Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Krijgen BOA's nou wel of geen wapenstok?

Wut, no mondkapje? KLATS!

Hedenmorgen op het programma: de gemeente Haarlemmermeer (bekend van Schiphol en wat plaatsen tussen Amsterdam en Haarlem die niet Amsterdam of Haarlem zijn) versus de minister voor Rechtsbescherming (de portefeuilleloze post van de onzichtbare Sander Dekker) over de wens van eerstgenoemde om buitengewoon opsporingsambtenaren te BEWAPENEN met lange latten. Dat wilde de gemeente graag, maar het mag niet van de minister en daarom is Haarlemmermeer naar de Raad van State gestapt. De minister vindt dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt maar de politie is chronisch onderbezet en nu er een mondkapjesplicht dreigt neemt de publieke ongezelligheid in de openbare ruimte en het openbaar vervoer fluks toe. 

Anderzijds: politiemensen krijgen psychologische weerbaarheidstrainingen die je vanuit de ww doorgestroomde gelegenheidsbeveiligers niet per definitie hoeft je te verwachten. En in een land waar mensen al morele macht ontlenen aan zwijgstickers in de stiltecoupé, moet je altijd de vraag blijven stellen: weet je zeker dat je lange latten uit wilt delen aan korte lontjes? De Raad van State buigt zich vanaf 10u45 over die vraag, terwijl in tien andere gemeenten dit najaar alvast een pilot van Grapperhaus start om... boa's een wapenstok te geven. Schiet ons maar lek Mep ons maar neer.

Reaguursels

Inloggen

Boa’s voor de honden poepzakjes controle. Verder geen meerwaarde.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 15:33 | 1

Winkelier ging 20:01 dicht, nah dat heeft hij geweten, met 6 man.
youtu.be/WgrY9qKkteM

Rest In Privacy | 19-10-20 | 16:20

De paar interacties die ik met Handhavers heb gehad lopen altijd stroef om het nog vriendelijk uit te drukken.
Uit angst op het internet te eindigen en een stempel Tokkie te krijgen ben ik altijd erg voorzichtig in mijn contact met politie of Handhaving maar de respons vanuit deze partijen is altijd bot en horkerig.
Onlangs liepen Handhavers hier in het winkelcentrum te verkondigen dat de nieuwe Corona-maatregelen verplichtte dat onze winkel om 18:00 uur moest sluiten op straffe van een boete.
Vragen naar de bron van deze regelgeving werd afgedaan met de opmerking dat we het als winkelier wel zouden zien als onze winkel werd gesloten na het niet opvolgen van de maatregel.
.
Zij werken vanuit de gedachte dat zij altijd in het gelijk staan en dat wat er ook gebeurd je altijd hun opdrachten zal moeten opvolgen.
Omdat burgers nu eenmaal altijd in verdediging gaan zal er altijd een discussie ontstaan. Als je dit combineert met de wetenschap dat een klacht indienen vrijwel zinloos is omdat je altijd in de lus terecht komt dat je niet hebt gedaan wat ze hebben opgedragen, en ze dus in hun recht stonden om op te treden, kan ik mij voorstellen dat er bij de burger het gevoel van onrecht gevoed wordt.
Zeker omdat de organisatie achter de Handhaving veel diepere zakken en zeeën van tijd in verhouding tot een burger die zijn gelijk wil halen.
.
En hierdoor ontstaat een neerwaartse spiraal jegens Handhaving. Zij worden niet tot nauwelijks terechtgewezen voor hun gedrag. Grotendeels omdat het de burger teveel tijd en energie kost om de vaak kleine conflicten te melden en ziet zichzelf 'verslagen' door een muur die hij zelf niet kan beslechten.
De burger voelt zich hierdoor onmachtig en bejegend de Handhaver daarom de volgende keer dus met minder respect waardoor de Handhaving er met gestrekt been in kan gaan om vervolgens bij overschrijdingen niet aangesproken te worden op deze excessen met als gevolg dat de burger zich onmachtig blijft voelen en de cirkel is rond.
.
Verder bewapenen van Handhavers (of politie) leid alleen maar tot een verbreding van de kloof tussen burger en de muur die de burger ervaart en zorgt daarmee voor een steeds lager respect jegens die muur.
.
Er zou een laagdrempelige snel arbitrage moeten zijn waardoor iedere burger snel kan ventileren wat hem op het hart ligt en snel resultaat ziet van zijn klacht.
Daarnaast moet er oog komen voor het feit dat een burger geen agent is en een achtergrond mist in zaken als recht en omgaan met negatief gedrag.
Ik ga ook geen wedstrijd aan met Tiger Woords zonder aanpassing van mijn handicap, Handhaving en politie zouden moeten beseffen dat conflicten tussen hen en de burger ook ongelijk spel zijn.

Johanvb | 19-10-20 | 13:21 | 1

Ik kan je zeggen dat dat ook zo gaat tijdens de opleiding tot politieagent. Je zoekt wel op het bureau uit op basis van welke wet iemand is aangehouden... je gaat ‘de straat op’ zonder volledige kennis, maar hoort burgers te vertellen hoe ze zich horen te gedragen...(nee, ik zit niet meer bij de politie en zou ook niet meer kunnen overwegen dit beroep te doen).

CoPat | 19-10-20 | 22:26

is de wegbezuinigde gemeentepolitie niet een idee... anders een vrijwillige shariapolitie, in Saudie-Arabie is daar goed resultaat mee verkregen. de dreiging van een fatwa over je is toch weer wat anders dan het bonnenboekje van een boa

HetOorAakel | 19-10-20 | 13:18 | 1

En een beetje lijfstraffen?? Hand eraf of kop eraf???

Leffe Blonde | 19-10-20 | 15:26

politiemensen krijgen psychologische weerbaarheidstrainingen die je vanuit de ww doorgestroomde gelegenheidsbeveiligers niet per definitie hoeft je te verwachte

PURE BS GeenStijl, ik heb familie leden die BOA zijn, die hebben ondertussen meer gestudeerd dan de gemiddelde Journalist, niet dat dat moeilijk is. Maar er zijn veel examens en er is ook een constante toetsing, om de 2 jaar moet je alle modules weer vernieuwen, en opnieuw examen doen.

ikworstelengadouchen | 19-10-20 | 12:57 | 5

@* Il Principe * | 19-10-20 | 13:08: beste man, ga niet doen of het niveau van de huidige journalistiek van enig niveau is. En ja het Niveau BOA-POPO is gewoon gelijk alleen met andere doel gebieden, als de schouw van evenementen gedaan moet worden is behalve de brandweer ook altijd een BOA aanwezig, waarom? die heeft namens de gemeente de bevoegdheid om iets te sluiten. ze zijn niet alleen handhaver, maar ook toezicht, en die functie gaat soms veel verder dan de bevoegdheden van een agent.

@slurfje jongen steek lekker een pot augurken in je plek waar de zon niet schijtn zo zuur dat je bent.

ikworstelengadouchen | 19-10-20 | 13:38

Een op een vind ik Handhavers en politie ook best te verdragen. Maar tref je ze in groepen dan zijn het net... Kom hoe heten die gasten ook alweer. Je kent ze wel. Hangen net als Handhavers altijd in de buurt rond, willen met respect behandeld worden zonder dat ze daarvoor respect getoond hebben, en worden door het merendeel van de bevolking met de nek aangekeken omdat ze altijd voor een negatieve sfeer zorgen.
.
Daarnaast is dat jarenlange studeren wellicht ook het probleem. De gemiddelde burger heeft geen jarenlange studie in recht en weerbaarheid en bijzondere opsporing gekregen.
Die is ICT'er of Bouwvakker. Iets waar die Handhaver dan wellicht weer niets over weet. Zet die Handhaver op een bouwplaats en hij zal ook van iedere opgeleide bouwvakker commentaar krijgen op zijn handelen.
En dat is een beetje het probleem. Stel je voor dat een bouwvakker door je wijk zou lopen en je boetes zou opleggen voor een verzakte dakpan of een opgewaaide loodslab. Je zou gelijk in verdediging brengen dat je niet opgeleid bent tot dakdekker en aandragen dat niet verwacht kan worden dat je iedere dag je dak volledig inspecteert.
Handhavers mogen jou wel over, de steeds maar weer uitdijende, wet en regelgeving de les lezen. De Staat vergeet echter dat niet iedereen altijd helemaal bij is en er vaak geen sprake is van moedwillige overtredingen en vanuit de burger vaak gekeken wordt vanuit zichzelf zonder altijd het grote plaatje te zien (iets dat vanuit Handhaving wel moet gebeuren).
een Handhaver tegenspreken wordt daarnaast ook vrijwel altijd gezien als belediging van het gezag en leveren daardoor naast een extra boete ook een 1-0 achterstand op bij het maken van bezwaar (je had immers een grote mond dus is de boete terecht).
Bezwaren worden vaak door de ambtelijke molen grondig gefrustreerd waardoor de burger niet even gemakkelijk zijn gelijk kan halen als dat hij beboet werd.
.
Kortom als handhaving en politie niet inzien welke afstand zij tot de (feilbare) burger hebben en zich steeds meer verschansen achter de muren van hun organisatie dan zal de burger steeds meer het idee hebben niet met mensen maar met muren te maken te hebben.

Johanvb | 19-10-20 | 13:52

@Johanvb | 19-10-20 | 13:52: johan over dat gelijk lik op stuk beleid wil ik je niet helemaal gelijk geven, dat is namelijk afhankelijk van de gemeente waar het plaats vind, een gemeente maakte het BOA beleid. Dus een gemeente kan er voor kiezen meer in te zetten op het waarschuwen ipv beboeten. Bij zowel BOA's als Politie zitten, net zoals bij elk bedrijf, rotte appels tussen, of van die haantjes die graag laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Persoonlijk heb ik zowel goede als slechte ervaringen metname van met de politie (staande houdingen) de ene is heel relaxt en een ander vind het jammer ( omdat ze vrienden van me niet konden betrappen op wildplassen) dat ik niet dronken achter het stuur zat..... Maar ik geef iedereen het voordeel van de twijfel, behalve groenlinksers.

ikworstelengadouchen | 19-10-20 | 15:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Voorspelling in het kader van de universele kwaliteits- en niveaudalingen bij overheden: de politieopleidingen worden met een jaar bekort van vier jaar naar drie jaar (is inmiddels het geval). De politie verlaagt de instroomnormen nóg verder, om maar vooral telkens 'diverser' en 'inclusiever 'te worden. De BOA 'opleidingen' (sommigen spreken beter Achteranatolisch boerenturks dan Nederlands..!) worden met een middagje instructie op de kinderboerderij uitgebreid. Ergens vanuit ambtenaren- of politiebonden 'gaan stemmen op' (opmerkelijk toch altijd weer, die opgaande stemmen...) om deze mensen 'te integreren in de huidige politiestructuur' - en voordat je er erg in hebt, lopen er van bovenaf gesanctioneerde Neanderthalers bewapend over straat. Na een paar jaar wordt dat wapen - na een middagje 'schietinstructie', uiteraard- een dienstpistool.
-
Je moet ze al geen uniform geven, laat stáán een wapen. Dit gaat leiden tot onschuldige slachtoffers - er worden straks over de stoep fietsende huismoeders van hun fiets geknald.
-
Ik voorspel meteen maar even de volgende zet: verkeersregelaars en ambulancepersoneel met pepperspray.

bisbisbis | 19-10-20 | 12:38 | 2

We gaan amerika achterna. 6 - 12 mnd opleiding, en ra,ra hoe kan het dat relatief veel verdachten om bijna niks worden mishandeld of afgeknald?

Harry.Langezwaal | 19-10-20 | 13:19

@Harry.Langezwaal | 19-10-20 | 13:19: Volgens de Washington Post is het percentage mensen die door de politie worden gedood terwijl ze ongewapend waren zo'n 2%. Nog steeds to hoog, maar toch veel minder dan de indruk die de media wekken.

Overigens is het inderdaad treurig hoe kort de politieopleidingen in de VS zijn. Aan de andere kant lijkt me drie jaar langer dan nodig.

Anomiemus | 19-10-20 | 17:33

Zonder bijlage.

Van Zessen Klaar. | 19-10-20 | 12:38

Slecht plan de meeste boa,s die ik ken krijgen straks klappen met hun eigen wapenstok.

Nietgek | 19-10-20 | 12:33 | 1

Hahahaha, het eerste wat ik dacht inderdaad!

Jacques_SiConto | 19-10-20 | 12:49

BOA's zijn het ideale verlengstuk van de machthebbers op weg naar een dictatuur/wereldheerschappij. Gewone agenten hebben nog iets van opleiding genoten en gaan na verloop van tijd misschien kritische vragen stellen. Zo niet de BOA's. Die zijn blij dat ze hun uitkering hebben kunnen inruilen voor een jasje en een dasje en nooit vies van een stevig potje "handhaving" van onzinnige regeltjes zonder zelf de reden daarachter goed te hebben begrepen of doordacht. Laat staan deze uit te kunnen leggen aan de te onderdrukken burger in kwestie. "U had het kunnen weten meneer want dat heb allemaal op Facebook gestaan..."

Mark zit te Dutten | 19-10-20 | 11:52

We doen in Nederland altijd alles anders. Waar in andere landen iets is opgetuigd wordt bóven de politie (Italië, Frankrijk, België, Portugal, etc.), inclusief meer bevoegdheden, creëren wij hier een werklozenleger, dat na een weekje gymnastiek les en polo's passen, rond mag lopen alsof ze dezelfde bevoegdheden hebben als de guardia civil. En dan hebben ze nog geen eens een wapenstok. En da's best eng.

Dubbelepunthoofd | 19-10-20 | 11:52 | 2

Laten we inderdaad hopen dat er nog een greintje fatsoen bij de machthebbers zit. BOA’s wapenstok en pepperspray geven is het allerslechtste idee tav deze mensen.
Het geweld dat ze over zich krijgen is niet goed. Je blijft van die mensen af, ze doen hun werk. De regel is dat in dit soort gevallen de BOA de politie er bij haalt en die is bevoegd tot geweld, en deëscaleren een heel belangrijk onderdeel. Zij weten ook om te gaan met geweldsmiddelen. Wapenstok en pepperspray is namelijk best nog gevaarlijk.

Toen sociologie nog een wetenschap was en geen bezigheidstherapie voor gekwetsten en deugers, toen kwamen daar nog wel eens belangrijke zaken tot ons. Norbert Elias bv met het geweldsmonopolie en de historie daarvan. Wat hij er over stelt kan je in de geschiedenis en ons dagelijks leven terug zien. We zijn ontwikkeld van een samenleving waarin het recht van de sterkste doorslaggevend was, naar een waarin het geweldsmonopolie bij de overheid ligt. Het is daarmee wat mij betreft een hoeksteen van de samenleving. Er ligt vast wie, en hoe, geweld toegepast mag worden.

Je kunt dus niet zo maar wat types een traininkje geven en dan op pad sturen met wapens. Idioot idee dat mensen die geweld meemaken dan maar wapens moeten hebben. Dan ook maar de volgende groepen bewapenen? Brandweer, ambulances, verpleegkundigen en artsen bij SEH, GGZ crisisdienst en de gesloten acute GGZ afdelingen, personeel bij de Sociale dienst en UWV, conducteurs, buschauffeurs?

Nuuk | 19-10-20 | 12:13

Bedoel je de Carabinieri, Gendermerie en Guardia Civil? Dat zijn allemaal militiare organisaties of organisaties met militiare taken.. Wij hebben daar de Marachaussee voor. Alleen hebben wij geen geschiedenis van militiare regimes die de binnenlandse orde handhaven.. Ik weet niet of dat per sé slecht is, eigenlijk.

Williz | 19-10-20 | 12:18

Misschien kunnen ze BOA’s inzetten in Baltimore. Vast erg succesvol

Koekinjeonderbroek | 19-10-20 | 11:33
-weggejorist-
rigelstraat | 19-10-20 | 11:33

5 euro?

Gaat het niet dan? | 19-10-20 | 11:18

De politie behoort de taken van boa’s te doen, dan hadden we hier nu geen discussies. Boa’s zijn er gekomen wegens bezuinigingen op de politie en een hobbyproject van een linkse minister. Afschaffen en dat geld weer investeren in de politie is de oplossing.

BozePaarseMan | 19-10-20 | 11:11

Eigenlijk opgericht door Melkert om het werkloosheidcijfer te maskeren, doel om uit de parkeerboetes hun eigen salaris te bekostigen. Daaro heeft de bevolking een hekel aan deze stiekeme struikrovers welke meestal in groepjes van 4 opereren. In de loop van de jaren zijn ze uitgedost met allerlei rotzooi aan hun broekgordel en oordopjes en camera's. Om gezag en autoriteit uit te stralen, wat bij de meeste van nature ontbreekt omdat zij tedom zijn om voor de duvel te dansen. Tussen een korte of lange wapenstok onderscheiden zij het verschil niet. Met gevolg dat deze zgn veldwachters bij het minste geringe dispuut gaan meppen, en hun ambulance broeders de slachtoffers kunnen afvoeren naar de EHBO.

Goedverdoemme | 19-10-20 | 10:59

New in the Netherlands !!!
The BOA CONVICTOR

All persons without skills can have great a job.

Piet-Kietelaar | 19-10-20 | 10:56

Slecht idee boa één wapenstok te geven

thanseeuwen | 19-10-20 | 10:55

Ik las een paar weken terug dat veel Boa's ex gedetineerden zijn. Is het dan juist niet link die gasten te gaan bewapenen. Gaan ze dan niet juist misbruik maken van de situatie?

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:54 | 3

U bent een lasser?

Piet-Kietelaar | 19-10-20 | 10:58

@Piet-Kietelaar | 19-10-20 | 10:58: U bent niet bekent met de Nederlandse taal? Las, verleden tijd van lezen. Was ik een lasser, dan laste ik. Geef niet.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 11:28

En waar las U dat?

van Oeffelen | 19-10-20 | 11:53

Geef ze die stok nou maar want het is wachten op de eerste Boa die een strontvervelende kleuring een mep geeft en het weer afgeschaft wordt.

BozePaarseMan | 19-10-20 | 10:51

Meer politie op straat (en minder managers en diversiteitsofficers) is de enig juiste oplossing. Tig jaar bezuinigingen terugdraaien. Als er zoveel geld wordt bijgedrukt voor klimaatonzin en voor Italië, kan er best weer wat geld naar kleinigheidjes zoals politie, justitie, zorg en onderwijs. Het is niet zo moeilijk.

Cepalislam500mg | 19-10-20 | 10:50

Hier schrik ik toch wel van. Als deze BOA meneer een wapen stok had en de daarbij behorende geweldslegitimatie, dan denk ik dat de winkel eigenaar wel een knuppel in zijn nek had kunnen krijgen. Wat een lozers!!

Koekinjeonderbroek | 19-10-20 | 11:41

Ong 6% van de Nederlandse bevolking is moslim, ofwel ong 1 miljoen. Dat is, ten overvloede, 1 op de 17 mensen. Kijk nu eens om je heen, boa's, agenten, beveiliging. Vindt niemand (behalve ikzelf) het zorgwekkend dat we onszelf blijkbaar overgeleverd hebben aan moslims voor de "ordebewaking" en onze "veiliheid? Mij persoonlijk lopen de rillingen over de rug bij het idee dat ik door een stel vermoedelijke draaideurcriminelen tot orde geroepen kan worden.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 12:50

Ik moest direct denken aan hoe een flinke groep BOA's van NS zich afgelopen week manifesteerden. Al weken wordt op de stations het volgende omgeroepen: "het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is verplicht. Draag ook in het station en op de perrons een mondkapje". Het probleem hierbij was alleen dat het NS-personeel (waaronder BOA's) dit zelf vertikte, want op het perron is het immers niet verplicht, maar een dringend advies. Een ieder weet hoe om te gaan met een dringend advies vanuit de bedrijfsleiding, maar bij NS moest hier blijkbaar nog wat instructie bij. Afgelopen vrijdag merkte ik op dat hier op het station ineens alle NS'ers een mondkapje droegen. En dat niet alleen; een flinke groep BOA's stond op intimiderende wijze te verkondigen dat ze een mondkapje op moesten doen. Waaraan ze, onder exact dezelfde omstandigheden, een dag daarvoor nog schijt hadden, stonden ze op dat moment dus dringend aan hun klanten op te leggen. Volslagen hypocriet natuurlijk. Het lijkt me niet handig om figuren met een dergelijk denkpatroon uit te rusten met wapens.

The_iron_boar | 19-10-20 | 10:35 | 1

En u denkt dat de BOA's in kwestie dat zelf bedenken? Ook zij hebben een leidinggevende.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:42

Omdat de politiek niet wil investeren in voldoende agenten op straat en niet op kantoor en meer personeel in de GGZ. Kiezen we ervoor om goedkopere BOA's een wapenstok te geven. Helaas zal goedkoop in deze duurkoop blijken omdat BOA's gewoon politie werk gaan opknappen en dat is echt een vak. ( met veel respect voor de BOA's ) Maar we gaan nu een experiment doen waar we mensen een wapen geven en als ze zich bedreigd voelen of ze het intelecteel niet aankunnen gaan ze slaan, heel hard slaan. Dit zal alleen tot verharding op leiden omdat in de regel alle conflicten nu uitlopen op geweld.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:27 | 1

We hebben zat agenten alleen zitten die op diversiteitstraining en aan de Iftar, zodat ze uw aangifte niet op kunnen nemen, bovendien daalt door het niet opnemen van aangiftes de geregistreerde misdaad.

bijna_raak | 19-10-20 | 10:39

Heeft iemand recent nog iets gehoord van die Sander Dekker? Met alle klachten vanuit de rechtspraak m.b.t. te weinig tijd voor studie, reflectie, bijhouden van vakliteratuur, het de facto ontbreken van rechtsbescherming voor hele groepen (lagere en middeninkomens, ondernemers met onvoldoende liquiditeit) en het behoorlijk behandelen van zaken lijkt mij dat hij als een speedy gonzalez door Den Haag zou moeten razen om de evidente wantoestanden voortvarend aan te pakken. Of is hij alleen maar de excuustruus die er zogenaamd 'hard mee bezig is'?

Harry.Langezwaal | 19-10-20 | 10:21 | 2

De juiste term is "keihard mee bezig". Ze zijn allemaal "keihard" bezig met iets dat al lang opgelost had moeten zijn of met iets waar niemand op zit te wachten.

Schmalz | 19-10-20 | 10:46

Sander is heel druk. Wie wet waarmee mag het zeggen. Ik vermoed met het ontmantelen van de gesubsidieerde rechtsbijstannd

The2Amendment | 19-10-20 | 13:22

Wat zou de agent van BOA's vinden, nuttige idioten, banenjatters, kanonnen voer?

Acidstain | 19-10-20 | 10:13 | 1

Ze zien nu de meeste BOA's als intellectuele mentoren waar ze hun verhaal kwijt kunnen als ze het zelf even niet meer weten. In de toekomst met wapenstok gewoon als knokploeg tegen overlast waar ze te weinig bewijs voor hebben. Het draait toch wel uit op geweld met deze groep nobel prijs winnaars.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:31

Had een zwager met asperger en nooit te peilen gemoedstoestand. Afgekeurd voor de politieschool maar wel goedgekeurd voor de Boa academy. Verder moeilijk dilemma en we weten pas of het werkt na een jaartje ofzo testen lijkt mij.

Misterspok | 19-10-20 | 10:10 | 4

BOA Academy klinkt een beetje als de McDonald's Academy, diploma frietbakken en hamburgers omdraaien.

van Oeffelen | 19-10-20 | 11:55

@van Oeffelen | 19-10-20 | 11:55: Ho ho, u spreekt wel erg badinerend over de Hamburger University. Daar worden mannen en vrouwen van stavast opgeleid met toepasbare en maatschappelijk relevante kennis. Dit in schril contrast met het klasje van de Melkertbrigade

Renkum0317 | 19-10-20 | 12:15

@* Il Principe * | 19-10-20 | 10:54: Ja, je hebt tenslotte ook een hamburgeruniversiteit voor fast food bereiders.

The2Amendment | 19-10-20 | 13:29
▼ 1 antwoord verborgen

Binnenkort vast op een NPO programma BOA's aan tafel met een zielig verhaal hoe zij net als NOS door hun eigen gedrag door de bevolking met hun nek worden aangekeken.

Reebensteeltje | 19-10-20 | 10:09

Ik zie trouwens geen filmpjes hier van Boa's die uit het niets gewoon op hun gezicht worden gemept of bespuugd. Dat soort filmpjes zijn er nog veel meer. De oorzaak van dit probleem is natuurlijk dat steeds meer politietaken naar de Boa's worden doorgeschoven. De Boa's worden verantwoordelijk gemaakt voor politietaken, die meer gevoelig liggen en dus meer weerstand oproepen bij het publiek. Dat politieke beleid moet je terugdraaien. Als je hier roept dat alle Boa's dom zijn, is dat nogal flauw. Als iedereen vindt dat het niveau van de Boa's omhoog moet (passend bij de taken die zij in hun schoenen geschoven krijgen), dan moet je op het politieke niveau de discussie voeren.

HoniSoit | 19-10-20 | 10:08

hoe rij je 130 kpu op een 80 weg ? . plankgas.

newray | 19-10-20 | 10:05 | 1

in een twingo

newray | 19-10-20 | 10:06

Het wordt steeds gezelliger in Nederland!

zokanhetdusook | 19-10-20 | 10:05

Hé, we zijn hier op GS toch voor Law and Order? Wat krijgen we nou....

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:05 | 5

Absoluut. En law and order is dus te belangrijk om over te laten aan een stel prutsers als de NL overheid.

The2Amendment | 19-10-20 | 10:16

@TiTi_no_ghost_237 | 19-10-20 | 10:14: nee, dat is echt het laatste wat we moeten gaan doen. Het allerlaatste. En dat zegt iemand die een inbreker een te hard pak slaag heeft gegeven, na 3 inbraken.

van Oeffelen | 19-10-20 | 11:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Bij de invoering van de boa is expliciet afgesproken dat ze nooit bewapend zouden worden, punt.
Zijn ze het er niet mee eens dan ga je maar bij de politie, slaag je niet voor die toelating dan hoor je geen wapen te krijgen.

Patrick_W | 19-10-20 | 10:04 | 8

Het probleem is dat alle BOA'S maar over een kam worden geschoren. Tuurlijk, de gemeentelijke parkeerwachter in Krabbekutveen hoeft geen glock op z'n heup te hebben. Ook geen wapenstok. En ook geen pepperspray.

Die gasten die de tanden uit hun smoel worden geslagen door een stel Neanderthalers op het strand daarentegen.. een busje pepper kan daar geen kwaad m.i.

En het argument dat ze het maar moeten redden met woorden, bullshit. Die debielen waar ze mee te maken krijgen kan je vertellen wat je wil, maar die hebben helemaal nergens een boodschap aan. Hoe sociaal vaardig je ook bent.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:41

@Knisperende_Tissue | 19-10-20 | 10:41:
Het probleem is dat die boa's die op moeten treden tegen die Neanderthalers op het strand de volgende dag een oma met een rollator met een wapenstok bewerken omdat die niet snel genoeg opzij gaat. Het is toch echt niet teveel gevraagd dat de enigen die namens de overheid geweld mogen gebruiken, er op zijn minst een MBO opleiding voor hebben moeten afronden.

* Il Principe * | 19-10-20 | 10:59

En het is ook een glijdende schaal; wat als nou blijkt dat een wapenstok zorgt voor ongelukken en meer problemen (zoals we denk ik allemaal verwachten)? Dan maar elke BOA een vuurwapen?

maakjepunt | 19-10-20 | 12:06
▼ 5 antwoorden verborgen

NL heeft geen wapenstok-BOA's nodig.
BOA's zijn er NIET voor uw of mijn veiligheid.
BOA's verrichten geen opsporing, mogen ze ook niet (en dat is maar goed ook).

NL heeft meer politie nodig.

Ontmanteld het hele BOA-systeem.
Stop ondermijning van politiegezag.
Stop met de bezuinigingen op politie en defensie.
Er moet personeel en geld bij!

gaffelbaard | 19-10-20 | 10:04 | 2

Samen met Scandinavie en Zwitserland wonen ze in een van de meest veilige landen ter wereld. En u wilt overheidsagressie uitbreiden? Waarvoor? Een paar lastige pubers?

Red shirt | 19-10-20 | 10:13

@Red shirt | 19-10-20 | 10:13: Ha een wegkijker, als je geen aangiftes wil opnemen, niet wilt fouilleren, corruptie door laat woekeren dan creeer je een hele leuke papieren werkelijkheid

bijna_raak | 19-10-20 | 10:44

Pas heerlijk aan de stok gehad met een BOA omdat ik met mn hond aan het hardlopen was en hem in het bos niet aangelijnd had. Heb een topconditie en na 500 meter rennen gaf de BOA het al op haha...

Natte Washand | 19-10-20 | 10:02 | 5

U liep waarschijnlijk harder dan 50 km/uur. Tja... dat is een bekeuring waardig.

Red shirt | 19-10-20 | 10:20

Cane al guinzaglio! Dat staat hier overal op bordjes. Honden moeten aangelijnd.

van Oeffelen | 19-10-20 | 11:59

@van Oeffelen | 19-10-20 | 11:59: Ja ik was verkeerd, maar toch wel leuk om beetje puberaal zo'n BOA te plagen met zn dikke pens

Natte Washand | 19-10-20 | 12:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat zijn dat toch voor mensen die er genoegen in scheppen om bekeuringen uit te kunnen schrijven.
Waar is het mis gegaan in hun jeugd.

komtdatschot | 19-10-20 | 09:58 | 1

Die “macht” is al eng bij dit soort mensen. Laat staan dat je ze ook nog de mogelijkheid geeft om te slaan met een wapen.

mr_awesome | 19-10-20 | 10:01

Op YouTube staat een leuk filmpje. Gisteravond in Amsterdam handhaving winkelsluiting. Kijk dan en vraag je vervolgens af of het een goed idee is dit soort een wapenstok te verstrekken.

kaplaarzenverkoper | 19-10-20 | 09:56 | 1

staat er inmiddels.

gebochelde | 19-10-20 | 10:47

De BOA's die ik in 070 zie, zijn over het algemeen vriendelijk en hulpvaardig. Wat is is het probleem om ze beter uit te rusten?

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:55 | 9

@Kuifje-naar-Brussel | 19-10-20 | 10:00: Moet dat dan? In dat geval zou ik ze een brandblusser, een ECD en een sirene voor op hun hoofd meegeven. Met zoveel spullen krijgen ze vast mega-veel respect.

The2Amendment | 19-10-20 | 10:18

Dat zijn geen BOA's dat zijn kamerleden van de VVD. En die gaan we ook geen wapenstok geven.

maakjepunt | 19-10-20 | 11:43
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik zie het probleem van de BOA niet zo. Als er trammelant is bellen ze de politie. Einde discussie. Ik snap heus wel dat het kleine kindje dat de verantwoordelijkheid niet aan kan dan vaak nog even doordramt, omdat het niet zo vroeg naar bed wil, maar papa is helder: bedtijd is bedtijd en anders een pets voor de billen. En nu naar bed.

BrokenTipi | 19-10-20 | 09:55 | 2

Pets voor de billen? Pas maar op, komt jeugdzorg er achter dan zwaait er wat, als u niet van niet westerse achtergrond bent.

bijna_raak | 19-10-20 | 10:47

Communistische staat met vopo is onderweg, er wordt straks om niets oplos geramd door de BOA's

dubbletjes | 19-10-20 | 09:54 | 9

@The2Amendment | 19-10-20 | 10:21:
Moeten politici dan vrijgesteld worden van vervolging? Het is volgens jou geen enkel probleem als een Kamerlid als Omzigt iemand doodschiet op de Dam? Dat moet volgens jou ongestraft kunnen?

* Il Principe * | 19-10-20 | 10:52

@* Il Principe * | 19-10-20 | 10:52: Rutte en de Jonge zijn direct verantwoordelijk voor talloze doden in verzorgingshuizen. Denkt u dat ze vervolgd gaan worden?

The2Amendment | 19-10-20 | 13:32
▼ 6 antwoorden verborgen

Uit het vorige artikel: "Eerst de pilots, daarna geldt de regeling voor het hele land."

Hoe kan het dan dat een gemeente nu al een kort geding aanspant? Die pilots zijn toch juist bedoeld om het geheel juridisch te toetsen, rond te krijgen, enz?

Dus eerst de pilots afwachten, lijkt mij. Daar zal al snel uit blijken dat BOA's met wapenstok juist slachtoffer worden van hun eigen wapens en niet geschikt zijn voor het dragen van dergelijk spul.

Mensdier | 19-10-20 | 09:50

VIDEO: Handhaving Amsterdam poogt met 8 man/vrouw een Italiaanse toerist te arresteren die bij het CS fietste waar het niet mocht. En dit soort volk moet een wapenstok krijgen ?
www.youtube.com/watch?v=ReSr4El_NhU

D.Onderop | 19-10-20 | 09:50 | 2

Na verloop van tijd hebben ze hem met 4 personen vast, en nóg hangt er een met twee handen op zijn nek? Dit land is stuk, de onmacht en incompetentie van de overheid leidt tot wantoestanden. Steeds. Weer.

Harry.Langezwaal | 19-10-20 | 10:31

Aan de andere kant als ze nou allemaal een wapenstok hadden gehad hadden ze de zaak sneller opgelost.
De kans dat ze elkaar dan weer geraakt hadden met die wapenstokken is groot.
Toekomst is dat deze 'criminelen' door de BOA's even in elkaar geramd worden?

maakjepunt | 19-10-20 | 11:50

Misschien wat gechargeerd maar persoonlijk krijg ik het gevoel dat BOA’s de rol krijgen van de Kapo’s in de concentratiekampen, die vaak wreder waren dan de SS’ers. Zeker nu de EU steeds meer op een grote gevangenis begint te lijken. Zaken als vrij reizen en bewegen, werken; inkomen vergaren en daarmee onafhankelijkheid van de overheid, toegang tot (reguliere) worden steeds moeilijker gemaakt. De nieuwe zondebok is niet het virus maar de kritische mensen die zich afvragen of het middel wel in verhouding staat tot de kwaal. Het wordt steeds guurder:
twitter.com/tamlinscathach/status/131...

Carlos_I | 19-10-20 | 09:49 | 2

Inderdaad nogal gechargeerd.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:56

Zou de overheid er nog niet achter zijn dat onze samenleving steeds gewelddadiger wordt?
Iedere keer komen ze weer met onderzoeken dat het steeds veiliger wordt in Nederland.

Mr.Crowley | 19-10-20 | 09:48 | 8

@Kuifje-naar-Brussel | 19-10-20 | 09:57: Ik denk dat je moet uitleggen welke burgers gewelddadiger worden en welk gedeelte van de overheid zich terugtrekt.

Ik word met de jaren alleen maar minder gewelddadig en ik merk op basis van mijn belastingplicht de overheid zich verre van terugtrekt.

maakjepunt | 19-10-20 | 11:54
▼ 5 antwoorden verborgen

Daar kun je een aardig mondklapje mee uitdelen.

Mr_Natural | 19-10-20 | 09:47

Een BOA heeft een korter lontje dan de begripvolle, thee drinkende sosjaal werker die zich politieagent mag noemen. Daar de meeste proleten ook de meeste overlast veroorzaken, kan het geen kwaad de BOA met gepaste strafwerktuigen uit te rusten.

gestoptmetroken | 19-10-20 | 09:46 | 4

Ze treden amper op tegen """jongeren""" het pleintje voor de supermarkt ligt vol met lachgas ballonnen. De gewone burger kan wel een lat in de nek krijgen.

voldemort | 19-10-20 | 09:59

Ja, dat lijkt me ook.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 10:04

Lachgas isse nie verboten toch?

lilluke halve hoan | 19-10-20 | 12:06
▼ 1 antwoord verborgen

Als de lockdown heel lang gaat duren, dan wordt de lockdown onredelijk, middel erger dan de kwaal. En dan kun je er wel heel veel geweld tegen aan gooien, BOA's met wapenstokken. Maar dat wordt dan een veldslag.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:46

5 jaar geleden dat filmpje. Hoe komt het dat deze handhaver wel een wapenstok heeft? Hij draagt ook een pet. Weet niet of dit een BOA is?

Waakvlam | 19-10-20 | 09:52

Een BOA ging bij een paar huizen langs, o.a. die van mijn vader, om te melden dat hun auto's niet geparkeerd mochten staan waar ze stonden. Al 45 jaar wordt er zo geparkeerd, niemand weet beter. Maar de BOA had een punt: volgens de wegenverkeerswet mag het niet.
Mijn vader (70) had de bel niet gehoord i.v.m. muziekje aan staan ofzo.
De volgende dag hoorde hij de bel wel, toen de BOA opnieuw aanbelde. Toen pa de voordeur opende was de BOA een beetje boos en sprak mijn vader aan op het niet openen van de deur de dag ervoor, toen de BOA aanbelde. De BOA vond dat niet normaal. Want 'als iemand aanbelt, moet je gewoon open doen' volgens de BOA. De BOA wist zeker dat mijn vader gewoon thuis was de dag ervoor.
Dat zegt wel iets over de communicatievaardigheden van die BOA.
Ik bepaal zelf wanneer ik mijn deur open. Daar heeft de deurbel wel eens invloed op maar die deurbel is niet bepalend

Leptob | 19-10-20 | 09:46 | 6

Misschien moet u vader die muziek wat zachter zetten. Er zijn vast vaker klachten over die teringherrie geweest.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik kijk nu al uit naar de eerste filmpjes op Dumpert waarin de wapenstok in de praktijk getest wordt door een BOA.
Vraag mij af of dat nou wel zo verstandig is en werkt als een lap op een stier ben ik bang voor.

Natte Washand | 19-10-20 | 09:45 | 3

Ik schat dat er redelijk wat mensen terugmeppen als zo'n BOA met z'n wapenstok slaat, ik in ieder geval wel!

Ad Bervoets7847 | 19-10-20 | 09:51

@Ad Bervoets7847 | 19-10-20 | 09:51: Ja dat denk ik ook. Zo'n wapenstok wordt gezien als een vrijbrief om terug te slaan en gaat nog vervelende situaties opleveren denk ik.

Natte Washand | 19-10-20 | 09:55

@Ad Bervoets7847 | 19-10-20 | 09:51: Het klinkt alsof je problemen hebt met autoriteit.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:59

Verleden week voor het eerst Handhaving gebeld omdat ik op de gemeentesite daar naar toe doorverwezen werd. Zelden zulke ongeïnteresseerde en onbeschofte tokkies meegemaakt die overigens ook geen zak hebben opgelost of ook maar enig initiatief toonden. Deze verkapte parkeerwachters horen absoluut niet ook maar enige vorm van slagwapen oid voorhanden te hebben.

D.Onderop | 19-10-20 | 09:41

Bij ons op het dorp is het politiebureau enkel open op dinsdag van 11:00 tot 16:00 uur. Ik heb mijn vrouw wijsgemaakt dat aan onze plaatselijke crimineel een brief is verstuurt met het verzoek zijn werktijden af te stemmen met het werkritme van de politie.

Red shirt | 19-10-20 | 09:40

En de BOA Constrictor, krijgt die een wurgkoord?

ciabatta | 19-10-20 | 09:40

In een land waar er gelukkig nog steeds mensen zijn die anderen durven aan te spreken op het feit dat ze zich onfatsoenlijk gedragen (bijvoorbeeld doordat ze zitten te ouwehoeren in een stiltecoupé), ben ik al lang blij dat het geweldsmonopolie ligt bij mensen die daar voor opgeleid zijn, de politie.

Als het geweldsmonopolie verwatert tot "elke knokploeg die wij als overheid nuttig vinden (bruin overhemd optioneel)" dan zeggen we dat sociaal contract maar helemaal op. Vind ik ook goed.

TheEgg | 19-10-20 | 09:39

Geen probleem, mits de bewapende BOA's vantevoren eenzelfde opleiding in het gebruik van geweldsmiddelen en conflicthantering hebben gekregen als de politie. Ik vermoed eel dat er dan onderscheid gaat komen binnen de BOA's: zij die wel in staat zijn zo'n opleiding af te ronden en zij voor wie dit te hoog gegrepen is.

lekgoot | 19-10-20 | 09:38 | 1

Levensgevaarlijk. De eerste de beste jonge knaap pakt zo’n lat af steekt die in de BOA’s reet. Wat is dan de back-up? Een tweede stok?

J.Cash | 19-10-20 | 09:48

Kunnen ze die BOA's niet gewoon opleiden tot politie agenten?

Diederik_Ezel | 19-10-20 | 09:38 | 3

Te duur.
Bovendien heeft de overheid gewoon een bepaald quotum politieagenten.
Niet meer en niet minder.

Mr.Crowley | 19-10-20 | 09:43

Nee. Niet in de laatste plaats omdat de betreffende BOA's dat niet aan kunnen.

TeeJee | 19-10-20 | 09:56

Daar zijn velen qua niveau en fysieke gesteldheid niet geschikt voor. Dat kun je die mensen niet aanrekenen, de overheid zelf heeft de handhaver in het leven geroepen als goedkoop alternatief voor de reguliere politie. En vervolgens gaat diezelfde overheid die mensen steeds meer taken geven die bij de politie thuis horen.

Jafco | 19-10-20 | 09:57

De rijksoverheid (uw belastingcenten) en de gemeentelijke overheid (uw belastingcenten) staan dus bij de raad van state (uw belastingcenten) tegenover elkaar. En uiteindelijk neemt de raad van state (van deze drie de enige waarop u geen enkele democratische controle heeft) de eindbeslissing. Fijn staatbestel zo. Kunnen we niet gewoon zeggen dat gemeenten zich aan rijksbeleid moeten houden ? Dan kunnen dit soort zaken voortaan gewoon niet ontvankelijk worden verklaard. Overigens zijn BOA's met een wapenstok een bar slecht idee. Kijk naar de youtube-filmpjes van uit de hand gelopen arrestaties in Amerika. Amechtige donutvretende cops met een BMI van 35, die de meest basale houdgrepen niet beheersen. En dan gek vinden dat het op schieten uitdraait. De politie in de grote steden van Japan heeft allemaal een zeer zware vechtsporttraing gehad, het resultaat is niet : meer geweld, maar : meer beheersing.

CeesCloosd | 19-10-20 | 09:37

V&J zou de BOA een officiële politiestatus moeten geven. Zolang dat niet gebeurd, blijven ze uitgelachen worden. Maar dat is slechts mijn mening.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:33

Als BOA's met wapens over straat mogen, dan mag ik dat als burger ook lijkt me.

wilmeister00 | 19-10-20 | 09:33 | 2

Een uzi is nog best zwaar en past lastig in de broekzak.

voldemort | 19-10-20 | 09:53


Zou de boa,s bewapenen met scharen,stanleymessen,schroevendraaiers,messen en grinders.

komtdatschot | 19-10-20 | 09:31

Waarom zouden we iemand moeten slaan omdat ze geen mondkapje dragen? En als ze dreigen, dan loopt de BOA toch weg en belt ie een echte agent? Dat moet ik als burger ook doen. Of mogen we nu allemaal onszelf verdedigen met een wapenstok?

HetGewoneNormaal | 19-10-20 | 09:30

De eeuwigdurende discussie.
BOA's zijn geen politieagenten.
Ze heten niet voor niets BOA en geen politieagent.
Andere opleiding, waarschijnlijk ook andere eisen.

Dus geef ze een opleiding tot politieagent als dat kan,

of voeg bepaalde trainingen en certificaten aan BOA-schap toe. BOA- diploma A, BOA-diploma-B.

Maar dan krijg je weer verschillen onder de BOA's en dat ziet het zelfzuchtig tuig dat zich maar niet schijnt te kunnen vermaken zonder anderen daarvoor lastig te moeten vallen. Desnoods pesten we homo's de stad uit.
Het blijft toch merkwaardig hoe dat zelfbeeld werkt.
Je kunt je wijk of je stad of je land ook een stukje mooier proberen te maken
-daar zou je echte waardering en respect voor krijgen, maar dat is natuurlijk niet stoer.

kloopindeslootjijook | 19-10-20 | 09:29

Het lijkt me veel beter deze jongens uit te rusten met een ak45. dan gaan ze wat beter op in de massa zodra ze moeten strijden aan het front in een kansenwijk.

FLP_du_Stok | 19-10-20 | 09:29 | 2

Dat was een mislukt project, de opvolger47 is wel succesvol geworden.

Verbandmeester | 19-10-20 | 09:49

@Verbandmeester | 19-10-20 | 09:49: In mislukte wijken lopen vaak mislukte mensen. vandaar denk ik dat de ak45 beter past als mislukt wapen.

FLP_du_Stok | 19-10-20 | 11:35

Domste idee ooit.
Dat loopt vroeg of laat flink uit de hand.
Gewoon meer politie op straat en BOA's enkel een signalerende functie geven.

de Voorzittert | 19-10-20 | 09:29

Als het geweldsmonopolie bij de politie ligt en de politie wegens chronische onderbezetting niet mee kan handhaven moet het monopolie worden opgeheven en moeten burgers in de gelegenheid worden gesteld binnen redelijke grenzen zelf lijf en goed te kunnen verdedigen. Een eenvoudige wetsaanpassing zou daarvoor voldoende zijn.

The2Amendment | 19-10-20 | 09:28 | 5

@The2Amendment | 19-10-20 | 10:03:
Je hebt nu ook al het recht jezelf en familie en bezittingen te verdedigen, wat stel je precies voor dan? Het vrijgeven van alle wapens zoals in de VS? Daar is in ieder geval geen sprake van enige collateral damage, maar van enorme collateral damage.

* Il Principe * | 19-10-20 | 10:46

@* Il Principe * | 19-10-20 | 10:46: Theoretisch klopt je stelling. In de praktijk ga jij de bak in als je een inbreker de deur uit mept met een honkbalknuppel. Dat is eenvoudig aan te passen binnen de wetgeving. Stand your ground heet dat in de VS. Iets heel anders dan wettelijke zelfverdediging of proportioneel geweld in NL.

The2Amendment | 19-10-20 | 13:35

@The2Amendment | 19-10-20 | 13:35:
Nee hoor, als jij je met een honkbalknuppel verdedigd als je wordt aangevallen in huis, zal je daar echt niet voor aangeklaagd worden.
Het wordt een ander verhaal als je nog even met de knuppel losgaat op zijn hoofd nadat hij knock-out is, dan is het disproportioneel en word je vervolgd voor mishandeling. Lijkt me niet onterecht.

* Il Principe * | 19-10-20 | 14:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik kan niet wachten om de krantenkop "BOA naar ziekenhuis: eigen wapenstok in anus geduwd" te lezen.

Varende_Reaguurder | 19-10-20 | 09:27

Pick up that can.

bekijk_ut | 19-10-20 | 09:27

Laten we beginnen deze makkers mondkapjes te geven. Firstine of defence tegen het spugend en met veel spetters schreeuwend gepeupel. Daarna gaan we nog eens over die lange lat praten

Pummetje | 19-10-20 | 09:26

Het geweldsmonopolie ligt tegenwoordig bij criminelen geloof ik. Iedere dag raak tegenwoordig. En ook dat beeld van die aangetroffen wapens bij de kermis in Den Haag bevestigen dat.

Bigi Bana Boy | 19-10-20 | 09:25 | 1

helemaal met u eens.Dat politiek correct slap gelul over geweldsmonopolie alleen bij de overheid,blabla... Dat in een tijd dat 13-jarigen al met een mes over straat lopen,in woonwijken overdag liquidaties plaatsvinden,advocaten worden omgelegd etc...
Nederland anno 2020

roberto9715 | 19-10-20 | 09:34

We weten onderhand dat in Nederland selectief gehandhaafd wordt.
Ik weet ook aan welke kant van de selectie ik sta.
En daarom: hoe minder middelen de overheid tot haar beschikking heeft, hoe beter.

jemagookniksmeer | 19-10-20 | 09:23

De betere oplossing is uiteraard de politie zo te organiseren dat van de 60.000 fte er niet permanent 10.000 in de ziektewet zitten en van de overige 60% een bureaufunctie heeft op grote reisafstand van huis.

Je zou, om maar eens iets geks te zeggen, een Gemeentepolitie kunnen invoeren. Met politiebureau' s waar ook echt agenten in een gemeente aanwezig zijn en niet werken vanuit een groot kantoorgebouw in een stad, verderop.

Misschien kunnen de agenten zich dan ook bezighouden met hun werk, in plaats van verplichte diversiteitstrainingen en iftar-maaltijden. Laat dat laatste maar aan de BOA' s over. Die kunnen zo te zien de hele dag wel eten.

Glasgow Argus | 19-10-20 | 09:22 | 1

We hebben toch buurtagenten?
Oh wacht, die is er alleen op dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur.

2voor12 | 19-10-20 | 09:58

Ze gaan de BOA`s ooit beter opleiden en meer bevoegdheden geven. Dan heb je weer gemeentepolitie. Dan zijn ze na decennia reorganisaties bij de politie terug bij af.

Feynman | 19-10-20 | 09:21 | 1

De geschiedenis herhaalt zich. Het wiel wordt altijd opnieuw uitgevonden. Etc.

lekgoot | 19-10-20 | 09:34

Boa's zijn goed inzetbaar in een geciviliseerde maatschappij waar iedereen zich aan de regels houdt. Daar kan een boa in gesprek gaan met iemand die te vroeg zijn vuilnisbak buiten zet en waar een tafeltje in het uitgaansgebied twee centimeter over de grens van het precariorecht gaat. In de huidige maatschappij met z'n korte lontjes en gratis kickbokslessen maken deze corpulente onopgeleide uniformpoppen geen schijn van kans, ook niet met een lange lat.

pa_niek | 19-10-20 | 09:20 | 2

Ja, derhalve buigen voor de terreur van de straat?

van Oeffelen | 19-10-20 | 10:47

@van Oeffelen | 19-10-20 | 10:47: Nee maar ook niet voor de terreur van de staat.

The2Amendment | 19-10-20 | 13:36

Ik kan geen moeite hebben met wat geweldsmiddelen voor BOA's. Mits goed getraind en tussen de oren gestampt dat ze met terughoudendheid worden gebruikt. Zeg maar dat het niet de bedoeling is dat ze de eerste de beste bejaarde die vergeet in te checken in de trein volledig in elkaar rossen.

Daarbij, er zijn al talloze bewapende BOA's. Met vuurwapens zelfs. Ik kan me geen recente persberichten herinneren van boswachters die trigger happy zijn gegaan op boswandelaars die twee meter buiten de aangegeven paden zijn gegaan.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:19 | 2

Met dat “tussen de oren gestampt” ging je al de mist in.

Normpje | 19-10-20 | 09:21

Uiteraard wel onder de voorwaarde dat wanneer tussen de oren stampen niet mogelijk blijft, er geen wapenstok komt. Kleine nuance.

Rest In Privacy | 19-10-20 | 09:24

Klats. Heerlijke omschrijving!

Normpje | 19-10-20 | 09:18

Chronische onderbezetting politie lijkt mij meer prioriteit hebben.

william7055 | 19-10-20 | 09:18

Je wordt BOA als de MBO-opleiding tot agent te moeilijk voor je is. Dat soort mensen moet je dus niet te zwaar willen bewapenen. Dat is voor niemand goed.

* Il Principe * | 19-10-20 | 09:17 | 1

Kijk dit dus.

Verhoeve4365 | 19-10-20 | 09:44

Ik zou als BOA geen wapenstok willen. Heb je continu die Anouk in je nek te hijgen.

goedverstaander | 19-10-20 | 09:17 | 1

Anouk is de reden dat waarom ik mijn telefoon bijna nooit opneem.

Bigi Bana Boy | 19-10-20 | 09:28

Maak BOA's gewoon éénstrepers binnen het korps. Beter qua perspectief voor de personen in kwestie en beter voor 't aanzien op straat.

Tom Hagen | 19-10-20 | 09:17 | 4

De gemiddelde boa is niet in staat om de opleiding benodigd voor het verkrijgen van die ene streep succesvol te volbrengen. Dus dat gaat niet werken.

Gregovic | 19-10-20 | 09:58

@Gregovic | 19-10-20 | 09:58: Eenstrepers zijn aspiranten (nog in opleiding). Als je de opleiding hebt afgerond heb je er minstens twee (surveillant).

Mbovenka | 19-10-20 | 10:11

@Mbovenka | 19-10-20 | 10:11: En de opleiding voor 4 strepen (Hoofdagent) duurt zeker 3 jaar, de volgende rang is Brigadier, wat wijkagenten meestal zijn.

Keyboardspeler | 19-10-20 | 10:59
▼ 1 antwoord verborgen

Tja, het is het een of het ander: stop met het toebedelen van zuivere politietaken aan BOA’s of zorg dat ze zich op dezelfde manier kunnen beschermen.

Hupkeneuke | 19-10-20 | 09:17 | 3

De opties in een notendop. Ik neem aan dat deze mensen, net als politieagenten, op enig moment psychologisch zijn getest en dat zij voor hun taak zijn opgeleid.

MickeyGouda | 19-10-20 | 09:24

@MickeyGouda | 19-10-20 | 09:24:

Naschrift.

De haken en ogen worden ook hier onderkend, maar we kunnen op alle fronten nu eenmaal alleen nog maar kiezen uit kwaden. Die extra politieagenten gaan er niet komen, dus ...

MickeyGouda | 19-10-20 | 09:34

@MickeyGouda | 19-10-20 | 09:34: Dus geven we het recht om lijf en goed te verdedigen binnen redelijke grenzen weer terug aan de burger omdat de overheid faalt in het uitvoeren van de haar opgedragen taak.
Als de overheid faalt in haar werk is de oplossing niet nog meer overheid maar minder overheid en de taak weghalen.

The2Amendment | 19-10-20 | 10:06

IK stel me een wat dikke BOA voor met een vrouwelijke collega tegenover 4 man van 25. Dan hebben ze een wapenstokje, en dan?

Apollo | 19-10-20 | 09:15 | 2

Daar hebben ze ook helemaal geen wapenstok voor nodig. Nee, het gaat om bejaarden die een propje in een vuilnisbak gooien of kinderen die aan het voetballen zijn. Daar moet keihard en niets ontziend tegen worden opgetreden.

Glasgow Argus | 19-10-20 | 09:17

@Glasgow Argus | 19-10-20 | 09:17:
Wat te denken van foutparkeerders. Ietsjes over de streep..?
BAM

Sleeter | 19-10-20 | 10:17

Het is in deze tijden niet eens mogelijk om de jaarlijks verplichte geweldstraining te doen vanwege de coronaregels.

postmodernismisdead | 19-10-20 | 09:13

Idd geef ze gewoon een popo opleiding, dege waarvoor dat te hoog is gegrepen zijn *ongeschikt* voor een geweldsmonopolie. Is mijn bescheiden mening.

Shadow112 | 19-10-20 | 09:13

Dat hele BOA systeem werkt niet. Derderangsagenten. Opheffen die laag en integreren in de politie.

van Oeffelen | 19-10-20 | 09:11 | 2

Het werkt prima als dagbesteding, maar meer dan dat ook niet.

JWZ_JMK | 19-10-20 | 09:13

Probleem is dat die BOA's maar wat graag agentje willen spelen maar gewoon te dom zijn om zelfs maar door de basistraining te komen.
En die stelt al heel weinig voor tegenwoordig.

2voor12 | 19-10-20 | 09:14

Hier hebben we twee BOA's in het dorp. Mocht het echt nodig zijn dat zij hun wapenstok erbij zouden moeten pakken, dan denk ik dat ik dat ding sneller te pakken heb, dan dat zij ermee kunnen slaan.

Leptob | 19-10-20 | 09:11

Lijkt me niet dat je na een opleiding van twee maanden met een wapenstok gaat lopen. Het geweldsmonopolie ligt bij de politie en moet daar blijven.

LuldeBanaan | 19-10-20 | 09:11

BOA is zo'n breed begrip, maar het gaat natuurlijk om de handhavers op straat voor wie de politie opleiding beduidend te hoog gegrepen is.

Die moet je eigenlijk geen macht geven, en zeker geen wapenstok. Het gaat bij het eerste al te vaak mis, laat staan het tweede.

TeeJee | 19-10-20 | 09:08 | 1

Ja, politie op een koopje. Dat geeft problemen. Zo onverwacht ook. Gaap.

Otto Normal | 19-10-20 | 09:13

Wat dachten ze van taken waar gevaar is gewoon laten uitvoeren door de politie. In andere landen wordt de lockdown door het leger kracht bijgestaan. Hier mogen BOA's zonder enige vaardigheden aan de praat met groepen aggressieve jongeren.

Blasfemie | 19-10-20 | 09:08 | 4

Het leger mag helemaal geen politietaken verrichten. Het is een hardnekkig misverstand te denken dat iedereen met een wapen en in overheidsdienst handhaving kan ten uitvoer leggen.

AntiZanicz | 19-10-20 | 09:53

Als al die BOA's dan gaan inslaan op groepen lichtgetintiers die zich misdragen, zou het van mij mogen.
Maar heb zo'n idee dat zij hetzelfde te horen krijgen als politiemensen, dus politiek-correct gaan optreden. (dus wel op Kees-Jan inslaan die zijn auto even dubbel parkeert, maar met een boog om de eerder genoemde groep lopen)

Keyboardspeler | 19-10-20 | 10:46
▼ 1 antwoord verborgen

Welke BOA krijgt een wapenstok? een bouw en woningopzichter van de gemeente is ook een BOA. Zo'n parkeerkaartjesklikker is ook een BOA. Een controleur van de voormalige voedsel en waren autoriteit is ook een BOA.

Krijgen die allemaal een lat? Dat wordt nog leuk. BOA's die een lange tikstok nodig hebben zijn dus gewoon agenten, dus omscholen en zorg voor meer echt blauw (tegenwoordig zwart met geel) op straat.

muggetje | 19-10-20 | 09:08 | 2

Denk dat mensen wel beter gaan parkeren als je pepperspray behandeling krijgt.

Blasfemie | 19-10-20 | 09:53

Er zijn idd boa's en boa's (conducteurs, onderwijsinspectie, boswachters enz). Van rossum bedoelt uiteraard domein 1, de openbare ruimte. Daar zijn juist de eisen aangescherpt de afgelopen jaren en is de verplichte permanente her- en bijscholing zwaarder dan bij de politie. Die laatste doen alleen op papier nog aan trainingen, en dat geeft ook de te denken. BOA's worden, like it or not, de nieuwe gemeentepolitie als dit zo doorgaat. Bij de reguliere politie kom je als blank jongetje toch al bijna niet meer binnen dus je moet wat.
Overigens is een bouw- en woningtoezichthouder dan weer geen BOA maar bestuursrechtelijk toezichthouder, hele andere competenties en bevoegdheden.

Herr Inspector | 19-10-20 | 10:47

School de BOA's om naar..., politiemensen. Probleem opgelost.

redthehaghue | 19-10-20 | 09:07 | 3
-weggejorist-
Hangtietsmurfin | 19-10-20 | 09:11

Dat gaat niet omdat ze daar niet geschikt voor zijn. Dus ook niet voor geweldsmiddelen. Waar juist de eisen relevant zijn.

AntiZanicz | 19-10-20 | 09:50
-weggejorist-
gerrit5042 | 19-10-20 | 09:53

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen