Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Eurobonds: de echte crisis is de Europese Unie zelf

Never waste a good crisis, zeggen alle clichéquoters altijd. Maar wat als de politieke Europese Unie zelf de crisis *is*?


Alle Europarlementariërs zitten thuis, maar ze krijgen nog wel hun dagelijkse toeslag van 323 euro voor reis- en verblijfskosten, diners en wijn doorbetaald. Eigenlijk is dit ene feitje *alles* wat je hoeft te weten over de doodzieke technocratencultuur in Brussel, die zichzelf alles denkt te kunnen permitteren onder het mom van "Europese eenwording". Maar zoals ze in de monetaire crisis nutteloos waren (en Griekenland gesloopt moest worden om de euro te redden), en in de migratiecrisis ronduit gevaarlijk bezig waren (open binnengrenzen blijken rampzalig als je de buitengrenzen niet bewaakt - goh), is de Europese Unie tijdens de coronacrisis wederom een struikelblok, een hinderpaal en een sta-in-de-weg die alleen maar hun eigen ZIE JE WEL als een coronalied in je oren krijst, maar in praktische zin volledig nutteloos is.

Waar in 2015 alle grenzen wijd open bleven voor ongebreidelde migratiebewegingen (met alle ellende van dien), werden nu landsgrenzen overhaast gesloten in een reactionaire poging om corona buiten te houden - met als gevolg dat vrachtwagens vol noodzakelijke hulpgoederen, soms bestuurd door onwetende chauffeurs die door het Rode Kruis bijgevoederd moesten worden (!) ineens uren- tot dagenlang werden opgehouden. Centrale sturing is er duidelijk niet, wat er mede toe geleid heeft dat er over de individuele aanpak van corona door EU-lidstaten veel verdeeldheid en onenigheid is ontstaan. 

"De stekker er uit"
Hoe reageren prominente EU-politici daar op? Voorspelbaar. Timmerfrans gaat in kwelende minstreelmodus om emoties van hoop en liefde voorgoed voor iedereen te verzieken als een ziekte te verspreiden, Guy Verhofstadt (VVD66) tiert dat we met méér EU dit probleem niet gehad hadden, omdat zijn krijsende mantra voor méér EU zelfs zijn antwoord zou zijn als iemand in zijn dinergezelschap op zou merken dat de rode wijn op is: 'Met méér EU was dat nooit gebeurd!' En dan is er nog de Calimeromodus van Sophie in 't Veld (ook VVD66), die zegt dat EU niet doet omdat "wij" dat niet wilden, en die zegt dat "de stekker er uit getrokken" kan worden als het zo moet.

Wat de politieke EU betreft klinkt zulk gejank wellicht als muziek in de oren (economische vrijhandelszone bewaren, buitengrenzen streng bewaken, maar het nietsnutterige nepparlement naar een rusthuis sturen en de Europese Commissie interneren in een strafkamp opdoeken), maar helaas: de EU klaagt, jammert en huilt wel, maar sleutelt onderwijl onvermoeibaar verder aan het eigen belang: een transferunie. Via eurobonds en schofterige emotionele chantage, een methodiek die door Ronald "Redpilled" Plasterk letterlijk als "maffiapraktijken" wordt geduid. Wij moeten betalen, aan een land als Italië, dat de eigen goudreserves weigert aan te spreken.

Social

Eurobonds. Crisisbonds. Coronabonds

Eurobonds, of coronabonds, zoals de permanente bailout voor zwartwerkende pastavreters en overige knoflooklanden opportunistisch worden genoemd, moeten er voor zorgen dat zwaar getroffen landen coronaverlichting krijgen. Maar de fondsen kijken helemaal niet naar de coronacijfers, die mikken op de rode cijfers van banken en staatsschulden in katholieke landen waar mensen allemaal 100 worden van het op terrasjes zitten omdat ze wel mooi weer hebben, waar ze hun hele leven flessen olijfolie zuipen tot ze op hun 53ste met pensioen gaan na 12-urige werkweken. En die landen zijn nu boos op Nederland omdat wij ons spaargeld niet zomaar over willen boeken. Vaffanculo!

Zelfs EU Coronafonds wordt onlogisch verdeeld
Ondertussen valt het de altijd alerte Pieter Omtzigt op dat Nederland instemt met een Europees noodfonds van investeringen voor coronabestrijding, maar dat dit bedrag van 37 miljard euro (!) hoogst irrationeel wordt verdeeld. Een heldere hint dat eurobonds of coronabonds niet zullen worden ingezet voor medische en pandemische of humane verlichting, maar om banken en de euro overeind te houden in landen die hun eigen economie niet op orde hebben en daar anderen voor willen laten opdraaien. Citaatje uit zijn Kamervragen:

1. Klopt het dat u akkoord gegaan met deze zin in de slotverklaring van de Europese Raad van 26 maart jl: “Met het Commissievoorstel voor een investeringsinitiatief coronavirusrespons zal 37 miljard EUR aan investeringen in het kader van het cohesiebeleid worden vrijgemaakt om de gevolgen van de crisis aan te pakken. Met de voorgestelde wijziging van het Solidariteitsfonds van de EU kan dat fonds ook worden gebruikt voor noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid, zoals de uitbraak van COVID-19. Wij zien ernaar uit dat deze voorstellen spoedig worden aangenomen. ” en dat deze begroting ondertussen is goedgekeurd door de regeringsleiders?
2. Klopt het dat de 37 miljard Euro, een zeer aanzienlijk bedrag, als volgt verdeeld wordt tussen de landen (selecte):
Polen: 7,4 miljard
Hongarije: 5,6
miljard Italië:
2,3 miljard Nederland: 0,03
miljard
3.Kunt u aangeven waarom de grootste sommen geld naar Polen en Hongarije gaan, die volgens de statistieken nauwelijks getroffen zijn door de Coronacrisis, terwijl het zwaar getroffen Italië veel minder krijgt en Nederland nagenoeg niets? (bron.PDF)

D66 en CU: Morele chantage in een overwerkte verzorgingsstaat
Aan de andere kant van de coalitie pleiten Rob Jetten (D'66) en Gert-Jan Segers (CU) ondertussen voor de eurobonds die vvd en CDA níet willen hebben, dus dat gaat intern ook lekker. Kennelijk vinden Segers en Jetten het bovendien heel normaal om midden in een crisis moreel gechanteerd te worden om een transferunie op te tuigen die niet bedoeld is om tijdelijke lediging van leed te verzorgen, maar die Nederland (en Duitsland, en een paar andere rijke noordelijke landen) tot in lengte der dagen verantwoordelijk maakt voor zwarte en grijze economieën met zwakke banken en torenhoge staatsschulden. 

Je moet niet alleen als Italië en Spanje zijnde het lef maar hebben om het te eisen, je zou je als Nederlandse politieke partijen nog veel dieper moeten schamen om in middenin een coronacrisis waarin de maatschappelijke pijlers van onze verzorgingsstaat als zorg, onderwijs en veiligheid (die al decennialang lijden onder privatisering, bezuinigingen, decentralisatie en groeiende personeelstekorten) de boel krakend en kreunend overeind houden, te pleiten voor het overboeken van spaar- en pensioengeld naar andere landen. Europese samenwerking is mooi spul hoor, maar eigen sociale instituties eerst - zeker in tijden van nood.

Social
Social

Natuurlijk, als de de Spaanse en Italiaanse economieën bezwijken onder corona (en de Griekse onder het grens- en migratieconflict met Turkije), dan gaan wij dat ook voelen. Maar ook hier gaat corona niet weg zonder grote economische gaten te slaan, dus kunnen we onze reserves beter behouden om te gebruiken waar ze voor zijn: ónze reserves.

Afgelopen vrijdag sprak Rutte heldere taal over de eurobonds: wat hem betreft kan er geen sprake van zijn dat er onder deze crisisvlag ineens een transferunie door gerommeld wordt. Ook MinFin Wopke Hoekstra was hard en duidelijk daarover, al heeft ie voor het "hard"-gedeelte al wel excuses gemaakt: hij had 'te weinig empathie' getoond met collega EU-landen. Rutte weigert vooralsnog wel om zich voor het transferunie-karretje te laten spannen:

Rutte: Nu kritisch, straks gewoon weer tekenen

Maar blijft dat ook zo? Rutte kan heel goed in de backrooms of Brussels tegen zijn Europese makkers gezegd hebbenL "Laat nou maar ff - volgend jaar zijn hier verkiezingen dus ik moet ff EU-kritisch blijven acteren." Maar als die +8 peilzetels van vandaag leiden tot verkiezingswinst in 2021, tekent hij alsnog bij het Brusselse betaalkruisje - we weten immers al tien jaar hoe dat werkt bij Rutte (en voor hem bij het CDA idem dito). Hoe deze crisis ook verloopt, en hoe sterk de vvd daar peilingsgewijs ook uit komt: eurobonds zijn het beste argument om hoe dan ook géén vvd te stemmen in 2021. Want Guy Verhofstadt is nog steeds de belangrijkste vvd'er in Brussel. En we weten wat die engnek wil: je geld, je soevereiniteit, en je volledige overgave aan een ondemocratische miskleun van uitgerangeerde graaiers en alcoholisten. Met iedere nieuwe crisis komt de gevreesde transferunie een stapje dichterbij.

De echte crisis is de politieke Europese Unie zélf
En dat tuig in Brussel onderwijl maar zedenprediken en eenheidsfictie zenden, met die huilerige calimerokoppen van ze, terwijl ze met hun grijpgrage klauwen naar uw spaargeld, pensioengeld en de staatskas van de Nederlandse verzorgingsstaat graaien. De achtereenvolgende (permanente) crises van de muntunie, de migratie en nu de pandemische paniek zijn niet het gevolg van het feit dat de EU niet hecht genoeg is, of niet ver genoeg is geïntegreerd. De echte crisis is de politieke Europese Unie zélf. En als de bijvangst van de coronapandemie is dat de stekker inderdaad uit de de ondemocratische politieke technocratie in Brussel wordt getrokken, zoals Sophie in 't Geld zo dramatisch liet optekenen in haar interview - dan is dat alle reden voor een groot volkfeest. Een nationaal volksfeest, welteverstaan.

Social

Reaguursels

Inloggen

We zijn helaas al te laat voor een Nexit dankzij de linkse machtswellustelingen die zich volksvertegenwoordiger wanen. Ome Roon ziet het wel weer scherp. Kennelijk heb je soms afstand nodig om iets te zien. Als minister zag hij namelijk nogal wazig

Rest In Privacy | 02-04-20 | 09:05

20 jaar lang lekker op de pof leven en als de wasmachine stuk gaat aan de buren, die wel gespaard hebben, ̶v̶r̶a̶g̶e̶n̶ eisen of je even wat geld wil overmaken.

De zuidelijke burgers hebben trouwens veel minder schulden dan wij hier met onze megahypotheken. En natuurlijk vinden wat linkse -we heffen onszelf op- partijen dit wel weer een goed idee.

Dit gaat trouwens helemaal niet over Corona, maar over een te hoge staatsschuld en het redden van de euro.

benjeallanggek | 01-04-20 | 16:20

Betalen pannekoek. Dat geld komt er en ook Albanië en de andere schurken staten. En daarna Turkije maar tegen die tijd zal het formaat van de Euro groter moeten omdat ze al die nullen niet meer kwijt kunnen. Zoals destijds in Duitsland.

I.Q. NUL | 01-04-20 | 16:15

Er is ook goed nieuws! De wet-markets in Wuhan zijn gewoon weer open voor alle enge beesten die in China te vinden zijn! Eet smakelijk!

ParanoidAndroid | 01-04-20 | 15:16 | 1

Aan tafel!

vlotterik | 01-04-20 | 18:34

Ik weet niet meer wie gister in de kroeg EAV (Erste Allgemeine Verunsicherung) op de jukebox aanzwengelde, maar dit Duitse nummer past er perfect bij. Trick der Politik youtu.be/EbeLCo5pGiI

Abject | 01-04-20 | 13:56

Wij hebben nog een appeltje voor de dorst, geheten pensioenfonds. Die meloen moeten we eerst maar eens doorslikken. Zolang Nederland dit nog achter de hand heeft zal de Europese Unie nee verkopen aan ons. Spaarpotjes niet in handen van die EU zijn taboe. Alles moet onder controle van de ECB. En niemand weet wie daar de echte macht heeft.

roevka | 01-04-20 | 13:28

Voor wie het zich nog herinnert : italië is via frauduleuze weg de euro binnen gerommeld, ze voldeden niet aan de toelatingscriteria, door gerommel met cijfers en statistieken hebben ze zich er alsnog bijgelogen. Feitelijk zitten ze dus nu met de billen op de door henzelf veroorzaakte blaren. Als ze hun eigen valuta hadden behouden, hadden ze gewoon geld bij kunnen drukken, in plaats van beide andere landen te moeten smeken zoals nu. En dat is precies waarom Margaret Thatcher al 30 jaar geleden niet bij een muntunie wilde , zij snapte en zij sprak openlijk uit, dat verlies van je eigen munt verlies van je soevereiniteit betekent. Het is zonneklaar waarom Italië zijn goud niet wil verkopen, die dient straks als dekking voor de eigen valuta die ze weer gaan invoeren.

CeesCloosd | 01-04-20 | 13:13 | 1

Inderdaad zeer juist, Thatcher waarschuwde terecht tegen de muntunie en het invoeren van de euro heeft welvarend land Nederland enorm veel geld gekost. 70 miljoen per jaar loopt Nederland mis door de gulden te goedkoop in te wisselen ten voordele van Duitsland. Maar door dit soort koehandel kon Duisenberg baas van de ECB worden. Alsof Nederland daar ook maar iets aan heeft gehad.

Het nog op te richten tribunaal zal een drukbezette beklaagdenbank tegemoet kunnen zien.

Rest In Privacy | 01-04-20 | 13:47

Man, ik begon dit soort stukjes te missen. Bart in volle glorie die in keurige volzinnen dit keer de EU en zijn lakeien fileert. Alleen daarvoor wil ik betalend lid blijven.

Wat hij terecht opmerkt, is de bizarre houding van ChristenUnie en vooral D66. Het zou goed zijn eens na te gaan wie die gasten financiert, want dat is duidelijk niet enkel de Nederlandse belastingbetaler die ze schaterlachend uitschudden. We hadden daar vroeger een term voor...

Rest In Privacy | 01-04-20 | 12:53

Nederland gaat gewoon instemmen met of zonder inlegvelletje. Allemaal even arm behalve dan de zonnekoningen en lakeien van de EU.

Incidentje-doorlopen | 01-04-20 | 12:26

We hebben al eens NEE gezegd tegen de EU.
En we hebben weer eens gelijk gehad.

Bataaf | 01-04-20 | 12:21 | 1

En de Britten hebben het goed gezien, uit die EU-slurpkraan! Nexit!!

old shaterhand | 01-04-20 | 14:46

Deze eurobonds zijn een strop om onze eigen nek. Dus er zal wel weer een handtekening komen van Nederland dat wij dat gaan doen.
De Italianen, vragen zelfs niet om hulp ze EISEN hulp. En wel die hulp, die ze niet terug hoeven te betalen. Wat met die Eurobonds gooi je de schulden op een hoop. Straks kunnen politici niet eens meer zeggen: Er gaat cent meer naar de Italianen. Die kunnen immers vrijelijk in onze grote pot graaien.

HoniSoit | 01-04-20 | 12:20

Gave cartoon trouwens

van heinde en verre | 01-04-20 | 12:19

Italië heeft na Amerika en Duitsland de grootste goudreserves ter wereld (Dec. 2019 / 2451.86 ton)
Verleden week woensdag zei de voorzitter van de budget-commissie van het lager huis op de staatszender RAI "we do not want to sell a gram of Gold"

Italië staat op de 16e plaats wat betreft vermogen per capita (Nederland staat 34e, Duitsland staat 33e) (Bron wikipedia; List of countries by wealth per adult)

Plaktong | 01-04-20 | 11:47 | 2

Precies dat. En den Hollander is nog steeds gekke henkie want hij laat zich naaien door Makc cs altijd weer. Een Italiaan, een Fransman, een Belg een Griek die doen dat niet en zij hebben nog niet de helft aan schuld als wij. Tijd om onze politici ter verantwoording te roepen. Wegvagen die gevestigde partijen WEGVAGEN.

ecologiste | 01-04-20 | 12:00

Slim van ze, ik zou ook geen gram goud verkopen met die brakke euro en dollar.

Harry Turtle | 01-04-20 | 16:19

Eurobonds is DE methode om ons allemaal in het ongeluk te storten. Het is de methode waarmee Italië toen ze nog lires hadden failliet gingen. Door geld bij te drukken wordt de waare per munteenhied minder. Zo simpel is dat. En dat geld komt niet bij de mensen terecht maar bij de drukker, de EU. Het is zelfverrijking van de EU en machtsvergroting ten koste van ons mensen en onze economie.

Dus zullen de EU politici die bewezen hebben helemaal geen enkel nut te hebben in de corona-crisis het zeker willen invoeren. De EU is volledig machteloos gebleken tegen corona. Het is puur een instrument geworden van mensen die veel macht willen hebben. Ik zeg: afschaffen.

Rest In Privacy | 01-04-20 | 11:35

Liever in de EU met al haar tekortkomingen dan internationaal een speelbal van de VS, China en Rusland worden en zo op termijn helemaal niets meer te zeggen te hebben.

* Il Principe * | 01-04-20 | 10:29 | 5

@Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 10:32: dom globalistisch gelul, De EU zal uiteindelijk tot de volgende oorlog in Europa leiden.

glaaf | 01-04-20 | 10:45

@Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 10:32: Ik snap best dat Verhofstadt e.d. geopolitiek willen bedrijven, maar dan graag niet over mijn rug. Een normale boerenlul als ik heeft echt geen reet daaraan. Kijk naar de normale Rus, alsof die zoveel belang heeft bij de spelletjes van Poetin. Vanuit Poetin zelf geredeneerd doet hij het briljant: een slechte hand kaarten wordt geweldig uitgespeeld. Maar wat het land als geheel of de normale bevolking eraan heeft? Niets.

StiekemeBunzing | 01-04-20 | 10:51

Als EU laten we ons ook alle kaas van het brood eten.

van heinde en verre | 01-04-20 | 12:19
▼ 2 antwoorden verborgen

er is geen reden om sommige landen meer geld te geven dan andere (per inwoner dan). Het percentage besmettingen en dus de economische invloed ervan zal in alle landen ongeveer gelijk worden op jaarbasis. Het piekt nu in Spanje en Italië, maar je moet dit over een langere termijn bekijken. Corona treft ons allemaal even hard. En de corona-hysterie nog veel harder.

Zyprexa20mg | 01-04-20 | 10:21

De Euro/EU is kapot.

De Griekse crisis was een peulenschil bij de komende crisis.
De komende Zuid Europa-crisis wordt vele malen groter.

Zuid Europese landen liggen straks 2-3 maanden helemaal stil.
Tel daarbij dat hun verdienmodel van zomervakanties gaat deze zomer ook niet door. Vakanties die van 5,5% (Frankrijk) tot 19% (Griekenland) van het BBP uitmaken.

Tel het nu-al-paar manden-stilliggen-van-Zuideuropese economieën + wegvallen van zomervakanties = totale ineenstorting van Zuideuropese economieën.
Hierbij was de Griekenlandcrisis een peulenschil.
Tenzij ze in Brussel niet-democratische (lees fascistische) maatregelen gaan nemen, waar landenrechten met voeten worden getreden, is de Euro en EU straks helemaal kapot.

Jan3863 | 01-04-20 | 10:19

Precies wat ik dacht; ons grootste probleem is de EU. Niet-EU landen worden aan alle kanten geholpen, niet EU-personen hebben meer rechten dan EU-personen; kunnen ook alle grenzen gewoon overhoppen zonder de benodigde papieren etc. En àls we dan een situatie (of twee) hebben waar de EU kan laten zijn dat ze een eenheid zijn, dan laten ze het pijnlijk afweten. Daarmee doel ik op de gezamenlijke aanpak tegen Corona en het bewaken van de Europese grens in Griekenland. De cartoon is trouwens zeer treffend.

Maria.1 | 01-04-20 | 10:10

Landverraad aan Nederland

Iedere politicus, journalist of econoom die vóór Eurobonds is, is een landverrader. Een landverrader aan NL, onze belastingplichtigen, onze werknemers en onze gepensioneerden.

Onze belastingplichtigen: We worden overgeleverd aan politieke partijen uit Zuid Europa die uitgeven, uitgeven, nog meer uitgeven. Er is totaal geen rem meer op budgetcontrole. Overgeleverd aan de uitgavewoede in Italië. Of overgeleverd aan de socialisten van Podemos in Spanje. En wij maar betalen voor hun Eurobonds.

Werknemers en gepensioneerden: Wij sparen voor ons (aanvullende) pensioen. In Zuid Europa komt het pensioen voor een groot gedeelte uit belastingen (geen spaarstelsel). In Frankrijk met 55-60 jaar met pensioen, tekort aan belastingen gefinancierd met (straks) Eurobonds. Financieren wij als NL dat Fransen met 55-60 jaar met pensioen mogen, terwijl wij pas met 67 jaar, straks 68 jaar, met pensioen mogen. Dat is toch de wereld op zijn kop!!

Elke NL-politicus, -journalist, econoom die voor Eurobonds is, is een regelrechte landverrader!! En levert ons uit aan Zuid Europa (hun politieke partijen) zonder dat we er nog enige invloed op hebben.

Jan3863 | 01-04-20 | 10:10

Rutte gaat hoe dan ook tekenen. De knieval van Wopke Hoekstra was wat dat betreft veelzeggend. En tja, dan kunnen we er nooit meer uit. En laat dat nou precies de bedoeling zijn.

The7thGuest | 01-04-20 | 10:01

Elkaar coachen, trainen en adviseren. Het is maar wat je productief wilt noemen. Oh ja, een multinationals faciliteren om de belastingen in hun thuislanden te ontlopen. Daar zijn we ook de goeiste in.

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:58 | 7

@ Bigi Bana: dat denk ik ook wel eens, maar dat zie je vooral als je op LinkedIn zit. Daar is iedereen coach of adviseur. In het echte leven valt dit gelukkig mee.

StiekemeBunzing | 01-04-20 | 10:48

@StiekemeBunzing | 01-04-20 | 10:48: Ik heb de afgelopen decennia wat aan klaplopers, non-valeurs en Pipo’s uit de consultancy, coaching en trainingsprogramma voorbij zien komen. Het is niet voor niets dat het boek “Bullshit jobs” zo’n doorslaand succes is. Volgens mij kun je makkelijk een kwart van alle werknemers in Nederland naar huis sturen zonder dat de productiviteit noemenswaardig daalt.

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 11:06

Banana - misschien wel meer dan een kwart, net als in elk ander land. Dus?

donkieshot | 01-04-20 | 11:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Typetjes als zo'n Sophie in 't Veld draaien alleen maar op emotie. Daarom is de tweet van Plasterk ook zo treffend. Een fanclub, dat is wat het is. EU is goed, zorgt voor welvaart en moet nou eenmaal, koste wat kost. Echte argumenten worden niet gegeven. Zelfde met Rob Jetten die beweert dat 'we rijk zijn geworden van de EU'. Als dat al zo zou zijn, waarom is Italië dat dan niet gelukt?

Er valt best wat te zeggen voor enige steun richting Italië, dat inderdaad erg zwaar getroffen is. Maar structurele steun in de zin van eurobonds of wat dan ook, zou 100% onbespreekbaar moeten zijn. Is geen enkele reden toe. Ga eerst je eigen economie hervormen.

StiekemeBunzing | 01-04-20 | 09:48

Het gaat om de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit en de loonstijgingen binnen de verschillende landen, u begrijpt de onderliggende problematiek niet, men leeft gewoon boven hun stand..

therealbraindump | 01-04-20 | 09:51

@therealbraindump | 01-04-20 | 09:51: Ah, nu gaat het ineens over productiviteit! Waarom hoor de redactie daar dan niet over? En noemt geen reaguurder het tot op het moment dat ik aantoon dat wij het MINSTE aantal uren in Europa maken?

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:55

Ach ja...., Creatief Bureau Staafdiagrammen...., wie is er niet Bigi mee geworden.

D-Fens_1963 | 01-04-20 | 10:04

Some fake news is real.

Itastijl | 01-04-20 | 11:58

@ Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:46 Cijfers zijn vals.

ecologiste | 01-04-20 | 12:05

Nogal ongepast van de Italianen om jaren lang hun zaakjes niet op orde te hebben en dan nu ons af te blaffen op onze zogenaamd hardvochtige houding. De mond vol over belasting paradijzen maar zelf een gigantische zwarte economie onbestreden laten, de Maffia. Misschien hadden ze daar ietsje beter moeten opletten?

Beste_Landgenoten | 01-04-20 | 09:43 | 1

Nr. 3 in de wereld van de goudreserves, achter nr. 2 Duitsland en nr. 1 USA. Italianen: maffiosi slimme gastjes

ecologiste | 01-04-20 | 09:45

Ik kan hier zoooo boos om worden. Pensioenleeftijd omhoog, massale immigratie, lerarentekort, bejaarden 1x per week wassen, zorg kapotbezuinigd. Maar Italië wil wel graag vroeg met pensioen en geen belasting betalen. Het Europees project is echt een flop! Als dit doorgaat gaat Nederland kapot om de Eurofiele zonnenkoningen in het zadel te houden!!

Rechtsdraaiend | 01-04-20 | 09:41 | 2

Check je feiten.

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:49

@Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:49: Pensioenleeftijd omhoog, check. Massale immigratie, check. Bejaarden vernaggeld, check. Zorg kapotbezuinigd, check. Italië heeft z'n financiën willens en wetens niet op orde, check. Eurofiele zonnekoningen, check.

donkieshot | 01-04-20 | 09:58

De emo porno doet het goed bij mensen die niet verder vooruit kijken dan hun neus lang is.
De Christenhuilers en de EUmormonen willen vooral samen leiden, de een omdat het van hun heer moet de ander omdat ze het geil vinden.

Niet dat het Zuiden een slechte manier van huishoudboekjes gebruiken heeft, niet dat we nog wel tot zeg eens wat, september zelf in de shit zitten.

Nee, emo porno en maar huilen en maar dwingen en maar eisen en maar ondermijnen en maar meer en meer en meer weg met ons.

Amen.

mr_awesome | 01-04-20 | 09:35

Dezer dagen wordt het woord 'solidariteit' ook weer continu misbruikt.
Er wordt een beroep op onze solidariteit gedaan. Maar die solidariteit moet wel ALTIJD één kant op werken: van noord naar zuid. Wij moeten solidair zijn met Italië, Spanje etc.
Maar wat zou er gebeuren als het noorden, door welke oorzaak dan ook, in nood zou komen? Gaan de Italianen, de Spanjaarden etc dan ook hun pensioenpotten weggeven aan het Noorden en zelf middels bezuinigingen de buikriem aanhalen om extra geld naar Nederland te sturen?
Vergeet het maar, dan kunnen we in de stront zakken.
Daarom: solidariteit bestaat alleen in wederkerigheid. Als daar geen sprake van is en je bent tóch solidair, dan ben je gewoon Gekke Henkie. En dat is Noord-Europa dan ook.

KeesBruin | 01-04-20 | 09:26 | 2

Het zijn altijd dezelfde die vragen om solidariteit. En het gaat altijd om geld.

De verwarde man | 01-04-20 | 09:33

Ja, let op, dit is hét moment voor Zuid-Europa om hun aanhoudende problemen bij het Noorden onder te brengen, vandaar het dramatische gekerm ..

Harry.Langezwaal | 01-04-20 | 09:54

Bindende leestip van een van de laatste echte onderzoeksjournalist die ons land kent, Het Euro Evangelie 3 van Arno Wellens.
Spoiler, het valt niet mee.
arnowellens.eu/

Harry Turtle | 01-04-20 | 09:23

Een paar weken geleden een klein berichtje dat Spanje reeds 40 miljoen (?) aan de voetbalclubs heeft gegeven, om het seizoen door te komen.

Alquest | 01-04-20 | 09:20

Dag mevrouw, meneer, wat vindt u van de Euro? Nou lekker makkelijk, hoef je geen geld meer te wisselen als je op vakantie gaat. U stemt zeker VVD.

Broadsquire | 01-04-20 | 09:14 | 3

De VVD onder Bolkestein wilde toentertijd per se Italie en Griekenland buiten de Eurozone houden. Ze hebben er toen bijna een kabinetscrisis van gemaakt. Alleen is uiteindelijk, net zoals elke keer weer gewoon bij het kruisje getekend

Fijn_dat_je_er_bent | 01-04-20 | 09:34

@Fijn_dat_je_er_bent | 01-04-20 | 09:34: De VVD onder Bolkestein was een hele andere VVD dan de VVD onder Rutte. Het is de tijd waar andere nieuwe partijen graag naar toe terug zouden willen gaan.

mr_awesome | 01-04-20 | 09:39

Prachtig, inderdaad. Wat een reden. Moet zeggen dat ik trouwens nooit geen moeite had met omwisselen. Nu helemaal met pinnen. Wat is het problem met verschillende valuta? Zie het voordeel wel, gewoon een ieder zelf monetair beleid bepalen. Ach, laat ook maar,

feiten_en _cijfers | 01-04-20 | 12:04

Hoekstra had moeten zeggen dat we alles zullen doen wat mogelijk is om de landen te helpen. En dan bijremmen bij de gesprekken over de invulling, tijd rekken, compliceren en uitstellen. In Zuid-Europa is een toezegging of een afspraak niet meer dan een startpunt voor nieuwe onderhandelingen. Weten de nitwits in Den Haag dat nu nóg niet?

Harry.Langezwaal | 01-04-20 | 09:11 | 1

Financieel handig versus politiek handig. Het probleem dat veel Noord-Europese bestuurders ook nog eens hebben.

CynicalBastard | 01-04-20 | 10:27

Ik weet niet of iemand hier nog in feiten geïnteresseerd is, maar voor die enkeling die zijn mening nog wel ergens op wil baseren:

- Griekenland, Italië, Portugal en Spanje hebben ongeveer dezelfde officiële pensioenleeftijd als wij, zo rond de 65.

- Op Italië na gaan Nederlanders echter doorgaans eerder met pensioen dan de “knoflooklanden”.

- Gemiddeld maken Nederlanders de minste arbeidsuren in heel Europa.

Maar goed, laat de feiten jullie vooral niet hinderen en ga fijn door met jullie zelfingenomen etnocentrische tevredenheid. Wij zijn de goeiste natuurlijk hè?

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:10 | 13

- Op Italië na gaan Nederlanders echter doorgaans eerder met pensioen dan de “knoflooklanden”.

De AOW leeftijd in Nederland is momenteel 66 jaar en 4 maanden. Vanaf die leeftijd krijg je hier 'gratis geld' oftewel AOW.

Je kunt uiteraard eerder stoppen met werken, maar dan zul je dat wel zelf moeten financieren. Als je pensioen hebt opgebouwd bij een pensioenfonds, zijn er ook mogelijkheden om dat al voor de AOW leeftijd te laten uitbetalen, maar dan krijg je uiteraard minder dan wanneer je wacht tot de AOW leeftijd.

"- Gemiddeld maken Nederlanders de minste arbeidsuren in heel Europa."

Nou, in mijn branche, het onderwijs, weet ik wel dat er de meeste contacturen van heel Europa worden gemaakt, en we ongeveer de grootste klassen hebben. Voor andere sectoren weet ik dat niet, maar toch lijkt je bewering me sterk.

Dr_Johnson | 01-04-20 | 10:46

Banana, roep dat dan ipv van dat je Nederlanders half uitmaakt voor uitvreters. Elk land is verantwoordelijk voor z'n eigen inwoners. Niet Europa, niet NL voor Portugal of wat dan ook.

donkieshot | 01-04-20 | 10:47

Rond de 65?
Onder welke steen heb jij de laatste jaren gelegen? Nederland zit in de range van rond de 67 tegenwoordig.
Als we eerder met pensioen gaan, komt dat omdat we zelf iets opzij hebben gelegd zodat we de jaren tot de 67e kunnen overbruggen. MEt hard werken en zuinig leven dus. Kunnen ze in andere landen wat van leren.
We hebben de minste arbeids uren. Zet je er ook even bij hoe dat komt? a) We zijn het meest productief van allemaal. In de minste tijd produceren wij het meest. b) Onze vrouwen werken het meest in deeltijd van de hele wereld. Dat haalt het gemiddeld aantal uren wel een beetje naar beneden... Of wou je gaan vertellen dat het gemiddelde waar jij het over hebt alleen berekend is over mannen?

Eagle0511 | 01-04-20 | 13:08
▼ 10 antwoorden verborgen

Als deze crisis 1 ding leert, dan is het wel dat de EU er alleen voor Brussel is. Wie in de problemen komt moet het zelf uitzoeken. Solidariteit is betalen aan de geldpakhuizen te Brussel, slechts een klein deel van dat geld wordt gebruikt als omkoopsubsidies.

Trek de stekker eruit. Dat de duizenden Verhofstadts en Timmermansen
maar miljonair worden zonder onze bijdragen. Gevaarlijke dictatortjes in spe.

Bevalt het wat intussen, dat loeren naar de buren of zij zich wel aan de richtlijnen houden? Brussel smult daarvan. Mark ook.

Jan Passant mk2 | 01-04-20 | 09:06

Loepzuiver!

Eendragtmaaktmagt | 01-04-20 | 09:04

Rutte gaat geweaun bij het kruisje tekenen zo meteen. Iedereen weet dit. Hij kan niet anders als slippendrager van de Duitsers.

Iedereen incl. ik dacht altijd dat het was om een leuk baantje te krijgen bij de EUSSR maar nu twijfel ik daaraan. Ik denk dat hij oprecht het land in de uitverkoop gooit (althans, wat er nog van over is) omdat hij vindt dat hij als stadhouder van de noordelijke lage landen zijn suzerein moet dienen. Die tiende penningen dienen ongestoord en zonder protest te moeten vloeien naar de zeer vreemde mogendheid die eigenschap heeft geclaimed over dit gebied. In ruil voor... ja in ruil voor wat eigenlijk. Waarschijnlijk wat toezeggingen dat aandeelhouders van multinationals lekker mee kunnen profiteren, en dat het kantklossend klootjesvolk vanzelf ook een graantje meepikt (niet dus maar goed).

En in 2021 krijgt hij of de Jong/Hoekstra geweaun four more years van de taxfarm horigen alhier. Enige schrale troost (waar we verder niks aan hebben) is dat Twamp dit jaar zijn Dems tegenhanger gaat verpletteren. Dat is zo'n beetje de enige lol die ik komende jaren voorzie in de polletiek.

Meer massa immigratie, meer EUSSR, meer klimaatbelasting voor het proletariaat, minder soevereiniteit, minder privacy (de coronamaatregelen worden echt niet teruggedraaid hoor) en straks fors minder welvaart door een ontplofte DB (waar het straks mee begint).

Graaf_van_Hogendorp | 01-04-20 | 08:59 | 1

zo zie ik het ook

ET007 | 01-04-20 | 09:03

De EEG, wat een verademing was dat. Gewoon een economische samenwerking no more no less. Tot dat .............. mensen aan het roer kwamen die uit waren op macht, positie, geld en nog meer geld, aanzien en als Zonnekoningen behandeld wilden worden. Wij het volk heeft het toegelaten door te stemmen op die partijen die dit mogelijk hebben gemaakt. Was het onwetendheid of onverschilligheid. Ik denk het laatste.

De Evangelist | 01-04-20 | 08:58 | 7

@mr_awesome | 01-04-20 | 09:40: altijd leuk om te zien hoe partijen als d66 de transferunie verkopen aan de burger via het succesnummer van de EU, de vrijhandelszone terwijl die 2 niets met elkaar van doen hebben, een vorm van koppelverkoop. Daarbij, wat heeft Nederland eraan om veel te exporteren naar dergelijke landen terwijl er ieder jaar via een Brussel geld naartoe moet worden overgeboekt?

therealbraindump | 01-04-20 | 09:49

@therealbraindump | 01-04-20 | 09:35: Onze (groot)ouders wisten inderdaad zo valk na de oorlog wel beter dan wij. Denk dat ook de EEG op weinig steun zo kunnen rekenen anno 2020z

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:52

@Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:52: nee hoor, de vrijhandelszone geeft geen wrijving, handelen tot wederzijds voordeel, daar zijn weinig mensen op tegen.

therealbraindump | 01-04-20 | 10:03
▼ 4 antwoorden verborgen

De continentale crisis is een feit, niet vanwege Brexit, naar vanwege Corona en de EU stond erbij en keek ernaar.

Broadsquire | 01-04-20 | 08:53 | 1

Dit virus is als een geschenk uit de hemel voor een aanzwellende dictatuur.

Jan Passant mk2 | 01-04-20 | 09:12

Italië, met een rijk noorden dat niet wil betalen voor het arme zuiden. Een grote economie die net als Duitsland sterk kan zijn, maar vooral schittert door massale belastingontduiking, een enorme staatsschuld en een lage productiviteit. En dan Spanje: de seperatisten van Catalonië vonden dat ze veel te veel bij moesten bijdragen aan arme Spaanse regio’s, hetgeen de onafhankelijkheidsbeweging nieuw leven inblies en leide tot een nieuw referendum over afscheiding met bekende uitkomst. Italië en Spanje, bepaald geen toonbeelden van onderlinge solidariteit, dus hoezo zo gemakkelijk altijd solidariteit opeisen van Noord-Europese landen? Waarom moet Noord-Europa bovendien afspraken strikt nakomen, vaak ten koste van de eigen bevolking (zie destijds de snoeiharde bezuinigingen om aan de normen van het stabiliteitspact te voldoen), terwijl direct onder de zuidgrens van Noord-Europa er met de Franse slag naar wordt geslagen? En hoe zit dat met die open grenzen, die heilig waren toen de migranten nog massaal van Zuid- naar Noord-Europa trokken. Waar absoluut niet getornd mocht worden vanwege Schengen? Terwijl er met een ernstig griepvirus zo ineens van de ene op de andere dag grote betonblokken op straat staan om aan de grens wonende Nederlanders te weren, die altijd gewend waren hun boodschappen in België te doen? Het zogenaamd heilige vrije verkeer van personen kan ons dus zo worden ontnomen, éénzijdig en zonder overleg, als dat zo uitkomt, zonder dat de EU daar iets over zegt.

We leren dus veel van deze crisis. Zoals we veel van andere EU-crisissen hebben geleerd. Uiteindelijk blijft er veel scepsis over. Een EU die opnieuw op cruciale momenten niet thuis gaf. Die het naliet Italië tijdig en effectief te manen de financiën op orde te brengen, waardoor het land opnieuw via bonds aan een infuus moet en hun kosten over de rest van de EU uitrollen. Een EU die niet aan zag komen dat een virus uit China zich tegenwoordig binnen een mum van tijd kan verspreiden naar Europa. Want ze hadden het te druk met klimaat en hoe ze de rekening van de noodzakelijke klimaatinvesteringen in Zuid-Europa met klimaatbonds over de rest van Europa konden uitsmeren. De EU is goed in het maken van plannen, maar het schort bij naleving, uitvoering en optreden in crisistijden; de huidige lege EU-gebouwen in Brussel illustreren die lamlendigheid.

Verhofstadt en In't Veld (die zo graag een vergoeding krijgt voor niet gemaakte kosten) wassen hun handen in onschuld door te roepen dat er meer EU nodig is. De traditionele manier van camoufleren van het eigen falen. De EU kreeg een gouden kans zich te bewijzen door op tijd te handelen en de regie te nemen, maar men liet die kans onbenut liggen. Als klimaat een EU-zaak is omdat het grensoverschrijdend is, dan geldt dat natuurlijk des te meer voor een levensbedreigend virus in een gemeenschap met vrij personenverkeer. Het waren echter de nationale regeringen die de kastanjes voor de EU uit het vuur moesten halen. De noodzaak daarvan is nu eens te meer gebleken.

jochum1980 | 01-04-20 | 08:50 | 6

Hulde ! Perfecte analyse !

Eendragtmaaktmagt | 01-04-20 | 09:16

Jochum1980
Je hebt het goed gezien en verwoord. Zo wordt er hier ook zo over gedacht. Hopelijk zorgt het coronavirus ook voor een dodelijke besmetting van de Brusselse EU en zo de opheffing van dit gezwel.

Hebbiehemookweer | 01-04-20 | 10:34

"de zuidgrens van Noord-Europa". Kunnen we dat de 'knoflookgrens' gaan noemen? (In het zuiden mag het de 'Uiengrens' genoemd worden, als ze maar met hun poten van ons geld af blijven).
Zie ook www.youtube.com/watch?v=YL9QWHSGyuY

CynicalBastard | 01-04-20 | 10:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Deze 'crisis' legt een aantal etterende wonden open:
1. De EU faalt op ongekende wijze. Geen sturing, geen oplossingen, geen communicatie, geen daadkracht, helemaal niets! Maar wel meer geld eisen en schurkenstaten willen toevoegen aan deze centrale onmacht.
2. Producten voor essentiële beroepen laten produceren tegen een schijntje in een communistische heilstaat geeft in tijden van nood nogal wat problemen. Levertijd van simpele mondkapjes: 2 tot 3 weken, wanneer ze NU nodig zijn. Waarna blijkt dat 600.000 van die kapjes afgekeurd worden vanwege slechte kwaliteit (het aloude: goedkoop = duurkoop en boontje komt om zijn loontje zijn hierin de perfecte uitspraken.). Het failliet van een economie is wanneer je zelf niets meer kan produceren.

Eagle_Eye | 01-04-20 | 08:43 | 1

punt 2, zouden die mondkapjes CE zijn geweest?

Tapioca pudding | 01-04-20 | 08:49

Ik heb weleens meegemaakt dat ik een junk tegen kwam, die vroeg om geld om te kunnen eten. Hierop bood ik hem een frietje aan. Dat weigerde hij. Later had ik vergelijkbare ontmoeteingen, alleen toen vroegen ze om geld voor een slaapplaats.
Dit is de beste vergelijking. Trieste situatie deels door eigen schuld., hulp behoevende, maar geen hulp willen, slechts cash geeist.

Tapioca pudding | 01-04-20 | 08:43

Zodra Kutte herkozen is , zet ie zijn handtekening.

Kim-Jung-Un | 01-04-20 | 08:38

Dit is nog peanuts. Als het ems straks banken gaat redden dan wordt het pas feest.

David000000007 | 01-04-20 | 08:38 | 2

Banken staan er verbazingwekkend goed voor, zeker de ING. Snap ook de enorme koersdaling niet. Kleine correctie, tuurlijk, maar €4,8 nu? Benieuwd waar de bodem is, langzaam bijkopen.

Kim-Jung-Un | 01-04-20 | 08:39

@Kim-Jung-Un | 01-04-20 | 08:39: Kijk anders even naar de banken in Italie en Spanje. Die van ons hoeven niet gered te worden idd.

Eagle0511 | 01-04-20 | 13:15

Tijd voor een mooie oorlog op dit continent. Over eten en overleven. Kom maar op! Kut Franjolen. Kunnen we ons alvast aansluiten bij de Duitsers?

Hemke-Valsema | 01-04-20 | 08:34

Mensen afleren de realiteit te zien, of rationeel te denken en handelen doe je door middel van een diepgewortelde zieligheidsindustrie. Net zolang laten inweken dat men een geloof implanteert gebaseerd op: we moeten elkaar helpen, we moeten lief zijn voor elkaar enz. enz. Vluchtelingen, geen probleem, immigranten, geen probleem, geld geven aan zielige landen, geen probleem. Zuid Europa is het Afrika van dit continent, het houdt nooit op.

Broadsquire | 01-04-20 | 08:34

Ik vermoed dat wij onze vrijheid zonder een offer gebracht hebben niet terugkrijgen.
Soms lijkt het op alsof ratio langs religieuze principes loopt.

Zoltan | 01-04-20 | 08:23

Leuk hoor, al die kritische EU-reaguursels. Maar de VVD staat in de peilingen weer op 5 zetels winst. Hoe verklaar je dat dan ? Iemand ?

Motleycrew | 01-04-20 | 08:10 | 6

Er als een oorlog leidt deze crisis af van de normale politiek.

Tapioca pudding | 01-04-20 | 08:46

Omdat de Nederlandse journalistiek hun taak als controle van de macht totaal niet serieus neemt.

Harry Turtle | 01-04-20 | 09:36

"Rally around the flag effect"

CynicalBastard | 01-04-20 | 10:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat zijn "voorwaarden" waard als alleen verantwoordelijke lidstaten zich eraan houden? Er is geen enkele manier om "voorwaarden" af te dwingen of te handhaven, dus waarom zou een land, zeg Frankrijk, Italië, Polen of Hongarije, zich aan gemaakte afspraken willen houden? Onvoorwaardelijk gratis geld...! Welke politicus droomt daar nu niet van? Je eigen herverkiezing gewoon financieren met het pensioengeld of belastinggeld van anderen... Als Nederlandse politici de kans kregen (bv door Aardgas) dan zouden ze ook gratis geld uitdelen... Dus Waarom is iedereen nu opeens verbaasd over Zuid- of Oost Europese politici?

Odin | 01-04-20 | 08:09

Ver voordat de EU en Euro er waren hadden de West-Europese landen onderling diverse afspraken gemaakt over monetaire stabiliteit. Daarbij werden instrumenten ontwikkeld die de volatiliteit van de onderlinge munten binnen een bepaalde bandbreedte moesten houden. Voor de Zuid-Europese landen was die bandbreedte van meet af aan al flink ruimer dan van de andere landen. Afgesproken werd dat wanneer koersfluctuatie ervoor zouden zorgen dat een munt uit de band(breedte) zou springen, er door de andere landen zou worden ingegrepen door middel van devaluatie enerzijds of revaluatie anderzijds en ook het zgn. rentewapen werd gehanteerd; al naar gelang de situatie.
Het ene instrument volgde op het andere en raad eens welke landen steeds uit de band sprongen, en wie daar voor opdraaiden? Door bijvoorbeeld onze munt duurder te maken, omdat het zuiden weigerde te devalueren, leed onze export schade. Door de rente te verlagen om onze munt minder aantrekkelijk te maken werden reserves, spaargelden en pensioenen aangetast.
En met die historie, kennis en wetenschap is het Euro project van start gegaan.
En er is niets veranderd en men heeft er niets van geleerd.

Broadsquire | 01-04-20 | 08:03 | 1

Het ultieme doel van de Euro was en is geen monetaire unie maar een politieke unie met eigen fiscale middelen. Door een reeks van crisissen wil men een politieke unie forceren waarbij de Euro wordt ingezet als breekijzer, m.i. een vorm van misselijkmakende calculerende politiek. Waarom denkt u dat in Nederland de referendumoptie door Rutte 3 onder de bezielende leiding van de d66'er Ollongren is afgeschaft? Zonder dat de Nederlandse bevolking ooit expliciet toestemming daarvoor heeft gegeven worden wij in een federale unie ingerommeld.. Uiteindelijk komen die Eurobonds er heus wel, het feest in mediterraan Europa, inclusief Frankrijk, kan nog wat langer doorgaan totdat Nederland en Duitsland mogen gaan helpen met het aflossen van die schuld. De onderliggende problematiek, het zwakke concurrentievermogen van die landen omdat men weigert te hervormen, wordt niet aangepakt. En de Europese Commissie in Brussel, een politieke commissie volgens de vorige grote roerganger Juncker, laat dit allemaal maar gebeuren. Langzaam wordt de tucht van de markt vervangen door niet bindende politieke 'afspraken', een nachtmerrie scenario voor de Nederlandse belastingbetaler. Laat onverlet dat wij de Italianen nu wel eenmalig moeten bijstaan..

therealbraindump | 01-04-20 | 09:22

Inspelen op de emoties. De 9 landen die eurobonds willen waarvan er 7 zeer hoge staatsschulden hebben. Twee niet: Luxemburg (stropop Frankrijk) en Ierland (tot voor kort nog een PIG-land veel hart weinig verstand zeggen de Engelsen altijd).
Italië en Portugal die hun spulletjes aan de Chinezen verkopen en zo dus niet solidair zijn met de EU.
Nederland heeft lage staatsschuld maar zo'n beetje de hoogste privéschuld per hoofd van de bevolking. Ja onze hypotheekschuld is enorm en dat voor een simpel rijtjeshuis van 100 m2 voor 350.000 euro. Daar koop je in Italië of Spanje een villa voor. Wij de gewone Nederlanders zijn de klos niet de Italiaan of Griek. Zij hebben altijd mooi weer en lekker eten en veel meer Lebensraum waardoor ze kunnen beschikken over zelf geteelde groenten, olijven, druiven (wijn) en honing. Door het beleid van de ECB van Super Mario zijn honderden miljarden euros van onze pensioenfondsen verdampt. Sinds de invoering van de Euro zijn wij er niet op vooruit gegaan. De Euro moest er komen van de Fransen. Zij dwongen Duitsland akkoord te gaan in ruil voor de Duitse eenwording. De Duitsers wilden vasthouden aan hun DM. Denemarken en Zweden hebben bedankt voor de Euro. Zwitserland doet helemaal niet mee en Noorwegen houdt zich koest. Allemaal landen met een gezonde economie. maar wij moesten zonodig met die Euro meedoen. Kijk wat het ons gebracht heeft. En nu zijn wij de Wopke Dijselbloemen van Zuid-Europa. We hadden NOOIT moslims moeten toelaten en onze oude vriendelijke gastarbeiders uit GR, I, E en PT moeten houden. Dat was een goed Europa geweest. maar ze hebben ons uit elkaar gespeeld en de partij die er de meeste schuld aan heeft is die van Rob Jetten. Dankzij Glastra van Loon werden wij opgescheept met een masslading uit Noord-Afrika. Say no more.

ecologiste | 01-04-20 | 07:48 | 3

Oh ja en dan mogen wij ook nog langer doorwerken voordat we dan eindelijk die AOW en dat pensioen krijgen in het mest vervuilde land van Europa.

ecologiste | 01-04-20 | 07:54

Spijker op de kop. De schulden verdeling is inderdaad heel anders. In latijnse landen laten ze de overheid de schulden en lasten dragen, in Nederland is dat de (werkende) burger.
Het is ook een opmerkelijk feit dat wij in een zogenaamd rijk land en sterke economie, de laatste 12 jaren er niet of nauwelijks op zijn vooruit gegaan. Terwijl bijvoorbeeld in een "zwakker" land als Frankrijk de salarissen wel harder stegen dan de inflatie en de pensioenhervormingen nog maar eens werden uitgesteld.

De verwarde man | 01-04-20 | 08:06

@De verwarde man | 01-04-20 | 08:06: Inderdaad wij worden genaaid door onze eigen politici en waarom? Omdat we ons laten naaien. Italianen, Fransen die laten zich niet naaien en komen op voor hun rechten. Nederlanders wordt wakker!! Zelfs onze zuiderbuur België heeft gemiddeld maar de helft van onze privéschuld. Kijk hier de lijst van household debts per land en huiver. De Grieken, Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Fransen lachen zich kapot en.wikipedia.org/wiki/List_of_countri...

ecologiste | 01-04-20 | 08:15

Ik wil ook in lockdown. Nee ik moet werken. Word ik ziek. Kan met tig organisaties iedere dag bellen, want zo snel mogelijk terug aan werk. Belasting krijg ik ook al minder terug. Werken en bezuinigen. Lijkt wel alsof ik groot gezin moet onderhouden. Omdat ik natuurlijk minder kon werken omdat ik 3 dagen non-stop hoofdpijn had, kreeg ik eerst 2 onbetaalde wachtdagen.
Als ik singel was kon echt iedereen me naar de klote lopen. Maar met kind moet je toch anders opstellen. Als Italie geld gaat krijgen en ik nog meer belasting moet inleveren denk ik dat ik stop met werken. Dan ga ik ook mijn hand open houden. Als je ziet wat we verdienen (begonnen met 16 jaar) en kijk hoe gelukszoeker geld in de schoot geworpen krijgt...... Waarom nog?

ET007 | 01-04-20 | 07:39

Het Europese woord voor solidariteit is eenrichtingsverkeer. Laat Zuid-Europa haar uitgaven eens op orde brengen? Welnee. Laat Zuid-Europa ook eens de pensioenleeftijd fors verhogen? Nee joh. Maar laten we ons geen illusies maken: Rutte tekent straks, zoals altijd, gewoon bij het kruisje.

Cor Netto | 01-04-20 | 07:28 | 4

@Peter_la_Selie | 01-04-20 | 07:37: En die voorwaarden daar hoeven Italië, Spanje en Frankrijk zich niet aan te houden.
Misschien Griekenland, Portugal of Ierland wel.
De EMU heeft ons al veel te veel gekost.
Huizenmarkt en pensioenbeleid van Nederland zijn simpelweg niet berekend op inflatoir begrotingsbeleid van de zuidelijke staten.

De verwarde man | 01-04-20 | 08:11

Ken je feiten. De zuidelijke landen hebben dezelfde pensioenleeftijd als wij. In werkelijkheid gaan Nederlanders zelfs eerder met pensioen dan die landen, op Italië na. Oh ja, en werken ook de minste uren in heel Europa. Hoop niet dat je voldane zelfbeeld nu in puin ligt?

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:26

@Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:26: Nee hoor, want pensioenleeftijd in Zuid-Europa ligt nog altijd op 65 (en niet 68), waarbij Italië op 60 voor vrouwen. Inderdaad, ken je feiten. En verwar het aantal werkuren s.v.p. niet met productiviteit.

Cor Netto | 01-04-20 | 09:48
▼ 1 antwoord verborgen

Kuifmans en Berbaar meegelezen? Dit is nou jullie 'staatsman'. Die achter de rug van het volk het land verkoopt.

Crossing_The_Rubicon | 01-04-20 | 07:23

wow. Een 12 urige werkweek ? Als dat waar zou zijn, dan zou ik graag in de tijd terug rijzen en mij in het zuiden gaan vestigen. Maar ja: wij weten dat zowel tijd reizen als 12 urige werkweken als de norm niet bestaan en nooit hebben bestaan. Leuk geprobeerd GS.

loser | 01-04-20 | 06:52 | 2

12 uur is inderdaad aan de lage kant. Echter ligt de arbeidsproductiviteit al decennia stil dankzij de lage pensioenleeftijd, bureaucratie, misdaad, corruptie en laag geschoolde bevolking.

Rest In Privacy | 01-04-20 | 07:29

Nederlanders werken de minste uren in heel Europa. Feit.

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:27

Voor de zoveelste (!) keer gaan wij hier als klein land weer het krakkemikkige zuiden redden. Blijkbaar kunnen we niet genoeg IC bedden betalen maar bloedzuiger Italië is ons alweer geld uit de zak aan het chanteren.

Der Schnitzeljäger | 01-04-20 | 06:38

Je kunt je maar beter neerleggen bij die Transferunie. Die gaat er komen, want een overweldigende meerderheid van de Nederlandse kiezers wil dat tegen elke prijs. Zij zullen net zolang voor allesverwoestend vvd-beleid blijven stemmen tot zij en Rutte hun zin hebben.

Reaguurdeskundige | 01-04-20 | 02:53 | 1

Je kunt je maar beter neerleggen op het kopschot van een guillotine, kop op man !

sprietatoom | 01-04-20 | 04:55

Mooie vrouwen zijn zo ie zo wijze dames ( voor mij dan he ), intelligentie vind ik een mooie eigenschap en voor mij persoonlijk…….;)
Men ziet het aan de ogen en ook door de humor.
Kortom, het gaat niet echt om het uiterlijk, best wel mooi meegenomen als dat er ook is.

Bad - Casey | 01-04-20 | 02:30 | 1

Hebt u het over Sophie? Oh, ik dacht al.

Rdock | 01-04-20 | 06:42

Beter kwam je daar op zondag... Jan kon echt niet tippen aan Marcel!

Rhenium | 01-04-20 | 02:52

Verhofstad, Timmermans, het gekrulde 'high five' orakel van D66 Sophie in 't Veld - Alle Europarlementariërs zitten thuis, maar ze krijgen nog wel hun dagelijkse toeslag van 323 euro voor reis- en verblijfskosten, diners en wijn doorbetaald.
Nog een leuke, wanneer het daggeld/tekengeld ter discussie wordt gesteld, wordt de klokkenluider weggewerkt en de plek waar dit misbruik plaats afgeschermd voor de geïnteresseerde journalist. Nog zoiets, de vaste maandelijkse toeslagen zijn de afgelopen jaren verhoogd naar 4513 (geen bonnetjes nodig). Veel van de parlementariërs staat dit toe, zeker bovengenoemden. Ze zijn de term volksvertegenwoordiger niet waard. Wat ze vertegenwoordigen is bureaucratische verspilling en het prettige politieke graaien, het zijn wijsneuzen die vooral goed voor zichzelf zorgen daar waar ze een dienende rol behoren te vervullen.
Wanneer dit soort types het woord 'solidariteit' in de mond nemen is dat om te kotsen.
Nog even over Sophie in het Veld. Die 4 ton die ze uitgaf voor luxe hotels en betaalde uit haar kantoorbudget en waar ze voor werd teruggefloten, is dat ooit eens persoonlijk terugbetaald? Het zal wel op een administratief dingetje zijn gegooid.

donkieshot | 01-04-20 | 02:11 | 1

Sophietje, zij dronk ranja met een rietje, op een mooi terras.

Rdock | 01-04-20 | 06:44

@Van Rossem. Niets aan toe te voegen. Overigens zou een centrale, door Brussel geleide bestrijding van de corona uitbraak er toe leiden dat het virus in de EU pas als laatste van de aardbodem zou verdwijnen. En ze weten het, vandaar die oorverdovende stilte.

Schulzie | 01-04-20 | 01:53

Nu geven we in Nederland meer dan €100.000.000.000 uit aan zorgkosten.
En dan aankomen met een armzalige 1150 intensive care bedden.
Hier klopt iets niet.
Dat geld vloeit weg naar andere zaken.
Lakeman, ga eens rekenen...

de honden blaffen... | 01-04-20 | 01:52

Goed stuk! Helaas maken de NPO en RTL feitelijk de dienst uit in NL en als Jinek of één van die droeftoeters van op -(/bij)-één roept dat het goed is, dan rent heel Nederland zich, als lemmingen, rot naar het ravijn. Ieder volk krijgt wat het verdient. Nederlandse kiezers verdienen Corona en Eurobonds! En de paardebek zag dat het goed was.

EenGoedBegin | 01-04-20 | 01:17

In Spanje en Italië gaat men met 57 jaar en 9 maanden met pensioen. 67 jaar pas vanaf 2031...... nuf said

sallandstrots | 01-04-20 | 01:16 | 2

Alleen is het niet waar.

Kaas de Vies | 01-04-20 | 07:27

Onzin. Check je feiten.

Bigi Bana Boy | 01-04-20 | 09:28

Iemand al die open brief gelezen geschreven door wat vooraanstaande Nederlandse economen.

esb.nu/blog/20059114/europese-aanpak-...

Lijkt er dat we er niet meer aan ontkomen.

JanFTE | 01-04-20 | 00:48 | 5

@wilderst | 01-04-20 | 00:56:

Jammer dat we geen olie hebben en andere grondstoffen om dingen te maken. Dus duur importeren we deze, een zwakke munt krijgen is niet zo moeilijk als je de geldpersen aanzet.

sprietatoom | 01-04-20 | 01:45

Economen vinden dat inderdaad. Maar in Nederland wonen ook heel veel niet-economen, en die hebben er best wel wat voor over om verlost te zijn van dat Brusselse ge-emmer over niks, terwijl belangrijke dingen (zoals deze crisis) nooit gezamenlijk worden aangepakt. Ook in het VK weten mensen best dat ze er financieel iets op achteruitgaan, maar dat hebben ze ervoor over om zich te bevrijden uit het wespennest. Tijd voor NL om dat nu ook te doen!!

Het brein erachter | 01-04-20 | 02:31

De corrupte kern van de boodschap van deze "topeconomen" is: je kunt het toch niet tegenhouden, linksom of rechtsom doen ze het toch. Dan kun je maar beter doen alsof je het er mee eens bent.

De verwarde man | 01-04-20 | 08:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Monetaire unie = Fiscale unie = Politieke unie.
Dit is gewoon een ijzeren regel en dat betekent dat zolang we de Euro hebben we op weg zijn naar een politieke unie, zo eenvoudig is het. Alleen niemand durft dat openlijk zo te noemen.
En betalen voor het zuiden doen we ook al, via de rente die onze spaartegoeden weg erodeert om het schuldenzware zuiden te ontlasten. Zeg maar gracias pensionados.
Guy Verhofstadt is vele male eerlijker dan Rutte, Verhofstadt zegt tenminste gewoon dat we een centraal gestuurde Europese federatie moeten worden en dat Nederland netjes moet betalen voor het zuiden, net zoals zuid-Holland voor de Achterhoek betaalt. In ruil daarvoor zullen ze onze democratie net zo hard uithollen als onze pensioenpotten.
Rutte volgt gewoon dezelfde weg als Verhofstadt, alleen roept hij voor de bühne nog hard boe, net als iedere Nederlandse politicus die voor de EU is, maar ook het electorale gevaar ervan ziet.
Iedereen kan een keuze maken met het rode potloodje en die keuze is tussen democratie of vermeend economisch voordeel. Laat je niet afleiden door gedoe over 323 Euro onkostenvergoeding, dat is irrelevant. De echte vraag is of we onze vrijheid en democratische rechten voor geld verkopen of niet, want knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt daar aan mijn huisje?

Blauwpetje | 01-04-20 | 00:46 | 2

Oef, wat een goeie tegel, spijker op de kop! Ermee stoppen of een Verenigde Staten van Europa. Hopelijk realiseren de mensen met dat rode potloodje zich dat voor de volgende verkiezingen....

Het brein erachter | 01-04-20 | 02:35

& Europese leger

Rest In Privacy | 01-04-20 | 08:05

Wijs mij - waar dan ook op deze wereld - een politiek orgaan aan welke geen leugens gebruikt om de massa te manipuleren. Voorts hangt niemand graag de vuile was buiten, echter nu iedereen in de zelfde shit zit, kunnen we elkaar beter helpen dan elkaar de loef blijven afsteken. Momenteel zie ik twee soorten mensen: zij die onbenullige politieke spelletjes blijven spelen en zij die de handen uit de mouwen steken. Ik vind het ongekend schofterig dat vrijwel niemand N-Italië te hulp komt, daar waar zich een compleet drama ontvouwt. 10K mensen inmiddels overleden, hoofdzakelijk ouderen, maar ook kinderen en zelfs baby’s zijn de klos.

En spreek mij niet van de Wannsee term ‘voltooit leven’, wie dat zegt mag wat mij betreft ‘n enkeltje tribunaal. Waar zijn al die grootsmoellen en betweters nu..? De EU raaskalt dat de grenzen kosten wat het kost open moeten blijven want humanitaire waarden etc. Echter, zelfs opportunistisch België (u weet wel, daar waar Brussel resideert) gooit eerdaags betonblokken voor de grens (bron: zoek zelf maar op). Welnu, interessante tijden, dit.

Sw.Dwaallicht | 01-04-20 | 00:33 | 2

Meen dat de nood niet enkel in Noord Italië groot is? En voltooid leven is terminologie uit de linkslullende liberale hoek, niet uit het socialisme dat nationaal verwarde met internationaal, iets waar socialisme gezien hun lijflied een patent op hebben.

DeEchteWaarheid | 01-04-20 | 00:43

Die timing met die betonblokken voor de grens was wel mooi ja. Eerst het weekend ervoor de supermarkten in Nederland plunderen. Levensmiddelen zijn duurder in Belgie. Paar dagen erna de tankstations net over de grens blokkeren.

JanFTE | 01-04-20 | 00:51

Wat betreft Spanje... in maart nog massademonstraties van feministen toestaan... tja.
En nog meer aardige observaties van Tim Pool.
youtu.be/LLT5lRy5Otw

Stormageddon | 01-04-20 | 00:30

Het meewarig hoongelach dat vanuit de coulissen tot ons komt, is dat van de Engelsen, die het weliswaar even heel moeilijk gaan krijgen, maar die straks lekker 'sliep-uit' kunnen doen naar de overkant van de Noordzee, met een levensstandaard waar wij in het totaal verpauperde Europa alleen nog maar van kunnen dromen.

bisbisbis | 01-04-20 | 00:25 | 1

Die zitten sws niet in de Euro. Het echte hoongelach komt van de Denen, die hebben de EU zoals die hoort, wel de handelsvoordelen maar geen euro. Nu alleen nog de klimaatverandering dat het in Denemarken altijd +/-22° is....

Het brein erachter | 01-04-20 | 02:40

Ook drank, sigaretten en brandstof verlagen in prijs, en heel B, D, F, UK en DK komt hier shoppen. Verdienmodel alla Lux, waar een postbode al 4K per maand binnenharkt.

wilderst | 01-04-20 | 00:04 | 3

Nice. Wilderst voor president!

Dirk III | 01-04-20 | 00:07

@Dirk III | 01-04-20 | 00:07: Yeah! Politiek is niet moeilijk.

wilderst | 01-04-20 | 00:09

De NL overheid moet een enorm investeringsfonds opzetten. Alle kinderen kritisch denkvermogen leren op scholen als ook de Chinese taal.
Alle assertieve en ondernemende Nederlanders naar China met BuZa en een hoop mentor-ondernemers om mooie bedrijven te bouwen en flink veel geld te verdienen voor jezelf en Nederland.

Chinezen groeien op als volgelingen zonder assertiviteit, laat staan kritisch denkvermogen.

Wij kunnen wereldwijd domineren (dat doen we op veel vlakken al!), Europa is te klein en bekrompen geworden voor ons.

Het gebeurt vaker. De helft van de Jamaicaanse bevolking woont ook in het buitenland om geld op te sturen. Uit ambitie, gedeeltelijk noodzaak, en grotendeels solidariteit.

Noltie | 01-04-20 | 00:30

Ja, en? Dit was in Feb. al bekend. En wat deed het RIVM, juist: helemaal niets.
Lees mijn tegel hierboven en kom eens met iets inhoudelijks. Wat heeft u vandaag gedaan om te helpen? En hoeveel Chinese mensen kent u persoonlijk?

Sw.Dwaallicht | 01-04-20 | 00:39

@Sw.Dwaallicht | 01-04-20 | 00:39: nee dat was het helemaal niet, naïef dwaallicht. Denk je nou werkelijk dat we hier geen andere maatregelen hadden getroffen als de werkelijke aantallen bekend waren geweest. Ze hebben dit bewust in de doofpot geduwd, met criminele hulp van de fucking WHO. En ik vind het eerlijk gezegd onbegrijpelijk dat dit nog niet breder in het nieuws is. Er moet echt een afrekening komen met China als de kruitdampen zijn neergedaald.

Gen. Maximus | 01-04-20 | 00:48

Noem uzelf maar naïef, eigenlijk ook aandoenlijk opportunistisch als ik zo vrij mag zijn. Toen het hier over stikstof en klimaat ging, druppelde de informatie uit Wuhan al binnen. Ik erken, daar moest men wel enige moeite voor doen en ook nog eens teksten in het Engels voor kunnen lezen, echter neemt niet weg dat het overduidelijk was dat het daar uit de klauwen liep. Als ik dit wist, waarom weten u - en laat ik eens wat noemen - het RIVM dit niet? Laat maar eens in het fucking nieuws komen waarom we pas sedert twee hele weken maatregelen hebben, nou..? Bekijk de kaart van Nederland: een compleet verspreidt beeld van infectie haarden, nou..? Wie is hier nalatig en dus latent crimineel geweest, nou..? Vertel op man, u weet van de hoed en de rand.

Sw.Dwaallicht | 01-04-20 | 01:04

Er is een uitweg uit de crisis.
Nexit.
Teelt van, en handel in cannabis liberaliseren.
Knowhow is ruimschoots aanwezig.
Bloemkwekers en tuinders in het Westland schakelen over.
Grootschalige productie van hasjiesj opstarten.
Et voilà, geen gezeik, heel Nederland rijk.

de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:57 | 3

Er ligt nog voor minstens 1100 miljard (ja: elfhonderd miljard) euro aan gas in de Groningse grond. Alle huiseigenaren ruimhartig uitkopen (een miljoen pp) en opslurpen maar.

josseposse | 01-04-20 | 00:15

en stoned !

KlauwnBassie | 01-04-20 | 07:00

In de Elsevier stond het citaat "landen hebben geen vrienden, alleen belangen" boven een artikel en dat is de waarheid.
Intussen betaalt Nederland zich jaar in, jaar uit blauw aan die EU-vergaderaars zonder dat het duidelijk is wat we er nu eigenlijk mee opschieten. Steeds als het over de EU gaat, blijkt dat er weer een nieuwe manier is gevonden om ons te bestelen, onder de vlag van "solidariteit". Ik kan mij niet herinneren dat wij ooit geld van Spanje of Italië hebben ontvangen (en voor de "EU betekent vrede"-gelovigen: ik heb ook geen herinnering aan bevrijding door Spaanse of Italiaanse bevrijders). De solidariteit is eenrichtingsverkeer. Je kunt ook zeggen dat iemand die zijn leven lang een uitkering trekt "solidair" is met de Nederlandse samenleving. Het blijft een woordenspel.

JvanDeventer | 31-03-20 | 23:56 | 2

Ze komen het geld halen waar het is. En dat is geen woordenspel.

bisbisbis | 31-03-20 | 23:59

NL is een netto-betaler omdat ze denken dat ze anders buiten de unie hun producten niet meer kunnen verkopen. Veel succes aan de boze Italiaan die geen NL tomatenzaad meer wil, met 80% marktaandeel, kopen ze ons spul toch wel. Landen hebben heel veel belangen, maar vooral hun eigen belang. Waar geld is, zal het gehaald worden. In Italië laat ik graag mijn vakantie-euro's de vrije loop. Maar ik waardeer het niet als ze die hier bij mij voortijdig komen ophalen.

Het brein erachter | 01-04-20 | 02:50

Daarbij een voorstel zoveel mogelijk industrie uit China weg te halen.
Ze hebben in alle opzichten gelogen over het aantal doden met als gevolg dat alle regeringen zaten te slapen.
Nu blijkt dat het virus vele malen dodelijker is dan de cijfers van China aantonen zouden ze op deze manier een duidelijk signaal moeten krijgen:
"Zak erin!"

Dirk III | 31-03-20 | 23:54 | 2

De redenen waarom de industrie uit Nederland vertrok.
Arbo wetten.
Milieuwetten.
Belastingen.
De riante positie van de werknemers.
En zo nog het een en ander.
Dat is nooit meer terug te draaien.

de honden blaffen... | 01-04-20 | 00:03

@de honden blaffen... | 01-04-20 | 00:03: Ik begrijp dat. Alleen Amerika gaat dit niet trekken en dus kan dit hele nare gevolgen krijgen.

Dirk III | 01-04-20 | 00:06

Landgenooten. Tot u spreekt de heer Sven-Åke Hulleman om den toestand in den weereld met u door te neemen.
Een oorlog reedsch verlooren. Het systeem zal faalen. En daarna wordt het nog slechter.
youtu.be/i8PsRbFVKBU

Ben geen fan, maar hij doet het leuk. En hij spreekt wel waarheden als een nieuwerwetse GBJ Hilterman.
youtu.be/i8PsRbFVKBU

Stormageddon | 31-03-20 | 23:53 | 2

Die tweede link had het linkje naar zijn YT kanaal moeten zijn, maar dat kunt jelui ook zelf wel opzoeken, denk ik.

Stormageddon | 01-04-20 | 00:00

GBJ Hilterman, gelukkig voor hem dat hij dit niet meer hoeft mee te maken.

de honden blaffen... | 01-04-20 | 01:01

Gertjan Segers, voor de zoveelste maal wil jij weer ons allemaal verneuken omdat je alleen maar bezig te deugen voor je plekje in de hemel die er niet is, loser.

oakmont | 31-03-20 | 23:50

Griekenland heeft dankzij de Truman politiek jarenlang enorm veel geld van USA gekregen en uitgegeven aan defensie. Heel veel defensie schrot kochten ze bij de Duitsers. De Grieken hebben amper duurzaam geïnvesteerd in eigen land. Belangrijke landen (D) hebben een groot belang in het steunen van Griekenland zodat zij hun leningen niet zien verdampen. Italie heeft een staatsschuld die voor een groot deel bestaat uit obligaties aan? Italianen. Daar waar onze pensioenen worden belegd in winstgevende bedrijven wordt dat van de italianen gestoken in leningen aan de staat zelf die vervolgens niet-productief-beleid voert op wernemersfront. Beide knoflooklanden veroorzaken een catch-22. Duitsland moet Griekenland wel steunen om geld terug te zien. Italie moet wel gesteund worden omdat anders Italianen geen pensioen meer hebben en de goudvoorraden eraan moeten gaan. In ieder geval is het niet alleen maar domme luiheid van de knoflookjes maar ook gemene slimheid van andere EU landen met eigenbelang. Die Eurobonds boeien niet, is slechts afspraken tra,lala waar iedereen z'n corona mee afveegt als nieuwe problemen zich weer aan doen...

hetgingperongeluk | 31-03-20 | 23:50

Ik ween met u mee. Snif.

nedpol | 01-04-20 | 00:55

De BeNeLux was eerder, 1944.

de honden blaffen... | 01-04-20 | 01:19

Hartverwarmend al die enthousiaste reacties op Sophie in 't Gggeld's twittertweetje om de stekker eruit te trekken. Sommigen stellen zich al een soort bevrijdingsfeest voor zoals met die andere bezetter in '45. Jottem ! Zal eindelijk weer eens fijn slapen dankzij die gebrilde doos met krullen.

suscrofa | 31-03-20 | 23:43

Pfff.. is het niet aan de burgers/bedrijven om de (nu) wegroestende productiecapaciteit straks weer aan te duwen? Ben nog niet helemaal ingelezen, maar EU investeringsfondsen aanspreken is niet het eerste waar ik aan denk in deze situatie.

dugo | 31-03-20 | 23:41
-weggejorist-
Frau Merkel | 31-03-20 | 23:41 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Wilders en Baudet nog steeds in de oppositie, en toch gaat er een grote puinhoop aankomen!

Maar ja, die fascisten he?

Drunken_Pumpkins | 31-03-20 | 23:40

Opheffen die megalomane EU waar de burger alleen bestaat om de riante salarissen te betalen van politici die streven naar een Vierde Rijk. En terwijl onze pensioenen (door de Italiaan Draghi) werden en worden (door Française Lagarde) uitgehold door de ECB om de euro ten kosten van alles te redden, bouwen EU-politici een gegarandeerd waardevast riant pensioen op. Op uw kosten.
Altijd weer die vraag, nee eis om geld terwijl we al de grootste netto betaler zijn. En niet aankomen dat we ze ook nodig hebben om onze waar aan te kunnen slijten. Doe dan lekker hetzelfde als wij hier. Maar ja, dan moet je wat langer doorwerken en wat spaarzamer leven. Corona wordt nu gewoon misbruikt om de failliete staat te laten redden door landen die wel de broekriem hebben aangehaald na de vorige crisis. En EU-politici grijpen werkelijk alles aan om meer EU door mensen hun strot te duwen.
Overigens hebben de knoflooklanden inderdaad een behoorlijk hoge staatsschuld. Maar men heeft daar een veel lagere private schuld dan de Nederlanders. Dus wel heel gek om bij de Nederlanders aan te kloppen om die zelf aangegane staatsschuld van Italië wat aan te vullen terwijl de eigen bevolking rijker is dan de Nederlandse.
De Britten hebben waarschijnlijk net op tijd het zinkende schip verlaten.

benjeallanggek | 31-03-20 | 23:40 | 1

Hulde. Wij Nederlandse burgers hebben -onvrijwillig- fokking veel koopkracht in moeten leveren om de staatsschuld op 50% te krijgen. Niet dat we dit gat nu weer opentrekken voor anderen!

wilderst | 31-03-20 | 23:59

In naam van Corona gooi open die kroeg!

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:38 | 1

Laat maar, ik ga al naar bed. Morgen werken. Zin in. Die jonge jongens de fijne kneepjes van het vak leren. Mooi als je ziet dat ze iets leren. Het komt vast wel goed met ons land.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:41

Altijd hetzelfde; de socialistische zuid-Europese hand ophouders janken het hardst als ze geen gratis geld van de zuinige en hardwerkende noord-Europese medeburgers krijgen. Geld vloeit vrijwel altijd van boven naar beneden; zelden andersom.

TitanFoxX | 31-03-20 | 23:34 | 2

Spanje, Griekenland, Italie plus tal van landen die er nog bijkomen. We zitten pas net in de corona crisis, de economische crisis komt hierna. Hoe wil je dat oplossen?

Je kan natuurlijk ook gewoon geld bijdrukken (op een scherm) dat deden ze in de jaren 20 ook van de vorige eeuw.

litebyte | 31-03-20 | 23:40

Die landen failliet laten gaan en uit de EU kegelen. Uiteindelijk blijven de kapitaal- en kredietwaardige landen over, verlost van al die parasieten.

TitanFoxX | 31-03-20 | 23:51

Ik zit nu al een kwartier te zoeken hoe ik mijn bijdrage aan GS kan doen en zo'n kroontje wil ik ook hebben. Hoe doe ik dat?

Vespucci | 31-03-20 | 23:33 | 11

@Frau Merkel | 31-03-20 | 23:41: tot zo in de kroeg!

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:43
▼ 8 antwoorden verborgen

Township, nog zo'n woord. Apart.

gebruikesrnaam | 31-03-20 | 23:32

Laat China maar betalen.

Stormageddon | 31-03-20 | 23:27 | 4

@knutsel_ | 31-03-20 | 23:32: en gelijk hebben ze. Midden januari was al lang duideiijk wat de risico's waren en toen gaf het RIVM nog steeds aan dat 'het griepje' vrijwel geen kans zou maken in Europa om voor serieuze problemen te zorgen.

litebyte | 31-03-20 | 23:37

@litebyte | 31-03-20 | 23:37:
Maar de Chinezen hebben het uit de hand laten lopen. De eerste gevallen waren er vorig jaar zomer al. Maandenlang stilgehouden totdat enkele klokkenluiders en artsen die alarm sloegen, opeens “verdwenen” en de Chinese overheid pas toen onder druk in actie kwam in Wuhan/Hubei.

Stormageddon | 01-04-20 | 00:18
▼ 1 antwoord verborgen

Heel lang verhaal maar ik ben het eens met de titel.

Datgingniegoed | 31-03-20 | 23:26 | 1

Humor

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:30

Is er al een schatting te maken over de financiele schade?
Als je de BNP van bv Spanje,Italie,Frankrijk die nu zo hard schreeuwen voor steun optelt en je minstens 1 of 2 kwartalen als verloren beschouwt, dan gaat het toch over honderden miljarden. Bedragen die ze niet anders dan met bonds bijeen kunnen brengen.

Damoos | 31-03-20 | 23:26 | 2

Nout Wellink schatte een krimp van de economie tussen de 10 en 20 %.

de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:36

@de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:36:
Italie 1.9 + Frankrijk 2.5 + Spanje 1.3 = 5.7 biljoen
5700 miljard en dan een schade van 10-20% ?
dat is 570-1140 miljard schade voor enkel deze 3, zonder de rest van de EU en groot BNP-er Duitsland.

Damoos | 01-04-20 | 07:17

Het wordt tijd dat de kroeg opengaat. Ben corona(dood)moe. Genoeg ellende voor vandaag.

K1100 | 31-03-20 | 23:25 | 3

In het coronacafé telt wie je bent niet meer mee.

Earl_of_Doncaster | 31-03-20 | 23:32

Op zijn vroegst eind april.

de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:37

Het is prima mogelijk om onder het genot van een Wijntje. Wijntje. Wijntje. pseudo-intellectueel over politiek en grote geldbedragen te discussiëren en beslissen.

*hips*

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:39

De jeugd viert vanavond luidruchtig feest dankzij een lange vakantie, en een diploma dat hup zo in de schoot wordt geworpen.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:22 | 4

Ik stond net even buiten en er reed een scooter langs met drie finnen erop.
Afstand houden...... geld niet voor finnen.

Jan Dribbel | 31-03-20 | 23:30

Jaloers much?

JanVergoor | 31-03-20 | 23:39

Misschien hadden ze er een plexiglas plaat tussen. Dat hebben sommige taxi's ook. Dan is er niets aan de hand.

TitanFoxX | 31-03-20 | 23:54
▼ 1 antwoord verborgen

En bedankt @vanrossem, ik ga weer huilend naar bed.

Zeddegeizot | 31-03-20 | 23:21

Solidariteit is gewoon beslaglegging door de schuldenaar. Ik ken de verdedigingstactieken van Eurofielen over de EU-afdrachten nu wel: In tijden van economische voorspoed: we verdienen er veel aan, in tijden van tegenspoed: solidariteit! Is hun gelijk niet de ratio, dan is het wel de emotie. Discussie heeft geen zin.

arlen | 31-03-20 | 23:20

Mag de deur open? Het is koud.

Rammstein | 31-03-20 | 23:20 | 8

Hier kan ik de nacht niet mee in.

Rammstein | 31-03-20 | 23:35
▼ 5 antwoorden verborgen

De partij die het meest heeft gefaald is niet Italië, de partij die het meest heeft gefaald is de Europese Commissie die begrotingstoezicht zou moeten houden maar dit heeft nagelaten. Men heeft zelfs nog nooit een boete uitgedeeld wanneer landen structureel niet aan de voorwaarden voldeden. De Europese Commissie wil macht en invloed over de lidstaten, deze het liefst onder curatele stellen, en Eurobonds passen daar uitstekend bij.

therealbraindump | 31-03-20 | 23:20

Het blaffende hondje van het EUrofiele CDA wordt weer eens uitgelaten?

radiatorknopje | 31-03-20 | 23:19

Zonder EUnie/Brussel is regeren al moeilijk genoeg. Democratie kan niet bestaan met deze EUnie waar vogelvrije burgers weinig meer mogen en veel moeten.

frisenfruitig | 31-03-20 | 23:19

Goed stuk Van Rossem! Ik moest hardop lachen bij de Vaffanculo!

Ik ben dol op Italie en haar inwoners. Eerlijke mensen met oog voor natuur, lekker eten/drinken en vrede. Vuil prikken op het strand in de zomer, en paddestoelen zoeken en everzwijnen schieten in de winter.

Natuurlijk is er een verschil tussen noord en zuid qua inzet helaas, maar het probleem van Italie zit 'm in de politiek.

De politiek is wat corrupt, maar ziet vooral het voorbeeld van Griekenland en de zwakheid van de EU. Dat is de kat op het spek binden. Wie zou niet hetzelfde doen?

Maar wat als een paal boven water staat, is dat de Italianen gelukkig met weinig kunnen zijn als het misgaat. Genieten van de natuur, het weer, lekker eten, dolce far niente. Die zijn al blij te leven als Romein, en terecht! En bijna alle huizen zijn afbetaald, in de familie. Wat groenten in de tuin en voila!

Ik herinner me nog als de dag van gisteren een Nederlandse tweeverdiener op de NPO in een talkshow tijdens de vorige crisis in 2008, die moest van 5K per maand naar wat minder, en zijn dochter moest mogelijk van vioolles af. Pfff. Wellicht kunnen jullie dat fragment nog vinden, ik denk dat het Pauw was.

wilderst | 31-03-20 | 23:18 | 6

@McSnack | 31-03-20 | 23:30: Het is de grootste illegale vuilstort op India na. Er zijn een paar documentaires over. hele gebieden zijn zo vervuild dat je er geen water meer kunt drinken en niets uit de tuin kunt eten. Het meest giftige afval wordt illegaal gedumpt en dan aangestoken. De Italiaanse regering doet een Brusseltje: geen ene fuck.

Frau Merkel | 31-03-20 | 23:44

@McSnack | 31-03-20 | 23:30: Ik heb heel Sicilie gezien, niks aan het handje. Wellicht was je er tijdens de staking?

wilderst | 31-03-20 | 23:45

Ik hoop dat jullie mijn epistel goed gelezen hebben: ik complimenteer Van Rossem. Italie mag het zelf uitzoeken. Ieder land moet zijn eigen broek ophouden en zijn eigen zuiden opvangen. Hoewel het in Nederland op Corona na in het zuiden super gaat...

wilderst | 31-03-20 | 23:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Het VK wordt met Brexit economisch afhankelijk van de US of A, die gaan de shots callen. Nederland en nog een paar noordelijke landen zullen vriendjes blijven met de USA en profijt hebben in het kielzog van de Brexit. Duitsland zal zich op Rusland gaan focussen en Frankrijk zal proberen een machtspositie in te nemen

Oja, de EU implodeert. Wat we nu zien zijn stuiptrekkingen. Snap best dat je her en der wat geld uitgeeft voor politieke invloed, maar niet zolang er in Nederland nog genoeg duurzaams te investeren is.

Wensbaar Denken | 31-03-20 | 23:18 | 1

Nederland gaat bij Duitsland blijven. De Duitse en Nederlandse economie zijn te zeer met elkaar verweven. Rotterdam is de aanvoerlijn voor het Ruhrgebied. Nederland is de gasrotonde voor Europa en ook daarmee van levensbelang voor Duitsland. Het gaat eerder een Noordelijke Unie worden. De oude Hanze herleeft.

Frau Merkel | 31-03-20 | 23:49

Goed verhaal maar NL kan niet anders dan instemmen want EU. Net zoals dat Noord Nederland niet kan zeggen we nemen geen Brabantiers en Limburgers op in de ziekenhuizen want hullie hebben carnaval gevierd.

Westheimer | 31-03-20 | 23:18 | 6

@Sitting_targets | 31-03-20 | 23:27: dat wij heel Afrika moeten helpen heet 'vanuit verlicht eigen belang', Sigrid Kaag van het ministerie van buitenlandse belangen noemt dat zo dus dan zal het wel waar zijn..

therealbraindump | 31-03-20 | 23:34

Die Brabo's en Limbo's gaan na beterschap weer naar huis en gaan weer net zo hard en lang werken als wij. Die Italies springen direct in de hangmat, en koemn er pas weer uit als het ESM geld op is om te krijsen voor meer.

Kluukluuk | 31-03-20 | 23:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Boni bonk, open die kroeg.

BrutusBosch | 31-03-20 | 23:17

Kleine kanttekening:
De term "knoflookvreters" is hopeloos verouderd. Die term was tot de helft van de jaren '60, nog wel terecht, toen je in Amsterdam uitsluitend in de chique supermarkt op de vierde verdieping van De Bijenkorf knoflook kon kopen.
Maar sinds Nederlanders zich vanaf de jaren '70 tijdens de zomervakanties massaal ophokten in Torremolinos, Benidorm en aan het Gardameer, vreten we hier net zoveel knoflook als daarginds in het zuiden. Sterker: we kwéken het zelfs hier, in onze kassen.

Peter Emile | 31-03-20 | 23:16 | 3

Ok boomer. Blijf je netjes binnen zitten?

Odesa | 31-03-20 | 23:19

Dat zegt dan iets over onze handelsgeest als wij de knoflook voor Italië kweken.

ole guapa | 31-03-20 | 23:22

@ole guapa | 31-03-20 | 23:22: om het daarna met honderden miljarden tegelijk weer terug te geven?

Echt. We werken veel te hard en veel in Nederland.
Een 3 urige werkdag en verplicht met pensioen op 50 jaar. Is dat.

Polarisator | 31-03-20 | 23:28

Eurobonds goeie zaak, op naar de spaghetti euro. Nlders wen er maar aan.

straatsurfer | 31-03-20 | 23:15

Google translate is handig. nu lijk ik net zo knap als Timmermans:
Voor Giuseppe Conte:
Anche una scialuppa di salvataggio autoraddrizzante può affondare
Voor Pedro Sánchez:
Incluso un bote salvavidas auto-enderezable puede hundirse
Voor mannetje Macron:
Même un canot de sauvetage à redressement automatique peut couler
En voor Mutti Merkel als ruggensteuntje:
Sogar ein selbstaufrichtendes Rettungsboot kann sinken
Voor Rutte:
Laat nu maar eens zien of je die staatsman bent waar Felix Rothenberg je laatst voor uitmaakte.

Ben-Bataaf | 31-03-20 | 23:15 | 1

Rutte is zo flexibel als smurfensnot.

de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:19

Jaaaaaaaarenlang houdt Nederland zich keurig aan de begrotingsregels, en heeft Italië daar nooit aan voldaan. Waar was hun solidariteit toen? En nu, met de mes op het keel, deze wanstaltige oplossing er doorheen zien te drukken? Sorry, bel Goldman Sachs maar op voor een oplossing. Dit is écht een brug te ver. Italië gaat nog steeds met 57 met pensioen, 10 jaar eerder, en wij mogen daaraan meebetalen? No way. Air France KLM wil het noodlijdende Alitalia overnemen, lees: hen redden, en zodra de crisis zich aandient willen ze na jaren van illegale staatssteun en protectionisme, Alitalia nationaliseren? What the actual fuck!? En nu óns verwijten maken? Zak lekker in de stront en voer de Lire weer in. Ga eerst maar eens werken tot je 67e, dan praten we weer verder Italië.

Cheesy Poof | 31-03-20 | 23:12 | 6

@Sitting targets, okeoké true.

Cheesy Poof | 31-03-20 | 23:18

@de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:16:
Ja, we hebben ons allemaal van 2 jaarsalarissen laten beroven.

Ben-Bataaf | 31-03-20 | 23:22

@Sitting_targets | 31-03-20 | 23:14:

Precies. Die Italianen hebben liggen neuken en pasta vreten terwijl wij maar doorrommelen tot 67.
Wie is er dan gek?

Polarisator | 31-03-20 | 23:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Geef ze toch de eurobonds. En Nederlanders pensioen van 55 jaar.

Je ziet wat er komt van hard werken en maar doorbuffelen. Komen anderen het halen.
Laat dat calvinistische eens varen en ga bier drinken in lege kweekkassen met zonnelampen!

Polarisator | 31-03-20 | 23:08 | 3

Daar heb je vast ook wat bij te roken.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:13

Als die eurobonds er komen, kunnen we de lockdown net zo goed continueren inderdaad. Je zal wel gek zijn om dan nog ook maar een poot uit te steken. Gewoon met zijn allen in het sociale vangnet gaan hangen. Dat begeeft het natuurlijk. Eigenlijk kun je net zo goed alles hier tot de grond aan toe affikken.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:14

@Van Duyvenbode | 31-03-20 | 23:14: dan wil ik wel voortaan post van die bootmeneer ontvangen.
Met de boot.

Ook al woon ik niet aan het water.

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:25

“Geweten is slechts een woord dat door lafaards gebruikt wordt.“ uit Richard III van William Shakespeare

P-unit | 31-03-20 | 23:08 | 3

Wil Schudpeer.

gebruikesrnaam | 31-03-20 | 23:14

Geweten is het enige uit religie dat ik serieus neem.
Ben Bataaf IV.

Ben-Bataaf | 31-03-20 | 23:18

Van Rossum... je mag blijven. Dank.

Poesman | 31-03-20 | 23:07

We reaguren wat en we grollen wat en we zeiken wat.

Maar soms mag best wel eens gezegd worden dat ik erg veel waardering heb voor dit roze blog. Manmanman wat worden dingen soms goed verwoord en wat worden onderwerpen die elders blijven liggen hier vaak even heel expliciet op het hakblok gelegd.

Hulde.

Knufter | 31-03-20 | 23:04 | 5

Klapklapklapklapklap

jan cioran | 31-03-20 | 23:17

@Bad - Casey | 31-03-20 | 23:12: Hear hear.

zwartzondersuiker | 31-03-20 | 23:21

Ik kan mij hier alleen maar bij aansluiten.

Grachus | 01-04-20 | 00:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Reken maar dat die Eurobonds er zullen komen, want Italië en Spanje moeten gered worden, want anders gaat de EU er aan. En dáár draait alles om bij die Eurofielen. Alles, maar dan ook alles, zullen ze opofferen aan het 'redden' van hun krankzinnige utopie.
Precies zoals Duitsland en Japan aan het eind van de oorlog doorvochten tot het bittere einde, in een oorlog die ze al hoog en breed hadden verloren, totdat hun land volledig in puin lag, precies zo zullen de Eurofielen doorgaan met Europa volledig kapot te maken, de noordelijke landen naar de afgrond te leiden, tot alles in puin ligt.
We worden in Noord-Europa door krankzinnigen geleid, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Dat mutti Merkel geschift is, hebben we in 2015 duidelijk kunnen zien, dat ze in de NL-politiek geschift zijn, zullen we definitief zien als ze instemmen met Eurobonds.

KeesBruin | 31-03-20 | 23:03 | 1

Zie Sophie in 't Veld.

de honden blaffen... | 31-03-20 | 23:22

In Europa rekent men elke keer in elke crisis op het masochisme van Duitsland. Want 2e wereldoorlog dit en dat. Een masochistisch Duitsland is niet in Nederlands belang. Wij moeten nu telkens opdraven als de stormtroepen, ook om Duitsland te beschermen. Duitsland rekent op ons.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 23:00 | 1

Misschien gaat het te ver om te zeggen dat we economisch gezien altijd of in ieder geval al lange tijd slechts een provincie van Duitsland waren.

knutsel_ | 31-03-20 | 23:05

Sterk stuk, Van Rossem. Eens.

Eric Newby | 31-03-20 | 22:59 | 1

Idd. sterk alleen om Rutte z’n uitspraken aan te halen is volkomen zinloos want nu hij stijgt in de peilingen gaat hij betalen. Met steun van D’66 CU en alleen het CDA zal wat tegensputteren.

Trumme | 31-03-20 | 23:15

Ik hoop dat Rutte en Wopke keihard hun poot stijf houden tegen die knoflookeconomieën. En dat de andere 'zuinige' landen - Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen - zich eens wat duidelijker achter Nederland opstellen.

In het noorden is tijdens de financiële crisis flink bezuinigd, is de AOW leeftijd opgetrokken en gaat nog steeds omhoog. In die zuidelijke landen hebben ze nul komma nakko hervormd; twee jaar geleden werden keer op keer begrotingen van Italië door Brussel afgekeurd omdat ze maar met geld bleven strooien waardoor het tekort veel te veel zou oplopen. Hadden die spaghettivreters schijt aan.

En nu tijdens deze coronacrisis, die niet alleen Italië en Spanje treft, maar alle EU landen, willen ze even snel die 400 miljard van het Europees noodfonds overgemaakt krijgen. Zonder verdere afspraken en voorwaarden:

"Normaal gesproken kan dat geld alleen worden opgenomen in ruil voor strikte economische hervormingen en toezicht vanuit Brussel – hetgeen in Griekenland gebeurde na de kredietcrisis in 2008 – maar gezien de uitzonderlijke situatie vroegen landen als Spanje, Italië en Frankrijk deze week tijdelijk van die criteria af te stappen."

Ik geloof dat daar van Nederlandse zijde de meeste bezwaren tegen bestaan, en terecht, want je kunt er natuurlijk gif op innemen dat er dan niets meer van dat geld terug komt.

Maar nee, dat is 'walgelijk' van Nederland, 'kleinzielig', 'halsstarrig', 'onsolidair', etc. Ene Enrico Letta (voormalig premier van Italië) zegt dit:

"‘Bovendien, en dit vind ik belangrijk om toe te voegen, we hebben het hier over het gebruik van het Europese noodfonds. Dat is een fonds waarin Italië driemaal zoveel geld heeft zitten als Nederland. We vragen dus niet om extra Nederlands geld."

Ja lekker, iedere EU lidstaat heeft daar geld inzitten - Duitsland ongetwijfeld het meeste - maar als dit soort 'nood'zilvervloten alleen maar altijd naar het zuiden varen, dan schiet het noorden er dus bij in.

En Rutte en Wopke hebben groot gelijk: willen die lanterfanters die miljarden, dan komen er strikte voorwaarden bij om te hervormen/bezuinigen. We gaan geen blanco cheques aan die luitjes verstrekken.

Dr_Johnson | 31-03-20 | 22:58 | 2

Welnee Rutte gaat dit als geitenpat terug de eu top in gebruiken. Eindelijk een mogelijkheid voor hem.

P-unit | 31-03-20 | 23:03

Ijdele hoop. Rutte gaat in aanloop naar de verkiezingen roepen dat er geen extra geld naar Europa gaat en ondertussen worden er bounds uitgegeven waar wij gewoon voor miljarden aan garant moeten staan. De steun van D’66 en CU plus de PvdA heeft hij al dus Rutte 4 komt daardoor niet in gevaar.

Trumme | 31-03-20 | 23:19

Nah, teveel spelers met kernwapens, we blijven gewoon in onze 'Forever War" by proxy zitten. Beetje slag om stoot, de kerngebieden blijven buiten schot.

Abject | 31-03-20 | 23:00

Ik mis de wekelijkse instroom. Immigratie, ook al zo’n miskleun van de EU. Wat mij betreft blazen de zuidelijke landen de EU op.

BozePaarseMan | 31-03-20 | 22:57 | 3

Doen ze niet. Zelfs al komen daar extreem rechtse of linkse partijen aan de macht. Zijn te afhankelijk van de Euro. De angst voor chaos is te groot. De enige echte bedreiging voor het uit elkaar vallen van de EU is de UK. Als dat land een echte economische boom gaat doormaken zou dat een vb kunnen zijn.

straatsurfer | 31-03-20 | 23:06

Rutte zal bij zijn volgende toespraak en update wel de vragen van o.a. van Omtsigt beantwoorden en duidelijk maken dat nee nee is.

Damoos | 31-03-20 | 22:57 | 4

.. en tekenen bij het kruisje. Zoals altijd. Voor de vorm nog even spartelen zodat hij weer een toezegging kan krijgen voor een vriendje uit het kartel voor het volgende baantje. Want daarmee hebben we wel invloed. Je mag meeslissen of ze eerst je oren afsnijden of eerst je strot.

Frau Merkel | 31-03-20 | 23:54

@Frau Merkel | 31-03-20 | 23:54: Hij is nog druk bezig met het zoeken van een geitenpaadje.

Grachus | 01-04-20 | 00:46

@Grachus | 01-04-20 | 00:46: Er komt een inlegvelletje waaraan hij daarna geen actieve herinnering meer heeft.

5611 | 01-04-20 | 09:00
▼ 1 antwoord verborgen

Als die Eurobonds er komen, worden wij Noord-Europeanen tot in eeuwigheid de slaven van Zuid-Europa. Wij maar werken, en zij maar aanrotzooien.
De begrotingsdiscipline is nu al niet aanwezig in die zuidelijke landen, inclusief Frankrijk, dat systematisch alle regels en afspraken aan haar arrogante laars lapt.
Als er Eurobonds komen is het hek helemaal van de dam. Dan gaan die zuidelijke landen er helemaal een potje van maken. Na de introductie van de Euro ging het gelijk al mis. Toen konden de zuidelijke landen ineens veel goedkoper geld lenen op de kapitaalmarkten, omdat 'men' dacht dat ze nu ineens kredietwaardiger waren. Dat was natuurlijk grote onzin, zoals we tijdens de Eurocrisis hebben gezien.
En wie hebben het gelag betaald? De burgers van de noordelijke landen, én de Griekse bevolking, die voor de bus werd geflikkerd door de EU, vergeet dat niet!

KeesBruin | 31-03-20 | 22:55

Lachende derde: UK. Boris Johnson; nu ff niet, als hij het niet haalt is hij over 60 miljoen jaar olie en draagt zo een steentje bij aan de economie.

Westheimer | 31-03-20 | 22:54

Landen als Italië doen me nu denken aan de vele Marokkanen met wie ik in Marokko tijdens mijn rondreizen (ongeveer 100 jaar geleden) werd geconfronteerd. Dat ging in vrijwel alle gevallen als volgt:

"Cigarette! Donne moi une cigarette!"
(Dus niet: "Excusez moi, monsieur, pouvez-vous me donner une cigarette, s'il vous plait?")
Vervolgens presenteerde ik dan een sigaret uit mijn pakje Camels.
Waarop het hele pakje uit mijn handen werd gegrist, en de eiser met een grijns op zijn smoel weer in de menigte verdween.

Dat gedrag zie je zelfs bij import-mocro's hier in Nederland terug. Waarbij het meestal slecht met je afloopt wanneer je - om wat voor reden dan ook - weigert.

Peter Emile | 31-03-20 | 22:54 | 3

Ik moet ook nog eens wat jatten van een Italiaan

Vespucci | 31-03-20 | 22:55

De eerste keer van mijn leven in Italië. Ik betaalde mijn taxirit van 15 euro met een briefje van 100 en kreeg 5 euro terug. Toen ik hier een opmerking over maakte werd hij enorm hysterisch en riep al zijn collega's op. Geloof me, deze taxichauffeur staat model voor heel Italië.

Baron Clappique | 31-03-20 | 23:04

"eurobonds zijn het beste argument om hoe dan ook géén vvd te stemmen in 2021. "
Maar dat gaat het volk dus wel massaal doen. Om daar nou vergif op in te nemen gaat wat ver maar laten we maar bij cointreau houden.

ProAsfalt | 31-03-20 | 22:53 | 5

@Berbaar | 31-03-20 | 23:01: oproepen tot solidariteit?
Dat kunnen we lokaal nog niet eens voor elkaar opbrengen, zie de afgelopen weken.

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:05

@Berbaar | 31-03-20 | 23:10: ik hoop het. Iig op een andere schaal van dat de pleepapier/mondkapjes-hamsteraars het hardst staan te klappen op het balkon.

Fijne avond.

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:15
▼ 2 antwoorden verborgen

" je zou je als Nederlandse politieke partijen nog veel dieper moeten schamen (...), te pleiten voor het overboeken van spaar- en pensioengeld naar andere landen. "

Niet alleen de politieke partijen maar vooral de journalistiek. Als men hoort hoe die Swen kockelman vanmorgen bezig was bij 1 op 1 tegen die Malik Azmani van de VVD waarbij Sven alleen vroeg waarom wij niet solidair zijn en wat wij doen om solidair te zijn.
Malik Azmani had aan die Sven moeten vragen of hij vindt dat wij ongezien miljarden aan de zuidelijke landen moeten overmaken. Dat was de enige echte juiste antwoord van die VVD'er Malik Azmani geweest.

ProAsfalt | 31-03-20 | 22:53 | 5

@ProAsfalt | 31-03-20 | 23:02:
Heb al 100 keer gevraagd waar die te vinden zijn maar nog nooit een antwoord van U mogen ontvangen.
Dezelfde grijs gedraaide plaat, zolang als het mag duren.
Benieuwd naar het volgende stokpaardje.

Berbaar | 31-03-20 | 23:06

@Berbaar | 31-03-20 | 22:58: Nou hij liet juist het riedeltje erbuiten en komt dit keer wel met een verstandige opmerking.

Grachus | 01-04-20 | 00:55

@Berbaar | 31-03-20 | 22:58: Het, in uw ogen, tot vervelio herhalen dat geld zonder voorwaarden en zonder logica van noord naar oost of noord naar zuid mag vertrekken, daar is niets mis mee. Laat het tot u doordringen zou ik zeggen.
Het mag ook best genoemd worden dat de honingpot van 1400 miljard aan pensioenen richting de Europese markt wordt geschoven. Omtzigt heeft daar uitgebreid verslag over gedaan. Dat er in het Europese andere ideeën bestaan over hoe deze NL gelden aan te wenden mag zelfs voor u geen verassing zijn.

donkieshot | 01-04-20 | 02:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Sommige Italianen en Spanjaarden zijn zo boos dat we van hen ook niet meer op vakantie hoeven komen. Zo graag hoeven onze toeristencentjes dan dus niet. Dan hoeven ze ook geen bail out van onze pensioengelden, me dunkt.

Stormageddon | 31-03-20 | 22:53

Wat vooral opvalt is dat Nederlandse economen en journalisten het een prima idee vinden dat Nederland mag opdraaien voor Italiaans wanbeleid.

Vula | 31-03-20 | 22:52 | 12

Het mooiste is de vrouw van de Rabobank. Barbara Baarsma. Zelf de geldkraan dichtdraaien naar NLse ouderen via de certificaten, maar wel de geldkraan openzetten naar het Zuiden. Of koopkracht in NL niet van belang is.

arlen | 31-03-20 | 23:35

Welke economen dan? Of bedoel je directeuren en woordvoerders van Nederlandse instituties die zelf geen persoonlijk risico lopen?

Grachus | 01-04-20 | 00:58

Dat was bijna 1 week later dan in Belgie. Nadat Nederland bakken internationale kritiek te verduren had gekregen ging men een andere koers varen. Belgie liep mee voorop grenzen te sluiten, scholen te sluiyen, etc. Daarna volgde Nederland pas dagen later. Dus nonkel frituur raaskalt niet, dat doet u.

Rest In Privacy | 01-04-20 | 07:17
▼ 9 antwoorden verborgen

Ben bang dat de verontwaardiging van Hoekstra en Rutte ook maar gespeeld is. Ook zij willen de tranferunie erdoorheen jassen. Iedereen op get laatst even arm

Kokossss | 31-03-20 | 22:51 | 3

Stoere praat voor zo lang het duurt, na de verkiezingen zal men als een blad draaien. Rutte de man wiens onvervulde droom om een hoge EU rol te vervullen. Bij de grote jongens te horen, waar het om de knikkers gaat. Zijn ambitie richt ons ten gronde. De EU kliek zal hem altijd in de wachtkamer houden, zo garanderen ze dat Nederland levert. ‘ Geweten is slechts een woord dat door lafaards gebruikt wordt.’ Richard 3

P-unit | 31-03-20 | 22:59

Absoluut, beetje show en wachten totdat de spindoctor er een mooi verhaal van maakt. Sterker nog, zou mij niet verbazen als het wachten eigenlijk is op het gespinde verhaal, dat het hele verhaal al in kannen en kruiken is.

Die 6 april was ook niet bedoeld voor al dan niet ophokplicht maar de datum dat de eerste miljard geschonken worden aan Italië.

Diepstrotje | 31-03-20 | 23:00

Hoekstra is van een ander kaliber dan Rutte. Wopke heeft tot nu toe getoond dat hij bij alles het belang van Nederland en de Nederlanders wil dienen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 31-03-20 | 23:15

Volgende week is er toch via een geitenpaadje een inlegvel in het eurobonds terecht gekomen. Wat voor de bühne betekent dat wij niet borg staan, in werkelijkheid natuurlijk wel. Of iets van gelijke strekking.

En in 2021 nog een kabinet Rutte, want, goede leider als niet God hemzelf.

2022, huiswaarde is 40% lager dan nu, hypotheek rente gestegen naar 9%, Timmermans staat aan de CV op zolder te trekken, maar je kan wel verplicht €25k lenen om te blauwbekken in je huis voor dubbele energie kosten in je huis wat onder water staat, tenminste financieel. Stond het ding maar werkelijkheid onder water, dat ging je tenminste nog wat van de verzekering.

Maar, bofkont, je mag nog wel naar je werk toe, tot je 70e want Albanië niet ook te eten hebben.

Diepstrotje | 31-03-20 | 22:51 | 2

Waar kunnen we tekenen?

Rohin | 31-03-20 | 22:54

Ging =ving

Diepstrotje | 31-03-20 | 22:55

Gelukkig maar dat wij destijds tegen toetreding hebben gestemd.

Baron Clappique | 31-03-20 | 22:50

En NU ga ik klappen ! Geweldig betoog.

suscrofa | 31-03-20 | 22:50 | 2

Eensch. Ik klap en zing mee.

Baron Clappique | 31-03-20 | 22:52

@Baron Clappique | 31-03-20 | 22:52: we moeten straks om 3 uur 's nachts allemaal door de straten rijden en toeteren, gewoon, om de werkende mensen een hart onder de riem te steken!

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:07

Deze crisis gaat Nederland en vooral Duitsland verarmen en wanneer er coronabonds komen wordt het een financiële ramp.
Dat gaan Duitsers niet pikken.
Nationalisme gaat de kop op steken en er komt oorlog tegen frankrijk.

Spoednick | 31-03-20 | 22:49 | 1

In Duitsland broeit het al langer. De Duitse jeugd is hun verleden niet vergeten. Met name de jaren 1939 tot 1942. De media weet het leuk te framen, maar de geest krijgen ze niet meer in de fles.
Een heel bekend grapje is de vraag waarom de Fransen achteruitkijkspiegels in hun tanks hebben? Dan zien ze de frontlinie ook eens.

Frau Merkel | 31-03-20 | 23:58

U hoeft mij niet te overtuigen van de lafhartige mentaliteit van de EU-graaiers, van wie de meesten momenteel in geen velden of wegen te bekennen zijn. Guy Verafstoot zit ergens in een atoomschuilkelder van zijn zelfgemaakte wijn te proeven.
Maar anderzijds ben ik bijzonder ontgoocheld in mijn noorderburen, die hun reputatie helaas waarmaken. Het had héél anders gekund.
Waar willen jullie nog welkom zijn? Die gekke premier Rutte heeft een plan om zoveel mogelijk mensen te besmetten, waardoor ook in de naburige Belgische provincies nodeloos veel slachtoffers vallen (vooral in Limburg en Antwerpen). Daar zitten we niet op te wachten. Dus houden we de grenzen zoveel mogelijk dicht. En zelfs dat houdt sommige graaiers niet tegen om in de grensgebieden een graantje te proberen meepikken door met producten de grens over te rijden die wij niet mogen kopen wegens niet levensnoodzakelijk. Geld proberen verdienen over de rug van dodelijke slachtoffers. Hoeveel lager kan het nog?
En dan ook weigeren om solidair te zijn met Italiaanse of Spaanse slachtoffers, alsof zij om die Chinese ziekte gevraagd hebben?
Nee, ik denk dat jullie vanaf dit jaar vakantie mogen doorbrengen op de Waddeneilanden, want ergens anders zal geen enkele Nederlander nog welkom zijn. Corona = oorlog, en ook na de oorlog onthoudt men wie er aan welke kant stond.

Nonkel Frituur | 31-03-20 | 22:48 | 7

Hou op onkel. Als Nederlanders Antwerpen niet meer bezoeken kan de helft van de stinkkroegen wel dicht.

Baron-barry | 01-04-20 | 01:10

Dat Fortis-debacle doet na al die jaren geloof ik nog flink pijn in uw contreien. Refereert u daar soms naar met uw opmerking dat na de oorlog men onthoudt aan welke kant iemand stond?

Misschien dat u eens een kijkje moet gaan nemen in uw eigen (?) land, voordat u ons de maat neemt. Want hoe zit het ook alweer met die solidariteit tussen het rijke Vlaanderen en het verarmde Wallonië?

Veegt u dus lekker eerst eens uw eigen straatje schoon, alvorens ons hier de maat te nemen. En datzelfde geldt trouwens ook voor de Italianen, met hun eigen gebrek aan solidariteit tussen noord- en zuid-Italië.

Nederland is een solidair land. Wij laten ons alleen niet het vel over de oren halen. Zeker niet wanneer men grijpt naar middelen zoals emotionele chantage om het eigen falen te verdoezelen.

En de Waddeneilanden zijn prachtig hoor, datzelfde geldt ook voor andere Middellandse Zee landen die niet tot de eurozone behoren.

Plek in de wereld genoeg dus om onze bespaarde euro's te besteden indien men in bepaalde landen geen prijs stelt op onze aanwezigheid.

Kompromat | 01-04-20 | 01:49

U maakt zichzelf belachelijk Nonkel. Alsof NL Belgen onder dwang ophaalt om hen te besmetten. Hoeveel NL'ers ziet u nog in uw woonplaats? Hier doen ze nog dagelijks boodschappen, zich niet houdend aan de regels. En hoe werkt de lockdown tot nu toe dan? Geen besmettingen meer? Och ja schuld van NL. Calimero's. Een medereaguurder zegt het goed: onze euro's zijn welkom, voor de rest niets, altijd zo geweest. Ik zou zeggen Ruttw maak een punt, leen 300miljard bij en besteed dit aan de NL'ers (pensioen, zorg, uitkering, weet ik veel) Dan is onze staatsschuld ook 100+%, dan kinnen we praten. Gelijk speelveld.

Roeieber | 01-04-20 | 06:12
▼ 4 antwoorden verborgen

De spilzucht in Brussel kent geen grenzen. De tientallen, honderden, zelfs duizenden miljarden (klimaattransitie) vliegen je om de oren. Het moge duidelijk zijn dat, waar er met bedragen van deze omvang letterlijk wordt gesmeten, dat er sprake moet zijn van fraude en corruptie. Dat KAN niet anders, het is en blijft immers mensenwerk. Hoe dan ook, als deze decadente geldsmijterij blijft voortduren, en als die Eurobonds eraan komen, dan gaan we uiteindelijk failliet. Dit is op den duur financiële en economische zelfmoord. Alles wat we hier hebben opgebouwd, zal worden afgebroken door de Zuid-Europese zwakke broeders. Tenzij we uit de EU stappen en onze gulden herinvoeren. Dat is de enige redding uit dit EU-gekkenhuis. Maar aangezien de VVD in de peilingen weer op winst staat, gaat dit met eurofiel Rutte natuurlijk nooit gebeuren. En zo koersen we af op onze eigen ondergang. Willens en wetens, met open ogen. We staan erbij en we kijken ernaar.

Motleycrew | 31-03-20 | 22:45

In de uitverkoop door D66 en ChristenUnie.

Mart6037 | 31-03-20 | 22:43

We moeten ze natuurlijk wel helpen maar wat er nu gebeurd is dat landen als Italië en Spanje, die al 50 jaar hun financiën niet op orde hebben, de corona crisis gebruiken om ons (deels) voor hun schulden van (ver) voor die tijd te laten opdraaien en dat kan niet de bedoeling zijn (maar gaat natuurlijk gewoon gebeuren). We moeten onze eigen economie overeind houden en daarvoor meer gaan lenen en tegelijkertijd willen ze dat wij ook nog een garant gaan staan voor hun schulden, dat heeft niks met solidariteit te maken. Beetje merkwaardig ook om boos te worden omdat wij door goed beleid onze financiën op orde hebben. Het is gewoon jaloezie en de aandacht af willen leiden van hun eigen wanbeleid. Ze trekken ons de financiële afgrond in.

Capt. Iglo | 31-03-20 | 22:43

Is die account van Plasterk gehackt door 'dokter' Jacco?

hier openen | 31-03-20 | 22:43

Mompelt iets over een guillotine op Espace Leopold in Brussel.

P-unit | 31-03-20 | 22:43

Die brief vandaag in de Frankfurter Allgemeine, van die Italianen! Pure emotionele chantage van Duitsland, lekker de oorlog en de Duitse schuldsanering van kort na de oorlog erbij halen.
En Nederland volledig voor rotte vis uitmaken, met voor de Duitsers de boodschap: jullie willen toch niet zo als die gore, asociale, egoïstische Nederlanders zijn?
Je moet toch godverdomme naar lucht happen als je dat leest? Jaar in jaar uit gaat er geld van het noorden naar het zuiden. Nederlanders zijn de grootste nettobetalers per hoofd van de bevolking in de EU. We moeten de Euro (lees= de Franse en Duitse banken) redden. Nederland betaalt, natuurlijk. Het geld zouden we "met rente" terug krijgen, aldus de toenmalige minister. Iedereen weet dat we er geen cent ooit van terug zullen zien.
En Nederland maar bezuinigen, járen aan een stuk, het begrotingstekort terugbrengen tot vér onder het vereiste percentage! En Italië maar aanrotzooien, zich tot in het oneindige niet aan de begrotingsdiscipline houden, met een staatsschuld van 130%!! Het is toch te krankzinnig voor woorden?
En wat doet onze minister? Die trekt het boetekleed aan, had het niet zo bedoeld! Excuses le mot, maar Nederland laat zich glashard in de bek schijten door die Italianen. Kots- kotsmisselijk word je van die totaal waardeloze EU.

KeesBruin | 31-03-20 | 22:42 | 1

Hij heeft excuses gemaakt voor ' de toon'. Heel erg gepaste excuses inderdaad als je deze agressieve wartaal van de Italianen leest met hun selectieve geheugen.

_pacman_ | 31-03-20 | 22:46

Pas op dat de landverraders van D66 niet die eurobonds er doorheen gaan jagen. En nogmaals: solidariteit kun je niet opleggen, dat moet je verdienen en dat heeft Italie niet bepaald gedaan. Als er ergens zwart geld zit, dan is dat in Italie, die hebben het zowat uitgevonden.

Ko Ranzig | 31-03-20 | 22:42 | 1

Vastleggen in de wet! D66 stijl.

P-unit | 31-03-20 | 22:45

Duitsland en Nederland staan garant. We gaan ongelofelijk op onze bek. Pensioenfondsen worden verplicht eurobonds te kopen. De ECB staat garant dat je het geld terug krijgt. Oh ja, nog een keer. Duitsland en Nederland staan garant voor de rommel die ze verplicht op moeten kopen. Bah.

mygoodness | 31-03-20 | 22:40

#Nexit zsm aub

knutsel_ | 31-03-20 | 22:39 | 12

@Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:09,
Weet ik, ik vond mijn reactie door uw vraag namelijk overbodig, zo blijven wij leren en afleren is ook leren.

Bad - Casey | 31-03-20 | 23:17

@Bad - Casey | 31-03-20 | 23:17: het zou zomaar kunnen dat er wél mensen zitten voor vnl eigenbelang, maar daarmee toch óók een ander/beter belang dienen?

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:29

@MickeyGouda | 31-03-20 | 23:01: Waarom 2002? Het referendum was in 2005 en onze soevereiniteit hadden we 10 jaar eerder al opgegeven met o.a. het Verdrag van Maastricht.

Grachus | 01-04-20 | 01:06
▼ 9 antwoorden verborgen

Wanneer gaat die kl.te kroeg nu eens open?! ik zit hier alleen met neon te zuipen ( ja sorry hoor, wij hadden de sleutel onder de mat gevonden), hij verstopt zich steeds, want dat gekke mens van hem, zoekt hem.

Bad - Casey | 31-03-20 | 22:39 | 5

@Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 22:56,
Lijkt mij niet, want Neon die verstopt zich steeds, hij morst trouwens wel steeds, dus hij is traceerbaar.

Bad - Casey | 31-03-20 | 23:01

@Bad - Casey | 31-03-20 | 23:01: volgens mij was dat keestel die er zo'n boel van maakte.

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Italië zit net zo op slot als onze landen hier. Iedereen heeft kosten en samen moet we daar weer uitkomen. Nu ineens veel geld uitgeven zorgt er alleen maar voor dat de overheid daar geld heeft en niet de mensen die het nodig hebben. Ook niet de ziekenhuizen. En het zorgt ervoor dat over 2 maanden als de crisis pas echt op zijn ergst is het geld op is. Dit moet met beleid gedaan worden.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:37

Geef die knoflooklanden een eigen munt, moem het de Zeuro. Kunnen ze zoveel Zeurobonds uitbrengen als ze willen.

sprietatoom | 31-03-20 | 22:33 | 7

@Stormageddon | 31-03-20 | 22:47:

De grens begint eigenlijk al in Wallonië België, alles daarboven Neuro en de rest is Zuidelijk en liever lui dan moe.

sprietatoom | 01-04-20 | 01:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Hopelijk valt het, nu de nood aan de man is, bij het stemvee eindelijk eens op hoeveel geld wij weggeven aan anderen. Kaag smijt met geld, ontwikkelingslanden moeten nu geld hebben, de EU eist geld, immigratie kost een godsvermogen enz enz. Momenteel ben ik een zware nationalist, eigen land eerst. Eerst zelf uit de crisis komen en investeren in zorg, onderwijs en veiligheid en als we het op de rit hebben praten we verder.

BozePaarseMan | 31-03-20 | 22:32

Van Rossem heeft goed naar me geluisterd.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:31 | 3

Gek, u bent niet de eerste die dat zegt.

Pater.Koekkoek | 31-03-20 | 22:34

@Pater.Koekkoek | 31-03-20 | 22:34: Die hebben ook allemaal goed naar mij geluisterd. Maar van Rossem is de lieveling van de meester.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:37

Rutger, jij hier!?

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 22:42

De Europarlementariërs zijn de gestropdasde varkens uit The Animal Farm. Ze zullen dit land compleet ten gronde richten, maar schijnbaar wil dit volk dat, want ze stemmen bijna allemaal op een politieke partij die Brussel heel belangrijk vind.

Nehemia | 31-03-20 | 22:30 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

Het knoflookvretersverwijt dat Nederland belastingontwijking in Zuid-Europa faciliteert, is volkomen terecht. Bedenk ook dat de staatsschuld van die landen letterlijk aan crediteuren is verschuldigd. En wie zijn die geldschieters?

De Nexit is een goed idee. Voor de rest van Europa wel te verstaan. Wij naar de kudt, zij van die gigantische belastingontwijkersafvoerput verlost. En dus een gezond nationaal huishoudboekje per lidstaat. En daarom een gezonde EU.

Kan Frans Timmermans in 9 talen als Brugman lullen. Win-win-win: behalve voor '66 c.s. En ook een beetje voor het fvd en pvv. Slaat toch minstens 50% onder hun narratief vandaan. Gelukkig is er dan de islam nog.

'Trust. Morgen gezond weer op. Weer de coronaborrel niet gehaald. Toch eens echt leren zuipen. My bad.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:29 | 2

Ja, u klinkt al klaar inderdaad.

VP732 | 31-03-20 | 22:33

Trusten!

MickeyGouda | 31-03-20 | 22:35

Eurobonds is een WFMD. Weapon of Financial Mass Destruction. Als die wordt ingezet: zeg maar dag met je handje naar elke cent gespaard pensioengeld, minstens de helft van de woningwaarde (als je een te dure hut hebt gekocht in de afgelopen 10 jaar).
En je heft er feitelijk het budgetrecht van de nationale parlementen mee op. Die kunnen geen zelfstandige financiële beslissingen meer nemen, dus zijn dan de autonomie kwijt. Dat betekent de ultieme powergrab van Brussel. Met een europarlement dat noch de commissie, noch de Europese raad van pm’s en ministers kan wegsturen, noch het recht van wetsvoorstel en amendement heeft. De democratische controle is dan weg op elke besteding van belastinggeld. Precies wat de eurocraten en eurofielen altijd al wilden.
En als dat gebeurt dan ben ik erg benieuwd naar de verkiezingsuitslag volgend jaar.

Stormageddon | 31-03-20 | 22:28 | 4

@kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:30: Geef mijn maar een Noordzee Unie. Dan stem ik direct in met opgeven van soevereiniteit van Nederland. (Dat zou zelfs een voorwaarde zijn. Niet weer zo'n gek nepparlement als het EP.) Een soevereine North Sea Union.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:35

@kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:30:
Ik ben daar geen fan van, maar dat zou theoretisch kunnen werken. Olifant in de kamer is Frankrijk. Is dat Neuro of Zeuro? Ik zou ze ongezien bij de andere knoflooklanden flikkeren, maar ja... dat ondermijnt het hele idee van EU en Euro: de Framboos en de Pruis onlosmakelijk aan elkaar klinken om oorlog te voorkomen. Frankrijk gaat hij de Neuro willen, terwijl je die er dus financieel-economisch niet bij zou moeten willen hebben.

Stormageddon | 31-03-20 | 22:39

Inderdaad draag je veel soevereiniteit over als Rutte tekent bij het kruisje. Het laatste wat Rutte nog kapot kan maken in Nederland is akkoord gaan met die Eurobonds.

sprietatoom | 31-03-20 | 22:40
▼ 1 antwoord verborgen

Hoop aannames en voorspellingen in dat stukkie.
We zullen wel zien.
Verder een vrolijke dag hier want mijn voorspelling mbt de peilingen, van weken geleden, kwam (natuurlijk) uit.
VVD met afstand de grootste partij.
Nice.

Berbaar | 31-03-20 | 22:27 | 15

@knutsel_ | 31-03-20 | 23:01: en het gros van de mensen kijkt verder dan hun 4wekelijks/maandelijks loonstrookje?

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:10

@knutsel_ | 31-03-20 | 23:18: nee, maar over een tijd is er heus wel weer iets anders te bezweren.
En zijn de mensen allang eerdere nonsens vergeten. Zie ook afgelopen verkiezingen (vvd met turkse minister, pvda dikmans en de eu).

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:31
▼ 12 antwoorden verborgen

In de VS zijn honderden ziekenhuizen op het platteland gesloten. Er zijn 30 miljoen onverzekerden. Als mensen een verzekering hebben kan het heel duur zijn zodat mensen toch ziek doorwerken. Er is een tekort aan van alles. Nu is corona nog in New York, waar koelvrachtwagens klaar staan om lijken in op te stapelen, maar het gaat straks het land in. Dan kan nog flink gaan huishouden.

kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:27 | 3

In de VS zijn de laatste week nog snel verschikkelijk veel wapens aangeschaft. We gaan zien hoe dat daar verloopt.

hier openen | 31-03-20 | 22:32

Als het virus aanslaat in zuid amerika dan zie je alleen nog maar dood en vederf, zowel door het virus maar ook door honger en misdaad, er is daar geen sociaal vangnet, geen inkomsten is geen eten. Dat is niets in vergelijking met de USA.

Ik_ben_geen_robot | 31-03-20 | 22:38

Op het platteland zal het zich niet snel verspreiden.

de honden blaffen... | 31-03-20 | 22:53

Ik zeg: tijd voor een lied!

En als italie weer geld eist, omdat ze hun boeken niet op orde hebben
mogen we dan bij Engeland?
En als Frankrijk zegt dat zij wel uitmaken wie solidair met wie moet zijn
mogen we dan bij Engeland?
En als Duitsland weer wil bepalen, wie waar mag wonen
mogen we dan bij Engeland?
En als die half-gare Belg weer staat te schuimbekken in zijn assemblee
mogen we dan alsjeblieft bij Engeland?

Misschien nog even poetsen op het metrum...

Multatutti | 31-03-20 | 22:27

Ik ben best wel een voorstander om landen in grote humanitaire nood te helpen.
Het is helaas wel zo dat Zuid-Europa al continu geld nodig heeft en niet de nodige lef heeft getoond om echte hervormingen door te voeren om te kunnen voldoen aan de eisen van de apparatsjiks uit Pjong Brussel.
Hulp te betalen in Zeuro's

BrutusBosch | 31-03-20 | 22:26 | 2

Als ze nou ook blijven doorwerken tot 67-ste...

kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:28

Alleen geven met rente. En alleen te besteden in/aan Nederland (vwb deel vanuit hier afkomstig).

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 22:40

Dit is toch niet meer goed te lullen. Ben echt helemaal klaar met die nepclub EU. Nexit, en als het stof is opgetrokken weer normaal met andere landen handelen. Maar deze ondemocratische, geldverslindende boevenbende genaamd EU nooit meer!

VP732 | 31-03-20 | 22:25 | 2

Maar kan u ook inhoudelijk wat schreeuwen?

Pater.Koekkoek | 31-03-20 | 22:38

@Pater.Koekkoek | 31-03-20 | 22:38: Eh, misschien even uitleggen hoe het werkt met reaguren zwitsal. De inhoud staat in het stuk hierboven(heeelemaal bovenaan deze internetpagina). Nou die inhoud onderschrijf ik en tevens geef ik nog een tip/wens voor de toekomst. Dat was de les voor vandaag, graag gedaan en leesplezier van het stuk hierboven, zeg maar de hoofdtekst dus.

VP732 | 31-03-20 | 23:28


Deze inmorele club Must go Down !!

Ervaringsdeskundige | 31-03-20 | 22:25

Precies, zo failliet en zonder moraal is de EU en zo goor is Rutte en zijn club.

Ray Skak | 31-03-20 | 22:24

Zijn de Italiaanse en Spaanse vrienden van PVV en FvD eigenlijk ook tegen?

JTKDM | 31-03-20 | 22:23 | 5

@Kuifje-naar-Brussel | 31-03-20 | 22:27: Duur basisinkomen ? In Nederland zou dat helemaal niet duur zijn, want ter vervanging van alles. Dit scheelt ZOVEEL salaris in ambtenaren, dat het goedkoop is. En minder ambtenaren ! Alles wat voor minder ambtenaren zorgt , ben ik voor.

Kim-Jung-Un | 01-04-20 | 13:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Ja, die bonds gaan er gewoon komen. Zonder is Italie en Spanje echt falliet en dat is einde EU, dus ja die komen.
We zijn gewoon de sjaak, wij onze ouders en grootouders altijd hard gewerkt en tering naar de nering gezet, gespaard voor slechte tijden, voor pensioenen en gezondheid, de staatsschuld beheersbaar gehouden en nu gaat er alles aan omdat we solidair moeten zijn met landen die dat niet doen, die een zwarte economie hebben die groter is dan de witte, nooit een cent hebben opzij gezet en de staatsschuld maar lieten oplopen. zij die leefden met de gedachte na ons de zondvloed en nu komt de zondvloed eerder dan na ons en dan vol op het solidair orgel gaan rammen, waarbij zelfs Nederlandse economen te stelling durven te werpen om toch maar aan de goede kant van de lijn in de geschiedenis te staan.

Damoos | 31-03-20 | 22:23 | 3

7,5 mld en 5,5 mld voor Polen en Hongarije. Pure corruptie! De EU is bang dat deze twee landen die de EU al langer dwarsliggen uit de unie willen stappen. Op deze manier worden deze landen gepaaid. Wat hebben wij te doen bovendien met landen als Tunesië en Marokko die ook astronomische bedragen toebedeeld krijgen? Ik hoop op een spoedig einde van deze corrupte groep criminelen in Brussel

khebtwelgezegd | 31-03-20 | 22:33

@khebtwelgezegd | 31-03-20 | 22:33: Polen en Hongaren gaan er niet uit. Die gaan nog meer anti-EU geluid spuien. Zouden wij ook moeten doen. Komen ze ons ook afkopen.

Kluukluuk | 31-03-20 | 23:01

Italië is niet failiet, ze weigeren hun goudvoorraad aan te spreken !

Kim-Jung-Un | 01-04-20 | 13:23

Erg interessant, let op, een Rumag waar ik amper van gehoord had werd binnen zeer korte tijd aangepakt vanwege hun gedrag.

Waar is alle ophef vanuit de MSM over de handelwijze van de EU? Oorverdovend stil.

Stonecity | 31-03-20 | 22:22 | 1

Tja, hun hoofdkantoren staan nu ook in Brussel. Zelfs die van de telegrof.

Abject | 31-03-20 | 22:25

Griekenland hoefde helemaal niet gesloopt te worden. de Grieken hadden gewoon de EU kunnen verlaten en gewoon de Euro kunnen vervangen door de Drachme.
Maar dat deden ze niet, want ze zijn niet achterlijk.. want sar was pas echt Armageddon geweest voor hun economie.

Toch altijd weer die idioot domme populistenkots dat Griekenland een slachtoffer is terwijl ze gewoon zelf verantwoordelijk zijn en waren voor hun financiële beleid ( en leugens) en als ze dan onder zeer strenge voorwaarden wel een redding krijgen dat dat dan die voorwaarden ook weer niet goed zijn..

Echt.. de openlijke vorm van schizofrenie.. wonderbaarlijk gewoon..

Epistulae_Morales | 31-03-20 | 22:22

Hoezo is plasterk ineens zo ‘woks’?

du Roi Soleil | 31-03-20 | 22:20 | 6

Die is niet meer welkom bij de PvdA waarschijnlijk.

kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:31
▼ 3 antwoorden verborgen

En dan staat Koolmees vandaag ondernemers te smeken, om,...... als ze al hulp krijgen, want een foute KVK code of spaarcentjes is een afwijzing, dan vooral geen misbruik te maken van de aangeboden sigaar uit eigen doos.

tsjajaja | 31-03-20 | 22:19

Het wordt steeds duidelijker waarom ze het referendum hebben afgeschaft.

Nehemia | 31-03-20 | 22:19 | 2

Ja, ik vermoedde gelijk al dat men het referendum afschafte zodat Nederland niet kon stemmen over alles wat met de chantage-unie te maken had.

Tarak | 31-03-20 | 22:29

@Tarak | 31-03-20 | 22:29: En je ziet hoe ze nu tijdens die coronacrisis vol op het orgel gaan. Dit zijn criminelen. Niets meer - niets minder.

Nehemia | 31-03-20 | 22:32

Ik was al jaloers op de Britten (wat een timing overigens!), maar ik hoop dat dit de rest van de ogen in Nederland ook opent over het verschil tussen Europa en EU.

LuNaTeeQ | 31-03-20 | 22:18 | 2

Amen.

VP732 | 31-03-20 | 22:26

Daar zeg je zo wat. Wat een timing.

kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:32

Ja maar we houden wel volgend jaar miljarden over. Dankzij rutte die gewild of uit domheid het virus hele groepen van bejaarde op liet ruimen om de economie te sparen betalen we volgend jaar veel minder aan pensioenen. Laat hij er maar blij mee wezen, ik niet.

jan huppeldepup | 31-03-20 | 22:18 | 1

Jezus dit slaat echt totaal nergens op. Het effect van het aantal doden door dit virus op de demografie is statistisch gezien 0. Totaal insignificant ten opzichte van het normale sterftecijfer. Het gaat dan ook niks opleveren via minder AOW of pensioenen of wat dan ook. De steunpakketten, toegenomen werkloosheid zorgen echter voor gigantische toenames van de uitgaven terwijl de belasting en premie-inkomsten totaal zullen instorten door de klappen die de economie krijgt. Het begrotingstekort zal met tientallen miljarden verslechteren.

Antiquerulant | 31-03-20 | 22:29

Timmerfrans kan de redder van Italië (en misschien de EU) worden als hij zijn plannetje voor klimaatgedoe intrekt en de begrote 1000 miljard daarvoor beschikbaar stelt aan het oplossen van de Corona crisis in Italië, Spanje, Portugal etc.
Voorspelling: dat gaat hij NIET doen.

Stormageddon | 31-03-20 | 22:17 | 5

Jij doet net alsof die 100 miljoen ergens bij die EU op de plank zou liggen.

Schoorsteenveger | 01-04-20 | 09:44
▼ 2 antwoorden verborgen

The name is Bonds, Euro Bonds, license to kill economies.

Mr_Natural | 31-03-20 | 22:15

Echt chantage, Nederland moet kiezen of ze aan de goede kant van de geschiedenis staan aldus de Italianen.

Wat deed Italië eigenlijk voor ons ?

sprietatoom | 31-03-20 | 22:14 | 8

@Patje2011 | 31-03-20 | 22:26:
Je vergeet Alfasud, die al roestte in de folder. Slecht plaatstaal waar de mafia goud aan verdiende.

Schoorsteenveger | 01-04-20 | 09:43

En Italië kan echt niemand iets verwijten over aan de goed kant te staan, fucking fascisten.

Kim-Jung-Un | 01-04-20 | 13:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Geld is ook maar geld denk ik dan maar. Ik droom er nog steeds van ooit 1 miljoen euro in de fik te steken.

Roadsurfer | 31-03-20 | 22:13 | 2

Krijg je spijt van.

ikbenerweer! | 31-03-20 | 22:14

Voor een miljoen aan vuurwerk kopen is er ook niet meer bij. Met het huidige aanbod sta je eind augustus nog met sterretjes in je handen de boel op te maken

Mark van Leeuwen | 31-03-20 | 22:19

De EU heeft inmiddels al €450 miljoen aan Marokko en €250 miljoen aan Tunesië geschonken want Covid-19. (Iran iets van €30 miljoen las ik hier).
Waarom kan dit? Hoezo heeft het Euro-parlement daar mee ingestemd en heeft onze regering daar ooit weet van gehad voor het een voldongen feit was? Hoe kan dit in hemelsnaam? Drie-kwart miljard effe wegpissen aan Barbarije.

Abject | 31-03-20 | 22:11 | 8

Zal ongetwijfeld bedoeld zijn als een soort smeergeld, of in het slechtste geval als beschermingsgeld (pizzo) om Barbarije tevreden te stellen.
Onze hedendaagse politieke leiders beschouwen dat als kwaliteits diplomatie.

DenBeert | 01-04-20 | 00:00
▼ 5 antwoorden verborgen

Die Nexit komt er nog wel. En dan vier ik feest.

BRR76 | 31-03-20 | 22:11

'Zoveel kaarten kunnen we niet uit de mouw schudden', zegt Rutte.
De EU gaat failliet, het hele geldsysteem gaat drastisch veranderen.

kwark001 | 31-03-20 | 22:11 | 1

Jep, geen miljarden meer naar de EU. Laat ze zich schamen en de rest van hun leven echt werk doen.

VP732 | 31-03-20 | 22:32

30 x 323 = 9690 euro.
Per maand.
Of zijn het alleen werkdagen:
21 x 323 = 6783
Toeslag.
Erbij.
Voor kosten die je niet maakt.
What.The.Fuck.

kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:10 | 2

Netto.

Rohin | 31-03-20 | 22:12

Zolang ze de goodwill van de (ms)media hebben blijven ze er mee weg komen. En je ziet regelmatig van die europarlementariers spreektijd krijgen. Het houdt elkaar voorlopig in stand.

prins_flip_da_luxe | 31-03-20 | 22:26

Het moment dat het gezeik om euro`s ging, wist je al 100% zeker dat men over lijken gaat.

Er zijn maar drie dingen nodig in deze crisis: Beademingsapparaten, mondkapjes die echt beschermen in aantallen dat ze ieder uur vervangen worden en een berg coronatesten hoger dan de Alpen.

De EC, EP en EU zou zich bezig moeten houden met noodproductie van deze zaken, maar zit in plaats daarvan ruzie te maken over balansen van banken en landen. Een totale non-discussie aangezien de ECB al gemeld heeft als een blinde alles op te kopen en euro`s uit te delen alsof het snoepjes aan kinderen zijn. Die lawine van nullen en enen binnen bancaire computers is allang in gang gezet, volledig autocratisch tegen de politieke wil in. Voor de vorm heeft de Nederlandse delegatie de voet stijf gehouden om hier een paar puntjes te scoren in de publieke opinie, maar in de echte wereld ligt ons geld allang in het zwarte gat te Italië.

Deze crisis misbruiken om de EU verder te verenigen, is de modus operandi van een loverboy. Eerst met een meisje aanpappen en haar daarna voor geld laten neuken met een "vriendje" om "schulden" af te lossen. Allemaal totale non-problemen.

Volgende week ligt oma aan de beademing, ALS iemand zo vriendelijk is geweest dat ding in elkaar te solderen.

Nederland is in aantal coronadoden per totale bevolking nummer drie ter wereld, na Italië en Spanje. ALS er een noodfonds is, DAN horen we meerdere miljarden te krijgen.

Feynman | 31-03-20 | 22:09 | 6

@McSnack | 31-03-20 | 22:57:
Ik wel hoor, heb het hier enorm naar mijn zin. Heb jij het land al eens bezocht? Denk het niet....

Nascardude | 31-03-20 | 23:01

@McSnack | 31-03-20 | 22:57:
En dood gevonden worden in nederland, gezien de corona cijfers, is vele malen hoger. Succes daar!

Nascardude | 31-03-20 | 23:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Just pull the fuckin' plug Mark. Do it!

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:09 | 2

U heeft nog nooit van de bulbus glandis gehoord?

Guillermo | 31-03-20 | 22:30

Wat? Uit zijn achterste?

Zapata10 | 31-03-20 | 22:39

Plasterk- wat zei die opportunist toen hij minister was?

NLse bloemenkwekers waren per direct voor subsidie in Brussel.

NL trekt de supranationale bedrijven met tax rulings.

NL heeft bijna geen maakindustrie en is zonder EU niks - in het beste geval maar verder een Bundesland van Duitsland.

NL moet nu al patiënten naar DLD sturen.

Dutch uncles.

redanx | 31-03-20 | 22:09 | 3

Plasterk is een goede wetenschapper. Politiek gezien is het een slap piemeltje. Moeilijk serieus te nemen.

beldewouten | 31-03-20 | 22:11

De PVV wilde in het vorige verkiezingsprogramma de bio-industrie te minimaliseren:
"verzoekt de regering, binnen haar bevoegdheden al het mogelijke te doen om het dierenwelzijn en de dier- en volksgezondheid te waarborgen aangaande onze intensieve veehouderij en alles in het werk te stellen om de bio-industrie af te bouwen"
www.pvv.nl/in-de-media/43-fj-related/...
Sinds de stakingen van boeren blijkbaar niet meer.
Voorschrijdend inzicht noemen de PVV-ers dat.
Dat kan Plasterk dan ook overkomen. Maar waarschijnlijk werd hem de mond gesnoerd.

kloopindeslootjijook | 31-03-20 | 22:15

Toch wel handig, zo'n dienstverlenende maatschappij die niets kan... In tijden van crises

Mark van Leeuwen | 31-03-20 | 22:25

Ach, er is veel mis met de EU. Maar het bracht en brengt ons ook veel. Ik begrijp dat het slaan op de anti-EU trom lekker klinkt, maar het is wel wat simplistisch. Daarnaast word je ook gewoon niet vrolijker van zwartkijken. Sorry, negerkijken moet dat tegenwoordig zijn. Dacht ik.

beldewouten | 31-03-20 | 22:08 | 12

@beldewouten | 31-03-20 | 22:22: U heeft dus twee linkse handen. Ik schat u tevens ook niet in als type raketgeleerde. Als ik die plempsels zo lees. Dan moet uw beroep ambtenaar zijn. Leven zo vaak buiten de realiteit.

Kluukluuk | 31-03-20 | 22:54

@Kluukluuk | 31-03-20 | 22:54: buitenlanders, die met zn allen opgehokt zitten en minder rechten en zekerheden hebben als een binnenlandse zzp'er, faciliteren. Je moet het maar willen.

Kunnen we net zo goed ons zorgstelsel afschaffen, is goedkoper.

Kleine_Deugniet | 31-03-20 | 23:02
▼ 9 antwoorden verborgen

Dit raakte die Britten waarschijnlijk toch al niet, maar de timing voor de Brexit komt nog net goed.

Hoop dat BoJo doorzet.

ikbenerweer! | 31-03-20 | 22:08 | 2

Hola, ik denk dat u in het verkeerde topic zit.

Guillermo | 31-03-20 | 22:29

Europese unie komt erop neer dat de noordelijke landen mogen betalen voor de zuidelijke. Dat is al een keer met Griekenland gedaan er dat is ze zo goed bevallen dat we dat kunnen uitbreiden naar Italië, Spanje, Albanië binnenkort. EU voor Nederland onze ondergang, betalen maar.

foxhunter | 31-03-20 | 22:08 | 1

Betalen voor zieliige banken. De zuid Europiaan ziet hier niets van

Mark van Leeuwen | 31-03-20 | 22:27

Om de Nederlandse centjes te pakken komt Corona de EU verdomde goed uit,
dit keer geen gezeur van Brussel zelf maar de verhoogde agressie van alle andere lidstaten.
Op straffe van excommunicatie, Eenheid door chantage!!

TijdelijkOptimist | 31-03-20 | 22:07

Solidariteit zal altijd van Noord naar Zuid moeten stromen. En waar ik solidariteit zei, bedoel ik geld. Stop de klok.

Hans Kwalzan | 31-03-20 | 22:06

Hier past maar 1 reactie op:. Nexit!

MarkiesDeBalzaque | 31-03-20 | 22:06

Hier werken tot je dood in het zuiden met 55 met pensioen.

straatsurfer | 31-03-20 | 22:05 | 1

Wanneer ze in de knoflooklanden ook gewoon tot 67 blijven werken, solidair enzo, dan kijken we daarna wel eens naar de financien. Het is toch te bizar voor woorden dat wij door moeten blijven werken om dat zootje onrendabelen overeind te houden.

Kukooo1 | 01-04-20 | 09:10

De grap is natuurlijk, en dat staat niet in het stukje, dat Italie al voor de Corona crisis failliet was. De vraag is dan ook niet of de Euro omvalt, maar wanneer

ZomaarEen | 31-03-20 | 22:05

Ronald Plasterk is duidelijk al een tijdje niet naar de kapper geweest. #coronamaatregelen

Guillermo | 31-03-20 | 22:02

Het is dan wel Zondag maar mag het ietsie minder..!!

Ik probeer dingen te vergeten...

Djeesszz..

neonreclame | 31-03-20 | 22:00

Het goede van al het slechte is dat nu wel is aangetoond dat die hele eu geen zak oplost en overbodig is. Gewoon EEG en normaal doen dat is de toekomst.

pajans | 31-03-20 | 22:00 | 2

Dat wisten we al een jaar of 20, maar wordt nu misschien voor wat meer mensen duidelijk.

Slipsnifter | 31-03-20 | 22:02

Je moet eerst een heel cohort politici en gekochte hoernalisten omleggen voor dat tot de MSM en burger doordringt.
*never waste a good Coronacrisis.. *

koolteer | 31-03-20 | 22:27

Pro-EU wint vooralsnog alle verkiezingen. Get over it.

JTKDM | 31-03-20 | 22:00 | 2

Is wel zo.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 22:08

Inderdaad kan je nagaan hoe achterlijk het volk is 75 jaar geleden bevrijd van een groot Europa nu komen we er niet vanaf hoop toch op nexit en een harde ook

Idiot456 | 31-03-20 | 23:32

Amen.

L.E. Raar | 31-03-20 | 21:59 | 1

Neeeeee, Nexit. Bijna hetzelfde.

J-van-de-Bontekoe | 31-03-20 | 23:27

Rob Jetten had een opiniestuk in het FD, ik ging bijna over mijn nek. Wat een naïeve sukkel.

Rest In Privacy | 31-03-20 | 21:58 | 8

@ikbenerweer! | 31-03-20 | 22:07:

Als je dan iets wil doen, kom dan uit dat lafhartige schulpje van je en DOE dan ook iets...!!

En loop er niet te koop mee..

neonreclame | 31-03-20 | 22:26

Rob Jetten een mening, hoeveel zal hem beloofd zijn voor die mening? Als op alles je antwoord en overtuiging meer eu is dan geloof ik niet dat daar niks tegenover staat. Achja iemand moest het laseren betalen,dan maar ten koste van onze vrijheid en zijn mond als eu propaganda .

Kami sama | 31-03-20 | 22:52

@Kami sama | 31-03-20 | 22:52: Rob Jetten heeft geen mening, een computer heeft ook geen mening, Wil je weten wat Rob te zeggen heeft kan je het gewoon aan zijn voorliegers vragen.

Abject | 31-03-20 | 22:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Die Plasterk gaat zich nog een keer bij FVD aansluiten.

Q-Bert | 31-03-20 | 21:56 | 5

50plus. Je ziet duidelijk tekenen van vroege dementie.

beldewouten | 31-03-20 | 22:10

De politiek is niet klaar voor een team van niet langer stuurbare politici, kan je je voorstellen wat er gebeurt als Plasterk gezellig samen gaat werken met Hiddema?

Dezenaamhier | 31-03-20 | 22:53

Plasterk is best intelligent. En het lijkt er inderdaad op dat hij een aanloopje aan het nemen is de laatste tijd.

Sans Comique | 01-04-20 | 17:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Solidariteit!
Wij betalen de rekening wel weer!!

Is dit nog nieuws? | 31-03-20 | 21:56 | 1

ja nee joh, we betalen wel voor de hele wereld. out.

newray | 31-03-20 | 23:10

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl