigt inderdaad al 6000 jaar waarde. Net als riet, schelpen, basaltblokken, latrines en boekweit. ALLES vertegenwoordigt waarde. In dat opzicht is er niets nieuws aan BitCoins.

Punt met goud en BitCoins is dat er de zweem omheen hangt van eindigheid. Alleen iedereen die quotiënten snapt weet dat dat extreem dom is. Goud, BitCoins, Dollars of Euro’s: alles kun je ontelbaar delen. Oftewel: BitCoins zijn op dezelfde wijze te manipuleren als goud, dollars of euro’s.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 09:44

@Fijn_dat_je_er_bent | 23-05-21 | 09:31: Landen met een waardeloze eigen munt zoals Venezuela, maar ook Turkije, zijn onofficieel overgestapt op de USD. Dit geeft de gigantische waarde van de dollar aan. Maar dit wilt inderdaad niet zeggen dat de dollar niet kan vallen. Als het marxistische gedachtegoed achter BLM maar blijft doorgroeien binnen de overheid en het bedrijfsleven, dan ga je dit op een gegeven moment echt terugzien in de praktijk in de vorm van inflatie en falend beleid dit op te lossen. Op dat moment, waarop het private karakter van de dollar dood is, kan de dollar gaan klappen. Het wordt dan flinke chaos, want alternatieve valuta hebben allemaal hetzelfde probleem van dat ze nergens op gebaseerd zijn.

Alexander des Burgus | 23-05-21 | 11:16

Ik blijf een probleem houden met crypto's, omdat er nogal geen enkele intrinsieke waarde aan gekoppeld kan worden. Valuta zoals € of $ hebben last van inflatie. Ik ben daarom groot voorstander van complete diversiteit in investeringen: vastgoed (terugkerende inkomens door huur), dividend aandelen en commodities (voornamelijk goud en zilver). Just my 2 cents..

kyriaap | 23-05-21 | 11:38
▼ 3 antwoorden verborgen

De techniek is de huidige vorm van valuta snel aan het inhalen. Ik geloof dan ook dat het concept euro’s en dollars op haar einde loopt als ruilmiddel. Interessanter is nog dat daarmee dé reden om de EU op te richten wegvalt.

3Xniks | 23-05-21 | 07:49 | 4

@UpdateAvailable | 23-05-21 | 09:13:

Je snapt mijn argument niet. Maar het is zeker aandoenlijk. Het punt is dat cryptomunten op dezelfde wijze zijn te manipuleren als ieder ander betaalmiddel. Als dat niet in de programmeercode kan dan kan het wel er buiten. Jij snapt elementaire zaken als delen niet of doorziet niet dat dergelijke wetmatigheden evengoed toepasbaar zijn op waardeloze cryptomunten als goud of dollars.

Los van de uiterlijkheden is er in economisch opzicht niks fundamenteels anders aan het concept cryptomunten of het concept dollars of euro’s. Het blijven valuta met dezelfde zwaktes.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 09:48
▼ 1 antwoord verborgen

Gebakken lucht of niet, iedere 3 tot 4 jaar hoor en zie ik deze berichten langs komen.

Ben als professional op deze markt actief (laatste 5 jaar) en er is dan ook zeer veel veranderd.

Belangrijkste voor ons zal de MiCa (Markets in Crypto Assets) zijn. Dit is een volledige regulatie van de markt. Jammer genoeg lees en vindt je hier weinig over, omdat journalisten liever de hype / waan van de dag neer pennen want dat levert lezers op.

Voor een ieder die straks mee vaart op een nieuwe Asset Class: eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TX...

KaleBult | 23-05-21 | 07:32 | 1

Het is een hype. Want cryptomunten worden hoofdzakelijk gebruikt om te speculeren en geld te verdienen over de rug van anderen. Nou poeh, poeh, wat een verbetering (=NOT) is dat zeg. Een domme investering zoals iedere investering in betaalMIDDELEN extreem dom is.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 08:57

Ik heb zwarte tulpen te koop. Dat lijkt me een veel betere investering.

Frau_Ferkel | 23-05-21 | 06:13 | 1

Hoe bizar dit ook klinkt: dit is nog waar ook.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 08:58

Zolang de waarde van een bitcoin nog in fiat geld wordt uitgedrukt is het een berg gebakken lucht.

GerMonster | 23-05-21 | 06:11

Laten we over 4 weken even kijken hoe de stand van zaken dan is. In plaats van de waan van de dag, of zelfs het uur te volgen.
In dingen beleggen, geeft zelden instant enorm rendement. Bij crypto kan je gokken en geluk hebben. Maar het is niet zomaar weg te denken. En er zijn heftige koersbewegingen, op de lange termijn, gaat het allemaal gewoon omhoog.

Het brein erachter | 23-05-21 | 03:18 | 6

@swagmachine | 23-05-21 | 10:34: Verlicht onze geesten, cryptogenie! Wij dorsten naar uw kennis en inzicht.

Op een bepaald moment gaat BTC waarschijnlijk weer hard naar beneden en gaat voor jaren in winterslaap. Dan zijn we meteen ook van de goeroes af.

Vreetkonijn | 23-05-21 | 11:19

@swagmachine | 23-05-21 | 10:34: Dat is echt het enige 'weerwoord' wat crypto-fanboys hebben wanneer men kritiek uit op de Bitcoin: "mond houden sukkel, je hebt er geen verstand van!"

Echt heel sterk. Heb je er ooit bij stilgestaan dat JIJ misschien degene bent die er geen kaas van gegeten hebt?

Wat betreft sektarisch denken kunnen cryptolemmingen en woke-wappies mekaar de hand schudden.

Terence Hill | 23-05-21 | 11:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Bought the dip @27K. Net als vorig jaar maart @3K. En doet het weer <@25K. Have fun staying poor.

sir Ockels | 23-05-21 | 01:53 | 2

En jij succes met je gokverslaving!

Terence Hill | 23-05-21 | 11:55

@Terence Hill | 23-05-21 | 11:55: Dank u. Gelukkig gok ik sinds 2013 telkens goed.

sir Ockels | 23-05-21 | 16:09

Elon Musk is 2x!! veroordeelt omdat hij een redder van de Thaise jongetjes in die grot uitgemaakt heeft voor pedofiel. In mijn boek ben je dan een vol-idioot en ben je af. Zo simpel kan het zijn.

streknek | 23-05-21 | 00:57

Koop moment, hahaha, ga zo door, nooit van een pyramide spel gehoord? wake up

skogen0606 | 23-05-21 | 00:16 | 1

Cryptomunten zijn inderdaad onderdeel van een pyramidespel. Alleen domme mensen doorzien dit niet en verliezen hierdoor veel geld. En net als in een piramidespel hoor je alleen de mooie verhalen.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 09:50

Had in 2 maanden meer verdiend in bitcoin dan in 30 jaar maandelijks met de staatsloterij meespelen. Dat dan weer wel.

Misterspok | 22-05-21 | 22:29 | 2

Dat kan zelfs met een koersverlies in Bitcoin van 30%

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:33

Het is al langer bekend dat het weggooien van geld een slecht rendement oplevert.

Rhenium | 22-05-21 | 23:35

Koop gewoon aandelen van bedrijven die nog steeds lijden onder Corona (ondergewaardeerd zijn) EN iets produceren dat qua verkoop weer zal terugkomen na Corona EN die dividend opleveren. Die hoef je nl niet te verkopen om toch aan te kunnen verdienen, zelfs als je koersverlies lijdt.

Shell aandelen zijn obv de waarde van bezittingen $60 waard en kosten nu 16 euro, en leveren ~4% per jaar aan dividend op. Met bonus dat ze nog middenin een buyback programma zitten dat nu even om hold staat.

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 22:29 | 2

Idd, crypto is een investering, geen betaalmiddel. En dan kies ik saai genoeg voor zaken waar ik meer grip op heb, zoals aandelen Heineken.

dyslexieman | 23-05-21 | 03:46

Eens. Aandelen zijn een soort boerderijtjes die bijna ieder jaar wel een oogst opleveren. Shell is aardig, Heineken in dat opzicht ook. Het probleem met Heineken is dat er 1 aandeelhouder is met >50% van de aandelen. Je levert je wel uit aan de grillen van zo’n familie. Met NIBC heb ik me daarin aardig vergist.

Gräf&Stift | 23-05-21 | 09:58

" toen de Chinese centrale bank beperkende regelgeving oplegde. "

Dat was fake nieuws trouwens, trieste wanvertaling van één of twee kranten. Of oud nieuws eigenlijk. Er was wel een reminder rondgestuurd of iets dergelijks of waarschuwing aan financiële instellingen dit ook niet alsnog te gaan proberen in het geniep. Maar ja bij GeenStijl moet je ook niet komen voor je feiten of doodchecken, ik weet het.

GeenAccount | 22-05-21 | 21:59 | 4

@Kale dodo | 22-05-21 | 22:22: ik denk dat Starlink heel eenvoudig door de Chinese overheid te controleren valt. Je hebt hardware nodig die gewoon ‘aangepast’ kan worden naar Chinese marktstandaarden. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook gaat gebeuren.

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 22:33
▼ 1 antwoord verborgen

Al dat geleuter over dat critici van de bitcoin het allemaal niet begrijpen en 'er geen verstand van hebben'..... Alsof je de bankiers en de quants vóór 2008 hoort praten over hun hyper-complexe financiële rommelproducten. Bitcoin is hoofdstuk zoveel in het verhaal van de nieuwe kleren van de keizer. Er valt niets te begrijpen, behalve dat crypto de grootste bullshit-hype van de eeuw is.

Terence Hill | 22-05-21 | 20:58 | 4

@YG | 22-05-21 | 22:06: de miners en Exchanges en whales als Musk zijn de spelers. De rest is klootjesvolk en niets meer dan de chips in hun spel.
Eigenlijk exact hetzelfde als bij andere financiële producten. Een verschil: die zijn wel gereguleerd en hebben wel enige intrinsieke waarde..

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 22:22

@Epistulae_Morales: Ik denk dat er niks is, zeker financieel niet, wat niet beïnvloedbaar is, het ontwikkelen van een nieuwe cryptomunt lijkt dan ook alleen maar het doel te dienen om de waarde ervan te verhogen, de grote finaciele jongens pompen het in het begin op, het klootjes volk wil mee met de hype, en als dan de waarde uiteindeijk gewenst is stappen ze eruit, ik ben er niet van overtuigd dat de (andere dan bitcoin) überhaupt serieus genomen willen worden als betaalmiddel, ik denk dat ze alleen bestaan om mensen maar het idee te geven dat er toekomst zit in crypto-munten, ALLES draait om de invloed.
De mensen die begonnen zijn met bitcoins hebben het belachlijke rendement van 500.000% nu met de huidige waarde mag je blij zijn op 25-50% rendement, echter is het risico van verlies veel groter. Ze proberen nu opnieuw cryptmunten te starten omdat iedereen wel munten wil kopen die nu 0,10 euro kosten en later 50.000 euro, maar dat gaat niet meer gebeuren.
Nu hebben de jongens van de beurs geleerd hoe het spelletje gaat en nu is het game-over, The Wolf of Wallstreet…

YG | 23-05-21 | 09:15

Hear hear! "Je hebt niet eens de white paper gelezen" Eh nee, dat klopt en als jij hem gelezen hebt begrijp je er waarschijnlijk niets van.

Geef mij maar de glanzende rondjes.

Vreetkonijn | 23-05-21 | 11:09
▼ 1 antwoord verborgen

1. Ethereum is een van de oudste coins op de markt, met de hoogste fees (en profit).
2. Het China nieuws was oud
3. Je legt geen second uit waarom FUD lijdt tot dit soort crashes, overigens lijkt het er sterk op dat dit gemanipuleerd was tot op de millimeter. Zie wyckoff (ik check ff mn spelling niet, maar zoiets is het) een gast op YT kwam er recent mee en in mijn optiek klopt zn verhaal.

Het probleem met dit soort artikelen is, dat als het negatief moet zijn, ergo, als doelstelling van het artikel,.dan worden de feiten niet zo nauw genomen.

Een feit is bijv. Dat de instituties pas enkele jaren ook kopen en dit jaar zien we voor het eerst een massale adoptie. De btc markt is 71x zo klein als de US stock exchange en dat maakt manipulatie nog makkelijker dan met aandelen. Maar dat neemt niet weg dat crypto een toepassing heeft, problemen oplost (zie ADA en Afrika) en verder wordt ontwikkeld.

De toekomst is zonnig. Die paar hobbels op de weg, die zie je elk jaar en toch zien we nog altijd structurele groei op de marketcap, het volume en de adoptie.

Dubz | 23-05-21 | 01:05

@Dubz | 23-05-21 | 01:05: Het feit blijft wel dat alle cryptovaluta onderuit gaan qua koers. Of het artikel nu negatief bedoelt is of niet!

En misschien zou je jezelf wat beter in kunnen lezen, want ADA is een cryptomunt uitgegeven door het bedrijf Cardano. En dit bedrijf heeft een megadeal gesloten met let wel... het Ethiopische Ministerie van Onderwijs!!! Ze gaan door middel van "blokchain-technologie" de ontwikkeling en prestatie's in de gaten houden van onder andere studenten!

Mij mag je nu dus wel eens uitleggen wat de zogenaamde problemen zijn in Afrika die ADA oplost?! In mijn optiek zijn dat er geen!

En is de toekomst zonnig... nou dat denk ik niet! Cryptovaluta is op dit moment niks meer dan een berg lucht en dat heeft Musk nogmaals aangetoond!

Javello | 23-05-21 | 03:12

@Javello | 23-05-21 | 03:12:
? ADA lost dus infrastructurele problemen op door de toepassing van hun blockchain.. ik weet niet wat je van me wil horen?

Jammer dat we geen herinneringen kunnen plaatsen op berichten haha. Maar ik zal je met een glimlach herinneren.

Dubz | 23-05-21 | 11:14
▼ 1 antwoord verborgen

Kun je er ook Surinaams bier mee kopen? Ik heb trek in bier. Kom maar op met die bitcoins dan. Zijn dat van de gouden muntjes met een B erop? Waar moet je op letten?

Twee Jeetjes | 22-05-21 | 20:43 | 1

Dat je er absoluut geen Surinaams bier mee moet kopen.

Lorejas | 22-05-21 | 21:15

"Net zoals bij de eerste goudkoorts slopen we de natuur"

Ja en net zoals bij de goudkoorts gaan de meeste mensen die nu nog instappen er niet rijk van worden.

nieuwe_Deen | 22-05-21 | 20:39

De moeilijkheidsgraad van bitcoin gaat niet alleen omhoog door de tijd Feynman. De moeilijkheidsgraad is gecorreleerd met het aantal miners, omdat het De hoeveelheid nieuwe coins in check houdt. Lopen die weg, wordt het minen weer makkelijker en lucratiever, waardoor de miners weer terugkomen.

Daarnaast is het energie gelul ook precies dat, gelul. Bitcoin incentiveert om energie zo efficient mogelijk te gebruiken. Het grootste gedeelte van de energie die gebruik wordt is groen en de energie is niet gekoppeld aan het aantal transacties.

De energie die gebruikt wordt is een teken van de veiligheid. Meer energie maakt het moeilijker om een aanval te doen op de munt.

einz | 22-05-21 | 20:38 | 16

Het punt blijft dat goud minen, gewoon chartaal geld drukken en munten slaan ook veel energie kost. En het benutten van afvalenergie, zoals zonne-overschot in de zomer. Het energie argument tegen bitcoin is uitermate zwak. Maar goed, zal altijd wel blijven worden aangevoerd.

Het brein erachter | 23-05-21 | 03:14

Totaal compleet gelul allemaal wat je zegt!!! Bitcoin kan niet checken of de stroom uit mijn stopcontact groen of grijs is!!! En energie?!?! Over welke energie heb je het en in welke eenheid zou dat dan moeten zijn?!?

Javello | 23-05-21 | 03:20

@einz | 22-05-21 | 22:31: incentiveren is al helemaal geen woord meer, maar ik neem aan dat je aanmoedigen bedoelt. Dat foutieve YouTube-jargon verraadt een beetje dat je informatie uit twijfelachtige bronnen komt (waarschijnlijk met het belang dat jij hun bezit meer waard maakt). Enfin, die bewering is heel twijfelachtig al was het maar omdat er wordt gerapporteerd dat een grote capaciteit uit China komt. Verder heeft minen natuurlijk ook logistiek nodig en zijn er ook nuttige toepassingen voor afgelegen energiebronnen. Als laatste kan de inleg voor minen niet triviaal zijn (ivm met de veiheiheiheiligheid) en is het dus hoogst twijfelachtig dat dit zou kunnen draaien op gratis stroom.

Dan maar zo! | 23-05-21 | 08:26
▼ 13 antwoorden verborgen

Je kunt van Jette Kleinsma vinden wat je wilt, maar zij heeft ons jaren geleden al geadviseerd om iets aan te schaffen wat altijd waarde blijft houden: een moestuin.

lekgoot | 22-05-21 | 20:35

Crypto is best leuk, maar die fanboys zijn verschrikkelijk, net als drugsgebruikers. Als je iets negatiefs over drugs zegt krijg je meteen dat wauwau verhaal over bijv alcohol, en bij crypto fanboys meteen hetzelfde gejammer, ja maar fiat, ja maar goud etc etc,

Henk de Vries2074 | 22-05-21 | 20:33

Hoeveel oorlogen zullen er nog gevoerd gaan worden om de (petro)dollar levend te houden? Qadhafi is omgelegd omdat hij de dollar niet meer wou accepteren, wij noemde het de start van de Arabische lente en daar plukken we de vruchten van.

Brabeaulander | 22-05-21 | 20:32

Een daling van de prijs wordt altijd snel toegeschreven aan een zogenaamd big news feitje. Nooit aan de manipulatie van de markt. De ene squeeze na de andere, long of short, waarbij meestal de retailer geliquideerd wordt. De marktmakers gaan áltijd het tegenovergestelde van het dan huidig heersende marktsentiment doen..
Het blijft het wilde westen, maar vooralsnog zit ik er lang genoeg in om per paar tientjes en met veel geduld telkens de stash te spekken. Mooi stukkie:
davidgerard.co.uk/blockchain/2021/05/...
Precies dit, en dat blijft nog wel heel even zo, al komt (ingewikkelde) regulering steeds dichterbij.

NiCeY | 22-05-21 | 20:30
-weggejorist-
Rest In Privacy | 22-05-21 | 20:29 | 3

Mijn afgeloste huis is een soort bitcoin. Is in 6 jaar tijd verdubbeld in waarde. Ik heb er geen reet aan maar het is leuk om te weten, en ondertussen geniet ik ervan.

gestoptmetroken | 22-05-21 | 20:29 | 1

Dat heet een asset.. bitcoin is currency..

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 22:46

Een tenenkrommend stuk. Duidelijk van iemand die er geen kaas van heeft gegeten en zijn oordeel al klaar had.

BrutusBosch | 22-05-21 | 20:23 | 1

Ik ben benieuwd naar de missende kaas.. ga je gang..

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 22:48

Je reinste marktmanipulatie/frontrunning, maar de SEC is meer een schoothondje dan een jachthond. Als je dat in Nederland of Frankrijk flikt draai je de bak in.

Toverkol | 22-05-21 | 20:22

Ik begrijp mijn eigen bankrekening al niet... gekke ding staat elke keer op nul voordat de maand voorbij is. Rabo gebeld maar die zeggen dat ik te weinig verdien. Gezegd dat ik genoeg verdien maar te weinig binnenkrijg als midden-inkomen. Maar dat was mijn probleem... ok... doei.

overVecht | 22-05-21 | 20:19

Bitcoin is ooit populair geworden doordat zij als betaalmiddel werd gebruikt op het darknet. Nu wordt die rol geleidelijk overgenomen door monero. Een van de weinige coins met volledige fungibiliteit. Probeer maar eens een bitcoin om te wisselen die ooit is gebruikt bij criminele handelingen.

lekgoot | 22-05-21 | 20:15 | 1

Je kunt een bitcoin niet omwisselen. Bitcoins zijn nergens vastgelegd. De transactietegoeden wel, maar dat is dus wel wat anders. Bitcoins zelf zijn niet identificeerbaar, en dus niet om te wisselen. Ze zijn te verkopen, waarmee je dus transactietegoed verkoopt.
Dus een bitcoin is ook niet te traceren. Wel de adressen waartussen transacties plaatsvinden en de eigenaren van die adressen ( in 99,99% vd gevallen)

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 22:51

Die identificatieplicht is niet zo heel gek. Die is om fraude tegen te gaan op het vlak tussen giraal geld en cryptogeld, net zoals de banken de grens tussen contant en giraal geld bewaken. Maakt belastingontduiking ook wat lastiger en zo: wat jij met je crypto's doet nadat je ze gekocht hebt interesseert ze niet zo.

Totdat ze ook daadwerkelijk als gewoon geld gebruikt kunnen worden. En nee, zo ver is het nog lang niet.

Muxje | 22-05-21 | 20:14 | 5

@Muxje | 22-05-21 | 21:03:
dat is nog wel waar. Er zijn wel enkele diensten en producten die met crypto's betaald kunnen worden, maar het houdt nog niet over.

lekgoot | 22-05-21 | 21:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Je kan beter in ASML en AMD investeren. De chipmarkt is totaal oververhit, hoogwaardige chips voor minen en gamen zijn niet aan te slepen en dat gaat nog wel een tijdje duren ook.
En zolang zo'n Bitcoin nog kan kelderen omdat 1 geflipte superheld er iets over zegt is het nog speelgoed voor mensen die wel van een gokje houden. Een enorm energievretend, grondstoffenverslindend en E-waste producerend speeltje. Echt iets voor hipsters met een Prius. Dus.

elfenstein | 22-05-21 | 20:11

Jaren geleden eens 2 pizza's verkocht aan een gozer voor 10.000 BitCoins.
Nooit iets mee gedaan.
Tot ik die USB stick terug vond.
Meteen geprobeerd om zo veel mogelijk Tesla's van Elon Musk te kopen.
Ja, en toen wilde hij ze niet.

Osdorpertje | 22-05-21 | 20:10 | 2

Je kan er bij mij wel een Tesla voor kopen.

Rennieflox | 22-05-21 | 20:14

Crypto is cyclisch. Dit jaar je winst pakken en daarna lekker 20% rente trekken met stacking/stables. Over 3 jaar weer een nieuwe bullrun.

De hele crypto industrie is nog in de kinderschoenen te vergelijken met internet '94. Maar het is onvermijdelijk dat crypto fiat gaat overwinnen

wijnvlek | 22-05-21 | 20:09 | 2

Amen geniet nu ervan ipv dat lange termijn denken. "Als ik nu beleg heb ik over 30 jaar zoveel en kan ik eindelijk mijn droomreizen gaan maken". Ik geloof in beleggen maar leef aub nu. Vooral nu omdat de wereld drastisch verandert met de dag.

Hopleojk is ada dan het nieuwe goud :)

Burgerzaken | 22-05-21 | 20:12

Hopen dat er een andere gek is die er meer voor betaalt.

Toverkol | 22-05-21 | 20:23

Bitcoin= omzetten van welvaart naar warmte

Maar de voedingsbodem daarvoor is het papiergeld systeem...

jcvjcvjcvjcv | 22-05-21 | 20:09

Een NFT is wat jij ervan bakt. Eenmaal gebakken, zorgt het smart contract voor de onveranderlijkheid. Dat maakt dat NFT's de toekomst zijn. Nu art, straks alles..

Zoltan | 22-05-21 | 20:08
-weggejorist-
J_Pwnd | 22-05-21 | 20:07 | 3

Wat lees ik een hoop onzin in de comments zeg.

BonanzaNLD | 22-05-21 | 20:07 | 1

Ja. Sinds ik GS lees snap ik wel steeds beter waarom zoveel mensen geld verliezen met beleggen.

Diederik_Ezel | 22-05-21 | 20:12

Je kennis van zaken over een breed spectrum van maatschappelijke onderwerpen is formidabel, Feynman. Ik reaguur niet elke week, maar je artikelen zijn excellent.

hoogstetijd | 22-05-21 | 20:06 | 1

Heb je Feynmans artikelen gelezen over corona? Denk het niet, als je bovenstaande durft te beweren...

Geert Maksimaal | 22-05-21 | 21:16

Ik snap de hype niet. De Bitcoin is toch een betaalmiddel? Maar als de koers stijgt wil ik er niet mee betalen, en als de koers zakt wil ik er niet mee uitbetaald worden. Aangezien de halve wereld dit betaalmiddel meer als een belegging ziet en dus de koersen blijven schomnelen wordt het met het de Bitcoin nooit wat. Toch?

Johnny_Corona | 22-05-21 | 20:04 | 4

Nee als betaalmiddel bleek het in de afgelopen 12 jaar ongeschikt, dat kon je ook al zien aan het sterk deinflatoire karakter van het ontwerp.

Dan maar zo! | 22-05-21 | 20:09

@lekgoot | 22-05-21 | 20:09: Een paar procent per jaar dat gaat nog wel, maar dat is van een andere orde dan wat we nu zien.

Dan maar zo! | 22-05-21 | 20:11

@lekgoot | 22-05-21 | 20:09: betaal jij hier met dollars? Hoe bespreek jij koersverliezen bij je bakker? En volgens mij kost jouw brood nu nog net zoveel als in 2008.. 1,50..

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:04
▼ 1 antwoord verborgen

Geduld.
Paniekvogels pakken nu hun centjes, anders kan de vakantie naar Blanes niet doorgaan.
Nooit gokken met je laatste centen of anders je verlies, of minder winst accepteren.

Ruimedenker | 22-05-21 | 20:01 | 4

Perfecte beschrijving van de doelgroep.. tokkiegeld..
En dat van die laatste centen? Inherent aan de doelgroep..

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:06
▼ 1 antwoord verborgen

Vermogen opbouwen. Wat is het nut ervan? Je kinderen in de watten leggen zodat zij over euro's kunnen beschikken waarvoor zij geen enkele tegenprestatie hebben verricht? Banksaldo's horen na overlijden simpelweg te vervallen. Geld moet rollen. Dan koop maar een kamper of laat een uitbouw plaatsen. Dan hebben er veel meer mensen wat aan het geld. Geld als verzamelobject moet verboden worden.

Leptob | 22-05-21 | 20:00 | 7

@Johnweer | 22-05-21 | 20:33: En ik d8 altijd dat die Leptop in een huishouden stond met meerdere kinderen. Maar ja, who knows.

goedgesprongen | 22-05-21 | 22:57

Je kinderen kiezen je bejaardenhuis uit....

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Zilver

Rest In Privacy | 22-05-21 | 19:58

Geen geld maar spullen.

rechtsdwalendeautist | 22-05-21 | 19:57

Ik wil de gulden terug.

VanBukkem | 22-05-21 | 19:55

Ik was altijd sceptisch, wat is immers de interensieke waarde van een Bitcoin? Deze podcast heeft mij echter overtuigd: www.youtube.com/watch?v=IHg6ixt3CKc . Waarde is eigenlijk uit te drukken in energie (hoeveel energie kost het om goud te minen, hoeveel energie kost het om goud te minen) en de rest is speculatief. Zet dit af tegen de waarde van geld (kost 0 energie om bij te drukken, interensieke waarde is 0) en reken de politieke wil om altijd inflatie te willen mee (inflatie = onnatuurlijk en de facto diefstal) en je houdt weinig argumenten tégen Bitcoin over. Horde blijft wel dat het breed als betaalmiddel moet worden kunnen ingezet. Niets lijkt dat echt in de weg te staan.

Stijl_Loos | 22-05-21 | 19:55 | 8

@Rennieflox | 22-05-21 | 20:04: De waarde van geld is puur gebaseerd op vertrouwen. Kijkend naar de Bitcoin zie ik dat één persoon op de hele wereld met zijn tweets een enorme invloed uit blijkt te oefenen op de waarde. Weinig vertrouwenwekkend.

Onthoud verder de aloude beurswet: als je taxichauffeur en kapper over aandelen beginnen te praten dan is het wegwezen!

5611 | 22-05-21 | 20:39

Hahahaha.. nog nooit zulke onzin zo geconcentreerd gezien.
Als een betaalmiddel wil slagen moet het voldoen aan:
Stabiliteit ( 21% in een week aan waardevermindering of stijging is niet gunstig, je bent dan nl een mongool als je betaalt of ontvangt)
De waarde moet gerelateerd zijn aan *nuttige* arbeid. Mining is geen nuttige arbeid, omdat het arbeid is om het te creëren. Dat is overhead.
Er moet voldoende van zijn om transacties niet onnodig duurder te maken. Dat maakt goud en bitcoin ongeschikt als betaalmiddel.

Alleen als oppotmiddel is bitcoin geslaagd... maar met zulke risico’s op de koersen voldoet het nog slechter dan de Euro die het moet vervangen als oppotmiddel.

Zover geld een middel om te gokken is: ik vind het casino leuker.

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:13

@5611 | 22-05-21 | 20:39: onzin. De waarde van geld is gebaseerd op menselijke arbeid en de toekomstige belastingheffingen op dat verdiende geld.

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Het grote probleem van Cryptogeld is dat de meeste munten in handen van heel kleine groepen zijn, Bij een munt als de Nederlandse e-Gulden, is 95% in handen van 5% van de bezitters, enkele tientallen personen. Dat maakt zo'n munt in alle opzichten onbruikbaar. Toch wordt de munt (door de huidige bezitters) via social media gepromoot. Logisch, het is de enige manier om er ooit bruikbaar geld voor te vangen. Technisch is cryptogeld niet te vergelijken met een piramidespel. Maar het effect (de winst is voor een kleine groep en de latere kopers zitten met de brokken) is exact hetzelfde. Piramidespelen zijn in Nederland verboden.... Cryptogeld nog niet. Maar dat komt wel als de overheid er eenmaal iets van gaat begrijpen. De enige die op dit moment echt begrijpt hoe het werkt en hoe je het voor eigen gewin in kunt zetten is Elon Musk. Die zal alles wat hij heeft duur verkopen en het dan weer omlaag praten. Slimme vent.

jan-lul-de-behanger | 22-05-21 | 19:54 | 3

Cryptogeld verbieden is kansloos, er zal heel misschien een reguleerpoging komen en die zal weinig kans van slagen hebben.

Rennieflox | 22-05-21 | 20:06

Die aanbidding van Musk heb ik ook echt nooit begrepen. Als je de reacties ziet onder zijn tweets vraag je je af hoe gek mensen toch wel niet kunnen zijn. Volgens mij lacht hij zich rot bij al die onnozelheid van zijn aanbidders.

2voor12 | 22-05-21 | 20:08

@2voor12 | 22-05-21 | 20:08: Musk zat nogal groot in dogecoin en heeft daar waarschijnlijk nogal wat mee verloren wegens marktmanipulatie van whales bij doge. Ik denk dat hij hetzelfde probeerde te doen bij Bitcoin, en als hedge op de berg dollars waar Tesla op zit.. die hebben iets van 9 miljard dood kapitaal op de rekening.

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:21

Alles is één grote zeepbel. Als je erover nadenkt is het gewoon achterlijk. We hebben het over crypto als bubbel, maar goud is ook niet meer dan iets wat uit de aarde wordt getrokken en huizen is steen en cement. Ondertussen betaal je je scheel aan dit soort waanzin bedacht door rijke bankiers en elite volk. Die schateren zich kapot, al zullen ze met al die miljoen miljard op de bank ook nooit tevreden zijn want dat is iets wat in de mens zit. Vroeg of laat gaat alles naar de klote en dan spreken we niet zoals voorgaande crashes over een financiële crisis. Het heeft alle ingrediënten van een perfect storm die de zondvloed doet verbleken.

Burgerzaken | 22-05-21 | 19:54 | 6

Ondertussen krijg je betaald in digitale papiertjes met cijfers erop waar een € teken voor staat. Waarom zouden crypto's en goud minder waard zijn?

Rennieflox | 22-05-21 | 20:12

@Rennieflox | 22-05-21 | 20:12: omdat het niet is wat erop staat? Het is nl geen betaalmiddel. En overigens ben je een idioot als je het gebruikt.

Grappig genoeg moet het in waarde dalen tot net boven de mining kosten per bitcoin om überhaupt stabiel te kunnen zijn. De rest is lucht en gaat ten nadele van het gebruik dat het zegt te zijn.

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:27

Goud is waardevoller dan crypto omdat goud fysiek aanwezig is en z'n massa en samenstelling niet kunnen degraderen. Bovendien heeft goud materiaaleigenschappen die het ook waardevol maken, bijvoorbeeld de bijzonder goede elektrische geleiding waardoor praktisch elke chip bondingwires heeft van goud.
Ja, vroeger was goud niet meer dan blinkend metaal maar ook daarvan stond de arbeid om het te delven niet in verhouding tot de uiteindelijke waarde.
Slechte vergelijking heb je hier gemaakt. Voor dit opstel krijg je een 6-.

Bakkeleures | 23-05-21 | 09:01
▼ 3 antwoorden verborgen

Landbouwgrond en crypto’s (btc sinds 2016 waarde mag dus zakken tot $900,- )

MargauxGrandCru | 22-05-21 | 19:53 | 1

Lekker hoor. Mag hopen dat je er meer dan 10 hebt gekocht.

pibasso | 22-05-21 | 20:00

Vanguard ETFs en iedere maand bijkopen. Daarnaast goud en cash om te daytraden. Verdiep je in charts lezen/begrijpen, begin klein en respecteer/gebruik je stoploss.

DutchDevil | 22-05-21 | 19:52

Aandelen van goede bedrijven als ASML of Microsoft zullen altijd waardevast blijven. Maken enorme marges en de wereld kan niet zonder deze bedrijven.

Vond en vind bitcoin vrij onzinnig. Bitcoin produceert niks en de enige reden dat men het koopt is de verwachting dat iemand anders er overmorgen meer voor zal betalen. Digitale tulpenbollen dus.

90% van de mensen doet er het beste aan om gewoon elke maand een X bedrag weg te zetten in een goedkoop indexfonds en de tijd z'n werk te laten doen. Markt timen lukt toch niet en kost enkel geld. Voordeel is van elke maand hetzelfde bedrag investeren is dat je minder koopt als de markt omhoog is en wat meer als de markt naar beneden is. Historisch gezien kom je dan op circa 8% rendement per jaar.

Diederik_Ezel | 22-05-21 | 19:50 | 4

@DE: Helemaal eens, en doe ik al jaren met veel genoegen. Mensen die denken dat ze slimmer zijndan “financiele specialisten” overschatten zichzelf. Ik doe het al jaren markt conform en geeft me een heel rustig gevoel.

marco52 | 22-05-21 | 21:25

@MargauxGrandCru | 22-05-21 | 20:08: de overheid heeft ook een vordering in datzelfde geld in de vorm van belasting. Dat is nl wat iedereen vergeet. Een centrale bank heeft GEEN ENKEL belang bij een klappende munt. Staat ook in elke mission statement.. ECB bijv. ‘Waarborgt de stabiliteit van Euro en betaalverkeer’)

Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:31

@Epistulae_Morales | 22-05-21 | 23:31: Dat is niet waar, de overheid heeft geen vordering in de vorm van belasting. De overheid heft belasting op inkomen en veronderstelt een rendement dat als inkomen wordt gezien. Dat heette tot 2001 vermogensbelasting. Maar belasting heffen is geenszins een vordering, dat wordt het pas als de belastingplichtige betalingsplichtig wordt. Als het te betalen bedrag nihil is of zelfs negatief, dan zal er geen vordering ontstaan.
De centrale bank (welke bedoelt u trouwens?) staat los van deze belastingen.
Je zegt een hoop en op feestjes ben je vast en zeker die oom die over alles nog wat te zeiken heeft maar je praat onzin.

Bakkeleures | 23-05-21 | 08:55
▼ 1 antwoord verborgen

Bij $ 10,= ga ik er vol in.

squadra | 22-05-21 | 19:50 | 1

Weggegooid tientje

skogen0606 | 23-05-21 | 00:25

Stap in als iedereen verkoopt,en stap uit als iedereen koopt.
Zo simpel is het.

De Profundus | 22-05-21 | 19:50 | 3

Jij hebt het begrepen! Doe ik ook.

MargauxGrandCru | 22-05-21 | 19:54

Dat heb ik eens overwogen toen iedereen aandelen Fortis verkocht. Niet gedaan, want geen idee hoe ik aandelen koop. Gelukkig. Want dat weekend werd alles van waarde uit de holding getrokken.
Toen dacht ik: laat maar. Niks voor mij.

koeberg | 22-05-21 | 20:37

@koeberg | 22-05-21 | 20:37: had ik ook , eerste stappen in optie's...800 euro, 2 dagen later was alles weg.... klote fortis

goldsammy | 23-05-21 | 13:50

Ach crypto's
dat was geinig een jaar of 5 geleden en mensen die het begrepen hebben al lang winst gepakt en nog wat Bitcoin om niet in de wallet
Tegenwoordig is het een speeltje voor zenuwpezen die 10x per dag de koers checken en gaan janken bij een paar honderd euro "verlies"

Denneweg | 22-05-21 | 19:50 | 2

Janken doen ze alkeen als ze meedoen met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen.

pibasso | 22-05-21 | 19:53

Dat was toch een Indiaans gezegde? "Pas als de laatste boom geveld en de laatste vis gevangen is, zal de mens beseffen dat geld niet eetbaar is."

Quib | 22-05-21 | 19:48 | 1

Behalve de munten van Sinterklaas.

squadra | 22-05-21 | 19:51

Alles wat je kunt deleten is nep.

rein9576 | 22-05-21 | 19:47 | 3

Geld is dus nep

Stijl_Loos | 22-05-21 | 19:48

@Stijl_Loos | 22-05-21 | 19:48:
Nee wel een ruilmiddel gedreven op vertrouwen.
Vertrouwen weg hyperinflatie door oneindige geldpersen

rein9576 | 22-05-21 | 19:52

Deleten is dus nep

Bald_Gefkens | 23-05-21 | 03:41

30% goud, 30% ETFs, 30% cash en 10% crypto. Over 20 jaar is er vast wel iets nog wat waard.

Trekhaas | 22-05-21 | 19:44 | 6

@Stijl_Loos | 22-05-21 | 19:49:
Voorlopig is het nog wel het betaalmiddel wat door de eeuwen heen z'n waarde heeft bewezen.

Ommezwaai | 22-05-21 | 20:09

@Trekhaas
Vraagje. Welke ETF's (niet specifiek welke ETF maar wat voor idee)? Omdat er 1000e verschillende zijn.
Ben zelf van nature barbell. www.investopedia.com/articles/investi...

Basil Fawlty | 23-05-21 | 00:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Als je geen geld hebt moet je veel lenen en als je wel geld hebt moet je ook veel lenen (want inflatie) en gespreide ETFs kopen. Normale mensen hebben geen tijd om de hele dagen beleggings beslissingen te maken of zich in een bedrijf te verdiepen.

Vula | 22-05-21 | 19:40

Wow, ik tel minimaal 6 grote fouten.

Dit artikeltje is slechts voor de ads. Zit geen expertise achter.

ik zei het toch | 22-05-21 | 19:39 | 3

Ah, de eerste Feynman- basher. Meestal zijn het er een stuk of 3 die slimmer denken te zijn.

pibasso | 22-05-21 | 19:51

Als je dit beweert, som dan op z'n minst die 6 fouten op. Dit is net als mijn buurman die ergens over kletst: er is altijd wel íets dat niet helemaal 100% klopt maar hij heeft zelf ook geen idee. Dat heb ik met jouw opmerking ook.
Overigens staan de artikelen normaal stijf van de taalfouten, dat is nu eens minder.

Bakkeleures | 23-05-21 | 08:49

"I just bought the dip and the dip keeps dipping"

Ommezwaai | 22-05-21 | 19:39

En Musk flikt hetzelfde gewoon met Dogecoin.
Maar zeg er niets van want voor velen is deze oplichter de Messias.
Mijn centen zitten in mijn zo goed als afbetaalde huis hier en eentje in een ver buitenland buiten bereik van de nederlandse fiscus.

2voor12 | 22-05-21 | 19:35 | 14

@2voor12 | 22-05-21 | 20:04:
Voorlopig zijn het nu de Chinezen die voor een neerwaartse cryptomarkt hebben gezorgd. Musk zijn uitspraken hebben effect op de korte termijn, wat de Chinezen nu afgekondigd hebben heeft vele malen meer invloed.

Ommezwaai | 22-05-21 | 20:08

2 voor 12, lekker man, proost op jeAziatische hut!

pibasso | 22-05-21 | 21:04
▼ 11 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl