achtergrond

Geenstijl

Ambassadeurs FR & DLD schrijven bullshitbrief vol nepnieuws en calimerogeklaag in AD

Hoop linktips vandaag, over de De Brief van De Ambassadeurs van Frankrijk en Duitsland in de PravAD van Hans "We kunnen ook de Duiters weer de baas maken" Nijenhuis. Ff lez0n.

DLD&FR: Beste Nederlanders, beste vrienden, *Nu Europa wordt getroffen door de ernstigste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zien we hier in Nederland, net als in de meeste Europese landen, een discussie ontstaan over de tekortkomingen van Europa. *
GeenStijl: ZIN 1 en nu al WOII er in. Hulde voor deze record-Godwin.

DLD&FR: *We willen het debat graag op een positievere manier voeren. Wij zien een Europa dat in staat is geweest om met eenheid, solidariteit en ambitie op te treden.  En, beste Nederlandse vrienden, mogen wij u vier dingen meegeven? 
*GeenStijl: Ambitie kun je de EU niet ontzeggen nee. Maar die "solidariteit" is natuurlijk een doorzichtig PR-construct. En als je daar kritisch op bent, roepen de eurofielen: 'OH DUS JIJ BENT TEGEN SOLIDARITEIT!?' En zo kunnen ze met een smoesje de macht verder centraliseren, en de poen naar zich toe harken, en de nationale soevereiniteit verder eroderen in tijden dat MKB, horeca en overige kleine neringen in de eigen economie tussen de corona-kieren door lijken te gaan vallen. Maar hee, leg ons maar eens vier dingen voor, Europese vrienden.

DLD&FR: *Ten eerste moet eenheid onze manier van denken bepalen. Zoals gebruikelijk wordt Europa van binnenuit en buitenaf op de proef gesteld. In sommige lidstaten zijn eurosceptici te vinden die vreemd genoeg beweren dat Europa niet genoeg doet. Elders pleiten andere eurosceptici voor een strategie van ieder voor zich, in een crisis die vraagt om grensoverschrijdende samenwerking. Complexe toeleveringsketens, zelfs binnen de EU, versterken de noodzaak van het delen van ervaringen en middelen.
*GeenStijl: Typisch EU-denken. Punt 1 en meteen de calimerokaart trekken en critici tot boosdoener bombarderen. Als die EU zo goed in elkaar zit, waarom ZIJN die toeleveringsketens er dan nog niet? Waarom IS er geen centraal beleid? Waarom vingerwijzen naar critici die voor nationale strategie pleiten, als er überhaupt geen supranationale strategie is die ingezet kan worden? Het enige wat er uit de EU klinkt, zijn holle woorden over "solidariteit", die gepaard gaan met een cynische coronacoup voor eigen schaalvergroting.

DLD&FR: *We zijn van mening dat we de uitdaging samen aankunnen. Het verkeer van goederen, inclusief voedsel of medische hulpmiddelen, is in stand gehouden. Grenscontroles dragen bij aan de bescherming van de volksgezondheid, maar houden níet de mensen tegen die aan de andere kant van onze grenzen werken. Dit is van essentieel belang voor landen waar een grote meerderheid van de werknemers in de gezondheidszorg van buitenaf komt.
*GeenStijl: Dikke doei. In de eerste weken van de crisis stonden vrachtwagens met hulpgoederen uren- tot dagenlang stil aan sommige grenzen. Diverse zaken konden of mochten niet doorgevoerd worden. Nederlanders mochten zelfs hun eigen land niet in vanuit Duitsland. Landen kochten elkaars spullen op, op een 'first come, first serve' basis. Dit is gewoon niet waar.

**DLD&FR: ** *Onze eenheid moet ook gebaseerd zijn op onze gemeenschappelijke waarden. We hebben kracht gevonden in onze beginselen van transparantie, verantwoordingsplicht en debat. In plaats van de klokkenluiders het zwijgen op te leggen, hebben we geluisterd naar onze artsen en wetenschappers. We hebben onze parlementen laten werken en de juiste strategie laten bepalen.
*GeenStijl: Hoe kun je transparant zijn over beleid dat niet bestaat? Aan wie is verantwoording afgelegd voor die miljardenfondsen die ineens tot stand kwamen? Welk debat is er gevoerd - het Europees Parlement was het eerste parlement in Europa dat zichzelf in lockdown gooide - uiteraard met doorbetaling van alle onkostenvergoedingen. En iedereen die al vroeg aan de bel trok over corona, is Europabreed genegeerd! Dit is wederom allemaal niet. waar.

**DLD&FR: ** *Nu wordt met propaganda getracht deze reactie af te schilderen als zwak of ongeorganiseerd; dat is bedoeld om verdeeldheid te zaaien en het vertrouwen in ons democratisch systeem te verminderen. In het verleden zijn er pogingen gedaan om onze democratische processen te verstoren. Deze pogingen waren niet succesvol, zoals ook deze nieuwe ronde van manipulaties van informatie niet succesvol zal zijn.
*GeenStijl: En weer dat calimerocomplex, ditmaal versterkt met een complottheorie. De enige die vertrouwen in democratische systemen schaadt, is de ondemocratische EU zelf. Zéker met dit soort propagandateksten, die volslagen ongegrond en ongefundeerd proberen om de EU sterk te laten lijken door een op valse onwaarheden gebouwd vijandsbeeld te schetsen.

DLD&FR: *Ten tweede moet solidariteit onze leidraad zijn. Al tientallen jaren helpen rijkere regio’s de armere regio’s en onze landen zijn in staat geweest om in crisistijden bij elkaar te komen. Geconfronteerd met de wrede aanslagen van november 2015 in Parijs, zijn onze landen bijeengekomen op basis van de solidariteitsclausule, vastgelegd in artikel 42, lid 7, van het Verdrag betreffende de Europese Unie. Ook deze keer werkt Europa aan de beste manier om deze geest van solidariteit in gang te zetten. De Europese Commissie heeft 37 miljard euro beschikbaar gesteld voor het Coronavirus Response Investment Initiative.
*GeenStijl: Een initiatief van 37 miljard zonder heldere voorwaarden, zonder duidelijke kaders, zonder verantwoordingsnormen. Wanneer is het solidariteitsgeld voor zorg (betalen we graag aan mee), wanneer loopt het over naar andere gaten in (Zuid-)Europese economieën - gaten die niet met "solidariteit" te dichten zijn, maar alleen met keiharde pecunia uit de Non Olet-landen die hun huishoudboekje wél op orde hebben. En wat islamitische terreuraanslagen te maken hebben met corona is ons al helemaal een populistisch raadsel.

DLD&FR: *Tegelijkertijd werd concrete steun verleend aan hen die zwaarder getroffen zijn. Duitse ziekenhuizen hebben patiënten uit Italië, Frankrijk en Nederland opgenomen. De regio Grand Est in Frankrijk werkt nauw samen met de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saarland. Ook België en Nederland trekken samen op met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, onder meer door het uitwisselen van informatie. Onder andere Frankrijk en Duitsland hebben medische apparatuur naar Italië en andere landen gestuurd.
*GeenStijl: Ja. Dat hebben landen onderling geregeld. Was geen EU voor nodig. Goed gedaan, natiestaten! Heel solidair, lekker gewerkt ook.

DLD&FR: *Wat betreft de kwestie van terugkeer naar Europa van onze burgers die in het buitenland zijn gestrand, is samenwerking de regel geweest. Nederlandse vliegtuigen hebben Franse en Duitse burgers teruggevlogen en omgekeerd: of dat nu vanuit Djibouti, Argentinië, Egypte of vanaf cruiseschepen was – dit gevoel van solidariteit is opnieuw cruciaal geweest.
*GeenStijl: Bullshit! Merde! Scheisse! Er waren vele verhalen in de media te lezen van Europese vliegtuigen die met lege stoelen vertrokken, omdat ze alleen maar burgers uit hun eigen land meenamen. 

DLD&FR: *Onze ministers van Financiën hebben na twee discussierondes overeenstemming bereikt over een grootschalig steunprogramma. Er stond veel op het spel en het debat was complex, maar consensus zegevierde en Frankrijk en Duitsland hebben hun krachten gebundeld om een weg vooruit te vinden opdat we alle nodige middelen kunnen mobiliseren om te zorgen voor het herstel van onze economieën. Naast het optreden van de Europese Centrale Bank zullen ook de Europese Investeringsbank, de Europese begroting en het Europese Stabiliteitsmechanisme worden ingezet om de bescherming van werknemers, bedrijven en lidstaten te waarborgen.
*GeenStijl: Eén week had Hoekstra een rechte rug, toen volgden een paar vuige scheldpartijen van onze "solidaire" collega-lidstaten, twee Zoomsessies en een pennestreek, en daar gingen onze miljarden. En reken maar niet dat het MKB in Nederland daar nog een cent van ziet. Alleen bedrijven en banken die tientallen lobbyisten in Brussel hebben rondlopen, gaan die poen pakken. De kroeg op het plein, de kapper op de hoek en de slijter in het grensgebied gaan allemaal naast de potjes pissen.

DLD&FR: *Ten derde zal ambitie cruciaal zijn om de uitdagingen aan te gaan die ons te wachten staan. Wij zullen in de nabije toekomst geconfronteerd worden met enorme uitdagingen. Een van de belangrijkste taken voor Europa zal zijn om soevereiner en beter in staat te zijn om te beslissen hoe we met een crisis als deze moeten omgaan. Dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat de productie van strategische goederen, ook in de gezondheidssector, in Europa plaatsvindt. Dit betekent ook dat we onze concurrenten een gelijk speelveld moeten opleggen. Onze ambities met betrekking tot het klimaat, de digitale economie en het beheer van big data en platforms blijken juist te zijn. Al deze uitdagingen zullen gezamenlijk moeten worden aangegaan: geen van onze landen heeft de middelen om zelf een dominante speler op deze gebieden te worden. Nederland zal hierbij ook een belangrijke rol spelen.
*GeenStijl: Daar komt de dikke blauwe kwast van Brussel uit de mouw! Openlijk verklaren onze Duitse en Franse vrienden hier dat we al onze soevereiniteit aan Brussel moeten afdragen. Met corona als smoesje, "solidariteit" als sentiment, maar met de politieke overdracht van alle grote onderwerpen als einddoel. Vies smaakje, geeft dit.

DLD&FR: *Een andere belangrijke ambitie moet zijn om gezamenlijk op te treden ten aanzien van de ontwikkelingslanden en met name Afrika. Daarvoor zullen middelen en de bereidheid om te handelen nodig zijn.
*GeenStijl: De enige collectieve Europese ambitie ten aanzien van Afrika moet zijn: buitengrenzen dicht en een collectief ontmoedigingsbeleid voor migratie uit die landen. Of niet, and suffer the consequences.

DLD&FR: *En tot slot, in een tijd waarin onze landen proberen het multilateralisme te beschermen en te bevorderen, zijn wij van mening dat de Europeanen meer dan ooit de stem moeten zijn die pleit voor een op regels gebaseerd internationaal systeem. Binnen ons Europese kader komt het vertrouwen ook voort uit onze overtuiging dat elk lid de rechtsstaat in zijn eigen land zal respecteren. Ook daar kunnen Duitsland, Frankrijk en Nederland samenwerken om deze fundamenten van gedeelde waarden te bevorderen.
*GeenStijl: De stemmen van Europeanen verstommen in de EU. Gedeelde waarden behoeven geen gecentraliseerd politiek bestuur dat op technocratische, ondemocratische en ondoorzichtige gronden is gebouwd, met de eigen schaalvergroting als enige ambitie en zelfverrijking als prettige bijvangst. 

**DLD&FR: ** *Beste vrienden, laten we trots zijn op Europa en er vertrouwen in houden! Luis Vassy, ambassadeur van Frankrijk Dirk Brengelmann, ambassadeur van Duitsland
*GeenStijl: Europa is een schitterend continent. Jammer dat de EU er zo'n puinhoop van maakt. En het is onverantwoord (maar niet onverwacht) dat het bijna-Belgische staatskrantje Algemeen Dagblad dit wankele verhaal vol leugens en verwijten zonder kritische context afdrukt.

Belangrijke Politiek-Geografische Les

Belangrijke Politiek-Geografische Les

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.