achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Bassiehof - Nederland zit niet te wachten op geïnstitutionaliseerd nepnieuws van Oekraïne

Gelukkig gaat Mark Rutte er korte metten mee maken

Het staatspersbureau van Oekraïne Ukrinform meldde afgelopen week dat minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) de voorzitter van het Oekraïense parlement Ruslan Stefanchuk zou hebben toegezegd dat het Koninkrijk de wens van het land om toe te treden tot de Europese Unie zal steunen.

Nepnieuws natuurlijk. Mark Rutte heeft het Nederlandse volk na het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne beloofd dat het land nooit lid zal worden van de EU. En Mark Rutte zal uiteraard woord houden.

Ondertussen sorteert Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen voor op toetreding van het land tot de EU. Zaterdag was ze weer in Kiev om de kwestie te bespreken. Eind deze maand brengen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Mario Draghi een bezoek aan Kiev.

Nieuwsuur-presentator en Zomergasten-fluisteraar Jeroen Wollaars zag het echter goed op dat dekselse Twitter: 'Vopke Gukstra' zei toch echt iets anders.

Het kenmerkt het corrupte Oekraïne: het land is niet te beroerd om nepnieuws en desinformatie in te zetten om doelstellingen te behalen. Nog niet zolang geleden wist Kiev een EU-orgaan op te hitsen om Nederlandse media aan te pakken. Kiev en Brussel faalden gelukkig.

Kort voor de oorlog was het niemand minder dan Volodymyr Zelensky die nepnieuws en desinformatie verspreidde over een telefonisch gesprek met Mark Rutte.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Zaak is eerst dat het geperverteerde Kremlin oprot uit Oekraïne. Als die missie geslaagd is - al is de vraag of dat lukt met de Lopende Lekkage Kajsa Ollongren (D66) - is het tijd voor een duidelijke boodschap aan Kiev: in Nederland houden we niet van nepnieuws en desinformatie en ook niet van corruptie dus rot op.

Sowieso, landen met een staatspersbureau. Daar moet minister-president Mark Rutte niets van hebben. Dat is meer iets voor D66'ers, nietwaar?

"A solid parliamentary democracy"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.