Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Kritische Nederlandse media zijn MORS. DEAUD.

Als je denkt dat de zorg in Nederland ziek is. Moet je de (parlementaire) journalistiek eens aan een diagnose onderwerpen.

Algemenezaken Dienstbode

Nederlandse mainstream media zijn kapot. Stuk. Tot op de draad versleten. Bij elkaar gehouden door enkele individuen, zoals Pieter Klein bij RTL of Bas Haan bij - jawel - Nieuwsuur. Maar als collectief zijn het buikspreekpoppen van de macht, en/of te dom om door de spin heen te prikken en bij de kille feiten te komen, aangevuld met onderbetaalde (online) freelancers die nog geen zin correct Nederlands uit hun toetsenbord krijgen maar ja: wat verwacht je ook voor die dertien cent per woord die De Uitpersgroep betaalt?

Ondertussen neemt schaalvergroting hand over hand toe. Eerst werden we gebelgd door het Mediasterfhuis en De Uitpersgroep. Kochten NRC (sure, neem maar mee, was toch al stuk), daarna ook de Telegraaf in Belgische handen. De Persgroep nam de regionale Wegenertitels over (die al jaren aan het besparen en aan het schaalvergroten waren, met rompredacties waar complete katernen centraal werden gemaakt voor alle titels) en hernoemden zich tot DPG. En nu mag DPG van de Autoriteit Consument en Markt ook nog de Finnen van Sanoma overnemen. Was al gebeurd, is nu ook goedgekeurd. Komt Nu.nl ook in hun leesmap, samen met Donald Duck, Autoweek en nog veel meer papieren (wijven-) titels. Bijna alle media, in een paar handen. Familiehanden die op één buik rusten met Den Haag en Brussel, en niet alleen omdat Belgische media hun bestaansrecht uit miljardensubsidies en overige staatssteun ontlenen. Hun content is al verkocht, voordat het te koop is, en voor serieuze onderzoeksjournalistiek is geen budget. Emotie, dat verkoopt veel beter - en dat houdt lekker veilig rekening met de brand safety van de adverteerders.

Vvd-woordvoerder Wouter de Winther
Een volgende stap zou kunnen zijn dat DPG en Mediahuis ook nog fuseren, of dat Mediahuis weer uit de Nederlandse markt gedrukt wordt. Het Algemeen Dagblad, met z'n sterke regionale aanwezigheid (alle regiokranten van het Rotterdams Dagblad en BN/De Stem tot De Stentor en De Gelderlander zijn effectief allemaal voornamelijk centraal gevulde sub-AD'tjes) is De Telegraaf al een tijdje voorbij als grootste krant van Nederland, en waar AD onder de moreel corrupte ex-NRC'er Hans "We kunnen ook Wilders de grootste maken" Nijenhuis het weeïge DWDD-gevoel helemaal omarmd heeft (die krant ligt iedere ochtend kleffig van de politieke correctheid uit te lekken op je deurmat), wordt de Telebelg op wat scherpe misdaadverslaggeving en het vinger-aan-de-pols-werk van Wierd Duk na steeds oubolliger. En het vvd persvoorlichterswerk & damage control-werk van Wouter de Winther is een regelrechte schande die alleen het ego van De Winther dient (lekker vaak op televee!)

Social

Maar de door stijf policor links meest gehate krant van in de arbeidersvoegen krakend Nederland zou best wel eens kunnen verdwijnen, nu TMG tot op het bot kaal gesaneerd is door de Mediahuisbelgen. En daarna smaakt alles echt alleen nog maar naar AD, de krant waar Mark Rutte afgelopen weekend letterlijk (letterlijk!) in een hermelijnen mantel werd gehesen en tot ongenaakbaarheid werd gekroond - middenin een enorme zorgcrisis die mede door toedoen van de vvd (en gebrek aan tijdig handelen van de coalitie) is ontstaan en waarover het TOTAAL ongepast is om nu al politici met lauwerkransen te behangen. Pieter Klein hoefde zich maar één keer op te richten van zijn dossier over de criminele Belastingdienst om daar feilloos de zwerende vinger op te leggen.

Zoete lieve Nynkeliederen
Maar dat is wat de Nederlandse mainstream media doen: het bootje niet te veel laten schommelen. Het laten-we-blij-zijn-met-elkaar-gevoel. De gezamenlijke vijand vinden in PVV en FvD, en natuurlijk in kritische, mondige en media-wantrouwende burgers op internet. De Hans Laroesmentaliteit. Het Hans Nijenhuisdenken. De Peter Vandermeerschdoctrines. Het Pieter Klokje wel horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Om over al die zijige wijvencolumns nog maar te zwijgen. De ik vraag-het-u-voorzichtig-af Aaf-emoties. De zoete lieve Nynkeliederen. Het geacteerde "dwarsdenken" van Eus.

"Vertrouwde, sterke en geliefde merken, geworteld in Nederland, is wat Sanoma Media Netherlands met DPG Media verbindt", schrijft het Belgische familiebedrijf Van Thillo over de overname van een Fins bedrijf, onderkoeld smalend omdat ze weten dat geen enkel medium ooit nog een ander medium de maat zal nemen als ze allemaal voor dezelfde hoogste baas werken - ongeacht hoeveel onderbetaalde inktkoelies ook rechtszaken starten (of winnen) van de megalomane mediaconglomeraten. Want de Van Thillo's en Gert Ysebaerts weten: het grote publiek bankaardappelt toch wel vraagloos verder, soppend in het opgelegde ethische sentimentalisme en het politiek correcte gedweep met de macht, en zeker niet gehinderd door enig kritisch denkvermogen over welke koffie hen voorgeschoteld wordt.

Pluriformiverledentijd
En maar blijven schaalvergroten. Een geglobaliseerde economie die tot grootmachtstrijd leidt. Een gecentraliseerde EU die soevereiniteit en democratie afbreekt. En een gedepluriformiseerd medialandschap waar alle meningen van dezelfde haperende drukpers rollen: pro-EU, pro-klimaat, pro-migratie, anti-PVV, anti-FvD, en altijd maar (onder het leugenachtige mom van "fatsoen" en "respect" of de lege dogma's "inclusiviteit en diversiteit") agressief agerend tegen de mondige burger met een eigen kritische mening. 

De koper, de kiezer en de nieuwsconsument hebben het nakijken. Pluriformiteit is pluriformiverledentijd. Democracy dies in schaalvergroting. Iemand nog een Tegel?

Hermelijnen Tweet uit 2018

Social

Loden jas in 2020

Social

Reaguursels

Inloggen

Ten tijden van een (grotendeels gecreëerde) crisis, lopen de sheople graag achter een herder aan. Ook al is dat er een van het zeer geringe kaliber van een ̶C̶a̶r̶o̶l̶i̶e̶n̶ Mark Rutte.

benjeallanggek | 15-04-20 | 17:18
-weggejorist-
oran | 15-04-20 | 13:18

En bij de "Does lief" voorlichtings campagne op TV word Mark Rutte ook helemaal opgehemeld. "Mark Rutte steeks vakkenvullers een hart onder de riem".

Nog nooit meegemaakt dat een MP door de MSM aan alle kanten gepromoot word. Hoeveel geld heeft vak K gedoneerd aan de MSM?

Ronnie02 | 15-04-20 | 13:08

Eh, Ollongren valt het nepnieuws aan. Het is fijn haar terug te hebben. Ze gaat zich opnieuw voor Nederland inzetten...

Thoth | 15-04-20 | 11:45

Wanneer je nu gewoon matig begaafd bent, of laf, of beiden, dan is het toch begrijpelijk dat je je automatisch aanpast aan het geblèr van de meerderheid.
Reken erop dat er moed voor nodig is om kritisch te zijn en niet mee te huilen met de wolven in het bos. Een naakte bestuurder hullen in een hermelijnen mantel is zowat het ergste wat je je kunt indenken in een persmedium.
Nee hoor, voor mij staat vast; bange mensen kunnen niet passioneel of geil worden, alleen maar slaafs!

Rest In Privacy | 15-04-20 | 11:24
-weggejorist-
PIS-Alchimis | 15-04-20 | 10:38

Veel ethiek moet je in de media niet zoeken. Het is er zeldzaam en het opofferen van principes is de courante praktijk.

faraday | 15-04-20 | 10:38

Nederlandse regering negeerde jarenlang adviezen over een pandemie. Laat meneer lachebek nu net degene zijn welke aan het hoofd stond van deze kliek de afgelopen 10 jaar.
Het zegt wel genoeg.

donkieshot | 15-04-20 | 10:24

Who the hell is Hans Nijenhuis dat hij denkt boven alles en iedereen te steken. En dan de arrogantie waarmee hij het manipuleren van de publieke opinie nog vanzelfsprekend vindt ook. Het kan en mag allemaal in Nederland want het kartel spint er garen bij.

NPOlitiekgekleurd | 15-04-20 | 10:23 | 2

Nog een reden om zo'n krant totaal niet serieus te nemen. Feiten willen we van een krant, de conclusie trekken we zelf wel aan de hand van deze feiten.

sprietatoom | 15-04-20 | 10:53

Ja en dan zo'n spreekpop bij Op1 gisteravond horen kwaken dat de mensen toch " accurate berichtgeving" willen. Ook die media zijn al totaal verziekt. Met ook nog een advocaat op bezoek die de cellen wil omtoveren tot opiumkitten.

strawdog | 15-04-20 | 11:30

Goed stuk wel. Bevreemdend hoe berichtgeving hier voortkabbelt, terwijl ondertussen verwoesting plaatsvindt. Hoe 'alles onder controle' wordt verteld, terwijl de reikwijdte niet bekend is en er ook vooral naar gestreefd wordt dat zo te houden. Hoe beslissingen ten aanzien van een aanpak worden genomen, terwijl er geen aanpak ligt, alles organisch, alles ingegeven door feiten die met visie voorzien hadden kunnen zijn. Met als doel om wat eigenlijk? Te voorkomen dat burgers verdrinken in hun longvocht? Burgers gereguleerd laten verdrinken in hun longvocht om de zorg niet te overbelasten? De economie te beschermen? Corona te onderzoeken? Datagestuurd te gaan besturen? Ongelijkheid in de zorg te bewerkstelligen? Het lijkt niemand veel te kunnen schelen dat het helemaal niet helder is wat het doel is van maatregelen. En dan niet alleen het doel van die app, maar ook het doel van de intelligente lockdown, die natuurlijk helemaal niet intelligent is, maar een polderversie van een echte lockdown.

Dit alles naar zeggen gebaseerd op cijfers die allemaal geen cijfers zijn, waarvan ook steeds gezegd wordt dat het geen cijfers zijn. Ridicuul hoe gesteld wordt dat de daling die mogelijk nog geen daling is consistent is met het nemen van maatregelen. Het nemen van maatregelen is als het kiezen van een dieet, ze dragen allemaal op korte termijn wel bij aan het doel. Ze zijn alleen niet allemaal even goed en gezond op de lange termijn.

Alleen doet ook GS weinig meer dan samenvattingen geven van anderen en daar kritisch op zijn. Daarom lees ik hier graag. Maar ook weer niet.

welja | 15-04-20 | 09:37

Kop spijker stuk.
Ik kan het alleen niet helemaal rijmen met die volledig kritiekloze houding naar 'staatsman' Rutte en het opzichtig falende RIVM de afgelopen weken, maar soit, GS begint ook het licht te zien.
Ook zie ik ook wel een aardige overlap met het verhaal van Thierry en Sip (hihi), die het een paar dagen geleden nog moesten 'ontgelden' in die pretentieuze en krampachtige 'wij kunnen heus we kritisch zijn op het FvD' closeread.
Maar welcome back Van Rossum.

Harry Turtle | 15-04-20 | 09:12

Goed betoog, maar GS heeft blijkbaar ook niet door dat ze clickbait verzorgen voor de dode bomen lectuur. Naïeve mode off

Guust Kadaver | 15-04-20 | 09:06

Jezus, goed stuk, wel wat lang. Had ook in 3 of 4 stukjes gemogen.

funkyd | 15-04-20 | 09:03

Heel veel woorden voor iets wat al decennia gemeengoed is. Onder Kok werd je accreditatie voor Nieuwspoort al afgenomen als je te kritisch schreef.

Rest In Privacy | 15-04-20 | 08:33

Rutte en zijn geweldige discipelen, hebben tot op heden alleen maar veilig gespeeld, en steeds herhalen dat ze de wetenschappers volgen met hun beleid.
Makkelijk praten achteraf als alles duidelijk wordt hoe rottig en rommelig alles verlopen is, mede doordat er enorm bezuinigd op cruciale onderdelen zoals zorg en onderwijs door die zelfde lui, jarenlang, terwijl de premies hoger en hoger werden, heel vreemd!
Daarnaast komen er straks (als het achter de rug is) nog meer soorten problemen, want niemand neemt nu vrije dagen op, dus die moeten straks ook opgenomen worden in een kortere periode. Premies van ziektekosten gaan sky-high door de achterstallige zorg. Bedrijven die omvallen, ondanks dat er miljarden naar het buitenland gaat, kan er niets voor de Nederlandse bedrijven gedaan worden (EU verbied dat, omdat er ongelijke kansen zijn binnen de markt!), dus heel erg veel mensen die in de sanering komen danwel in de uitkering. Allemaal kosten die nu nog weggewimpeld worden, maar er wel aan komen. Moet betaald worden. Er is al een tekort op de woningmarkt in de lagere sector, maar kijk eens naar de 10.000 verwachte EXTRA scheidingen die ook allemaal een nieuwe huis moeten hebben. etc. etc. de rek gaat er erg hard uit, en dat heet in andere termen: recessie.
Was er een andere oplossing denkbaar? zeker! Jarenlang zijn de aardgasbaten opgemaakt (oa aan die zelfde EU, banken, Schiphol, importnederlanders en duren ambtenarenapparaat etc.) daarnaast heel erg veel vangen door accijnzen en heffingen terwijl er als Sinterklaas uitgegeven werd aan "het buitenland" en ontwikkelingslanden.
Als dat opgepot was, en weggezet was (ik noem het sparen!) en de nutsbedrijven niet naar graaiende bedrijven was gegaan, had de overheid een stuk meer rust en ruimte kunnen bieden aan hardwerkende nederlanders en hadden we nu geen zorgen gehad. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar ben er wel klaar mee!

tis_wat | 15-04-20 | 08:07

Mooi stuk, Van Rossem. Een waar bewaar artikel...

Janneman | 15-04-20 | 08:06

Je had hier ook wat over een paar maanden terug volgens mij. Maar mooi stuk! Mooie tweet ook. Maar daarom was het malieveld ook al een aantal keer geboekt natuurlijk.

David000000007 | 15-04-20 | 03:45

Wat reaguurders al maanden roepen staat nu in de WP en dan is het waar.

Steeds meer signalen dat het virus uit een Wuhan lab komt, dat lab dat al 15 jaar onderzoek doet naar corona virussen bij vleermuizen.

Nu nog sluitend bewijs dat China het expres de wereld in hielp want het is heel ongeloofwaardig dat China zo licht getroffen werd.

www.washingtonpost.com/opinions/2020/...

sprietatoom | 15-04-20 | 02:02 | 3

De WP heeft er baat bij de aandacht af te wenden van US Military’s main bio-lab at Fort Detrick, Maryland naar Wuhan. Kijk op Globalresearch dot ca waar ze russjians de zaak analyseren in het artikel 'COVID-19: Further Evidence that the Virus Originated in the US'.

eastender | 15-04-20 | 02:36

@eastender | 15-04-20 | 02:36:

Infowars dus. Maar je moet kijken wie er uiteindelijk het beste uitkomt en dat is nog niet helemaal duidelijk zolang er geen goed geneesmiddel/vaccin is. China komt er tot nu toe relatief ongeschonden uit dus dat is wel heel opvallend in zo'n groot land met zoveel inwoners.

Feit is dat alle Westerse landen inclusief Nederland nu erkennen dat er productie van China terug naar eigen bodem moet. Vooral de essentiele productie die te maken heeft met gezondheid. De afhankelijkheid wil men niet meer.

De balans kan pas worden opgemaakt als de Corona stofwolken opgetrokken zijn. Diegene die daar dan als winnaar uitkomt is ook de meest waarschijnlijke kandidaat als men überhaupt gelooft dat het uit een lab kwam en niet per ongeluk de wereld in kwam.

Maar sluit gewoon geen opties uit want de strijd om werelddominantie wordt hard gestreden. Het kan natuurlijk ook gewoon een ongelukje zijn.

sprietatoom | 15-04-20 | 03:25

China is niet licht getroffen. Hun cijfers zijn te laag. Aantallen Downplayen, net als Nederland. Zorginstellingen worden niet getest en een dode die de symptomen had maar niet getest was, telt niet als corona dode. Kijk eens hoe goed we het doen. Rutte is een zieke gore narcist. Een non valeur. De corona doden on Nederland zijn 2x zo hoog als het incompetente rivm opgeeft. Kijk maar naar de oversterfte cijfers van het CBS.

Nederland staat op plaats 3 op de wereldranglijst qua doden (per miljoen inwoners). Dankzij een incompetente hufter als PM en de achterlijke eikels van het rivm.

Het is aan die kanjer van Diederik Gommers en het ziekenhuis/ IC personeel te danken dat er niet nog veel meer doden zijn gevallen....

FrankOngerust | 15-04-20 | 15:09

Onlangs een abbonement genomen bij Bloomberg. Kost wat maar dan krijg je ook echte dieptereportages. Niet altijd, bij élk stuk. Maar wel vaak. En soms diep. Heel diep. Heerlijk. Zelf ben ik echt geen econoom maar mis het al een hele tijd dat er in de Nederlandse pers zo weinig over de echte cijfers gaat maar wel heel vaak over gevoel.

Bepdehuisvrouw | 15-04-20 | 01:46 | 2

En wat zeggen ze over de olieprijs, gaat die weer flink omhoog ?

sprietatoom | 15-04-20 | 01:57

Er zijn nog steeds kwaliteitsmedia out there, maar er is altijd een politiek nasmaakje. In het geval van Bloomberg is het zo dat de eigenaar, Michael Bloomberg (je weet wel, die miljardair die met geld even de Democratische nominatie dacht te kunnen kopen), flinke belangen heeft in de Volksrepubliek China, waardoor Bloomberg niet zo kritisch is naar China toe en zich zelfs moet gedragen als een propagandakanaal voor de CCP met Bloomberg als ambassadeur van die partij. Dit heeft Bloomberg zelfs de Democratische nominatie gekost.

Met dit soort dingetjes bij Bloomberg ben ik blij dat ik nog kan terugvallen op CNBC en de Financial Times.

Alexander des Burgus | 15-04-20 | 09:15

Ik hoor op TV en radio, op WNL na, uitsluitend linkse shit. Dat de NPO door en door links is en dat er echt geen verschil meer is tussen die (gefuseerde) omroepen, dat moet dan maar zo zijn. Ik kan er echter met mijn verstand niet bij dat er nooit een opvolger voor de NRC van weleer is gekomen. Ik weet zeker dat daar een publiek voor is en ik denk dat die echt wel willen betalen voor zo'n krant. Daarnaast zou de Telegraaf ook nog wel een stevige ruk naar rechts mogen maken, maar ze zijn er misschien bang voor dat er op de rechterflank minder abonnees zijn te vinden. Dat zou betekenen dat Nederland inderdaad een mainstreamland is dat goed wordt bediend met de huidige MSM.

JvanDeventer | 15-04-20 | 00:17 | 1

Een krant die het Kartel niet naar de mond schrijft kan nimmer ontstaan binnen de huidige concerns, een NPO-omroep evenmin.

Abject | 15-04-20 | 01:08

Ik hoor niemand over Laila Frank, Amerika kenner, een verademing op de NPO.
Zag die vrouw al twee keer, en ze heeft nog geen enkel antwoord gegeven wat de NPO normaliter zou bevallen. Zou Trump voordurend moeten bashen, maar doet ze niet, of eventueel genuanceerd, Heel knap, tegen de stroom in.
Ik denk ook dat het nooit lang kan duren en dat v.d. Brink en Ostiana worden teruggefloten.
Geniet U nog even bij uitzending gemist, zeldzame TV, adembenemend, kanjer die Laila Frank.

G.M.I.M. Pet | 14-04-20 | 23:58 | 4

Dat viel mij ook op. Ze proberen haar steeds bepaalde woorden in de mond te leggen, maar gaat onverstoorbaar door met haar eigen opinie. Ik hoop dat ze blijft, maar ik vrees dat ze haar gaan dumpen omdat ze niet wil meedoen met Trump bashing circus.

donkeyman | 15-04-20 | 00:21

Inderdaad, de interviewers hengelen dan naar bepaalde uitspraken, "zoals president Trump is de gevaarlijkste president ooit", en dan antwoord ze "ligt er maar aan aan wie je het vraagt, Democraten of Republikeinen."

BTW, Trump stopt met geld geven aan WHO, nu definitief.

sprietatoom | 15-04-20 | 00:29

@sprietatoom | 15-04-20 | 00:29: Weet U dit is nu precies waar het PVV en FVD aan ontbreekt, kort en simpel te zeggen dat NPO in zulke gevallen hengelen naar voor hun welgevallige uitspraken en zoals donkeyman zegt vervolgens onverstoorbaar je eigen opinie blijven verkondigen, tsja dan denk ik bij die combinatie aan Pim Fortuyn. Zucht...

G.M.I.M. Pet | 15-04-20 | 01:38
▼ 1 antwoord verborgen

@nostyle ik begrijp een ding niet. Als de MSM gelijkgeschakeld zijn (no sh*t sherlock dat ziet stevie wonder nog wel) waarom is onze Tjer dan een nozem wanneer hij zegt dat 'ze alles hebben'? Waarom is 'dr. Sip' dan een belhamel wanneer hij soortgelijke conclusies trekt? Zijn jullie dan gewoon contrarians wanneer jullie hun punten belachelijk maken? Of willen jullie niet geassocieerd worden met bepaalde lieden zodat R. Hertjesberger cum suis niet weer adverteerders gaan bellen vanwege verkeerde mening en/of ontblote dames in de vrijmibo?

Het probleem van multinationals en schaalvergroting is overigens niet schaalvergroting maar een transitie tussen kapitalisme naar corporatisme. En ja dat laatste is geen 'late stage capitalism' wat bijdehand marxisten iedereen proberen wijs te maken. Maar ordinair communisme/fascisme en hun ondersteunend economisch model.

Graaf_van_Hogendorp | 14-04-20 | 23:54

Wat in dit topic is beschreven, is nu precies de reden dat ik geen enkele papieren krant meer lees, na 35 jaar voor een Persgroep-titel te hebben gewerkt. De laatste jaren dat ik daar werkte, stonden in het teken van de overname door Van Thillo van wat toen nog 'Perscombinatie' heette. De man zoefde geregeld op zijn hippe Segway (een elektrisch vervoermiddel dat je luie voeten vervangt door twee wielen en heel geschikt ter verhoging van het hippe, 'snelle' decorum van jonge managers en CEO's) door de gangen van de enorme glazen schoenendoos aan de Jacob Bontiusplaats in 020-Oost waarin het NRC, Het Parool, Trouw en de Volkskrant gevestigd waren en nog steeds zijn.

De sfeer veranderde in rap tempo; de rommelige, afgetrapte, ietwat chaotische sfeer van creativiteit en collegialiteit op de rokerige burelen aan de Wibautstraat was allang verdwenen, en had plaats gemaakt voor de kille regels van managers die niemand kende en die op je vingers kwamen kijken op de redactie, om te zien hoeveel minuten per handeling (of omgekeerd) je nodig had om een krantje te maken.

Je voelde je sinds de overname niet zozeer meer een redacteur, maar meer een veredeld soort vakkenvuller.
Voeg daarbij het feit dat de redactie in luttele jaren werd gezuiverd van de laatste islam-kritische Gezond Verstand-redacteuren en bovendien werd overspoeld door jonge GroenLinks-stemmende duujjjzaamheids-vrouwtjes en het was gedaan zowel met de sfeer als met de kritische inhoud van de krant; "groen doen", duurzame lifestyle, het milieu en het klimaat waren het nieuwe credo. Plantjes, ijsbeertjes, smeltende gletsjers, uitstoot en verantwoorde koffie, dáár ging het om.

Juist op het moment dat ik me begon af te vragen of ik nog wel thuis hoorde bij een dergelijke krant, kreeg een twintigtal redacteuren onder wie ikzelf, wegens te duur, gelukkig het aanbod om 'vervroegd uit te treden', zoals dat heette. Het recept is bekend: je mag oprotten met een zak geld waarvan je ruim de helft meteen mag afdragen aan de fiscus die er Toyota's Hi-Luxen van koopt om weg te geven aan islamitisch gedeformeerde vechtjassen in een ver-van-mijn-bed-woestijn.

Sindsdien zijn alle kranten die ik ooit las - Trouw, Het Parool, De Volkskrant, NRC Handelsblad en zélfs De Telegraaf, gemuteerd in één grote pot politiek correcte, kleverige behanglijm met als inhoudelijke hoofd-onderwerpen 'inclusie', 'diversiteit', 'Het Milieu', 'Het Klimaat' en 'duurzaamheid'. Met als toevoeging, vooral in De telegraaf, een hoop gebazel en gemiep over wie het met wie doet in de wereld van zogenaamde 'BN'ers', vooral ook van de BN'ers van wie je nog nooit hebt gehoord.

Het maakt, kortom, écht niet meer uit welke krant je leest. In dit verband wil ik graag een gevleugelde uitspraak van schilder/dichter Lucebert aanhalen:

"Overal zanikt bagger".

Peter Emile | 14-04-20 | 23:36 | 11

@Abject | 14-04-20 | 23:45:
Om de eenvoudige reden dat sinds eind jaren '70 de redacties van alle PCM-kranten volliepen met ambitieuze jonge journo's die vrijwel zonder uitzondering kneiter-links waren, dus pro-PvdA. De meesten kwamen van de School voor Journalistiek te Utrecht, toen een links bolwerk. Die keken wel uit om de linkse inbreng in de besturen aan de kaak te stellen.

Peter Emile | 15-04-20 | 00:13

Dank voor uw bijdrage. Zo'n 10 jaar geleden deed ik de NRC de deur uit vanwege de gillende onbenulligheid die die krant in zijn greep kreeg. Managers en blije meisjes, dat was inderdaad het vermoeden dat ik kreeg en dat verklaart veel. God, wat haat ik dat wereldje.

JvanDeventer | 15-04-20 | 00:23

@Peter Emile | 15-04-20 | 00:13: Ah juist.... die generatie is van het slag wat het gros van mijn docenten AJV Tilburg besloeg, uiteraard waren de ambities geheel verdwenen en de persoonlijkheid verzuurd, zo liep er een eigenlijk alleen maar te klagen, met name over z'n wijf, maar wee je gebeente als de insteek van je stukkie niet links was, mocht je het opnieuw proberen.
Ik ben na dat jaar ook afgehaakt.

Abject | 15-04-20 | 01:04
▼ 8 antwoorden verborgen

Goed stukje dat de problemen met de Nederlandse MSM aankaart, maar de wereldwijde MSM ondervind precies dezelfde problemen. Dus toen vorige week de NYTimes de totale schuld aan de coronavirus in de schoenen van Trump schoof en hij zich daartegen verweert tijdens een persco, is het niet geloofwaardig om dan ook mee te gaan in het Trump bashen.

heldheino | 14-04-20 | 23:34

Gelukkig lees ik geen enkele titel van dat conglomeraat. En zeker niet een papieren versie. Online is al erg genoeg met elke dag weer een bericht over die André Hazes-kneus en al die verschrikkelijke artikelkoppen waar vroeger alleen de Libelle het patent op had.

Koonkluk Huis | 14-04-20 | 23:32

Kijk, het kan dus wel. Maar na drie dagen FVD bashen lees ik het toch een beetje met gemengde gevoelens.

jip_86 | 14-04-20 | 23:24

Van Rossem, kerel. Gewoon een heel goed stuk dit. En opnieuw de bevestiging waarom ik probleemloos iedere maand mijn bijdrage jullie kant op zie gaan. Fijn dat jij en het roze leger er is om het broodnodige andere geluid te laten horen. Zoals mijn opa vroeger altijd zei: 'Soms moet je gewoon een beetje schudden voor het stof'.

+1

drs. KJ | 14-04-20 | 23:22
-weggejorist-
Jan Passant mk2 | 14-04-20 | 23:20 | 2

Gelukkig, ik was mijn vertrouwen in gs nagenoeg kwijt. Ze zien het toch wel goed. De msm in Nederland is journalistiek totaal verrot.

Tarvo | 14-04-20 | 23:00 | 2

Tarvo was anders ook niet te raggen.

Eric Newby | 14-04-20 | 23:03

@Eric Newby | 14-04-20 | 23:03: Heerlijk, net een beetje degig. Bij ons thuis was Tarvo standaard, heel af en toe zie je het nog wel eens.

5611 | 15-04-20 | 10:19

Niet alleen dat, de hoeveelheid nepnieuws en haat richting Trump heeft ook ongekende hoogtes aangenomen. Vooral bij Nu hoaxen ze er flink op los.

Het ene nepartikel, naast het andere. Veel van de lezers volgen het, want in discussies hoor ik het nepnieuws van bij Nu regelmatig terug. Recentelijk bijvoorbeeld dat Trump beweerde dat corona een Hoax was. Ook nu weer een artikel vol met nepnieuws of overdreven gedoe. En dan hun podcast, nog meer nepnieuws.

Daarbij zijn ze op de hoogte ervan dat het nepnieuws is, maar ze laten het gewoon staan. Veel kritische reacties worden verwijderd en doe jezelf een plezier en kijk welke reacties ze uitlichten. De meest onzinnige en negatieve (richting Trump) reacties lichten ze uit.

Ze schamen zich er niet eens meer voor dat ze zo partijdig als de pest zijn. Wat dat betreft had Baudet wel een punt.

Wat een enge mensen werken daar.

DerUnterMensch | 14-04-20 | 22:57 | 6

@Abject | 14-04-20 | 23:05:

voor mij heeft Jetten deze twijfelachtige eer. Hij wint met afstand.

Max Headroom | 14-04-20 | 23:08

@Kuifje-naar-Brussel | 14-04-20 | 23:00:
Vandaag over een jaar kunnen ze lekker met z'n allen de rimpelige kont van Joe Biden kussen.
Ben benieuwd hoe lang het duurt voor de dems de eerste proxy oorlog beginnen.

Garantiebewijs | 14-04-20 | 23:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Kom op GvD! Met julie goeie plannen.
Zullen we allereerst onze binnenlandse zaken eens gaan opstarten?
Moge, mevrouw Orwellongren. Ik wens uw het beste.
Gelukkig heeft onze minister van BINNENLANDSE zaken het allemaal in haar klauwen en
waarom wordt ik hier zo on gerust van?

Datgingniegoed | 14-04-20 | 22:52

Jarenlang was een journalist meestal iemand met gezag en had een goedbetaalde baan bij een nieuwsmedium. Bij een nieuwsfeit werd hij niet gehinderd door allerlei voorlichters meteen toegelaten tot de directiekamer of het ministerskantoor. Anno 2020 is zo iemand vaak een onderbetaalde sukkel, die handjeklap moet spelen met genoemde voorliegers, die hun bazen op allerlei manieren uit de wind houden.
Diezelfde journalisten proberen tegen beter weten in vrienden te blijven met deze lieden, want anders komt er geen informatie vrij en bovendien zou men eigenlijk ook wel graag willen horen bij het goed gehonoreerde voorlichtingskorps.
Bij beeldmedia is dit verschijnsel nog erger dan bij de geschreven pers, want die kunnen nog gewoon een verhaal schrijven zonder de betreffende persoon erbij. De beeldmedia hebben toch vaak het hoofd van de betreffende nieuwspersoon nodig om een item te maken.
Wat dat betreft gaat de politieke journalistiek steeds meer lijken op de sportjournalistiek. Sportjournalisten van de grote programma's besteden veel tijd aan het vrienden worden, en vooral blijven, met onze sporthelden. Een in de ogen van de sportman te negatief verhaal leidt maar al te vaak tot een boycot, waardoor de journalist zijn werk niet meer kan doen.
Dit zelfde verschijnsel zien we dus nu ook in de politiek opduiken, met een haperende en onbetrouwbare nieuwsgaring tot gevolg.

donkeyman | 14-04-20 | 22:40 | 5

@Kuifje-naar-Brussel | 14-04-20 | 23:14: Je bedoelt zes jaar cultuurgeschiedenis en een jaar post-bachelor journalistiek?
Want zo komt het huidige journallie niet zelden aan hun baan, zie die tiepmiep aka telecommunicatiedeskundige Daphne Broers
www.geenstijl.nl/5152894/nctv-bezorgd...
nl.linkedin.com/in/daphnebroers

Dat vak stelt serieus geen ene fuck meer voor, zolang je maar Deugt gaan er deuren voor je open.
gedreven zijn, integer zijn, en kennis van zaken hebben is vandaag de dag alleen maar ballast, voor je het weet heb je een conflict met je werkgever.

Abject | 14-04-20 | 23:55

Mooi voorbeeld vandaag weer. Kennelijk is er ergens een persbericht uitgegaan dat grote aantallen sociale huurwoningen van het gas aan de stadsverwarming kunnen. Het verhaal kom ik in diverse kranten tegen.

In geen van de stukken lees ik iets wat de bewoners ervan vinden, ik zie alleen glimmende bestuurders. Op zich logisch want sociale huurders zijn de makkelijkste slachtoffers om van hun gas te beroven. En geen van de overschrijfjournalisten weet te melden dat stadsverwarming voor de eindgebruiker zo ongeveer twee maal zo duur is als gas. En dat ook blijft aangezien de kosten gekoppeld zijn aan de gasprijs.

Het totaalbeeld levert een kritiekloze pers op, die gedwee achter de vigerende politiek correcte mode aanloopt en verzuimt de lezer te informeren wat er werkelijk gebeurt.

5611 | 15-04-20 | 10:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Ter lering ende vermaeck een vergelijking met de mediale situatie in Tsjechië. Daar bestond vroeger ook het papieren imperialisme van kranten en het beeldbuis imperialisme van de staats tv. Tegenwoordig zijn de papieren kranten papieren tijgertjes geworden zonder enige invloed. De mensen kijken massaal naar Tsjechische sitcoms op de twee commerciële zenders Nova en Prima. Wanneer het gaat om opinievorming en nieuwsgaring dan steekt een website met kop en schouders boven alles en iedereen uit: 'Seznam.cz'. Ze zijn te omschrijven als een super uitvergrote versie van GeenStijl, met een auto sectie, mooie wijven sectie, enz. enz. maar ook een levendige comment sectie, waar alle Tsjechen hun gram en hun ei kwijt kunnen.
De Nederlandse situatie loopt achter bij die van Tsjechië. Nog even en dan zijn de papieren kranten abonnees (gemiddeld 70-80+ oud) ter ziele. Daarmee verscharminkelt de dode boom pers alsof ze in het spinnenweb van eikenprocessierupsen zijn verstikt. GeenStijl, ga uit van eigen kracht en vergeet die miezers. De toekomst is aan onafhankelijke nieuwsmedia als GS op het internet, verweven met levende reaguurdersinteractie.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-04-20 | 22:36 | 3

Ah, Tsjechen, altijd al zo'n heerlijk eigenzinnig koppig volkje geweest. Maar wat verwacht je anders van een volk dat Franz Kafka heeft voortgebracht.

Abject | 14-04-20 | 22:41

@Abject | 14-04-20 | 22:41: Franz Kafka was de zoon van een Jood die opgegroeid was in een ghetto-omgeving. Meer typisch Tsjechisch is soldaat Schwejk. Zijn binnenkomer is steevast: "Gehoorzaam meld ik mij om te dienen" om daarna geheel zijn eigen anarchistische gang te gaan.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-04-20 | 22:52

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 14-04-20 | 22:52: Aha, die heb ik gek genoeg ook nog ergens in de kast liggen, overblijfsel van een paar jaar vast zitten aan de Boekenclub of hoe dat vroeger ook alweer heette. Weer verdomd lang geleden dus het herlezen waard.

Abject | 14-04-20 | 23:04

Nederlanders kunnen totaal niet tegen ongemakkelijkheid, maar echt totaal niet. Dat zie in alle lagen terug. De politiek (campagnes vooral heel erg soft), de media (laten we het vooral leuk houden!) en op de werkvloer (we doen het altijd samen en niemand presteert slecht, maar heeft een ongelukkig jaar gehad). Om over sport nog maar te zwijgen, 2e plaatsen krijgen net zoveel eer als de winnaar. Hoewel er volgens Nederlanders geen winnaars en verliezers zijn.

Nederland = poldermodel in alle lagen vd samenleving, nogal wiedes dat de media geen uitzondering vormt

Wees_eens_creatief | 14-04-20 | 22:36

Hoewel het verdienmodel van deze persreuzen ondertussen geen abonnees meer nodig heeft om te overleven, is er nog wel enigszins sprake van vraag en aanbod:
er is simpelweg te weinig vraag naar kritische, onafhankelijke media; met name in Nederland.

jemagookniksmeer | 14-04-20 | 22:34

De huichelachtige houding van de meeste Nederlandse MSM laat zich moeiteloos doorprikken. Vrijwel dagelijks hakt men in op Trump en citeert men Amerikaanse MSM in hun kritiek dat hij heel februari onbenut heeft gelaten om in actie te komen. Tegelijk steken ze dagelijks veren in Ruttes reet terwijl diens proactieve beleid net zo afwezig was, evenals van de meeste andere regeringsleiders.

Hetze Haatstra | 14-04-20 | 22:30 | 3

En dat inhakken op Trump, ook als hij iets goeds doet, laat zien dat de rabbit hole veel verder gaat dan alleen naar Belgie. Intussen is er sprake van een geglobaliseerd medianetwerk.

Max Headroom | 14-04-20 | 22:46

Tja, de Nederlandse media is nogal juichaapje richting de Dems sinds het gehele Mediapark naar New York mocht overvliegen om de verkiezing van Bill Clinton mee te mogen vieren. En daarna kwam de heilige Obama, en sindsdien is het hek van de dam.

Abject | 14-04-20 | 22:48

Vergeet niet dat de Amerikaanse werkloosheidcijfers hier totaal uitvergroot in de kranten stonden, terwijl het faalfabriek van een UWV het niet eens voor elkaar krijgt om binnen 6 maanden enige werkloosheidcijfers te publiceren. Dat onze cijfers hierop correleren met de Amerikaanse doet er blijkbaar niet toe als je het niet bekend maakt.

heldheino | 14-04-20 | 23:41

Goed stuk, dit is waarvoor Ik hier kom. Dank, Van Rossem!

JapieDeKrekel | 14-04-20 | 22:29 | 2

En ik ook. Goed stuk, Van Rossem!

Max Headroom | 14-04-20 | 22:54

Ja, inderdaad, dank Van Rossem, prima verhaal.

Kinkfactor | 14-04-20 | 23:06

En als Sid Lucassen dan wat moppert op GS krijgt hij een tenenkrommende "close-read" voor z'n kiezen.
Zal wel aan mij liggen, maar ik proef verwarring intern bij GS

H-van-Tussenbroek | 14-04-20 | 22:28

Wordt tijd voor een stevig tegengeluid. Kan niet wachten tot ON zendtijd krijgt. Meer macht aan Meer Democratie en opzouten die linkse media.

Simmo-exit | 14-04-20 | 22:27

Ben jarenlang politiewoordvoerder geweest en weet uit ervaring hoe de media reageert en indoctrineert. Lees al jaren geen krant meer. Allemaal zonde van het papier en de inkt.

Leffe Blonde | 14-04-20 | 22:25 | 1

Een mens wordt zijn gehele leven geïndoctrineerd, het hangt er alleen vanaf waarmee.

Rdock | 14-04-20 | 22:28

Als mensen enigszins het geld hebben en iets positiefs in het medialandschap willen betekenen, kunnen ze lid worden van GS en Follow the money.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:21

Terechte kritiek. Maar waarom minder terecht als de criticasters labels als cultuurmarxisme of fake news hanteren?

Gen. Maximus | 14-04-20 | 22:20 | 5

@lingo star | 14-04-20 | 22:23: Idd net als de NPO/NRC/Joop/VARA/Joop/rtl/Volkskrant ect..........

Realist-1 | 14-04-20 | 22:28

@lingo star | 14-04-20 | 22:23: Juist dat ja. Baudet heeft hier een welwillend oor, krijgt 'ie elders niet. Maar dat betekend geen verkering of zo. Die partijdige media is juist de pest en de pokken, en daarmee verpest die media het ook voor zichzelf, want daarmee haakt een aanzienlijk deel van het publiek mee af, wat ook weer in Baudets vingers snijden zal, want hen zal hij niet meer kunnen bereiken.

Abject | 14-04-20 | 22:38

@lingo star | 14-04-20 | 22:23: dat is niet wat ik bedoel. Kennelijk wordt "de toon" stiekem toch ook op GS belangrijk gevonden. Dat vind ik ironisch

Gen. Maximus | 14-04-20 | 23:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi stukkie, wellicht ingegeven door het interview met Baudet en de reacties daarop? Of door de stuiptrekking van de msm op Trump? We kunnen zeker concluderen dat de media partijdig is, links georiënteerd en op de hand van de EU. Eng, dit heeft niets meer te maken met een vrije pers, dit is gewoon propaganda.

BozePaarseMan | 14-04-20 | 22:17 | 9

@Berbaar | 14-04-20 | 22:21: Wie schrijft er nog ‘u’ met een hoofdletter? Enfin. Goed personeel redt het bedrijf wel van de verkeerde beslissingen van het management.

Analia von Solmsch | 14-04-20 | 22:37

@Analia von Solmsch | 14-04-20 | 22:37: U met een hoofdletter is God. Hij heeft mij hoog zitten denk ik.

BozePaarseMan | 14-04-20 | 22:40

@Analia von Solmsch | 14-04-20 | 22:37: Precies, mits het personeel die mogelijkheid heeft.

Zupschufter | 15-04-20 | 01:19
▼ 6 antwoorden verborgen

Bij een gelijkgeschakeld politiek bestel met inwisselbare politieke partijen en bijbehoerende vrijblijvende partijprogrammaas hoort een gelijkgeschakelde msm die het hele voorgekookte circus van een laf sausje voorziet.

De Briemusketier | 14-04-20 | 22:13

Goed stuk Van Rossem! Zo zie ik Geenstijl het liefst; kritisch, maar met humor. Wrijven waar het jeukt. Zoekende naar waar het schuurt.

rationeleburger | 14-04-20 | 22:12

Bedankt voor deze hele goede analyse! Het is tenenkrommend om te zien hoe Rutte nu op het schild wordt gehezen als 'grote staatsman'. Kritiek lijkt wel niet te mogen momenteel. Rutte is de slechtste premier sinds de tweede wereldoorlog maar dat maakt blijkbaar niet uit.

Rennieflox | 14-04-20 | 22:09 | 18

@Berbaar | 14-04-20 | 22:32:
Wacht maar tot de Parlementaire Enquête, waarbij de tijdlijn van Rutte's beleid nog eens een keertje goed uitgerold worden zal.

Dan zijn al die gewonnen zetels weer geheel voltooid verleden tijd.
En al die MKB-ondernemers, die trappen ook niet meer in het VVD-frame.
Dat wordt een collectieve dikke doei!

Abject | 14-04-20 | 22:52

@Berbaar | 14-04-20 | 22:14: U noemt iemand die zo glad is als een aal, liegt of het gedrukt staat keer op keer, een staatsman?

Slough | 14-04-20 | 22:54
▼ 15 antwoorden verborgen

Dezelfde kutkrantjes waar men immer gretig bij wijze van afleiding met beschuldigende vingertjes naar de onvrijheid van de pers in landen zoals Turkije of Rusland wijst. Het is hier niet zo veel beter, als men ons wil doen denken.

suscrofa | 14-04-20 | 22:08 | 4

Joh, het is net Rusland, alleen Nederlandje is wat beter in het verbergen van alle propaganda. Kijk om je heen , hoe de slaafjes van de eu met geld worden gevoed, om maar de gewenste mening te verkondigen. Waarom denk je anders dat eu lui zoveel geld krijgen.. Het is pure omkoping. AL die eu laafjes, al die mensjes ind e 2e kamer, geld, geld, geld, baantjes, baantjes, baantjes, aanzien, aanzien, aanzien. Terwijl het allemaal 2x niks is. Die hele 2e kamer is 1 grote bullshit baan geworden.

Mark_D_NL | 14-04-20 | 22:14

@Mark_D_NL | 14-04-20 | 22:14: Stichting Democratie&Media (en vergelijkbare clubjes) delen nog steeds (belasting)geld uit aan (ondezoeks)journalistieke projecten zolang deze geheel in lijn met hun ideologie is.
De rest kan hoogstens tegenwerking verwachten.

Abject | 14-04-20 | 22:19

Het resultaat is hier hetzelfde als in Turkije, alleen weet de Nederlandse overheid het op een effectievere manier te bereiken, met dank aan vele eeuwen oefenen in overzeese gebieden.

jemagookniksmeer | 14-04-20 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Ziet u dat paarse kroontje? Hierom dus.

Eonfge | 14-04-20 | 22:07

Weimarrepubliek 2.0 is in de maak.
Onze regering zou zich moeten losmaken van de EU en heel snel met een nationaal plan moeten komen. Van de EU is weinig heil te verwachten.

luto333 | 14-04-20 | 22:06 | 6

@Berbaar | 14-04-20 | 22:15: Ik ben benieuwd wat jouw (jullie :P) plan(nen) dan zijn om de economie te redden van de afgrond en ons van een burgeroorlog te behoeden ?

luto333 | 14-04-20 | 22:38

@Mark_D_NL | 14-04-20 | 22:21: Hoho, je vergeet zijn fikkies, mevrouw Berbaar, zijn geslaagde kinderen en uiteraard zijn succesvolle toko.

Zupschufter | 15-04-20 | 01:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Tenenkrommend gesprek zojuist bij Jinek met Azarkan. Een kwartier later weet je nog niet wat er nou precies gebeurd is, alleen dat men elkaars bloed bij die Turken wel kan drinken.

van Oeffelen | 14-04-20 | 22:06 | 1

Ik sla Nederlandse tv-journalisten en journalistiek niet zo hoog aan. Kranten doen het vaak iets beter.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:29

Iedereen klaagt, maar wanneer sites, zoals gs of saltmines geld vragen om echte journalistiek, zoals geld voor onderzoeks-journalistiek e.d, weer mogelijk te maken dan geeft niemand thuis, dan houd men de knip gesloten, dussss..... Hoeveel reaguren hier nu, en lezen gs zonder een beetje bij te dragen. Denk zelf minimaal 90%. Dus 10% van de lezers, wat merchandise, wat click inkomsten en wat reclame inkomsten houden GS in de lucht. Niet genoeg om op meerdere topics diep te gaan graven. Ook GS kan niet iemand 6 maanden vrij maken om diep in een onderwerp te duiken. Dus hebben politici e.d vrij spel en zeggen dus fuck you!

Mark_D_NL | 14-04-20 | 22:04 | 6

Daar heeft Mark zeker een punt. Betalen als je kwaliteit wil.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:34

Goed punt! En het is vooral gericht aan de kroontjeslozen onder ons.

duh! | 14-04-20 | 23:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Dit stuk heeft een hoog 'O ja joh' gehalte. Waarom is men verbaasd over de MSM? Dit doen ze toch al decennia?

Mahatma | 14-04-20 | 22:03

Heerlijk. Stukjes als deze wil ik het liefst op dagelijkse basis consumeren. Dit is, wat mij betreft, Geenstijl op z'n best.

Kritische onafhankelijke media in Nederland liggen op de bezuinigde IC aan de beademing, lucht te happen, zoekend naar bestaansrecht in de wereld. Nog even en ze zijn niet meer. Worden niet meer geholpen. Worden afgeschilderd als dikke, oude en rokende mannetjes die het verdiend hebben. Hoe durf je zo te zijn en te leven?

Het is vergelijkbaar met afvalligen van religie die de heersende normen en waarden, hoe ziek en tegenstrijdig ze vaak ook zijn, bekritiseren en daarmee worden uitgesloten. Onheil is wat u toekomt. Hoe durft u ons heilige geloof in mensenrechten, gelijkheidsdenken, overheid, regenboogzebra paden en multiculturalisme ter discussie te stellen? De politieke en economische macht wordt aangewend om de dissidenten te laten voelen wat het is om dwars te zijn. De voorgenoemde macht wordt ook ingezet om juist diegene, die netjes in de pas lopen, en regenbogen poepen, te bevoordelen en te helpen. Gouden bergen worden beloofd en soms ook verkregen.

De nette pas is een geplaveid pad van horigheid, slaafsheid en onderdrukking. Terwijl de lijfeigene betoverd van cadeautjes en beloftes voortbeweegt, kraamt hij alle gewenste taal uit die zijn 'lieve meester' van hem/haar verwacht. Oh wat is de ander fout; oh wat is de ander dom dat hij dit goed aangelegde pad niet bewandelt.

Met elke stap die men voortslentert op het gelijkgeschakelde pad sloopt men in feite zijn eigen vrijheid. Niet wetend, komt hij terecht in een wereld, aan het einde van het pad, waarin men een werkkamp heeft opgetuigd. De lieve meester is inmiddels verandert in een tirannieke vader, en de weg terug is geen optie meer. Het pad bestaat nog wel maar de beschaving vanwaar het pad ooit ontsproot is verdwenen, vervallen en heeft geen bestaansrecht meer. Op de poort staat groots geschreven: 'Gelijkheid = Vrijheid'. Vrij om gelijk te zijn, en gelijk in vrijheid.

Laten we vrijheid koesteren; niks enger dan enkele bedrijven die ons voorzien in vrijwel alle informatie.

OuweOuweLekkerMauwe | 14-04-20 | 22:03 | 1

Wow, petje af voor dit epistel.
Chapeau.

Abject | 14-04-20 | 22:06

De waarheid is triest. Altijd en overal.
Daarom is het heerlijk om in een leugen te leven.

aflaatverkoper | 14-04-20 | 22:02 | 1

De ‘waarheid’ is een deugd die weer gewaardeerd moet worden. Ik zie het verder somber in.

OuweOuweLekkerMauwe | 14-04-20 | 22:20

Weet je wie er ook altijd boos op en verdrietig over de medias was?

Ignatius J Reilly | 14-04-20 | 22:02 | 3

Een verre neef?

Crossing_The_Rubicon | 14-04-20 | 22:06

Baudet? Boer Koekoek? Erdogan?

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:37

Ollongren, zij bedacht dat alles wat niet in haar straatje past wel nepnieuws moet zijn.

duh! | 14-04-20 | 23:50

Ik begrijp er ook hele-maal niks van dat Rutte zo wordt opgehemeld. Al die leugens. In het begin van de crisis was hij ook nergens te bekennen. En wat houdt dat "leiderschap" nou eenmaal in? Zeggen dat we thuis moeten blijven? Hou op zeg!

Maria.1 | 14-04-20 | 22:01 | 8

Rutte, de buikspreekpop van het RIVM.

Kwelbeller | 14-04-20 | 22:36

In België heb je een vrouwelijke MP die niet op de voorgrond treedt maar alles overlaat aan experts. Die krijgt veel kritiek en de Belgen noemen Macron en Rutte als voorbeelden van hoe het wel moet.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:39
▼ 5 antwoorden verborgen

Is het met de media niet net als de huidige maatschappij op zich: go with the flow? Ook de individuele journalist heeft een enorme hypotheek af te lossen en moet partner en kinderen maar continu tevreden houden? Hoe durven zij dan nog kritisch te zijn? Gaat dat nog wel?

Jan, Leiden | 14-04-20 | 22:01 | 2

Het is ook het beroep zelf dat in ernstige mate is verschraald en verambtenaard. Zelf de straat opgaan en praten met getuigen, onderzoeken, feiten achterhalen etc. zijn allemaal zaken die kennelijk niet meer passen in de mediahuizen. Het herschrijven van ingekochte of gejatte grondstof (vaak afkomstig uit de Daily mail) met een linkse of rechtse toon schijnt nu de gewoonte te zijn.

Beefbus | 14-04-20 | 22:08

Mwah, een deel is na een sociale studie of cultuurgeschiedenis een jaar post-bachelor journalistiek gaan doen en bij een krant beland. Of in meningenfabrieken als de Academie voor Journalistiek&Voorlichting Tilburg (of hoe het nu dan mag heten) beland. In Ede wordt je als enige uitzondering niet in de linkermal, maar in de christelijke mal geperst). En dan is er altijd nog het solliciteren, wat niet echt gaat lukken als je toegeeft ooit te hebben overwogen PVV of FvD te stemmen.
Je komt er gewoon niet in als je niet Deugt.

Abject | 14-04-20 | 22:17

Een waarheid als een koe. Daarom moet GS zo onafhankelijk zo vervelend mogelijk zijn. Het medialandschap is al droevig genoeg.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:00

Wierd Duk is de journalist die Geenstijl eigenlijk in websitevorm zou moeten zijn. Een breekijzer, een beeldbepaler. GS is meer een soort Joris Luyendijk geworden de laatste tijd. Ach ja, die verkoopt ook boekjes.

Brits Folkestein | 14-04-20 | 22:00

Dit is al jaren aan de gang. Voeg daar ook nog de kleuterwebsite Joop aan toe, en het arsenaal links zichzelf zeer deugende media is compleet. Opdat we nooit zullen vergeten dat wij ooit eens een 'vrij land' waren.

De Evangelist | 14-04-20 | 22:00 | 6

@Rdock | 14-04-20 | 22:05:
Dat is aan te raden voor alle lichtgewichten die moeite hebben met een andere mening.
Voor die stakkers is die optie er.

Berbaar | 14-04-20 | 22:07

@Berbaar | 14-04-20 | 22:07: Liever een lichtgewicht dan een orakel dat alleen maar onzin uitkraamt. Tja dat is de VVD ten top, helaas.

Rdock | 14-04-20 | 22:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi stuk van Van Rossem! Vooral de paragraaf "Zoete lieve Nienkeliederen" was me uit het hart gegrepen.
Natuurlijk leidt al die schaalvergroting en dat monopolisme tot een onverantwoorde samenballing van macht in het medialandschap.
Dat kán alleen maar tot machtsmisbruik leiden, daar kun je rustig vergif op innemen.
En ja, er is gewoon één grote kliek ontstaan van de politiek, de media en de grote zakenjongens die elkaar helpen, bevoordelen, en uit de wind houden waar het maar kan.
En dus krijg je zo'n ongelofelijke hagiografie over Rutte en zijn kneuzen in het AD.
Maar laten we ook 'de consument' niet vergeten. Uiteindelijk is dat ook degene die het allemaal mogelijk maakt. Door al die rotzooi op tv en in de mainstream media voor zoete koek te slikken en er als een hersenloze zak aardappels in mee te gaan.
De enige hoop voor de overleving van het gezond verstand, kritische vermogens, en vrijheid en democratie is gelegen in het internet. De gewone media zijn totaal gecorrumpeerd, tot op het bot.

KeesBruin | 14-04-20 | 21:57 | 1

Een vrij internet, ja dat is heel belangrijk. Maar dan moeten bitches zoals Mw. Onslo er wel met hun tengels vanaf blijven. Zou er iemand nog eens onderzoek doen hoeveel misdaden er opgelost zijn na de invoering van de sleepwet?

Rdock | 14-04-20 | 22:01

Hans Nijenhuis is voor Rutte wat Joseph Goebbels was voor Hitler.
Nuff said.

De waard zijn gast | 14-04-20 | 21:57 | 1

Nah, hans zou willen dat hij het statuur van Goebbels wist te bereiken.
Goebbels, de god van iedere voorlichter.
Voorlichter ja, daarmee ook de gemiddelde huidige Nederlandse journalist.

Abject | 14-04-20 | 22:03

Ethiek is tegenwoordig herhalen wat de politiek je voorkauwt.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:56 | 3

... wat het kartel je voorkauwt. Het grootkapitaal en de topambtenaren dus. Leve de globalisering!

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:59

Ethiek is tegenwoordig het periodiek bepalen van de hellingshoek van de glijdende schaal.

Beefbus | 14-04-20 | 22:01

Straks bij Jinek weer lofzang over Rutte en Gijs Rademaker heeft weer gepeild: 134 procent vindt Rutte en zijn maatregelen geweldig. En 165 procent wil de App voor altijd. Inclusief de zwangerschapsmodule. Gaap.

Mart6037 | 14-04-20 | 21:55 | 3

Wellicht kan de app ook aangeven wanneer je een geschikte partner in je nabijheid hebt.

Rdock | 14-04-20 | 21:58

Mag Orwellkreng toevallig ook alweer aanschuiven?

Abject | 14-04-20 | 22:04

Haha, zo doorzichtig die zogenaamde peilingen.

sprietatoom | 15-04-20 | 03:49

Helaas is het streven naar een monopolie zeer breed. De EU wil zelf allesbepaler worden die landen en burgers wil overheersen, Amazon de allesverkoper die alle concurrentie wil uitschakelen, de media die eenheidsworst nieuws maakt en verkoopt aan de hoogste bieder. Google en Facebook die iedere concurrent opkoopt en onze data verkoopt.
Er is geen ruimte meer voor het individu, die mag niet kritisch zijn want die wordt kalltgesteld. De makheid van de burger wordt optimaal uitgebuit en verder onderdrukt. Geen kritisch woord mag worden geopperd over klimaat, immigratie, globalisering en the powers that be want dat kan je sociale uitsluiting kosten en vermindert zelfs kans op werkgelegenheid.

Olleke | 14-04-20 | 21:54

Zoals Pim Fortuyn al zei: het wordt de hoogste tijd voor een rechtse kwaliteitskrant.

Stratum | 14-04-20 | 21:53 | 2

Hoogste tijd. 20 jaar geleden. Had Napoleon er niet iets zinnigs over te zeggen?

Knufter | 14-04-20 | 21:55

Krant. ROFLOL

sjef-van-iekel | 14-04-20 | 21:56

Prachtig stuk, heel waardevol omdat het genadeloos blootlegt dat we naar een soort kritiekloze big-brother-maatschappij op weg zijn. Daarom: steunt Geenstijl, Tpo, Follow the Money en Ongehoord Nederland!

duh! | 14-04-20 | 21:52 | 3

Café Weltschmerz, Up... De alternatieve media bruisen.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:57

Er is nooit zoveel informatie zo makkelijk te verkrijgen geweest als nu.
Ik kan me de tijd nog herinneren dat je naar de betere kiosken moest gaan voor de buitenlandse kranten en soms naar de boekhandel om bepaalde weekbladen te bestellen. Kortom, je praat peop, net zo als de rest van de jankerds die zich druk maken om de MSM en tegelijk zeggen doe nnnoooiiittt te lezen. Flikkers eens op. GS moet zich ook niet zo jankend uitlaten over die paar landelike kranten. Vrijwel alle muziek die ik uit mijn jeugd heb, heb ik verkregen door bandje/tapes van andere over te nemen, de rare platen zaken af te gaan en zo meer.
Brieven schrijven naar labels of je ze kon bestellen.
Veel oude punk via alternative tentakels etc, Naar jonges als we bite schrijven.
Daar had ik hilversum drie niet voor nodig.
Ook vroeger moest je informatie halen uit kleine weekbladen ,krantjes etc.
Dat kost moeite maar ging prima. E nu in een tijd van zo veel en zo makkelijke beschikbare media gaan jullie zeiken??
Nogmaals, flikker een eind op.

miko | 14-04-20 | 22:31

@miko | 14-04-20 | 22:31:
Om te beginnen: flikker zelf een end op met je groffe praatjes. Ze versterken je argumentatie niet. Die is, als ik het even mag samenvatten: ik heb een goede en alternatieve smaak vooral qua plaatjes en iedereen die dat ook heeft komt wel aan z’n trekken en dus hebben we geen pluriform medialandschap en onafhankelijke pers nodig. Dat gaat volledig voorbij aan het feit dat zo’n smaak ook ontwikkeld moet worden, en daarvoor is een onafhankelijke en pluriforme pers echt hard nodig. Maar aan uw toon, het gebruik van de term Hilversum 3 en alternatieve smaak te oordelen komt u zelf uit de tijd dat die, verzuild en wel, nog ruim voor handen was. Uw betoog snijdt dus ook los van het gescheld geen hout.

duh! | 14-04-20 | 23:58

Het knappe van Rutte was dat hij op een gegeven moment de enige was die niet flauwviel, vanwege een neuscorrectie een half jaar thuis zat, vanwege fraude, verzinsels of gefriemel al op moest stappen of simpelweg in quarantaine zat. Bovendien runt Rutte dit land niet, maar Jaap en zijn mensen, dus Rutte kun je achteraf nergens op aanspreken. Hij heeft zijn excuus al klaar, voordat hij een fout maakt. En daarom is hij 10 jaar premier van dit land.
In normale landen zou je zo iemand laf en achterbaks noemen, maar het moet gezegd: Rutte is in lafheid en achterbaksheid onovertroffen. Elke hermelijn in Ruttes mantel is tegen een muur gelopen en dood neergevallen. Eigen schuld en niet die van Mark, alhoewel hij die muur zelf gebouwd heeft.

tipo | 14-04-20 | 21:52 | 4

In andere landen..... Ik ken Spanje en België vrij goed, maar dan doet Rutte het toch echt veel beter. Laat staan dat ik over Griekenland, Italië of Polen begin.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:43

@Kuifje-naar-Brussel | 14-04-20 | 22:43: U kent landen goed en beoordeelt van daaruit de Nederlandse minister-president? Dat is op zichzelf al bijzonder, en laat u er verder nu ook nog eens helemaal naast zitten! Maar dank voor de bijdrage, het verscherpt de discussie.

duh! | 15-04-20 | 00:03
▼ 1 antwoord verborgen

Kunnen we het niet over Corona hebben? Was toch wel een fijne tijd. Toen bestond links en rechts, zwart en wit, man en vrouw en Greta en pfas even niet. En oja, geen files. Ik zag ook al een voorzichtige poging op joop. Corana is niet fijn maar vrouwenrechten zijn ook erg. Tuurlijk, maar voor mij zijn zij vrij. Klaar.

Mark van Leeuwen | 14-04-20 | 21:51

Steeds groter worden om beter en goedkoper verslag te kunnen geven? Ik vind het vreemd dat steeds meer artikelen premium artikelen zijn waar je voor moet betalen. Dat terwijl er soms ook artikelen tussen zitten die best belangrijk zijn. Maar dat er steeds meer betaald moet worden is zeker. nog effe en ik hoor het nieuws alleen nog maar op de radio, wat best eenzijdig gekleurd is.

brie-de-penis | 14-04-20 | 21:50 | 1

Tip: betaal nooit voor de premium artikelen, ze zijn alleen iets meer gevuld met gekopieerde shit. Maar qua nieuwswaarde totaal waardeloos.

Rdock | 14-04-20 | 21:56

Wouther de Winter blokkeert momenteel iedereen en z'n moeder op
Twitter. Zielug.

doskabouter | 14-04-20 | 21:50 | 1

Gek toch, hij kan zijn verhaal alleen op twitter kwijt... Waarom niet bij zijn veredelde werkgever?

Rdock | 14-04-20 | 21:52

Er zijn beelden van de 5G mongool in Groningen, dat is belangrijker.
GS, zoek-zoek.....

dahwildeniewetehjong | 14-04-20 | 21:50 | 2

Eh, nee? Daar hebben we toch politie voor?

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 22:02

@Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 22:02: Die deelden de beelden omdat ze het niet kunnen, kennelijk. Zoek zoek!

dahwildeniewetehjong | 14-04-20 | 23:35

Zeg maar het Viva forum heeft toch nog wel nog status? Ik haal daar al mijn waarheden vandaan.

Juffrouw op de fiets | 14-04-20 | 21:50 | 5

@Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 21:57: gelukkig :-)

Rdock | 14-04-20 | 22:02

Het is jammer dat je als Zwitsal niet de tweede ‘nog’ uit je reactie kan halen. Bij het Linda forum kan dat wel. Gemiste kans.

Juffrouw op de fiets | 14-04-20 | 22:03
▼ 2 antwoorden verborgen

We hebben hier in Nederland een zeer divers medialandschap.
Probleem is echter dat ze allemaal exact dezelfde boodschap verkondigen.

de honden blaffen... | 14-04-20 | 21:47
-weggejorist-
Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:46 | 2

Brrr! Ril!

HogeNood | 14-04-20 | 21:45

Het zorgvuldig opgebouwd netwerk van primeurs en tips vernietigen door een kritisch stuk?

BrutusBosch | 14-04-20 | 21:43
-weggejorist en opgerot-
PuntjePuntje | 14-04-20 | 21:43 | 1

Een dolletje op z'n tijd moet kunnen.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:47

Mounthaan ging vandaag weer vol op het orgel met een item over Trump. De andere RTL correspondent Michiel Vos gevlucht uit shithole NY ook. Gisteren hadden Mouthaan en Antoin Peeters het over ‘witte New Yorkers’.
Dat RTL heeft de NPO op links ingehaald.

Trumme | 14-04-20 | 21:43 | 4

@Rdock | 14-04-20 | 21:47:
Alles links van Stormfront is voor types zoals U "links geaard".
Zegt meer over U dan over de betreffende media.

Berbaar | 14-04-20 | 21:57

@Berbaar | 14-04-20 | 21:57: In Amerika bestaat er geen "links" dus die vlieger gaat niet op.
Die Democraten zijn nog altijd drie keer rechtser dan die VVD van jou.

Abject | 14-04-20 | 22:24
▼ 1 antwoord verborgen

Oude media, ik maak mij er geen zorgen om. De laatste stuiptrekkingen van de gedrukte pers, die ook on-line nog een vaasje probeert te breken, pfft! Als alle 70+'ers straks zijn uitgestorven weet helemaal niemand meer wat een krant was.
Hans Nijenhuis geeft het zelf al aan, ze verslaan geen nieuws, maar ze maken zelf het nieuws. Totaal zonder enige diepgang, gewoon flutverhaaltjes. Ook de on-line artikelen zijn van een minimalistisch overschrijf niveau. Iedereen die daar een abonnement op heeft moet wel volslagen idioot zijn. Dus laten we ons geen zorgen maken om typetjes als Hans Nijenhuis, die slaan nog geen deuk in een pakje boter.

Rdock | 14-04-20 | 21:43 | 2

Binnenkort draait alle kranten compleet op staatsgelden, net als de NPO: ja, Nederland heeft wel een kwaliteitspers nodig.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:53

Jij weet wél wat een krant is, dús ben je 70+, dús ben je er straks ook niet meer?

borgmonster | 14-04-20 | 21:59

Ik volg nieuws redelijk breed. Ik ben in de veronderstelling dat ik een scheiding kan maken tussen feelgood interviews en kritische vragen. Het is ook niet zo moeilijk om te herkennen hoe sommige media altijd op een zelfde manier met bepaalde politici omgaan. En toch ik soms wel verrassende columns tegen kom op onverwachte plekken. Ik denk overal altijd maar het mijne van. Als het nieuws alleen bestaat uit puur feitelijke feiten, dan hebben we maar één krant nodig.
Duiding is leuk. Vooral als het mij tegenstaat.

Leptob | 14-04-20 | 21:43 | 1

Als je nu gisteren in Op1 die vvd wethouder Wijbenga hoort orakelen hoe geweldig die spy camera auto’s niet zijn die ze nu inzetten en vervolgens begint nitwit Dijkstra over de privacy
en laat zich afschepen met; ‘de beelden blijven maar een paar dagen bewaard’. Dan is dé vraag;’maar als die mensen die €390 boeten krijgen nu in beroep gaan dan hebt u het bewijsmateriaal vernietigd?’
Maar Dijkstra en die tuthola naast hem zijn zichzelf aan het profileren en daar te dom voor.

Trumme | 14-04-20 | 21:50

Als voormalig PCM-er heb ik het zien gebeuren. Leeggeroofd en doorverkocht. Nu haal ik opinie en informatie bij sites als o.a. saltmines van oud-reaguurder Russel's Teapot, opiniez, verenoflood en ejbron. Die laatste vertaalt veelal artikelen 1 op 1 uit buitenlandse bronnen. Maar toch door Ollonkreng weggezet als junknieuws. Om te janken. Het ANP van Talpa. Clownworld.

Piet Karbiet | 14-04-20 | 21:40 | 3

Maar dat ANP verdient nog prima centjes, ook hier.

Berbaar | 14-04-20 | 21:54

Daar is Els Swaab nog stinkende rijk mee geworden ja.
Lekker links lullen.......

Abject | 14-04-20 | 21:58

Vanaf het moment dat de NRC is overgenomen door de Belgische staat, pardon, het Vlaamse Mediagroep, en Vandermeersch hoofdredacteur werd dag veranderde de vroegere kwaliteitskrant in onleesbare staatspropaganda.

van heinde en verre | 14-04-20 | 21:40 | 1

Hoe is het mogelijk dat iedere Euro die hier door onze overheid wordt uitgegeven aan het bedrijfsleven moet worden gecontroleerd door Brussel maar de Belgische mediahuizen half Europa overnemen? Ze zijn nu in Ierland de zaak aan het opkopen.

Trumme | 14-04-20 | 21:53

eerlijk gezegd zit ik nou niet echt op een rechtse media te wachten die de hele tijd kritisch is op rechts. Laat ze maar lekker los gaan op links. Beetje zoals geenstijl vroeger was.

yeps | 14-04-20 | 21:40 | 2

Het roze blogje gaat tekeer tegen zowel links als rechts.
Harden the f*ck up, snowflake.

Berbaar | 14-04-20 | 21:52

Van een beetje kritiek is niemand ooit slechter geworden. Dus waar ben je bang voor?

tipo | 14-04-20 | 21:57

Toen het genootschap van hoofdredacteuren (is een beroepsorganisatie, maar geen belangenorganisatie) collectief Piet ging slopen wist je al dat die fusies ook niet meer uitmaken.

dugo | 14-04-20 | 21:40 | 1

Wut?

Piet Karbiet | 14-04-20 | 21:41
-weggejorist-
Schottelboot | 14-04-20 | 21:39 | 2

Beste (meest objectieve) nIeuwsverslagen en opinies zijn tegenwoordig te vinden op RT PuNt com

MaximusAurelius | 14-04-20 | 21:37

Wie is toch die knappe man met die vleugels? Ik vraag dit voor een homofiele kennis.

eerstneukendanpraten | 14-04-20 | 21:36 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

En enkele keurigkritische reaguurders die jullie notabene financieel ondersteunen, worden weggejorist hier als het onderwerp de infokwaliteit van GS is. De meesten hier zijn volgens mij al jaren lid vanwege de ooorspronkelijke rauwe realiteitszin van dit mooiroze blog. Die lijkt echter ook steeds meer onder spanning te staan en laatstelijk lijken vele artikelen op sollicitatiebrieven bij diezelfde mainstream media. En laat het nu eens gewoon staan hier. Het lijkt me juist relevant om te peilen van leeft onder jullie oorspronkelijke doelgroep. En die zijn mijns inziens nog steeds helemaal voor die rauwe realiteit. Die kunnen prima zelf inzien wanneer gebruikelijkerwijze goede denkers doorschieten met bepaalde uitspraken of acties. En die hebben geen handleiding nodig van een te volgen narratief, geen compensatieartikelen die slechts bedoeld zijn om de quasi-onafhankelijkheid aan te tonen en al helemaal geen kleuterrants over de publieke figuren die er iig nog wat van proberen te maken uiteindelijk. En als dat allemaal niet meer kan binnen de huidige redactiesamenstelling. Laat GS dan in hemelsnaam weer dat supervermakelijke blog van weleer worden dan.

Nick_Star | 14-04-20 | 21:36 | 7

@BubbelWater | 14-04-20 | 21:46: Van Bukkum is een soort Houdini. Daar staat hij om bekend.

-opgejorist en weggerot- is fake news!

Knufter | 14-04-20 | 21:57

Ja ik ga hier offtopic, en dit is tegen de huisregels. Maar ik loopt hier pas sinds 2007 rond hoor. En er is veel veranderd. Maar zoals de huidige vorm is, zelfstandig, ondernemend, vanuit de boomhut, hebben ze mijn support.
Ik zou alleen oppassen met het copy pasten van die lubach, maar dat is mijn paranoia waarschijnlijk.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Het begon ooit bij de boekdrukkunst.
Toen ergens eind 19de eeuw kwamen er stencils en kranten.
Toen ergens in de 20ste eeuw kwamen radio en later televisie en eind van de eeuw het internet.
En nu is de wereld naar de klote.
Omdat -zoals dhr Nijman schreef als repliek op dhr Lukkassen- objectiviteit niet bestaat en demense zich niet meer op basis van geschriften (lees: media) verenigen. Sinds de ontwikkeling van internet en de consequenties van deze ontwikkeling -95% van de bevolking is bij machte hun eigen waarheid en enkel hun eigen waarheid te volgen- zijn media verworden tot kapitalistische machtsmiddelen die de bevolkingen van eender welk land willen sturen in hun subjectieve overtuiging tot zover dat nog kan. Maar het werkt niet en masse, door internet, en dus worden alle MSM nóg meer mediocre en nog meer gericht op domheid van een massa. Waardoor de extremen slechts extremer worden, maar het gemiddelde breder.
Kritisch zijn en dom zijn gaan niet goed samen. Dus kritiek is verworden tot wat individueel geroeptoeter op een anoniem blog waar iedereen elkaar ook veroordeelt. Zoals bronvermelding tegenwoordig voldoet wanneer er paar linkjes naar het kwebbelvogeltje staan. Het heet revolutie, genaamd digitale revolutie.
In combinatie met de coronacrisis inclusief gevolgen zal dit evolutie blijken.
Geen enkele reden om de revolutie en evolutie te bestrijden: zij zijn nodig voor de ontwikkeling van de mensheid. Maar wat dood is zal niet weder opstaan.
Die tijd is geweest.

Mensdier | 14-04-20 | 21:34

Tijdje terug een interessante analyse gelezen over dit onderwerp, ging over de media in het VK, en waarom en tegenwoordig zoveel polarisatie was, terwijl de grote krantenmerken nog min of meer hetzelfde zijn als 30 jaar geleden.

Conclusie was dat vroeger in ELKE krant, het nieuws in eerste instantie een droge opsomming was van feiten, wat er daadwerkelijk gebeurd was, en daarna de analyse bepaald werd door de politieke kleur van de krant (en dat was erg duidelijk voor iedereen).

Dus uit welke klasse je ook kwam, welke krant je ook las, je kreeg de feiten min of meer hetzelfde mee.

Nu zijn die feiten verdwenen/gemarginaliseerd, en is de hele nieuwsorganisatie an sich een meningenfabriek geworden die op emotie speelt, waar feiten/advertorials/meningen gepresenteerd worden zonder context, maar als objectief nieuws.

De objectieve opsomming van het daadwerkelijk nieuwsfeit is eigenlijk verdwenen, en dat zien we in Nederland ook.

DMaN | 14-04-20 | 21:32 | 1

Rake constatering, dank. Wij reaguurders kunnen er ook wat van, qua meningen moet ik toegeven. Maar wij schrijven de stukken dan ook niet hier natuurlijk en we zijn mede wat Geenstijl zo mooi maakt.

duh! | 15-04-20 | 00:10

FB en Twitter hebben een nog veel groter bereik en daarmee meer invloed op de mensen.
De onzin die daar gepost wordt is nog groter dan in die krantjes, die waarschijnlijk alleen nog door Boomers en pre-Boomers worden gelezen.
Misschien geeft 5G de mensen weer een flinke hersenschok, waardoor ze zelf weer kunnen gaan nadenken ipv, als een kudde schapen, dezelfde eenheidsworst vreten.
Ooit lid geweest van, tegelijkertijd, NRC Handelsblad, Volkskrant en VPRO.
Ik zou er nu geen piek meer voor over hebben.

Ruimedenker | 14-04-20 | 21:30 | 4

@kapoerewiet | 14-04-20 | 21:33: Er zullen altijd veel ouderen en veel jongeren zijn. Was bij de oude Grieken al het geval. Kortom, generaties zijn van alle tijd. En er zitten ook vaak wel wat verschillen tussen de generaties. Echter, kijk je honderd jaar terug dan zijn de verschillen van de mensen in een tijdsgewricht verwaarloosbaar. U lijkt op uw vader en uw zoon op u. Punt. Dat gelul over generatie x, y z etc. is van alle tijden.

Graaier | 14-04-20 | 22:00
▼ 1 antwoord verborgen

Het lijkt allemaal nogal diep te zitten nadat de Televaag nogal bruut afscheid nam van het roze blogje.
Het AD lees ik graag, beetje weinig sportkatern tegenwoordig dat dan weer wel.
Verder is die clustering van uitgaves gewoon marktwerking.
Helemaal prima.

Berbaar | 14-04-20 | 21:29 | 8

@therealbraindump | 14-04-20 | 21:38:
"De journalistiek dient de macht te controleren en een ongezonde machtsconcentratie binnen de journalistiek verhindert dit juist. "
LOL
Nee.

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 21:39

Alleen jammer dat die marktwerking nu ophoudt.

Mr Dixit | 14-04-20 | 21:39

Het AD stelt weinig meer voor tegenwoordig. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit voor de verandering iets gunstigs over Trump hebben gezegd.

Aan de andere kant waren ze wel heel vriendelijk voor die jongen die in Amsterdam die homo's lastig viel. De advocaat mocht vertellen hoe zielig dat "minderjarige kind* was, en er stond een keurig linkje naar de video waar die jongen zelf zijn verhaal deed.

De slachtoffers kwamen daarentegen niet aan het woord.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:52
▼ 5 antwoorden verborgen

Goed stuk. Maar Thierry zegt hetzelfde

frisenfruitig | 14-04-20 | 21:29 | 1

Van Rossem gebruikt er geen on-Nederlandse paleo-conservatieve termen bij. Dat maakt het net wat zuiverder.

tipo | 14-04-20 | 22:13

Een alternatiefje zouden buitenlandse kranten en t.v. via internet kunnen zijn; maar helaas steeds meer buitenlandse pers achter betaalmuren (wat te begrijpen is), en buitenlandse (staats) t.v. zenders die mogen meestal (waarom????) niet via internet de grens over.
Vroeger had men op de radio tientallen duidelijk verstaanbare buitenlandse zenders, waar men de hele dag naar kon luisteren: niet alleen van de buurlanden, maar ook Scandinavië, AFN (het VS-leger), Radio Free Europe en de Engelstalige propagandazender van Albanië etc.; maar sinds de KG, MG en LG frequenties quasi zijn afgeschaft, zijn we sluipenderwijs inmiddels slechter af dan midden vorige eeuw. Toen waren er in iedere grote stad ook verschillende kranten die naar gelang hun politieke achtergrond b.v. kritisch verslag deden van de gemeenteraadsvergaderingen en van provinciale staten; dat is nu wel via internet te volgen, maar wie heeft daar tijd voor?

CiTy3 | 14-04-20 | 21:28 | 3

Welk alternatief is dat? Die buitenlandse titels verslaan amper nieuws over Nederland, laat staan Den Haag, en ze zitten al even vaak in dezelfde eenheidsworst geperst.

Abject | 14-04-20 | 21:36

@Abject | 14-04-20 | 21:36: Buitenlandse pers geeft extra perspectief: hoe kijkt men in andere landen aan tegen b.v. Eu beslissingen, participatie in zg, vredesmissies etc.

CiTy3 | 14-04-20 | 21:45

@CiTy3 | 14-04-20 | 21:45: Dat wel ja, al hoef ik voorlopig geen Spaanse of Italiaanse krant open te slaan om me over Nederland in te lezen.

Abject | 14-04-20 | 22:00

Het AD en 1Vandaag... het zijn 2 klamme media gedrochten waar het woord journalistiek niet thuis hoort. En nu.punt.nl, is ronduit pijnlijk grappig

litebyte | 14-04-20 | 21:26 | 3

Maar ze schrijven zwarte cijfers en daar gaat het om.

Berbaar | 14-04-20 | 21:31

Het noodlijdende NDC (Dagblad vh Noorden en Leeuwarder Courant) is de volgende die overgaat naar de Belgen. Beide kranten worden m.u.v. regionaal nieuws al volledig gevuld door het AD.

barejack | 14-04-20 | 21:25

Inderdaad mors- en morsdood ... Voor wie de moeite neemt om het te bekijken , kun je het elke dag waarnemen .. Inderdaad cultuurmarxisme heeft van NL pers grotendeels betaalde contract-zombies gemaakt .
Gisteravond was het weer zichtbaar bij de twee onbenullen die OPI presenteerden .. Kritische geluiden mbt Corone aanpak werden zo helder in feite niet getolereerd dat het zelfs de TV recensent van " Trouw" vandaag opviel .

daytripper | 14-04-20 | 21:25

Die prent van Rutte in een hermelijnen mantel is echt het TOPPUNT. Wat een volkomen kritiekloos gelik en geschmeichel van de MSM naar het establishment. Het AD lijkt de Pravda wel in de toenmalige Sovjet-Unie. Om te kotsen, maar ook wel zorgwekkend. Waar gaat dit naartoe ? Waar is de ECHTE journalistiek gebleven, die de andere kant van het verhaal opzoekt, kritisch is en de waarheid opzoekt ? Nooit gedacht dat we dit in 2020 zouden meemaken. Verander de naam AD voortaan maar in Pravda 2.0 Die vlag dekt de lading beter.

Motleycrew | 14-04-20 | 21:23 | 1

Maar... is het dan geen ironie? Die prent... een spotprent toch? Toch...?

kapoerewiet | 14-04-20 | 21:35

Hele fijne column.
Zo belangrijk.
Goed gesprek hierover met oa Arnold Karsten youtu.be/wb4r4pLr_pE

Ben Adam | 14-04-20 | 21:23

Doe dan de voorgeschiedenis ook maar even.

Over de NPO ga ik niet eens beginnen, anders dan dat de verzuiling wel was opgeheven, de omroepen hun politiek profiel lieten vallen, op de EO en VARA na.

Qua kranten hadden we het NRC (rechts van het midden), de Volkskrant (links van het midden, ooit ook nog eens Katholiek) en trouw (christelijk).
Het AD was kleurloos, en de Telegraaf was gezellig de VVD-bode.

En toen ontstond er PCM..

Nu ga ik enkele quotes van onze zeer gewaardeerde Seven opsoeperen:
"De Volkskrant, Trouw, AD en NRC (en indirect het Parool) zijn via de Stichting Democratie en Media (lang tijd eigenaar van meer dan 90 procent van PCM) totaal in handen van de PvdA. Deze uitgever kan dan uiteindelijk niet anders dan regelmatig steun verlenen aan diezelfde PvdA en breekt daarvoor regelmatig alle journalistieke codes die er zijn. De PCM kranten zijn inmiddels verworden tot niet veel meer dan een spreekbuis voor de regeringspartij PvdA"
"Het geeft toch te denken dat als je vier verschillende PCM kranten leest deze allemaal in handen zijn van hetzelfde concern en zo ongeveer de verschillende vleugels binnen de PvdA bestrijken. Onbegrijpelijk dat een journalistieke organisatie zich laat besturen door de politiek en een politieke partij en een journalist schrijft voor de macht, in dit geval de PvdA die ze normaal gesproken juist hoort te controleren."

En dan een quote van het door Balkenende kapot-geprocedeerde Opinio
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
“En wat is de SDM? Weinig meer dan een PvdA-dependance waarin de voormalige voorzitter (thans interim-voorzitter) van de PvdA, Ruud Koole, en de linkse activiste Marjan Sax bestuurslid zijn. Andere PvdA-kopstukken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de SDM of in PCM, zijn Ed van Thijn, Marjanne Sint, Eberhard van der Laan, Annemieke Roobeek, Schelto Patijn en Wim Meijer. Ook bij de Stichting de Volkskrant is het links wat de klok slaat. De vakcentrale FNV benoemt zelfs twee van de acht bestuursleden! Andere bestuursleden van die Stichting zijn PvdA-prominent Frans Leijnse, FNV-voorzitster Agnes Jongerius, de linkse hoogleraar Jenny Goldschmidt en Seddik El Harchaoui, directeur van het multiculturele instituut Forum.” (bron Weekblad Opinio 2007 )"

En voor de duidelijkheid even de cijfers:
De aandeelhouders van PCM zijn:
Stichting Democratie en Media – 90,3 procent
Stichting de Volkskrant – 7,2 procent
Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers – 2,5 procent
Stichting Lux et Libertas – één aandeel

Lees vooral verder: sevenxseven.wordpress.com/2009/06/23/...

En RTL Unilever? Dezelfde Unilever waar Rutte groot is geworden?
Die RTL is ook al gelijkgeschakeld. Kees Berghuis is als VVD-voorlichter een tijdje overgestapt naar de politieke redactie van RTL, om na de klus geklaard te hebben weer terug te gaan naar die vervloekte VVD.
nos.nl/artikel/2026824-chef-politieke...

En nu is alles van Brussel.
Tja.
Wat mij betreft wordt het tijd voor een gloednieuw Nederlands media-concern.
Zonder politici.

Abject | 14-04-20 | 21:23 | 1

Die Stichting Democratie en Media is gewoon eng extreemlinks. Er worden alle meningen gesubsidieerd van socialisten en salafisten. De oprichters van Het Parool tollen in hun graven. Waar ze liggen na hun terechtstelling door de Moffen.

Piet Karbiet | 14-04-20 | 21:48

In de zorg denkt men anders het zijne van Rutte... Het is genoegzaam bekend wat hij met z'n afbraakbeleid heeft veroorzaakt. Alles om het financiële plaatje mooi kloppend te maken. Een ordinaire boekhouder is het die fantastisch toneel kan spelen en nog beter van autocue kan voorlezen. Met hele slechte zangers lichte muziek moeten we het momenteel doen. Niet Nederland, maar de knoflooklanden hebben het momenteel zwaar.
.
Inmiddels kruipt Wupke ook weer in z'n schulp. Die zegt in zoveel woorden::"MKB, krijgt de ziekte". Ik stort de miljarden wel richting de corrupte zuidelijke EU lidstaten en verder laat ik de medewerkers in de zorg de pleuritis genieten met hun gezanik over beschermende kledij en mondkapjes......

Ommezwaai | 14-04-20 | 21:22

Die Hans, "misschien moet ik dit niet onthullen, maar dit is wel een beetje hoe het gaat".

de honden blaffen... | 14-04-20 | 21:22

En toen Thierry aan Tom vroeg, kom aan “onze” kant staan als blog met een tegengeluid, werd de suggestie gewekt dat FvD de media wil dicteren.

Kwelbeller | 14-04-20 | 21:22

Gisteren stonden we aan de rand van de afgrond.
Vandaag hebben we een enorme stap voorwaarts gedaan.

Osdorpertje | 14-04-20 | 21:21

Heeft Thierry toch een gevoelige snaar geraakt bij GS?

LuNaTeeQ | 14-04-20 | 21:20 | 2

Gebeurt Thierry wel vaak de laatste tijd. Zegt iets zinnigs, krijgt een hoop gezeik, paar dagen later komt het inzicht alsnog.

citywok | 14-04-20 | 21:39

Volgens mij ging het er juist om dat Terry wilde dat GS partij zou kiezen. Wanneer je als medium partij kiest dan doe je hetzelfde als de MSM. Terry had dat moeten begrijpen.

Verder was het 1 op 1 overnemen van die """neutrale""" ingezonden brief natuurlijk onzinnig.

Mahatma | 14-04-20 | 22:01

Is dat anti-MSM-liedje niet ietsjes te goedkoop om hier uit te venten ? 9 van de 10 berichten hier zijn gebaseerd op onthullingen uit reguliere nieuwsmedia. NRC heeft goede onderzoeksjournalistiek, Trouw kan er wat van, Volkskrant af en toe, de NOS komt regelmatig met mooie scoops, en zo zijn er nog wel meer. Voor een klein land barsten we van de journalisten, vaak behoorlijke goede. Het geeft geen pas om te doen alsof ze niet bestaan als je continu op hun werk meelift. Een gevalletje van de beste stuurlui, als je het mij vraagt.
Wat hier werklijk gaande is, is dat de eigen mening blijkbaar niet vaak genoeg terug wordt gevonden in de reguliere media. Dat komt in mijn ogen omdat het hier vaak gaat om extreme meningen, zwart-wit gekleurd en niet aansprekend voor of gedeeld door het gros van de bevolking. Volkomen logisch dat je ze minder aantreft in media die zich op het grotere publiek richten. Nog afgezien van het idee dat wat je bericht ook nog aan wat journalistieke regels moet voldoen... Kortom: ga uit van eigen kracht, doe het beter. Ik ben benieuwd.

beldewouten | 14-04-20 | 21:19 | 6

Onthullingen? Tuurlijk, zolang ze in het ideologische straatje van het huidige Deugen passen, dan wel niet voor de voeten lopen ga je ze lezen, maar als de feiten tegenspreken, dan heeft iedere krant in Nederland even ergens anders naar gekeken,
En DAT is het probleem.

Abject | 14-04-20 | 21:53

Gedeeltelijk eens met je, bdw. Maar probleem is wel dat de journalisten vaak veel linkser zijn dan het grote publiek. Zelfs bij een zakenkrant als het FD valt me dat op. Veel nadruk op de voordelen van migratie, veel positieve berichten over de EU, waardering voor Groene politieke partijen, maar kritiek op rechtse partijen et cetera. Vroeger kon je op veel FD-artikelen reageren, maar dat is inmiddels erg beperkt. Maar daar waar wel gereageerd mag worden, blijkt vaak dat de lezers de berichtgeving en opinies van het FD veel te links cq progressief cq gekleurd vinden.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 22:54

@Kuifje-naar-Brussel | 14-04-20 | 22:54: Volgens mij wordt dat beeld vooral gekleurd om dat de meest succesvolle talkshows lang door de VARA zijn gemaakt. Notabene de grootste krant van Nederland heeft van anti-migratie en anti-EU een stokpaardje gemaakt.
Het probleem ligt er denk ik meer in dat weinige ‘rechtse’ mensen journalist willen zijn, want er is ruimte zat. Zolang een onthulling goed onderbouwt is en volgens normale journalistieke principes tot stand is gekomen, heeft vrijwel elke medium er plek voor.
Hoe dan ook, het anti-MSM-geluid is vooral een zwaktebod. Een omarming van slachtoffferschap.

beldewouten | 15-04-20 | 06:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik begrijp de oppervlakkigheid van mensen niet.
Iemand als Rutte, die ontzettend goed kan praten, die beoordeel ik op zijn daden en integerheid.
En daar scoort hij nog steeds laag.
Een moment opname tijdens een opportuniteit van een crisis als deze doet me zijn gebrek aan beleid niet vergeten.
Hoe zijn we met de zorg tenslotte in deze situatie terecht gekomen?

Gerf | 14-04-20 | 21:19 | 2

U benoemt Rutte treffend: reageren ipv regeren (vooruitzien).

LuNaTeeQ | 14-04-20 | 21:22

“Integerheid”?

Mr Dixit | 14-04-20 | 21:30

Ik volg nu wat jaartjes een rits aan krantenwebsites en het daadwerkelijke 'nieuws' is gewoon copy & paste werk uit persberichten of van het ANP. Waar ze zich in mijn ervaring op onderscheiden zijn columns die negen van de tien keer gaan over identiteitspolitiek gerelateerde onzin in de trant van 'wat witte mensen niet meer mogen'. Ze zouden krantenlezers die voorgekauwde meningen kunnen besparen en dat geld besteden aan onderzoeksjournalistiek waar men iets van kan leren.

Er zitten af en toe wat journalistieke pareltjes tussen maar die moet je uit de drek zien te vissen.

GroetenVanUrk | 14-04-20 | 21:19

Overtik media.
Goedkoper dan zelf onderzoek doen.

En je moet deugen.
Dus geen tegengestelde meningen / feiten publiceren.

En sensatie.
Dat verkoopt. Dus fuck onderzoek. Publiceren. Alles voor de clicks/adverteerders.

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 21:18 | 2

Deels waar, tijd- en geldgebrek knagen aan het goed checken van berichten. Maar het heeft niks met deugen te maken. Het gebeurt toch ook hier?

beldewouten | 14-04-20 | 21:21

@beldewouten | 14-04-20 | 21:21:
Deugen.
Bijvoorbeeld geen afkomst van daders melden, want oh jee, stel dat er gezeur over komt en adverteerders.....

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 21:32

Maar ondertussen wel blijven afgeven op het gebrek aan vrije pers onder viktor Orbán. Het is makkelijk wijzen naar anderen.

Deflatiemonster | 14-04-20 | 21:17

Joh. Ex studenten van De Baak die dode bomen volschrijven. Dit medium is zo achterhaald. Geen aandacht meer aan geven. Gaat vanzelf deaud. Focus op het interweb. Daar ligt de echte macht. De laatste krantenlezert is binnen 25 jaar kassie wijlen.

The2Amendment | 14-04-20 | 21:17

GS heeft het filmpje met de hoofdredacteur van het AD, Hans Nijenhuis, "Luister, we kunnen Wilders ook premier maken, je doet het via ons!" gemist?

BubbelWater | 14-04-20 | 21:14 | 1

Beter lezen. Onder de alinea met kopje “Vvd-woordvoerder Wouter de Winter” staat de zin “... en waar AD onder de moreel corrupte ex-NRC'er Hans "We kunnen ook Wilders de grootste maken" Nijenhuis het weeïge DWDD-gevoel helemaal omarmd heeft...” met daarna een tweet waarin de quote die je noemt nóg een keer voorkomt.

Mr Dixit | 14-04-20 | 21:22

Nou gelukkig, ik was al bang dat ik niet genoeg over Sylvie Meis las.

Deflatiemonster | 14-04-20 | 21:14 | 1

Sylvie?? Ow wacht, gefeliciteerd!!
Wat mis ik Glamorama soms,met Sylvies Pitbull Claire.

miko | 14-04-20 | 21:47

Iemand met een afwijkende mening of kritiek zet je weg met de geuzennaam complotdenkers in de context van 5G-mast brandstichters om andere kritiek censuur op te leggen.
youtu.be/L47Vgo-V5hA

Reebensteeltje | 14-04-20 | 21:13 | 2

Helemaal klaar met die anti 5G mongolen, het word tijd dat die aluhelmen eens getest worden door een vol metalen vestje.

miko | 14-04-20 | 21:46

@Reebensteeltje
Ha, die @donny dutchmen reageert onder jouw link erg woke.
Stukje ervan:
"Er wordt over het algemeen sowieso gewoon geregeerd in dit land op een hele aparte en bedenkelijke manier. Tegenwoordig lijkt draagvlak onder de bevolking helemaal niet meer van essentieel belang te zijn als het aan de huidige politiek ligt. Ze doen het gewoon en drukken het door. Als je een rechtszaak tegen ze begint en de politiek of de gemeente legt het af, dan zoeken ze gewoon een weg er omheen of ze veranderen de wet in het wetboek van strafrecht zo dat ze het een jaar later alsnog kunnen doordrukken. Nederlandse zenders zoals de NPO (Nederlandse Propaganda Organisatie) zijn veel te druk met FakeNews verspreiden en een sfeer te creëren tegen rechts denkend Nederland. Alles verdraaien ze of plaatsen ze in een verkeerde context. "

prekert | 15-04-20 | 00:06

Dit! Dit is wat Thierry wellicht had willen zeggen, of heeft bedoeld te zeggen (we zullen het nooit weten). De toekomst voor bootleg is op internet.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:10 | 2

Dat dacht ik ook.

Piet Karbiet | 14-04-20 | 21:28

@Piet Karbiet | 14-04-20 | 21:28:
Ja, of wat ik had willen horen Piet. Dat kan eauk natuurlijk.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:29

De grote media zijn misschien dood. Maar was het ooit beter? Het probleem is zichtbaarder dan ooit.

Maar vergeet niet dat elke knuppel met een facebook of youtube account zelf zijn eigen nieuws kan brengen tegenwoordig.

Die worden dan alweer gauw gekkies genoemd. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ik tussen alle ruis zo nu en dan een stukje informatie zie dat ik zonder moderne media niet tot me genomen zou hebben. Ook niet via het oude krantenmodel.

Media is niet dood, net zoals popmuziek niet dood is. De perceptie dat alles vroeger beter was is bijna altijd een valse.

Wel kan ik me voorstellen dat als je GS ben en jezelf meer aan de frontlinie staat de perceptie wel eens ontmoedigend kan werken. Maar laten we wel wezen: mensen lezen het nieuws dat ze willen lezen. Als iedereen echt kritisch en objectief nieuws wou dan was daar wel een markt voor. Mensen willen het dus niet.

Knufter | 14-04-20 | 21:10 | 8

Had GS vroeger nog wel eens een scoop en informatie van binnen uit. Ze tikken nu balorige stukjes over artikelen uit de MSM,programma's die besproken worden zijn de Jineks, op1 nieuw zuur etc.
Ze zouden zelf een krant moeten beginnen ,het systeem van binnenuit opblazen,... ow wacht!

miko | 14-04-20 | 21:43

@Mr Dixit | 14-04-20 | 21:42: Ok dan. Ik ben onderdeel van het probleem. Dus u ziet kritische mondige burgers die graag echt nieuws tot zich nemen?

Waar zijn die dan?

Knufter | 14-04-20 | 21:58

@Knufter | 14-04-20 | 21:58: schijnbaar ben je er zelf één en mezelf betitel ik ook graag als zodanig. Verder weet ik zeker dat zich in deze panelen nog wel minstens één gelijkgestemde geest bevindt. Drie is een patroon.

Mr Dixit | 15-04-20 | 09:47
▼ 5 antwoorden verborgen

Waarom krijgen wij eigenlijk geen dertien cent per woord als we hier zitten te reaguren. Ja of denken jullie soms dat ik hier voor mijn lol zit?

VanBukkem | 14-04-20 | 21:10 | 6

@Mr Dixit | 14-04-20 | 21:27: Ik kom op 3 euro 51 bruto uit . alsof het allemaal niks kost .

daytripper | 14-04-20 | 21:35

Waarom niet 19 ct belastingvrij?

Keyboardspeler | 15-04-20 | 00:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Van Rossem, op zich prima stuk. Maar wat wil je dan? Dit is de beroemde marktwerking. Kopen of gekocht worden.

Wat is je alternatief?

Crossing_The_Rubicon | 14-04-20 | 21:09 | 5

Nee, dit is juist een gebrek aan markwerking. De scheidsrechter is namelijk gestopt met het handhaven van de regels.
Waarom denk je dat een mkber relatief meer belasting betaald dan een multinational..?

Dauthi | 14-04-20 | 21:23

Het alternatief is dat de NMA (of hoe die toko nu weer heet) zijn werk gewoon doet en kartelvorming voorkomt.

DMaN | 14-04-20 | 21:23

Een bij de wet vastgelegde maximale marktconcentratie, welke de harde eis van minimaal drie gelijkwaardige partijen vast legt.

Abject | 14-04-20 | 21:45
▼ 2 antwoorden verborgen

De MSM is dood, wacht maar als Wilders 1 of Baudet 1 komt dan leven ze weer op en doen hun taak.
Nu zijn ze gewoon erg blij met een brede kabinet bestaande uit gedoogpartners minus SP, PVV, DENK en FvD.
En geloof mij dat zal zo blijven kabinetten van 7 partijen om maar een 75 tot 85 zetels te halen is niet ondenkbaar.

Miezerig | 14-04-20 | 21:08 | 1

Ze zullen wel moeten, ik vermoed dat het niet eens met 7 partijen gaan redden, even tellen hoor : VVD 22 (maximaal) PVDA 15, CDA 12, D66 stond ooit op 3 zetels, dus ik schat 6 met Jetten als partijlIJder, CU steevast 5.... dat is 60 zetels, wie moet er dan bij, GL pikt de VVD niet, SP ook niet... ze hebben er dan nog minimaal 16 nodig.
PVV en FvD zitten samen op ongeveer 40 zetels, als zij het slappe Coronabeleid van Rutte goed weten af te straffen, dus vertel mij maar hoe die coalitie eruit gaat zien.

Keyboardspeler | 15-04-20 | 00:46

De NPO wordt vergeten. Die redactie van Den Haag Vandaag... Is Niet Te Doen. Verklappen elke persconferentie vooraf wat er gezegd gaat worden en doen daar achteraf verbaasd over.

de Voorzittert | 14-04-20 | 21:08

Okay, ik ben om.
Waar is @je_zusje ?
Stel die datum bij naar morgenavond rond deze tijd. Heb ik een kroon!
(Ik moet even het geld overhevelen vanuit mijn schimmige internetbedrijfjes... Duurt lang, veel tijd)
Juist NU Steun de Radicale Reaguurder Revolutie!

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:07 | 6

@Kaas de Vies | 14-04-20 | 21:37:
Ja maar jij was als kind al heel bijzonder Kaas.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:38

Digikluizenaar is in reaguurderspace nu.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Volgens mij waren de comments met "rutte is een goede leider" etc met de bizarre hoeveelheid plusjes op dumpert ook gewoon ingekocht

dk-- | 14-04-20 | 21:07 | 3

Nou niet door mij.

Ik snap het ook niet hoe je kan vinden dat Trump de Coronacrisis slecht heeft aangepakt en Rutte de beste leider ooit is. Die twee hebben exact hetzelfde destructieve pad gevolgd alleen had Trump opeens wel maskers en beademingsmachines.

Kaas de Vies | 14-04-20 | 21:11

Hoezo zit jij op dumpert te kijken?

Mr Dixit | 14-04-20 | 21:28

Zou me niks verbazen... reaguursels lopen daar sterk uiteen per filmpje; onder de ene video over Greta staat vooral hoon, onder het andere allemaal lof. Heel merkwaardig daar de laatste tijd.

kapoerewiet | 14-04-20 | 21:29

Waarom denken jullie dat ik hier rondbanjer?

Kaas de Vies | 14-04-20 | 21:05 | 8

De dames?

Twisted_Faith | 14-04-20 | 21:16

Omdat je een geweldige inbreng hebt?

Rest In Privacy | 14-04-20 | 23:17
▼ 5 antwoorden verborgen

Hoernalisten zijn het, waren ze al lang eigenlijk.

pivotal | 14-04-20 | 21:05

Tsja, ik denk dat we blij mogen zijn met Rutte. Blijft rustig, rationeel, beantwoord vragen en kan tegen kritiek. Ik ken andere leiders die anabeden worden en geen van deze eigenschappen hebben. Dit is maar mijn mening hoor.

Vasquez | 14-04-20 | 21:03 | 6

Geen geld naar de Grieken...
Associatieverdrag.
Geld naar de Turken voor asielzoekers...

Dauthi | 14-04-20 | 21:26

Precies, halve zolen genoeg waar je slechter mee af ben. Ook in Nederland zelf.

MaarFeitelijk | 14-04-20 | 21:42

En vergeet ook de hypotheekrente aftrek niet

Heelsum | 15-04-20 | 00:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Oké, een korte longread. Ja dit kan ik aan! Ik ga lezon.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 21:02

Geenstijl volgt Erik de Vlieger....

Toetsenbordcomplex | 14-04-20 | 21:02 | 3

En Arthur van Amerongen.
Die op zijn beurt GS volgt. En Mediacourant.

leo de pejo | 14-04-20 | 21:06

En nog wat andere personen die je normaal als warhoofd zou aanduiden. Het vuurtje van maatschappijwantrouwen moet opgestookt worden voor de lezers in deze schijnwereld.

MaarFeitelijk | 14-04-20 | 21:15
-weggejorist en opgerot-
Ignatius J Reilly | 14-04-20 | 21:56

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland