Dak Den Haag scoort BEROERD met zonnepanelen
Dood aan de zonneparken!
Zonnepanelen horen op een dak en niet in een weiland. Je kunt niet in de Tweede Kamer vingerwappen over Natura2000, Nederland 2050, weidevogels en grutto's en tegelijk het oneindig laagland volkwakken met zonnepanelen. Zonneweides (of erger zonneparken, zonnevelden) zijn landschapskanker van de ergste soort, het is glyfosaat voor de horizon en wat het met de bodem doet weten we niet.
Gelukkig hebben nu een Kaart van Nederland met allemaal Daken Waarop Zonnepanelen Kunnen. Cruciale kernzin: Begin 2021 was ca. 12% van het beschikbare dakoppervlak voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat 88% van het theoretisch potentieel beschikbare dakoppervlak nog niet is benut.
Het is dus echt bezopen dat er nog zonnepanelen in weilanden worden gezet. Detail: Gemeente Den Haag hoort bij de slechtste van de klas, Hollands Kroon (groetjes) waar dus al allemaal windmolens en datacenters staan, zit bij de Top 3. Hieronder een plaatje van Het Dak van de Tweede Kamer, waar ze dus u dag in dag uit vertellen dat u klimaatneutraler moet gaan leven, onze weilanden weggeven aan energiereuzen, en waar dus TUINTEGELS liggen ipv zonnepanelen. Met je draagvlak.
Nou mevrouw Ploumen. Aan de slag!
Reaguursels
InloggenZonne-energie is alleen maar leuk voor je energierekening.
Op de achtergrond zal altijd een kolen/gascentrale meedraaien.
Met zon en wind bespaar je alleen maar een beetje brandstoffen bij een centrale , meer niet. En het maakt niet uit hoeveel wind en zonne-energie parken je bouwt.
Er wordt wel een afvalprobleem gecreëerd
Zodra de molens en zonnepanelen aan het einde van hun levensduur zijn.
Ook gebruik je veel grondstoffen voor de productie.
Kernenergie en waterstof is de enige weg.
In plaats van weelderige weilanden of witte daken krijgen we zwarte, warmteopwekkende vlakken die bij brand giftig knappen.
De problematiek ligt veel dieper. Want waarom liggen ineens zoveel weides vol? Dat komt omdat de boeren kapot zijn gemaakt. De grond wordt verkocht aan, veelal, buitenlandse investeerders die de opgewekte stroom weer aan het buitenland verkopen. Dus: straks geen velden meer om ons eten op te verbouwen, geen stroom en alle inkomsten naar het buitenland. Je zou denken dat we iets geleerd hebben over het uitbesteden van o.a. de farmaceutische industrie. Maar nee hoor. Nederland gaat gruwelijk naar de KL*TE !!
Dankzij SDE subsidies kan je gruwelijk, maar dan ook echt gruwelijk veel geld verdienen op PV. Die panelen verdien je daardoor supersnel terug en vervolgens heb je 20 jaar een belachelijk hoog rendement. Ik heb dat eens door laten rekenen voor een project en we zouden de investering er na 7 jaar uit hebben en vervolgens het drievoudige rendement van ons normaal bedrijfsresultaat voor belastingen draaien. Alleen kon ons dak het niet aan en mocht het toen nog niet op een weiland van de gemeente. Dat laatste todat een wethouder met weiland zelf wilde cashen, toen kon het opeens wel.
@Dima Beeline | 11-03-21 | 08:21: Hypocriete, corrupte bende !
@Dima Beeline | 11-03-21 | 08:21: En om die subsidies te kunnen betalen, gaat de overheid, los van alle extra belastingen op de energienota, Piet Particulier vanaf 2023 van zijn opgewekte stroom beroven. NIet zo gek dus dat particulieren niet meer staan te springen om panelen op het dak te leggen.
Veel daken zijn helemaal niet sterk genoeg voor zonnepanelen. Veel verzekeringen doen nu erg moeilijk over zonnepanelen. Sommige regio's liggen qua netbelasting al vol. En zonder salderingsregeling heeft een investering weinig zin meer. Zeker als je te klein bent voor SDE subsidie. Het beschikbaar dakoppervlak wordt schromelijk overschat.
Maar zolang het maken van zonnepanelen nog steeds heel schadelijk is voor het milieu kun je het toch geen ‘groene’ stroom noemen?
op mijn dag geen ‘feel-good’ platen zodat het lijkt alsof ik om het milieu geef.
*dak
@me | 11-03-21 | 07:01: drogreden natuurlijk. Het is veel minder schadelijk dan fossiele brandstoffen
Weet je wie ook geen zonnepanelen op hun dat willen hebben?
Juist ja, al die GroenLinks stemmers.
Benieuwd wanneer men zich gaat realiseren dat zonnepanelen veel erger zijn dan co2. Co2 zou terugstraling van warmte naar de ruimte iets tegenhouden. De zwarte panelen zijn veel erger, ze stralen helemaal niets terug. De opgevangen energie wordt vroeg ol omgezet in warmte wat voor extra opwarming zorgt.
Waar HEB je het over? Je vergelijkt het minder afgeven van warmte van de aarde met het accumuleren van warmte van een paar huisdaken? Je klinkt als iemand die mij 40 jaar geleden vertelde dat met windenergie alle kerncentrales konden worden opgedoekt...
De meeste grote platte daken van grote magazijnen zullen nooit, maar ook echt nooit gebruikt gaan worden voor zonnepanelen. De reden? De verzekeraars willen niet opdraaien voor het extra risico dat er een paneel in de fik vliegt. Een duur sprinkler systeem in het gebouw kan geen dakbrand blussen. Zoek maar eens wat bedrijventerrein op google maps. Dan zal het je verbazen hoeveel mooie platte daken geen zonnepanelen hebben en dus ook nooit zullen krijgen.
Die daken hebben qua constructieve belasting weinig speelruimte en hadden al moeite met een berg driftsneeuw paar weken geleden.
@Dima Beeline | 11-03-21 | 07:26: Juiste antwoord!
Noem het beestje bij de naam. Het zijn glasvelden.
Goed gevonden.
Er wordt nu al veel electriciteit vernietigd via weerstanden in transformatorhuisjes. De kabels kunnen eenvoudig al die glasbakstroom niet aan. Echt efficiënt is het ook niet om een land volledig te electrificeren. Indien je alle verliezen van centrale tot en met de meter in huis meerekent is het rendement niet zo bijster hoog.
Hoewel u volt in uw nick heeft staan mist u hier het punt. Vlg mij gaat opwek via zonnepanelen vooral over lokale opwek en lokaal verbruik, overschotten worden teruggevoed in het net. Een centrale heeft daar dus geen klap mee te maken.
@_pacman_ | 10-03-21 | 23:27: hoe denk je dat jouw overschot op het net terecht komt? Juist, via de wijk centrale en transformator.
@_pacman_ | 10-03-21 | 23:27: jawel, de centrales draaien parallel mee om het net stabiel te houden. Die 4% glasplaatstroom is een druppel op een gloeiende plaat en bovendien afhankelijk van het weer en de zon. Het punt is echter dat veel meer electriciteit thuis opwekken dan eigen verbruik zinloos is omdat die electriciteit nergens heen kan met het huidige kabelnetwerk.
De zon levert maximaal 1000W/m2. Met 20% efficiëntie krijg ik 200W/m2 aan stroom binnen. Mijn stofzuiger doet 1600W, da's 8m2 aan panelen. Wou je zeggen dat we in mijn wijk met de bestaande kabels afspraken moeten maken wanneer we stofzuigen, en de was doen?
Uiteindelijk zijn er veel te weinig daken geschikt voor zonnepanelen om echt het verschil te maken. Als je er voor zou kiezen om serieus effect te hebben met panelen ben je gewoon aangewezen op zonneweiden.
De grote daken van bedrijven worden niet gebruikt omdat de verzekeraar dat niet wil!!! Terwijl juist deze daken van grote magazijnen uitermate geschikt zijn.
@Zunsjine | 11-03-21 | 00:23: Juist niet. Zelfs de nieuwste daken hadden moeite met de sneeuw van februari. De overspanningen zijn groot, de bouw moest niks kosten en tot op het laatste mm is alles berekend om net niet in elkaar te lazeren.
Sommige aanbieders weigeren panelen op ons dak in verband met de te kleine resterende ruimte door een grote dakkapel. Daaronder wil je ook geen panelen want anders kan je het niet meer onderhouden (verven etc). En een paar kleine paneeltjes zetten geen zoden aan de dijk (terwijl je wel dezelfde secundaire kosten moet maken).
Particulieren mogen nog een paar paneeltjes leggen. Grotere projecten zijn de komende jaren niet mogelijk in verband met problemen met de netwerkcapaciteit (en nee zonneweiden zijn een gruwel).
En op een dag... komt er dan een PV-panelen belasting... Net zoals aanbieders op een afstand met Google Maps jouw dak kunnen opmeten, kan de gemeente hetzelfde doen en de vierkante meters belasten. In Nederland is men een kei in het belasten dus zo ver gezocht vind ik dat niet.
Je WOZ gaat al omhoog met PV-panelen dus de belasting is al geregeld.
Die zonne collectors zijn echt wel goed bezig. De diversiteit van de planten groei er onder is fenomenaal. Eenden en ganzen broeden er graag onder, buiten het bereik van roof vogels. Muisjes zijn er ook blij mee. Vooral die soort van wie de voornaam begint met Veld. Het geeft ook weer ruimte aan de slangen populatie.
En!! Gratiezz stroom om de foon op te laden.
In de zomer verkoelend en in de winter verwarmend.
Stop nou toch eens met zeuren. Zonne paneeltjes zijn cool.
Een stuk van de berm van de A50 is zo ingericht dat reptielen, koudbloedige dieren, daar op zouden kunnen warmen en dat de inrichting de populatie zou bevorderen. Die schuine wallen langs snelwegen zie je op meer plaatsen in Nederland. Maar ze blijken ook uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De snelheid waarmee prioriteiten veranderen en wat die plannen steeds kosten, wie worden daar nu beter van? Het antwoord weet ik wel. Niet de flora en fauna en niet het klimaat iig.
We hebben meer aan advies over zelf installeren van zonnepanelen op schuur- of garage-dak. Fuck de energie maatschappijen!
Zonnepanelen zijn slecht voor het milieu. .
Weer een knap staaltje kromspraak van Halsema over Lale Gül: "Lale staat in een lange Amsterdamse traditie van vrijdenkers die met grote persoonlijke risico's hun vrijheid opeisen." Nou nee hoor, Femke, de traditie was juist dat mensen náár Amsterdam kwamen vanwege het vrijdenkersklimaat aldaar. In het geval van Lale Gül wordt zij juist ín Amsterdam bedreigd, binnen een 'Amsterdamse' gemeenschap. Zij staat op het punt Amsterdam te ontvluchten vanwege het bekrompen, intolerante klimaat aldaar.
Waarom denk ik elke keer Gale Lül te lezen?
@clockandhammergame | 10-03-21 | 23:34: Omdat dit nu eenmaal de uitwerking is van de aanblik?
@Verbandmeester | 11-03-21 | 06:48: Ook omdat de geschiedenis zich herhaalt. Amsterdam zal ook weer omvallen en leeglopen.
Maar wat dit commentaar verder doet in een zonnepanelen onderwerp is mij nog ontgaan.
@me | 11-03-21 | 07:07: Het zal een foutieve plaatsing zijn.
Las in het lokale sufferdje dat de gemeente waar ik woon, zonneweides moet aanleggen om de lokale klimaatdoelen te halen. Het plaatsen van zonnepanelen op daken was om onduidelijke reden niet mogelijk.
De reden is dat bij lokale plaatsing niet de juiste mensen hun zakken kunnen vullen. En dat zijn dus de corporate vriendjes van ambtenaren en wethouders.
Ik lees trouwens net dat zeegras per vierkante meter 15x zo veel co2 opneemt dan tropisch regenwoud.
Dus ik denk dat de route is: alle tropische regenwoud kappen, zonnepanelen neerzetten en veel zeegras zaaien.
Zeegras groeit ook op mossels heb er foto van.
Mossels zijn lekker en leuk altijd een grote bek, zint het niet klep dicht.
Rente betalen over je spaargeld.
Betalen voor teruglevering door zonnepanelen.
Dat is gewoon moderne logica.
Pijpen neuken krijg je tegenwoordig 5 euro bij. Is niet veel maar het helpt.
-- edit: soms denk ik die Joris, die moet me toch ook een baan hebben de hele dag zijn ballen uit zijn broek lachen --
@Knufter | 10-03-21 | 21:55: Ja ik ben geen robot maar moet wel inloggen bij de robots.
Die lijstrekker van het CDA is gewoon nog extremer dan een decadente VVD'er. Hij wil WW halveren, ontslagrecht versoepelen en de eerste hulp post minder toegankelijk maken.
Dat laatste is logisch. Bepaalde bevolkingsgroepen niezen 1x en racen naar het ziekenhuis, eisen alles en zo niet bedreigen. Vooral in grote steden. Heb ik het zo netjes verwoord?
@Thorsten | 10-03-21 | 22:09: Het leven is 24 uur per dag, onzin om te denken dat iemand gaat wachten tot 'overdag' als de huisarts een keer tijd heeft. Het virus ligt toch ook niet te slapen na 21:00 uur? Goede zorg hoort gewoon bij een rijk land het kan niet zijn dat die mensen die de taal niet spreken dat ook uithollen.
@Thorsten | 10-03-21 | 22:09: Mocht iemand eraan twijfelen, er is tegenwoordig beveiliging in ziekenhuizen en binnen bereik van verzorgings tehuizen. Voorheen was dat slechts eens in het jaar nodig voor een dronkelap in de wachtkamer. Nu zijn hele families die buiten bezoektijd onrust stoken.
Fopke wil geen premier worden anders zeg je deze peop niet. Daarentegen moet je de Palestijnse 'dame' in de gaten houden, die ̶S̶t̶a̶a̶t̶ ̶t̶e̶ ̶p̶o̶p̶e̶l̶e̶n̶ ̶o̶m̶ ̶N̶e̶d̶e̶r̶l̶a̶n̶d̶ ̶u̶i̶t̶ ̶t̶e̶ ̶l̶e̶v̶e̶r̶e̶n̶ ̶̶ die wil het torentje in desnoods met democratie uitschakelen of fraude.
Extreem? De man heeft hele zinnige en verstandige voorstellen die wellicht in de voorliegperiode, ook wel campagne genoemd, niet de meeste stemmen trekken want iedereen voelt zich slachtoffer en wil meer meer meer geld van de overheid. Op te brengen door een ander uiteraard.
Als ondernemer moet je wel minimaal 2 x nadenken of je die panelen op je dak laat plaatsen. Opbrengst staat niet in verhouding tot investering + torenhoge verzekeringspremie.
www.vastgoedbs.nl/nieuws/brandveiligh...
vooral bij slechte installatietechniek en in-dak systemen. Hier moeten Klavertje c.s. een hard punt van maken. Niet het gelul dat de wereld vergaat na 2030 of simpel de verplichting uitspreken. Je scoort met analyse en passende oplossingen en dan dito beleidsplannen. Lees je dus niks over. GroenLinks is feitelijk de faalclub voor de energietransitie. Ideologie is prima zonder praktisch inzicht verknisperen alle plannen.
1250 euro verzekering voor een hectare aan panelen is peanuts, al betaal je 5000 aan premie per jaar. Een half miljoen euro voor een hectare panelen is 4-5x goedkoper dan een gemiddelde particulier betaald voor zijn kleine installatie (ergen tussen de 250 en 350 euro per m², incl. omvormer en aanleg), waarschijnlijk door schaalvergroting, maar de opbrengst stijgt lineair met het oppervlak.
Zo zie je maar dat dat politieke volk geen idee heeft wat er speelt. Hier 11 paneeltjes op het dak voor de woning. Later een offerte laten opmaken voor nog eens 720 stuks op het beschikbare dak van 3 hallen. Krijg je netjes een brief in de bus dat er geen capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is en je niet aangesloten wordt. Voor die zonneparken worden aparte lijnen aangelegd, maar via het bestaande netwerk kan het simpelweg niet, dus daken volplempen kan alleen als het complete elektriciteitsnet eerst verzwaard wordt. Voor nu kansloos dus.
En Nederland staat in Brussel te drammen voor een verbod op verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotor in 2030. Dat de Duracell auto's een veel grotere ecologische voetafdruk oplevert interesseert hun niet. Alles wat de politiek aanraakt veranderd in poep.
@revolte | 10-03-21 | 22:53: Het is alleen maar psychologisch gelul van ze om maar in de schijnwerpers te blijven staan. Heeft niks met lange termijn denken te maken voor het behoudt van een leefbare planeet.
Logisch met al die duivenmelkers in Den Haag.
Ik vind daken vol met panelen oerlelijk. En het schiet niet op. In Amersfoort binnenstad is ook een plan voor de daken, Ik heb uitgerekend dat ipv alle overig daken vol te plempen je net zo goed een weiland van 200x300 meter vol kan gooien. Veel efficiënter.
Ja maar dan moeten ze weer groen bovenop dat dak. En dat gaat dan weer lekken.
dat is onwaarschijnlijk weinig.
Zonne-paneel werkt alleen als de zon schijnt. Soms is er geen zon en geen wind, Gelukkig is Joris er altijd en das heel goed, om alles on topic te houden. Ik ga daarom een kroontje nemen!
geen zon en geen wind, wel regen. Regen-energie?
@Medium-Tali-BAN | 10-03-21 | 21:41: die kopen we al in Noorwegen, witte steenkool noemen ze het ook wel.
Zonnepanelen zonder accupakket voor zelfvoorziening is geldverspilling. Indien het feest van salderen voorbij is leert men snel wat mismatching is in opbrengst in kwh en je verbruik in kwh.
De praktijk:
Heeeel goedkoop (belastingvrij) terugleveren op de dag en zomer bij overcapaciteit om tegen nogmaal (inclusief belasting) tarief terug te kopen in de avond en winter bij ondercapaciteit.
Om het simpel te maken:
Al je energieverbruik voor en na zonsondergang moet je kopen bij je energieboer tegen normaal tarief.
En waar halen we een betaalbaar en voldoende grote thuis-accu vandaan?
@Vunzigheid | 10-03-21 | 21:55: zo groot als een cv ketel zou voldoende zijn als buffer. Vergelijkbaar met accu's in een auto.
Voldoende capaciteit bedoelde ik. En 'waar halen we die vandaan' als in: is dat beschikbaar? Te koop? En zo ja, waar?
@Vunzigheid | 10-03-21 | 21:55: dan moet je de accu van je elektrische auto overdag laden en als het donker is leegtrekken
Tegen de tijd dat die salderingsregeling afgeschaft is(2030) zijn alle installaties die er nu al liggen al terugbetaald(de mijne iig wel en die heb ik pas vorig jaar laten plaatsen).
Ook indien niet volledig terugbetaald, als ik die 6000 euro op de spaarrekening had laten staan, had ik nu bij gods gratie 2 tientjes rente ontvangen, inmiddels heeft ie 500 euro op geleverd. Zelfs al levert 't vanaf 2023 geen cent meer op, in tussen heeft 't meer in het laadje gebracht dan ik ooit in mijn leven aan rente erover zou ontvangen.
Dus het is niet per sé geld verspilling. Als de prijzen voor thuisbatterijen dalen / 't zonder saldering écht onrendabel word, kan je altijd nog een batterij laten aansluiten voor een off-grid oplossing. Maar dan heb je de panelen in ieder geval al liggen én afbetaald...
Laat het milieuonvriendelijke karakter van het parlementsgebouw nu nét 1 van de redenen zijn van de ingrijpende verbouwing
Smakelijk moeten lachen om dat plaatje van het dak van de TK dus
Een zonnepaneel in een weiland zetten ipv op een dak is net zoiets als je dweil en emmer in de gang zetten ipv in de gangkast.
Hier thuis kan er nog veel meer in de gang staan en zijn toch de kasten vol.
Ho ho, ik heb er 14 liggen van 370Wp en ik stem niet eens groen links.
En als u de overtollige electriciteit niet meer in het net mag dumpen of er een fooitje voor krijgt bent u dan nòg blij?
@revolte | 10-03-21 | 23:30: dan zet ik een miner aan.
Ah, nee hé! Krijgen we dit gezeik weer!
Okay, om mijn punt duidelijk te maken, zet ik maar even een Dijkhoff-redenatie op (associeren vanaf de noodzaak naar de kosten, totdat er geen touw meer aan vast te knopen is).
"Zonnepanelen, die zijn nodig, want daarmee red je de wereld en dat je de wereld moet redden, dat weet iedereen. Maar het is ook dat omdat we stroom nodig hebben. Op momenten bijvoorbeeld dat mijn oma in het donker en in de kou een boekje wil lezen bij een warm straalkacheltje. Dat zijn momenten dat je dat wilt, dat weet iedereen, dat dat dan nodig is. Zonnepanelen leveren daarvoor stroom, dat weet ook iedereen, hoeven we niet moeilijk over te doen.
Maar punt is dat de zon ook voor niets opkomt. Dus dan zou je wel gek zijn dat je dat niet benut. Weet iedereen. Daarom is het belangrijk heel Nederland vol te leggen met zonnepanelen, want dan worden ze ook goedkoper, waardoor ze ooit nog wel eens goedkoper worden dan gewone stroom. En dat is belangrijk, want je wilt dat iets wat je koopt in de toekomst goedkoper is. Want iedereen weet dat fabrikanten gaan innoveren wanneer je hun oude producten koopt. Dan maken fabrikanten daarna nieuwere versies, die beter zijn. Zo werkt dat, dat weet mijn oma ook. Op die manier innoveer je dan ook allemaal stroomkabels naar onze buurlanden, zodat we daar stroom vandaan kunnen halen, wanneer hier de zon niet schijnt. Dat is handig, weet iedereen. Want als het donker is heb je ook stroom nodig en die kun je bij je buren halen, net als suiker, want dat weet mijn oma ook.
"s avonds sluit jij je Tesla aan op je zonnepanelen, en de volgende ochtend rij je met een volle accu weer naar je werk.
Ik doe altijd ‘s avonds de was en de afwasmachine, dacht eigenlijk dat die op jouw zonnepanelen konden draaien. Kun je niet gewoon overdag die auto opladen, als ik aan het werk ben? Rij zelf een diesel dus ik tank wel bij de pomp.
Ok, het gaat niet werken he? Doe maar kernenergie dan.
@Sinterbikske | 10-03-21 | 21:35:
Jij mag best je was doen van mijn zonnecellen als het donker is.
Al zijn het dan meer maanpanellen dan zonnepanelen.
Ze moeten eigenlijk een kabel dwars door de aarde trekken zodat wij China 's nachts van energie voorzien en vice versa.
@Osdorpertje | 10-03-21 | 21:48: dank. Dan doe Ik de donkere was ‘s avonds, en de witte was overdag.
@Knufter | 10-03-21 | 21:53: een dikke kabel aan de noordpool en zuidpool, de aarde als batterij. Hoeven de arme kindertjes ook die rommel voor batterijen niet meer uit de grond te halen.
Is er eigenlijk in Groningen al iemand begonnen met het boetseren van een Wiebesstandbeeld i.v.m. van het gas af? Ohnee laat maar, Wiebes is blank.
Wiebes is de JP Zn Coen van de 21e eeuw. Met de kennis van nu maken we dus geen standbeeld van hem (en ook niet van Jesse Klaver en Sigrid Kaag).
Die balletjes tussen de A7 bij Slochteren, daar is Wiebes er één van.
Hier meerdere sites bezocht en er achter gekomen dat de terugverdientijd 12 jaar zou zijn.
Als er tenminste geen paneel of omvormer stuk zou gaan anders komen er zo wat jaartjes bij.
En dan de hogere WOZ met bijbehorende hogere belastingen.
Laat maar dus.
In 12 jaar terugverdienen is dus een rendement van 8 % per jaar. De electra prijs zal de komende jaren eerder stijgen dan dalen.
Een omvormer heeft 10 jaar garantie en panelen 25 jaar.
Ik heb 12 panelen op mijn eigen dak liggen van 320 wp. Heel tevreden over :-)
de woz waarde wordt niet hoger.
@FrankOngerust | 10-03-21 | 22:46: eens zien of de leveranciers nog bestaan wanneer uw spulletjes falen.
Ik denk dat door al die gloeiplaten in de wei, de opwarming van de aarde, nog wel eens hard kan gaan. Daar kunnen die ventilatoren op zee, niet tegen op blazen, qua afkoeling.
Tel daar nog bij op, de verwarming van de zee, door koeling van groene data centra van Google en Microsoft en ik denk dat de aarde nog een jaar of 5 heeft, voordat extinct rebellion gelijk gaat krijgen. Over zes jaar zijn we allemaal dood.
u zult het nog tot een nobelprijs brengen. De warmte kwam toch al op de bodem. Het maakt geen verschil of er panelen staan of gras.
Een simpel idee is om bij grote (en kleine) windmolens zonnepanelen tegen de pyloon te monteren. Goed voor het vermogen in de avond en morgen.
De pyloons zijn zeer groot en er is flink wat oppervlak. Aansluiting is geen probleem daar de molen al voor 3MW is aangesloten.
Dan moet ik met een zonnebril op fietsen. Het weerkaatst de zon nogal.
Overigens zou men er goed aan doen de thermische isolatie van vooral oude panden (in de oude centra) flink te verbeteren. Ook semi-modern kan een verbetering gebruiken. Dit scheelt direct in de energierekening en spaart ook sofort CO2 uitstoot.
Ook belangrijk is het airco gebruik in te dammen. Het is zo vechten tegen de bierkaai wanneer het zomerverbruik net zo hoog is als het wintergebruik.
@Haberdoebas | 10-03-21 | 21:29: gematteerde panelen. Beter zou ook zijn combi-panelen te gebruiken die ook warmte winnen. Door de koeling is de PV opbrengst ook hoger.
Ook is het goed mogelijk de grondjes bij molens vol te zetten. Alleen lastig bij onderhoud wanneer er kranen moeten staan.
Verzekeringsmaatschappijen zijn niet zo gek op zonnepanelen op een bedrijfsgebouw, lees meer premie.
Iets veel meer premie. Dankzij de brand van een bollenbedrijf vlakbij mijn huis afgelopen zomer is de premie wanneer je zonnepanelen hebt nogal omhoog gegaan.
Er moest toen meer dan 300Ha grasland gereinigd worden. Dit heeft meer dan E10 miljoen gekost. Brandende zonnepanelen geven nog meer rommel dan asbest.
Je kan het ook allebei doen. In weiland en op daken.
Of een weiland aanleggen op platte daken.
Of een heleboel Eiffeltorens bouwen en die volhangen met zonnepanelen en windmolens.
Of platte daken op een weiland met daarop zonnepanelen?
Het creatiefvermogen is geweldig! Waarom geen koeien met een zonnepaneelpak?
@beldewouten | 10-03-21 | 21:53: Ik heb wel eens iets gekkers gedragen met carnaval, dus wat mij betreft mag dit serieus onderzocht worden.
Net onder Hoogeveen kom je uit de natuur gereden en doemt er een mega glinsterend zonnepanelenpark op. Gewoon griezelig. Het zou echt accuut verboden en gesloopt moeten worden.
Het levert te veel geld op dankzij de subsidies. Het grote geld heeft er dus belang bij en daarom gaat het "gewoon" door. Activisten van GroenLinks en het grootkapitaal van de VVD hebben zich verenigt. Niets houdt hen tegen omdat de apatische kudtburger het allemaal wel goed vindt en straks weer op het apatische kartel stemt. We modderen en consumeren wat voort. Tot de volgende echte crisis, dan verandert er pas wat.
Provincies Utrecht en Noord-Holland kijken jullie mee? Zonneweilanden schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Gekmakende klimaatmaffia vernaggelt laatste beetje landschap.
Dat is de allergrootste schande, inderdaad. Koeien die levenslang(!) vastgebonden staan op 2 m2 waar ze alleen maar kunnen staan en liggen terwijl de weilanden volgeplempt worden met zonnepanelen. De klimaatmaffia moeten ze ook een jaartje in een w.c. (dus niet in een badkamer) opsluiten. Per w.c. 1 persoon. Water is daar sowieso aanwezig en 2x per dag krijgen ze een bordje eten. Gaan we na een jaar eens horen of ze het fijn vinden.
Ik vind het wel passen, op het dak komen chinesen zonnenpanelen. Onder het dak wordt beslist wat we tegen het chinesen virus gaan doen. Onderwijl spioneren de chinesen ons met behulp van 5G uit.Denk dat ik maar is chinees ga leren.
Nederlands lijkt mij belangrijker.
@AntiZanicz | 10-03-21 | 21:26: hoezo, best wel goed voor een medewerker van de wit-russische trollenfabriek/collega van kuifje?
Ik heb vanmiddag wel chinees gehaald
Hier in Flevoland wordt alles keurig volgens schema volgepleurd met die chemische schijtplaten.
Doei meest efficient producerende landbouwgrond van de wereld. Lekker zwaar bespoten vreten uit (*vier uur vliegen) halen.
Groen Links bolwerk 020: 5-10 % van dakoppervlak is voorzien van zonnepanelen
Ik stel voor om voor degene die een zonnepanelen park in de buurt hebben die met een hamer even schoon te maken. Dat vinden ze vast fijn. Het is misbruik van natuur en landbouwgrond voor ongekende subsidies wat absoluut gestopt moet worden.
Bedrijven met daken vol zonnepanelen worden geconfronteerd met dusdanige verhoging van de verzekeringspremie dat de opbrengst qua energiebesparing teniet gedaan wordt.
Klopt, aan het einde van de rit hou je alleen een berg afval over.
Ik heb overcapaciteit aan zonnepanelen op het dak liggen. Met de geplande airco en het deels elektrisch verwarmen in voor en najaar zal ik uiteindelijk ongeveer mijn eigen gebruik opwekken. Ben benieuwd hoe de nieuwe regeling er gaat uit zien als de salderingsregeling verdwijnt. Waarschijnlijk heb ik dan een stuk minder profijt van mijn investering.
dat laatste is een hele goede aanname,want u denkt toch niet dat u zomaar even in uw eigen energie voorziet ?als iedereen dat doet heeft de energieboer minder inkomsten.dan gaat of de prijs een stuk omhoog per kwh of er word wel een andere mogelijk heid gezocht .de schoorsteen moet wel blijven roken .
Er komt zonnepaneel belasting. U gaat per paneel betalen. Dan worden die dingen lekker duurzaam op een hoop geflikker.
@MeneerGuggenheimer | 10-03-21 | 21:23: Dan gaan ze van het net af, en dan koop ik een accupakket.
@bowlfabriek | 10-03-21 | 21:21: bevalt mij prima, overcapaciteit panelen icm aardwarmtepomp, airco en 2 tesla powerwalls. Krijg netto jaarlijks geld terug.
@BoerKoekoek | 10-03-21 | 21:36: die powerwalls lijken mij ook interessant, ben alleen bang dat ik er de ruimte niet voor heb.
@Andersdenkend | 10-03-21 | 21:39: Interessant als je autonoom wil kunnen draaien, maar op het moment zijn ze financieel gezien nog niet zo interessant, het elektriciteitsnet is een veel goedkopere batterij. Maar goed, daar wordt aan gewerkt, nu we allemaal slimme meters hebben kunnen ze de salderingsregeling afschaffen.
Onrendabele troep voor de burger doordat het allemaal veel te duur in aanschaf wordt gemaakt en de opbrengst maar al te rooskleurig voorgesteld. Voor het rijk is het wel rendabel, iedereen en zn moeder zien het goede vergroenings voorbeeld en de burger betaald alsnog de rekening, win-win.
Opbrengst is gewoon goed te noemen. Daar kan ik niet over klagen. Het zijn de regelingen die die het maken of ik profijt heb van mijn investering of niet.
Ik heb een andere ervaring. Schappelijke prijs, met de werkelijke opbrengst (tot nu toe) ben ik in 7 jaar en 2 maanden uit de kosten. Vanaf dat moment is alles wat het oplevert dus gewoon winst. Jaartje of 25 gaan ze wel mee. En in een halve dag lag het dak vol. Juist iets van de energietransitie wat voor de burger nou juist eens lekker uitpakt.
@Het brein erachter | 10-03-21 | 21:16: Tot de omvormer stuk gaat.
@voldemort | 10-03-21 | 21:22: Meeste fabrikanten geven tegenwoordig 10 jaar garantie op de omvormer. Heb er zelf eentje die al 2 x stuk is gegaan en al 2 x gratis vervangen is. Zit nu nog 2 jaar garantie op dan ligt het geheel 10 jaar op het dak. Kortom, kost me niks en de installatie is ondertussen al terugverdiend.
@Het brein erachter | 10-03-21 | 21:16: Vanaf 2023 wordt de salderingsregel geleidelijk aan afgeschaft. vanaf 2031 is de opbrengst nagenoeg 0 tenzij er een technische oplossing komt dan wordt dan wel weer opnieuw investeren.
@JamesYounger | 10-03-21 | 21:32: dat salderen is een wel een puntje inderdaad. De terugverdientijd kan zomaar oplopen naar 10 jaar (heb bijna 3 op zitten). En ik heb micro-omvormers, dus dat is, als er 1 kapot gaat, nog te overzien.
Als je nou fiscale duidelijkheid zou verschaffen samen met een salderingsregeling die ook zo`n tien jaar duidelijk is. Misschien, heel misschien, kunnen mensen dan een investeringsbeslissing nemen. Continue waaiboompolitiek is de reden dat we achterlopen.
En misschien een leuk financieringsproduct? Als de terugverdientijd werkelijk 5-7 jaar is, dan moet daar een lening met een aantrekkelijke rente aan te koppelen zijn, in plaats van het (weer) ophogen van de hypotheek of een consumptief krediet tegen 8%
@Muxje | 10-03-21 | 21:13: Sowieso heb je al een ziek systeem als mensen dit soort bedragen al moeten lenen. Dan leven mensen paycheck2paycheck, en dat geeft sowieso een instabiele economie. Productie en consumptie zijn dan kortgesloten. Dan trigger je te snel en te vaak een vicieuze cirkel die zich doorontwikkeld tot een recessie of idiote schaarste.
@Feynman | 10-03-21 | 21:43: Tja, dat is wel de realiteit. Veel mensen hebben wellicht wel een paar duizend euro aan spaargeld waarmee ze zo'n systeem kunnen kopen, maar dat geld is vaak ook al voor anderen doelen bestemd: grote reparaties of onvoorziene uitgaven. Dan is lenen verstandiger, als ze tenminste een normale rente kunnen krijgen.
@Muxje | 10-03-21 | 21:50: Vroeger hadden we welvaart, dat is omgezet naar vermogen bij de Boomers en paycheck2paycheck voor de generaties erna.
Ik zag niet 1 zonnepaneel op het dak daar, ruimte zat en plat.
Hier kunnen we geen panelen meer op het dak leggen omdat de netwerkcapaciteit te zwaar belast wordt door een zonneveld dat nog moet komen.
Juist de hele 2de kamer mag het dak op om zonnepanelen te leggen.
Doen ze tenminste nog iets nuttigs.
D66 krijgt dispensatie om eerst hun eigen daken thuis te doen.
@JWZ_JMK | 10-03-21 | 21:13: grrr altijd die D66 escape die komen ook altijd met alles weg!
Beter nog: het dak op om allemaal een paneel boven het hoofd vast te houden.
Kunnen ze gelijk mooi met de zon meedraaien.
@captain-caveman | 10-03-21 | 21:15: en de pvda ook, die hebben hun Wouter Bos aan een generator gehangen en die draait heel Zuid-Holland vol met groene stroom.
REAGEER OOK