Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bericht uit Sluis. Zeeuws lot zucht onder ziekte

Het Meisje van de Slijterij kroop in de pen. Want deze lockdown is economisch dodelijk, en ze weet niet waar ze heen moet

Open Brief over Coronacrisis en West-Zeeuws Vlaanderen

Al dagen voel ik de behoefte een open brief te schrijven. Ik weet alleen niet aan wie.

Moet ik hem richten aan onze Koning Willem-Alexander? Onze Minister-President Mark Rutte? Onze Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer? Onze Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (of is dat toch Ollongren)? Aan alle Kamerleden? Aan mijn huurbaas?

Ik maak me zorgen. Niet alleen over ons bedrijf. Eerst heb ik een week in volledige paniek trillend lopen huilen omdat ik alles wat ik in 27 jaar opbouwde onder mijn vingers zag verdwijnen maar doordat ik een lange termijnvisie heb raapte ik mezelf op, werd weer creatief en ging weer dingen doen die ik in 2008 tijdens de vorige crisis deed en nu tijd voor heb. 

In onze winkel in Sluis ontvangen we meer dan 1000 klanten per week. Bijna allemaal Belgen, toeristen en mensen met tweede woningen in de regio. Op 15 maart ging de horeca dicht, op zich al rampzalig, maar op anderhalve meter kun je best nog iets verkopen ook al moeten we dan tijdelijk ons concept van persoonlijk advies, persoonlijke bediening en mensen begeleiden in het ontdekken van hun persoonlijke smaak loslaten. Dat is onze usp.

Drie dagen later ging de Belgische grens dicht, en met dicht bedoel ik ook ongekend dicht, en waren onze vaste klanten volstrekt onbereikbaar. Accijnsgoederen mag je wettelijk niet naar het buitenland verzenden en ook al is het enorm verleidelijk om in deze tijden de wet te gaan overtreden en hebben we dat ook wel even overwogen, we gaan het niet doen. We hebben wel een aantal dingen geprobeerd, ongekend, we leven hier in een tijd die er sinds de 2e wereldoorlog en botersmokkel niet meer was.

Met mijn creativiteit die ik terug vond moet ik nu dus een andere doelgroep aanspreken dan mijn vaste klanten. Aan de andere kant van de toltunnel.

Onze vaste klanten die ons mailen of bellen moet ik meedelen dat ik helaas nu niets voor ze kan doen als ze niemand kennen die zich essentieel over de grens mag verplaatsen, we hopen dat deze tijd snel voorbij gaat en hun snel weer in onze winkel te mogen ontvangen en hopen dat ze gezond blijven.

West-Zeeuws Vlaanderen leeft voor bijna 100% van recreatie, toerisme en grensverkeer. Nederlanders van boven de grote rivieren zie je er niet zo heel veel. Er wonen in 17 kernen in de gemeente Sluis 25000 mensen. Die elkaar allemaal kennen. We verdienen ons geld voornamelijk met de 5 miljoen mensen die ons elk jaar bezoeken.
Door dat bruisende karakter zijn de huren hier misschien wel de allerhoogste van het land. De meeste ondernemers werken hier zeven dagen per week. Omdat je geen omzet wil laten liggen en omdat je anders je huur niet kunt betalen.

We hebben nu een potdichte grens die ons afscheidt van de rest van Vlaanderen, en als enige toegangsweg tot de regio een toltunnel die de rest van Nederland tegenhoudt ons te bezoeken.

De veiligheidsregio sloot vervolgens ook nog eens alle parken en stuurde iedereen die hier in zijn tweede woning verbleef maar elders stond ingeschreven ook weg. Dat zorgde voor heel veel schrijnende persoonlijke verhalen waar ik hier verder niet op inga. Veel wat oudere bezitters van een tweede woning voelen zich hier veiliger voor hun persoonlijke gezondheid dan in de grote stad. Er wonen weinig mensen en er is veel ruimte. Die mensen stuur je dus misschien wel de dood in.

Als er dit jaar geen zomerseizoen komt missen veel mensen een jaaromzet, en steeds minder mensen geloven dat er nog een seizoen komt. We teren hier allemaal in in het eerste kwartaal, maar als de lente komt begint het. De lente kwam, maar het begon niet.

Met de 4000 euro vergoeding uit de TOGS om de vaste lasten te betalen kunnen veel ondernemers hier nog geen twee of drie weken huur betalen, laat staan de andere vaste lasten. Maar goed, gezonde bedrijven zingen het best wel langer uit.

Na deze door niemand voorziene crisis zal echter niet alles ineens weer net als vroeger zijn. Dat zal jaren duren. Het is prachtig dat op korte termijn veel lasten vooruit mogen worden geschoven. Maar ooit moeten we die wel betalen. Hoe dan?

Omdat ik het gevoel had dat er geen helicopterview is sprak ik afgelopen weken Kamerleden, een gedeputeerde, de burgemeester, de wethouder economie, ik belde de KvK, ik belde Impuls Zeeland, ik sprak financieel specialisten, ik probeerde via mijn netwerk de urgentie van een taskforce voor de toekomst van de regio te agenderen.
Er moet volgens mij heel snel zo’n taskforce komen over alle belangen en partijen heen. Ik belde niet voor mezelf. Ik denk inmiddels dat ik het wel overleef dankzij mijn uitgebreide netwerk en creativiteit. Of dat ook inclusief een overgewaardeerd winkelpand op een AA-lokatie waar niemand meer komt is weet ik nog niet.

Als we in 2021 weer toeristen willen in onze bijzondere regio waar ik geboren ben zullen we die mensen ook nog iets te bieden moeten hebben. Ik heb er helemaal niks aan deze crisis zelf wel te overleven als alles om me heen omvalt.

Als ondernemers hier in West Zeeuws Vlaanderen weer hoop krijgen zullen meer bedrijven deze crisis overleven. Inclusief alle banen, de toeristenbelasting, de parkeergelden, en alles wat we met zijn allen opbouwden.

Er is urgentie. Maar bij iedereen die ik sprak voelde ik die helaas niet.
Help ons. Geef ons hoop.

Petra de Boevere
Slijterij De Vuurtoren
Sluis, Zeeuws-Vlaanderen
(
bezorgt in heel Nederland - red.)

[overgenomen van haar eigen blog]

Reaguursels

Inloggen

Nah... nu zijn de grenzen dicht en is het weeerr niet goed...
Nah.. nu hebben we feitelijk een situatie die te vergelijken is met een Nexit, is het weeeeer niet goed..
Uitleg: Nexit is geen vrij verkeer van goederen en een importtarief dat de Nederlandse drank voor Belgen 20% duurder maakt dan in België kopen, plus nog een wisselkoers.

Epistulae_Morales | 11-04-20 | 03:14

Als ik het goed begrijp woont mevrouw in een woning in de buurt, plus huurt ze een bedrijfspand voor 4000 yoyos. Is het geen optie om de gehele voorraad te verplaatsen naar haar zolderkamer, en de verkoop vanuit de voordeur/busje voor de deur te doen?
Toegegeven, een sjiek pand heeft meer cachet. Desalniettemin: 4000 pietermannen aan huur is een flink bedrag, en als een onderneming dat uit kan sparen dan koopt men daar een beste dosis 'lucht in krappe tijden' mee.
Jammer voor de huisbaas, maar wellicht is het ook goed dat de huisbaas eens een keer het deksel op de neus krijgt met de mededeling "deze hyper-overgewaardeerde huurprijzen zijn absoluut absurd.".

Een tijdje terug moest een slijterij bij mij in de buurt ook een andere lokatie zoeken: het pand waar ze in zaten was verkocht en werd verbouwd tot benzinestation. De slijterij heeft het toen op een accoord kunnen gooien met de nieuwe eigenaar. Sindsdien staan op het parkeerterrein achter de (nu) benzinepomp twee grote zeecontainers: eentje voor de verkoop, de andere voor de voorraadopslag. En druk, die slijterij.

a9b2b1 | 11-04-20 | 01:07

Waarom zien we hier op GeenStijl elke scheet die Het Meisje van de Slijterij laat? Dit is al de 5e of 6e keer in een paar jaar tijd dat jullie haar aan het woord laten. Met wie van de redactie doet zij het? En allemaal super-zielug en zo, maar quess what? Iedere middenstander in heel Nederland heeft ongeveer hetzelfde probleem: geen omzet. Ik volgde deze mevrouw een poosje op facebook en zij heeft mijn sympathie aardig verspeeld door haar grenzeloze sympathie met VVD-idealen. En tja, je kunt belasting geld maar 1x uitgeven en de VVD heeft de afgelopen jaren NIET voor de middenstand gekozen. Jammer joh, maar wat je nu overkomt is een rechtstreeks gevolg van het beleid waarvoor je hebt gestemd...

hell-no | 10-04-20 | 19:03

Ik vond het een jankverhaal. Maar omdat in tijden van crisis meningen er niet toe doen, uit solidariteit met deze creatieve ondernemer, een doosje wijn besteld. Niet zeiken, gewoon bestellen!!

SAP | 10-04-20 | 17:50

Tsja, het heet daar niet voor niets Zeeuws VLAANDEREN. Ik ben er als Nederlander nooit geweest, want compleet onbereikbaar en geen enkele economische activiteit van betekenis. Dan kun je dit soort dingen verwachten

yiyin | 10-04-20 | 17:30 | 2

Vriendin in Sluis gehad vanaf Utrecht 3 uur onderweg (pre toltunnel)

Petroselinum crispum | 10-04-20 | 18:01

@Petroselinum crispum | 10-04-20 | 18:01: klopt. Het is een drama om in dat shithole te komen. Als je niet via de tol-tunnel gaat en dus betaalt, kan je fijn via Antwerpen.

schillenboer | 10-04-20 | 18:58

Huren? Het is toch algemeen bekend dat je een winkelpand niet huurt? Worden je winsten afgeroomd door de eigenaar van het pand. Iets huren doe je alleen als je het kortdurend nodig hebt.

Dr. Vigilante | 10-04-20 | 17:21 | 1

Mijn vrouw die een hobby-restaurant wil zegt ook altijd dat ik het pand gewoon voor haar kan kopen. Ik moet dan uitleggen dat je dan toch echt gewoon vermogensverlies lijdt. Kun je net zo goed huren....

yiyin | 10-04-20 | 17:32

Drankenhandel is nu helemaal onmisbaar. In handgel zit alcohol om je handen te desinfecteren, maar als je denkt dat je het virus hebt kan je jezelf dus ook helpen door net als de handgel een bepaalde hoeveelheid alcohol te nuttigen waardoor het virus geen kans meer maakt. Klinkt best logisch toch? Of moet ik iets verzinnen wat geloofwaardiger klinkt?

brie-de-penis | 10-04-20 | 17:14 | 2

Ik drink elke dag een stroh rum en ik moet zeggen ik heb nergens last van.

peet12 | 10-04-20 | 18:59

Klinkt volkomen logisch voor mij... *schenkt nog een dram whisky in*

oh no | 10-04-20 | 20:08

Tja pandemie mensen gaan dood zaken gaan failliet is erg kunnen we helaas niet zo veel aan doen. Had ook oorlog kunnen zijn is het gelukkig (nog) niet

Petroselinum crispum | 10-04-20 | 16:47

Een neukertje van de redactie? Wat een propaganda, doe dat is niet GS.

mr_awesome | 10-04-20 | 16:32

Oh, grenzen dus dicht. Nou 5 goede redenen waarom ze weer open zouden moeten.

Jos Tiebent | 10-04-20 | 15:33 | 2

Je kan beter vragen om 1 reden voor wie ze gewoon gesloten moeten blijven... lijkt me zinniger. Af en toe naar de buren kunnen en de buren op bezoek laten komen is prima, alleen die gelukzoekers uit het verre zuiden die mogen dichte grenzen blijven tegenkomen als dit alles voorbij is. En dan het liefst al dichte grenzen aan de buitenkant van Europa. Daar mogen we best met alle landen van Europa samen voor zorgen wat het levert ons dan ook wat op.

oh no | 10-04-20 | 20:11

De immigratie discussie gaat niet over grenzen open of dicht. Die discussie gaat over ja of nee grenscontrole. Da's wat anders.

a9b2b1 | 11-04-20 | 01:09

Zeven dagen in de week werken met als belangrijkst genoemde kostenpost de huur. Zevenentwintig jaar opbouw en daarna niet een paar maanden kunnen overleven. Raar hoor. Niks opzij kunnen leggen? Je bent beter af als cassiere bij Albert Heijn lijkt mij.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 15:28 | 2

Ik dacht er net aan. Als je na 27 jaar nog steeds 'een winkel' hebt is er niet veel opgebouwd.

Sans Comique | 10-04-20 | 16:10

Dit maakt pijnlijk duidelijk hoe het nl vergaat. Dit is geen uitzondering maar regel, maar blijf allemaal maar geloven in hoe het de afgelopen jaren is gegaan ooit bent ook u als deze dame aan de beurt.

pickalilly | 10-04-20 | 16:33

Het blijkt een mevrouwtje dat graag brieven schrijft. In 2012 kreeg ze al eens Mark Rutte op bezoek in Zeeland, nadat ze ook al eens een brief schreef. Bij Google zie je een aantal foto's die tonen dat ze twee maanden niet eten en drinken moeiteloos gaat overleven. Die komt waarschijnlijk een stuk fitter uit de lock down dan ze erin ging.

Watching the Wheels | 10-04-20 | 14:32 | 3

Daarnaast is ze fervent VVD-ster. Heeft bijvoorbeeld in 2010 op de "groslijst" voor de 2e kamer gestaan voor de VVD. Ze weet volgens mij dus waar ze moet zijn.

demaup | 10-04-20 | 14:56

Nou misschien is een boek schrijven erover dan wel weer een nieuwe creatief verdienmodel voor haar. Hoe het meisje van de slijterij terugging naar een voor haar gezonde 70 kilo in tijden van de Corona crisis. De nieuwe Sonja Bakker uit Sluis.

janderuiter | 10-04-20 | 15:03

En dus....

echtpaul | 10-04-20 | 15:04

Een linkje naar haar website/shop vanaf 1 van de meest gelezen weblogs van Nederland. Die heeft niks meer te zeuren die draait straks omzetten wat ze met de zuinige Belgische klandizie nooit haalt.

Toetsiemonster | 10-04-20 | 14:25

Als je na 27 jaar ondernemen nu al op omkiepen staat dan heb je iets verkeerds gedaan.

moonboi | 10-04-20 | 14:12 | 1

Als je nog maar 10 procent omzet draait, en je hebt maandelijks zeer hoge kosten, wat ik uit haar verhaal kan opmaken, dan houdt het snel op.

BlaffendeTekkel | 10-04-20 | 14:43

Meisje heeft geen omzet meer maar wel kosten.
Wat is dan eerlijker: dat meisje zelf haar ondernemersrisico's draagt of dat deze kunnen worden doorgeschoven naar de belastingbetaler?

jemagookniksmeer | 10-04-20 | 14:07 | 4

@Geenjoris | 10-04-20 | 14:25: Neen, haar klanten hebben veel accijns betaald. Zij verschilt niet van een pusher. Maar je hebt gelijk. Een verwoeste economie kost meer levens. Toen Trump dat drie weken geleden riep was dat nog lachen gieren brullen geblazen.

Sans Comique | 10-04-20 | 16:19

Dit heeft niets meer met ondernemen te maken. Als er niks binnenkomt loopt je reserve heel hard leeg.

pickalilly | 10-04-20 | 16:35

@jemagookniksmeer Kweenie, vraag het de Italianen?

a9b2b1 | 11-04-20 | 01:19
▼ 1 antwoord verborgen

Ik denk dat we steun moeten aanvragen bij de eu!!

David000000007 | 10-04-20 | 14:05 | 1

Ja, net as de Italianen ...

vlotterik | 10-04-20 | 14:34

Ik heb een tijdje gewerkt in Sluis. Vreselijke mensen daar. Dat hele Zeeuws-Vlaanderen heeft een doorlopende schijthekel aan alles wat Hollands is. Onbeschofte boeren zijn het, die maar in dat half Vlaamse dialect blijven lullen. Ze hebben zich altijd gericht op Vlaanderen. voornamelijk op de Belgen die hun coupons kwamen knippen, tegelijkertijd alles gericht op de zwart geld verwerking daarvan. Sexhuizen, pornobioscoopjes en hier en daar een eetcafe waar ze gekookte trapleuning en gefileerde dakhaas tot culinaire kunst hebben verheven. Er is in al die jaren nul komma nul innovatie geweest. Ook deze dame met haar zogenaamde vooruitziende blik, richt zich met verkapte smokkel op gierige Belgen die geen accijns willen dokken voor hun portie alcohol. Typische gedrag van semi-eiland bewoners die altijd zeggen: "Dat doen wij op ons eigen manier en willen geen bemoeienis van buiten." Je hebt er gewoon niets aan. Het geldt wat ze al verdienen, geven ze uit in Gent of Brugge. Het is een achterstandsgebied op eigen verzoek. Nu komen bleiten en je klauw ophalen?

Knijthuis | 10-04-20 | 14:03 | 4

Goh, klinkt een beetje als Zuid Limburg. Al doen die nog alsof ze je aardig vinden.

JJMS | 10-04-20 | 14:24

@JJMS | 10-04-20 | 14:24: en achter je rug om klagen ze over jou en die 'hollanders'(= iedereen van boven Weert :-)

ram1966 | 10-04-20 | 14:39

Ik woon in Zeeuws-Vlaanderen en ik kan bevestigen dat Knijthuis peop praat en waarschijnlijk zelf een zeer onhebbelijk persoon is.

djs | 10-04-20 | 18:13
▼ 1 antwoord verborgen

Bedankt. Ik was net op zoek naar redenen om weer te gaan drinken. Het zonnetje deed zijn werk al, Het Meisje Van De Slijterij doet de rest. Bestellen maar!

JJMS | 10-04-20 | 13:50

De overheid zou een noodwet moeten invoeren die bepaalt dat huurbazen niet meer 100% van de huur kunnen opeisen, zeker niet bij bedrijven die helemaal geen omzet meer hebben. Net zoals wij allemaal hebben ook huurbazen veel minder uitgaven: ze kopen geen kleren, benzine, vliegtickets, biertjes in de kroeg, eten in restaurants.... Huurbazen worden nu dus RIJKER, terwijl hun huurders langzaam failliet gaan! Hetzelfde zou je kunnen overwegen voor verschaffers van andere vaste lasten als elekriciteit of internet- en telefoonnetwerken.

stampertje85 | 10-04-20 | 13:37 | 6

@Knufter | 10-04-20 | 13:39: Wat een rare stroman Knufter, dat je je daartoe wendt bevestigt me in mijn gelijk. Ik zeg toch duidelijk in mijn comment dat ze MINDER kosten hebben dan normaal? Niet dat ze geen kosten hebben. Dat ze dus ook minder huuropbrengst nodig hebben om zich staande te houden. 75% van de huur moet voor de meeste ruim voldoende zijn als je alleen nog maar boodschappen en persoonlijke vaste lasten hoeft te betalen.

Om huurbazen ondernemers te noemen: dat gaat misschien op voor ontwikkelaars die hun leningen nog moeten aflossen, maar de meeste zijn gewoon huisjesmelkers die nauwelijks een vinger ervoor optillen of euro's erin hoeven stoppen.

stampertje85 | 10-04-20 | 16:37

@janderuiter | 10-04-20 | 15:02: Ik zeg niet dat de overheid iets moet betalen, ik zeg dat de overheid een verbod moet invoeren. Dat kost de overheid dus niks. Sterker nog: de overheid bespaart geld omdat het minder faillerende mensen zal hoeven ondervangen. Lees volgende keer wat beter voordat je begint te tikken. Ik zeg dat huisbazen met wat minder omzet ook prima kunnen overleven, zodat huurders langer kunnen overleven. Als bedrijven massaal failliet gaan omdat ze een half jaar lang volle huur moeten betalen zonder omzet, dan is straks de hele economie naar de malle, en daar lijden huisbazen ook onder.

stampertje85 | 10-04-20 | 16:44
▼ 3 antwoorden verborgen

het was misschien handiger geweest als zeeuws vlaanderen bij de Belgische maatregelen betrokken was. De Delta en de tunnels vormen een natuurlijke barrière. Maar goed, dan was de winkel nog steeds gesloten geweest.

small_town_dude | 10-04-20 | 13:28
-weggejorist-
Rest In Privacy | 10-04-20 | 13:27 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

In Sluis zijn 8 natuurwinkels , misschien wel 9 Ben es benieuwd .
Als het goed gaat hoor je ze niet .

likmegaties | 10-04-20 | 13:19

Het plan dient te zijn (meelezende politici, let op):
1) dienstplicht weer invoeren, jongens in het leger, meiden in de zorg.[niet SJW-moeilijk doen] Nu ze geen dieplooma krijgen, kunnen ze op deze manier maatschappijkudo's verdienen
2) Een quarantainestad bouwen in Flevoland. Neem containerwoningen zoals studenten die hebben en zorg voor verschillende klasses, opdat de mensen die meer dan een container willen, financieel kunnen bijdragen aan de kwestie
3) De groep uit 1 kan helpen met punt 2
4) een hek om alle verzorgings- en bejaardentehuizen. Op die manier zijn die groepen geisoleerd.
5) alle ouderen, zwakkeren en risicogroepen naar Coronastad (2) of zelfquarantaine, maar dan ook zelf verantwoordelijk. Na instellen van deze maatregel heb je 2 weken (de incubatietijd) nog recht op een IC-bed. Daarna heb je pech als kwetsbare persoon die niet zichzelf in veiligheid gebracht heeft, omdat een persoon onder de 60 dan voorrang krijgt. Voor betreding van Coronastad word je getest uiteraard. De A6 wordt afgezet en bewaakt.
6) iedereen onder de 65 en geen risicogroep kan weer normaal door met leven, de kroeg in, evenementen bezoeken etc.Op die manier kan ook het geld voor bovenstaande verdiend worden.
7)statistisch gezien kan een relatief gezond persoon onder de 65 toch op een IC terecht komen. Deze aantallen zullen echter dusdanig laag zijn, dat dat geen probleem is voor het zorgstelsel, gezien punten 4 en 5.
8) Groepsimmuniteit wordt nu snel, veilig en gecontroleerd verkregen.
9)verzorging van de mensen in Coronastad en in de afgesloten zorgtehuizen wordt geregeld door 2. Zij zullen een dienstrooster lopen van 1 maand op en 1 maand af, omdat je anders teveel beweging van en naar deze plekken krijgt en risico's introduceert.

Voila!

Der Lehrer | 10-04-20 | 13:15 | 13

@Der Lehrer | 10-04-20 | 14:33:

Nogmaals: ik maak maar een grapje, heethoofd.

JJMS | 10-04-20 | 14:37

Der Lehrer , lijkt een beetje op Der Führer , ook evenveel letters , hmmmm....

Hurdy Gurdy Man | 10-04-20 | 15:03

@Der Lehrer | 10-04-20 | 14:12:

Uw aannames kloppen voor geen meter.
Maar dat geeft niet hoor.
Ik snap dat u in de kramp schiet.

Rammstein | 10-04-20 | 16:10
▼ 10 antwoorden verborgen

Die lockdown houden we niet lang vol, net zoals dat 1,5 meter afstand houden! Op dit moment zijn mensen bang, maar ik heb er hoop op dat dit op een gegeven moment weer afzwakt en mensen zich geen collectieve angst meer laten aanjagen. Kijk vooral naar landen waar het nog strenger is, waar mensen al worden beboet als ze even op een bankje in het park gaan zitten. Het aantal mensen dat daar aan Corona overlijd is even hoog als hier. Het maakt dus geen drol uit, de meesten van ons raken op een gegeven moment alsnog besmet. Deal with it. En voor iemand met een normale gezondheid is de kans dat je ernstig ziek wordt (als je al uberhaupt ziek wordt) bijzonder klein. In ieder geval is het me niet onze economie waard, dus hoe eerder we weer normaal gaan doen hoe beter!

kunstliefhebber | 10-04-20 | 13:15 | 1

Dat merk je al. Mensen gaan al net iets vaker bij elkaar op bezoek en laten kinderen weer bij vriendjes spelen.

Hadena | 10-04-20 | 13:54

Risico’s spreiden is de sleutel. Nur Belgen is dat niet bepaald

Rest In Privacy | 10-04-20 | 13:13

Al eerder geschreven, dit is een systeem crisis. Door alles uit te kleden dmv bezuinigen kan Nederland geen enkele ramp aan.

Nico1000 | 10-04-20 | 13:13

Treurig maar typerend verhaal.

Er gaat een zeis door het mkb en de krimpregio's zullen spookregio's worden. Allemaal precies volgens wens van de globale elite.

Mensen zullen zich massaal gaan vestigen in de Smart Cities waar nog wel wat werkgelegenheid is bij multinationals. Het platteland zal puur fungeren voor de (energie-)industrie.

Tristan City is een grote stap dichterbij: www.tristatecity.nl/onze-visie

paulis | 10-04-20 | 13:06 | 1

Het is een complot!

priwax | 10-04-20 | 16:43

De Belgische grensafsluiting is nogal drastisch en arbitrair. Zeker de tamelijk agressieve wijze, met midden in grensdorpen (Putte, Baarle...) zeecontainers en hekken. Men is er van overtuigd dat Nederland een kamikazebeleid voert en dus een levensgevaarlijke besmettingshaard is.
De sterfte- en besmettingscijfers suggereren eerder dat zaken gelijkaardig verlopen of in BE de problemen groter zijn... enfin, Sophie Wilmes spreekt nauwelijks Nederlands en de rest van de regering bestaat uit onverkozen D66'ers (Open Vld) die met een soort Stockholmsyndroom zich vastklampen aan La Belgique. Valse vrienden.
Overigens zit in Zeeuws-Vlaanderen ook veel industrie. Dow bijvoorbeeld, en Yara. Maar da's eerder kapitaals- dan arbeidsintensief.

drs. Levi Samsonov | 10-04-20 | 13:02 | 1

Ze hebben het al voorgedaan in die serie, kom hoe heet het ….. Cordon.

Rammstein | 10-04-20 | 13:32

Beste Petra, je bent gelukkig niet de enige.
Je moet bij Mark Rutte en zijn EU handlangers zijn.
Die hebben deze griep epidemie gebruikt om hun macht, aanzien, invloed, controle en status tot ongekende hoogte op te pompen.

Bolder | 10-04-20 | 12:58 | 1

Ik denk niet dat Rutte`s anzien in de EU is gestegen..

Verder moet je nog wat aluhoedjes pakken. Deze "griep"epedemie dood meer mensen dan de hongerwinter. Hoezo hebben jullie het dan nu nog over dat beetje te weinig eten in 1945? Was toch alleen maar een stevig dieetje.

redanx | 10-04-20 | 13:48

Ff kijke... regio en business voor 100% afhankelijk van mensen die voor niet essentiele doelen naar de regio komen. Volgens mij per definitie niet echt een op lange termijn houdbaar businessmodel. Conjunctuurgevoelig en gedoemd om te falen bij een crisis van enigzins serieuze omvang.

Het is natuurlijk heel lullig voor de betrokkenen die erin zitten, maar ik denk dat we in de komende periode heul veul bedrijven zullen zien ompleuren omdat die helemaal in een wat tegenvallende tijd eigenlijk al helemaal geen bestaansrecht hadden.

PolarWolf | 10-04-20 | 12:57 | 2

Dan hebben Italie, Spanje, Portugal en niet te vergeten Griekenland ook geen duurzaam businessmodel... Oh ja, nou zie ik net dat ze dit vannacht toch hebben veiliggesteld... Mensen uit Zeews-Vlaanderen mogen zelfs hiervoor gaan betalen. Wat klopt er nou niet?

SimpeleZiel | 10-04-20 | 13:07

Er klopt heel veel niet aan. Zoveel is zo door en door verrot zo langzamerhand dat je bijna zou gaan hopen op de grote reset. Maar ja, niemand heeft daar tijd voor of zin in dus knoeien we maar wat door met zn allen.

PolarWolf | 10-04-20 | 13:13

FF goed opletten slijterijdame. Volgens PostNL mogen de volgende accijnsgoederen niet verzonden worden: sigaretten, sigaren, (pijp) tabak. Drank mag je dus gewoon verzenden. Hop hop naar het postkantoor.

uncommonsense | 10-04-20 | 12:56 | 3

oei... dat zou een misser zijn van die dame.

appeltjesgroeneweide | 10-04-20 | 13:01

Ik heb wel eens drank besteld over internet hoor...

Der Lehrer | 10-04-20 | 13:42

@appeltjesgroeneweide | 10-04-20 | 13:01: Het is ook een misser. Ook bij de belgische post staat van alles vermeld maar niets over dat drank niet mag. Sterker nog: op de site van de Belastingdienst staat expliciet dat het wel mag. Inclusief uitleg hoe om te gaan met BTW drempelbedragen e.d. Had ze zich even in kunnen verdiepen in plaats van kamerleden, KvK's en wat niet meer aan te schrijven. Het is allemaal echt niet zo moeilijk.

uncommonsense | 10-04-20 | 16:06

Ik zit momenteel ook vast in het buitenland. Overigens bewust voor gekozen. Ben hier alleen en dan loop ik een paar keer per week langs de sterke drank in de supermarkt. Toch verleidelijk, maar ben bang dat het einde zoek is als ik daar aan ga beginnen. Toch veel sterkte voor iedereen.

BLR | 10-04-20 | 12:56 | 2

Proost!

Bolder | 10-04-20 | 12:59

Blijf sterk!

Rohin | 10-04-20 | 13:43
-weggejorist-
BearJilz | 10-04-20 | 12:49 | 3

Drank

Blijkbaar 1e levensbehoefte.

Is dit nog nieuws? | 10-04-20 | 12:45

Beste wat je kunt doen is vvd stemmen, en in Italië of Spanje gaan wonen. Dan krijg je meer steun dan je kunt gebruiken.

Reaguurdeskundige | 10-04-20 | 12:43 | 4

Op papier wel

Joostmochtnietsweten | 10-04-20 | 12:51

@scorpio777 | 10-04-20 | 12:48: Tja, een echte MKB-partij zou wenselijk zijn, maar helaas komen daar altijd van die corrupte avonturiers op af.

Abject | 10-04-20 | 13:38
▼ 1 antwoord verborgen

We krijgen een samenleving met kliklijnen, mobiele camera's, drone's, app's, verplichte vaccinatie's en een 1,5 meter economie. Weg vrijheden, weg privacy/ Het angstige volk lijkt echter volledig gedemoraliseerd en neemt alles voor zoete koek. Het partijkartel behoudt ook in 2021 zijn macht.

scorpio777 | 10-04-20 | 12:42 | 5

Haha, ‘’alu-hoedje’’. Hoop dat het sarcastisch is. Qua ingrediënten hebben we alles om er een prachtige big brother DDR 2.0 van te maken.

OuweOuweLekkerMauwe | 10-04-20 | 13:11

Ik snap je. Die schaapjes hebben wat betere herdertjes nodig. Wellicht wat rechtfilosofische boeken die de oogkleppen weghalen. Stumperds..

OuweOuweLekkerMauwe | 10-04-20 | 13:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja daar sta je dan als ondernemer. "De zwaar getroffen regio Brabant" waar ik woon en werk heeft maar liefst 42.9 besmettingen op de 100.000. Met alle respect; ik schrik daar bepaald niet van.

Is het middel dan niet vele malen erger dan de kwaal? Het is schieten op een mug met een 125mm HE granaat geworden wat mij betreft. Om 1 mug te doden schiet men je hele huis tot pulp, en dan mag je daarna heel dankbaar zijn dat de mug er niet meer is. Hóóp je tenminste. En de teringzooi opruimen mag je ook zelf doen, inclusief het betalen van de schade voor jezelf en intussen mogen wij óók gaan betalen voor de schade die men op dezelfde krankzinnige wijze in andere landen aanricht.

Jaren geleden zei ik hier ergens in een topic al eens; je moet weg uit Europa want er komt een tijd dat je niet meer weg mág. Nou dat punt breekt aan inmiddels. De Spanjaarden overwegen al hun hele land dicht te houden waarbij haar burgers wel binnenlands "mogen" reizen, maar daarvoor wel een gezondheidsverklaring moeten afgeven. Lekker dan. Over een paar maanden hier een vergelijkbare situatie? En waarom? Om 43 personen op de 100 DUIZEND te ontzien? Waanzin.

Macroglossum | 10-04-20 | 12:42 | 5
-weggejorist-
dnipro | 10-04-20 | 13:13

@Joostmochtnietsweten | 10-04-20 | 12:58: Nou ja dát bedoel ik dus, zoals je zelf stelt; men weet er heel weinig vanaf. Hoe kún je dan zulke draconische maatregelen nemen? De logica ontgaat mij volledig. Zoiets van er piept iets aan mijn nieuwe auto van 50K, ik weet niet wat het is, en daarom flikker ik uit voorzorg maar mijn hele auto in de shredder. Ik vind dat vrij onlogisch.

Macroglossum | 10-04-20 | 13:24

@Joostmochtnietsweten | 10-04-20 | 12:58:

Juistem. Het gaat niet over die 42.9 besmettingen op 100.000 maar om de resterende 99.957,1 niet met een potentieel dodelijke ziekte te besmetten. Dat veel mensen nu met geen of minimale symptomen weg komen wil niet zeggen dat de tweede golf van de ziekte misschien niet 100x dodelijker is.

eerlijke joop | 10-04-20 | 13:34
▼ 2 antwoorden verborgen

www.spiritsnl.nl/professionals/fiscale...
De accijns op gedistilleerd bedraagt nu €16,86 per liter pure alcohol. (vanaf 2014)
Fles Jenever van 1 liter met 35% met verkoopprijs van 12 euro:
Marge: 4 euro (34%)
BTW 21% : 2 euro (17%)
Accijns : 16 euro per liter alcohol: 5,90 euro (49%)
Dus hoeveel kost de fles eigenlijk qua inkoop?
In ieder geval gaat van de 12 euro nagenoeg 2/3 naar de belastingen. En daarvan een deel naar Italië. In plaats van naar deze slijterij.

kloopindeslootjijook | 10-04-20 | 12:41

Misschien ook 2 minuten klappen op't balkon voor het meisje van de slijterij?

Blauwe Wafel | 10-04-20 | 12:41

Als je na 27 jaar en 1000 klanten in de week nu al zo moet zeiken, heb je het 27 jaar financieel heel erg slecht gedaan.
Ook ben jij een van die vele aasgieren die op dit moment willen profiteren van virus.

loekdeleeuw | 10-04-20 | 12:41 | 3

Als je een beetje kunt lezen is zij niet 'nu al' aan het zeiken maar maakt zij zich zorgen over de middellange termijn. Niet over vandaag of morgen.

U bent zelf ambtenaar?

Knufter | 10-04-20 | 12:45

En dan de inkomsten bij de belg weghalen.
Heel sneu, sluit je aan. Het water staat velen aan de lippen.
Of we nu even mensen met tweede huizen sneu gaan vinden, of lieden die de grens over moeten voor drank.
Nou nee, wel even wat belangrijkers aan het hoofd dan dit huilverhaal.

Wel sterkte gewenst, maar dan voor iedereen.

Gazzerop | 10-04-20 | 12:51

mag het u vergaan zoals uw nick

Tjemig | 10-04-20 | 13:40

Er is geen hond die iets om uw tegel geeft.

Guillermo | 10-04-20 | 12:40 | 1

he zwitsal welke tegel?

Tjemig | 10-04-20 | 13:42

@Petra, hoe was het al die tijd met slijters over de grens in België? Konden die nog een beetje verdienen als ze zoveel Belgen steeds naar de slijterij in Sluis zagen gaan? Die doen juist nu misschien een vreugdedansje, want gezopen moet er worden toch!

Ik reaguur al 5 jaar | 10-04-20 | 12:39

Wat natuurlijk ook compleet bezopen is dat sommige "ondernemers'even geen huur meer willen betalen. Waarom moet een huisbaas participeren in andermans bedrijf? Als alles geweldig gaat mag ik dan ook de huur verdubbelen? Zal wel niet.

streknek | 10-04-20 | 12:37 | 4

Als iedereen zou stoppen met geld betalen en vragen krijg je wel iets heel geks. Maar omdat iedereen meer voor ikke ikke wil zou dat nooit werken. Het zou alleen werken als iedereen zo eenvoudig mogelijk leeft, zoals in een klooster of zo.

kloopindeslootjijook | 10-04-20 | 12:46

@Dhr. W. Anhoop | 10-04-20 | 12:44: Beste heer Anhoop, niet alle verhuurders vragen een te hoge huur, zijn niet allemaal renteniers en pandjesboeven.

Stratum | 10-04-20 | 12:53

@Dhr. W. Anhoop | 10-04-20 | 12:44: De markt dicteerd, ja,vervelend,maar zo is het wel.

streknek | 10-04-20 | 13:09
▼ 1 antwoord verborgen

Iets zegt me dat mensen bij de World Health Organisation zoals Bill - Blue Screens of Death - Gates juist goed verdienen in deze tijden. En wat een prachtige gelegenheid om de universele verklaring van de rechten van de mens bij het oud vuil te zetten en over te gaan tot verplichte vaccinaties. We moeten immers eens wat gaan doen aan de overbevolking op deze planeet.

Angel_eyes | 10-04-20 | 12:37

@ProAsfalt | 10-04-20 | 11:39
Natuurlijk gaat het jou niet om realiteit. Dat past niet in het plaatje dat je wilt hebben.
Cijfers als dit:
opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dat...
en:
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
Die ga je natuurlijk gewoon negeren. Je praat poep. Minder dodelijk dan influenza maar met best extreme maatregelen tegen corona veroorzaakt corona toch nog een aanzienlijk hogere oversterfte. Past niet in je plaatje dus gewoon negeren en door met je onzin. Te dom om te poepen, dat ben je.

Some1!!11 | 10-04-20 | 12:36

Dat Belgenland scoort vandaag 496 doden, een nieuw record. Die grens blijft nog wel even dicht vrees ik.

Broadsquire | 10-04-20 | 12:35 | 3

Onzin. In dit getal zijn de doden meegeteld van 15 t/m 30 maart, die eerder niet meegeteld waren?? Tenminste men weet niet of ze Corona hadden , maar tellen ze voor het gemak maar even mee..... wel de tekst lezen, niet alleen de koppen.

Zeiss | 10-04-20 | 12:44

Dat krijg je ervan als je geen vodka of jenever kan kopen in Nederland om mee te gorgelen.
Of hoe zat dat verhaal uit Wit-Rusland ook al weer in elkaar.

kloopindeslootjijook | 10-04-20 | 12:50

@Zeiss | 10-04-20 | 12:44: er zaten 173 bij uit tehuizen. Maar waar het aantal al.of niet vandaan komt, het telt op en maakt het totaal aanzienljk groter. Geen goede ontwikkeling.

Broadsquire | 10-04-20 | 13:18

En dan ben je ondernemer en je maakt je na 3 weken al druk over de huur. Ik vraag mij af hoe dit soort mensen toch normaal leven. Het was leuk hoor het ''meisje'' van de slijterij, maar ik kan mij inderdaad nog de crisis herinneren uit 2008, toen werd er ook met een boek geleurd, genaamd het meisje van de slijterij. Iedere ondernemer die iets op Twitter wilde kocht dat boekje in de ijdele hoop dat de grote geheimen zouden worden onthuld. Dus ''meisje'' de oplossing staat vast in jezelf geschreven epistel van enkele jaren geleden. Je winkel hoeft niet dicht, je ka n gewoon online verkopen, mensen drinken er geen druppel minder om, alcohol verkoopt altijd, net zoals cannabis, ook veelvuldig verhandeld in Sluis. Dus hop hop verder met die online shop, en denk misschien ook eens aan gratis verzenden in tijden van deze crisis, dat wekt meer goodwill op bij je klanten dan weer zo'n zuigverhaal.

janderuiter | 10-04-20 | 12:34 | 2

Ah gratis, half Nederland schrikt nu op. Er is in ieder geval 1x het woord gratis vermeldt. Nu kijken of je die fles drank misschien ook gratis kan krijgen. Gratis gratis, gratis.... gratis, het toverwoord voor de hypocriete Nederlander.

Zeiss | 10-04-20 | 12:46
-weggejorist-
Zeikerd | 10-04-20 | 16:11

Als de overheid Petra gaat supporten blijft die eigenaar hoge huur ontvangen voor de AA locatie. Daar ben ik op tegen. Die hoge huurvanger kan nu best zonder een tijdje huur zolang de corona duurt.

Alleen klandizie uit België? Dan drijf je maar op één poot, dat is risicovol als op een dag de Belgen niet komen. Dat risico nam je. Toltunnel? Daar zie je mij ook niet doorheen komen, begon maar een winkel aan deze kant.

Duur parkeergeld? Ik heb nog nooit betaald voor parkeren want ik ben daar tegen en ga altijd op gratis plekken staan want ik heb dat geld niet. Dus dat parkeergeld mag er nou ook wel eventjes af zolang de crises duurt.

AA locatie? Dan was de alohol ook een beetje duurder? Ja want de huur is hoog en duur parkeren. Dan is er een heleboel jaartjes goed verdiend! Dan kan het nou toch een beetje leien? Ik heb dat geld toch niet, ik haal mijn alcohol bij de Lidl, Hollands gebrouwen Kordaatbier, best pilsje als die koud is.

Petra, als het toch maar een huurpand was, waarom zeg je die huur dan niet gewoon op en kom je hier in Brabant lekker op B-locaties goedkoop bier verkopen aan mensen zoals ik. Daar zijn er veel van en kan je een best loon verdienen. Maar ik ga niet meebetalen aan die hoge huurvanger, die mag zijn eigen portemonnaie opentrekken. Want huurder failliet, dan heeft ie ook niks.

Twee Jeetjes | 10-04-20 | 12:34 | 10

@Twee Jeetjes | 10-04-20 | 12:46:

De waarde van commercieel vastgoed is gebaseerd op de huurinkomsten. Wanneer de huur halveert dan halveert ook de waarde van het pand. Dat pand is doorgaans gefinancierd met vreemd vermogen (lening) met als onderpand het pand zelf. Wanneer de waarde van het pand halveert wordt niet meer voldaan aan de voorwaarden van de lening en is het pand van de bank.
Vastgoed eigenaar heeft restschuld die hij niet kan betalen. Bank heeft een lening die niet afbetaald wordt en moet hierop afschrijven. Bij teveel afschrijvingen gaat de bank failliet.
Die heeft doorgaans ook leningen bij andere banken die ook afgeschreven moeten worden. Etc.
Dus leuk bedacht maar zo simpel werkt het niet.

eerlijke joop | 10-04-20 | 13:51
▼ 7 antwoorden verborgen

Vervang Drank door een andere verslavende substantie en Zeeuws Meisje door Pablo Escobar, en dan is het ineens niet zielig meer.

Vuurwezel | 10-04-20 | 12:33

Droevig verhaal, maar Zeeuwen en Friezen bv zijn nou eenmaal niet interessant voor het randstad volk. Daar is het centrum van de wereld en alles daarbuiten is achterlijk.

Tarvo | 10-04-20 | 12:30 | 1

Moet je voor de gein eens kijken wat er aan energie en eten elke dag de stad ingaat en als afval er weer uit.

kloopindeslootjijook | 10-04-20 | 12:52

Spanje overweegt deze zomer geen toeristen toe te laten. Dat is nog eens andere koek.

Koonkluk Huis | 10-04-20 | 12:25 | 1

En de paarhonderdduizend "expats" die er al permanent of semi-permanent zitten? Dat is toch wel een grote bron van inkomsten.

Vuurwezel | 10-04-20 | 12:35

De boer krijgt nog de helft voor het vlees, maar u betaald nog steeds de volle pond.

Gijsbert | 10-04-20 | 12:25 | 1

... maar u betaalt nog steeds het volle pond. Misschien is een online cursus Nederlands iets voor u ?

Stratum | 10-04-20 | 12:59

nederlanders zijn ontiegelijk verwend,hele grote zeikerds.en zijn met 2 weekjes corona gelijk failliet.....................

grapjasz | 10-04-20 | 12:21 | 3

Wat een compassie

klaasjanhenk | 10-04-20 | 12:30

Meneer is ambtenaar of gepensioeneerd?

bijna_raak | 10-04-20 | 12:31

Niet iedereen heeft een inkomen als ambtenaar of anderszins uit belasting gegenereerd inkomen.

Jan Passant mk2 | 10-04-20 | 12:34

Ik neem aan dat Irma Sluis bovenstaande middels dramatische gebaren heeft vertolkt voor Vlaamse doven?

wijsvinger | 10-04-20 | 12:20

Het is belachelijk dat de Belgen de grens met Nederland dichthouden, pure symboolpolitiek, vooral veroorzaakt door hysterische Franstalige Belgische journalisten die epileptische schrijfaanvallen kregen toen ze het woord 'herd immunity' hoorden vallen, zonder oog te hebben voor de concrete maatregelen die Nederland doorvoert.
Het enige verschil met België is dat in Nederland kinderen wel nog samen mogen spelen op straat, als je bij je buurvrouw langsgaat met wie je een relatie hebt je geen 1,5 meter afstand moet houden en je even op een bankje mag rusten als je een wandeling maakt zolang je maar afstand bewaart.

Zyprexa20mg | 10-04-20 | 12:20 | 4

Gewoon annexeren dat land!
Deze crisis staat aardig gelijk aan oorlog en dus geoorloofd.

boerenvla | 10-04-20 | 12:28

@boerenvla | 10-04-20 | 12:28:
Alleen de Anschluss met Vlaamse steden aub, Wallonie mag met Brussel boitenland blijven.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 12:42
▼ 1 antwoord verborgen

Eigen leed is het grootste leed. Mijn inkomsten zijn gehalveerd, ik krijg geen dividend meer. Moet het nu alleen hebben van de AOW. Dit hou ik niet lang vol, daaaag huis. Met dank aan de EU, ECB, Rabobank en Rutte. Er moet maar heel snel een Nexit komen.

Simmo-exit | 10-04-20 | 12:19

Welke rechtsvorm heeft de zaak van mevrouw? Indien een BV, als ik mij ondernemingsrecht nog enigszins herinner, wellicht een optie de tent gewoon z.s.m. te sluiten. Tijdelijk elders werken of als het echt niet ander kan de bijstand in. Dan, als de boel weer in beweging is, opnieuw opstarten (waarschijnlijk is oude pand gewoon nog beschikbaar). Hoop i.i.g. niet op de overheid; dat is kansloos en kost bakken met negatieve energie...

tectonicos | 10-04-20 | 12:17

Het sluiten van de grenzen is een schending van de EU regels voor vrij verkeer.

Ik zou d'r gewoon een advocaat op zetten en compensatie vragen.

Knufter | 10-04-20 | 12:17 | 4

Landen hebben gewoon het recht om hun landsgrenzen (tijdelijk) te sluiten of grenscontroles uit te voeren.

boerenvla | 10-04-20 | 12:29

Vreemd genoeg belsissen rechters in het voordeel van EU, regering en groot kapitaal, altijd heel toevallig. Lees voor het vermaak de zaak Chiphol maar eens.

bijna_raak | 10-04-20 | 12:35

@boerenvla | 10-04-20 | 12:29: @boerenvla | 10-04-20 | 12:29: Ik heb zojuist geprobeerd een link te posten naar een eu pagina die over vrij verkeer van goederen gaat.

Wil niet werken. 'Content nog allowed'. Zelf googlen, dus.

Knufter | 10-04-20 | 12:51
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb die toltunnel even bekeken maar 5 euro voor een auto, heen en terug is dat een tientje. Dat houdt autoverkeer toch niet echt tegen? ( al ben ik uit principe tegen tolheffing, wegenbelasting is al meer dan zat in dit land als je iets groter rijdt dan een rugzakje ). Is het gewoon niet zo dat toeristen uit Belgie en Duitsland het daar voor de Nederlandse dagjesmens hebben verkloot?
Zeeland. Wanneer ik daar voor het laatst geweest ben? Net zoals Limburg trouwens. Wat moet je daar...

Graaisnaaiert | 10-04-20 | 12:16 | 6

@klaasjanhenk | 10-04-20 | 12:33:
Dat was een trots stukje nederlands geld met nog waarde... voordat we opgelicht werden door onze doordrammende overheid om zo nodig aan de euro te gaan. Een stukje waardeloos ijzer wat eigenlijk niemand in Nederland wil en waardoor alles in 2002 ineens dubbel zo duur werd en je salaris gehalveerd werd... zoiets

Swaffelkaffert | 10-04-20 | 12:40

Er zijn vast mensen die omrijden. Uit principe.

kloopindeslootjijook | 10-04-20 | 12:54

@EmilioEsteves | 10-04-20 | 12:37:
Normaliter wel maar in dit geval is die tol toch goedkoper dan wat je aan extra brandstof verstookt ivm omrijden? Plus de tijdwinst.

Graaisnaaiert | 10-04-20 | 13:56
▼ 3 antwoorden verborgen

Vroeger had je Zeeuws Meisje, u weet wel: Geen cent teveel hoor! Ons bin zünig!
Is die spaarzaamheid van de Zeeuwen overboord gegaan? Geen appeltje meer voor de dorst?
Kent u overigens de broer van bin zünig?
Dat was bin laden.

Broadsquire | 10-04-20 | 12:15 | 1

Dit zijn geen Zeeuwen, maar Vlamingen met een Hollands-Zeeuwse conditionering, Sinds 1648 als een binnenlandse kolonie bestuurd. En nog niks veranderd, een wingewest meer niet.

Pieter Breydel | 10-04-20 | 12:38

Eigenlijk best wel een goed verhaal. De echte strijdlustige heldinnen tijdens hel dingen wonen dus in Friesland of Zeeland.

Premier Trutte | 10-04-20 | 12:11
-weggejorist-
sander3488 | 10-04-20 | 12:08 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Klappen vanaf het balkon voor Petra dan maar...?

Witte_Willem | 10-04-20 | 12:06

Het wordt inmiddels wel een beetje erg irritant, die polonaise van ondernemers die lopen te klagen dat hún bedrijf zo ontzettend lijdt onder de Corona-crisis.
Nu Petra weer.
Wie is de volgende in de rij die tot in detail komt vertellen dat we met hem of haar méér medelijden,, compassie, medegevoel, sympathie moeten hebben en ook méér solidair moeten zijn?
Kop op, Petra, verzin een list. Of anders, zuip zelf op wat je in 27 jaar hebt opgebouwd. Of ga klagen bij Wopke.

Schoorsteenveger | 10-04-20 | 12:04 | 2

Ze vraagt gewoon om een masterplan, da's alles.

Papa Jones | 10-04-20 | 12:14

@Papa Jones | 10-04-20 | 12:14: er moet dus een (strenge) meester aan de leiding.

dathoujetoch | 10-04-20 | 12:16

Geen nood, we sturen gewoon nog wat extra van onze miljarden naar Italië.

me,myself and IK | 10-04-20 | 12:04

Gelukkig, de huisregel over vervelio's is nog steeds van toepassing.

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 12:04

De nevenschade, materieel en immaterieel, zal straks vele malen groter blijken te zijn dan die van het virus zelf.

Rationa | 10-04-20 | 12:03 | 3

Absoluut. Dat zeg ik nu al drie weken. Alleen komen den telkens die paniekzaaiers direct met commentaar. Leuk feitje: in onze gemeente zijn 30% meer mensen overleden in maart 2018 dan in maart 2020. Hoor je geen mens over. Volgens mij is dat in veel gemeenten zo overigens.

HornoxNL | 10-04-20 | 12:28

@HornoxNL | 10-04-20 | 12:28: Wat grappig - volgens het CBS is de sterfte wel bovengemiddeld hoog. Maar goed, u zult het wel beter weten...

Goldfinger | 10-04-20 | 12:39

@Goldfinger | 10-04-20 | 12:39: Toevallig wel. Ik werk namelijk bij de gemeente en deze rapporten produceren is een van mijn taken. Nog iets?

HornoxNL | 10-04-20 | 13:13

Mevrouw van de slijterij, vandaag heeft Nederland weer eens tot op het bot mogen ervaren wat solidariteit is. U weet wel, miljarden faciliteiten mogelijk maken voor landen die er geen enkele solidariteit voor teruggeven.
Uw brief/oproep komt een beetje ongelegen vrees ik.
In deze barre tijden is een warme hand misschien wel een fijn gevoel, maar puntje bij paaltje is het voor ieder individueel erop of eronder; de hamster woede heeft dat nogmaals bewezen. Solidariteit en tolerantie zijn als woorden in de wind gesproken.

Broadsquire | 10-04-20 | 12:02

Van Oef ging de lockdown in met 290 flessen whisky. Daar zijn er nog 232 van over. Op dit moment zijn de Singletons aan de beurt.

van Oeffelen | 10-04-20 | 12:01 | 3

Pas je op voor je lever...?

Witte_Willem | 10-04-20 | 12:07

Goh, wat interessant en boeiend.

dathoujetoch | 10-04-20 | 12:17

Allemachtig, en die consumeert u alleen?
Ik vond mezelf al zo'n zuipschuit met mijn fles per week, waar mijn vrouw van meedrinkt.

Roadblock | 10-04-20 | 12:24

Slijterijen moeten te allen tijde geholpen worden!

Mr_Natural | 10-04-20 | 12:00 | 1

Het fundament v/d samenleving! Samen met coffeeshops.

Zeebonkus | 10-04-20 | 12:17

Er moet een Nexit komen, linksom of rechtsom. Linksom in het maximeren van schulden en het laten imploderen van het schuldensysteem. Geef iedereen geld en doe wat Frankrijk en Italie doen. Uiteindelijk stopt het vanzelf. Zelfs Duitsland kan niet voor iedereen betalen.
Rechtsom is het terughalen van kritische industrie naar Nederland, onnodige kosten vermijden, stoppen van linkse hobbies als 'kunstenaars' en azieligerds. We bereiden in alle rust een Nexit voor en zwaaien ze uit.
Middendoor is een collectieve zelfmoord. Wobke en pRutte werken daar hard aan.

Frau Merkel | 10-04-20 | 12:00 | 1

Of anders onszelf tot een noordelijk gelegen Zuid-Europees land verklaren.
Krijgen we ook gratis geld.

boerenvla | 10-04-20 | 12:32

Ik hoop dat deze dame en ook alle ondernemers om haar heen het hoofd boven water kunnen houden. Je komt deze dagen toch nog veel haatdragende reacties tegen, in mijn ogen is dat nergens voor nodig.

osolemio | 10-04-20 | 11:59
-weggejorist-
42 | 10-04-20 | 11:59 | 1

Er moet dus meer gezopen worden.... zuipen jullie stelletje luie voddenbalen !!! Jullie zitten toch thuis de hele dag spelletjes te spelen, tuin aan te harken en wachten op de vrijmibo. Nu kunnen jullie eindelijk iets doen waar je goed in bent en je helpt je medemens..... zuipen jullie! voor god en vaderland!!

Karel Kruizenruiker | 10-04-20 | 11:58 | 2

Kan niet meer helaas, dat zuipen. Want op de IC met obesitas is de sterfkans te groot. En er ligt veel overgewicht.

Jan, Leiden | 10-04-20 | 12:00

@Jan, Leiden | 10-04-20 | 12:00: van alleen alcohol en sigaretten slank je toch af ?

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 12:21

Dat is het mooie aan een crisis. Niet levensvatbare ondernemingen vallen om. Maar op zich best een mooi huilstuk na nog geen maand verder. Verder ben ik van mening dat we het Zweeds model moeten volgen. Die hele lockdown sloeg al nergens op in de eerste plaats. En dan geen maatregelen treffen waar het echt nodig is: verpleegtehuizen. En als je in de risicogroep zit en je wilt geen risico lopen. Neem dan zelf maatregelen. Kan de rest weer verder.

azijnseikerT | 10-04-20 | 11:57 | 2

Niet levensvatbaar is wat wrang uitgedrukt als er geen klanten meer mogen komen vanwege de ophokplicht. Diverse branches (entertainment etc) moeten het geld in het zomerseizoen verdienen om de winter te overleven.

voldemort | 10-04-20 | 12:11

Tuurlijk al gezien hoe het met de sterfte in Zweden gaat, maar goed het is maar een griepje per slot van rekening en het treft alleen oude witte dikke mannen dus wat wilt u verder nog?

bijna_raak | 10-04-20 | 12:47

De schadelijkste pandemie op dit moment is massa-hysterie. Daar gaan meer levens aan kapot dan aan Corona. Ook al die mensen die zorg mijden omdat ze niet naar het ziekenhuis of de arts durven. Hoeveel levens kost dat. Verder gaan we economisch kapot en moeten miljarden ‘beschermingsgeld’ over boeken naar Italië. Daardoor is in de toekomst geen geld voor zorg.
Totale waanzin dus die ons duur komt te staan.

du Roi Soleil | 10-04-20 | 11:56 | 2

Misschien moet het ook maar allemaal volledig naar de knoppen gaan. Ik vrees dat mensen het nog niet hard genoeg voelen om in actie te komen, al vraag je je soms wel af wat er in vredesnaam voor nodig is.

Zeebonkus | 10-04-20 | 12:20

Precies, daarom per direct stoppen met deze kolder

MooseNL | 10-04-20 | 12:36

Vragen of je vaste klanten alvast een voucher willen kopen voor later in het jaar? Ik vroeg aan mijn kapper aan het begin van de lockdown of hij aan zoiets deed en hij had al met een paar collega ondernemers een website-je klaar.. Een echte ondernemer dus, snel inspelen op de veranderingen ipv rondbellen naar kamerleden, KvK's, brancheverenigingen en janken.

BASinnic | 10-04-20 | 11:55

Tja zwaar kut voor Petra, maar er is ook nooit veel geïnvesteerd in toeristen uit eigen land zover ik weet. Ik kwam vroeger ook wel eens in Sluis. Maar het lijkt vooral gericht op de dagjes mensen met name uit Vlaanderen. Ook sprak ik ooit een Duitser die er een vakantiewoning had. De regio heeft wel degelijk potentie maar ik vraag me af wat er marketing technisch gedaan is in Nederland om binnenlandse toeristen te trekken.

Dan het verhaald weer van die ouderen die graag in hun 2e huis willen zitten. De beste en meeste zorg vind toch echt plaats in de Randstad/Grote stad. Het beperkte zorgaanbod in combinatie met een redelijk vergrijsde bevolking in Zeeland noopt gewoon tot keuzes maken ten behoeve van de eigen Zeeuwse bevolking. Als hier in de Zomer ooit een gigaramp zou voltrekken terwijl de provincie vol zit toeristen, dan is het drama niet te overzien, en is de zorg nooit toereikend, al zou men beter dan nu beroep kunnen doen op de rest van Nederland.

ikworstelengadouchen | 10-04-20 | 11:55
-weggejorist en opgerot-
frank4444 | 10-04-20 | 11:55 | 1

Ik ben ook zielig. Tot zover mijn aanhef.

Lorejas | 10-04-20 | 11:52

Best wel bizar dat er zoveel ondernemers, die jaren toch heel verdiend hebben (ik lees 1000 klanten per week!) na een paar weken al in de problemen komen.
Vroeger ( toen alles beter was) waren winkels in de bouwvak ook gewoon 3 weken dicht toch?
O.k de onzekerheid van de hele toestand maakt mensen vast zenuwachtig. Dat geloof ik wel.
Maar na 3 weken waren er al duizenden faillissementen door heel Nederland. Daar kijk ik wel van op.

Prof. Dr von Fotze | 10-04-20 | 11:52 | 9

@Dirk III | 10-04-20 | 12:03: Je zal al die 'Agile coaches' en 'Scrum masters' de kost moeten geven die bij grote banken zitten voor 100,- per uur. Maar dan moet er idd niet ineens een maand uitvallen aan omzet.

BASinnic | 10-04-20 | 12:13

Persoonlijk kijk ik daar n iet van op, eigenlijk. Naast dat meer dan 80% van de bedrijven nog steeds met kredieten werken, gaat een gigantische hoeveelheid van de omzet op aan de absurd gestegen lasten. In 9 van de 10 gevallen als eerste aan een huisbaas, die nog steeds niet beseft dat sinds deze eeuw de enige AAA locatie het WWW is, gevolgd door vele andere parasieten die exponentieel mee willen teren op het succes van de ondernemer, maar weigeren met de lasten te zakken als het slechter gaat.
Dan verdampen je reserves snel.

ZKH EénOog | 10-04-20 | 12:35

@ZKH EénOog | 10-04-20 | 12:35: Dat dus.

Deflatiemonster | 10-04-20 | 12:54
▼ 6 antwoorden verborgen

Hier mijn ingezonden brief:
Enkele jaren trof mijn vader, kapper met eigen zaak zonder personeel, een zware hernia. Hij moest acuut de winkel sluiten, geopereerd worden en daarna revalideren. De zaak is 4 maanden dicht geweest. Vele kosten gingen gewoon door en staatsteun was er niet, maar omdat mijn ouders reserves hadden opgebouwd en zuinig konden leven waren er verder geen problemen. Hoe kan het dan sommige ondernemers zo snel al in de problemen zitten?

Weerduivel | 10-04-20 | 11:51 | 3

Dat komt omdat sommige ondernemers niet jouw vader zijn.

Super Vaagstra | 10-04-20 | 11:52

Klopt. Komt ook uit een andere generatie. Als er nog geen cent verdiend is, meteen investeren in een mooie auto en andere overbodige spullen. Bij de eerste hobbel al meteen over de kop.

Weerduivel | 10-04-20 | 11:56

Omdat mevrouw verder kijkt dan 4 maanden? Bijvoorbeeld: een heel jaar?

Of wil u gewoon uw vader even ophemelen hier?

Knufter | 10-04-20 | 12:52

Toch een beetje jankstukje. Heeft dit slijterijmeisje niet door dat ze geen liefdadig werk doet ('ik doe het voor mijn omgeving'), maar verslavend spul aan de man probeert te brengen? Misschien dat in tijden van crisis mensen zich meer richten op de echte levensbehoeftes, en daar valt alcohol echt niet onder. Alleen om je handjes te desinfecteren, natuurlijk.

dathoujetoch | 10-04-20 | 11:51 | 2

Hierover zijn de meningen verdeeld. Consumptieve goederen lijken me belangrijker dan fietsen auto's ipads tv's schilderwerk.

iphones, die zijn pas verslavend.

Knufter | 10-04-20 | 12:54

Gelukkig is ze creatief.

squadra | 10-04-20 | 11:50 | 1

creatief met een kurk....????

surffee11 | 10-04-20 | 12:39

Tja, het geld is alweer aan Zuid Europese landen uitgegeven en Nederlandse kleine ondernemers mogen lekker verzuipen met een fooi voor vaste lasten en failliet gaan? En de multinationals en hun lobby's onttrekken geld uit Den Haag. Zo gaat dat, daar is door het volk zelf voor gekozen? Maar hoe zit het met vet op de botten?

Jan, Leiden | 10-04-20 | 11:50

Ze rijden hier in Almada, Portugal, met busjes rond met speakers op het dak, die verkondigen dat je het hele (paas)weekend binnen moet blijven. Lijkt godver DDR wel.

Krachtkoe | 10-04-20 | 11:49 | 3

Misschien wordt er in Portugal ook wat meer buiten geleefd dan in NL.

Heiner | 10-04-20 | 12:03

@Heiner | 10-04-20 | 12:03: Valt best mee. Het is echt rustig de laatste 2 weken ivm lockdown. Het verkeer dat iedere dag hier raasde is alsof het nu iedere dag zondag is. Je ziet ineens veel meer duiven, vogels overdag wat toch laat zien hoeverre de mens in het dagelijkse leven gewoon een stoorzender voor de natuur is.

Krachtkoe | 10-04-20 | 12:19

@Krachtkoe | 10-04-20 | 12:19: Het is hier ook een stuk rustiger, maar dat moet ook zo blijven. Ook met goede vrijdag en pasen en de aansluitende familiebezoeken. Misschien is men daar bang voor,

Heiner | 10-04-20 | 13:12

Ach, gezondheid gaat boven alles. Wen maar aan het nieuwe normaal.

Super Vaagstra | 10-04-20 | 11:49

Oke Doomer. Wat een doemdenker. Ze doet het voor 'anderen'. Tuurlijk.

Het probleem is dat er zoveel gratis geld wordt weggegeven voor 3 maandjes geen inkomen. En iedereen wil daar wat van hebben van dat geld. Het liefst zoveel dat het eigen spaargeld onaangetast blijft. Zie je ook regelmatig in krantjes dat ZZPers met kanker (terecht) miepen dat ze ook financieel eraan onderdoor gaan en dat het oneerlijk is.

Ik geef haar groot gelijk hoor met deze brief. Als die NOW voor inkomens tot 9500 euro geldt. En grootverdieners als tandartsen gecompenseerd worden uit de zorgbuffer. Dan is er ook wel geld voor een middenstander in deze tijden of anders in normale tijden een ZZP er die kanker krijgt.

Ik zou zeggen zet een corona leningsysteem op als overheid en banken. Ze kunnen nu nog bijna gratis geld lenen. Looptijd 5 jaar, minimale rente. Deels aftrekbaar van belasting. Iedereen grote blij.

Maar daar trapt waarschijnlijk niemand in nu eenmaal dat blik gratis geld opengetrokken is.

Succes met de missie mevrouw Vuurtoren.

sjef-van-iekel | 10-04-20 | 11:48 | 2

Jij hebt vast geen minimum of modaal salaris met je ' 3 maandjes geen inkomen'. Normale huishoudens gaan gewoon naar de klote als er 3 maanden geen geld binnenkomt hoor Kourtney. Of moet ik zeggen, Corky? En wie heeft het trouwens over 3 maanden?

Super Vaagstra | 10-04-20 | 11:58

@Super Vaagstra | 10-04-20 | 11:58: ik heb alles meegemaakt. Geen werk veel werk. Ziek. Gedoe. Noem maar op.

En een normaal huishouden moet wel een paar knaken op de bank hebben. Vind u niet? Daarnaast bij 'een normaal huishouden' is er nog sociale zekerheid. Ik weet niet waar u leeft. Misschien niet eens in NL.

Waarschijnlijk bent u de Cor Sleutel hier met die kortzichtige (met opzet) onjuiste opmerking over '3 maanden geen inkomen'. Merendeel NL gaat gewoon door met werken of krijgt doorbetaald voor minder werk. En ja 3 maanden, en dan baseer ik me op China waar alles weer na 3 maanden mondjesmaat opengaat.

Dag meneer Sleutel.

sjef-van-iekel | 10-04-20 | 14:40

Hét punt is m.i. de rentier klasse. Iedereen heeft uitgevonden dat je beter een pandje kunt verhuren dan zelf nog werken.

Prijsverhogingen aan consumenten doorrekenen is lastig. Als verhuurder kun je fijn indexeren.

Polarisator | 10-04-20 | 11:48

Zeeuws Vlaanderen..... daar begrijpen ze nog steeds niet dat ze de pisbak van de politiek zijn. Opgesloten achter een toltunnel zitten en het gewoon accepteren.

rotator | 10-04-20 | 11:48

Had je maar een Italiaan moeten zijn. Dan had het Nederlandse geld vanzelf jouw kant op gekomen.

Fijnstoffer | 10-04-20 | 11:47

Is dit niet ietwat overdreven?
De dijken zijn toch niet doorgebroken?
Er is eten, drinken, elektriciteit, internet.
Ja er is een virus ,dus voorzichtig zijn.
Maar moet ik dit zien als de nieuwste zieligen?

pejoar | 10-04-20 | 11:46 | 3

Dit gaat over ondernemen. Niet over consumeren.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:48

Ondernemen gaat juist over consumeren.

Lorejas | 10-04-20 | 11:55

De meest effectieve manier om zo snel mogelijk weer een normale balans te krijgen is het laten exploderen van corona. Bouw maar rap een 5000 IC-bedden complex en gebruik daarbij apparatuur die in de basis werkt. Niet de allermeesthoogstmogelijke aan alle eisen te voldoene apparatuur. Nood breekt wet.
We moeten hierdoor. Hoe sneller hoe beter.

Leptob | 10-04-20 | 11:45 | 1

Apparatuur is not the point uiteindelijk. Gespecialiseerde IC-dienstverlening wel. Die leid je niet effe in twee weken op.

FustViking | 10-04-20 | 11:49

Drankhandels hebben goederen die een relatieve lange houdbaarheid hebben, op de website zie ik ook vooral veel distileer spul staan. Onze Petra hoeft dus het merendeel van haar handelswaar niet af te schrijven als het nog een maandje duurt. Ik denk dat haar verdienmodel niet deugt als ze nu van een paar maanden huur al omvalt na 27 jaar in deze branche.

Horeca en horecaleveranciers, die voelen de pijn en daar heb ik mee te doen. Ook hebben die zelf invloed op de kwaliteit (en creativiteit) van hun product.
Petra is gewoon een ordinaire dozenschuiver met excessieve marges waar ze naar is gaan leven.

Szymon | 10-04-20 | 11:44

"Accijnsgoederen mag je wettelijk niet naar het buitenland verzenden"

Euh, dit is bullshit! Iedere bierbrouwer en wijnbouwe in Europa verstuurt "accijnsgoederen" de hele wereld over.
In de jaren 80 en 90 mocht het misschien niet, maar in de EU waar vrijheid van verkeer en goederen geldt, mag je je flessen drank gewoon in een doos stoppen en meegeven aan de pakketdienst.

Dauthi | 10-04-20 | 11:44 | 3

Het per pakketpost internationaal verzenden van accijnsgoederen is een ander verhaal. Dat is inderdaad verboden én er wordt streng op gecontroleerd. Bij twijfel is het de pakketbezorger zelfs verplicht om de douane in te lichten, die vervolgens het pakket kan openen. Als er accijnsgoederen worden aangetroffen worden die vernietigd en de verzender krijgt een boete.

Mr Dixit | 10-04-20 | 12:03

@Mr Dixit | 10-04-20 | 12:03: nee, hoor accijnsgoederen kan je simpelweg binnen de eu exporteren, de klant is verantwoordelijk voor de betaling van de accijns.
Voor de BTW moet je je registreren in het land waar je naar exporteert.
Het kan, het mag, en het wordt gedaan.

Dauthi | 10-04-20 | 13:16

@Dauthi | 10-04-20 | 13:16: we praten langs elkaar heen. Exporteren is iets anders dan versturen per pakketpost. Het internationaal versturen van accijnsgoederen per pakketpost is bij wet verboden.

Mr Dixit | 11-04-20 | 09:11

Dit is juist de tijd dat de overheid moet gaan investeren in de toekomst. Niet alleen geld uitgeven aan de acute zorg - maar ook aan het behouden van de Nederlandse economie. Geld is er wel! Bedrijven "redden met EUR4000" is peanuts, maar de burger moeten niet vergeten worden. Geef iedere ingeschrevene een budget. Stimuleer juist nu de dat iedereen weer gaat kopen / blijft kopen en dan bij voorkeur "Made in Holland"! Alleen dan krijgt iedereen weer vertrouwen in de overheid. De overheid moet nu juist tonen dat ze er voor iedereen zijn.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 11:43 | 1

Ja, die tweet in dat Eurobonds topic was lang zo gek niet. Leen X miljard bij zodat onze staatsschuld ook zo'n 100% is, geef dat geld aan de burger en ga daarna akkoord met die Italianen.

Timide_Aso | 10-04-20 | 11:50

Ik heb ook een vakantiehuisje. Daar mag ik nog wél in. Vraag me af voor hoe lang nog. Het is het enige alternatief voor een zomervakantie. Die huisjes zitten bomvol met stadsfamilies die het van een ander huren straks, gaat vast niet goed.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:43
-weggejorist en opgerot-
ProAsfalt | 10-04-20 | 11:42 | 3

Tsja, het is wat het is... Je verkoopt je handel, of je verkoopt het niet. Zit ook wel besloten in het ondernemersrisico. Maar dit had natuurlijk niemand aan zien komen... Sterkte in ieder geval Petra.

Motleycrew | 10-04-20 | 11:41

En zij stemt zo weer VVD, want die zijn voor de ondernemers.... zucht.

thekolere | 10-04-20 | 11:41 | 1

CDA territory volgens mij.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 11:43

Amsterdam komt ook nog wel aan de beurt.

Mr.Crowley | 10-04-20 | 11:40

In de tijden van deze "lockdown" ,waarin iedereen die ik ken meer drinkt dan eerder gaan zeiken dat je je hoofd niet meer boven water kunt houden?
Dan heb je het niet helemaal begrepen.

pibasso | 10-04-20 | 11:40 | 1

Haar klanten zijn ook Belgen. Die komen niet meer want daar is het meer lockdown als dan hier.

sjef-van-iekel | 10-04-20 | 11:50

IN hoogconjunctuur kan iedereen ondernemen, maar in de komende economisch crisis, of die komt weten we eigenlijk nog niet echt, komen de echte ondernemers boven drijven is altijd zo geweest.

Mark_D_NL | 10-04-20 | 11:39 | 2

Vertel eens, wat doe je zelf eigenlijk?

Mr Dixit | 10-04-20 | 11:57

@Mr Dixit | 10-04-20 | 11:57: iets in technology en iets met vakanties. Met de eerste heb ik het super druk, 2e is in elkaar gedonderd.

Mark_D_NL | 10-04-20 | 12:19

Het uitstellen van betalingen is bijna een vorm van folteren, het is slechts uitstel van executie voor ondernemers die echt getroffen zijn.
Getroffenen dienen kosten te worden kwijtgescholden. Onvoorwaardelijk!
Moet die meid van Heineken op haar miljarden blijven zitten, terwijl de Horeca die ze rijk maakte wegkwijnen! Het hele bedrijfssegment moet solidair zijn nu.
Als klant van mijn favoriete restaurant zou ik wel een voucher (kortingbonnen) willen betalen voor de komende tien volgende diners. Want een bezoek aan mijn favoriete restaurant is niet slechts eten, het is een beleving. Een beleving die ik niet wil verliezen.
Zitten er risico's aan? Ja natuurlijk zitten die eraan! Het is de essentie van helpen..

Rest In Privacy | 10-04-20 | 11:39 | 4

@Mark_D_NL | 10-04-20 | 11:40: goed verhaal. Maar dit heeft niet te maken met kapitalisme, maar met het huidige economische stelsel. Als je een puur kapitalistisch stelsel hebt worden je inkomsten of winst niet zo enorm belast. Als kleine ondernemer tot een miljoen of twee omzet hou je geen kut over. Het salaris wat je jezelf moet uitkeren wordt voor bijna de helft weggeroofd. Als je dan eens een tonnetje winst overhoudt mag je daar 25K van inleveren. Lul niet zo dom met je "KAPITALISME!!!". Ik werk me de tyfus om belasting te betalen om door te schuiven naar mensen die geen zin hebben om te werken en nu ook nog om mee te betalen aan de problemen van een land waar te weinig mensen werken en te weinig mensen belasting betalen. Dit heeft niets meer met kapitalisme te maken.

Mr Dixit | 10-04-20 | 11:47

@Mr Dixit | 10-04-20 | 11:47:
Eens. In plaats van "KAPITALISME" had hij er "EIGEN KEUZE" neer moeten zetten.

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 11:58
▼ 1 antwoord verborgen

Het spijt me voor slijterijmeisje, ben een grote fan en wat ze vanaf de eerste start met haar merk heeft opgezet verdient bewondering. Maar. Door heel Nederland zitten ondernemers die het op deze manier enorm kut hebben én zelfs helemaal niets meer kunnen. Slijterijmeisje kan met een beetje fantasie flesjes drank door het hele land laten bezorgen. Ik ken persoonlijk een groot aantal ondernemers (waaronder ikzelf) in de horeca en evenementenwereld die écht niets meer kunnen. Leuke activiteiten organiseren op het strand, je kroeg en terras vol met dit mooie weer? Vergeet het! Het seizoen zou normaal gesproken een maand geleden rustig zijn aangevangen en lopen tot eind september. Dit is de tijd waarin we het verdienen. De mensen die we inhuren zijn gedurende dit seizoen van ons afhankelijk voor hun inkomen. De groothandels waar wij bij inkopen zijn van ons afhankelijk.

Maar wat ik me afvraag: dat geld wat niet wordt uitgegeven, wat niet besteed wordt aan uitzend- of 0-urenkrachten, waar blijft dat? De supermarkten lopen door en Bol.com heeft het drukker dan ooit, dus geld is er wel. Heeft er iemand een idee wat bedrijven, zoals evenementenorganisatoren en kroegen kunnen doen om tóch een stukje mee te verdienen?

Mr Dixit | 10-04-20 | 11:38 | 11

@Mr Dixit | 10-04-20 | 11:52:
U haalt de KLM erbij, niet ik. Wellicht even wat frisse wind door uw hersens laten waaien.

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 11:56

Verhuur uw personeel aan collega-ondernemers. Beetje VOC-mentaliteit Dixit!

sander3488 | 10-04-20 | 12:10

Als zij een verdienmodel heeft waarbij ze volledig afhankelijk is van toeristen en de lokale klanten niet genoeg consumeren, wordt het wel moeilijk

Heiner | 10-04-20 | 12:18
▼ 8 antwoorden verborgen

Van zodra de grens weer open is, kom ik mijn intussen slinkende whiskey voorraad weer aanvullen. Tot dan wordt het goedkope bourbon uit de supermarkt slurpen.

Ze hebben de hele economie de nek omgedraaid en bovendien hebben ze ook nog een staadsgreep gepleegd in belgie. De viroloog van dienst is overigens een communist, die ik binnen dit en een paar maand in een of andere politieke partij zie verschijnen. Als ze straks 70 % van mijn inkomen gaan belasten dan stop ik gewoon met werken.

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 11:38 | 2

Je rijdt de verkeerde grens over. Je moet naar Luxemburg, grootste whiskey collecties in Europa en je betaald veel minder accijns.

Dauthi | 10-04-20 | 11:47

@Dauthi | 10-04-20 | 11:47: ja maar wel 3 uur bollen, dat is enkel ok als er toevallig moet zijn. Als ze je pakken met je koffer vol booz, dan zien ze dat niet als eigen gebruik.... (de sukkels)

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 12:24

Hi Petra,

Oplossing is online maar dat heeft u waarschijnlijk ook door? Zo'n fysieke winkel is inderdaad leuk maar goed voor boven rivieren medelanders is Zeeuws Vlaanderen ver weg. Kunt u niets aan doen maar toch.

Heb naar een whiskey gekeken die idd goedkoper was dan de Gall&Gall om de hoek. Maar daar zit €7,50 verzendkosten bij. Bij elkaar kom ik dan duurder uit. Zal het overwegen uit solidariteit, maar ik kan dus beter gewoon naar de Gall&Gall normaal gesproken want dan heb ik het direct en met verzendkosten ben ik bij u duurder uit.

Anyways succes met de online business. Fysieke winkels in krimp gebieden zijn helaas passé. Nou ja fysieke winkels zijn eigenlijk overal verleden tijd zeker als straks Amazon samen met Bol hun activiteiten opschroeven.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 11:37 | 3

Als de grens open gaat, sleuren we de booz weer vollop deze kant uit. Eigenlijk waarom geen pijpleiding aanleggen.

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 11:40

Als je 4 flessen bestelt zijn de verzendkosten nog steeds 7,50. Nog geen 2€ duurder per fles dan ophalen.

Lupuslupus | 10-04-20 | 12:33

@Lupuslupus | 10-04-20 | 12:33:
True maar bij de meeste platforms is boven een bepaald bedrag verzendkosten gratis. Maar idd als je 2 flessen bijv ophaalt bij mijn voorbeeld dan kom je een paar euro goedkoper uit, maar er staat niet bij tot welke hoeveelheden flessen de prijs gelijk blijft. Los van wat als je maar 1 wilt? Anyway net getest en verzendkosten veranderen niet als ik 2 bestel, ga het straks uitproberen.

Graaf_van_Hogendorp | 10-04-20 | 12:41

Misschien is je bedrijfje toch teveel opgezet vanuit een idealistisch oogpunt. Drank verkopen op een rustiek gelegen toeristische lokatie. Je had in je bedrijfsplan ook rekening kunnen houden met een buffer voor onvoorziene omstandigheden. En dat je na 2 weken crisis de huur blijkbaar al niet meer kunt betalen is nou niet bepaald vooruit kijkend ondernemersschap. Je kunt ook jezelf wat verwijten dan te klagen bij jan en alleman. Ik ken in ieder geval genoeg (kleinere) bedrijfjes die het lastig hebben en waarmee ik meer empathie heb dan dit specifieke geval dat ondoordacht en in een rozegeur- en maneschijn scenario is opgezet.

drekzooi | 10-04-20 | 11:36 | 5

Dit is modder gooien naar een dappere vooruitstrevende ondernemer wat jij doet.

Ploeger | 10-04-20 | 11:49

@Ploeger | 10-04-20 | 11:49: Niet zo bedoeld hoor. Maar ik heb er moeite mee dat een bedrijfje dat al zo lang bestaat geen reserves lijkt te hebben opgebouwd en nu overal aan moet kloppen. Ik waardeer het wel dat ze wel naar andere alternatieven kijkt mocht dit niet meer goed komen. Dat is wel ondernemersschap.

drekzooi | 10-04-20 | 11:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Als je ondernemer bent en je wilt eens gaan nadenken over je bestaan, realiseer je dan dat slechts 3% van de kwantitatieve verruiming van vele triljarden van de ECB bij het bedrijfsleven van Europa is terechtgekomen, de rest ligt bij de banken. Anders gezegd u kunt gewoon stikken, maar wel blij met die jodenfooi op de VVD blijven stemmen, want die zijn er pas echt voor de ondernemer.
En ook Sluis feliciteer ik met 21 jaar monetaire Euro ellende.

Broadsquire | 10-04-20 | 11:35

Dus eigenlijk wil ze dat ik als ondernemer/burger haar en haar collega's ga redden door de poeplap te trekken en op termijn (nog) meer belasting ga betalen?

Rohin | 10-04-20 | 11:35 | 1

Ik ga je nu al zeggen dat je in september / oktober de rekening gaat krijgen en hoe het in Nederland zit, weet ik niet, maar in Belgie, zie ik ze er zonder de minste schaamte gewoon 5 tot 10 % bijlapen en we zijn al het zwaarst belast van heel europa. (om dat krapuul ten zuiden van de taalgrens in leven te houden.)

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 11:42

Ja meisje... het is allemaal wat *plop*

Poesman | 10-04-20 | 11:35

Proost! wat een gezeik.

therevenant | 10-04-20 | 11:34

Vestiging (op papier) openen in België. Drank daarheen exporteren, en accijns in België afdragen. Vervolgens lekker verkopen aan je Belgische klanten. Dat zou de oplossing op individueel niveau zijn om toch je Belgische klanten te kunnen bedienen.
Maar ik begrijp het grotere probleem natuurlijk wel.

breakingnews | 10-04-20 | 11:33 | 2

Zodra zij de Belgische Accijns op haar prijzen legt, is ze vermoeddelijk niet meer konkurrerend. Haar USP is dat ze die niet hoeft te berekenen. dus eigenlijk is haar bedrijf een accijnszuiger....

Advocatus Diaboli | 10-04-20 | 12:39

@Advocatus Diaboli | 10-04-20 | 12:39: Valt mee, de Belgische accijns is in de meeste gevallen lager, dus daar wordt het alleen maar goedkoper van voor de Belgen.

breakingnews | 10-04-20 | 13:33

Ondernemers die hun taak niet aankunnen, ach, en jankend naar de Overheid lopen. Triest. Jarenlang afgeven op diezelfde Overheid om regeltjes (roken, terrassen, hygiene, inspectie, voorschriften) en nu nog niet tevreden zijn met gratis steun, voor al dan niet echt werkzaam personeel. Hebben zij wel eens gedacht aan mensen die een gewone kantoorbaan hebben en die geen enkele steun of compensatie krijgen? Get a life, get a decent job.

dathoujetoch | 10-04-20 | 11:32 | 7

Het is de overheid die jankend die maatregelen neemt en de economie op slot gooit voor een griepje dat vroeg of laat toch iedereen krijgt. Dat alles alleen maar om file en overbelasting bij de IC's te voorkomen. Want dan kun je misschien een paar levens meer redden. Maar wanneer je geen cororna hebt kun je van hun gewoon doodvallen.

Premier Trutte | 10-04-20 | 11:42

@dathoujetoch | 10-04-20 | 11:40: Het hele punt slaat nergens op. Als alle ondernemers ophouden, verdwijnt uw kantoorbaan binnen afzienbare tijd. Daarnaast hoeft u niet uit eten te gaan, ook uw eten thuis, uw bankstel, uw kast, uw tv, whatever worden allemaal gemaakt en verhandeld door ondernemers. Die de grootste klapper bijdragen aan alle belastingen en zometeen ook de rekening voor deze maatregelen gaan betalen.

breakingnews | 10-04-20 | 11:50

Nee, raamambtenaren, die hebben het pas moeilijk met hun 36 uur per week!

5611 | 10-04-20 | 11:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Het is de schuld van niemand. Nou, misschien van de Chinese vleermuiseters en de internationale politiek die daar bij wegkeek.

Normpje | 10-04-20 | 11:31 | 3

Virus zal dan wel van de vliegende muizen komen maar de parallel sinds nov./dec. 2019 met de 120 5G knooppunten in Wuhan, 60 in Milaan, 60 in Bergamo(industrie) is toch wel vreemd, virus zou daar mutaties m.b.t. zuurstofopname hebben doorlopen waardoor met name oudere "longen"er geen weg mee weten. Noem het complotgezeik maar vreemd blijft het.

grindbak | 10-04-20 | 11:45

@grindbak | 10-04-20 | 11:45: Je kan de aanwezigheid van 5G punten ook anders verklaren: zij worden alleen daar aangelegd waar veel vraag is, waar veel industrie is en dus veel luchtverontreiniging. Want ook daar zie je veel overeenkomsten, vieze lucht -> veel slachtofffers

Wegkijker | 10-04-20 | 12:04

@grindbak | 10-04-20 | 11:45: In Bergamo was eind 2019 een pneumokokken uitbraak. Deze bacterie gaat op de longen zitten. Na 5 gevallen werden 34000 mensen preventief ingeënt. Hun immuunsysteen werd daardoor verzwakt, met name de longen. De enorme hoeveelheid geïmporteerde en geïnfecteerde hoeveelheid Chinezen zorgde voor een enorme piek door de zeer snelle verspreiding. Lokale ondernemers zetten de lokale overheid onder druk om niets te doen. En zo zijn er nog wat details, waaronder een actie om Chinezen te knuffelen omdat sommige burgers (zeer racistisch natuurlijk) even bij Chinezen uit de buurt wilden blijven.

Frau Merkel | 10-04-20 | 12:13

Na 27 jaar goede zaken gedaan te hebben, geen 1 maand kunnen Overbruggen en dan al lopen te janken, dan is er onderweg iets goed fout gegaan. Oja en leuke gratis reclame voor je winkel ( mocht die ooit weer open gaan)

roeperdepoeper53 | 10-04-20 | 11:31 | 2

Net zoals dat terrasje dat 3,95 rekent voor een pijpje pils. Maar binnen 24 uur na het begin van een crisis begint te jammeren. Dan heb je iets niet goed gedaan vrees ik.

Broadsquire | 10-04-20 | 11:37

De meeste ondernemers worden dermate uitgeknepen met speculatieve huur en wurgbelastingen dat ze 7 dagen per week moeten werken om te kunnen overleven. Dus wanneer je zaak tot september of langer geen omzet draait gaat overleef je dat niet. Iemand met een salaris krijgt links of rechtsom gewoon doorbetaald. Een ondernemer moet maar afwachten of hij daarna zijn marktaandeel weer terugkrijgt.

Premier Trutte | 10-04-20 | 11:48

De wegen zijn dan wel afgesloten, maar is het nog mogelijk om in België aan te meren met een bootje? Smokkel ter zee is Zeeland niet vreemd.

Abject | 10-04-20 | 11:31

En nu?

Rohin | 10-04-20 | 11:30

Dat verhaal is precies de reden dat geen marinier naar Vlissingen wil, hoe spijtig ook.

ProAsfalt | 10-04-20 | 11:30

Ik ken wel wat mensen die een eigen winkel hebben en ineens kwamen de huurbazen 'spontaan' langs om te vragen hoe het ging. Normaal zie je ze nooit.
Uiteraard begonnen de verhuurders niet over verlaging van de huur. Sommige groepen mensen blijven binnenlopen zonder er wat voor te doen.

Deflatiemonster | 10-04-20 | 11:29

Had in het begin van de Corona crisis het idee om kratten bier in te slaan
en meerdere flessen gedistilleerd, tot we een lumineus idee kregen om gewoon helemaal te stoppen met alcohol drinken, beter nu uit vrije wil dan dadelijk tegen je zin in gedwongen!
Nu zit ik met een zooi kratten bier!

TijdelijkOptimist | 10-04-20 | 11:29 | 2

Je kan ook na de zomer beginnen met stoppen.

Deflatiemonster | 10-04-20 | 11:30

Geef je adres maar, ik kom ze wel halen

Waakvlam | 10-04-20 | 11:39

Misschien moet ze een brief naar België sturen. Die hebben de grens immers dichtgegooid. Sterkte verder deze tijden. Net als iedereen.

Realisties | 10-04-20 | 11:29

Met zulke vaste lasten werk he voor een ander.kan je al beter door gaan als Loon slaaf

Roger-Rabbit | 10-04-20 | 11:28

De Vuurtoren. Vind ik wel mooi. Hier kan ik kiezen tussen de Gall&Gall en de Gall&Gall. Heeft Ahold al miljardensteun?

Piet Karbiet | 10-04-20 | 11:27 | 3

Ja, maar die zitten in het hele land. En draaien een recordomzet.
De Vuurtoren zit in de meest geïsoleerde en verafgelegen uithoek die je kunt bedenken, die bovendien leeggestroomd is.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:32

@Papa Jones | 10-04-20 | 11:32: Je bekijkt deze uithoek vanuit louter Randstadperspectief. In werkelijkheid liggen steden als Brugge, Gent en Antwerpen er voor de deur. Maar ja, die is nu dicht.

5611 | 10-04-20 | 11:58

@5611 | 10-04-20 | 11:58:
Ja precies Ik bedoel ook de huidige situatie, nu er niemand meer naar Sluis komt.

Papa Jones | 10-04-20 | 12:03

Taskforce in je broekje.

Weet je voor wie er ook geld is vrijgemaakt? Voor startups zonder omzet!

ikbenerweer! | 10-04-20 | 11:27 | 3

Oh, dus ook al die nieuwe kappers hier in de straat waar nooit een hond komt?

Papa Jones | 10-04-20 | 11:33

@Papa Jones | 10-04-20 | 11:33: Die 'kappers' die ook al 10k start-subsidie hebben gehad bedoel je?

ikbenerweer! | 10-04-20 | 11:37

Wat kost zo'n advertorial eigenlijk?

Superior Bastard | 10-04-20 | 11:26 | 2

jouw venijn

piloot47 | 10-04-20 | 11:29

Waarschijnlijk trakteert de redactie vandaag.

Proficiat Van Rossem.

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 11:41
-weggejorist-
ProAsfalt | 10-04-20 | 11:25 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Na 27 jaar mag je toch hopen dat er wat vet op de botten zit zoniet stop er dan maar mee.

kneuterzak | 10-04-20 | 11:25

Ik wil ook een taskforce.

beldewouten | 10-04-20 | 11:25

Ow wacht. Die Petra. Daar had ik vroeger nog leuk contact mee op Twitter dagelijks. De lieverd.

overVecht | 10-04-20 | 11:25 | 5

@TheBurnerMan | 10-04-20 | 12:17:
U bent druk met al mijn reaguursels nalezen. Misschien het businessplan eens herschrijven, veel nuttigere tijdsbesteding.

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 12:26

@kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 12:26:

Businessplan:

Stap 1: open de deuren (kan niet van de overheid)
Stap 2: krijg klanten (toerisme is verboden/onmogelijk -vliegverkeer-; “lokale mensen #blijfthuis anders gaan we dood” - uw overheid)

Stofzuiger heeft het lekker ontspannen als uitkeringstrekker. Succes er mee. Je komt ook aan de beurt. Zodra er minder werkgevers en werknemers zijn om de belastingen op te hoesten om de nieuwe staatsschuld (gedeeld met Zuid Eurppa) te betalen.

Kusje. Fijne kerstdagen.

TheBurnerMan | 10-04-20 | 13:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Overigens vindt ik dat huurbazen gedurende de crisis de huur dienen aan te passen aan het verschil in omzet dat er wegens de corona-maatregelen is ontstaan, het is belachelijk als die bedrijfstak geen centje pijn lijdt, enorme buffers en onderpand heeft, en haar huurders laat stikken ook al staat er niemand te trappelen om dat pand over te nemen als de huurder failliet is.

Dus doe die huurbaas maar even aanschrijven ja.

Abject | 10-04-20 | 11:24 | 4

Daar zat ik net ook over na te denken. Hier in de Parel van Noord-Holland ging de Bazaar onmiddellijk dicht in maart. Gisteren las ik dat de huur voor de 1.400 ondernemers daar gewoon door loopt. Kom ik bij het elementair verbindingsrecht: een overeenkomst als deze is wederkerig. Als nu de verhuurder besluit de toko te sluiten kan hij per definitie niet leveren. Dan doet een overmachtssituatie mijns inziens niet ter zake. Dan vervalt ook de tegenprestatie van de huurder, de huurpenningen.

Nu ben ik geen jurist en ligt dit waarschijnlijk gecompliceerder. Te denken valt aan het wegvallende "vruchtgebruik" van de locatie en niet het ter beschikking stellen van de locatie op zich. Maar toch, hoe kortzichtig is dit van al die pandjesbazen? Als je een casus leest zoals die van hierboven, dan denk je als aspirant-ondernemer toch wel twee keer na voordat je in de toekomst zo'n huurcontract tekent?

Terzijde: die toltunnel. Gokje: gevalletje publiek/privaatrechtelijke financiering?

Rest In Privacy | 10-04-20 | 11:40

@Hetkanverkeren | 10-04-20 | 11:40: Er staan al heel veel winkelstraten leeg in Nederland. Vooral in kleine stadjes. Megawinkels/koopcentra en internet met daarbij de mobilieit van de consument zijn daar de oorzaak van. Leegstand is dodelijk voor de rest van de winkels in een straatje. Omdat ze de leegstand niet goedkoper durven aanbieden voor het algemene prijspeil wordt het dan een tijdelijke kunst-etalage of anti-kraak winkel. Wanneer er na de corona een flink percentage winkels omvalt is een straat niet meer te redden. Bovendien leert de consument zich de komende maanden ander koopgedrag aan.

Premier Trutte | 10-04-20 | 12:03

Zit ook een eigenbelang aan. Als op een gegeven moment de helft van je meters leeg staat omdat je huurders met een dikke huurachterstand failliet gingen, is dat ook niet zo geweldig. Overigens komt het ook nog wel eens voor dat een ondernemer zijn bedrijf verkoopt aan een opvolger en dan zelf het O.G, behoudt voor de huurpenningen. Zolang dat goed gaat is het prima, maar als het minder wordt zijn het juist die verhuurders die zonder enig mededogen hun opvolgers het mes op de keel zetten.

Heiner | 10-04-20 | 12:51
▼ 1 antwoord verborgen

Wilders en Baudet eisten op hoge toon nog meer opsluiting. Deze Lockdown Heroes waren bereid een Spaans scenario in Nederland te laten gebeuren. Gelukkig is dat niet gebeurd, dwazen.

van Oeffelen | 10-04-20 | 11:24 | 7

@Realism Is All | 10-04-20 | 11:30: Het probleem is dat vrijwel corona-vrij niet gaat gebeuren in een land als Nederland. We zijn "zwaar" afhankelijk van export en import dus er zullen elke dag 1 a 2 coronalijers het land in komen. Dus je zult uitbraak op uitbraak krijgen.

Dlareg | 10-04-20 | 11:38

Ze begonnen kut. Alleen hoor ik Baudet nu wel zeggen dat zijn eerder voorgestelde lockdown nu niet meer mogelijk is dat en de economie gered moet worden.

TheBurnerMan | 10-04-20 | 12:13

@TheBurnerMan | 10-04-20 | 12:13: Naarmate je langer wacht met het nemen van maatregelen, wordt het effect van die maatregelen steeds kleiner. Het heeft vooral effect als er grote verschillen tussen verschillende gebieden zijn en als die maatregelen pro-actief worden genomen en niet eerst als het kwaad al geschied is. Dat is dus niet wat de regering in beginsel deed,

Heiner | 10-04-20 | 12:43
▼ 4 antwoorden verborgen

We zitten nu nog allemaal in de emotionele flow, maar volgend jaar om deze tijd, als de meeste van ons weer helder na kunnen denken, dan komen we tot de conclusie dat het middel erger was dan de kwaal.
Ik voorspel nog veel meer rampspoed.

VanBukkem | 10-04-20 | 11:24 | 3

Die conclusie heb ik weken geleden al getrokken.

snokkertje | 10-04-20 | 11:31

Ik begin steeds meer het idee te krijgen dat dit inderdaad het geval gaat zijn. Dit gaat een hele bittere pil worden.

Rohin | 10-04-20 | 11:33

Het domino effect.

Mr.Crowley | 10-04-20 | 11:34

Ik was altijd verteld dat de grenzen niet dicht konden. En nu ineens kan het wel.
Zul je zien dat Den Haag later zegt: 'Jullie wilden de grens toch zo graag dicht? Nou, hier heb je je zin! Alles is stuk en dat is jullie eigen schuld.'

Deflatiemonster | 10-04-20 | 11:24 | 4

@Abject | 10-04-20 | 11:25:
Dicht is dicht. Het gaat om de redenen waarom je over die grens zou willen.

Mr.Crowley | 10-04-20 | 11:35

@Abject | 10-04-20 | 11:25: Nu is hij dicht voor toeristen, maar niet voor immigranten natuurlijk.

ikbenerweer! | 10-04-20 | 11:36

@ikbenerweer! | 10-04-20 | 11:36: Van mij hoeven die grenzen helemaal niet dicht. We moeten alleen ophouden, iedereen die hier aan komt lopen, van voor tot achter te pamperen.

5611 | 10-04-20 | 12:09
▼ 1 antwoord verborgen

Hou toch op met die sluikreclame.
En dat je met 4000 Euro slechts 2 of 3 weken huur zou kunnen betalen? Gelooft u het zélf?
Ben ook even gaan kijken op de site. Nee, je mag niet aan Belgische klanten verkopen, maar dat staat nergens vermeld. Gewoon doen alsof dat verbod niet bestaat, in de hoop dat je stiekem toch kan doorgaan en de wet overtreden.
Wie er wérkelijk gebroodroofd wordt, dat zijn de Belgische drankwinkels. Zij moeten potdicht blijven (terecht!) en zien lijdzaam toe hoe de markt overspoeld wordt door illegale leveringen uit Nederland.
Onze grenzen zijn helaas nog niet dicht genoeg.

Nonkel Frituur | 10-04-20 | 11:24 | 9

@Pimp my Voortuin | 10-04-20 | 11:29: bij ons zijn enkel voedingswinkels open he kameraad. Enkel voeding, dierenvoeding en apotheek, al de rest is dicht.

Lt-Kol Kilgore | 10-04-20 | 11:48

@overVecht | 10-04-20 | 11:45: Vlaanderen moet niets, behalve zorgen dat ze Wallonië kwijtraken. Sluiten wij ons in het zuiden bij Vlaanderen aan.

5611 | 10-04-20 | 12:11
▼ 6 antwoorden verborgen

Een op rijke stinkerds en toeristen gebaseerd bedrijf dus. Bedrijven die zich exclusief richten op toeristen en rijke stinkerds rekenen extra duiten en maken een toeristenlocatie minder authentiek, minder gezellig en over het algemeen minder leuk. Wat zal West-Zeeuws-Vlaanderen opknappen, en ook weer leefbaar worden voor West-Zeeuws-Vlamingen.

Van Urk | 10-04-20 | 11:23 | 3

Ze leven daar van het toerisme, domoor.
Met alleen een slager en een bakker komt er geen hond.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:26

Van Urk: had precies dezelfde gedachte.

De echte Stolwijker | 10-04-20 | 11:30

Al die werknemers die nu werkloos worden omdat hun werkgevers die leven van toeristen en rijke stinkerds (ergo: werknemers leven van toeristen en rijke stinkerds) failliet gaan.

Nou nou peo poe. Daar knapt de regio van op.

Joop.nl was die andere afslag...

TheBurnerMan | 10-04-20 | 12:11

Kom maar gezellig langs hoor Petra!

overVecht | 10-04-20 | 11:23

20% van EU GDP is beschikbaar gesteld voor noodmaatregelen gisteren met Hoekstra.

Wat krijgt de ondernemer? €4000,-, Een salarisregeling met ontzettend veel voorwaarden. En we mogen allemaal geld gaan duur geld lenen. Kortom. Wij ondernemers moeten wij ons diep in de schulden steken is het adagium. Italianen mogen dat ook. Maar zonder extra voorwaarden: “Want Italianen zijn een trots volk”, aldus een diplomaat.

En waarom? Omdat onze regering niet kon vooruitzien. En dan moet ik trots zijn op Hoekstra? Krijg toch het heen en weer.

TheBurnerMan | 10-04-20 | 11:21 | 7

@kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 11:31: Je begrijpt dat het de overheid is die mijn deur verplicht te sluiten. Je begrijpt dat het de overheid is dat mijn klanten oproept thuis te blijven?

Dit is geen marktwerking. Dit is marktondermijning. Eigenlijk vraag je mij om voor te bereiden op een oorlogseconomie. Dat doet geen ondernemer.

TheBurnerMan | 10-04-20 | 12:04

@TheBurnerMan | 10-04-20 | 12:04:
3 maanden, dat is geen onmogelijke reserve.

Overigens roept de overheid op niet onnodig het huis te verlaten, als u een USP (lol, marketing blahblah) hebt, komen die klanten wel.

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 12:25

@kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 12:25: Ja want klanten zijn niet bang voor het dodelijke Coronavirus. Kapsalons, Spa en Cafés hebben echt usp waar klanten op komen. Horeca heeft echt niet 70-80-90% omzetderving hoor. De wasserette op de hoek is echt niet ineens 80% klanten kwijt hoor. En dit is effectief al maand 2. Als na 25 april dit doorgaat zit je op maand 3 zoal je schrijft.

Ik ben nu echt aan het discussiëren met een totale idioot die niet langer na denkt dan zijn neus lang is. Fijne dag stofzuiger.

TheBurnerMan | 10-04-20 | 13:18
▼ 4 antwoorden verborgen

Maak maar grapjes maar het wel een serieus problem, zeker voor horeca en toerisme. Bezoeken die je nu niet kan doen worden niet gecompenseerd met extra vakanties in volgende Jaren. Het is gewoon misgelopen inkomsten, de uitgaven gaan uiteraard wel gewoon door.
En inderdaad, dit kan nog wel even duren. Ik hou er zelf al rekening mee tot einde van de zomer.

Wegkijker | 10-04-20 | 11:21 | 1

Tijd dat we van kennis-economie weer wat meer een maak-economie worden.

Der Schnitzeljäger | 10-04-20 | 11:24

Tijd voor een Anschluss bij de rest van Vlaanderen dan maar? Weg van die Hollanders die het zuiden maar als provinciaals wingewest zien.
Deze Brabander ziet zich ook liever verbonden aan de zuiderburen, en de Limbo's gaan ook gaarne mee.
Dat Corona toch nog iets goeds doet veroorzaken.

uiteraard wel Wallonië afstoten richting de Frambozen, mogen zij die bodemloze put voortaan spekken, en Brussel verhuren we jaarlijks voor een torenhoog bedrag aan de EU. Die hebben toch oneindig diepe zakken,.
Iedereen weer blij en tevree.

Abject | 10-04-20 | 11:20 | 7

PRIMA idee. Mogen jullie je overschot aan carnaval vierende coronapatiënten ook voortaan naar de Belgen brengen in plaats van naar de Groningse ziekenhuizen (geen dank trouwens hoor). En kunnen we onze waddenheli ook blijven gebruiken voor spoedgevallen vanaf de eilanden.
Maar goed dat de noorderlingen iets meer begrepen van epidemiologie dan de "gezellige" Brabanders. Anders was er in de noordelijke ziekenhuizen dankzij al die obese zuiderlingen geen plek meer over geweest.
Bij de volgende golf de provinciegrenzen bij Meppel en Lemmer maar afsluiten.

De echte Stolwijker | 10-04-20 | 11:29

Mooi land zou dat zijn, zonder dat domineesgezeik, het gezuig, de betweterigheid, de zelfhaat, de schuldcomplexen uit de bible belt en de Randstad.

5611 | 10-04-20 | 12:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Hij had dus 27 jaar geleden een pand moeten kopen als de huur nu de grootste bottleneck blijkt.

Watching the Wheels | 10-04-20 | 11:20 | 3

Precies. Er wordt in de brief wel naar andere handelaars verwezen. Het gaat dus niet noodzakelijk om die slijterij. Maar dan nog is het uiteraard absurd om een vermeend, fictief nadeel van een ander te gaan misbruiken als argument. Het slaat nergens op.

Nonkel Frituur | 10-04-20 | 11:26

Als startende ondernemer een hypotheek krijgen voor een pand? De bank lacht je uit. Als er al winkelruimte te koop is. Hier zijn de winkelpanden betaald door de bovenliggende appartementen te verkopen en kunnen ze rustig jarenlang leeg staan ipv een fatsoenlijke huur te vragen.

voldemort | 10-04-20 | 11:59

@voldemort | 10-04-20 | 11:59:
Hij is 27 jaar bezig. Als je nou in zo'n groot winkelcentrum van Rodamco in de Randstad zit, maar de Groote Markt in "Sluis" had toch moeten kunnen.

Watching the Wheels | 10-04-20 | 14:21

Begin verhaal: 1000 bezoekers per week. Verderoo: 5.000.000 bezoekers per jaar.

Leptob | 10-04-20 | 11:20 | 2

Wel begrijpend lezen he, de 1000 zijn de bezoekers (per week) van haar winkel en de 5 miljoen zijn de bezoekers (toeristen per jaar) van west zeeuws vlaanderen.

Kakmadam | 10-04-20 | 11:28

1000 klanten in de winkel.. met een slijterij met 5.000.000 klanten had ze dit bericht vanuit haar villa op Ibiza getypt

Premier Trutte | 10-04-20 | 11:34

Een slijterij op een "AA-lokatie" is dan wel weer grappig.
Ook hier veel kleine ondernemers in de knel. Grote afhankelijkheid van recreatie en toerisme. De intelligente lockdown is een mokerslag.

Rest In Privacy | 10-04-20 | 11:19 | 1

Maar dat is toch eigenlijk niet normaal? In de zomer gaan ze toch ook wel eens 3 weken dicht? Hebben die mensen dan echt alles wat ze verdiend hebben opgemaakt al die jaren?

Watching the Wheels | 10-04-20 | 14:24

Nou ben ik in de war!
De grens ligt toch bij de rivieren?!

MokumsMoppie | 10-04-20 | 11:19

Ja, dat is wél wat, dat ook mensen met een vakantiehuis daar niet meer mogen komen.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:19 | 2

Heel vreemd dat mensen met een eigen vakantiehuis de quarantaine niet mogen uitzitten in hun vakantiehuis en teruggestuurd worden naar de grote stad.
Het lijkt wel een soort van sterfbeleid.

keestelpro | 10-04-20 | 11:57

Wat is een Nederlands woord voor Taskforce?

VP732 | 10-04-20 | 11:18 | 10

Werkgroep.

Mauguio | 10-04-20 | 11:53

Strijdmacht.

keestelpro | 10-04-20 | 11:56

Groep met een opdracht.

MaarFeitelijk | 10-04-20 | 12:01
▼ 7 antwoorden verborgen

"Of dat ook inclusief een overgewaardeerd winkelpand op een AA-lokatie waar niemand meer komt is weet ik nog niet."

Als slijterij op een AA -locatie gaan zitten is natuurlijk ook niet zo'n tactische zet...

Enter Yeti | 10-04-20 | 11:18 | 1

Dat zal een freudiaanse verhaspeling zijn. Het ontgaat de meesten. Winkels zitten op een A-lokatie en niet op een AA.

MaarFeitelijk | 10-04-20 | 12:01

IK snap het niet. Je kan als ondernemer toch wel een paar maanden overleven door je buffer en door goede afspraken te maken met bijvoorbeeld een verhuurder en leveranciers. Leven veel ondernemers in Nederland dan zo van week tot week. Dit verbaast mij allemaal heel erg. Ben zelf een simpele ondernemert maar voel al die druk niet zo.

Mark_D_NL | 10-04-20 | 11:18 | 12

@VP732 | 10-04-20 | 11:29: Ze schrijft ook dat ze misschien zonder de AA locatie verder moet. Dus dat zegt mij genoeg. En dat "ik doe het voor mijn omgeving".... mmm. Ik lees veel veel eigenbelang. En leer mij de mens in crisis tijd kennen. Dan is het echt ikke, ikkke, ikke. En dat is logisch en vrij normaal. Wil wel wat bij bestellen, maar ze verkoopt geen wijnen uit Tokaj, Honagrije. Dus die bestel ik dan maar gewoon online bij de wijnmakers aldaar, direct bij de bron. Ga echte niet een premium betalen omdat zij een AA locatie wilt.

Mark_D_NL | 10-04-20 | 11:36

@VP732 | 10-04-20 | 11:29:
Ja klopt, zelf zit ze niet in directe nood, maar het toeristenseizoen is nú begonnen he, de maanden waarin de investeringen moeten worden terugverdiend gaan dit jaar verloren.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:39

@Mark_D_NL | 10-04-20 | 11:36: Jij komt wel aan je favoriet gelukkig (nog). Wel raar haar onderneming in combinatie met een "AA" locatie he?

VP732 | 10-04-20 | 11:40
▼ 9 antwoorden verborgen

Gewoon je drank rond gaan brengen met je auto.

WayneGretzky*99* | 10-04-20 | 11:16 | 2

Ze komt België, waar haar vaste klanten wonen, niet in.

Schepvogel | 10-04-20 | 11:19

En de vele mensen in de vakantiewoningen zijn teruggestuurd naar de grote stad.

Papa Jones | 10-04-20 | 11:23

Het meisje dat de verkoopprijzen van de Sligro goedkoop vond.
Misschien tijd iets aan je prijsbeleid te doen.

Oh ja... en aan klantvriendelijkheid www.devuurtoren.nl/huisregels-in-onze...

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 11:15 | 2

Ja, of gewoon een baantje zoeken ipv drank verkopen aan Belgen en toeristen.

Roelpaardensmoel | 10-04-20 | 11:18

Drank maakt meer kapot dan je lief is.

gespierdespijkertje | 10-04-20 | 11:14 | 3

Ze zit ook op een AA locatie.

Der Schnitzeljäger | 10-04-20 | 11:20

@Der Schnitzeljäger | 10-04-20 | 11:20:
*gniffel*

kapotte_stofzuiger | 10-04-20 | 11:23

@Der Schnitzeljäger | 10-04-20 | 11:20: hij is leuk!

gespierdespijkertje | 10-04-20 | 11:24

Ik schrijf regelmatig open brieven aan mijzelf. Geen kat die ze leest.

Guillermo | 10-04-20 | 11:12 | 4

Of ik nou door de hond of de kat aangeschreven word, ik lees het toch niet.

VP732 | 10-04-20 | 11:20

ik heb geen huisdieren

nobody62 | 10-04-20 | 11:21

Hee een Belg! Hallo Belg. Het is geen hond die ze leest

hendrikjandetuinman | 10-04-20 | 11:23
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl