Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Unie pleegt cynische coronacoup

Hypercynisch centralisme over de rug van duizenden coronadoden, en onze eigen lokale ondernemers-economie gaat er aan kapot.

Likken bij het kruisje

Het wordt door politiek en media verkocht als “winst”, maar in werkelijkheid is de deal die de Eurogroep bereikt heeft een crisisslag in het voordeel van méér EU, dóór de EU, námens de EU. En dat alles om een munt in stand te houden waarvan we voor de invoering al wisten dat ie niet zou kunnen werken, en waarbij niemand aan de eisen voor deelname voldeed. 20 jaar later is de soevereiniteit failliet, de democratie halfdood en die euromunt de molensteen die ons economisch verzuipt in ándermans schulden en beroerde financiële moraal.

Honderden miljarden worden in acroniemfondsen gestopt, zogenaamd uit solidariteit en leedverlichting voor door corona getroffen gebieden. Maar Wopke Hoekstra’s opgeluchte juichstemming politieke acteerwerk ten spijt, zijn de voorwaarden die Nederland aan Italië wilde stellen (‘Alleen geld in ruil voor financiële hervormingen‘) niet in de akkoorden gekomen. Italië hoeft dus niets terug te doen in ruil voor noodfondsgeld, zoals Italië en andere Zuid–Europese landen al sinds de invoering van de euro niet voldoen aan de eisen die aan het slagen van de munt werden gekoppeld. De “eenheidsmunt” is namelijk, zoals we hier al jaren in de roze woestijn staan te roepen, een politiek doel en geen monetair hulpmiddel. Het is, nogmaals, een molensteen.

En nu gaan er dus honderden miljarden naar centrale noodfondsen in Brussel, waar geen kiezer ooit nog wat te zeggen zal hebben over de besteding en waar democratie buitenspel is gezet in de technocratische “””bestuurlijke werkelijkheid”“” van Brussel. Het Europees Nepparlement zal ja–knikken zoals ze altijd doen, de partijleiders van de diverse groepen (met Verhofstadt voorop) zullen naar alle critici krijsen dat ze meer EU de enige oplossing is voor deze pandemie en de Europese Commissie trekt nog meer centrale almacht naar zich toe ten koste van onze soevereiniteit, democratie en zeggenschap over ons eigen (in vergelijking met andere EU-landen) uitstekend geordende huishoudboekje. 

We raken langzaam alles kwijt, door een cynische eurofiele politiek én pers die de duizenden coronadoden misbruiken als stok om critici van deze coup - want dat is het - te verwijten dat ze “niet solidair” zijn. 

Maar vertel ons eens hoe Europese acroniemfondsen, zogenaamd bedoeld voor leedverlichting, onze (lokale en kleinschalige) economische elementen overeind gaan houden? De cultuursector kreunt. De horeca is al half dood. Honderden, misschien wel duizenden frietboeren krijgen hun aardappelen niet verkocht. Winkeliers die geen online aanwezigheid (kunnen) hebben raken wanhopig. Kunnen die ook bij het ESM aanbellen? 

Er zit een “EIB leningenpakket” in voor “bedrijvenin de hele Unie”, maar wie bel je liever voor steun, je lokale leiderschap in je eigen provincie of in Den Haag, of een technocraat in Brussel? Wie zal jouw situatie beter begrijpen? Wie komt sneller over de brug? Waar kan politiek beleid beter, logischer en functioneler opereren, nationaal of vanuit de EU? Een onderneemster in de grensregio ziet honderden miljarden naar Zuid-Europa stromen, maar mag zelf haar producten vanwege EU-regels niet eens vijftien kilometer verderop over de Belgische grens verzenden.

Je kunt geen individuele bedrijven, ondernemers en zzp'ers binnen nationale economieën redden met een decentrale pot met goud. Nationaal politiek/economisch beleid kan snel, gericht, met kennis van zaken. Internationaal begint het al met de vraag: WIE moet je bellen voor hulp? En geloof sowieso maar niet dat die miljardenfondsen jouw zzp-schap, je winkel of je lokale onderneming gaan helpen. Die bailouts zijn er voor de banken, de multinationals, en de politieke belangen van een onwerkbare munt in een onmogelijke monetaire eenheidszone. Hier een citaatje van een aanrader ING-blog, waarin wordt geduid dat deze coronacoup slechts een voorbode van een vervolg op de weg naar een transferunie is:

“Even though the fiscal escape clause has been activated, allowing countries to exceed a budget deficit of 3% of GDP, the ECB has increased its government bond purchases through the PEPP program with barely any limits and now 240 billion euros from the ESM will be used unconditionally, the long-term debt position of the countries will be negatively affected by the additional spending. In the end, the debt sustainability issue will only be solved by either debt mutualization, debt forgiveness or debt monetarization. While unconditional use of the ESM was unthinkable just a few months ago, more unthinkable steps would need to happen for individual country risk to disappear. In binge watching terms: tonight’s package leaves enough undone to do a next season of the Eurogroup tv series sooner or later.”

Korte vertaling: het huidige pakket waar Wopke zogenaamd mee “””gewonnen””” heeft, is een tussenstap en het zonder voorwaarden labelen van bailoutfondsen als “zorgverlichting voor coronagebieden” zal alleen maar leiden tot meer uitgaven, en meer noodzaak tot het kwijtschelden van schulden (en dus het tot in de eeuwigheid blijven betalen voor zwart/grijze economieën in het zuiden, door stabiele landen met een gezonde belastingmoraal in het noorden).

Momenteel zitten alle kiezers in quarantaine, zijn het hele voorjaar en de hele zomer uit de agenda geschrapt, mag je hopen dat je je baan nog hebt aan het einde van de coronarit, en terwijl een deel van het volk stasi’tje speelt tegen mensen die met drie of meer bij elkaar staan of met hun motor over de dijk willen rijden, beginnen complete bedrijfstakken en sectoren te scheuren en te winkelen - en grijpt de Europese Unie opnieuw zijn kans om een crisis in eigen voordeel in te zetten. 

We zien Erdogan als enige al applaudisseren vanaf z’n balkon. "Well played, Brussel. Geen tank door de straat hoeven sturen om de controle nog verder naar je toe te trekken, want iedereen zat toch al binnen." Bij vorige Europese crises bleef de echte volkswoede uit. We hadden immers, ondanks wat onderwaterhypotheken, over het algemeen nog voldoende geld in de portemonnee. Als de coronaquarantaine er echter toe leidt dat diverse sectoren instorten, de werkloosheid begint te pieken en mensen letterlijk zonder geld komen te zitten - waar gaat die opbouwende druk, stress en woede dan zijn uitweg in vinden?

Zolang de burger z’n boodschappen kan betalen, kan Den Haag nog rustig slapen. Maar als ondernemend, MKB’end, winkelrunnend, restauranthoudend en kroegbazend Nederland (oftewel de ruggengraat van onze economie) behalve die honderden miljarden naar het zuiden ook nog eens milljarden naar KLM ziet gaan, maar zelf geen loketje krijgt behalve die 4000 euro en wat uitstel van belastingbetaling. Zou Wopke Hoekstra dan nog zo opgelucht in de camera grijnzen, en Mark Rutte dan nog zo joviaal acteren over onze relatieve quarantainevrijheid?

We willen het niet meemaken. Maar we gaan het wel zien.

Social
Social
Social
Social
Social
Social

End the Lockdown?

Social

Reaguursels

Inloggen

En niet alleen de Italianen zijn niet tevreden met de miljarden die hun kant opkomen vanuit het noorden, hoor:

"Aruba is niet blij met het geld dat Nederland aan het eiland wil lenen voor acute noodhulp. Aruba mag zo'n 21 miljoen euro lenen, maar had gevraagd om een gift van ongeveer 200 miljoen euro."

Een lening?!?! Zijn ze nou helemaal besodemieterd? Wij willen gratis geld, 200 miljoen maar liefst. Aruba, 'zelfstandig land' binnen het koninkrijk; een staatkundig onbegrijpelijke, domme onzinconstructie, die alleen maar betekent dat Nederland zich met zijn eigen zaken moet bemoeien, zijn bek moet houden, en alleen gratis geld moet fourneren als dat zo uitkomt.

Ook van die Caribische kuteilanden moeten we eindelijk eens af. Jaren geleden wilde Hero Brinkman ze al op Marktplaats te koop aanbieden, geloof ik. Hadden we moeten doen.

Dr_Johnson | 11-04-20 | 16:52
-weggejorist-
Rest In Privacy | 11-04-20 | 14:32

Dit is heel mooi. Want nu mogen wij dezelfde schulden opbouwen als de Italianen. Dus hoeven we 3 jaren helemaal geen belasting te betalen.

Overigens is er voor Italiaanse politici niets mooier dan gruwelijke ziekten en duizenden doden te gebruiken voor eigen politiek en financieel gewin. Dat vinden ze... (vul zelf in ivm joris).

Echter heeft de NOS heel wat anders gezegd:
- alleen tijdens de crisis
- alleen voor noodhulp voor problemen tgv de crisis

Heeft de NOS dan gelogen? Fake nieuws?

Rest In Privacy | 11-04-20 | 14:31 | 1

Het is weer fraai gespind in de msm en de massa laat zich maar al te graag weer in slaap sussen: ''nee alleen voor corona gerelateerde nood'' enz. Zelfs mijn lieve ouders, toch vaak best kritisch en met een gezond wantrouwen, lieten opgelucht weten tevreden te zijn met de uitkomst. De meeste mensen hebben geen idee en zijn te murw (of te flegmatiek) om zich er echt in te verdiepen. Dit is waarom Nederlanders stress, woede of onvrede nooit of mondjesmaat collectief kanaliseren, ze drukken de onrust weg of komen pas tot de ontdekking dat ze genaaid zijn als het te laat is nadat ze de voorhoede stelselmatig hebben verketterd.

2tribes | 11-04-20 | 14:59

Er zijn brood en spelen, dus het plebs is tevreden en de dictators kunnen hun gang gaan. 2000 jaar geschiedenis in Europa en Rome is nog steeds de spil.

EenGoedBegin | 11-04-20 | 14:00 | 1

Spelen gaan nergens door en brood wordt steeds duurder.

sprietatoom | 11-04-20 | 14:57

Leuk en aardig dat steunpakket maar blijft een ver van je bed show voor iedere ondernemer in Europa. Zoals gezegd banken en grote bedrijven profiteren maar de ZZP-er en MKB-er die de motor zijn van iedere economie blijven zitten met lege handen. Dat is in Italië, Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal hetzelfde probleem.

EmilioEsteves | 11-04-20 | 13:48

In de tussentijd is de ECB-balans geëxplodeerd. Bijna 1,5 biljoen euro aan schulden heeft de centrale bank inmiddels opgekocht.

Dit is dus een artikel van december 2016, er was toen reeds al veel Italiaanse rommel opgekocht. 3 jaar voor het Corona virus...

www.volkskrant.nl/cs-b5960a75

NEXIT of je kinderen in armoe, dat is de keuze.

sprietatoom | 11-04-20 | 13:03

Volgens D66 hebben we de amuse gehad, deze was al niet te vreten.
We zijn nu met de vleermuis soep bezig en als u mij wil excuseren, Ik sla de rest van dit diner over.

Datgingniegoed | 11-04-20 | 13:02

Wat een vreselijke hypocrieten zijn toch een aantal Journalisten in dit land. Praatjesmaker en jokkebrok Rutte wordt door deze ongenuanceerde slijmjurken de hemel in geprezen is sommige bladen, omdat hij volgens hen zo'n goede leider is.
Maar men vergeet dat Rutte op 28 januari tot 2x toe geen debat over deze virus ziekte wilde en hij Baudet honend afwees. Men had dus direct maatregelen moeten nemen.
Maar Rutte luistert nooit naar andere meningen in dit land. Hij demoniseert liever.
10 jaar Rutte is niet altijd goed geweest voor dit land.
Hoge belastingen, veel geld en macht naar Brussel verstrekt , woningnood, voedselbanken, puinhopen in: de zorg ( er is nu ineens van alles een tekort en het is maar goed dat we zulke fantastische dokters en verpleegkundigen hebben en hij op deskundige adviseurs kan rekenen)
onderwijs,immigratie etc.
Daarnaast heeft Rutte een coalitie van ja-knikkers om zich heen - die Schepers CU is toch een hele erge - en in de linkse oppositie zitten zn vrienden.Daarom loopt het linkse journaille achter hem aan.
Rutte heeft nog ergens een minister ( mevr. Ollongren ) die gewoon meer dan een half jaar wegens ziekte niet functioneert. Hoe erg ook voor haar, maar bestuurlijk kan dit eigenlijk niet. Zij had al vervangen moeten worden.
Voor mij is de houdbaarheids- datum van Rutte al lang verstreken.
Dat hij nu leuke toespraken houdt, wel nu, dat kan Youp van 't Hek ook, misschien wel beter.

outdoor | 11-04-20 | 12:16 | 1

@outdoor,
Mbt Rutte “ hij gedraagt zich als een echte leider”
Het wordt gvd ff tijd na 9 jaar!

Datgingniegoed | 11-04-20 | 12:42

Het jaar van de vleermuis.
Zelfs de chineese horoscoop voorzag deze niet, 2020 is het jaar van de vleermuis.
Hier gebeuren dingen dat het daglicht niet kan verdragen.
Als een zwart gevleugelde engel daalt de vleermuis op de aardbodem neer met als enig doel verwarring en paniek/ Angst te veroorzaken.

Patient 0, De niets vermoedende chinees die zijn wekelijkse soep nuttigt op de plaatselijke Wuhan wet market en die de oorzaak is dat de helft van de wereld nu al weken in quarantaine vertoeft,… yeah right?
Niet genoeg en niet te vertrouwen test kits een onbekend aantal besmette mensen en een schrijnend tekort aan persoonlijke veiligheids middelen is de situatie waar we ons nu bevinden. Een wiskundige formule met alleen maar onbekende data.
Zelfs de RIVM getallen zijn niet meer te vertrouwen wat de overleden personen krijgen alle een covid-19 label opgeplakt terwijl dit nog geeneens de hoofd oorzaak hoeft te zijn.
Ja... kijk... KIJK! De curve vlakt af.... Of verander je het labeltje van de doodsoorzaak nu gewoon?

Ondertussen wordt het volk via de MSM haast niet ingelicht over de verdere gang van zaken in de wereld,
Als een “ Angel of mercy” is de vleermuis ook neergestreken op het continent europa en raakt het toch al zo financieel noodleidende Italie hard.
Waar uiteindelijk niet EU landen te hulp schieten met echte medische hulp komt de EU met een noodplan “GELD”. Wat gaan we doen dan? 500 miljard uitgeven aan medisch apparatuur en veiligheids middelen? Dat zijn fuckin’ veel mondkapjes hoor!
Of is dit gewoon bedoeld om de toch al doodzieke EU banken weer financieel aan te sterken?

Allereerst wens ik de Covid-19 patienten en familie veel sterkte en gezondheid toe en ook de rest van de bevolking natuurlijk.
En nee, Ik ga niet zingen voor de zorg sector want van deze schouderklopjes kan je niet leven en het enige wat wij als samenleving NU kunnen doen voor deze sector, is hun te voorzien met voldoende medische hulp en veiligheids middelen.

Oh ja, Waar is dit ook goed voor? Voor het ego van onze MP dit toch al door eigen toedoen tot z’n lippen in de stront stond. Wat heeft hij goed gedaan dan?
Ik weet het niet? … maar hij wordt weer aanbeden in zijn pluche mandje voor het te laat en te laks reageren en och och wat vallen hier weer veel Nederlanders voor.
Nederland kleurt weer Oranje maar dan niet zo zeer vanwege het nationalistisch gevoel maar meer de kleur van goudvissen.

Vrolijk pasen,
Amen

Datgingniegoed | 11-04-20 | 12:06 | 1

Hear, hear. Je bent zo goed als de laatste wedstrijd. Nog geen maand geleden was Corona uitgesloten in Nederland en nu zit heel Europa in Lockdown. Iedereen doet maar wat en iedereen weet het beter. Het is werkelijk fantastisch hoe een droplul door de situatie opeens een held is.

EmilioEsteves | 11-04-20 | 14:18

Ik heb een tweede kamerlid over de Eurobonds gemaild. Die mailde terug, dat Eurobonds een goed middel waren. Hij vond het belangrijk te verwijzen naar de Grieken. Die lagen toch ook goed op schema met hun aflossingen, aldus het kamerlid?! Ik heb toen retour gemaild, dat als ik hem €25,- zou uitlenen, met de afspraak dat hij dat pas over 50 jaar zou hoeven terug te betalen, dat hij dan voorlopig de eerste 49 jaar en 11 maanden goed op schema ligt met de aflossingen van de schuld. Want dat is gebeurd. Toen bleef het natuurlijk stil.

HoniSoit | 11-04-20 | 11:17 | 1

Wat maar weer aantoont wat het niveau van sommige tweede kamerleden is. Maar het toestaan van een referendum aan de bevolking is natuurlijk niet mogelijk omdat deze te dom is en de uitkomst niet datgene is wat de politiek ervan verwacht.

therealbraindump | 11-04-20 | 11:35

Iedere keer wordt de Nederlander weer bedrogen. Als we nu door de Italianen worden bedrogen, soit. Dat weet je, daar kun je op wachten. Dit keer worden met zoveel misleiding, bedrog, fopperij en tegelijk zo duidelijk en zo afgetekend genept door onze eigen regering. We worden natuurlijk steeds beduveld, maar op deze schaal? Er wordt monopoly gespeeld met ons belastinggeld.

HoniSoit | 11-04-20 | 11:12

Ik heb 0 verstand van monetaire zaken of economie maar 1 ding weet ik wel. Hoe dieper we het EU moeras in slaapwandelen, de groter de knal als de onvermijdelijke breuk gaat plaatsvinden. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de financiële gevolgen voor iedereen in Nederland voelbaar gaan worden. Al onze reserves, kredietwaardigheid en pensioenen gaan er aan. Als het tij niet op tijd gekeerd wordt stevenen we misschien wel op een onafhankelijkheidsoorlog af. Wie nu nog op een van de kartelpartijen stemt is wat mij betreft ronduit staatsgevaarlijk.

MarkiesDeBalzaque | 11-04-20 | 11:00 | 4

Degene die nog steeds gaan stemmen zijn ronduit gevaarlijk, het is een pot nat. Maar het is natuurlijk wel zo comfortabel om zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor je leven; politici hebben het immers goed met je voor.

piet12345 | 11-04-20 | 11:24

@piet12345 | 11-04-20 | 11:24:
Als Thierry en Geert zouden doen wat ze al jaren roepen is er misschien nog hoop. Maar ik weet ook wel dat dat niet gaat gebeuren. Het grootste bdeel van Nederland ziet het gevaar van de EU niet en zal niet op ze stemmen.

MarkiesDeBalzaque | 11-04-20 | 11:38

@MarkiesDeBalzaque | 11-04-20 | 11:38:
The greatest trick the devil ever pulled was convince the world he did not exist.

De argeloze tax farm tata heeft geen idee idee wat hun te wachten staat inzake de EUSSR. De authoritarian horrors die nakende zijn. 1984 wordt geen handboek maar een Dikkie Dik verhaal in vergelijking. Maar daar gaan ze sneller achter komen dan ik had verwacht nu met deze lockdowns.

Graaf_van_Hogendorp | 11-04-20 | 11:58
▼ 1 antwoord verborgen

De EU is erger dan alle virussen bij elkaar.

Cor Netto | 11-04-20 | 10:46

"Honderden, misschien wel duizenden frietboeren krijgen hun aardappelen niet verkocht."

#MakeChinaPay.

omanders | 11-04-20 | 10:45

Wat een afgang weer . Goed voorbeeld voor de armere EU landen . Die richten alvast extra banken op om alle giften kwijt te kunnen.

Koning BongoBongo | 11-04-20 | 10:33

Daar gaan onze miljarden weer. Ik kan niet wachten tot de pensioenleeftijd hier naar 80 jaar gaat. In Italië moeten ze het bijstellen tot 50 want solidariteit. Tijd om alle toeslagen in Nederland af te schaffen. Eens zien of die gekke gesubsidieerde Groenlinksers het nog zo leuk vinden allemaal. Maar het zal wel weer ten kosten gaan van de mensen met een modaal inkomen. Grappig dingetje trouwens, in Kenia zijn ze met elkaar aan het vechten voor voedsel. Volgens de lui op de NOS Facebook moeten wij Rutte dankbaar zijn dat dit niet in Nederland voorkomt. Nederland met Kenia vergelijken... Dan spoor je toch niet? Of zitten wij bijna op het niveau van Kenia tegenwoordig dat wij onszelf daarmee kunnen vergelijken?

Henk003 | 11-04-20 | 10:26

Die deal is helemaal niet zeker. De Italiaanse premier heeft al verklaard tijdens de persco dat hij de deal ontoereikend vindt en dat hij niet gaat tekenen bij de volgende top tenzij hij zijn eurobonds krijgt.
Ik mag geen url's posten dus je zult er zelf naar moeten zoeken (guiseppe conte EU deal). Doe je best via Google, je zult niets vinden, wel via Duckduckgo. Dan weet je eigenlijk al genoeg, is het niet?

Rest In Privacy | 11-04-20 | 10:20 | 5

"Wat Conte betreft is het steunpakket "nog niet voldoende". De Italiaanse premier zei bovendien dat wat hem betreft de uitgifte van eurobonds nog altijd het beste middel is in de strijd tegen de economische impact van het coronavirus."

Inderdaad. De Italianen hebben bloed geroken en zullen niet rusten voordat ze hun zin krijgen: eurobonds, gezamenlijke EU obligaties waarbij Italië zijn megastaatsschuld lekker kan verdoezelen in één grote, solidaire EU schuld, voordelig kan lenen op de internationale geldmarkt, er op oude voet op los kan leven, en als ze over 7 of 10 jaar weer niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, dan is er geen man overboord, want de hele EU staat garant voor hun ingebrekestelling, en dan zullen ze wel weer op een nieuw hulppakket aandringen.

Ik vond die verhalen vroeger altijd een tikje overdreven, maar nu denk ik ook dat we op weg zijn naar een transferunie, waarin het economisch sterke noorden het verkwistende zuiden permanent van geld moet voorzien.

Dr_Johnson | 11-04-20 | 11:07

@Dr_Johnson | 11-04-20 | 11:07: het verbreken van de non bailout clausule, monetaire financiering, geen begrotingstoezicht door de Europese Commissie, de ECB die allerlei rotzooi op de balans heeft staan en allesbehalve prudent opereert,.. het tendeert allemaal naar een onherroepelijk en fullscale transferunie.

therealbraindump | 11-04-20 | 11:25

@van Oeffelen | 11-04-20 | 10:26: Bedankt, vriend :)

Rest In Privacy | 11-04-20 | 12:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Reden 9999999 om uit de E.U. te stappen, maar ja zolang het gepeupel maar dom wordt gehouden (o.a. door de m.s.media) blijven ze wel stemmen op VVD, CDA, D66, GL, PvdA. CU.

Mo het varken | 11-04-20 | 10:07 | 4

@van Oeffelen | 11-04-20 | 10:14: Dan zijn dat dus geen domme Plebs.

Mo het varken | 11-04-20 | 10:18

@Mo het varken | 11-04-20 | 10:18: Nee ,die stemmen volgens links met hun onderbuik .... die onderbuik die altijd maar gelijk blijkt te hebben.

Koning BongoBongo | 11-04-20 | 10:39

Een volk zo dom als wat hier nu rondloopt,verliest het vermogen en recht op een eigen,zelfstandig vreedzaam bestaan.Het is te dom en intellectueel te impotent om voor zichzelf op te komen. En dan wint de sterkere en aggressievere.

hertogvanzottegem | 11-04-20 | 12:57
▼ 1 antwoord verborgen

Tja Nederland. Je zou nu dus simpel kunnen kiezen om onze staatsschuld ook tot 150% op te laten lopen. Het heeft blijkbaar geen negatieve impact op je beleid. Bij de volgende crisis kan jij een beroep doen op 100 miljard uit het fonds aangevuld door andere landen.

Dus druk en masse geld bij. We mogen nog 3x zoveel uitgeven als we nu doen. Tijd dat we op dezelfde manier met geld om gaan als Italie en Frankrijk.

Als de regels niet nageleefd hoeven te worden, zou je wel gek zijn er je als enige aan te houden! Help dus alle mensen in Nederland met eventuele eenmalige gift van 10.000 euro per huishouden, verlaag de pensioenleeftijd tot max 65 en Vlaktax voor iedereen op 21%.

Als je het niet meer met leningen kan betalen, eis je eurobonds op basis van wat er deze week is afgesproken om Italie tijdelijk te redden.

Want als ze het steungeld hebben verbrast is hun staatsschuld sowieso gelijk gebleven of verder opgelopen. Hervormingen doen ze niet aan. Dus Nederland: geef maximaal uit voordat de boel klapt. Geef de mensen iig de komende 25 jaar onbeperkt geld.

Harris Pilton | 11-04-20 | 09:55 | 5

@ja-ja-nee-nee | 11-04-20 | 10:06: of een gestrand huwelijk met partners die niet kunnen scheiden omdat zij gebonden zijn door schulden..

therealbraindump | 11-04-20 | 10:10

@therealbraindump | 11-04-20 | 10:02: jup mijn punt is dus ook: beter nu dan alles voor de Nederlandse burger maximaliseren, want deze bom barst over wellicht 10 jaar alsnog. Nog een keer 10 jaar bezuinigen waar andere landen op de pof boven hun stand blijven leven, is niet houdbaar. Dus met de wetenschap dat ‘t toch klapt, help je inwoners!

Harris Pilton | 11-04-20 | 10:17

Nederland (en Duitsland trouwens ook) is herhaaldelijk door de EC en ECB op de vingers getikt vanwege handelsoverschotten. En dringend erop gewezen dat de regering meer moet investeren in de publieke sector. Dat is niet gebeurd.
Als je iemand wilt bedanken, moet je echt bij Rutte zijn vanwege financieel wanbeleid.

Gazelle | 11-04-20 | 10:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Weer een stapje dichter bij de EU dictatuur. En over 10, misschien 20 jaar als democratische verkiezingen nog wat vervelend doen zolang die er nog zijn, vraagt men zich af hoe het zover heeft kunnen komen. En dan breekt de pleuris uit. Blij dat ik in Engeland woon.

OscarWilde | 11-04-20 | 09:53

Hmmm. Er is een groter plaatje dan onze zzp'ers die hun geld naar Italië zien gaan. Van zo'n beeldvorming krijg ik direct al jeuk want als het zo simpel in elkaar zat, was geen Hollander ooit akkoord gegaan daar in Brussel. Ten eerste pompen wij geen 500 miljard naar Italië maar is er een reeds bestaand noodfonds binnen de EU dat kan worden aangewend voor deze ramp in Italië en Spanje, onder meer. We betalen dus niks extra, het geld is er al alleen gaat het nu over de voorwaarden waaronder dit wordt uitgekeerd. Dat is al heel wat anders dus. Ten tweede staat tegenover het redden van Italië het behoud van de interne markt. Dat is veel waard en levert op termijn meer op dan wat het noodfonds uitkeert. Dus zo zwart wit is het niet en wie dat zo neerzet heeft het ofwel niet begrepen of probeert zijn eigen anti EU agenda door te drukken op basis van een verkeerde voorstelling van zaken.

Dan echter ook, voor Italië heb ik niet zo'n warm plekje gezien hun totale hypocrisie qua belasting politiek. De Maffia voorziet in een zeer groot gat in de staatsbegroting en de staat geeft daar graag teveel uit om stemmen te trekken. Dan nu een beetje lopen emochanteren valt niet lekker. Laat ze eindelijk hun zaakjes op orde brengen in plaats van te jammeren bij de EU, dus ik zie Wopke nu ook liever de poot stijf houden. Het signaal dat Italië heeft gekregen gisteren is dat het toch niet uitmaakt wat voor potje ze ervan maken, de EU burger trekt de portemonnee toch wel.

Beste_Landgenoten | 11-04-20 | 09:43 | 13

Het afgelopen decennium zijn gered: de banken, Griekenland, de euro, italie/Spanje, Duitsland en Frankrijk ook een beetje.

Is het geen tijd om te concluderen dat de euro niet werkt?

Gazelle | 11-04-20 | 11:02

@Beste_Landgenoten | 11-04-20 | 10:59: waarom zouden de regels omtrent de schuldenunie, eurobonds, wel gehandhaafd worden terwijl het toezicht om de begrotingsunie mislukt is, legt u dat mij maar eens uit. Daarbij, de interne markt heeft niets met de eurozone vandoen. En in aanvulling daarop, de meeste kiezers wonen in de mediterrane landen inclusief Frankrijk, waar zouden die de gezamenlijke rekening neerleggen BL..

therealbraindump | 11-04-20 | 11:10

@Beste_Landgenoten | 11-04-20 | 10:59: als dat zo is, waarom hebben we dan geen geweldige koopkracht stijging gehad toen we van EEG overstapten naar de single market met open grenzen? Wat nou als dit effect schromelijk wordt overschat? Dat we doorvoerland werden dateert van ver voor de EU en is geen toeval. Kijk eens naar de kaart......

Gen. Maximus | 11-04-20 | 14:01
▼ 10 antwoorden verborgen

Wacht even, ik hoor wat.... Wat is dat? Ah, het zijn de Engelsen die zich nu helemaal de tering lachen.

R.F.Pickering | 11-04-20 | 09:37

Waarom de € een kaartenhuis is dat binnenkort dreigt in te storten. Zeer interessant beyssg van de € Architect die de weeffouten feilloos blootlegt: www.centralbanking.com/central-banks/...

Eendragtmaaktmagt | 11-04-20 | 09:37 | 1

Hij legt ze bloot en verteld er rustig bij dat de politiek zich daar niets van aantrekt. De enige vraag is wanneer het fout gaat. Op een bepaalt moment zijn er zoveel bewuste en onbewuste fouten gemaakt dat de boel klapt. Maar is dat volgende week of over tien jaar ? Is het over tien jaar dan hebben de Wopkes van nu er geen last van en kan de Telegraaf hem als winnaar betitelen. En een dag later Rutte als grote leider in een crisis neerzetten. Afijn, het smijten met andersmans geld in jouw regeerperiode last jouw problemen op. Dat drijft de politici die weer verkozen willen worden.

Graaier | 11-04-20 | 10:21

Opmerkelijk vind ik voorts dat in de Landen zelf die op hoge poten geld van ons eisen in het kader van zogenaamde solidariteit, dezelfde solidariteit vaak ontbreekt. Catalonië die onafhankelijk wil worden om los te komen van de arme regio's en het geldverslindende Madrid. Legia Nord en aanverwante partijen die geldstromen richting "hun" eigen corrupte zuiden.

De verwarde man | 11-04-20 | 09:28 | 2

De spijker op zijn kop!

Rdock | 11-04-20 | 09:42

Lega Nord, in bijna alle gemeenten waar het virus om zich heen kon grijpen aan de macht. Puinhoop. Gelukkig ging het voetbal in Bergamo wel door.

van Oeffelen | 11-04-20 | 10:36

Wat ik zo ontzettend triest vind om te constateren anno 2020 is dat de EU als bijdrage aan de veiligheid en welvaart van Europa allang geen bestaansrecht meer heeft, maar slechts nu zichzelf overeind houd.

Als in; de EU koste wat het kost in stand houden als doel op zichzelf, zonder dat het verder enig praktisch nut meer heeft. Het ziet er zo'n beetje uit als die generaals in WW1 die hun soldaten maar lieten doodlopen tegen het prikkeldraad en de mitrailleurs. Niet dat het enig nut had, dat wisten ze zelf ook wel. Het was gewoon het doel van 'altijd aanvallen' wat zichzelf in stand hield bij gebrek aan alternatieven en/of de angst om die alternatieven onder ogen te zien. Want dan kan weer het inleveren van politieke macht betekenen.

Ik begrijp er niets van. De EU is zo ontzettend zwak. Een paar weken een virus en het halve continent gaat failliet zonder hulp, grenzen konden nooit maar nu ineens wel, de immigratie was onmogelijk te stoppen maar nu ineens wel, de euro zou een zegen zijn voor iedereen maar blijkt een kannibalistisch monster in de praktijk die hele landen opvreet. En dat word dan allemaal verkocht als een zegen voor Europa.

Macroglossum | 11-04-20 | 09:22 | 7

@Macroglossum | 11-04-20 | 09:39: Als je iets over de EU wilt schrijven dan heb je aan 1 topic bij GS niet genoeg, maar dat besef heeft u wellicht zelf ook wel! En wat is er mis mee als je het ergens mee eens bent? Of mogen alleen academisch geschoolden hier reaguren?

Rdock | 11-04-20 | 09:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik heb dat hier al vaker gezegd, ophouden met klagen en gewoon mee doen met dit geldfeest. Pensioen leeftijd verlagen, belasting verlagen en leven! Begrotingstekort is iets uit de vorige eeuw. Kijk naar Japan en de VS, die steunen via rijk en centrale bank de economie. De schulden die het rijk maakt, koopt centrale bank op, zodat rente laag blijft en landen niet failliet gaan. Europa doet dit in principe ook al en gunt alleen de zuidelijke landen dit genot, maar Nederland en Duitsland blijven zichzelf tekort doen. Dus, eurobonds en gaan!

mok | 11-04-20 | 08:52

Zou zo'n Wopke Hoekstra zich nu een hele vent vinden, zou hij het met zichzelf kunnen verenigen dat hij als dweil heeft gefunctioneerd waarmee de Zuid Europese vloer is schoongeveegd? Trots kunnen vertellen bij de corrupte NPO en andere media dat Nederland gewonnen heeft. En het was niet eens een tegenvallende overwinning, we zijn er groots uitgekomen.
En familie doorsnee, hangend achter de buis; altijd het NPO evangelie gelovend, is er trots op.
Dat hebben we goed gedaan.
Als er zoveel steunt pakketten moeten worden toegevoegd aan een reeds op krukken lopende kreupele Euro munt, zou het dan niet eens bij de mensen kunnen opkomen, dat het trekken aan een dood paard is.
Twintig verloren jaren en we krijgen er nog heel veel bij.

Broadsquire | 11-04-20 | 08:47 | 1

Klopt wel denk ik.De werkelijke waarde van een euro;zo'n 22 cent?Door al die potjes en geldstrooierij.We werken voor niets en betalen ons scheel.

Ben5570 | 11-04-20 | 09:42

Dan moet u haast maken, want de EU verlaten zal alleen maar lastiger worden. Heel veel lastiger.

bisbisbis | 11-04-20 | 08:43

Een anti democratische club zoals de EU kan vooral functioneren en zich macht verwerven mede dankzij de enorme hoeveelheid onbenulligheid onder de bevolking. Goedgelovigheid, gemakzucht, schuldgevoel uitzaaien, zieligheidsindustrie, al van dat soort verlammende, volgzame elementen. Zolang er veel mensen met een bewustzijnsniveau van een halve kip, die blijven geloven dat we er allemaal beter van worden, dat we alles te danken hebben aan Shell, Unilever en KLM, en dat de economie vooral steunt op een staatsbezoek van Willumpie, dan is de grijze plaat weer gedraaid.
Langer is de neus niet. En politiek weet dat, die sust mensen in slaap met een belofte van 1000 euro, met allerlei toezeggingen die nergens op slaan, en dan hoor je weer: we hebben het toch goed, wat zijn we toch goed, wij hebben ons huishoudboekje op orde. De oppervlakkigheid! Het toneelspel van Wopke Hoekstra was al voor de start geschreven, want de uitkomst was alles behalve een verrassing. Er gaat gewoon weer veel geld en macht in een enorm zwart gat.
En als je daar maar in blijft geloven kan de zwaarste steen niet zinken.

Broadsquire | 11-04-20 | 08:31 | 1

Houd de bevolking een worst voor, lieg over je zgn. strijd tegen de hele eu en vertel als het geregeld is dat je gewonnen hebt.En rutte was alweer uit beeld.Zoiets?

Ben5570 | 11-04-20 | 09:46

Italianen spugen op een gift van een miljard. Elk Nederlands huishouden zou dan ruim 125 over maken naar onze solidariteitsmaatjes.

Nu krijgen ze meer. En ook dat gaan wij betalen.

Maar het voelt wel heel lekker, die dankbaarheid van onze mediterrane vrienden.
Daar werk ik graag een jaar of 5 extra voor.

Wat ik misschien nog wel beter zou vinden, als we hulp anders zouden organiseren. Dat die arme mensen in Italië die de hulp zo hard nodig hebben, rechtstreeks worden gekoppeld aan een Nederlands (of Duits, Fins of Oostenrijks) huishouden.

Dan kunnen ze ons vertellen wat de situatie is, wat ze het hardste nodig hebben, en de bonnetjes opsturen, dan maken wij het geld over en zien we de vrolijke bedankkaartjes en misschien een flesje olijfolie van eigen tuin tegemoet.

De verwarde man | 11-04-20 | 08:29 | 2

Als je er goed over nadenkt is dit een prachtige aanpak. Gewoon doen zonder Brussel, zonder Den haag, zonder al die rijken en opperambtenaren, politici en aandeelhouders van nestlé en Unilver Shell etc. Proletariërs aller landen te beginnen in Europa verenigt u. Samen solidair sterk tegen de corporate business van politici, bankiers en industriëlen. Zo laten we zien dat wij de burgers van Europa staan voor Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap!

ecologiste | 11-04-20 | 08:37

@ecologiste | 11-04-20 | 08:37: solidariteit is nu een holle politieke frase om emotioneel te chanteren en je zin door te drammen als je meer gratis geld wil.

Mijn vader stuurde in midden jaren 70 zijn (wat sleetse) winterjas op naar Polen en kreeg een bedankkaartje terug.
Dat vind ik solidariteit.

De verwarde man | 11-04-20 | 08:40

Wij gewone burgers hebben een lager vermogen dan de burgers van de zuidelijke landen. Eigenlijk presteert NL helemaal niet zo goed wanneer ik kijk naar disposable income va Seven. Hoe komt dat? Ik zal het je vertellen. Dat komt omdat we een waardeloos ambtenarenapparaat hebben met middelmatige MBO-ers/HBO-ers die veel en veel te veel verdienen. Kijk je naar het vermogen dan zie je dat de zuidelijke landen een veel groter vermogen hebben en dat komt door de decennialange instandhouding van de zwarte economie. Trouwens in Nederland is een deel van de horeca ook zwart en rijdt de gemiddelde horeca-ondernemert ook in een Tesla of Porche rond. Bovendien in de drugs gaan 20 miljard rond. Wat je ziet is dat de brave ambtenaren van 2 onder 1 kap die in hun Volvo rijden en geld over hebben voor hun kinderen die als starters zo toch de woningmarkt op kunnen, dat die brave ambtenaren het wel volhouden. Ze zullen hooguit jammeren dat hun pensioenen verdampen vanwege het bijdrukken door de ECB. Wat over blijft is de arme Nederlander die het minder heeft dan de zuiderling omdat de nederlandse politiek het niet voor hun opneemt en zij zelf te dom zijn omecht in opstand te komen. Buiten mededinging natuur lijk de rijken. Die zijn net als de rijken in het zuiden aandeelhouders van de multinationals en de banken die in deze crisis gemakkelijk gaan overleven al dan niet met mooie steun vanuit Brussel. Er is voor de gewone man nog wel een mogelijkheid: eisen van Rutte dat hij tegen zeer lage rente zoveel leent dat we op een staatsschuld uitkomen van 100%. En dat geleende geld beschikbaar stellen aan de lagere inkomens om te verbrassen in de horeca. Komt alles goed. Gaan we met z'n allen failliet in Europa. Nou wat maakt dat uit. Alle schulden kwijtschelden en opnieuw beginnen.

ecologiste | 11-04-20 | 08:25 | 4

En vergeet vooral niet dat al die Volvo rijdende ambtenaren D'66 of Groenlinks stemmen. Time for a change? Nou zolang de situatie voor de ambtenaren niet veranderd veranderd er dus helemaal niks in Nederland. Het is een kwestie van de grootste en de beste lobby, wie daar goed in is heeft de hoofdprijs en de macht.

Rdock | 11-04-20 | 08:40

Hou maar op. Paar maanden heb ik een hoogoplopende discussie gehad met 2 ambtenaren, toevallig ook nog partners. Paljassen zijn het. Parasieten. Totaal geen benul over hoe zij hun geld verdienen en waarom de werkende burger kritisch is wat er met belastinggeld gebeurt. Effectief? Vonden ze niet belangrijk. Lang moet het duren en er moeten 20 man naar kijken, veel belangrijker. Gatverdamme

Zeiss | 11-04-20 | 09:03

@Zeiss | 11-04-20 | 09:03: Het systeem implodeert waar je bij staat. Gelukkig beseffen die 1.2 miljoen ambtenaren niet dat zij betaald worden door de particuliere sector.
Straks is er gewoon geen geld meer. Hoge schulden en werkeloosheid.

ja-ja-nee-nee | 11-04-20 | 10:04
▼ 1 antwoord verborgen

Is het niet mogelijk om Italië te boycotten vanaf nu? Of is dat illegaal?

Bulloch | 11-04-20 | 08:05 | 4

Boycot liever Nederland. Die maken de beslissing toch?

Zeiss | 11-04-20 | 09:05

@Zeiss | 11-04-20 | 09:05: Italië is hier de afperser, met de EU als bediener van de duimschroeven. Dit is nauwelijks meer een beslissing te noemen.

Bulloch | 11-04-20 | 09:33

@De verwarde man | 11-04-20 | 08:43: ik ook niet, misschieneen vette volvo...

Ben5570 | 11-04-20 | 09:54
▼ 1 antwoord verborgen

Nexit is al te laat. We gaan bloeden voor de grote landen, waarvan Duitsland en Frankrijk zich al volstrekt niet soidair hebben getoond door beschermende middelen van hun eigen fabrikanten voor zichzelf te claimen. En wel wat vinden van Trump. PS De belastingdruk in NL is al astronomisch, dat verklaart ook ons relatief lage besteedbaar inkomen vergeleken met de rest. Als bevolking komen we dankzij de EU maatregelen nu in de categorie Bulgarije. Enige voordeel zal zijn dat Roemeense en Bulgaarse rovers ons links gaan laten liggen.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 08:01 | 2

Het is nooit te laat om verstandige besluiten te nemen, maar we moeten t.z.t. wel een betere onderhandelaar hebben dan Hoekstra.

Bulloch | 11-04-20 | 08:44

@Bulloch | 11-04-20 | 08:44: Die uitkomst was ook zonder onderhandelen al bekend . Altijd maar dezelfde uitkomst...... na wat dralen gewoon tekenen.

Koning BongoBongo | 11-04-20 | 10:37

De kroeg is dicht? En dat in het weekend..

ed.. | 11-04-20 | 07:50

Het is maar een griepje, dus blablabla. Waar blijft het milieu?!? We zitten middenin een zonnepaneelcrisis! Meer windmolens tegen corona! Ik kan niet besmet worden, ik heb al een elektrische auto...

Het brein erachter | 11-04-20 | 03:57

De Zwitsers lachen zich de ballen uit hun broek. Alle lusten van de EU en nul lasten. Van deze extra 500 miljard zal door corruptie zeker een 100 miljard op Zwitserse bankrekeningen terechtkomen, dubbele winst.

Trouwens waarom wordt Zwitserland nooit als model voor Nederland gebruikt qua onafhankelijkheid en succes zonder onderdeel te zijn van de EU. Denk dat Nederland qua locatie, ondernemerschap en cultuur zelfs beter kan presteren dan de Zwitsers.

Ook interessant is het non-argument dat zonder de EU, een Shell en Unilever haar produkten niet makkelijk kan verkopen of verkoop zal stagneren indien Nexit, dit is dus ook bullshit indien je kijk naar een Nestlé, Roche, en overige Zwitserse bedrijven.

Zeker nu de molensteen steeds groter wordt vind ik dat de optie Nexit klaar moet liggen, iedere blinde kan zien dat Zuid Europa ons verder in de problemen zal trekken tot de bom barst. Een Nexit zal misschien voor 5 of 10 jaar ons in de zorgen brengen maar daarna geloof ik in een Zwitserland aan de Noord Zee.

allesofniks | 11-04-20 | 02:31 | 4

Juist

homieguerneville | 11-04-20 | 08:01

Baudet neemt Zwitserland als model voor NL.

Joostmochtnietsweten | 11-04-20 | 08:07

Hier lacht helemaal niemand over corina, behalve over het belastingtarief, de schitterende omgeving en het mooie weer. Een systeem a la Schweiz in Nederland invoeren zou veel dieper gaan dan alleen een paar referenda invoeren. Dan moet je instituties en systemen invoeren die hier al 200 jaar bestaan. Schei maar uit daarmee.

van Oeffelen | 11-04-20 | 10:30
▼ 1 antwoord verborgen

Iemand tweette het lumineuze idee om ons scheel te lenen, de staatsschuld op te laten lopen tot het EU gemiddelde van minstens 100% en alle Nederlanders hun hypotheek te laten aflossen. En dan te zeggen ok we zijn klaar voor EU bonds. Fantastisch en meteen doen. Zie ook die tweet van Seven over koopkracht. Waarom zouden wij als burgers in godsnaam nog moeten bloeden voor een keurig NL huishoudboekje? Keer op keer wordt het op deze manier weggepist en we zien er zelf geen fuck voor terug.

Gen. Maximus | 11-04-20 | 01:26 | 7

@sprietatoom | 11-04-20 | 02:10: Iets waar ik mij sterk in vergist had toen ik in het buitenland ging werken was de cultuur van dat land / bedrijf. Uiteindelijk ben ik me maar gaan aanpassen om het werkbaar te houden want een cultuur is zo iets sterks in een mens dat zelfs na generaties van druk niet veranderd.

allesofniks | 11-04-20 | 02:37

@Allesofniks: en culturen hoeven ook niet te veranderen, iedereen mag zijn eigen pad kiezen. Maar je moet er gwn niet mee in 1 munt gaan zitten. Laat ieder zijn eigen manier kiezen!

Het brein erachter | 11-04-20 | 04:39

Omdat niemand met enige invloed daar belang bij heeft. En geen Nederlander bereid is om een avond kastje kijken op te offeren, en al helemaal niet als er wel eens vervelende gevolgen kunnen zijn. Vrijheid zolang je gehoorzaamd, ik heb er nog nooit iemand over horen ''klagen''.

mmx | 11-04-20 | 08:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Gelukkig heeft trump nog wat mannetjes hier in Europa staan. Trump HELP :)

David000000007 | 11-04-20 | 01:25

Ach, Wobke heeft het onder de omstandigheden redelijk gedaan. Dit is het beste dat er te halen viel.

Dat zit bepaalde figuren trouwens helemaal niet lekker. Niet alleen hier, maar ook bij de oppositie schuurt het dat Wobke zoveel lof krijgt. Een of andere neuzelaar van de PvdA op Radio 1 vond het optreden van Wobke zwak, vooral omdat zijn starre houding het aanzien van Nederland in Europa "schade toebrengt". Dat was de partijlijn denk ik, want die vent herhaalde dat woord ik denk zo'n 150 keer in dat interview, telkens met een beetje nadruk: "sCHade". De verkiezingen komen er blijkbaar weer aan...

Muxje | 11-04-20 | 01:03 | 2

O lieve schattige naïeveling....

David000000007 | 11-04-20 | 01:24

Laat je niets wijsmaken door de Telegraaf.

sprietatoom | 11-04-20 | 02:14

Vanavond mocht Wopke Hoekstra heel lang bij Jinek vertellen dat Mark Rutte het zo geweldig goed doet, en zag je Rutte bij een kinderopvang met allemaal kindjes naast en op elkaar, heel gezellig praten.
Volgende uitzending mag Rutte dan toch zeker wel vertellen dat Wopke Hoekstra het zo fantastisch heeft gedaan. De media moeten wel organiseren dat de Coalitie en de Media ook na de verkiezingen gewoon hetzelfde kunnen blijven.

G.M.I.M. Pet | 11-04-20 | 01:02

Ach, over 2 a 3 maanden zegt Wobke gewoon dat hij onduidelijk is geweest, zegt sorry en we betalen gewoon wat de EU van ons eist. We moeten echt weg uit die club, weg uit de EU, weg voordat we helemaaal leeggezogen worden door Zuid- en Oost Europa! Dit moet nu stoppen. Onze huidige politiek belazert ons waar we bij staan, het zijn regelrechte leugenaaars!

Nederlanddraaitdoor | 11-04-20 | 00:37

We hebben in de eurozone eigenlijk nog maar één of misschien twee min of meer gelijkwaardige partners met soortgelijke opvattingen als wij hebben: Oostenrijk en Finland. Ben met name benieuwd hoe Sebastian Kurz hier instaat.

Reaganmania | 11-04-20 | 00:31

Zo lang het Nederlandse kiezersvolk zich laat hersenspoelen door de NPO en de schrijvende pers, blijft het stemmen op de EU-horigen van het partij-kartel. Alleen al het contingent duujjjzaamheidsvrouwtjes dat om hoofdzakelijk irrationele redenen blijft plakken aan partijen als GroenLinks, PvdA en D66 en het decadentie-fenomeen Partij voor de Dieren, omvat al een groter electoraal potentieel dan dat van PVV en FvD samen, de enige écht EU-kritische partijen.

Voor Nederland al écht uit de EU wil stappen (if ever), moet er eerst een substantiële electorale aardverschuiving plaatsvinden. En omdat het bedrijven van politiek in Nederland ongeveer gelijk staat met het roeren in een pot behanglijm die te lang onbedekt is weggezet, zijn we zo weer tien of vijftien jaar verder en dan is het gewoon te laat en heeft de sociaal-economische ramp in de EU zich al voltrokken.

Dan is de enige nog denkbare actie een soort 'cold turkey': per direct uit de EU stappen, een Nexit die nog harder is dan de kloppende ochtend-erectie in de blauwe onderbroek-met-gele-sterretjes van Guy Verhofstadt.
En dan moet je de Europese 'vrienden' - de zuidelijken voorop - eens horen roepen dat Nederland als een rat het zinkende schip verlaat. En dan hebben ze nog gelijk ook.

Gelukkig voor hen, waren de Britten nog op tijd.

Peter Emile | 11-04-20 | 00:28 | 3

Ik mag die onderbroekenpoëzie wel, alhoewel die hardheid in dit verband toch wel een veronderstelling is.

issieookweer | 11-04-20 | 00:51

Wat mensen "willen" zal snel worden ingehaald door de realiteit. De staatsschuld (of beter een gedeelte) van Italië moet binnenkort worden kwijtgescholden. Jammer is dat we er al 20 jaar in zitten. Eruit gaan gaat heel veel geld kosten, en erin blijven net zo. Waren we hier maar nooit ingerommeld! :/

Het brein erachter | 11-04-20 | 04:47

@Peter Emile,
Juist, Ik vind dat de blauw druk al klaar moet liggen om een Nexit uit te voeren .
Hoe eerder hoe beter.

Datgingniegoed | 11-04-20 | 10:01

En ja hoor, op politico.eu staat het al. Conte heeft in een interview laten ootekenen dat hij de gesloten deal maar niks vindt, en dat ze bij de volgende top op 23 april net zo lang gaan zaniken totdat er Eurobonds worden afgesproken. Daarmee valt het masker natuurlijk af. Niet noodhulp, maar het strategische politieke doel om Italiaanse schuld over heel Europa te verdelen, staat op de agenda, niets meer en niets minder. Politics as usual, emotionele chantage over de rug va n mensen die de longen uit hun lijf liggen te hoesten. Italiaanse politiek, gatver de gatver .. ..

CeesCloosd | 11-04-20 | 00:24 | 4

Dan heeft Hoekstra vooralsnog in ieder geval wel wat bereikt wanneer Conte dit roept. Hoekstra en Rutte doen het deze ronde gewoon prima. Straks een coalitie met FvD en steun in de kamer van de PVV en het gaat de goede kant op.

Reaganmania | 11-04-20 | 07:27

Italie heeft geld nodig staat om omvallen, dit gaat over banken , ifrastructuur, alles dus de rekening door schuiven naar het noorden is voor italie het enige doel

Banenenrepubliek | 11-04-20 | 07:48

@Reaganmania | 11-04-20 | 07:27:
Hoe kun je de huidige deal in hemelsnaam omschrijven als prima?
We gaan met spaar/pensioen geld schulden opkopen die niet terug betaalt gaan worden, waar een garantie fonds tegen over staat met ons eigen belasting geld. Waarvan we ook al weten dat het veel te weinig is.

mmx | 11-04-20 | 09:04
▼ 1 antwoord verborgen

Het is nu tijd voor een echte revolutie oude stijl, maar het zal wel weer bij weeklagen en lijdzaam toch maar niets doen blijven, net zoals al de afgelopen 20 jaar. Dat weten Rutte c.s. en zeker Verhofstad, die zich persoonlijk dik aan de EU verrijkt, ook. Binnenkort, als jullie in NL alles kwijt zijn, is het te laat.

issieookweer | 10-04-20 | 23:55 | 6

@wiener mit pommes | 11-04-20 | 00:49: Daar waar het op dit moment 's morgens vroeg en het herfst is.

issieookweer | 11-04-20 | 01:11

@issieookweer | 11-04-20 | 00:27: In plaats van verandering te bewerkstelligen vlucht u maar. Ja, zo lust ik er nog wel een.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 02:48

Weet u wie er ook naar Argentinië was gevlucht...

Het brein erachter | 11-04-20 | 04:51
▼ 3 antwoorden verborgen

“Maar vertel ons eens hoe Europese acroniemfondsen, zogenaamd bedoeld voor leedverlichting, onze (lokale en kleinschalige) economische elementen overeind gaan houden”

Nou, zoals altijd: Nederlandse bedrijven handelen nogal veel met de 500 miljoen consumenten in de EU tegen een nul tarief, dus optimaal, en zonder dat andere landen zich daartegen kunnen verzetten.
Dat levert een netto geldstroom op en banen.
Die worden belast
En van het geld wat overblijft als werknemer, kun je af en toe een biertje drinken.

Epistulae_Morales | 10-04-20 | 23:51 | 1

Is een EEG niet goed genoeg daarvoor?

einz | 11-04-20 | 01:00

Te paard, te paard allemaal, we zijn verraden!

NumbNuts | 10-04-20 | 23:46

Tja wat gaan we d'r aan doen?

Rest In Privacy | 10-04-20 | 23:44 | 2

Lekker gezapig de fatalist uithangen..

issieookweer | 10-04-20 | 23:57

Ja morgen ga ik weer de fatalist uithangen. Vandaag is het supergoed weer, zonnetje alles, dus ff weg.

Het brein erachter | 11-04-20 | 04:53

Gewoon de AOW leeftijd in NL terugbrengen naar 60, begrotingstekort laten oplopen tot 8%, NL moet zich gewoon de pleuris lenen en niets aflossen. Laat de staatsschuld maar oplopen tot 200%. Dan kunnen we een jaar of 5 of 10 prachtig leven. Daarna stort de boel in.... toch onvermijdelijk....

Oepsie1234 | 10-04-20 | 23:44 | 2

Inderdaad. Ook nog even de pensioenpotten uitkeren aan de deelnemers. En dan nog even voor de vorm in de EU gaan janken over solidariteit met het verzoek of Italië en Frankrijk ff kunnen lappen.

Wim_Kut | 10-04-20 | 23:55

Helemaal waar het is de enige oplossing kijken of het club mex ons gaat financieren

steefbeen | 11-04-20 | 00:47

Raak, hopelijk komt er bij de volgende verkiezingen eindelijk een einde aan de sympathisanten van de EUSSR. Maar daarvoor zijn de media onontbeerlijk en die worden in grote meerderheid in stand gehouden door dezelfde EU.

Tarvo | 10-04-20 | 23:42

Kots....
Nexit...
Error 404 democratie niet gevonden...

ik2! | 10-04-20 | 23:38

Hoeveel lieve, toekomstige opsporingsverzochten zijn er deze week aangemeerd? Dat moet natuurlijk doorgaan

Bill Cosby | 10-04-20 | 23:28

Ik heb het vanmiddag nog gezegd, al deze shit moet betaald worden en wij zijn de lul. Als je weet wie er in de achtergrond bezig is met aan touwtjes te trekken. Verafstoot, Michele, Das Madchen en een paar windmakers van Italianen en Spanjolen... grotere smeerlappen vindt je enkel bij de maffia.

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 23:08

Noord Italie is niet homogeen. Ook is de "rijkdom" niet zo verdeeld of genivelleerd als in bijv. Nederland. Aan het Lago di Como, Lago Lugano en Maggiore zijn concentraties van grote vermogens en ook Trentino Alto Adige is niet arm, maar in de grotere agglomeraties is veel treurige meuk, diepere shit dan in Nederland.

van Oeffelen | 10-04-20 | 23:00 | 2

op sommige locaties een ware Fellini film... met smerige stegen,menselijke gedrochten... gigantische romijnsche zwerfhonden.. en hordes musicerende prostituerende stelende liliputters met hobbit achtige fraaie kledij.... een vermaak voor het perverse oog..!

grapjasz | 10-04-20 | 23:09

@van Oeffelen,
Wat je zegt, rondom het meer zitten ze over het algemeen zeer goed in de slappe was.

Datgingniegoed | 11-04-20 | 09:59

Het vierde rijk. Arm Nederland, opgebouwd door noeste hardwerkende mensen, uitverkocht door oppputunistische gladdekkers.

ManusMann | 10-04-20 | 22:51 | 3

opportunistische..

ManusMann | 10-04-20 | 22:52

gewoon landverraders...............

grapjasz | 10-04-20 | 23:01

10% werkt hard. 90% moddert maar wat aan en klaagt vooral dat ze het zo slecht hebben, dat het niet eerlijk is en gedraagt zich in het huishoudelijke monetaire beleidmakers een Italiaanse junk met aids

Epistulae_Morales | 10-04-20 | 23:55

Heb het drie weken geleden nog ergens hier gezegd: ik geef het een paar weken voordat Italië de rekening presenteert, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Ze zijn er snel bij. De lockdown is een goeie afleiding gebleken.

Gladiator Fap | 10-04-20 | 22:37

De profiterende Italianen en de Duitsers lachen zich kapot om die domme Hollanders die zich kaal laten plukken via de EU.
Eurofiele Nederlandse politici doen altijd net alsof Nederland zo rijk is.
Realiteit: een sneue 14e plek qua koopkracht in Europa in 2019.
En dat gebaseerd op het witte gedeelte van de economie. Nederland heeft nauwelijks zwarte economie.
Italië wel. Het zwarte gedeelte van de Italiaanse economie is net zo groot als de hele witte economie van Portugal. Jaar in, jaar uit.
Daarnaast heeft Italië na de VS, Duitsland en het IMF de grootste goudvoorraad ter wereld.
Los van het geld, is de belangrijkste reden om de EU vaarwel te zeggen, soevereiniteit, zelfbeschikkingsrecht, vrijheid en zelfrespect.
In de EU zijn we slaaf van de grote landen die onder elkaar de brokken verdelen.

kempenaer | 10-04-20 | 22:37 | 6

@Harry Turtle | 11-04-20 | 00:14: De European Green Deal is in feite bedoeld om Deutsche Bank te redden. Of ''corona'' daar voor in de plaats is gekomen durf ik nog niet te zeggen. Misschien dat die Green Deal toch iets te ongeloofwaardig was.

Rest In Privacy | 11-04-20 | 00:18

@Harry Turtle | 11-04-20 | 00:14: kul

van Oeffelen | 11-04-20 | 10:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Wij (mijn vrouw en ik) hebben ooit nee gezegd tegen de EU en in alle jaren nadien is die NEE gebleven met elk vervlogen jaar een diepere afkeer van de EU....
Een oud vermolmd idee van het duizendjarige rijk om de burgers de mond te snoeren ten gunste van een paar zonnekoningen zonder democratische controle....
De oplossing voor slecht beleid is altijd meer EU.... Hopelijk blaast deze corona troep de hele zooi aan barrels, liever vandaag dan morgen....

dijkbewaker | 10-04-20 | 22:37 | 2

*Staande ovatie en inlijsten doet*

keistad | 10-04-20 | 22:51

Dat zal vast en zeker ook gebeuren, is altijd nog zo geweest in de geschiedenis.
Hoogmoed komt voor de val, maar ondertussen zijn we wel weer de lul.

oakmont | 10-04-20 | 23:03

Ach, iedereen deed een plas en het bleef zoals het was.

Hoop is uitgestelde teleurstelling

In twee zinnen deze topic en de verkiezingen van volgend jaar gevat.

Diepstrotje | 10-04-20 | 22:32

Niet zo zeuren om die paar centen. Italië gaat een enorme schadevergoeding betalen aan de Groningers van wie hun huizen op instorten staan. Den Uyl heeft destijds het aardgas bijna gratis weggegeven en straks krijgen we alle schade vergoed met rente uiteraard. Wiebes gaat dit allemaal regelen, de Italianen schijten in de broek voor hem.

poisonivy | 10-04-20 | 22:27

Klein maar niet onbelangrijk foutje in de tekst: decentrale pot met geld moet zijn centrale pot met geld.

5611 | 10-04-20 | 22:26

Ik had juist begrepen dat Fopke Hoekstra de Italianen kleingekregen had door geen eurobonds te accepteren. Maar schijnbaar heeft Fopke besloten dat de burger beschermd moest worden tegen bepaalde informatie die ongewenst gerammel van platte karren en hooivorken zou kunnen veroorzaken. Dat is wel vervelend, maar was onvermijdelijk. De kans bestond immers dat de Italianen geen tulipani meer bij ons zouden kopen. Overigens zijn ze nog steeds boos op ons. Misschien willen ze excuses. Of meer geld. Geert zeg er eens iets van. Thierry, doe iets. Tom Poes, verzin een list.

Nivelleermarionet | 10-04-20 | 22:08 | 3

Dat van die Eurobonds klopt, maar er zijn maar weinig teaguurders die weten wat dat betekend.

botbot | 10-04-20 | 22:21

Compliment voor Geen Stijl. Juichende koppen in De Telebelg, NSB Handelsblatt moest zijn aanvankelijk positieve artikel wijzigen maar GS had binnen minuten de juiste analyse.

5611 | 10-04-20 | 22:57

Eerst #Ruxit en daarna #Nexit.
Alleen dan maken we nog kans om weer een normaal land te worden.

Schietmijmaarlek | 10-04-20 | 21:57 | 3

Gelukkig trapt geen enkele reaguurder in nepnieuws.

botbot | 10-04-20 | 22:01

Ja mensen, als jullie blijven verdommen om te gaan stemmen of op de verkeerde partijen en je laat naaien door de media, dan zeg ik klep dicht en krijg je wat er nu gebeurd.
Het zal mijn tijd wel duren maar het wordt er de komende tijd niet leuker op.
Filosoof Machiavelli zei omstreeks 1500 al dat de mens belazerd wil worden.

oakmont | 10-04-20 | 21:51 | 1

Mensen willen helemaal geen invloed, daarom heeft geenPeil ook 0 zetels. Veel makkelijker als je iemand anders de schuld kan geven en vol blijft houden dat jij er niets aan kan doen.

W_F | 10-04-20 | 22:07

De grote dikke olifant in Europese kamer is Frankrijk. Het feit dat Frankrijk een sociale zekerheid heeft opgetuigd die ze lange termijn op geen stukken na kunnen betalen is al jaren bekend bij beleidsmakers. Het is Frankrijk geweest dat aandrong op Italiaanse toetreding tot de euro, en waarom ? Een strategische meesterzet van de Fransen, zij wisten dat Italië nóg eerder in de problemen zou komen dan zijzelf, voor het geleidelijk noodzakelijk worden van monetarisering van staatsschulden kon dus eerst Italië als scapegoat gebruikt worden, maar zodra die monetaire financiering er is, gaat Frankrijk vol aan de tiet, let maar op. Overigens leidt monetaire financiering zoals die met het ECB opkoopprogramma al volop aan de gang is, tot grote maatschappelijke ongelijkheid. De eerste oprisping van die ongelijkheid waren de Gele Hesjes. Feitelijk ging het om de klasse van 'working poor' , dus de mensen die zich de blubber werken en toch elke keer moeten schrapen om het eind van de maand te halen. Die onderklasse is langzaam maar zeker hier in Nederland ook aan het ontstaan. Al vóór deze crisis begon de particuliere schuldenproblematiek hier te lande gierend uit de hand te lopen. Ik ben bang dat het op geweld gaat uitlopen hier in Europa, met dank aan de totaal miskleunende EU-elite, die alles waar het gezond verstand (en de meerderheid) nee tegen heeft gezegd door de strot heeft geramd. We zullen de huidige politieke elite bij de eerstkomende verkiezingen volledig en definitief moeten uitkotsen, willen we nog ontkomen.

CeesCloosd | 10-04-20 | 21:48 | 5

@De Droit | 10-04-20 | 22:15: Kweetniet waar jij werkt in Fr maar ik ben het helemaal eens met CCd

Cepalislam500mg | 10-04-20 | 22:33

De Duitsers gooien de Fransen via EU-landbouwsubsidies jaarlijks 10 miljard euro toe. Daarvoor likken de Franse poedels de Duitse hielen wel.
Dat de kleine Europese landen ooit vrijwillig in de EU zijn gestapt, de Duitsers en Fransen lachen nog altijd in hun vuistje om zoveel platvloerse achterlijkheid.

kempenaer | 10-04-20 | 22:46

@CeesClosed u heeft volledig gelijk! En ook in Frankrijk zijn hervormingen niet mogelijk, dan blokkeren ze daar altijd meteen alles. De ironie is dat de EU zelf weer gaat leiden tot geweld, tot zover de EU voor nooit meer oorlog.

Het brein erachter | 10-04-20 | 23:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Er is maar één antwoord op deze bodemloze put van ellende: Nexit.
Echt waar, als we die vervloekte EU niet verlaten gaan we langzaam maar zeker ten onder. Je kunt er nog hele boekenkasten over volschrijven en praten tot je een ons weegt, maar WE MOETEN ER GEWOON UIT. En daarna direct de gulden terug in plaats van dat euro nepgeld.

Motleycrew | 10-04-20 | 21:46 | 4

Je mag niet eens het huis uit en velen volgen dit trouw op! Bijzonder dat zo weinig mensen in de gaten hebben wat er wereld wijd gaande is.

piet12345 | 10-04-20 | 21:49

Nexit mee beginnen inderdaad. We moeten sowieso door een enorme pleuris heen wat er ook gebeurt maar goed, de geschiedenis bewijst dat diepe dalen soms nodig zijn om daarna sterker te worden. Ziektes, oorlogen, natuurrampen en noem maar op. Laat maar komen dus! Als het niet voor onszelf is doe het dan voor ons nageslacht.

Zeebonkus | 10-04-20 | 21:56
▼ 1 antwoord verborgen

Fun fact: wij importeren bijna een kwart meer uit Italië dan dat wij goederen exporteren naar Italië. En dan heb ik het over zelfgemaakte goederen, niet goederen die via Rotterdam/Schiphol binnenkomen, Nederland aanraken en gelijk door gaan (wederuitvoer). Het is 11,9 miljard import vs 9,7 miljard export. Je leest overal dat wij het zuiden moeten helpen want ach wat kopen ze toch veel van ons. Maar met Italië is het dus andersom.

JohnLocke | 10-04-20 | 21:44 | 1

Als je daar ook nog de geïmporteerde defecte treinen van afhaal, en luxe auto's, die je ook uit een ander land kan halen, blijft er weinig over...

Het brein erachter | 11-04-20 | 00:17

Jaja de aasgieren circelen om de pot.
Het is natuurlijk schandalig hoe Nedeland zijn eigen volk krom laat liggen door belastingdruk en aan de andere kant het zo weggeeft.

marrretje | 10-04-20 | 21:44 | 1

En het moet ergens vandaan komen dus trek de broekriem maar vast aan.

marrretje | 10-04-20 | 21:45

Wie nu ambtenaar is/onderwijs etc. hebben de kip met de gouden eieren, dat dure maandelijkse geld.... daar kunnen die 1.2 miljoen "zzp-ers" naar fluiten, economie is komende 10 jaar niet flexibel genoeg, HARD TIMES zei Bob

grindbak | 10-04-20 | 21:43

Dat iedereen hier nog zo verbaasd en boos over is. Dat ESM was er al, en wordt nu (oneigenlijk) geplunderd. Tja, ergens anders binnen de EU was niks te halen, hooguit de klimaatbegroting van Timmermans, maar die was nog niet goedgekeurd en de plannen daarvan blijken ook nog onwettig. Dus de ministers konden niet veel anders dan dit, óf Eurobonds.
Veel meer smaken waren er niet. Of het hele zooitje meteen opheffen. Dat gaat nu alsnog wel gebeuren, volgend jaar waarschijnlijk. Eerst einde Euro, en dan afschalen van EU, zo niet helemaal ontbinden.

Het verbaast mij allemaal niks. De onhoudbaarheid van de Euro was al jaren bekend, en het wachten was op een crisis om het laatste zetje te geven. Dat het een virus-pandemie zou worden had ik vorig jaar niet kunnen bedenken, maar dat het er ooit iets zou komen net als 2008 wat wéér heel veel geld zou kosten mag niemand verbazen.
Dus ach, we liggen prima op koers om de hele Brusselse bliksemse bende op te rollen.
Geduld, mensen. Geduld.

Stormageddon | 10-04-20 | 21:43 | 8

Dit gaat nog jaren gerekt worden.
ECB springt wel bij en koopt alle rotzooi op. Koopkracht, spaargeld en pensioenen gaan langzaam door het putje. De inflatie omhoog terwijl uw loon bevroren wordt.
Dat krijg je met een visieloze manager aan het roer, en een activistische pers dat haar controlerende taak niet uitvoert.

Harry Turtle | 11-04-20 | 00:20

@Stormageddon wel met je eens, maar ik gok op een termijn van 5 jaar, dingen in Europa gaan nou eenmaal traag, zelfs een ineenstorting.

Het brein erachter | 11-04-20 | 00:20

Stormageddon, we worden geregeerd door kakkerlakken het is niet anders. Hebben de mensen zelf voor gekozen, dus blijkbaar willen ze dit.

JethroBull | 11-04-20 | 07:09
▼ 5 antwoorden verborgen

Tja,

Wie heeft ons uiteindelijk met al die rotzooi opgescheept?

Italië had er van meet af aan nooit bij moeten komen (noch Griekenland). Nu ze er eenmaal bij zitten is Italië “too big to fail”.

Duitsland en Frankrijk hebben in 2003 zelf een loopje genomen met de regels van het Stabiliteitspact en trokken om dat te bereiken samen op. De twee grootste en machtigste landen in de eurozone.

Onder druk wordt alles vloeibaar. “Dwingend” recht is onder politieke druk ineens een stuk minder rigide. Uiteindelijk is alles ondergeschikt aan de politiek, zelfs indien dit economisch niet verantwoord is. Iedere doorgewinterde politicus weet dit, ook bij hen dus die destijds tekenden bij het kruisje.

Waarom is Nederland er dan toch deel van gaan uitmaken? Omdat er nu eenmaal Nederlandse politici zijn die teveel de “ever closer Union” nastreefden? Omdat er politici waren die persoonlijke belangen (= ambities binnen Europa, “Tuut, tuut, tuut, groetjes van Ruud”) lieten prevaleren boven landsbelang?
Of omdat nu eenmaal de handel met Duitsland zo enorm belangrijk wordt geacht dat men dus als een loops hondje achter Duitsland aan loopt? Waarschijnlijk alledrie. En vermoedelijk veel meer dan dat.

Nu betalen we wederom voor al die weeffouten die bij aanvang al in het systeem bestonden. Is dit dan dus allemaal Hoekstra’s fout?

Ik voel er weinig voor het voor ‘t CDA en zijn ministers op te nemen, maar - naast het feit dat dit een beslissing is die door de voltallige regering VVD-CDA-D’66-CU gezamenlijk wordt ondersteund - dit is gewoon de zoveelste uitkomst van grote weeffouten in het systeem.

Teveel eurofielen uit het verleden hebben hun vingerafdrukken op deze farce staan. Dank daarvoor dus Kader.

Schrale troost is dat de VS “gelukkig” geen begrotingsdiscipline heeft, en biljoenen door het plafond heen laat knallen. En dat bijvoorbeeld Japan een duizelingwekkende hoge staatsschuld heeft, die veel hoger is dan Italië. En dat een zwakke euro voor de Duitse export stiekem een zege is, want de Duitse economie is veel sterker. Hadden zij de D-Mark nog gehad, dan was die nu veel te sterk. Met dus te hoge loonkosten en als gevolg daarvan te dure Duitse exportproducten (een van de redenen waarom Trump zo woedend is op Duitsland is omdat Duitsland “dankzij” o.a. de Italianen veel te goedkoop kan exporteren).

Professionelere invulling van dit economische verhaal laat ik verder aan de reagerende economen onder ons op GS over.

Wen er in ieder geval maar aan. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn.

Wie zaten trouwens ook alweer zo te juichen over die lockdown?

Kompromat | 10-04-20 | 21:42

Ik krijg en deja vu met Hans Janmaat

PieterPassant | 10-04-20 | 21:39 | 1

GS bewaar dit topic zorgvuldig

PieterPassant | 10-04-20 | 21:45

"De Europese hulp voedt in Italië vooral de stammenstrijd. Een populist als Salvini noemt het een schandelijke knieval, richting Europa en Nederland."

Het is toch godgloeiendegodverdomme godgeklaagd! Er vaart sinds gisteravond een zilvervloot ter waarde van 500 miljard naar het zuiden, en nóg zijn die fucking greaseballs niet tevreden!

Zo'n 'Selfini' zou eigenlijk een atoombom op zijn vette reet moeten krijgen. Wij fourneren miljarden, maar als die spaghettivreters het accepteren, maken ze een "knieval richting Nederland"?!?!

Ik kan er met mijn verstand echt niet meer bij.

Dr_Johnson | 10-04-20 | 21:39 | 1

Salvini was hier van meet af aan tegen. Nou ja, nieuwe ronde nieuwe kansen. Echter, Mark Rutte kennende gaat hij schaterlachend om ons, schapenvolk, nog een keer door de plomp.

Ik ben nooit voorstander van een harde nexit geweest maar als we niet uit de euro kunnen, is dat wat mij betreft de enige keuze. Zijn we gelijk verlost van dat Europese hof wat ons met de meest onzalige regels opscheept.

5611 | 10-04-20 | 23:01

Ja, maar wat doe je er aan? Nederland heeft niets te vertellen in de EU. Als er in de regering een ruime meerderheid komt voor een nexit dan begint D66 weer over een bindend referendum te miepen en zal het licht uitgaan als we tegen durven te stemmen.
Zelf kan je je hypotheek extra aflossen zodat je vaste lasten indien nodig makkelijker aan je inkomsten aan te passen zijn. Zelfs als dat niet nodig blijkt geeft dat veel rust. vaste lasten (verzekeringen!) laag houden. Tegenover die hypotheek (in euros) een financieel buffer zetten in niet-europeze aandelen een bitcoins is in feite een short op de EU.
Verder blijven stemmen voor wat er nog van democratie over is, maar je er de tussenliggende 4 jaar niet druk om maken. Valt er nog meer te doen? Een kritische blik op voeding en minder bewerkt (supermarkt) voedsel kopen, meer zelf bakken en direct van de boer?
Ik denk dat dat een beetje de Italiaanse methode is: de inwoners betalen weinig belasting en hebben weinig schulden of vaste lasten. Wat er binnenkomt is mooi meegenomen en een failliete overheid of EU liggen ze geen seconde wakker van.

W_F | 10-04-20 | 21:38

Whahaha.. GeenStijl vindt het een probleem dar iemand verdient aan andermans schulden?
Hebben jullie het businessmodel van onze bankensector en onze overheid wel helder?
Schulden, nee ANDERMANS schulden, zijn goud waard. Zeker van landen, want landen gaan nooit failliet.
Men noemt het wel zo.. maar het is iets heel anders.

Epistulae_Morales | 10-04-20 | 21:33 | 2

Klopt, Italië gaat nooit failliet, daar zorgt de Nederlandse en Duitse belastingbetaler wel voor.

therealbraindump | 10-04-20 | 21:36

Toen ze nog een lire hadden gingen ze niet failliet, nu dus wel.
Volg ook het blog eens van Armstrong Economics. Veel eigen borstklopperij maar met een uitstekende geschiedkundige kennis. Landen gaan zeer regelmatig failliet. Tenzij ze andere landen voor hun faillissement kunnen laten opdraaien...

Coffee Party | 10-04-20 | 21:43

De Fransen en Italianen hebben hun zinnen gezet op de volgende 500 miljard die op tafel komt te liggen: Het herstelfonds. Die wordt wel als Eurobond vormgegeven, maar coelant als ze zijn tov Wopke, geven ze het een andere naam.
Italie maakt geen gebruik van ESM, maar andere landen wilden dat wel volgens Conte, dus was Italie voor.
.
Overigens pleitten Italie en Frankrijk ook in november 2019 fel voor Eurobonds, dus blijkbaar heeft het niets met Corona te maken. Het is wel een mooi excuus.

tipo | 10-04-20 | 21:33 | 1

Niemand geeft iets een andere naam, verschillende bronnen en controlinstanties.

van Oeffelen | 11-04-20 | 09:30

Ondertussen in Zuid Korea www.dailymail.co.uk/news/article-8208... Het aantal corona patiënten bij wie het virus is 're-activated' is toegenomen van 51 naar 91. Eerst werd dit geweten aan 'false test results' maar nu lijkt er sprake van een terugval (relapse) in Covid19. In Korea wekken deze alarmerende berichten een paniek op onder de bevolking, namelijk dat de zo gewenste 'herd immunity' niet bereikt gaat worden. Het SARS 2 virus nestelt zich diep en kan opeens weer ontwaken in een 'cleared' patient.

Eeuwig..Op..Vakantie | 10-04-20 | 21:32 | 4

Met iets meer dan 10.000 bevestigde besmettingen lijkt mij herd immunity lastig haalbaar in Zuid-Korea. Maar dat je niet immuun bent nadat je hersteld bent zou een grote tegenvaller zijn. Hopelijk zijn het uitzonderingen.

JohnLocke | 10-04-20 | 21:35

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 10-04-20 | 21:40: de Mexicaanse griep muteerde één keer, laten we hopen dat we het vaccin tegen de Chinese griep ervóór hebben

JohnLocke | 10-04-20 | 21:56
▼ 1 antwoord verborgen

Ja maar dat stuk is geschreven door huisvriend van de VVD, Wouter de Winther. En zo zijn er meer van dit type 'journalisten'. Zo is Tom Jan Meeus van de nrc, met kleine letters, huisvriend van d66.

therealbraindump | 10-04-20 | 21:40

Duckstadkrant bedoel je?

niv01 | 10-04-20 | 21:45

Stop de pers! (oh wacht) Ehm, Breaking news!
Het feestje gaat niet door,, het land van Spaghettivreters en uitvreters wil geen enkele voorwaarde voor gratis geld.

"Italiaanse premier wijst gebruik euronoodfonds af
talië gaat geen gebruikmaken van steun uit het euronoodfonds ESM. Dat heeft premier Giuseppe Conte vrijdag verklaard. Rome blijft ijveren voor het uitgeven van eurobonds, om de economische schade van de coronacrisis op te vangen.
De eurolanden bereikten donderdagavond een akkoord over een steunpakket van €540 mrd tegen de coronacrisis. Zo'n €240 mrd daarvan komt uit het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Landen die een beroep willen doen op het ESM, hoeven voor steun voor financiering van directe en indirecte kosten voor de gezondheidszorg niet bang te zijn dat het noodfonds strenge eisen stelt. Aan reguliere economische steun hangen die voorwaarden wel.

Die zijn onacceptabel voor een groot deel van de Italiaanse politiek. Conte herhaalde vrijdagavond bij een persconferentie dat Italië ijvert voor introductie van eurobonds, het gezamenlijk uitgeven van staatsleningen door de eurolanden. De rente daarop zou lager zijn dan wat Italië nu op de kapitaalmarkt betaalt.

Volgens Conte is het ESM als instrument tegen het lenigen van de nood door de coronacrisis ongeschikt, en heeft Italië het fonds niet nodig. Hij haalde hard uit naar de rechtse oppositie, die had geclaimd dat de regering al heeft ingestemd met het ontvangen van steun uit het ESM. 'Ze verspreiden leugens', aldus de minister-president.

De premier gaf aan dat hij bij de vergadering van de EU-regeringsleiders op 23 april over een herstelpakket voor de Europese economie, alleen akkoord gaat als er 'passende maatregelen' op tafel liggen.(...) fd.nl/economie-politiek/1341112/itali...

Abject | 10-04-20 | 21:31

540 miljard euro te verdelen en nergens staat wat de verdeelsleutel gaat worden. Dat SURE (de deeltijd-WW) waar 100 miljard heen gaat, krijgen we voor onze NOW daaruit een vergoeding of krijgen we niets omdat we dit nationaal al hebben opgetuigd? De EIB waar 200 miljard heen gaat, kunnen we daar ons 4000 euro per gesloten bedrijf-bonnetje heen sturen? Dat ESM van 240 miljard dat zonder voorwaarden Corona-gerelateerde kosten dekt, mogen we daar factuurtjes indienen voor aangeschafte mondkapjes? Ik mis een beetje duiding uit Den Haag hierover of is die 540 miljard sowieso niet voor kaaskoppen?

JohnLocke | 10-04-20 | 21:29

En dan nu: muziek!

Ik twijfel tussen Wim Sonneveld's
"Je hebt me Belazerd, je hebt me Bedonderd"
En Robert Burns
"Such a Parcel of Roges in a Nation".

Kapitein Sjaak Mus | 10-04-20 | 21:29 | 2

Draai ze alletwee maar.......

Crossing_The_Rubicon | 10-04-20 | 21:32

Drukwerk: Je loog tegen mij.

5611 | 10-04-20 | 22:51

Het grauw blijft op Rutte stemmen.

dathoujetoch | 10-04-20 | 21:27 | 3

Idd onze crisis manager, twee weken geleden was 90% hier op GS ineens spontaan zwaar fan van Rutte de Leider.

Realist-1 | 10-04-20 | 21:30

Die gladjakker Rutte kan alleen maar geld weggeven en naar mutti Merkel luisteren. De man heeft nog nooit in zijn "glanzende" carrierre iets voor NL betekend.

Beefbus | 10-04-20 | 21:35

@Realist-1 | 10-04-20 | 21:30: Nooit! Rutte is niets meer of minder dan een marionet aan een touwtje. Wat heeft hij opgelost? Waar was hij in het begin van de crisis? En alle leugens al die jaren.... nee, maria.1 vergeet niks!

Maria.1 | 10-04-20 | 21:43

Telebelg: Alles waar Mark Rutte goed in is, zie je nu maximaal.
Mark: geen cent meer naar de Grieken.
Mark: iedereen €1000 erbij.
Mark: blijf binnen.
Mark: geen extra geld voor de zorg.
Mark: uw pensioen is nu onder controle van de EU.

Bolder | 10-04-20 | 21:27 | 2

Mark: inlegvelletje
Mark: onderste steen
Mark: lachende leugenaar
Mark: dividendbelasting
Mark: Opstelten, Teeven, Halbe etc. etc.

Wat een staatsman hè?

Crossing_The_Rubicon | 10-04-20 | 21:34

We gaan het nog meemaken dat Denemarken een lage lonen land wordt binnen de EU. Inflatie in de Euro zone regelt dat wel.

bakermat | 10-04-20 | 21:26 | 1

Die Denen gaan zich helemaal de ballen uit de broek lachen: geen euro en de grens dicht voor de profiteurs die de EU juichend binnenhaalt. Maar o o o, ze hebben geen invloed binnen de eurogroep en Jutland is het ergste wat er bestaat.

5611 | 10-04-20 | 23:11

Las in het FD vanochtend de quote dat Italië te trots was om voorwaarden te accepteren. Dus niet trots genoeg om zich te schamen voor financieel wanbeleid maar wel om iets te tekenen qua afspraken om zaken oo orde vte make. Dus of u uw enkels wilt vastpakken zodat de Italianen ivm hun trots uw portemonnee nog enigszins ongemerkt kunnen rollen. Ritte en trawanten zeggen dat het een overwinning is dus voor je kijken doorlopon gvd

Kladderadatsch | 10-04-20 | 21:25

Dat we uit de EU zijn en net zo hard lachen om deze klucht als de Britten nu. Ik teken er voor.

Acidstain | 10-04-20 | 21:23 | 4

't gaat alleen nooit gebeuren, niet met het Nederlandse stemgedrag, of een Binnenhof-revolutie.

Tripps | 10-04-20 | 21:28

@Tripps | 10-04-20 | 21:28:

Wat is dan het Nederlands stemgedrag, en waar komt dan in hemelsnaam die revolutie vandaan...!!

( En waag me niet te vragen, "Zegt u dat maar".. Dan trek ik je naar buiten..)

neonreclame | 10-04-20 | 21:32
▼ 1 antwoord verborgen

Rutte heeft precies gedaan wat nodig is voor als hij straks op een Europese functie gaat solliciteren. Uit dankbaarheid moeten ze wel op hem stemmen. Het zou crue zijn als ze ondank al het geld dat toch weer op hun eigen kandidaat zouden stemmen i.p.v. onze genereuze weldoener.

Osdorpertje | 10-04-20 | 21:22

Vol-impuls stuk tekst: "Rommelzolder"

We hoorden het buiten rommelen
het gonste en rommelde
We zouden erin gerommeld gaan worden
We gingen erin gerommeld worden
We werden erin gerommeld
Ze rommelden ons,
jou, hem, haar en mij, erin
Ze rommelden hem bij jou, bij hem en bij haar en bij mij,
ongevraagd, erin
ja,
Ongevraagd werd onbekende munt erin gerommeld
in ons alle toch al niet al te volle portemonnee
Ongevraagd met ons huishoudboekje gerommeld
We klommen naar boven, naar zolder
hoorden het buiten nog altijd rommelen
harder, voller en krachtiger nu
We keken inmiddels met kaputte zoldertrap naar benee
vanaf die zolder
al in 1992,
we lieten het de EUrofiele medemens,
het daarna nog even dunnetjes overdoen,
toen,
in 2002.
.
Weg zoldertrap.

chicago river | 10-04-20 | 21:21 | 1

spinvis...

neonreclame | 10-04-20 | 21:27

Logisch dat er geld getransfereerd wordt. Dan kunnen ze onze producten weer kopen.

azijnseikerT | 10-04-20 | 21:21 | 1

Philips TV's? Calve pindakaas? Dure electrische fietsen?
Landbouwprodukten of vlees van boeren die in faillisement worden gedreven?
Vis? ...

Beefbus | 10-04-20 | 21:38

Weet u nog hoe het is gegaan met die 'tijdelijke' crisisheffing van 20 miljard per jaar toen de crisis voorbij was..

kuch*btw-ver.. ging*.. kuch

Stonecity | 10-04-20 | 21:21

Waar het nu om gaat, denk ik, is dat welke leeftijd je ook hebt (ik 50) maar ook al ben je 16 of 80 er niemand is die dit ooit heeft meegemaakt in het leven.
Het is nieuw en er is vrijwel niks bekend over.
Kun je in mijn optiek gaan lopen zeuren naar landen die geld krijgen, maar laten we dat later doen.
Eerst eens kijken hoe dit afloopt en wanneer.

HoerieHarry | 10-04-20 | 21:21 | 4

Oh deze hysterie gaat heel snel voorbij. Anders komen ze over een maand weer bij elkaar voor een pakket van een biljoen.

azijnseikerT | 10-04-20 | 21:23

@de honden blaffen... | 10-04-20 | 21:22:
Dat is zeker.
En ik ben econoom.
Heb ik weleens vaker gezegd hier.

HoerieHarry | 10-04-20 | 21:23

Ik bewonder uw optimisme , als het geld weg is krijgen we het nooit meer terug weet u hoe lang we bezig zijn voor dat bedrag , oud hollands gezegde als de vos de passie preekt boer pas op je kippen gaat hier echt op .

Banenenrepubliek | 11-04-20 | 08:28
▼ 1 antwoord verborgen

Het werd weer eens tijd voor de billetjes wijd.

toperwtje | 10-04-20 | 21:20

Houden we het of geven we het weg. Oud tv programma. Nu bij deze situatie hoef je dat al jaren niet te doen. Heel eenvoudig ze geven hier alles weg. Dit is heeel triest voor de jeugd, die kunnen deze last gaan dragen. Hey ouders wat doe je me aan

foxhunter | 10-04-20 | 21:20

Overigens kunnen we concluderen dat de 'leiding' van de EU, Merkel voorop, bezweken is voor de maffiose chantagepraktijken van Italië.
Dreigen met de ineenstorting van de EU en de Euro werkt uitstekend, hebben de Italianen gemerkt. Daar zijn Merkel en consorten zó panisch benauwd voor, dat ze onmiddellijk overstag gaan.
Wat een schijtlijsters, wat een totaal waardeloze leiders heeft West-Europa toch. Geen gram moed, geen gram ruggengraat en geen milligram verstand.
Ze hadden die Italianen door de wringer moeten halen. Waar ze het gore lef vandaan haalden om die Coronacrisis te gebruiken om het Noorden nóg meer uit te gaan zuigen. Dát hadden ze moeten zeggen, maar ze gingen meteen door hun slappe knietjes. Wat een prutsers!

KeesBruin | 10-04-20 | 21:20 | 1

Maar door akkoord te gaan met nog veel meer extra schuld voor Italië, komt het einde alleen maar sneller dichterbij. Ik gok op einde Euro binnen 5 jaar. 25 jaar is dacht ik ook ongeveer het gemiddelde dat een muntunie het volhoudt.

Het brein erachter | 11-04-20 | 00:32

Waarom dacht je dat Rutte 2 dagen alle ‘eer’ aan Wopke liet? Dit komt als een boemerang terug en treft in aanloop naar de verkiezingen vol het CDA.

Trumme | 10-04-20 | 21:19 | 1

Exactly!

Crossing_The_Rubicon | 10-04-20 | 21:35

Waarom stemmen we niet massaal op een partij die voor een Nexit is?
Kennelijk willen we dit.

spamzuiger | 10-04-20 | 21:19 | 4

Jammer een beetje te laat geld is nu al weg. Doorstart de verkiezingen . Wij trotse Nederlanders zijn het zat,om de EU te betalen. Bij ons weer verhogingen van alles . Krijg Nederland uit de EU. Get NEXIT done. For Holland.

foxhunter | 10-04-20 | 21:32

Omdat die partij buiten spel gezet wordt. Remember Wilders met z'n PVV, tweede plaats. Waar is de PVV nu? Niet in de regering.

Maria.1 | 10-04-20 | 21:46
▼ 1 antwoord verborgen

Het geld gaat naar Italië en vandaar uit gaat het weer naar de banken die geld van Italië krijgen.
Een Griekenland constructie.

Mr.Crowley | 10-04-20 | 21:16 | 1

En waar was de eerste bank ter wereld?
In Sienna.

de honden blaffen... | 10-04-20 | 21:21

De introductie van de Euro was een achterbakse ploertenstreek van de bovenste plank. De EU ten voeten uit: bedriegen, misleiden en de goegemeente een oor aannaaien. Dat zijn zo'n beetje de kernwaarden van de EU.
Iedereen die destijds de zaak kritisch bekeek, zag dat het niet kón werken.
Het was van meet af aan een vuile truc om te zijner tijd via één of meer crises rond diezelfde Euro na de monetaire unie de fiscale en politieke unies af te dwingen. En de soevereine natiestaten de nek om te draaien.

KeesBruin | 10-04-20 | 21:15

Ja maar Rutte had zo'n serieuze speech.
Ook belangrijk.

Harry Turtle | 10-04-20 | 21:15 | 3

Hij moest poepen..

neonreclame | 10-04-20 | 21:16

Zal Rutte op de WC ook een boek lezen of is hij meer van de plaatjes?

impy | 10-04-20 | 21:29

Hier gaat geen Italiaan of Spanjaard minder van dood. Dit geld gaat terecht komen bij de opkopers van de slechte leningen van schimmige, middeleeuwse Italiaanse banken. de Maffia en de 'Ndrangheta.
-
De boodschap is overduidelijk: wie in Europa de grootste bék op zet, krijgt helemaal zijn zin - en oh, wat is Moeke Merkel bang dat Italië uit de EU gaat.
-
Inmiddels mag u lekker doorgaan met gemiddeld TIEN jaar langer werken dan een Italiaan - en u houdt er ondanks onze riante pensioenpotten ook nog eens minder pensioen dan de gemiddelde Italiaan aan over.
-
Wie zijn zaakjes voor elkaar heeft, wordt gestraft in de Europese 'Unie'. Wij worden leeg geroofd en geplunderd.
-
Het meewarige gelach dat thans hoorbaar is vanuit de coulissen is afkomstig van onze buren aan de overkant van de Noordzee - die ons binnen tien jaar nog heel veel harder uit zullen lachen.
-
Griekenland tot de zoveelste macht, zonder hervormingen; wij gaan binnen diezelfde tien jaar Italië honderden miljarden aan schulden kwijt schelden...

bisbisbis | 10-04-20 | 21:15 | 1

Kwijtschelden is het enige wat erop zit, als je geen eurobonds wil idd. En zal in totaal wel minimaal 1000 miljard moeten zijn om Italië enigszins te helpen.

Het brein erachter | 11-04-20 | 00:35

Kent er iemand de aflevering van Southpark dat Canada gaat staken, niets voor elkaar krijgt en op het eind een aalmoes krijgt en dat aan de bevolking verkoopt als een overwinning...?!

Dat dus...!

Witte_Willem | 10-04-20 | 21:11 | 4

@neonreclame; Exact, dank...! Kudtzwitsal status...

Witte_Willem | 10-04-20 | 21:17

@Witte_Willem | 10-04-20 | 21:17:

Hoe je er nu van af komt is mij een raadsel..

Sinds het begin ging het om het aantal plempsels..

neonreclame | 10-04-20 | 21:20

@neonreclame; Volgens mij tijd, na een half jaar ofzo... Deze account had een ban maar kreeg een tweede kans na het generaal pardon van afgelopen jaar, oktober was dat volgens mij... Duurt niet meer lang denk ik...

Witte_Willem | 10-04-20 | 21:31
▼ 1 antwoord verborgen

Als ik het goed begrijp, is er lang geleden een klein zaadje gepoot, onder het mom van 'nooit meer oorlog'. Een WOII zoals we de die kennen van de foto' en films zie ik er ook niet zo snel weer komen. Veel mensen zijn het zat. Maar mensen zijn altijd druk met werk want de hoge vaste lasten lopen ook door. De mensen pokkelen wel door. Geen tijd voor gekke protesten en slechte plannetjes. Zoals het er nu naar uitziet beginnen steeds meer mensen tijd over te krijgen...........

Leptob | 10-04-20 | 21:11 | 3

Dat “nooit meer oorlog” leidde tot de NAVO.
De EU heeft daar helemaal niets mee te maken.

Maytheforcebewithyou | 10-04-20 | 22:05

Mensen komen pas in actie als ze weinig of niks meer te verliezen hebben. Dus zodra na deze crisis de huisuitzettingen worden hervat, het uitstel van betalen wordt opgeheven, de coulance voorbij is, en de vouchers hadden kunnen worden verzilverd en flink wat mensen zonder werk zitten... Dan gaan we actie zien. Wanhopige mensen zijn tot vergaande daden in staat.

Het brein erachter | 11-04-20 | 00:41

Italie heeft 2451,8 ton aan goud in kluizen opgeslagen. Nederland bezit maar 612,5 ton aan goud, wie is hier nu knettergek om deze lui te helpen tot in het oneindige. We worden gerold waar we bijstaan en laten ons ook dat gebeuren met zalvende woorden van onze politici, in weze zijn dit pure landverraders die ons meesleuren in deze verrotte smeerboel, zij zijn degene die onze natie tot een derde wereldland maken en ons het referendum hebben afgenomen om het tij te kunnen keren. Uit de EU en zo snel mogelijk ,kies voor de partij in 2021 die dit waar kan maken (PVV, FvD). De onderstaande link is echt lezenswaardig en lees hoe we er echt voor staan. Laat u vooral geen zand in de ogen strooien door alle gladde praatjes van onze Eurofiele politici.

biflatie.nl/crisis-2-0-in-2020-eu-ruz...

Chinook Elsevier | 10-04-20 | 21:10 | 3

Dat goud is peanuts vergeleken met de Italiaanse staatsschuld: 100 VS 2350 miljard. Veel onthutsender vind ik het plaatje van seven. Noord-Italië een van de rijkste gebieden van Europa terwijl wij bij de onderste helft zitten qua koopkracht.

5611 | 10-04-20 | 23:20

@5611 | 10-04-20 | 23:20: 2.5 miljoen kilo goud x€50.000 de kilo is €1.250.000.000.000
Kan je 5 keer je staatsschuld van betalen

Stevo365 | 11-04-20 | 00:54

Hear hear

Banenenrepubliek | 11-04-20 | 08:32

Ik heb nergens verstand van, maar heb ooit gelezen dat een structurele verandering in je brein/lichaam, kies uw voorkeur, 3 maanden duurt. Voorbeelden: stoppen met roken, alcohol, beginnen met gezond eten, sporten, enzovoort. Na 3 maanden begint u te wennen aan de 'nieuwe u' (niet meer roken bijvoorbeeld)

Zou heel dit kovit verhaal een manier zijn om te wennen aan de nieuwe, door de staat gecontroleerde samenleving, u?
Stof tot nadenken doet...

kees1386 | 10-04-20 | 21:09 | 2

Gekkie.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 21:19

@Gulliver | 10-04-20 | 21:19:
Ik zet alvast mij alu hoedje op, bedankt voor deze reactie. *Aluminiumfolie rol zoekt...*

kees1386 | 10-04-20 | 22:08

Zo'n app op je telefoon lijkt me geen strak plan, het kwartje van kok is er ook nooit meer van afgegaan. Ik wilneerat de details weten. En het feit dat er een sleepnet is wat toch al je privacy afpakt betekent voor mij niet dat je het daarom maar gewoon kunt installeren. De huizencrisis is nog steeds aan de gang. In NL moeten mensen torenhoge hypotheekschulden nemen voor een huisje als dat uberhaupt al lukt. En voor singles en starters ia de markt helemaal verziekt. De zuid europese landen mogen een gezondheidscrisis niet misbruiken om meer geld van ons te vragen.

stipjes | 10-04-20 | 21:05 | 4

@Slipsnifter | 10-04-20 | 21:09: tuurlijk wel, al die moslims zijn toch vredelievend, dokteren, architecten en vangen de vergrijzing toch op? Zuid Europese landen krijgen al die centen met al voorwaarde dat ze het terug betalen.... al die buitenlandse invloeden vallen allemaal heel vies tegen. Je kan zeggen wat je wilt en drammen over solidariteit maar de enige die hier verliezen zijn wij. Armoede stijgt vrolijk door, criminaliteit, salafisme en segregatie is de nieuwe gemeenschap dat zal groeien als kool. Nivelleren van onze welvaart... we waren gewoon te succesvol en dat moeten we bekopen met enorme lasten, overlast van crimineel tuig en nog meer Brusselse invloed.

Hollandse_blauwe | 10-04-20 | 21:21

@Hollandse_blauwe | 10-04-20 | 21:21: "we waren gewoon te succesvol en dat moeten we bekopen met enorme lasten, overlast van crimineel tuig en nog meer Brusselse invloed." En dit was dus al eind jaren '90 al duidelijk, voordat nederland zich aansloot bij de eu. En daarom was ik er ook zeer op tegen, en ik was dus ongeveer de enige, want op televisie zeiden ze dat de EU fantastisch was.

Slipsnifter | 10-04-20 | 21:25
▼ 1 antwoord verborgen

Als er niet snel een bindend referendum in Nederland komt - is het eind in zicht van deze farce ……….(de hele EU farce dan wel)

nietoptimistisch | 10-04-20 | 21:05 | 2

Ik ben voor een bindend referendum

Je_Mantiendrai | 10-04-20 | 21:06

Tja, (kapot)nivelleren is een feest.
Hoor net trouwens hoofditem op het hoernaal dat Apple en Google samen een corona-app uit zullen brengen, ik heb een een erg slecht gevoel bij....

Slipsnifter | 10-04-20 | 21:04 | 2

Slecht gevoel? Daar is een app voor hoor.

Mr_Natural | 10-04-20 | 21:06

Het zal me allemaal..

Ben alleen bang dat ik moet stoppen met roken..

neonreclame | 10-04-20 | 21:07

Een relatie of unie gebaseerd op onderlinge verwijten is geen echte relatie. Een unie hoort gebaseerd te zijn op wederzijds respect, ook als er verschil van mening is over een onderwerp. Anders discussieer je op het niveau vd kleuterschool.
Overstag gaan onder druk is het slechtste wat je kunt doen In een relatie,.. je geeft je dan over aan druk en ondermijnt de basis van gelijkwaardigheid . Angst en achterdocht krijgen dan vrij spel.

Je_Mantiendrai | 10-04-20 | 21:03

Ik begin steeds meer voor een Neuroxit te voelen.
Dit houdt niet op totdat we net zo een slechte financiën hebben als zuidelijk Europa
Zij houden zich al sinds de start niet aan de afspraken die en wij laten het toe

Marchal | 10-04-20 | 21:03 | 3

Ik voelde al voor een Nexit voordat we toetraden.
Ik was de enige in mijn omgeving, en "altijd zo negatief".
Nou, stik er dan maar in.

Slipsnifter | 10-04-20 | 21:05

Inderdaad, maar het "Nederlandse" volk laat zich al 15 jaar door dagelijkse talkshows wijsmaken dat het hier super gaat, durf te stellen dat de aow-leeftijd NOOIT omhoog had gehoeven in dit rijke land etc.etc. We zijn belazerd.

grindbak | 10-04-20 | 21:10

@grindbak | 10-04-20 | 21:10: Mensen zijn zo verschrikkelijk geindoctrineerd door die tv-programma's.....
Altijd als je een kritisch geluid laat horen krijg je van de mensen om je heen te horen dat we helemaal niks te klagen hebben, dat we een ontzettend rijk land zijn, dat scholing, veiligheid en zorg tot de beste ter wereld behoren, en dat je dus niet zo moet zeuren.
De bevolking is gewoon een spreekbuis van de overheid geworden.

Slipsnifter | 10-04-20 | 21:18

De zorg is onder Rutte zwaar uitgekleed, maar we gaan wel miljarden doneren aan Zuid-Europa? Wtf?

van heinde en verre | 10-04-20 | 21:02 | 4

De broekriem krijgt er straks weer een gaatje bij.

spamzuiger | 10-04-20 | 21:31

Dat uitkleden van de zorg was dat niet onder Asher, van Rijn en Kleinsma, de zog socialisten.

Jan70 | 11-04-20 | 12:35
▼ 1 antwoord verborgen

Gratis geld........

Al 40 jaar weten alle derdewereldlanders waar dat gratis geld te halen is, en de olijfoliestaten wisten dat natuurlijk ook allang, maar slaagden er tot op heden niet in er de hand op te leggen.

Tot op heden............... nu kunnen ze elkaar daar op de schouders slaan en, net als na een gewonnen potje Risk, triomfantelijk uitroepen: mission accomplished!

Dr_Johnson | 10-04-20 | 21:01

Paasquiz.
Is dit:
A. Het ei van Columbus
B. Een windei
C. Een rot ei
D. Een lege dop

Mr_Natural | 10-04-20 | 21:01 | 2

A. Columbus was een Italiaan die zijn vakantie reisjes over deze aardbol liet betalen door andere landen (Portugal).

W_F | 10-04-20 | 21:54

Tis gewoon die tijd van het jaar. De tijd van het gratis geld krijgen, en daar EI-sen aan stellen...

Het brein erachter | 11-04-20 | 03:45

In de telebelg werd vanochtend nog gerept over een grote overwinning voor Hoekstra.
Sinds de Belgen die krant hebben is er een dun ‘rechts’ schilletje, maar verder niets meer dan een D66 spreekbuis net als de rest.

du Roi Soleil | 10-04-20 | 20:59 | 1

Eerst GS opengeklapt en toen de Telebelg..

Verschillen waren groot...

Het is maar net hoe je een levende paling verpakt...

neonreclame | 10-04-20 | 21:02

Het "volk" hier is te dom en te ongeïnteresseerd om in opstand te komen. In het zuiden zijn ze nu eenmaal vele malen slimmer. Iets met evolutie en zo.

Baron Clappique | 10-04-20 | 20:58 | 1

Ja..

neonreclame | 10-04-20 | 21:00

Gelukkig heeft de EU zijn langste tijd gehad. Ze weten het alleen nog niet in Den Haag en Brussel. Of beter gezegd ze willen het niet weten. Elke keer stront voor gebak verkopen gaat een tijdje goed. Maar ineens zal de bom barsten. En dan moeten deze EU fascisten rennen voor de leven.

Regnerus | 10-04-20 | 20:56 | 7

@HoerieHarry | 10-04-20 | 20:59: het ergste is dat Polen inmiddels bij de rijkeren hoort maar vanwege veel inwoners nog steeds verweg het meeste netto ontvangt en doodleuk de middelvinger opsteekt.

Trumme | 10-04-20 | 21:25

Zo'n crisis versnelt 't einde wel. Over 5 jaar zijn we overal vanaf. Eruit gaan kost wat, maar erin blijven kost ook minstens evenveel. Solidair ben je met je buren, niet met potverteerders 1500 km verderop!

Het brein erachter | 11-04-20 | 03:52
▼ 4 antwoorden verborgen

Het RIVM is een onderzoek gestart naar de combinatie luchtvervuiling en corona ?!?!
Nou, dan gaan ze nu dus doorpakken op de milieu waanzin.

Het leven is zwaar | 10-04-20 | 20:54 | 5

Sterker nog... Ze gaan de coronapaniek doorvoeren in de klimaatwaanzin...

Dadelijk als deze crisis voorbij is zullen ze opperen dat het aanpakken van het klimaat hoogst noodzakelijk is want 'we willen met zijn allen toch nooit meer zo'n potentieel apocalyptische crisis meemaken, toch...?!'

Let maar op, die open angstzenuw gaat nog lang en vaak misbruikt worden...!

Witte_Willem | 10-04-20 | 21:02

Niet alles is politiek, daar kan wel eens heel goed een kern van waarheid in zitten. Wuhan is ecologisch een ramp. Noord-Italie (Milan) heeft de hoogste luchtverontreiniging in Europa. In Duitsland scoort het Ruhrgebied het hoogst met corona. Hier is het gebied rond Rotterdam nu de snelste groeier.

Max Headroom | 10-04-20 | 21:09

Ik zag een college van de Leidse universiteit, daar werden dit door pandemieën vorig jaar al voorspeld door klimaatverandering.

Diepstrotje | 10-04-20 | 22:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar mensen, de ultieme bak van het zieke jaar 2020 is toch wel dat een mocro Azarkan slinks 2 Turkije-loverboys laat straatvechten, zijn die Riff-zandwolven toch nog wat slimmer dan die Döner-kebabjes, lachen in dit verkwanselde multicultiland( met dank aan PvdA en andere slapjanussen.

grindbak | 10-04-20 | 20:52

vreemd moet opeens bij die honderden miljarden voor in de gemeenschappelijke bierpot in het europese coronacafe denken aan rotondes in oosteuropa gebouwd door vriendjes van de lokale politicus die nergen naar leiden of slechte investeringen van de Deutsche Bank in zuidelijke landen die overeind moeten worden gehouden. Gelukkig waart het arbeiderssocialisme door europa, de zuinigste (sterke) schouders dragen de meeste lasten. Nivelleren is een feestje und alle Menschen werden bruder

HetOorAakel | 10-04-20 | 20:51

Nu dit bereikt is hopen dat ze in ieder geval snel een eind aan de lockdown maken.

spanarchist | 10-04-20 | 20:50 | 1

Hopen mag altijd...

Witte_Willem | 10-04-20 | 20:54

Italia. What did the Romans ever do for us?

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:49

Ik heb een beweging gestart tegen deze Italiaanse afpersing:
Solidarność

Piet Karbiet | 10-04-20 | 20:48 | 3

Hoe krijg je die streepjes op je letters?
Lukt mij niet.

HoerieHarry | 10-04-20 | 20:50

Conte heeft vanavond in een toespraak aangegeven geen gebruik te zullen maken van dit pakket. Voor hem zijn eurobonds de enige optie. To be continued dus.

Adarkar | 10-04-20 | 20:47

China lied, people died. Zie op JijBuis "[Exclusive investigative report] The first documentary movie on the origin of CCP virus(Coronavirus)".
De EU, aangevoerd door Macron, Merkel en haar schoothondje Rutte, zouden de schade moeten verhalen op China.

Fijnstoffer | 10-04-20 | 20:46 | 2

Als het virus voorbij is volgt er heus nog wel een afrekening met China. Mocht blijken dat ze bewust de boel hebben bedonderd dan zal de USA dat vergelden.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 21:22

@Gulliver | 10-04-20 | 21:22: China heeft een rapport uitgebracht dat de USA het coronavirus naar China heeft gebracht om a) China uit te schakelen en b) om de eigen wereldmacht, die afbrokkelende is, te behouden. En voor u nou zegt: "ja maar, dat doet de USA niet. Ze hebben bevrijd en Europa 2x en Marshallhulp".

De VS heeft biologische wapenlaboratoria over de gehele wereld, onder andere in ... de Oekraïne. Het Britse Porton down is er niks bij. In Vietnam gebruikte de VS agent orange, een ontbladderingsmiddelen zodat de vijand geen eten en geen schuilplaats had.
Heeft de VS Vietnam ooit schadeloos gesteld?

China is de boeman en een amerikaanse politicus heeft al aangekondigd dat China reparatie aan de VS moet betalen. Dit is natuurlijk een act voor het amerikaanse publiek vanwege de verkiezingscyclus in dat land en het door Trump opgeklopte anti-china sentiment.

Het is niet wijs om China uit te dagen.

Arachne | 10-04-20 | 22:20

Die duitsers, finnen (denen ?) wilde dit toch ook niet. Waarom is het toch zo dat NL de kastanjes voor deze landen uit het vuur moet onderhandelen en ook nog eens de zwarte piet krijgt ? Merkel wil(de) toch ook niet geld aan die italianen zonder condities geven ?
Het komt mij over dat NL nu de enige is die de portomonnee mag trekken.

thephysicist | 10-04-20 | 20:46 | 3

De rest van de Visegradlanden is omgekocht met 'coronahulp'. Duitsland blijft raadselachtig, ik vermoed dat een aantal duitse politici nu een mooi penthouse in Italie heeft.

Max Headroom | 10-04-20 | 20:56

@Max Headroom | 10-04-20 | 20:56: Deutsche bank is te vies om aan te pakken en zit tot over zijn oren in zuid Europa.

revolte | 10-04-20 | 21:08

Ga in Italië, Polen e.d wonen dan kan je gewoon profiteren van dit alles. Nederlandje is vol, agressief, onveilig en vies. Wat moet je er nog. Voor de goede gezondheidszorg, lol.. hahaha. Dat is nu ook een farce gebleken.

Mark_D_NL | 10-04-20 | 20:45 | 2

Makkelijk lullen Marque, al blijft Litouwen een optie.

Ashtrey | 10-04-20 | 20:53

mark. bedtijd

SinisterNL | 10-04-20 | 21:25

De Parkinson premier zit met haar failliete bank en vindt het wel een goed idee dat haar poedel hieraan meebetaald. Als Duitsland capituleert richting knoflook landen dan wordt Nederland meegezogen. Met de huidige leiders is het controversiël maar na de verkiezingen zouden we best eens kunnen overgaan naar de Engelse pond. We hangen al jaren vóór de € aan de D-mark maar kunnen net zo goed meedoen met GB.

revolte | 10-04-20 | 20:45 | 5
-weggejorist-
Ashtrey | 10-04-20 | 20:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Nee, geenstijl, jullie zijn zo ongeveer de laatste die nu mogen beginnen over doodgaande horeca enz. Jullie liepen voorop in de paniekzaaierij omtrent corona, die cijfers waar jullie nu ineens popie jopie over doen zo van we melden ze toch nog maar, waren zelfs BREKEND op jullie site, herhaaldelijk. En maar schreeuwen om een lockdown.

De mensen, waaronder ik, die destijds al aangaven dat een lockdown een uitermate stupide en schadelijke maatregel zou zijn, werden, ook door jullie, bij de enkels afgehakt.

Nu niet gaan zwalken, Geenstijl. Jullie waren doodsbenauwd voor dat superdodelijke virus Corona en heel NL moest op slot, ongeacht alles. En iedereen die daar tegen was, was een klootzak die oude mensen dood wilde.

En nu gaan we gevolgen zien. Nu gaan we zien waar die mensen (waaronder ik) over spraken. Nu gaat het écht pijn doen. Want behalve coronadoden (en een nieuw golf, als men straks die debiele lockdown gefaseerd wil afschalen) komt er nu ook een megazware economische crisis aan, waarbij vergeleken 2008 kinderspel was, welke veel meel doden zal gaan kosten dan Corona ooit gedaan heeft.

Ik ben wel blij dat nu eindelijk het besef ook een beetje bij jullie begint door te dringen, waar die maatregelen nu eigenlijk wél voor bedoeld waren. Beetje laat. Maar ja.

OmNietPresent | 10-04-20 | 20:44 | 3

Klopt inderdaad. GS was vrij paniekerig in het begin al moet ik wel eerlijk zeggen dat van Rossem daarna al vrij snel een veel genuanceerder geluid heeft laten horen...

Iedereen kan natuurlijk welleens een foutje maken...

Witte_Willem | 10-04-20 | 20:52

@Superior Bastard | 10-04-20 | 21:08: Dan is er geen rest, ik heb weinig genuanceerd of realistisch nieuws gezien. Wel grafiekjes over IC bezettingen met ontploffingen en rampen, en in de 1e week 3 keer daags een nieuwe 'BREKEND'. Zo grofweg 1 a 2 dagen geleden is er bij die jongens ook eindelijk het lampje gaan branden dat er iets heel anders speelt. En dat ze er zelf aan meegewerkt hebben. Dat hoor je de afgelopen dag in de toon van de artikelen.

OmNietPresent | 10-04-20 | 21:48

Ahaa, dus zo kunnen we het crisismanagement van Brussel duiden. Meer macht naar zich toe trekken. Terwijl wij mogen verrekken. Het einde van de schone zijn. Tijd voor een revolutie, zal het worden.

suscrofa | 10-04-20 | 20:43 | 3

Had je iets anders verwacht dan?

Maria.1 | 10-04-20 | 20:44

The hunger games gaan nog een keer werkelijkheid worden.

Sinterbikske | 10-04-20 | 20:46

@Maria.1 | 10-04-20 | 20:44:
Nee. Ik zie deze europese nachtmerrie met haar groteske en gevaarlijke dwalingen (een voorbeeldje; Verhofstadt en Van Balen op een podium in het centrum van Kiev doodleuk een burgeroorlog aanwakkerend) al wat langer met lede ogen aan.

suscrofa | 10-04-20 | 20:50

Je kan er van alles van vinden maar dat maakt geen reedt uit, de tijd dat de gemiddelde volksvertegenwoordiger zich druk maakte om uw en mijn mening ligt ver achter ons.

De Briemusketier | 10-04-20 | 20:42 | 1

Verkiezingstijd. Dán willen ze graag weten wat u en ik willen horen. En dan zeggen ze dat ook. Om al die mooie documenten en plannen per direct de vuilniston in te gooien zodra de uitslag er ligt.

OmNietPresent | 10-04-20 | 20:47

Waar komt al dat geld vandaag? Wordt het gratis en voor niets bijgedrukt of zo want ik hoor toch al jaren dat er bezuinigd moet worden en dat er nergens geld voor is. Ik wacht nog steeds op het zoet wat naar het zuur zou komen. Dus ben wel benieuwd waar al die miljarden die NL in de pot gooit vandaan komt. Uit die vette pensioenpot of wat?

Incidentje-doorlopen | 10-04-20 | 20:41 | 5

Inflatie, mijn vriend. De inflatie is in NL sinds de invoering van de euro, niet onder de 5% geweest. Wat zeg je? Het CPB? Lies, Damn Lies and statistics. Doe de test zelf. Pak een product wat u koopt in de supermarkt. Pak daarvan de prijs uit 2001 en de prijs van nu.

De enige manier waarop je van de prijs uit 2001 op de prijs van nu uitkomt, is met inflatiecijfers boven de 5%. Anders kan het niet.

Dit geldt voor nagenoeg alles. Wat men heeft gedaan; door innovatie zijn kosten van productie omlaag gegaan, met name in witgoed en electronica. Dat heeft men meegerekend in de inflatiecijfers, om zo op de gewenste kunstmatig lage 1-2% uit te komen.

Landen als Italie en Griekenland doen heel hun leven al niets anders. Veel te veel uitgeven, dan een periode van hyperinflatie, en weer teveel uitgeven, enz.

Die hyperinflatie gaan wij nu ook krijgen. Geef het 2 jaar en dan kost een patatje met 50 euro. Wacht maar af.

OmNietPresent | 10-04-20 | 20:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Het wordt wel slim gespeeld met een meertrapsraket. De eerste trap koopt de Visegradlanden in oost-Europa om. Vervolgens staan wij er zowat alleen voor (waar zijn Oostenrijk, Denemarken, Finland?)

Wij moeten zelf de drukpers aan gaan zetten en gewoon meedoen aan deze 'race to the bottom' en in de tussentijd een parallelle munt invoeren: de Britse pond.

Max Headroom | 10-04-20 | 20:40 | 2

Denemarken heeft de euro niet.

de honden blaffen... | 10-04-20 | 20:45

@de honden blaffen... | 10-04-20 | 20:45:

Als de omliggende landen de zuid-Europese afgrond worden ingetrokken gaat dat ook op Denemarken invloed hebben.

Max Headroom | 10-04-20 | 20:50

Zo langzamerhand, als ik dit lees, voel ik de behoefte opkomen om m'n kop in het zand te steken. Zalig zijn de onwetenden is het toch?
Dit is echt om hopeloos van te worden.

nedpol | 10-04-20 | 20:40 | 4

Zelfde hier. Laat de boel maar waaien attitude aannemen om niet volkomen krankzinnig opgenomen te worden ergens.

Lorejas | 10-04-20 | 21:11

@HoerieHarry | 10-04-20 | 20:42: Dank Harry, moest even glimlachen om je reactie. Ik las overigens dat het merendeel vd Duitsers vandaag, ondanks dat ze aangehouden werden door de marechaussee, toch doorreden ons land in. Dus misschien komt die kuil er tóch.

nedpol | 10-04-20 | 21:57

@Lorejas | 10-04-20 | 21:11: Inderdaad, precies wat u zegt. Maar, ik neem straks een glaasje goede whisky om de boel ietwat te verdoven en hoop morgen toch weer wat vechtlust te voelen.

nedpol | 10-04-20 | 22:01
▼ 1 antwoord verborgen

Maar worden we er echt armer van? Geldwaarde is natuurlijk gewoon altijd relatief. En omdat jrt geld toch niet bij de gewone Italiaan terechtkomt zullen we relatief toch even rijk(of arm) blijven.

Hadena | 10-04-20 | 20:39 | 2

O? Wij krijgen extra schulden en dat geld verdwijnt in de Italiaanse economie, lees banken. Die extra schulden moeten opgebracht worden door u en ik door middel van belastingen. Het lijkt me dat we er wel armer van worden.

Zapata10 | 10-04-20 | 20:43

Voorts wordt de gemiddelde rente op onze staatsschuld ook hoger.

witwas | 10-04-20 | 22:01

Goh... Ik roep dit al weken... Wellicht een beetje lomper en als een onbehouwen boer, maar feitelijk precies hetzelfde...

De deugers en moralisten krijg ik op m'n dak dat ik een gore klootzak ben die moet stikken in zijn eigen longvocht en de andere helft dacht dat de EU nu wel zou vallen...

Mooi niet...! We worden gewoon keihard genaaid met z'n allen, let maar eens op wat voor wondere dingen er de komende tijd gaan gebeuren...

Witte_Willem | 10-04-20 | 20:39 | 2

Precies dit.

OmNietPresent | 10-04-20 | 20:45

Ik voel je pijn, ik heb hier ook een tegel over geplaatst een stuk naar onder.

keistad | 10-04-20 | 20:45

We willen toch de wereld beter achterlaten voor onze kinderen? Dat ze in een gespreid bedje terecht komen? Net zoals de generatie die keihard heeft geploeterd om na de oorlog het land weer op te bouwen voor hun kinderen? En die kinderen hebben er een teringzooi van gemaakt. Die hebben alleen gefeest. Onderhoud aan bruggen... Nooit gebeurd. EU-deals gesloten om te shinen voor de camera's waarvan de financiele impact pas de volgende generatie gedragen moet worden. Basisscholen naar de verdommenis geholpen. Wij krijgen nu alles voor onze kanis. Oftewel achterstanden oplossen en gespreide bedjes maken. Over twee generaties is er weer hetzelfde gezeik. Oftewel we bloeden al hard genoeg. Misschien is dan z.s.m. doodbloeden wel het beste recept. Ook al is het aan Italie.

Leptob | 10-04-20 | 20:38 | 4

Als je het grof beschouw heb je twee soorten mensen, opbouwers en afbrekers. De afbrekers zijn een beetje teveel in de meerderheid gekomen.

revolte | 10-04-20 | 20:56

Leptob | 10-04-20 | 20:38 "We willen toch de wereld beter achterlaten voor onze kinderen? Dat ze in een gespreid bedje terecht komen?"

Dat is exact de reden waarom wij bewust niet voor kinderen hebben gekozen. We waren beide van mening dat we onze kinderen geen goede toekomst konden "garanderen". En die keuze lijkt juist. De generatie die nu nog volwassen moet worden zullen niet de levensvreugde kennen die wij hebben gehad.

Andersdenkend | 10-04-20 | 21:33

@Andersdenkend | 10-04-20 | 21:33:

Voor de millenialgeneratie ziet het er inderdaad niet zo goed uit. Die laten het verder afglijden. Onze taak is om in de generatie daarna een tegenbeweging te laten ontstaan.

Max Headroom | 10-04-20 | 21:46
▼ 1 antwoord verborgen

Tja, wie heeft hier nu gewonnen? Hangt ervan af aan wie je het vraagt. Ik lees in de Volkskrant dat een Italiaanse politicus het bereikte akkoord een schandelijke knieval vindt van Italië richting Nederland.
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

Ik ben maar een leek op dit gebied, maar die eurobonds die Italië zo graag gewild had zijn er (voorlopig) niet gekomen.

halbstark | 10-04-20 | 20:37 | 2

Er is de facto geen verschil tussen ESM zonder voorwaarden en eurobonds.
Beslis zelf maar wie gewonnen heeft. Het is om het even.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:40

Dit is hetzelfde als Eurobonds. Wij hebben namelijke niet die 50 miljard in het ESM zitten maar een verplichting daartoe. Wordt dat of een gedeelte er van opgevraagd dan moeten wij obligaties gaan aanbieden die de Europese bank dan koopt en zo hebben wij een schuld aan die bank. Raakt de ESM leeg, dan moeten we weer een verplichting nemen. enz. Ik zie het verschil niet met Eurobonds.

Zapata10 | 10-04-20 | 20:40

Heb met stijgende verbazing dit allemaal zien gebeuren. Ten eerste al die comments op GS die die Hoekstra ophemelende. Dat was al hemeltergend. Want men begrijpt dan dus niet voor wie die Hoekstra werkt.. Rutte namelijk. En dan de MSM weer die al die shit ophemelen, dus werkelijk niet begrijpen waar ze over praten. Dit is een verschrikkelijke zieke coup van rutte en eu vrinden.

Mark_D_NL | 10-04-20 | 20:37 | 1

Je hebt helemaal gelijk. Het verbaast mij ook elke keer weer hoe makkelijk mensen toch weer over te halen zijn om Rutte en co maar weer te steunen. Precies hetzelfde als die afgezant van Erdogan die net voor de verkiezingen teruggestuurd werd naar Duitsland. Mensen hebben echt het geheugen van een goudvis.

Zeebonkus | 10-04-20 | 20:59

Van de week zag ik veel Italianen hun Europese vlaggen weggooien. Die zijn nu vast ook weer uit de kliko gevist. Urrà!

Net als de meeste Nederlanders wilde ik geen EU en al helemaal geen euro. Hopelijk blijft alles zo ontiegelijk fout gaan. Zodat we uiteindelijk overnieuw kunnen beginnen. Geplunderd, maar trots en vrij.

Poesmobiel | 10-04-20 | 20:36 | 2

Zeker weten liever arm maar trots. Wellicht neemt immigratie nu ook eindelijk eens af want van een kale kip kan je niet plukken.

Zeebonkus | 10-04-20 | 21:02

@Zeebonkus | 10-04-20 | 21:02:
Ach ja liefde voor het volk en vaderland. La patria o la muerte. Ik geloof er geen reet van. Liever voldoende centen en vreten .Ik heb voldoende tijd in arme regio's gewoond om te weten dat armoede pas echt kut is. En dan was ik het nog niet eens.

miko | 10-04-20 | 21:34

Als we dan toch pensioenen, welvaart, veiligheid, kiesrecht, etc. overdragen aan de grotere zuidelijke Europese landen, dan maar meteen volledige integratie met EU leger, Federaal gezag, een echte EU president en the whole 9 yards.... Krijgt Nederland 2 "kiesmannen" en Italië er 14 ofzo... Eurobonds here we come!

Odin | 10-04-20 | 20:36 | 1

Als we een EU president krijgen zijn we een republiek en wil ik van de Amsbergjes af.

Zapata10 | 10-04-20 | 20:45

Graag jullie reactie wat ik fout doe.
Nederland heeft zeg maar 20.000.000 inwoners
95% krijgt weinig of geen klachten , dus 1.000.000 krijgt hevigere klachten
van die 1.000.000 komt 1% op de IC dus 10.000 , hiervan gaat de helft dood.
dus in Nederland gaat dus 5.000 mensen dood.
volgens het rivm zijn er 2.500 doden , dus nog maar 2.500 te gaan.
En aangezien dit meestal zeer ouderen zijn … waar maken we ons druk over.

A.C.H.M.E.D | 10-04-20 | 20:34 | 9

2500 doden en nog geen 23.000 infecties. En het treft vooral ouderen ja, en ook mensen in de leeftijd van zestig jaar dat zijn ook ouderen.
Of mensen van vijftig met overgewicht, en die zitten echt niet allemaal thuis, en diabetici of een andere ziekte en ook daarvan ken ik er genoeg die gewoon werken en sporten.En ga je de economie draaiende houden met alles boven de zestig in lockdown?? Weet je hoeveel mensen dat zijn? En hoeveel er daar nog actief van zijn?? Mijn vader stopte eigenlijk pas met werken op zijn zeventigste, een oom van me runde zijn zaak tot aan zijn dood met 74. En zo kan ik er nog wel wat opnoemen.

miko | 10-04-20 | 21:24

En even voor de goede orde, als het echt alleen een griepje was zoals Kuifje al maanden roept, denk je dan echt dat alle landen de zaak dichtgooien? Zelfs compleet tegenstaande regimes? Van Venezuela tot de US tot China tot aan Japan, Korea etc.?
Werkelijk?
Allemaal vanwege de new world order of zo?
Ga weg.

miko | 10-04-20 | 21:31

@miko | 10-04-20 | 21:31: Vanwege de financiele crisis. De wereld, ook het westen, met name de VS, sterft van de schuld. Ze weten gekkigheid niet welke kant ze op moeten. De beurskracht van 1929 was geen financiele crisis. De FED (federale bank, geen staatsbank) heeft die crisis veroorzaakt. En daarna hebben de grote banken veel kleine banken (failliet) opgekocht. En veel grote bedrijven kochten de kleintjes op.

Arachne | 10-04-20 | 22:02
▼ 6 antwoorden verborgen

Straks is alle geld weg, inclusief de pensioenen, maar dan hebben we altijd nog wel een hart om onder onze strakgetrokken riem te steken.

Schoorsteenveger | 10-04-20 | 20:33 | 1

Dat hart wil je toch wel afstaan na je dood? Aunt Pia wants YOU!

Sinterbikske | 10-04-20 | 20:52

Het zou toch wat zijn als na de verkiezingen het grootste deel van de kamer uit de EU zou willen stappen. Een referendum daarover kan immers niet meer. Hoe snel zou D66 dan het bindend referendum in willen voeren?

BakkerHenk | 10-04-20 | 20:30 | 3

Als ik dan doorfantaseer dat we na die verkiezingen ook betrouwbare media hebben is er geen referendum dat ons nog in de EU zou houden.

Pieter_Auper | 10-04-20 | 20:40

Ik denk dat ze Olongren eerder opgraven dan dat ‘66 het bindend referendum in wil voeren.

Sinterbikske | 10-04-20 | 20:57

De "66" is voor een bij een bindend referendum, maar EU stukken zullen uitgesloten worden, daar mag geen referendum over gehouden worden.

Labtechnieker | 11-04-20 | 01:45


Ze hebben bij de EU begrpen: Never waste a good crisis !!

Ervaringsdeskundige | 10-04-20 | 20:29

Oh, goed stuk weer Van Rossem. Beter geld naar GS dan naar het zuiden.

Normpje | 10-04-20 | 20:29

Verbintenissen leiden tot verplichtingen.
Ik heb het niet verzonnen.
Dus niet klagen maar dragen.

HoerieHarry | 10-04-20 | 20:28 | 2

Bij niet nakoming/verzuim kun je ingebrekestellen om vervolgens de verbintenis te laten ontbinden. Dit is waanzin.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:33

Verbintenissen leiden tot wederzijdse verplichtingen, maar in de EU gaat het vooral om eenrichtingsverkeer

tsjajaja | 10-04-20 | 20:34

Hoe zou de alleenstaande ZZP-er die niet aan het urencriterium kan voldoen eigenlijk de huur en vaste lasten nu moeten betalen? Misschien dat de regering een voucher kan uitdelen waarmee die ZZP-er een stuk touw bij de plaatselijke kan halen?

roevka | 10-04-20 | 20:28 | 3

Hemeltergend.

zijvanhiernaast | 10-04-20 | 20:43

Wel eerst belastingen afdragen alvorens uzelf op te knopen zal Rutte lachend zeggen...

Ommezwaai | 10-04-20 | 20:47

Uit zijn opgebouwde reserves misschien?

Lorejas | 10-04-20 | 21:16

Mark Rutte: Caronalien !!?!

Piet Karbiet | 10-04-20 | 20:28 | 1

Rutte wist dit weken geleden al geen stagiaire nodig die in zijn oor zit te tetteren.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:31

De NWO app. Zal vast beter werken dan de NL-app.

ikbenerweer! | 10-04-20 | 20:38

blij dat we niet een app van de WHO krijgen, dat zou met die B'ILL Gayts weer miljoenen virussen er bij zijn....

klimaat-chantage | 11-04-20 | 01:17

ik ben benieuwd hoeveel zelfmoorden we eigenlijk hebb gehad sinds het begin van deze shit?

ptrck | 10-04-20 | 20:26 | 2

vanavond +1

henkvaningrid | 10-04-20 | 20:35

Als ik jaren geleden tegen (voormalige) VVD vrienden zei dat we beter uit waren met een Nexit, riepen ze snel nee, want Europa, grote markt, samenwerken, wisten ze niet hoe snel ze weer een glas bier moesten bestellen en opzuipen. Zo ook buren, stel een gezonde vraag over doorgeschoten idealen en ze lachen schaapachtig, met direct afleidende praatjes over iets wat ze hebben gekocht of nog van plan zijn. Nee, verandering zie ik niet meer gebeuren. Men is koopziek en ongeïnteresseerd, het weekend moeten ze weer met de (klein)kinderen naar de meubelboulevard.

Normpje | 10-04-20 | 20:25

Hoe gaan VVD fanboys dit nu rechtpraten?

Deflatiemonster | 10-04-20 | 20:25 | 5

De VVD weet niet wat ze te wachten staat, er is straks geen ondernemer meer die op die klootzakken stemt.

smdyasc | 10-04-20 | 20:28

"paniekvogel"

BrutusBosch | 10-04-20 | 20:30

@smdyasc | 10-04-20 | 20:28:
Daar vergist u zich schromelijk in. Geertje en Tjer zijn namelijk eng volgens NPO en andere MSM. Hun alternatief?

CDA misschien, maar ja die willen hetzelfde als de VVD.

Van de regen in de drup. Game over man...

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Tja, de EU zoals die nu is, zal nooit goed kunnen functioneren. En zit zal best een onpopulaire mening zijn hier, maar zolang we behalve een economische, niet ook een politieke unie (zeg maar een Verenigde Staten van Europa) hebben, zal het niet gaan werken. Maar ja, met de huidige politici zal dat nog wel even duren...

lux_scribae | 10-04-20 | 20:25 | 1

Geen gedeelde taal, geen gedeelde cultuur, (grotendeels) geen gedeelde geschiedenis. Die USE gaat het niet worden. Te veel belangen.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:30
-weggejorist-
haatsmurfin | 10-04-20 | 20:24 | 1

Eigen schuld, we hadden onze staatsschuld ook tot 100 procent moeten laten oplopen.
De olijfbomenlanden zijn gewoon slimmer.

snapal | 10-04-20 | 20:24 | 1

Nou niet echt ze het is uitstel van executie. Ze nemen straks de Mofrikaanse DB mee als ze klappen, en de DB sleurt ons vanzelf mee naar de kelder.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:26

Oud boreaal Batavierengezegde: when in Rome, do as the Romans. En dan als Visigoth het eigen huishouden wel op orde hebben. In het land van de spleettongigen is de doofstomme premier. Of iets dergelijks.

ik weet niets. Een schrale troost. Best wel.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:24 | 3

Enige schrale troost is dat Twamp 2020 glansrijk gaat winnen. Wat onze beteren irriteert. Daar hebben we niks aan en het verandert niets aan onze horigheid, maar toch het is een symbolisch iets.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:29

@Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:29: Noem het sentiment mijn beste, maar wat gun ik onze premier een Oost-Europese mailorderbruid(egom) met minstens net zo veel klasse als hare FLOTUS. Iemand die wel een mens is dus. Een anti-golddigger.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 21:03

@Hetkanverkeren | 10-04-20 | 21:03: Indien uw scenario uit zou komen, is die Oost-Europese mailorderbruid (a la Flotus (gom werkt niet in dit scenario)) binnen 6 maanden defacto premier. En eentje met ballen en een ruggegraat.

Arachne | 10-04-20 | 21:54

Top EU, Engeland lacht zijn ballen uit z'n broek.

nietvanlotjegetikt | 10-04-20 | 20:24

Dat Telebelgartikel kan ik niet eens in een incognitovenster openen. Wat is deze. Sowieso weinig harde duiding te vinden over deze coronaplofkraak.

Piet Karbiet | 10-04-20 | 20:24

Top EU, Engeland lacht zijn ballen uit z'n broek.

nietvanlotjegetikt | 10-04-20 | 20:24 | 2

Ding flof bips, zaten nooit in de EU.
Maar als jij denkt dat ze geen last hebben als de EU in elkaar dondert.

miko | 10-04-20 | 20:50

Goed. Na 18 jaar zuur, bezuinigen, lastenverzwaringen, participeren en inlegvelletjes ben ik ontzettend benieuwd hoe Rutte4 of Asscher1 een volgende ronde lastenverzwaringen en bezuinigingen gaat verkopen aan demensen, terwijl honderden miljarden worden opgeofferd om het failliet van de euro weer 5-10 jaar uit te stellen. [hier enige krachttermen]

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:23 | 3

Ben je nog wel geaard? Dat vloekt beter en sneller, ja toch?

Poesmobiel | 10-04-20 | 20:40

@Poesmobiel | 10-04-20 | 20:40:
Ik merk dat ik net zo kwaad ben als toen met die ISIS malloten in Den Haag. Dus nee, niet goed geaard. Misschien beter even uitloggen. ;)

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:46

@je_zusje | 10-04-20 | 20:46: Hè, konden we maar effe lekker samen tieren. Geaard enzo, met een paar borrels...

Poesmobiel | 10-04-20 | 20:50

Er zijn opstanden om minder begonnen. Tiende Penning.

isitsoornot | 10-04-20 | 20:23 | 2

Die de facto niet eens is ingevoerd toen.

Piet Karbiet | 10-04-20 | 20:25

@Piet Karbiet | 10-04-20 | 20:25: Klopt. Nu wordt het volk geschoren en wordt het geacht stil te blijven zitten.

isitsoornot | 10-04-20 | 20:31

En het allerergste is dat onze medelanders op CDA+VVD+PvdA gaan stemmen 2021. Het is hopeloos. Redeloos, radeloos, reddeloos.

Om Willy o.g. te citeren, "mijn god heb meelij met mij en mijn arme volk".

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:22

De coronocrisis is in bepaalde opzichten een uitkomst om allerlei faalprojecten vanaf nu achter te verschuilen. Een godsgeschenk uit de Chinese tempel van de Hemel! Ik zie het ook al op kleine schaal: al heel wat rampprojecten maken zich op om zich via corona te verontschuldigen. De wagen kraakte en piepte al aan alle kanten en nu men door het glas gereden is hoeven we tenminste niet meer over de wagen te praten maar over nieuwe banden! En vol goede moed voorwaarts!

Al die onnozele tegenstrijdigheden van de moderne Constructie United gaan alleen maar harder en ongenadiger aan het licht komen in deze crisis. Beroep op samenhorigheid gaat vingerdiep. Het Grote Foeigesprek in de samenleving moet nog komen.

GeenAccount | 10-04-20 | 20:21

Er werd heel veel gezegd over het feit dat GB uit de EU stapte, straks zijn zij de lachende derde

yokiamy | 10-04-20 | 20:21 | 3

Ja, die hebben nu ook al zoveel mazzel.

ikbenerweer! | 10-04-20 | 20:23

Vandaar ook de felle reacties van EUrofielen in de MSM en Den Haag. Ze wisten dat de Engelsen zich op het allerlaatste moment gingen redden. Maar dat mocht hun eigen belastingvee op de tax farm niet weten. Dus werd Brexit beschimpt en gehoond.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 20:24

Tsja, die corona "crisis" zorgt er toch mooi voor dat de politiek e.e.a er weer lekker door kan drukken. EU uitbreiding, miljarden naar een potje, app om het plebs mee te volgen en wie weet wat voor sneaky shit nog meer. Maar gelukkig is men dit binnenkort vergeten en kiezen we massaal op deze naaiers zal stemmen

Super Grover | 10-04-20 | 20:21

Een deel van de fondsen worden nooit opgevraagd. En uiteindelijk speelt de ECB-net als bij de vorige crisis- de hoofdrol.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:19

Alle financiële hulp zal te weinig blijken en zeer ineffectief ( er zullen een heleboel alsnog omvallen ).

Dat geldt ook voor de Nederlandse regelingen.

ikbenerweer! | 10-04-20 | 20:19

Als een gewaardeerd familielid in de financiele shit zit help je hem ook.
Zo moet je dit ook zien.
Je geld zie je nooit meer terug maar het geeft je wel een goed gevoel...

HoerieHarry | 10-04-20 | 20:17 | 7

Als een gewaardeerd familielid in de financiële shit zit en steelt jou geld dan
Zo moet je het nu zien.
Je geld zie je nooit meer terug en het blijft een klote streek.

klimaat-chantage | 11-04-20 | 01:04

Gewaardeerd is hier het punt. Als het een kloothommel is als Italië bedenk je je wel 2x of nog vaker. Tenzij je van het kartel bent natuurlijk...

pijko | 11-04-20 | 14:39
▼ 4 antwoorden verborgen

Wanneer begint het volkstribunaal?

marcoplarco | 10-04-20 | 20:17

Ik laat mijn klanten voortaan alleen nog maar cash afrekenen denk ik. Fxck EU.

Sinterbikske | 10-04-20 | 20:17 | 1

A: in welke valuta? B: wat gaat u met die cash doen? C: accepteren uw leveranciers ook contanten? d: Uw tegoed en krediet is ook in Euro's.
Succes dus met bokken...

Graaisnaaiert | 10-04-20 | 22:15

Uitstappen. Nu het nog kan.

oplichter | 10-04-20 | 20:17

Gelukkig is iedereen die zegt dat Corona zwaar misbruikt word maar een complotdenkende aluhoed dragende mafklapper die compleet genegeerd kan worden, ongezien de tyfus en na mij de zondvloed. Een noemenswaardig gedeelte van onze zombie bevolking verdiend niet beter.

keistad | 10-04-20 | 20:17 | 2

Eensch, maar alles zal uiteindelijk ook z’n weerslag hebben op uw en mijn pensioengelden, onze slarissen en werk. Werkend in een stabiele sector geeft momenteel, na vier weken ‘crisis’ ook geen garantie meer.

zijvanhiernaast | 10-04-20 | 20:29

@zijvanhiernaast | 10-04-20 | 20:29: Dit gaat ons zeker raken, voor diegene die het grotere plaatje zien zal het leed dubbel zijn omdat ze het al aan zien komen. Helaas zijn er te weinig die het grotere plaatje "willen" zien en gaat dit er allemaal doorgedrukt worden. Veel mensen zijn murw geslagen of ongeïnteresseerd compleet afgeleid door Corona, verandering in deze situatie zie ik niet één twee drie komen, dus bereid ik me maar voor op het ergste, met een paar man ga je hiertegen niks bereiken.

keistad | 10-04-20 | 20:50

Waar staan al die geldbomen ?

Jimmy Mc Clure | 10-04-20 | 20:16 | 3

Die moet Timmerfrans nog planten.

Schoorsteenveger | 10-04-20 | 20:31

Wij zijn de geldbomen, hebben ze al jaren van ons afgeplukt.

keistad | 10-04-20 | 20:57

opgestookt in de biocentrales

klimaat-chantage | 11-04-20 | 00:59

Klimaat kalifaat
Corona kalifaat
Nood breekt wet..

Is dit nog nieuws? | 10-04-20 | 20:16

Nu is je pensioen dus ook weg, doei

g[E]ulden | 10-04-20 | 20:16

Kom op mensen. De EU levert ook heel veel op. Toch?

sjef-van-iekel | 10-04-20 | 20:16 | 3

Veel vluchtelingen bijvoorbeeld.

schedewindje | 10-04-20 | 20:21

Heel veel hoofdpijn.

keistad | 10-04-20 | 20:24

Tuurlijk.... ehm voor mij als gepensioneerde Jan met de Pet bijvoorbeeld... ehm... ehm..... spaarrente... o nee , ehm pensioen... o nee gaat ook verdwijnen......

Koning BongoBongo | 11-04-20 | 10:19

Als het geld opdroogt bij de Eurofielen in eigen land vanwege geen inkomsten, geen steun en al het geld weg om historische staatsschulden te saneren in Zuid-Europa, dan is het land te klein.

smdyasc | 10-04-20 | 20:15

[quote]De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) betekent in de praktijk dat werkgevers met een minimaal omzetverlies van twintig procent over een periode van drie maanden in aanmerking komen voor de regeling. Als zij hun personeel gewoon doorbetalen gedurende deze periode, krijgen ze een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden tot en met mei. Het bedrag wordt in drie termijnen overgemaakt.[/quote]

ieder bedrijf meld zich natuurlijk aan, met of zonder 20% verlies.
Zou eerlijk zijn wanneer de bedrijven zonder verlies, het mogen terugbetalen.

ptrck | 10-04-20 | 20:15 | 1

Waarom bedrijven betalen? als je dan toch de socialist uit wil hangen iedereen een rugje van Rute,niet meer of minder.
betekent dat de iedereen even een maand zuinig aan moet doen en dan maar weer verder kijken.

miko | 10-04-20 | 20:44

Ik huil !

RonaldReagan | 10-04-20 | 20:15

En alweer flink genomen door het addergebroed van VVD en CDA.
Ik begin maar een handeltje in Vaseline.

Zapata10 | 10-04-20 | 20:13 | 2

Vaseline niet nodig, het word er gewoon hard ingeramd.

ptrck | 10-04-20 | 20:16

Vergeet D66 niet.

tsjajaja | 10-04-20 | 20:38

OK. Dit is weer zo'n longread. Daar ga ik eens even goed voor zitten. Met de voetjes op de vloer, want goed aarden is best belangrijk.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 20:13

Word wakker mensen aub!!

ptrck | 10-04-20 | 20:11 | 1

U bent een roepende in de woestijn, mensen die niet wakker willen worden lezen geen GS.

watmagjenogwel | 11-04-20 | 07:48

Zijn we er toch weer ingetuind.

Mr_Natural | 10-04-20 | 20:10 | 2

Nee, we zijn weer verraden.

smdyasc | 10-04-20 | 20:19

Rutte speelt de mooie sier met gemanipuleerde getallen over een beperkt aantal Corona-doden (die volgens het CBS minstens verdubbelt moeten worden) ... en ondertussen heeft iedereen weer bij het kruisje getekend en schieten de belastingen de hoogte in.

De Britten hebben de enige juiste beslissing genomen m.b.t. de EU. En Mw. Lastig en ikzelf doen heel kleinschalig over een paar jaar hetzelfde. Wég uit de bodemloze EU put.

James Lastig | 10-04-20 | 21:51

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl