Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LEZEN. De Corona Column van Pieter Klein (RTL)

Waarom keek iedereen weg van de naderende catastrofe?

Ja, er was dat afgewezen verzoek van Thierry Baudet, eind januari. Voor een Kamerdebat. Er was – begin februari – dat afgewezen verzoek van de PVV: regering, maak scenario's. Voor een lichte variant, een middenweg, en een zwart scenario. Niet nodig – de draaiboeken lagen klaar. Moties om vliegverkeer naar China aan banden te leggen werden afgewezen. Nederland als redelijkste jongetje van de klas; Nederland verzette zich – in lijn met de WHO – tegen dat soort restricties. En in Europa tegen landen die voorraden en productie van mondkapjes voor zichzelf begonnen op te eisen. Nederland zat op de WHO-lijn: de armste landen hadden hulp nodig. Landen met een gebrekkig zorgsysteem, zouden de zwakste schakel zijn en het virus niet kunnen uitroeien. HIERRR

(illustratie: advertentie voor vliegreis naar China, Volkskrant, januari 2020)

Reaguursels

Inloggen

China is natuurlijk een lichtend voorbeeld voor de linkse MSM. Altijd al kritiekloos gevolgd. Een voorbeeldje, aan de kleur van Chinese rivieren kun je zien welke kledingcollectie die dag geverfd wordt. Hoor je niks over. Alle Chinese producten die ook maar lijken op speelgoed, inclusief dat van uw vrouw, zit vol kankerverwekkende stoffen. Protesten in de MSM, oproepen om die troep te mijden? Dacht het niet. Trump-bashing veel belangrijker.

Rest In Privacy | 15-04-20 | 08:09
-weggejorist-
yeps | 14-04-20 | 21:38 | 1

Waarom? Omdat de 'staatsman Rutte' en zijn vrolijke vriendjes veel te druk zijn met de kont van Xi te likken, precies zoals ze ook zo graag vriendjes willen blijven met Iran - al killen die hier op ons grondgebied hun onderdanen. Detail.
Legio politici in de VS en West-Europa zitten in de zak van China, compleet omgekocht om de industrie naar elders te verplaatsen, onze veiligheid te verkwanselen en een 5G systeem door huwawhy op te laten tuigen.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 19:03

De catastrofe is niet t virus maar de verwoestende maatregelen die heel eensgezind (!) zijn genomen: stopzetten economie en vooral, de sociale isolatie met controle daarop.

DinkyToy | 14-04-20 | 17:00

Ondertussen krijgt Trump de volle aandacht van het Staatsjournaal. Bewuste afleiding van de fouten van Rutte (en het RIVM). Die voelt de bui in het verkiezingsdebat wel hangen, want Thierry had 2 maanden eerder al gewaarschuwd. Via bevriende MSMloopjongens wordt Rutte nog even op het schild gehesen van "Staatsman", Tenenkrommende propaganda. Ik vermoed dat Rutte in het najaar er tussenuit knijpt.

Fantomas | 14-04-20 | 17:00

Citaatje:

"Regeringspartij CDA stelt reeksen indringende schriftelijke Kamervragen; de VVD laat in de Telegraaf weten geïrriteerd te zijn over de publieke zorgen van het CDA. Als zoiets in de krant staat, weet je hoe hoog de zeeën achter de schermen zijn gegaan."

Dat was dus eind januari.

En nu wordt Mark Rutte, leider van die zelfde VVD, god beter 't, de hemel ingeprezen vanwege zijn 'staatsmanschap'.

Het is verdomme om van uit je vel te springen, zowel van de horigheid van de media ten opzichte van het kabinet, als van de blindheid van de regering én die van de vet betaalde big shots in Brussel.

Zowel mijn partner als ik, en mensen uit onze vrienden- en kennissenkring, waren eind januari al gealarmeerd door het nieuws uit China en de omliggende landen. Begin februari, direct na de uitbraak in Italië, hadden we onze maatregelen al genomen: mondmaskers gekocht, handgel, extra medicijnen en een voorzichtig begin met het inslaan van lang houdbare etenswaren. Dat alles was toen nog volop te krijgen.

Toen al, vroegen we ons verbaasd en niet-begrijpend af waarom er niet een onmiddellijke stop werd afgekondigd op alle vluchten van en naar China en Italië.
Maar niets van dat alles. Weken later (!) gingen heel Brabant en Limburg dansen op de vulkaan; happy, happy, joy, joy. Pilzebier & polonaise. Want 'gesjellichheit' en lol zijn immers de belangrijkste verworvenheden in onze welvaart-maatschappij. Stel je voor dat je díe moet inleveren. Zelfs maar tijdelijk.

De corona-crisis maakt één ding glashelder duidelijk: Heel West-Europa, al haar afzonderlijke regeringen en de onnutte potentaten in Brussel voorop, vertonen een chronisch wegkijk-gedrag (voor zover ze überhaupt in staat zijn om te kijken) als het gaat om naderende calamiteiten. Om er een paar te noemen: de massa-immigratie, de sneltrein met defecte remmen waarin we met zijn allen de ondergang van de Euro tegemoet razen, de sociaal-culturele ramp als gevolg van de aanwezigheid van tientallen miljoenen moslims in West-Europa, en nu de corona-crisis die kennelijk niemand van de boven ons gestelden zag aankomen (of beter: niet wílde zien aankomen).

Er lijkt in West Europa een diepe weerzin te bestaan tegen het onder ogen zien en benoemen van narigheid en rampspoed. Niet alleen bij de regeringen en de pauselijke curie in Brussel, maar ook bij het kiezers-vee, gezien de indolente vanzelfsprekendheid waarmee steeds maar weer op de zelfde blinde paarden wordt gestemd.
Liever laat men zijn oren hangen naar schreeuwende, door irrationaliteit en religieus fanatisme gedreven linkse activisten door wie we onze regeringen laten dwingen vele miljarden uit te geven aan de illusie dat we ook maar íets kunnen veranderen aan zoiets ongrijpbaars als het klimaat.

De corona-crisis heeft de afgelopen weken pas écht goed laten zien op wat voor enorme schaal zowel het politbureau in Brussel, als onze nationale regeringen hebben gefaald in de tijdige signalering én de aanpak ervan.
Er is weggekeken, gebagatelliseerd, passief afgewacht en in plaats daarvan, teveel energie gestopt in de aanpak van non-problemen die ons werden opgedrongen door activisten.
Zelfs een drammend klimaat-clubje als Urgenda, waarvoor heel de Nederlandse overheid op zijn rug moest gaan liggen van een activistische rechter, bestond het om in al zijn opdringerige brutaliteit en monomanie, te gaan zeuren en drammen bij de regering om de afgedwongen maatregelen toch maar vooral op 1 april in werking te laten treden. Alsof die regering - en het Nederlandse volk - niks anders aan hun hoofd hadden.

Momenteel zien we dat klimaat- en milieu-activisten de corona-crisis gretig misbruiken om nóg meer en nóg eerder peperdure maatregelen te nemen. Dat de halve wereld op slot zit en er duizenden mensen in ziekenhuizen liggen te vechten voor hun leven, boeit ze niet; hooguit komen ze met 'zie je wel'-verhalen om hun gammele gelijk te halen. Duujjjzaamheid gaat immers voor alles.

Tot slot twee dingen:
Als deze crisis over zijn hoogtepunt heen is, dienen er koppen te gaan rollen. In Den Haag, in Brussel en bij vrijwel alle regeringen in West-Europa. Er is sprake geweest van criminele nalatigheid op grote schaal.
Verder is het een aangelegenheid van de hoogste urgentie dat er onmiddellijk beslag gelegd wordt, zowel in nationaal als Europees verband, op de honderden miljarden die op het punt staan te worden opgeofferd aan de afgod de 'Klimaat' heet.

Er is, verdomme nog aan toe, wel iets anders te bestrijden dan de opwarming van de aarde: dat is de sociaal-economische mega-crisis waarmee we binnenkort worden gestraft omdat onze faal-regeringen weigerden om de ongemakkelijke realiteit onder ogen te zien. Tot het te laat was.

En verder: elke hoofdredacteur die instemde met het plaatsen van een juich-verhaal over Rutte's 'staatsmanschap' in welk medium dan ook, dient op staande voet te worden ontslagen.

Peter Emile | 14-04-20 | 16:10 | 4

100% spijker op de kop.

L.E. Raar | 14-04-20 | 17:42

Totaal eens met alles wat je schrijft. Had een vriend van me op 24 januari al gewaarschuwd, o.b.v. wat er in China aan de hand was, dat "het zorgwekkend is, dat het sneller de wereld over zal gaan dan men vermoedt en dat het vele malen erger is dan ze op NOS journaal voorspiegelen".
Ik was voorbereid, net als jij en de jouwen, maar ik denk dat we geen van allen waren voorbereid op de stupiditeit, laksheid, struisvogelgedrag, wegkijkerij, economisch belang prefelerend of erger nog: een combinatie van deze typeringen, van 'onze' regering.
Wat datg betreft hoop ook ok vurig op een veroordeling van alle hoofdschuldigen in deze misdadigheid tegen de eigen bevolking.

De waard zijn gast | 14-04-20 | 18:27

Kunt u dat in een graffiti-bare spreuk verwoorden? Dan gaat ik een paar spuitbussen kopen. Tijd voor actie.

dorkovic | 14-04-20 | 22:03
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
NeryCampbell | 14-04-20 | 15:49

Als politicus, met een goed stel werkende hersenen, zou ik na het bekend worden van de verontrustende virus uitbraak in China de kamer bijeen willen roepen. Om met spoed te inventariseren wat voor maatregelen we kunnen nemen om een uitbraak alhier te voorkomen en te inventariseren wat er voor nodig is om met een uitbraak hier om te gaan. Gewoon omdat we van de geschiedenis hebben geleerd en het redelijk en verstandig is. Daar is toch niemand tegen? Oh wacht....

drs. P | 14-04-20 | 14:42

We zien steeds meer artikelen van journalisten die hun straatje schoon vegen. Alle kranten hebben Baudet en Wilders gediskwalificeerd want dat waren ze zo gewend.
Met nauwelijks reageren en inzetten op 'groepsimmuniteit' werd duidelijk dat de langzaamaan actie een dubbele agenda probeerde te maskeren.
De eerst sprint van dit kabinet is voor een app die ze toch al op hun sleepwetlijstje hadden staan. Maar die was ingefluisterd door de EU, dus dan wil het wel.

eastender | 14-04-20 | 14:01

Goh! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Pieter Klein begaat overigens ook een vergissing, want als hij zijn eigen link naar Politico goed had gelezen, dan zou hij niet zo vaak de WHO benoemen, maar het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). En laat nu net het ECDC zijn waar het RIVM zich op richt voor haar advisering (zie interview Van Dissel 22/03 op N_u punt N_L.).

www.politico.eu/article/coronavirus-e...

Het WHO heeft op 31/01 in haar update report al gesteld " provided that countries put in place strong measures to detect disease
early, isolate and treat cases, trace contacts, and promote social distancing
measures commensurate with the risk".

www.who.int/docs/default-source/coron...

Het ECDC heeft op 14/02 in een assessment nog gesteld: "The risk for healthcare systems capacity in the EU/EEA and the UK that would arise in the face of widespreadtransmission of SARS-CoV-2 at the peak of the influenza season is considered to be low to moderate.
The risk associated with SARS-CoV-2 infection for the EU/EEA and UK population is currently low."

En daar heeft het RIVM (en menig ander Europees land) zich opgericht WANT ECDC "is leidend". Wat de laafjurnalistiek ecter vergeet is dat het RIVM haar eigen verantwoordelijk heeft en beleidsadviseurs hebben signalen gewoon laten liggen (zie verder NRC link in artikel van Klein).

Enfin, dit is precies wat ik al sinds begin maart heb gezegd. Dus aan alle jaknikkers, laafjournalisten en luie denkers/lezers, lees het artikel van Politico of shut up forever. Die parlementaire enquete komt vanzelf wel.

MikeTheBull | 14-04-20 | 13:57

Heb net mijn agent uit Tunesie aan de telefoon. Ook daar uiteraard lockdown.
En hoe laagdunkend je ook over Afrika kan doen, daar zijn de getallen volgens hem zo'n 700 besmet, 35 dood. Even gechekt en inderdaad.
Die hebben zich georienteerd op uitbraak en maatregelen in Frankrijk, dus waren er relatief een stuk vroeger bij. En zie hier, dat heeft effect.

Had die gekke Baudet toch gelijke he, drie maanden geleden. Maarja, dat "populistisch" hewauwel, daar willen we niet aan.

Nosky | 14-04-20 | 13:47 | 3

Ik had vanmiddag ook mijn Nigeriaanse Prins aan de lijn. Blijkbaar draait de economie daar nog als een tierelier. Mooie vent is het wel. Gunt mij op korte termijn gewoon een aantal miljoen met wat makkelijke investeringen. Ben je bij?

OuweOuweLekkerMauwe | 14-04-20 | 16:37
-weggejorist-
Ron_Paul | 14-04-20 | 18:21

Hee Pritt, zit je met dit topic nou indirect je gewaardeerde collega af te zeiken die wekenlang onbegrijpelijk kritiekloos achter Rutte en het RIVM aanliep, als een soort zelfbenoemde koning der genuanceerdheid?
En terecht, spijker kop column van Pieter.

Harry Turtle | 14-04-20 | 13:31 | 1

Je bent mij net voor. Rutte's juichaapje werd wel erg doorzichtig.

MikeTheBull | 14-04-20 | 14:05

Geen cent te makken daar maar ze doen het heel wat beter
''Ondanks een schuldenberg en een wankele gezondheidszorg slaat Griekenland zich wonderwel door de coronacrisis heen. Door vroege maatregelen lukte het de Grieken om het virus snel in te dammen.

Maandag waren er slechts 2.145 bevestigde coronagevallen en 99 doden op een bevolking van ruim 11 miljoen mensen. Dat zijn veel betere cijfers dan in de meeste West-Europese landen.

Het was zeker geen gegeven dat Griekenland zich zo goed zou weten te weren tegen het virus. De Griekse gezondheidszorg was nog lang niet hersteld van de diepe financiële crisis die het land trof. ''
www.welingelichtekringen.nl/samenlevi...

pga | 14-04-20 | 13:30 | 4

Griekse statistieken vertrouw ik nog minder dan Chinese statistieken.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 13:40

@HP-premium | 14-04-20 | 13:40: ze hebben in Griekenland een stuk minder eerste wereldproblemen en welvaartsziekten.

Dat zou toch iets moeten kunnen verklaren!

Kleine_Deugniet | 14-04-20 | 14:18

Daar is ooit de westerse beschaving begonnen.. Wellicht is dat het, en waaiert de geest van de Grote Traditie nog rond in het land van de wijsgeren.

OuweOuweLekkerMauwe | 14-04-20 | 16:39
▼ 1 antwoord verborgen

De reflex van de overheid om op ieder beleidsterrein ontstane ellende downplayen, ontkennen, verhullen of ontwijken heeft zich tegen de overheid gekeerd.

_pacman_ | 14-04-20 | 13:26

Overigens, momenteel wordt Rutte door die juichaapjes van de Nederlandse pers, het AD voorop, bejubeld als groot staatsman!
Het is toch gvd te krankzinnig voor woorden? De man die het volledig verkloot heeft door wéken op zijn handen te zitten en alles maar goed te vinden, carnaval, reizen naar Noord-Italië en ga zo maar door, wordt nu als groot leider op handen gedragen.
Ook door de domste 70% van het Nederlandse volk, mensen die vinden dat het kabinet het goed heeft gedaan. Wat een domheid, wat zijn mensen toch ongelofelijk makkelijk te manipuleren en te beduvelen.

KeesBruin | 14-04-20 | 13:24 | 2

Gelukkig kan je hier lekker nuttig en achteraf over zeiken.

Controllos | 14-04-20 | 13:43

@Controllos | 14-04-20 | 13:43: ja ja juichaapje, dat moet toch een lekker leven zijn als je het begrip politieke verantwoordelijkheid niet kent.

MikeTheBull | 14-04-20 | 15:01

Het is gewoon heel logisch dat de EU landen deze crisis in slaapwandelden, ze waren te druk bezig met echte crisissituaties oplossen, zoals klimaatverandering en stikstof. En waar ik echt schrijf bedoel ik echt in de hoofden van politici. Zo vaak tegen mijn vriendin gezegd, ze zijn zo druk met het oplossen van verzonnen crisissituaties, als er een echte crisis komt geven ze niet thuis.

me,myself and IK | 14-04-20 | 13:21

Het is gewoon niet waar dat "iedereen" weg keek. Baudet en Wilders worden in het stuk al genoemd, die maakten zich terecht zorgen.
En ook gewone burgers zagen de bui al hangen. Ik heb een familielid met een ernstige auto-immuun ziekte, die in januari al maatregelen trof met mondkapjes, handgel etc. Wie het weten wilde, kon het weten dat er iets onaangenaams zat aan te komen.
Maar 'men' wilde het gewoon niet weten. Precies zoals 'men' in 2008 de Subprime-crisis, die je werkelijk van kilometers afstand kon zien aankomen, niet wenste te zien. De economen voorop trouwens, die wisten het ook toen weer beter. Wat gingen ze op hun bek! Maar ze kakelen gewoon verder en 999 van de 1000 mensen zijn het al weer vergeten.
Met de Eurocrisis in 2012 van hetzelfde laken een pak. Ook van afstand te zien, ook gemist door mainstream.

KeesBruin | 14-04-20 | 13:19 | 2

Ver voor de intelligente lockdown was er geen handgel meer te krijgen. Blijkbaar is het volk een betere viroloog dan Jaap van Dissel.

me,myself and IK | 14-04-20 | 13:23

@me,myself and IK | 14-04-20 | 13:23:
Valt inderdaad op en niet alleen in dit geval maar lang voordat Uw Overheid u vol in het pak en het hol gaat naaien is er wereldwijd geen glijmiddel meer te krijgen...

Breinbrouwsels | 14-04-20 | 13:38

Uit het artikel:
"Nadat ik die tijdlijn had gemaakt, snapte ik er helemaal niets meer van: hoe was dit mogelijk?"

Ja, precies. Volstrekt idioot was het. En dat heb ik hier ook geplempt, bij herhaling. NL zat masaal weg te kijken. En niet alleen de regering. Er was een volstrekt gebrek aan realiteitzin, op een aantal uitzonderingen na.

Op 25/1 hadden wij hier de eerste gevallen in Australie.
In NL hadden jullie de eerste COVID gevallen op 27/2. Een volle maand later. Jullie hadden een maand voorsprong.

Bij ons in Australie:
Op 1 Februari werd niemand meer toegelaten uit China. Grens dicht met China. En nadat het ontplofte in andere landen, Zuid Korea en Italie, werden de maatregelen uitgebreid. Uiteindelijk 14 dagen quarantaine voor iedereen die het land binnenkwam van uit het buitenland. die maatregelen hebben ons een periode van ca 45 dagen gegeven waarin allerhande maatregelen zijn genomen om de het aantal dodelijk slachtoffers te beperken.

In NL:
*crickets*

De tijdelijke tussenstand:
In Australie waar heel vroeg in het stuk COVID al geconstateerd werd:
61 doden.

In NL:
2833 doden, and counting....

Dan heb je wel wat uit te leggen, inderdaad. Dit is criminele nalatigheid met de dood als gevolg op een schaal die je niet vaak ziet.

En het misselijke eraan is voor mij:
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat de dogma's van de EU hierin meespelen. Ik doel met name op: "open borders". Met andere woorden: het sluiten van de grenzen mag gewoon nooit de oplossing zijn van een groot en belangrijk probleem. Dat verrekken ze gewoon, wat het u ook kost. U mag nooit zien hoe dat andere scenario, met gesloten grenzen, eruit ziet, want dat argument willen ze u niet in handen geven. Welnu..., de getallen staan hierboven.

Tijd voor Bijltjes Dag. In de politiek, natuurlijk, maar ook de pers.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 13:01 | 3

Hear! Hear! Iedereen met het verstand van anderhalve stoeptegel en toegang tot internet kon dit zien aankomen.

zegmaarwij | 14-04-20 | 13:07

Dat aantal van 2833 is veel te laag. Een week geleden hadden ze in België strengere maatregelen en de helft van het aantal officiële doden. Nu hebben ze er meer. Reken er maar op dat het aantal werkelijke doden in NL procentueel harder gestegen is dan in België. Omdat we niet testen, worden ze ook niet tot de slachtoffers gerekend. De werkelijke omvang van deze misdaad is slechts terug te vinden in de statistieken. Een bekend persoon zei in het verleden al: "Als er 1 persoon sterft is dat een (persoonlijk) drama, als er miljoenen sterven is het statistiek". Het lijkt erom dat het RIVM uit hetzelfde vaatje tapt. In iedergeval komt de politieke kleur redelijk overeen.

EenGoedBegin | 14-04-20 | 13:21

Hear, hear!
Soms lees je een tegel die je adrenaline sneller doet stromen - van herkenning en bijval. Zoals bij deze, dus.

Peter Emile | 14-04-20 | 13:49

Waar in deze tijdlijn nog niet eens over gerept wordt, is dat op 8 maart in Den Haag nog de CPC loop van start ging. Dat was de dag dat in ons land de eerste coronadode al een feit was en ieder weldenkend mens kon begrijpen dat de Coronauitbraak in Noord Italie en Brabant alles te maken moest hebben met resp. het wintersportgebeuren en het carnaval.

We zagen 3 weken later dat de hotspot van de uitbraak zich verplaatst had naar de regio Haaglanden.

Bekijk op internet de foto's eens van de voorgaande jaren hoe zo'n start met 42000 mensen er uit ziet.

De beslissing van 6 dagen later om per direct alle horeca te sluiten met alle economische gevolgen vandien was toch heel wat ingrijpender.
Het duidt er in elk geval op dat onze beleidsmakers op 7 maart nog steeds niet niet het besef hadden van de ernst van deze uitbraak.

Bena | 14-04-20 | 12:56

Slecht nieuws voor de makers van een vaccin tegen SARS-Co-2 www.scmp.com/news/china/science/artic... In India is het virus zo ingrijpend gemuteerd, dat alle vaccin onderzoek wellicht vruchteloos kan blijken.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-04-20 | 12:56 | 1

En wat hebben we mazzel dat de grotere carnavalsoptochten zijn geannuleerd. Nee, niet door onze vooruitziende overheid, maar door een voorjaarsstorm.

Kwelbeller | 14-04-20 | 12:56 | 2

Dat is dan nog een geluk bij een ongeluk, ook al zagen die verenigingen dat waarschijnlijk anders. Het 'bal na" zullen ze zich misschien niet hebben laten ontgaan.

Heiner | 14-04-20 | 13:27

geen mazzel denk ik in plaats van buiten hebben ze nu allemaal binnen bij elkaar gestaan.

Mich000 | 14-04-20 | 15:32

Je kan dat verhaal van Pieter zo overnemen maar dan met als onderwerp immigratie. Dezelfde partijen die waarschuwen en die wegkijken, niet willen luisteren.

Tiscali-2 | 14-04-20 | 12:55

Dit is volledig mensenlijk en misschien ook wel typisch Nederlands.
Tot ongeveer half maart riep iedereen hier ook: "niet zeuren, het is maar een griepje".

gatij | 14-04-20 | 12:53 | 2

Nou nee hoor. Dat waren een drietal usual suspects.

Kwelbeller | 14-04-20 | 12:54

Voor veel mensen is dat ook zo. Helaas weet je van tevoren niet of je het minderheidsstrootje trekt waarbij het geen griepje is maar dat weet je niet van tevoren. Wat we inmiddels wel weten is dat de kans dat je het verkeerde strootje trekt groter is als je oud, dik en / of onderliggend lijden hebt. En in NL zijn er nogal wat oudjes, dikzakken en zieken. Of een combi daarvan. En als juist die groep dan alle maatregelen aan hun laars lapt, want NL-se mentaliteit, dan krijgen we wat we momenteel ondergaan.

_pacman_ | 14-04-20 | 13:15

Het enige echt waardevolle en interessante dat ik tot nu (gisteren) heb gelezen/gehoord over deze pandemie is dat gesprek met die Limburgse huisarts, die vanuit zijn praktijk over zijn ervaringen met Corona sprak.
Hij heeft met behulp van hydroxychloroquine, zink en een ander middel goede genezende resultaten behaald bij zieke patiënten die nog in een pre ziekenhuis opname stadium verkeerden. Totdat de inspectie van de gezondheidszorg het hem verbood; tot zijn meest stomme verbazing.
Zijn toelichting over hoe het virus werkt was verhelderend; de wijze waarop het virus het kopieerapparaat van je cellen overneemt. Met name zijn uitgebreide adviezen over het gebruik van zink als middel om het kopieerapparaat stil te leggen, waren heel duidelijk.
Aan zo iemand heb je wat, niet aan ambtenaren die van achter een bureel cijfers verzamelen.

Broadsquire | 14-04-20 | 12:49 | 2

Interessant.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 12:51

Dat las ik ook. Sindsdien vraag ik me af wie de inspectie op de arts heeft afgestuurd.

eastender | 14-04-20 | 13:36

Rutte krijgt nu alle credits, terwijl meneer ruim een maand geen ruk hieraan heeft gedaan. En nu doen alsof hij het beste met Nederland voor heeft. Had ie om te beginnen de zorg niet gedecimeerd, hadden we er sowieso heel anders voorgestaan. Bovendien wordt er nog steeds geen haast gemaakt met het aanrukken van beschermende kledij voor zorgmedewerkers in de bejaardenzorg.

Ommezwaai | 14-04-20 | 12:45 | 2

En het droevige is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het allemaal in onwetendheid is gebeurd.
De likkende media speelt hier ook een kwalijke rol in maar dat mag je niet zeggen.

likdoorn | 14-04-20 | 13:27

Inderdaad, Nederland reageerde zoals de meeste andere landen, een beetje laat en met maatregelen die gebaseerd zijn op adviezen van de terzake deskundig geachte instanties. Zie niet in wat Rutte cum suis zo veel béter hebben gedaan dan de 'powers that be' in andere landen. Ze waren even laconiek in het begin, hebben dezelfde fouten gemaakt en op soortgelijke wijze die fouten gecorrigeerd. Wat Rutte wellicht beter doet dan anderen is zichzelf en zijn regering aan het volk verkopen. De Corona-crisis is inzekere zin het beste wat Rutte kon overkomen. Hij kan nu schitteren en stralen met beleid dat, zoals overal elders, door de omstandigheden simpelweg wordt afgedwongen.

Schoorsteenveger | 14-04-20 | 13:33

Pieter heeft wel erg veel woorden nodig om indirect te zeggen dat ook/zelfs het RIVM het aan het verkeerde eind kan hebben.

Amsterdamsko | 14-04-20 | 12:44

Allemaal ambtenaren zonder enige operationele kwaliteiten. Stoel warmhouders.

jan99 | 14-04-20 | 12:32

Heel de EU lag te pitten toen de hel in China losbarstte.
Als het hier in NL over Rutte gaat, lijkt het overgrote deel van de bevolking aan geheugenverlies te lijden, want hij wordt opgehemeld bij het leven.
Die vent is geen held en hij zit er niet voor ons.
Worden jullie trouwens ook zo schijtziek van al die Corona en andere deugreclames op alle zenders? En al die BN-ers die het o zo moeilijk hebben.
We moeten allemaal deugen en ook al zitten we weken/maandenlang in ons uppie, sterven er mensen in totale eenzaamheid een gruwelijke dood... lopen zorgverleners zonder goede beschermmiddelen rond..... wat zijn we toch samen hè!!
Om te kotsen!

Schietmijmaarlek | 14-04-20 | 12:31

Let maar op: bij de onvermijdelijke evaluatie krijgt ex-minister Bruins alle schuld in de schoenen geschoven. Hij is toch al vertrokken. Ideale kop van jut!

Amsterdamsko | 14-04-20 | 12:31 | 2

Dat vermoed ik ook. Ik bespeur wel een koerswijziging na half maart, met name op het gebied van vergroting van de capaciteit van de zorg. Echter nog steeds onvoldoende, zie verzorgingstehuizen.

5611 | 14-04-20 | 12:46

Eerlijk is eerlijk Bruins heeft ook grandioos gefaald. Maar om hem hiervoor onder een bus te gooien zou kwaad bloed hebben gezet bij coalitie partner CDA.
En dus bedacht men een klein toneelstukje. Bruins valt zogenaamd flauw in de Kamer en kan met opgeheven hoofd als 'Redder des Vaderlands' de politiek verlaten.

copywriter | 14-04-20 | 15:28
-weggejorist-
ElizabethLachanc | 14-04-20 | 12:26 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

De Italianen lieten met inadequaat ingrijpen in Europa een brandhaard groter dan Wuhan ontstaan. Het was niet zozeer instroom van besmettingen vanuit China, maar vrijwel 100% instroom vanuit Noord-Italie die leidde tot de snelle en grootschalige verspreiding in de EU.
Natuurlijk hebben de Chinezen te laat en onvolledig informatie verschaft, maar het ging pas echt mis door Italie. Het is in de context van de EU gemakkelijker nu allemaal naar China te trappen, maar over het totale falen van de Italiaanse staat in deze kwestie mogen ook wel eens vragen worden gesteld.
Zeker als de Italiaanse regering blijft trappen richting Noord-Europa. Zie Di Maio en zijn belofte aan het Italiaanse volk dat de Nederlandse belastingvoordelen voor grote bedrijven binnen de EU snel verboden zullen worden. Ze blijven Nederland onderschijten, maar eisen tegelijk wel ons geld.

drs. Levi Samsonov | 14-04-20 | 12:24 | 1

Zeker als je bedenkt, dat zij zo'n grote Chinese gemeenschap hebben uit Wuhan in Noord Italie. Hoe moeilijk is het te raden, dat zij heen- en weer zouden gaan reizen met Nieuwjaar. Grenzen dicht was natuurlijk geen optie. En dan nu om geld janken.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 17:23

Ik weet niet of het allemaal zo onverstandig was.
Wat interessant is, is het VK (lockdown) te vergelijken met Zweden (geen lockdown):
www.zerohedge.com/geopolitical/compar...

Pimp my Voortuin | 14-04-20 | 12:23

Dit voltrok zich als de aanvaring van de Titanic. Enkelen zagen de ijsberg al ruim van tevoren en geloofden in de aanvraring (Baudet). Maar de grote meerderheid geloofde het pas toen de aanvaring al was geweest (Rutte). En sommigen zaten in het orkest dat nog verder speelde terwijl het schip zonk (Boris Johnson).

Als je voor de aanvaring had geroepen 'Naar de sloepen!', had iedereen je meewarig aangekeken. De omvang van de ramp moest eerst tot iedereen doordringen.

Selassie | 14-04-20 | 12:21 | 2

Als je voor de aanvaring de koers gewijzigd had, had er niemand naar de sloepen hoeven gaan. Normaal gesproken wordt de kapitein verantwoordelijk gehouden, het lijkt erop dat Rutte weer eens weg komt met keihard falen.

zegmaarwij | 14-04-20 | 13:16

Maar ook de andere partijen ondernamen niets. Sterker nog de motie van Baudet werd door hen weggestemd. Allemaal mede-schuldig dus. Ze durven ook nauwelijks commentaar te leveren om die reden.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 17:25

Als Wilders en Baudet in januari hadden gezegd dat het maar een griepje was waren we waarschijnlijk al sinds februari in lockdown.

negerinnenzoenen | 14-04-20 | 12:16

Waarom?
1. Wij zijn arrogant: joh, wij zijn geen China en kunnen het virus makkelijk aan want wij hebben perfect georganiseerde zorg.
2. Ach, het is maar een griepje?
3. Relativeren: weet je hoeveel mensen er jaarlijks doodgaan aan de griep en kanker? Nou dan!
4. Het RIVM zegt dat er niks aan de hand is. Dat zijn stuk voor stuk experts en daar moeten we naar luisteren zoals we dat ook doen in de klimaatdossiers, stikstof en Pfas. Bovendien: als we het RIVM nu niet volgen, moeten we hun adviezen op de klimaatdossiers ook heroverwegen. Neen, dat gaan we NOOIT laten gebeuren;
5. Wilders en Baudet wilden een veel hardere koers mbt het virus maar dat gaan we écht niet doen. Los van het feit dat zij geen epidimiologen zijn, zouden we ook nog op punt 4 uitkomen en dat mag NOOIT gebeuren.

Amsterdamsko | 14-04-20 | 12:15
-weggejorist-
L.E. Raar | 14-04-20 | 12:12 | 1

Ik heb geen beelden gezien van mensen die doodgingen in de gang van het ziekenhuis of omdat er geen beademingsapparaten beschikbaar waren uit Nederland. Een beetje met de kennis van nu praten dat het anders had gemoeten kan iedereen.

Vula | 14-04-20 | 12:12 | 3

@Vula
Dat klopt: niet in de ziekenhuisgangen maar wel thuis in hun bed gestikt. Maar ach, die mensen tellen niet mee in de RIVM-cijfers.

Amsterdamsko | 14-04-20 | 12:18

Ik wel wel beelden gezien van stervende mensen in Nederlandse verzorgingstehuizen waar te weinig beademingsapparaten zijn en het personeel te weinig mondkapjes heeft. .

Schietmijmaarlek | 14-04-20 | 12:40

Als je je lekker in slaap wil laten sussen zit je op de goede weg. Die beelden gaan ze je ook niet laten zien

Mark van Leeuwen | 14-04-20 | 12:50
-weggejorist-
ElizabethLachanc | 14-04-20 | 12:11 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Nogmaals, onder welk staatsrechtelijk mandaat opereert de regering momenteel, nu niet voor de eerste keer (zie afschaffing referendum) de democratische rechtsstaat opzij is geschoven? Wie heeft de adviezen uit de veiligheidsregio's over het uitbreken van een epidemie doelbewust terzijde geschoven? En wie controleert dit schaduwkabinet: www.trouw.nl/zorg/wie-zitten-er-in-he... ? Waarom moet dat laatste zo geheimzinnig, met lieden die de doelbewuste kaalslag in de zorg blijkbaar mede hebben gefaciliteerd? Is daar een formele rol in weggelegd voor de verpleeghuizen waar nu een ongekende slachting plaats vind? En waarom is het zo stil bij de met ex-politici volgepropte zorgverzekeraars?

Laten we hopen dat de politiek minder angehauchte medische professionals snel een vaccin vinden. Die afrekening is inderdaad van later zorg. Letterlijk en figuurlijk.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 12:08 | 5

@Dr. Blechtrummel | 14-04-20 | 12:14: En dus moet die beerput open, Vlaamse vodjes! Kost jullie een verdienmodelletje natuurlijk, maar je moet toch wat over hebben voor al die prachtige journalistieke principes?

E.e.a. retorisch uiteraard. En via Brussel de groeten aan mevrouw Ollongren. En dan nu mijn aluhoedje maar weer af voor vandaag.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 12:21

@Eagle_Eye | 14-04-20 | 12:18: O.a. pokken en polio zijn virussen die met behulp van vaccinatie zijn uitgeroeid. Influenza is geen coronavirus, maar wel degelijk een vooralsnog onuitroeibare sluipmoordenaar. Oftewel, het ene virus is het andere niet, zeg ik als verder volstrekte leek.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 12:25

* de panelen even verlaten doe on bij de buurvrouw te gaan vragen vat dat is, angehaugte. Buuv is namelijk een nichtje van Heidi...*

F. von Zeikhoven | 14-04-20 | 12:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Paniek heerst nog steeds, terwijl:
1. Het aantal besmette gevallen totaal niet bekend is (bijna niemand wordt getest)
2. Het aantal doden 4 x lager ligt dan bij een 'regulier' griep virus
3. Het aantal besmette gevallen niets zegt over het aantal ziekenhuisopnames
4. Het aantal IC opnames op 50% ligt van de capaciteit
5. De draconische maatregelen compleet niet in verhouding liggen tot de uitbraak (zie Zweden)
6. Mensen volledig in hun vrijheden worden beperkt, terwijl er niets bekend is over hoe mensen nu daadwerkelijk besmet raken (zie volledige lock down Spanje en het dagelijks aantal besmette personen die gewoon thuis zitten)
7. Economische gevolgen die meer problemen gaan brengen dan het aantal mensen dat nu sterft aan dit virus/pathogeen (zelfdoden, werkozen, armoede, enz.)
Ik ben echt geen alu hoedje (al wordt zoiets al snel beweerd zodra je tegen de haartjes strijkt van overheids-believers), maar de maatregelen die nu zijn genomen en de cijfers waarop dit is gedaan, slaan als een tang op een varken.

Eagle_Eye | 14-04-20 | 12:07 | 3

8. Terwijl het aantal doden in Nederland ruim 4x zo hoog is dan in het aangrenzende, dichtbevolkte, vieze Ruhrgebiedlucht inademende Nordrhein Westfalen. 2.823 doden in NL, 661 in NRW www.waz.de/thema/coronavirus/corona-i...

beniknouzoslim | 14-04-20 | 12:15

9. Terwijl 190 van de 198 landen in de wereld minder doden per miljoen hebben dan Nederland. www.worldometers.info/coronavirus/#co... Twee keer klikken op "Deaths 1M pop"

beniknouzoslim | 14-04-20 | 12:17

@beniknouzoslim | 14-04-20 | 12:15: brabant zit midden in de drie hoek Randstad, Antwerpen/brussel en NRW dus het maakt niet zo heel erg veel uit waar de (vervuilende) wind vandaan komt.

Captain_Dipshit | 14-04-20 | 12:21

Waarom begint een debat in de Tweede Kamer niet met het voorlezen van de comments op GeenStijl?

Zou zeer verhelderend kunnen werken voor 145 kamerleden zodat die ook eens horen wat er onder het volk leeft.

Heus, het volk "het gepeupel dus" is niet dom luister eens naar die paar kamerleden (waarschijnlijk 5 ) die het wel begrijpen.

Kap eens met het geleuter "met hunnie wil mijn partij niets te maken hebben.

Ben nog steeds op zoek naar 10 mondkapjes die nergens te verkrijgen zijn.

Alt | 14-04-20 | 12:06 | 2

Op internet zijn ze nog wel te vinden. 1 mondkapje met 4 filters: 20€. Weet niet of ik een link mag plaatsen maar u vindt het vast wel als u intikt: mondkapjes te koop. Ik heb er toch maar 2 gekocht, 1 voor mijn zoon en 1 voor mijzelf. Mondkapje is uitwasbaar en een nieuw filter maak ik van de stofzuiger filters. Hoop dat u hier iets aan hebt.

Lupuslupus | 14-04-20 | 12:38

Het is Rutte ten voeten uit: geen visie en reageren i.p.v. regeren. En toch gaat hij in een comfortabele zetel naar de volgende verkiezingen. Met alle jubelverhalen in de diverse media, want anders Wilders of Baudet....., lijkt het zowaar of hij een Staatsman is. En iedereen trapt er, zoals gewoonlijk, weer in.

Rationa | 14-04-20 | 12:06

Iedereen die denkt dat er een parlementaire enquête komt enzo...
Volgend jaar zijn er verkiezingen. Dan kan het kabinet daarna zeggen:
Met de kennis van nu....
of
Crisistijd, niet meer aan de orde....
of
Heel spijtig, maar was vorig kabinet.....

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 12:05

Mijn theorie is dat ze wel degelijk wisten hoe erg het zou worden maar zo lang mogelijk de economie open wilde houden. De laatste florijnen eruit persen voor de lockdowns.

Alleen ze wisten dat waarschijnlijk nog niet in januari toen Bedet het debat aanvroeg. Ze geloofden de Chinese overheid (lol nooit doen) dat het niet zo besmettelijk was en just the flu bro. Vandaar hun smalende en honende reacties op onze Tjer vanuit de 2e slaapkamer en hun gelijkgeschakelde MSM.

Maar al snel bleek dat China lied and people died. Toen ze eenmaal in actie moesten komen was het al te laat en dachten ze, laten we de lockdowns zo lang mogelijk uitstellen. Het percentage overleden medelanders werd toch laag geschat en gezien als acceptable collateral damage.

Graaf_van_Hogendorp | 14-04-20 | 12:04

Samenvatting Q1.
Niet: Mondkapjes, beschermende kleding zorgpersoneel, groepsimmuniteit
Wel: Slagveld verzorgingscentra, Albanie erbij en coronabonds.

Piet Karbiet | 14-04-20 | 12:00 | 3

Je vergeet de App.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 12:04

@Piet, u hebt helemaal gelijk. Verzorgingscentra zijn dodencentra geworden. De regering die niet heeft gezorgd voor voldoende beschermingsmiddelen voor verplegenden/verzorgenden heeft liters bloed aan haar handen. Je zult zelf of een familielid maar in een 'verzorgingscentrum' verblijven. Je krijgt al weken lang geen bezoek meer dus de enigen die het virus daar verspreiden zijn de verzorgenden/verplegenden(!). De bewoners zien hun huisgenoten bij bosjes sterven en staan doodsangsten uit als er een verzorgende bij hen in de buurt komt. (Wat natuurlijk dagelijks gebeurt). Mijn zoon zei laatst nog: 'mam, als jij daar zat had ik je er allang weggehaald en mee naar huis genomen. En niemand had mij kunnen tegenhouden. Helemaal niemand'.

Lupuslupus | 14-04-20 | 12:45
-weggejorist-
ElizabethLachanc | 14-04-20 | 12:00 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
ElizabethLachanc | 14-04-20 | 12:00

Gisteren met afschuw het relaas van de arts bij NPO1 aangehoord. Natuurlijk doet iedereen zijn stinkende best in de zorg maar dit gaf toch wel een ander beeld. Ook het bewieroken van Rutte en consorten is weerzinwekkend. Ze hebben de waarschuwingen van Baudet en Wilders bewust genegeerd zodat ze dat altijd doen omdat het niet in hun politieke staatje past. Rutte heeft gewoon weggekeken zoals hij altijd doet totdat het uit de klauwen ging lopen en toen was hij te laat.

Therapietje | 14-04-20 | 11:59 | 3

Er was toch een AOotje ergens in een zaaltje. Kun je ook je vragen stellen... Jeweetog. Maar de Full Lock Down die Wilders en Baudet hebben bepleit is niet gekomen en is, naar nu lijkt, ook niet nodig geweest. In dat opzicht heeft de regering het uiteindelijk wel goed opgepakt. Verder vind ik het prettig om te zien dat Hugo de Jonge wel een capabele minister lijkt. Evenals die Koolmees en Hoekstra. Dat vind ik prettig om te zien. Je moet er niet aan denken dat je van die Pietjes Paniek daar hebt rondlopen. Er is nog genoeg aan te merken op de regering, maar oke...

BBRDWR | 14-04-20 | 12:04

@BBRDWR | 14-04-20 | 12:04: Baudet vroeg in eerste instantie (op 28 januari en 29 januari) alleen maar om een spoeddebat. Vond men niet nodig. En vragen stellen in een achteraf zaaltje is een stuk minder effectief dan een plenair debat in de grote zaal dat veel meer aandacht trekt. Begrijp niet waarom de rol van Baudet altijd zo moet worden gekleineerd. Andere politici willen voor geen geld toegeven dat hij al in een vroeg stadium alarm sloeg en dat zij verder sliepen, met steeds als argument dat er ook een commissievergadering stond gepland. Ze zagen domweg de ernst van de zaak niet in.

Zonder erg | 14-04-20 | 12:24

@BBRDWR | 14-04-20 | 12:04:
Dat AO-tje zou helemaal niet over Corona gaan, maar daar zouden volgens de coalitiepartijen dan óók een paar vraagjes over Corona gesteld kunnen gaan worden. Dus eerst netjes de al volle agenda afwerken in de paar uurtjes die er voor staan en dan kunnen er (misschien, wellicht als er nog tijd is voordat de minister weg moet, of er andere vergaderingen beginnen) ook nog een paar vraagjes over Corona gesteld kunnen worden...

Vergelijk dat even met het eerste debat over Corona begin maart. Begon om 14:00 en duurde tot vér na middernacht. En de regering kon de meeste vragen daarin gesteld niet eens beantwoorden. Over de beschermingsmiddelen, de ziekenhuiscapaciteit, de maatschappelijke en economische maatregelen. Al dat gelul van een paar weken eerder: “we zijn goed voorbereid” bleek op NIETS te zijn gebaseerd. Er was helemaal NIETS voorbereid. Nul komma nul, nada, ziltch, niente, rien. Er was geen enkele generiek noodplan voor zoiets. Geen enkel scenario dat in de kast lag en gevolgd kon worden, er waren nergens plannen voor en men vertrouwde maar op het in de haast gevormde OMT (waarvan we niet weten wie erin zit, behalve “Jaap en zijn mensen”, op basis van welke expertise zij erin zitten en wat die expertise dan is).

En dan vertrouw jij op gedrilde mediaspreekpoppen Rutte, De Jonge, Koolmees die niets zeggen, kritiekloos hun feitenvrije verhaaltjes mogen afdraaien, omdat jij dat er wel capabel uit vindt zien, op basis van helemaal niks.

Stormageddon | 14-04-20 | 12:56

Er liggen helemaal geen draaiboeken klaar. NIet voor een virus pandemie, niet voor andere vormen van infectieziekten, welke dat ook mogen zijn, die van mens tot mens kunnen worden overgedragen. We hebben niet afdoende voorraden medische hulpmiddelen en test kits, er zijn geen scenario's geschetst. Het is on the fly contra actief reageren op wat al in een ernstig stadium verkeert.
En daarenboven nog de stand van zaken in de zorg algemeen.
De beleidsmakers spelen Russische roulette met de bevolking en als het puntje bij het paaltje komt zijn daar de diepgewortelde onkunde (Bruins) en de warrige adviezen en domme uitspraken van het RIVM. Het gaat lang goed, wat kan er gebeuren, allemaal paniek om niks. Ja ja, om niks.

Broadsquire | 14-04-20 | 11:57 | 5

@Kapitein Sjaak Mus | 14-04-20 | 12:01:
Beetje vragen naar de bekende weg, er zijn tekorten aan allerlei spullen die niet specifiek voor dit virus zijn, beadrmingsapparatuur, mondkapjes om maar wat te noemen. En er was ook tekort aan staafjes ofzo.

marrretje | 14-04-20 | 12:13

@Plakbakbloedworst | 14-04-20 | 12:08: Om te begrijpen waarom de regering zo laks reageerde, moet je ook terug kijken naar de Mexicaanse griep. Daar werden miljoen vaccinaties voor gekocht die uiteindelijk niet nodig bleken. Dat wordt ze nog steeds nagedragen met als gevolg een cry wolfeffect.

5611 | 14-04-20 | 13:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Kalf. Verdronken. Put. Als je voor het kalf verdrinkt de put dempt, staat iedereen te schreeuwen dat je tonnen in een put hebt gedonderd en dat er nog niks gebeurd is. Dat is ALTIJD de ellende met preventie maatregelen. Als het werkt, lijkt het geldverspilling. Als het niet werkt, was het geldverspilling (het gebeurt immers toch). is menselijke natuur en dommigheid. Net als de enige reden dat mensen zich houden aan de lockdown dat is de paniek / alarmerende toon van Gommers over de IC. Als dit een dikke griepepidemie is waarin iedereen het makkelijk zou rooien, zou het nu gaan over versoepling van de maatregelen, het is immers onder controle. Anyway, het grote issue is en blijft de asymptomatische besmetting plus het grote spectrum van zeer mild verloop (misschien zelfs asymptomatisch verloop) vs dodelijke afloop en de lange incubatietijd. Dat maakt het managen van de ziekte heel moeilijk. Daarin heeft Japie van t RIVM ook gigantisch geblunderd in mijn ogen, die asymptomatische besmetting werd al snel vanuit china gemeld. Dat moet je dan wel onderzoeken en het risico van inzien. Tuurlijk kan het fakenews zijn, maar sluit dat dan uit. Dan kun je veel beter managen.

BBRDWR | 14-04-20 | 11:56 | 2

De paradox die je beschrijft is zo ontzettend waar!

Rest In Privacy | 14-04-20 | 11:57

BBRDWR | 14-04-20 | 11:56
Mensen met verstand van zaken moesten hun mond houden.

Cobalt bomb | 14-04-20 | 12:04

'We' gaan 4 mei om 19:58 uur dat virus wegblazen,

Trompettist, muziekdocent en dirigent Harmen Klaver roept trompettisten via Facebook op om op 4 mei om 19.58 uur het signaal Taptoe Infanterie te spelen. Dit signaal Taptoe kun je ten gehore brengen in je tuin, in de straat, op een plein, bij een verzorgingshuis, ziekenhuis of vanaf een kerktoren.
www.regioonline.nl/binnenland/oproep-...

AntonJansen | 14-04-20 | 11:54 | 1

Veel bruine bonen eten de dag ervoor ook goed?

dathoujetoch | 14-04-20 | 11:56

PVV of Baudet stemmen lijkt nu het beste. Ik wil mijn welvarend Nederland terug van vóór 1990 dus van vóór de EMU. Ik wil mijn sociaal Nederland terug van vóór 1974 dus voor de grote mosliminstroom. Ik wil dat de roverheid nu de hand in eigen boezem steekt. iedere rijksambtenaar die niet competent is op sociaal minimum zetten. Terug naar kwaliteit voor de burger. terug naar een ecologisch verantwoord land. terug naar de 10 miljoen maximum van het aantal inwoners, terug naar de tijd van de kleinschaligheid, terug naar de tijd van John F Kennedy. van alle Westeuropese landen zijn Duitsland, Nederland en Portugal de landen die hun burgers het meest afknijpen. Kom toch in opstand mensen. Stuur die politici naar huis. Ze bedienen zichzelf enorme goed met hun netwerken en baantjescarroussels en hun geslijm met Brussel. Die belasting kan heel flink omlaag. Distributie van weelde in Europa. en.wikipedia.org/wiki/Distribution_of...

ecologiste | 14-04-20 | 11:54 | 6

@dathoujetoch | 14-04-20 | 11:55: De slager mag terug komen en het aardgas a.u.b. ook. Technologie is een geweldig ding, alleen de intensieve menshouderij maakt de aarde en de mens kapot, degradeert de aarde tot een industrieterrein en de mens tot massamens en wegwerp product (zie hoe de ouden respectloos worden afgeschreven).

ecologiste | 14-04-20 | 12:00

@daytripper | 14-04-20 | 11:59: Stoppen met kinderbijslag en mensen zonder kinderen belonen. Hadden ze al moeten doen vanaf eind jaren 60 toen er tenminste nog wat aan gedaan kon worden en er min of meer dezelfde discussies waren als nu: overbevolking, natuur en milieu, einde groei Club van Rome Small is beautiful Schumacher etc.

ecologiste | 14-04-20 | 12:02

Eens. Helaas zijn er teveel 'Utrechtse Patricks', hersenloze weekdieren zonder enig besef. Vrijblijvend blaten vanuit hun comfortzone en elke keer meer van hetzelfde. Om moedeloos van te worden.

Bakschuif | 14-04-20 | 12:15
▼ 3 antwoorden verborgen

Bij de kredietcrisis keken ze ook lang de andere kant op, het zou aan Nederland voorbij gaan
(Wouter Bos). Is het onkunde of doen ze dat juist bewust?

NLgaatnaardeklote | 14-04-20 | 11:54

Zo'n zelfde column schijven over het immigratiebeleid is Nederland (nog) niet aan toe. Zal ook niet gebeuren.

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 11:54 | 1

Wordt ook niet geaccepteerd. net als de waarheid over deze pandemie. Maar die lachen we gewoon onder het tapijt samen met de doden en de economie.

Cobalt bomb | 14-04-20 | 12:01

Goed te zien dat Nederland steeds dommer wordt.

Cobalt bomb | 14-04-20 | 11:52

"Regeren is vooruitzien". In een wereldje waarin politici bezig zijn met de plopkap, duiding, "Europa" maar vooral met zichzelf, een gegeven wat bij menig functionaris gewoonweg niet tussen de oren zit. Nu de kolonne giertanks het windmolenpark heeft geraakt is er ineens ferme taal, een "kordaat" optreden en een appèl onder het motto "komen we samen wel uit". Je zou hopen dat deze crisis een aantal zaken zou belichten die eigenlijk allang glashelder waren: de politiek zou niet moeten beslissen over zaken waar het geen verstand van heeft maar de adviezen van brede groep deskundigen moeten volgen (zeker niet enkel het RIVM), de EU is een instituut wat ook in tijden van crises helemaal NIETS bij te dragen heeft en als laatste: dit was niet de eerste mediache shitstorm uit Azië, zal dus ook de laatste niet zijn en dus komen er nog meer bulls

Grijskijkert | 14-04-20 | 11:52 | 1

Ik heb de chips en cola al staan, kan niet wachten op het neerstorten van de decadentie.

Cobalt bomb | 14-04-20 | 11:55

Pieter stelt de juiste vragen en weet ook welke antwoorden daarbij horen. Wat we nu zien is de uitvergroting van de Nederlandse 1e wereldland arrogantie en bijbehorende impotentie. Tegen beter weten in hoop ik dat er wat gaat veranderen. Tot dan zal ik voor mezelf en mijn naasten zorgen en de overheid en de daarbij behorende parasieten, voor geen cent vertrouwen (schenken).

spekpater | 14-04-20 | 11:50 | 1

IJdele hoop maar je hebt volledig gelijk.

Cobalt bomb | 14-04-20 | 11:53

Zoals al vaker gezegd, opkomende virussen die longen targetten waren 20 jaar geleden al in de spotlight om grootschalig testen voor te ontwikkelen. Maar net als dat de NS nooit hele treinstellen leeg laat rijden voor het geval dat want dat kost geld, is men ook sindsdien steeds meer als een boekhouder het hele monitoringssysteem gaan afschalen tot het minimum. En men is er al die jaren mee weggekomen ondanks dat wetenschappers al jaren waarschuwden dat we eigenlijk te langdurig te weinig te maken kregen met gevaarlijke epidemieën ondanks een steeds grotere kans op overdracht door al het transport op wereldschaal en open grenzen beleid. Er is bewust risico genomen en men kwam ermee weg.
Tot nu toe. Dus ja, we kunnen nu niet genoeg vingerwijzen. Dit is allemaal verwijtbaar want er is al jaren minimaal 1 partij die voor dit beleid gekozen heeft.

Deflatiemonster | 14-04-20 | 11:49 | 2

Terwijl, als je eerlijk bent, als je moet bezuinigen, want recessie, het wel verstandig is om te bezuinigen op dingen die je denkt nooit nodig te hebben. Althans, boven op mensen of essentiele dingen. Je moet kiezen, wat gooi je weg, je brandblusser of je wc-papier?...

BBRDWR | 14-04-20 | 11:58

@BBRDWR | 14-04-20 | 11:58: We hadden ook gewoon kunnen bezuinigen op zaken waar we weinig tot niets voor terugkrijgen. Taxpoet richting zgn. hongerlandjes waar van elke euro taxpoet slecht een dubbeltje bij de doelgroep terechtkomt. Al een halve eeuw wordt er geld weggepist richting door en door corrupte faalstaatjes terwijl er structureel nog steeds geen ene moer aan vooruitgang/ontwikkeling te bespeuren valt. 4.7 miljard jaarlijks... ka-tsjing ! En dan hebben we het nog niet over de afdrachten richting de Brusselse EU hofhouding of de talloze mega-faal projecten van de overheid die elkaar enkel overtreffen in structurele en stelselmatige ambtelijke incompetentie. Voldoende poen om zaken goed en degelijks te organiseren/regelen was er altijd al. De cojones om het te doen, daar ontbrak het voorheen aan, dat zal na deze crisis nog steeds zo zijn.

Grijskijkert | 14-04-20 | 12:24

Nogmaals een citaat uit:
saltmines.nl/2020/04/05/partijpolitie...

"Vrijwel alle ideeën van de PVV – vliegverbod, grenscontroles, betere communicatie, scholen sluiten, tijdelijke lockdown – werden uiteindelijk overgenomen waarbij zoveel mogelijk geprobeerd werd om te doen alsof deze voorstellen niet oorspronkelijk van de PVV afkomstig waren."

#Wilderwhatelse?

K. Westergaard | 14-04-20 | 11:49 | 6

@BBRDWR | 14-04-20 | 12:06 |
Jij vind nog geen nootje, al zou je er over struikelen. Je geeft zelf al aan dat de schrijver van deze tegel gelijk heeft.

Bakschuif | 14-04-20 | 12:19

@BBRDWR | 14-04-20 | 12:06: Wel grappig die eekhoorn metafoor. Eekhorns beginnen al met een wintervoorraad aanleggen voordat de 1e sneeuw valt. Maar proberen te deugen in weerwil van de realiteit want tja, Wilders en/of Baudet hè?. Volgens mij waren het beide heren die destijds (maandje geleden ofzo) aandrongen op een kamerdebat en verregaande maatregelen voorstelden. Moest niet, was niet nodig, liep allemaal zo'n vaart nog niet. Met zo'n razendsnel propagerend virus (en de tijd die politici/ambtenaren nodig hebben om de aars in beweging te krijgen) ben je met "gefaseerde invoering" dus gewoon veels te laat. Inmiddels wel Q.E.D. En verder wat Bakschuif zegt.

Grijskijkert | 14-04-20 | 12:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Men loopt met bijna alles achter de feiten aan, alleen is dat bij een exponentieel virusje snel confronterend.

hellothere | 14-04-20 | 11:49

Straks komt het allemaal goed. Wanneer we tenminste allemaal meedoen met dat idiote idee gezamenlijk het wilhellemus te zingen. Je zult het zien, niet iedereen doet mee dus het komt niet goed.

Rachiel_de_Muyter | 14-04-20 | 11:48

Een enorm lang lulverhaal waarin keer op keer dezelfde vraag gesteld wordt maar waarop geen antwoord volgt. Zinloos om door te linken of je moet zelf ook geen ideeën over (eigen) content meer hebben.

Super Vaagstra | 14-04-20 | 11:47

Ik zeg maar altijd zo; had ik de beer maar in zijn hol met een haas afgeschoten...
Maar dat is achteraf....

SterF... | 14-04-20 | 11:44

Koop nooit meer iets wat uit China komt

gerrit5042 | 14-04-20 | 11:42 | 4

Dan blijft er weinig over.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 11:51

@Peter_la_Selie | 14-04-20 | 11:51:
In alles wat je thuis openbreekt vind je wel ergens een component met "made in China". Je hebt helemaal gelijk.

piloot47 | 14-04-20 | 11:57
▼ 1 antwoord verborgen

Ik kan werkelijk niet begrijpen dat er centraal niets geregeld is, temeer een virale pandemie een kwestie van tijd is en hiervoor al decennia lang wordt gewaarschuwd. Tuurlijk is achteraf gelul erg hinderlijk, maar meermalen gewaarschuwd worden en vervolgens geen actie hierop ondernemen vind ik ronduit storend en buitengewoon laakbaar.

pibasso | 14-04-20 | 11:40 | 17

De directie van de firma 3M, bekend van de mondmaskers, stuurde in januari al een memo naar de vestigingen dat ze de productie van de mondmaskers moesten verhogen. Omdat de firma vanwege haar mondmaskers bekend is met eerdere pandemieën, beschikt ze zelfs over stille reserves, productielijnen die pas in geval van hoge nood worden 'aangeslingerd' (als een X-factor zich voordoet). Dat gebeurde dus al in januari. Hoe kan het dat een bedrijf wel voorbereid is en zich opmaakt voor een ramp, terwijl de meeste landelijke overheden nuffig om zich heen kijken en doen alsof het wel overwaait?

FrankVeer | 14-04-20 | 12:03

@FrankVeer | 14-04-20 | 12:03: Dat krijg je in een protocollaire samenleving. Alles is in protocollen gegoten en niemand hoeft dan nog na te denken.

pibasso | 14-04-20 | 12:46
▼ 14 antwoorden verborgen

Over wegkijken gesproken... Die ESRI GS Corona tracker Nederland... ligt dat aan mij? of lijkt dat ding al een week stil te staan qua aantallen... maarr das echt goed nieuws, gaat de goede kant op dus door alle maatregelen ... oh wacht gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsda...

Geenjoris | 14-04-20 | 11:39 | 1

Wie kan mij uitleggen wat het nut is van een logaritmische schaal op de perceptie van de omvang van Sars CoV-19?

Guillermo | 14-04-20 | 11:48

Carnaval, forenzen per trein en vliegen; het moest en zou allemaal doorgaan. Epic fail.

LJBrinkhorst | 14-04-20 | 11:38 | 1

Wintersport Lech, reisje Indonesië, het ging maar door. Nu weer tripjes naar ziekenhuizen maken, paar TV-schnabbels, lachen joh.

dathoujetoch | 14-04-20 | 11:50

Ik zag net een topic over Trump. Hoe hij zijn straatje schoon veegt en het allemaal niet zijn fout is.

Maar er telt eigenlijk maar één ding: wat hebben diverse leiders gedaan? Heeft Rutte het dan beter gedaan dan Trump? Misschien wel niet. Dan mag Trump een lul van een mannetje zijn, als hij betere beslissingen, of niet iets meer tijdig heeft genomen maakt dat hem een betere leider dan Rutte en de hele zooi hier.

Het topic over Trump gaat erover dat het een zak hooi is in zijn gedrag. Niet over feitelijkheden van zijn beleid afgemeten aan de standaard van de prestaties van concullega's wereldwijd.

Knufter | 14-04-20 | 11:37 | 9

@surffee11 | 14-04-20 | 11:42: De grote groep mensen met een gemiddeld inkomen zijn de sjaak.
Geldt dat hier in NL ook niet?

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 11:54
▼ 6 antwoorden verborgen

En nu staan we glorieus derde op de lijst van Coronadoden per hoofd van de bevolking. Bij verpleeg- en bejaardentehuizen is het soms een ware veldslag met 30-50% overledenen. Stel je je de angst voor als je daar zit. Dat moet verschrikkelijk zijn.

van heinde en verre | 14-04-20 | 11:37 | 6

@Roadsurfer | 14-04-20 | 11:50: Pia's "voltooid" leven plan is hiermee ruimschoots overtroffen ja, hun doel meer dan bereikt.

Abject | 14-04-20 | 12:43

@Abject | 14-04-20 | 12:43: Het enige waar Pia Lijkstra van baalt is dat de organen niet bruikbaar zijn, maar goed, je kunt niet alles hebben. Overigens richten GL en D666 zich wel degelijk op het stimuleren van levensbeëindiging van 70+ers.

5611 | 14-04-20 | 13:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Tja, onze staats-tv en Brusselse media is nu eenmaal erg op de hand van de zittende macht, zodoende hoeft men weinig kritiek te verwachten. Ook van RTL weinig heil, Kees Berghuis (politiek assistent toenmalig minister van Financiën, Gerrit Zalm. Daarvoor voorlichter VVD-fractie Tweede Kamer) heeft enkele jaren als chef van de politieke redactie van RTL Nieuws de de neuzen een kant op doen wijzen waarna hij weer terug ging naar de VVD. nos.nl/artikel/2026824-chef-politieke...

Zodoende noem ik Nederlandse journalisten graag hoernalisten, feitelijk zijn het uitwisselbare huurlingen, ze hadden met eenzelfde gemak voorlieger kunnen zijn bij een willekeurige politieke partij.

Abject | 14-04-20 | 11:37 | 1

De scheidslijn tussen journalist en voorlichter is in Nederland tijdens deze corona crisis flinterdun, helaas..

therealbraindump | 14-04-20 | 11:47

Wat een achteraf gelul.

Superior Bastard | 14-04-20 | 11:37 | 6

@Superior Bastard | 14-04-20 | 11:47: Tja, ook bij je favoriete weblog weten ze het niet meer. Weer geen kroontjes verkocht.

Super Vaagstra | 14-04-20 | 11:49

@Super Vaagstra | 14-04-20 | 11:49:
En Wilders en Baudet in de min. Ja, het is afzien.

Superior Bastard | 14-04-20 | 11:52

Achteraf is het makkelijk lukken, echter was veel info vooraf al bekend. Er is echter niets mee gedaan, wat behoorlijk krom is en dat kun je nu niet echt meer echt praten lijkt mij?

zegmaarwij | 14-04-20 | 13:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Een heel duidelijk articel op RT [punt) com over waarom overheden niets willen doen aan voorspelde doemscenario's (en waarom er wel volop geld wordt verkwatst aan leger - offensie) .
De mensen binnen een regering hebben exact dezelfde mentaliteit en mind-set zoals 99% van u - of heeft u wel voldoende maatregelen genomen (geld gespaard ipv die extra ipad en derde vakantie) om wat extra buffer ruimte te hebben in geval van een persoonlijke financiele tegenslag?

het was duidelijk dat dit er aan zat te komen - maar simpelweg was 99% van de bevolking en 99% van regering bezig met andere 'prioriteiten'.

putinisyourfriend | 14-04-20 | 11:36 | 2

Alles gaat op via hypotheken naar de banken voor veel te dure huizen omdat er nauwelijks wordt gebouwd. Ik vraag me al tientallen jaren af waarom de staat het verdomt voldoende huizen te bouwen. Zo me niets verbazen dat dit is om het VVD kapitaal te beschermen en te renderen. En nu de 'reddende leider' van de VVD? Laat me niet lachen.

roevka | 14-04-20 | 11:45

@roevka | 14-04-20 | 11:45:
Waarom de overheid geen huizen bouwt?

Weet niet precies wanneer maar laat het 25 jaar geleden zijn dat de woningmarkt is geprivatiseerd wat zoveel inhoud dat de overheid z'n handen er vanaf getrokken heeft en het onder een aantal voorwaarden (met name verdeelsleutel sociale/commerciële huur en onderhoudsverplichtingen) aan de markt over laat.

Uiteraard kan de overheid in bepaalde situaties ingrijpen door woning corporaties en lokale overheden te dwingen de bouw op te schroeven door procedures te versnellen maar veel meer dan dat kan ze niet.

Grootste problemen (los van het gecreëerde stikstof gedoe) waarom er niet genoeg (huur)woningen gebouwd worden zijn;
achterlijke vergunningsprocedures, inspraak rondes, stroperige besluitvorming op lokaal/provinciaal niveau en veel teveel juridische ruimte voor allerlei vage belangenclubjes om zich helemaal suf te procederen bij de eerste de beste boomkikker of historische spijker die ze tegenkomen.

normanius | 14-04-20 | 12:08

Ach, het volk slikt dit gebrekkige zwabberbeleid als zoete koek, met dank aan pr-'journalisten', dus erkennen van fouten of enige vorm van reflectie door de politiek zal naderhand niet nodig worden geacht.

GroetenVanUrk | 14-04-20 | 11:33

Rutte en consorten zijn altijd reactief, behalve als het EU zaken betreft dan blijkt dat opeens ook vooruit kunnen denken... De huidige crisis komt hen zeer goed uit om allerlei wetten en beleid geruisloos door te voeren. De NPO verdooft de weldenkendheid van de schapen die daar nog naar kijken en voert de prutsers in het kabinet nog op als helden ook... wat een zwakzinnigheid bij elkaar...! Het wordt tijd dat we onze vrijheden terug opeisen en een einde maken aan de charlatans die nu onze regering vormen.... cheers to that...

surffee11 | 14-04-20 | 11:33 | 3

Punt!

therevenant | 14-04-20 | 11:38

Welke wetten en beleid zijn er dan geruisloos doorgevoerd die uw vrijheid beknotten?

normanius | 14-04-20 | 11:46

@normanius | 14-04-20 | 11:46: Ik zie u vanmiddag om 15 uur in een gezellige kroeg naar keuze, drinks are on me...

surffee11 | 14-04-20 | 14:33

Laatste nieuws: SARS-2 kan ook rode bloedcellen binnendringen, net als ... malaria. Vandaar dat anti-malaria middel hydroxychloroquine werkt?

Peter_K | 14-04-20 | 11:32 | 3

Ja maar dan hoeft niemand meer een vaccin en daar is het nou net om te doen.

Stonecity | 14-04-20 | 11:35

Oké. En nu concentreren op de verwekker van Covid-19.

Guillermo | 14-04-20 | 11:35

In heel Graubünden liggen in de 11 ziekenhuizen slechts 34 mensen in totaal met een coronabesmetting (waarvan 6 op de IC). Een belachelijk laag aantal en hier rond St Moritz gaan al luide stemmen op deze ridicule en unverhältnismässige opsluiting van de bevolking asap te beeindigen, ten laatste per 26 april.

van Oeffelen | 14-04-20 | 11:32 | 2

Vind ik ook. Belachelijk, veel te laag. Er moeten nodig patiënten bij. Uit solidariteit. Oh nee, het is Zwitserland maar, laat maar. Koekoeksklokken en kaasfondue.

dathoujetoch | 14-04-20 | 11:37

Wat een plempsel. U moest eigenlijk eens "ridicuul en unverhältnismässig" opgeruimd worden. Haal uw bruine uniform weer uit de kast en slik die pil!

therevenant | 14-04-20 | 11:43

Is waarschijnlijk een beter masker dan de gemiddelde Nederlandse verpleegkundige op dit moment ter beschikking heeft.

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 11:35

Volgens mij niet, het lijkt mij meer een redelijk schoon inlegkruisje.

therevenant | 14-04-20 | 11:44

Tussen de wetenschappers bij het RIVM en de de bevolking zit een laag politiek en PR.
Zou zo maar kunnen dat bij het RIVM een aantal wetenschappers en bij de IC-experts artsen zitten die met kromme tenen aanzien en aanhoren wat er de wereld ingaat.
www.rivm.nl/nieuws/nieuwe-longziekte-...
"Er zijn geen directe vluchten van Wuhan naar Nederland. Volgens de ECDC European Centre for Disease Prevention and Control is de kans dat dit virus zich naar Europa verspreidt erg klein. "
Er zal geen viroloog of arts en zelfs geen middelbare scholier met biologie in het vakkenpakket zijn die je voor zo'n opmerking kan strikken.
Dus wie brengt die vreemde berichten de wereld in?

kloopindeslootjijook | 14-04-20 | 11:31 | 4

Dat was inderdaad een raar bericht. Hoe wereldvreemd ben je als je het concept 'overstappen' niet kent. Voor de zuinige reiziger is dat eerder regel dan uitzondering.

Carbonnetje | 14-04-20 | 11:34

Maar is er dan ook geen enkele klokkenluider in die organisatie te vinden die even een reactie op de socials gooit? natuurlijk kan iedereen op zijn vinger natellen dat die opmerking achterlijk is. Zelfs in de tijd dat het nog 4 maanden lopen of varen was naar China, wist het ene na het andere nare virus uit die hoek Europa te bereiken.

trottle | 14-04-20 | 11:41

@ole guapa | 14-04-20 | 11:34:
Je kunt het virus ook niet wegbombarderen of bedreigen of opkopen.
En je kunt er moeilijker een draai aangeven achteraf. Misschien dat daarom het zo vaag en stroperig gaat. Terwijl mensen zoals Gommers (baas IC) er gelukkig geen doekjes om winden, omdat ze niet voor niets dat werk zijn gaan doen. Maar die zit in een andere laag inderdaad.

kloopindeslootjijook | 14-04-20 | 11:50
▼ 1 antwoord verborgen

De WHO is een soort FIFA.
En Mill & Belinda Gates zijn de grootste geldschuivers (met de media in hun achterzak).
Hebben iedereen in hun zak en zijn zwaar geïnvesteerd in de vaccinatie-industrie.
Alternatieven worden met veel smeergeld de kop in gedrukt.
Helaas voor ze schijnt immuniteit niet helemaal te werken bij Covid-19.

Pimp my Voortuin | 14-04-20 | 11:31 | 1

'zakenmensen' die zelf niets kunnen kopen start-ups op en gaan daar veel geld aan verdienen. Het is lelijk maar zo werkt het.

kloopindeslootjijook | 14-04-20 | 11:45

Ongelooflijk dat men het carnaval door liet gaan en dat is geen achteraf gelul. Ik heb mijn vriendin, die in Uden woont, over laten komen tijdens carnaval. Zij heeft het virus niet, 13 vrienden/familieleden van haar wel. Alaaf!

Apollo | 14-04-20 | 11:30 | 8

@SterF... | 14-04-20 | 12:00: Ik ben niet gegaan, lees nou even goed. Ik woon in de Randstad en liet mijn vriendin overkomen vanuit Uden naar mij tijdens carnaval.

Apollo | 14-04-20 | 12:01
▼ 5 antwoorden verborgen

Die parlementaire enquête komt er wel, minstens een onderzoek. Ja toch?

spamzuiger | 14-04-20 | 11:30 | 2

Ik zou er maar geen rekening mee houden.

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 11:37

Blah blah gehoord de beraadslaging, volgens de experts van xyz, daarna zal de commissie... Wachten op het onderzoek. Uiterst zorgvuldig zijn.

Stevig aan de tand voelen. Rapport. Artikel in een krant. Gaap.

Knufter | 14-04-20 | 12:21

Tot zover de visie van onze 'staatsman' Rutte. Want RIVM en GGD zijn de schuldigen; zij zijn de deskundigen. Rutte zal geen 'actieve herinnering' hebben aan de 'intelligente' lock down. Die heeft hij ook niet aan MH17, de onderste steen, Halbe, het inlegvelletje, de dividendbelasting, Opstelten, Teeven, het telefoontje van Unilever, het Referendum etc. etc. Wat een slagveld.

Crossing_The_Rubicon | 14-04-20 | 11:30

Ik ben geen sinoloog, geen viroloog of epidemioloog, geen medisch expert en ook geen journalist. Maar, terugkijkend over mijn linker schouder, wist ik wel dat er iets zat aan te komen. Best wel knap van mij, hé.

Guillermo | 14-04-20 | 11:29

Ik toch steeds denken aan Jeff Waynes War of the Worlds:
"The chances of anything coming from Mars are a million to one he said"
Ook toen al (in de roman van HG Wells) zaten overheid en wetenschap er faliekant naast.

LucaBrasi | 14-04-20 | 11:28 | 2

Het komt allemaal door de maan.

Leptob | 14-04-20 | 11:30

Ik gok dat ze het stiekem ook wel lekker vinden het zo'n virus ruimt een beetje op heh... en al het andere kost geld.

Barkruk2 | 14-04-20 | 11:27 | 2

Ik vind de gemiddelde leeftijd van mensen inmiddels ook al te hoog. Dus ja, ruim lekker op.

Leptob | 14-04-20 | 11:31

@Leptob | 14-04-20 | 11:31:
tja oudjes hebben veelal de samenleving opgebouwd dus die verdienen ook wat.. Denk dat de ikke wil niet en de ikke niet begrijpers een grotere aanslag zijn op de maatschappij.

Barkruk2 | 14-04-20 | 11:50

Net zoals de Chinese overheid zal ook de Nederlandse overheid er alles aan doen om de harde cijfers zoveel mogelijk onder het tapijt te vegen. Gewoon om geen verantwoording af te hoeven leggen voor het eigen opzichtige falen. Dat krijg je ervan als de overheid volle9bestaat uit managers, voorlichters en PR-adviseurs. De ingenieurs, artsen en andere vakspecialisten zijn er de afgelopen halve eeuw allemaal uitgewerkt door de koekoeksjongen van de Erasmus, de VU en Nijenrode. En daar plukken we nu de zure vruchten van.

Ivoren Toren | 14-04-20 | 11:26 | 3

De Nederlandse overheid legt (zeker persoonlijk) al nauwelijks verantwoording af richting de bevolking. Fuck de bevolking, fuck het stemvee. En als die iets teveel beginnen te roeren, schaf je gewoon hun resterende middelen af (doe, referendum).

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 11:39

Vraag 1: Hoe kon het gebeuren dan Rutte zo'n zwakke minister als Bruins heeft aangesteld? Hij doet toch de eindselectie?

Piet Karbiet | 14-04-20 | 11:50

Klopt wel. Vakkennis is verdacht in politiek en ambtelijk Nederland, je netwerk telt en dat je weet hoe de hazen lopen. En dan krijg je dus een minister van Volksgezondheid die geen idee heeft waar het om gaat, die denkt dat een ziekenhuis zoiets is als pindakaasfabriek. Wij zijn dan ook geen kenniseconomie maar een kennisseneconomie.

5611 | 14-04-20 | 13:32

Gelukkig nog 1 journalist die zijn vak verstaat! De msm laat het flink afweten. Hoezo de macht controleren? De msm is een verlengstuk geworden van de macht. Zijn de genomen maatregelen proportioneel? Welke criteria hanteert de regering om de lockdown te rechtvaardigen? Hoe transparant zijn de gemaakte keuzes? Hoe ziet het vervolgtraject eruit? Hoe worden burgerrechten gewaarborgd in deze situatie? Waarom staat het politiek bedrijf met uitzondering van de corona crisis niet stil? Zo maar een paar vragen die ik als een eenvoudig burger kan bedenken. Zo'n hoofdredacteur van de volkskrant die het nu niet passend vindt om kritische vragen te stellen aan de macht, wat een blamage.

therealbraindump | 14-04-20 | 11:25 | 4

of dat beroemde filmpje van de hoofdredacteur van het AD die botweg verklaart dat 'vanaf nu jullie berichten via ONS gaan, of wil je dat we Wilders premier maken'.

ole guapa | 14-04-20 | 11:36

therealbraindump | 14-04-20 | 11:25
"Gelukkig nog 1 journalist die zijn vak verstaat! "
Pfft...
"Waarom stelt geen enkele serieuze journalist indringende vragen aan onze overheid over hoe Nederland zich voorbereidt?" Ik antwoordde: wellicht omdat journalisten niet logisch kunnen nadenken. En misschien geen paniek willen zaaien. En ging zelf door met waar ik mee bezig was.

Is dit nog nieuws? | 14-04-20 | 11:59

@ole guapa | 14-04-20 | 11:36: Die voorpagina met Rutte in hermelijn, dieptepunt van een toch al beroerde krant.

5611 | 14-04-20 | 13:35
▼ 1 antwoord verborgen

Moraal van dit verhaal: Vertrouw niet op uw overheid. Nu is het Corana, morgen kan Defensie niks en overmorgen kan de drinkwatervoorziening niet worden beschermd. Volgend jaar EMP, plagen etc. En de rode draad is wegkijken en niks voor elkaar hebben. Denken jullie aan de belastingaangifte binnenkort?
Goed verhaal trouwens van Pieter Klein.

Pedronegro | 14-04-20 | 11:25 | 5

Maar wat doe je ertegen? Ben je een prepper in Michigan dan mag je momenteel niet eens zaadjes planten om zelf eten te verbouwen.

Is er een veelbelovend medicijn dan zijn er overheden die het verbieden puur en alleen omdat Trump het heeft aangeprezen.

Die mooie lockdowns waar we nu inzitten? Die zijn in de meeste landen pas na de besmettingspiek (incubatietijd teruggeteld) ingesteld.

Overheden doen maar wat.

Carbonnetje | 14-04-20 | 11:44
▼ 2 antwoorden verborgen

GS was een van de weinige die aandacht had voor Wuhan, vanaf het begin. En inderdaad, Dr Baudet, normaal de clown van de Tweede Kamer, had deze keer gelijk. Waarom er niet naar hem geluisterd werd? Ik denk toch ook een beetje het cry-Wolf scenario. Als Baudet het zegt, dan hoeft niemand het serieus te nemen. Het is Baudet maar. Dat is jammer, want hij had een punt destijds, zeker. Maar dan nog, zo'n column, achteraf is de koe gemnakkelijk in de kont gekeken. De stuurlui aan lager wal komen dan uit hun holen.

Beste_Landgenoten | 14-04-20 | 11:24 | 5

Ja, en zo gaat het steeds. Baudet is een ijdele en hoogdravende kwast en dus hoeven we niet naar hem te luisteren. In Nederland gaat men af of vorm, toon, zuilen en hokjes ipv op inhoud. Ik heb vrienden die nooit GS willen lezen want ‘rechts, rabiaat, fout’ etc. En dus missen ze nogal wat invalshoeken, al was het alleen maar de notie dat de artkelen op GS niet rechts, rabiaat en fout zijn.

kapoerewiet | 14-04-20 | 11:56

Maar dan nog. Journalisten hebben toch wel een taak om o.a. de overheid te controleren (naast de 2e kamer uiteraard). In zijn column is Klein dan ook voornamelijk verbaasd waarom er in NL niet 1 journalist is te vinden die kritische noten plaatst bij het uitgezette beleid. Al helemaal als hij ten lange leste zelf eens een tijdlijn op papier zet, Dan wil ik hem toch niet een stuurman aan wal noemen. Hij geeft niet aan dat hij het altijd beter heeft geweten.

Eagle0511 | 14-04-20 | 11:59

Ik ben het zelden met je eens, jij hebt een schurfthekel aan Baudet, maar ik waardeer de sportiviteit om te erkennen dat hij het wel degelijk bij het goede eind had eind januari. Ook kudo's voor de notie dat het misschien niet altijd handig is om uitsluitend te kijken naar de boodschapper in plaats van naar de boodschap.

5611 | 14-04-20 | 13:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Captain Hindsight saves the day.

frank123 | 14-04-20 | 11:24 | 2

Klopt, maar regeren is vooruitzien. En daar ontbreekt het dus ook aan.
Het is niet gezegd dat we dan geen Corona hadden gehad, maar we hadden op zijn minst betere omstandigheden gehad voor de zorg en de patienten.

Nuchternederland | 14-04-20 | 11:26

Nee. De waarschuwingen waren ruim en voldoende. Alleen koos het openbaar bestuur ervoor zich te concentreren op Turkije, the Green Deal etc. 'Want net als Ebola blijft het vast wel in andere landen'.
Zie het Politico artikel waar deze column aan refereert. In heel Europa en zeker ook in Nederland was wegkijken het devies.

ole guapa | 14-04-20 | 11:38

Een gewaarschuwd mens telt voor twee maar als deze mensen het niet snappen telt het niet Jaap zat er helemaal naast met ze cumulatieve incidentie en heeft iedereen voor gelogen en daar is Rutte ingetrapt en in een democratisch land heeft Rutte het voor het zeggen.

kuus | 14-04-20 | 11:24 | 4

Jaap heeft gesproken in opdracht, hij sprak ze uit maar het waren niet zijn woorden.

swapper | 14-04-20 | 20:37
▼ 1 antwoord verborgen

Het heeft wel iets geruststellends... gaat u maar rustig slapen de overheid waakt over u, de problemen komen hier waarschijnlijk niet naar toe.

Karel Kruizenruiker | 14-04-20 | 11:23

"Column"
Dat was toch iets anekdotisch met een wijze les? Niet een saaie lange reconstructie? Die bovendien al tig keer gedaan is, waardoor het amper zjoernalistiek mag heten.
Schrijf nou eens iets origineels en zinvols, dan blijft je vak misschien voortbestaan.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 11:23 | 1

Kreeg na het lezen van die “herhalio“ column dezelfde gedachte.

Penus Decoratus | 14-04-20 | 11:49

Tja, als je alle puzzelstukjes zo bij elkaar legt. En ziet hoe erg de overheid hier faalt. Dan kan ik me voorstellen dat dit een katalysator is voor het andere topic, 5G kritieken. De overheid heeft betreffende corona duidelijk laks gehandeld blijkt nu. En dat dit in alle lagen van de bevolking wantrouwen oproept in die overheid. Om nog maar niet te spreken van de akkefietjes die speelden al bij de belastingdienst en met Syri ... Tja, alles bij elkaar kun je het de mensen bijna niet meer kwalijk nemen dat ze de overheid gaan wantrouwen.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 11:22 | 2

"Wantrouwen oproept...'' ?

Kijk eens hoe Rutte/VDD in de peilingen staan...

Blijkbaar is een goede speech, ik geef ook toe: hij kwam goed over, meteen veelzeggend over waar een partij voor staat.
Maar dat is hoe ziek dit land is geworden. Al tientallen jaren.

'Wat heeft die Wouter Bos toch een lekker kontje. Ik stem op hem!'

Nederland Open Inrichting.

Realism Is All | 14-04-20 | 11:29

@Realism Is All | 14-04-20 | 11:29: it aint over till the fat lady sings.
Pas in maart volgend jaar zijn er verkiezingen. Dan is het 'rally around the flag effect' wel over. En wordt de balans opgemaakt.

ole guapa | 14-04-20 | 11:39

“... never let a crisis go to waste” - dacht even Pinokkio...

wezen | 14-04-20 | 11:22

Pieter klein vindt dat er genoeg is weggekeken....
Daar is half Nederland het zeker niet mee eens . Dat gaan we straks weer zien in de stemburo's.
Nederland bestaat nog .. ligt aan het infuus ... maar de boel moet net als bij Corona eerst echt over de zeik zijn.. Nog paar jaartjes geduld .

daytripper | 14-04-20 | 11:21

De soep wordt nooit zo heet gegeten alsdan hij opgediend is.
Gaat u maar rustig slapen.

De Profundus | 14-04-20 | 11:21 | 2

Vleermuissoep?

MooseNL | 14-04-20 | 11:26

Klopt.
De pan soep wordt nu al kokend over uw hoofd uitgegoten.
Vleermuizensoep.
Is een delicatesse, heb ik vernomen van een Chinese man met een lange jas in een parkeergarage.

Rammstein | 14-04-20 | 11:29

Waarschijnlijk krijgen we met 5G een automatische temperatuurmeter bij de voordeur. En mag je bij verhoging de deur niet.

Polarisator | 14-04-20 | 11:20

Als ik TV-beelden zie uit het buitenland dan zie ik de mensen op straat praktisch overal mondkapjes dragen. Alleen in Nederland was (en is?) dat buiten de zorg (nog?) niet nodig en luisteren we naar de feiten van ome Jaap.

ik_wacht_niet | 14-04-20 | 11:20 | 3

Ik zie hier in Twente ook al af en toe een verdwaald iemand met een kapje rondlopen. Dan weet ik: dit is geen tukker.

Leptob | 14-04-20 | 11:24

Moeten ze er wel zijn...
Maar met een beetje geluk hebben met een maand of twee wel milieutoestemming voor een fabriekje.

Nuchternederland | 14-04-20 | 11:25

@Nuchternederland | 14-04-20 | 11:25: Nee joh, dan komt er iemand uit Nijmegen zeuren over de stikstof van dat fabriekje en zijn we zo twee jaar verder zonder dat er iets gebeurt.

5611 | 14-04-20 | 13:42

Achteraf kijk je een koe in de kut. De enige vraag is als heel Europa direct in lockdown was gedaan, was het dan wel goed gegaan?
Maar zo'n lockdown kan economisch gezien geen maanden duren. En we moeten toch allemaal imuun worden voor dit virus? Hoe doe je dat als het vaccin nog maanden op zich laat wachten.

Santtulainen | 14-04-20 | 11:19 | 6

'Wat als' vragen heeft nauwelijks nut, behalve een mooi verhaal maken.
Als we eerder de boel dicht hadden gegooid en hadden voorbereid (hoe dan?), was de 'golf' van zieken uitgesmeerd over een langere periode, wat betekent dat de winkels etc. langer dicht hadden geweest, uiteindelijk dezelfde hoeveelheid mensen besmet (en overleden) zijn en het enige echte voordeel zou zijn geweest dat de IC's minder druk hadden gevoeld.
Nu draaien de IC's tegen max capaciteit en is het hopen dat die niet in elkaar storten, dan hebben we een extra probleem.

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 11:28

@EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 11:28: "Wat als" scenario's zijn pas interessant als deze pandemie volledig voorbij is.

Binnenbaan | 14-04-20 | 11:42

@Binnenbaan | 14-04-20 | 11:42: Inderdaad, maar dan wel met de kanttekening dat er dan direct een hoop straatjes schoongeveegd zullen blijken.

EEnzame SchizofrEEN | 14-04-20 | 12:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Zijn die noodhospitaals al gereed ondertussen , opdat we weer aan de bak kunnen ?
Mooi en aardig dat we onze oudjes willen redden maar zoals het nu gaat maken we onze toekomst kapót.

Ambiorix | 14-04-20 | 11:19

Er was ‘ geen directe vluchtverbinding met Wuhan’ , toch? En zoals iedereen weet, moet een virus eerst een ticket kopen voordat het zich kan verspreiden. Dezelfde discussie als die met mondkapjes. Die zijn weliswaar in andere landen verplicht, maar in Nederland zijn ze overbodig,, want zoals iedereen weet, zitten Nederlandse mond/keelholtes heel anders in elkaar dan Chinese, Duitse, Oostenrijkse of Spaanse mond/keelholtes. Dan krijgen wij verder nog de Nieuwe Kleren Van De Keizer die ‘groepsimmuniteit’ heet. Klaziena uit Zalk die niet kan hoofdrekenen, bedoelt u. Dat RIVM heeft nog aardig wat uit te leggen - en meneer Bruins ook.

bisbisbis | 14-04-20 | 11:18

En waarom stelt geen enkele journalist echte vragen over de situatie in de verpleeghuizen?

WachTMeesteR | 14-04-20 | 11:18 | 1

Omdat Rutte het niet wil,straalt slecht af op zij club.

Roger-Rabbit | 14-04-20 | 11:26

Hoe zit het met de aanbestedingen voor apps, maskertjes, medical equipment ? Gaan die nog volgens de regels of is het ieder voor zich en wordt alles wat beweegt maar aangepakt ? In Spanje is er op dit moment een groot schandaal omdat het door linkse lieden gerunde ministerie van Transport (sic!) voor 20 miljoen maskertjes heeft besteld via Maltese off-shore firma's.

El Gobierno compra 20 millones de euros en mascarillas a un empresario con sociedades 'off shore' El Ministerio de Transportes ha otorgado al menos tres contratos articulados a través de diferentes organismos públicos en un procedimiento negociado sin publicidad

van Oeffelen | 14-04-20 | 11:18 | 4

Het is een absolute chaos: aantrekkelijke, normaal geprijsde aanbiedingen van volstrekt legitieme ( Chinese) ISO- , CE-, FDA gecertificeerde bedrijven die grote partijen binnen tien dagen kunnen leveren worden... afgewezen, omdat er A: geen expertise is bij de inkopers ( die hebben ze altijd lekker bij de leveranciers gelaten...) en B: er een heleboel volstrekt legitieme bedrijven zijn waarvan ze nog nooit gehoord hebben, omdat die bedrijven gewoonlijk nu eenmaal voor de eigen markt produceren en nooit eerder hebben geexporteerd. Niets mis met dat spul, maar ze zijn bang voor oplichters en daarom spelen ze op ‘zeker’ , hetgeen de boel nogal vertraagt. Is al veel tijd en geld mee verloren gegaan. En met het geklungel over die door TNO afgekeurde mondkapjes ( dat heeft de Chinese media ruimschoots gehaald) is de lust tot schenken inmiddels wel bekoeld.

bisbisbis | 14-04-20 | 11:27

Haha ja altijd lachen met die linkse lui.

Kaas de Vies | 14-04-20 | 11:28

Ik hoop dat we die bureaucratie van de Europese Aanbestedingen opzij gooien in dit geval. Afgrijselijk ambtelijk gedrocht wat tot niets leidt behalve vertraging, procedures, torenhoge kosten en laagwaardige kwaliteit. Weg ermee, liefst definitief. Typisch weer een wanproduct uit Brussel.

5611 | 14-04-20 | 14:04
▼ 1 antwoord verborgen

Binnen 12 maanden: een ellenlange parlementaire enquete aanpak coronacrisis, starring alle betrokken gutmenschen. Waarom kan ik na drie fokking maanden nog steeds geen mondkapjes kopen? Faal.

1nfidel | 14-04-20 | 11:15 | 12

@Muxje | 14-04-20 | 11:31:
Ja dat RIVM, daar vind ik wel iets van. Maar dat ga ik hier niet meer herhalen.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 11:34

Een P.E. is nuttig om van te leren op welke partij je moet gaan stemmen. Mocht die enquête komen, dan is dat waarschijnlijk na woensdag 17 maart 2021, de Tweede Kamerverkiezingen. Tot die datum proberen ze de huidige politieke helden nog de hemel in te prijzen.

Jan de Vries | 14-04-20 | 11:36

@Muxje | 14-04-20 | 11:31:
-
Ik zou tóch wel eens willen weten wat deze ‘experts’ Bruins allemaal hebben ingefluisterd op het moment dat hij aan zijn ambtenaren vroeg of er nog iets was waar wij ons zorgen over moesten maken ( er van uit gaande dat hij dat ooit gedaan heeft) Hebben onze mensen in Beijing zitten slapen, hebben wij ons in slaap laten sussen door de WHO, ligt er ego of ambtelijk hobbyisme aan ten grondslag....? ‘ lessons learned’ enzo.

bisbisbis | 14-04-20 | 11:40
▼ 9 antwoorden verborgen

Nederland is een land dat zich laat meevoeren door de andere landen. Hier en daar wordt een klein beetje aan de knopjes gedraaid. Rutte is meer een soort uitlegger van EU beleid dan een zelfdenkende politicus.

een maffiabaas | 14-04-20 | 11:15 | 2

Dat geeft hij zelf ook grif toe. Hij heeft geen visie, totaal ongeschikt dus. Het enige plusplunt is dat Rutte op een rustige manier informatie verstrekt aan de staat. Helaas zitten die presentaties ook vol met leugens.

Kluukluuk | 14-04-20 | 11:22

@Kluukluuk | 14-04-20 | 11:22: Alle kabinetten Rutte zijn aanmodderkabinetten geweest. Helaas voor Rutte valt er met een virus niet te onderhandelen.

Sqbar | 14-04-20 | 11:30

Laten we eerst maar eens zorgen dat we van dat virus af komen, kunnen we daarna met de schuldvraag verder....

Ergerde me daar afgelopen weken tijdens de corona debatten ook al groen en geel aan.. Halve debat wordt besteed aan "waarom niet eerder" vragen die nimmer bevredigend beantwoord worden.. Zinloos en zonde van de tijd, doe dat lekker achteraf tijdens een parlementair onderzoek.

normanius | 14-04-20 | 11:14 | 5

Achteraf is een koe in zijn reet kijken.... Je moet acteren op het moment sûrpreme.

Zeiss | 14-04-20 | 11:19

@Overrijp | 14-04-20 | 11:19:
Eerst een heel excuusbetoog houden over waarom hij zelf "als zijnde journalist" geen tijd had om er in te duiken om dan achteraf alsnog met dit knip en plak werkje wat feitelijk niets nieuws brengt komen.

Heeft weinig met journalistiek te maken.
Opportunistisch meeliften op de mainstream noem ik het.

normanius | 14-04-20 | 11:35

Tegen de tijd, dat de parlementaire hoorzittingen plaats hebben, neem ik vakantie op.
Parlementaire hoorzitting quarantaine.

Rammstein | 14-04-20 | 11:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Onze overheid is op alle fronten gigantisch nalatig geweest in het omgaan met de signalen vanuit China die allang zichtbaar waren . Ook nu is het nog een puinhoop wat betreft het managen van deze crisis .
Overal zijn nog tekorten aan beschermingsmiddelen in de zorg en in mijn ogen is daardoor Hugo de Jonge een minister die heel veel mensen op het moment finaal in de steek laat .
Ik hoop een ding en dat is dat na deze crisis deze kneuzen verantwoording moeten afleggen waarom ze het zo uit de hand hebben laten lopen .

leo59 | 14-04-20 | 11:14 | 4

Ja ik snap dat ook niet we hebben toch consulaat generalen, ambassades etc. Daar zitten toch allemaal (politiek correcte) hoogvliegers.. die moeten toch die signalen ook doorspelen. Nou weet ik uit eigen expat ervaring dat die consulaat generalen vaak heel veel bezig zijn met diversity promoten, transgender toiletten etc. Maar misschien hadden ze beter even in de echte wereld kunnen kijken en dat doorspelen.

Alexander | 14-04-20 | 11:24

Was ook zo met de Qkoorts, onderkennen, ontkennen en veeeel te laat tot actie komen.

boerk | 14-04-20 | 11:27

@Alexander | 14-04-20 | 11:24:
-
Bent u ooit in uw leven op een Nederlandse ambassade geweest? Welnu; die ontlenen hun bestaansrecht ( voorzover dat er nog zou zijn) nu niet direct aan het welzijn of de veiligheid van de Nederlandse burger...

bisbisbis | 14-04-20 | 11:43
▼ 1 antwoord verborgen

De onderste steen zal, volgens traditie, nog wel even op zich laten wachten

Vunzigheid | 14-04-20 | 11:13 | 3

Al die onderste stenen kunnen goed gebruikt worden bij de verbouwing van de 2e kamer.

NeedIsaymore? | 14-04-20 | 11:19

Rutte speelt altijd steen papier schaar. De onderste steen wordt ingepakt met het inlegvel.

knutsel_ | 14-04-20 | 11:40

Waarom keken we weg? Omdat wij _altijd_ wegkijken als het even niet gunstig in het politieke naratief past.
En aangezien de (bijna) volledige media gezellig meedoet, stemt iedereen straks dezelfde bende kneuzen weer in de regering. En huppelen we vrolijk verder naar de volgende totaal uit de hand gelopen situatie, waar onze politici zich ook weer uit lullen met "met de kennis van nu".

TheEgg | 14-04-20 | 11:12 | 2

Noten eens media die niet meedoet?
Zelfs de vrolijk rechtse Telegraaf loop in dat opzicht gewoon aan de leiband.
De Telegraaf heeft echter wel de macht om de 1,5m politiek te slopen.
Zij doet dit niet omdat ze dan persmomentjes missen.
Democratie is dood in dit land.

Miezerig | 14-04-20 | 11:16

@Miezerig | 14-04-20 | 11:16: dit komt omdat de telegraaf is overgenomen door het belgische mediahuis.
U weet wel dat bedrijf dat samen met het ook belgische de persgroep 400 mil subsidie per jaar krijgt uit brussel om de rest van de Europese media over te nemen .
Wie betaald bepaald wat de media schrijven

f u europe | 14-04-20 | 12:15Mijn GS Coronakaart staat al weken op 1339 overledenen, dus ik ben nog erg optimistisch.

Rammstein | 14-04-20 | 11:12 | 1

Wat die kaart ook bijzonder maakt zijn de rode balletjes, die als je erop klikt braaf meedelen dat er op die plaats nul besmettingen zijn.
(Probeer de kleine waddeneilanden maar eens)

Kapitein Sjaak Mus | 14-04-20 | 11:28

Alles moet voorgekauwd worden. Rampen mogen niet meer gebeuren. Dream on... thats life. Wen er maar aan.

Poesman | 14-04-20 | 11:12

Best leuk toch, 14x per jaar op vakantie? Best leuk toch, 33x per dag je van een berg af laten tyfen om vervolgens op elkaars tenen in een kutlift weer 32x naar boven te gaan. Leuk toch, zo een verkleedparty als Carnaval, je de tyfus zuipen en je buurvrouwen neuken? Nee wij Nederlanders weten wel wat plezier maken is.

Zeiss | 14-04-20 | 11:11

Dankzij diep genoeg begraven en de uitvinding van toilet en riool heeft de mens al vele ziekten uitgebannen. Het zal me niet verbazen als we dankzij een steeds hogere bevolkingsdichtheid en internationaal vliegverkeer een volgende stap in basale hygiëne moeten zetten. Nooit meer met koorts naar buiten, een anderhalve metermaatschappij of mondkapjes als norm.

De mens vormt een biologisch monocultuur. Dan krijg je hetzelfde effect als een boer met een akker. Als een plantje schimmel, parasieten of een ziekte heeft, zie je dat als een veenbrand over je akkers trekken. Dit probleem werd al correct gesimuleerd in SimFarm uit 1993. www.abandonia.com/games/45/download/Si...

Feynman | 14-04-20 | 11:11 | 4

Begraven en riool? Begraven doen culturen al sinds mensenheugnis. Verder: schoon water, betere huizen, handen wassen en algemene hygiene, betere voedselvoorziening en -opslag, uitvinding van peniciline, etc.

Mensen zijn geen biologische monocultuur. De pokken waren in Zuid Amerika juist zo dodelijk omdat daar geen weerstand bestond zoals in Europa. En mensen in Scandinavie en Oost Europa zijn minder vatbaar voor Corona doordat er een bepaald gen veel vaker voorkomt.

Er zullen altijd nieuwe ziektes opstaan. Doe je niks tegen. Ook niet met mondkapjes. Als het zich verspreidt via water, huidschilfers, oppervlaktes, wat dan ook.

Rest In Privacy | 14-04-20 | 11:19

Wel interessant wanneer je dingen als mozaïek/tabaksvirus of bananen schimmel er naast legt.

Ook de veredelingscultuur, tot aan monsanto toe met genetische aanpassingen.

(Kleine spoiler; ook die dingen zijn niet 100% 'failproof')

Kleine_Deugniet | 14-04-20 | 14:24
▼ 1 antwoord verborgen

Leestip is ook de reconstructie van Repelsteeltje op saltmines van 4 april. De PvdA was bij geen enkele technische briefing aanwezig en stemde overal tegen. Maakte zich alleen druk om een doventolk. Op 13 maart pleit huichelaar Asscher op tv voor het sluiten van scholen terwijl hij de dag ervoor nog een motie hierover wegstemde, want verkeerde partij. Alle voorstellen van de PVV en FvD zijn weken te laat in iets gewijzigde vorm door de Kamer aangenomen.

Piet Karbiet | 14-04-20 | 11:10 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Norbert Tijhuis4442 | 14-04-20 | 11:06 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Onze hoogste ambtenaren, en ook organisaties zoals het WHO, zijn poppetjes uit de baantjesmolen.
Niet de meest capabele, maar vriendjes van, vrouwen en allochtonen voor het quotum, en ander gespuis dat bij een echt bedrijf de kantine zou mogen schoonmaken.

frickY | 14-04-20 | 11:06 | 2

Dit is een belediging van de kantineschoonmakers.

goedverstaander | 14-04-20 | 11:09

Precies, en ook leuk om te horen voor de kantineschoonmakers, dat ze nog zoveel meer kunnen worden, nog zoveel carriëreperspectief hebben.

DenBeert | 14-04-20 | 11:46

"Je ziet dingen pas als je ze doorhebt."

Kleine_Deugniet | 14-04-20 | 11:05 | 1

Klinkt als een uitspraak van de grote filosoof Cruyff.

Schoorsteenveger | 14-04-20 | 11:22

Ik ben het niet eens met het schuldige vingertje wijzen. Ik denk dat corona heeft laten zien welke impact de globalisering kan hebben. En tjah, daar moet je eerst een keer achter komen. Een volgende keer zullen landen veel sneller ingrijpen. Dit is een les.

Leptob | 14-04-20 | 11:04 | 6

@keestelpro | 14-04-20 | 11:09: Black Death komt waarschijnlijk uit Africa, niet China, en indirect uit de Levant. Smallpox is al zo lang zowat wereldwijd in de oude wereld dat we niet kunnen stellen waar het vandaan komt - er is in 1000 BC al een farao aan dood gegaan. De specifieke outbreak in die graph is uit Europa naar de Nieuwe Wereld gegaan. Spanish Flu is niet helemaal duidelijk. De meest genoemde oorsprong is de VS. Plague of Justinian komt uit Ethiopië volgens eigentijdse schrijvers. Antonine Plague ook. 17th century en 18th century Great Plagues = Black Death, was endemisch in Europa gedurende die vierhonderd jaar. Gewone flu pandemics - al komen ze uit China, die dingen ontstaan een paar keer per eeuw wereldwijd en erger dan Swine Flu worden ze normaal niet (Spanish Flu was uitzondering). Japanese Smallpox epidemic valt onder Smallpox, weten we dus niet.

Blijft over: Een paar flu pandemics, Third Plague Pandemic, Covid-19 en SARS.

Valt hartstikke mee dus.

Leyrann | 14-04-20 | 11:44

Leptob | 14-04-20 | 11:04
Daar zijn we 102 jaar geleden als achter gekomen.

Der Schnitzeljäger | 14-04-20 | 12:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Baudet en Wilders zijn achterafbeleggers en in deze crisis volledig gemarginaliseerd. Zij eisten zonder enige vorm van bewijs op succes op hoge toon een totale lockdown, zoals in de Spaanse hel.

van Oeffelen | 14-04-20 | 11:03 | 6

@Nuchternederland | 14-04-20 | 11:20: ik ken ook van die sneuneuzen die dit zeggen. Altijd de opmerking erbij van "ja, achteraf is makkelijk praten" dit soort heeft niet door dat ze de NOS napraten als een stelletje slapende schapen. Compleet los van de realiteit. Noord Korea had trots geweest op zulk volk.

Da_scorpio | 14-04-20 | 12:22
-weggejorist-
Imzadi | 14-04-20 | 13:04

Dit is een volstrekte gotspe, gelet op de debataanvraag en eind januari en begin februari. Al vroeg aan de obstler?

5611 | 14-04-20 | 14:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Er is en was geen enkel scenario denkbaar dat dit zeer besmettelijke maar relatief zeer milde virus Nederland niet zou bereiken uiteindelijk.
Met de plannen van Baudet hadden we deze lockdown hooguit uitgesteld.
Wat we doen is echter niet zinloos. Het is niet het virus wat we moeten vrezen maar een extreme piek in het aantal doden zoals in sommige andere landen.

keestelpro | 14-04-20 | 11:02 | 1

Het was heel goed mogelijk geweest het virus nog maanden buiten Nederland te houden. Dan zaten we nu in de periode dat we alleen nog met incidentele besmettingen te maken hadden gehad.
Ook is er zoals de column vertelt helemaal niets voorbereid. Geen effectieve draaiboeken. Alleen een volstrekt belachelijke 'groepsimmuniteitstrategie'....
Ik heb al sinds eind januari toen ik ervoor heb gezorgd dat ik mijn zaakjes op het droge had, het gevoel dat ik zit te kijken naar een theater van volstrekte prutsers..., idioten zelfs... (Zelfs hier op de redactie van GeenStijl die Rutte maar bleven verdedigen!)

Aristotalloss | 14-04-20 | 12:49

Denk maar niet dat de schuldigen ooit gestraft zullen worden.

goedverstaander | 14-04-20 | 11:02 | 4

Jawel nu al, Orange Man Bad.

_washier | 14-04-20 | 12:15
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen